joi, 16 august 2018


17 AUGUST 2018

Bună ziua prieteni! Astăzi vreau să încep programul cu muzică bună:

Это Сборник Самой Красивой на Свете Музыки! 11 Очень Красивых Мелодий


Nu vă opriți aici! Vizionați mai departe pentru că sunt teme și materiale foarte interesan te și atractive!

ISTORIE PE ZILE 17 August

Evenimente
·         309/310: Papa Eusebiu, al 31-lea papă al Bisericii catolice, a fost alungat deîmpăratul Maxentius în Sicilia, unde va muri. A guvernat biserica doar câteva luni: de la 18 aprilie până la 17 august anul 309 sau 310. In timpul pontificatului sau au continuat dezbinările grave din interiorul bisericii romane cu privire la reprimirea apostaților (numiți lapși), și care crease deja tensiuni grave și pe timpul Papei Marcel I. Eusebiu a reconfirmat poziția Bisericii romane față de apostați, care nu trebuiau excluși definitiv de la comuniunea ecleziastică, dar puteau fi reprimiți numai după ce au făcut pocăința: (Eusebius miseros docuit sua crimina flere). Acest punct de vedere a fost contestat de o fracțiune de creștini care-l aveau în frunte pe un oarecare Heraclie, care  era probabil reprezentantul unei fracțiuni de apostați care cereau insistent reintegrarea imediată în corpul bisericii.  Pare probabil ca Heraclie și grupul său de susținători ar fi încercat să obțină cu forța readmiterea lor la sfintele sacramente, atitudine care i-a făcut pe susținătorii papei Eusebiu să reacționeze. Din cauza acestor controverse, atât Eusebiu cât și Heraclie au fost exilați de Împăratul Maxențiu. Eusebiu a fost deportat în Sicilia, unde a și murit la puțin timp. Trupul său neînsuflețit a fost readus  la Roma, probabil pe 26 septembrie 311  și a fost depus într-un mormânt din Catacombele sf. Calixt, aproape de mormântul papei Caius.
·         986: In Bătălia de la Porțile lui Traian (in regiunea Sofia, a Bulgariei de azi), oștile bizantine  au suferit cea mai grea  înfrângere  din timpul domniei imparatului  Vasile al II-lea. Dupa infrangere, bizantinii s-au retras în Tracia unde, în munții Sredna Gora unde au fost înconjurati de oastea bulgară  condusa de tarul Samuil. Armata  bizantină a fost anihilată iar Vasile al II-lea a reușit să scape cu greutate.
·         1386: Printul Carlo (Karl) Topia conducătorul Albaniei, incheie o alianță cuRepublica Veneția, angajandu-se sa participe la toate războaiele alaturi de Republica in schimbul protejarii  coastelor tarii sale de catre flota venetianaîmpotriva atacurilor otomanilor. Karl Topia, (aproximativ 1335/1340 – 1388) a fost un prinț albanez. Tatăl săuera nobilul albanez Andrei Topia, iar mama lui a fost o fiică nelegitimă a regeluiRobert de Anjou al Neaapolelui, nerecunoscuta de acesta.
·         1424: S-a desfasurat Bătălia de la Verneuil, o importantă bătălie a  razboiului de 100 de ani,  între forțele anglo-burgunde pe de-o parte și cele franco-scotiene pe de altă parte. Bătălia este  considerată una dintre cele mai violente și sângeroase de-a lungul războiului si s-a incheiat cu victoria englezilor, care au pierdut in lupta 1.600 de ostași. Franco-scoțienii au pierdut 6.000 ostași, dintre care majoritatea au fost scoțieni. Aproximativ 200 au fost luați prizonieri.
·         1498:  Cesare  Borgia,  fiul papei Alexandru al VI-lea   și al amantei sale, Vannozza dei Cattanei, a devenit prima persoană din istorie care a demisionat din funcția de cardinal. În aceeași zi regele Franței Ludovic al XII-lea  l-a numit pe Cesare, Duce de Valentinois. A fost fratele  Lucreziei Borgia si al lui Giovanni Borgia  Gioffre Borgia.
·         1560: Biserica Romano-Catolică pierde pozitia dominanta in Scotia, unde protestantismul devine religie  națională.
·         1585:  Orasul Anvers este capturat de forțele spaniole conduse de  Alessandro Farnese, Duce de Parma, care ordona  protestanților  să părăsească orașul. Drept  urmare mai mult de jumătate din cei 100.000 de locuitori ai orasului se refugiaza in  provinciile nordice.
·         1717: In timpul razboiului austro-turc din  1716-1718, Belgradul este eliberat de turci, dupa un asediu de o luna, de trupele austriece  comandate de printul Eugeniu de Savoia.
·         1771: Savantul englez J.Prestley descopera ca plantele elimina oxigen.
·         1786: După moartea lui Frederic cel Mare, nepotul lui, Frederic Wilhelm al II-lea, devine rege al Prusiei.
·         1807: Clermont, primul vapor comercial cu aburi conceput de Robert Fulton, a efectuat prima sa cursă de la New York la Albany, pe fluviul Hudson. Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson. În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800. Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile. El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației.
·         1859: Prima posta aeriana (pe balon) pleaca din Indiana, SUA.
·         1870 - Frederick Russell a realizat primul vaccin cu rezultate împotriva febrei tifoide.
·         1896: În LondraBridget Driscoll este prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulație, în care a fost implicat un automobil.
·         1904: Au fost înfiinţate “Băile Mamaia” de către Ion Bănescu, primarul Constanţei din perioada respectiva.


·         1914: Generalul german Hermann von François a condus un contraatac reușit împotriva armatei rusești în bătălia de la Stallupönen. Bătălia de la Stallupönen, dată între armatele rusă și germană la 17 august 1914, a fost prima bătălie de pe Frontului de Est din Primul Război Mondial. S-a soldat cu o victorie germană minoră, dar a avut efecte minime asupra rușilor.
·         1915 - În această zi Charles Kettering a primit patentul cu numărul 1.150.523 pentru invenţia pe care noi o numim astăzi electromotor. Până la inovaţia lui Kettering pornirea automobilului se făcea doar după o porţie sănătoasă de dat la manivelă. Charles Kettering a primit sarcina de a veni cu un sistem mai facil şi elegant din partea lui Henry Leland pentru automobilele Cadillac. Kettaering, cel care a înfiinţat Dayton Engineering Laboratories Company (DELCO), a pornit de la o idee pe care tot el a avut-o pe când lucra la Compania Americană de Case de Marcat şi anume sistemul electric de la o casă de marcat. Principiul de la care a plecat inventatorul a fost că aşa cum apeşi o tastă pentru a se deschide sertarul casei, la fel şi motorul automobilelor va porni. Această invenţie a fost introdusă pe Cadillac în 1912, a fost patentată în 1915 şi până în 1920 aproape toate automobilele noi aveau aşa ceva. Kettering a fost unul dintre inventatori importanţi americani, contribuind la descoperirea freonului, creând incubatorul pentru nou născuţi şi lucrând la un tratament pentru tratarea bolilor venerice.
·         1916: (4/17 august 1916) Convenția României cu Antanta
·         1942Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii, USAAF, zboară primul raid aerian în timpul celui de-al doilea Război Mondial în Europa.
·         1943: Forțele aeriene americane pierd 60 de bombardiere în misiunea Schweinfurt–Regensburg.
·         1945Proclamarea independenței Indoneziei. Sărbătoare națională. PROCLAMATIE
NOI, POPORUL INDONEZIEI, PROCLAMĂM INDEPENDENȚA INDONEZIEI. TOATE PROBLEMELE LEGATE DE TRANSFERUL PUTERII ETC., VOR FI REZOLVATE EFICIENT, ÎN CEL MAI SCURT TIMP POSIBIL.
JAKARTA, 17 AUGUST 1945 ÎN NUMELE POPORULUI INDONEZIAN. Proclamația, care a fost facută la Jalan Pegangsaan Timur 58, Jakarta, a fost ascultată de mii de indonezieni din toată țara, deoarece textul era transmis în secret de personalul indonezian de la radio folosind echipamentul de transmisie al stației radio controlataă de japonezi, JAKARTA Hoso Kyoku. În străinatate a fost transmisă o traducere în limba engleză a proclamației De atunci, în fiecare an se sărbătorește această zi , cu mare fast în insula Java și în celelalte insule, astfel: timp de 2 săptămâni, înainte de 17 august, în fiecare zi elevii, îmbrăcați în uniforme de culoarea drapelului indoneziei (roșu si alb) care simbolizează roșu – vitejia și alb – sfințenia, defilează pe străzile orașului, până în ziua de 17 august, când vor defila forțele armate. În dimineața zilei de 17 august la ora 9 se aduce drapelul de către militari, îmbrăcați complet în alb in formațiune de 17 – 8- 45 de oameni reprezentând data proclamării independenței, 17 august 1945. După arborarea steagului, la ora 10 fix pornesc sirenele, după care se cânta imnul național al Indoneziei, Indonezia Raya (Indonezia măreață), compus de W. R. Supratman.
·         1945: Reprezentantul politic al SUA la Bucuresti, Roy Melbourne, remite o nota diplomatica regelui Mihai, în care arata ca guvernul sau considera în continuare guvernul Petru Groza ca “nereprezentativ” si ca nu poate relua raporturile diplomatice cu România. O nota cu continut asemanator va fi primita, din partea Marii Britanii, la 19.08.1945. În aceste condiţii, la 21 august, Regele Mihai cere guvernului Petru Groza sa demisioneze, iar în fata refuzului acestuia, sunt întrerupte relaţiile oficiale cu guvernul, până la 6.01.1946 – “greva regala”.
·         1956: Curtea Constituțională a Germaniei Federale interzice Partidul Comunist din cauză de neconstituționalitate.
·         1960: Proclamarea independenței Gabonului. Sărbătoare națională.
·         1962: Polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind prima victimă a zidului.
·         1970: Programul sovietic Venera: Se lansează Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete (Venus).
·         1977: Spărgatorul de gheață sovietic "Arktica" devine prima navă de suprafață care atinge Polul Nord.
·         1988: Președintele Pakistanului, Muhammad Zia-ul-Haq, și ambasadorul SUA Arnold Raphel sunt uciși într-un accident de avion.
·         1998: Scandalul Lewinsky: Președintele SUA, Bill Clinton, admite în mărturia inregistrată că a avut o "relație fizică necorespunzătoare" cu interna de la Casa Albă, Monica Lewinsky. În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a "indus în eroare oamenii", despre relația lor.
·         1999: Turcia a fost  lovita la putin timp dupa ora locala 0.03,  de un cutremur catastrofal cu magnitudinea de 7,6 grade pe  pe scara Richter. Oraşul industrializat Izmit din vestul Turciei, a fost  aproape distrus. Mari parti  din oraş au fost transformate in ruine. S-au inregistrat peste 1000 de morti si mii de raniti.
·         2008 - Înotătorul american Michael Phelps a devenit primul sportiv care a câştigat 8 medalii de aur la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice.


Nașteri

·         1601:  S-a născut matematicianul Pierre de Fermat,  avocat, funcționar public și matematician francez, cunoscut pentru contribuțiile sale importante la diferite domenii matematice, precursor al calculului diferențial, geometriei analitice și calculului probabilităților.(d. 12 ianuarie 1665). A elaborat un principiu fundamental în optica geometrică: principiul Fermat. Alaturi de  René Descartes, a fost unul dintre primii care a aplicat algebra în geometrie; (d.12.01.1665). Este recunoscut si pentru descoperirea unei metode originale in găsirea celei mai mari şi celei mai mici ordonate pentru linii curbe, care este analoaga cu calculul diferenţial, precum şi pentru cercetările sale în teoria numerelor. 
·         1629: S-a născut Jan Sobieski, rege al Poloniei sub numele de Ioan al III-lea (1674-1696); Este comandantul de osti care a salvat Viena asediata de turci. A condus campanii militare şi în Moldova, în timpul domniei lui Constantin Cantemir (d. 17 iunie 1696). Ioan al III-lea Sobieski (poloneză Jan III Sobieski) (17 august 1629 – 17 iunie 1696) a fost rege al federației polono-lituaniene din anul 1674 până la moartea sa. El a fost fiul lui Jakub Denilovicz Sobieski din Cracovia și strănepotul hatmanului Stanislav Sobieski. A fost educat în spiritul tradițional al cavalerilor, studiind la Academia din Cracovia. Între anii 1646 și 1648 face o călătorie împreună cu fratele său prin Europa. Tânărul Sobieski a fost impresionat de cele văzute în Franța, interesându-se de arta militară, de politică și literatură.
·         1753 - S-a născut filologul ceh Josef Dobrovsky (d. 6 ianuarie 1829).
·         1768Louis Desaix, general francez (d. 1800)
·         1786: Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld, mama reginei Victoria (d. 1861)
·         1844: S-a nascut Menelik al II-lea (Sahle Maryam) împărat (negus) al statului semiindependent Shewa  (1865-1889), și împărat al Etiopiei  (1889-1913). A fost capturat și închis pentru zece ani, după ce tatăl său, regele Haile Melekot  din Shewa, a fost detronat de Teodor al II-lea. In 1865 a evadat din prizonierat, întorcându-se în Shewa  pentru a-și recupera titlul de negus (rege). După moartea împăratului  Yohannes al IV-lea   a urcat pe tronul etiopian, luându-și numele de la Menelik  fiul legendar al lui Solomon si al reginei din  Saba. În Razboiul Italo-Abisinian  (1895-1896), când Italia a încercat să transforme Etiopia   în protectorat, Menelik a repurtat o victorie strălucită în Batalia de la Aduwa (1 martie 1896) și a câștigat independența statului. Ulterior, a extins imperiul etiopian si a inițiat o serie de reforme administrative și programe educaționale moderne, a construit infrastructura țării și fondat noua capitală a Imperiului, Addis Abeba. A decedat la 12 decembrie 1913. 
·         1868: S-a născut Ion Păun-Pincio, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române; (d. 30 decembrie 1894).

·         1870:  S-a nascut  generalul de brigadă american Frederick Fuller Russell (d. 29 decembrie 1960), un  medic al armatei americane, care a perfecționat in 1909un vaccin al febrei tifoide pe care l-a aplicat in  1911, in cadrul  unui program de vaccinare impotriva febrei tifoide, program care  avea sa imunizeze  întreagaarmata americana. Ca rezultat direct al cercetarilor sale, Armata SUA a fost prima armata vaccinataprofilactic împotriva febrei tifoide, fapt care a eliminat tifoida dintre cauzele semnificative de morbiditate si mortalitate in randul personalului militar din SUA.
·         1872: Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caraş-Severin, Austro-Ungaria; d. 2 septembrie 1950, Bucureşti, România) a fost un inventator român, pionier al aviaţiei mondiale. În 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decît aerul. Dintre primii inventatori români din domeniu, Traian Vuia, s-a bucurat de recunoasterea rezultatelor activităţii sale, chiar dacă multa vreme prioritatea în realizarea zborului mecanic i-a fost atribuită brazilianului (naturalizat francez) Alberto Santos-Dumont (1873-1932). Dorinta lui Vuia de a realiza aeroplanul-automobil l-a îndemnat sa plece la Paris, la începutul lunii iulie 1902, avînd cu el planurile şi macheta acestui aparat de zbor. Vuia a înaintat Academiei de Ştiinte din Paris un memoriu, în februarie 1903, intitulat Proiect de aeroplan-automobil, prin care demonstra posibilitatea realizării zborului cu o maşină mai grea decît aerul, însă proiectul a fost considerat o himeră. Totuşi, în 17 august 1903, obţine brevetul de invenţie. A fost nevoit să îşi echipeze micul monoplan (aeroplanul "Vuia 1"), pe care a început sa-l construiască în Franţa în 1903, cu multe inovaţii. Lucrurile au avansat încet din cauza lipsei banilor. Neputîndu-şi permite să achiziţioneze un motor ultrauşor, Vuia s-a resemnat sa inventeze un motor cu acid carbonic comprimat, care avea avantajul ca era simplu şi putin costisitor, însa, n-a putut fi pus la punct, servind doar pentru demonstratii (timpul sau de funcţionare era de aproximativ trei minute). În 1905, aeroplanul a fost gata. Era un monoplan - aproape toate încercarile în acea vreme se faceau cu avioane biplane, Louis Blériot (1872-1937) urmînd exemplul lui Vuia, un an mai tîrziu. Aparatul de zbor avea aripile repliabile, asemeni unui evantai, purtate pe un cvadriciclu cu roţi pneumatice, care avea rol de tren de decolare şi aterizare. Întreaga construcţie era metalică din tuburi de oţel, îmbinate prin manşoane, iar aripa era din pînza de in impregnată. O alta noutate a acestui aeroplan era reprezentata de utilizarea unei singure elice, spre deosebire de celelalte aparate contemporane, care foloseau doua elice contrarotative. Aeroplanul nu avea însa nici profundor, nici ampenaj stabilizator. Cu toate acestea, la încercarile de la Montesson, din 18 martie 1906, aeroplanul, propulsat de propriul motor, dupa ce a rulat aproximativ 50 metri pe sol, s-a ridicat la înaltimea de un metru şi a parcurs aproximativ 12 metri în aer, deteriorîndu-se la revenirea pe sol în urma impactului cu un copac. El avea stabilitatea longitudinală precară şi forţa motrice insuficientă. Multe ziare din Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decît aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie şi aterizare. De atunci a fost scoasă în evidenţă şi propagată ideea că Vuia a reuşit cu aparatul său să decoleze de pe o suprafaţă plată, folosind numai mijloace proprii, "la bord", fără "ajutor extern" (pantă, cale ferată, catapultă, etc.). Totuşi, au fost şi mai există multe contradicţii şi dezbatere asupra definiţiei de primul aeroplan. Prin perfecţionarea primului model, s-a obţinut aeroplanul "Vuia 1 bis". Mai tîrziu, a fost construit un aeroplan nou, dotat cu un motor Antoinette pe benzină, cu opt cilindri în V, răciţi cu apă, de 25 CP, creaţia inginerului Léon Levavasseur, cu care a zburat în 1907, cu rezultate satisfăcătoare, mentinîndu-se în aer aproximativ 100 metri (Alberto Santos-Dumont zburase deja 200 metri). Acesta s-a numit "Vuia 2" şi a fost brevetat în Belgia. Vuia a continuat să studieze zborul vertical şi a construit, în 1918 şi 1922, două elicoptere, în colaborare cu Marcel Yvonneau, care aveau mai multe rotoare de sustentaţie, cu axe separate. Primul model era acţionat prin forţa musculară, iar cel de-al doilea era dotat cu un motor Anzzani, de 16 CP, cîntarind în total 190 kg; ambele elicoptere au fost experimentate la Juvissy (nu de catre Vuia) si s-au ridicat de la sol. Dintre creatiile lui Vuia mai amintim torpila aeriana, realizată, în 1917, împreuna cu Victor Tatin (1847-1917) şi generatoarele de aburi, de joasa şi înaltă presiune (1925). Traian Vuia a fost ales membru de onoare al Academiei române, pe 27 mai 1946. Este înmormîntat la cimitirul Bellu din Bucureşti. Astăzi Aeroportul Internaţional Timişoara din România îi poartă numele.

·         1876Theodor Däubler, scriitor austriac (d. 1934)
·         1887Carol I al Austriei (d. 1922)
·         1893:  S-a născut actriţa Mae West (d. 22 noiembrie 1980). A fost considerata cea mai inteligenta si spirituala “zeita a sexului din industria divertismentului american” din prima jumatate a secolului XX („Lady Lou”, „Nu sunt un înger”) (n. New York; (d.22.11.1980, Los Angeles).
·         1894: S-a născut chimistul Radu Cernătescu, membru al Academiei Române; (d. 17 ianuarie 1958).

·         1905: S-a născut cântăreaţa Ada Falcon, supranumită “împărăteasa tangoului” pentru interpretările unice ale celebrelor tangouri argentiniene (d. 4 ianuarie 2002). A cunoscut consacrarea în 1923, când a devenit cea de-a treia cântareata de tango din Argentina, alaturi de Azucena Maizani si Rosita Quiroga; (d.04.01.2002).
·         1911: S-a nascut Mihail Botvinnik, mare maestru internaţional la şah rus, campion mondial; (1948-1957, 1958-60 şi 1961-63).
·         1920 - S-a născut Georgia Gibbs, cântăreaţă americană.
·         1921 - S-a născut Wayne Raney, cântăreţ şi muzicuţist american.
·         1926: S-a nascut Jiang Zemin, politician chinez, secretar general al Partidului Comunist Chinez, din 1989 până în 2002 și presedinte al Republicii Populare Chineze din 1993 până în 2003.
·         1927 - S-a născut Sam Butera, saxofonist şi cântăreţ R&B american.
·         1930: S-a născut artistul plastic Marcel Chirnoagă, realizatorul ciclului de gravuri “Apocalipsa”;(d. 23 aprilie 2008).

·         1931 - S-a născut inginerul agronom belgian Cyrielaugusr Maria Assche (Van Assche), membru de onoare străin al Academiei Române (m.03.01.2001).
·         1939 - S-a născut Luther Allison, bluesman american.
·         1939 - S-a născut Ed Sanders, vocalist şi chitarist american (Fugs, Vanity).
·         1940Cornel Hațegan, fizician român

·         1941Stere Adamache, fotbalist român (d. 1978)
·         1943Robert De Niro, actor american. Este considerat ca unul dintre cei mai mari si mai influenţi actori din toate timpurile. A primit  Premiul Oscar în 1974 si în 1980 (din filmografie: “Nasul”, “S-a întâmplat cândva în America ”).
·         1947 - S-a născut Gary Talley, chiatrist american (Box Tops).
·         1949: S-a nascut Ion Hadârca, poet si scriitor, cavaler al “Ordinului Republicii” din Basarabia (n. Sângereii Vechi, jud.Balti).

·         1949 - S-a născut Sib Hashian, baterist american (Boston).
·         1951 - S-a născut Steve Price, baterist american de studio.
·         1953Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.
·         1953 - S-a născut Kevin Rowland, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Dexy's Midnight Runners).
·         1955 - S-a născut Colin Moulding, basist şi compozitor britanic (XTC).
·         1958: S-a nascut Belinda Carlisle, cântăreaţă şi compozitoare americană.
·         1959Jonathan Franzen, scriitor american
·         1960: S-a nascut Sean Penn, actor, scenarist, producător; în anii ’80, a fost în atenţia publicului si prin mariajul sau cu celebra cântăreaţa Madonna (filmul “Dead Man Walking”)
·         1963Ruxandra Cesereanu, prozatoare română

·         1964 - S-a născut Maria McKee, cântăreaţă, chitaristă şi compozitoare americană.
·         1984Cristian Pulhac, fotbalist român
·         1977 - S-a născut fotbalistul Daniel Gabriel Pancu.
·         1977Thierry Henry, fotbalist francez
·         1977Tarja Turunen, soprană lirică, compozitoare și pianistă finlandeză


Decese

·         1673Reinier de Graaf, medic și anatomist olandez (n. 1641)
·         1676Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, scriitor german (n. 1621)
·         1786: A murit Friederic al II-lea, rege al Prusiei (1740 – 1786) din dinastia Hohenzollern, supranumit Frederic cel Mare; (n.24 ianuarie 1712). A participat la Războiul de Succesiune la tronul Austriei (1740-1748), la Războiul de 7 ani (1756-1763) şi la cel de Succesiune la tronul Bavariei (1778-1779). A anexat Silezia şi a consolidat poziţia internaţională a Prusiei. A participat la prima împărţire a Poloniei (1772).
·         1836Carol de Hesse, general danez (n. 1744)
·         1850: A murit  Jose de San Martin, general si om politic argentinian, erou al Independenţei Americii Latine; (n.25.02.1778).
·         1886Aleksandr Butlerov, chimist rus (n. 1828
·         1896: În Londra, Bridget Driscoll este prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulație, în care a fost implicat un automobil.
·         1898: A încetat din viaţă compozitorul Karl Zeller, autorul operetei “Vânzătorul de păsări”; (n. 19 iunie 1842).
·         1916: A încetat din viaţă Umberto Boccioni, sculptor şi pictor încadrat curentului futurist; (n. 19 octombrie 1882).
·         1925: A încetat din viaţă scriitorul Ioan Slavici, membru corespondent al Academiei Române. (“Moara cu noroc”, “Popa Tanda”,  “Fata de birău”). Romanul său “Mara” a marcat un moment important în evoluţia romanului românesc (n.18 ianuarie 1848). Redactor al ziarului “Timpul”, director al “Tribunei” din Sibiu (1884-1890). Fondator, alături de Coşbuc şi Caragiale, al revistei “Vatra” (n.Şiria, jud. Arad 18.01.1848; (d.Panciu, jud.Vrancea).

·         1952 - A încetat din viaţă George Magheru, poet modernist şi dramaturg, care a cultivat o lirică nonconformistă şi un teatru de factură filosofică (piese de teatru: "Piele de cerb - pretext dramatic pentru meditaţiune", "Oglinda fermecată sau Divina re-creaţiune"; poezii: "Cântece la marginea nopţii") (n. 17/30 decembrie 1892).

·         1954 - A încetat din viaţă medicul neurolog Nicolae Ionescu-Siseşti, membru corespondent al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Americane de Neurologie (n. 11 februarie 1888). A fost  profesor de Neurologie la Facultatea de Medicină din București, director al Clinicii de Neurologie a Spitalului Colentina-București, membru corespondent (din 1939) al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Americane de Neurologie. A fost fratele academicianului Gheorghe Ionescu-Șișești, doctor în științe agricole al Universității din Jena, Turingia, Germania.

·         1955: A murit Fernand Léger, pictor si decorator francez, unul dintre promotorii cubismului ;(n.04.02.1881).
·         1962: Militia de frontieră est-germana ucide un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, acesta devenind prima victimă a zidului.
·         1964: A încetat din viaţă la Berlin, Mihail Ralea, estetician, sociolog, psiholog, filosof, eseist, critic literar, membru al Academiei Române: “Explicarea omului”, “Formarea ideii de personalitate”; (n. 1 mai 1896 la Husi ). A fost director al revistei “Viaţa Românească” (din 1933).



·         1969Otto Stern, fizician germano-american, laureat al Premiului Nobel în 1943 (n. 1888)
·         1969Ludwig Mies van der Rohe, arhitect german (n. 1886)
·         1973Conrad Aiken, scriitor american (n. 1889)
·         1983: A încetat din viaţă poetul Ira Gershwin, fratele compozitorului George Gershwin, împreună cu care a colaborat la realizarea unor hit-uri ale vremii (n. 6 decembrie 1896).
·         1984 - A murit Petru Arustei, poet şi pictor (n.23.03.1939).

·         1987: S-a sinucis, în închisoarea de la Spandau, Berlin, Rudolf Hess, politician naţional-socialist, condamnat în procesul de la Nürnberg, la închisoare pe viaţă pentru “complot împotriva păcii mondiale “şi “urzirea unui război de agresiune”; a fost adjunctul lui Adolf Hitler, iar în 1939 a fost desemnat drept cel de-al doilea succesor (după Goering) al Führerului ; (n. 26 aprilie 1894).
·         1987 - A încetat din viaţă dramaturgul Mihail Davidoglu: "Omul din Ceatal", "Minerii", "Cetatea de foc", "Nunta", "Suflete în furtună", "Ochii dragi ai bunicului" (n. 11 noiembrie 1910).

·         1988: Președintele Pakistanului, Muhammad Zia-ul-Haq, și ambasadorul SUA Arnold Raphel sunt uciși într-un accident de avion.
·         1990:  Béla Abody, scriitor, critic literar, traducător, redactor maghiar (n. 1931)
·         2006 - A încetat din viaţă regizorul şi jurnalistul francez Bernard Rapp (n. 17 februarie 1945).
·         2010Francesco Cossiga, politician italian, al 8-lea președinte al Italiei (n. 1928).
·         2014Dan Hăulică, critic de artă român (n. 1932).  Dan Hăulică (n. 7 februarie 1932, Iași – d. 17 august 2014, București a fost un eseist literar, critic de artă român, membru corespondent (din 1993) al Academiei Române, fost redactor-șef pentru o lungă perioadă de timp a revistei de literatură universală Secolul 20. A fost președinte al AICA (asociația internațională a criticilor de artă), ales în 1981. În 2012 era președinte de onoare al aceleiași asociații.[2]A fost președinte al CAMERA (consiliul mondial pentru editarea și cercetarea artei), ales în 1986. La data de 31 iulie 1990 Dan Hăulică a fost numit  ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.


Sărbători



RELIGIE ORTODOXĂ 17 August

Sf Mc Miron, preotul; Straton și Ciprian

În aceasta luna, în ziua a saptesprezecea, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Miron.

Sfântul Sfințit Mucenic Miron Preotul (Sec III) – a fost preot în provincia Ahaia (Grecia). Guvernatorul Ahaiei, Antipatru, dorind să ducă la îndeplinire porunca împăratului Deciu (249-251) a început a persecuta pe creștini. În ziua sărbătorii Nașterii Domnului, Antipatru a venit în lăcașul de cult unde slujea sfântul Miron pentru a prinde pe cei care participau la sfintele slujbe. Sfântul Miron l-a înfruntat pe guvernator în fața tuturor, scăpând astfel pe creștinii din biserică. Pentru aceasta sfântul a fost închis și supus supliciilor. Prin minune dumnezeiască a scăpat nevătămat din numeroasele chinuri la care a fost supus. A suferit moarte martirică prin decapitare în nord-vestul Asiei Mici, în orașul Cizic.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Straton si Ciprian.

Sfinții Mucenici Straton și Ciprian (303) – au suferit moarte martirică în timpul persecuției pornite de împăratul Dioclețian (284-305). Aceștia au fost prinși propovăduind pe Hristos fapt pentru care au închiși împreună cu animale sălbatice, însă prin providență divină au scăpat fără să pățească nimic. În cele din urmă au suferit moarte martirică prin foc, fiind arși de vii, în orașul Nicomidia (Asia Mică – astăzi satul Ismid). Tot astăzi Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Tirs.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


 Rugăciune

 Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Cel ce ai venit să mântuiești neamul omenesc din robia satanei, ceartă Tu duhurile cele necurate, care ne ispitesc și ne îndeamnă la rele și dă-ne credință tare, Doamne, ca să putem și noi sa-Ți urmăm Ție și să Te slăvim aici în viața aceasta câte zile ne-au mai rămas, iar dincolo să fim cu Tine în vecii vecilor. Amin.




ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 17 August

A.  PLĂCINTE
Plăcintă cu morcov
·       foi de plăcintă;
·       2 pachete margarină;
·       500 g zahăr;
·       500 g morcov ras pe răzătoarea mică;
·       7 linguri ulei;
·       1 vanilie;
·       ½ linguriţă bicarbonat stins în oţet sau lămâie
Se amestecă bine toate ingredientele şi se toarnă în tavă.
Se poate garnisi cu un strat obţinut din 100 g nuci măcinate şi 3 linguri gem.
Se dă la cuptor 20 – 25 minute.

B.  SALATE
Salată de castraveţi
·       10 castraveciori;
·       2 legături ceapă verde;
·       3 fire usturoi verde;
·       1 legătură mărar;
·       Ulei;
·       Oţet;
·       Sare
Castraveciorii tăiaţi rondele se amestecă într-un castron cu ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, mărarul, sarea, uleiul şi oţetul.

C.  SOSURI
Sos piperat
·       3 cepe potrivite fin tocate;
·       1 kg ardei roşii şi verzi;
·       500 g roşii bine coapte;
·       5 linguri ulei;
·       Sare;
·       Piper;
·       ¼ litru apă;
·       1 lingură oţet;
·       4 căţei usturoi pisaţi
Se căleşte ceapa în ulei 5 minute.
Se adaugă şi se lasă să se călească ardeii tăiaţi în solzi lungi.
Se adaugă roşiile decojite şi tăiate mărunt, sarea, piperul, oţetul, apa şi usturoiul.
Se lasă sosul să fiarbă 20 minute.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de zarzavaturi
·       2 cartofi;
·       2 morcovi;
·       1 ţelină mică;
·       1 praz;
·       2 roşii (sau suc de roşii);
·       2 cepe;
·       1 legătură pătrunjel;
·       ½ ceaşcă ulei;
·       Sare;
·       Piper
Se curăţă, se spală şi se taie zarzavaturile mărunt.
Se fierb în apă cu ulei până se sfarmă.
Se pasează astfel încât să se obţină o cremă.
Dacă este prea consistentă crema se poate subţia cu puţină apă.
Dacă este prea subţire se poate îngroşa cu 2 linguri fulgi de porumb care se dizolvă în puţină apă rece.

E.  MÂNCĂRURI
Musaca de vinete cu cartofi
·       8 – 10 cartofi mari;
·       4 – 5 vinete curăţate de coajă;
·       5 cepe;
·       1 ½ ceaşcă ulei;
·       1 ½ ceaşcă pesmet;
·       1 legătură mărar;
·       1 pahar vin;
·       Sare;
·       Piper;
·       5 – 6 roşii
Se curăţă şi se taie cartofii în felii groase, apoi se prăjesc.
Se căleşte ceapa în ulei şi se adaugă vinetele date pe răzătoarea mare. Se amestecă în mod continuu compoziţia.
Când vinetele devin maronii se adaugă roşiile date pe răzătoare, sarea, piperul, vinul şi mărarul.
Se lasă să scadă bine pe foc, având grijă să nu se lipească.
Se adaugă o ceaşcă de pesmet care trebuie să înghită tot lichidul. Dacă mai este lichid se mai pune pesmet, iar dacă amestecul s-a învârtoşat prea mult se mai diluează cu puţină apă.
În tava tapetată cu ulei se aşază alternativ: un strat de cartofi prăjiţi, apoi un strat de vinete.
Se pun atâtea straturi cât cuprinde tava.
Se acoperă totul cu sos beşamel.
Iată cum se face sosul beşamel:
Se dizolvă în 7 linguri de margarină, 7 linguri de făină amestecând cu mare grijă.
Când făina capătă culoarea gălbuie se adaugă treptat 3 ceşti de apă, sare şi piper.
Se răstoarnă sosul deasupra musacalei şi se presară ½ ceaşcă pesmet.
Se pune tava la cuptor la foc potrivit aproximativ o jumătate de oră.
Când se rumeneşte frumos se scoate din cuptor.
Se taie şi se aşază pe platou după ce se răceşte.

F.  DULCIURI
Chec cu mere
·       6 mere curăţate şi tăiate felii subţiri;
·       1 ½ ceaşcă zahăr;
·       1 ceaşcă ulei;
·       3 ceşti făină;
·       1 linguriţă praf de copt;
·       1 linguriţă bicarbonat;
·       1 linguriţă sare;
·       1 linguriţă scorţişoară;
·       ½ ceaşcă nucă pisată;
·       ½ ceaşcă stafide;
·       1 vanilie;
·       Zahăr pentru pudrat
Se pun merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc mic până ce zahărul se topeşte. Merele nu trebuie să se coacă, doar să se înmoaie.
Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte din făină, mirodeniile, sarea, nuca şi stafidele.
Se amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de făină. Compoziţia trebuie să fie groasă.
Se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace la foc potrivit 45 – 50 minute.
Când se răceşte bine se pudrează cu mult zahăr.



ARTE 17 August

INVITAȚIE LA OPERETĂ 17 August

Karl Zeller
Der Vogelhändler:




MUZICĂ 17 August

Ada Falcon



Georgia Gibbs, cântăreaţă americană
Georgia Gibbs - Hits (Full Album): 



Wayne Raney, cântăreţ şi muzicuţist american.




Sam Butera, saxofonist şi cântăreţ R&B american




Luther Allison, bluesman american.




Ed Sanders, vocalist şi chitarist american (Fugs, Vanity).




Gary Talley, chiatrist american (Box Tops).




Sib Hashian, baterist american (Boston).
BOSTON 



Steve Price, baterist american de studio




Kevin Rowland, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Dexy's Midnight Runners).
Dexys Midnight Runners: 



Colin Moulding, basist şi compozitor britanic (XTC).
XTC- 




Belinda Carlisle



Maria McKee, cântăreaţă, chitaristă şi compozitoare americană.






Tarja Turunen



ÎNREGISTRĂRI NOI:


Красивая Коллекция Босса Нова от Сергея Аверьянова


Werner Müller And His Orchestra ‎ Primavera


Les plus belles chansons d'Elton John || Elton John Best of 2018 || Elton John Complete Album



Juan Luis Guerra Éxitos Sus Mejores Romanticas Mix - Juan Luis Guerra 30 Grandes Éxitos Inolvidables


Relaxing Beautiful Instrumetnal Music, Spa, Sleep, "Winter And Spring" by Tim Janis






POEZIE 17 August

George Magheru

Biografie
Născut la Craiova, ca fiu al lui Romulus Magheru, colonel, (fratele generalului paşoptist Gheorghe Magheru) şi al Anei, fiica lui Ion Ghica, a rămas orfan de mic şi a trăit la moşia părintească din Ghergani, rudele dinspre mamă asigurându-i o educaţie excelentă - ceea ce îi va înlesni cândva prieteniile cu Enescu, Pallady, Steriadi, Catargi, Iser, Ghiaţă... Şcoala primară la Sf. Gheorghe din Bucureşti, 1899-1902, liceul Gh. Lazăr, 1903-1911,după care se înscrie la Medicină, dar la declanşarea războiului devine medic militar, terminându-şi apoi studiile în 1920 şi devenind cercetător la Institutul de seruri şi vaccinuri al lui Ioan Cantacuzino.Cu sănătatea mereu şubredă, dar nu lipsit de mijloace, s-a retras la Sinaia, însă a călătorit în Grecia, Italia, Austria, Franţa, Anglia.
S-a remacat ca poet şi dramaturg, colaborând la revistele literare ramuri şi Viaţa Românească.  A scris drame, tragedii dar şi comedii, feerii-basme, preocupat de probleme etice şi de idealism. Poeziile dovedesc un ludic şi un grav: Capricii, Coarde vecji şi noi, Poeme balkanice, Poeme antipoetice, socotit de aceea poet bizar, căci a combinat antonpannismul balcanic cu jocul secund barbian, folclorul şi mitul cu sofisticării cărturăreşti, într-un dozaj foarte personal. Poemul Europa decadentă, între suprarealism şi onirism, prezintă o defilare de situaţii şi personaje de bâlci-bazar, de zei şi nimfe. Vezi şi Însemnările lui Balkaneus. Poezia ca destindere, ca agrement înalt, probabil spre a se desprinde de ideea morţii.


Mi-e dor de poezie...
Deşi cu buzele de friguri arse
Mi-e dor de poezie, mi-este sete
De-acele ireale fete
Plecate-n basme şi nereîntoarse...

Şi-n ţara milenară evadez
Cu fata-anemică din cocaină,
Îi smulg de pe palori haina haină
Şi chem din opiu un bătrân chinez.

O, ce imateriali mai sunt pereţii
Încât lumina lunii mult prea grea
Molozul îl desprinde. Cade-o stea
Trezind din somnul milenar ereţii.

Tăcerea-i soră cu eternitatea
Şi bolţile-ireale par
Fantoma unor bolţi ştiute. Dar
Sunt mai reale ca realitatea.

Şi stelele-obosite cad sub osii,
Şi munca e departe, şi mi-e bine,
Şi merg printre ororile divine.
Chinezul spune sub mustaţa roşie:

«Orbit, Pământul nostru, de lumină
A luat-o-odată pe un drum greşit;
Şi-n ceţuri se înfundă fără vină
Cu cât îşi cată drumul rătăcit.

Şi poate că de-atuncea fără glorie
Pământul cade-n lungă ispăşire
Şi ceea ce numim — naivi „Istorie”
E doar o lungă, lungă prăbuşire.

Dar căutarea în necunoscut
În căile ceţoase din morfină
Ne va reda în vis un drum pierdut
Şi vom întoarce globul în lumină».

Şi  fata cocainei,  fată-ecvestră,
Spunea, purtându-mă pe-aripi de vânt:
«Posesia cu-adevărat terestră
Va fi la mii de mile de pământ».

Din volumul „Poezii inedite – Balade”


Parcă se prăbuşesc palate

Simţeam parcă se prăbuşesc palate
Şi parcă altele răsar din nori,
Şi zgomote de dărâmare se iviră
Ca la schimbarea unui vast decor;

Şi începea lumina să se-agaţe
Ici-colo de-un rechin, de coama spumii,
O uşă s-a trântit şi, de odată,
Prin fulger am văzut pe poarta Lumii,

Întunecatul spate trist al nopţii
Şi pieptul zilei care a venit;
Frecându-şi ochii, Lumea parcă spune:
„Pe ce tărâmuri, oare, m-am trezit?”

Şi începea în cer să se ghicească
Palatu-n care stă eternul Domn;
Coloanele erau sus aurite,
Iar jos, se coborau adânc în somn.

Şi lumea, printre voaluri înroşite,
Prin care se stingeau visuri lactee,
Iar adormea, părând în dimineaţă
O somnoroasă, tainică femee.

„O, te iubesc!”, spunea ea unui gnom
Ce-i săruta în somn ochiul şi zarea,
Iar sânul sub sărutu-nchipuit
Se ridica şi se umfla ca marea.

„Trezeşte-te”, spuneam eu adormitei
Înfăşurată-n neguri ca-ntr-un lutru.
„Trezeşte-te, căci visul din afară
E-atât de sfânt cât visul dinăuntru!”

„O, te iubesc", spunea încă dormind,
Privind pe dedesubt spre ochiu-nchis.
„Trezeşte-te!"-i spuneam, „şi-n realitate
Continuă vorba începută-n vis!”

Şi ea clipi şi iar închise ochii,
Căci i-a pătruns, prin gene blonde, soare;
„O, aş dormi, o, aş dormi în veci,
Căci mi-este frică de-orice deşteptare!”

Şi-apoi deschise-ncrezătoare ochii
Şi nu se dumirea de-atât frumos,
Căci viaţa noastră e o prelungire
A unui vis lung şi misterios.

Din volumul „Poezii inedite – Balade”


Imagini pentru a scuza un poet îndrăgostit

O minge care-n plin avânt
cu cât mai tare-atinge de pământ,
cu-atât se nalţă mai înalt spre cer;
viteazul obosit de-armuri de fier;
sau astrul îngheţat care ar vrea
să fie floare şi pe-un sân să stea;
sau plictisita de nălţime ciută;
sau licuriciul ce şi-ar lua drept paraşută
rochiţa-rândunicii să descindă dintr-o stea...

Din volumul „Poezii antipoetice – Oglinzi pasionate”, 1933


Ion Hadârcă

ION HADÂRCĂ - Biografie

(17. 08. 1949, Sângerei, Bălţi, Republica Moldova)
poet, eseist, publicist, traducător

Fiul Ninei şi al lui Dumitru Hadârcă, s-a născut la 17 august 1949 în comuna Sângereii Vechi (astăzi orăşelul Sângerei), judeţul Bălţi. În 1977 în colecţia „Debut” îi apare prima plachetă de versuri „Zilele” pentru care i se decernează Premiul tinere¬tului din republică (1979). Este unul dintre fondatorii Mişcării de Renaştere şi Eliberare Naţională şi primul Preşedinte al Frontului Popular din Moldova (1989-1992). A contribuit decisiv la proclamarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. În anul 1989 este ales deputat în Congresul Deputaţilor poporului din URSS şi în cinci legislaturi ale Parlamentului RM (1990-1994; 1994-1998; 2009, martie-iulie; 2009 – iulie pe lista Partidului Liberal). În perioada 1990-1993 a exercitat funcţia de prim-vice¬preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova (1990-1993). Actualmente este Preşedinte al Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal. Autor a peste 30 de volume de poezie, publicistică, eseuri şi traduceri literare, cunoscut în întregul areal al limbii române, la rându-i, tradus în mai multe limbi de circulaţie universală. În anul 1998, Ed. Eminescu din Bucureşti îi lansează în seria „Poeţi români contemporani” volumul de sinteză „Cetăţile albe”. În 1989, în cadrul Salonului Interna¬ţional de Carte Românească pentru Copii şi Tineret din Chişinău i se conferă Diploma de merit „Cartea anului” pentru antologia „Duminica Mare”. În 2000-2002 îi apar cartea-surpriză „Povestea Cerbului divin” şi „Bunicuţa zburătoare”. Este coautorul noului „Abecedar. Manual de limbă română” (Ed. Prut Internaţional, 2000), aflat la a XII-a ediţie. Este şef de proiect la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi coautor al volumului enciclopedic „Sângerei. Oameni. Istorie. Spiritualitate” (Chişinău, 2012), şef de cenaclu şi susţinător al tinerelor talente, laureat al revistei „Flacăra” (1992, sub directoratul lui George Arion), laureat al revistei „Convorbiri literare” pentru eseu (2001) şi laureat al Diplomei Internaţionale aiBBY în domeniul literaturii pentru copii „Hans Christian Andersen” (2010). Deţinător al medaliei „Mihai Eminescu” (2009) pentru volumul de versuri „Gheara de fum” (Ed. Garuda-Art, Chişinău, 2007) acordată de Academia Română. Decorat cu Ordinul Republicii Moldova (1996) pe care l-a declinat ulterior (2001) din motive de incompatibilitate cu resurecţia ideologiei comuniste. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN-clubului, membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni. Versurile lui IonHadârcă au fost traduse în limbile rusă, ucraineană, bielorusă, letonă, azerbaidjană, lituaniană, kazahă, armeană, engleză, franceză, italiană, maghiară, bulgară...

Scrieri
Poezie: Zilele (Chişinău, 1977), Lut ars (Chişinău, 1984), Darul vorbirii (Chişinău, 1985), Ambasadorul Atlantidei (Iaşi, 1996), Helenice (Chişinău, 1998), Două imperii (Chişinău, 1998), Cetăţile albe (Bucureşti, 1998), Albe cetăţile negre (1999), A fi în timp (Timişoara, 1999), Teoria stării inutile (Timişoara, 1999), Dezinfecţia de frontieră (Iaşi, 2001), Echipa de îngeri (Iaşi, 2001), Globul de mătase (Chişinău, 2001), Arta obsesiei (Iaşi, 2005), Artera Zen (Chişinău, 2006), Memoria celulozei (Iaşi, (2007), Pergamentele iernii (Iaşi, 2007), Gheara de fum (Chişinău, 2007), Pianul din abator (Chişinău, 2008); 101 poeme, Biodova (Bucureşti, 2009). Poezie pentru copii Baciul mieilor chirilici (1983), Noiţele (1985), Duminica Mare(1999), Povestea Cerbului Divin (2000, poveşti), Bunicuţa zburătoare (2002), De ce-i mare soarele (2002), Aproape trei cai (2003), Grăuncioare de lumină (2009, poveşti), Ionuţ cel nou-nouţ (2009). Publicis-tică: Arena cu iluzii (interviuri, discursuri, eseuri, Chişinău, 2000), Era barbară (Chişinău, 2005). Traduce din opera lui M. Cervantes, Ch. Baudelaire, A. Puşkin, M.Lermontov, G. Guillen, D. Harms, M. Aguirre, R. Alberti, M. Hernandes, F. Mayor, I. Draci, Nizami…

Antologii
Târgovişte-Chişinău-Sankt Petersburg. Antologie de poezie, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2012.

Referinţe
Ion Hadârcă. Bibliografie, Ch., 1999; Ion Hadârcă. Medalion literar, Biblioteca Naţională pentru Copii Ion Creangă (2005); Scriitorii Moldovei în lectura copiilor şi adolescenţilor(Dicţionar biobibliografic), Ed. Prut Internaţional, 2004; Cimpoi M., Pref. la cartea Zilele, Ch., 1977; Nastasiu V., Limpede ca şi cristalul, Tinerimea Moldovei, 4 dec. 1977; Chira Gh.,Biografie şi confesiune lirică, Tinerimea Moldovei, 3 sept. 1978; Cimpoi M., A fi în timp…, Tinerimea Moldovei, 23 nov., 1979; Dabija N., Pledoarie pentru poezie, Tinerimea Moldovei, 19 oct. 1979; Ţurcanu A. Ion Hadârcă – cioplitorul în bazalt, Tinerimea Moldovei, 25 mai 1979; Ţurcanu A. Exoduri în timp, în vol. Martor ocular, Ch., 1983; Ciocanu I., Refuzul pastişei,Nistru, 1982, nr. 4; Damian L., Despre poezia tânără, Lit. şi arta, 5 ian. 1978; Vatamanu I., Uimit de trandafir, în vol. Viaţa cuvântului, 1980; Hostiuc Şt., Ca uimirea lângă trandafir, Nistru, 1978, nr. 2; Moraru H., Înălţarea adâncurilor, Lit. şi arta, 25 oct. 1979; Dolgan M., O poezie a demnităţii umane, în vol. Poezia, adevăr artistic şi angajare socială, Ch., 1988; Cimpoi M., O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia, Ch., 1997; Păunescu A., Poezia care face istorie, Vremea, 1990, nr. 5; Ciocanu I., Atitudine şi mesaj în publicistica lui IonHadârcă, Lit. şi arta, 24 aug. 1999; Brumaru Al. I., Legătura peste Prut, Astra nr. 7-9, 1997, Braşov; Fotea C., Spătarul Milescu la Isarlâk, Salonul literar nr. 1, 1998, Focşani; Ciopraga Constantin, Sonetele lui Ion Hadârcă, Convorbiri literare, 2002, nr. 12; Roşioru I., Albe cetăţile negre (rec.), Convorbiri literare, 2001, nr. 4; Băciucu L., „Cioplitorul de bazalt…” în vol. A doua înviere, Ed. Orion, buc., 1999; Ţopa T., Are gustul frazei harnice, în vol. Condamnaţi la zbucium, Ed. Vast-M, 2003; Dinescu V., Ambasadorul Atlantidei, în vol. Confluenţe, Ed.Arionda, 2002; Colceriu N., Scriitorul în arena cu iluzii, Porto-Franco, ian-mart. 2002; Husar Al., Poetul în zale, Poezia, Iaşi, an. IX, nr. 3, 2003; Cimpoi M., Cele patru vânturi stilistice ale lui Ion Hadârcă, Limba Română, nr. 7. 8, 2004; Mănucă Dan, Ecoul timpului probabil, Limba Română, nr. 7-8, 2004; Urian T. ; Tranziţia dincolo de Prut, România literară, 2005, nr. 47; Busuioc N., Ion Hadârcă. Poezie şi existenţă, în vol. Cetatea gânditoare, Ed. Cronica, Iaşi, 2005; Bantoş A., Ion Hadârcă, scriitorul în faţa deşertului istoriei, Familia, nr. 11-12, 2011, Oradea.

Opinii
Textul poetic al lui Ion Hadârcă este dens, cu numeroase trimiteri la bogăţiile limbii, la istorie, la cultura noastră populară şi la culturile altor popoare. Expresia este proaspătă, cu o anumită doză de surpriză bine temperată. Dar în acelaşi timp poetul are gustul frazei arhaice, îi este familiar uzul expresiei cronicăreşti. (Liviu Damian)

Ion Hadârcă a adoptat postura de poet-copil ce priveşte în lume nu atât prin copilăria maturului, cât prin maturitatea copilului, încercat deja de asprimile timpului şi secolului. De aceea hamletizează în sens modern: „A fi în timp aceasta-i întrebarea”. (Mihai Cimpoi)

Volumul „Ambasadorul Atlantidei” anunţă o nouă tendinţă a poeziei lui Ion Hadârcă, în care echilibrul ideatic şi emoţia lirică se conjugă fericit cu expresia ludică şi ironia, şi completează imaginea unui poet modern, mereu deschis spre orizonturile poetice înnoitoare. (Arcadie Suceveanu)

„Ambasadorul Atlantidei” (Ed. Junimea, 1996) dezvăluie un liric şi, deopotrivă, un pamfletar, un cinic, ironic, amator de calambururi şi jocuri de limbaj, dar, totodată, şi un poet preocupat de „temele mari”, de cele care vizează condiţia umană de la acest sfârşit de mileniu. De altminteri, cartea debutează cu câteva poeme („Poemul deşertului”, „Saltimbecilia”, „Poezia”) care vorbesc despre poet şi poezie, implicându-le într-un abia disimulat proces moral, fără avocaţi, judecători, procurori şi fără boxe, desfăşurat la vedere... (Ioan Holban)

Ion Hadârcă este un intelectual de ţinută şi una dintre conştiinţele marcante ale vieţii culturale şi politice din Republica Moldova. Cartea sa „Era barbară” ajută la înţelegerea unei lumi despre care mulţi cred (din auzite) că ştiu totul, fără a şti, de fapt, mai nimic. (Tudorel Urian)

Sfera perfectă

locuim într-o sferă
perfectă
prin totala-i
imposibilitate
a demonstrării
ciudatei sale
sfericităţi

într-o sferă
de maximă precizie
şlefuită anume
prin dogma
unei cât mai năucitoare
relativităţi


Riduri antologice

mistreţul
mioara
şi căprioara
treceau şchiopătând
prin pădurea
de-argint

mistreţul
cu colţii
tociţi de poem

mioara
sedusă de folclorişti

şi căprioara
încă fecioară

dar culegând
antologice riduri
de pe frunţile
lui Homer
şi Plutarh

riduri-rânduri
de cărţi
înverzind
printre gânduri


Plutarh oprit la Prut

ienicerii sovietici
l-au oprit la Prut
pe suspectul Plutarh
mai întâi asigurându-l
că dincolo
în Ţara făgăduinţei
toţi sunt egali
şi nu există
nici o viaţă ilustră

mai apoi condamnându-l
că nicio biografie
recomandată de biroul
hotărârilor celor mai juste
n-a încăput
în Vieţile ilustre


Fragment ionescian

Ţară de Sus?
Ţară de Jos?
Desţărată moşie
Fără Hristos.
Curge prin apă
Un râu de granit
- Alo, Apusul!
- N-ai cumva nevoie
De Răsărit?
- Alo, cei de sus!
Dar trageţi odată
cortina sau apa
să înceteze actul final
impostorul
şi chemaţi la rampă
autorul!


Satul fără niciun locuitor
(„Jurnal de Chişinău”, 24 iulie 2007)


a murit s-a stins
şi ultimul locuitor
din satul neantului european
şi nici una din cele
două mitropolii
n-a venit să-i
ţină lumânarea

în urma sicriului
bocitoarea abisului
l-a bocit cu glas
de nisip şi de scrum
cu banderole negre
de vopsea chinuită
câteva pagini rupte
de ziar
l-au petrecut
în ultimul drum

ţânc al pământului
rămas să scâncească
la uşi sigilate
până la urmă
şi satul fără nici un locuitor
a emigrat în ţara
fără nici o localitate


Regele gol

deasupra lumii
orice muritor
săltat din luturi
de trei ori
e rege gol

odată când
scâncind de foame
adoarme crud
la sânul mamei

şi altădată
când citindu-i crezul
părintele
i-a săvârşit botezul

şi-n al iubirii tron
a treia oară
regele-i gol
lângă regina goală

în braţe albe/slabe
calde/reci
robi şi bezmetici
goi şi lacomi
suntem regi


Decapitarea de vis

în timpanele verzi ale verii
tot mai rar clipa-şi sună
paşii desculţi
tot mai reci amintiri
printre degete
printre nori zboară palid
găurită de viespi
turta lunii
turnată din ceară
şi prin sângele
unicornului rănit
trece în chiot
ultimul alai de nuntă
sau de vânătoare
pe când iscoadele cetăţii
decapitate de vis
stau de veghe
la porţile dimineţii
lampa răsăritului se stinge
de la acelaşi întrerupător


Parcul de iluzii spulberate

parcul de iluzii spulberate
se întinde mult peste real
pale de emoţii arse
încă răvăşesc coroana
câte unui vis
de mandarin
tremură din când în când
frunzişu-i
troienit
de pulberi aurii
pe alei cu degete flămânde
umbre trec
nu trec
fac valuri
ori pe-o clipă chiar
sfârşesc pe val
iată şi-o caretă fără cai
fără pânze fără surugiu
lunecă pe strunele
de harpă
dinspre nefiind spre nicăieri –
iată şi stăpânul
nesfârşitul
de pe ramuri strânge
câte-un omuleţ


Cruci de piatră

cruci de piatră
numai cruci de piatră
stau
în locul
crucilor de lemn

cruci de fier
de fontă de inox
stau în locul
crucilor de lemn

cruci de os
de marmoră
de aur
stau
în locul
crucilor
de lemn

tot mai lăudate
răstignirile

dar se pregătesc
şi de uraniu
de plutoniu
cruci
şi de pilat
pentru Cel
ce duce lemnul
ca pe-un fulg

Poemul deşertului

Un deştept
Vorbea-n deşert:
Multe ni-s
De nedescris
Multe nu-s
Demne de spus
Mult-puţinul
Mişcă plinul
Ideală
Lumea-i goală


Mandragora, cupa cu nectar 

În Agora
Timpul dat cu var să nu uite-şi leagănoduri la batistă
Mandragora

cupa cu nectar îşi aşteaptă-amanţii
optimistă
regi şi filosofi
şi deputaţi
în zadar îşi proiectează ora:
condamnată
cupei cu nitraţi
moare filosofic
Mandragora



Petru Arustei, poet şi pictor

În loc de biografie
Petru Aruștei (n. 23 martie 1939Podu Iloaieijudețul Iași — d. 17 august 1984Iași) a fost un poet și pictor român.
Cezar Ivanescu despre Petru Aruștei  •15 Iunie 2007:

Spuneam despre Petru Aruștei ca il consider, in eternitate, cel mai mare artist pe care l-am cunoscut in viata mea si, daca iubesc si urasc din tot sufletul Iasiul, il iubesc pentru ca mi-a prilejuit intalnirea cu un asemenea artist, si il urasc pentru ca l-a martirizat o viata si l-a omorat fara mila in vara anului 1984...

Petru Aruștei descindea in Iasi cu grupul studentilor din Podu-Iloaiei (o comuna din preajma Iasiului), grup condus de Laurentiu Ciobanu (Dan Laurentiu) si intr-un tarziu s-a stabilit definitiv in Iasi, muncind pe unde gasea de lucru, pictand si scriind...

Ca si Brancusi, Petru Arustei era autodidactul exemplar, instruit in pictura, literatura, filosofie si muzica, uneori peste nivelul unora dintre noi care au facut cariere universitare... Era un barbat puternic si sanatos si-l vedeam traind mult si apucand sa se bucure de o glorie binemeritata inca din timpul vietii sale...

Toata opera sa plastica e risipita prin colectii particulare sau pe la prieteni si nu stiu daca voi avea norocul sa intocmesc un catalog cu toate lucrarile sale sau sa tiparesc un album care sa contina reproduceri dupa lucrarile sale reprezentative, ilustrandu-i vocatia de pictor genial...

In ceea ce priveste poezia lui Petru Arustei, am ingrijit, impreuna cu poetul Lucian Vasiliu, o editie postum a poemelor sale in proza, Moarte si Renastere si Supravietuire (Institutul European, Iasi, 1994), editie incompleta, dar edificatoare pentru cunoscatori, opera postuma de valoarea unui Lautreamont... O mare literatura cum e literatura franceza nu-i permite sa-i ignore pe Lautreamont sau pe Raymond Radiguet, literatura romana, prin criticii si istoricii ei literari oficiali, isi permite sa-l ignore pe un Petru Arustei si nu doar pe el...

Numai un sclerozat mintal mai poate trata drept autori, intr-o istorie literara, nonvalori absolute ca V. Em. Galan sau Titus Popovici si ignora nume ca Gabriela Cretan sau Cristian Simionescu... Asa se scrie la noi, inca, istoria... Ar trebui sa evoc multe figuri interesante si sa narez intamplari care m-au legat profund de Iasi, pentru toata viata, si probabil ca o voi face intr-o buna zi...

E suficient sa spun, deocamdata, ca Iasiul mi-a fixat definitiv ideea de Centru al Lumii si oriunde m-as fi asezat, temporar, pentru a trai si a scrie, m-am simtit, in adancul meu, apartinind Cetatii Eterne, considerand toate celelalte orase in care am locuit (inclusiv blestematul Bucuresti) drept niste suburbii ale Iasiului...

Condamnare - Adrian Păunescu


Control la inimă - Adrian Păunescu





TEATRU/ FILM 17 August

Moara cu noroc
Film - La moara cu noroc HQ

Mara
Mara - Ioan Slavici Film pentru BAC calitate: https://youtu.be/0LMx3mSdhBo.



Viata e prea scurta - Andre Roussine





GÂNDURI PESTE TIMP 17 August

Ioan Slavici - Citate:





















SFATURI UTILE 17 August

De ce ar trebui sa reducem consumul de carne !!

1. CARNEA CONSUMA ENERGIE VITALA, in procesul digestiei, in loc sa o genereze. Proteina animala este un lanț de aminoacizi, care trebuie întîi descompus în elemente constitutive, pentru ca organismul să o poată folosi. Asta presupune eforturi energetice uriașe. Cu alte cuvinte în loc sa-ți dea, îți fură din energie.
2. CARNEA CONȚINE ADRENALINĂ ÎN CANTITĂȚI MARI (secretată de groaza animalelor sacrificate) care epuizează glandele suprarenale umane și duce în timp la hipertensiune. Adrenalina provoacă furie și agresivitate celui care consuma carne.
3. CARNEA E TOXICĂ, datorita acidului uric (care provoacă guta), acidul fosforic și acidul sulfuric, formați în procesul de digestie și metabolismul proteinelor din carne. Acești acizi au o acțiune iritantă și inflamatoare asupra țesuturilor.
4. CARNEA ELIMINĂ CALCIUL din organism, datorită azotului din compoziția proteinei din carne, cu conținut bogat în fosfor.
5. CARNEA E ACIDĂ, ducînd la inflamații ale țesuturilor și degradarea lor rapidă și la așa numita acidoză, cauza tuturor bolilor. De la o raceala pînă la cancer!
6. CARNEA CREȘTE COLESTEROLUL ducînd la accidente vasculare, hipertensiune arterială, angină pectorală, boli de inimă, obezitate și impotență, etc.
7. CARNEA PROMOVEAZĂ CALCULII HEPATICI ȘI BILIARI
8. PROTEINELE ANIMALE PUTREZESC în interiorul organismului, dînd trupului un miros greu.
9. CARNEA DUCE LA APARIȚIA CANCERULUI DE COLON. Mai ales consumul de carne roșie este asociat cu creșterea compușilor de tip N-Nitroso din culturile de bacterii intestinale, care lezează colonul și provoacă tumori maligne la nivelul lui.
10. CARNEA DUCE LA APARITIA CANCERULUI HEPATIC SI PANCREATIC
11. CREȘTEREA ANIMALELOR SE FACE ÎN CONDIȚII DEZUMANIZANTE PENTRU CRESCĂTORI, în spații închise, lipsite de lumina soarelui sau de aer curat. Animalele sunt injectate cu hormoni de creștere, hrănite cu furaje pline de pesticide și ierbicide, cu concentrate făcute din faină de oase, bolnave de cancer, cel mai adesea. Sunt maltratate și ucise apoi cu cruzime.
12. CREȘTEREA ANIMALELOR A FĂCUT RAVAGII MEDIULUI. Defrișările masive, pentru ca în locul pădurilor să se creeze locuri de pășunat, au dezechilibrat eco-sistemul planetar, distrugînd habitatul natural al animalelor sălbatice, diminuînd cantitatea de oxigen și provocind încălzirea globală.
13. CONSUMUL DE CARNE SCURTEAZA VIAȚA (prin epuizarea în timp a organelor vitale).
14. CONSUMUL DE CARNE STIMULEAZA, IRITĂ SI INFLAMEAZĂ ORGANELE SEXALE (În special glanda prostatei, ducÎnd la apariția prostatitei)
15. CARNEA ESTE INJECTATA CU HORMONI DE CREȘTERE, ANTIBIOTICE ȘI VACCINURI, toate considerate cancerigene.
16. ANIMALELE SUNT HRĂNITE CU UN AMESTEC DE FURAJE ȘI CARNE TOCATĂ, PROVENITĂ DE LA VACI, PORCI, GĂINI BOLNAVE ȘI AGONIZANTE ȘI OI MOARTE. și îmbolnăvesc animalele, așa cum îi îmbolnăvesc și pe oameni. Ăsta este motivul apariției unor boli teribile Aceste practici duc la acidoză ca “boala vacii nebune”.
17. INGESTIA DE PROTEINĂ ANIMALĂ INTERFEREAZĂ CU ABSORBȚIA MANGANULUI DIN ORGANISM, ceea ce poate provoca amețeli, tulburări de echilibru, spasme, convulsii, probleme de transmitere a impulsurilor neuronale (miastenie, aritmie cardiaca, fibrilații), probleme neuromusculare, boala Parkinson si boala Lou Gehring.
18. CARNEA ABUNDĂ ÎN CELULE ROȘII MOARTE, cu conținut mare de fier ionizat (extrem de diferit de cel de origine vegetala), care poate duce la scăderea nivelului de crom (necesar în transferul de insulină), scăderea nivelului de zinc (necesar în producerea insulinei și a energiei), lezarea țesuturilor hepatice, pancreatice si renale; scăderea nivelului de calciu, creșterea nivelului de sodiu (cauzatoare de edeme)
19. CARNEA ESTE PRINCIPALA CAUZĂ CARE DUCE – ÎN MOD DIRECT – LA DEGRADARE DANTURII, datorita faptului ca interferează cu absorbția calciului;
20. CARNEA E INADECVATĂ CONSUMULUI UMAN DIN CEL PUȚIN 7 MOTIVE:
a) carnivorele au gheare cu care iși prind prada; oamenii, n-au;
carnivorele au canini și incisivi puternici, cu care sfîșîie carnea, dar n-au în schimb molari plați cu care să o mestece, așa că o înghit bucăti întregi; oamenii nu au dinții din față ascuțiți, dar au molari destinați să macine bine bolul alimentar;
c) carnivorele au tractul digestiv doar de trei ori mai mare decît lungimea corpului, ceea ce faciliteaza evacuarea destul de rapidă a carnii digerate, intrate in putrefacție; oamenii au traiectul digestiv de 10-12 ori mai mare decît lungimea corpului, unde carnea intrată in putrefactie poate stagna și pina la 5 zile într-un corp încă sănătos, dar uneori rămîne lipită de pereții colonului ani de zile, sub forma așa numitei plăci mucoidale.
d) stomacul carnivorelor secretă acid clorhidric puternic, care digeră proteina animală; stomacul uman secretă un acid clorhidric de 20 de ori mai slab decît cel al carnivorelor.
e) glandele salivare ale carnivorele n-au rolul de a pre-digera alimentele; la oameni s-au dezvoltat glande salivare productive, al caror produs (saliva) are enzime puternice care predigeră carbohidrații.
f) saliva carnivorelor este acidă; saliva oamenilor este alcalină.
g) digestia nutrienților se face rapid și direct în stomacul carnivorelor, sub influența acidului clorhidric puternic; digestia omului începe în gură, sub acțiunea enzimelor salivare specializate în carbohidrați și lipide, trece în stomac, unde se descompun proteinele cu ajutorul pepsinei și se desfasoară în toată plenitudinea ei, lent, în intestinul subțire al omului. Absorbția nutrienților are loc abia în intestinul gros, după un parcurs lung, uneori de 7 metri, cît are tractul digestiv.
21. CARNEA ANIMALĂ NU E CU NIMIC DIFERITĂ DE CEA UMANĂ, AVÎND ACEEAȘI COMPOZIȚIE CHIMICĂ.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...