4. /6 APRILIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 31
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Plăcintă cu cacao
· foi de
plăcintă
· 3 ceşti borş
· 3 ceşti
zahăr
· 2 ceşti ulei
· 1 kg făină
· 2 linguriţe
bicarbonat stins în oţet
· Mirodenii
· 2 – 3
linguri cacao
Se bat bine cu mixerul, până se înghit uleiul, borşul,
zahărul, mirodeniile şi bicarbonatul.
Se adaugă făina şi se bate în
continuare până se omogenizează compoziţia.
Se toarnă în tava unsă şi tapetată cu
făină peste stratul de foi de plăcintă unse cu ulei.
Se opresc câteva linguri din compoziţie
care se amestecă cu cacao şi se vor pune deasupra ultimului rând de foi unse cu
ulei.
Se dă la cuptor o oră la foc potrivit.
B.
SALATE
Salată de fasole teci conservată
· 1kg fasole
fideluţă conservată
· ½ ceaşcă
ulei
· 3 linguri
oţet
· Sare
· Piper
· 1 linguriţă
muştar
· 1 ceapă
tăiată feliuţe
· 2 căţei
usturoi pisaţi
· Mărar fin
tocat
· 2 ardei
copţi şi tăiaţi feliuţe
· 2 roşii
Se scurge fasolea de zeamă.
Se amestecă bine uleiul cu oţetul,
sarea, piperul, usturoiul pisat şi muştarul şi se toarnă peste fasole.
Se garniseşte cu ceapă, ardei, mărar
şi roşii tăiate felii.
C.
SOSURI
Nici azi nu este necesar să pregătim un sos separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de urzici
· 500 g urzici
· 2 linguri
zarzavat pentru ciorbă
· 1 l borş de
putină
· 1 ceapă
· ½ ceaşcă
orez
· Sare
· Verdeaţă
Se curăţă, se spală, se toacă şi se fierb urzicile cu
ceapa, zarzavatul de ciorbă şi orezul.
Se adaugă borşul, sarea şi verdeaţa şi
se mai lasă să dea câteva clocote.
E.
MÂNCĂRURI
Ciuperci cu verdeaţă
· 1 kg
ciuperci
· 1 ceaşcă
ulei
· 2 legături
ceapă verde
· 2 legături
usturoi verde
· 1 legătură
mărar
· 1 legătură
pătrunjel
· Sare
· Piper
Se spală, se taie, se fierb şi se strecoară
ciupercile.
Într-o oală se călesc ceapa şi
usturoiul tocate mărunt şi când sunt aproape rumenite se adaugă ciupercile şi 2
linguri de apă şi se mai ţin pe foc mic încă 5 minute, amestecând să nu se
lipească.
Se adaugă sarea, piperul şi, la
sfârşit, verdeaţa tocată fin.
F.
DULCIURI
Chec cu nuci
· 5 ceşti
făină
· 2 ceşti
zahăr
· 1 ceaşcă
ulei
· ¾ ceaşcă
nucă măcinată
· 2 ceşti suc
de portocale
· 1 lingură
scorţişoară
· 1 lingură
coajă de portocală
· 1 linguriţă
praf de copt
· 1 linguriţă
bicarbonat
Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă celelalte
ingrediente pe rând, iar la sfârşit făina, în care s-au amestecat praful de
copt şi bicarbonatul.
Se coace la foc potrivit în formă unsă
şi tapetată aproximativ o oră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu