5. /1 DECEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - ZIUA A ȘAPTESPREZECEA
A.
GUSTĂRI, PLĂCINTE
Plăcintă cu orez
1
pachet de aluat pentru plăcintă sau preparat în casă,
* Aluat:
- 500 g făină,
- 60 ml ulei,
- sare, apă călduţă,
* Umplutura:
- 1 cană orez,
- 4 cepe mari,
- 1 morcov,
- sare, ulei, piper, boia dulce de ardei,
Făina se amestecă cu ulei, un praf de
sare, se toarnă apa călduţă până se formează un aluat de pâine.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei până devine aurie, apoi se adaugă
morcovul dat pe răzătoarea mică. Orezul se fierbe separat. După ce acesta a fiert
se adaugă peste legumele înăbuşite, se pune sare, piper, boia şi se lasă 2-3
minute să absoarbă toate legumele. Foaia se înteinde şi se porţionează, se pune
în mijlocul fiecărui pătrăţel umplutura şi se formează plăcintele. Se tapetează
o tavă cu margarină şi se pun plăcintele. Se ung deasupra cu ulei sau margarină.
Se dau la cuptor 20-25 minute.
B.
SALATE
Salată de varză albă
500
g varză,
1/4
pahar oţet,
1/2
lingură zahăr,
o
lingură ulei,
sare,
zahăr,
2-3
buc. morcovi,
frunze
de pătrunjel sau ţelină.
Se
curaţă varza şi se spală, se scoate cotorul, apoi se taie subţire. Se sărează
uşor şi se freacă între palme să se înmoaie.
Se stoarce zeama, apoi varza se aşază în salatieră, se toarnă oţet amestecat cu
puţin zahăr şi se lasă totul să stea timp de 30-40 minute.
În salata de varză se pot adauga 2-3 morcovi raşi, frunze de pătrunjel sau
ţelină tăiate mărunt şi o lingură de ulei.
Salata se poate prepara şi în felul următor:
Varza tocată se pune într-o cratiţă, se adaugă sare şi oţet şi amestecând mereu
se ţine la foc până scade şi se înmoaie.
După aceea se lasă să se răcească şi se adaugă puţin zahăr şi ulei.
C.
SOSURI
Pentru aceste reţete nu este necesar să preparăm separat un sos.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de roşii
* suc de roşii
* 1 ceapă
* 2 morcovi
* tăieţei fără ou
* ulei
* sare
* verdeaţă
Legumele se spală, se curăţă şi se taie mărunt.
Se pune uleiul într-o tigaie şi când s-a încins se adaugă ceapa şi
morcovii.
Se lasă câteva minute să se înăbuşe bine şi se adaugă treptat sucul de
roşii.
Separat se pune o oală cu apă la fiert în care se adaugă întreaga
compoziţie din tigaie.
Se lasă să fiarbă, se adaugă sarea şi tăieţeii fără ou, iar când tăieţeii
sunt fierţi se pune verdeaţa tocată mărunt
E.
MÂNCĂRURI
Ciuperci cu mămăligă
· 1
cutie ciuperci
· 2
cepe mari
· ½
ceaşcă ulei
· Boia
· Mărar
· Mămăligă
Se spală ciupercile şi se pun în ceapa călită în ulei,
la care se adaugă puţină boia de ardei, sare şi mărar.
Într-o tavă potrivită ca
mărime se pun alternativ straturi de mămăligă cu straturi de sos de ciuperci.
Se dau la cuptor.
F.
DULCIURI
Chec cu nuci
• 5 ceşti făină
• 2 ceşti zahăr
• 1 ceaşcă ulei
• ¾ ceaşcă nucă măcinată
• 2 ceşti suc de portocale
• 1 lingură scorţişoară
• 1 lingură coajă de portocală
• 1 linguriţă praf de copt
• 1 linguriţă bicarbonat
Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă celelalte ingrediente pe rând, iar la
sfârşit făina, în care s-au amestecat praful de copt şi bicarbonatul.
Se coace la foc potrivit în formă unsă şi tapetată aproximativ o oră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu