joi, 22 septembrie 2022

  1. /24 SEPTEMBRIE 2022 - ISTORIE PE ZILE:  Evenimente; Nașteri


Evenimente
  • 622 - Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina (Hedjira).

    Mahomed (transliterat: Muḥammad; n. cca. 570, Mecca; d. 8 iunie 632, Medina) este întemeietorul religiei islamice și este considerat, de către musulmani, a fi un mesager și un profet al lui Dumnezeu, ultimul profet într-o serie de profeți islamici, așa cum se spune în Coran - in imagine, A depiction of Muhammad receiving his first revelation from the angel Gabriel. From the manuscript Jami' al-tawarikh by Rashid-al-Din Hamadani, 1307, Ilkhanate period - foto: en.wikipedia.org

    A depiction of Muhammad receiving his first revelation from the angel Gabriel. From the manuscript Jami’ al-tawarikh by Rashid-al-Din Hamadani, 1307, Ilkhanate period - foto: en.wikipedia.org

    Mahomed (transliterat: Muḥammad; n. cca. 570, Mecca; d. 8 iunie 632, Medina) este întemeietorul religiei islamice și este considerat, de către musulmani, a fi un mesager și un profet al lui Dumnezeu, ultimul profet într-o serie de profeți islamici, așa cum se spune în Coran.

  • 787 - Incepe al VII lea Sinod Ecumenic (al doilea de la Niceea). Sinodul s-a tinut intre 24 septembrie si 13 octombrie 787 si a fost convocat pentru a dezbate controversa referitoare la icoane si la locul lor in inchinarea ortodoxa.

    Sinodul al VII-lea ecumenic s-a reunit la Niceea (provincia Bitinia, Asia Mică) între 24 septembrie şi 13 octombrie 787, la iniţiativa împărătesei regente Irina. Cunoscut şi sub numele de Sinodul al doilea de la Niceea, acest sinod ecumenic a adunat 350 de episcopi ortodocşi[1] și a fost prezidat de Sf. Tarasie Mărturisitorul (prăznuit la 25 februarie), Patriarh al Constantinopolului în acea vreme. Sinodul a condamnat iconoclasmul ca erezie şi a restabilit cultul sfintelor icoane. A fost ultimul din cele şapte sinoade ecumenice - foto: ortodoxcrestin.com

    Sinodul al VII-lea ecumenic s-a reunit la Niceea (provincia Bitinia, Asia Mică) între 24 septembrie şi 13 octombrie 787, la iniţiativa împărătesei regente Irina. Cunoscut şi sub numele de Sinodul al doilea de la Niceea, acest sinod ecumenic a adunat 350 de episcopi ortodocşi și a fost prezidat de Sf. Tarasie Mărturisitorul (prăznuit la 25 februarie), Patriarh al Constantinopolului în acea vreme. Sinodul a condamnat iconoclasmul ca erezie şi a restabilit cultul sfintelor icoane. A fost ultimul din cele şapte sinoade ecumenice – foto: ortodoxcrestin.com

    Hotararea sinodului, orientata dupa precizarile Sfantului Ioan Damaschin, cuprindea urmatoarea decizie dogmatica : Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le venera; dar aceasta venerare sa fie numai cinstire, iar nu adorare, caci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adreseaza materiei icoanei si astfel ea nu este idolatrie. Totodata, au fost emise 22 de canoane privitoare la aspectele de ordin admnistrativ si disciplinar prin care s-a incriminat hirotonirea pe bani (simonia), alegererea episcopilor de catre autoritatea statala si construirea de manastiri mixte.

    Restabilirea cultului Sfintelor Icoane – foto: ro.orthodoxwiki.org

    Adunarea de la Niceea, desi recunoscuta de Papa, nu a fost acceptat de catre Bisericile din imperiul lui Carol cel Mare (Germania, Franta, Spania). Prin urmare, in 794, la Frankfurt a avut loc un nou sinod care a condamnat venerarea icoanelor. Curand dupa inchiderea Sinodului VII ecumenic de la Niceea, Carol cel Mare (768-814) – care nu a recunoascut acest sinod – a primit traducerea latina deformata a actelor sinodului si atunci el a predat-o teologilor de la palat, comentand cu ei atitudinea ce urma sa fie luata fata de Sinodul VII ecumenic. Teologii franci au fost insarcinati sa alca­tuiasca o scriere polemica impotriva celor stabilite la Niceea, cunoscuta in istorie sub numele de Libri Carolini. Abia la sfarsitul secolului al IX-lea hotararile luate la Sinodul de la Niceea au fost recunoscute in Apus.

  • 1180: Odată cu moartea împăratului Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor, a început declinul Imperiului Bizantin.
  • 1420:  După o rezistenţă eroică, în lupta de sub zidurile cetatii Haţegului, forţele transilvănene sunt înfrânte de oastea otomană, iar voievodul  Miklós Csáki pierde cea mai mare pare a oamenilor săi. In zilele urmatoare, invadatorii au distrus targul Orastie si au devastat sud-estul Transilvaniei, dupa care s-au retras.După atac oraşul Orastie a fost  repopulat. Despre luptele de la Haţeg şi din Secuime mai aflam într-un act emis de Ladislaus de Chak, la 8 iulie 1421, in Cetatea de Baltă:  Blasij, filij Sandrini, filij Lewkews a participat la luptele cu  „Thurcis sub Castro Haczok”, şi a apărat, cu  „preţul sângelui său”, fortificaţia şi turnul de la  Solyomkew (Piatra  Şoimului), situat aproape de râul Olt, care pe vremuri era un turn de veghe a secuilor din Tuşnad (munimentum ac turrim Solyomkew olim Spiculatorum in territorio possessionis Thwsnad Siculorum de Chik prope fluuium Olth vltra syluam dicte possessionis sitam).(Gróf József Kemény: Diplomatarium Transilvanum, Appendix V). Ţara Bârsei a avut  aceeaşi soartă. Analele Brasovului: „Amurathes II imperator Turcanum terram Barizensem ferro et igne vastat, senatum coronensem abducit residuo populo in arce montis conservato”- (Amurathes II, împăratul turcesc, a devastat (a trecut prin fier şi foc) Ţara Bârsei, senatul braşovean  a fost luat (în robie), restul populaţiei a supravieţuit în cetatea de pe munte. (Johannis Georgii Schwandtner: Scriptores Rerum Hungaricarum Veteres Ac Genuini vol.I.).
  • 1724 - Are loc Sfinţirea Mânăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, distrusă din ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu.

    Mănăstirea Văcărești, cunoscută și ca Închisoarea Văcărești, a fost un ansamblu arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din București, demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Mănăstirea Văcărești - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Mănăstirea Văcărești, cunoscută și ca Închisoarea Văcărești, a fost un ansamblu arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din București, demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Odată ajuns pe tronul Țării Românești, Nicolae Mavrocordat, domnitor fanariot luminat, iubitor de cultură și inițiator de reforme, și-a propus ridicarea unui măreț locaș de rugăciune care să aibă și funcția de reședință domnească, și care prin dimensiuni și bun gust să îl reprezinte. Locul ales pentru impozanta ctitorie a fost coama “dealului Văcărești”, cum era cunoscut de bucureșteni, de fapt un promontoriu al cornișei terasei inferioare a Dâmboviței, care domina capitala în partea de SE.

    Construcția începută în 1716 a fost curând întreruptă din cauza răpirii domnitorului de către un detașament austriac, și reluată după eliberarea lui Mavrocordat din detenția executată în Ardeal, și ungerea ca domn a doua oară. Lucrările au fost terminate în 1722, iar la 24 septembrie 1724 a fost sfințită biserica mănăstirii cu hramul “Sfânta Troiță” – clădire grandioasă, însumând o seamă de elemente arhitectonice brâncovenești si influențe ale barocului muntean, considerată de unii istorici ca o încununare a stilului brâncovenesc din Țara Românească.

  • 1780 - Generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continentală americană în timpul războiului de independență al Statelor Unite și a trecut de partea britanicilor.

    Benedict Arnold (n. 14 ianuarie 1741, Norwich, Connecticut – d. 14 iunie 1801, Londra, Anglia) a fost inițial un rebel în a 13-a colonie de pe coasta de est nord-americană, care a devinit ulterior general în Continental Army. A trecut de partea englezilor, fiind considerat în SUA un trădător - in imagine, Engraving of Arnold, by H. B. Hall, after John Trumbull - foto: ro.wikipedia.org

    Engraving of Arnold, by H. B. Hall, after John Trumbull - foto: ro.wikipedia.org

    Benedict Arnold (n. 14 ianuarie 1741, Norwich, Connecticut – d. 14 iunie 1801, Londra, Anglia) a fost inițial un rebel în a 13-a colonie de pe coasta de est nord-americană, care a devinit ulterior general în Continental Army. A trecut de partea englezilor, fiind considerat în SUA un trădător.

