10. /23 SEPTEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Chifteluţe din ciuperci
·
500 g ciuperci pot fi şi conservate,
·
1 ceapă,
·
4 linguri făină,
·
1 lingură praf de copt,
·
150 ml ulei,
·
1 legătură de mărar,
·
1 lingură pătrunjel,
·
Cimbru,
·
sare,
·
piper
Ciupercile se spală şi se taie mărunt. Se pun într-un castron, se
adaugă peste ele ceapa şi verdeaţa spălate şi tocate mărunt, făina, praful de
copt şi condimentele. După ce compoziţia a fost omogenizată, se formează
chifteluţe după preferinţă şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc calde,
chiar şi în combinaţie cu cartofi prăjiţi, ca gustare.
B.
SALATE
Salată de varză albă
500
g varză,
1/4
pahar oţet,
1/2
lingură zahăr,
o
lingură ulei,
sare,
zahăr,
2-3
buc. morcovi,
frunze
de pătrunjel sau ţelină.
Se
curaţă varza şi se spală, se scoate cotorul, apoi se taie subţire. Se sărează
uşor şi se freacă între palme să se înmoaie.
Se stoarce zeama, apoi varza se aşază în salatieră, se toarnă oţet amestecat cu
puţin zahăr şi se lasă totul să stea timp de 30-40 minute.
În salata de varză se pot adauga 2-3 morcovi raşi, frunze de pătrunjel sau
ţelină tăiate mărunt şi o lingură de ulei.
Salata se poate prepara şi în felul următor:
Varza tocată se pune într-o cratiţă, se adaugă sare şi oţet şi amestecând mereu
se ţine la foc până scade şi se înmoaie.
După aceea se lasă să se răcească şi se adaugă puţin zahăr şi ulei.
C.
SOSURI
Pentru reţetele de azi nu este necesar să preparăm
separat un sos.
D.
BORŞURI SUPE CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume
- 3-4 morcovi medii
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 ţeline mici
- 6 cartofi potriviţi
- crutoane
- 2-3 cepe
- 1 legătură pătrunjel
- sare, piper
- 1 ardei
- 3-4 linguri ulei
- 1/2 lămâie
Se spală şi se taie legumele mărunt. Se pun la fiert într-o oală mare cu apă şi
piper până se sfărâmă. Când toate legumele sunt fierte, le scoatem şi le mutăm
într-un castron (exceptând ceapa pe care o dăm afară de tot) unde le pasăm până
obţinem o cremă. Se adaugă apoi zeama care ne-a rămas, dar cu măsură astfel încât
să nu fie prea subţire. Iar dacă rămâne prea consistentă mai putem adăuga apă.
La sfârşit adăugăm verdeaţă, sare şi lămâie după gust. Se serveşte cu crutoane.
E.
MÂNCĂRURI
Ardei umpluţi cu orez şi soia
1/2 ceaşcă orez nefiert
3/4 cană apă
4 ardei graşi, verzi
1 ceapă, tocată
4 linguri ulei de măsline
200-230 g granule de soia
2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat
2 ceşti pastă de tomate
sare şi piper negru, după gust
1. Într-un
vas de dimensiuni medii, lasă orezul la fiert. Aşteaptă până când apa dă în clocot,
apoi lasă focul mic şi menţine vasul la fiert pentru încă 15 minute.
2.
Încălzeşte cuptorul.
3.
Îndepărtează cotorul ardeilor, curăţă-i de seminţe şi aranjează-i într-o tavă
pentru copt. După ce ai scos "capacele" ardeilor, toacă mărunt bucăţile
de ardei care mai pot fi folosite.
Nu uita să guşti din fiecare ardei pentru a nu avea surpriza că mâncarea iese
iute (există posibilitatea ca unii ardei să fie iuţi).
4. Într-un
alt vas, pe foc mediu, prepară un sote din uleiul de măsline, bucăţile de ardei
"recuperate" de la cotoare şi ceapă, şi menţine vasul pe foc până
când legumele devin moi. Încorporează granulele de soia şi pătrunjelul. Lasă
focul mic şi amestecă încă 5 minute. Încorporează orezul fiert şi 1 1/5 ceaşcă
pastă de tomate. Asezonează cu sare şi piper, după gust. Umple ardeii cu
această compoziţie şi, drept capac, foloseşte restul de pastă de tomate.
5. Introdu
tava la cuptor, acoperită, timp de 45-55 de minute. Ardeii umpluţi se servesc
calzi.
F.
DULCIURI
Prăjitură cu mere şi cafea
250
ml cafea preparată mai slăbuţă
6 linguri de zahăr
8 linguri de făină
3-4 linguri margarină topită
1/2 cană stafide
1 cană mere (decojite) tăiate cubuleţe
1 plic praf de copt, esenţă rom, vanilie, zahar farin, zahar vanilat
Se amestecă într-un vas:
făina, zahărul, cafeaua şi praful de copt, până se omogenizează. Apoi se adaugă
şi margarina topită, trebuie să arate ca o compoziţie de chec.
Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu făină şi se toarnă aluatul, se aşază
merele şi stafidele, distribuindu-se uniform pe toată suprafaţa. Se dă la
cuptor pentru 20-25 minute.
Se lasă să se răcească bine în tavă, apoi se pudrează cu zahăr farin amestecat
cu zahăr vanilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu