4. /2 SEPTEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Drob de năut cu legume şi orez
Ingrediente:
300 g năut fiert
200 g orez fiert
200 g ţelină tăiată mărunt
2 morcovi tăiaţi mărunt
100-150 g fasole verde fiartă
3 cartofi fierţi şi raşi
1 lingură oţet diluat în 100 ml apă
50 g stafide înmuiate în apă caldă
4 linguri pesmet
1 legătură pătrunjel verde taiat mărunt
3-4 linguri ulei
rozmarin, sare, piper
Preparare:
Ţelina, morcovul şi
fasolea verde se călesc în 2 linguri de ulei, se adaugă oţetul diluat cu apă,
rozmarinul şi lăsăm pe foc să scadă până se evaporă oţetul şi rămâne fără
lichid. Lăsăm să se răcească.
Se pun într-un castron: orezul, năutul, cartofii, stafidele, 2 linguri pesmet,
pătrunjelul şi amestecul de ţelină cu morcovi şi fasole verde.
Se amestecă şi se potriveşte de sare si piper.
Se unge un vas cu ulei, se tapetează cu pesmet şi se pune compoziţia rezultată.
Se dă la cuptor 30 minute.
B.
SALATE
Salată de ardei copţi
Ingrediente:
Alegem ardei "drepti", de orice culoare (dar rosii sau galbeni sint
mai gustosi decit verzi), astfel incat sa poata veni in contact cu suprafata
plitei in orice pozitie.
Instructiuni:
1 ) Punem pe plita ardeii si-i coacem pe toate partile pina cind cea mai mare
parte a suprafetei lor s-a copt, iar coaja superficiala a inceput sa se desprinda.
2 ) Dupa ce s-au copt, ii punem intr-o cratita, presaram pe ei putina sare si
acoperim cratita.
3 ) Peste o jumatate ora ii putem curata de coaja si-i asezam intr-un castron,
punem otet ( de mere daca avem ) si sare.
Daca ardeii sunt prea mari, ii taiem
longitudinal, indepartam semintele, insa lichidul din interior il punem in
castron impreuna cu ardeii.
Peste ardei putem pune si putin ulei (de
masline preferabil).
C.
SOSURI
Pentru reţetele de azi nu este necesar să pregătim un
sos separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume
Ingrediente:
- 3-4 morcovi
medii
- 2 radacini de patrunjel
- 2 teline mici
- 6 cartofi potriviti
- crutoane
- 2-3 cepe
-1 legatura patrunjel
- sare, piper
- 1 ardei
- 3-4 linguri ulei
- 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Se spala si se taie legumele marunt. Se pun la fiert intr-o oala mare cu apa si
piper pana se sfarama. Cand toate legumele sunt fierte, le scoatem si le mutam
intr-un castron (exceptand ceapa pe care o dam afara de tot) unde le pasam pana
obtinem o crema. Se adauga apoi zeama care ne-a ramas, dar cu masura astfel
incat sa nu fie prea subtire. Iar daca ramane prea consistenta mai putem adauga
apa. La sfarsit adaugam verdeata, sare si lamaie dupa gust. Se serveste cu
crutoane.
E.
MÂNCĂRURI
Dovlecei cu măsline – de la Elena
Retetar : 6 dovlecei, un ardei gras, 2 rosii, o ceapa, 100gr ciuperci
feliate, 100gr masline fara samburi, o legatura marar taiat marunt, un praf de
cimbru, 100 gr pasta de tomate dizolvata, faina, sare, piper.
Mod de preparare : se feliaza dovleceii cam de 1 cm grosime, se trec prin faina
si se prajesc in putin ulei; ardeiul gras se taie cubulete, ceapa se taie
marunt si rosiile felii. Se unge tava, se asaza ardeiul, ceapa, ciupercile,
maslinele peste care se adauga pasta de tomate. Se condimenteaza si se lasa 25
minute la cuptor. Cand se scoate de la cuptor, se presara mararul taiat.
F.
DULCIURI
Tort de cafea
Pentru blat:
200 g faina,
200 g margarina,
200 g zahar,
100 g nuca macinata,
1 pachetel cu zahar vanilat.
Pentru crema:
100 g margarina,
2 linguri esenta de cafea,
150 g zahar
Glazura din serbet de cafea:
400 g zahar,
putina zeama de lamaie,
1 pahar apa,
1/3 pahar de cafea concentrata.
Se poate glasa si cu un gem acrisor.
Portii:
8
Cum preparam:
Amesteca bine zaharul cu margarina, pana obtii o crema. Adauga zaharul vanilat,
nucile si, treptat, faina. Imparte aluatul obtinut in trei parti. Intinde
fiecare parte de aluat si coace-le la foc potrivit pe rand, in forma de tort,
in cuptorul incalzit inainte. Intinde crema de cafea (obtinuta prin amestacarea
margarinei cu zaharul si cu esenta de cafea) intre foile de blat. Glaseaza
tortul cu glazura de serbet de cafea sau cu un gem acrisor. Bucura-te apoi cu
prietenele tale de o gustare dulce si savuroasa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu