4. /8 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Roşii umplute cu salată de vinete
· 1,5
kg roşii
· 800
g salată de vinete
· 1
legătură de verdeaţă
Se aleg roşii de aceeaşi mărime, se taie capacele, se
scobesc cu linguriţa şi se aşază cu gura
în jos pentru a se scurge.
Pentru salata de vinete:
· 2 kg
vinete
· 200
g ulei
· Sare
Se coc vinetele pe aragaz, se curăţă de coajă şi se
aşază pe un fund de lemn înclinat pentru a se scurge.
Se toacă după ce se răcesc şi se scurg, cu un cuţit de
lemn sau cu un satâr inoxidabil.
Se amestecă vinetele cu mixerul, adăugând uleiul câte
puţin.
La sfârşit se potriveşte gustul de sare.
După gust se poate adăuga puţină ceapă tocată sau
puţin mujdei de usturoi.
Se umplu roşiile cu acestă compoziţie, iar deasupra se
pun câteva frunze de verdeaţă.
Se aşază pe platou.
B: SALATE
Salată franţuzească
· 500
g cartofi fierţi;
· 150
g morcov;
· 150
g ţelină;
· 150
g mazăre;
· 2
linguri pătrunjel fin tocat;
· 100
g castraveţi muraţi;
· 2
mere;
· Oţet;
· Sare;
· Piper
măcinat;
· Zahăr;
· 2
linguri muştar;
· 1
ceaşcă maioneză de post;
· 2
linguri kechup
Se curăţă morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe.
Se fierb cu mazărea şi pătrunjelul în apă sărată, se
scurg bine şi se pun într-un castron mare.
Se adaugă castraveciorii, cartofii şi merele tăiae
cuburi.
Se adaugă muştarul, sarea, oţetul, piperul, maioneza
de post şi kechupul şi se amestecă bine.
C.
SOSURI
Pentru reţetele de azi nu e necesar a se prepara
separat sosuri.
D:
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de ciuperci
· ¼ kg
ciuperci;
· 1
morcov;
· 1
ţelină mică;
· 1
cartof;
· 1
ceaşcă orez;
· 1
ceapă;
· 1
legătură pătrunjel;
· 1
legătură leuştean
· Sare;
· 1
linguriţă margarină sau ulei;
· 1 ½
l borş de putină
Se curăţă, se spală şi se taie zarzavaturile şi se pun
într-o oală la fiert cu 1 l apă şi cu orezul.
Când sunt pe jumătate fierte se adaugă ciupercile
tăiate felii şi fierte în prealabil.
Se adaugă borşul şi sarea.
Se mai lasă să clocotească, se potriveşte la gust şi
se adaugă o linguriţă de margarină sau ulei şi verdeaţa fin tocată.
E:
MÂNCĂRURI
Varză dulce călită
· 1
varză circa 1 kg;
· 1
ceapă;
· 1
ceaşcă ulei;
· Piper;
· Sare,
· Mărar
După ce s-au scos cotoarele se taie varza fideluţă, se
sărează şi se frământă puţin cu mâna.
Se pune peste ceapa călită în ulei, se adaugă puţină
apă şi se lasă să scadă la foc mic.
Se sărează, se pune piperul şi mărarul tocat mărunt.
După preferinţă se poate adăuga zeama de la o lămâie.
F:
DULCIURI
Prăjitură cu morcovi
* 1 cană zahăr,
* 1 cană ulei,
* 1 cană morcov dat pe
răzătoarea mică,
* 3 căni făină,
* 1 lingură praf de copt,
* scorţişoară,
* zahăr vanilat.
Se amestecă ingredientele bine. Se coace în tava unsă şi tapetată cu făină. Se
pudrează cu zahăr vanilat sau zahăr pudră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu