luni, 28 februarie 2022

 1./ 1 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI CU DEZLEGARE LA LAPTE, BRÂNZĂ ȘI OUĂ


A.   PLĂCINTE ŞI ANTREURI

Chifle umplute cu brânză

·       8 chifle sau o floare mică

·       150 g unt

·       200 g brânză de oi

·       1 ou

·       ¼ pahar smântână

·       1 pahar lapte

·       Sare

·       1 legătură mărar

Se taie chiflele în jumătate şi se înmoaie în lapte, astfel ca acesta să pătrundă şi în coajă.

          Brânza rasă se amestecă cu oul, sarea şi mărarul tocat.

          Peste 8 jumătăţi de chifle astfel înmuiate se aşază o lingură din pasta de brânză şi apoi se acoperă cu celelalte 8 jumătăţi.

          Untul se împarte în 16 părţi egale.

          Se aşază câte o bucăţică de unt pe tavă, peste ea o chiflă umplută, iar peste chiflă încă o bucăţică de unt.

          După ce s-au aşezat toate chiflele în tavă se toarnă peste fiecare câte o linguriţă de smântână.

          Se dau la cuptor până se rumenesc.

          Se servesc imediat.

 

B.   SALATE

Salată de varză albă cu maioneză

·       1 varză mică albă

·       2 – 3 roşii tăiate felioare

·       1 legătură pătrunjel

·       1 pahar maioneză din:

-         1 gălbenuş

-         1 pahar ulei

-         ½ lămâie

·       100 g măsline

Varza se taie mărunt, apoi se amestecă cu maioneza şi se garniseşte de jur împrejur cu felioare de roşii şi măsline.

          Pătrunjelul tocat mărunt se presară deasupra.

 

C.   SOSURI

Sos de smântână cu lămâie

·       3 linguri smântână

·       3 gălbenuşuri

·       50 g unt

·       1 lingură zeamă de lămâie

·       Sare

Untul, gălbenuşurile şi zeama de lămâie se pun într-un castron mic care se aşază într-un vas cu apă clocotită, pe marginea aragazului.

          Se amestecă neîncetat cu lingura până ce compoziţia începe să se îngroaşe.

          Se scoate castronul din apă, se adaugă sare şi se amestecă.

          Atenţie: cu câteva minute înainte de a se servi acest sos se adaugă smântâna.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă cremă de morcovi

·       1 ½ l apă

·       500 g morcovi

·       1 ceapă

·       2 linguri unt

·       4 linguri smântână

·       ½ linguriţă zahăr

·       Sare

·       Crutoane

Se taie morcovii ca fideaua şi se pun la fiert împreună cu ceapa tocată foarte fin.

          Când s-au înmuiat se strecoară şi se trec prin sită subţiind cu zeama în care au fiert.

          Se pune supa din nou pe foc, se adaugă sarea, zahărul, untul şi se lasă să fiarbă câteva minute.

          Se drege cu smântână şi se serveşte cu crutoane (modul de preparare a crutoanelor a fost prezentat anterior).

 

E.   MÂNCĂRURI

Şniţel de legume cu sos de brânză

·       2 – 3 morcovi

·       2 rădăcini pătrunjel

·       1 rădăcină ţelină

·       1 gulie

·       2 – 3 cartofi

·       ½ conopidă

·       1 legătură verdeaţă

·       Sare

·       Piper

·       2 ouă

·       Câteva linguri de pesmet

·       Făină

·       Sos din:

-         2 linguri unt

-         2 linguri făină

-         1 ceaşcă lapte

-         3 linguri brânză rasă

-         Ulei

Se fierb toate legumele tăiate bucăţi într-o supă de zarzavat.

          Se scurg, se dau prin maşina de tocat, apoi se amestecă cu sare, piper, verdeaţă tocată, un ou bătut, pesmet sau făină.

          Se ia câte o lingură plină din acest amestec, se tăvălesc în făină, se turtesc în formă de şniţel, se înmoaie în ou şi pesmet şi se prăjesc pe ambele feţe în ulei încins.

          Se prepară sosul de brânză astfel: se încinge puţin untul, se amestecă cu făina, se stinge pe foc cu câte puţin lapte până se obţine o cremă. Se adaugă sarea, piperul şi brânza rasă.

          Se servesc şniţelele cu acest sos.

          Pentru cei cărora nu le place sosul de brânză, şniţelele pot fi servite cu sos de roşii (reţetă dată anterior).

 

F.   DULCIURI

Gogoşi din cartofi

·       ½ kg cartofi

·       1 ou

·       Făină cât cuprinde

·       Sare

·       2 linguriţe zahăr

·       25 g drojdie

·       Ulei

·       Zahăr vanilat

·       Puţin lapte

Se desface drojdia în puţin lapte îndulcit şi se amestecă cu 2 linguriţe de făină.

          Se lasă să crească.

          Se amestecă apoi cu cartofii fierţi în coajă, curăţaţi şi daţi prin maşină, ouăle bătute, făină cât cuprinde ca să se obţină un aluat moale.

          Se frământă bine, apoi se mai lasă să crească ¼ ore.

          Se întinde o foaie groasă de un deget, se taie cu paharul rotunduri şi se lasă să stea pe masă câteva minute.

          Se pun într-o cratiţă cu mult ulei clocotit şi se rumenesc pe ambele feţe.

          Se servesc calde, pudrate cu zahăr vanilat.

          Se pot face simple, sau umplute cu cremă de brânză sau marmeladă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O...

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O... :   MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024 REL...