5. /1 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
Iubiţi prieteni,
Pe durata Postului Adormirii Maicii Domnului vom încerca să prezentăm
zilnic astfel de reţete. Doamne ajută!
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Aluat pentru plăcinte de post
Ingrediente:
pentru 20 de placinte - un kilogram de faina, putina sare, 40 grame de
drojdie, 500 ml apa. Mod de preparare: Aluatul
de placinte este unul asemanator celui pentru paine ori cozonac, aluatul
dospit obisnuit. In post, placintele se fac din aluatul framantat cu apa si
fara oua. Drojdia se dizolva in circa 70 ml apa calduta, si se amesteca cu
100 g faina, obtinand maiaua, peste care se pudreaza putina faina si se lasa
la dospit 30 - 40 minute, la o temperatura de 30 - 40°C. Secretul aluatului
dospit pentru placinte este sa fie foarte bine framantat si lasat sa creasca
in tava, dupa ce a fost umplut si modelat. |
Plăcintă cu mere
• 1 kg mere de plăcintă
• 200 g zahăr
• 2 linguriţe scorţişoară
• 1 lămâie (coaja rasă)
• 1 plic zahăr vanilat
• ½ plic praf de copt
• 1 lingură oţet
• 4 linguri ulei
• Sare
• 4 linguri apă minerală gazoasă
• 4 pahare făină
• 100 g zahăr pudră
Se spală, se curăţă, se rad şi se călesc merele împreună cu zahărul.
Se adaugă scorţişoara şi zahărul vanilat şi se lasă la răcit.
Se face o foaie astfel: se pune făina într-un castron mare, se face o gaură în
făină în care se toarnă praful de copt stins cu oţet; se toarnă uleiul câte
puţin, alternativ cu apa minerală şi se amestecă, se pune sarea şi coaja de
lămâie rasă, se amestecă până se obţine o cocă bună de întins. Se bate bine
între palme cam 10 minute şi apoi se lasă să se odihnească ½ ore la rece. Se
împarte foaia în 2 părţi: se întinde şi se pune într-o tavă unsă şi tapetată cu
făină. Se pune compoziţia de mere şi apoi foaia a doua.
Se dă la cuptor la foc potrivit până se rumeneşte.
Se scoate din cuptor şi se taie când este rece.
Se presară cu zahăr pudră şi se pune pe platou.
B.
SALATE
Salată din varză albă, tofu şi ciuperci
- 200 g brânză Tofu,
- 1 varză mică
(cam de 1 kg),
- 1 conservă de
ciuperci,
- 1 ceapă,
- zeamă de lămâie,
- ulei, sare,
condimente, verdeaţă.
Se taie brânza Tofu cubuleţe, ciupercile - mărunt, varza - fin.
Ceapa tocată se căleşte în ulei cu apă şi condimente.
Se pun ciupercile şi se lasă pe foc câteva minute.
La sfârşit, amestecă-le cu varza, tofu şi sarea, verdeaţa şi zeama
de lămâie.
C.
SOSURI
La reţetele de azi nu este necesar a se prepara un sos
separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen
• zarzavat obişnuit pentru supă
• 1 lingură chimen
• 1 lingură făină
• 5 linguri ulei
• Crutoane
Se pune la fiert zarzavatul împreună cu chimenul.
Când zarzavaturile sunt fierte, se prăjeşte făina în ulei, se stinge cu 2 ceşti
de zeamă din supă strecurată şi se adaugă în oala cu supă.
Se potriveşte de sare, se adaugă crutoanele şi verdeaţa.
E.
MÂNCĂRURI
Ciuperci cu mărar
Retetar : ½ kg ciuperci, 100 ml untdelemn, o lingurita
cu virf marar taiat marunt, o ceapa, ¼ suc de rosii, piper, sare.
Mod de preparare : ceapa taiata marunt se caleste in tot untdelemnul, 4-5
minute, cu o jumatate lingurita cu sare, la foc mic, pina cind scade apa ce o
lasa si devine lucioasa, se adauga apoi ciupercile, sucul de rosii si un virf
de cutit piper, lasindu-le sa fiarba la foc mic, acoperite, 30-40 minute si
adaugind putina apa pina ce se moaie. Cind ciupercile sint fierte, sosul scazut
numai cit sa le cuprinda si untdelemnul la suprafata, se adauga mararul si se
sareaza dupa gust si, facultativ, se pun citeva picaturi de zeama lamiie. Se
servesc reci, ca fel intii.
F.
DULCIURI
Chec cu nuci
Chec cu nuci
• 5 ceşti făină
• 2 ceşti zahăr
• 1 ceaşcă ulei
• ¾ ceaşcă nucă măcinată
• 2 ceşti suc de portocale
• 1 lingură scorţişoară
• 1 lingură coajă de portocală
• 1 linguriţă praf de copt
• 1 linguriţă bicarbonat
Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă celelalte ingrediente pe rând, iar la
sfârşit făina, în care s-au amestecat praful de copt şi bicarbonatul.
Se coace la foc potrivit în formă unsă şi tapetată aproximativ o oră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu