joi, 3 noiembrie 2022

 4. /4 NOIEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   PLĂCINTE

Plăcintă cu mere

·       1 kg mere de plăcintă

·       200 g zahăr

·       2 linguriţe scorţişoară

·       1 lămâie (coaja rasă)

·       1 plic zahăr vanilat

·       ½ plic praf de copt

·       1 lingură oţet

·       4 linguri ulei

·       Sare

·       4 linguri apă minerală gazoasă

·       4 pahare făină

·       100 g zahăr pudră

Se spală, se curăţă, se rad şi se călesc merele împreună cu zahărul.

          Se adaugă scorţişoara şi zahărul vanilat şi se lasă la răcit.

          Se face o foaie astfel: se pune făina într-un castron mare, se face o gaură în făină în care se toarnă praful de copt stins cu oţet; se toarnă uleiul câte puţin, alternativ cu apa minerală şi se amestecă, se pune sarea şi coaja de lămâie rasă, se amestecă până se obţine o cocă bună de întins. Se bate bine între palme cam 10 minute şi apoi se lasă să se odihnească ½ ore la rece. Se împarte foaia în 2 părţi: se întinde şi se pune într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se pune compoziţia de mere şi apoi foaia a doua.

          Se dă la cuptor la foc potrivit până se rumeneşte.

          Se scoate din cuptor şi se taie când este rece.

          Se presară cu zahăr pudră şi se pune pe platou.

 

B.   SALATE

Salată de ţelină cu stafide şi nuci

·       2 ţeline rădăcină

·       3 – 4 linguri nuci

·       1 pumn de stafide înmuiate în apă

·       4 mere

·       2 – 3 linguri ulei

·       Câteva linguri de zeamă de lămâie

·       Sare

·       1 linguriţă zahăr

Se rad ţelinele, merele se taie felioare, se amestecă cu puţină sare, zahăr, nuci şi stafidele înmuiate în apă.

          Se potriveşte gustul cu ulei şi zeamă de lămâie.

 

C.   SOSURI

Nici azi nu este necesar să pregătim un sos separat.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de chimen

·       zarzavat obişnuit pentru supă

·       1 lingură chimen

·       1 lingură făină

·       5 linguri ulei

·       Crutoane

Se pune la fiert zarzavatul împreună cu chimenul.

          Când zarzavaturile sunt fierte, se prăjeşte făina în ulei, se stinge cu 2 ceşti de zeamă din supă strecurată şi se adaugă în oala cu supă.

          Se potriveşte de sare, se adaugă crutoanele şi verdeaţa.

 

E.   MÂNCĂRURI

Vinete umplute cu orez

·       2 vinete mari

·       1 ceapă

·       1 căţel de usturoi

·       100 g orez

·       Verdeaţă tocată

·       1 kg roşii

·       Sare

·       Piper

·       Ulei

·       1 foaie de dafin

·       Puţin zahăr

Se taie în două pe lungime vinetele necurăţate de coajă, se sărează şi se pune deasupra lor o greutate pentru a se scurge zeama indigestă.

          Se şterg şi se scobeşte miezul care se toacă, se amestecă cu ceapa călită în ulei şi cu usturoiul pisat.

          Orezul se fierbe separat până scade complet apa, apoi se amestecă cu ceapa călită, usturoiul şi verdeaţa tocată.

          Se umplu jumătăţile de vinete cu acest amestec şi se dau la cuptor să se rumenească.

          Se servesc cu sos de roşii preparat cu foaie de dafin, piper, sare, zahăr şi ulei.

 

F.   DULCIURI

Chec simplu

·       3 ½ ceşti făină

·       1 linguriţă praf de copt

·       1 linguriţă bicarbonat

·       1 ¼ ceaşcă zahăr

·       ¾ ceaşcă ulei

·       Esenţă rom

·       Esenţă vanilie

·       1 ½ ceaşcă suc de portocale

·       ½ ceaşcă stafide

·       ½ ceaşcă nucă pisată

·       1 linguriţă scorţişoară

·       1 lingură coajă de portocală rasă

Se bate bine uleiul cu zahărul şi se adaugă pe rând toate ingredientele.

          Se toarnă aluatul obţinut în tava unsă şi tapetată cu făină.

          Se coace la foc potrivit cam 50 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...