luni, 8 ianuarie 2018

9 IANUARIE 2018

Pentru utilizatorii Facebook, am prezentat un anunț pe care îl reproduc aici:

IMPORTANT – 7 IANUARIE 2018
1. Astăzi, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul transmit tuturor purtătorilor numelui Ioan, Ioana și derivatele acestora urări sincere de sănătate, viață lungă și bucurii însoțite de tradiționalul LA MULȚI ANI!
2. Pentru toți cei ce utilizează Facebook: dacă doriți să prezentați un material care pare a fi interesant postați NUMAI în cronologia, sau în grupul pe care îl administrați, sau în grupul în care sunteți membru. Nu mai utilizați trimiterea de mesaje prin messenger decât pentru prietenii reali apropiați, sau pentru rude! 

3. Messenger este o formă privată de comunicare pe care nu o mai accept începând de astăzi sub sancțiunea pierderii calității de prieten virtual și ștergerii din lista mea de prieteni!
Mulțumesc. 

Punctele 2 și 3 rămân în continuare valabile!



RELIGIE ORTODOXĂ 9 Ianuarie

Sf Mc Polieuct; Sf Cuv Eustatie; Sf Ier Petru, episcopul Sevastiei
În aceasta luna, în ziua a noua, pomenirea sfântului mucenic Polieuct.
Polieuct si Nearh au fost doi ostasi, buni prieteni între ei, în zilele împaratului Deciu, la anii 250. Locuinta lor era în Meletina, cetatea de capetenie a Armeniei. Credinta lor era deosebita: Nearh era crestin, iar Polieuct, cu toate ca era pagân, avea însusiri de crestin si mare înclinare sa ajunga crestin. Împaratul a dat porunca foarte aspra împotriva crestinilor. Aceasta porunca a tulburat adânc pe Nearh, nu de teama chinurilor, ce-l amenintau, ci de teama ca nu cumva prietenia lui cu Polieuct sa se rupa, sau sa se raceasca, din pricina acestei porunci, care ameninta cu pedepse pe crestini, si fagaduia daruri si cinste celor ce ramâneau pagâni, sau se întorceau la credinta pagâna. Nearh era atât de amarât, încât Polieuct, aflând pricina amaraciunii lui, si-a deschis inima, spunându-i: „nu te teme ca porunca împaratului are sa ne desparta; în noaptea aceasta am vazut pe Hristos, la Care tu te închini; El m-a dezbracat de haina mea murdara si m-a îmbracat cu una luminoasa, m-a urcat pe un cal înaripat si mi-a zis sa-I urmez Lui. Aceasta vedenie m-a hotarât cu totul sa fac ceea ce gândeam de mult; caci numai numele de crestin îmi lipseste. Ai bagat de seama ca ori de câte ori mi-ai vorbit de marele vostru Mântuitor, eu te-am ascultat cuviincios; si ca atunci când mi-ai citit viata si învataturile Lui, am ramas uimit de sfintenia faptelor si cuvintelor Lui? O, Nearh, daca m-as crede vrednic sa merg la El, fara sa-I cunosc tainele si fara sa fiu bogat, ai vedea izbucnind dorinta pe care o am sa mor pentru slava Lui si pentru întarirea vesnicelor lui adevaruri!” Nearh l-a lamurit spunându-i ca tâlharul cel cuminte, de pe cruce, a dobândit grabnic cerul, fara sa fi fost botezat. Auzind aceasta, Polieuct, plin de râvna, a smuls porunca împaratului, a scuipat-o, a rupt-o în bucati si a aruncat-o în vânt; si vazând idolii pe care pagînii îi duceau spre altare, la închinare, i-a smuls de la cei ce-i purtau, i-a aruncat la pamânt, si i-a calcat în picioare. Toata lumea, împreuna cu Nearh, prietenul sau, a ramas uimita de aceasta fapta neasteptata.
Felix, care era socrul lui Polieuct si care avea împuternicire de la împarat sa prigoneasca pe crestini, a vazut cu ochii lui ce a facut ginerele sau si s-a îndurerat vazându-si pierdute nadejdea si sprijinul familiei sale. De aceea, Felix a încercat sa zdruncine statornicia lui Polieuct, întâi cu vorbe frumoase, apoi cu amenintari si la urma cu lovituri peste fata, date de calaii pe care îi avea. Dar nu a ajuns la nici un capat. Si atunci Felix a trimis pe fiica sa, Paulina, sotia lui Polieuct, cu nadejdea ca lacrimile ei vor avea mai mare putere asupra barbatului sau, decât mestesugirile si asprimea tatalui. Dar nimic n-a dobândit nici prin fiica sa; ci, dimpotriva, taria lui Polieuct a adus la credinta crestina pe multi pagâni. Si atunci Felix, nemaiavând ce face, a dat porunca sa i se taie capul. Si sfântul mucenic Polieuct, fara alt botez decât cel al sângelui sau, s-a dus sa ia în stapânire marirea pe care Dumnezeu a fagaduit-o tuturor acelora care se vor lepada pe sine, pentru numele Lui.
Sfântul Mucenic Polieuct (†255/259) – era originar din Meletina (Armenia). Sfântul Polieuct a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor Deciu şi Valerian, fiind ostaş. Când s-a declanşat o persecuţie împotriva creştinilor, Felix, socrul lui Polieuct, care avea împuternicire de la împărat să persecute pe creştini, a încercat să-l convingă pe ginerele său să renunţe la credinţa creştină. Dar nici Felix şi nici Paulina, soţia lui Polieuct, nu l-au putut convinge. Sfântul Polieuct a primit moarte martirică prin decapitare din porunca lui Felix.


Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului parintelui nostru Eustratie, facatorul de minuni.

Sfântul Cuv. Evstratie (†846) – s-a născut în părţile Tarsului Ciliciei din părinţi binecredincioşi şi înstăriţi, pe nume Gheorghe şi Megeti. La 20 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Avgar din Bitinia, Asia Mică. În această mănăstire se osteneau şi unchii săi, Grigorie, care era egumen al mănăstirii, şi Vasile. După trecerea la Domnul a lui Grigorie, Sfântul Evstratie a fost ales stareţ în locul unchiului său. În timpul persecuţiei împăratului Leon Armeanul (813-820) împotriva celor ce cinsteau sfintele icoane, mănăstirea a fost pustiită, călugării refugiindu-se în munţi. După încetarea persecuţiei, Sfântul Evstratie s-a întors, împreună cu ceilalţi monahi, şi au restaurat mănăstirea. Sfântul Cuvios Evstratie a trecut la cele veşnice la vârsta de 95 de ani.
Când a venit timpul să se ducă din cele de aici, chemând pe fraţii cei de sub ascultarea sa, le-a zis: „Vremea vieţii mele a sosit la sfârşit; deci, iubiţii mei fii, daţi amanetul ce aţi luat, ştiind că toate cele de faţă sunt vremelnice, iar cele viitoare vor fi veşnice; sârguiţi-vă a vă învrednici părţii celor mântuiţi”.

Acest cuvios parinte a fost din satul cu numele Vitiani, asezat în tinutul Tarsiei, din tara optimatilor; parintii lui se numeau Gheorghe si Megheta: si aveau multa avere. Fiind bine crescut si învatat de parintii sai, când a împlinit vârsta de douazeci de ani, a fost cuprins de dragostea dumnezeiasca. Pentru aceasta, lasându-si parintii, s-a retras în muntele Olimpului si s-a dus la Mânastirea Avgarilor în care straluceau prin sihastrie si viata îmbunatatita Grigorie si Vasilie, unchii sai dupa mama. Fiind primit de unchii sai, Evstratie a fost tuns în monahism. Deci dobândind ceea ce-si dorise, slujea tuturor fratilor cu inima bucuroasa si cu smerita cugetare; nu era stapânit de nici un gând lumesc; nu avea decât o haina de par si o patura, pe care se culca, acolo unde gasea loc sa se odihneasca putin, caci nu avea loc anumit pentru somn. Se spune ca, dupa ce s-a facut monah, n-a dormit niciodata cu fata în sus, nici pe partea stânga, în cei saptezeci de ani cât a sihastrit. Savârsindu-se din viata egumenul mânastirii, s-a încredintat acestui mare Evstratie egumenia, pe care a primit-o, lasându-se înduplecat de rugamintea fratilor.
Iar în acel timp, Leon cel cu numele de fiara, adica Armeanul, întorcându-se biruitor de la razboiul împotriva bulgarilor, s-a sculat împotriva evlaviosului împarat Mihail Rangavi, Curopalatul, l-a legat, l-a lipsit de femeie si de copii, l-a tuns calugar si l-a surghiunit în ostrovul Protis de lânga Constantinopol. Nelegiuitul acesta, Leon, se silea sa înnoiasca iarasi eresul necinstirii de icoane, care de multi ani era stins. Atunci toti crestinii au fugit parasindu-si casele. Atunci si acest cuvios Evstratie, la îndemnul marelui Ioanichie, cel din Olimp, si-a lasat mânastirea si s-a dus în patria sa. Iar când Biserica si-a reluat stralucirea de mai înainte prin ridicarea si cinstirea sfintelor icoane, sub împaratia lui Mihail si a Teodorei, în anii 842, atunci purtatorii de biruinta parinti, întorcându-se la mânastirile lor, s-a întors si sfântul Evstratie la mânastirea sa.
El toata ziua se ostenea cu fratii, la muncile cele trupesti, iar noaptea o petrecea cu nedormire si cu îngenuncheri. Si nu numai aceasta, ci si când se citea si se cânta Canonul, fericitul acesta intrând în sfântul altar, sta de la început pâna la sfârsit, zicând cu umilinta întru sine: „Doamne miluieste-ne”. Si minunile câte s-au facut de el, nu este cu putinta sa se scrie, fiind foarte multe la numar. Aceste minuni erau semn preaadevarat ca el a bineplacut lui Dumnezeu.
Iar când i s-a apropiat sfârsitul, a chemat pe toti ascultatori si monahii si le-a zis: „Fratilor si parintilor, vremea vietii mele a luat sfârsit, deci, fiii mei iubiti, paziti fagaduinta sfintei schime ce ati primit, stiind ca lucrurile de fata sunt vremelnice si desarte, iar cele viitoare sunt vesnice. Deci, sârguiti-va, fiii mei, ca sa va învredniciti partii celor mântuiti”. Acestea zicând, s-a închinat, a înaltat mâinile si ochii catre cer si a zis: „Doamne, în mâinile Tale pun duhul meu”. Si îndata a adormit somnul odihnei. A trait nouazeci si cinci de ani.

Sfântul Petru, Episcopul Sevastiei (†387) – Sfântul Petru a fost cel mai mic copil din familia retorului Vasile, originar din provincia Pont. Mama Sfântului Petru, Emilia, era din Cezarea Capadociei. Viitorul Episcop al Sevastiei era unul din cei 10 fraţi, dintre care trei vor fi episcopi: Vasile, Petru de Sevasta, Grigorie de Nyssa; cinci vor fi monahi: cei trei dinainte, plus Naucratios şi Macrina cea tânără; vor fi şase sfinţi în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia (mama lui), Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru şi Sfânta Macrina cea Tânără. Bunica Macrina a crescut pe copii în duh creştin, împreună cu mama lor, Emilia, şi sora lor, Macrina cea Tânără. Sfântul Petru a intrat în obştea mănăstirii fratelui său Vasile şi i-a urmat ca egumen în anul 362. În anul 380 a fost ales Episcop al Sevastiei în locul lui Eustaţie. În anul 381 a participat la Sinodul al II-lea Ecumenic din Constantinopol. A trecut la cele veşnice în anul 387. 

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




ISTORIE PE ZILE 9 Ianuarie
Evenimente
·         475: Generalul  Basiliskos a devenit împărat al Bizanțului, după ce Zenon a fost obligat să paraseasca  Constantinopolul. Flavius Tarasicodissa Zenon (425 – 491), a fost împărat bizantin între  9 februarie 474 – 475 si din nou intre 476 si  491.  Domnia i-a fost zguduită de lupte pentru tron și de conflicte religioase (între ortodocși și monofiziți). Zenon i-a alungat în  469 pe vandali din Epir  De asemene a lăsat trupe pe Dunare  împotriva hunilor și a gepizilor. O revoltă a soacrei sale Verina care îl sprijinea pe Basilikos, fratele vitreg al lui Zenon, în ianuarie 475, l-a forțat pe Zenon să abdice, dar in 476, profitând de faptul că Basiliskos devenise nepopular (deoarece sprijinea monofizismul), acesta  a reintrat în capitala Comstantinopol,  redevenind împărat. Două luni mai târziu, în vest, Odoacru , conducătorul herulilor germanici, l-a detronat pe imparatul Romulus Augustus al Imperiul Roman de Apus  si  i-a trimis lui Zenon însemnele imperiale, declarându-se rege al Italiei. Lupta dintre Basiliskos și Zeno a împiedicat  Imperiului Roman de Răsărit  sa previna  căderea Imperiului Roman de Apus, care a avut loc la începutul lunii septembrie 476. Zenon a murit pe 9 aprilie 491. Pentru că el nu a avut copii, văduva sa, Ariadne, l-a ales pe Anastasiu ca soț și împărat.
·         681: In Spania, regele vizigot Erwig initiaza in Consiliul de la Toledo o serie de masuri impotriva evreilor.
·         1317Regele Filip al V-lea este încoronat la Rheims rege al Franței. Filip al V-lea (n. 1292/93  – d. 3 ianuarie 1322 ), supranumit Lunganul (în franceza: Le Long), a fost rege al Frantei și al Navarrei (ca Filip al II-lea) și Contele de Champagne, începând cu 1316 și până la moartea sa.
·         1350: Populatia evreiasca din Basel (Elvetia) este masacrata fiind acuzata ca a raspandit “Moartea Neagra”. Aceasta  a fost una din cele mai violente pandemii din istoria omenirii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie  numită Yersinia pestis. Se pare că ciuma a apărut pentru prima oară în 1330, în Asia Centrală. A făcut ravagii în China de Est și India, s-a extins spre vest prin Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ajungând în Europa. În 1347, ciuma ajunsese deja în porturile Constantinopole  și Trebizonda, răspândindu-se apoi pe tot continentul , unde a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii. Totuși mai era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciuma de cei care aveau doar febră mare: în zona axilară, pe gât, și eventual în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”; la început erau de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice. În câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit. Mulți care au trăit pe vremea când Moartea Neagră a bântuit Europa, au crezut că venise sfârșitul lumii. În 1351 s-a terminat primul asalt al ciumei negre. Istoricul medieval Froissart a estimat că aproximativ o treime din populația globului a murit de aceasta boală, fapt confirmat și de cercetările din prezent. Moartea Neagră s-a retras, dar numai pentru o vreme. În 1361, în 1369, apoi cu regularitate, a reapărut pâna la sfârșitul secolului XV. Mai târziu a reapărut din ce în ce mai rar; în Anglia, ultima epidemie a fost în 1665, când au murit aproximativ 100 000 de oameni. Pesta nu a dispărut nici până astăzi. La sfârșitul secolului XIX, a reapărut în Asia și doar în India a făcut 6 000 000 de victime; tot aici, în 1995, a cauzat pierderea multor vieți omenești.
·         1768 - Philip Astley înfiinţează la Londra primul circ modern
·         1788Connecticut devine cel de-al cincilea stat american.
·         1792: S-a incheiat Tratatul de la Iași, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la sfârșitul războiului ruso-turc desfasurat intre anii  1787 și 1792. Tratatul a fost semnat  de către marele vizir Iusuf Pașa și prințul Bezborodko, care i-a succedat prințului Potemkin la conducerea delegației rusești, după moartea acestuia.Tratatul, confirmând creșterea puterii rusești în zona Mării Negre, a recunoscut anexarea Hanatului Crimeei de către Imperiul Rus, și a cedat Yedisanul acestei țări, făcând din Nistru frontiera ruso-turcă în Europa. Frontiera asiatică pe râul Kuban, a rămas neschimbată.


·         1839: Academia Franceza de Stiinte a anunțat inventarea procedeului  daghereotipiei. În 1829 artistul și farmacistul francez Louis J.M. Daguerre, a  creat un design de cameră complet nou si s-a asociat cu Joseph Nicéphore Niépce, un pionier al fotografiei preocupat de  fotochimie, pentru a-și dezvolta tehnologiile. Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franța) este considerat părintele fotografiei prin invenția sa numită daghereotipie. După moartea lui Niépce în 1833, Daguerre a continuat să cerceteze chimia și mecanica înregistrării imaginilor prin acoperirea plăcilor de cupru cu argint iodurat. În 1835, Daguerre a descoperit—după ce a spart din greșeală un termometru cu mercur —o metodă de a developa imagini expuse timp de 20–30 de minute. Perfectionarea acestui proces avea să-i permită să fixeze imaginea—împiedicând înnegrirea argintului—cu o soluție puternică de săruri. În 1837, el a realizat o natură moartă cu matrițe de ipsos, o sticlă îmbrăcată în răchită împletită, un desen înrămat și o draperie—intitulată L’Atelier de l’artiste—care a fost primul daghereotip care a trecut cu succes prin procesul complet de expunere, developare și fixare. Daguerre nu a obținut patent pentru invenția sa în Franța, dar guvernul francez i-a oferit o pensie. În Regatul Unit, Miles Berry, în numele lui Daguerre, a obținut un patent pentru procedeul daghereotipiei la 14 august 1839. Aproape simultan, la 19 august 1839, guvernul francez a anunțat că invenția este un dar „oferit gratuit Lumii. În același an,  englezul William Fox Talbot a anunțat dezvoltarea calotipului . Împreună, cele două invenții marchează anul 1839 ca an al inventării fotografiei.
·         1844: Apare, la Iaşi, periodicul “Propăşirea” sau “Foaie ştiinţifică literară”, care continua programul Daciei Literare; (9.01-29.10.1844). Revista era condusa de Kogalniceanu si Alecsandri si a publicat eseul „Puterea armata si arta militara de la intemeierea Printipatului Valahiei si pana acum” de Nicolae Balcescu, pe care Marele istoric Nicolae Iorga o consideră „un minunat capitol de istorie, care n-ar sta tocmai rău nici sub condeiul unui istoric de azi“.  Tot în „Propășirea” apare studiul lui Nicolae Balcescu „Comentarii asupra bătăliei de la Câmpia Rigăi sau Coșovo, Despre starea socială a muncitorilor plugari în Principatele Române în deosebite timpuri” (1846).

·         1865: În România, se pune în circulaţie emisiunea filatelică “Alexandru Ioan Cuza”, cu efigia în oval, formată din trei timbre, cu valori nominale de 2, 5 şi 20 parale.



·         1878Umberto I devine rege al Italiei. Umberto I de Savoia (n. 14 martie 1844, Torino, d. 29 iulie 1900, Monza), fiu al lui Vittorio Emanuele II de Savoia și al Mariei Adelaide de Ranieri, rege al Italiei din 1878 până în 1900. Numele său complet este Umberto Rainerio Carlo Emanuele Giovanni Maria Ferdinando Eugenio, Principe de Piemont.
·         1888: În România, este promulgată legea pentru înfiinţarea unui serviciu de navigaţie fluvială şi maritimă.
·         1892:  Are loc la Sibiu, Transilvania, Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român, care alcătuieşte un memorandum (Memorandumul Transilvaniei) către împăratul austro-ungar Franz Joseph, cuprinzînd revendicările românilor din monarhia austro-ungară. Conferinţa alege preşedinte al partidului pe dr. Ioan Raţiu. După Ausgleich-ul din 1867 (n.r. termenul german se referă la "compromisul" din februarie 1867 prin care s-a fondat Dubla Monarhie austro-ungară, promulgată de împăratul Franz Joseph şi o delegaţie maghiară condusă de Ferenc Deák), românii deşi erau populaţie majoritară în Transilvania nu aveau un statut oficial de etnici. Memorandumul Transilvaniei a fost scris de către liderii Partidului Naţional Român - Ioan Raţiu, Gheorghe Pop de Băseşti, Eugen Brote, Vasile Lucaciu şi alţii. Românii din Imperiul austro-ungar solicitau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare şi încetarea persecuţiilor şi a încercărilor de maghiarizare. Franz Josef a trimis memorandumul la Budapesta, iar autorii săi au fost judecaţi de trădare de ţară la Cluj între 25 aprilie şi 7 mai 1894, fiind condamnaţi la ani grei de temniţă în cadrul Procesului memorandiştilor. Cu această ocazie Ioan Raţiu a rostit celebra frază: „Ceea ce se discută aici este însăşi existenţa poporului român. Existenţa unui popor însă nu se discută, ci se afirmă”. Această situaţie a dus la scăderea încrederii în casa regală habsburgică şi la creşterea grupului românilor ce susţineau drept unică soluţionare a situaţiei lor în Transilvania, unirea regiunii cu Regatul României. Pe de altă parte, arhiducele Franz Ferdinand al Austriei se arăta interesat de promovarea ideii unei federalizări a imperiului în Statele Unite ale Austriei Mari.


·         1900Italia: S-a înființat clubul de fotbal SS Lazio. Primul club de fotbal din capitala Italiei, Roma. SS Lazio este un club de fotbal italian din Roma, Italia, care evoluează în Serie A. A fost fondat în anul 1900 și joacă meciurile de pe teren propriu pe Stadio Olimpico din Roma, stadion pe care joacă și concitadina AS Roma. Culorile echipei sunt alb-bleu, iar simbolul echipei este Vulturul. Clubul roman este cel mai vechi din capitala Italiei și unul dintre cele mai vechi cluburi din Italia.
·         1916: Ia sfarsit  Campania antiotomana de la Gallipoli’ din Primul Razboi Mondial, odata cu infrangerea si  retragerea ultimelor trupe britanice.
·         1917Primul Război Mondial: Consiliul de război german a hotarât angajarea războiului submarin fără restricții (începând cu 1 februarie 1917).
·         1918: Armata româna, care se îndrepta spre Chisinau, este atacata   între Cornesti si Straseni de bande  bolsevice, conduse de Iona Iachir. Iachir Iona (n.15.08.1896 Chişinău intr-o familie evreiasca – m. 11.06.1937), a fost  unul dintre comandantii Armatei Rosii bolsevice. A participat la luptele împotriva lui Krasnov din sectorul  Liski (1918), fiind unul dintre primii militari decoraţi cu ordinul comunist Drapelul Roşu. După terminarea războiului civil, a fost comandant al Districtelor militare Ucraina (1925-1935) şi Kiev (1935-1937). A fost supus represaliilor de către regimul stalinist, fiind  exterminat din ordinul lui Iosif Stalin, in timpul marilor epurari din deceniul al 4-lea al secolului trecut.
·         1918: Reprezentantii Sfatului Tarii au eliberat circa 1 000 de voluntari din Ardeal arestati de “Front”-ul bolsevic si tinuti în închisoarea din Chisinau.
·         1923Franța anunță public că Germania nu și-a îndeplinit obligația de cărbune datorată.
·         1937: Primul număr al revistei Look este scos pe piață în Statele Unite ale Americii.
·         1938: Prințul Paul al Greciei (viitor rege al Greciei) se căsătorește la Atena cu Frederica de Hanovra.
·         1941: Bombardierul britanic Avro Lancaster este testat în primul său zbor. Aeronava va fi produsă în număr mare pentru Royal Air Force. Avro Lancaster a fost un bombardier greu utilizat de către Royal Air Force din 1942 până în 1963.
·         1951: Este inaugurat oficial noul sediu ONU din New York. El a fost construit cu ajutorul donatiei facute de John Davison Rockefeller  Junior.
·         1954: Inaugurarea Teatrului de Operă și Balet din București, azi Opera Națională Română. Opera Națională București este una din cele patru Opere naționale din România, fiind cel mai mare teatru liric al țării. Actuala clădire a Operei Române, cu o capacitate de 952 locuri, a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu[1], sub denumirea de Teatrul de Operă și Balet în vederea a două două ample manifestări internaționale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) și al patrulea Festival Mondial al Tineretului și Studenților (2-14 august), dar a fost inaugurată abia la 9 ianuarie 1954, cu spectacolul Dama de pică, operă de Piotr Ilici Ceaikovski.


·         1964: În zona canalului Panama a fost identificată una dintre cele mai ample mișcări anti-americane.
·         1968: Crearea "Organizației Țărilor  Exportatoare de Petrol" (OPEC).
·         1990 - Decret CFSN privind unele măsuri pentru comemorarea eroilor Revoluţiei. Decretul prevedea ca ziua de 12 ianuarie să fie declarată zi de doliu naţional. Timişoara şi Bucureşti sînt declarate oraşe martir. Piaţa Palatului îşi schimbă denumirea în Piaţa Revoluţiei.
·         2000: În Uzbekistan au loc alegeri prezidențiale: Islam Karimov este acreditat cu 99% din voturi. Islam Karimov (n. 30 ianuarie 1938, Samarkand) este un om politic uzbec, care îndeplinește funcția de președinte al Uzbekistanului (începând din 1990)
·         2005 - Au avut loc alegeri pentru desemnarea succesorului lui Yasser Arafat la conducerea Autorităţii Palestiniene. Preşedinte al Autorităţii Palestiniene a fost ales Mahmud Abbas, candidatul Fatah, principala mişcare palestiniană
·         2005: Se semnează   între Miscarea Populara de Eliberare a Sudanului si guvernul acestei tari, Acordul de pace prin care se pune capat celui de-al doilea razboi civil.
·         2006: Un elicopter aparținând SMURD s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Iași; patru persoane și-au pierdut viața.
·         2007 - Patru brăţări dacice care fac parte din patrimonul naţional şi care au fost descoperite în Munţii Orăştiei, au fost răscumpărate de Guvernul României şi readuse în ţară

Nașteri
·         1554:  Se naste Papa Grigore al XV-lea; (d. 1623). Papa Grigore al XV-lea, născut Alessandro Ludovisi, (n. 9 ianuarie 1554, Bologna – d. 8 iulie 1623, Roma) a fost papă al Romei din 1621 până în 1623.
·         1807Elena Pavlovna de Württemberg, Marea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei (d. 1873)
·         1822Carol Benesch, arhitect român de origine sileziană (d. 1896)
·         1829Franz Friedrich Fronius, profesor, biolog și etnolog sas din Transilvania (d. 1886)
·         1854Lady Randolph Churchill, mama lui Winston Churchill (d. 1921)
·         1890 - S–a născut scriitorul ceh Karel Čapek (romane alegorice “Fabrica de absolut”, piese de teatru “Mama”, eseuri, note de călătorie) (m.25.12.1938).
·         1900 - S-a născut scriitoarea Henriette Yvonne Stahl (m.25.05.1984).

·         1902: Se naste la Braila, arhitectul, profesorul universitar, si academicianul  (1974) Octav Doicescu; printre marile ansambluri arhitectonice pe care le-a realizat se numara: Opera Româna si Institutul Politehnic Bucuresti si  Complexul de pe malul lacului Snagov; (d.10 mai 1981, Bucuresti). A fost cetățean de onoare al orașului New York, 1939, titlu acordat lui Doicescu de celebrul primar Fiorello La Guardia (1882 – 1947), ca apreciere pentru proiectarea Pavilionului Casa Română la Expoziția universală New York World’s Fair 1939. A  conceput Parcul Herăstrău din Bucuresti, si a proiectat  primele case în cartierul Jianu, numit astăzi „Primăverii”.  Una dintre cele mai impresionante realzari ale sale  a fost Turnul dezrobirii Basarabiei. Acest monument a fost ridicat în cinstea eliberării Basarabiei de sub ocupanţii sovietici de către trupele române, în vara anului 1941. Inaltat  pe o colina in apropiere de Chisinau, de pe locul in care se afla acest impresionant monument se vedeau bine Cheile Bâcului, Chisinaul  si  satele din jurul capitalei: Durleşti, Ghidighici, Buiucani, Petricani, şesul Bâcului până la gara Visterniceni. La dezvelirea sa, pe 1 noiembrie 1942, au fost prezenți regele Mihai al României și maresalul Mihai Antonescu. În cei doi ani de existenţă, până la recucerirea Basarabiei de către ruşi în august 1944, Turnul devenise un simbol al faptelor glorioase ale armatelor române, strajă neclintită a drepturilor româneşti pentru acest sfânt pământ. Impresionantul monument  fost distrus de ocupantii sovietici. Ansamblul era format din trei componente: 1. Turnul, având forma pătrată, cu latura de 10 metri, dar şi o înălţime de 30 de metri. La intrarea în turn, deasupra era un basorelief în piatră, reprezentându-i pe împăratul Traian şi generalii săi de pe Columna lui Traian de la Roma, fiind înscrise cuvintele de aur ale mareşalului Ion Antonescu: „Ca şi Columna lui Traian, suntem unde am fost şi rămânem unde suntem”. 2. Blocul masiv de piatră în faţă, de 10 metri înălţime, având pe el următoarea pisanie: „S-a înălţat acest Turn al dezrobirii Basarabiei sub domnia regelui Mihai I, conducător al Statului fiind mareşalul Ion Antonescu, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri fiind dl profesor Mihai Antonescu, guvernator al Basarabiei – general C. Voiculescu.Construit pe locul de unde mareşalul Ion Antonescu, comandant de căpetenie al armatelor germano-române, în ziua de 15 iulie 1941, a urmărit şi a condus operaţiile pentru eliberarea oraşului Chişinău”. 3. Colonada din stâlpi de piatră (propilee) de tip roman,  pe partea dreaptă a turnului. Turnul, de formă pătrată și o înălțime de circa 30 de metri, avea pe fețele lui încrustate 14 semne din marmură, reprezentând stemele României, Basarabiei, Moldovei si a unor județe si orașe importante. Intrarea în turn era străjuită de un basorelief cu un fragment din Columna lui Traian precum și de următoarele cuvinte „Ca și Columna lui Traian, suntem unde am fost și rămânem unde suntem”. În interiorul turnului se afla o scară elicoidală care ducea la o cameră de rugă. Blocul de piatră cu pisania se afla în fața turnului. Blocul era masiv de aproape 8 metri înălțime. Colonada (propileele) era formată din 24 de stâlpi din piatră pe care erau înscrise numele unităților care au luptat pentru eliberarea Chișinăului. Întregul monument a fost distrus de către „eliberatorii” sovietici după reocuparea Basarabiei în 1944. În prezent, locația este acoperită cu un strat gros de gunoi industrial.

·         1908: S-a nascut  Simone de Beauvoir, scriitoare franceză, o luptătoare în slujba egalităţii în drepturi dintre sexe, cunoscută ca teoreticiană a mişcării feministe din anii ’70 (“Mandarinii”, “Invitaţia”, “Sîngele celorlalţi”, “Amintirile unei fete cuminţi”, “Bătrîneţea”); (d.14.04.1986). Simone de Beauvoir (n. 9 ianuarie 1908 – d. 14 aprilie 1986) a fost o eseistă, scriitoare (premiată cu Premiul Goncourt 1954), și în același timp o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța, militantă a mișcării intelectuale contestatare de după al Doilea Război Mondial
·         1913: S-a nascut Richard Milhous Nixon, al 37-lea preşedinte al SUA. A fost silit să demisioneze la data de 8.08.1974, ca urmare a scandalului Watergate; (d.22.04.1994). Richard Milhous Nixon (n. 9 ianuarie 1913 – d. 22 aprilie 1994) a fost al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție. Înainte de președinție, Nixon fusese membru al Camerei Reprezentanților din partea statului California și a Partidului Republican, și apoi senator de California și al treizeci și șaselea vicepreședinte al SUA între 1953 și 1961 în mandatele prezidențiale ale lui Dwight Eisenhower.
·         1914 - S-a născut Ion Dumitrescu, istoric literar (m.27.06.1976).
·         1915 - S-a născut inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal, arbitrul britanic Ken Aston. Această idee i-a venit aşteptînd cu maşina la semafor, în anul 1966. La acea vreme, arbitrii nu le spuneau jucătorilor că sînt avertizaţi, trecînd doar numerele lor în carneţel, ceea ce dădea naştere unor controverse în teren şi tribune. Cartonaşele au fost folosite în premieră la Mondialul din 1970, cînd Ken Aston era preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA. Acelaşi Aston a mai introdus echipamentul negru pentru arbitri şi al patrulea oficial în teren şi a colorat steguleţele asistenţilor în roşu şi galben, pentru a fi vizibile (m.25.10.2001).
·         1928 - S-a născut Domenico Modugno, cântăreţ şi compozitor italian.
·         1931: S-a nascut regizorul, actorul și profesorul român Ion Cojar; (d. 18 octombrie 2009).  Ion Cojar (n. 9 ianuarie 1931, Recaș, județul Timiș, d. 18 octombrie 2009, București), profesor român de actorie de metodă, cercetător, regizor de teatru și, ocazional, actor de film. El este fondatorul școlii românești de actorie de metodă. La nivel teoretic, Ion Cojar și-a adunat toate cercetările și descoperirile în cartea sa intitulată „O poetică a artei actorului”, publicată la editura Unitext în 1996 și reeditată la editura Paideia în 1998.

·         1931 - S-a născut compozitoarea Myriam Marbe ("Cîntecele ploii", "Inscripţie pe un inel", "Profilul unui ţărm") (m.25.12.1997).

·         1934 - S-a născut scriitorul Mircea Tomuş ("Răsfrîngeri", "Istorie literară şi poezie").

·         1940 - S-a născut Miguel Angel Rodriguez, preşedinte al republicii Costa Rica (ales la 01.02.1996, învestit în funcţie la 08.05.1998).
·         1940 - S-a născut Jimmy Boyd, cântăreţ american.
·         1941 - S-a născut cîntăreaţa Joan Baez ("Farewell Angelina", "The First Ten Years", "Ring Them Bells"). Joan Chandos Baez (n. 9 ianuarie, 1941 în Staten Island, New York), cântăreață americană de origine mexicană, foarte cunoscută datorită vocii sale foarte individuale. Este deseori numită „conștiința și vocea anilor ’60″. Multe cântece au o tematică socială
·         1943 - S-a născut Roy Head, cântăreţ american.
·         1944 - S-a născut Scott Engel, vocalist şi basist american (The Walker Brothers).
·         1944 - S-a născut Grid Modorcea, scriitor şi realizator de emisiuni TV ("Mort după America", "Răstignit în America").

·         1944Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin
·         1946Virgil Săhleanu, lider sindical român (d. 2000). Virgil Săhleanu (n. 9 ianuarie 1946, satul Cacica, județul Suceava – d. 7 septembrie 2000, Iași) a fost un lider sindical ieșean, asasinat din ordinul conducerii firmei al cărei sindicat îl conducea și al investitorului extern care cumpărase pachetul majoritar de acțiuni.

·         1947 - S-a născut Ioana Ieronim (pseudonim pentru Ioana Brînduş), poetă şi traducătoare.

·         1948 - S-a născut William Cowsill, vocalist şi chitarist american (Cowsills).
·         1948 - S-a născut Tim Hart, cântăreţ, chitarist şi compozitor folk american.
·         1951Michael Barnier, comisar european pentru politica regională
·         1959Cristi Minculescu, fostul solist al trupei Iris

·         1969 - S-a născut poetul Mihail Grădinaru ("Eusebeia", "Poetică şi poezie modernistă", "Cuvinte de taină").

·         1970Lara Fabian, cântăreață și actriță belgiană
·         1977Vlad Gabriel Hogea, politician român
·         1978Gennaro Gattuso, fotbalist italian
·         1978A.J. McLean, membru al formației Backstreet Boys
·         1980Francisco Pavón, fotbalist spaniol
·         1982: S-a nascut Kate Middleton, soția Prințului William de Wales. Catherine, ducesă de Cambridge (Catherine Elizabeth; născută Middleton; n. 9 ianuarie 1982), cunoscută popular sub numele „Kate” este soția Prințului William de Wales. Ducele de Cambridge este al doilea în linia de succesiune la tronurile Commonwealth, după tatăl său; este de așteptat ca într-o zi ducesa să devină regină consort.
·         1989Nina Dobrev, actriță, cântăreață și fotomodel de origine bulgaro-canadiană
·         1989Kinga Byzdra, handbalistă poloneză

Decese
·         1514Anne de Bretania, regină consort a Franței (n. 1477)
·         1774 - A murit arhitectul şi urbanistul francez Jacques François Blondel, personalitate a arhitecturii din perioada lui Ludovic al XV-lea (n.17.01.1705).
·         1780: Moare la Râmnicu Valcea, Chesarie de Râmnic, carturar, tipograf și traducator; provenit dintr-o familie probabil de origine araba din Alep, se va calugari la București și va ajunge episcop de Râmnic (1773); filosof al istoriei, primul iluminist din Țara Româneasca; (n. 1720). A facut studii la Şcoala domnească din Bucureşti. După ce a  fost tuns în monahism, ajunge eclesiarh la catedrala mitropolitană şi protosinghel al Mitropoliei. Acum a tradus şi tipărit  Iucrarea lui Simion al Tesalonicului „Voroavă de întrebări şi răspunsuri” (Bucureşti, 1765). In 1770 a făcut parte din delegaţia condusă de mitropolitul Grigorie al II- lea  care a plecat la Petersburg, pentru a cere sprijinul ţarinei Ecaterina a II-a. Locţiitor de episcop la Râmnic (c. dec. 1771 – dec. 1773), apoi Episcop eparhiot (ales 26 dec. 1773, hirotonit 12 ian. 1774),  a păstorit până la moarte. Ca episcop a înfiinţat o şcoală în Bucureşti, alta în Craiova, a refăcut tiparniţa de la Râmnic, în care a imprimat peste zece cărţi româneşti: Octoihul (1776), Triodul (1777), Ceaslovull (1779), Mineiele pe oct.- mart. (1776 – 1779), tipărite pentru prima data în române:te, după vechea traducere a episcopului Damaschin, revăzută acum de un grup de cărturari (mitropolitul Grigorie II, episcopul Chesarie, viitorul episcop Filaret, monahul Rafail de la Hurezi, ierodiaconul Anatolie de la Episcopie, lordan Capadocianul gramaticul), Prezintă un mare interes prefeţele celor şase Mineie, scrise de episcop, în care se ocupă de originea române a poporului şi a limbii române, de continuitatea noastră în teritoriul fostei Dacii. Mineiele au contribuit la progresul limbii literare române, prin ele au intrat în limba noastră o serie de neologisme, de origine greacă şi latină.

·         1799Maria Gaetana Agnesi, matematiciană, lingvistă și filozoafă italiană (n. 1718)
·         1819Marea Ducesă Ecaterina Pavlovna a Rusiei, regină de Württemberg (n. 1788)
·         1848Caroline Herschel, astronomă germano-engleză (n. 1750)
·         1858Anson Jones, ultimul președinte al Republicii Texas, se sinucide.
·         1870Alexander I. Herzen, scriitor și filosof rus (n. 1812)
·         1873: Moare  impăratul francez  Napoleon al III-lea (1852-1870); (n.20.04.1808). Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n.20 aprilie 1808). a fost primul președinte al celei de – a 2- a Republici Franceze,  devenind  apoi, în urma unei lovituri de stat in 1852,, al doilea împărat al francezilor , sub numele de Napoléon al III-lea. A fost nepotul de frate al împăratului Napoleon I, fiul fratelui acestuia  Louis Nonaparte , care s-a căsătorit cu Hortense de Beauharnais , fiica din prima căsătorie a soției imparatului Napoleon, Josephine de Beauharnais. Epoca celui de-al doilea Imperiu Francez este caracterizată de o industrializare rapidă și de modernizarea instituțiilor economice și administrative ale statului. După războiul din Crimeea(1854- 1856) și implicarea în unificarea Italiei si a Principatelor Romane, Franța redevenise o mare putere europeană. După eșecul expediției militare din Mexic (1862 – 1867)  și in urma înfrângerii de la Sedan, cand  împăratul a căzut, pe data de 1 septembrie 1870, în captivitate germană și a fost închis în castelul Wilhelmshöhe din Kassel, Franta redevine republica. La  eliberarea din detenție în 19 martie 1871, Napoleon III s-a stabilit la Chislehurst, unde a decedat la data de 9 ianuarie 1873.
·         1877Alexandr Briullov, pictor și arhitect rus (n. 1798)
·         1878: Moare  Victor Emanuel al II-lea, rege al Sardiniei (1849-1861) si primul rege al Italiei unificate (1861-1878); (n.14.03.1820). Monarh liberal, i-a acordat încredere primului ministru Cavour , fără a renunța niciodata la propria sa autoritate. Pentru supușii săi, Victor Emmanuel al II-lea a fost il re galantuomo, “regele gentilom”, cel care a păstrat Constituția liberală “dăruită” Piemontului de tatăl său, Carol Albert. Proclamat in 1861 “rege al Italiei prin Îndurarea lui Dumnezeu și a Națiunii”, el desăvârșește unitatea italiană in urmatorii zece ani, anexand Venetia ( august 1866) si  Statul Papal  pe 20 septembrie 1870.
·         1907Maria de Saxa-Altenburg, regină a Hanovrei (n. 1818)
·         1908Avram Goldfaden, poet, dramaturg și actor rus de origine evreiască (n. 1840)
·         1908Wilhelm Busch, poet german (n. 1832)
·         1927Houston Stewart Chamberlain, scriitor, sociolog și filosof englez (n. 1855)
·         1940J. C. W. Beckham, politician american (n. 1869)
·         1957 - A murit Ion Al-George, poet şi traducător (n.27.03.1891).

·         1961 - A murit Radu Cioculescu, cronicar muzical, eseist, traducătorul în limba română al ciclului "A la recherche du temps perdu" de Marcel Proust (n.20.02.1901).

·         1961: A murit Emily Greene Balch, scriitor și pacifist american, deținător al Premiului Nobel (d. 1961). Emily Greene Balch (n. 8 ianuarie 1867, Jamaica Plain, SUA – d. 9 ianuarie 1961, Cambridge, Massachusetts) a fost sociolog american și activistă pentru pace, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în anul 1946, împreună cu John R. Mott. Emily Greene Balch a studiat la Bryn Mawr College, iar apoi, din 1896, a predat la Wellesley College. A înființat un azil la Boston și a făcut parte din comisiile de stat pentru relații de muncă ( 1908 – 1909 ) și pentru imigrație (1913 – 1914). În anul 1918, și-a pierdut postul la catedră, pentru că s-a opus intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial. În 1919, împreună cu Jane Addams, a contribuit la înființarea Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate.
·         1980: A decedat  la Iasi, folcloristul și filologul  român Petru Caraman (n. 14 decembrie 1898, Vârlezi, Galați). A fost exclus de la catedră de regimul comunist. În anul 1991 a devenit membru post mortem al Academiei Române. Petru Caraman (n. 14 decembrie 1898, Vârlezi, Galați – d. 10 ianuarie 1980, Iași) a fost un savant român, folclorist și filolog, exclus de la catedră de regimul comunist. În anul 1991 a devenit membru post mortem al Academiei Române.

·         1993: A decedat  la Saint-Louis in  SUA, Anton Crihan, avocat, economist, politician, profesor și publicist român basarabean,  fruntas al vietii politice si publice din Rusia, Basarabia, România si SUA, deputat in Sfatul Tarii din Moldova si ulterior in Parlamentul Romaniei Mari. Se numara printre cei care au votat Actul Unirii, a fost deputat în Parlamentul României și a fost conducător al Comisiei agrare și a instituției de stat Casa noastră, care a înfăptuit reforma agrară în Basarabia. A predat la Universitatea din Iași și la Facultatea de Agronomie a universității ieșene, cu sediul la Chișinău. A fost numit de două ori subsecretar de stat. A fost doctor în economie al  Universitatii Sorbona din Paris în 1934. După război a s-a refugiat  din România în Iugoslavia, apoi la Paris, dupa care  s-a stabilit  în Statele Unite. In  testamentul sau  si-a exprimat dorinta sa fie  înmormântat în Chișinău.

·         1998: a încetat din viaţă Lia Manoliu, fostă campioană olimpică la aruncarea discului (n. 25 aprilie 1932). A afost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964 la proba de aruncare a discului. De asemenea, în legislatura 1990-1992, a fost aleasă ca senator în municipiul București pe listele partidului FSN. Între anii 1990-1998, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

·         1998 - A murit chimistul japonez Keinichi Fukui, laureat al premiului Nobel pentru chimie, în anul 1981 (n.04.10.1918).
·         2007: A murit politicianul comunist  român  Ion Dincă (n. 3 noiembrie 1928). A  fost prim-secretar al Comitetului municipal București al P.C.R. și primar general al municipiului București. Viceprimministru și ministru al construcțiilor industriale (februarie 1979 – aprilie 1980). În ultimul guvern al României comuniste, condus de Constantin Dăscălescu, a îndeplinit funcția de prim-vice-premier (aprilie 1980 – decembrie 1989). Ion Dincă a fost mai cunoscut prin porecla „Te-leagă”, întrucât nu ezita să aresteze chiar și membri importanți ai aparatului de stat. Însuși generalul Pleșiță, fostul șef al spionajului extern, a avut de-a face cu   Dincă. A fost condamnat pentru participare la reprimarea revoluției române din 1989  dar eliberat cinci ani si trei luni mai târziu, din Penitenciarul Jilava. Ulterior, s-a readaptat și a devenit consilier la firma ginerelui sau, Nicolae Badea, acționar la FC Dinamo.

·         2009: Preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Antal Istvan, a decedat. Antal Istvan a fost jucător, antrenor şi preşedinte al SC Miercurea Ciuc. A făcut parte din generaţia de aur a hocheiului românesc, participând la numeroase competiţii , cea mai prestigioasă fiind Jocurile Olimpice de iarnă din 1980 de la Lake Placid, dar şi la mai multe ediţii ale CM. (n. 18 septembrie 1958)

·         2012Malam Bacai Sanhá, președintele Guineei-Bissau (n. 1947). Malam Bacai Sanhá (n. 5 mai 1947 – d. 9 ianuarie 2012), a fost președinte al Guineei-Bissau, în perioada 8 septembrie 2009 – 9 ianuarie 2012.
·         2013James M. Buchanan, economist american, laureat Nobel (n. 1919). James M. Buchanan Jr. (n. 3 octombrie 1919 – d. 9 ianuarie 2013) a fost un economist american, laureat al premiului Nobel pentru economie în 1986 pentru contribuțiile sale la dezvoltarea teoriei contractuale și constituționale fondate pe studiul procesului de pregătire și luare a deciziilor politice și economice. Prin metode specifice economiei, Buchanan, a analizat comportamentul alegerilor publice ale votanților, ale liderilor de partid, ale funcționarilor. Pe parcursul vieții sale academice este distins cu diferite titluri onorifice printre care și doctor honoris causa în anul 1994 acordate de Universitatea București și Academia de Studii Economice din România. Buchanan este considerat fondatorul școlii alegerilor publice. Importantă atât pentru științele economice cât și pentru cele politice această școală a deschis noi perspective în analiza instituțională. În România este cunoscut mai ales prin intermediul celor două cărți traduse și în limba română: The Limits of Liberty: Between Anarchy and Leviathan (Limitele libertății. Între anarhie și Leviathan). The Calculus of Consent – coautor Gordon Tullock (Calculul consensului).
·         2014Amiri Baraka, scriitor și critic muzical afroamerican (n. 1934). Amiri Baraka (7 octombrie 1934 – 9 ianuarie 2014), cunoscut inițial ca LeRoi Jones, a fost un scriitor și critic muzical afroamerican. Scrierile sale, având nuanțe naturaliste, critică societatea americană și au ca temă lupta împotriva discriminării rasiale.

Sărbători
·         Sf. Mc. Polieuct; Sf Cuv. Eustratie; Sf Ier Petru, episcopul Sevastiei (calendar creștin-ortodox)
·         Sf. Iulian (calendar romano-catolic)
·         Sf. Polieuct (calendar greco-catolic)



ARTE 9 Ianuarie

MUZICĂ 9 Ianuarie

Domenico Modugno, cântăreţ şi compozitor italian
Domenico Modugno




Compozitoarea Myriam Marbe
MYRIAM MARBE



Jimmy Boyd, cântăreţ american
Jimmy Boyd 



Joan Baez
Joan Baez 





Roy Head, cântăreţ american
Roy Head 




Scott Engel, vocalist şi basist american (The Walker Brothers)
Scott Engel:



Jimmy Page – Led Zeppelin






William Cowsill, vocalist şi chitarist american (Cowsills)









Tim Hart, cântăreţ, chitarist şi compozitor folk american





Cristi Minculescu





Lara Fabian





 A.J. McLean, membru al formației Backstreet Boys
Backstreet Boys -- A.J. McLean .


ÎNREGISTRĂRI NOI:

French Classical Music - Great French Composers



Instrumental Music Caravelli James Last



Werner Müller - The Spectacular Orchestra Of Werner Müller GMB





POEZIE 9 Ianuarie

Ion Al-George, poet şi traducător

Floarea varstei

Cand prin aerul straveziu ca izvorul de apa
se vede paienjenisul de miere
al miresmei de tei ;
cand prin apa stravezie ca vantul
se vede auria pacla de miere
a miresmei de tei
cand nourii alergatori mustesc
jumatate de apa, jumatate de mireasma ;
cand nourii buimaci, de pulbere,
sunt jumatate nisip, jumatate mireasma
de tei —
atunci e floarea varstei
lui
Manimazos.
A floare de tei miroase pamantul
Traciei —
sapat cu sapa de bronz ;
a floare de tei miros vitele
la jugurile zugravite

In metru antic

O, departatele zile de iarna,
Zboruri de neguri si jale!
Azi au fugit sa s-astearna
Tot mai departe
Noptile lor picurara zadarnic pe campuri
Ploaie de lacrimi desarte.
Canta plugare in camp si ara pamantul,
Aerul proaspat in inima iti toarna viata
Si inspre iarna ce vine,
Gheos preasfantul
Iti va surade din
Alpii de gheata.
Alba achantilor piatra plina-i de cuiburi
Si-n peristyle columbele-si raura glasul -Plin de lumina isi suie in templul naturii
Soarele rosu si cald, iconostasul!
Aur si-albastru din zare,
Mare de aur si muguri,
Zile-nflorite ce scoateti intaiele pluguri,
Dulci inchegari de conture aeriane,
Toate renasteri!

Canta harpe eoliane

Largo

Mergeam de mult spre
Delphi, la oracul -
Ti-aduci aminte, ori e o parere?
Iar ranele deschise,
Ca macul infloreau prin subligacul.
Ce plin de rani eram si tu si eu!
De-atunci e mult
O, cate clipe
Chronos mai cernu
Si cate-o sa mai cearna!

Dar nu misca in vasul tau nu, nu!
Sa nu tresari cenusa-n urna ta,
Dormi lin, dormi dulce-n vasul tau corynthian!
iti sta de veghe chipul diafan,
Fantasma trista-a spiritului tau -
Ce-n veci de veci, tacand, te-o regreta.
Cand
Pythia din sacru-i trepied
Cobea sfarsitul tau apropiat,
Mai voluptuos ca
Hebe ti-ai turnat
Si ai golit o amphora de mied.
E mult de-atunci!
Viata noastra-ncepe cu sfarsitul,
Cum zilele incep cu rasaritul
Si-atunci doar dam de-al binelui tezaur,
Cand marmora ne-nchide
Si cand taria noptilor, deasupra,
isi scapara scanteile de aur.
E-n miez de noapte; oaste fara steag,
Trec apele
Propontului
Izbite furtunos spre
Arhipelag -Si noi aici, pe tarmul solitar!
Dormi lin, dormi dulce viata e-n zadar!

Fugari se napustesc sub bici chrononic
Ai vietii ani si
Hades nu te-ntreaba
De-ai fost traind un hot, ori om de treaba, in piei de lup, ori chitonul ionic.
Dar dormi cenusa, dormi!
De morti ne-apropiem cu indoiala
Si-ncet ne-apropiem sa nu-i trezim,
Iar lumea iarta relele si vina,
Caci ei s-au dus si-au stins
In urma lor lumina.

Biografie
Ion Al-George









Nascut in 1891, martie in 27, la Sangeorgiul-Roman, judetul Bistrita-Nasaud. Bibliotecar la Biblioteca Fundatiunei Regele Carol I.

A debutat la Convorbiri literare, unde a fost remarcat de Duiliu Zamfirescu.

Opere:

Aquile, poezii, Campina, 1913; ed. II, «H. Steinberg», 1916. - Domus taciturna, elegii, «H. Steinberg», 1916. -Sapho, comedie antica in doua acte, «L. Alcalav».

Colaborare la reviste:

Convorbiri literare. Vapaia, Flacara, Sburatorul, Spicul.
De consultat: C. Sp. Hasnas: Aquile, «Flacara», IV, 9-10, 1914. -Duiliu Zamfirescu: Raport academic despre Aquile, «Analele Academiei Romane» (Dezbateri), S. II. T. 36, 1913-1914. -G. T. [G. TopirceanuJ: Aquile si Domus taciturna, «Viata romaneasca», XI, 4-5, 1916. -T. A. [Tudor Arghezi]: Domus taciturna, Craiova, II, 6l-62, 1916.

Izvoare: Autumnala, «Flacara», VII, 2, 1921.





Ioana Ieronim (pseudonim pentru Ioana Brînduş), poetă şi traducătoare

Portret de femeie

Poarta o mantie neagra de catifea
un acord al tainei de ore tirzii
si arcade

s-a fardat pe un singur obraz
caciula mare trasa pe frunte
bratele in fisul etern albastru

ivindu-se din faldurile moi
cu o mica poseta
sacosa
cizmele incarcate de noroiul
cartierului nou
copilul pe linga ea
intre tarabele de
zarzavaturi

flori vopsite rosu, vernil, auriu
miere solara
cu surisul ferit si stapin, de madona
ea stringe intr-un colt de geanta
hirtiile scrise azi-noapte
le apara
de tentaculele umede ale telinei.

Scena de gen

Asa m-ai aflat
cu o balanta de bijutier dinainte —
ea insasi o magica bijuterie —
printre carti, hirtii sl trandafiri salbatici.

incercam sa aflu puterea unui suris dimineata,
cu hainele abia inflorite si drept ramasese acul,
precum sufletul unui zeu.

Nu avea teama, am zis
n-am sa masor nimic intre noi
sint bogata, nu-mi socotesc darul.
Si ape-ape luminara micile talgere de victoria
surisului meu asupra intunecarii tale.

Lauda

Tot el mai presus
trupul, darul
si nu lumina de furat
lumina care te-a invatat sa taci
la umilinta si lovire
si batjocura
acolo unde trupul, o, cit de frumos
ar fi raspuns.


Biografie
S-a nascut in Rasnov- Brasov la 9 ianuarie 1947. Este licentiata in litere.

Debuteaza in revista „Luceafarul in 1974, iar editorial in 1979 cu volumul Vara timpurie. 

Poezia sa este facuta cunoscuta peste hotare prin traduceri aparute in diverse antologii, in limbi de circulatie internationala. Este prozatoare, eseista, traducatoare.

Poezia sa se deschide printr-o fervoare a notatiei, blande sau caustice, pusa insa sub semnul acceptului. Criticul literar Dan Cristea ii reliefa o „constrangere a concretului, cu o implicita „neconcordanta intre timpul nostru launtric si cel accelerat-social. Notatia e exacta, sigura, provenita dintr-o inteligenta lucida ce descompune si apoi recompune cotidianul. Ultimele sale volume de poezie inclina spre largirea sferei conotativului, alimentat de un spirit liric ce devine nelinistit reflexiv.

Volume de versuri: Vara timpurie, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1979; Proiect de mitologie, Bucuresti, Editura Eminescu, 1981; Cortina, Bucuresti, Editura Eminescu, 1983; Egloga, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1984; Luni dimineata, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1987; Triumful paparudei, Bucuresti, Editura Litera, 1992.

Viata e vis a aparut in volumul Cortina, Bucuresti, Editura Eminescu, 1983. arbore ARBORE a aparut in volumul Luni dimineata, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1987.

REFERINTE

„Doua insusiri oarecum contradictorii formeaza originalitatea tinerei poete si anume, pe de o parte, cultivarea cu tot dinadinsul a starilor, emotiilor, peisajelor normale, () notatia aparent intim-platoare si, pe de alta parte, un desen precis al versului, strunit cu mina sigura. Impresionismul Ioanei Ieronim are o foarte fina taietura intelectuala."
NICOLAE MANOLESCU




TEATRU/FILM 9 Ianuarie

În regia Ion Cojar
Mere rosii film: https://youtu.be/aqzXy226eis.


Ion Manolescu despre Ion Manolescu 1971






GÂNDURI PESTE TIMP 9 Ianuarie

















Mulțumesc dacă ați ajuns până aici și vă rog să spuneți cunoștințelor și prietenilor despre revista mea! Nu uitați: apare zilnic!

ULTIMA ORĂ

A murit cântăreața France Gall. Cântăreața franceză France Gall a murit duminică la vârsta de 70 de ani într-un spital din Neuilly, în urma unei infecții pulmonare, pe fondul bolii de care suferea. 
France Gall, o legendă în Franța și în întreaga lume, a încetat din viață duminică, anunță presa din Hexagon. Gall avea cancer de doi ani și a ajuns de urgenţă la spital pe 27 decembrie pentru a primi îngrijiri medicale, din cauza unei infecţii severe. 
De asemenea, cântăreaţa France Gall a mai fost internată şi anul trecut atunci când a făcut o alergie destul de gravă la unele medicamente pe care le lua în acea perioadă.
France Gall, născută Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, și-a început cariera devreme și a devenit cunoscută în anii 1960 când a lansat mai multe hituri.
Printre acestea: Sacré Charlemagne", Laisse tomber les filles, Poupée de cire, poupée de son - compus de Serge Gainsbourg, cu care Gall a câștigat Eurovisionul în 1965.
A lansat peste 20 de albume de studio şi live. Partenerul său de scenă, și de viață, a fost Michel Berger, cu care a avut doi copii.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Un comentariu:

  1. Multumesc Octavian. Esti mare !! Cate informatii ne-ai scris ! Sa dea Dumnezeu sa te mentina sanatos si sa mai postezi. Zilele sunt mult mai frumoase cand citim ce postezi ! O zi buna !

    RăspundețiȘtergere

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...