4. /4 NOIEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Plăcintă cu mere
· 1 kg
mere de plăcintă
· 200
g zahăr
· 2
linguriţe scorţişoară
· 1
lămâie (coaja rasă)
· 1
plic zahăr vanilat
· ½
plic praf de copt
· 1
lingură oţet
· 4
linguri ulei
· Sare
· 4
linguri apă minerală gazoasă
· 4
pahare făină
· 100
g zahăr pudră
Se spală, se curăţă, se rad şi se călesc merele
împreună cu zahărul.
Se adaugă scorţişoara şi
zahărul vanilat şi se lasă la răcit.
Se face o foaie astfel:
se pune făina într-un castron mare, se face o gaură în făină în care se toarnă
praful de copt stins cu oţet; se toarnă uleiul câte puţin, alternativ cu apa
minerală şi se amestecă, se pune sarea şi coaja de lămâie rasă, se amestecă
până se obţine o cocă bună de întins. Se bate bine între palme cam 10 minute şi
apoi se lasă să se odihnească ½ ore la rece. Se împarte foaia în 2 părţi: se
întinde şi se pune într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se pune compoziţia de
mere şi apoi foaia a doua.
Se dă la cuptor la foc
potrivit până se rumeneşte.
Se scoate din cuptor şi
se taie când este rece.
Se presară cu zahăr pudră
şi se pune pe platou.
B.
SALATE
Salată de ţelină cu stafide şi nuci
· 2
ţeline rădăcină
· 3 –
4 linguri nuci
· 1
pumn de stafide înmuiate în apă
· 4
mere
· 2 –
3 linguri ulei
· Câteva
linguri de zeamă de lămâie
· Sare
· 1
linguriţă zahăr
Se rad ţelinele, merele se taie felioare, se amestecă
cu puţină sare, zahăr, nuci şi stafidele înmuiate în apă.
Se potriveşte gustul cu
ulei şi zeamă de lămâie.
C.
SOSURI
Nici azi nu este necesar să pregătim un sos separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen
· zarzavat
obişnuit pentru supă
· 1
lingură chimen
· 1
lingură făină
· 5
linguri ulei
· Crutoane
Se pune la fiert zarzavatul împreună cu chimenul.
Când zarzavaturile sunt
fierte, se prăjeşte făina în ulei, se stinge cu 2 ceşti de zeamă din supă
strecurată şi se adaugă în oala cu supă.
Se potriveşte de sare,
se adaugă crutoanele şi verdeaţa.
E.
MÂNCĂRURI
Vinete umplute cu orez
· 2
vinete mari
· 1
ceapă
· 1
căţel de usturoi
· 100
g orez
· Verdeaţă
tocată
· 1 kg
roşii
· Sare
· Piper
· Ulei
· 1
foaie de dafin
· Puţin
zahăr
Se taie în două pe lungime vinetele necurăţate de
coajă, se sărează şi se pune deasupra lor o greutate pentru a se scurge zeama
indigestă.
Se şterg şi se scobeşte
miezul care se toacă, se amestecă cu ceapa călită în ulei şi cu usturoiul
pisat.
Orezul se fierbe separat
până scade complet apa, apoi se amestecă cu ceapa călită, usturoiul şi verdeaţa
tocată.
Se umplu jumătăţile de
vinete cu acest amestec şi se dau la cuptor să se rumenească.
Se servesc cu sos de
roşii preparat cu foaie de dafin, piper, sare, zahăr şi ulei.
F.
DULCIURI
Chec simplu
· 3 ½
ceşti făină
· 1
linguriţă praf de copt
· 1
linguriţă bicarbonat
· 1 ¼
ceaşcă zahăr
· ¾
ceaşcă ulei
· Esenţă
rom
· Esenţă
vanilie
· 1 ½
ceaşcă suc de portocale
· ½
ceaşcă stafide
· ½
ceaşcă nucă pisată
· 1
linguriţă scorţişoară
· 1
lingură coajă de portocală rasă
Se bate bine uleiul cu zahărul şi se adaugă pe rând
toate ingredientele.
Se toarnă aluatul
obţinut în tava unsă şi tapetată cu făină.
Se coace la foc potrivit
cam 50 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu