1. /4 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA LAPTE, BRÂNZĂ, OUĂ Și PEȘTE
A. GUSTĂRI
File de peşte cu crustă
4 fileuri de peste
3 linguri pesmet graham
1 lingura ulei de masline
coaja rasa de la o portocala
2 linguri patrunjel proaspat tocat
sare si piper dupa gust
Se spala fileurile de peste,
se zvanta si se aseaza intr-un vas termorezistent;
Se amesteca intr-un castronel pesmetul, uleiul, coaja de portocale, sarea si
piperul, se toarna peste fileurile de peste;
Se coc la cuptor cca 20 minute, sa se rumeneasca frumos, se presara patrunjelul
dupa ce se scot din cuptor.
Se servesc cu cartofi la
cuptor si mujdei de usturoi
B. SALATE
Salata de
peste:
* 1 kg peste,
* 200 g
maioneza, preferabil Helmans,
* 1
castravecior acru,
* 1 ceapa
mica sau verde;
Pestele fiert se curata de oase, se taie
cubulete.
Se
pune castravetele tocat marunt si ceapa rasa fin.
Se amesteca cu maioneza, mustarul si zeama
de lamaie.
C. SOSURI
Sos pentru peşte pescăresc
Se pune într-o cratiță ceapa tăiată mărunt, se toarnă apa și se lasă să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi se adaugă uleiul, zahărul, usturoiul bine strivit, cimbrul și bulionul.
D. BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de legume cu zdrenţe
· 50 g unt
· 500 g
cartofi
· 500 g mazăre
· 1 ceapă
· 1 lingură de
făină
· 1 ou
· 1 ceaşcă
lapte
· Verdeaţă
· Sare
Se pun într-o oală cu untul cartofii curăţaţi şi
tăiaţi cubuleţe şi ceapa tocată mărunt.
Se lasă câteva minute pe foc.
Se toarnă apoi 1 ½ litri apă; se
adaugă mazărea şi sarea, se acoperă şi se lasă să fiarbă 1 ½ - 2 ore la foc
mic.
Se bate bine într-o crăticioară făina
şi oul cu lapte sau cu apă.
Când supa este fiartă, se toarnă cu
linguriţa zdrenţe din acest amestec şi se lasă să fiarbă în clocot 5 – 6
minute.
La sfârşit se presară verdeaţa tocată.
E.
MÂNCĂRURI
Peşte pescăresc
750 g. crap sau pește congelat, 3 linguri ulei, 2 cepe, 4-5 căței de usturoi, 1/4
linguriță de cimbru pisat, 2-3 linguri bulion, 1 ½ pahar apă, un vârf de cuțit de zahăr,
sare după gust
Peștele proaspăt sau
dezghețat se taie în bucăți nu prea mari, se sărează și se lasă să stea într-un
vas acoperit până se prepară următorul sos: se pune într-o cratiță ceapa tăiată mărunt, se toarnă apa și se lasă să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi se
adaugă uleiul, zahărul, usturoiul bine strivit, cimbrul și bulionul. După ce dă un clocot-două, se pun bucățile de pește, se potrivește de sare și se lasă să fiarbă acoperit, la foc foarte mic sau în cuptor până când scade bine sosul.
F. DULCIURI
Chec cu mac si lamaie
Un
chec incredibil de pufos si aromat , numai bun pentru diminetile racoroase,
alaturi de o ceasca fierbinte de ceai .
Ingrediente (pentru doua checuri) 8 oua , 250 gr zahar vanilat ,
250 gr margarina,
250 gr faina
, 100 gr mac
, 2 lamai mari
, 1 praf copt
Mod de preparare Se bat albusurile spuma tare si adaugam
treptat zaharul pudra pana mixand in continuare pana ce compozitia devine
lucioasa si tare ca la bezea.
Mixam
galbenusurile impreuna cu margarina la temperatura camerei si incorporam
treptat in compozitia de albusuri. Adaugam coaja rasa si zeama de la cele doua
lamai , macul, faina si praful de copt. Incorporam si turnam compozitia in tava
tapetata cu hartie de copt.
Dam la
cuptor la foc mic pana se rumeneste. Probam cu scobitoarea sa vedem daca s-a
copt. Lasam
sa se raceasca de tot apoi taiem felii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu