joi, 26 ianuarie 2023

 4. /27 IANUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   PLĂCINTE ŞI ANTREURI

Turte cu mac

·       500 g făină;

·       500 g mac;

·       300 g zahăr;

·       30 g coajă de lămâie;

·       1 plic zahăr vanilat;

·       Sare

Din făină, apă şi puţină sare se prepară o cocă tare, din care se întind foi de mărimea unei farfurii. Se aşază separat în tăvi şi se coc individual la cuptor fără să se rumenească.

Macul râşnit prin râşniţă se pune la fiert în 1,2 litri apă.

Se adaugă coaja rasă de la o lămâie, zahărul şi zahărul vanilat şi se lasă să fiarbă cam 30 minute la foc moderat.

Pe o tavă mare se aşază foile, una câte una, turnând pe fiecare foaie o cantitate de sirop de mac.

După ce foile s-au aşezat, se taie în porţii şi se mai adaugă la fiecare câte puţin sirop de mac.

 

B.   SALATE

Salată de sfeclă

·       1 sfeclă;

·       1 linguriţă hrean ras;

·       Ulei;

·       Oţet sau zeamă de lămâie;

·       Sare

Se coace sfecla la cuptor, se curăţă, se taie în felii sau se dă pe răzătoarea mare şi se amestecă cu celelalte ingrediente.

 

C.   SOSURI

Sos a la grec

·       200 g ulei;

·       350 g lămâie;

·       500 ml sifon sau apă minerală gazoasă;

·       3 legături verdeaţă;

·       Sare

Uleiul se bate cu un tel până începe să se tulbure.

Se adaugă sare, zeamă de lămâie şi sifon sau apă minerală gazoasă şi se bate în continuare până ce sosul se albeşte.

Se adaugă verdeaţa tocată mărunt şi se bate în continuare până ce sosul se omogenizează.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de chimen cu crutoane

·       150 g morcovi;

·       50 g rădăcină pătrunjel;

·       100 g rădăcină ţelină;

·       100 g ceapă;

·       20 g chimen măcinat;

·       30 g făină;

·       100 g margarină;

·       250 g franzelă;

·       Sare

Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacă mărunt, apoi se pun la fiert în apă cu sare.

Din 30 g margarină, făină şi puţină zeamă de legume se prepară un sos alb în care se pune chimenul măcinat şi se adaugă la supă.

Franzela se taie cubuleţe şi se pune peste restul de margarină într-o cratiţă la rumenit.

Crutoanele se adaugă la servit în fiecare farfurie.

 

E.   MÂNCĂRURI

Spanac piure

·       1 ½ kg spanac;

·       3 fire praz;

·       2 cepe;

·       1 căpăţână usturoi;

·       1 ceaşcă ulei;

·       1 legătură mărar;

·       1 legătură pătrunjel;

·       1 lingură făină;

·       Sare;

·       Piper măcinat

Se spală bine spanacul, se fierbe, se strecoară şi se opresc 2 ceşti din zeama în care a fiert.

Într-o cratiţă se călesc cepele şi prazul în ulei.

Când capătă culoare gălbuie se adaugă lingura de făină amestecând continuu şi câte puţin zeama oprită de la fiertul spanacului.

Se obţine un sos în care se adaugă spanacul care a fost tăiat în strecurătoare cu vârful cuţitului, usturoiul tăiat mărunt, sarea, piperul şi se mai lasă pe foc, amestecând până capătă aspect de piure.

Se adaugă verdeaţa fin tocată.

Se serveşte cu cartofi prăjiţi sau cu spaghete fierte.

 

F.   DULCIURI

Covrigei cu amoniac

·       2 ceşti ulei;

·       1 ceaşcă zahăr;

·       ¾ ceaşcă compot sau suc de portocale;

·       1 linguriţă scorţişoară;

·       1 linguriţă cuişoare;

·       2 linguriţe amoniac stins cu suc de portocale;

·       5 linguri griş;

·       1 kg făină

Se amestecă uleiul cu zahărul, se adaugă scorţişoara, cuişoarele, sucul de portocale în care s-a dizolvat amoniacul, grişul şi la sfârşit, făinaa.

Aluatul obţinut trebuie să fie moale.

Se modelează covrigei.

Se presară cu susan sau mac şi se coc la foc potrivit 30 – 45 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...