luni, 4 iunie 2018


5 IUNIE 2018

ISTORIE PE ZILE 5 Iunie

Evenimente 
·         8498 î.Hr.: După calcul începe Calendarul mayaș. Calendarul mayaș este un sistem de calendare distincte și almanahuri utilizate de către civilizația precolumbiană Maya din Mezoamerica, precum și de către unele comunități moderne Maya din Guatemala de nord, dar și din Veracruz, Oaxaca sau Chiapas, Mexic. Principiile de bază ale calendarului mayaș se bazează pe un sistem care a fost folosit în comun în întreaga regiune, care datează cel puțin din secolul al V-lea î.Hr.. Acesta are multe trăsături comune cu cele calendarelor utilizate de alte civilizații anterioare mesoamericane, cum ar fi cele ale zapotecilor și olmecilor și cele contemporane sau mai târzii, cum ar fi calendarele mixtece sau aztece.  Conform tradiției mitologice mayașe, așa cum este documentat prin relatările coloniale Yucatec și reconstruite din inscripțiile târzii clasice și postclasice, divinitatea Itzamna este frecvent menționată ca fiind cea care a adus cunoașterea sistemului calendaristic mayaș ancestral, alături de aducerea scrierii și a altor aspecte fundamentale ale culturii mayașe.
·         70: Asediul Ierusalimului, Titus și legiunile  romane cuceresc al doilea zid  de aparare  al Ierusalimului rasculat.
·         774: După Înfrângerea longobarzilor, Carol cel Mare se proclamă „Rex Francorum et Langobardorum“ (Rege al francilor și longobarzilor). In perioada urmatoare in urma unor campanii victorioase, isi mareste semnificativ regatul, iar la 25 decembrie 800 este incoronat Imparat al Occidentului de catre Papa de la Roma.
·         1224: Impăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Romano- german a fondat Universitatea din Napoli, una dintre primele universități din lume și cea mai veche universitate laică. Unul dintre cele mai renumiți studenți ai acestei universități a fost teologul și filozoful Toma de Aquino. Frederic al II-lea (n. 26 decembrie 1194 în Jesi lângă Ancona – d. 13 decembrie 1250 în Castel Fiorentino lângă Lucera) din dinastia Staufenilor (descendent al lui Frederic I Barbarossa), a fost fiul împăratului Henric al VI-lea și Constanței de Sicilia. Frederic a fost ales „Rex Romanorum” (rege al Romei) după dorința tatălui său, ceea ce i-a ușurat ascensiunea în anii 1211- 1215 pe tronul de împărat, fiind unanim recunoscut după moartea împăratului Otto al IV-lea din dinastia Welfilor (1175-1218). Frederic al II-lea a fost denumit frecvent stupor mundi („mirarea lumii”) pentru că era un om învățat, vorbind mai multe limbi, după unii istorici: italiana, franceza, latina, greaca, germana și limba arabă. El este numit ca o Creatură de minune între monarhii germani din evul mediu, fiind numit de umanistul și istoricul elvețian Jacob Burckhardt (1818-1897) și ca primul om modern pe tron. Această denumire de „om modern” i-a fost atribuită datorită metodelor moderne folosite de el de obținere și menținere a tronului imperial.
·         1257: Cracovia a fost declarată oraș. Orașul a fost distrus aproape în întregime în timpul invaziei mongole din 1241. A fost reconstruit practic identic, și a fost declarat prin ordin regal oraș în 1257,ceea ce i-a dat dreptul de a impune taxe și privilegii comerciale pentru cetățenii săi.
·         1288Bătălia de la Worringen a sfârșit războiul de succesiune  pentru Limburg. Bătălia de la Worringen a avut loc în anul 1288, ca urmare a luptei care a durat 6 ani pentru succesiuna ducatului Limburg. Combatanții principali fiind arhiepiscopul din Köln „Siegfried de Westerburg” și ducele „Ioan I de Brabant”. Consecințele acestei bătălii a fost schimbarea raportului de forțe în nord-vestul Europei centrale.
·         1305: Clement al V-lea este inscaunat Papa. A ramas in istorie pentru represaliile ordonate impotriva Ordinului Templierilor si pentru ca a mutat Sfantul Scaun de la Roma, la Avignon. Împreună cu regele Franței, Filip al IV-lea (Filip cel Frumos), a pus la cale desființarea Ordinului Templierilor. În anul 1307, intr-o zi de vineri 13 octombrie , un edict care ordona arestarea templierilor a fost emis, simultan, în toată Europa. Templierii arestați au fost interogați de Inchizitie timp de 7 ani, pentru a se afla locul unde se ascundea tezaurul lor. În 1314 Jacques de Molay, marele maestru al Ordinului Templierilor, înainte de a fi ars pe rug, ar fi prezis că atât Regele Filip al IV-lea al Frantei , cât și Papa Clement al V-lea vor muri în același an, ceea ce s-a și întâmplat.
·         1446: Dieta Ungariei, întrunita la Rakos, langa Buda,il alege pe Iancu de Hunedoara guvernator al Ungariei (“Regni Hungariae Gubernator generalis”). Ioan de Hunedoara (latină Ioannes Corvinus, maghiară Hunyadi János, sîrbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi, germană Johann Hunyadi) cunoscut și ca Iancu de Hunedoara (alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin, n. ca. 1407 – d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.
·         1456: La aceasta data a avut loc “Închinarea de la Vaslui”; Marea adunare a Moldovei, convocata de voievodul Petru Aron (Petru al III-lea Aron, domn al Moldovei între octombrie 1451 si februarie 1452; august 1454 si februarie 1455 si între mai 1455 si aprilie 1457), in frunte cu mitropolitul Teoctist si boierii tarii, decid in lipsa oricarui sprijin extern, accepatarea ultimatului Sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul (sau Mahomed al II-lea, sultan intre 1444, 1444-1446 si 1451-1481) privind plata a unui tribut de 2000 de galbeni, ca pret al pacii cu otomanii. Logofatul Mihu, este imputernicit sa duca Portii haraciul. Sultanul va emite la 9 iunie 1456 un firman Yeni Derbent, care va pune capat starii de razboi intre cele doua state si acorda negustorilor din Cetatea Alba, dreptul de a face comert cu orasele din Imperiul Otoman Acesta este considerat primul tratat moldo-turc, în care erau stipulate si privilegii pentru negustorii din întreaga Moldova.
·         1461: După moartea lui Alexandru cel Bun, care domnise pe tronul Ţării Moldovei răstimp de 32 ani, au venit vremuri de cumpănă pentru Moldova. În scaunul ţării urcă unul după altul diferiţi domnitori, lacomi de putere şi avuţie. Tronul Moldovei seamănă mai degrabă cu o minge aruncată de partidele boiereşti de la o mlădiţă de os domnesc la alta. Printre aceştia a fost şi Petru Aron care mişeleşte îl omoară pe Bogdan Vodă (tatăl lui Ştefan cel Mare) iar mai apoi şi pe partenerul său în acest complot, nepotul său Alexăndrel, astfel devenind domnitorul unic al Ţării Moldovei.
Dar nu i-a fost lungă domnia, pentru că în 1457 năvăleşte asupra lui ,"cu mulţime de oaste muntenească şi din ţară adunaţi", Ştefan, mai apoi numit "cel Mare", fiul lui Bogdan al II-lea, ca să răzbune moartea tatălui său. Victoria a fost de partea lui Ştefan, şi acesta urcă pe tronul Moldovei la 14 aprilie 1457. Pentru a-i închide toate drumurile lui Aron, Ştefan face o incursiune în Polonia în 1459 unde încheie Tratatul moldo-polon de la Overhelauti prin care voievozii Rusiei mici şi ai Podoliei se obligau să nu permită lui Petru Aron să se apropie de graniţa Moldovei decît pînă la Smotric.
Aron însă a reuşit să părăsească Polonia în 1460, găsind adăpost în Transilvania, la curtea voievodului Sebastian de Rozgony. Drept consecinţă Ştefan cel Mare înfăptuieşte la 5 iunie 1461 o primă incursiune în Transalvania. Domnul Moldovei pradă în secuime ca represalii pentru că voievodul Sebastian de Rozgony luase la curtea sa pe Petru Aron pe care îl omoară abia în 1469 în timpul unei alte incursiuni.

·         1463: Dupa Analele de la Putna si Letopisetul de la Bistrita, Stefan cel Mare se casatoreste cu Evdochia de Kiev.


·         1654: Cristina a Suediei a abdicat de la tron. Cristina (suedeză Kristina Augusta; 18 decembrie 1626 – 19 aprilie 1689), mai târziu cunoscută drept Cristina Alexandra[1] și uneori Contesa Dohna, a fost regină a Suediei din 1632 până în 1654. A fost singurul copil legitim supraviețuitor al regelui Gustavus Adolphus al Suediei și a soției lui Maria Eleonora de Brandenburg. La vârsta de șase ani i-a succedat tatălui ei la tronul Suediei după moartea acestuia în bătălia de la Lützen (1632) în timpul Războiului de Treizeci de Ani.
·         1806: Napoleon Bonaparte îl numește pe fratele său Louis Bonaparte Rege al Olandei. Louis Napoléon Bonaparte, rege al Olandei, Conte de Saint-Leu (neerlandeză Lodewijk Napoleon; 2 septembrie 1778 – 25 iulie 1846) a fost al cincilea copil supraviețuitor al lui Carlo Buonaparte și Letizia Ramolino. Fratele său mai mare a fost împăratul Napoleon I al Franței iar fiul său mai mic a fost Napoleon al III-lea al Franței.
·         1827: In razboiul de eliberare a Greciei, Acropole (Atena) este ocupat de turci.
·         1865: apare revista Familia fundată şi condusă de losif Vulcan. Revista Familia va apărea pînă la 31 decembrie 1906. A fost editata la Pesta între 1865 – 1880 , apoi la Oradea, între 1880 – 1906. În paginile ei publicau personalităţi ale culturii române de-o parte şi de alta a Carpaţilor. În revista „Familia” şi-a făcut debutul in 1866 Mihai Eminescu cu poezia „De-aş avea…”, apoi cu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. Iosif Vulcan avea să-i schimbe acestuia numele din Eminovici în Eminescu. George Coşbuc a trimis şi el primele inspiraţii către revista „Familia”, unde au fost publicate sub pseudonimul „Boscu”. Revista publica materiale din cele mai diverse, de la literatură, critică şi istorie literară, la artă, istorie, ştiinţe naturale, biografii de oameni iluştri, folclor românesc, articole de călătorie, articole cu caracter moral şi în general articole de cultură. Revista milita deschis pentru unitatea spirituală a tuturor românilor. Printre colaboratori au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron Densuşianu, Nicolae Densuşianu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, Ion Pop-Reteganul precum şi mulţi alţi oameni de cultură. Varianta pentru sate a revistei „Familia” a fost revista „Şezătoarea”, apărută între anii 1875 – 1882. Din 1926, Mihail Sadoveanu a publicat la Oradea a doua serie a revistei.

·         1883: Incepe serviciul trenul Orient Express, destinat sa lege Parisul de Istanbul, trcand prin Munchen, Viena, Belgrad, Bucuresti. Acest tren, a fost unul dintre cele mai luxoase din Europa, fiind echipat cu vagoane de dormit si un restaurant cu o gastronomie de inalta clasa. Parcurgea distanta de 3186 km. dintre Paris-Istanbul in trei zile si a inspirat scrierile a numerosi scriitori printre care Agatha Christie, Paul Morand sau Paul Valéry.
·         1884: Facultatea de medicina din Paris acorda titlul de doctor in medicina pentru Maria Cutzarida Cratunescu, prima femeie medic din Romania. S-a nascut la 10 februarie 1857 in Călăraşi si a decedat la 16 noiembrie 1919), prima femeie medic din România a fost militantă feministă, a înfiinţat Societatea Maternă (1897) si a organizat prima creşă de fabrică in 1899.
·         1914: Alexandru Marghiloman este ales preşedinte al Partidului Conservator din România ca urmare a demisiei lui Titu Maiorescu.

·         1915: Danemarca adoptă constituția prin care se permite și femeilor să voteze
·         1927: episcopul Visarion Puiu sfinţeşte schitul proaspăt înfiinţat lîngă staţia Cornejti (Bahmut), Basarabia, România.
·         1935: Majestatea Sa Regele Carol II-lea al României s-a oprit la laloveni și Bardar, iar la Hîncești a vizitat parcul palatului Manuc-Bei, unde a fost organizată o expoziţie zootehnică.
·         1935: Corneliu Zelea Codreanu infiinteaza Partidul “Totul pentru Tara”, expresia politica a Miscarii Legionare. Totul pentru Țară a fost partidul legionar, constituit în urma dizolvării Gărzii de Fier (1933) și format din elementele organizației dizolvate. L-a avut ca președinte pe generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi pe inginerul Gheorghe Clime. De fapt, conducătorul era Corneliu Zelea Codreanu. La alegerile din decembrie 1937, partidul a obținut 66 de mandate. Corneliu Zelea Codreanu (n. 13 septembrie 1899 la Huşi – d. 30 noiembrie 1938) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naţionalist creştine al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, cunoscuţi şi sub numele de Legionari, Mişcarea Legionară sau neoficial, „Cămăşile Verzi”. Codreanu a avut controlul absolut al organizaţiei. Legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul. A fost asasinat în timpul detenţiei din ordinul regelui Carol al II-lea.

·         1937: Lucian Blaga a rostit discursul de recepție la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc". Lucian Blaga (n. 9 mai 1895, Lancrăm, lângă Sebeș, comitatul Sibiu – d. 6 mai 1961, Cluj) a fost un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate.
·         1940: Gruparile comuniste,fasciste si naziste sunt declarate ilegale in Canada, iar conducatorii lor sunt trimisi in inchisoare.
·         1942: Al doilea război mondial : Statele Unite declară război Bulgariei, Ungariei şi României.
·         1944: Al doilea război mondial: Mai mult de 1000 de bombardiere britanice aruncă 5000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z
·         1947: A fost făcut public planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA, de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al doilea război mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951. George Catlett Marshall, cunoscut, mai ales, ca George Marshall (n. 31 decembrie 1880 – d. 1959) a fost un general, diplomat și politician american, distins cu Premiul Nobel pentru Pace. S-a născut în familia unui prosper om de afaceri din Pennsylvania. De mic a arătat înclinații spre o carieră militară. Astfel, el urmează cursurile Institutului Militar din Virginia, pe care le absolvă în 1901. Ca tânăr ofițer participă la Primul Război Mondial, unde se remarcă prin calitățile sale. După război îndeplinește diverse misiuni în China și în SUA.
·         1967: Începe războiul de șase zile. Fortele aeriene israeliene lanseaza atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei si Siriei. In şase zile de lupte, Israelul a ocupat Fâşia Gaza şi Peninsula Sinai din Egipt, înălţimile Golan apartinand Siriei şi Cisiordania şi sectorul arabe din Ierusalimul de Est, apartinand Iordaniei la acea data In momentul in care Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut încetarea focului care a intrat în vigoare în 11 iunie, Israelul cucerise mai mult decat dublul teritoriului pe care il detinea pana atunci. Războiul de Șase Zile a fost un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria. Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei militare asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.
·         1968: Este impuscat la „Ambassador Hotel” din Los Angeles, de catre Sirhan B.Sirhan, candidatul la președinția SUA Robert Kennedy, fratele fostului presedinte american John, F.Kennedy. Robert Francis „Bobby” Kennedy (n. 20 noiembrie 1925 – d. 6 iunie 1968), cunoscut și prin acronimul R.F.K., a fost un om politic american, procuror general și apoi senator al Statelor Unite ale Americii. Asasinarea lui Robert F. Kennedy, unul din senatorii Senatului Statelor Unite ale Americii și fratele celui de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii, a avut loc la scurt timp după miezul nopții zilei de 5 iunie 1968 în Los Angeles, statul California. Aflat în Los Angeles, statul California, după ce câștigase alegerile primare în statele California și South Dakota ca viitor candidat la președinția Statelor Unite ale Americii din partea partidului Democrat, Kennedy a fost împușcat la trecerea sa prin bucătăria hotelului Ambassador, decedând la clinica medicală Good Samaritan Hospital, 26 de ore după aceea. Sirhan Sirhan, un iordanian emigrat în Palestina, a fost condamnat de uciderea lui Kennedy, slujind o sentință pe viață în închisoare. Avocații lui Sirhan au afirmat de mai multe ori că s-ar găsi în posesia unor dovezi că Sirhan Sirhan este nevinovat, fiind doar un „țap ispășitor” căruia i s-a pus la cale o înscenare. Atentatul și împușcăturile au fost înregistrate audio de către un jurnalist, iar momentele ulterioare împușcăturilor au fost filmate.
·         1970: Prima expoziție retrospectivă a lui Constantin Brâncuși, în Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România. Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

·         1973: Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros.  Ilie Năstase (n. 19 iulie 1946, București) este un fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. Printre cele 57 de titluri la simplu, pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972. A fost pe locul doi în competiția la simplu de la Wimbledon de două ori, în 1972, jucând finala împotriva lui Stan Smith și în 1976 împotriva lui Björn Borg. Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Răutăciosul”) după câteva incidente. A scris câteva romane în franceză în anii 1980, apoi a intrat în politică în anii 1990, candidând în 1996 la postul de primar al Bucureștiului. În anul 1994 a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis. În 2005 „TENNIS Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”. A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 și 1974). La 12 februarie 2008, după aproape 11 ani la șefia Federației Române de Tenis, a demisionat din funcția de președinte al Federației declarându-se „învins de justiția și de presa din România”. Printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării.

·         1975: Canalul Suez se redeschide traficului internațional (închis în urma războiului de șase zile), iar Egiptul preia controlul celor două maluri. Canalul Suez, aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 163 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa’īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie. A fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat la 17 noiembrie 1869.
·         1983: Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial la săritura în lungime - 7,43 m. Anișoara Cușmir-Stanciu (n. 28 iunie 1962, Brăila) este o atletă română, laureată cu aur la Los Angeles 1984 la săritură în lungime. Sportivă la Clubul „Steaua” în anul 1984 a primit gradul de locotenent, ulterior în 1988 a devenit locotenent major. După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenoare la Secția de atletism a Clubului Steaua. 

·         1984: Prim ministrul indian Indira Gandhi, ordona fortelor de ordine atacarea rebelilor separatisti sikhs baricadati in Templul de Aur, cel mai sfânt loc al religiei Sikh. Templul de Aur din Amritsar (India) este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioșii de religie siks. si este acoperit cu sute de kilograme de aur.
·         2002: La Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu ” din București a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intrevenție chirurgicală constând în explantarea cordului pacientului, repararea și redimensionarea în afara corpului pacientului și reimplantarea sa
·         2006: Serbia isi declara independenta. Serbia și Muntenegru a fost o uniune statală care a existat în sud-estul Europei, pe o parte a teritoriului fostei Republici Federative Iugoslavia, între 4 februarie 2003 și 3 iunie 2006. Capitala uniunii statale a fost Belgradul, fiind totodată capitala Serbiei, care avea (neoficial) o poziție hegemonică. Pe 21 mai 2006 populația Muntenegrului a decis cu 55,4% din voturi separarea de Serbia, uniunea încetând practic să mai existe pe data de 3 iunie, când Muntenegru și-a proclamat oficial independența.
·         2007 - Dacia a sărbătorit în 2007 Ziua Internaţională a mediului printr-o conferinţă de presă în care a prezentat varianta cu combustibil alternativ, Dacia Logan GPL. În momentul lansării două nivele de echipare erau disponibile: Preference 1.4 MPI, cu un preţ de 8.000 euro şi Laureate 1.4 MPI, disponibil la 8.800 de euro.
Sistemul de injecţie multipunct cu gaz a fost furnizat de Landi Renzo Omegas, unul dintre liderii mondiali pe piaţa de GPL. Emisiile de CO 2 ale vehiculelor care utilizează carburantul GPL sunt cu 18% mai mici faţă de cele echipate cu motoare pe benzină. În plus, GPL-ul este cu aproximativ 50% mai ieftin decât benzina la pompa de alimentare. Datorită combinaţiei benzină/GPL, autonomia a crescut până la 1.500 de km.
Ulterior Dacia a introdus alimentarea cu GPL şi pe modelele, Logan MCV şi Sandero, şi vânzările au depăşit graniţele naţionale. De altfel, cea mai importantă cerere pentru modelele dotate cu GPL nu vine din România, ci din Italia şi Franţa. Interesant este faptul că alte ţări oferă stimulente consistente pentru automobilele nepoluante, Dacia Logan GPL costând în Franţa doar 6.700 euro, datorită emisiilor de 135 g/km, calificându-se pentru bonusul eco de 2.000 euro oferit de statul francez. 
·         2017: Muntenegru va fi un nou membru NATO. Oficialii NATO au comunicat că Muntenegru va fi oficial cel de-al 29-lea stat al NATO la 5 iunie, când la Washington vor fi depuse toate documentele de aderare la Tratatul Nord-Atlantic. Deja de joi, premierul muntenegrean, Dusko Markovic, a participat la summitul NATO de la Bruxelles. Reamintim că Olanda este singurul stat din cele 28 de state membre NATO care nu a ratificat documentele de aderare a Muntenegrului la NATO, dar se așteaptă ca la 1 iunie această procedură să fie finalizată. Atunci, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va invita în scris Muntenegru să adere la NATO. Odată cu aderarea Muntenegrului, NATO va controla întregul litoral al Mării Adriatice, deoarece Albania, Croația, Slovenia și Italia sunt deja membre NATO – a comentat Agenția FRANCE-PRESSE. În iulie 2016, Moscova a apreciat că, prin primirea Muntenegrului, „NATO continuă politica confruntării pe continentul european și stabilește noi linii de demarcație”. Însă secretarul general NATO a apreciat că aderarea Muntenegrului la NATO este „importantă pentru Balcanii de Vest și demonstrează că ușile acestei alianțe politico-militare sunt deschise pentru noi state membre”.




Nașteri 
·         1656Joseph Pitton de Tournefort, botanist francez
·         1660: Sarah Churchill, Ducesă de Marlborough (d. 1744)
·         1723: S-a nascut economistul scotian Adam Smith (d. 1790). A fost unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice. Lucrarea sa “O cercetare asupra naţiunilor şi cauzelor avuţiei naţiunilor”(publicată în 1776), tradusă în limba română sub titlul „Avuţia naţiunilor”, a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei şi comerţului în Europa. Acest tratat a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă şi a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale în comert şi în  capitalism.
·         1771: Ernest Augustus I de Hanovra, rege al Hanovrei (d. 1851)
·         1779: S-a nascut carturarul iluminist ardelean Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog şi inginer român, considerat fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească. In 1818 a înfiinţat în Bucureşti prima şcoală cu predare în limba română, Scoala de la Sfantul Sava.(d. 17 sept. 1823).

·         1859 - S-a născut actorul Constantin I. Nottara. (roluri: Oedip din "Oedip Rege" de Sofocle, Don Salluste din "Ruy Blas" de Hugo, bătrânul medic din Medicul în dilemă de Shaw, Ştefan Tipătescu din "O scrisoare pierdută" şi Ion din "Năpasta" de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din "Vlacicu Vodă" de Alexandru Davila, Ştefan cel Mare din "Apus de Soare" şi Tudose din "Hagi Tudose" de Delavrancea) (m. 17 octombrie 1935)

·         1871 - S-a născut, la Botoşani, Nicolae Iorga, istoric şi om politic de seamă. A fost prim-ministru al României în perioada aprilie 1931 - iunie 1932. (m. noiembrie 1940)

·         1883: John Maynard Keynes, economist britanic (d. 1946)
·         1898: S-a nascut marele poet si dramaturg spaniol Federico Garcia Lorca. poet și dramaturg spaniol. Este considerat cel mai popular şi influent scriitor spaniol din secolul XX şi una dintre figurile de referinţă ale teatrului spaniol. Ca dramaturg este considerat una dintre figurile de referință ale teatrului spaniol din secolul XX, alături de Valle-Inclán și Buero Vallejo. A murit executat de militiile franchiste, in data de 18 august 1936, în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939).
·         1900: Dennis Gabor, inginer de origine poloneză, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (d. 1979)
·         1912: Alexandru Todea, cardinal român (d. 2002)
·         1917: Maurice Duverger, jurist, sociolog și politician francez
·         1920: Cornelius Ryan, scriitor american de origine irlandeză (d. 1974)
·         1926 - S-a născut Bill Hayes, actor şi cântăreţ american.
·         1928 - S-a născut regizorul de film Tony Richardson, reprezentant al curentului "Free Cinema" ("Priveşte înapoi cu mânie", "Tom Jones", "Fantoma de la operă&quot:) (m. noiembrie 1991)
·         1933 - S-a născut scriitorul Dan Grigore Mihăescu
·         1941 - S-a născut scriitorul Ion Popa-Argeşanu.
·         1941 - S-a născut Floyd Butler, vocalist american (The Friends Of Distinction).
·         1945 - S-a născut Don Reid, vocalist country american (The Kingsmen, Statler Brothers, Kleenex Brothers).
·         1946 - S-a născut Freddy Stone (Fred Stewart), chitarist american (Sly & The Family Stone).
·         1948 - S-a născut scriitorul Aureliu Goci.
·         1950 - S-a născut Laurie Anderson, violonistă, vocalistă şi compozitoare americană.
·         1951 - S-a născut scriitorul Ion Caţaveică.
·         1956 - S-a născut Richard Butler, vocalist şi compozitor britanic (Psychodelic Furs).
·         1956 - S-a născut Keith Marshall, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Hello).
·         1963: Adrian Titieni, actor român

·         1965: Béla Sóki, politician român 
·         1979: Pete Wentz, muzician (Fall Out Boy)
·         1981: Octavian Strunilă, actor și regizor român

·         1981: Sébastien Lefebvre, muzician (Simple Plan)
·         1993Laurențiu Vamanu, atlet român




Decese 
  • 535: A decedat Epifanie, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din  data de 25 februarie 520.
  • 567: A decedat Papa Teodosie I al Alexandriei, ultimul patriarh al Alexandriei recunoscut de împăratul Iustinian I și de Biserica Ortodoxă Răsăriteană. Cu toate acestea, din cauza doctrinei sale monofizite, a fost respins de Biserica Ortodoxă Răsăriteană din Alexandria și exilat de către Împăratul Iustinian I, înanul 536. Copții insa au continuat să-l recunoască pe  Teodosie, aceasta divizare continuandu-se  până astăzi. Teodosie a petrecut ultimii 28 ani din viață în închisoare în Egiptul de Sus șidupă moartea sa Biserica Coptă l-a les pe Petru al IV- lea  ca succesor al său. În 451 d.Hr., în urma Sinodul de la Calcedon, Biserica din Alexandria s-a divizat în două ramuri. Cei care au acceptat hotararile  Consiliului au devenit cunoscuti sub numele de  calcedonieni sau Melkiti, iar cei care  au refuzat sa respecte deciziile Conciliului, au fost etichetati drept anti– calcedonieni sau monofiziți, fiind mai târziu numiti iacobiți, după Iacob Baradaeus. Cu toate acestea, ei au respins termenul de monofiziți, numindu-se ei înșiși ca Miaphysiti. Majoritatea egiptenilor crestini aparțineau  ramurii  miafizite, cea ce a dus la persecutarea lor de catre bizantini. Teodosie este comemorat în Synaxarion coptă în ziua 28 de Ba’unah (5 iunie), în ziua morții sale.
  • 754: A decedat Sfantul  Bonifatius (Boniface), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în  Anglia anglo- saxonă. A  avut un rol de frunte în crestinarea părților  germanice Imperiului franc în timpul secolului al 8-lea, fiind primul misionar care a raspandit creștinismul  în multe părți ale Germania si este considerat  sfântul patron al Germaniei. A fost  primul Arhiepiscop de Mainz și „Apostolul germanilor. A fost ucis în Frisia iar rămășițele sale au fost inmormantate  la Fulda, unde se odihnesc într-un sarcofag care a devenit un loc de pelerinaj.
  • 1316: Moare Ludovic al X-lea, regele Frantei; (n.1289). Ludovic al X-lea al Franței (franceză Louis X le Hutin sau le Querelleur, sp. el Obstinado ) (Octombrie 1289 – 5 Iunie 1316), numit Arțăgosul, fiul lui Filip IV și a Ioanei I de Navara, a fost Regele Navarei din 1305 și Regele Franței din 1314 până la moartea sa.
  • 1625: Orlando Gibbons, compozitor englez (n. 1583) 
  • 1688: A decedat aventurierul grec Constantin Phaulkon (n.  Costantin Gerakis, 1647). A fost  consilier al regelui Narai al Siamului (regatul Ayutthaya).
  • 1826: Moare compozitorul german Carl Maria von Weber (n. 1786). Este unul din intemeietorii  operei romantice germane.
  • 1893: Moare inginerul si exploratorul roman Iuliu Popper. A calatorit in “Tara de Foc” si in Patagonia, dand nume romanesti unor munti sau rauri (Monte Lahovari, Rio Ureche, Rio Rosetti). A inventat un aparat pentru colectarea aurului din apa de mare.
  • 1900: Stephen Crane, scriitor american (n. 1871)
  • 1988 - Inceteaza din viata Gheorghe Eminescu, fiu al lui Matei Eminescu, fratele lui Mihai Eminescu; colonel in rezerva, istoric si memorialist.
  • 2004: A decedat la varsta de 93 de ani Ronald Reagan, cel de-al 40-lea presedinte al SUA; (1981-1989).
  • 2012: Ray Bradbury, scriitor american de romane SF (n. 1920). A devenit celebru pentru romanele sale 451º Fahrenheit si Cronicile martiene. Scrierile sale au fost adaptate în peste 20 de filme și spectacole. Bradbury era înrudit cu Douglas Spaulding, un specialist in opera lui Shakespeare și era un urmaș al lui Mary Bradbury ,una din femeile judecate în 1692 în procesele vrajitoarelor din Salem.


Sărbători
·       În calendarul orthodox: Sf Sfințit Mc Dorotei, episcopul Tirului; Sf Mc Apolo și Leonid

·       În calendarul romano-catolic: Sf. Bonifaciu, episcop, martir: Sfântul Ierarh Mucenic Bonifaciu sau Bonifatie (latinește: Bonifacius), n. 672 – d. 5 iunie 754 sau 755, „Apostolul germanilor”, a fost un propovăduitor care a răspândit creștinismul în Germania secolului al VIII-lea.
Prăznuirea sa se face la 5 iunie, ziua adormirii sale.
·       Sf. Bonifacius, misionar și reformator bisericesc din Franța, numit și Apostolul germanilor (calendar evanghelic, anglican, romano-catolic). Sfantul Bonifatius (Boniface), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă, d. 5 iunie 754. A avut un rol de frunte în crestinarea părților germanice Imperiului franc în timpul secolului al 8-lea, fiind primul misionar care a raspandit creștinismul în multe părți ale Germania si este considerat sfântul patron al Germaniei. A fost primul Arhiepiscop de Mainz și „Apostolul germanilor„. A fost ucis în Frisia iar rămășițele sale au fost inmormantate la Fulda, unde se odihnesc într-un sarcofag care a devenit un loc de pelerinaj.
·       Ziua Mondială a Mediului (ONU) (din 1972). Ziua internationala a mediului (Ecologiei) a fost instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei “Ecologia Umana” de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP). Pentru 2008 Tema Zilei Mondiale a Mediului este “Renunta la actualele obiceiuri! Catre o economie cu o emisie de carbon scazuta”.
·       DanemarcaGrundlovsdag (Ziua Constituției). Sărbatoare națională (1849). Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, având și două țări constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groenlanda în America de Nord. Danemarca propriu-zisă este cea mai de sud dintre țările nordice, aflată la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, învecinându-se la sud cu Germania. Țara constă dintr-o peninsulă mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite în general „Arhipelagul Danez”.
·       Seychelles: Ziua națională. Seychelles sau Seișele, oficial Republica Seychelles, este o țară insulară formată din 115 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Alte regiuni și țări vecine sunt: Zanzibar la vest, Maurițius și Réunion la sud, Comore și Mayotte în sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mică populație dintre toate statele Africii.


RELIGIE ORTODOXĂ 5 Iunie

Sf Sfințit Mc Dorotei, episcopul Tirului; Sf Mc Apolo și Leonid

În această lună, în ziua a cincea, pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Dorotei, episcopul Tirului.

Acesta a trăit pe vremea lui Liciniu. Iar în zilele lui Diocleţian (284-305) şi Maximilian, din pricina prigoanei ce avea să fie, lăsându-şi casa şi pribegind, s-a dus la Diospoli. Deci dacă au murit aceştia, el s-a dus la Tir şi a călăuzit Biserica, până în zilele călcătorului de lege Iulian. Deci atunci iarăşi s-a dus la Diospoli, însă nici acolo n-a putut să scape de închinătorii de idoli, pentru că fiind prins de către dregătorii lui Iulian şi răbdând multe chinuri şi aflându-se întru adânci bătrâneţi, a luat cununa muceniciei, dându-şi sufletul lui Dumnezeu; şi era el atunci de 107 ani. Şi a lăsat multe scrieri bisericeşti şi istorii elineşti şi latineşti, căci el era foarte ştiutor în amândouă limbile, pentru multa sa nevoinţă şi iscusirea firii sale.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Mucenici Apolo și Leonid.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 5 Iunie

A: PLĂCINTE
Plăcintă cu ciuperci
·       foi de plăcintă;
·       500 g ciuperci;
·       50 g margarină;
·       1 ceapă;
·       Sare;
·       Piper
Dacă nu avem foi de plăcintă se prepară un aluat din 250 g făină, 250 g margarină, ½ pahar cu apă caldă şi sare şi se lasă la rece.
        Se curăţă ciupercile, se spală bine şi se taie felioare subţiri.
        Se înăbuşă pe foc, într-o cratiţă acoperită, în margarină cu ceapa tăiată solzişori, sarea şi piperul măcinat.
        Când s-au înmuiat şi zeama din ele a scăzut se lasă să se răcorească.
        Se împarte aluatul în două.
        Una din jumătăţi se întinde de forma şi mărimea tăvii.
        Se unge tava, se aşază foaia şi se coace la cuptor.
        Se scoate din cuptor, se întind ciupercile scăzute şi răcorite pe toată suprafaţa foii, iar jumătatea cealaltă de aluat care a fost păstrată la rece, se întinde şi se pune în tavă deasupra compoziţiei.
        Se dă la cuptor până se rumeneşte.

B: SALATE
Salată de varză
·       1 varză mică;
·       2 morcovi;
·       1 rădăcină ţelină;
·       6 căţei usturoi pisat;
·       Sare;
·       5 linguri ulei;
·       3 linguri oţet;
·       Mărar
Peste varza tocată fideluţă, amestecată cu morcovul şi ţelina date pe răzătoare se toarnă amestecul de sare, ulei şi oţet.
        Usturoiul pisat şi mărarul se adaugă la sfârşit.

C: SOSURI
Sos indian
·       25 g margarină;
·       2 cepe;
·       1 rădăcină pătrunjel;
·       Cimbru;
·       1 foaie dafin;
·       Frunze de ţelină;
·       1 linguriţă făină;
·       Sare;
·       Boia iute;
·       1 ceaşcă apă
Se taie ceapa solzişori şi se căleşte în margarină.
        Se adaugă făină şi se amestecă continuu.
        Când făina capătă culoare gălbuie se stinge cu apă.
        Se adaugă restul ingredientelor şi se fierbe circa 30 minute.

D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de sfeclă roşie
·       1 sfeclă roşie de mărime potrivită;
·       1 ceapă;
·       2 cartofi;
·       1 ceaşcă zarzavat pentru ciorbă;
·       1 ceaşcă suc de roşii;
·       ½ l borş;
·       2 – 3 linguri ulei;
·       Sare;
·       Leuştean
Se coace sfecla la cuptor, se curăţă şi se dă pe răzătoarea mare.
        În 2 l apă se fierb cartofii tăiaţi cuburi şi zarzavatul pentru ciorbă.
        Când cartofii sunt aproape fierţi se adaugă sfecla, sucul de roşii şi ceapa rumenită în ulei.
        După ce mai dă un clocot se adaugă borşul, sarea şi leuşteanul.
        Se mai fierbe încă 5 minute.

E: MÂNCĂRURI
Mâncare de cartofi cu castraveţi muraţi
·       1 kg cartofi;
·       200 g ceapă;
·       500 g castraveţi muraţi;
·       1 ceaşcă ulei;
·       2 linguri bulion;
·       1 legătură mărar;
·       Sare;
·       Piper
Se curăţă cartofii, se spală, se taie felii şi se prăjesc puţin în uleiul încins.
        Se scot cartofii şi în restul de ulei se căleşte ceapă.
        Se pune bulionul, se stinge cu apă caldă şi se adaugă cartofii.
        Se lasă la foc mic.
Când cartofii sunt fierţi se adaugă castraveţii fierţi separat fără coajă şi seminţe.
Se pune sare şi piper.
Se pune mâncarea în tavă, se garniseşte deasupra cu felii de roşii sau suc de roşii şi verdeaţă şi se dă la cuptor să se rumenească bine.

F: DULCIURI
Cremă de ananas
·       1 cutie compot ananas;
·       1 pachet fulgi porumb;
·       ½ ceaşcă zahăr;
·       3 ceşti apă;
·       1 cutie jeleu ananas;
·       Cireşe din dulceaţă pentru glazură
Se strecoară ananasul şi se păstrează zeama.
        Se păstrează 2 rondele întregi de ananas, iar restul se taie bucăţele mici.
        Într-o oală se amestecă fulgii de porumb, zahărul şi apa şi se pun la foc mic să fiarbă până când se leagă.
        Amestecând se adaugă pe rând zeama de la compot, jeleul şi fructele de ananas.
        Se udă cu apă o formă de 1 Kg, se unge fără să se şteargă, se răstoarnă în ea compoziţia şi se lasă câteva ore la frigider până se leagă bine.
        Se scoate crema pe un platou, se garniseşte cu cireşe din dulceaţă şi cu feliile de ananas reţinute, tăiate în sferturi.


ARTE 5 Iunie

INVITAȚIE LA OPERĂ 5 Iunie
Carl Maria von Weber
Carl Maria von Weber Der Freischutz, Carlos Kleiber: 

Opera Oberon von Carl Maria von Weber: 





MUZICĂ 5 Iunie

Orlando Gibbons 





Carl Maria von Weber 
The Best of Weber: 



Bill Hayes, actor şi cântăreţ american




Floyd Butler, vocalist american (The Friends Of Distinction)






Don Reid, vocalist country american (The Kingsmen, Statler Brothers, Kleenex Brothers)
Statler Brothers - 




Freddy Stone (Fred Stewart), chitarist american (Sly & The Family Stone)





Laurie Anderson, violonistă, vocalistă şi compozitoare americană




Richard Butler, vocalist şi compozitor britanic (Psychodelic Furs)
The Psychedelic Furs: 




Keith Marshall, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Hello)
Keith Marshall - Only crying Full HD:





Pete Wentz – Fall Out Boy 
Pete Wentz 



Sébastien Lefebvre, muzician (Simple Plan)
Simple Plan: 

ÎNREGISTRĂRI NOI: 

Haydn: The best symphonies




POEZIE 5 Iunie

Lucian Blaga
Biografie
Lucian Blaga, poet, dramaturg şi filozof, s-a născut la 9 mai 1895, în satul Lăncrăm din judeţul Alba, sat ce poartă-n nume “sunetele lacrimei”. Copilăria sa a stat, după cum el însuşi mărturiseşte, “sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”, autodefinindu-se “mut ca o lebădă”, deoarece viitorul poet nu a vorbit până la vârsta de patru ani. Fiu de preot, Isidor Blaga despre care află de la fraţii lui că “era de o exuberanţă şi de o volubilitate deosebit de simpatică”, este al nouălea copil al familiei, iar mama lui este Ana Blaga, pe care autorul o va pomeni în scrierile sale ca pe “o fiinţă primară” (“eine Urmutter”).
Îşi face studiile primare la şcoala germană din Sebeş-Alba, urmate de liceul “Andrei Şaguna”, din Braşov şi de Facultatea de Teologie din Sibiu (1914-1917), unde se înscrie pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară. Absolvent (în 1920) a Universităţii din Viena. În 1919 Sextil Puşcariu îi publică Poemele luminii, mai întâi Glasul Bucovinei şi Lamura, apoi în volum. După terminarea studiilor, se stabileşte la Cluj. Este membru fondator al revistei Gândirea (apărută în 1921), de care se desparte în 1942, şi înfiinţează la Sibiu, revista Saeculum (1942-1943). Încă din primii ani ai liceului, Blaga se impune atenţiei colegilor. “La cursuri, îmi aduc aminte că uimea pe profesori cu originalitatea răspunsurilor pe care le va da. Şi în vreme ce clasa-şi îndrepta admiraţia spre muşchii atletici ai unor colegi, bănuiam în sclipirea ochilor un joc de flăcări deasupra unei comori” – îşi va aminti mai târziu un fost coleg de liceu al poetului, Horia Teculescu Amintiri despre Lucian Blaga, în Ţara noastră, 1935.
În 1910 debutează în Tribuna din Braşov cu poezia “Pe ţărm“, urmată de cea intitulată “Noapte” şi este ales preşedinte al societăţii literare din şcoală. “Începuse să-l pasioneze problemele de ştiinţă şi filozofie” – atestă aceleaşi Amintiri. Ne vorbea despre planeta Marte, încerca să ne dovedească existenţa vieţii acolo. Cu timpul era pasionat mai mult de problemele filozofice (Conta, Schopenhauer, Höffding, Bergson). O lungă perioadă (1926-1939), va lucra în diplomaţie, fiind, succesiv, ataşat de presă şi consilier la legaţiile României din Varşovia, Praga, Berna şi Viena, ministru plenipo-tenţiar la Lisabona. Îşi continuă activitatea literară şi ştiinţifică, publicând în tot acest timp volume de versuri, eseuri filozofice şi piese de teatru.
În 1936 este ales membru al Academiei Române. Între 1939 şi 1948 este profesor la Catedra de filozofia culturii a Universităţii din Cluj, apoi cercetător la Institutul de Istorie şi Filozofie din Cluj (1949-1953) şi la Secţia de istorie literară şi folclor a Academiei, filiala Cluj (1953-1959). După 1943, nu mai publică nici un volum de versuri originale, deşi continuă dă lucreze. Abia în 1962, opera sa reintră în circuitul public. Inaugurată cu Poemele luminii (1919), opera poetică antumă a lui Blaga cuprinde, până în 1943, încă şase volume: Paşii profetului (1921), În marea trecere(1924), Lauda somnului (1929), La cumpăna apelor (1933), La curţile dorului (1938),Nebănuitele trepte (1943).
Poeziile nepublicate în timpul vieţii au fost grupate de autor în patru cicluri: Vârsta de fier 1940-1944, Corăbii de cenuşă, Cântecul focului, Ce aude unicornul (volumul Poezii 1962). Poezie de cunoaştere, construită pe marile antinomii universale (lumină/întuneric, iubire/moarte, indi-vid/cosmos) şi având ca temă centrală misterul existenţei, creaţia sa lirică evoluează dinspre elanurile vitaliste spre “tristeţea metafizică” şi dinspre imagismul pregnant metaforic spre o simplitate clasică a expresiei. Dramaturgia, alcătuită din poeme dramatice, porneşte de la miturile şi legendele autohtone sau de la evenimente ale istoriei  şi culturii naţionale (Zamolxe (1921), Tulburarea apelor (1923), Meşterul Manole (1927), Cruciada copiilor (1930), Avram Iancu(1934), Daria, Fapta şi Învierea (1925), Arca lui Noe (1944), Anton Pann (1965)). Opera filozofică este organizată în patru trilogii (a cunoaşterii, a culturii, a valorilor şi trilogia cosmologică (Filozofia stilului (1924), Cunoaşterea luciferică (1933), Spaţiul mioritic (1936),Geneza şi sensul culturii (1937)). Câteva culegeri de aforisme (Discobolul (1945)) şi eseuri, alături de memorialistica din Hronicul şi cântecul vârstelor şi de romanul autobiografic Luntrea lui Caron, ambele publicate postum, şi lucrarea Pietre pentru templul meu (1919), întregesc imaginea uneia dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii române moderne.
Crezul artistic al lui Blaga este motto-ul: “Câteodată, datoria noastră în faţa unui adevărat mister nu e să-l lămurim, ci să-l adâncim aşa de mult, încât să-l prefacem într-un mister şi mai mare.” (Pietre pentru templul meu)
Se stinge din viaţă la 6 mai 1961 şi este înmormântat în satul natal, Lancrăm, unul dintre cei mai mari poeţi pe care i-a avut poporul român şi care vă dăinui veşnic prin operele sale, care dovedesc puterea geniului românesc.


Flori de mac
 

În frunza de cucută amară 
îmi fluier bucuriile-şi-o neînţeleasă teamă 
de moarte mă pătrunde, 
cum vă privesc pe malul mării de secară, 
flori de mac. 

Aş vrea să vă cuprind, 
că, nu ştiu cum, petalele ce le purtaţi 
îmi par urzite 
din spuma roşie 
a unui cald şi-nflăcărat amurg de vară. 

Aş vrea să vă culeg în braţe 
feciorelnicul avant, 
dar vi-e atât de fragedă podoabă, 
că nu-ndrăznesc, 
o, nici la pieptul gândurilor mele să vă strâng. 

Şi-as vrea să vă strivesc, 
că sunteţi roşii, roşii 
cum nu au putut să fie pe pământ 
decât aprinşii, mari stropi de sânge ce-au căzut 
pe stânci 
şi pe nisip în Ghetsemani de pe fruntea lui Isus, 
când s-a-ngrozit de 
moarte. 

Pământul
 

Pe spate ne-am întins în iarbă: tu şi eu. 
Văzduh topit ca ceara-n arşiţa de soare 
curgea de-a lungul peste mirişti ca un râu. 
Tăcere apăsătoare stăpânea pământul 
şi-o întrebare mi-a căzut în suflet până-n fund. 

N-avea să-mi spună 
nimic pământul? Tot pământu-acesta 
neindurător de larg şi-ucigător de mut, 
nimic? 

Ca să-l aud mai bine mi-am lipit 
de glii urechea - indoielnic şi supus - 
şi pe sub glii ţi-am auzit 
a inimei bătaie zgomotoasă. 

Pământul răspundea. 

Ţară 

Pe dealuri se-naltă solare 
podgorii albastre şi sonde. 
Râuri spre alte seminţii 
duc slava bucatelor blonde. 

Ţara şi-a-mpins hotarele 
toate până în cer. 
Pajuri rotesc - minutare în veşnicul ceas - 
peste câmp şi oier. 

Fluturând în vesminte 
de culoarea sofranului, 
ard fetele verii ca steaguri 
în vântul şi-n râsetul anului. 



Federico Garcia Lorca 
Biografie
Federico Garcia Lorca
(Fuente Vaqueros, Spania, 1898 - Víznar, id, 1936.), poet spaniol și dramaturg. În cursul "Silver Age" (1900-1936), literatura spaniolă recuperat dinamismul inovator, care părea pierdut din Epoca de Aur; acea perioadă a culminat în poezia generației '27, numit pentru tribut rebelilor plătit membrilor săi Luis de Gongora ocazia tercentenary sale. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor imense de figuri precum Rafael Alberti, Pedro Salinas , Jorge Guillen , Gerardo Diego , Damaso Alonso , Luis Cernuda sau premiul Nobel Vicente Aleixandre , nici un membru al grupului ar avea mult prezență internațională, Federico Garcia Lorca.
Primii ani ai copilăriei poetului petrecut în mediul rural al micilor oameni Grenadian.El a participat la liceu în Almería mai întâi și apoi, după o boală, în Granada. El a continuat studiile la Universitatea din Granada, a studiat filosofia și literatura și licențiat în drept. La facultate a făcut prieteni cu renumitul compozitor Manuel de Falla , care a exercitat o influență mare asupra lui, transmițând dragostea lui de folclor și popular.
În 1919 , sa stabilit în Residencia de Estudiantes în Madrid, unde a întâlnit pe Juan Ramon Jimenez și Antonio Machado , și împrietenit cu poeți și artiști ai generației sale ca viitorul cineast Luis Bunuel sau pictorul catalan Salvador Dali . În această atmosferă de strălucire cu punct de fierbere cultural în curând magnetismul personalității copleșitoare a lui Federico Garcia Lorca, a cărui perene simpatie și a ascuns un disconfort intim care opera sa va întrezări doar vitalitatea. interesele sale cu multiple fațete l -au condus să se dedice cu pasiune nu numai poezie, ci , de asemenea , muzică și desen, și a devenit interesat de teatru, cu toate că prima piesă, Evil vraja fluturelui, a fost un eșec.
Suprarealismului poezie pură
In 1921 a publicat prima sa lucrare în versuri, carte de poezii, cu care, în ciuda acuzând influențele romantice și modernismului, a atras atenția. Recunoașterea și succesul literar al lui Federico Garcia Lorca a venit cu publicarea în 1927 de poezii șicântece, mai presus de toate, cu reprezentările aclamat și continue în Madrid teatru patriotică Mariana Pineda, bazată pe heroină istorică de aproape o sută de ani înainte de sub absolutismul Fernando VII exacerbat, el a fost condamnat la moarte prin brodarea o cerere de înregistrare liberal de pavilion.
Între 1921 și 1924, în timp ce lucrează în cântece, Garcia Lorca a scris o lucrare inspirată din folclorul andaluz, The Poema del Cante jondo (publicată în 1931), o carte și mai unitară și a ajuns la scadență în care este percepută în mod clar ceea ce aceasta va fi o caracteristică a poeziei sale: identificarea cu populare și cultivate stilizarea mai târziu. O astfel de orientare a ajuns la maturitate deplină cu baladele țigănești (1928), care a fost un succes imediat. În baladele țigănești ei fuzionează populare și de înaltă cultură să cânte oamenii persecutați de țigani, personaje marginale marcate de un destin tragic. Formal, Lorca a realizat un limbaj personal, inconfundabil, a cărei cheie este asimilarea profundă de poetul elementelor și formelor populare și combinarea lor cu metafore îndrăznețe și o stilizare tipică cerințelor "poeziei pure" etichetă în începuturile ei a luat membrii generației sale.
Ca urmare a acestui succes, Lorca a călătorit la New York, unde a trăit ca intern în timpul cursului 1929-1930. Afișările au părăsit orașul în mintea sa materializat înpoet din New York (publicat postum , în 1940), un cântec chinuită, cu ecouri de critică socială, împotriva civilizației urbane și mecanizate. Populare din colecțiile sale de poezie anterioare și formele tradiționale să cedeze în această lucrare viziuni apocaliptice, a făcut din imagini lipsite de logică și onirice care se conectează cu mișcarea suprarealistă franceză, dar întotdeauna în cadrul personalului poetic Lorca.
Lorca, dramaturg
director înapoi în Spania, în 1932, Federico García Lorca a fost numit La Barraca companie de teatru universitar care a propus popoarele Castilla aduc teatru clasic al epocii de aur. Interesul lui în scenă, atât în ​​aspectul său creativ ca difuzat, răspunde la o evoluție progresivă spre colectiv și un efort pentru a ajunge cât mai direct la oameni. Așa că în ultimii ani ai vieții sale dedicate teatrului, deși cu excepții notabile sa încheiat în 1934 Tamarit Divan, carte de poezii inspirate de arabigoandaluza poezie; El a venit să publice lamentarea pentru Ignacio Sanchez Mejias (1935), elegie frumos prietenului său toreador , care imbina traditia populara cu imagini de coborâre suprarealist, iar cele șase poezii din Galiția (1935), scrise în limba galiciană; și a lucrat la mai multe proiecte care au făcut parte cea mai mare parte incomplete si vezi numai post - mortem lumina, inclusiv impresionante Sonetele Dark Love colecție neterminat de înaltă tensiune erotică.
Rezultatul acestei dedicare mai mare pentru teatru din ultimii ani sunt cele trei drame rurale mari , care constituie apogeul producției sale și locul respectiv Lorca printre marile dramaturgi europene ale perioadei: Blood Wedding (1933), Yerma(1934) , iar casa Bernardei Alba (1936). Ridicata in unele parti ale inevitabilele repertoriul contemporan, toate acestea rămân în mod constant reprezentate pe scenele din întreaga lume; teatru spaniol în calitatea de autor, numai sperietori deRamón del Valle-Inclan se bucură de o poziție similară.
Yerma (1934), care se concentrează pe tema maternității frustrat este o adevărată tragedie în modul clasic, inclusiv corul spălătorese, cu corifeo sale cu protagonistul dialogând comentând pe acțiune. colmatare tragice similare descoperite în Bodas de Sangre (1933), în cazul în care un adevărat eveniment inspirat drama unei mirese care fuge după căsătoria ei cu un vechi iubit (Leonardo). Zborul plin de premoniții, în care moartea în sine apare ca un personaj, prevestește un scop care a fost, făcând aluzie din prima scenă, în care au fost uciși doi oameni și a recoltei posibilitatea de continuitate a cursei pentru ambele ramuri și de reînnoire moartea tatălui mirelui lui în mâinile familiei lui Leonardo. Astfel, pasiune și se încheie cu Căutare automată distrugerea tuturor ordinii stabilite.
Cea mai bună creația lorquiana este Casa Bernardei Alba (1936), o lucrare în care pasiunea pentru viața tânărului Adela, închis în casa ei cu surorile ei din cauza de doliu pentru tatăl său și oprimați sub jugul unei mame tiranice, izbucnește într-o rebeliune care se teme de consecințele ultime; ci dorința de libertate și iubire Adela, de asemenea, accident de peretele de neînțelegerii al familiei sale și a utilizărilor sociale, încheind tot cu eliminarea lor. Pe lângă cifra de protagonist, scoate în evidență seria de portrete feminine realizate de autor, de la Bernardei-se la vechea servitoare fiicele încrezător (La PONCIA), sora posedat de gelozie distructivă (Martiriul) sau bunica înnebuniți (Maria Josefa), care, în momentele lui de luciditate, spre deosebire de Adela starkly completează tirania Bernardei.
Casa Bernardei Alba, considerat capodopera sa, a fost , de asemenea , ultimul, din moment ce în același an, focar al razboiului civil spaniol (1936-1939) care a condus la dictatura lui Francisco Franco, a fost arestat de Franco e forțele și împușcat zece zile mai târziu, sub acuzații neclare, care indicau rolul său ca poet, gânditor și caracterul susceptibil de a modifica "ordinea socială". crima lui a provocat un șoc profund internațional și a devenit artist în simbol tragic al intoleranței brutală a fascismului.
Universală spaniolă
În evoluția sa, calea Lorca este parangonable cu cea a generației sale (de poezie pură și de avangardă și experimentare rehumanization angajament social), și chiar asimilarea completă a populare, care este una dintre caracteristicile sale cel mai caracteristic, este paralelă de Rafael Alberti . Cu toate acestea, în spatele aparent varietate de genuri și stiluri, opera lui Federico Garcia Lorca are o unitate tematică puternică. Atât Cartea poetică a poeme ca personajele din Baladele sale țigăneștisau protagoniștii marilor tragedii de maturitate (Yerma, Nuntă Sânge și Casa Bernardei Alba), pofte vitale sunt forțați să frustrare cauzate de forțe ostile, care pot fi păstrate într-o zonă de cutremur, probabil, care simbolizează limitările inerente condiției umane, sau obiectivate într-un mediu social, care este același indiferent dacă tradiționale sau modernizate, sfârșește prin a distruge orice încercare de auto-realizare.
O astfel de tematică explică domeniul de aplicare universală a producției în alt mod ferm înrădăcinate în tradiție și folclor spaniol și andaluz, dar nu și drama inevitabilă și fascinația hipnotică și inexplicabil , care încă mai provoacă cele mai bune texte: să examineze cu atenție somnambul Romance sau scena end de nunta sânge duce numai la probele geniului său. În acest sens sunt interpretări simpliste, atât de nedrept trase din homosexualitatea poetului ca pretinsa supraevaluare a muncii lui Lorca pentru a fi o victimă a fascismului celebru; prevestea sau nu, moartea sa prematură , la treizeci și opt de ani a făcut trunchia doar creații de curgere în Casa Bernardei Alba și periat perfecțiune.


August
 

August. 
Potrivnice - amurguri 
de piersici si zahar, 
soarele-n dupa-amiaza 
ca un sâmbur de fructa. 

Porumbu-si pastreaza întreg 
surâsu-i galben si aspru. 

August. 
Copiii manânca 
pâine neagra cu luna bogata. 

Cântec de călăreţ 

Cordoba. 
Singura si departata. 
Negru-i calul, luna toata, 
si-n desaga mea, masline. 
Desi drumu-l stiu, stiu bine 
n-ajung la Cordoba vreodata. 
Peste camp, prin vant ce bate, 
calul negru, rosa luna. 
Dintr-a Cordobei cetate 
moartea ma priveste-ntr-una. 
Ay, tu drum pierdut si lung! 
Ay, tu calul meu, prea bunul! 
Ay, mi-atine moartea drumul 
pan la Cordoba s-ajung! 
Cordoba, 
Singura si departata. 

Chitara 

Începe plânsul 
chitarei. 
Se sparg cupele arborilor 
pline cu dimineata. 
începe plânsul 
chitarei. 
E inutil 
s-o faci sa taca. 
Plânge monoton 
cum plânge apa, 
cum plânge vântul 
peste zapada. 
E cu neputinta 
s-o faci sa taca. 
Plânge lucrurile 
pierdute departe. 
Nisipul din Sudul fierbinte 
visând camelii albe. 
Plânge sageata fara tinta 
amurgul fara zori 
si prima pasare 
moarta în ramuri. 
O, chitara! 
Inima ranita 
de cele cinci sabii. 


ADRIAN PĂUNESCU - Manifest pentru sănătatea pământului




Licenta pentru naivitate - Adrian Paunescu



TEATRU/FILM 5 Iunie
Cu Adrian Titieni, actor
Biografie Adrian Titieni
Adrian Titieni, nascut pe 6 iunie 1963, a absolvit in anul 1988 cursurile Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti, iar în 2003, cursurile postuniversitare de Regie si Montaj Film si TV, la aceeasi universitate. Este membru fondator al Fundatiei Romane pentru Educatie si Educatori.

Timp de doi ani (1993-1994), a lucrat in TVR ca realizator in cadrul Departamentului Educatie–Stiinta, iar in perioada 1996-1997, a fost consilier la departamentul de Relatii Publice al Presedintiei Romaniei. Din 1989 pana in prezent, este conferentiar doctor universitar, sef al catedrei „Artei actorului” la UNATC.

Ca actor Adrian Titieni a jucat in numeroase filme, printre care "Moartea Domnului Lazarescu" in rolul doctorului Dragos Popescu, in "Homicid conjugal" in rolul Papa de Simon, "Fata in fata" in rolul moderatorului tv, "Pescuit sportiv" in rolul lui Mihai, Ilie in "Tinerete franta", profesorul in "Expeditia", iar cel mai nou rol in telenovela "Regina" in rolul securistului Andrei.

A aparut in scurtmetrajele premiate Valuri si Colivia.

De asemenea, Adrian Titieni a jucat si in numeroase piese de teatru alaturi de mari actori. Este casatorit cu Adriana Titieni si au doi copii impreuna.

·         Ana, mon amour (2017) - psiholog Trailer
·         Capace (2017) - Toma Trailer
·         Charleston (2017) - Rudolf Trailer
·         Farul (2017)
·         Fructul oprit (2017) - Tudor Caragea
·         Marița (2017) Trailer
·         Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (2017) - dascălul Trailer
·         Perfect sănătos (2017) - procuror Trailer
·         03.ByPass (2016) - tată Florin Trailer
·         Bacalaureat (2016) - Romeo Trailer
·         Fixeur (2016) - Molnar Trailer
·         Ilegitim (2016) - Victor Anghelescu Trailer
·         București NonStop (2015) - Giani Trailer
·         Doar cu buletinul la Paris (2015) Trailer
·         Live (2015) - Ticu Trailer
·         Nameless (2015)
·         O faptă bună (2015)
·         Cai putere (2014) - Mihai
·         Excursie (2014)
·         Umbre (2014) - Andronache Trailer
·         Betoniera (2013) - şef şantier
·         Carmen (2013) - dr. Sitaru Trailer
·         Poziția copilului (2013) - Traian Angheliu Trailer
·         Puzzle (2013) - Stefan Manea Trailer
·         Domestic (2012) - dl. Lazar Trailer
·         Kiddo (2012) - tatăl Trailer
·         Șanțul (2012) - Vasile
·         Și caii sunt verzi pe pereți (2012) - Tocitu Trailer
·         Câmp cu maci (2011) - Dl. Petrescu

Teatru TV - Pijamale (INTEGRAL): 

DOMESTIC 

VULPE VÂNĂTOR 





Cu Octavian Strunilă, actor și regizor
Biografie Octavian Strunilă
Octavian Strunila s-a facut remarcat prin rolul din filmul “Inima de tigan” dar si cel din “State de Romania”.
Actorul a mai jucat in 2008 in “Home delivery”, “Poveste de cartier”, “Regina”, in 2006 in “Iubire ca in filme”, in 2005 in “Lacrimi de iubire”, iar in 2004 in “Hacker”.

A regizat filmele “Bani” si “Home delivery”, productii la care a semnat si montajul si scenariile. Inainte de a se face cunoscut in filme, Octavian a facut Stand-up comedy la Café Deko, din cadrul teatrului National Bucuresti, fiind de astfel si primul proiect de stand-up comedy din Romania. Inainte de a ajunge actor de film, a cochetat cu teatrul, unde a interpretat roluri complexe, care i-au scos in evidenta calitatile actoricesti.

La teatrul Mundi din Bucuresti a jucat in spectacolele "Raul de balci", regia Mircea Marin, "Paparazzi", regia Ovidiu Gherasim, dar si in "Proasta cu spume", regia Teo Herghelegiu, precum si in scurt-metrajele "Trei gloante pentru un lider", "Bertha&Luci", "Subiect la diateza pasiva", regia si scenariul Octavian Strunila, "Sa-ncerci la Bucuresti", regia si scenariul Octavian Strunila, "Romaneste", regia si scenariul Octavian Strunila, "Povara", regia si scenariul Octavian Strunila.

In septembrie 2005 a primit premiul „Cel mai bun actor” la sectiunea individual din cadrul Galei Tanarului Actor HOP, in fata unui juriu format din regretatul Stefan Iordache, regizoarea Theodora Herghelegiu si criticul de teatru Cristina Modreanu.

·         Tanti Florica (2012) - Ţuţu
·         Moștenirea (2010) - Stiven 'Killeru' Ioniţă
·         State de România / State de Romania (2009) - Stiven 'Killeru' Ioniţă
·         State de Romania - Student la Sorbona (2009) - Stiven 'Killeru' Ionita
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)
·         Poveste de cartier (2008) - Calu Trailer
·         Regina (2008) - Stiven Kileru
·         Inimă de țigan (2007) - Stiven Kileru
·         Iubire ca în filme (2006) - Geo Dumitrescu
·         Păcală se întoarce (2006) - voce tânără Trailer
·         Lacrimi de iubire (2005) - Stelica
·         Hacker (2004)
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)
Filmografie - montaj
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)
Filmografie - scenarist
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)

MAESTRI OCTAVIAN STRUNILA: 



GÂNDURI PESTE TIMP 5 Iunie
 :
Nicolae Iorga - Citate

















Federico Garcia Lorca - Citate:











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...