joi, 3 martie 2022

 1. /4 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA LAPTE, BRÂNZĂ, OUĂ Și PEȘTE


A.   GUSTĂRI

File de peşte cu crustă

4 fileuri de peste
3 linguri pesmet graham
1 lingura ulei de masline
coaja rasa de la o portocala
2 linguri patrunjel proaspat tocat
sare si piper dupa gust

Se spala fileurile de peste, se zvanta si se aseaza intr-un vas termorezistent;

Se amesteca intr-un castronel pesmetul, uleiul, coaja de portocale, sarea si piperul, se toarna peste fileurile de peste;

Se coc la cuptor cca 20 minute, sa se rumeneasca frumos, se presara patrunjelul dupa ce se scot din cuptor.

Se servesc cu cartofi la cuptor si mujdei de usturoi

B.    SALATE

Salata de peste:
 * 1 kg peste,

* 200 g maioneza, preferabil Helmans,

* 1 castravecior acru,

* 1 ceapa mica sau verde;
Pestele fiert se curata de oase, se taie cubulete.

Se pune castravetele tocat marunt si ceapa rasa fin.

     Se amesteca cu maioneza, mustarul si zeama de lamaie.

 

C.  SOSURI

Sos pentru peşte pescăresc

Se pune într-o cratiță ceapa tăiată mărunt, se toarnă apa și se lasă să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi se adaugă uleiul, zahărul, usturoiul bine strivit, cimbrul și bulionul.

 

 

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de legume cu zdrenţe

·       50 g unt

·       500 g cartofi

·       500 g mazăre

·       1 ceapă

·       1 lingură de făină

·       1 ou

·       1 ceaşcă lapte

·       Verdeaţă

·       Sare

Se pun într-o oală cu untul cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi ceapa tocată mărunt.

          Se lasă câteva minute pe foc.

          Se toarnă apoi 1 ½ litri apă; se adaugă mazărea şi sarea, se acoperă şi se lasă să fiarbă 1 ½ - 2 ore la foc mic.

          Se bate bine într-o crăticioară făina şi oul cu lapte sau cu apă.

          Când supa este fiartă, se toarnă cu linguriţa zdrenţe din acest amestec şi se lasă să fiarbă în clocot 5 – 6 minute.

          La sfârşit se presară verdeaţa tocată.

 

 

E.   MÂNCĂRURI

Peşte pescăresc

750 g. crap sau pește congelat, 3 linguri ulei, 2 cepe, 4-5 căței de usturoi, 1/4 linguriță de cimbru pisat, 2-3 linguri bulion, 1 ½ pahar apă, un vârf de cuțit de zahăr, sare după gust

Peștele proaspăt sau dezghețat se taie în bucăți nu prea mari, se sărează și se lasă să stea într-un vas acoperit până se prepară următorul sos: se pune într-o cratiță ceapa tăiată mărunt, se toarnă apa și se lasă să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi se adaugă uleiul, zahărul, usturoiul bine strivit, cimbrul și bulionul. După ce dă un clocot-două, se pun bucățile de pește, se potrivește de sare și se lasă să fiarbă acoperit, la foc foarte mic sau în cuptor până când scade bine sosul.

 

 

F. DULCIURI

Chec cu mac si lamaie

 

Un chec incredibil de pufos si aromat , numai bun pentru diminetile racoroase, alaturi de o ceasca fierbinte de ceai .

 

Ingrediente (pentru doua checuri) 8 oua , 250 gr zahar vanilat , 250 gr margarina, 250 gr faina , 100 gr mac , 2 lamai mari , 1 praf copt

 

Mod de preparare Se bat albusurile spuma tare si adaugam treptat zaharul pudra pana mixand in continuare pana ce compozitia devine lucioasa si tare ca la bezea.

Mixam galbenusurile impreuna cu margarina la temperatura camerei si incorporam treptat in compozitia de albusuri. Adaugam coaja rasa si zeama de la cele doua lamai , macul, faina si praful de copt. Incorporam si turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.

Dam la cuptor la foc mic pana se rumeneste. Probam cu scobitoarea sa vedem daca s-a copt. Lasam sa se raceasca de tot apoi taiem felii.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...