4. /13 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Plăcinţele prăjite cu marmeladă
· 5
linguri ulei
· ¾
pahar apă
· Făină
cât cuprinde
· Sare
· Marmeladă
Se prepară un aluat dintr-o lingură de ulei, apă, sare
şi făină, care se frământă mai mult moale decât tare.
Se acoperă cu un şervet
şi se lasă în repaus 10 – 15 minute.
Se întinde apoi o foaie
ceva mai subţire ca un creion, se unge cu o pensulă înmuiată în ulei încălzit
şi se împătureşte în trei pe latul foii; din nou se unge cu ulei şi se
împătureşte în trei, de data aceasta pe lungul foii.
Se lasă 10 minute la
rece, apoi se întinde din nou foaia şi se repetă operaţia de ungere şi
împăturire, de data aceasta împăturind în trei pe lungul foii şi apoi pe latul
ei.
După ce a stat iar 10
minute la rece se întinde o foaie ceva mai subţire decât grosimea unui creion
şi se taie pătrate cu latura de 7 – 8 cm.
Se pune la mijlocul
fiecărui pătrat o linguriţă de umplutură şi se dă, potrivind cu degetele, o
formă cât mai rotundă.
Se prăjesc în ulei
înfierbântat bine şi se servesc reci.
B.
SALATE
Salată de varză albă, brânză Tofu şi ciuperci
- 200
g brânză Tofu,
- 1
varză mică (cam de 1 kg),
- 1
conservă de ciuperci,
- 1
ceapă,
- zeamă
de lămâie,
- ulei,
sare, condimente, verdeaţă.
Se taie brânza Tofu cubuleţe, ciupercile - mărunt, varza - fin.
Ceapa tocată se căleşte în ulei cu apă şi condimente.
Se pun ciupercile şi se lasă pe foc câteva minute.
La sfârşit, amestecă-le cu varza, tofu şi sarea, verdeaţa şi zeama
de lămâie.
C.
SOSURI
Nu e necesar să se prepare vreun sos separat pentru
acest meniu.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă specialitatea casei
· 1 –
2 morcovi
· 1
rădăcină pătrunjel
· 1
păstârnac
· 1
rădăcină ţelină
· 3
cartofi
· 1
ceapă
· 2 –
3 roşii
· Sare
· Ulei
· 1 l
borş de putină
· 1 legătură
leuştean
Se taie în fileuri fine morcovii şi albiturile şi se
înăbuşe cu ulei până se înmoaie.
Se adaugă cartofii
tăiaţi cuburi şi ceapa tocată, apoi apă clocotită şi se lasă la foc potrivit.
Când legumele sunt
aproape fierte se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt, sau suc
de roşii, apoi se potriveşte gustul de sare.
Se adaugă borşul fiert
separat şi se mai dă un clocot.
Se adaugă verdeaţa
tocată mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Vinete cu măsline
· 3 –
4 vinete
· 150
g măsline
· ¾
pahar ulei
· 4
cepe
· 2
linguri făină
· ½
linguriţă de zahăr
· Mărar
· Pătrunjel
· Sare
· 1 kg
roşii
Vinetele spălate şi cu cotorul tăiat, se taie felii de
grosimea unui deget, se sărează şi se lasă să stea o jumătate de oră.
Se storc de zeama pe
care au lăsat-o, se dă prin făină şi se prăjesc
în ulei bine înfierbântat.
Ceapa se taie peştişori
şi se prăjeşte înăbuşită în ulei până se înmoaie puţin, iar roşiile se opăresc,
se curăţă de pieliţe şi se taie felii.
Se acoperă fundul unei
cratiţe cu roşii tăiate, se aşază deasupra un rând de vinete, se presară puţină
verdeaţă, ceapa, câteva măsline curăţate de sâmburi şi puţin zahăr.
Se repetă astfel până se
aşază totul, ultimul rând trebuind să fie de roşii.
Se dă la cuptor lăsând
să scadă bine.
Se servesc calde sau
reci
F.
DULCIURI
Grepfruit umplut cu pere
· 2
grepfruituri
· 4
pere
· 4
linguri zahăr
Se scoate miezul grepfruiturilor
tăiate în două.
Se curăţă
miezul de pieliţe şi sâmburi, se taie bucăţele, se amestecă cu perele tăiate
cubuleţe, cu zeama scursă la tăiatul grepfruiturilor în bucăţi mici şi cu zahărul.
Se umplu
jumătăţile golite ale grepfruiturilor cu acest amestec.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu