4. /31 DECEMBRIE 2022 - SFATURI UTILE
REȚETE PENTRU ANUL NOU 2023
Salată de Boeuf
· 1 kg cartofi
· 250 g carne de vită
· 300 g morcovi
· 300 g castraveţi muraţi
· 350 g mazăre verde – conservă
· 2 ouă
· 300 g gogoşari în oţet
· 300 g ulei
· 2 g sare de lămâie
· 2 g piper
· 40 g muştar
· Sare
Carnea se fierbe în apă cu sare.
Îndată ce carnea este fiartă se lasă să se răcească şi se taie în cuburi.
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie cubuleţe.
Morcovii se fierb separat şi se taie cubuleţe.
Castraveţii se curăţă de coajă, se taie ştraifuri, se scot seminţele şi apoi se taie feliuţe.
Mazărea se scurge de zeamă şi se trece printr-un jet de apă rece.
Gogoşarii se taie cubuleţe.
Se separă gălbenuşurile de albuşuri.
Se pun gălbenuşurile într-un castron, se adaugă puţină apă şi puţină sare, apoi se pune puţin ulei şi se amestecă cu o lingură de lemn.
Se pune castronul la frigider pentru 20-30 minute, apoi se reia amestecarea până ce se înglobează tot uleiul.
Se acreşte maioneza cu puţină sare de lămâie dizolvată în puţină apă şi se potriveşte gustul cu sare şi piper.
În cazul în care maioneza s-a tăiat, se pune în alt castron puţină maioneză tăiată, se adaugă puţină apă şi se amestecă din nou, adăugându-se câte puţin din maioneza tăiată până la epuizarea ei.
Dacă maioneza se taie din nou, atunci se pune într-un castron un gălbenuş cu puţină apă rece, se amestecă cu puţină maioneză tăiată, se lasă să stea la rece şi apoi se continuă amestecarea şi încorporarea maionezei tăiate până ce toată maioneza a fost refăcută.
Se amestecă carnea, legumele şi muştarul cu două treimi din cantitatea de maioneză, se anjează salata pe un platou şi se decorează cu restul de maioneză.
Peste maioneză se pot face ornamente florale din fâşii de gogoşari şi de albuşuri de ou.
Se mai poate orna şi cu măsline umplute şi frunze de pătrunjel verde.
Maioneza se poate pregăti şi cu ajutorul mixerului.
Muşchi de porc împănat cu cârnaţi şi costiţă
· 750 g muşchi de porc
· 175 g cârnaţi olteneşti
· 75 g costiţă afumată
· 25 g untură
· 200 ml supă de oase
· 1 g piper
· Sare
Muşchiul de porc se înţeapă cu un cuţit de tranşat cu lama îngustă şi se împănează cu cârnaţi olteneşti şi costiţă tăiată ştraifuri.
Se sărează muşchiul şi se prăjeşte pe toate părţile în untură fierbinte circa 20 minute.
Se adaugă supa de oase şi se fierbe înăbuşit o jumătate de oră, apoi se ridică capacul şi se mai fierbe câteva minute ca să scadă sosul.
Când este gata se taie felii şi se serveşte cu garnituri de legume şi salată.
Escalop de porc cu sos de vin
*750 g pulpă de porc
*50 g făină
*125 g ulei
* 400 g sos brun
*100 ml vin
*200 g smântână
*sare
Sos brun sau sos spaniol:
*600 g oase de vacă
*75 g morcovi
*50 g pătrunjel
*50 g ţelină
*50 g ceapă
*10 g usturoi
* 100 g ulei
* 75 g făină
* 50 g bulion de tomate
* 2-3 foi de dafin
* cimbru
* 5 g chimen
* 2 g piper
* sare
Făina se rumeneşte într-o tigaie cu ulei.
Se adaugă zarzavatul şi ceapa tăiate felii şi se călesc împreună.
Se pune usturoiul tocat şi se stinge cu bulion diluat cu apă.
Se adaugă oasele ce au fost rumenite la cuptor şi condimentele.
Se umple vasul cu apă şi se lasă să fiarbă 3-4 ore, apoi se pasează printr-o sită şi se potriveşte gustul de sare.
Pentru escalop reţinem 400 g din acest sos brun.
Carnea de porc se taie în felii subţiri de cca 75 g fiecare şi se socotesc câte 2 bucăţi la porţie, se bat bine ca pentru şniţel, se sărează, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.
În uleiul rămas se adaugă sosul brun, vinul şi făina rămasă, se amestecă bine, se fierbe 10 minute, se toarnă peste escalop şi se fierb împreună încă 30 minute.
La servit se adaugă smântână la fiecare porţie.
Se serveşte cu piure şi salată.
Friptură de porc la tavă
· 1 kg pulpă de porc
· 50 g ulei
· 50 g ceapă
· 100 g morcovi
· 10 g usturoi
· Sare
Pulpa de porc se sărează, se unge cu ulei şi se aşază într-o tavă cu restul de ulei şi se frige la cuptor.
Alături de carne se pune ceapa tocată, morcovii raşi şi usturoiul tăiat feliuţe.
În timpul frigerii carnea se stropeşte cu sosul format în tavă.
După ce carnea s-a fript se scoate pe un fund de lemn şi se taie felii.
Se pune carnea tăiată pe platou.
Legumele şi sosul rămas în tavă se pasează şi se toarnă peste carne.
Se cserveşte cu garnitură de cartofi natur şi cu salată.
Sarmale Revelion
· 400 g carne de vacă
· 350 g carne de porc
· 200 g ceapă
· 200 g ulei
· 175 g orez
· 400 g costiţă
· 100 g bulion
· 500 g roşii în bulion
· 50 g usturoi
· 4 kg varză murată
· 2 fire cimbru
· 200 ml vin alb
· 1 g piper
· Sare
Carnea se dă de două ori prin maşina de tocat.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se adaugă orezul ales şi spălat şi se călesc împreună încă circa 20 minute, adăugându-se din când în când câte puţină apă.
Se stinge cu bulion şi se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu carnera şi se condimentează cu sare şi cu piper.
Se aleg foile de varză, se lasă să stea câteva ore în apă, apoi se formează sarmalele.
Restul de varză se toacă mărunt.
Costiţa se taie în felii subţiri.
Se aşază într-o cratiţă un strat de felii de costiţă, peste costiţă se pune un strat de varză tocată, urmat de un rând de sarmale, pe care se pun câţiva căţei de usturoi întregi şi un fir de cimbru, se continuă apoi cu un nou strat de costiţă, peste care se pune al doilea strat de varză, apoi al doilea rând de sarmale, pe care se pun căţei de usturoi şi al doilea fir de cimbru şi se continuă aşa până ce se epuizează cantitatea de sarmale, având grijă ca ultimul strat să fie de varză tocată.
Se toarnă peste sarmale sucul de la roşii, amestecat cu apă, se pune cratiţa la foc şi imediat ce a început să fiarbă se dă vasul la cuptor timp de 3 ore.
Când sarmalele sunt aproape gata se ă vinul şi se mai dă cratiţa la cuptor pentru 20 minute.
Curcan fript
Se curăţă curcanul şi se spală în mai multe ape.
Se scurge bine şi se sărează, apoi se lasă să stea o oră.
De obicei se taie vârful aripilor şi picioarele, din care se pregătesc împreună cu celălalte măruntaie, piftii sau altă mâncare.
Se aşază într-o tavă potrivită ca mărime, cu 2-3 linguri de apă şi se dă la cuptor.
Se unge mereu cu sosul din tavă.
La început se lasă focul mai mic, ca să se frăgezească cu încetul, apoi se iuţeşte focul, iar curcanul se unge cu puţin ulei amestecat cu rom, sau numai cu untură, ca să se rumenească.
Cu jumătate de oră înainte de a fi gata nu se mai unge deloc.
Un curcan potrivit de mare se ţine cam 2 ore şi jumătate la cuptor.
Curcanul fript se scoate pe un fund de lemn şi se taie. Se desprinde piciorul şi aripa de la încheietură, iar pieptul se taie în felii subţiri şi anume, puţin oblice pe coşul pieptului.
Se aşază pe platou.
Se scurge grăsimea din tavă, se adaugă puţină apă, se dă un clocot, se strecoară şi se pune într-o sosieră.
Friptura poate fi servită caldă sau rece.
Plăcintă poale-n brâu cu brânză şi mărar
· 1 kg făină
· 50 g drojdie de bere
· 300 ml lapte
· 150 g ulei
· 3 ouă
· 50 g zahăr
· 200 g brănză Dorna (burduf)
· 800 g brânză de vaci
· 2 legături mărar
· Sare
Din făină, drojdie, lapte, ulei, un ou şi zahăr se prepară o cocă ce se lasă să dospească.
Se întinde o foaie ce se taie în pătrate cu latura de 14 – 15 cm.
Brânza de Dorna se dă prin maşina de tocat, se adaugă brânza de vaci, mărarul tocat şi un ou şi se amestecă bine.
Se aşază această compoziţie pe bucăţile de cocă, se unesc cele patru colţuri şi se lipesc la mijloc.
Se aşază plăcintele în tăvi şi se lasă o oră să crească.
Se ung apoi cu ou şi se coc la foc potrivit.
DESPRE FIBRILAȚIA ATRIALĂ
Generalitati
Fibrilatia atriala este un tip de aritmie in urma careia pot rezulta complicatii, cum ar fi accidentul vascular cerebral, dar si infarctul. Conditia poate afecta pe oricine, dar mai ales persoanele care au probleme cardiace si cele care sunt supuse unui stres accentuat.
Daca ati fost diagnosticati cu fibrilatie atriala, exista o serie de informatii pe care trebuie sa le cunoasteti, dar si masuri pe care sa le luati pentru a va pastra inima sanatoasa. In mod normal, ritmul cardiac trebuie sa fie controlat de structura numita nodul sinoatrial, situat in partea dreapta-sus a inimii, cunoscut si sub denumirea de atriul drept. Nodulul sinoatrial genereaza un impuls electric care se propaga in mod concentric la nivelul atriilor stang si drept.
Fenomenul determina contractia atriilor si sustine circulatia sangelui in partile inferioare ale inimii (ventriculi). Daca suferiti de fibrilatie atriala, impulsul electric, in loc sa porneasca din atriul drept, este declansat in acelasi timp in alte zone ale inimii si va fi foarte dezorganizat. Acest lucru determina fibrilatia atriilor intr-un mod necontrolat si bataile inimii vor deveni slabe si rapide. Multi dintre oamenii care sufera de fibrilatie atriala considera ca aceasta este o afectiune grava si ca trebuie sa se menajeze in mod exagerat. Conditia poate fi gestionata destul de eficient prin modificarea stilului de viata.
Diagnosticul fibrilatiei atriale
Pentru a diagnostica fibrilatia atriala, medicul poate considera necesar sa va recomande urmatoarele investigatii:
- electrocardiograma - rolul acesteia este de a masura impulsurile electrice emise de inima dumneavoastra
- monitorizarea holter - acesta este un aparat portabil care inregistreaza toate bataile inimii dumneavoastra. Monitorul va fi purtat sub haine. Acesta va inregistra informatiile legate de activitatea electrica a inimii, in timp ce bolnavul desfasoara activitatile normale, pe parcursul unei zile. Daca apar simptomele, se va apasa un buton pentru ca medicul sa faca legatura intre ritmul cardiac din acel moment si manifestarile asociate.
- analize de sange - acestea ajuta medicul sa excluda anumite tulburari hormonale sau ale sangelui care pot determina fibrilatia atriala
- radiografie toracica - ajuta medicul sa evalueze starea plamanilor si a inimii. Medicul poate considera necesara utilizarea radiografiei toracice pentru diagnosticarea altor conditii (cu exceptia fibrilatiei artriale), care pot justifica semnele si simptomele.
- test la efort - are rolul de a evalua eficienta terapiei de control a ritmului cardiac (daca pacientul urmeaza deja tratament) si declanseaza fibrilatia atriala, indusa de exercitiile fizice, in scopul excluderii patologiei ischemice.
Alte informatii pe care trebuie sa le stiti despre fibrilatia atriala
- Tipuri de fibrilatie atriala - Exista doua tipuri de fibrilatie atriala. Daca fibrilatia atriala se manifesta si dispare de la sine, poarta denumirea de fibrilatie atriala paroxistica. Acest tip poate dura minute sau zile. In cazul in care fibrilatia atriala persista mai mult de sapte zile, se numeste fibrilatie atriala persistenta sau cronica. Acest tip de fibrilatie atriala necesita tratament.
- Simptomele fibriliatiei atriale - Conditia poate fi prezenta fara sa apara vreun simptom. Va puteti simti obositi fara sa realizati ca aveti un ritm cardiac neregulat. Cele mai frecvente manifestari ale fibrilatiei atriale includ prezenta unor tremuraturi in piept, prezenta unor palpitatii, lipsa de energie, senzatie de ameteala, dureri toracice, dificultati de respiratie, puls rapid si emotii.
- Pericolele fibrilatiei atriale - Cei mai multi dintre oamei pot trai destul de bine, chiar daca au fost diagnosticati cu fibrilatie atriala, atata timp cat se supun tratamentului specific. Fibrilatia atriala ar putea fi periculoasa in cazul in care aceasta se va manifesta atunci cand sofati. Aceasta poate provoca lesin si ati putea provoca un accident.
Cel mai mare pericol este formarea unor cheaguri de sange la nivelul inimii. Un cheag de sange se poate forma in zona inimii, intrucat sangele se acumuleaza acolo unde au loc fibrilatiile. Daca un cheag de sange se deplaseaza spre creier, poate avea loc un accident vascular cerebral.
- Complicatiile fibrilatiei atriale - accidentul vascular cerebral este cea mai periculoasa complicatie a fibrilatiei atriale. In cazul bolnavilor cu fibrilatie atriala, riscul declansarii accidentelor vasculare cerebrale este de sase ori mai mare decat in cazul persoanelor sanatoase. Fibrilatia atriala slabeste inima de-a lungul timpului. Atunci cand inima devine mai slaba, se poate acumula lichid in partile inferioare ale corpului si in plamani (afectiune numita insuficienta cardiaca congestiva).
- Tratamentul fibrilatiei atriale - Tratamentul fibrilatiei atriale poate include cardioversia care ajuta la restabilirea normalitatii ritmului cardiac. Acest lucru se poate face cu ajutorul medicamentelor sau prin intermediul socurilor electrice. Medicamentele pot incetini bataile inimii, pot aduce la normal ritmul acestora sau pot ajuta la prevenirea palpitatiilor.
In unele cazuri, medicul va recomanda si medicamente care au rolul de a impiedica formarea cheagurilor de sange. Procedura numita ablatie de cateter precum si altele similare, pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor pe termen lung, daca nu se obtine un raspuns pozitiv in cazul utilizarii medicamentelor.
- Masuri de protectie - In multe dintre cazuri nu exista nici o cauza evidenta a prezentei fibrilatiei atriale. Desi nu exista nici o modalitate precisa de a preveni fibrilatia atriala, riscul aparitiei acesteia poate fi scazut prin anumite schimbari in stilul de viata, care pot contribui la declansarea aritmiei.
In acest scop, se va evita consumul excesiv de cafea, alcool, tutun, se va incerca mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, se va adopta o dieta sanatoasa, se va mentine o greutate normala, se vor face exercitii fizice si se va consulta medicul in mod regulat.
Este foarte important ca bolnavii sa isi urmeze tratamentul prescris de medic si sa trateze si alte boli care pot inrautati fibrilatia atriala (cum ar fi de exemplu diabetul, obezitatea).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu