duminică, 29 aprilie 2018


REVISTA
IMPORTANȚA ZILEI DE ASTĂZI
ÎN ISTORIE, RELIGIE ȘI ARTE,
NR 220 DIN 30 APRILIE 2018

ISTORIE PE ZILE 30 Aprilie
Evenimente
·         313: Împăratul roman Licinius unifică Imperiul Roman de Răsărit sub comanda sa. Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius (n. cca. 250, in Romuliana, astazi Zaječar in  Serbia – d. 325, Thessalonic), a domnit ca  împărat roman din 308 până în anul 324. Licinius s-a născut în Moesia Superior, într-o familie de țărani originari din Dacia. A îmbrățișat cariera militară și a ajuns să fie un favorit al imparatului Galeriu, iar după moartea lui Galerius (in anul 311), Licinius ocupă proviincile danubiano-balcanice până la Hellespont. În 312  se apropie de Constantin cel Mare, alianță întărită prin căsătoria lui cu Flavia Iulia Constanția, sora acestuia, în martie 313. În urma întrevederii de la Mediolanum (februarie-martie 313) a celor doi împărați, se promulgă edictul prin care creștinismul este recunoscut ca religie egală în drepturi cu celelalte culte din imperiu. Victorios în războiul cu Maximinus Daia (313), Licinius ocupă toate provinciile orientale deținute de acesta, devenind stăpân al întregului Orient. In anul 324 imparatul  Constantin, ii declara razboi lui Licinius si il înfrânge în două mari bătălii, la Adrianopol (iulie) și Chrysopolis în Asia Mica (septembrie). Cu flota distrusă de Crispus, fiul lui Constantin, Licinius  cade  prizonier și este executat în anul următor la Tesalonic.
·         642: Chindaswinth devine rege al Spaniei vizigote (n. in 563- mort la 30 septembrie 653 ). A domnit din anul 642 pana la moartea sa, succedandu-l in urma unei conspiratii pe tanarul rege Tulga considerat deficient mintal. In timpul domniei sale au fost inabusite revoltele nobililor si intarita autoritatea statului.
·         1638: Patriarhul Chiril Lukaris sfințește Mănăstirea Podgoria Copou din Iași, ctitorie a domnului Vasile Lupu. Kyrillos Lukaris (n. 13 noiembrie 1572, Candia, Creta – d. 27 iunie 1638, Constantinopol) sau Chiril Lucaris, a fost un teolog și un prelat grec care mai târziu a devenit Patriarhul Orthodox al Alexandriei cu numele de Chiril III și Patriarh Ecumenic de Constantinopol cu numele de Chiril I.



·         1772 – John Clais patenteaza cantarul.
·         1789: Pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New YorkGeorge Washington depune jurământul, devenind astfel primul președinte al Statelor Unite.
·         1803SUA cumpară de la Franța teritoriul Louisiana în schimbul sumei de 80 milioane franci–aur.
·         1835: Împăratul rus Nicolae I sancţionează decizia Consiliului de Miniştri de a permite duhoborilor (membri a două secte creştine apărute în Rusia la începutul secolului XVIII-lea), care au locuit în Delta Dunării şi se înapoiau în Rusia, să se stabilească printre coreligionarii lor din Basarabia ţaristă.
·         1844Alexandru Ioan Cuza s–a căsătorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat să primească țiganii robi trecuți în lista dotală a soției, fiind astfel primii care au acceptat hotărârea Adunarii Obștești din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a țiganilor.

·         1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Cîmpia Libertăţii – Adunarea din duminica Tomii. La 18 -30 aprilie 1848 are loc prima adunare politică a românilor din Transilvania, la Blaj, pe Cîmpia Libertăţii (Adunarea din duminica Tomii), la care se hotărăşte convocarea pentru 3 mai 1848, stil vechi (15 mai 1848, stil nou) a unei adunări populare.

·         1857: S-a introdus in  Bucuresti iluminatul public cu lampi cu petrol lampant, capitala Romaniei fiind primul oras din lume luminat astfel

·         1860: În Moldova (Principatele Unite) se formeaza un nou guvern în frunte cu Mihail Kogălniceanu. La 30 aprilie 1860, stil vechi (12 mai 1860, stil nou), în Moldova vine un nou guvern în frunte cu Mihail Kogălniceanu. Guvernul va activa pînă pe 17 ianuarie 1861, stil vechi (29 ianuarie 1861, stil nou).

·         1881: Se constituie Partidul Naţional Român (P.N.R.) prin unificarea Partidului Naţional Român din Banat şi Ungaria cu Partidul Naţional din Transilvania La 30 aprilie 1881, stil vechi (12 mai 1881, stil nou) se constituie Partidul Naţional Român (P.N.R.) prin unificarea Partidului Naţional Român din Banat şi Ungaria cu Partidul Naţional din Transilvania. Crearea partidului şi adoptarea programului său au grupat pentru prima dată toate elementele politice din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, pe baza unei platforme programatice şi de acţiune comune. Partidul Naţional Român a avut un rol important în înfăptuirea actului unirii Transilvaniei cu România şi în pregătirea, împreună cu Partidul Social-Democrat din Transilvania, a Adunării Naţionale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918). În februarie 1923, P.N.R. a fuzionat cu foştii membri ai Partidului Conservator-Democrat, iar în 1925, cu Partidul Naţionalist al Poporului. În octombrie 1926, P.N.R. a fuzionat cu Partidul Ţărănesc, punîndu-se astfel bazele Partidului Naţional-Ţărănesc. Preşedinţi ai Partidului Naţional Român au fost: Nicolae Popea (1881-1882), Patenie Cozma (1882-1883), Gheorghe Bariţiu (1884-1888), Ioan Raţiu Băseşti (1903-1918), Iuliu Maniu (1919-1926). Partidul publică ziarele Tribuna (1884-1903), Lupta (1906-1910), Românul (1911-1916, oct.-dec. 1918), Patria (1919-1926).

·         1896: Se adoptă Legea învățământului primar și normal–primar (Legea Poni). Prin aceeași reglementare se înființează Casa Școalelor, care va avea în atribuție administrarea fondurilor destinate construirii de edificii școlare și achiziționarea mobilierului aferent. Petru Poni (n. 4 ianuarie 1841, satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași; d. 2 aprilie 1925, Iași) a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pionier al școlii românești de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române.

·         1897Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic "Dracul" din București. Sub pseudonimul Mihai din Pașcani, viitorul romancier publica schița umoristică de 40 de rânduri sub titlul "Domnișoara Mxxxx Falticeni". Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani – d. 19 octombrie 1961, Vânători-Neamț) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste Sămănătorul, înainte de a deveni un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară Viața Românească.

·         1902: A avut loc, la Paris, premiera operei Pelléas et Mélisande de Claude Debussy. Achille-Claude Debussy (n. 22 august 1862, Saint-Germain-en-Laye – d. 25 martie 1918, Paris) a fost un compozitor francez. Este considerat unul dintre cei mai influenți compozitori, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnică și cu un aer de natură poetică. Opera sa a constituit o evadare din conceptele tradiționaliste. De asemenea, este considerat a fi cel mai important compozitor de pian, de după Frederic Chopin.
·         1912: La Bender (Tighina), gubernia Basarabia, începe să apară azeta politică, socială şi comercială – „Bessarabskii telegraf”, prima publicaţie periodică din acest oraş.
·         1920: In Romania intra in vigoare Legea pentru organizarea Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, in atributiile caruia intrau: “pregatirea, aplicarea si supravegherea aplicarii legilor privitoare la asigurarile sociale”.
·         1937: În Filipine a avut loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbații care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.
·         1939Franklin Delano Roosevelt este primul Președinte american care a apărut pe postul de televiziune. Franklin Delano Roosevelt (n. 30 ianuarie 1882 – d. 12 aprilie 1945) a fost cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1933 – 1945). S-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice secolului XX-lea pe plan național cât și internațional, care a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.
·         1948: A fost creată Organizația Statelor Americane (OSA). Această organizație internațională guvernamentală își are sediul la Washington (membri: 35 de state și 24 de observatori permanenți; obiective: securitatea continentală; soluționarea pașnică a conflictelor dintre statele membre).
·         1948 - La Salonul de la Amsterdam în această zi este prezentat primul Land Rover, cunoscut ca şi Series 1. Acest model este opera lui Maurice Wilks, cel care în acea vreme ocupa poziţia de şef al departamentului de design de la Rover. Apariţia primului Land Rover este legată de nemulţumirile pe care Wilks le avea de modelul Jeep Willys-Overland pe care îl folosea la ferma sa, dar care mai mereu suferea de metehne tehnice. Astfel britanicul şi-a pus în minte să facă un model la fel de solid, dar mult mai fiabil. Aşa a apărut Series 1, un model spartan cu un profund aer utilitar, cu transmisie integrală şi acoperiş de pânză. Vehiculul a fost bine primit de public şi nu a fost folosit doar la muncile agricole (aşa cum îl concepuse Wilks la origine), ci şi de către Poliţie, armată, servicii sanitare şi în expediţii în cele mai vitrege zone ale lumii. Series 1 a fost rădăcina pentru Defender, iar în 1970 gama s-a extins cu modelul Range Rover, o versiune mai luxoasă a primului. În 1976 a fost produs modelul Land Rover cu numărul 1 milion, iar în 1989 gama s-a îmbogăţit cu încă un model, ceva mai accesibil, Land Rover Discovery. În prezent Land Rover se află în proprietatea Tata Motors, după ce a trecut pe la Leyland Motors (1967), British Aerospace, BMW (1994) şi Ford (2000).
·         1949: A fost fondat Teatrul pentru Copii si Tineri „Merlin” din Timisoara.
·         1970: Președintele Nixon anunță că forțele Statelor Unite și ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru atacarea "templelor" folosite de forțele comuniste.
·         1975: Armata Vietnamului de Nord comunist ocupa in totalitate Vietnamul de Sud, reunificand tara (Ziua Victoriei).
·         1980: La vârsta de 42 de ani, Prințesa Beatrix devine regină a Țărilor de Jos, după abdicarea mamei sale, regina Iuliana.
·         1988: La DublinIrlandaCéline Dion câștigă a 33-a ediție a Eurovisionului pentru Elveția cu piesa "Ne partez pas sans moi".
·         1990: Deschiderea, la Lisabona, a Centrului Nord–Sud al Consiliului Europei.
·         1991 - În această zi ultimul Trabant a ieşit de pe linia de producţie a uzinei Zwickau. Acest simbol al căderii comunismului - datorită imaginii asociate cu căderea zidului Berlinului, a fost produs în cei 30 de ani în 3.096.099 exemplare. În prezent, în jurul acestui model s-au creat comunităţi foarte bine coagulate, iar posesorii vorbesc cu pasiune despre micul "fumegător" cu motor în doi cilindri. Se spune că vârsta medie a exemplarelor Trabant este în prezent de 28 de ani, proprietarii învăţând să îşi întreţină singuri aceste maşinuţe foarte rudimentare. În perioada de glorie a acestui model perioada de aşteptare pentru un "Trabi" nou ajungea şi la 15 ani şi modelele la mâna a doua se vindeau mai scump decât cele noi. În 1989 versiunea 600 avea un motor de 600 cmc care oferea 26 CP şi propulsa modelul până la 100 km/h (viteză care era aproape de valoarea maximă) în 21 de secunde. Marea problemă a acestui model era poluarea, producând de 7 ori mai mult monoxid de carbon decât media produsă de maşinile europene din 2007! Ulterior s-a încercat revigorarea Trabant ca şi vehicul electric, dar se pare că iniţiatorii proiectului nu au găsit fondurile suficiente şi Trabant rămâne doar o marcă pentru cărţile de istorie.
·         1991: Un ciclon care a lovit Bangladesh-ul a dus la uciderea a 138.000 de oameni.
·         1993: Jucătoarea iugoslavă de tenis de câmp, Monica Seles, nr.1 mondial, este grav rănită de un fervent suporter al luiSteffi Graf.
·         2000: A fost canonizata, de catre Papa Ioan Paul al II-lea, sora Faustina Kowalska, calugarita poloneza de care este legat cultul Îndurarii Divine. Maria Faustina Kowalska, cunoscută sub numele de Sfânta Faustina, născută Helena Kowalska, (n. 25 august 1905 la Głogowiec, Polonia (atunci în Imperiul Rus) – d. 5 octombrie 1938 la Cracovia, Polonia) a fost o călugăriță mistică și vizionară poloneză. Este venerată în biserica romano catolică ca sfântă și este cunoscută ca apostol al milostivirii divine. De-a lungul vieții sale a avut numeroase viziuni și conversații cu Iisus despre care a scris în jurnalul ei, publicat mai târziu cu titlul „MIC JURNAL Milostivirea lui Dumnezeu în sufletul meu”. La vârsta de 20 de ani Faustina intră într-o mânăstire din Varșovia de unde va fi mai târziu transferată la Plock, și mai apoi la Vilnius unde îl întâlnește pe confesorul său Michael Sopocko care o susține în devoțiunea față de Divina mila. Faustina și Sopocko au îndrumat un artist să picteze prima imagine a milostivirii divine, bazată pe descrierile Faustinei din viziunile avute cu Iisus, pictură ce va deveni una din cele mai cunoscute icoane creștine. Sopocko folosește imaginea la prima Liturghie din prima duminică de după Paști – care mai târziu a devenit cunoscută ca Duminica Milostivirii divine. În jurnalul său, Faustina a prezis că munca ei va fi interzisă pentru o vreme și apoi va primi din nou aprobare să continue. Devoțiunea față de Mila divină a fost oprită de către Vatican in 1959 cand papa Ioan al XXIII-lea a semnat un decret care a plasat lucrările sale în Indexul Cărților Interzise. În 1965 Karol Wojtyla, atunci arhiepiscop al Cracoviei și mai târziu Papa Ioan Paul al II-lea, a dispus o nouă investigație, intervievând martorii și în 1967 a trimis un număr de documente despre Faustina Vaticanului, cerând începerea procesului beatificării sale. Cazul a fost acceptat pentru analiză în 1968, iar Devoțiunea față de Mila divină a fost din nou îngăduită în 1978, Faustina fiind declarată primul sfânt al secolului 21 in Aprilie 2000. Devoțiunea față de Milostivirea divină este acum practicată de peste 100 de milioane de catolici
·         2001Dennis Tito, primul turist spațial decolează pe o navetă rusească cu destinația Stația Spațială Internațională.
·         2002: Un referendum în Pakistan consfințește pentru încă 5 ani regimul militar al lui Pervez Musharraf.
·         2004: A fost observat SASSER, un «Computer worm», care doar în câteva zile a infectat o mare parte din computerele din lumea întreagă.
·         2013: Regina Beatrix a Olandei a abdicat, iar Willem-Alexander, Prinț de Orania a urcat pe tronul Țărilor de Jos ​​ca regele Willem-Alexander al Olandei. El este primul rege al Olandei de la moartea stră-stră-bunicului său în 1890, regele Willem al III-lea.


Nașteri

·         1245: S-a nascut regele Frantei Filip al III-lea, din dinastia Capetienilor. I-a succedat tatălui său Ludovic al IX-lea (cel Sfant) și a domnit din 1270 pana in anul 1285. A decedat la 5 octombrie 1285. L-a urmat pe tatăl său în Cruciada a opta, în Tunisia în anul 1270 in timpul careia acesta a murit si a fost declarat rege la vârsta de 25 de ani. A fost al cincilea rege francez care a participat la Cruciade. A adăugat pământurilor regale franceze ținutul Champagne, ca urmare a căsătoriei fiului său cu moștenitoarea acestui ținut.
·         1310: S-a nascut regele Cazimir al III-lea al Poloniei, ultimul rege polonez din dinastia Piast; (d.5 noiembrie 1370). Cazimir al III-lea cel Mare (n. 30 aprilie 1310 – d. 5 noiembrie 1370), ultimul rege al Poloniei din dinastia Piast (1333–1370), a fost fiul regelui Władysław I Cot Mare și al lui Hedwig de Kalisz. După fărâmițarea politică a Poloniei în secolele XII-XIII a început procesul de unificare a țării, care s-a terminat în linii mari în timpul domniei lui Cazimir al III-lea. Cazimir este singurul rege polonez care a primit și a păstrat titlul de ‘cel Mare” în istoria poloneză. Când a venit la tron, vecinii săi nu i-au recunoscut titlul său, numind-l ‘Rege al Cracoviei”. Economia tarii era distrusă, iar regatul fusese depopulat și epuizat războaie. La moartea sa, Cazimir a lăsat regatul său dublat teritorial. Deși era descris ca un rege pașnic, el a purtat mai multe războaie victorioase. In timpul domniei sale, Polonia a început să se extindă spre est iar printr-o serie de campanii militare între 1340 și 1366, Cazimir a anexat zona Halici-Volodimir. Orașului Lvov i-a acordat drepturi municipale în 1356, începând să fie primul centru plonez catolic în mijlocul unei populații ortodoxe. Susținut de Ungaria, a promis tronul polonez casei maghiare, în cazul în care acesta va muri fără moștenitori de sex masculin. Cazimir nu a avut nici un fiu legitim si din dorinta de a stabili o linie clară de succesiune și pentru a evita incertitudinea dinastică, a aranjat pentru nepotul său, Ludovic I al Ungariei, să-i fie succesor în Polonia. Ludovic a fost proclamat rege la moartea lui Cazimir în 1370, iar sora lui Cazimir, Elisabeta (mama lui Ludovic) s-a bucurat de o mare parte putere până la moartea ei în 1380.
·         1553Louise de Lorraine-Vandémont, soția regelui Henric al III-lea al Franței (d. 1601)
·         1651Jean-Baptiste de La Salle, reformator educațional francez și sfânt catolic (d. 1719)
·         1661Louis Armand I, Prinț de Conti (d. 1685)
·         1662: Regina Maria a II-a a Angliei (d. 1694)
·         1664François Louis, Prinț de Conti, general francez (d. 1709)
·         1770David Thompson, explorator canadian (d. 1857)
·         1777: S-a nascut matematicianul si astronomul german Carl Friedrich Gauss; (d. 1855).
·         1796Adolphe Crémieux, avocat și politician francez de origine ebraică (d. 1880)
·         1803Albrecht von Roon, om de stat prusac, al 10-lea prim-ministru al Prusiei (d. 1879)
·         1857Eugen Bleuler, psihiatru elvețian (d. 1940)
·         1858 – S-a nascut Mina Minovici, medic legist roman, fondator al sistemului medico-legal modern.

·         1864Juhan Liiv, poet estonian (d. 1913)
·         1870 - S-a născut compozitorul austriac Franz Lehár, celebru prin operetele sale ( "Văduva veselă", "Bărbatul cu trei neveste", "Mazurca albastră") (m. 24 octombrie 1948).
·         1883: S-a nascut prozatorul ceh Jaroslav Hašek; (d. 1923).
·         1893: S-a nascut Joachim von Ribbentrop, diplomat nazist, fost ministru de externe al celui de-al III-lea Reich german; (d. 1946).
·         1895Ion Vinea, poet, prozator, traducător român (d. 1964)

·         1901Simon Kuznets, economist ucrainean, laureat Nobel (d. 1985)
·         1902Theodore Schultz, economist american, laureat Nobel (d. 1998)
·         1906Matei Alexandrescu, poet român (d. 1979)

·         1909Regina Juliana a Olandei (d. 2004)
·         1911:  s-a nascut Cpt. av. Ion Profir, la Vaslui. Din 22 iulie 1941 şi până în 4 ianuarie 1943 a pilotat în cadrul Grupului 5 Bombardament, iar apoi, până în iunie 1944 a fost pilot de vânătoare pe timp de noapte, întregistrând chiar o victorie confiramtă şi o alta probabilă. A fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul" Clasa a III-a şi "Virtutea Aeronautică" în Grad de Cavaler. A murit la Paris în 1951.

·         1923 - S-a născut regizorul Ion Popescu Gopo, regizor, scenarist, desenator, personalitate a animaţiei româneşti, preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România în perioada 1968–1989; din filmografie: “Fetiţa mincinoasă”, “Scurtă istorie”, “S–a furat o bombă” (m.29.11.1989).

·         1926Septimiu Sever, actor român de teatru și film

·         1930 - S-a născut Bobby Marchan, cântăreţ american.
·         1933 - S-a născut Willie Nelson, cântăreţ şi compozitor country american.
·         1934 - S-a născut Jerry Lordan, chitarist, vocalist şi compozitor britanic.
·         1936 Mereu Constantin - s-a născut în comuna Săcuieu din judeţul Cluj. Repartizat initial, dupa absolvirea scolii militare, ca pilot in Regimentul 125 Aviatie Vanatoare de la Zilistea-Gumesti, in octombrie 1959 a fost mutat in regimentul 67 Aviatie Vanatoare Bombardament de la Craiova , iar din decembrie 1977 pana in decembrie 1980, a fost comandatul Regimentului 91 aviatie Vanatoare de la Deveselu-Caracal. Din decembrie 1980 i s-a incredintat comanda Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie „Aurel Vlaicu” , functie pe care, cu foarte bune rezultate, a indeplinit-o pana in luna februarie 1990, cand a fost promovat in functia de loctiitor al comandantului Aviatiei Militare, pentru pregatirea de lupta si invatamant.


·         1937Francisc Bartok, pictor român

·         1941 - S-a născut Johnny Farina, chitarist şi compozitor american (Santo & Johnny).
·         1943 - S-a născut Bobby Vee (Robert Thomas Veline), vocalist american (Bobby Vee & The Shadows).
·         1944 - S-a născut Richard Shoff, vocalist american (The Sandpipers).
·         1945 - S-a născut Mike Deacon, clăpar britanic (The Greatest Show On The Earth, Juicy Lucy, Vinegar Joe).
·         1945 - S-a născut scriitorul Alexandru Dan Popescu.
·         1946Carl al XVI–lea Gustaf, regele Suediei
·         1946 - S-a născut scriitoarea Passionaria Stoicescu.

·         1953 - S-a născut Merrill Osmond, vocalist american (Osmonds).
·         1956Lars von Trier, regizor danez
·         1981John O'Shea, fotbalist irlandez
·         1994James Daniel McVey, cântăreț britanic, membru al trupei The Vamps


Decese

·         65: S-a sinucis poetul roman Marcus Annaeus Lucanus (n. 3 noiembrie 39), mai bine cunoscut ca Lucan. În ciuda scurtei sale vieți, el este privit ca una dintre figurile remarcabile din perioada clasică latină. Lucanus a scris mai multe poeme violente contra împăratului Nero. În anul 65 se descoperă conspiratia lui Piso, împotriva lui Nero. Pe 30 aprilie 65, în urma acuzațiilor că ar fi participat la aceasta conspirație, Lucan primește ordinul imperial de a se sinucide. Poetul oferă un banchet strălucit prietenilor săi, apoi poruncește medicului personal să-i taie venele în baie. Moare recitând versurile din Farsalia ,care descriu moartea asemănătoare a unui soldat.
·         534: A murit regina ostrogotilor Amalasuntha (n. cca. 495). A fost fiica regelui Theodoric cel Mare si a domnit incepand cu anul 526. La moartea tatălui său in anul 526, succesiunea a trecut asupra fiului sau, Athalaric, iar puterea i-a revenit Amalasunthei, ca regentă. La moartea fiului ei in anul 534, devenită regină, Amalasuntha l-a numit pe vărul ei Theodahad partener la tron (iar nu, așa cum se afirmă uneori, soț al ei, dat fiind că soția acestuia era încă în viață), cu intenția de a-și întări poziția. Alegerea nu a fost fericită, dat fiind că Theodahad a profitat de nemulțumirile din rândul goților și, fie din propriul lui ordin sau doar cu permisiunea sa, Amalasuntha a fost capturată și închisă pe insula Martana din lacul Bolsena (Toscana), unde în 30 prilie a fost asasinată în baie.
·         1632: Regele Sigismund al III-lea Vasa al Poloniei și Suediei (n. 1566)
·         1870 - A murit Eftimie Murgu, unul din conducătorii Revoluţiei române de la 1848.(n. 1805)

·         1883 – A decedat Edouard Manet, pictor si gravor francez, adesea considerat a fi la originea artei moderne. O prezenta controversata pe scena artei moderne, acesta a anticipat impresionismul prin pensulatia degajata, prin culorile saturate, prin aplatizarea perspectivei, prin absenta tuturor subiectelor considerate importante in vremea sa si prin focalizarea pe scene pasagere ale vietii contemporane. Panzele sale infatiseaza scene din istoria moderna, instantanee ale vietii de noapte pariziene, imagini ale unor oraseni aflati in aer liber, portrete si naturi statice. Opera lui controversata inspira un grup de artisti de avangarda ce vor initia impresionismul. Lucrarile sale pun accentul pe momentele trecatoare ale vietii moderne. Stilul sau se caracterizeaza printr-un realism sincer si necrutator. Pentru a pune in discutie abordarea traditionala a picturii, el nu s-a rezumat la explorarea subiectului lucrarilor sale, ci a dezvaluit in mod provocator insasi mecanica actului pictural, tusele sale fiind lasate intentionat nefinisate, la vedere. A fost o figura revolutionara, creand o punte de legatura intre doua miscari: realismul si impresionismul. Desi a fost admirat de impresionisti, fiind un sustinator al acestei miscari, nu s-a considerat niciodata unul dintre ei. Rezistenta criticilor la opera sa s-a manifestat pana spre sfarsitul carierei sale. Abia in secolul XX valoarea sa a fost reconsiderata de istoricii si criticii de arta. Abordarea indrazneata si nesupusa regulilor i-a asigurat lui Manet un loc important in istoria artei moderne. Printre cele mai cunoscute tablouri ale sale se numara:
·         1908Dimitrie Negreanu, fizician român (n. 1858)

·         1933: A decedat scriitoarea franceza de origine romana Anna de Noailles (născută Brâncoveanu); (n. 1876).






·         1945 – S-a sinucis Adolf Hitler, celebrul conducator (Fuhrer) al Germaniei intre 1933 si 1945. Cu rezultate amestecate ca elev, acesta visa sa devina artist. Dorea sa studieze pictura, pentru care avea ceva aptitudini, dar a picat de doua ori la examenul de admitere la Facultatea de Belle Arte. Cativa ani a dus o viata singuratica, castigandu-si cu greu traiul din pictarea de carti postale si a unor reclame, mutandu-se dintr-o pensiune in alta. In timpul Primului Razboi Mondial s-a aflat in permanenta pe front (s-a inrolat voluntar in armata germana), servind drept curier de stat major. A fost ranit in noiembrie 1916 si intoxicat cu gaz doi ani mai tarziu. La sfarsitul razboiului a fost spitalizat. Pentru curajul demonstrat a primit Crucea de Fier clasa a II-a in 1914 si Crucea de Fier clasa I in 1918. Aceasta perioada a reprezentat o eliberare fata de viata civila, lipsita de tel si plina de frustrari. Iesit din spital in mijlocul haosului social care a urmat infrangerii Germaniei, in 1919 Hitler s-a implicat in politica. La lovitura de stat din 1923, a fost judecat si condamnat la cinci ani de inchisoare dar a executat doar noua luni. A folosit acest timp pentru a dicta primul volum din “Lupta mea” (“Mein kampf”), o autobiografie politica devenita faimoasa (completa in 1924). In 1925 pune bazele militiilor SS. In 1933 devine cancelar, iar un an mai tarziu Fuhrer si obtine controlul total asupra Germaniei. Printre ideile sale se numara inegalitatea dintre rase, natiuni si indivizi. Pretinsa superioritate a rasei ariene a fost introdusa de acesta in mod treptat. De asemenea, un mare pericol il reprezentau evreii, antisemitismul devenind cea mai profunda convingere a lui Hitler. Ascensiunea sa a fost rapida. Odata ajuns la putere, a instaurat o dictatura absoluta: axiomele ideologice ale nazismului au fost superioritatea rasiala ariana (formata din indivizi inalti, albi si blonzi) si antisemitismul. Vina sa pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial si a Holocaustului – schimbarea politicii germane de la expulzarea la exterminarea evreilor din intreaga Europa – este evidenta. Numarul victimelor politicii hitleriste este imens, in odioasele lagare de concentrare pierzandu-si viata milioane de oameni. In 1938, Hitler facuse din Germania cea mai puternica si de temut tara din Europa. In ceea ce priveste viata personala a Fuhrer-ului, se stie ca s-a indragostit de nepoata sa Geli Raubal (fiica surorii sale Angela Raubal). Se spune ca aceasta s-ar fi sinucis din cauza unui bilet de dragoste gasit in buzunarul iubitului sau, expeditoarea fiind celebra Eva Braun (cu care n-avea inca o relatie). Iubind-o cu adevarat, Hitler a ramas neconsolat cateva saptamani dupa moartea fetei. Ceva mai tarziu a inceput o relatie cu Eva Braun (cu 23 de ani mai tanara decat el), asistenta la atelierul foto al lui Heinrich Hoffman, fotograful sau personal. Desi tinea la ea si a instalat-o la resedinta sa din Berghof, Hitler s-a afisat rareori cu ea in public si nu voia sa se casatoreasca cu ea (spunea ca singura femeie cu care s-ar fi putut casatori ar fi fost Geli). Eva era o tanara simpla, care nu se implica in cariera Fuhrer-ului. Marea ei virtute in ochii lui era loialitatea de necontestat, iar in semn de recunoastere s-a casatorit cu ea inainte de moartea lor. Cu inamici ca Marea Britanie si Rusia, Germania avea mari probleme in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Incoltit, fara posibilitate de scapare si cu sanatatea subrezita, Hitler se sinucide in buncarul sau impreuna cu Eva Braun, iar cadavrele lor sunt incinerate. Perceptia populara asupra lui implica adesea speculatii si presupuneri asupra sanatatii sale mintale. A existat tendinta de a-l considera nebun. In pofida unor izbucniri ocazionale de furie, cruzimile si ordinele sale cele mai dure sugereaza o brutalitate rece, pe deplin constienta. Trebuie insa retinut ca dispunea de capacitati mintale care includeau o memorie uluitoare pentru detalii si o detectare instinctiva a slabiciunilor adversarilor. In urma actiunilor sale, Adolf Hitler si-a lasat amprenta pe paginile istoriei ca unul dintre cei mai cruzi dictatori.
·         1945 – S-a sinucis Eva Anna Paula Braun, cea care a fost timp de 14 ani amanta, iar in ultimele 36 de ore din viata, sotia lui Adolf Hitler. A fost vanzatoare intr-un magazin al fotografului lui Hitler, Heinrich Hoffmann. In momentul in care Eva l-a intalnit pe Fuhrer (cu 23 de ani mai in varsta decat ea), in octombrie 1929, aceasta nu avea nicio idee despre politica, dar isi pusese in gand sa-l cucereasca. Atunci, Hitler avea o legatura cu sofisticata Geli, fiica surorii sale vitrege, Angela Raubal. Relatia a fost profunda, singura pe care Fuhrer-ul n-a putut-o controla. La varsta de doar 23 de ani, Geli s-a sinucis, pe 18 septembrie 1931, cauzele ramanand neelucidate, desi se pare ca tanara gasise un biletel de amor semnat de Eva in buzunarul iubitului sau. In urma tragicului eveniment, Hitler a fost extrem de afectat, vrand chiar sa-si puna capat zilelor. Dupa o perioada, incepe s-o curteze pe Eva. In 1932, aceasta devine amanta lui Hitler, dar nu i se permite niciodata sa apara in public alaturi de el, neavand nicio influenta asupra vietii lui politice. Dupa o tentativa de sinucidere, Fuhrer-ul decide sa-i acorde mai multa atentie si timp, instaland-o la casa lui de la Berghof. In aceasta perioada, Eva este cunoscuta (dar nu si aprobata, pe motiv de nepotrivire absoluta) doar de cercul apropiatilor lui Hitler, nu si de publicul larg. Eva nu era la curent cu intentiile politice ale Fuhrer-ului, el interzicandu-i sa citeasca ziare sau sa asculte stirile la radioul german, avand oricum putine surse de informare in izolarea de la Berghof. In ciuda situatiei disperate, Hitler nu discuta niciodata cu ea despre razboiul in plina desfasurare. Oricum, Eva aflase cate ceva despre ce se intampla afara, dar firea ei egoista nu-i permitea sa se implice, pretextand ca nu avea cum sa schimbe lucrurile. Cand lucrurile s-au complicat, in aprilie 1945, Eva il urmeaza in buncar, in ciuda protestelor lui. In semn de recunostinta pentru loialitatea sa, dictatorul o ia de sotie pe 29 aprilie. In ziua urmatoare, Eva s-a otravit cu cianura, iar Hitler s-a impuscat in cap. Conform instructiunilor sale, corpurile lor au fost incinerate. In orice caz, se pare ca insusi Adolf Hitler afirmase ca marea lui dragoste a fost Geli Raubal, nu Eva Braun care era doar o prezenta placuta, o femeie draguta cu care se obisnuise si la care tinea, dar cu care, in circumstante normale, nu s-ar fi casatorit niciodata.
·         1948: Moare Aurel Petrescu, regizor, operator, grafician si publicist, pionier al filmului de animatie. În anul 1920, Aurel Petrescu a realizat filmul de animație „Păcală în lună“ (la casa de producție Soarele a germanului Erich Pommer), care a fost prezentat în aprilie 1920, la Cinematograful militar din București. Succesul acestui film l-a determinat să continuie, realizând noi filme despre Păcală: „Păcală amorezat“ (1925) și apoi „Păcală și Tândală la București” (1926). Apoi între anii 1923 și 1927, realizează un ciclu de desene animate umoristice grupate sub denumirea de „D’ale zilei“. Un număr de circa 70 de pelicule de animație ii aparțin. Unele sunt independente, altele au reprezentat reclame pentru diferite companii. A avut curajul să continue producția și în epoca sonorului.


·         1949Lajos Ágner, scriitor, istoric literar, orientalist maghiar (n. 1878)
·         1966: Moare Gheorghe Bezviconi, important istoric  literar si genealogist roman, membru al Academiei Romane, membru fondator al Societatii Scriitorilor din Basarabia.

·         1966 - A murit Richard Farina, cântăreţ, multi-instrumentist şi compozitor american (n.1936).
·         1966 - A murit Nicolae Gheorghe Lupu, medic, profesor şi om de ştiinţă (n.24.02.1884).

·         1979: La Bucureşti, Republica Socialistă România, s-a stins din viaţă Pantelimon Halippa, publicist şi om politic român originar din gubernia Basarabia ; (n. 1 august 1883, Cubolta, judeţul Soroca, Basarabia ţaristă). Pantelimon Halippa a fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia, patriot si fruntas al luptei pentru cauza unirii Basarabiei cu Romania. A fost preşedintele Sfatului Ţării care a votat Unirea la 1918. După 1918 a deţinut mai multe funcţii: ministru, secretar de stat pentru Basarbia (1919-1920), ministru al Lucrărilor Publice (1927), ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor (1930), ministru ad-interim la Ministerele Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale (1930), ministru secretar de stat (1928-1930, 1932, 1932-1933), senator şi deputat în Parlament (1918-1934), urmărind neîncetat propăşirea culturală a Basarabiei. Este întemeietorul Universităţii Populare din Chişinău (1917), Conservatorului Moldovenesc, Societăţii Scriitorilor şi Publiciştilor Basarabeni, Societăţii de Editură şi Librărie “Luceafărul” din Chişinău (1940). În 1932 a editat şi a condus revista “Viaţa Basarabiei” şi ziarul cotidian omonim. În 1950 a fost arestat şi închis, fără a fi judecat, la Sighetu Marmaţiei, după doi ani fiind predat NKVD-ului, dus la Chişinău, judecat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică în Siberia. A fost mutat apoi la închisoarea de la Aiud, unde a fost reţinut până în 1957. A scris peste 280 poezii, articole, schiţe, traduceri, memorii, reuşind să editeze în timpul vieţii doar un singur volum – „Flori de pârloagă” (1921, Iaşi), prefaţat de Mihail Sadoveanu. A scris şi câteva studii istorice: „Bessarabia do prisoedinenia k Rossii” (1914), „Basarabia sub împăratul Aleksandr I (1812-1825)”, „B. P.Hasdeu” (1939). Postum, i se publică în revista „Patrimoniu” din Chişinău „Povestea vieţii mele” (1990) şi un volum de publicistică (2001). În colaborare, a mai semnat şi cartea „Testament pentru urmaşi” (1991). Membru corespondent al Academiei Române (1918). Exclus în 1948, este repus în drepturi post- mortem în 1990, dupa prabusirea regimului comunist din Romania.

·         1983: A murit George Balanchine, coregraf de origine rusa, unul dintre fondatorii scolii americane de balet, parintele baletului abstract; (n. 22 ianuarie 1904).
·         1983: A murit cantaretul american de blues McKinley Morganfield (n.4 aprilie 1915 ), cunoscut sub numele de Muddy Waters.
·         1985 - A murit scriitorul Mihai Murgu (n.1928).
·         1989Sergio Leone, regizor, producător, scenarist italian (n. 1929)
·         1990 - A murit Antoine Vitez, actor, regizor şi director francez de teatru (n.20.12.1930).
·         1994: A murit George Constantin, actor de teatru si film („Domnisoara Christina”, „O vara de neuitat”, “Cel mai iubit dintre pamanteni”, „Cuibul de viespi”, „Cu mainile curate”, „Burebista”).
·         1998Nizar Qabbani, poet sirian (n. 1926)

·         2006: A murit Jean-François Revel, filosof, scriitor si ziarist francez, membru al Academiei franceze, figura de prim rang al anticonformismului in randurile intelectualitatii franceze, virulent adversar al totalitarismului sub orice forma ; (n. 10 ianuarie 1924).
·         2006 - A încetat din viaţă John Kenneth Galbraith, unul dintre cei mai influenţi economişti ai secolului XX. Profesor la Princeton şi Harvard, a fost consilier al preşedintelui John Fitzgerald Kennedy. A influenţat o serie de politicieni, printre care şi actualul premier britanic, Tony Blair. (Născut în 1908 în Canada).
·         2011: A decedat prozatorul și romancierul latino-american Ernesto Sábato (n. 24 iulie 1911). S-a născut în Rojas, un oraș din provincia Buenos Aires, părinții erau doi imigranți italo-albanezi, Juana María Ferrari și Francisco Sábato. La vârsta de 16 ani, s-a alăturat unor grupuri de anarhiști, apoi de comuniști, dar a înțeles repede că „materialismul dialectic” e o contradicție în termeni, (afirmația îi aparține), iar atunci când, în 1935, a fost trimis la Moscova să studieze doctrina marxist-leninistă, a reușit să „evadeze”, „trădând” cauza comunistă și evitând astfel soarta atâtor intelectuali de stânga din afara URSS ce au fost înghițiți de Gulag. Și-a susținut doctoratul în fizică, apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Laboratorul Curie și s-a apropiat de grupul artiștilor suprarealiști. În 1945 a abandonat cercetarea științifică pentru a se dedica în exclusivitate literaturii. A fost doctor în fizică și a ținut cursuri de filozofie la Universitatea din La Plata. A scris variate cărți de eseuri despre om și crizele timpului nostru, și despre sensul activității literare – Oameni și angrenaje, Scriitorul și fantasmele sale, Apologii și respingeri. Dar cele mai cunoscute sunt fără dubiu romanele sale : Tunelul (1948), Despre eroi și morminte (1961) și Abaddón, exterminatorul (1974), toate trei fiind traduse în limba română. A trait 100 de ani , iar intr-una din reflectiile sale spunea: „Viaţa e atât de scurtă şi de complicată, încât atunci când începi să te deprinzi cu ea, deja urmează să mori”.


Sărbători

  • În calendarul ortodox: Sf Ap Iacov al lui Zevedeu; Sf Ier Donat, episcopul Evriei
  • În calendarul romano-catolic: Sf. Pius al V-lea, papă; Sf. Iosif Cottolengo, preot
  • În calendarul greco-catolic: Sf. Iacob, (cel mare), fratele Sf. apostol Ioan, apostol, martir († 42)
  • Romania: Ziua Logisticii Militare. La mulți ani, multă sănătate și cât mai multe împliniri colegilor logisticieni!
  • Ziua Infanteriei Romane (la 30 aprilie 1830 s-a hotarat „formaluirea in Valahia a sase batalioane pedestrime si 6 escadroane calarime a strajii pamantesti”, tarile Romane obtinand, in baza Tratatului de la Adrianopol, dreptul sa-si infiinteze propria lor putere militara. Din aceste forțe au fost create trei regimente mixte: unul la București, unul la Ploiești și altul la Craiova. În același timp, au luat ființă în Moldova un batalion de infanterie și un escadron de cavalerie, din care s-a înființat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iași. În urma Unirii de la 1859 a celor două provincii românești, Moldova și Țara Românească, infanteria a cunoscut progrese importante. În 1860, efectivele infanteriei atingeau cifra de 10.848 oameni. După reorganizarea armatei din 1917, infanteria a fost structurată în 15 divizii de infanterie. În anul 1938, infanteria reprezenta 52% din efectivele armatei.
  • Ziua națională a Regatului Țărilor de Jos. Ziua Reginei (Olanda)
  • Ziua Internațională a Jazzului. În fiecare an, la 30 aprilie, peste 190 de țări de pe șapte continente aniversează Ziua internațională a jazzului, cu scopul de a reuni comunități, școli, artiști, istorici, academicieni și pasionați de jazz din toate colțurile lumii, pentru a crea un dialog universal al păcii, al respectului între culturi și al înțelegerii. Ziua este recunoscută în calendarele oficiale ale UNESCO și ale Națiunilor Unite. În 2017, se celebrează cea de-a șasea aniversare anuală, prin care se recunoaște și se confirmă totodată rolul semnificativ al jazz-ului în diplomația culturală, potrivit site-ului de specialitate jazzyday.com. Data de 30 aprilie a fost declarată de UNESCO Ziua internațională a jazzului, în noiembrie 2011. Prima ediție a acestei zile a fost marcată de UNESCO și Institutul de Jazz Thelonious Monk, în 2012, prin organizarea a trei concerte, susținute la Paris, la sediul mondial al UNESCO, la ”Congo Square” din New Orleans și la Sala Adunării Generale a ONU de la New York. La următoarele ediții, în fiecare an, concertul „All-Star Global” a reunit artiști ai jazzului de pe tot mapamondul, promovând astfel dialogul între culturi și diversitatea, libertatea de exprimare și respectul față de drepturile omului. Capitala Cubei, Havana, este orașul gazdă al evenimentului muzical de jazz, la nivel mondial, în 2017. Concertul „All-Star Global” din acest an va avea loc la „Gran Teatro de la Habana Alicia Alonso„, în organizarea ministerului culturii din țara gazdă, Institutului Cubanez de Muzică și Comisiei Naționale Cubaneze pentru UNESCO. Concertul va fi difuzat în direct de UNESCO.
  • Ziua cooperării civili-militari. Ziua cooperării civili-militari este sărbătorită în fiecare an, la 30 aprilie, dată la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili — militari) este un concept NATO, folosit, de obicei, pe perioada operațiilor de sprijin al păcii, notează site-ul www.revista.forter.ro. El reprezintă totalitatea acțiunilor întreprinse pentru a stabili și a menține cooperarea între comandanții militari, populația civilă și instituțiile din zona de operații, în vederea asigurării unui climat de securitate. Structurile CIMIC își desfășoară activitatea în sprijinul conducerii acțiunilor militare, desfășurate cu ajutorul instituțiilor civile și al populației, pe timpul pregătirii și desfășurării acțiunilor militare. Pe de altă parte, CIMIC acționează în sprijinul autorităților administrației publice centrale sau locale și al populației, pentru restabilirea ordinii constituționale după încetarea ostilităților, pentru normalizarea situației în zonele de conflict sau pentru înlăturarea efectelor dezastrelor naturale sau industriale. De asemenea, un alt element important îl constituie acordarea sprijinului în realizarea unor proiecte de infrastructură, educație și asistență umanitară.




RELIGIE ORTODOXĂ 30 Aprilie

Sf Ap Iacov al lui Zevedeu; Sf Ier Donat, episcopul Evriei

Sfântul Iacov, fiul lui Zevedei, era din Betsaida Galileii, dintr-o familie de pescari și a fost frate cu Sf. Apostol Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu. A fost unul din cei doisprezece Apostoli, chemat de Domnul la ucenicie „de la vânarea peștilor”. A fost supranumit Iacov cel Mare, spre a-l deosebi de Apostolul Iacov (fiul lui Alfeu) și de Apostolul cu același nume dintre Cei Șaptezeci, Sf. Iacov cel Drept (primul Episcop al Ierusalimului) supranumit Iacov cel Mic sau Iacov Fratele Domnului. Sf. Iacov este primul mucenic dintre Cei 12 Apostoli, fiind ucis în anul 44, la ordinul lui Irod Agripa (Fapte 12-1;2). Biserica îl pomenește pe Iacov al lui Zevedeu la 30 aprilie și la 30 iunie (împreună cu ceilalți Apostoli).
Sfântul Donat, Episcopul Evriei – A păstorit în Evria, în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Acest sfânt părinte a trăit în zilele lui Teodosie cel Mare, fiind episcop în cetatea ce se cheamă Evria, în Epirul cel vechi. Şi lângă acea cetate era un sat ce se numea Soria, la care era un izvor cu apă, şi câţi beau dintr-însul mureau cu amar. Aflând de aceasta preasfântul episcop Donat, a mers la izvor cu clericii săi, şi cum a sosit s-a făcut tunet, şi îndată ieşind de acolo un balaur purtător de moarte, care îşi avea cuibul la izvor a întâmpinat pe fericitul, şi încerca să împiedice cu coada sa picioarele asinului, pe care era sfântul călare. Iar sfântul întorcându-se şi văzând balaurul, a luat funia cu care bătea asinul şi a lovit spinarea balaurului, cu aceasta făcând pe balaur să ia rană purtătoare de moarte; pentru că îndată a căzut şi a murit. Atunci au adunat lemne cei ce au văzut minunea, şi au făcut foc, şi au ars fiara. Şi nimenea nu cuteza să se apropie de apă şi să o guste; iar sfântul făcând rugăciune, şi binecuvântând izvorul şi bând el întâiul, a făcut pe ceilalţi să bea fără de frică. Acestea aflând Teodosie împăratul, a chemat pe toţi episcopii, câţi erau acolo, şi a întrebat: „Care este Donat, cel ce a lovit balaurul cu biciul şi l-a omorât, şi cu rugăciunea sa a scos apă din pământ şi din cer ploaie a pogorât?” Iar ei îl arătară zicând: „Acesta este, împărate”; şi împăratul sărutân-du-l, îl duse la împărăteasă, şi căzând amândoi apucară picioarele sfântului, rugându-l şi zicând: „Robul lui Dumnezeu, rugămu-te, fă milă cu noi; că avem numai o fiică singură născută, care este bântuită de cumplit demon, încât suntem foarte mâhniţi la suflet, şi de o vei tămădui, ia-ţi jumătate din avuţia ei”. Sfântul zise: „Să vină copila”; iar ei luară pe sfântul de-l duseră la dânsa. Şi certând sfântul pe demon, şi gonindu-l, îndată s-a tămăduit copila. Dându-i împăratul făgăduinţa, sfântul n-a primit să o ia, dar pentru buna sa voinţă a cerut să i se dea un loc ce îi era aproape de oraşul lui, şi se chema Omfalion, foarte bun ca să-şi facă biserică. Pe care îndată împăratul i l-a dăruit cu carte poruncitoare. Fiind atuncea şi secetă mare pe pământ, cu învoirea împăratului a ieşit sfântul afară din cetate şi a făcut rugăciune, şi a căzut atâta ploaie din cer în cetate şi împrejur, că s-a umplut pământul, încât se părea că va fi potop. Iar împăratul avea grijă de sfântul, căci era numai cu o haină îmbrăcat şi ploaia era grea. Iar dacă a venit sfântul în curtea împărătească, nefiind nicidecum udat, s-au minunat toţi; deci împăratul se bucura de cuvintele lui şi dându-i mult aur pentru zidirea bisericii şi alte lucruri iscusite pentru podoaba aceleiaşi biserici, l-a trimis la locaşul său. Apoi mergând şi făcând biserica, şi gătindu-şi mormântul său, foarte bătrân fiind, s-a mutat către Domnul. Datorită vieţii curate, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni. Sfântul a trecut la cele veşnice în anul 387.




ARTE 30 Aprilie

INVITAȚIE LA OPERĂ 30 Aprilie
Debussy - Pelléas et Mélisande




INVITAȚIE LA OPERETĂ 30 Aprilie
Franz Lehar

Franz Lehar, THE MERRY WIDOW In English 27 03 1996 - New York City Opera: https://youtu.be/9pUtRjDx2k8;
Lehár - Le Pays du Sourire - Das Land des Lächelns - Avignon 1996: https://youtu.be/98sUePwmXyc;
Schön ist die Welt - Operette, Lehar; Schock, Holm, Millowitsch (1957): https://youtu.be/Gb85FaNFBZg;
Zigeunerliebe - Operette, Lehar; Perry, Buzea, Dallapozza (1974)(ORF III): https://youtu.be/4ykJTlekumM.







MUZICĂ 30 Aprilie

Muddy Waters




ÎNREGISTRĂRI NOI: 



Handel: The Complete Chamber Music (The Academy Chamber Ensemble) CD 7





MARAVILLOSAS MELODIAS PARA EL ALMA. Selección de Cecil González


J. S. Bach: Concerto for Flute, Violin & Harpsichord (M. Perahia): For you, my friend





POEZIE 30 Aprilie

Ion Vinea
Biografie
Ion Vinea (n. 17 aprilie 1895GiurgiuRomânia – d. 6 iulie 1964BucureștiRomânia) este pseudonimul literar al lui Ion Eugen Iovanachi[1], care a fost un poet român simbolist, aflat mereu în vecinătatea mișcării literare de avangardă.
Educație
După absolvirea liceului "Sfântul Sava" din București, frecventează cursurile Facultății de Drept, mai întâi la București, apoi la Iași, unde își ia diploma de licență. Nu a profesat niciodată avocatura.
Simbolism
Încă din anii liceului, publică împreună cu Tristan Tzara și Marcel Iancu revista Simbol 1912, cu atitudine netă împotriva semănătorismului. În anii 1914 - 1916 publică versuri apreciate în mod pozitiv de critică. De la început Vinea a fost socotit un poet modern. A fi modern la acea dată însemna a fi simbolist. Dacă poeziile de ucenicie sunt într-adevăr simboliste, producțiile următoare au o nuanță mai tonică, Vinea fiind refractar oricărei înregimentări.
Revista „Contimporanul”
Ion Vinea și-a înjghebat propria echipă în jurul revistei Contimporanul, pe care o conduce în anii 1922-1932, revistă care devine principală rampă de lansare a scriitorilor moderniști și avangardiști. Contimporanul a mobilizat revolta iconoclastă a tinerimii, lovind în tabu-urile burgheze, în platitudinea distins-academică și în modelele "frumosului" mistificator, încărcat de prejudecăți naționaliste și de un ruralism agresiv. Alături de colaborarea scriitorilor români, printre care se pot menționa Barbu FundoianuIlarie Voronca și Ion Barbu, editorul Vinea a mai găzduit texte ale autorilor de pe diverse meridiane (Paul ÉluardPhilippe SouppaultRobert MusilJoyce TrakeKassak Lajos și alții), întreținând o vastă corespondență cu membrii „comunității” avangardiste europene, fapt care îi permite să păstreze revista mereu în actualitate.
Registru liric
Registrul liric al lui Ion Vinea a fost foarte amplu, de la poezia simbolistă elegantă și decorativă sau ironic-patetică, până la modernismul învecinat cu extremismul avangardiștilor, pe care totuși s-a ferit să-l adopte în practica literară. Capacitatea lui de a trece de la o formulă poetică la alta a fost singulară în literatura română, versurile lui putând aminti de Lucian Blaga dar și de Tudor Arghezi sau Adrian Maniu.
Ca și Ilarie Voronca, Ion Vinea este un mare creator de imagini, fără a slăbi însă niciodată controlul inteligenței artistice asupra fluxului imagistic. Față de creația sa poetică a dovedit nepăsare, risipindu-și versurile în paginile diverselor publicații la care colabora, fără preocuparea de a și le aduna într-un volum. O va face totuși în anul 1964, când la 26 iunie se dă "bun de tipar" volumului Ora fântânilor de către Editura pentru Literatură. Ion Vinea, în vârstă de 69 de ani, nu își va vedea însă cartea în vitrinele librăriilor. Se stinge din viață câteva zile mai târziu, în ziua de 6 iulie.
Opere publicate
Poezii, poeme în proză
·         Descântecul și Flori de lampă, Biblioteca Dimineața, 1925
·         Paradisul suspinelor, Editura Cultura Națională, București1930 (cu 5 gravuri, printre care un portret de Marcel Iancu)
·         Ora fântânilor, Editura pentru Literatură, București1963
·         Poeme, Editura Tineretului, București1969 (postum)
·         Ornic nesupus: versuri. (Poezii de duminică), Editura Eus, Chișinău1993 (antologie postumă îngrijită de Leo Butnaru)
Proză, publicistică
·         Lunatecii, roman, Editura pentru Literatură, București1965 (postum)
·         Venin de mai, Editura Dacia, Cluj-Napoca1971 (postum; roman neterminat)
·         Publicistică literară, Editura Minerva, București1977 (postum)
·         Săgeata și arabescul. Articole și pamflete, Editura Minerva, București1984 (postum)
Opere traduse în alte limbi
·         Sóhajok paradicsoma (Paradisul suspinelor), Editura Dacia Konyvkiado, Cluj-Napoca1974 (traducere în limba maghiară)
·         Árnyékok malma, Editura Kriterion Konyvkiado, București1976 (traducere în limba maghiară)
·         Ora fântânilor = L'heure des fontaines, Editura Minerva, București1982 (ediție bilingvă în română și franceză)
·         Whisky Palace & alte elegii. Whisky Palace & altre elegie, Editura Bastion, Timișoara, 2008, (ediție bilingvă româno-italiană,biobibliografie,postfață și antologie critică de Geo Vasile)

Revedere

- Ma dor în mine drumurile înapoi.
- Esti palida, ochii tai sunt mai mari.


- Te-am asteptat, fiindca te-am gonit.
- Am fugit sa gasesc o departare mai adevarata.
Peste tot locul e deopotriva de departe si de aproape de tine.


- Mai sunt în sufletul tau aceeasi?
În ce întuneric am ratacit...
- Am smuls împleteala cântecului nostru care
s-a pierdut ca firele unui izvor dezbinat de stânci.


- Tu care ai stins celelalte povesti
te-am urmarit cu visul în orase mari cu steaua ta deasupra.
- Am vrut sa-mi creasca numele ca o veste catre tine.


- Te-am vrut frumos ca un catarg care se-ndeparteaza
si te-am lasat sa pleci.
- Te-am regasit ca o rugaciune din copilarie, dar gândurile
mele nu mai cred.
 


Stelele

Tacerea a înmarit luna.[...]
si tacerea e atât de vesnica încât aud vrabia timpului fosnind
scurt între ramuri.[...]


Si iata ca vis sau dementa, - nu mai stiu pentru cine ma întreb
caci ma gândesc ca cerul e opac ca pleoapele ei
ca linistea asta n-am mai simtit-o de demult.


Iubita mea [...]
ce vedenii sapi în perne cu fruntea ?[...]
iubita mea [...]
vezi cum s-au destins si dorm pe umbre si lumini crengile [...]
cum se sting luminile la ferestre
cum se netezeste totul marginit în liniile lui clare
acoperisurile geometrice si cupolele de stuh
muchia dealurilor cu paduri marete si roua,
matasea cerului taiata de taina zarilor si stelele
stelele
stelele
stelele.
 

Voluptas

Printre Tanagre false si flori de fir persane
când dormi, pe mari de ambru si umbre, în alcov,
spre trupul tau alunec, înot, ca spre-un ostrov
cu golfuri calduroase si lenese liane.

Naufragiat, de-a pururi setos de noi secrete,
descopar alte unghiuri si-un alt parfum când plimb
pe formele-ti inerte miscarile-mi încete
si-adulmec ora-n tine, patrunsa de un nimb,

iar pipaitul, arta ciudata si subtila,
pe matele alee scazând serpuitor, 

calauzeste gura spre floarea imobila
ce scapara-ntre bucle stigmatul de fosfor.
 

Matei Alexandru
Biografie
Matei Alexandru (n. 25 decembrie 1927Goioasajudețul Bacău, d. 1 iulie 2014București) a fost un actor român.
S-a născut la  25 decembrie 1927 la Goioasa (județul Bacău). A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" secția actorie în 1951, deși începuse facultatea la Iași, în anul 1948. Fost deținut politic, închis, împreună cu tatăl Matei Dumitru și fratele Matei Octavian, este dat afară din facultate... Revine, la București, unde-și continuă facultatea. Tatăl - Matei Dumitru, fost fruntaș liberal, are funcția de primar al comunei Goioasa. Primar fiind, nu și-a luat niciodată indemnizația, lăsând-o în beneficiul obștii. Părinții sunt deportați, toate bunurile confiscate, iar tânărul student este nevoit să muncească pentru a se întreține. Noaptea descărca vagoane de marfă în Gara Obor, iar ziua mergea la facultate și...figurație la Teatrul Național, la Radio și unde i se mai oferea posibilitatea...65 de ani pe scena Naționalului bucureștean.[1]
Matei Alexandru a interpretat roluri în film, radio și televiziune, dar a fost prezent și pe scena teatrului. De asemenea, a semnat regia unor spectacole de teatru TV.
Printre filmele în care a jucat se numără Weekend cu mama (2009), Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003), Corul Pompierilor (2000), Mușchetarii în vacanță (1984), Grăbește-te încet (1981), Elixirul tinereții (1975) și Ultimul cartuș (1973).
Printre premii și distincții obținute se numără premiul național la Concursul Tinerilor Actori, pentru piesa "Steaguri pe tunuri", Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, în 2004, premiul de creație, pentru rolul sufleurul Smărăndache din Căruța cu paiațe, de Mircea Ștefănescu, în 1978, Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, în 1967, premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artiști din teatrele dramatice, în 1957, și mențiune pentru realizarea rolului Adam în "Preludiu", la Decada dramaturgiei originale, în 1956.[2] 2002 - Societar de Onoare al Teatrului Național I.L.Caragiale
2004 - Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer
2012 - Gala Premiilor UNITER - Premiul pentru întreaga activitate
Filmografie
Actor
·         Weekend cu mama, 2009 - (șoferul de taxi)
·         Niki Ardelean, colonel în rezervă, 2003
·         Stejarul, 1992 (Butușină)
·         Miss Litoral, 1990
·         Enigmele se explică în zori, 1987
·         Mușchetarii in vacantă, 1984
·         Miezul fierbinte al pâinii, 1983
·         Femeia din Ursa Mare, 1982
·         Grăbește-te încet, 1981
·         Orgolii, 1981
·         Dumbrava minunată, 1981 - (Vasilian)
·         Visul unei nopți de iarnă, 1980 (film TV)
·         Ciocolată cu alune, 1980
·         Jucatorii de cărți, 1977 (film TV)
·         Tufă de Veneția, 1977
·         Pentru patrie, 1977
·         Doctor fără voie, 1976 (film TV)
·         Ultimele zile ale verii, 1976
·         Alarmă în Deltă, 1976 - (tâlharul Jan)
·         Elixirul tinereții, 1975
·         Conspirația, 1974
·         Porțile albastre ale orașului, 1974 - (col. Caragea)
·         Ultimul cartuș, 1973
·         Facerea lumii, 1971 - (Anghel, președintele sindicatulu)
·         Războiul domnițelor, 1970
·         Canarul și viscolul, 1969
·         Doi bărbați pentru o moarte, 1969
·         Cerul începe la etajul III, 1967 - (Cazacu)
·         Vremea zăpezilor, 1966 - (Alex. Matei)
·         Les fêtes galantes, 1965
·         Neamul Șoimăreștilor, 1965
·         Răscoala, 1965
·         Cartierul veseliei, 1964
·         Un surîs în plină vară, 1963 - (Colae)
·         Când primăvara e fierbinte, 1960
·         Ciulinii Bărăganului, 1957
Teatru
Actorie
Teatrul Național București
·         Duncan, regele Scoției - Macbeth de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011
·         Antonio - "Sâmbătă, duminică, luni" de Eduardo de Filippo, regia Dinu Cernescu, 2007
·         Bătrânul servitor - "Neînțelegerea" de Albert Camus, regia Felix Alexa, 2006
·         Aristotel Matac - "Idolul și Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, 2006
·         Ferapont - Trei surori de A.P. Cehov, regia Yuri Krasovski, 2002
·         Tatăl, Murovski - "Nunta lui Krecinski" de Aleksandr Vasilievici Suhovo-Kobilin, regia Felix Alexa, 2000
·         Crysal - "Femeile savante" de J.B.P. Molière, regia Lucian Giurchescu, 1999
·         Mache - "Generația de sacrificiu" de I. Valjan, regia Dinu Cernescu, 1999
·         Primarul - "Omul care a văzut moartea" de Victor Eftimiu, regia Mihai Manolescu, 1997
·         Tatăl Ondinei - "Ondine" de Jean Giraudoux, regia Horea Popescu, 1994
·         Simon - Bădăranii de Carlo Goldoni, regia Victor Moldovan, 1988
·         Pristanda - O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, regia Radu Beligan, 1979
·         Rostanev - "Însemnările unui necunoscut" de Feodor Dostoievski, regia Ion Cojar, 1979
·         Sufleurul - "Căruța cu paiațe" de Mircea Ștefănescu, regia Mihai Berechet, 1978
·         Otto Katz - "Peripețiile bravului soldat Svejk" de Jaroslav Hasek, regia Dem Rădulescu, 1975
·         Primul Secretar - "Comoara din deal" de Corneliu Marcu, regia Ion Cojar, 1975
·         Georges Martois - "Un fluture pe lampă" de Paul Everac, regia Horea Popescu, 1972
·         Dumitru - "Să nu-ți faci prăvălie cu scară" de Eugen Barbu, regia Sanda Manu, 1971
·         Bogoiu - "Jocul de-a vacanța" de Mihail Sebastian, regia Mihai Berechet, 1971
·         Alexis - Idiotul de Feodor Dostoievski, regia Alexandru Finți, 1969
·         George - Oameni și soareci de John Steinbeck, regia Alexandru Finți]], 1965
·         Simion - "Patima de sub ulmi" de Eugene O'Neill, regia Horea Popescu, 1964
·         Jupân Jacques - Avarul de J.B.P. Molière, regia Alexandru Finți, 1963
·         Alfred III - "Vizita bătrânei doamne" de Friedrich Durrenmatt, regia Moni Ghelerter, 1963
·         Orgon - Tartuffe de J.B.P. Molière, regia Ion Finteșteanu, 1960
·         Spirache - Titanic vals de Tudor Mușatescu, regia Sică Alexandrescu, 1960
·         Serghei - "Poveste din Irkutsk" de Aleksei Nicolaevici Arbuzov, regia Radu Beligan, 1960
·         Primarul - "Milionarii" de Ion Istrati, regia Lia Niculescu, 1961
·         Pedro Crespo - "Judecătorul din Zalameea" de Pedro Calderón de la Barca, regia Dinu Cernescu, 1960
·         Ipolit - "A treia patetică" de Nikolai Pogodin, regia Moni Ghelerter, 1959
·         Ripafrata - "Hangița" de Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, 1958
·         Levsin - "Dușmanii" de Maxim Gorki, regia Alexandru Finți, 1958
·         Inspector Prell - "Institutorii" de Otto Eugen Ernst, regia Ion Finteșteanu, 1957
·         Solomon Blum - "Steaguri pe tunuri" de A.S. Makarenco, regia Ion Cojar, 1957
·         Gurău - "Ziariștii" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1956
·         Chirică - "Omul cu mârțoaga" de George Ciprian, regia Alexandru Finți, 1956
·         Ciocirtău - "Funcționarul de la domenii" de Petre Locusteanu
·         Nae Ipingescu - O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1952
·         Marin Hampu - "Ziua cea mare" de Maria Banuș, regia Moni Ghelerter, 1950
Teatrul Național Craiova
·         Mengo - "Fântâna Turmelor" de Lope de Vega, regia Valentina Balogh, Tiberiu Penția, 1959
·         Svejk - "Soldatul Svejk" de Jaroslav Hasek, regia Dinu Cernescu, 1959
Teatru de Televiziune / Regie
·         Institutorii de Otto Eugen Ernst
·         Don Gil de ciorap verde de Tirso de Molina
·         Rușinea familiei de Eduardo de Filippo
·         Gaițele de Alexandru Kirițescu
·         Boeing-Boeing de Marc Camoletti
·         Fata fără zestre de Aleksandr Nikolaevich Ostrovski
·         Actorul care joacă Hamlet de Mihail Sorbul
·         Doctor în filosofie de Bronislav Nușici
·         Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian

Turmentat

Sufar azi 
De o mahmureala 
Dupa o betie de plictiseala
De tine 

De cand ai plecat,
Zac sticle de bere goale, aruncate,
Mucurile de tigara is in scrumiera 
Pe langa scrumiera,
Si-n gura mea.

