duminică, 7 august 2022

 4. /8 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Roşii umplute cu salată de vinete

·       1,5 kg roşii

·       800 g salată de vinete

·       1 legătură de verdeaţă

Se aleg roşii de aceeaşi mărime, se taie capacele, se scobesc  cu linguriţa şi se aşază cu gura în jos pentru a se scurge.

          Pentru salata de vinete:

·       2 kg vinete

·       200 g ulei

·       Sare

Se coc vinetele pe aragaz, se curăţă de coajă şi se aşază pe un fund de lemn înclinat pentru a se scurge.

Se toacă după ce se răcesc şi se scurg, cu un cuţit de lemn sau cu un satâr inoxidabil.

Se amestecă vinetele cu mixerul, adăugând uleiul câte puţin.

La sfârşit se potriveşte gustul de sare.

După gust se poate adăuga puţină ceapă tocată sau puţin mujdei de usturoi.

Se umplu roşiile cu acestă compoziţie, iar deasupra se pun câteva frunze de verdeaţă.

Se aşază pe platou.

 

 

B: SALATE

Salată franţuzească

·       500 g cartofi fierţi;

·       150 g morcov;

·       150 g ţelină;

·       150 g mazăre;

·       2 linguri pătrunjel fin tocat;

·       100 g castraveţi muraţi;

·       2 mere;

·       Oţet;

·       Sare;

·       Piper măcinat;

·       Zahăr;

·       2 linguri muştar;

·       1 ceaşcă maioneză de post;

·       2 linguri kechup

Se curăţă morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe.

Se fierb cu mazărea şi pătrunjelul în apă sărată, se scurg bine şi se pun într-un castron mare.

Se adaugă castraveciorii, cartofii şi merele tăiae cuburi.

Se adaugă muştarul, sarea, oţetul, piperul, maioneza de post şi kechupul şi se amestecă bine.

 

C. SOSURI

Pentru reţetele de azi nu e necesar a se prepara separat sosuri.

 

D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de ciuperci

·       ¼ kg ciuperci;

·       1 morcov;

·       1 ţelină mică;

·       1 cartof;

·       1 ceaşcă orez;

·       1 ceapă;

·       1 legătură pătrunjel;

·       1 legătură leuştean

·       Sare;

·       1 linguriţă margarină sau ulei;

·       1 ½ l borş de putină

Se curăţă, se spală şi se taie zarzavaturile şi se pun într-o oală la fiert cu 1 l apă şi cu orezul.

Când sunt pe jumătate fierte se adaugă ciupercile tăiate felii şi fierte în prealabil.

Se adaugă borşul şi sarea.

Se mai lasă să clocotească, se potriveşte la gust şi se adaugă o linguriţă de margarină sau ulei şi verdeaţa fin tocată.

 

E: MÂNCĂRURI

Varză dulce călită

·       1 varză circa 1 kg;

·       1 ceapă;

·       1 ceaşcă ulei;

·       Piper;

·       Sare,

·       Mărar

După ce s-au scos cotoarele se taie varza fideluţă, se sărează şi se frământă puţin cu mâna.

Se pune peste ceapa călită în ulei, se adaugă puţină apă şi se lasă să scadă la foc mic.

Se sărează, se pune piperul şi mărarul tocat mărunt.

După preferinţă se poate adăuga zeama de la o lămâie.

 

F: DULCIURI

Prăjitură cu morcovi

* 1 cană zahăr,

* 1 cană ulei,

* 1 cană morcov dat pe răzătoarea mică,

* 3 căni făină,

* 1 lingură praf de copt,

* scorţişoară,

* zahăr vanilat.


Se amestecă ingredientele bine. Se coace în tava unsă şi tapetată cu făină. Se pudrează cu zahăr vanilat sau zahăr pudră.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...