  • 1789: A fost infiintata  printr-un act adoptat de Congres si semnat de presedintele George Washington (Judiciary Act), Curtea Suprema a  SUA.
  • 1829Rusia și Imperiul Otoman au semnat Tratatul de Pace de la Adrianopol.
  • 1906 - Parcul Național Devils Tower National Monument devine primul monument național din Statele Unite ale Americii.

    Devils Tower (Turnul Diavolului) este un lacolit de 386 m înălțime (cu altitudinea maximă de 1.559 m), aflat în comitatul Crook, statul Wyoming, SUA - foto: ro.wikipedia.org

    Devils Tower - foto: ro.wikipedia.org

    Turnul Diavolului (în engleză Devils Tower) este un lacolit de 386 m înălțime (cu altitudinea maximă de 1.559 m), aflat în comitatul Crook, statul Wyoming, SUA. A fost declarat monument naționa în 1906, de către președintele Theodore Roosevelt, muntele fiind primul loc de pe teritoriul țării care a primit această titulatură.


  • 1920: In zilele de 24-25 septembrie,  s-a întrunit  la Chişinău  Congresul Partidului Popular din Basarabia. Preşedinte al Comitetului Central al partidului a fost ales Sergiu Niţă.
  • 1928: A fost înfiinţată Federaţia Română de Baschet şi Volei, reorganizată la 10.11.1930.
  • 1929: Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce pe teritoriul tarii o versiune reformata a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni. Acest calendar „revoluționar”, care reducea de asemenea săptămînile la 5 zile, a fost luat în serios numai în anii 1930 și 1931, după care s-a renunțat la el. (Săptămîna de 5 zile a fost înlocuită cu una de 6 zile urmînd ca în 1940 să se revină la săptămîna normală). Chiar și in această perioadă lumea a continuat să utilizeze calendarul gregorian, inclusiv la nivel oficial, lucru care se vede din edițiile zilnice ale Pravda, organului de presă al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
  • 1941: URSS a aderat la “Carta Atlanticului”. Dată publicităţii la 14.VIII.1941, Carta, semnată de preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt şi de primul ministru britanic, Winston Churchill (în urma unei întrevederi la bordul navei “Prince of Wales”, în Golful Argentina din Newfoundland), stabilea strategia Aliaţilor în timpul celui de-al doilea război mondial şi se referea la organizarea postbelică a lumii după înfrângerea nazismului.
  • 1944 – Masacrul de la Hărcana (Turda) Masacrul de la Hărcana (Turda) a fost săvârșit de către trupele militare maghiare, care au ucis 18 persoane de naționalitate română, bătrâni și copii. Incidentul s-a petrecut la 24 septembrie 1944, într-un cătun situat la circa 10 km nord-est de localitatea Turda. În noaptea de 22 și 23 septembrie 1944 un grup de civili de naționalitate română s-a refugiat din cătunul Hărcana pentru a evita confruntările dintre armata sovietică, armata română și corpurile de armată maghiare și germane. Grupul de circa 30 de persoane s-a adăpostit în cantonul de cale ferată din apropierea orașului Câmpia Turzii (cătunul Petrilaca) și au fost martorii la execuția consătenilor lor.

    In dimineața zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoțiți de civili au trecut linia de cale ferată ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni și 10 ani, adolescenți și 4 adulți, locuitori ai cătunului Hărcana care nu au plecat cu grupul inițial de refugiați. Civilii români au fost executați prin împușcare într-o groapă de obuze, lângă calea ferată iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol și incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea și Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuț Forgaci în vîrstă de șapte luni.

    În anii 1987-1988, unul din martorii oculari ai masacrului însoțit de fiul uneia dintre victime au identificat mormintele celor împușcați. Masacrul de la Turda a fost comemorat printr-o placă comemorativă ridicată cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Turda și al Partidului Unității Naționale a Românilor (PUNR). Placa comemorativă amplasată în centrul municipiului în partea dreaptă a Catedralei Ortodoxe, este inscripționată cu numele victimelor și vârsta lor. Istoria masacrului de la Hărcana a fost consemnată în presa județeană și locală prin intermediul unor relatări ale martorilor oculari Vasile Bucur și Eugen Vescan, precum și prin relatările unor descendenți ai familiilor Forgaci și Lăscău.

  • 1952 - A fost adoptată o nouă lege fundamentală, al cărei preambul sublinia ce dependenţa României de URSS.

  • 1957: La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din EuropaCamp Nou.
  • 1960: Statele Unite lanseaza primulu portavion cu propulsie nucleara din lume, USS Enterprise.
  • 1962 - Elvis este invitat sa cante in Anglia. Colonelul Tom Parker refuza oferta spunand ca Elvis are filmari. Adevaratul motiv era insa reprezentat de modul ilegal prin care Tom locuia in America. Ii era teama ca odata iesit din tara nu va mai putea intra.
  • 1966 - Jimi Hendrix, aflat in Londra, este nevoit sa-si vanda toate bunurile pe care le avea le el pentru a plati camera de hotel in care locuise.
  • 1970: A fost adus pe Pământ, pentru prima oară, sol lunar de către capsula de întoarcere a stației automate "Luna-16" aparținând URSS.
  • 1973 - Guinea-Bissau își declară independența față de Portugalia.

    Guineea-Bissau în cadrul Uniunii Africane - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Guineea-Bissau în cadrul Uniunii Africane – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Republica Guineea-Bissau este un stat în Africa de Vest, unul dintre cele mai mici state din Africa. Se învecinează cu Senegalul la nord și cu Guineea la sud și est iar la vest se află Oceanul Atlantic. O fostă colonie portugheză, Guineea Portugheză, a devenit independentă în 1973. Pentru a evita confuzia cu statul învecinat Republica Guineea, la titlul statului a fost adăugat numele capitalei, Bissau. În Guineea-Bissau venitul pe cap de locuitor este unul din cele mai scăzute din lume.

  • 1975 - Rod Stewart ajunge nr 1 in Anglia cu piesa Sailing.
  • 1977 - 2500 de oameni participa la prima Conventie Elvis. Discurile artistului se vand si cu 300 de dolari.
  • 1988 - Appetite For Destruction al celor de la GNR ajunge pe locul 1 in America.
  • 1991 - A patra mineriada: 24-28 septembrie. În urma nesoluţionarii unor revendicări sindicale, minerii aflaţi în grevă, care ceruseră prezenţa la Petroşani a primul ministru Petre Roman, decid în 24 septembrie să plece la Bucureşti, în frunte cu Miron Cozma.

    Miron Cozma în mijlocul minerilor - foto: reporterntv.ro

    Miron Cozma în mijlocul minerilor – foto: reporterntv.ro

    În 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului intră în grevă generală și cer primului ministru, Petre Roman, să vină la Petroșani pentru a le asculta problemele. Liderul sindical, Miron Cozma, i-a amenințat pe reprezentanții Guvernului că dacă nu se rezolvă aceste nemulțumiri cît mai repede posibil, ei vin în număr mare la București. Primele acțiuni violente au fost făcute la Petroșani unde au intrat în primărie și l-au agresat pe subprefectul Ionel Botoroaga și pe directorul Regiei Autonome a Huilei, Benone Costinaș. În gara Petrosani solicită trenuri pentru deplasarea la Bucuresti şi fiind refuzaţi, devastează gara, ocupă acceleratul 244 şi deturneaza alte două garnituri de tren. În Petroşani şi Vulcan au loc violenţe, devastări şi incendii. A doua zi, trenurile cu mineri sunt oprite în Gara Craiova, se anunţase că Petre Roman ar fi dispus să vină aici pentru tratative. Minerii refuză oferta şi îl agresează pe prefectul Ilie Ştefan şi pe generalul maior Ilie Marin şi devastează gara. După toate acestea trenurile pleaca spre Bucureşti unde ajung în dimineaţa zilei de 25 septembrie 1991.

  • 1991 - Albumul Nevermind al celor de la Nirvana este lansat in America. In prima saptamana de la aparitie ocupa locul 144 in topul billboard. Pana in ianuarie 1992 ajunge nr 1.
  • 1992 - A intrat în vigoare in Romania, Legea nr. 102 privind stema ţarii şi sigiliul statului.

    Stema României - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Stema României – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Stema României, adoptată de cele două Camere ale Parlamentului, reunite în sesiunea din 10 septembrie 1992, constă într-un vultur sau o acvilă, pe un scut, având aripile deschise; în cioc ține o cruce iar în gheare o spadă și un sceptru. Între aripile protectoare se află un scut împărțit în cinci părți cuprinzând stemele celor 5 regiuni istorice:

    Stema Țării Românești : acvilă cu capul conturnat, având în cioc o cruce, la stânga un soare, la dreapta o lună crai-nou. Prima versiune este atestată pe un document din 20 ianuarie 1368 emis de domnul Vladislav I.

    Stema Olteniei: În 1872 pe emblema Principatelor Unite a fost introdus separat, în afara vulturului Munteniei și bourului moldovenesc și simbolul Olteniei, pe un fond roșu, un leu încoronat ieșea dintr-o coroana antică și o stea, totul din aur. Din 1921 ea a căpătat forma de azi,în cartierul al treilea, pe fond roșu, un leu ieșind dintr-un pod (podul de la Drobeta, ambele de aur).

    Stema Moldovei: în varianta de pe stema României, capului de bour îi este asociată, pe lângă luna crai-nou și roza, o stea în locul soarelui atestat pe hrisovul din 30 martie 1392, dat de domnul Roman I.

    Stema Transilvaniei: scut împărțit în două câmpuri: în câmpul superior era o jumătate de acvilă, cu zborul desfăcut, ieșind din linia de demarcație, iar în câmpul inferior, turnuri de cetate, ultimele amintind de vechiul nume al Transilvaniei, Siebenbürgen (“Șapte cetăți”), nume atestat din anul 1296. Stema Transilvaniei este atestată din secolul al XVI-lea.

    Banatul, Crișana și Maramureșul nu au avut steme, dar pe 23 iunie 1921, a fost stabilit ca stema Olteniei să fie atribuită și Banatului iar stema Transilvaniei să fie atribuită și Crișanei și Maramureșului.

    Stema Dobrogei constă din doi delfini afrontați, pe fond de azur, dispuși cu capul în jos. Simbolul a fost introdus pe stemă în 1872, și reprezenta inițial „Ținuturile Mării”, întrucât la acea dată România nu deținea și nu revendica Dobrogea, având însă ieșire la Marea Neagră prin fâșia Cahul-Bolgrad-Ismail. După 1878, când România a schimbat acest teritoriu cu Dobrogea de Nord, însemnul heraldic se referă la aceasta din urmă

  • 1993 - Steven Adler, fost tobosar in Guns N Roses castiga un proces intentat fostilor colegi si castiga 2,5 milioane de dolari. Steven fusese concediat din cauza dependentei de droguri.
  • 1993: Este restaurata monarhia in Cambodgia, iar regele Norodom Sihanuk se suie din nou pe tron. Norodom Sihanouk (n. 31 octombrie 1922 – 15 octombrie 2012), a fost rege al Cambodgiei din 1941 până în 1955 și din nou din 1993 până în 2004. A fost conducător efectiv al Cambodgiei din 1953 până în 1970. După cea de-a doua abdicare în 2004, a fost cunoscut drept „Regele-Tată al Cambodgiei” (Preahmâhaviraksat), o poziție în care a păstrat multe dintre responsabilitățile sale anterioare, ca monarh constituțional.
  • 1994 - Eric Clapton ajunge pe locul 1 in Anglia cu From The Cradle.
  • 1996: Este transformat in judet Sectorul Agricol Ilfov, al saptelea sector al Bucurestiului, alcatuit din 38 de comune si orasul Buftea.
  • 1997: A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov, în “Meciul secolului”, din mai 1997.
  • 1998: O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial de mană.
  • 1998: Romania a semnat, la New York, Memorandumul de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si Natiunile Unite, privind contributia tarii noastre la Sistemul Aranjamentelor de Forte ONU in Asteptare (UN Standby Arrangements System).
  • 2009 - Tezaurul de la Staffordshire descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire, Anglia este declarat oficial tezaur de către autoritățile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.

    Tezaurul de la Staffordshire, conform originalului, Staffordshire hoard, este cel mai bogat tezaur de artă Anglo-Saxonă realizat din aur descoperit vreodată - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Tezaurul de la Staffordshire – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Tezaurul de la Staffordshire, conform originalului, Staffordshire hoard, este cel mai bogat tezaur de artă Anglo-Saxonă realizat din aur descoperit vreodată. Descoperit pe un câmp în Staffordshire, Marea Britanie, la data de 5 iulie 2009, tezaurul constă în piese totalizând aproximativ 5 kg de aur și 1,3 kg de argint. Artefactele au fost prezumdiv datate a fi fost create în perioada anilor 600 – 800 (era noastră), respectiv îngropate în jurul anului 700, cu o precizie de plus/minus 25 de ani. Deocamdată, scopul îngropării tezaurului este necunoscut.

    Tezaurul de la Staffordshire - Piese disparate descoperite la locul sitului arheologic - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Tezaurul de la Staffordshire – Piese disparate descoperite la locul sitului arheologic – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Terry Herbert din Burntwood din comitatul Staffordshire, un amator de detectare a metalelor ascunse în pamânt, a descoperit la începutul lui iulie 2009 mici artefacte din aur pe teritoriul fermei unui prieten de-al său aflată în apropiere de Lichfield, Staffordshire, Anglia. Posibilul (pe atunci) tezaur a fost declarat unui agent local al oficiului Portable Antiquities Scheme, fiind declarat oficial tezaur naţional la data de 24 septembrie 2009 de către Oficiul Coroanei, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline, care va fi împărțită între proprietar ul terenului și descoperitor.

  • 2019 - Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs în Pakistan. “Bilanţul deceselor în urma seismului cu magnitudinea 5,2 produs marţi în partea pakistaneză a provinciei Kashmir a urcat la 37, a anunţat miercuri comisarul districtului Mirpur, Muhammad Tayyab, printre victime numărându-se bărbaţi, femei şi copii, potrivit Reuters. Cutremurul de marţi a dărâmat locuinţe şi magazine şi a fisurat şosele într-o regiune situată între oraşele Jhelum şi Mirpur (nord), cel din urmă aflat în partea pakistaneză a provinciei disputate Kashmir.”




Nașteri
  • 1801Mihail Ostrogradski, matematician și fizician rus (d. 1862)
  • 1858: Izidor Marcu (n. 1858Dumitra – d. 6 aprilie 1924 Blaj) a fost un delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. În toamna anului 1884 a fost hirotonit ca preot celib. A fost profesor de teologie morală și pastorală și de pedagogie la Blaj. Începând din anul 1889 a devenit la Blaj bibliotecar al arhidiecezan, secretar mitropolitan și membru în capitlu. A fost o perioadă rector al Academiei Teologice. A colaborat la "Foaia bisericească" și la "Unirea", fiind unul dintre întemeietorii acesteia. A scris mai multe cărți teologice și pedagogice. 
    Izidor Marcu
    Izidor Marcu.png
  • 1861: Prințul Francis Joseph de Battenberg, de asemenea, cunoscut drept Prințul Franz Joseph de Battenberg, (24 septembrie 1861 – 31 iulie 1924), a fost cel mai mic fiu al Prințului Alexandru de Hesse și Rin și a soției morganatice a acestuia, Contesa Julia HaukeLa un moment dat a fost luat în considerare pentru tronul Bulgariei însă în cele din urmă, pe tron a ajuns fratelui său mai mare, Alexandru.[1]
    Francis Joseph și-a urmat fratele în Bulgaria unde a servit drept colonel în cavaleria bulgară.[2]
    În 1894 a cerut-o de soție pe Consuelo Vanderbilt care l-a refuzat pe loc.[3] La 18 mai 1897 s-a căsătorit cu Prințesa Ana de Muntenegru, a cincea fiică a regelui Nicolae I de Muntenegru. Din căsătorie nu au rezultat copii. 
    Francis Joseph de Battenberg
    Franz Joseph von Battenberg.jpg

    PărințiPrințul Alexandru de Hesse și Rin
    Julia Hauke Modificați la Wikidata
    Frați și suroriMaria de Battenberg
    Alexandru, Prinț al Bulgariei
    Prințul Louis de Battenberg
    Prințul Henric de Battenberg Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuAna, Prințesă Petrovici-Niegosh de Muntenegru
  • 1870 - S-a născut Georges Claude, fizician si chimist francez, inventatorul tubului cu neon; a fondat propria sa firma cu numele ‘Claude Néon’. Aceasta noua tehnologie a prezentat-o la Paris la 11.12.1910 si ulterior a vandut patentul firmei “Packard” (SUA) pentru 24.000 $ ; (d.23.05.1960).
  • 1884: Mustafa İsmet İnönü (n. 24 septembrie 1884, Izmir; d. 25 decembrie 1973, Ankara) a fost un politician turc care în perioada Imperiului otoman a deținut funcția de colonel, pe cea de general în timpul Republicii Turcia și fost șef de stat major al armatei. El a fost și primul prim ministru al Turciei în momentul în care aceasta a fost proclamată republică, dar și al doilea președinte din istoria acesteia. A fost decorat și cu medalia pentru fapte de eroism din perioada războiului de independență a Turciei, desfașurat după primul război mondial. După decesul lui Kemal Atatürk a fost ales secretar general al Partidului Republican al Poporului, care i-a conferit și titlul de „Șef al Națiunii”. A fost căsătorit cu Mevhibe İnönü și a avut trei copii: doi băieți, Ömer İnönü, Erdal İnönü, și o fată, Özden Toker.
    A participat la Războiul de independență a Turciei și a participat la lucrările conferinței de la Lozan unde a semnat acordul. 
    İsmet İnönü
    Inonu Ismet.jpg

    Căsătorit cuMevhibe İnönü
    CopiiErdal İnönü
  • 1895André Frédéric Cournand, medic francezo-american, laureat Nobel (d. 1988)
  • 1896 - S-a nascut F. Scott Fitzgerald, scriitor american, autor al celebrului roman “Marele Gatsby”.

    Francis Scott Key Fitzgerald (24 septembrie 1896 – 21 decembrie 1940) a fost un scriitor american. Este considerat a fi unul din cei mai mari scriitori ai secolului douăzeci - in imagine, Fitzgerald c. 1921, appearing in The World's Work's June 1921 issue - foto: en.wikipedia.org

    Fitzgerald c. 1921, appearing in The
    World’s Work’s June 1921 issue – foto: en.wikipedia.org

    Francis Scott Key Fitzgerald (24 septembrie 1896 – 21 decembrie 1940) a fost un scriitor american. S-a nascut in St. Paul, Minnesota. S-a inscris la Universitatea Princeton, insa nu a mai absolvit cursurile acesteia pentru ca s-a inrolat in armata, participand la luptele din Primul Razboi Mondial. Este considerat a fi unul din cei mai mari scriitori ai secolului douăzeci. Este unul dintre reprezentantii de marca ai “generatiei pierdute”, a americanilor născuți în anii 1890 și maturizați în perioada Primului război mondial, acel grup de scriitori americani care au trait la Paris in anii ’20, printre care Ernest Hemingway si Gertrude Stein.

    El a scris patru romane, a lăsat al cincilea neterminat și a scris numeroase nuvele. Primul roman al lui Fitzgerald, “Dincoace de Paradis”, a aparut in 1920 si are caracter autobiografic. Cartea l-a facut faimos si celebru. Dupa cativa ani petrecuti in lux la New York, autorul s-a mutat in 1924 la Paris. Insuccesul si problemele de sanatate ale sotiei sale l-au afectat enorm pe Fitzgerald, care a cazut in patima alcoolului. S-a reintors in SUA si a inceput sa scrie scenarii de film la Hollywood. A murit la data de 21 decembrie 1940.

  • 1896: Cândido Plácido Fernandes de Oliveira (24 septembrie 1896, Fronteira — 23 iunie 1958, Stockholm) a fost un fotbalist, antrenor de fotbal și jurnalist sportiv portughez.
  • 1897: Lidia Babici (Hâncu; n. 24 septembrie 1897, Artiomovsk, Ekaterinoslav, Imperiul Rus; d. 7 august 1970, Chișinău) a fost o cântăreață de operă (soprană lirică)
    A făcut studii muzicale la Școala Medie de Muzică din Chișinău în anii 1910–1915 cu Iacob Gorsky (clasa canto), apoi lecții de canto cu Lidia Lipkovski în 1918. A frecventat Institutul Muzical Dramatic „Ludwig van Beethoven” din Odesa (1918), Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano (1922–1925; clasa canto cu Vittorio Vanzzo) și Conservatorul din Chișinău (1948–1952; armonia cu L. Gurov, solfegiul cu S. Zlatov, istoria muzicii cu A. Abramovici și A Beilina).
    Activează ca solistă la Opera Națională din București și la Capela Societății „Cântarea României” între anii 1926 și 1939. Revine la Chișinău, unde cântă la Filarmonică (anii 1940–1941) și în ansamblul de cântece și dansuri „Doina” (1941–1944). Predă canto la Conservatorul din Chișinău din 1944.
    Debutează pe scena Operei Române, în 1925, în rolul Violetei din Traviata de Giuseppe Verdi. A mai interpretat:
    Lidia Babici a avut turnee la Paris, Berlin, Stuttgart, Roma, Varșovia. Printre discipolii săi se numără Valentina SavițchiPolina BotezatTamara Ciobanu, R. Esina, I. Volkov, I. Burduja, L. Pelin, L. Grițel, M. Gruzman, S. Moldovan, A. Krivențova, G. Țidzic, E. Motoi, Z. Timoni, N. Pascal, C. Lichin, J. Polupanova. A avut colavorări fructuoase cu Eugenia BabadTana NanescuGrigore PetroviceanuSpiru DumitrescuNicolae NagacevschiVasile MalanețchiVelia GiovanelliAlexandra ElefterescuMircea LazărAlexandra LupescuGeorge Nicolescu-BasuMaria SnejinaGeorge FolescuArnoldo GeorgewskyMelitta GeorgescuConstantin StroescuRudolf SteinerFlorica CristoforeanuAlfred AlessandrescuEgizio MassiniIsac BeinVeaceslav BulîciovUmberto PessioneGeorge GeorgescuJean BobescuIon BazileviciFlorica PopoviciViorica UrsuleacMargareta MetaxaRitta Cottescu etc.
    A fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în 1936. 
  • 1900 - S-a născut poetul Dem. Bassarabeanu (m. 1968).
  • 1902: Ayatollahul Ruhollah Musavi Khomeini (persană: روح الله موسوی خمینی) (n. 24 septembrie1902[1][2] – d. 3 iunie1989) a fost un lider politic și religios iranian. A condus Revoluția Iraniană din 1979, în urma căreia a devenit lider suprem al Iranului, țară pe care a condus-o până la moartea sa. Khomeini s-a născut sub numele de Ruhollah Mostafavi Musavi Khomeini s-a născut în provincia iraniană Markazi, în orașul Khomeyn aflat la o distanță de 325 km de capitala Teheran. Era fiul lui Mostafa Hindi iar după moartea acestuia în 1903. singură mama sa s-a ocupat de creșterea si educatia lui. De la vârsta de 6 ani a început să studieze CoranulMulte din ideile politice și religioase ale lui Khomeini fuseseră considerate progresive și reformiste de către intelectualii de stânga și de activiști înainte de declanșarea Revoluției. Totuși, după ce a preluat puterea a avut ciocniri cu intelectualii iranieni moderniști și seculari. Acest conflict a ajuns la apogeu în timpul scrierii Constituției islamice, când multe ziare au fost interzise de guvern. Khomeini le-a declarat furios intelectualilor:
    Da, noi suntem reacționari, iar voi sunteți intelectuali luminați: voi intelectualii nu doriți ca noi să dăm cu 1400 de ani înapoi. Voi vreți libertate, libertate față de orice, libertate pentru partide, voi doriți toate libertățile, voi intelectualii: libertate care ne va corupe tineretul, libertate care va deschide drum liber opresorilor, libertate care ne va trage nația la fund. 
    Ayatollahul
    Ruhollah Musavi Khomeini
    Portrait of Ruhollah Khomeini By Mohammad Sayyad.jpg

    Căsătorit cuBatoul Saqafi Khomeini
    CopiiMostafa Khomeini[*]
    Ahmad Khomeini[*]
    Zahra Mostafavi Khomeini[*]
    Farideh Mostafavi[*] Modificați la Wikidata
    * 1908: Saizo Saito (24 septembrie 1908 - 2004) a fost un fotbalist japonez.
  • 1911: S-a nascut Konstantin Ustinovici Cernenko, Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (d. 10.03.1985).
  • 1914: S-a nascut Andrzej Panufnik, compozitor polonez. 
  • 1916: S-a nascut compozitorul român Aurel Giroveanu; (d.2001).
  • 1923: S-a nascut Fats Navarro (Theodore), celebru trompetist american.
  • 1924: Hidemaro Watanabe (24 septembrie 1924 - 12 octombrie 2011) a fost un fotbalist japonez.
  • 1925: Ana Mureșan (n. 24 septembrie 1925Ploiești[1] – d. 20 martie 2010) a fost o politiciană comunistă și națonalistă românăÎn timpul regimului comunist, a fost președinte al Consiliului Național al Femeilor, membru al CPEx și ministru al Comerțului Interior în Guvernul Constantin Dăscălescu (1) (21 mai 1982 - 28 martie 1985). La momentul căderii regimului comunist, Ana Mureșan era ministrul Co­mer­țului interior, președintele Consiliului Național al Femeilor, membră în Comitetul Central al Partidului Comunist Român.[2]
    Ana Mureșan a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1980 - 1989.
    După Revoluție, a fost închisă în cadrul lotului CPEx, împărțind celula cu Lina Ciobanu și a fost grațiată de Ion Iliescu. Ulterior, Ana Mureșan a intrat în PRM, condus de Corneliu Vadim Tudor.
  • 1930 - S-a născut John Watts Young, astronaut american, membru al echipajului Apollo 16

    John Watts Young (n. 24 septembrie 1930) (Căpitan, USN, Ret.) este un fost astronaut, ofițer de marină și aviator naval, pilot de încercare și inginer aeronautic american, care a devenit cea de-a noua persoană ce a pășit pe Lună în calitate de comandant al misiunii Apollo 16 din 1972 - in imagine, Young in an Apollo 10 crew portrait - foto: en.wikipedia.org

    Young in an Apollo 10 crew portrait – foto: en.wikipedia.org

    John Watts Young (n. 24 septembrie 1930) (Căpitan, USN, Ret.) este un fost astronaut, ofițer de marină și aviator naval, pilot de încercare și inginer aeronautic american, care a devenit cea de-a noua persoană ce a pășit pe Lună în calitate de comandant al misiunii Apollo 16 din 1972. Young s-a bucurat de cea mai îndelungată carieră de astronaut, devenind prima persoana care a zburat de șase ori în spațiu pe parcursul a 42 de ani de serviciu în cadrul NASA și este singura persoană care a pilotat și a fost comandant al patru clase diferite de nave spațiale: Gemini, modulul de comandă și serviciu Apollo, modulul lunar Apollo și naveta spațială.

    Young jumps while saluting the American flag during Apollo 16 – foto: en.wikipedia.org

    În 1965, Young a zburat în prima misiune Gemini cu echipaj uman, iar în 1969 a fost prima persoană care a orbitat singur în jurul Lunii în misiunea Apollo 10. El este unul dintre cele doar trei persoane care au călătorit spre Lună de două ori și a condus autovehicului lunar pe suprafața Lunii. El a comandat, de asemenea, două zboruri ale navetelor spațiale, inclusiv prima lansare din 1981, și a îndeplinit funcția de Chief of the Astronaut Office în perioada 1974–1987. Young s-a retras de la NASA în 2004.

    As a commander, Young made the shuttle landing

  • 1931 - S-a născut Anthony Newley, actor, compozitor, cântâreţ şi regizor de film american.
  • 1934Manfred Wörner, om politic german, fost secretar general al NATO (1988-1994) (d. 1994)
  • 1934John Kilian Houston Brunner (n. ,WallingfordRegatul Unit – d. ,] GlasgowRegatul Unit) a fost un scriitor britanic, autor a multor romane și povestiri science-fiction. Romanul său din 1968 despre o lume suprapopulată, Zanzibar, a fost recompensat în același an cu premiul Hugo pentru cel mai bun roman și cu Premiul Asociației Britanice de Science Fiction. Acest din urmă premiu a recompensat în 1970 și romanul Orbită periculoasăS-a născut în Preston Crowmarsh, lângă Wallingford, în Oxfordshire, și a urmat școala în Cheltenham. La vârsta de 17 ani a scris primul roman, Galactic Storm, sub pseudonimul Gill Hunt, dar scrisul a devenit profesia lui principală abia din 1958[9]. A fost ofițer în Forțele Aeriene Regale între 1953 și 1955 și s-a căsătorit cu Marjorie Rosamond Sauer pe 12 iulie 1958.
    În anii '80 sănătatea sa a intrat în declin, înrăutățindu-se odată cu moartea soției sale, survenită în 1986. Pe 27 septembrie 1991 s-a recăsătorit cu Li Yi Tan. Brunner a murit de infarct în GlasgowScoția, pe 25 august 1995, în timp ce participa la Convenția Mondial Science Fiction care se ținea acolo[10].
    Scriitorul a vizitat România în 1994 cu ocazia convenției Eurocon ținută la Timișoara. Abordând la început genuri convenționale gen space opera, Brunner a început ulterior să experimenteze în privința formei romanului. În 1969 a primit Premiul Hugo la secțiunea "Cel mai bun roman" pentru Zanzibar (1968). În același an, a primit și premiul British Science Fiction la aceeași secțiune. Romanul exploatează stilul de organizare fragmentată inventat de John Dos Passos pentru U.S.A. trilogy, dar o aduce la zi în ceea ce privește teoria media popularizată de Marshall McLuhanOrbită Periculoasă a primit premiul BSF în 1971. Romanul Oile privesc în sus 1972) a constituit un avertisment profetic în legătură cu dezastrele ecologice. Brunner este creditat cu inventarea termenului vierme și cu previziunea apariției virușilor informatici[10] în romanul său din 1975, Călător pe unda de șoc, roman proto-Cyberpunk în care folosește termenul pentru a descrie un software care se autoreproduce într-o rețea de calculatoare. Printre pseudonimele sale se numără K. H. Brunner, Gill Hunt, John Loxmith, Trevor Staines și Keith Woodcott.[9]
    Transmisia la distanță a materiei, temă abordată de John Brunner în romanul The Dreaming Earth (1963) i-a oferit autorului material interesant suficient pentru a inspira două încercări ulterioare de a continua publicarea unor lucrări de mare amploare, Rețelele infinitului (1974) și Infinitivul de la Go (1980).[11]
    În afara ficțiunii sale, el a scris o serie de articole gratuite pentru diverse publicații, mai ales fanzine, dar și 13 scrisori către New Scientist și un articol în Physics Education.[12] Brunner a fost un membru acriv al organizației Campania pentru Dezarmare Nucleară și a scris versurile melodiei The H-Bomb's Thunder, cântată cu ocazia marșurilor Aldermaston. A fost lingvist și Invitat de Onoare la prima Convenție Europeană de Science Fiction, Eurocon-1, ținută la Trieste în 1972 
    John Brunner
    John Brunner (romancier).jpg
    John Brunner în 1967
  •  1934: S-a nascut Maria Pia de Bourbon-Parma, fiica regelui Umberto al II-lea al Italiei
  • 1936: James Maury „Jim” Henson (n. 24 septembrie 1936; d. 16 mai 1990) a fost un păpușar american, cel mai bine cunoscut ca fiind creatorul păpușilor Muppets. Ca păpușar, Henson a jucat în diferite programe de televiziune, cum ar fi Sesame Street și The Muppet Show, dar și în filme ca The Muppet Movie și The Great Muppet Caper. A fost creator de păpuși pentru proiecte ca Fraggle Rock, The Dark Crystal și Labyrinth. Ca regizor de film a obținut nominalizări la Premiul Oscar, iar ca producător de televiziune a fost câștigător al Premiului Emmy. Este, de asemenea, și fondatorul The Jim Henson Company, Jim Henson Foundation și Jim Henson's Creature Shop. A murit de streptococcus pyogenes pe 16 mai 1990.
    Henson s-a născut în Mississippi și a studiat la Universitatea Maryland, fiind unul dintre cei mai notorii păpușari din istorie.[2] Fiind student în anul întâi la Universitate, Henson a creat Sam and Friends; după problemele pe care le-a avut cu programele pe care el le crease, în cele din urmă, a fost selectat să participe în cadrul seriei Sesame Street. În același timp, a participat în cadrul serialului de comedie Saturday Night Live. Succesul seriei Sesame Street a dat naștere programului The Muppet Show, care a inclus păpuși create de Henson. De asemenea, în ultima parte a vieții, a creat în colaborare cu Michael Jacobs emisiunea de televiziune Dinosaurs. În 1992, a primit post-mortem premiul Curajul de conștiință din partea The Peace Abbey, iar la 16 iunie 2011 a primit postum premiul Disney Legends
    Jim Henson
    Jim Henson (1989) headshot.jpg
    Henson la Premiile Emmy din 1989

    PărințiBetty Marcella (născută Brown)
    Paul Ransom Henson
    Căsătorit cuJane Henson (1959–1990)
    CopiiLisa Henson
    Brian Henson
    John Henson
    Cheryl Henson
    Heather Henson
  • 1937: Kevin Connor este un regizor englez de film și televiziune, producător și scenarist care lucrează în prezent la Hollywood. Connor s-a născut în Londra la 24 septembrie 1937 și a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Mai târziu a fost membru al echipelor de sunet ale unor filme, apoi monteur și în cele din urmă regizor. Este cel mai cunoscut pentru regizarea unor filmule fantastice de animație de aventură din anii 1970 ca The Land That Time Forgot, At the Earth's Core, Warlords of Atlantis sau Arabian Adventure.
    Connor a regizat un film biografic despre Roscoe "Fatty" ArbuckleThe Life of the Party, conform website-ului Dark Horizons. Filmografie: 
  • From Beyond the Grave (1973)
  • The Land That Time Forgot (1975)
  • Trial by Combat (1976)
  • At the Earth's Core (1976)
  • The People That Time Forgot (1977)
  • Warlords of Atlantis (1978)
  • Arabian Adventure (1979)
  • Motel Hell (1980)
  • Goliath Awaits (1981)
  • The House Where Evil Dwells (1982)
  • The Return of Sherlock Holmes (1987)
  • Sunset Grill (1993)
  • Liz: The Elizabeth Taylor Story (1995)
  • The Little Riders (1996)
  • Mother Teresa: In the Name of God's Poor (1997)
  • Mary, Mother of Jesus (1999)
  • In the Beginning (2000)
  • Santa, Jr. (2002)
  • Just Desserts (2004)
  • Frankenstein (2004)
  • A Boyfriend for Christmas (2004)
  • Domestic Import (2006)
  • Blackbeard (2006)
  • Always and Forever (2009)
  • 1940 - S-a născut Barbara Allbut, cântăreaţă americană (Angels).
  • 1941 - S-a născut Linda McCartney, cântăreaţă americană şi soţia lui Paul McCartney; (d. 17.04.1998).
  • 1941 - S-a născut Lucia Hossu-Longin, jurnalistă româncă, redactor la Radiodifuziunea Română între anii 1976 şi 1978, apoi redactor la Televiziunea Română; din 1991 a început, la TVR, seria de documentare de maxim impact “Memorialul durerii”, pentru care a obţinut numeroase premii.

    Lucia Hossu-Longin (n. 24 septembrie 1941, Brăila) este un regizor de televiziune și autoare română, cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR, începând cu anul 1991. Până în anul 1980 a fost căsătorită cu scriitorul și ziaristul Valentin Hossu-Longin. În prezent este căsătorită cu Dan Necșulea - foto preluat de pe www.facebook.com

    Lucia Hossu-Longin – foto preluat de pe www.facebook.com

    Lucia Hossu-Longin (n. 24 septembrie 1941, Brăila) este un regizor de televiziune și autoare română, cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR, începând cu anul 1991. Până în anul 1980 a fost căsătorită cu scriitorul și ziaristul Valentin Hossu-Longin. În prezent este căsătorită cu Dan Necșulea. Realizatoarea TV a reusit prin documentarul Memorialul durerii, inceput in urma cu 25 de ani, sa descopere martirii ai acestui neam, torturati, inchisi si masacrati in cea mai mare parte in perioada instaurarii comunismului dar si apoi pana in 1989.

  • 1942Hansi Schmidt, handbalist născut în România
  • 1942 - S-a născut Phillis Allbut, cântăreaţă americană (Angels).
  • 1942 - S-a născut Gerry Marsden, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Gerry & The Pacemakers).
  • 1944: Aida Savescu (n. 24 septembrie 1944BucureștiRomânia) este o cântăreață de operăEste fiica colonelului Săvescu, fost șef al apărării antiaeriene a Bucureștiului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și sora doctorului Napoleon Săvescu, istoric protocronist stabilit în SUAA jucat în multe opere: "Văduvă veselă", "Silvia", "Traviata", "Cavalleria Rusticană", "Floarea din Hawaii", "Logodnicul din lună", "Cei patru bădărani", "Vesele din Windor", "Amoru doctor", "Frumoasa Elena",.Ea a cântat și în Franța, Finlanda, Germania, Austria, America, Caraibe, Venezuela, Bulgaria chiar și Aruba și multe altele. În multe ziare vechi apar citate și pagini întregi despre cântăreața de operă Aida Săvescu. Unii dintre marii actori, cântăreți și chiar scriitori au apreciat-o ca talent și de asemenea impresionând cu frumusețea sa și talentul desăvârșit din punctul de vedere al actoriei. Interpretările sunt rostite cu suflet și pasiune dând viață fiecărui act în care a jucat și în care a cântat.
  • 1945: David Drake (n. , Dubuque[*]SUA) este un autor american de literatură științifico-fantastică si de fantezie. Un veteran al războiului din Vietnam care a lucrat ca avocat, acum este un scriitor în genul științifico-fantastic militar
    David Drake
    David drake.jpg
  • 1946 - S-a născut Kjell Asperud, vocalist, percuţionist şi compozitor norvegian (Titanic).
  • 1946 - S-a născut Jerry Donahue, chitarist şi vocalist britanic (Fairport Covention).
  • 1948: Adrian Bejan (n. 24 septembrie 1948, Galați) este un profesor universitar american originar din România, licențiat în inginerie mecanică, membru de onoare al Academiei Române - Secția de Științe Tehnice (15 noiembrie 2011) și membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.
    Este cunoscut pentru contribuțiile din domeniul termodinamicii și ca autor al teoriei constructale privind proiectarea și evoluția în natură. Adrian Bejan a urmat Liceul „Vasile Alecsandri” din localitatea natală. Mama sa, Marioara Bejan (1914–1998), a fost farmacist[1][2], iar tatăl său, Dr. Anghel Bejan (1910–1976), a fost medic veterinar.[2]
    La vârsta de 20 ani s-a stabilit în Statele Unite și în anul 1975 și-a luat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology.
    Este profesor universitar la Universitatea DukeCarolina de Nord - Departamentul "Inginerie Mecanică și Știința Materialelor". Doctor Honoris Causa a 18 universități, Adrian Bejan a publicat 30 de cărți și mai mult de 600 opere științifice, fiind totodată membru în diverse asociații profesionale, organizații sau instituții academice:
  • 1949: S-a nascut regizorul spaniol Pedro Almodóvar.
  • 1949: Michael Anthony Richards (n. 24 iulie 1949) este un actor american născut în Culver City, California. Este cunoscut în special pentru rolul lui Cosmo Kramer în Seinfeld, rol care i-a adus și trei premii Emmy (1993, 1994, 1997). Filmografie: 
  • 1980 Fridays (serial)
  • 1982 Faerie Tale Theatre
  • 1982 Young Doctors in Love
  • 1983 Herndon (serial)
  • 1984 The House of God
  • 1985 Transylvania 6-5000
  • 1986 Whoops Apocalypse
  • 1986 Fresno (serial)
  • 1987 Jonathan Winters: On the Ledge
  • 1989 UHF
  • 1989 Seinfeld (serial)
  • 1990 Problem Child
  • 1993 Coneheads
  • 1993 So I Married an Axe Murderer
  • 1994 Airheads
  • 1995 Unstrung Heroes
  • 1996 London Suite
  • 1997 Redux Riding Hood (voce)
  • 1997 Trial and Error
  • 2000 The Michael Richards Show (serial)
  • 2000 David Copperfield)
  • 2008 Cat Tale (voce) 
    Michael Richards
    Michael Richards (1993).jpg
    Richards la Premiile Emmy, septembrie 1993
  • 1951: Nina Crulicovschi (n. , Șumiha[*], Rusia) este o cântăreață de muzică ușoară din Republica Moldova.
    S-a născut în exil, în regiunea Kurgan a Republicii Socialiste Federale Sovietice Ruse. Revenind din deportare, a studiat la Școala medie de musică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1968–1972) în clasa lui Loghin Țurcanu (teorie, armonie).[1]
    Activează ca solistă într-o serie de colective și formații muzicale: orchestrele „Fluieraș” (1973–1975) și „Lăutarii” (1975–1976), formațiil „Orizont” (1977–1979), „Bucuria” (1979–1982) și „Contemporanul” (1983–1989) ale Filarmonicii din Chișinău. Înregistrează muzică ușoară la Radio Moldova. Discografia sa cuprinde:[1]
    • Steaua polară
    • Steaua iubirii
    • Laudă soarelui
    • Te aștept
    • Of, leliță Mărioară
    • Nu mă plânge, bade
    • Strigături moldovenești
    A jucat în filmul Chipul tău (Telefilm-Chișinău, 1984).[1] Din 1997, lucrează la Teatrul de revistă „Al. Davilla” din București.[2]
    Nina Crulicovschi a fost laureată a Festivalului „Zorii Crimeei” (1981, Premiul III), iar în 1993 a devenit Maestru al Artei din Republica Moldova.[1] Este căsătorită, dar nu are copii.
  • 1953: Mihail Viorel Bădescu (n. 24 septembrie 1953) este un inginer român, membru titular al Academiei Române din 2017. După terminarea facultății, timp de cinci ani (1977-1982) lucrează ca inginer în industria chimică, abordând aspecte de raționalizarea fluxurilor tehnologice și economia de energie. În acest context a participat la proiecte de utilizare a energie solare folosind captatoare solare, la proiectarea unei centrale termice solare și la realizarea unui heliometru pneumatic (1975-77), precum și la realizarea de aplicații în acest domeniu - proiectarea și realizarea unei stații pilot de deshidratare și uscare a fructelor și legumelor (1978).
    Ulterior (1982-1989), a lucrat în domeniul energiei nucleare, participând la analiza solicitărilor mecanice în diferite subansambluri ale utilajelor dinamice și statice aflate în dotarea centralei nucleare de la Cernavodă.
    În perioada (2008-2009) a participat la proiectarea și realizarea primei clădiri pasive de mari dimensiuni din România. Își desfășoară cariera didactică în cadrul Colectivului de termotehnică al Departamentului "Termotehnică, Motoare, Echipamente Termice și Frigorifice" din cadrul [Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică|Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică].[5]
    În perioada 2012-2016 a fost director al Școlii Doctorale de Inginerie Mecanică a Universității Politehnica din București.[6] Activitatea didactică și de îndrumare a cercetării științifice cu studenții se desfășoară în domenii precum: termotehnică și mașini termicetransfer termic, control optimal în ingineria proceselor termice, procese avansate de transfer.
  • 1954: Marco Tardelli (n. 24 septembrie 1954 la Capanne di Careggine, provincia LuccaToscana) este un fost mare fotbalist italian care a evoluat pe postul de mijlocaș la mai multe formații, fiind cunoscut pentru activitatea de la clubul Juventus Torino și cea de la naționala de fotbal a Italiei, cu care este Campion Mondial. Este unul din puținii care au reușit să își treacă în palmares toate cele trei competiții europene de bază din acea vreme: Cupa Campionilor Europeni, Cupa UEFA și Cupa Cupelor. Este celebru gestul său din finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1982, când, marcând golul de 2-0 al Italiei, nu a mai putut să își stăpânească emoțiile uriașe și, cu lacrimi în ochi și urlând de bucurie, a alergat către banca de rezerve a naționalei țării sale.
  • 1955: Robert Currey (născut pe 24 septembrie 1955),[1] este un astrolog și un antrepenor. În 1981 a fondat compania astrologică Equinox și în 1989, The Astrology Shop in Covent Garden, - primul magazin dedicat astrologiei, care a devenit un loc de întâlnire bine-cunoscut din Londra pentru amatorii de astrologie.[2] Centrele lui [3] au dezvoltat o acoperire globală, prin intermediul unor puncte ulterioare din Statele Unite ale Americii și Australia.[4] Currey este specializat și în astrocartografie. 
    Robert Currey
    Robert Currey 2010.jpg
    * 1957: Aneta Grosu (n. , Drochia, raionul Drochia, URSS) este o jurnalistă din Republica Moldova, editor și redactor-șef al publicației „Ziarul de Gardă” de la apariția acesteia.
    A absolvit în 1979 Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Filologie, secția jurnalistică, fiind discipolă a profesorilor T. Colac, S. Nucă, E. Ciornîi ș.a.
    După absolvirea facultății, debutează în activitatea jurnalistică la redacția „Actualități” a Televiziunii de stat din Moldova (TVM, acum Teleradio Moldova), unde a lucrat 15 ani.[1] În perioada 1994–1996 este redactor la studioul de televiziune „Catalan”. În 1996 se angajează reporter la grupul de presă FLUX. De la ambele televiziuni a fost concediată din considerente politice: de la TVM în 1994 la scurt timp după victoria în parlamentare a Partidului Democrat Agrar și de la Catalan TV în 1996, iarăși în cadrul alegerilor.
    În 1993, Aneta a beneficiat de un curs de specializare la Televiziunea din OrlandoFloridaSUA. Doi ani mai târziu participă la Reuniunea internațională în probleme de conflictologie de la NitraSlovacia, iar în 1997 asistă la simpozionul „Mass-media în alegerile prezidențiale” de la București.
    Este laureată a primului Festival internațional al studiourilor independente de televiziune (Košice, Slovacia) și a primului Festival internațional de jurnalism de la Ialta. A participat la Festivalul „Media Fest” de la CostineștiRomânia în 1996. În 2009, de rând cu o serie de alți jurnaliști, a fost decernată cu Ordinul Republicii „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în afirmarea libertății exprimării, pentru contribuție substanțială la procesul de renaștere națională și la promovarea democrației și a valorilor general umane”.[2] În 2014, este decorată de președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer.[3]
    Este membră a Uniunii Jurnaliștilor din Moldova din anul 1983. A fost președintă a Asociației Telejurnaliștilor Independenți „V.I.P.”. În 2004, împreună cu Alina Radu, a înființat săptămânalul de investigație „Ziarul de Gardă”, al cărui editor și redactor-șef este în prezent
  • 1957: Phillip Bradley "Brad" Bird (n. 24 septembrie 1957, în Kalispell, Montana) este un regizor, scenarist, animator, producător și actor american. A regizat multe filme cunoscute, inclusiv Ratatouille
    Brad Bird
    Brad bird cropped 2009.jpg
    Bird în 2009

    Căsătorit cuElizabeth Canney (1988–prezent)
    Copii3 fii (Micheal, Jack, & Nick)
    * 1958: Kevin David Sorbo[1] (n. 24 septembrie 1958, Mound, Minnesota) este un actor american cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale: Hercule în Hercules: The Legendary Journeys, Căpitan Dylan Hunt în Andromeda și Kull în Kull cuceritorul.
    Kevin Sorbo
    Kevin Sorbo 03.jpg
    Sorbo in 2013

    Căsătorit cuSam Jenkins
    (1998–prezent)
    Copii3
    * 1962: Alistair Murdoch "Ally" McCoistMBE (/məˈkɔɪst/); n. 24 septembrie 1962) este un fost jucător de fotbal scoțian, retras din activitate devenit acum antrenor.
  • 1964: Osamu Taninaka (n. 24 septembrie 1964) este un fost fotbalist japonez.
    * 1965: Vlad Cubreacov (n. 24 septembrie 1965, comuna Crihana Vecheraionul Cahul) este un jurnalist și politician român din Republica Moldova, care între anii 1994 - 2009 a deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
  • 1966: Stefan Molyneux (n. 24 septembrie 1966) este un blogger și vlogger canadian, născut irlandez. Activând ca și orator, Molyneux discută variate subiecte, inclusiv anarho-capitalism, ateism, politică, etică seculară, libertarianism de dreapta, precum și subiecte ce țin de relațiile familiale. Totodată Molyneux este un autor și podcaster, care a participat la variate conferințe libertariene.
    Subiecte mai recent discutate de Molyneux includ impactul multiculturalismului în Europa/Statele Unite; Islamul privit mai mult ca o ideologie, decât o religie în sensul direct, cât și ne-asimilarea musulmanilor în statele non-musulmane;[2] stânga politică extremă (Școala de la Frankfurt);[3] generația ultra-progresivă a așa-zișilor „Luptători ai justiției sociale⁠(en)” în Vest;[4] efectul feminismului asupra relațiilor familiale; cenzurarea opiniilor conservatoare în Occident,[5] genetică și rasă;[6] capitalism;[7] corectitudinea politică,[8] etc.
    Molyneux este de asemenea un YouTuber popular, canalul său cu un conținut preponderent de dreapta și conservator-libertarian, având peste 650 de mii de abonați (în august 2017). 
    Stefan Molyneux
    Stefan Molyneux 2014 April.jpg
    Molyneux în 2014
  • 1967 - S-a născut M.C. Miker "G", rapper britanic.
  • 1969: Michael Shawn Crahan (n. ,[1] Des Moines, SUA[2]), cunoscut mai mult prin personajul său de scenă "Clown" , este un muzician american care este unul dintre cei doi percuționiști și cofondatori ai câștigătorul trupei Slipknot. Atunci cand il interpretezi pe Slipknot, el este de asemenea cunoscut ca '# 6' . Crahan este singurul membru fondator din Slipknot.
    Crahan este cel mai vechi membru al Slipknot, cu o implicare extensivă în producția media a lui Slipknot, regizând videoclipurile muzicale ale lui Slipknot. În afara lui Slipknot, Crahan a avut două trupe de proiecție numite To My Surprise și Dirty Little Rabbits. El a regizat, de asemenea, filmul din 2016, " Officer Downe". 
    Shawn Crahan
    Shawn Crahan.jpg
    * 1970: Radu Moraru (n. 24 septembrie 1970Sfântu Gheorghe) este un realizator de televiziune consacrat, fiind binecunoscut ca realizator al emisiunii TV Nașul, difuzată de televiziunea B1 TV. În anii 2008 și 2009 primește „Premiul TV Mania - Cel mai bun realizator de talk-show". Este căsătorit și are o fetiță
  • 1976: Stephanie McMahon (24 septembrie din 1976),[1] este o luptătoare profesionista americana. Stephanie este fiica presedintelui al WWE, Vince McMahon și Linda McMahon, sora lui Shane McMahon, și soția wrestlerului Triple H, cu care are trei fiice.[2]
    Stephanie a apărut în mod regulat în WWE între 1999 și 2003. În această perioadă el a fost Campion Feminina și Manager General al SmackDown. Înainte de a fi Managerul General din SmackDown, a fost proprietarul pe ecranul de Extreme Championship Wrestling în timpul Alianței. La sfârșitul anului 2008, el a revenit la marca Raw în cazul în care a fost Director General.
    El este în prezent Comisar de Raw. A fost acuzata că ar fi inițiat concedierea lui Joanie "Chyna" Laurer, care a plecat din WWF în 2001, după ce Laurer, a fost implicata romantic cu Paul "Triple H" Levesque pentru cu cati va ani in urma, a susținut că plecarea ei nu a fost o chestiune de plăți, dar pentru că McMahon o vraia afară din companie. Laurer a susținut că în timpul relației ei cu Triple H, McMahon a avut o aventură cu el și l-a ținut departe de ea. Triple H si vince McMahon au început sa apara în 2000 în timpul povestei de dragoste cu un script, și care sunt comise de Ziua Îndrăgostiților în 2003.
    Ea și Triple H a-u trei fiice. Pe 8 ianuarie din anul 2006WWE a anuntat ca McMahon și Levesque așteptau primul lor copil, pe 27 iulie, din 2006. McMahon a continuat să lucreze și să călătorească cu WWE pe tot parcursul sarcinii, la naștere pe 24 iulie de anul 2006 cu o fetiță de 3,8 kg, pe care au numit Aurora Rose Levesque. Cuplul a avut al doilea lor copil, o fiică care au numito Murphy Claire Levesque, pe 28 iulie, din 2008. Pe 24 August 2010, Stephanie a dat naștere la al treilea lor fiica, Vaughn Evelyn Levesque, în 2016, după moartea lui Chyna a fost acuzata pentru problemele pe care le-au avut aceasta după plecarea din WWE, Stephanie și-a trimis condoleanțe după ce a aflat de eveniment teribil și zile dupa ce a ridicat interdicția care a fost prezentat la Laurer (Chyna) din 2001, pentru a fi adăugat la secțiunea de Absolventi , și să-i recunoască pentru toate progresele ei, ca o femeie într-un sport de divertisment, Stephanie a avut, de asemenea, probleme cu Paul HeymanAJ LeeCM PunkChris Jericho, fratele ei, Shane McMahon și alte talente care a trecut prin WWE, dar acestea au fost ținute în secret. 
    Stephanie McMahon
    Stephanie McMahon April 2014.jpg

    PărințiVince McMahon
    Linda McMahon Modificați la Wikidata
    Frați și suroriShane McMahon Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuTriple H (din Modificați la Wikidata
  • 1979: Fábio Aurélio Rodrigues (n. 24 septembrie 1979) este un fost fotbalist brazilian care în cariera sa a evoluat pentru cluburile GrêmioSão PauloValencia CF și Liverpool FC.
  • 1980John Arne Semundseth Riise (n. 24 septembrie 1980Molde)[1] este un jucător norvegian de fotbal, legitimat la Delhi Dynamos. Este cunoscut pentru forța și precizia șutului său cu piciorul stâng, ca și pentru rezistența sa fizică.
  • 1981: Ryan Briscoe (n. 24 septembrie 1981) este un pilot australian de curse auto.
  • 1982: Bruno Miguel Moreira de Sousa (n. 24 septembrie 1982, Oliveira de Azeméis), cunoscut ca Bruno Miguel, este un fotbalist portughez, care evoluează pe postul de fundaș central la clubul din țara sa natală, Estoril Praia.
  • 1984: Mickaël Poté (n. 24 septembrie 1984LyonFranța) este un fotbalist aflat sub contract cu OGC Nice.
  • 1985: Mihai Burciu (n. 24 septembrie 1985, Horodnic de Jos, Suceava) este un jurnalist și manager sportiv român, care în prezent locuiește și activează în Republica Moldova. În vara anului 2015 a fost numit în funcția de consilier în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.[1][2] El este fondatorul, președintele și finanțatorul Clubului Sportiv Femina-Sport Chișinău.[3]
    Concomitent mai activează ca profesor universitar la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și prezentator de știri și realizator/prezentator al emisiunii „Ecoul sportului” de pe postul Moldova Sport.
    Anterior a mai activat ca jurnalist sportiv la postul Jurnal TV și jurnal.md, parte a holdingului Jurnal Trust Media, dar și la portalurile sport-express.md, sport-local.md, fotbal.md, olympic.md, moldovasport.md și a ocupat funcția de Director Mass-Media la cluburile de fotbal FC Costuleni,[4] Rapid Ghidighici, iar apoi și la Veris Chișinău
  • 1985: Jonathan Soriano Casas (n. 24 septembrie 1985) este un fotbalist spaniol care evoluează la clubul FC Red Bull Salzburg în Austria, pe poziția de atacant.
  • 1988: Birgit Õigemeel (n. ,[1][2] Kohila Rural Municipality[*]Estonia[3]) este o cântăreață estoniană. În 2007 ea a jucat rolul Silviei în comedia Doi tineri din Verona (scrisă de William Shakespeare și regizată de Lembit Peterson).
    Birgit este de asemenea prima câștigătoare a concursului Estonian Idol[4].
    În 2007 la un festival cultural italian "L'Olivo d'Oro", Birgit a fost prima cântăreață non-italiană, care a reușit să câștige titlul de "golden olive branch".
    Birgit Õigemeel
    Birgit Õigemeel 20130225 by Ahsoous.jpg
  • 1991: Nicoleta Moroianu, jurnalistă româncă
* 1996: Cristina Veronica Ciobănașu, cunoscută mai ales ca Cristina Ciobănașu (n. 24 septembrie 1996VoronaBotoșani[1]) este o actriță, cântăreață, dansatoare și poli-instrumentistă română,[2]devenită cunoscută atât național cât și internațional, odată cu interpretarea personajului „Anca Anghel”[3]din serialul muzical Pariu cu viața, realizat de Ruxandra Ion și difuzat pe postul de televiziune Pro TV din România. Cunoscută și sub pseudonimul de Criss, este de asemenea membră fondatoare a formației dance pop-rock Lala Band și a trupei ONECristina Ciobănașu s-a născut în comuna Vorona din județul Botoșani. Primii ani din viață și i-a petrecut în satul natal, Vorona Mare alături de fratele său mai mic, Tudor și bunica din partea tatălui, alături de care locuia într-o casă cu o singură cameră, fără baie sau bucătărie. Cea din urmă a introdus-o în lumea artistică, învățând-o, încă de la o vârstă fragedă, secretele mai multor instrumente muzicale (vioară[4], nai[5], fluier, caval și ocarină[6]). Tot de la bunica sa a învățat și tainele muzicii populare. A participat la diferite festivaluri și a făcut parte din ansamblul de muzică populară al comunei natale.
În 2008 a participat la Dansez pentru tine. Echipa formată din Alex Velea și Cristina Stoicescu au dansat pentru visul micuței din Botoșani, acela de a studia la o școală de muzică din București și de a-și ajuta familia, greu încercată din punct de vedere financiar.[6] Cu toate că a ieșit printre primii din competiție, povestea ei abia acum începea. Producătoarea Ruxandra Ion a remarcat-o în cadrul emisiunii. A invitat-o pe Cristina la o discuție la dumneaei în birou. A îndrăgit-o imediat pe fetița de 11 ani. De aici a fost doar o aruncătură de băț până când Ciobănașu s-a mutat în casa cunoscutei producătoare, devenind membru în familia acesteia. Ciobănașu și-a început relația cu actorul Vlad Gherman pe 18 martie 2012[25]. Începând din 2014 cei doi sunt logodiți[26], dar au anunțat că nu intenționează să facă nunta în perioada următoare
Cristina Ciobănașu
Criss-Ciobanasu-filmari-onouaviata.jpg
* 1999: Mei Nagano (永野 芽郁 Nagano Mei?, n. 24 septembrie 1999) este o actriță japoneză și model

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...