4. /7 DECEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - ZIUA A DOUĂZECIȘITREIA
A.
PLĂCINTE
Foi de plăcintă
·
½ ceaşcă ulei;
·
2 ceşti apă;
·
1 linguriţă sare;
·
Făină cât cuprinde
În făina pusă într-un lighenaş, se face o scobitură în
care se pune apa caldă (nu fierbinte), uleiul şi sarea. Se frământă să se
obţină un aluat potrivit de moale. Ca să se frăgezească se bate aluatul de masă
timp de 10 minute. Se poate pregăti aluatul cu câteva ore mai devreme, sau în
momentul în care se prepară plăcinta, aşa cum doriţi dumneavoastră.
Este de preferat să se întindă foi mici, cât tava,
pentru a se putea întinde uşor şi cât mai subţiri. Se taie câte o grămăjoară de
aluat de mărimea unui măr, se tapetează masa cu făină ca să nu se lipească şi
se întinde cu plăcintarul în toate direcţiile. Se întoarce foaia, se tapetează
cu făină de câte ori este nevoie, până când este suficient de bine întinsă.
Când se întind foi mici, se evită înfăşurarea foii pe plăcintar. Foile se
întind pe măsură ce se aşază în tavă; nu se pregătesc toate odată.
Plăcintă cu dovleac
· foi
de plăcintă;
· 1 kg
dovleac de plăcintă;
· 1
ceaşcă ulei;
· 8
linguri griş;
· zahăr;
· 250
g nucă pisată;
· stafide
Se curăţă şi se dă pe răzătoare dovleacul, se sărează
puţin şi se lasă să se scurgă.
În câteva linguri de ulei se pune grişul pe foc şi se
amestecă până capătă o culoare gălbuie.
Se adaugă dovleacul, zahărul, nuca şi stafidele.
În tava tapetată cu ulei se pun 2-3 foi subţiri, apoi
jumătate din compoziţie, alte 2 foi care se ung cu ulei, restul compoziţiei,
iar deasupra alte 3-4 foi. Se presară ulei (sau margarină, dar nu vă recomand),
se taie şi se dă la cuptor până se rumeneşte frumos.
B.
SALATE
Salată de varză
· 1
varză mică bine coaptă;
· 1
linguriţă sare;
· ¼
linguriţă piper;
· ½
linguriţă muştar;
· 2
linguri ţelină rasă;
· 1
lingură ardei verde tăiat solzişori;
· ½
lingură ceapă tăiată solzişori;
· 5
linguri ulei;
· 2
linguri oţet;
· mărar
Într-un castron suficient de mare se amestecă
zarzavaturile tocate, peste care se toarnă amestecul de ulei, oţet, sare şi
condimente.
C.
SOSURI
Sos picant
Într-o oală se pune: ½ ceaşcă oţet din vin, ½ lingură
piper măcinat şi 5 boabe de piper verde. Se lasă să fiarbă până rămâne numai
jumătate din cantitatea de oţet. Se adaugă o ceaşcă de apă şi o lingură de
bulion. Se lasă 10 minute să fiarbă. Se adaugă puţin câte puţin o lingură de
ulei (margarină) şi apoi o lingură de făină. Se amestecă în mod continuu şi nu
se lasă să fiarbă. Se obţine circa o ceaşcă de sos.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de cartofi
· 3-4
cartofi;
· 1
morcov;
· 1
pătrunjel;
· 1
ţelină;
· 1
ceapă;
· 1
litru borş;
· leuştean;
· pătrunjel
verde;
· 1
ceaşcă suc de roşii;
· sare
Se curăţă zarzavaturile, se spală, se taie cubuleţe şi
se pun la fiert în 3 litri de apă.
Se lasă să fiarbă la foc potrivit.
Când sunt fierte se adaugă borşul şi sucul de roşii şi
se mai lasă să dea câteva clocote.
La sfârşit se adaugă verdeaţa fin tocată şi, după
preferinţă, 2 linguri de ulei.
E.
MÂNCĂRURI
Orez cu ciuperci
· ½ kg
orez;
· ¼ kg
ciuperci;
· 1
ceaşcă ulei;
· 2
cepe;
· 1
căpăţână usturoi;
· 1
ardei verde;
· Cimbru;
· Sare;
· Piper;
· 2
foi dafin;
· 1
legătură mărar
Se călesc ceapa şi ardeiul tăiate solzi, în ulei.
Se adaugă orezul bine spălat şi se căleşte timp de 2
minute, după care se adaugă apa (la o ceaşcă de orez, 4 ceşti apă).
Se pun imediat şi ciupercile spălate şi tăiate felii,
usturoiul tăiat în feliuţe mici, sarea, piperul, foile de dafin. Se amestecă să
nu se lipească.
La sfârşit se adaugă mărarul.
F.
DULCIURI
Prăjitură rapidă
· 1 kg
mere;
· 200
g făină;
· 200
g griş;
· 200
g zahăr;
· 50 g
margarină
Se unge o tavă cu margarină.
Se amestecă făina, grişul şi zahărul fără apă şi se
toarnă în tavă.
Deasupra se întind în strat uniform merele curăţate în
prealabil şi rase pe răzătoarea mare.
Se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 30 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu