duminică, 31 iulie 2022

 9. /1 AUGUST 2022 - GÂNDURI PESTE TIMP


HERMAN MELVILLE

Herman Melville (n. ,[1][5][6][7] ManhattanNew York CityNew YorkSUA[8][9][10] – d. ,[1][5][6][7] New York CityNew YorkSUA[11][12][3][13]) a fost un scriitor și eseist american, cunoscut mai ales pentru romanul său Moby Dick, care l-a făcut celebru postum.

Povestitor captivant, rapsod al peisajului marin și exotic, creator de tipuri umane de puternică vitalitate, a scris romane inspirate din viața indigenilor insulari din mările Sudului, evocând relațiile dure dintre oamenii mării sau aspirația eroului romantic către un ideal inaccesibil.

De asemenea, a fost un maestru al povestirilor și ale jurnalelor de călătorie. Opera sa poetică, valorificată postum, de celebrare a unor bătălii și eroi din Războiul Civil, de evocare a peisajului marin sau de meditație lirico-filozofică asupra vieții, îl situează printre poeții reprezentativi de limbă engleză ai secolului al XIX-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Herman Melville s-a născut pe 1 august 1819 la New York. Tatăl lui, Allan Gansevoort Melvill, era scoțian și mama sa, Maria, era olandeză, ambii cu origini aristocratice. Falimentul tatălui îl silește să întrerupă studiile școlare la vârsta de 15 ani. În amintirile sale afirma că gustul pentru aventuri l-a dobândit ascultând povestirile tatălui său Allan despre valuri marine monstruoase, înalte cât un munte, despre catarge de corăbii care se rupeau ca surcelele în bătaia furtunilor, despre peripețiile unei călătorii pe mare către Le Havre sau Liverpool. După moartea tatălui în 1832, familia se mută la Lansingburg, pe fluviul Hudson, unde tânărul Herman studiază la Albany Classical School. Lui Melville îi place însă să călătorească și în anul 1835[15] se îmbarcă pe un vas ancorat în portul orașului New York, traversează oceanul Atlantic, ca elev matelot până la Liverpool, vizitează Londra și se întoarce cu aceeași navă. În romanul Redburn: His First Voyage (Redburn: Prima sa călătorie), publicat în 1848, s-a inspirat din această experiență.

Câțiva ani își asigură existența dând lecții particulare ca meditator. Impresionat de lectura cărții Two Years Before the Mast (Doi ani la catarg) de Richard Henry Dana, apărută în 1840, Melville se îmbarcă din nou ca marinar și, pe 1 ianuarie 1841, părăsește portul New Bedford, statul Massachusetts, pe bordul balenierei Acushnet în direcția Oceanului Pacific. Ajuns la Insulele Marchize, părăsește nava. Impresiile din călătoria efectuată constituie tema povestirilor Taipi (1846) și Omoo (1847). După ce stă câtva timp în Insulele Societății, ajunge la Honolulu iar de aici, pe bordul fregatei americane United States, ajunge în toamna anului 1844 la Boston. Și experiența acestei călătorii va face obiectul unei povestiri, White Jacket: or, The World in a Man-of-War (Redingota albă sau lumea de pe o navă de război1850).

În 1847, Melville se căsătorește la Boston cu Elizabeth Shaw. Vor locui împreună în New York City până în anul 1850, când cumpără o fermă în Pittsfeld. În anul următor apare romanul Moby Dick, carte care nu a atras la început atenția publicului. Între anii 1857 și 1870 are diverse ocupații la școlile din regiune și ține un ciclu de conferințe pe tema aventurilor din mările sudului. Mai târziu lucrează ca agent vamal al orașului New York. Herman Melville moare pe 28 septembrie 1891, după o boală de câteva luni, fiind înmormântat în cimitirul Woodlawn din cartierul Bronx (parte a orașului New York).

Coperta romanului care l-a făcut celebru pe Melville, Moby Dick.

Moby Dick[modificare | modificare sursă]

Abia la câțiva ani după moartea lui Melville, romanul Moby Dick este redescoperit de public, recunoscându-i-se calitățile literare care i-au asigurat o popularitate crescândă ca una din creațiile cele mai importante ale literaturii universale. Romanul istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei picior de la gambă. Povestitorul este un membru al echipajului, Ishmael. Proza lui Melville este complexă și de o imaginație bogată, ceea ce a făcut din el unul din cei mai fini stiliști ai limbajului din literatura americană, alături de William FaulknerHenry James și Thomas Pynchon. Romanul este dedicat prietenului său, scriitorul Nathaniel Hawthorne, care i-a influențat scrierile. După acest roman s-au realizat mai multe filme cinematografice.

