4. /11 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA A 5 - A DIN POSTUL MARE
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Spanac în foi de plăcintă
· 1 kg spanac
· 2 linguri
margarină
· ½ kg foi de
plăcintă
· Sare piper
măcinat
Spanacul fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină
cu sarea şi piperul.
Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se
împart în patru părţi, la fel şi spanacul.
Se pune la marginea fiecărui grup de
foi de plăcintă spanac sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând
patru rulouri care se aşază în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la
cuptor la foc potrivit să se rumenească.
B. SALATE
Salată verde
· 1 salată
· 30 g ulei
· 20 g oţet
· Sare
· 1 legătură
pătrunjel
· 2 roşii
· 1 ceapă
Se spală salata foaie cu foaie şi se pune într-un
castron după ce a fost tăiată mărunt.
Se spală, se curăţă şi se toacă ceapa;
se pune peste salată.
Se spală şi se taie roşiile feliuţe;
se pun în castron.
Se spală şi se toacă pătrunjelul şi se
pune în castron.
Se adaugă uleiul, oţetul diluat cu apă
şi sarea.
Se amestecă totul.
C. SOSURI
Sos de ceapă, usturoi şi bulion
· 2 cepe
potrivite
· 6 căţei
usturoi
· 2 linguri
bulion
· 75 g ulei
· Sare
· Piper
· Cimbru
· Boia dulce
Se curăţă, se spală şi se toacă ceapa şi usturoiul.
Se pune uleiul într-o tigaie la încins
peste care se adaugă ceapa şi usturoiul.
Se lasă să se rumenească bine, apoi se
sting cu bulion diluat cu apă şi se lasă să fiarbă 20 minute.
Se adaugă condimentele, după gust.
Este un sos universal pentru mâncăruri
de legume.
Azi îl utilizăm la iahnie de fasole.
D. BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă oltenească de praz cu zeamă de varză
· 1,5 kg praz
· 300 g roşii
· 100 g
morcovi
· 100 g
albitură
· 100 g fidea
de post (fără ou)
· 2 legături
verdeaţă
· 50 g făină
· 200 g ulei
· 1,5 l zeamă
de varză
· Sare
Prazul se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se
adaugă zarzavatul tăiat julien şi se mai călesc împreună câteva minute.
Se stinge cu apă şi se pune la fiert.
Făina se rumeneşte într-o cratiţă cu
restul de ulei, se stinge cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate
cuburi şi se adaugă la ciorbă.
Când zarzavatul este aproape fiert se pune
fideaua şi se mai fierbe cam 20 minute.
Se adaugă zeama de varză ce a fost
strecurată şi fiartă separat.
Se potriveşte gustul de sare, iar la
sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.
E.
MÂNCĂRURI
Iahnie de fasole
· 400 g fasole
boabe
· Sos de
ceapă, usturoi şi bulion (conform reţetei de mai sus)
Se lasă fasolea la înmuiat, după ce a fost aleasă şi
spălată cu o seară înainte.
Se strecoară şi se pune la fiert cu apă şi puţină
sare.
Se schimbă 2-3 ape în timpul fiertului.
Când fasolea este bine fiartă, se strecoară şi se
opreşte o cană de zeamă.
Se amestecă fasolea cu sosul pregătit separat şi, la
nevoie se mai adaugă din zeama reţinută.
Se lasă să fiarbă împreună 3 minute.
F.
DULCIURI
Desert din fructe crude
· 4 mere
· 1 pumn de
stafide
· 4 linguri de
zahăr
· 20 nuci măcinate
· Lămâie
· Frişcă
vegetală
Se rad merele pe răzătoare fără coajă, se amestecă cu
stafidele, zahărul, nucile măcinate, zeama de lămâie şi sucul de fructe.
Compoziţia se pune în cupe şi se
acoperă cu frişcă vegetală.
Se serveşte rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu