marți, 16 ianuarie 2018

17 IANUARIE 2018

RELIGIE ORTODOXĂ 17 Ianuarie

+)Sf Cuv Antonie cel Mare; Sf Cuv Antonie cel Nou din Veria

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socotit a fi intemeietorul vietii monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti.
Nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251, acest mare luminator al credintei a fost fiul unor tarani crestini instariti. In acest mediu a deprins calea credintei.
Pe cand Antonie avea 20 de ani, dupa moartea parintilor sai, intrebandu-se despre drumul sau in viata, fericitul a auzit in biserica cuvintele lui Hristos:
“Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi” (Matei 19, 21).
Antonie, punand aceste cuvinte in inima sa, si-a impartit averea la saraci, si-a incredintat sora unei comunitati de fecioare si s-a retras in singuratate.
Stiti cum de-a pururea opream pe cei ce fac aceasta si le porunceam sa inceteze un obicei ca acesta; deci, voi ingropati trupul meu si sub pamant ascundeti-l. Apoi sa paziti taina intre voi, ca nimeni sa nu stie locul, afara de voi singuri. Iar eu la invierea mortilor il voi lua nestricacios de la Mantuitorul.
Impartiti hainele mele si dati lui Atanasie episcopul un cojoc si haina pe care o asterneam, pe care el mi-a dat-o nefolosita, iar la mine s-a invechit. Celalalt cojoc dati-l lui Serapion, episcopul; voi tineti haina cea de par, si mantuiti-va fiilor, fiti sanatosi; ca Antonie acum se muta si nu mai este impreuna cu voi”.
Dupa ce zise acestea si aceia l-au sarutat, ca pe niste prieteni au vazut ingerii care venira la dansul si, bucurandu-se de dansii, el si-a intins picioarele si zacand cu fata in sus, se arata vesel; dupa aceea si-a dat sufletul, si s-a dus la Sfintii Parinti.
Iar ucenicii lui, precum le daduse porunca, infasurandu-l si ingropandu-l, au ascuns trupul lui sub pamant. Si nimeni nu stie pana acum unde este ascuns, afara de cei doi ucenici ai lui.”


Sfântul Cuvios Antonie cel Nou de la Veria

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Antonie cel Nou, purtătorul de Dumnezeu şi făcătorul de minuni, care a sihăstrit în schitul Veria, şi care în pace s-a săvârşit.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.



ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 17 Ianuarie

A.  PLĂCINTE, GUSTĂRI
Măsline aperitiv
Se spală măslinele în apă caldă, apoi se răcesc cu apă, după care se stropesc cu ulei.
Se aranjează pe un platou şi se decorează pe margine cu felii de lămâie.

B.  SALATE
 Ardei orientali
Se spală ardeii, se îndepărtează cotorul şi seminţele şi se spală din nou.
Se taie ardeii în bucăţi mari.
Se toacă 1 – 2 cepe şi se înăbuşe cu ulei.
Se adaugă ardeii, 1 – 2 căţei de usturoi tăiaţi feliuţe şi 1 – 2 ceşti apă.
Se fierb la foc mic până se pătrund ardeii şi se reduce zeama.
Se servesc reci.

C.  SOSURI
Sos alb
Se prepară un rântaş necolorat din 50 g ulei şi 75 g făină. Se stinge cu ½ litri zeamă de legume fierte, se adaugă sare şi se amestecă până se obţine o compoziţie cremoasă fără cocoloaşe de făină.
Se fiebe circa 40 minute la foc domol, apoi se trece prin sită.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de fasole uscată
Se fierbe fasolea cu zarzavat.
Când e fiartă se pasează.
Se lasă să mai dea câteva clocote.
După ce se ia de pe foc se adaugă o lingură de ulei.
Se serveşte cu crutoane din pâine prăjită.

E.  MÂNCĂRURI
Mâncare de cartofi
Se curăţă cartofii de coajă şi se spală.
Se taie în sferturi şi se pun într-o cratiţă, împreună cu o ceapă tocată, un ardei verde tăiat fileuri, apă cât să acopere cartofii, o ceaşcă de ulei şi puțină sare.
Se acoperă cratiţa şi se pune la foc moderat.
Când cartofii sunt pătrunşi se adaugă 2 – 3 roşii curăţate de pieliţă şi tăiate în bucăţi mici sau conținutul unei cutii de conservă de cuburi de roșii şi se mai fierbe 10 – 15 minute fără capac.
Se serveşte răcorită, presărată cu pătrunjel verde tocat.

F.  DULCIURI
Covrigei cu amoniac
·       1 pahar ulei;
·       1 pahar zahăr;
·       Zeama de la o lămâie;
·       ½ pahar coniac;
·       1 lingură bicarbonat;
·       Făină cât cuprinde
Se topeşte zahărul în apă şi ulei, se adaugă zeama de lămâie şi bicarbonatul dizolvat în ea, făina şi se frământă bine.
Aluatul nu trebuie să fie tare.
Se modelează covrigei, se presară cu mac sau susan şi se coc la cuptor bine încins.




ISTORIE PE ZILE 17 Ianuarie

Evenimente
·         1258: Hanul mongol Hulagu ocupă Bagdadul, punând capăt califatului condus de dinastia Abbasizilor
·         1287: Regele Aragonului  Alfonso al III=lea invadeaza insula Minorca eliberand-o de sub dominatia araba. Cea mai mare parte a locuitorilor musulmani ai insulei au fost vanduti ca sclavi
·         1377 – Papa Grigore al  XI- lea, (n.11, c. 1329 – d. 27 martie 1378)  a mutat sediul  papalitatii inapoi la Roma, parasind Avignonul. A fost capul Bisericii Catolice  de la 30 decembrie 1370 pana la la moartea sa,  fiind al șaptelea și ultimul papa la Avignon.
·         1524:  Exploratorul italian Verrazano cauta un drum spre China. Navigatorul şi exploratorul Giovanni da Verrazano  incearca sa descopere prin nord-vest,plecand din Europa,drumul spre China cu caravela Dauphine si un  echipaj de cincizeci de oameni. Pe 1 martie, el atinge coastele americane in apropiere de Cape Fears  si putin mai tarziu ale actualei Carolina de Nord,si  apoi coasta americană a Newfoundlandului. A fost un explorator italian aflat  în serviciul coroanei franceze. El este renumit datorită faptului că este primul european care a  explorat  coasta Americii de Nord, între Carolina de Sud si Terra Nova, inclusiv golful New York.
·         1562:  În Franta, “Edictul de toleranta de la Saint Germain ” a acordat protestantilor hughenoti libertatea practicarii cultului lor.
·         1595:  Regele Henric al IV-lea al Frantei declara razboi Spaniei.
·         1749: Grigore al II-lea Ghica, domnitorul Țării Românești, dă hrisovul prin care  stabilește bugetul Academiei Domnești din Bucuresti. Academia domnească de la Bucureşti a fost o instituţie de învăţământ superior, activă de la sfârşitul secolului al 17-lea şi până la începutul secolului al 19-lea. Academia a fost fondată în 1694, la iniţiativa Prinţului Constantin Brâncoveanu. Ea a suferit mai multe reorganizări, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Constantin Mavrocordat, Constantin Racoviţă şi Alexandru Ipsilanti. Limba de studiu a fost greaca, limba universală a culturii în lumea ortodoxă. În cea mai mare parte, profesorii au fost de origine greacă, iar studenţii proveneau  din toate colţurile lumii ortodoxe. În 1818 Gheorghe Lazăr a început să predea în limba română, iar in 1821, academia în limba greacă a fost desfinţată şi înlocuită cu o instituţie similară în limba română, Academia Sfântul Sava. Grigore al II-lea Ghica a fost domn al Moldovei de patru ori: 26 septembrie 1726 – 5 aprilie 1733, 16 noiembrie 1735 – 3 septembrie 1739, octombrie 1739 – 13 septembrie 1741 și mai 1747 – aprilie 1748 și al Țării Românești de două ori: 5 aprilie 1733 – 16 noiembrie 1735 și aprilie 1748 – 23 august 1752. A reparat mai multe mănăstiri și a zidit mănăstirile Frumoasa și Pantelimon (București) și a înființat tot acolo și un spital. A murit ca domnitor la 23 august 1752 (posibil ca urmare a unei supradoze de opium) și este înmormântat la mănăstirea Pantelimon (București).

·         1821: A fost redactat "Cererile norodului românesc", document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme. Domnul Ţării să nu aducă cu înălţimea sa aicea în ţară mai mulţi boieri greci decât patru, adică un postelnic mare şi un cămăraş şi un portar şi un grămatic mare. Toate scaunele arhiereşti şi toate mănăstirile Ţării să fie apărate cu totul de către călugări greci, rămâind pe sama Ţării, precum este legat şi precum să coprinde în hatişeriful răposatului întru fericire împăratul sultan Selim din anul 1802. Din şase dăjdii, care s-au întocmit de către măria sa domnul Caragea, două să lipsească cu totul, iar patru să rămâie după aceiaşi legătură socotindu-se pe trei luni, una. Toate câte s-au întocmit şi s-au făcut de către răposat întru fericire domnul Alexandru Şuţu să strice cu totul, şi să rămâie toţi streinii şi toate cumpăniile precum s-au întocmit de către
măria sa domnul Caragea; cum şi toate ludile câte s-au mai adăogat pe la judeţe de către numitul domn Suţu să scază; iar anaforalile şi întăririle ce s-au făcut de către acel domn asupra arătatelor madele, în faţa norodului, să arză toate; precum şi oieritul şi dijmăritul şi vinăriciu, să nu fie slobod a să mai adăuga măcar un bănuţ piste legătura ce s-au făcut de către domnul Caragea. […]Toate dregătoriile Ţării, atât cele politiceşti, cât şi cele bisericeşti, de la cea mare până la cea mai mică, să nu să mai orânduiască prin dare de bani, pentru ca să poată lipsi jafurile din ţară. Asemenea şi toate dările preoţeşti să scază, după cuviinţă. Şi preoţi cu dare de bani să nu mai facă, ci numai care va fi destoinic şi unde face trebuinţă. Zapcii prin plăşi să nu fie slobod a să orândui câte doi, ci numai câte unul, şi acela să fie pământean, şi prin chezăşie că nu va face jaf. Caftane cu bani să înceteze cu totul de a să mai face, ci numai după slujbă. Posluşnicii să lipsească cu totul, fiindcă este numai un catahrisis al Ţării şi folos al jefuitorilor; precum şi toţi scutelnicii. Dregătoria spătării cei mari, dimpreună cu toţi dregătorii şi toţi slujitorii spătăreşti, să lipsească cu totul, fiindcă este de mare stricăciune Ţării, despre partea jafurilor, cu căpităniile lor cele spătăreşti. Ţara să fie volnică a-ş face şi a ţinea patru mii de ostaşi panduri cu căpeteniile lor şi două sute arnăuţi, scutiţi de toate dările, şi cu leafă uşoară, a cărora leafă să economisească din veniturile mănăstirilor. Toate lefile streinilor să lipsească cu totul. Toţi dregători judecătoriilor şi ai calemurilor să împuţineze, rămâind numai precum au fost în vechime; şi lefile să le fie uşoare. Asemenea şi havaetu jălbilor şi cărţilor de judecată să scază. Prăvilniceasca Condică a domnului Caragea să lipsească cu totul, nefiind făcută cu voinţa a tot norodul; iar a domnului Ipsilant să rămâie bună şi să urmeze.

·         1834 - S-a încheiat o Convenţie ruso-turcă la Petersburg, prin care Poarta a recunoscut Regulamentul organic potrivit prevederilor Tratatului de la Adrianopol din septembrie 1829. S-a prevăzut ca, în mod excepţional, primii domni ai celor două Principate Române să fie numiţi de cele două puteri semnatare ale Convenţiei
·         1852: Marea Britanie  recunoaste independenta statului burilor din Transvaal (Africa de Sud).
·         1859: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza numeşte primul prim-ministru al Moldovei pe Vasile Sturdza. Vasile Sturdza, (n. 8 noiembrie 1810 - d. ianuarie 1870), este fiul vornicului Constantin Sturza din Bîrlad. A făcut studiile în străinătate şi s-a întors în Moldova în 1833. Pînă în 1849, s-a ocupat mai mult de agricultură. Între 1849 şi 1850 este judecător în Divanul Domnesc din Iaşi, iar în 1850 ajunge Ministru de Lucrări Publice în Moldova. La 1856 este Preşedintele Divanului Domnesc, iar la 1857, Comisar al guvernului pe lîngă Banca Naţională a Moldovei. Între octombrie 1858 şi ianuarie 1859 este membru al căimăcămiei de trei împreună cu Ştefan Catargiu şi Anastasie Panu şi luptă pentru unirea Principatelor Române. La 15 ianuarie 1859 este numit Ministru de Interne şi Preşedinte al Consiliului din Moldova. La 14 februarie 1862, înfiinţându-se Înalta Curte de Casaţie, este numit primul ei preşedinte, până la 19 octombrie 1868, când se retrage din viaţa publică.

·         1879: Guvernul României depune mesajul de revizuire a articolului 7 din Constituția de la 1866, în baza căruia urma să se acorde cetățenia română evreilor pământeni.
·         1893:  Comitetul Cetățenesc de Siguranță Publică, condus de Lorrin Thurston, a răsturnat guvernul reginei Liliʻuokalani din Regatul Hawaii.  Un asa numit „Comitet Cetățenesc de Siguranță Publică”, condus de Lorrin Thurston lider al coloniştilor  albi din Hawaii, au  răsturnat-o  de la putere pe regina Liliuokalani, dorind  anexarea acestui teritoriu la Statele Unite ale Americii. Preşedintele american  Harrison a acceptat proiectul, dar a fost învins în alegerile din 1892. La 14 ianuarie 1893, un grup alcătuit din americani și europeni au format un Comitet de Siguranță încercând să răstoarne regatul Hawaii, să o detroneze pe regină și să  anexeze Hawaii, la Statele Unite ale Americii. ” Comitetul de siguranță” și-a exprimat îngrijorarea pentru siguranța și proprietatea cetățenilor americani. Ca răspuns, guvernul SUA a trimis  o companie de pușcași marini americani din Boston și două companii ale marinei americane pentru a lua poziții in Hawaii. La 17 ianuarie 1893, regina a renunțat la tron anunțând că motivul a fost de a “evita orice coliziune cu  forțele armate, și, probabil, pierderile de vieți omenești.” Anexarea oficiala a  acestor insule se va produce în cele din urmă în 1898, după semnarea unui acord cu Japonia.
·         1904: Piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.
·         1906:  În baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și "brevete de importații".
·         1912Robert Falcon Scott, capitan în armata britanică, atinge Polul Sud, la o lună după norvegianul Roald Amundsen. Robert Falcon Scott (n. 6 iunie 1868 — d. 29 martie 1912) a fost un ofițer englez, explorator al Antarcticii, cunoscut și datorită faptului că a pierdut întrecerea cu Roald Amundsen de a ajunge primul la Polul Sud, pierzându-și viața la întoarcere împreună cu cei 4 membri ai expediției. Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872, Fredrikstad, Østfold, – d. 18 iunie 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare în Arctica Expediția Terra Nova (1910–1912), oficial numită Expediția Britanică Antarctică 1910, a fost o misiune condusă de Robert Falcon Scott cu obiectivul de a fi primul care ajunge la Polul Sud geografic. Expediția a ajuns la Polul Sud pe 17 ianuarie 1912, însă doar pentru a descoperi că norvegienii conduși de Roald Amundsen atinseseră acest punct cu 33 de zile în urmă. Întreaga echipă a lui Scott a murit pe drumul de întoarcere, unele cadavre, jurnale și fotografii fiind găsite de o echipă de căutare opt luni mai târziu – in imagine, Expediția lui Scott la Polul Sud, 18 ianuarie 1912. De la stânga la dreapta: (în picioare) Oates, Scott, Wilson; (jos) Bowers, Edgar Evans.
·         1913: Raymond Poincaré este ales președinte al Franței. Își va începe mandatul ca cel de-al 10-lea președinte al Franței la 18 februarie. Raymond Poincaré (n. 20 august 1860, Bar-le-Duc, Franța; d. 15 octombrie 1934, Paris) a fost un avocat și om politic francez, prim-ministru al Franței de mai multe ori și președinte între 1913–1920. Era văr primar cu matematicianul Henri Poincaré.
·         1917SUA plătește Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru Insulele Virgine Americane. Insulele Virgine Americane reprezintă un grup de insule în Marea Caraibelor care aparține Statelor Unite ale Americii. Geografic, insulele aparțin de Insulele Virgine și sunt compuse din 4 insule principale și mai multe insule mici. Suprafața totală este de 346,3 km pătrați iar populația era de 108,612 locuitori (2000).
·         1929: A iesit în lume pentru prima oara, Popeye marinarul, unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate. Aceasta prima aparitie a avut loc într-o serie de benzi desenate de Elzie Segar, în ziarul «Evening Journal». În 1937, producatorii americani  de spanac i-au ridicat lui Popeye o statuie în Crystal City, in semn de recunostinta  ca vânzarile crescusera cu 30 %.
·         1933: Noua reducere a salariilor și a pensiilor cu 10-12,5% (a treia "curbă de sacrificiu"), aprobată de Parlament la 13 februarie 1933

·         1945: Eliberarea orașului Varșovia de sub ocupația hitleristă.
·         1946: Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, și adoptă principiile de funcționare ale acestui organism internațional.
·         1949: Se încheie, cu 11 condamnări la cîte 5 ani de închisoare, procesul conducerii Partidului Comunist din SUA
·         1957URSS și R.P.Chineză au emis o declarație comună prin care condamnau "Doctrina Eisenhower".
·         1966:  Se produce gravul incident de la Palomares, in Spania, in care un bombardier american B 57 se ciocneste cu un alt avion si pierde patru bombe nucleare, dintre care una pe fundul marii.Gasirea tuturor dispozitivelor atomice a durat 80 de zile de căutări. Ultima bomba a fost gasita  la adâncimea de 880 metri. Echipajul submarinului USS Petrel a reuşit să o aducă în siguranţă la suprafaţă, iar crucişătorul USS Cascade a venit din Napoli pentru a prelua periculoasa încărcătură şi a o trimite înapoi în Statele Unite. La Palomares, solul şi atmosfera au fost contaminate cu plutoniu, principalul element radioactiv dintr-o bombă cu hidrogen.
Comandantul bazei americane din Torrejon, Spania, general-maior Delmar E. Wilson, s-a deplasat urgent la scena accidentului, alături de o echipă specializată pentru astfel de dezastre. Din fericire, prima bombă descoperită era aproape intactă. Printr-o minune şi mai mare, explozibilii convenţionali din ogivele celorlalte două bombe căzute la sol au detonat fără să declanşeze explozia nuclară. Totuşi, explozibilii convenţionali au ars plutoniul piroforic, ceea ce a dus la producerea unui nor radioactiv dispersat în cele din urmă de curenţii de aer de deasupra coastei maritime spaniole.Urmările incidentului nu au fost deloc minore. O suprafaţă de 260 hectare a fost puternic contaminată cu material radioactiv. Suprafaţa în cauză cuprindea ansambluri rezidenţiale, terenuri agricole şi păduri. Oraşul Palomares şi împrejurimile sale au fost evacuate de urgenţă, iar o parte din locuitori au suferit, ulterior, de diferite forme de cancer, unii dintre ei murind la scurt timp de la expunerea lor la radiaţii. Astăzi, localnicii nu mai au în organism urme de substanţe radioactive, dar cercetătorii au descoperit recent că legumele şi animalele domestice din zonă prezintă încă valori nefiresc de mari ale radiaţiilor.
·         1966: Simon și Garfunkel lansează al doilea lor album, "Sounds of Silence" Piesa pricipală a albumului este The Sound of Silence.
·         1975Bob Dylan lansează "Blood on the Tracks", considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui.
·         1991Helmut Kohl este reales în funcția de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.
·         1991Harald al V-lea devine rege al Norvegiei la moartea tatălui său, Olav al V-lea.
·         1992: În timpul vizitei din Coreea de Sud, primul ministru japonez, Kiichi Miyazawa, cere scuze pentru forțarea femeilor coreene în sclavie sexuală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
·         1995: Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a avut loc în apropiere de KobeJaponia a provocat 6.433 victime umane și a produs pagube materiale.
·         1998: Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de catre Paula Jones, este audiat sub jurămînt timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA cînd un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.
·         1999: Ultimatumul greviștilor din Valea Jiului: dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, refuză.

·         2010 – In Haiti, s-a declarat starea de urgenţă. Aproximativ 70.000 de morti au fost îngropati în gropi comune, dupa  cutremurul catastrofal care a devastat ţara.
·         2010 – În Nigeria se produc tulburari grave intre grupuri de crestini si musulmani, in urma carora se inregistreaza 200 de morti.


Nașteri
·         1504: Papa Pius al V-lea (d. 1572)
·         1600Pedro Calderón de la Barca, dramaturg spaniol (d. 1681)
·         1659: S-a nascut  compozitorul si violonistul italian Antonio Verracini (d.1745).
·         1705 -  S-a născut arhitectul şi urbanistul francez Jacques François Blondel, personalitate a arhitecturii din perioada lui Ludovic al XV-lea (m.09.01.1774).
·         1706: S-a nascut la Boston, Benjamin Franklin,ultimul dintr-o familie cu 17 copii. Benjamin Franklin a fost una dintre cele mai faimoase figuri ale istoriei Americii, un om de ştiinţă şi litere si un mare inventator. Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic. A organizat prima bibliotecă din America, a fost un inventator care a creat multe obiecte, care sunt indispensabile astăzi, printre care se pot menționa ochelarii bifocali și paratrăsnetul, și i-a uimit pe oamenii de știință din toată lumea cu experimentele sale din domeniul electricității. În vremea sa era extrem de cunoscut și de influent și în Europa. Franklin a fost cel care i-a convins pe englezi să retragă „Legea timbrului”, respectiv i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independență al Statelor Unite de partea acestora. În Statele Unite, a fost unul din semnatarii de frunte ai Declarației de Independență a Uniunii și al Constituției americane. A fost ambasador în Anglia și apoi în Franța și secretarul Adunării din Pennsylvania. A primit titlul de Doctor în Științe din partea Universității St. Andrews.
·         1798Auguste Comte, sociolog și filosof francez (d. 1857)
·         1819: S-a născut Nicolae Turnescu, precursor al chirurgiei moderne românești. A fost primul decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, ale carei cursuri s-au deschis pentru prima data pe 22 noiembrie 1869.

·         1820: S-a nascut Anne Brontë, scriitoare britanică (“Agnes Grey”, “Chiriaşa de la Wildfelt Hall”) (d. 28.05.1849). Anne Brontë (n. 17 ianuarie 1820, Thorton – d. 28 mai 1849, Scarborough) este o scriitoare engleză, cea mai mică dintre surorile Brontë.
·         1834August Weismann, medic german, unul dintre fondatorii geneticii (d. 1914)
·         1847Nikolai Jukovski, savant rus, unul dintre fondatorii aerodinamicii moderne (d. 1921)
·         1860: S-a nascut Anton Pavlovici Cehov, scriitor rus (“Doamna cu căţelul”, “Trei surori”, “Livada de vişini”, “Pescăruşul”); (d.02.07.1904). Anton Pavlovici Cehov (n. 17 ianuarie 1860 (S.N. 29 ianuarie), d. 2 iulie 1904 (S.N. 15 iulie)) a fost un medic, prozator și dramaturg rus. De o sută de ani spectacole după piesele sale sunt prezente, practic, în fiecare stagiune pe afișele teatrelor din România. Mari regizori de teatru din România (Lucian Pintilie, György Harag, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Vlad Mugur, Tompa Gábor) au găsit surse majore de inspirație în dramaturgia lui Cehov.
·         1863 - S-a născut K.S.Stanislavski, om de teatru, regizor şi teoretician rus (m.07.08.1938).
·         1863David Lloyd George, prim-ministru britanic (d. 1945)
·         1871: S-a născut la Botoșani Nicolae Iorga, savant istoric, critic literar, dramaturg, memorialist, scriitor şi politician român („Oameni cari au fost”, „O viaţă de om”, „Istoria literaturii române în veacul al XIX-lea”) (d.27 noiembrie 1940). Este considerat pe buna dreptate, un adevarat patriarh al culturii române. In ziua de 27 noiembrie 1940, marele savant roman a fost ridicat de un grup de legionari, (cel mai cunoscut dintre aceștia și conducătorul grupului format din Ion Tucan, secretar general al Institutului Național al Cooperației, Ștefan Cojocaru, consilier la INC, Traian Baicu, director la INC, Ștefan Iacobete , șofer la INC și Tudor Dacu (informator al Poliției Legionare), fiind inginerul agronom Traian Boeru), care l-au ucis lângă localitatea Strejnic, jud.Prahova. Acest act  barbar de răzbunare, pus  în legătură cu descoperirea și reîngroparea rămășițelor comandatului Legiunii, Corneliu Zelea Codreanu, ucis la ordinul regelui Carol al II-lea, a fost făcut de acesti legionari din propria inițiativă, fara stirea conducerii  Miscarii Legionare, a generat mari tensiuni între  ei  și generalul Antonescu, Conducatorul Statului la acea data. Se mai vehiculeaza  in randurile unor istorici ,si informatia ca acel Boeru, seful comandoului asasin, ar fi fost de fapt un agent al NKVD-ului sovietic, infiltrat in randurile Miscarii Legionare, cu  misiunea demonizarii si decredibilizarii acesteia…Iorga  fost un mare istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român, fiind  cunoscut în intreaga lume ca un  inegalabil medievist,  bizantinist  de marca, filosof al istoriei, slavist si istoric al artelor. Potrivit spuselor criticului George Calinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

·         1895: S-a născut in satul Mahala (azi in Raionul Noua Sulita, Ucraina), Grigore Nandriș, filolog, lingvist și memorialist român, profesor la Cernăuți, București, Cracovia, Londra și Oxford; (d. 2 martie 1968, Kew, Marea Britanie). A început studiile la Facultatea de Litere și Filozofie din București în anul 1915, dar acestea au fost întrerupte de Primul Război Mondial. După anul 1919, când reușește să finalizeze studiile, Grigore Nandriș se specializează în filologie slavă și indoeuropeană la Universitatea din Viena, cu profesorii V. Vondrák (elevul celebrului slavist F. Miklosich) și Paul Kretschmer. Între anii 1920-1923 este lector de limba română la Universitatea din Cracovia, in Polonia, continuându-și specializarea în slavistică cu profesorii Kazimierz Nitsch, Jan Rozwadowski, Jan Łoś, Ignacy Chrzanowski și Stanisław Wędkiewicz. Grigore Nandriș a fost primul profesor de limba română la Cracovia, în cadrul lectoratului înființat în anul 1921 acolo. Doi ani mai târziu, postul său era preluat de ilustrul om de cultură roman, Petre P. Panaitescu. Își ia în 1922 doctoratul în filologie cu teza „Postacie czasownika w Evangeliarium Putnanum” (Aspecte verbale în „Evangheliarul” slav de la Putna), lucrare din care va publica mai târziu în primul număr din „Codrul Cosminului”. Grigore Nandriș a devenit membru al Comisiei Dicționarului Academiei de Științe din Cracovia și i se acordă Medalia de Argint a Academiei Poloneze pentru Literatură din Varșovia. S-a aflat  în polemică cu cercetătorii unguri, care susțineau că păstoritul românesc în Carpații Nordici este de dată târzie, acolo fiind prezente numai turmele maghiare. G. Nandriș arata că zona este bogată în toponimie românească (vezi satul rutean Królik Włoski), în schimb nu există nici o urmă fino-ugrică. Concluzia de bază a autorului este următoarea: „Termenii fără de care nu poate exista păstoritul sunt [în această zonă] de origine românească”. În Carpații Nordici „termenii fără de care nu poate exista păstoritul sunt românești, pe când termenii ungurești se referă (…) la organizarea păstoritului sau la altă formă de viață economică…” , făcând apoi corelație cu „situația terminologiei religioase românești, unde pe un fond de origine latină s-a suprapus un strat de termeni religioși de origine slavă, referitori la organizarea bisericii în general. În 1940 a fost  deputat de Suceava în gruparea liberală. Căsătorit în 1937 cu Mabel W. Farley, fiica reverendului W. J. Farley, profesor la Colegiul Universitar din Londonderry (Irlanda), Grigore Nandriș este trimis în mai 1940 în misiune oficială, pentru a înființa un consulat român la Dublin. Blocat aici de război, lucrează la o școală pentru instruirea ofițerilor englezi ce urmau să fie parașutați în România. Susține frecvent emisiuni la Radio BBC. În 1945 este titularizat profesor la Școala de Studii Slavone Sud-Est-Europene din Londra, iar din 1946 ține prelegeri de filologie slavă la Facultatea de Limbi Medievale și Moderne din Universitatea Oxford. În 1947 devine membru al Societății Universitare Slave de la Cambridge, iar în toamna aceluiași an este chemat ca profesor titular la Catedra de filologie slavă de la Universitatea din Londra, unde va funcționa până la pensionare, în 1963.

·         1899: S-a născut Al Capone (supranumit Cicatrice), gangster american (d. 1947). A reușit multă vreme să se sustragă justiției și să nu fie niciodată găsit vinovat pentru crimele  comise de «sindicatul crimei » pe care l-a condus. Cariera sa de gangster s-a încheiat  în 1931  când fost a trimis in judecata  și condamnat pentru evaziune fiscala. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, între care vestita Alcatraz  unde a fost inchis în detenția sa cea mai lungă. Ultimii ani ai vieții i-a petrecut n Florida, bolnav de neurosifilis . A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani.
·         1911George Joseph Stigler, economist american, laureat Nobel (d. 1991)
·         1922Betty White, actriță americană
·         1924: S-a născut scriitorul român Radu Theodoru. In timpul regimului comunist a fost distins cu numeroase premii, iar după 1989 și-a orientat convingerile politice spre extrema dreaptă, devenind membru fondator al Partidului Romania Mare. În urma unui conflict cu Corneliu Vadim Tudor, președintele PRM, Radu Theodoru a fost exclus din acest partid.

·         1933 - S-a născut, la Cairo, cântăreaţa de muzică uşoară, Dalida (Jolanda Gigliotti). Stabilită în Franţa (1955), Dalida a avut o carieră de succes (discuri de aur şi de platină) (m. 1987)
·         1939: Arhiepiscopul Christodoulos al Atenei (d. 2008)
·         1940: S-a născut (in satul Trifănești, județul Soroca), Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova (1990–1997). În perioada 1981-1985 a fost  prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). Din anul 1985 și până în anul 1989 deține funcția de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a și a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.La 29 iulie 1989, Mircea Snegur devine  Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești (RSSM), iar apoi la 27 aprilie 1990 , Președinte al Sovietului Suprem al RSSM. În momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia generală compatriotilor sai basarabeni. De la 3 septembrie 1990 va deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui   Petru Lucinschi. Fost activist al Partidului Comunist, Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declarația de Independentă prin care Rep. Moldova este proclamată „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”. Prin Declarația de Independență se solicită „Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Rep. Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupație a acesteia și să retragă trupele sovietice de pe teritoriul național al Rep. Moldova”. La data de 3 septembrie 1991, este creată Armata Națională a Republicii Moldova.

·         1942Muhammad Ali (nume original Cassius Marcellus Clay) boxer american profesionist. În anul 1974 a fost ales Sportivul anului in SUA , iar în  1999, a fost desemnat “Sportivul secolului” de revista americană Sports Illustrated. Elste considerat cel mai mare campion de box la categoria grea precum și unul din cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor. Și-a schimbat numele in Muhammad Ali  în anul 1964, când s-a convertit la Islam.
·         1947: S-a născut  compozitorul român, Anton Şuteu; (13 septembrie 2010). Studiile muzicale le-a început la Liceul de Muzică nr. 1 din București (1960-1966).   S-a specializat la Academia de Muzică Santa Cecilia din Roma (1972-1974) cu Virgilio Mortari (compoziție) si a fost doctor în muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din România (2005). Asistent (1972-1990), lector (1990-1992), conferențiar (1992-2006) și profesor (din 2006) la catedrele de compoziție și muzicologie la Universitatea Natională de Muzică din București. Este coordonatorul secției de Muzică ușoară și Jazz, a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (din 1992). A susținut conferințe, prelegeri, emisiuni de radio și televiziune si a publicat numeroase articole articole în revista „Muzica”. A fost distins cu Premiul Gaudeamus la Concursul internațional din Olanda (1979), cu Mențiunea specială a juriului Trandafirul de aur de la Montreux/Elveția (1984), cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1986, 1987), cu Premiul Uniunii Cineaștilor din România (1991, 1992, 1993, 1995, 1996), cu Premiul Marocului (Casablanca, 1989) și cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler (2000).

·         1947:  S-a născut Anton Carpinschi, filosof şi eseist ("Doctrine politice contemporane", "Despre libertate la antici şi moderni").

·         1948Mick Taylor, muzician britanic (The Rolling Stones).
·         1953Mircea Bujor, pictor roman

·         1956Paul Young, muzician englez.
·         1962Jim Carrey, actor canadian
·         1964:  S-a nascut Michelle Obama, sotia actualului presedinte al S.U.A., Barack Obama.


Decese
·         395Teodosiu I, împărat roman (n. 347). Teodosiu, in  Imperiul  Roman din Răsărit și  Gratian in Imperiul din Apus, amândoi creștini, au ridicat crestinismul  la rangul de singură religie oficială și obligatorie in imperiile lor, prin edictul din 28 februarie 380, cunoscut sub numele de Edictul de la Tessalonic. A sprijinit astfel, în mod hotărât ortodoxismul niceean, religia de stat obligatorie pentru toți supușii imperiului, îndepărtându-se de erezia arianista  care, în Conciliul ecumenic de la Constantinopol  din 381 a fost  condamnat definitiv. Împăratul Grațian a încetat de atunci să mai poarte titlul de  pontifex maximus, suveran pontif al cultului roman. În urma asasinarii imparatului  Valentinian II in anul 392, și proclamarea retorului Flavius Eugenius  ca împărat în Occident, Teodosiu pornește o nouă campanie, obținând în bătălia de la Frigidius (in septembrie 394) victoria asupra uzurpatorului. Este astfel reunificat pentru ultima dată în istorie sub o singură autoritate, Imperiul Roman. După moartea lui Teodosiu 17 ianuarie 395, Imperiul Roman este divizat între cei doi fii ai săi: Arcadius (in Orient) și Honorius (in Occident).
·         1468: A murit Skanderbeg, erou național, conducătorul poporului albanez împotriva dominației otomane (n. 1405). Gerge Kastrioti (Gjergj Kastrioti) (6 mai 1405 – 17 ianuarie 1468), cunoscut mai ales sub numele de Skanderbeg, este cea mai proeminentă figură a istoriei Albaniei și, totodată, eroul național al acestei țări și al poporului albanez. A condus între 1443 și 1468 lupta împotriva Imperiului Otoman, obținând victorii la Torvioll (1444), Oranik (1456), Mokra (1462), eliberând în mare parte teritoriul albanez, cu centrul în orașul Krujë.
·         1834Giovanni Aldini, fizician italian (n. 1762)
·         1861Lola Montez, curtezană irlandeză (n. 1821)
·         1893:   A decedat Rutherford B. Hayes, cel de-al 19-lea preşedinte al SUA; (n. 04.10.1822). Rutherford Birchard Hayes, adesea Rutherford B. Hayes (n. 4 octombrie 1822; d. 17 ianuarie 1893), a fost un politician, avocat, lider militar american și cel de-al nouăsprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind un singur mandat (1877 – 1881). Originar din statul Ohio, membru al Partidului Republican și candidat prezidențial al acestuia în alegerile prezidenţiale din 1876, a obținut victoria în alegeri după o luptă extrem de strânsă cu Samuel Tilden, fapt care a făcut ca acele alegeri să fie marcate de multiple controverse în legătură cu cine ar fi fost adevăratul câștigător. Hayes nu a candidat din nou la alegerile prezidenţiale din 1880, ținându-și promisiunea făcută după iscarea controverselor legate de alegerile din 1876. Rutherford B. Hayes a murit în Fremont, Ohio, în 1893, în urma complicațiilor cauzate de un atac de cord anterior.
·         1897 - A murit ofiţerul Pavel Zăgănescu, comandant al detaşamentului de pompieri care a luptat, la 13 septembrie 1848, la cazarma de pe Dealul Spirii din Bucureşti, împotriva trupelor turceşti sosite în Ţara Românească să înfrângă Revoluţia de la 1848

·         1936 - A murit scriitorul Mateiu I. Caragiale ("Craii de Curtea Veche", "Remember") (n.25.03.1885). A fost istoric al heraldicii, poet, și scriitor, întâiul născut al lui  Ion Luca Caragiale.Mateiu Caragiale s-a născut la Bucuresti, fiind  fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu. În anul 1889,  tatăl său se căsătorește cu Alexandrina Burelly și își aduce fiul în noua familie. A inceput in  1904 studii de drept la Berlin, dar le abandonează. În anul  îi apare in revista  Viata Romanesca Remember,iar din 1916  începe să lucreze la capodopera sa Craii de Curtea Veche, pe care o finalizează în 1928, si e publicata la editura Cartea Romaneasca  in 1929. În același an, la 1 mai primește premiul Societății scriitorilor români.

·         1938: A decedat în Mandeville (Jamaica) astronomul american William Henry Pickering;  (născut în Boston la 15 februarie 1858. A fost  fratele unui alt celebru astronom, Edward Charles Pickering si a descoperit in 1899 un nou satelit al lui Saturn, Phoebe.
·         1961Patrice Lumumba, om politic din Republica Democratică Congo (asasinat) (n. 1925)
·         1977Emilian I. Constantinescu, critic literar român (n. 1894)

·         1985: A decedat Sorin Titel, prozator şi eseist român („Copacul”, „Femeie, iată fiul tau”, „Mi-am amintit de zapadă”). S-a nascut la 7 decembrie 1935 în comuna Margina, lângă Lugoj. Este fiul lui Iosif Titel, notar și licențiat în Drept și al Corneliei, casnică. Între 1946-1953 face liceul la Lugoj și Caransebeș după terminarea căruia intră la Facultatea de Cinematografie din București. Un an mai târziu se transferă de la regie cinematografică la Facultatea de Filologie, în anul al doilea, după ce dă examene de diferență. În 1956 este însă exmatriculat pentru că s-a solidarizat  cu mișcările anticomuniste ale studenților din Ungaria. Va fi reînmatriculat în 1957 la Cluj dar numai pentru o lună. Între 1958-1964 ocupă postul de profesor suplinitor de limba română la Caransebeș și în satul Cârpa. În 1961 revine la facultate de filologie în anul al IV-lea, la cursuri fără frecvență. Va absolvi facultatea abia în 1964. Între 1964-1971 este redactor la revista Scrisul bănățean din Timișoara (transformată ulterior în Orizont). Publică acum mai multe romane, și își consolidează poziția în Uniunea Scriitorilor, unde nu deținut nici o funcție. În 1971 se mută la București, unde devine redactor la revista România literară. În data de 17 ianuarie 1985 survine moartea sa prematură, în urma  unei boli necruțătoare și este înmormântat la Cimitirul Bellu.

·         1985: A murit sculptorita şi desenatoarea româna Irina Codreanu. A studiat la Academia «La Grande Chaumière» din Paris, în 1919–1923, cu sculptorul Émile Antoine Bourdelle, apoi patru ani în atelierul lui Constantin Brancusi , evoluând stilistic în spiritul maestrului.

·         1991: Regele Olav al V-lea al Norvegiei (1957-1991) (n. 1903)
·         2000Ion Rațiu, vicepreședinte al PNȚCD, candidat al partidului la alegerile prezidențiale din 1990, deputat de Cluj (n. 1917)

·         2002 - A încetat din viaţă scriitorul spaniol Camilo Jose Cela, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1989
·         2003 - A încetat din viaţă cel mai cunoscut antropolog român, Cantemir Rişcuţia (n. 1923)

·         2005 - A încetat din viaţă fostul lider reformist chinez Zhao Ziyang
·         2008Bobby Fischer, jucător american de șah (n. 1943)
·         2011  - A încetat din viaţă producătorul muzical american Don Kirshner, supranumit "omul cu urechea de aur"; a lansat carierele unor artişti de renume, precum Neil Diamond, Bobby Darin, Neil Sedaka şi a duetului Carole King-Gerry Goffin, autorii pieselor "Will You Love Me Tomorrow" şi "The Loco-Motion" (n. 17 aprilie 1934)


Sărbători
·         Sf Cuv. Antonie cel Mare; Sf Cuv Antonie cel Nou din Veria (calendar crestin-ortodox)
·         Sf. Anton, abate (calendar romano-catolic)
·         Sf. Antonie cel Mare (calendar greco-catolic)




ARTE 17 Ianuarie

MUZICĂ 17 Ianuarie

Compozitorul si violonistul italian Antonio Verracini




Dalida (Iolanda Cristina Gigliotti)



Simon și Garfunkel
Simon and Garfunkel - Greatest Hits 


Bob Dylan


Anton Şuteu




Mick Taylor - Can't You Hear me Knocking:
Rolling Stones 2013 Mick Taylor Solo Can't you hear me knocking: 






ÎNREGISTRĂRI NOI

3 Hours OPERA Music | The Best Arias Ever | Aida Lakme Carmen Madama Butterfly Turandot



Romantic Love Songs Playlist 2018 The Best English Love Songs Collection Of All Time HD


Best Relaxing Piano - Goodbye At Dawn Collection




POEZIE 17 Ianuarie

Mateiu I. Caragiale
Biografie
Mateiu Caragiale (n. 25 martie 1885București – d. 17 ianuarie 1936București) a fost un autor, istoric al heraldicii, poet și scriitor român, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale.
Mateiu Caragiale s-a născut la București, fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu. În anul 1889 tatăl său se căsătorește cu Alexandrina Burelly și își aduce fiul în noua familie. În adolescență, Mateiu își descoperă pasiunea pentru heraldică și pentru genealogie. Își căuta strămoșii pe care îi credea aristocrați.[1]
În 1904 începe la Berlin studii de drept pe care le abandonează. În anul 1921 îi apare povestirea Remember la revista Viața Românească. Din 1916 începe să lucreze la Craii de Curtea-Veche pe care o finalizează în 1928. Cartea apare la editura Cartea Românească în 1929. În același an, la 1 mai primește premiul Societății Scriitorilor Români (SSR).
În Agendă notează faptul că în februarie 1929 începe să lucreze la romanul Sub pecetea tainei, iar în octombrie la Soborul (Școala) [2] țațelor.
Placheta de versuri Pajere a apărut postum, chiar în anul morții poetului. Aproape toate poeziile apăruseră în timpul vieții scriitorului ca și mare parte a romanului Sub pecetea tainei. Textele sale heraldice, documentate și dezvoltate și însemnările istorice erau destinate uzului personal și n-au fost puse în valoare de scriitor.
„Reacționar, conservator, antiegalitarist, spirit nu prea religios, veșnic cârtitor, în fine, o conștiință de boier de țară, se comporta ca un lord britanic cu ascendente nobiliare atestate de nouă secole, care, firește, nu înregistrează niciun prieten, are numai inamici si supuși”[3]. A locuit împreună cu soția sa mai în vârstă cu 25 de ani[4], Marica Sion, pe strada Robert de Flers, actualmente Logofăt Luca Stroici, în casa de la nr. 9a. Odată cu căsnicia, a intrat și în posesia unei moșii la Sion (Fundulea), cu un conac la care avea satisfacția de a-și înălța în 1928 propriul steag cu blazon având culorile de bază („coup vert sur jaune”)[5] din blazonul nobiliar al Karabetzilor, strămoșii săi aleși[6].
Fără a avea complexitatea inextricabilă a operei Craii de Curtea-Veche, povestirea Remember, adevărată artă poetică, reprezintă punctul cel mai de sus al esteticii mateine. Plasată într-un cadru cosmopolit (Berlinul de la începutul secolului trecut), acțiunea este învăluită într-o atmosferă occidentală, cu aluzii livrești și mondene, legate de cele mai subtile aspecte ale decadentismului european. Dacă pentru omul normal masca este un mijloc de adaptare, pentru decadent - inadaptabil prin definiție - masca reprezintă un semn al excepției, o mărturisire plastică a ființei posedate de frumos.
„Remember” este o narațiune cu aspect de pastișă foarte personală. Are un stil greu. Tablou tipic al unui Berlin - Sodomă, cu canale suspecte, fântâni, păduri seculare, miros de trandafiri, locande neerlandeze unde se beau rachiuri cu mirodenii de Jawa și Antile, este de fapt portretul în tonuri fantastice al unui tânăr aristocrat englez, Sir Aubrey de Vere, efeminat, care umblă noaptea prin Tiergarten, îmbrăcat ca femeie, sau foarte fardat și într-un extravagant frac albastru, în amândouă ipostazele recognocibil prin șapte inele cu șapte safire de Ceylon. Numele eroului poartă gândul întâi la Lenore de Edgar Allan Poe, apoi mai exact la Sir Aubrey de Vere (1788-1841), dramaturg romantic.
Romanul Craii de Curtea-Veche a avut de la început admiratori fanatici, ceea ce la un examen superficial nu s-ar explica. Titlul vine de la o anecdotă publicată de I. L. Caragiale, unde se explică originea expresiei „crai”.

Mărturisire
Sufletu-mi e-o mare moartă oglindind un cer de jale,
Arse stânci o-nchid în groaza sterpelor pustietăţi,
Pe ea boarea nu adie, veşnic dorm undele-i pale,
Ea în negru-i fund ascunde înecate vechi cetăţi.
Sufletu-mi e-un turn de piatră care cade în ruină,
Iedera şi muşchiul verde zidurile-i năpădesc,
Strajă a singurătăţii trist veghează pe colină,
Şi în juru-i, seara, tainic, liliecii fâlfâiesc.
Sufletu-mi e-o floare rară ce muiată pare-n sânge,
Spulberată-i fu mireasma de-al restriştii aprig vânt,
E-o cântare-ndepărtată ce visări apuse plânge,
E o candelă uitată ce se stinge pe-un mormânt.

Călugăriţa
În sfânta mănăstire de-ai mei părinţi zidită,
Muncindu-mi fără milă sărmanul trup uscat,
Acoperit de zdrenţe, de ani împovărat,
Îndur sub bolţi de jale o soartă urgisită.
Frumoasă-am fost odată, senină, fericită,
A ţării mândră Doamnă - dar lumea m-a uitat -
Şi-adesea amintindu-mi de visul spulberat
Crunt inima-mi zvâcneşte şi sângeră rănită.
Căci viaţa mea în lacrimi şi-a oglindit izvodul
De când cu oastea-i, falnic, ursitul meu, Voievodul
Purces-a să înfrunte păgânele urdii;
Din şea îl prăbuşiră hangerele haine -
De-atunci cad în ruină măreţe curţi pustii
Şi eu îmi rog sfârşitul, dar moartea nu mai vine.

Singurătatea
E-aşa de greu amurgul cu zarea-nsângerată,
Că-n parc sub teii-n floare ce gem înnăbuşit
Se-ncheagă unde groase de miere-mbălsămată,
Şi-atât de-apăsătoare tăcerea-mpurpurată
Că simt cum plânge-n mine ceva nedesluşit.
Melancolia face în pieptu-mi să tresalte
Neînţelese doruri, în vreme ce-aţipind
Fiinţa mea de astăzi, în locu-i răsar alte
Vechi suflete apuse, mult mândre, mult înalte,
Zguduitoare patimi cu foc mărturisind.
Umbroasa-le poveste măreaţă se-mpleteşte
La murmurul ei sumbru plutind în depărtări,
Nostalgică gândirea în voie-mi pribegeşte
Şi nesfârşit de tristă, se pierde, se topeşte
Într-un noian albastru de mistice visări...
Din crudele cătuşe, ce încă mă mai leagă,
De omeneasca fire treptat mă dezrobesc,
Înseninată mintea-mi începe să-nţeleagă,
Cu-amar dezgust, a vieţii zădărnicie-ntreagă
Şi, liberă, străină de tot ce-i pământesc,
Se-nvoaltă, se-ntraripă, spre slăvi semeţ se-avântă
Cutezătoare, gravă, mai sus, mereu mai sus,
În prada-nfrigurării ce aprig mă frământă
Renasc cel de-altădată, acel ce nu-l încântă
Decât singurătatea, dar singur, totuşi, nu-s.
Căci dacă, dus pe gânduri, m-asez lângă fântână
Privind cum apa doarme pe netedul nisip,
Cu tâmplele în palme şi-adăst în umbră până
Când lin şi molcom ziua cu noaptea se îngână
În fluida oglindă, alături de-al meu chip,
În străveziu zăbranic aievea se iveşte
O tainică-arătare... Adâncele-i priviri
Ce se resfrâng prin lacrimi spre mine-şi aţinteşte
Iar glasu-i ca-ntr-o rugă, tremurător, şopteşte.
De mult cunosc ispita acestei năluciri...
Întotdeauna dânsa mă mustră cu blândeţe:
- De ce-mpotriva firii hain te răzvrăteşti;
Tot ce-i frumos în suflet de ce laşi să îngheţe
Jertfind trufiei sterpe senina tinereţe?
Ia seama că ea trece şi n-o mai regăseşti.
A-ţi înfrâna încearcă sălbatica pornire,
Cât mai e timp, te-ntoarce din drum, nu şovăi!
Scăparea e-n credinţă, nădejde şi iubire,
Prin ele doar s-atinge fugara fericire,
Urmează-le deci legea şi nu te vei căi...
- Taci, îi răspund, mai scumpă îmi e a mea durere,
Prin ea spre-nţelepciune eu cugetu-mi ridic,
Ce-mi pasă dacă sufer, când sufer în tăcere,
Când nu cârtesc, nu blestem şi nu cer mângâiere,
Când nu mă-ncred în nimeni şi nu cred în nimic!
Iubirea e robie; trădarea – umilinţă;
Nădejdea? ce-mi rămâne a mai nădăjdui?
Precum în nepăsare trăiesc fără credinţă
Voi şti deopotrivă să mor fără căinţă,
Chiar clipa ce-a din urmă o voi dispreţui.
Cât mai curând ea vie, aducă-mi alinarea
De veci şi voi primi-o netulburat şi mut -
Spre a putea respinge şi-atunci înduioşarea
Goni-voi amintirea şi voi chema uitarea
Să-mi legene sfârşitul, al liniştii-nceput.
Că margini nu cunoaşte păgâna-mi semeţie,
Afară de trufie nimic n-avut-am sfânt,
Mi-am răzbunat printr-însa întreaga seminţie,
Şi sub călăuzirea-i păşesc cu bărbăţie
Pe-atât de aspra cale a negrului mormânt...
Cu amăgiri deşarte şi seci seninătatea
De tinzi să mi-o mai turburi, de-acum e în zadar...
Piei dar şi-n pacea nopţii îmi lasă voluptatea
De-a fi cu totul singur, redă-mi singurătatea...
Târziu uşoara şoaptă, încet se stinge, iar.
Din ce în ce mai ştearsă, ciudata arătare
Pe nesimţite piere din undele-argintii,
Când spelb şi searbăd cerul iar sângeră la zare
Şi, deşteptând frunzişul, a dimineţii boare
Îmi spulberă-ncântarea grădinilor pustii.



TEATRU/FILM 17 Ianuarie

Dramaturgul şi prozatorul rus A.P.Cehov ("Doamna cu căţelul", "Trei surori", "Livada de vişini", "Pescăruşul")
Livada de visini - A.P.Cehov:


Pescărușul – A P Cehov: http://youtu.be/kBjRnQuGAiw.

Unchiul Vanea – A P Cehov: http://youtu.be/2sI9Fx0dgfo.



SFATURI UTILE 17 Ianuarie

NU CONSUMA ACESTE ALIMENTE ÎMPREUNĂ
Consumul regulat de fructe şi legume joaca un rol crucial în menţinerea sănătăţii optime a corpului. Totuşi, există anumite fructe şi legume care nu trebuie ingerate niciodată simultan. Amestecarea lor poate pune în pericol sănătatea întregului organism.
Iată principalele amestecuri ce trebuie evitate:
1. Budincă şi banane

Această combinaţie de budincă şi banane se digeră foarte greu şi reduce concentrarea mentală. În plus, încurajează producerea de substanţe toxice ce pot avea consecinţe grave mai ales asupra sugarilor.

2. Portocale şi morcovi

Deşi este o combinaţie foarte populară întâlnită mai ales în sucurile concentrate pasteurizate, portocalele în amestec cu morcovi pot genera arsuri stomacale şi reflux biliar. De asemenea, s-a constatat că această combinaţie poate favoriza apariţia disfuncţiilor renale.

3. Ananas şi lapte

Bromelaina conţinută de ananas nu permite combinarea cu anumite alimente, în special cu laptele. Amestecarea ananasului cu lapte determină dureri de stomac, dureri de cap, greaţă şi alte efecte periculoase mai ales pentru bebeluşi.

4. Papaya şi lămâie

Această combinaţie poate cauza anemie şi alte dezechilibre ale hemoglobinei. Evit-o cu orice preţ!

5. Guave şi banane

În amestec cu banane, guavele pot genera balonare, flatulenţă, acidoză, dureri de cap şi greaţă.

6. Portocale şi lapte

Dacă obişnuieşti să adaugi portocale la cerealele pentru micul dejun, îţi suprasoliciţi inutil stomacul. Această combinaţie cauzează deranjamente stomacale şi împiedică digerarea amidonului din cereale.

7. Legumele şi fructele în general

Evită să consumi simultan legume şi fructe! Fructele sunt bogate în zahăr, ceea ce le face mai greu de digerat şi, în combinaţie cu legume, rămân în stomac mai mult timp. Când fermentează, fructele eliberează toxine cauzatoare de diaree, dureri de cap şi de stomac, dar şi infecţii.


Ai voie însă să amesteci fructele între ele. Iată câteva recomandări:

Dulci – poţi amesteca după bunul plac fructele dulci precum merele, bananele, pepenele galben şi lubeniţa, deoarece nu conţin acizi.

Acide – poţi combina în siguranţă fructe bogate în acid citric precum portocale, lămâi, struguri, coacăze, grepfrut şi kiwi.

Semi-acide – poţi amesteca după bunul plac fructele cu conţinut mic de acizi precum mango, zmeură, căpşuni şi mere.

Neutre – aceste fructe conţin uleiuri vegetale, vitamine, proteine şi săruri; printre ele se numără migdalele, avocadoul, nucile, nucile de cocos şi alunele.





GÂNDURI PESTE TIMP 17 Ianuarie

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...