4. /11 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Plăcintă cu orez
*
1 pachet de aluat pentru plăcintă sau preparat în casă,
* Aluat:
- 500 g făină,
- 60 ml ulei,
- sare, apă călduţă,
* Umplutura:
- 1 cană orez,
- 4 cepe mari,
- 1 morcov,
- sare, ulei, piper, boia dulce de ardei,
Făina se amestecă cu ulei, un praf de
sare, se toarnă apa călduţă până se formează un aluat de pâine.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei până devine aurie, apoi se adaugă
morcovul dat pe răzătoarea mică. Orezul se fierbe separat. După ce acesta a fiert
se adaugă peste legumele înăbuşite, se pune sare, piper, boia şi se lasă 2-3
minute să absoarbă toate legumele. Foaia se înteinde şi se porţionează, se pune
în mijlocul fiecărui pătrăţel umplutura şi se formează plăcintele. Se tapetează
o tavă cu margarină şi se pun plăcintele. Se ung deasupra cu ulei sau margarină.
Se dau la cuptor 20-25 minute.
B.
SALATE
Salată de ardei copţi
Alegem ardei "drepţi", de orice
culoare (dar roşii sau galbeni sunt mai gustoşi decât verzi), astfel încât să
poată veni în contact cu suprafaţa plitei în orice poziţie.
1 ) Punem pe plită ardeii şi-i coacem pe
toate părţile până când cea mai mare parte a suprafeţei lor s-a copt, iar coaja
superficială a început să se desprindă.
2 ) Dupa ce s-au copt, îi punem într-o cratiţă, presărăm pe ei puţină sare şi
acoperim cratiţa.
3 ) Peste o jumătate oră îi putem curaţa de coajă şi-i aşezăm într-un castron,
punem oţet (de mere dacă avem) şi sare.
Dacă ardeii sunt prea mari, îi tăiem
longitudinal, îndepărtăm seminţele, însă lichidul din interior îl punem în
castron împreună cu ardeii.
Peste ardei putem pune şi puţin ulei (de măsline
preferabil).
C:
SOSURI
Sos de ceapă
· 75 g
ulei;
· 400
g ceapă;
· 50 g
făină;
· 2 g
boia ardei dulce;
· 50 g
bulion tomate;
· 100
ml oţet diluat cu apă;
· 1 g
piper;
· Sare
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se adaugă făina şi se călesc puţin împreună.
Se stinge cu boia de ardei şi bulion diluat cu 400 ml
apă şi se lasă să fiarbă 30 minute.
Se pasează sosul prin sită, se potriveşte gustul cu
sare şi piper măcinat, apoi se adaugă puţin oţet diluat cu multă apă (100 ml)
şi se mai fierbe 10 minute.
C.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de cartofi
· 1
ceapă
· 1
morcov
· 1
pătrunjel
· 500
g cartofi
· Verdeţuri
· 1 l
borş de putină
· 1
lingură bulion
· sare
Se pune la fiert în apă zarzavatul tăiat mărunt.
Se adaugă cartofii
curăţaţi şi tăiaţi pătrăţele.
Când toate sunt fierte
se adaugă borşul fiert separat şi bulionul.
Se drege gustul de sare.
La sfârşit se pune
mărar, pătrunjel şi leuştean, tocat mărunt.
D.
MÂNCĂRURI
Imam Baialdi – Reţetă libaneză
- 1,5 kg vinete coapte şi
lungi.
Umplutura:
- 2 cepe,
- 2 morcovi,
- 1 pătrunjel,
- 1 ţelină,
- 2 ardei graşi,
- 3 linguri varză tocată,
- 3 căpăţâni usturoi.
Sos:
- 1 kg de roşii,
- 200 ml ulei măsline,
- 1 ardei iute,
- sare,
- piper.
Vinetele se pregătesc (se spală,
se scot din coadă) şi se crestează, dar numai de patru ori, şi nu prea
adânc, cât să se ţină un pic vânăta din miez. Se opăresc iute, se presară cu
sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să-şi lase zeama amăruie. Se toacă
toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline, ca în Levant, unde totul e scump, dar şi gustos.
Usturoiul nu se căleşte, să rămână viu până-n vânătă şi acolo să moară, dar se
taie-n două căţeii, să sufere un pic. Vinetele se pun în tavă şi se îndeasă-n
crestături cu prăjeala asta, cu căţeii de usturoi, cu ceva sare şi piper.
Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Se toarnă undelemnul rămas,
bulion de roşii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperită, să se
coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei, să
se îndese toate cele bune în cuvă.
F:
DULCIURI
Colţunaşi cu magiun
· 300
g făină;
· 200
g magiun;
· 100
g zahăr;
· 50 g
margarină;
· 10 g
sare;
Se face un aluat din făină, sare, apă caldă, se frământă
bine şi se bate de masă ca să devină elastic.
Se întinde o foaie de 4 mm grosime, se taie în pătrate
cu latura de 6 cm şi pe fiecare pătrat se pune o lingură de magiun.
Se îndoaie în formă de triunghi şi se presează
marginile cu dinţii furculiţei.
Se fierb pe rând în apă clocotită timp de 5 minute.
Se scot, se pun într-o tavă, se presară cu zahăr şi
margarină topită fiecare rând şi se dau lşa cuptor 10 minute.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu