4. /25 NOIEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - ZIUA A UNSPREZECEA
A. GUSTĂRI
Zacuscă cu dovlecei
* 7 kg. gogoşari,
* 2 kg. vinete,
* 1 kg. ceapă,
* 1,5-2 kg dovlecei,
* 400 g. bulion
* ulei
* sare
* zahăr
Gogoşarii şi vinetele se coc, se
decojesc şi se ţin pe aragaz, pe ochiul
mare, într-un vas mare (10 l).
Ceapa se taie mărunt şi se dă
uşor prin ulei încins, dar să nu se rumeneasă.
Peste ceapă se pune şi
dovlecelul dat pe răzătoare.
Se lasă pe foc până se înmoaie
dovlecelul.
Se pune ceapa cu dovlecelul în
vasul mare şi se amestecă totul.
Se adaugă şi sucul de roşii
obţinut din bulion dizolvat cu 2 litri apă.
În sucul de roşii se pune o
lingură de sare şi două de zahăr.
Se pune totul la fiert până se
înmoaie bine legumele.
După aceea se pune la borcane,
se închide ermetic şi se sterilizează bine. Am vorbit despre procedeul de
sterilizare! Este o conservă pentru iarna care vine!
B. SALATĂ
Salată de ardei copţi
Alegem ardei "drepti", de orice
culoare (dar roşii sau galbeni sunt mai gustoşi decât verzi), astfel încât să
poată veni în contact cu suprafaţa plitei în orice poziţie.
1 ) Punem pe plită ardeii şi-i coacem pe
toate părţile până când cea mai mare parte a suprafeţei lor s-a copt, iar coaja
superficială a început să se desprindă.
2 ) După ce s-au copt, îi punem într-o cratiţă, presărăm pe ei puţină sare şi
acoperim cratiţa.
3 ) Peste o jumătate de oră îi putem curăţa de coajă şi-i aşezăm într-un
castron, punem oţet (de mere dacă avem) şi sare.
Dacă ardeii sunt prea mari, îi tăiem
longitudinal, îndepărtăm seminţele, însă lichidul din interior îl punem în
castron împreună cu ardeii.
Peste ardei putem pune şi puţin ulei (de măsline
preferabil).
C. SOSURI
Maioneză de post din pufuleţi
Ingrediente: o
pungă de pufuleţi, jumătate de ceaşcă de apă, zeamă de lămâie, 100-150 ml ulei,
muştar.
Mod de preparare:
Se pune apa într-un vas, se adaugă pufuleţii şi se amestecă, de preferat cu
lingura, până se obţine o cremă. Dacă pasta este prea groasă, mai puteţi adăuga
puţină apă. Crema obţinută se freacă cu uleiul după care se adaugă muştarul
(dupa gust), sare, piper şi zeamă de lămâie. Pentru a orna o salată cu maioneză
de post din pufuleţi, este recomandat să o preparaţi chiar înainte de servire
pentru a-şi păstra aspectul.
D. BORŞURI,
SUPE CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume
- 3-4 morcovi medii
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 ţeline mici
- 6 cartofi potriviţi
- crutoane
- 2-3 cepe
-1 legătură pătrunjel
- sare, piper
- 1 ardei
- 3-4 linguri ulei
- 1/2 lămâie
Se spală şi se taie legumele mărunt. Se pun la fiert într-o oală mare cu apă şi
piper până se sfărâmă. Când toate legumele sunt fierte, le scoatem şi le mutăm
într-un castron (exceptând ceapa pe care o dăm afară de tot) unde le pasăm până
obţinem o cremă. Se adaugă apoi zeama care ne-a rămas, dar cu măsură astfel
încât să nu fie prea subţire. Iar dacă rămâne prea consistentă mai putem adăuga
apă. La sfârşit adăugăm verdeaţă, sare şi lămâie după gust. Se serveşte cu
crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ardei umpluţi cu ciuperci
* 10 ardei,
* 2 cutii ciuperci,
* 100 g orez,
* 1 ceapă,
* ulei,
* sare,
* piper,
* cimbru,
* 1 kg roşii (3
linguri pastă de tomate),
* pătrunjel şi mărar
verde
Ceapa tocată se pune împreună cu orezul spălat la călit în
ulei încins. Când ceapa devine sticloasă, se stinge cu o cană de apă şi se lasă
să fiarbă până când se înmoaie orezul. Se spală ciupercile, se toacă şi se
adaugă împreună cu verdeaţa tocată, puţin cimbru uscat, sare şi piper peste
orez. Cu acest amestec se umplu ardeii, se pun capacele de roşii şi se aşază
într-o cratiţă, în picioare. Se pune apa amestecată cu roşiile tocate rămase,
sau cu pasta de tomate, cât să acopere ardeii. Cratiţa se dă la cuptor pentru
45 min., sau se poate fierbe mâncarea şi pe aragaz.
F. DULCIURI
Prăjitură cu mere şi cafea
250
ml cafea preparată mai slăbuţă
6 linguri de zahăr
8 linguri de făină
3-4 linguri margarină topită
1/2 cană stafide
1 cană mere (decojite) tăiate cubuleţe
1 plic praf de copt, esenţă rom, vanilie
zahăr farin,
zahăr vanilat
Se amestecă într-un vas:
făina, zahărul, cafeaua şi praful de copt, până se omogenizează. Apoi se adaugă
şi margarina topită, trebuie să arate ca o compoziţie de chec.
Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu făină şi se toarnă aluatul, se aşază
merele şi stafidele, distribuindu-se uniform pe toată suprafaţa. Se dă la
cuptor penrtu 20-25 minute.
Se lasă să se răcească bine în tavă apoi se pudrează cu zahăr farin amestecat
cu zahăr vanilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu