4. /26 OCTOMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Chiftele de post
Ingrediente: cutie ciuperci, 2 cartofi potriviţi, 2 linguri orez. 2
cepe mici, frunze de pătrunjel, sare, piper, ulei, 3 linguri făină.
Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se fierb. Separat, se fierbe
orezul. Ceapa tocată se caleşte. Cartofii fierţi se scurg, se pasează şi se
amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat şi ciupercile date
prin maşina de tocat. Se adaugă boia, sare şi piper. Din compoziţia rezultată
se fac chifteluţe care se dau prin faină şi se prăjesc în ulei.
B.
SALATE
Salată de legume cu macaroane
Ingrediente:
6 cepe verzi, 500 g
macaroane scurte, 4 rosii, 1 morcov mijlociu, o jumatate conserva de fasole
verde, o conserva mica de boabe de porumb, 50 g alune prajite.
Preparare:
Se pun la fiert
macaroanele, se strecoara si se amesteca cu putin untdelemn. Se curata si se
spala ceapa verde, se taie pe diagonala in 3-4 bucati. - Rosiile se oparesc, se
curata de pielita si de codita si se taie in feliute subtiri. Morcovul se
curata, se spala, se taie in patru pe lung, apoi in stifturi cat mai subtiri.
Se scoate fasolea din conserva, se scurge bine, la fel si boabele de porumb.
Alunele se prajesc in tigaie fara untdelemn, apoi se sfarama (nu prea marunt)
in piulita. Se pun toate legumele si alunele intr-o salatiera, se toarna
deasupra sosul bine batut cu furculita.
C.
SOSURI
Sos pentru salată
6
linguri untdelemn fin (masline sau floarea-soarelui), 5 linguri otet alb sau
otet de mere, 1 lingurita de zahar, sare, piper macinat, 1 lingurita de ardei
iute tocat marunt, verdeata tocata (patrunjel sau marar).
D.
BORŞURI SUPE CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume
Ingrediente:
- 3-4 morcovi
medii
- 2 radacini de patrunjel
- 2 teline mici
- 6 cartofi potriviti
- crutoane
- 2-3 cepe
-1 legatura patrunjel
- sare, piper
- 1 ardei
- 3-4 linguri ulei
- 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Se spala si se taie legumele marunt. Se pun la fiert intr-o oala mare cu apa si
piper pana se sfarama. Cand toate legumele sunt fierte, le scoatem si le mutam
intr-un castron (exceptand ceapa pe care o dam afara de tot) unde le pasam pana
obtinem o crema. Se adauga apoi zeama care ne-a ramas, dar cu masura astfel
incat sa nu fie prea subtire. Iar daca ramane prea consistenta mai putem adauga
apa. La sfarsit adaugam verdeata, sare si lamaie dupa gust. Se serveste cu
crutoane.
E.
MÂNCĂRURI
Ardei umpluţi cu orez şi soia
1/2 ceasca orez nefiert
3/4 cana apa
4 ardei grasi, verzi
1 ceapa, tocata
4 linguri ulei de masline
200-230 g granule de soia
2 linguri patrunjel proaspat, tocat
2 cesti pasta de tomate
sare si piper negru, dupa gust
1.
Intr-un vas de dimensiuni medii, lasa orezul la fiert. Asteapta pana cand apa
da in clocot, apoi lasa focul mic si mentine vasul la fiert pentru inca 15
minute.
2.
Incalzeste cuptorul.
3.
Indeparteaza cotorul ardeilor, curata-i de seminte si aranjeaza-i intr-o tava
pentru copt. Dupa ce ai scos "capacele" ardeilor, toaca marunt
bucatile de ardei care mai pot fi folosite.
4.
Intr-un alt vas, pe foc mediu, prepara un sote din uleiul de masline, bucatile
de ardei "recuperate" de la cotoare si ceapa, si mentine vasul pe foc
pana cand legumele devin moi. Incorporeaza granulele de soia si patrunjelul.
Lasa focul mic si amesteca inca 5 minute. Incorporeaza orezul fiert si 1 1/5
ceasca pasta de tomate. Asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Umple ardeii cu
aceasta compozitie si, drept capac, foloseste restul de pasta de tomate.
5.
Introdu tava la cuptor, acoperita, timp de 45-55 de minute. Ardeii umpluti se
servesc calzi.
F.
DULCIURI
Prăjitură cu mere şi cafea
250 ml cafea preparata mai
slabuta
6 linguri de zahar
8 linguri de faina
3-4 linguri margarina topita
1/2 cana stafide
1 cana mere(decojite) taiate cubulete
1 plic praf de copt,esenta rom,vanilie
zahar farin,
zahar vanilat
Se amesteca intr-un vas:faina
,zaharul,cafeaua si praful de copt,pana se omogenizeaza. Apoi se adauga si
margarina topita,trebuie sa arate ca o compozitie de chec.
Se unge o tava cu ulei se tapeteaza cu faina si se toarna aluatul se aseaza
merele si stafidele , distribuindu-se uniform pe toata suprafata.Se da la
cuptor penrtu 20-25 min.
Se lasa sa se raceasca bine in tava apoi se pudreaza cu zahar farin amestecat
cu zahar vanilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu