4. /27 IANUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE ŞI ANTREURI
Turte cu mac
· 500
g făină;
· 500
g mac;
· 300
g zahăr;
· 30 g
coajă de lămâie;
· 1
plic zahăr vanilat;
· Sare
Din făină, apă şi puţină sare se prepară o cocă tare,
din care se întind foi de mărimea unei farfurii. Se aşază separat în tăvi şi se
coc individual la cuptor fără să se rumenească.
Macul râşnit prin râşniţă se pune la fiert în 1,2
litri apă.
Se adaugă coaja rasă de la o lămâie, zahărul şi
zahărul vanilat şi se lasă să fiarbă cam 30 minute la foc moderat.
Pe o tavă mare se aşază foile, una câte una, turnând
pe fiecare foaie o cantitate de sirop de mac.
După ce foile s-au aşezat, se taie în porţii şi se mai
adaugă la fiecare câte puţin sirop de mac.
B.
SALATE
Salată de sfeclă
· 1
sfeclă;
· 1
linguriţă hrean ras;
· Ulei;
· Oţet
sau zeamă de lămâie;
· Sare
Se coace sfecla la cuptor, se curăţă, se taie în felii
sau se dă pe răzătoarea mare şi se amestecă cu celelalte ingrediente.
C.
SOSURI
Sos a la grec
· 200
g ulei;
· 350
g lămâie;
· 500
ml sifon sau apă minerală gazoasă;
· 3 legături
verdeaţă;
· Sare
Uleiul se bate cu un tel până începe să se tulbure.
Se adaugă sare, zeamă de lămâie şi sifon sau apă
minerală gazoasă şi se bate în continuare până ce sosul se albeşte.
Se adaugă verdeaţa tocată mărunt şi se bate în
continuare până ce sosul se omogenizează.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen cu crutoane
· 150
g morcovi;
· 50 g
rădăcină pătrunjel;
· 100
g rădăcină ţelină;
· 100
g ceapă;
· 20 g
chimen măcinat;
· 30 g
făină;
· 100
g margarină;
· 250
g franzelă;
· Sare
Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacă mărunt, apoi
se pun la fiert în apă cu sare.
Din 30 g margarină, făină şi puţină zeamă de legume se
prepară un sos alb în care se pune chimenul măcinat şi se adaugă la supă.
Franzela se taie cubuleţe şi se pune peste restul de
margarină într-o cratiţă la rumenit.
Crutoanele se adaugă la servit în fiecare farfurie.
E.
MÂNCĂRURI
Spanac piure
· 1 ½
kg spanac;
· 3
fire praz;
· 2
cepe;
· 1
căpăţână usturoi;
· 1
ceaşcă ulei;
· 1
legătură mărar;
· 1
legătură pătrunjel;
· 1
lingură făină;
· Sare;
· Piper
măcinat
Se spală bine spanacul, se fierbe, se strecoară şi se
opresc 2 ceşti din zeama în care a fiert.
Într-o cratiţă se călesc cepele şi prazul în ulei.
Când capătă culoare gălbuie se adaugă lingura de făină
amestecând continuu şi câte puţin zeama oprită de la fiertul spanacului.
Se obţine un sos în care se adaugă spanacul care a
fost tăiat în strecurătoare cu vârful cuţitului, usturoiul tăiat mărunt, sarea,
piperul şi se mai lasă pe foc, amestecând până capătă aspect de piure.
Se adaugă verdeaţa fin tocată.
Se serveşte cu cartofi prăjiţi sau cu spaghete fierte.
F.
DULCIURI
Covrigei cu amoniac
· 2
ceşti ulei;
· 1
ceaşcă zahăr;
· ¾
ceaşcă compot sau suc de portocale;
· 1
linguriţă scorţişoară;
· 1
linguriţă cuişoare;
· 2
linguriţe amoniac stins cu suc de portocale;
· 5
linguri griş;
· 1 kg
făină
Se amestecă uleiul cu zahărul, se adaugă scorţişoara,
cuişoarele, sucul de portocale în care s-a dizolvat amoniacul, grişul şi la
sfârşit, făinaa.
Aluatul obţinut trebuie să fie moale.
Se modelează covrigei.
Se presară cu susan sau mac şi se coc la foc potrivit
30 – 45 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu