luni, 9 ianuarie 2023

 6. /10 IANUARIE 2023 - MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT


ROD STEWART

Sir
Rod Stewart
Rod Stewart at Xcel Center DSC 0456 (14905955393).jpg
Date personale
Nume la naștereRoderick David Stewart Modificați la Wikidata
Născut (77 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
LondraAngliaRegatul Unit[5] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAlana Stewart[*] ()
Rachel Hunter[*] ()
Penny Lancaster[*] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiKimberly Stewart[*]
Sean Stewart[*]
Renee Stewart[*]
Liam Stewart[*]
Ruby Stewart[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom (3-5).svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiecantautor
cântăreț
chitarist
artist de înregistrare[*]
vocalist[*] Modificați la Wikidata
Alte numeRod Stewart  Modificați la Wikidata
Gen muzicalrock
Blues rock
rhythm and blues
pop
Synthpop
New Wave  Modificați la Wikidata
Tipul de vocetenor  Modificați la Wikidata
Instrument(e)chitară
voce[*]
muzicuță  Modificați la Wikidata
Case de discuriWarner Bros. Records[*]
Atlantic Records
Capitol Records
Mercury Records
Warner Records[*]  Modificați la Wikidata
PremiiComandor al Ordinului Imperiului Britanic[*]
Knight Bachelor[*]
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăRod Stewart discography[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Internet Movie Database
Myspace
canal YouTube

Sir Roderick David "Rod" Stewart CBE (n. ,[1][2][3][4] LondraAngliaRegatul Unit[5]) este un cântăreț și compozitor britanic de origine scoțiană și engleză și unul dintre cei mai buni artiști din toate timpurile, după ce a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.

Născut și crescut în Londra, Stewart locuiește în California și Epping. Dintre toate albumele, el a avut 62 de hituri. 31 dintre ele, au ajuns în top 10, dintre care șase au fost pe locul unu în Marea Britanie. El a avut 16 single-uri în top zece SUA , iar patru dintre acestea au ajuns pe locul întâi în Billboard Hot 100.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Roderick Stewart s-a născut în HighgateLondra, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai lui Robert Stewart și Gilbart Elsie. Tatăl său, Robert, care era de origine scoțiană, a lucrat în construcții în Leith, în apropiere de Edinburgh. Căsătoriți în 1928, cuplul Stewart a avut doi fii și două fiice în timp ce trăiau în Scoția. Ulterior s-au mutat în Highgate, unde Rod a venit pe lume în ianuarie 1945, în timpul celui de al doilea război mondial, la o jumătate de oră după ce o rachetă germana V-2 căzuse peste postul local de poliție din Highgate.

Familia sa nu a fost nici bogată, nici săracă, iar Stewart, fiind cel mai mic dintre frați a fost un copil răsfățat; Stewart și-a numit copilaria ca fiind fantastic de fericită. Nu a fost strălucit la școală, și a picat examenul dintr-a 11-a. A urmat apoi Școala secundară William Grimshaw în Hornsey. Tatăl său s-a retras din domeniul construcțiilor la vârsta de 65 de ani, apoi a deschis un magazin de ziare pe calea Archway, chiar peste drum de casa familiei.

Familia Stewart a fost pasionată de fotbal, astfel că Rod a jucat pentru o echipă locală, unde era căpitanul echipei. Era cel mai priceput din familie la fotbal, și de asemenea cel mai înfocat suporter al echipei Arsenal . Stimulat de către tatăl său, ambiția lui era să devină un fotbalist profesionist. Stewart a părăsit școala la vârsta de 15 și a lucrat pentru scurt timp la o fabrică, în timp ce era și distribuitor de ziare.

Cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

În ceea ce privește muzica, Rod Stewart asculta artiști britanici și americani populari din acea vreme, cum ar fi Ewan MacCollAlex CampbellWoody GuthrieJack Ramblin Elliot, și în special Derroll Adams, artiști care de altfel l-au și inspirat. A început să cânte pentru prima dată în diverse cluburi din Londra, unde a făcut o impresie bună.

În 1968, se întâlnește cu chitaristul Jeff Beck, care îi propune o colaborare. Această colaborare l-a adus pe Stewart în prim-plan în momentul lansării celor 2 albume ale grupului, Truth și Beck-Ola. Însă adevărata carieră muzicală și-o începe atunci când își unește forțele cu cea mai mare trupă de rock din istorie, magnificii The Faces. Mulți ani de atunci, Rod Stewart a făcut înregistrări și a mers în turnee cu The Faces, lansând albume și demonstrând că de-a lungul timpului a progresat, devenind un compozitor de top. Timpul a trecut și Rod și-a dorit să se facă remarcat și ca artist solo în anul 1971. Succesul nu l-a părăsit nici acum.

Rod Stewart bilet de concert, 1993

Printre cele mai cunoscute piese ale lui Rod Stewart, devenite hituri încă din anii '60, se numără "Da Ya Think I'm Sexy?""Sailing""Maggy May""All For Love"“Have you ever seen the rain”"Baby Jane" și "All For Love", piesă înregistrată în 1993, alături de Bryan Adams și Sting pentru coloana sonoră a filmului "Cei trei mușchetari".

De la obraznicul rocker ce cânta prin cluburi, la artistul sofisticat al baladelor, de la trubadurul folk la gălăgiosul rock & roll , Rod Stewart a fost capabil de a-și schimba stilul iar și iar. Dar un lucru nu s-a schimbat niciodată , puterea lui de a cânta. După patru decenii, el este în continuare la fel. De-a lungul carierei, Rod a vândut aproximativ 200 de milioane de discuri în întreaga lume.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

În anul 2000, Stewart a fost diagnosticat cu cancer la tiroidă, fiind operat imediat. El mai suferise și înainte de un nodul benign la nivelul corzilor vocale, având nevoie de intervenție chirurgicală. Vocea lui a avut de suferit, nemaiputând cânta o vreme. După acea perioadă artistul a reînvățat cum să cânte. De atunci a donat o mare parte din banii săi unei fundații care se ocupă cu găsirea tratamentului pentru toate formele de cancer, în special cancerul ce afectează copiii.

Pe data de 11 octombrie 2005, Stewart a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, steaua numărul 2093. În 2006 Stewart a fost invitat ca și antrenor vocal la American Idol. El a fost numit ca fiind unul dintre cei mai bogați artiști din industria muzicii în Anglia, averea sa fiind estimată la 115 milioane de lire. În ceea ce privește viața sa personală, Stewart este cunoscut pentru legăturile sale cu femeile. El a avut opt copii cu cinci femei diferite.

Făcând referire la divorțurile sale, artistul a declarat că în loc să se mai căsătorească încă o dată, mai bine găsește o femeie ce nu-i place și îi dăruiește o casă.

Discografie[modificare | modificare sursă]


ZOIA ALECU

Zoia Alecu
Zoia Alecu.jpg
Zoia Alecu
Date personale
Nume la naștereZoia Alecu
Născută (66 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzician · cântăreață · compozitoare · textieră
Activitate
StudiiColegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București  Modificați la Wikidata
Gen muzicalfolk · rock · folk rock · pop rock
Instrument(e)solist vocal · chitară · vioară
Ani de activitate1973 - prezent
Case de discuriElectrecord · Roton · MediaPro Music · OVO Music
Interpretare cuSfinx · Sfinx Experience · Adrian Sărmășan
Prezență online
Site web
pagină Facebook

Zoia Alecu (uneori scris și Zoe Alecu, n. 10 ianuarie 1956București) este o cântăreațăcantautoarecompozitoare și textieră română de muzică folk și rock. S-a lansat în anul 1973 ca artistă solo, fiind una dintre primele cantautoare din muzica folk autohtonă. Începând cu 1986 se alătură grupului Sfinx, continuându-și apoi activitatea alături de Sfinx Experience. Din anul 2006 a revenit pe scenă ca artistă solo, lansând până în prezent patru albume de autor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Zoia Alecu s-a născut în București, zona „Măcelari” (aproape de Lizeanu), iar la patru ani familia ei s-a mutat în zona centrală a Capitalei, pe Calea Victoriei. A urmat Liceul de Muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel. Aici a fost colegă cu viitoarea colaboratoare Crina Mardare.[1] A renunțat la școala de muzică și a ales o pregătire la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, iar apoi la Liceul „Gheorghe Lazăr”. La 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitară din donări de sânge repetate. A început să compună piese în stil folk pe versuri proprii.

În octombrie 1973 Zoia Alecu cântă la Club A, la invitația lui Doru Stănculescu.[2] Este momentul în care își începe cariera în muzica folk. În ianuarie 1974, tot la invitația lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cânte în Cenaclul Flacăra, chiar dacă nu rămâne decât până în primăvara aceluiași an. Trebuie menționat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeași seară cu Nicu Alifantis. Din primăvara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la Cenaclul „Viața studențească și amfiteatrul artelor”.

Vreme de trei ani compune muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara” din București. Devine o prezență obișnuită la Club A, Club Z și în alte locații de concert din Capitală, cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formații rock cunoscute în epocă, precum PhoenixProgresiv TMPro Musica, Basorelief și Compact.

În 1986 Zoia Alecu este invitată de Crina Mardare să se alăture formației Sfinx, ca urmare a plecării Elenei Perianu. Formația se afla în acel moment într-un turneu în Danemarca. Adaptarea la noul repertoriu și stil muzical i-au ridicat dificultăți la început. Zoia Alecu rămâne în formația Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor '90. La puțin timp, se alătură noului proiect lansat de bateristul grupului Sfinx Mișu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa continuă până în 1997, când formația revine în țară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri britanice EMI oferise un contract pentru Alecu și Mardare cu condiția de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut.[3] Participă la cele două albume lansate de Sfinx Experience, Balkano (1999) și Sfinxstanbul (2001), contribuind inclusiv la partea de compoziție.[4] Zoia Alecu rămâne membră Sfinx Experience până în anul 2005, când formația se desființează.

În 2006 se întoarce la „prima sa dragoste”, muzica folk, lansând primul album de autor intitulat Vino aici, editat la casa de producție OVO Music, aparținând cântărețului Ovidiu Komornyik.

În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverșilor interpreți români, Zoia Alecu nu a lansat vreun material discografic în nume propriu mai devreme de februarie 2007. Albumul Vino aici reprezintă debutul discografic al artistei, după 34 de ani de la debutul scenic.[5] Vino aici conține zece piese, fiind realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyik, proprietarul casei de discuri OVO Music. Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereții, reorchestrate (inclusiv o piesă ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât și compoziții recente. Piesa ce dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.

În februarie 2009 apare al doilea album semnat Zoia Alecu, intitulat Cărări de maci. Discul conține zece compoziții ale artistei. Piesa care dă numele albumului este inspirată din muzica țigănească rusească, ideea melodiei fiind inspirată de filmul Șatra (în regia lui Emil Loteanu), pe care Zoia l-a vizionat în 1975, la momentul apariției.[6]

În 2012 apare albumul Printre lupi, iar trei ani mai târziu, al patrulea disc, intitulat Să ierți. Ambele materiale discografice au fost lansate sub egida OVO Music.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Solo[modificare | modificare sursă]

  • Vino aici (CD, OVO Music, 2007)
  • Cărări de maci (CD, OVO Music, 2009)
  • Printre lupi (CD, OVO Music, 2012)
  • Să ierți (CD, OVO Music, 2015)

Cu Sfinx Experience[modificare | modificare sursă]

  • Balkano (CD, Sfinx Experience & Roton, 1999)
  • Sfinxstanbul (CD, Media Pro Music, 2001)




ANNA LESKO


Anna Lesko
Anna Lesko.jpg
Date personale
Nume la naștereAnna Lesko[1]
Născută (43 de ani)[1]
ChișinăuRSS Moldovenească
(astăzi Republica Moldova)
ChișinăuRSS MoldoveneascăURSS Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Russia.svg Rusia
Flag of Moldova.svg Republica Moldova
Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreațăpictoriță
Gen muzicalPopdancehouse
Instrument(e)Voce
Ani de activitate2000 — prezent
Case de discuriMedia Pro MusicCat MusicNova Music
Interpretare cuAlexAnimal XAnnesConnect-RDirecția 5Distinto
Discografie
Listă completăDiscografia Annei Lesko  Modificați la Wikidata
Prezență online
Site web
pagină Facebook
cont Twitter
Internet Movie Database
Instagram
canal YouTube

Anna Lesko (n. 10 ianuarie 1979 în Chișinău)[2] este o cântăreațăpictoriță, de origine etnică ucraineană din Republica Moldova, stabilită în România. La vârsta de șaptesprezece ani ea a efectuat o vizită în România, unde a hotărât ulterior să se stabilească.[2]

În anul 2000, artista a decis să se concentreze asupra unei cariere muzicale si a debutat cu piesa Cu tine eu la Festivalul de la Mamaia.[3] În 2002 a apărut și primul material discografic de studio al artistei, Flăcări,[4] ce conține și primul șlagăr al solistei — „Ard în flăcări” — care a rămas până astăzi unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale.[5] La scurt timp a fost lansat un al doilea album, Inseparabili, care a devenit un succes comercial, solista fiind recompensată și cu un disc de aur pentru vânzările înregistrate.[6] Următoarele două discuri lansate — Pentru tine și Ispita — au marcat o schimbare a stilului muzical abordat de interpretă și au reprezentat o consolidare a carierei lui Lesko, lucru materializat prin șlagăre precum „Nu mai am timp”, „Lasă-mă să cred” sau „Anicyka Maya”.[7][8][9] În anul 2010, artista și-a lansat cel de-al cincilea material discografic, intitulat Jocul seducției, pentru care solista a lucrat cu o serie de compozitori diferiți, el fiind precedat de două extrase pe single, „Balalaika” și „In My Bedroom”.[10]

În paralel cu activitatea de muziciană, Lesko a făcut o pasiune pentru pictură, fiind consiliată în această artă de personalități notabile, precum Sabin Bălașa și Mircea Novac,[2] primul felicitând-o totodată pe interpretă pentru talentul său.[11] O serie de creații ale sale au fost expuse în Muzeul Național de Artă al României.[12] De asemenea, concomitent cu proiectele sale artistice, Lesko s-a implicat și în campania umanitară 1001 România sau a fost distribuită într-o serie de spoturi televizate pentru diferite produse.[13]

Anii copilăriei și studiile[modificare | modificare sursă]

Lesko s-a născut pe data de 10 ianuarie 1979 în orașul Chișinău din Republica Moldova — la acea dată parte a Uniunii Sovietice — având origini ruso-ucrainiene.[2][14] Tatăl interpretei, de profesie inginer constructor, este și el pasionat de muzică, cântând la o serie de instrumente, printre care acordeon sau chitară, în timp ce mama sa a moștenit o afacere de familie, numită Cooperativa.[15] Inițial condusă de bunicul din partea mamei, iar mai apoi de mama artistei, compania producea un ansamblu de articole vestimentare și de încălțăminte.[15] În primii ani de viață, interpreta a prezentat o serie de probleme la coloana vertebrală, ceea ce o obliga să practice exerciții constant.[15] Lesko a fost pasionată de dans, această activitate reprezentând „visul vieții sale”, ea fiind prezentă într-un ansamblu de dansuri populare.[15] Cu toate acestea, nu a rămas în cadrul grupului pentru o perioadă îndelungată, părăsindu-l deoarece această preocupare era prea obositoare.[15] Ea a continuat să se îndrepte spre această zonă artistică, migrând însă spre dansul clasic și cel modern, iar la vârsta de șaptesprezece ani a făcut o călătorie în România, în compania trupei de balet din care făcea parte, pe baza unui contract.[15]

Artista a fost impresionată de această țară și a început formalitățile pentru a fi repatriată aici.[15] Odată încheiată această procedură, Lesko a învățat limba română în compania unei persoane ce nu cunoștea limba rusă, aceasta influențând-o însă să se îndrepte spre o profesie de avocat, ce ar fi ajutat-o să se integreze mai ușor în societate.[15] Concomitent, interpreta a început să dezvolte o pasiune pentru pictură, prin intermediul acesteia reușind „să își transforme cea mai frumoasă parte a sufletului în imagini”.[15] Lesko a intrat la facultatea de Drept din București, unde a întâmpinat o serie de dificultăți, majoritatea fiind legate de limba română și de percepția celor din jur asupra sa, însă aceasta a reușit să își finalizeze studiile.[15][16]

Cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

2000 — 2003: Debutul discografic și «Inseparabili»[modificare | modificare sursă]

În anul 2000, Lesko a decis să se concentreze pe o serie de proiecte muzicale, în acest scop a început să participe la concerte cu formația Direcția 5, alături de care a susținut recitaluri timp de aproximativ un an.[3] Ulterior, în anul 2002 a luat startul promovarea primului său extras pe single, „Ard în flăcări”.[5] Acesta posedă un ritm dinamic, influențe slave și un grup de versuri în limba rusă.[17][18] Înregistrarea, compusă de producătorul muzical Marius Moga,[18] a beneficiat de un videoclip — filmat în prezența regizoarei Andreea Păduraru — și de o campanie de promovare adiacentă.[19] Păduraru s-a declarat mulțumită de colaborarea cu Lesko, afirmând totodată faptul că aceasta posedă „calități actoricești”.[19] Grație difuzărilor primite din partea posturilor de radio din România, compoziția a intrat în ierarhia națională Romanian Top 100 la finele aceluiași an, reușind să se poziționeze pe treapta cu numărul optzeci și doi.[20] Materialul ce marchează debutul discografic al solistei, Flăcări, a fost distribuit de lanțurile de magazine începând cu luna decembrie a anului 2002, el conținând unsprezece piese, dintre care două remixuri.[4] În ciuda prezenței slabe înregistrare în clasamentul românesc, „Ard în flăcări” a devenit unul dintre cele mai cunoscute cântece din întreaga sa carieră.[5]

Fragmente audio:

La scurt timp, în prima parte a anului 2003, a avut premiera celui de-al doilea single al artistei, „Inseparabili”. Asemeni predecesorului său, acesta a beneficiat de un videoclip și de o campanie de promovare, anunțând totodată lansarea albumului omonim.[21] Distribuirea materialului a luat startul pe data de 28 octombrie 2003, la mai puțin de un an de la debutul său discografic.[21] Pentru a crește popularitatea materialului, artista a început promovarea unui nou extras pe single, alegând de această dată balada „Inocența” și a susținut o serie de concerte, cuprinse într-un turneu.[21] Compoziția s-a bucurat de succes în Romanian Top 100, unde s-a clasat pe locul patruzeci și nouă.[22] La aproximativ cinci luni de la debutul său, albumul a fost recompensat cu un disc de aur pentru cele peste 35.000 de exemplare comercializate, distincție ce i-a fost înmânată artistei de casa de discuri Nova Music în cadrul emisiunii de televiziune Teo Show, difuzată de postul Pro TV și moderată de Teo Trandafir.[6] „Inseparabili” a fost inclus pe albumul de compilație Sete de distracție, alături de șlagăre ale unor artiști precum Bere GratisMarius Moga sau Vank.[23]

2004 — 2005: Materialul «Pentru tine»[modificare | modificare sursă]

În prima parte a anului 2004, Lesko a reintrat în studioul de înregistrări pentru a concepe un nou album.[7] Spre deosebire de predecesorii săi, noul material a fost influențat de muzica rock, interpreta cooptându-l pe membrul formației Direcția 5 și producătorul Marian Ionescu, care s-a ocupat de realizarea întregului album.[7] Compunerea discului s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ trei luni, materialul, intitulat Pentru tine, fiind lansat la scurt timp de la completarea sa.[24] El a fost precedat de promovarea cântecului omonim, care a beneficiat de un videoclip regizat de Andreea Păduraru — cu care Lesko colaborase anterior la alte materiale.[24] Scurtmetrajul a fost inspirat din stilul vestimentar al lui Marilyn Monroe, artista abordând o înfățișare retro.[24] Asemeni celorlalte extrase pe single lansate anterior de solistă, „Pentru tine”, nu a reușit să se poziționeze în primele patruzeci de trepte ale ierarhiei naționale din România, câștigând doar locul cu numărul șaptezeci și nouă.[25]

La scurt timp, au fost date publicității informații conform cărora Lesko a început pregătirile unui nou videoclip, pentru piesa „Nu mai am timp”, aceasta nefiind însă prezentă pe lista cântecelor incluse pe albumul promovat în acea perioadă. Materialul a fost filmat în București, iar articolele de îmbrăcăminte folosite de solistă au fost realizate de ea însăși în colaborare cu Ramona Stanca.[26] Înregistrarea — o colaborare cu Alex — a beneficiat și de o campanie de promovare adiacentă, ce s-a dovedit un succes, lucru dovedit de clasările notabile obținute în listele oficiale.[27] Ulterior, s-a confirmat faptul că înregistrarea urma să fie inclusă pe o ediție specială a albumului Pentru tine.[28] Cântecul a devenit cel mai mare succes al interpretei de la debutul său,[29] clasându-se pe treapta cu numărul zece în Romanian Top 100, ajutând și la sporirea popularității materialului de proveniență.[30] Versiunea reeditată a discului, inclus o serie de înregistrări adiționale, printre care și un duet cu Cristian Enache, intitulat „Să-mi dai curaj să zbor”.[28] De pe album a mai fost extras un single, intitulat „Lasă-mă să cred”, ce a fost lansat în prima parte a anului 2005 și al cărui videoclip a avut premiera în luna mai a aceluiași an.[31] Scurtmetrajul a fost filmat fără ca artistei să îi fie adus la cunoștință acest fapt, ea fiind în acel moment într-o sedință foto pentru revista The One.[31] Conform website-ului Comunicate de Presă.ro, acest aspect este o premieră pe piața muzicală românească și cea mondială.[31] Un nou turneu național de promovare a fost susținut și pentru acest album, fiind intitulat Anna Lesko — Pentru tine, la care a luat parte și formația Karma, ce a cântat în deschiderea evenimentelor.[32]

2005 — 2007: «Ispita» și succesul în clasamente[modificare | modificare sursă]

La finele anului 2005 a început promovarea unui nou produs discografic de studio, Ispita, ce a fost precedat de lansarea unui extras pe single. Cântecul, intitulat „Anicyka Maya”, a fost compus de Laurențiu Duță și conține influențe rusești,[33] adăugate la cererea artistei.[34] Înregistrarea a beneficiat de un videoclip și de o campanie de promovare, aspecte ce au facilitat ascensiunea sa în clasamente. La scurt timp de la lansarea sa, piesa a urcat în top 10 în ierarhia Romanian Top 100, ocupând locul secund timp de o lună de zile și devenind cel mai mare succes al solistei în ierarhia oficială din România.[35][36] Compoziția a primit o nominalizare la gala premiilor MTV Romanian Music Awards 2006, la categoria „Cea mai bună piesă”,[37] însă trofeul a fost ridicat de formația Morandi, pentru șlagărul „Beijo (Uh la la)”.[38] De asemenea, solista a susținut și un recital pe scena evenimentului, alături de artiști precum AkcentDirecția 5ProconsulParaziții sau Sugababes.[39] Albumul de proveniență al șlagărului, Ispita, a fost lansat la scurt timp, Lesko declarând că acesta „s-a născut din dorința permanentă de explorare a fenomenului bărbat-femeie”,[40] adăugând faptul că își dorește să își învețe fanii „despre libertatea de a iubi și trăi”.[41] Albumul, ce marchează schimbarea stilului muzical abordat de Lesko, a fost recompensat cu un disc de aur pentru vânzările înregistrate pe teritoriul României, mai precis, peste 10.000 de unități comercializate.[42][43]

Fragmente audio:

Anicyka Maya” a fost singurul single promovat de pe album, însă în aceeași perioadă, artista a colaborat cu formația Animal X, imprimând cu aceștia înregistrarea „Ca la început”, ce a fost inclusă pe materialul Derbedei. În ciuda acestui fapt, în momentul în care interpreta a fost solicitată pentru a lua parte la filmările videoclipului adiacent, aceasta i-a informat pe componenții grupului muzical de faptul că se află în imposibilitatea de a realiza acest lucru.[44] Ulterior, Lesko a fost înlocuită de Corina, cu care piesa a fost re-înregistrată, solista luând parte și la filmările unui scurtmetraj în scop promoțional.[45] Formația a declarat într-un interviu acordat publicației bilunare Bravo faptul că au renunțat la proiectul cu Lesko deoarece imaginile lor nu se potriveau.[45] Conform presei din România, artista a renunțat la colaborarea cu Animal X întrucât ar fi fost constrânsă de producătorul său, Laurențiu Duță, pe fondul unui conflict mai vechi dintre acesta și formația antemenționată.[44] Șerban Copot, unul dintre membrii fondatori ai grupului, a declarat la finele anului 2006 faptul că Duță se folosește de faptul că este compozitor și că le impune cântăreților cu care lucrează să nu colaboreze cu Animal X, Lesko fiind descrisă de acesta ca fiind „unealta unei intrigi diabolice”.[44] Artista a continuat cu promovarea unui nou extras pe single, „24” — neinclus pe albumul Ispita. Lansată în format maxi single, înregistrarea a beneficiat de un videoclip, lucru ce a ajutat la creșterea popularității sale.[3] Compoziția a ocupat locul zece în ierarhia națională din România, devenind cea de-a treia reușită de top 10 a solistei în clasament.[46] În aceeași perioadă, artista a cântat în deschiderea evenimentului în care a fost lansat albumul de debut al formației Heaven și a lansat DVD-ul Anna Lesko Video Collection, material ce conține toate videoclipurile filmate de artistă până în acel moment.[47][48] Înregistrarea „24” i-a adus artistei și o a doua nominalizare la premiile MTV Romanian Music Awards, în 2007, la categoria „Cea mai bună interpretă solo”,[49] însă trofeul a fost adjudecat de Andreea Bănică.[50] De asemenea, la finele anului 2006 Lesko a început o colaborare de scurtă durată cu emisiunea de Divertis,[51] artista interpretând un rol secundar în serialul spectacolului.[52] Solista a apărut în trei episoade, pentru care a filmat timp de trei zile, declarându-se mulțumită de experiența trăită.[53]

2007 — prezent: Perioada de tranziție și «Jocul seducției»[modificare | modificare sursă]

În prima jumătate a anului 2007 Lesko a semnat un contract cu casa de discuri Cat Music, sub egida căreia urmau să fie lansate viitoarele sale produse discografice.[54] La scurt timp a început promovarea cântecului „1001 Dorințe”, pe care l-a interpretat și la gala premiilor MTV Romanian Music Awards, acesta fiind primul său single lansat de această companie sub noul angajament.[54] Piesa a debutat în Romanian Top 100 în scurt timp, devenind cel de-al cincilea șlagăr de top 40 al artistei în acest clasament.[55] Videoclipul a fost realizat într-un interval de trei luni și regizat de Bogdan Toader.[56][57] Un an mai târziu, în 2008, prezentă la emisiunea Răi da' Buni, moderată de Mihai Morar, solista și-a promovat o serie de proiecte adiacente carierei artistice și a interpretat următorul său single, „Ignoranța”, care nu a beneficiat de un videoclip și nu a obținut poziționări remarcabile în clasamentele de specialitate din România.[58] Cântecul a fost realizat în colaborare cu frecventul colaborator al lui Lesko, Laurențiu Duță, dar și în compania lui Gabriel Huiban.[59] În aceeași perioadă, au apărut informații conform cărora solista se afla în studioul de înregistrări pentru a lansa un nou album, colaborând cu producătorii KeoLaurențiu Duță și Gabriel Huiban.[10]

Ulterior, a început promovarea compoziției „Balalaika” — scrisă de artistă în colaborare cu Claudiu Cota și produsă de Angelika Vasilicov și Dan Griober, cel din urmă ocupându-se și de orchestrație — care a fost lansată ca primul extras pe single al viitorului album.[12][59] Scurtmetrajul — regizat de același Bogdan Toader — se desfășoară într-o bază militară sovietică ascunsă într-o peșteră sub un oraș bombardat, un scenariu diferit de cele abordate anterior de artiștii din România.[60] În prima parte a anului 2010, Lesko a pornit într-un turneu de promovare, în compania formației Distinto și a solistei Annes, care are drept scop lupta împotriva drogurilor.[61] La scurt timp, în februarie 2010, a fost lansat și cel de-al cincilea material discografic de studio al interpretei, intitulat Jocul seducției.[62] Discul conține toate cele trei extrase pe single lansate în avans — „1001 Dorințe”, „Ignoranța” și „Balalaika” — alături de alte înregistrări noi.[62] Pe album se găsește și o colaborare cu Distinto, remixul compoziției „Russian Love (Katyusha, Ochichiorne, Kalinka)”,[62] ce constituie o compoziție culeasă din folclorul tradițional rusesc.[59] Pentru a crește popularitatea discului, cântăreața a început promovarea piesei „In My Bedroom”, compusă de Connect-R și Chris Mayer.[63] Înregistrarea marchează o schimbare a stilului, Lesko migrând spre zona muzicii dance-house, fiind și prima piesă a solistei în limba engleză ce beneficiază de promovare.[64] Percepția asupra colaborării a fost diferită,[64][65] însă cântecul a readus-o pe artistă în clasamentele de specialitate din România.[66][67] Albumul de provenință, Jocul seducției, reprezintă o combinație între o serie de stiluri muzicale,[68] incluzând compoziții interpretate în limbile românărusă și engleză.[59] Videoclipul șlagărului „In My Bedroom” a fost regizat de Iulian Moga și filmat în clubul bucureștean Bamboo, scurtmetrajul fiind unul dintre cele mai anticipate ale verii anului 2010.[29] În 2011, lansează un nou single, intitulat “Get it”. Piesa a fost compusă de “vinovații” hitului “Anycika Maya”, Gabriel Huiban și Laurențiu Duță.

Activitatea ca artist plastic[modificare | modificare sursă]

Pe lângă succesul înregistrat în cariera muzicală, Lesko și-a dedicat o parte din timp și picturii, artă de care aceasta este pasionată.[3] Solista a fost consiliată în acest domeniu de personalități notabile, printre care Sabin Bălașa și Mircea Novac.[2] Cea mai puternică încurajare de a continua pe acest drum a venit din partea pictorul Sabin Bălașa, care în urma vizionării unui grup de lucrări semnate de Lesko, a informat-o pe aceasta că este impresionat, declarându-i: „rusoaico, pentru mine ești o revelație”.[69] Primul tablou pictat de artistă a fost vândut contra unei sume de 3.000 de dolari.[69] De asemenea, o parte dintre operele interpretei sunt expuse într-o galerie a Muzeului Național de Artă al României.[12]

Lesko a postat pe website-ul său și o declarație referitoare la pasiunea sa, afirmând: „Am luat lecții de pictură de la Sabin Bălașa și Mircea Novac. Picturile mele reprezintă extremele stărilor sufletești prin care trec: fericirea și tristețea. Dacă ai multă ambiție, voință, muncești mult pe cont propriu și îți urmazi instinctele satisfacția va fi foarte mare. Mult mai mare decât dacă ar veni cineva cu o temă arhistudiată. Nu cred în critica de specialitate. Pictura ocupă un loc foarte important în viața mea încât nimeni nu m-ar putea despărții de șevalet și culori”.[70] De asemenea, fostul său mentor, Sabin Bălașa a calificat-o pe Anna Lesko drept „una dintre cele mai talentate ființe” pe care le-a întâlnit, fiind „o mare plăcere să-i dau câteva lecții”.[11][71][72]

Imaginea[modificare | modificare sursă]

Lesko este cunoscută pentru articolele vestimentare abordate în interpretările sale live,[73] acestea îmbinând o serie de elemente din portul popular rusesc.[74] Îmbrăcămintea afișată de ea și de dansatoarele care o însoțesc pe scenă și în emisiunile de televiziune este realizată de artistă însăși, fiind ajutată de designeri profesioniști Andreea și Matei Corvin.[73] Lucrările astfel produse sunt finalizate în atelierul celor doi.[73] În timpul unui interviu din mai 2007, solista a declarat faptul că privește vestimentația din punct de vedere artistic și plastic, percepția sa asupra combinației de culorilor și materiale corespunzând unui tablou.[75] De asemenea, interpreta a afirmat faptul că trecerea timpului i-a influențat stilul vestimentar, dar „nu simte nevoia să se inspire din stilul vreunei vedete internaționale”, fiind mulțumită de „aspectul” său.[76]

În anul 2008, Lesko a participat la o ședință foto, găzduită de revista FHM România, pentru realizarea unui calendar.[77] Pentru acest proiect au fost cooptate alte interprete din România, printre care Elena Gheorghe sau Oana Nistor (solista grupului muzical Activ).[77] De asemenea, în anul 2010 solista a fost desemnată de revista Story „cea mai frumoasă vedetă din România”.[78] De-a lungul carierei sale artistice cântăreața a apărut pe coperțile unor reviste precum Bolero,[79] FHM România,[80] Ideal Mariaj,[81] Story sau The One.[82][83] De asemenea, doar în anul 2004, solista a avut peste douăzeci de apariții pe coperțile publicațiilor din România.[84]

De asemenea, Lesko a fost criticată de presa din România pentru faptul că nu obișnuiește să susțină recitaluri live, fiind totodată blamată de moderatorul de televiziune Cătălin Măruță, care (conform 9am.ro) a făcut o serie de aluzii la adresa solistei în mod constant în cadrul emisiunilor sale.[85] Solista a răspuns acuzațiilor aduse, declarând următoarele: „nu am apărut peste noapte. Am câțiva ani de muncă în spate. Mai bine de un an, am cântat cu Direcția 5, 100% live, iar acum sunt invitată să fac tot felul de demonstrații, să arăt că într-adevăr am voce, dar eu nu simt nevoia să mă justific în fața nimănui. Din punct de vedere artistic, sunt foarte bine, chiar dacă mereu se găsește cineva să comenteze prestația mea artistică”.[3] Lesko a ținut să respingă și afirmațiile conform cărora un solist poate fi complet prelucrat în studioul de înregistrări, mărturisind că „nu e adevărat că din butoane faci orice într-un studio. Asta este o legendă!”.[3] Într-un interviu acordat publicației Evenimentul Zilei interpreta a declarat faptul că „în ceea ce privește cântatul live, și eu, și mulți alți artiști cântăm live de câte ori instalațiile de sunet sau chiar reglajele nu ne batjocoresc”.[56]

Proiecte adiționale[modificare | modificare sursă]

1001 România

În anul 2007, Lesko s-a implicat în campania 1001 România, ce își propunea să ofere ajutor persoanelor cu posibilități materiale reduse.[13] Prezentă la emisiunea Divertis Mall, difuzată pe postul de televiziune Antena 1, pentru a realiza premiera videoclipului pentru piesa „1001 Dorințe”, cântăreața a ținut să menționeze faptul că similaritățile dintre titulatura campaniei și denumirea compoziție sunt o pură coincidență, șlagărul său nefiind realizat exclusiv pentru acest proiect.[86] În urma unei tombole, solista a extras primul câștigător, o tânără din Republica Moldova ce dorea să își încheie studiile postliceale.[87][88][89] Multiple surse citează faptul că interpreta s-a oferit să îi plătească acesteia taxele de studiu până la absolvirea Facultății de Economie a Serviciilor și Comerțului din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”.[87][88][89] La câteva luni după acest eveniment, câștigătoarea campaniei a acuzat-o pe artistă de faptul că nu și-a ținut promisiunea și singurul lucru pe care și l-a dorit a fost să își îmbunătățească imaginea.[90] În urma acestor declarații, cântăreața a susținut faptul că întreaga acțiune este una menită să îi pericliteze imaginea publică.[90] De asemenea, multiple surse susțin că Lesko a fost dispusă să apeleze la fondurile proprii pentru a-i ajuta pe câștigători.[90] Ulterior, atât Music Management, cât și artista au afirmat faptul că SC 1001 Net Romania, compania care se ocupa de câștigători, nu și-a respectat anumite clauze incluse în contract, urmând să o acționeze în justiție.[90]

Reclame și apariții promoționale

Tot în anul 2007, artista a fost distribuită într-o reclamă de promovare a brandului Dacia.[91] În timpul scurtmetrajului s-a făcut uz și de una dintre înregistrările interpretei, aceasta fiind șlagărul „Anicyka Maya”. La scurt timp după debutul reclamei pe posturile de televiziune, compania a filmat alte cinci spoturi publicitare, fiecare beneficiind de prezența unei alte soliste de muzică ușoară din România, respectiv, Anca BadiuAndreea BălanAndreea BănicăDelia Matache și Miki.[91]

În 2010, Lesko a fost prezentată și în cadrul unei reclame pentru compania de telecomunicații Vodafone, în care a fost afișată în compania jucătorului de basket Gheorghe „Ghiță” Mureșan.[92] Aceasta a fost una dintre cele două materiale promoționale lansate concomitent, cel de-al doilea prezentându-l pe același Mureșan și pe interpretul Dan Bălan.[92]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Prima relație a solistei a fost cea cu omul de afaceri Irinel Columbeanu, alături de care a conviețuit timp de opt ani.[93] Cei doi s-au cunoscut în anul 1996, în urma unei vizite efectuate de Lesko în România alături de un ansamblu de dansuri.[93] Aceștia au pășit pe drumuri separate în anul 2004.[93] Referitor la relația pe care a avut-o, artista a declarat următoarele: „Lângă Irinel, am fost foarte fericită. L-am iubit, iar asta a făcut să dureze relația noastră mai bine de opt ani; plus că am fost alături de el în niște momente foarte grele. Relația cu el m-a făcut să completez multe lucruri la personalitatea mea, eu fiind în plin proces de maturizare”.[3] Conform presei din România, Lesko a mai avut relații amoroase cu Marian Ionescu, liderul grupului muzical Direcția 5,[94] Liviu Moreanu,[95] Codin Maticiuc sau Elan Schwartzenberg.[96][97] De asemenea, referitor la prezența constantă a vieții sale personale în publicațiile românești Lesko a declarat următoarele: „Chiar dacă presa mă cuplează toată ziua bună ziua cu câte cineva, pentru că e suficient să stau de vorbă cinci minute cu un personaj masculin ca să se iște bârfe, de fapt, au fost extrem de puțini bărbați pe care i-am lăsat să exploreze terenul”.[3]

A fost măritată 8 ani cu cîntărețul DJ Vinnie, în urma relației rezultând un fiu. A divorțat în 2020. [98] [99]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

AnEvenimentCategorieLucrareRezultatNote
2006MTV Romanian Music Awards 2006
Cea mai bună piesă
Anicyka Maya
Nominalizare
[37]
2007MTV Romanian Music Awards 2007
„Cea mai bună interpretă”
24
Nominalizare
[49]



MUZICĂ PENTRU SUFLET:

1. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...