miercuri, 9 martie 2022

 4. /11 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA A 5 - A DIN POSTUL MARE


A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Spanac în foi de plăcintă

·       1 kg spanac

·       2 linguri margarină

·       ½ kg foi de plăcintă

·       Sare piper măcinat

Spanacul fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină cu sarea şi piperul.

          Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se împart în patru părţi, la fel şi spanacul.

          Se pune la marginea fiecărui grup de foi de plăcintă spanac sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând patru rulouri care se aşază în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la cuptor la foc potrivit să se rumenească.

 

 

B.  SALATE

Salată verde

·       1 salată

·       30 g ulei

·       20 g oţet

·       Sare

·       1 legătură pătrunjel

·       2 roşii

·       1 ceapă

Se spală salata foaie cu foaie şi se pune într-un castron după ce a fost tăiată mărunt.

          Se spală, se curăţă şi se toacă ceapa; se pune peste salată.

          Se spală şi se taie roşiile feliuţe; se pun în castron.

          Se spală şi se toacă pătrunjelul şi se pune în castron.

          Se adaugă uleiul, oţetul diluat cu apă şi sarea.

          Se amestecă totul.

 

 

C.  SOSURI

Sos de ceapă, usturoi şi bulion

·       2 cepe potrivite

·       6 căţei usturoi

·       2 linguri bulion

·       75 g ulei

·       Sare

·       Piper

·       Cimbru

·       Boia dulce

Se curăţă, se spală şi se toacă ceapa şi usturoiul.

          Se pune uleiul într-o tigaie la încins peste care se adaugă ceapa şi usturoiul.

          Se lasă să se rumenească bine, apoi se sting cu bulion diluat cu apă şi se lasă să fiarbă 20 minute.

          Se adaugă condimentele, după gust.

          Este un sos universal pentru mâncăruri de legume.

          Azi îl utilizăm la iahnie de fasole.

 

 

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Ciorbă oltenească de praz cu zeamă de varză

·       1,5 kg praz

·       300 g roşii

·       100 g morcovi

·       100 g albitură

·       100 g fidea de post (fără ou)

·       2 legături verdeaţă

·       50 g făină

·       200 g ulei

·       1,5 l zeamă de varză

·       Sare

Prazul se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.

          Se adaugă zarzavatul tăiat julien şi se mai călesc împreună câteva minute.

          Se stinge cu apă şi se pune la fiert.

          Făina se rumeneşte într-o cratiţă cu restul de ulei, se stinge cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi şi se adaugă la ciorbă.

          Când zarzavatul este aproape fiert se pune fideaua şi se mai fierbe cam 20 minute.

          Se adaugă zeama de varză ce a fost strecurată şi fiartă separat.

          Se potriveşte gustul de sare, iar la sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.

 

 

E.   MÂNCĂRURI

Iahnie de fasole

·       400 g fasole boabe

·       Sos de ceapă, usturoi şi bulion (conform reţetei de mai sus)

Se lasă fasolea la înmuiat, după ce a fost aleasă şi spălată cu o seară înainte.

Se strecoară şi se pune la fiert cu apă şi puţină sare.

Se schimbă 2-3 ape în timpul fiertului.

Când fasolea este bine fiartă, se strecoară şi se opreşte o cană de zeamă.

Se amestecă fasolea cu sosul pregătit separat şi, la nevoie se mai adaugă din zeama reţinută.

Se lasă să fiarbă împreună 3 minute.

 

F.   DULCIURI

Desert din fructe crude

·       4 mere

·       1 pumn de stafide

·       4 linguri de zahăr

·       20 nuci măcinate

·       Lămâie

·       Frişcă vegetală

Se rad merele pe răzătoare fără coajă, se amestecă cu stafidele, zahărul, nucile măcinate, zeama de lămâie şi sucul de fructe.

          Compoziţia se pune în cupe şi se acoperă cu frişcă vegetală.

          Se serveşte rece.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...