Praful a luat dimensiuni colosale;
Iar parul meu buclat,
De jeg s-a indreptat.

Ceva din ce am spus
Rimeaza?
Trebuia sa fie versuri;nu ma uri,
Sunt turmentat.

Apassionata

ma urmareai 
tinandu-ma scai 
de tramvai 
usa-nchideai 
nici nu priveai 
cand calcai 
pe pedaua de tramvai 
sa ma faci malai

Plin de sentiment

Urasc, fiecare atom 
Atins de tine!
Urasc fiecare fibra 
A existentei mele 
Tulburata de atingeri mincinoase.

Urasc fiecare rasarit 
Si fiecare apus!
Urasc fiecare secunda 
In care INCA mai respir!

Urasc zambetele voastre 
Si tot ceea ce va face fericiti!

Urasc prostia voastra
Ce ma cuprinde-adanc…
Va urasc si mi-e scarba 
De faptul ca exist printre voi
Si trebuie sa devin una 
Cu ceea ce voi numiti societate
Iar eu numesc ignoranta acuta.

Va urasc chiar si fara motiv!
Va urasc si ma simt urait de voi 
La randul meu,
Va urasc!



TEATRU/FILM 30 Aprilie

Cu Septimiu Sever
Biografie
Septimiu Sever (n. 30 aprilie 1926Turda) este un actor român. Absolvent al Conservatorului Regal de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (promoţia 1947), clasa Marioarei Voiculescu. Actor la Teatrul Dramatic ”Radu Stanca” din Sibiu și la Teatrul Bulandra din București. Asistentul profesorului George Vraca la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Emigrează în Canada (1971), unde joacă în filme, seriale de televiziune și este profesor de teatru la College Brebeuf sau la College Notre Dame din Montreal.
Este căsătorit cu, Herastia Peretz, cu care  a emigrat în Canada.
Filmografie
·         Mitrea Cocor (1952) - Mitrea Cocor
·         Citadela sfărâmată (1957)
·         La vârsta dragostei (1963)
·         De-aș fi... Harap Alb (1965)
·         Dacii (1967)
·         Mihai Viteazul (1971) - Radu Buzescu
·         Grand-papa (1976)
·         Faut le faire (1977)
·         Jeunes en liberté (I) (1979)
·         Jeunes en liberté (II) (1980)
·         Marisol (1983)
·         Le matou (1985)
·         Sophie, Lilianne et Normand (1986)
·         Manon (1987)
·         La source du mal (1988)
·         Rachel et Réjean Inc. (1988)
·         Un signe de feu (1991)

MIHAI VITEAZUL(1970).HD: 

Omul cu martoaga (Teatru radiofonic) – comedie: 

Dacii (1967) [Film Complet HQ]: 


Cu George Constantin
Biografie
Nascut pe 3 mai 1933 in Bucuresti si decedat pe 30 aprilie 1994, celebrul actor George Constantin a fost casatorit cu mezzo-soprana Iulia Buciuceanu, sora celebrei actrite Tamara Buciuceanu Botez, cu care a avut un baiat, azi actor celebru ca si tatal sau la Teatrul Nottara din Bucuresti: Mihai Constantin cunoscut din filmul " Liceenii ".

Actorul a jucat intr-o perioada cand supravegherea stricta a actorilor a fost unul dintre ordinele foarte clare pe care partidul comunist le-a dat politiei politice inca de la infiintarea acesteia. Au fost perioade in care ofiterii Securitatii devenisera chiar „critici teatrali“, iar rapoartele lor au stat la baza cenzurarii multor replici din piesele de teatru. Asta in cazul in care nu era interzis tot spectacolul. In atatia ani nu au lipsit nici situatiile ilare. Securistii se descopereau in personajele unor piese, iar scandalul care urma era de pomina. Securitatea nu era atenta doar la replicile „destabilizatoare“ ale actorilor, ci era pusa de partid sa gestioneze si crizele economice care interveneau in teatre.(Emil Berdeli) La „Nottara“, de pilda, dupa o sedinta furtunoasa despre subventii si cifre de plan, actori precum George Constantin, Alexandru Repan, Horatiu Malaele au spus ca teatrul romanesc nu mai poate supravietui in socialism, „cand sarcinile impuse de autogestiune sunt foarte mari“. La vremea respectiva, sa afirmi ca teatrul controlat de partid nu mai poate supravietui in Romania era aproape o crima. Actorul Dorin Varga chiar a mers mai departe, spunand ca rentabilizarea este o perdea de fum care trebuie sa ascunda faptul ca actorii sunt concediati in urma unor „dispozitiuni din ratiuni mult superioare“. Adica, traducand limbajul abscons in care se tineau sedintele epocii, puterea ii da afara pe artisti pentru ca nu mai poate sa-i plateasca. Era o situatie noua pentru Securitate, greu de gestionat. Revolta unor actori cu greutate scapata de sub control se putea solda cu destituiri in lant. Atat in randul activistilor, cat si al securistilor. Mai ales ca rapoartele Securitatii semnalau situatii similare si la Teatrele Giulesti, „Bulandra“ ori „Tandarica“. A fost una dintre cele mai negre perioade ale teatrului romanesc, mai ales ca partidul nu avea de gand sa faca nici o concesie.
George Constantin era un actor perfect, un monstru sacru al teatrului si filmului romanesc care nu lăsa spații moarte. Jocul lui avea o muzicalitate extraordinară. A fost un Mozart al actoriei, dar era în același timp foarte precis.
In memoria sa azi avem azi Festivalului International de Teatru pentru elevi „George Constantin” si o Sala Studio – “George Constantin” - un spațiu elegant și funcțional cu maximum 99 de locuri la Teatrul Nottara , un imens regret si o mare uitare (din nefericire).
Filmografie
·         Abel a rengetegben (1994) - Surgyelan
·         Începutul adevărului / Oglinda (1994)
·         Cel mai iubit dintre pământeni (1993)
·         Timpul liber (1993)
·         Domnișoara Christina (1992) - Doctorul
·         Trandafirul si coroana / (1991)
·         Getting Lucky (1990) - Jock
·         Cuibul de viespi (1987) - Unchiul Michel
·         Figurantii (1987)
·         Escapada (1986)
·         Totul se plătește (1986) - Gonfalone
·         Întunecare (1985)
·         Galax, omul păpușă (1984)
·         Racheta alba (Serial TV) / Racheta alba (1984)
·         Dragostea și revoluția (1983)
·         Pe malul stâng al Dunării albastre (1983) - Boierul Costi, cumnatul Zazei
·         Prea cald pentru luna mai (1983)
·         Calculatorul mărturisește (1982)
·         Duelul (1981)
·         Iancu Jianu, haiducul (1981)
·         Înghițitorul de săbii (1981)
·         Saltimbancii (1981) - Child at the circus
·         Ștefan Luchian (1981) Trailer
·         Un echipaj pentru Singapore (1981)
·         Bietul Ioanide (1980) - dublaj voce Ioanide
·         Burebista (1980) - Burebista
·         Capcana (1980)
·         Regia: Liviu Ciulei (1979) - el insusi
·         Un om în Loden (1979) - Aman Trailer
·         Vlad Țepes (1979) - Mitropolitul Munteniei
·         Între oglinzi paralele (1978)
·         Pentru patrie (1978) - Mihail Kogalniceanu
·         Pretul succesului / (1977) - industriasul
·         Razboiul Independentei (Serial TV) / Razboiul Independentei (1977) - Mihail Kogalniceanu
·         Trei zile și trei nopți (1976) - seful banditilor Piticu
·         Filip cel bun (1975) - Ionescu
·         Livada de visini / (1975)
·         Muschetarul roman (1975) - Mehmet
·         Orașul văzut de sus (1975) - Topolnita
·         Singurătatea florilor (1975) - Doctor Danila
·         Dincolo de nisipuri (1974) - carciumarul Nae Caramet
·         Muntele ascuns (1974)
·         Dimitrie Cantemir (1973) - Mehmet
·         Proprietarii (1973)
·         Ultimul cartuș (1973) - Semaca
·         Un august în flăcări (1973)
·         Cei din urma / (1972) - Ivan Kolomitev
·         Cu mâinile curate (1972) - seful banditilor Semaca
·         La Revolte des Haidouks (1972) - Pacha Pazvanoglou
·         Reconstituirea (1971) - Procurorul
·         Urmărirea (1971)
·         Realitatea ilustrata (Serial TV) / (1969)
·         Răpirea fecioarelor (1968) - Pasa Pazvanoglu
·         Răzbunarea haiducilor (1968) - Pasa din Vidin, Pazvanoglu
·         Diminețile unui băiat cuminte (1967) - Tatal lui Vive
·         Troienele / (1967) - Menelaos
·         Doisprezece oameni furiosi / (1966) - Juratul Nr. 8, arhitect
·         La Portile Pamantului (1965)
·         Procesul alb (1965) - inspectorul de Siguranta, Mastacan
·         Rata salbatica / (1965)
·         Un surâs în plină vară (1963) - Nea Grigore
·         Aproape de soare (1961) - Soni

Un om in loden 1979: 

Praf in ochi (teatru radiofonic) comedie: 

Stefan Luchian (1981):

Lungul drum al zilei catre noapte ..de Eugene O'Neill: 



Apollon de Bellac - Jean Giraudoux 1966


Sofocle - Antigona


Umor contra cronometru cu Ș.M.-Brăila, Dem Rădulescu, Coca Andronescu





D O Dumitru






GÂNDURI PESTE TIMP 30 Aprilie

 Ernesto Sábato - citate:










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...