vineri, 5 august 2022

 4. /6 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


Iubiţi prieteni,

Astăzi este Praznic Împărătesc şi, fiind în Postul Adormirii Maicii Domnului, este dezlegare la peşte şi vin pentru credincioşii care au ţinut postul.

Am pregătit în mod special câteva reţete adecvate:

 

A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Fileuri de cod în foietaj

·       1 kg cod

·       500 g făină

·       400 g margarină

·       25 g ulei

·       20 ml oţet

·       Sare

Codul se spală în mai multe ape şi se scot fileurile.

          Din făină, margarină, o lingură de oţet şi sare se prepară un foietaj obişnuit, care se taie în fâşii cu lăţimea de 4 cm ce se rulează în jurul fileurilor de cod. Acestea au fost bine scurse înainte şi chiar şterse cu un ştergar curat de in.

          Se aşază rulourile în tăvi unse şi se coc la foc potrivit.

          Se scot pe platou şi se servesc reci sau calde.

 

B.   SALATE

Salată de peşte sărat

·       300 g peşte sărat

·       1 kg cartofi

·       200 g ceapă

·       300 g fasole albă

·       150 g măsline

·       200 g castraveţi muraţi

·       80 g ulei

·       40 ml oţet

·       Piper

·       Eventual sare dacă mai e nevoie

Peştele se desărează, se curăţă, se îndepărtează capul şi coada şi se taie felii late de 1 cm.

          Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie felii subţiri.

          Ceapa se taie peştişori şi se fierbe 10 minute în apă cu oţet.

          Fasolea se fierbe separat schimbând 3-4 ape în timpul fierberii, apoi se scurge.

          Castraveţii muraţi se taie cuburi.

          Se amestecă totul, se adaugă măslinele, uleiul, oţetul şi se potriveşte gustul de piper şi sare.

          Se aranjează pe un platou şi se decorează după dorinţă şi inspiraţie.

 

C.   SOSURI

Nu este cazul să pregătim un sos separat pentru reţetele prezentate azi.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de urechiuşe

·       200 g morcovi

·       100 g pătrunjel

·       100 g păstârnac

·       100 g ţelină

·       350 g ceapă

·       500 g sfeclă roşie

·       200 g ulei

·       50 g ciuperci uscate sau 500 g ciuperci proaspete

·       300 g heringi

·       2 l borş de putină

·       2 legături pătrunjel verde

·       Piper

·       Sare

Se curăţă tot zarzavatul de supă şi se pune la fiert împreună cu 150 g ceapă, iar după ce legumele au fiert se strecoară.

          Borşul se fierbe separat.

          Din făină, sare şi puţină apă se prepară o cocă tare, ce se lasă să se odihnească circa 30 minute, apoi se întinde pe planşetă cu sucitorul, se taie pătrăţele cu latura de 5 cm, pe care se aşază umplutura, se lipesc marginile ca la colţunaşi, spre a se obţine urechiuşele.

          Umplutura pentru urechiuşe se prepară astfel: se toacă mărunt ceapa rămasă şi se prăjeşte în ulei, se adaugă ciupercile ce au fost fierte şi tocate şi fileurile de peşte ce au fost tăiate mărunt.

          Se lasă să se răcească, se trece totul prin maşina de tocat şi se potriveşte gustul de sare şi piper.

          Se amestecă supa de legume cu borşul de putină, se adaugă sare, apoi se pun în borş urechiuşele şi se lasă să fiarbă încet, circa 30 minute.

          După ce urechiuşele sunt fierte se adaugă verdeaţă, iar la sfârşit se toarnă în borş şi zeama de sfeclă roşie obţinută prin fierberea sfeclei rasă pe răzătoare sau tăiată cubuleţe.

 

 

E: MÂNCĂRURI

Plachie de crap

·       1,5 kg crap;

·       6 cepe;

·       6 roşii;

·       1 legătură pătrunjel verde;

·       Foi de dafin;

·       ¼ l vin;

·       Făină;

·       Ulei;

·       Sare;

·       Piper

Se taie peştele felii şi se dau prin făină, apoi se prăjesc.

Se taie cepele felii subţiri şi se rumenesc uşor.

Se adaugă câteva roşii, sau zeamă de roşii fierte şi strecurate, sau o lingură de bulion, paharul cu vin, sare, piper boabe, 2 – 3 foi de dafin şi pătrunjel verde tocat.

Se pun toate acestea într-o cratiţă, împreună cu bucăţile de peşte prăjit.

Se lasă să dea în fiert, apoi se trece cratiţa la cuptor şi se lasă să fiarbă încet şi să scadă cât trebuie, dar se ia în considerare că răcindu-se, mâncarea mai scade.

Se aşază într-o farfurie rotundă şi se lasă la rece.

Se serveşte a doua zi când sosul e puţin închegat, mai ales dacă s-a pus şi capul peştelui la plachie.

Se poate servi şi caldă, dar e mult mai bună rece.

 

Păstrăvi cu sos de vin

·       4 păstrăvi;

·       2 păhărele vin;

·       150 g ciuperci;

·       3 cepe;

·       30 g margarină

Se curăţă peştii, se spală şi se pun să fiarbă 15 minute în vin roşu, cu sare, piper şi o bucăţică de margarină.

Se curăţă, se spală şi se toacă ciupercile şi ceapa apoi se trag în margarină, se presară puţină făină, se amestecă totul pe foc şi se stinge cu vinul în care au fiert peştii.

Se lasă să fiarbă 20 minute.

Se leagă cu margarină, se toarnă sosul în farfurie, iar deasupra se aşază păstrăvii.

Se presară pătrunjel verde tocat.

 

E.   DULCIURI

Budincă de mere cu fulgi de ovăz
* 1 cană fulgi de ovăz,

·       3 mere rase pe răzătoarea mare,

·       1/2 cană de stafide,

·       1/2 cană de nuci pisate,

·       1 cană suc de fructe

Fulgii de ovăz se amestecă cu sucul de fructe şi apoi cu restul ingredientelor.

Compoziţia obţinută se pune într-un vas de Jena pentru cuptor şi se dă la cuptor, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute.

Sfat: amestecul de ovăz cu suc de fructe şi mere se poate servi şi nepreparat termic, în acest fel se vor păstra vitaminele şi elementele nutriţionale intacte.

 

Am găsit și câteva rețete noi:

File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu

Pilotul Cezar Osiceanu revine cu rețete care vă lasă apă în gură. De această dată, vă invită la file de pește cu legume la cuptor.

”File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu:

 
3-4 bucăți serioase de file de pește crap, novac, șalău etc

1 ceapă albă și 1 roșie tăiate rondele 

2 morcovi groși și arțăgoși tăiați fâșii subțiri pe lung 

1 dovlecel de primăvara tăiat cuburi

 3-4 roșii decojite și în suc propriu 

1 pahar de vin alb

3-4 căței de usturoi tăiați feliuțe subțiri 

1 lămâie stoarsă bine și fără sâmburi

câțiva ardei iuți murați 

verdeață proaspăta și mirodenii: cimbru, piper, boia.

Călim ceapa. Călim morcovii și, spre sfârșit, punem și feliuțele de usturoi să se călească și ele ușor. Punem fileul de pește la cuptor și, după 15 minute, îi prezentăm pe partenerii de stat în tavă: morcovii și ceapa călite, roșiile decojite, dovleceii cuburi și feliuțele de usturoi, bașca mirodeniile de rigoare. Vor sta împreuna încă vreo 15 minute la foc mediu. Scoatem tava, așezăm deasupra ardeii iuți și verdeața!”, este rețeta lui Cezar Osiceanu.

Nutriționistul Cristian Mărgărit, rețetă cu pește, gata într-un minut: Proteinele, grăsimile sănătoase și fibrele sunt acolo. Plus niște carbo complecși

Nutriționistul Cristian Mărgărit vine cu o idee de masă ideală.

Vestea bună este că în 60 de secunde este gata.

„Tot simplu, în 60 de secunde: ton de calitate (în ulei de măsline, la borcan), o fasole roșie la conservă fără chimicale. Poate lămâie, poate niște ceapă verde. Satură foarte bine și este ieftină. Proteinele sunt acolo, grăsimile sănătoase sunt acolo, fibrele sunt acolo. Plus niște carbo complecși. Poate fi făcută și la birou, într-un castron de la cutii mici, cât o porție”, a spus Cristian Mărgărit.

File de crap la grătar cu orez cu caju, în coajă de ananas, rețeta lui Cezar Osiceanu

Așa cum v-a obișnuit, pilotul Cezar Osiceanu vine cu o rețetă delicioasă și de această dată. Vă propune file de crap la grătar cu orez cu caju, în coajă de ananas. Este o rețetă specială care merită încercată. Așa că spor la treabă!

„Pentru că în weekend este dezlegare la pește, haideți să încercăm o rețeta simplă și gustoasă.

Avem nevoie de:

1. 3 bucăți serioase de file de crap dezosate complet 

2. Orez cu bobul mare 

3. Un ananas mare 

4. Porumb fiert 

5. Mirodenii după gust și dorință (piper, boia dulce și iute)

6. Caju 

Mod de preparare:

O să ținem minimum 24 de ore fileul de pește în baiț făcut din: ulei de măsline, vin alb, piper, boia, usturoi bine presat și curry, după care îl punem pe grătar întorcându-le din cinci în cinci minute pentru a se face bine și complet pe ambele părți, dar să și caute o culoare splendidă. Între timp călim caju-ul punând un pic de zahăr și curry peste el pentru a căpăta o culoare și un miros de neuitat.

Fierbem orezul și, când este aproape gata, îi adăugăm în oală și ceva boabe de porumb, boia dulce și iute după gust. Luăm ananasul și îl tăiem longitudinal în două bucăți. Curățăm miezul fiecărei părți pe care îl vom folosi la desert, tăiat felii, și peste care presăram vanilie, ciocolată neagră rasă și scorțișoară. Cele două coji vor forma “farfuria“ ideală pentru garnitura fileului nostru de pește.

Așa că vom pune în interiorul fiecărei jumătăți orezul cu porumb fierbinte și deasupra caju-ul caramelizat. Plăcutul parfum al ananasului și sucul dulce al lui vor împiedica orezul să capete un aspect uscat și dur.

După dorința fiecăruia se pot adăuga și feliuțe subțiri de ardei iute roșu și verde pentru a spori aspectul picant al orezului. Punem fileul de pește împreună cu fiecare “farfurie” de ananas și acum la atac! Poftă mare tuturor! P.S. Merge foarte bine un șpriț de vin parfumat și pișcăcios ușor la limbă de la apa minerală”, a spus pilotul Cezar Osiceanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...