marți, 20 februarie 2018

21 FEBRUARIE 2018

RELIGIE ORTODOXĂ 21 Februarie

Sf Cuv Timotei; Sf Ier Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei; Canonul cel Mare

În această lună, ziua a douăzeci şi una, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Timotei, cel din Simboli.
Acest fericit, intrând de mic în viaţa monahală şi stingându-şi cu totul săltările patimilor cu multă înfrânare şi cu neîncetate rugăciuni şi ajungând mai presus de patimi, s-a arătat vas vrednic al Sfântului Duh, rămânând până la sfârşitul vieţii sale în feciorie şi sufleteşte şi trupeşte. El nu a îngăduit niciodată să vină înaintea lui vreo femeie; ci aflându-se în munţi şi locuind în pustietăţi îşi uda sufletul cu roua lacrimilor. Pentru aceasta a luat şi darul tămăduirilor; căci şi demonii din oameni a alungat, şi toate celelalte boli a tămăduit. Astfel vieţuind şi ajungând la bătrâneţi bune, şi-a săvârşit viaţa, mutându-se către Domnul. Sfântul Cuvios Timotei († începutul sec. IX) – Sfântul Cuvios Timotei a intrat de mic în Mănăstirea Simvoli de la baza muntelui Olimp, din Asia Mică. A fost ucenicul cuviosului Teoctist, povăţuitorul lui Platon mărturisitorul şi a altor monahi apărători ai Ortodoxiei. Trăind în munţi şi pustietăţi, se nevoia în post, înfrânare şi rugăciuni, şi a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul tămăduirii bolnavilor şi cu putere asupra darurilor necurate. A trăit în sihăstrie până la adânci bătrâneţi.
Tot în această zi, pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Eustaţiu, patriarhul Antiohiei celei mari.

Acest mărturisitor Eustaţiu a trăit pe vremea lui Constantin cel Mare. Învăţător fiind, prin cuvântul înţelepciunii sale, Eustaţiu a trimis razele dreptei credinţe în toată lumea. A fost de faţă la cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea fiind unul dintre cei 318 purtători de Dumnezeu părinţi. Astfel, fiind adânc cunoscător al dogmelor dreptei credinţe, a înfruntat pe arienii ce se încercau să despartă firea dumnezeiască zicând că Fiul este doar o făptură şi-L înstrăinau în felul acesta de părintească cinste. Pentru îndrăzneala şi râvna dumnezeiască ce avea pentru ajutorarea dreptei credinţe, a fost pizmuit de Eusebiu al Nicodimei şi de Teognis al Niceei şi de Eusebiu al Cezareii, şi de toţi ceilalţi care erau părtaşi ai hulelor lui Arie, sau mai vârtos zicând ai nedumnezeirii Fiului. Pentru aceasta făcându-se că merg să-l vadă, pe când se găseau în drum spre Ierusalim, au ajuns la Antiohia, unde se găsea sfântul Eustaţiu şi făcând sfat l-au caterisit.Dar pentru ca să se arate că l-au caterisit cu pricină binecuvântată, au cumpărat cu daruri multe pe o femeie desfrânată ca să facă năpastă sfântului.
Aceasta venind cu un copil de curând născut, a mers înaintea adunării lor, mărturisind că a rămas însărcinată de pe urma lui Eustaţiu şi a născut acel copil. Iar ei cercând pe femeie să adeverească vina numai cu jurământul, îndată l-au judecat şi l-au scos pe sfânt din scaun şi au înduplecat şi pe împărat să-l izgonească. Astfel sfântul Eustaţiu a fost trimis în Tracia, în cetatea lui Filip Macedoneanul, unde s-a şi săvârşit din viaţă. Cât priveşte femeia aceea care l-a năpăstuit, căzând în boală grea, a mărturisit tot vicleşugul ce s-a făcut asupra sfântului, şi a spus pe nume pe fiecare dintre cei ce au îndemnat-o să mărturisească împotriva lui, şi că fiind amăgită şi îndemnată a făcut pâra aceea cu cuvinte de către dânşii şi cu bani. Şi a mai spus că dacă a jurat cu vicleşug, nu a spus totuşi nici un fel de minciună; căci pruncul a fost făcut cu adevărat cu un Eustaţiu, care însă era fierar şi care trăise cu dânsa.
După o sută de ani, pe vremea împărăţiei lui Zenon, au fost ridicate sfintele lui moaşte şi au fost trimise la Antiohia. Atunci a ieşit înainte toată mulţimea cetăţii, cale de vreo optsprezece mile, şi l-au primit cu cântări, cu lumină şi cu tămâieri. Pe sfântul Eustaţiu l-a cinstit cu laude şi dumnezeiescul Gură de Aur.
Sfântul Ierarh Eustaţie, Arhiepiscopul Antiohiei († 345) – Sfântul Eustaţiu era originar din Sid (Pamfilia, Asia Mică). El a fost mai întâi episcop în Bereea Siriei (Alep) şi de aici a devenit Arhiepiscop al Antiohiei şi a păstorit între anii 324-330. A fost unul dintre cei mai învăţaţi şi vrednici ierarhi ai Bisericii creştine din veacul său. Miriam, regele Gruziei, a rugat pe împăratul Constantin cel Mare să-i trimită preoţi şi meşteri de zidit Biserici. Acesta l-a trimis pe Eustaţie însoţit de mulţi preoţi şi cu multe daruri. Astfel, în grădina împărătească din Mithet, Eustaţie a zidit o Biserică măreaţă cu hramul „Sfinţii Apostoli”, după asemănarea Bisericii „Sfinţii Apostoli” înălţată de Constantin cel Mare în Constantinopol. Apoi a sfinţit pe preotul Ioan ca episcop al Iviriei, sub ascultarea canonică a Antiohiei.
Eustaţiu s-a arătat unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva arianismului. Se spune că el a fost episcopul care a ţinut în faţa împăratului Constantin cel Mare cuvântul de deschidere a Sinodului I Ecumenic şi a prezidat şedinţa. După sinod, Eustaţiu a luat măsuri energice împotriva ereticilor arieni, atât în eparhia sa, cât şi în întreaga Sirie. Se înţelege astfel de ce episcopii arieni Eusebiu de Nicomidia, Teognis de Niceea, Teona din Marmarica şi alţii au început să-i aducă tot felul de acuzaţii. Au mers până acolo încât au plătit o femeie desfrânată să jure că are un copil cu Sfântul Eustaţie. Acea femeie s-a îmbolnăvit grav la scurt timp şi a recunoscut că acel copil pe care îl are nu este al Sfântului Eustaţiu. Pentru această învinuire Sfântul a fost depus din scaun şi exilat la Traianopolis în Tracia şi apoi la Filipi, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi, unde au şi trecut la Domnul la scurt timp. În anul 487 sfintele sale moaşte au fost aduse în Antiohia de Calandion, patriarhul de atunci al cetăţii.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Canonul cel Mare

CANONUL CEL MARE AL SFANTULUI ANDREI CRITEANUL: 

Psalmii
PSALMII 11 – 15

Psalmul 11
1.
Mântuieşte-mă, Doamne, că a lipsit cel cuvios, că s-a împuţinat adevărul de la fiii oamenilor.
2.
Deşertăciuni a grăit fiecare către aproapele său, buze viclene în inimă şi în inimă rele au grăit.
3.
Pierde-va Domnul toate buzele cele viclene şi limba cea plină de mândrie.
4.
Pe cei ce au zis: "Cu limba noastră ne vom mări, căci buzele noastre la noi sunt; cine ne este Domn?"
5.
Pentru necazul săracilor şi suspinul nenorociţilor, acum Mă voi scula, zice Domnul; le voi aduce lor mântuirea şi le voi vorbi pe faţă.
6.
Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint  lămurit în foc, curăţat de pământ, curăţat de şapte ori.
7.
Tu, Doamne, ne vei păzi şi ne vei feri de neamul acesta în veac.
8.
Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.

Psalmul 12
1.
Până când, Doamne, mă vei uita până în sfârşit? Până când vei întoarce fata Ta de la mine?
2.
Până când voi grămădi gânduri în sufletul meu, durere în inima mea ziua şi noaptea?
3.
Până când se va înălţa vrăjmaşul meu împotriva mea?
4.
Caută, auzi-mă, Doamne, Dumnezeul meu, luminează ochii mei, ca nu cumva să adorm întru moarte,
5.
Ca nu cumva să zică vrăjmaşul meu: "Întăritu-m-am asupra lui". Cei ce mă necăjesc se vor bucura de mă voi clătina.
6.
Iar eu spre mila Ta am nădăjduit; bucura-se-va inima mea de mântuirea Ta; cânta-voi Domnului, Celui ce mi-a făcut bine şi voi cânta numele Domnului Celui Preaînalt.

Psalmul 13
1.
Zis-a cel nebun în inima sa: "Nu este Dumnezeu!" Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.
2.
Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înţelege, sau cel ce caută pe Dumnezeu.
3.
Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.
4.
Oare, nu se vor înţelepţi toţi cei ce lucrează fărădelegea? Cei ce mănâncă pe poporul Meu ca pâinea, pe Domnul nu L-au chemat.
5.
Acolo s-au temut de frică, unde nu era frică, că Dumnezeu este cu neamul drepţilor.
6.
Săracul nădăjduieşte în Domnul şi voi aţi râs de nădejdea lui, zicând: Cine va da din Sion mântuire lui Israel?
7.
Dar când va întoarce Domnul pe cei robiţi ai poporului Său, bucura-se-va Iacob şi se va veseli Israel.

Psalmul 14
1.
Doamne, cine va locui în locaşul Tău şi cine se va sălăşlui în muntele cel sfânt al Tău?
2.
Cel ce umblă fără prihană şi face dreptate, cel ce are adevărul în inima sa,
3.
Cel ce n-a viclenit cu limba, nici n-a făcut rău împotriva vecinului său şi ocară n-a rostit împotriva aproapelui său.
4.
Defăimat să fie înaintea Lui "el ce vicleneşte, iar pe cei ce se tem de Domnul îi slăveşte; cel ce se jură aproapelui său şi nu se leapădă,
5.
Argintul său nu l-a dat cu camătă şi daruri împotriva celor nevinovaţi n-a luat. Cel ce face acestea nu se va clătina în veac.

Psalmul 15
1.
Păzeşte-mă, Doamne, că spre Tine am nădăjduit.
2.
Zis-am Domnului: "Domnul meu eşti Tu, că bunătăţile mele nu-ţi trebuie".
3.
Prin sfinţii care sunt pe pământul Lui minunată a făcut Domnul toată voia întru ei.
4.
Înmulţitu-s-au slăbiciunile celor ce aleargă după alţi dumnezei. Nu voi lua parte la adunările lor cu jertfe de sânge, nici nu voi pomeni numele lor pe buzele mele.
5.
Domnul este partea moştenirii mele şi a paharului meu. Tu eşti Cel care îmi aşezi mie iarăşi moştenirea mea.
6.
Sorţii mi-au căzut între cei puternici, că moştenirea mea este puternică.
7.
Binecuvânta-voi pe Domnul, Cel ce m-a înţelepţit; la aceasta şi noaptea mă îndeamnă inima mea.
8.
Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, că de-a dreapta mea este ca să nu mă clatin.
9.
Pentru aceasta s-a veselit inima mea şi s-a bucurat limba mea, dar încă şi trupul meu va sălăşlui întru nădejde.
10.
Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea.
11.
Cunoscute mi-ai făcut căile vieţii; umplea-mă-vei de veselie cu faţa Ta, şi la dreapta Ta de frumuseţi veşnice mă vei sătura.

SFINŢII PĂRINŢI DESPRE POST

POSTUL - PĂZITORUL SĂNĂTĂŢII NOASTRE

Săracilor, primiţi postul, tovarăşul vostru de casă şi de masă! Slugilor, primiţi postul, odihna necontenitelor voastre osteneli! Bogaţilor, primiţi postul, doctorul care vă vindecă bolile ce vă vin din pricina prea multelor mâncăruri, postul care, prin schimbarea mâncărurilor, vă face mai plăcute bucatele de care vă săturaserăţi din obişnuinţă cu ele! Bolnavilor, primiţi postul, mama sănătăţii voastre! Sănătoşilor, primiţi postul, păzitorul sănătăţii voastre!
Sf. Vasile cel Mare 


POSTUL CA MOŞTENIRE

Să arătăm cât este de vechi postul, să arătăm că toţi sfinţii l-au primit ca pe o moştenire strămoşească şi l-au păzit, transmiţându-l din tată în fiu. Aşa s-a păstrat acest bun şi a ajuns, din neam în neam, până la noi.
Sf. Vasile cel Mare

POSTUL CA DATORIE

Dacă vreun episcop sau presbiter, diacon sau ipodiacon, citeţ sau vreun cântăreţ nu posteşte sfânta Patruzecime a Paştilor, sau miercurea şi vinerea, să se caterisească, afară numai dacă ar fi împiedicat de slăbiciunea trupească; iar dacă ar fi laic – să se afurisească.
Canonul 69 Apostolic

POSTUL CA MEDICAMENT PENTRU SUFLET

E nevoie de multă vitejie spre a birui pofta stomacului. Cel ce a pus stăpânire pe ea îşi deschide drum singur spre eliberarea de patimi şi spre desăvârşita înfrânare.
Sf. Ioan Scărarul 

Dacă postul a fost necesar în rai, cu atât mai mult e necesar în afară de rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană.

Sf. Ioan Gură de Aur 

Înfrânarea nu constă în abţinerea de la mâncăruri fără nici un sens, ci în îndepărtarea totală de voinţele proprii.
Sf. Vasile cel Mare

POSTUL - OCROTITORUL VIRTUŢILOR

Patimile cu nimic nu se sting atât de mult, cât se sting cu cumpătarea. Dacă cineva se luptă şi motivul lui este prefăcătoria sau credinţa că lucrează virtutea, el nu se luptă cu înţelepciune. Dar cel care este cumpătat nu gândeşte că lucrează virtutea, nici nu vrea să fie lăudat ca ascet, ci ştie că prin cumpătare vine înţelepciunea şi cu ajutorul ei vine smerenia.
Avva Dorotei 

Postul ocroteşte orice virtute. Este începutul luptei spirituale, cununa celor cumpătaţi, frumuseţea fecioriei şi sfinţeniei, strălucirea cuminţeniei, începutul vieţii creştine, mama rugăciunii, izvorul cuminţeniei. El învaţă liniştea şi este înaintemergătorul tuturor celorlalte fapte.
Sf. Isac Sirul 

POSTUL- ARMĂ ÎMPOTRIVA ISPITELOR

Eşti bogat? Nu insulta postul, socotindu-l nevrednic să stea cu tine la masă!
Sf. Vasile cel Mare

Postul este marea armă împotriva ispitelor, precum plăcerea este începutul tuturor păcatelor.
Teofilact al Bulgariei 

Ne-am îmbolnăvit prin păcat, să ne vindecăm prin pocăinţă. Iar pocăinţa fără post este neputincioasă. Îndreaptă-te, dar, înaintea lui Dumnezeu prin post.
Sf. Vasile cel Mare

Postul şi cumpătarea răzbunările trupeşti le încetează, robia mâniei şi a poftei o posomorăsc, aduc claritate şi limpezime în cugetare, curăţind-o de fumul care iese din mulţimea mâncărurilor şi de ceaţa care se face din cauza lor. Cu postul şi cu cumpătarea se slăbeşte omul exterior, şi cu cât se slăbeşte acesta, cu atât se înnoieşte cel lăuntric.
 Sf Grigorie Palama 





ARTĂ CULINARĂ- REȚETE PENTRU POSTUL SFINTELOR PAȘTI, ZIUA 3, 21 Februarie

A.  GUSTĂRI
Roşii umplute cu orez
·       8 roşii mijlocii
·       2 ceşti orez
·       Sare
·       2 – 3 ardei copţi
·       Maioneză de post (reţete date anterior, sau din comerț)
·       Muştar
Se pregătesc pentru umplut roşii mijlocii.
        Se fierbe orezul în apă cu sare, se scurge şi se lasă să se răcească.
        Se amestecă orezul cu cu ardei copţi tăiaţi mare şi cu maioneza de post, vârtoasă, condimentată cu muştar.
        Se umplu roşiile cu această compoziţie, se decorează cu pătrunjel tocat mare şi se dau la rece.
        Se servesc ca gustare.

B.  SALATE
Salată de andive cu nuci
·       500 g andive
·       1 pumn miez de nucă pisat
·       3 linguri ulei
·       1 lingură oţet
·       Piper
·       Sare
Se curăţă andivele, sa spală şi se taie în bucăţi de 4 – 5 cm.
        Se pune într-o salatieră o mână de nuci pisate bine; se adaugă 3 linguri ulei, picătură cu picătură, amestecând mereu, apoi o lingură de oţet, piper şi sare.
        Deasupra sosului se aşază cruciş tacâmul de salată, apoi andivele.
        La masă, se scoate tacâmul de sub andive şi se face amestecarea cu sosul.

C.  SOSURI
Sos vinegret
·       3 linguri ulei
·       1 lingură oţet
·       Sare
·       Piper
·       Pătrunjel verde tocat
Se pun ingredientele într-un castron şi se amestecă cu furculiţa sau cu telul până când uleiul se emulsionează şi devine lăptos.
        Se adaugă pătrunjel verde tocat.
        Se utilizează la salate din legume crude sau fierte.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de conopidă
·       1 conopidă
·       2 linguri făină
·       2 linguri ulei
·       Sare
Se pune conopida la fiert cu apă clocotită şi sare.
        Se adaugă rântaşul pregătit din ulei şi făină.
        Când conopida este bine fiartă, se pasează cu zeamă cu tot şi se pune din nou la foc, se potriveşte de sare şi se mai dau câteva clocote.
        Înainte de a se lua de pe foc se mai adaugă câteva bucăţele de conopidă fiartă, păstrate special.
        Se poate adăuga o bucăţică de margarină după ce s-a luat de pe foc.

E.  MÂNCĂRURI
Spanac cu diverse garnituri
·       1 kg spanac
·       Sos vinegret
·       1 sfeclă roşie coaptă
·       1 ţelină fiartă
·       1 lămâie
·       sare
Se spală şi se fierbe spanacul cu puţină sare.
        Se răceşte într-un curent de apă şi apoi se presează în strecurătoare.
        Se aşază cu boltă în legumieră şi se stropeşte cu sos vinegret; se înconjoară cu buchete din sfeclă roşie coaptă şi ţelină fiartă, tăiate cubuleţe şi stropite cu sos vinegret.
        În mijloc se pun felii subţiri de lămâie.

F.  DULCIURI
Ştrudel cu dovleac
·       foi de plăcintă după reţeta proprie (postată anterior)
·       zahăr pudră
·       3 – 4 linguri ulei
·       1 farfurie adâncă plină cu dovleac ras
·       3 – 4 linguri zahăr
·       1 linguriţă scorţişoară pisată
·       1 praf de sare
Se întinde foaia şi se stropeşte cu ulei.
        La un capăt al foii se aşază dovleacul ras, se presară cu zahăr, scorţişoară pisată şi puţină sare.
        Se rulează şi se aşază suluri în tava de copt care a fost înainte unsă cu ulei.
        Deasupra se unge cu o pensulă înmuiată în ulei.
        Se dă la cuptor şi se coace la foc potrivit până ce se rumeneşte frumos.
        Când este gata se scoate din cuptor şi se porţionează în tavă.
        Se aşază pe un platou şi se presară cu zahăr pudră.



ISTORIE PE ZILE 21 Februarie
Evenimente
·         1411: Teologul reformator ceh Jan Hus este excomunicat de Papa Grigore al XII-lea, dupa ce a luat pozitie impotriva Indulgentelor papale. Jan Hus (1369 – 6 iulie 1415) teolog reformator ceh, născut la Husinec, Boemia, ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. Prin scrierile sale, Jan Hus a contribuit mult la dezvoltarea limbii cehe literare.
·         1431: A început procesul Ioanei d'Arc. Ioana d’Arc (Ioana de Arc, Fecioara din Orleans; în franceză: Jeanne d’Arc; n. 6 ianuarie 1412 – d. 30 mai 1431) este una din figurile emblematice ale Franței și sfântă a Bisericii Catolice dar și foarte controversată întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans și i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).
·         1440 – Se constituie Confederația Prusaca. A fost o organizație formată la Kwidzyn de un grup de 53 de nobili și clerici și 19 orașe din Prusia. În 1454, liderul Confederației, Johannes von Baysen (Jan Bażyński), a cerut în mod oficial regelui Cazimir al IV-lea al Poloniei, ca Prusia sa fie încorporată în Regatul Poloniei. A urmat ”Razboiul de treisprezece ani”, încheiat cu înfrângerea Cavalerilor Teutoni în 1466 și a doua Pace de la Thorn. Ordinul Teutonic a pierdut controlul in vestul Prusiei, iar Prusia, a devenit o provincie a Poloniei, cu unele drepturi de autonomie locala.
·         1543 – Bătălia de Wayna Daga. In Etiopia, o armata  formata din  etiopieni și portughezi  a  învins o armată a otomanilor din Somalia condusă de imamul Ahmad ibn al Ghazi Ibrihim. Potrivit tradiției, Ahmad a fost ucis de un mușchetar portughez si ca după ce soldații imamului au aflat de moartea lui, au fugit de pe câmpul de luptă.
·         1605: Ștefan Bocskay este proclamat principe al Transilvaniei, în urma alegerii sale de către Dieta de la Miercurea Nirajului. “În Transilvania situația fu atât de instabilă, iar Ungaria se afla și ea sub jug nemțesc, până când Domnul l-a urnit din căpitănia sa orădeană pe Ștefan Bocskay, care i-a extirpat pe nemți din Transilvania /.../ Bocskay, cu ajutorul turcilor, i-a scos pe nemți și din Ungaria. Principe foarte bun, el făcu multe lucruri mari în chiar puțină vreme; a restabilit libertățile, atât lăuntrice, cât și din afară, ale Ungariei și Transilvaniei; a pus ca orașele haiducilor să fie bastioane ale unui mare teritoriu împotriva turcilor.” (János Kemeny, Memorii. Scrierea vieții sale, trad. Pap Francisc, Cluj-Napoca, 2002). Ștefan Bocskay (în maghiară István Bocskay) s-a născut la 1 ianuarie 1557 la Cluj. În 1592 este numit comandant al cetății Oradea. În 1595, Bocskay, aliat al împăratului Rudolf II-lea, este numit locotenent general al armatei transilvănene care efectuează campania antiotomană din Muntenia, împreună cu voievozii români Mihai Viteazul și Ștefan Răzvan, sub comanda supremă a principelui Sigismund Báthory. Învinși la Târgoviște și Giurgiu, turcii sunt obligați să se retragă la sud de Dunăre. În luna aprilie 1605, Ștefan Bocskay este ales principe al Ungariei la Dieta de la Szerencs. La 14 septembrie 1605, după o serie de confruntări cu sașii din Transilvania, Bocskay este unanim ales principe de către cele trei națiuni la Dieta de la Mediaș, și instaurat pe tronul princiar. În noiembrie, sprijinul otoman se concretizează în obținerea de către Bocskay a actului (berat) de numire ca principe al Transilvaniei și rege al Ungariei. „Numirea lui Ștefan Bocskay ca rege al Ungariei, importanța și fastul încoronării sale, la care a fost prezent marele vizir, reprezintă aspectul particular și limita superioară a sprijinului politic otoman. Totodată, prezența marelui vizir la încoronare sublinia faptul că, spre deosebire de încoronarea lui János Zápolya (1529), considerată ca un fapt divers pentru un imperiu în ascensiune, noului eveniment i se acordă o importanță deosebită.” (Călin Felezeu , Statutul principatului Transilvaniei în raporturile cu Poarta Otomană (1541-1688), Cluj-Napoca, 1996).. Ștefan Bocskay încheie tratatul de pace de la Viana cu Rudolf al II-lea în 1606. Ulterior, mediază pacea de la Zsitvatorok, între habsburgi și otomani. La 29 decembrie 1606 Ștefan Bocskay încetează din viață, probabil otrăvit, la Cașovia (Kosiče).

·         1613Mihail I a fost ales țar; începutul dinastiei Romanov în Rusia. Mihail I Fiodorovici Romanov (n. 12 iulie 1596 – d. 13 iulie 1645) a fost primul țar rus din dinastia Romanov. El a fost fiul lui Fiodor Nikitici Romanov (devenit apoi patriarhul Filaret) și al Kseniei. Domnia lui a marcat finalul Timpurilor Tulburi.
·         1808 –  Fara o declarație anterioară de război, trupele rusești trec  granița în Suedia la Abborfors, în estul Finlandei, începând  astfel Razboiul finlandez, în care Suedia va pierde Finlanda, care va fi anexata de  Rusia.
·         1824 – INCREDIBIL ! In Saint John, New Brunswick, Canada, un tânăr de 18 ani a fost spânzurat pentru furtul a 25 de cenţi.
·         1848: A apărut, la LondraManifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx și Friedrich Engels. Manifestul Partidului Comunist, denumit și Manifestul Comunist, este una din cele mai importante scrieri politice din istorie. A fost scris de Karl Marx și Friedrich Engels, și publicat pentru prima oară la Londra, în 21 februarie 1848. În manifest sunt descrise scopurile și programul Ligii Comuniste, prima organizație marxistă din lume. În limba română „Manifestul Partidului Comunist” a apărut pentru prima oară la Iași în 1892, în traducerea lui Panait Mușoiu, din limba franceză, după textul cuprins în cartea lui Mermeix „La France socialiste”.
·         1891 formarea unui nou guvern liberal-conservator în România. Guvernul va fi prezidat de generalul Ion Emanoil Florescu.

·         1907: A intrat în vigoare Legea pentru organizarea Marinei Comerciale.
·         1907: A izbucnit „Răscoala Țărănească din 1907″.  Răscoala țărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părți din populația rurală a țării. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.

·         1913 –  După Războaiele  Balcanice, Ioannina  a fost încorporată în statul grec.
·         1916:  La Verdun (Franța) a început cea mai distrugătoare bătălie din primul război mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime; s–a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916. S–a încheiat prin respingerea de către armata franceză a atacurilor germane, la 21 iulie 1916. Daca la Marna în 1914 a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat in câteva zile, la Verdun a fost prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului de tip nou. Bătălia de la Verdun a dost cunoscută după remarca “Ils ne passeront pas” (Ei NU vor trece). Pentru francezi bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al razboiului. 1916 a început Bătălia de la Verdun, considerată cea mai lungă și cea mai sângeroasa bătălie din cadrul Primului Război Mondial. Clasificată de mulți istorici ca fiind un adevărat măcel, bătălia de la Verdun a intrat în legendă datorită violenţelor incredibile de pe acest front, ce a marcat prin ororile sale o întreagă generație de oameni. Desfăşurată între 21 februarie 1916 şi 19 decembrie 1916, bătălia de la Verdun, a fost numită „Abatorul uman”, deoarece numărul de morţi, răniţi şi dispăruţi în această bătălie a fost enorm, depăşind peste 700.000 de oameni din rândul armatelor combatante. Bătălia a început cu o puternica ofensivă germană împotriva orașului Verdun, unul dintre cele mai importante puncte din linia de apărare franceză şi un important nod de cale ferată, ce era indispensabil pentru linia frontului. La începutul atacului, fortărețele franceze din zona erau slăbite pentru că Marele Comandament Francez mutase o mare parte din trupe în alte zone de pe frontul de vest, astfel că la pornirea ofensivei, armata germană avea peste 140 000 de soldați, ce arau sprijiniți de peste 1200 de tunuri de diferite calibre, pe când francezii dispuneau doar de 50.000 de soldaţi. Cu timpul şi trupele franceze vor fi întărite, iar războiul se va transforma într-un război de așteptare pe poziţii, deoarece fiecărei tabere îi era mai uşor să reziste pe poziţii decât să atace, ținându-se cont că fiecare atac se solda cu pierderi semnificative de ambele părți. Calculele istoricilor estimează că, pentru fiecare kilometru pătrat de teritoriu pierdut sau câştigat în această zonă, s-au pierdut mii de oameni, măcelul continuând până la jumătatea lunii aprilie, când germanii au pierdut peste 120 000 de oameni, iar francezii peste 130 000. La începutul lunii iunie, Germania a lansat un atac masiv asupra pozițiilor franceze, avansând până la câțiva kilometri de Verdun, dar acest atac n-a fost suficient de puternic pentru a schimba soarta războiului, deoarece şi armata germană era epuizată după luptele purtate. La sfârșitul lunii iunie va începe Marea Bătălie de pe râul Somme, care va domina frontul de vest, deși luptele de la Verdun vor continua până în luna decembrie 1916 și va lua viața altor zeci de mii de militari din ambele tabere.
·         1921 Adunarea Constituantă din Republica Democrate a Georgiei adoptă prima constituţie a ţării.
·         1941 – C.I.C. Brătianu, președintele PNL, îi recomandă printr–o scrisoare generalului Antonescu, să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o altă posibilitate de orientare externa. "Nu putem face politică de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cît posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul".


·         1941 – Este emisa Ordonanța guvernului maghiar nr. 1440/1941, care anula în Transilvania de N–E ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, reforma agrară românească din 1921.Se anulau, în același timp, și toate achizițiile făcute de români în perioada 1918–1940.
·         1947 – În New York City, Edwin Land prezinta la o reuniune a Societatii de Optica din SUA, primul aparat de fotografiat la minut„Polaroid”.
·         1947: Consiliul de Miniștri a hotărât proclamarea lui Iosif V. Stalin cetățean de onoare al României.
·         1948 – A avut loc Congresul de unificare a Partidului Comunist Român şi a Partidului Social Democrat; în urma acestei unificări s-a creat Partidul Muncitoresc Român, secretar general al Comitetului Central al Partidului fiind ales Gh. Gheorghiu-Dej.
Momentul a însemnat instaurarea în România, pentru o perioadă de 50 de ani, a regimului totalitar.


·         1953 –  Francis Crick  şi James D. Watson descoperă structura ADN-ului  molecular, aceasta fiind poate cea mai importanta descoperire postbelica, o descoperire care a revolutionat stiinta.
·         1960: Liderul cubanez Fidel Castro a naționalizat toate firmele în Cuba.
·         1972Richard Nixon a devenit primul președinte american care a vizitat China.
·         1972: Lansarea romanului Marele singuratic, de Marin Preda.

·         1973 - Semnarea, la Vientiane, a Acordului de restabilire a păcii şi a înţelegerii naţionale în Laos.
·         1974: A fost adoptată o nouă constituție a Iugoslaviei. Provinciile autonome Kosovo și Voivodina au primit drepturi republicane. Iosip Broz Tito a fost ales președinte al Iugoslaviei pe viață.
·         1991 - Republica Federativă Cehă şi Slovacă a devenit membră a Consiliului Europei.
·         1992 - Vizita, la Bucureşti, a secretarului general al NATO, Manfred Wörner, pentru a participa la ceremonia de inaugurare a Centrului Euro-Atlantic din Capitală.

·         1995 - Ziarul International "Herald Tribune" a reprodus opinia unor oficiali ai Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căreia "Armatele fostelor state comuniste dispun de slabe capacităţi de luptă, cu excepţia României care este, paradoxal, una dintre cele mai sărace ţări din estul Europei".
·         1996 - Nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi o alta a fost grav rănită în urma prăbuşirii la Baia Mare a unui avion AN-24.

·         1998 - Consiliul Naţional al PL a mandatat Biroul Permanent al partidului să negocieze unificarea liberală într-un singur partid.
·         2000 –  Ziua internaţională a limbii materne, a fost proclamata  de către Conferinţa generală a UNESCO în noiembrie 1999 si este celebrată în fiecare an incepand cu 20  februarie 2000 pentru a promova diversitatea lingvistică şi culturală şi multilingvismul. La origine, a fost Ziua Mișcării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începind din 1952, în amintirea studeților uciși de către poliție, care au militat pentru recunoașterea limbii bengali în Pakistan care cuprindea pe atunci și teritoriul de astăzi al statului Bangladesh.   21 februarie 1952 corespunde zilei de 8 Falgun 1359 din calendarul Bangla. La această dată un grup de studenți de la Universitatea din Dacca au manifestat pentru recunoașterea limbii bengali ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan. Guvernatorul Pakistanului decretase în 1948 ca limba urdu este singura limbă oficială atât în Estul cât și în Vestul Pakistanului. Dar populația din Est (teritoriu devenit ulterior statul Bangladesh), care vorbea în majoritate limba bengali, a inițiat o mișcare de protest care a culminat în 21 februarie 1952 cu manifestația studenților de la Universitatea din Dacca încheiată cu deschiderea focului de către forțele de ordine. Proclamarea Zilei  internaţionalăe a limbii materne  are semnificatia recunoasterii faptului ca limbile sunt cele mai puternice instrumente pentru conservarea şi dezvoltarea constiintei de sine  indivizilor si a popoarelor.
·         2003 -  Primele avioane cu militari americani au aterizat pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din judeţul Constanţa. Baza 57 Aeriană de Aviaţie de la Mihail Kogălniceanu a fost folosită de trupe americane pe perioada conflictului din Irak. Pe perioada şederii lor în România, americanii au investit şi cheltuit 22 de milioane de dolari în lucrări de infrastructură şi reparaţii de drumuri.

·         2008 – Este incendiata Ambasada S.U.A. de la Belgrad. 150.000 demonstranţi s-au adunat la Belgrad, în Serbia,  în semn de protest faţă de proclamarea independenţei Kosovo. Un grup de protestatari au incendiat Ambasada Statelor Unite ale Americii. Tomislav Nilolic seful Partidului  Radical Sârb a acuzat Statele Unite şi Uniunea Europeana ca fiind responsabile pentru furtul Kosovo. El a spus: “Noi nu ne vom odihni până când Kosovo nu va reveni sub controlul Serbiei.”
Ambasada a fost evacuata americani de teama escaladarii violenţei. Un corp carbonizat a fost găsit în interiorul ambasadei. Oficialitatile din Statele Unite au afirmat  că acesta nu era un angajat al ambasadei si  nici un diplomat.Se pare că acel cadavru a fost al unui demonstrant care a intrat in cladire.


Nașteri
·         1728 – S-a nascut Țarul Petru al III-lea al Rusiei , soțul imparatesei Ecaterinei cea Mare; (d. 17 iulie 1762). Petru al III-lea (21 februarie 1728 – 17 iulie 1762) a fost împărat al Rusiei pentru șase luni în 1762. Potrivit celor mai mulți istorici era imatur mental și foarte pro-prusac, ceea ce l-a făcut un lider nepopular. se presupune că a fost asasinat ca rezultat al conspirației condusă de soția sa, care i-a succedat la tron, Ecaterina a II-a.
·         1783Prințesa Catharina de Württemberg, regină consort a Westfaliei (d. 1835)
·         1794Antonio López de Santa Anna, președinte mexican (d. 1876)
·         1805 – S-a nascut Timotei Cipariu, filolog și lingvist român; (d.3 septembrie 1887). Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică – d. 3 septembrie 1887, Blaj) erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi).

·         1817José Zorrilla, dramaturg spaniol (d. 1893)
·         1836 – S-a nascut compozitorul francez Leo Delibes, novator al muzicii de balet şi precursor al esteticii muzicale moderne (opera "Lakmé", baletul "Coppelia") (m.15.01.1891). Prima sa compoziție de balet „La source” (Izvorul), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia (în 1876). Cu opera „Le Roi l’a dit” (1873) cunoaște succes la Opéra-Comique din Paris, iar în 1881 opera Lakmé (prezentată în premieră tot la Opéra-Comique), va înregistra un triumf copleșitor. În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.
·         1844Charles-Marie Widor, compozitor francez (d. 1937)
·         1860 – S-a nascut scriitorul și jurnalistul ceh Karel Matěj Čapek-Chod; (d. 1927).
·         1864Virgil Onițiu, prozator, publicist român (d. 1915)


·         1865 – S-a nascut la Braila, ziaristul si prozatorul român Anton Bacalbașa; (d. 1899). Anton Bacalbașa (n. 21 februarie 1865, Brăila – d. 1 octombrie 1899), ziarist, prozator și traducător român. Si-a făcut debutul în 1880, la Literatorul lui B. Florescu, Al. Macedonski și Th. Stoenescu, cu poezii lirice.  Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice „Moftul român”. Cea mai importantă operă a sa, “Mos Teaca” a fost publicata in 1893. A făcut parte din mișcarea muncitorească și a colaborat la ziarele socialiste (până în 1895): “Emanciparea”, “Literatorul”, “Mesagerul Brăilei”, “Dezrobirea”, “Democrație socială”, “Munca”, “Lumea nouă”, “Drepturile omului”. Ales în 1894 în Consiliul General al Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Romania.



·         1866 – S-a nascut August von Wassermann, medic și bacteriolog german; (d.16 martie 1925). Este cunoscut pe plan mondial pentru descoperirea, în 1906 a reacției ce-i poartă numele.
·         1876 - S-a născut compozitorul Teodor Teodorescu (m.20.09.1920).

·         1885: S-a nascut Sacha Guitry, actor, regizor, scriitor francez de origine rusă; (d. 1957).
·         1893 - S-a născut Andreas Segovia, celebru interpret spaniol al muzicii clasice la chitară (m. 2 iunie 1987). Segovia spunea ca a “salvat”chitara din mainile cantaretilor tigani de flamenco, pentru a-i reda locul in salile de concert cu repertorii clasice.
·         1900 - S-a născut arheologul Gheorghe Cantacuzino (m.22.10.1977).

·         1903Anaïs Nin, scriitoare americană de origine franceză (d. 1977)
·         1903Raymond Queneau, poet și scriitor francez (d. 1976)
·         1906 - S-a născut pictorul Paul Miracovici (m.15.11.1975).




·         1907Wystan Hugh Auden, poet și dramaturg englez (d. 1973)
·         1911Szilárd Bogdánffy, episcop romano-catolic, deținut politic (d. 1953închisoarea Aiud)

·         1914 - S-a născut juristul Vasile Gionea, membru de onoare al Academiei Române.

·         1921John Rawls, filosof american (d. 2002)
·         1924Robert Mugabe, președinte al Zimbabwe
·         1933 - S-a născut Nina Simone, interpretă de muzică soul, una dintre cele mai cunoscute voci ale Americii (m. 21 aprilie 2003)
·         1937: Regele Harald al V-lea al Norvegiei
·         1943 - S-a născut scriitoarea Luminiţa Petru.

·         1944Lajos Sătmăreanu, fotbalist român

·         1945 - S-a născut Paul Newton, basist britanic (Uriah Heep).
·         1949 - S-a născut Jerry Harrison, chitarist, clăpar, vocalist şi compozitor american (Talking Heads).
·         1950 - S-a născut prozatorul Ovidiu Dunăreanu.

·         1952Ludovic Abiței, politician român
·         1961 - S-a născut Constantin Lăcătuşu, sportiv de performanţă, alpinist, primul român care a escaladat Everestul, în anul 1994, în cadrul expeditiei "Everest 94". La 16.11.2001, a pornit, alături de alpinistul Michael Hodges, într-o expediţie avînd ca scop escaladarea celui mai înalt vîrf din Antarctica, Mount Vinson (4897 m), şi care încheia proiectul "Top 7", ce urmărea cucerirea celor mai înalte vîrfuri ale celor şapte continente.

·         1961 - S-a născut Bob Colin Day, vocalist britanic (Allisons).
·         1961 - S-a născut Ranking Rogers, baterist şi vocalist britanic (The Beat, General Public).
·         1980 – S-a nascut Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, monarh al Bhutanului. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (n. 21 februarie 1980) este al cincilea rege al Bhutanului și capul dinastiei Wangchuck. A devenit rege la 14 decembrie 2006 și a fost încoronat oficial la 6 noiembrie 2008. La deschiderea sesiunii parlamentare din 20 mai 2011, regele a anunțat logodna sa cu Jetsun Pema, o tânără în vârstă de 21 de ani, născută la Thimphu la 4 iunie 1990. Cei doi s-au căsătorit la 13 octombrie 2011 la Punakha Dzong.



Decese
·         1437 – Regele Scotiei James I ( n.1394), fiul regelui Robert al III- lea și al Annabellei Drummond, este asasinat. A urcat pe tron in anul 1406.
·         1513Papa Iulius al II-lea (n. 1443). Giuliano della Rovere, născut la 05 decembrie 1443, a fost ales Papă (1503-1513) sub numele de Julius II. Giuliano della Rovere, născut la 05 decembrie 1443, a fost ales Papă (1503-1513) sub numele de Julius II . A dorit să facă din Statul Papal o mare putere, fapt care i-a adus printre admiratorii sai porecla de „Iulius Cezar II”. Nu a ezitat să participe personal la campaniile militare in calitate de comandant suprem. El a restaurat autoritatea Papei si l-a obligat pe Cezar Borgia să se refugieze în Franţa. Sub pontificatului său, Papa Iulius al II-a convocat al cincilea Conciliu Lateran, a creat Garda Elveţiană în 1505 si s-a pus piatra de temelie a Bazilicii Sfântul Petru din Roma, începuta Bramante. Rafael a fost pictorul lui preferat, dar l-a incurajat de asemenea si pe Michaelangelo, care a pictat frescele din Capela Sixtină.
·         1677 – A murit filosoful olandez Baruch Spinoza; (n.24 noiembrie 1632). Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam – d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă – spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit „Substanță”.
·         1730Papa Benedict al XIII-lea (n. 1649)
·         1790 - A murit Iosif al II-lea, împărat al Austriei (1764-1790), fiul reginei Maria Theresa (n.13.03.1741).
·         1824Eugène de Beauharnais, fiul primei soții a lui Napoleon, Josephine (n. 1781)
·         1846Împăratul Ninkō al Japoniei (d. 1800)
·         1904 - A murit pictorul Sava Henţia. A participat la Războiul de Independenţă, schiţînd şi pictînd, ca un veritabil corespondent de război, scene de campanie (n.01.02.1848).





·         1912Émile Lemoine, matematician francez (n. 1840)
·         1926 – A murit Heike Kamerlingh Onnes, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel; (n. 1853).
·         1938 – A murit George Ellery Hale, astronom american, inventatorul telescopului Hale; (n. 29 iunie 1868).
·         1941 – A murit Frederick Banting medic canadian, laureat al Premiului Nobel; (n. 1891).
·         1958Duncan Edwards, fotbalist englez (n. 1936)
·         1965 – Liderul radical al populatiei de culoare din America, Malcolm X a fost asasinat. Malcolm X (născut Malcolm Little; 19 mai 1925 – 21 februarie 1965) (cunoscut și sub numele Hajji Malik El-Shabazz) a fost un preot musulman american de culoare și purtător de cuvânt pentru Nation of Islam. Pentru admiratorii săi a fost un avocat curajos pentru drepturile negrilor, un om care a pus sub acuzare albii din America în termenii cei mai aspri pentru crimele sale împotriva americanilor de culoare; insa adversarii l-au acuzat de propovaduirea rasismului și a violenței. El a fost numit unul dintre cele mai mari și mai influente personalitati afro-americane din istorie.
·         1969 - A murit compozitorul şi dirijorul Constantin Silvestri (n.31.05.1913).

·         1972Georgi Adamovici, poet rus (n. 1892)
·         1984 – A murit Mihail Șolohov, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (n.11 mai 1905).; Mihail Alexandrovici Șolohov (n. 11 mai 1905 – d. 21 februarie 1984), a fost un scriitor cazac, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1965. Motivația Juriului Nobel: „…pentru forța artistică și integritatea cu care a dat expresie, în epica Donului, unei etape istorice din viața poporului rus.
·         1991 - A murit psihologul Vasile Pavelescu; contribuţii în domenii precum: problema personalităţii şi afectivitătii, statutul ştiinţific al psihologiei, învăţarea şcolară ş.a. ;membru al Academiei Române. (n.1900).

·         1991Margot Fonteyn, balerină și coregrafă britanică (n. 1919)
·         1992 - A murit Constantin Th. Botez, istoric şi eseist, cercetător al arhivelor (n.11.03.1929).

·         2004 - A murit generalul de brigadă Ion Ştefan Eremia, autorul unui roman satiric anticomunist pentru a cărui scriere, dar şi pentru tentativa (eşuată) de a-l trimite spre a fi publicat la Paris a fost „răsplătit” cu închisoarea de către Gheorghiu-Dej („Guliver în Ţara Minciunilor”) (n.05.08.1913).

·         2006 - A murit Angelica Rozeanu, prima campioană mondială la simplu din istoria tenisului de masă românesc (n.15.10.1921).




Sărbători

·        * Calendarul ortodox: Sf Cuv Timotei; Sf Ier Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei; Canonul cel Mare
·        *  În calendarul romano-catolic: Sf. Petru Damiani, episcop și învățător al Bisericii (1007-1072). Petru Damiani (în latină Petrus Damianus, în italiană Pier Damiani, n. 1007, Ravenna, d. 22 februarie 1072, Faenza), a fost un prelat italian din secolul XI, la început eremit, pustnic, reformator, care devine ulterior episcop și apoi cardinal, fiind declarat doctor al Bisericii de papa Leonțiu XII, în 1828.
·        *  În calendarul greco-catolic: Sf. Timotei, cuvios († secolul al VIII-lea); Sf. Eustațiu, patriarhul Antiohiei († 338)
  • Ziua internațională a limbii materne (UNESCO). Ziua internaţională a limbii materne, a fost proclamata de către Conferinţa generală a UNESCO în noiembrie 1999 si este celebrată în fiecare an incepand cu 21 februarie 2000 pentru a promova diversitatea lingvistică, culturală şi multilingvismul.
    La origine, a fost Ziua Miscării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începind din 1952, în amintirea studeților uciși de către poliție, care au militat pentru recunoașterea limbii bengali în Pakistan care cuprindea pe atunci și teritoriul de astăzi al statului Bangladesh. 21 februarie 1952 corespunde zilei de 8 Falgun 1359 din calendarul Bangla. La această dată un grup de studenți de la Universitatea din Dacca au manifestat pentru recunoașterea limbii bengali ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan. Guvernatorul Pakistanului decretase în 1948 ca limba urdu este singura limbă oficială atât în Estul cât și în Vestul Pakistanului. Dar populația din Est (teritoriu devenit ulterior statul Bangladesh), care vorbea în majoritate limba bengali, a inițiat o mișcare de protest care a culminat în 21 februarie 1952 cu manifestația studenților de la Universitatea din Dacca încheiată cu deschiderea focului de către forțele de ordine. Proclamarea Zilei internaţionalăe a limbii materne are semnificatia recunoasterii faptului ca limbile sunt cele mai puternice instrumente pentru conservarea şi dezvoltarea constiintei de sine indivizilor si a popoarelor.



ARTE 21 Februarie

INVITAȚIE LA BALET 21 Februarie

Leo Delibes
Leo Delibes - Coppelia, Ballet 



Cu Margot Fonteyn, balerină și coregrafă britanică
'The Sleeping Beauty' - Sadlers Wells Ballet (Royal Ballet) : 





INVITAȚIE LA OPERĂ 21 Februarie
Lakme
"Lakmé" - Opera by Leo Delibes § Summer Opera Festival "Opera under the Stars": 








MUZICĂ 21 Februarie

Leo Delibes, compozitor şi critic muzical francez
The Best of Delibes: 



Charles-Marie Widor, compozitor francez




Compozitorul Teodor Teodorescu
Corul Bisericii Barboi - "Raurel de ploaie" (Teodor Teodorescu):



Andreas Segovia, celebru interpret spaniol al muzicii clasice la chitară



Nina Simone, interpretă de muzică soul
NINA SIMONE - Greates Hits Full Album | Best songs of Nina Simone: 



Paul Newton, basist britanic (Uriah Heep)
URIAH HEEP The Best Of...



Jerry Harrison, chitarist, clăpar, vocalist şi compozitor american (Talking Heads)




Constantin Silvestri




Bob Colin Day, vocalist britanic (Allisons)




Ranking Rogers, baterist şi vocalist britanic (The Beat, General Public)


 ÎNREGISTRĂRI NOI:


Classical Music for Relaxation



The Best Operetta Arias - Relaxing Focus Meditation Reading



C. P. E. Bach - Concerto H. 466



J. F. Fasch - Passio Jesu Christi FWV F:1





POEZIE 21 Februarie

Raymond Queneau

Biografie
Raymond Queneau (Le Havre21 februarie 1903 în Normandia - † 25 octombrie 1976) este un scriitor francez modern. Este cunoscut mai ales ca fiind autor al romanului Zazie dans le métro (fr. „Zazie în metrou”) și drept cofondator al Oulipo, un grup de autori care îi include pe Italo CalvinoGeorges Perec ­și Harry Mathews.
Queneau a studiat limbile clasice, filosofia ș­i psihologia la Sorbona, și a făcut parte din mișcarea suprarealistă din (1924 până prin 1930). Când se va produce ruptura de această mișcare, se va lansa în studierea « nebuniei literare », lucrând la o Enciclopedie a științelor inexacte (care-i va fi refuzată de editori, dar din care va rezulta romanul Copii din Limon publicat în 1938).
După un voiaj în Grecia în 1932, începe să reflecteze asupra rupturii dintre limbile vorbite și cele scrise, destul de evidentă în limba greacă modernă, și pe atunci incipientă în limba franceză. Își va fixa aceste idei într-un articol despre « néo-français », și va reveni asupra teoriei în romanele sale, cum sunt pasajele despre faimosul « doukipudonktan » cu care începe romanul Zazie. Acum termină primul său roman, Le Chiendent, care va fi publicat în 1933. (Cu această ocazie a fost creat premiul literar Prix des Deux-Magots). A trăit din jurnalistică, și începând cu 1938 a lucrat la Editura Gallimard, unde a fost pe rând traducător din limba engleză, membru al Comitetului de lectură și director al Enciclopediei Pleiade. A mai făcut parte din Academia Goncourt, din College de Pataphysique ­și din juriul Festivalului de Film de la Cannes.
În anul 1947 au fost publicate faimoasele sale Exerciții de Stil. acum începe să utilizeze și pseudonimul Sally Mara. Acest pseudonim i-a servit și atunci când a publicat (Suntem întotdeauna prea buni cu femeile), care urmează experimentelor lui Vernon Sullivan sau Boris Vian, și care l-a ajutat să evite cenzura.
După Eliberare a frecventat cercul din Saint-Germain-des-Prés. Poemul său Si tu t'imagines, aranjat muzical Joseph Kosma la inițiativa lui Jean-Paul Sartre, a devenit un hit în interpretarea lui Juliette Gréco. Celelalte poeme au fost interpretate de les Frères Jacques. A compus dialoguri pentru mai multe comedii muzicale sau filme (printre care și Domnul Ripois realizat de René Clément cu Gérard Philipe în rolul principal).
Intră în Collège de ’Pataphysique în 1950, drept Satrape, și este ales în Académie Goncourt în 1951.
În 1959 publică Zazie în metrou, roman care îl va duce pe Queneau în centrul atenției marelui public. Regizorul Louis Malle, unul dintre vârfurile mi­șcării cinematografice Nouvelle Vague, va ecraniza acest roman un an mai târziu. Îndrăgostit de matematici și de științe exacte (era membru al Société mathématique de France din 1948), Raymond Queneau a știut să aplice regulile algebrei în construcția propriilor sale opere. Cu ocazia unui colocviu, în timpul celebrelor decade de la Cerisy, va fonda în 1960, cu François Le Lionnais, un grup de cercetare literară și științifică care va deveni l'Oulipo ( abreviere după Ouvroir de Littérature Potentielle) din care se vor desprinde mai apoi alte grupuri mai mici, Ou-X-Po (OupeinpoOutrapoOubapo, etc.).
Raymond Queneau a murit pe 25 octombrie 1976.
Operă
Prozatorul Raymond Queneau a scris peste 15 romane, dintre care cele mai cunoscute publicului român sunt "Zazie în metrou", "Suntem mereu prea buni cu femeile", "Florile albastre" ș­i faimoasele "Exerciții de stil". printre scrierile sale cele mai importante figurează și Le ChiendentLes Enfants du LimonUn Rude HiverPierrot mon amiLoin de RueilExercices de style, le recueil Si tu t'imaginesLe Dimanche de la vieZazie dans le MétroCent mille milliards de PoèmesLes Fleurs Bleues
Publicarea operelor sale complete a început în anul 1989, în colecția Bibliothèque de la Pléiade.
Opere
Romane
·         Le Chiendent (1933)
·         Gueule de pierre (1934)
·         Les Derniers Jours (1936)
·         Odile (1937)
·         Les Enfants du Limon (1938)
·         Un rude hiver (1939)
·         Les Temps mêlés (Gueule de pierre II) (1941)
·         Pierrot mon ami (1942)
·         Loin de Rueil (1944)
·         On est toujours trop bon avec les femmes (1947)
·         Saint-Glinglin (1948)
·         Le Journal intime de Sally Mara (1950)
·         Le Dimanche de la vie (1952)
·         Zazie dans le métro (1959)
·         Les Fleurs bleues (1965)
·         Le Vol d'Icare (1968)
Poezie
·         Chêne et chien (1937)
·         Les Ziaux (1943)
·         L'Instant fatal (1946)
·         Petite cosmogonie portative (1950)
·         Cent Mille Milliards de Poèmes (1961)
·         Le Chien à la mandoline (1965)
·         Courir les rues (1967)
·         Battre la campagne (1968)
·         Fendre les flots (1969)
·         Morale élémentaire (1975)
Eseuri și articole
·         Bâtons, chiffres et lettres (1950)
·         Pour une Bibliothèque Idéale (1956)
·         Entretiens avec Georges Charbonnier (1962)
·         Bords (1963)
·         Une Histoire modèle (1966)
·         Le Voyage en Grèce (1973)
·         Traité des vertus démocratiques (1993)
Diverse
·         Exercices de style (1947)
·         Contes et propos (1981)
·         Journal 1939-1940 (1986)
·         Journaux 1914-1965 (1996)
·         Lettres croisées 1949-1976, André Blavier, Raymond Queneau, correspondance présentée et annotée par Jean-Marie Klinkenberg (1988)
Traduceri
·         Le Mystère du train d'or d'Edgar Wallace, en 1934 (sous le nom de Jean Raymond)
·         L'ivrogne dans la brousse (The palm wine drinkard), d'Amos Tutuola, en 1953


Balada în proverbe din timpuri stravechi

E necesar de toate pentru-a crea o lume
Ne trebuie batrîni cu pas sovaitor,
Sînt necesare miliarde de secunde
Iar lucrurile toate le fa la timpul lor.
În martie soseste primavara
În alta luna se va secera
La fine de-an e-o anumita zi
Dupa toamna iarna se va ivi.

Rotunda-i piatra care se rostogoleste
Berbecii tunsi se congeleaza-n vînt
Între pavaje iarba creste
Si iata cîte neplaceri mai sînt.
În giulgiu alb se-mbraca si copacii
Galben e soarele ce se tarîste
Zapada dup-un timp frumos apare
Iarna dupa toamna soseste.

Cînd esti batrîn nu mai esti tînar
Iar dintii ti-i pierzi la sfîrsit
Dupa ce-ai mîncat vei tine postul
Nimeni nu e niciodata multumit.
De jocurile din copilarie îti este tare dor
La telefon vorbesti grabit
Plîngi ca un caiman
Dupa toamna vine iarna an de an.

Mesaj
Printe! Toate astea sînt un balamuc
Si mai rau e daca te-ai gîndit
Moartea e mereu în joc
Iarna vine dupa toamna negresit.


Strada Paul Verlaine

Am uneori un vis ciudat, patrunzator
c-o strada alba, din staniu, foarte cunoscuta,
ambele trotuare tresar ca o aripa
în timp ce drumul, cu toata greutatea-i, se ridica în zbor.

Parîurile se retrag în iazul plumbuit
pe care îl înghite o gura larga, mare,
la fiecare capat cîte-un sotron apare
pe care nu-l va trece nici un individ.

Sub un cer de titan un acoperis hoinarea
Si-ncet se deplasa de-asupra unei case
În care-un animal îmi pare sora mea

Calma, în ambianta incerta, artificioasa
aceasta strada un farmec vinetiu si nazuros avea
de-a se misca fara a pierde nimic din tot ce putea sa miroase.


Drumuri

Exista
strazi ca niste tuburi
altele par niste arcuri
Sînt bulevarde caraghioase
altele par podoabe pretioase
pe care se-nsiruie masini
mai sînt si piete poligonale
unele chiar infernale
mai sînt si magistrale în forma de cîrnat
pe altele alearga carabusii
Sînt si canale ca-n Venetia
insule ca-n Frize din Olanda
poduri fundaturi sau cheiuri
drumuri sosele alei
vai ce ce ce varietate în diversitatea
orasului Paris





Biografie
Wystan Hugh Auden (n. 21 februarie 1907 - d. 29 septembrie 1973) a fost un poet englez, c onsiderat printre cei mai importanți și influenți scriitori ai secolului al XX-lea.
Auden s-a născut în York și și-a petrecut copilăria la HarborneBirmingham, unde tatăl său dr. George Auden era inspector medical școlar pentru Birmingham și profesor de Sănătate publică la Universitatea din Birmingham. De la vârsta de opt ani Auden a fost intern al mai multor școli, prima dată în Surrey și mai târziu în Norfolk, dar se întorcea la Birmingham în vacanțe. A urmat colegiul Christ Church, la Universitatea Oxford, dar numai până în anul trei. După Oxford, a trăit un an la Weimar Berlin, în a cărui atmosferă tolerantă își putea exprima deschis homosexualitatea.
Revenind în Anglia a predat la două școli de băieți, din 1930 până în 1935. Cea mai importantă și unde a fost cel mai fericit a fost Downs School, lângă Great Malvern. Aici a petrecut trei ani și a scris câteva dintre cele mai frumoase poezii ale primei perioade, printre care: "This lunar beauty"; "Lay your sleeping head, my love"; "Fish in the unruffled lakes"; și "Out on the lawn I lie in bed".
Auden s-a căsătorit cu Erika Mann, fiica lesbiană a marelui romancier german novelist Thomas Mann, în 1935, pentru a-i furniza un pașaport britanic ca să poată ieși din Al treilea Reich. Nu au trăit niciodată împreună, dar în anii următori s-au întâlnit ca prieteni și nu s-au deranjat niciodată ca să divorțeze.
Auden s-a stabilit în Statele Unite ale Americii în 1939 și a devenit cetățean naturalizat în 1946. Această mutare din Anglia, tocmai când începuse cel de Al Doilea Război Mondial, a fost considerat de mulți o trădare și, ca urmare, reputația sa de poet a avut de suferit. După mai mulți ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, a revenit în Europa în vara anului 1948, prima dată în Italia apoi în Austria; în ultimul an al vieții s-a mutat definitiv de la New York la Oxford; a fost profesor de poetică la Universitatea Oxford din 1956 până în 1961 și, deoarece susține doar trei cursuri în fiecare an, a petrecut numai câteva săptămâni la Oxford în perioada profesoratului. Iubitul său de o viață și tovarăș a fost poetul Chester Kallman. A murit la Viena în 1973.
Auden a scris o cantitate considerabilă de critică literară și eseuri și este coautor al unor piese dramaturgice alături de prietenul său Christopher Isherwood, dar este cunoscut, în primul rând, ca poet. Opera sa este caracterizată printr-o varietate excepțională, de la forme tradiționale riguroase, la forme originale, totuși complicate, ca și măiestria tehnică și verbala pe care Auden și-a etalat-o indiferent de formă. Parțial i se datorează meritul de a fi re-introdus anglo-saxona metrul accentual în poezia engleză. O temă de controversă este în ce măsură Auden și-a revizuit poeme în ediții succesive, eliminând unele poezii foarte cunoscute din ediții „selective”, deoarece a considerat că poeziile respective nu mai sunt sincere sau corecte. An area of controversy is the extent to which Auden reworked poems in successive publications, and dropped several of his most well-known poems from "collected" editions because he no longer felt they were honest or accurate. În prefața la volumul lui Auden intitulat „Poeme alese” (Selected Poems), Edward Mendelson susține că acest lucru este de fapt o afirmare a crezului lui Auden în puterea și importanța poeziei. „Poeme alese” include unele dintre versurile pe care Auden le-a respins și versiuni timpurii ale altora pe care le revizuise ulterior.
Înainte de a trece la anglicanism (o varietate mai protestantă de anglicanism decât anglo-catolicismul părinților săi), Auden s-a interesat de controversele politice de stânga ale vremurilor și unele dintre cele mai importante opere ale sale reflectă aceste preocupări, cum ar fi "Spania", un poem despre Războiul civil din Spania și "1 Septembrie 1939", despre izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial (ambele au fost ulterior repudiate de Auden și excluse edițiile selective).
Poemul său ironic de dragoste Auden's ironic love poem Funeral Blues (inițial scris pentru a fi cântat de prietena sa soprana Hedli Anderson) a fost citit emoționant în filmul din 1994 "Patru căsătorii și o înmormântare" (Four Weddings and a Funeral).
Auden a fost considerat ca făcând parte dintr-un grup de scriitori cu idei asemănătoare, grup care îi includea Edward UpwardChristopher IsherwoodLouis MacNeice (cu care a colaborat la în 1936 la "Scrisori din Islanda" (Letters from Iceland), Cecil Day-Lewis și Stephen Spender, cu toate că după vârsta de 24 de ani Auden a încetat a se considera ca făcând parte din vreun grup.
De asemenea a colaborat cu compozitori, scriind un libret pentru Benjamin Britten și, împreună cu Chester Kallman, un libret pentru Igor Stravinsky și alte două pentru Hans Werner Henze.
Versuri
·         Poeme (1930)
·         Oratorii (1932)
·         Privește străine (1936)
·         Deocamdată (1945)
·         Scutul lui Achile (1955)
·         Omagiu lui Clio (1960)
·         Epoca neliniștii.O eglogă barocă (1947)
Teatru în versuri
·         Câinele de sub piele (1935)
·         Ascensiunea lui F-6 (1936)
·         Pe graniță (1938)
Eseuri și aforisme
·         Mâna vopsitorului (1962)


Blues funerar
Aruncaţi telefonul şi opriţi ceasornicele, iute,
Daţi câinelui un os baban să nu mai latre-n curte,
Trageţi capacul la pian şi-n surdina marşului funebru
Chemaţi bocitoarele, şi scoateţi afară sicriul negru.
Aeroplanele să-înşire din cercuri largi de fum
Litere pe cer, scriind mesajul: El este Mort de-acum.
Puneţi mătasea doliului la gât alb de porumbei,
Iar poliţiştii să poarte mănuşi negre-n trafic şi pe-alei.
A fost Nordul şi Sudul meu, a fost Estul şi Vestul,
Zilele de lucru, duminicile – şi tot restul,
Amiaza, noaptea, poezia mea ştiută pe de rost,
Credeam că dragostea-i eternă. Am fost prost.
Să n-aud de stele, suflaţi în lampa lor pentru vecie,
Demontaţi soarele şi băgaţi luna la cutie,
Goliţi oceanele, strângeţi pădurea – ‘geaba se dă brează –
Pentru că din clipa asta nimic nu mai contează.


Cel care iubeşte mai mult
Privind pe cer la stele, ştiu că o fac degeaba,
Din partea lor, eu pot să mă deplasez la naiba,
Dar, pe pământ indiferenţa e-o altă socoteală,
Trebuie să ne ferim atât de om cât şi de fiară.
N-ar fi aiurea ca aştrii să se consume pentru noi
Din dragoste, când noi nu le-o putem întoarce înapoi?
Că două inimi nu iubesc la fel – s'a spus demult,
Prefer atunci, din doi, eu să iubesc mai mult.
Admirator de stele, cum mă cred, şi care
Stele nu dau pe mine-o para nefolositoare,
Nu pot, acum când le văd sus să spun că ar fi
Din ele una ce mi-a lipsit pe timp de zi.
De-ar fi să dispară toţi aştrii sau să moară,
Aş învăţa să mă holbez la bolta goală
Şi să simt că bezna de catran e minunată,
Deşi, s-ar putea, să nu simt chiar de prima dată.


TEATRU/FILM 21 Februarie


INTRUSUL - MARIN PREDA


Tapaj nocturn - Marc Gilbert Sauvajon 1982


Micutele pasarele - Eugene Labiche 1984


Ziua absentilor - Word Douglas Turner 1980


Franz Baum - Vrajitorul din Oz



Peripetiile unui om de afaceri - Salom Aleihem






SFATURI UTILE 21 Februarie

24 de moduri de a slabi fara dieta
(de poziționat la loc vizibil!)

1.Timpul pentru masa

Pentru a slabi fara dieta, una dintre reguli este ca mesele sa fie luate incet, nu in graba, iar mancarea sa se mestece bine. Acesta este unul dintre aspectele de baza ale slabirii fara un plan complicat de dieta. Fiecare muscatura va fi savurata. Ideal ar fi ca portiile sa fie mici. In scurt timp, hormonii vor fi cei care vor declansa senzatia de satietate. Mancatul pe fuga blocheaza semnalele acestor hormoni, iar sentimentul de saturatie va fi amanat, fapt ce va cauza supraalimentarea.

2. Somnul si numarul scazut de kilograme

Persoanele care consuma in mod constant 2500 de 
calorii si dorm o ora in plus ar putea slabi aproximativ 7 kilograme pe parcursul unui an, conform studiilor. Rezultatele variaza de la un individ la altul, dar exista dovezi clare ca somnul insuficient creste apetitul.

3. Mai multe portii de legume

Daca o persoana consuma trei portii de 
legume pe parcursul unei seri, va manca mult, se va satura, fara sa se ingrase. Majoritatea modurilor de a slabi fara diete speciale presupun consumul de fructe si legume. Bogate in fibre si cu un continut ridicat de apa, acestea contin putine calorii si nu ingrasa. Ideal ar fi sa fie gatite fara adaos de grasime, sa se condimenteze cu suc de lamaie si plante aromatice, mai degraba decat sa fie servita cu sosuri bogate in grasimi sau alte dressinguri.

4. Supa slabeste

Cei care mananca o 
supa pe zi se vor satura mai repede si nu se vor ingrasa. Supa trebuie consumata la inceputul unei mese pentru a diminua apetitul si a ajuta la instalarea senzatiei de saturatie. Se poate consuma o supa cu un continut scazut de sodiu, cu legume proaspete sau congelate - care se vor fierbe. Nu este recomandata supa crema, care poate fi bogata in grasimi si calorii.

5. Cerealele integrale

Cerealele integrale, cum ar fi orez brun, orz, ovaz, hrisca, grau integral, ar putea face parte din planul de slabire fara dieta. Acestea contin putine calorii si contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Cerealele integrale sunt prezente in multe produse: vafe, coaja de la pizza, unele tipuri de briose, paste si paine din grau integral.

6. Premiu: un articol de imbracaminte

Un articol de imbracaminte pe care o persoana si l-a dorit de ceva timp: o fusta, pantaloni, etc. ar putea reprezenta premiul pentru pierderea a cateva kilograme. Important este sa se aleaga un produs vestimentar putin mai stramt, astfel incat sa impulsioneze 
scaderea in greutate.

7. Evitarea mezelurilor grase la micul dejun

Bacon sau slanina de la micul dejun ar trebui transferate in componenta mesei de pranz. Aceasta mutare simpla economiseste circa 100 de calorii care poate duce la o scadere de pana la 5 kilograme pe parcursul unui an. Exista diverse combinatii de 
sandwich-uri care pot contine putine calorii: cu branza degresata, rosii, ardei rosu, etc.

8. O felie sanatoasa de pizza

Alegerea unor toppinguri vegetale pentru 
pizza in loc de cele cu carne ar putea duce chiar si la scaderea a 100 de calorii din componenta unei mese. Alte trucuri pentru ca felia de pizza sa nu ingrase: branza va fi degresata sau va contine foarte putina grasime, nu se va folosi grasime, doar, eventual un strop de ulei de masline.

9. Evitarea zaharului

Daca o bautura dulce este inlocuita cu apa minerala sau un suc fara zahar s-ar putea evita consumul chiar si pana la 10 lingurite de 
zahar. Pentru aroma sau distractie se poate adauga lamaie sau capsuni congelate. Zaharul din bauturile racoritoare se absoarbe cu usurinta si ofera senzatia de plenitudine. Intr-un studiu, o parte din subiecti au consumat 450 de calorii din totalul zilnic sub forma de jeleuri, iar cealalta parte sub forma de bauturi dulci acidulate. Cei din ultima categorie au luat mai mult in greutate, aproximativ 1.5 kilograme in patru saptamani.

10. Pahare inalte si subtiri

Folosirea unui pahar inalt si subtire in locul unuia scurt poate ajuta la diminuarea numarului de calorii consumate zilnic, fara vreo dieta speciala. Cum este posibil? Specialistii considera ca reperele vizuale ii pot da unei persoane senzatia ca va consuma mai multe sau mai putine lichide.

11. Limitarea consumului de alcool

Atunci cand o persoana consuma primul pahar de 
alcool, acesta ar trebui urmat de o bautura racoritoare cu un numar scazut de calorii (apa minerala, de exemplu), in loc sa treaca la urmatorul pahar de bautura alcoolizata (cocktail, bere, vin, etc.). Alcoolul are mai multe calorii per gram (7) decat carbohidratii (4) sau proteinele (4). Ingrasa, de asemenea, si rontaitul de chips-uri, alune sau alte alimente care insotesc bauturile alcoolice, in cantitati excesive.

12. Ceai verde

Consumul de 
ceai verde poate fi o strategie potrivita pentru pierderea in greutate. Unele studii sugereaza ca acesta stimuleaza arderea temporara a caloriilor prin actiunea fitochimicalelor numite catechine. Cel putin, se va obtine o bautura racoritoare fara prea multe calorii.

13. Relaxarea – Yoga

Femeile care practica 
yoga tind sa cantareasca mai putin decat altele, potrivit unui studiu. Care este cauza? Aceasta tehnica de relaxare implica o anumita abordare in luarea meselor. De exemplu, chiar daca o persoana va avea o farfurie plina cu mancare, in fata, va manca putin, fara sa se simta pe deplin satula. Cercetatorii considera ca relaxarea, calmul si dezvoltarea constiintei dezvoltate prin intermediul yoga pot ajuta oamenii sa reziste in fata tentatiilor alimentare.

14. Mese luate acasa

Pentru ca o persoana sa-si mentina silueta ar trebui sa manance mese gatite acasa, cel putin cinci zile pe saptamana. Suna descurajator? Gatitul poate fi mai usor decat crede oricine. Alimentele semipreparate sau cele special concepute pentru ca mesele sa se serveasca rapid ar putea fi potrivite in aceste sens: carne macra tocata de vitel, salata verde deja spalata, legume taiate, conserve de fasole, somon la gratare, fasii de pui, etc.

15. Pauza de... masa

Majoritatea oamenilor fac o pauza in timp ce mananca, de obicei, spre finalul mesei, atunci cand si pun furculita deoparte pentru cel putin cateva minute. In aceste momente ar fi indicat sa nu se rontaie suplimentar. Se va termina, eventual, mancarea din farfurie si fiecare se va bucura de conversatie. De fapt, acesta ar putea fi un semnal ca stomacul este plin, dar nu burdusit.

16. Guma de mestecat

Guma de mestecat fara zahar, cu aroma puternica ar putea fi o alternativa atunci cand apare pofta de a rontai snackuri sau alte gustari. Daca dupa o zi de lucru cina ar putea fi luata la o petrecere, in fata televizorului sau a calculatorului s-ar putea face excese. Aroma gumei de mestecat ar putea fi mai puternica decat cea a multora dintre produsele alimentare, incat acestea nici macar nu mai au gust bun.

17. Farfurii mai mici

Un studiu a demonstrat ca persoanele care au ales sa serveasca masa in farfurii mai mari, au mancat mai multa mancare. Ca atare, farfuriile mai mici sunt potrivite pentru cei care vor sa slabeasca. Astfel, ar putea fi diminuat numarul caloriilor cu 100-200 intr-o zi, iar numarul de kilograme ar putea sa scada cu pana la 10 intr-un an. Cercetatorii afirma ca nici o persoana nu a simtit nevoia sa manance mai multe alimente, atata timp cat farfuriile mici erau deja pline.

18. Mancare portionata corespunzator

In general, majoritatea oamenilor incearca sa portioneze in mod echilibrat, mancarea pe care o consuma la o masa. Specialistii considera ca acest lucru poate deveni un automatism, o rutina, in timp. Se pot face, de exemplu, mici pachetele/portii cu 
gustari sanatoase care se pot servi la ora mesei.

19. Regula 80-20

Multi oameni au tendinta sa manance pana nu mai pot face acest lucru, dar locuitorii din Okinawa si-au format obiceiul de a se ridica de la masa atunci cand stomacul lor este plin in proportie de 80%. Aceasta strategie naturala de slabire poarta denumirea de hara hachi bu.

20. Masa luata la restaurant

Se stie deja ca mesele luate la restaurant, de cele mai multe ori, ingrasa. Pentru mentinerea sub control a numarului de calorii sau a portiilor pot fi luate urmatoarele masuri:
- comandarea unui aperitiv ca o masa;
- impartirea aperitivului cu un prieten;
- servirea portiilor in farfurii mici;
- jumatate din mancarea comandata va fi luata la pachet, pentru a se consuma acasa.
Pentru o alimentatie sanatoasa, aperitivul poate fi completat cu o 
salata cu legume, care ar putea ocupa jumatate de farfurie.

21. Sos rosu

Sosurile pe baza de rosii au mai putine calorii decat sosurile care au la baza smantana. Totusi, dimensiunea portiei de alimente la care se adauga sosul, este importanta. O portie de paste nu trebuie sa depaseasca o ceasca, de exemplu.

22. Fara carne

Mesele vegetariene ajuta, in mod cert, o persoana sa slabeasca. Deseori, acestea fac parte din dietele recomandate pentru scaderea numarului de kilograme. 
Vegetarienii cantaresc cu pana la 20% mai putin decat consumatorii de carne. Desi exista mai multe explicatii pentru acest lucru, totusi, legumele au un rol important. Mancarea de fasole, mazarea, lintea dar si altele de acest gen, au putine calorii si se remarca printr-un continut ridicat de fibre, important in procesul digestiei.

23. Mai mult de 100 de calorii arse in fiecare zi

Se pot pierde pana la 5 kilograme intr-un an, fara dieta, prin arderea unui surplus de 100 de calorii, in fiecare zi. In acest scop poate fi incercata una din urmatoarele activitati:
- mers pe jos, timp de aproximativ 20 de minute;
- gradinarit, timp de 20 de minute;
- curatarea gazonului timp de 20 de minute;
- curatenie in casa timp de 30 de minute;
- sarituri timp de 10 minute.

24. Aprecieri

Atunci cand o persoana face mici progrese si adopta obiceiuri sanatoase, care o vor ajuta sa slabeasca, trebuie apreciata. O manichiura, o haina noua sau chiar o felie mica dintr-o prajitura cu branza pot fi recompense pe masura.


COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC – TRADIȚII ȘI MODERNISM 21 Februarie

Zona Făgăraș

 costum popular



Portul popular din Țara Făgărașului

La 40 km de Brașov, în zona istorică a Țării Făgărașului, se desfășoară comuna Șinca, compusă din localitățile Șinca Veche, Bucium, Ohaba, Perșani și Vâlcea. Zona este bogată sub aspect istoric și cultural, în Șinca Veche turiștii vizitând așezământul cu biserici rupestre, plasat pe lista celor mai vechi monumente feudale românești, iar în Ohaba ființând cea mai veche moară de apă, funcțională, din întreg ținutul. Bucium, un sat tipic ardelenesc, cu porțile unite și curțile interioare generoase, reprezintă, pentru cei care doresc să se relaxeze, departe de forfota orașului, destinația ideală.





costum popular
Foto: Cristian Niculescu

Ajungând pe aceste plaiuri am poposit în vizită la familia Ghircoiaș, pentru a afla de la Doina și Diana-Teodora câteva informații despre arta tradițională, talentul și munca necesare pentru a realiza costume populare românești. Doamna Doina Ghircoiaș este artist popular atestat, de peste 10 ani, în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA, din Dumbrava Sibiului. „Noi, meșterii populari, suntem pe cale de dispariție…“ consideră gazda noastră. Puțini au rămas cei care realizează creații populare autentice și tocmai de aceea, dânsa onorează orice invitație primită, chiar dacă vine de la Focșani sau de la Mediaș, acceptând să lucreze acolo, în fața privitorilor, pentru a demonstra că este însăși creatoarea obiectelor vestimentare prezentate. Încă din urmă cu 25 de ani, atunci când s-a măritat, dânsa știa să coasă, însă ajungând în casa soțului, a fost încântată de costumele create de bunica acestuia și așa a învățat să creeze, la rândul ei, elemente de port popular. Faptul că știa să coasă deja a fost un atu, însă a trebuit să capete o anumită experiență, realizând mai întâi pentru membrii familiei diferite ii sau cămăși.
Costumele realizate de doamna Ghircoiaș pot fi din toate zonele României, însă cele căutate sunt, în special, din regiunea Ardealului (Sibiu – Alba Iulia – Țara Făgărașului). În această parte a țării portul popular este mai sobru, lipsit de culoare, având doar motive brodate cu negru pe pânza albă. Chiar și în Ardeal portul diferă un pic în funcție de regiune, ia fiind bogat ornată cu negru în zona Făgărașului, la Sibiu având doar câteva modele verticale. Portul popular este creat de la zero, singurul element pe care Doina și Diana îl achiziționează fiind ghemul cu fire de bumbac, cumpărat de la Tălmaciu (în apropiere de Sibiu). Ghemele, de 10 g fiecare, sunt apoi fierte în moare (zeamă de varză) pentru a le „împietri“, adică pentru a împiedica vopseaua să se scurgă în material la prima spălare. Fiecare element al costumului popular este țesut direct în război, cu model cu tot.



costum popular
Foto: Cristian Niculescu

Membrii familiei Ghircoiaș urzesc, întind pe război și țes toate aceste costume. Iată, care este întreg procesul de realizare, așa cum îl prezintă gazda noastră: „Întâi încep cu urzirea pânzei pe urzitoare, apoi o iau jos și o întind pe război. După ce s-a întins pe război, o dau prin ițe și prin spată, leg firele și introduc modelul.“ La țesut trebuie două persoane, una stând în față pentru a țese, lucrând cu suveica și cealaltă în spate, alegând modelul. În general, o cămașă bărbătească sau o ie este lucrată de doamna Doina într-o săptămână, dacă pânza este gata și dacă lucrează zi de zi. Programul zilnic se desfășoară, în felul următor: La ora 07:00 dimineața este trezirea, la ora 08:00 se finalizează hrănirea animalelor din curte (vacuță, purcel, păsări etc.), iar până la ora 08:30 membrii familiei servesc micul dejun. După aceea începe programul de lucru, care se termină, de obicei, la ora 10:00 seara.



costum popular
Foto: Cristian Niculescu

Portul popular poate fi încheiat (cusut la încheieturi) cu mașina sau manual, numărând fir pe fir. Personal, nu am sesizat diferența dintre cusătura de mașină și cea de mână, aceasta din urmă fiind impecabilă. De altfel, majoritatea clienților doresc ca totul, la un costum popular, să fie cusut de mână. Fustele albe sunt plisate, în pliuri înguste și dese, folosind mașina de călcat. Pe viitor, își doresc să achiziționeze și o mașină de plisat.
O perioadă, Doina Ghircoiaș a lucrat în comerț, însă de când a început să aibă grijă de copii, datorită volumului de muncă crescut, a renunțat și s-a dedicat în totalitate lucrului în casă, realizând costume populare, dar și gătind. Căci, am uitat să amintesc, dar dânsei îi place în mod deosebit să gătească, această îndeletnicire, fiind totodată hobby și meserie. La evenimentele din localitate, botez, nuntă sau înmormântare, realizează meniul pentru invitați, fiind obișnuită să gătească și pentru 200-300 de persoane. Atunci când afli că o cămașă sau o ie din bumbac este realizată în totalitate manual, persoana lucrând la ea aproape 15 ore pe zi, timp de o săptămână, consideri că prețul trebuie să fie unul pe măsura efortului depus. Astfel de creații pleacă de la prețul de 500 de lei, un costum complet putând să ajungă la 2.000 de lei. „Dacă văd că îi place clientului și îi zâmbesc ochii, mai las din preț“, afirmă încântată doamna Ghircoiaș.
Arta populară și creatorii săi, nu ar trebui să fie pe cale de dispariție, ci din contră, să reziste timpului, asimilând cât mai mulți discipoli și iubitori de frumos. Prin articolele noastre și prin vizitele făcute acestor maeștri încercăm să păstrăm vie atenția cititorilor noștri către ramuri meșteșugărești și creații care în trecut erau din plin apreciate de către predecesori.

GÂNDURI PESTE TIMP 21 Februarie













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...