Operă[modificare | modificare sursă]

Romane[modificare | modificare sursă]

  • 1846Taipi: A Peep at Polynesian Life;
  • 1847Omoo: A Narrative of Adventures in zhe South Seas, ("Omoo: Relatarea aventurilor din Oceanul indian");
  • 1849Redburn: His First Voyage ("Redburn: Prima lui călătorie");
  • 1849Mardi: and a Voyage Thither ("Mardi și o călătorie până acolo");
  • 1850White-Jacket: or The World in a Man-of-War ("Tunica albă sau lumea pe un vas de război");
  • 1851Moby Dick, roman alegoric, epopee a spiritului uman în încleștarea dramatică cu forțele naturii;
  • 1855Israel Potter: His Fifty Years of Exile;
  • 1857The Confidence Man: His Masquerade.

Povestiri[modificare | modificare sursă]

  • 1853Bartleby, the Scrivener; a Story of Wall Street ("Bartleby copistul, o poveste de pe Wall Street")[16]
  • 1856The Piazza Tales ("Povestiri de pe verandă");
  • 1924 (postum): Billy Budd Sailor: An Inside Narrative, adaptat de compozitorul Benjamin Britten pentru o operă lirică.

Poezii[modificare | modificare sursă]

  • 1866Battle Pieces: And Aspects of the War ("Poezii despre bătălii și viziuni de război");
  • 1876Clarel: A Poem and Pilgrimage in the Holy Land;
  • 1888John Marr and Other Sailors ("John Marr și alți marinari");
  • 1891Timolcon.

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

  • Melville, Herman, Taipi, București, 1960, 308 pagini: Editura Tineretului;
  • Melville, Herman, Moby Dick, tradus de Petre Solomon, București, 1973, vol I+II, 291 + 438 pagini: Editura Minerva, Colecția: BPT serie nouă;
  • Melville, Herman, Pierre, tradus de Anda Teodorescu, București, 1985, 445 pagini: Editura Univers, Clasicii Literaturii Universale;

Herman Melville - Citate:














sâmbătă, 30 iulie 2022

 8. /1 AUGUST 2022 - TEATRU/FILM



Cu Valeria Seciu

Biografie Valeria Seciu
Valeria Seciu este o actriță de teatru, film, radio și televiziune. A urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Național din București, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle. În același an și-a făcut, de asemenea, debutul în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. După doi ani petrecuți la Cluj, unde a interpretat două roluri, în Androcle și leul de G.B. Shaw și Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, a revenit în echipa Teatrului Național din București, pe care, cu excepția câtorva colaborări, nu a mai părăsit-o până în 1978, când s-a alăturat trupei Teatrului Mic. Aici, sub directoratul scriitorului Dinu Săraru, s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu și în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ștefan Iordache și Gheorghe Visu. Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum Să îmbrăcăm pe cei goi, Maestrul și Margareta, Niște țărani, Cerul înstelat deasupra noastră, Doamna cu camelii.
La începutul anilor 1990 a înființat și condus Teatrul Levant, una dintre primele instituții independente de gen apărute după căderea regimului comunist, continuând însă să joace și la Teatrul Mic, cu realizări notabile: recitalul Arta iubirii sau rolul Arkadina, din Pescărușul deCehov, ambele în regia Cătălinei Buzoianu. De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare inspirată a actriței cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul Pelicanul, după August Strindberg (1994), montat într-un spațiu neconvențional (un depozit al Sălii Dalles). Din 2000 până în prezent a urcat mai rar pe scenă, fiecare apariție reprezentând însă un succes de public și de critică, două dintre creațiile sale recente (Esme Allen în Cum gândește Amy de David Hare, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Mic, 2006, și Gloucester în Lear, după W. Shakespeare, regia Andrei Serban, Teatrul Bulandra, 2008) fiind răsplătite cu premii acordate de Uniter. O altă distincție importantă, medalia comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”, i-a fost atribuită actriței în 2000 de către președintele statului pentru merite deosebite în promovarea și interpretarea operei poetului, mai cu seamă prin intermediul spectacolului Trecut-au anii, recital de poezie și muzică susținut ani de-a rândul pe diverse scene alături de actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan și de clarinetistul Aurelian Octav Popa. Pe lângă rolurile interpretate pe scenă sau ecran, ea a dat viață multor personaje la teatrul radiofonic.
În 2010 a apărut în filmul Aurora, semnat de Cristi Puiu.
Valeria Seciu a fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu. În 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru; acesta este astăzi călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil; el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice Everghetinos (din gr. „Binefăcătoarea”)

·         Plimbare (2013) - dna. Naum
·         Roxanne (2013) Trailer
·         Sunt o babă comunistă (2013) - dna. Stroescu Trailer
·         Despre oameni și melci (2012) - Tatiana Trailer
·         Aurora (2010) - Puşa Trailer
·         Vocea umana (1990) - Ea
·         Escapada (1986)
·         Adela (1985)
·         Furtună în Pacific (1985)
·         Dragostea și revoluția (1983)
·         Imposibila iubire (1983)
·         Lumini și umbre: Partea II (1982)
·         Buna seara, Irina! / Buna seara, Irina (1980) - proiectanta Irina Ionescu, sotia lui Victor
·         Vânătoarea de vulpi (1980)
·         Înainte de tăcere (1978) - Ana
·         Curcanii / (1977)
·         Casa de la miezul noptii (1976)
·         Douasprezece ore inainte de amurg / (1976) - Lia, sora lui Sandu
·         Instanța amână pronunțarea (1976) - Anca Moga
·         Nimeni nu moare (1976)
·         Recitindu-l pe Shakespeare / (1976)
·         Speranta nu moare in zori / (1976)
·         Tănase Scatiu (1976) - voce Sasa
·         Pescărușul (1974) - Nina Zarecinaia
·         Un august în flăcări (1973)
·         Parașutiștii (1972)
·         Asediul (1970)
·         Surorile Boga (1968)


Cu Adina Popescu

Biografie Adina Popescu
Adina Popescu s-a născut la 10 septembrie 1978, în Bucureşti. A absolvit Regie de Film, însă de la 18 ani a lucrat ca reporter şi jurnalist cultural, ulterior redactor, la Dilema veche
Prima ei carte pentru copii, Doar un zbor în jurul lumii, a apărut în 1999. Interesată în primul rând de literatura pentru copii, a mai publicatMiriapodul hoinar şi alte poveşti, Mari poveşti româneşti pe înţelesul celor mici, Aventurile lui Doxi în benzi desenate, în colaborare cu Alexandru Ciubotariu, dar şi un Manual de şpagă în cadrul campaniei „Nu da şpagă“ (2001).
În 2015, a publicat Povestiri de pe Calea Moşilor, o carte iniţial destinată adulţilor, dar în ea s-au regăsit şi copiii dornici să descopere o maşină a timpului care să-i poarte în anii 1980. 
Trilogia fantastică O istorie secretă a Ţării Vampirilor a câştigat în 2013 Marele Premiu al concursului de creaţie literară Trofeul Arthur. Adina a scris această carte în trei volume în aproape 10 ani, timp în care a mai scris despre bone, gunoieri, pescari, vecini care dau muzica prea tare, biciclişti, ambasadori, scriitori, ciobani şi alte reportaje narative, la graniţa cu ficţiunea.

·         Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011) - Rodica Trailer
·         Cu inima indoita (2006) - Mariana
·         La urgență (2006) - Coca
·         Die letzte Station / Ultima gară (1999)
·         Lansarea (1984)
·         Alo, aterizează străbunica! (1981)
·         Ultima noapte de dragoste (1980) - dublaj voce Lena Gheorghiu
·         Capcana (1979)
·         Cumpăna (1979)
·         Nea Mărin Miliardar (1979) - camerista
·         Pentru patrie (1978) - Maria Cerchez
·         Mania (1977)
·         Ana / (1976)
·         Domnisoara Nastasia (1976) - Niculina
·         Serenada pentru etajul XII (1976) - Mihaela
·         Singurătatea florilor (1975) - Tanta
·         Când trăiești mai adevărat (1974)
·         Capcana (1974)
·         Dragostea începe vineri (1972) - Sanda Dobrescu
·         Căsnicia nu-i o joacă - Anisoara


Serenada pentru etajul XII (1976):



Cu Horaţiu Mălăele

Biografie Horațiu Mălăele
Cunoscutul actor Horațiu Mălăiele s-a născut la 1 august 1952, in Târgu Jiu, județul Gorj.
A învățat la Liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu si a avut prima expoziție personală de desene la casa de cultură din oraș in clasa a 12-a. Intenționa sa urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală dar a absolvit in 1975 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A fost repartizat la Teatrul Național din Piatra Neamț si a jucat in spectacole ca Tinerețe fără bătrânețe de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde pentru care a primit premiul de interpretare, in Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Muntele de D.R. Popescu, Eulenspiegel de Charles de Coster, etc.
S-a mutat in capitală si a jucat pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Național, Bulandra din capitala, in roluri ca Fadinard din Palăria florentină de Eugene Labiche, Profesorul din Lecția de Eugen Ionescu, Vanea din Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Tartaglia din Regele Cerb de Carlo Gozzi, etc.
Din 1982 a regizat spectacole de teatru ca O sărbătoare princiară de Theodor Mazilu, Puricele de Georges Faydeau, Carlo contra Carlo de Paul Ioachim, pentru care a obținut premiul Festivalului Comediei Romanești in 1994, Hotel de Tray Cooney, etc.
A debutat in cinematografie in anul 1974, cu filmul Muntele ascuns.
A regizat 2 episoade din serialul TV Ministerul comediei, apoi filmele Palaria si Nunta mută.
A expus in peste 30 de expoziții caricaturile pe care le realizează, a publicat cartea autobiografică Horațiu despre Malaiele, conduce publicația Satirul
Este căsătorit si are 2 fii.

·         Moromeții 2 (2017) - Ilie Moromete
·         Sunt un orb (2017)
·         Funeralii fericite (2013) - Lionel Trailer
·         Las fierbinți (2012) - moş Peleuş
·         Ultimul corupt din România (2012) - Titel Pangică Trailer
·         Undeva la Palilula (2012) - Poştaşul Trailer
·         Dacă bobul nu moare (2010) - Cornel Trailer
·         Poker (2010) - Titel Trailer
·         L'armée du crime / Armata crimei (2009) - Dupont Trailer
·         Dragoste pierdută (2008) Trailer
·         Vine poliția! (2008) - Traian Corbescu
·         Logodnicii din America (2007) - Willy Trailer
·         O scurtă poveste (2007) - Povestitorul
·         Ticăloșii (2007) - Primul Ministru al Romaniei, Pompi Trailer
·         La urgență (2006)
·         Casatorie imposibilă / Căsătorie imposibilă (2004) - Titi
·         Damen Tango (2004) - Mircea
·         Magnatul (2004) - Horaţiu
·         Adio, Europa! (2003)
·         Ambasadori, căutam Patrie (2003) - Titi
·         Maria (2003) - Milco
·         Amen. / Amen (2002) - Fritsche
·         Les percutés / Țăcăniții (2002)
·         Noro (2002) - Scapino
·         In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura (2001) - Militianul
·         Casatorie imposibila / (1999)
·         Față în față (1999)
·         Fii cu ochii pe fericire (1999)
·         Ministerul comediei (1999)
·         Frumosii nebuni ai marilor orase / (1998)


Horatiu Malaele - Sinucigasul (Full):

Horatiu Malaele - Scapino 

Nunta mută: 






Cu Silvia Dumitrescu Timică

Biografie Silvia Dumitrescu Timică
Silvia Dumitrescu s-a născut la data de 29 octombrie 1902 în orașul Craiova. A jucat ca actriță pe scenele de teatru timp de 75 ani, începându-și cariera la Teatrul Ventura din București. Începând din anul 1947, Silvia Dumitrescu a devenit actriță a Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București. A fost căsătorită cu actorul George Timica (1886-1954).

A jucat și într-un număr mic de filme, în special de televiziune. Unul din rolurile sale memorabile a fost cel al Coanei Eleonora Arbore din piesa 'Micul infern' de Mircea Ștefănescu. Piesa a avut premiera la Teatrul Nottara în martie 1977. Ultima reprezentație a avut loc în 1992 când artista împlinise 90 de ani.

S-a retras din activitate în anul 1992, la vârsta de 90 ani. A decedat la data de 1 august 1999 în orașul Bucuresti, în urma unei hemoragii cerebrale.

Silvia Dumitrescu a fost o legendară actriță română de teatru și film.


·         Scorpia (1973)
·         Bădăranii (1960) - Marina
·         Furtuna (1960)
·         Momente "Caragiale" - Tren de placere / (1958) - "Grandmaman" Anica
·         Odessa in fiamme / Odessa în flăcări (1942) - Ana, sotia lui Ion



 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...