duminică, 8 iulie 2018


AM SELECȚIONAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ ACESTE MATERIALE POTRIVITE PENTRU ZIUA DE 9 IULIE 2018

Bună ziua, prieteni!
LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE ȘI BUCURII CELOR CARE NE-AU ÎNCÂNTAT TINEREȚEA ȘI MATURITATEA CU MELODII DE NEUITAT: MARGARETA PÂSLARU, ANGELA SIMILEA, MIRABELA DAUER, DANIEL IORDĂCHIOAIE ȘI ALȚII!

Continuăm cu albumul 2:

Самая Лучшая Музыка Для Души и Сердца от Сергей Грищук #2



ISTORIE PE ZILE 9 Iulie
Evenimente
·         455: Comandantul militar roman Avitus este proclamat la Arles împărat al Imperiului Roman de Apus. Marcus Flavius Avitus (Eparchius) (n. ~400- d. 18 august 457) a fost împărat roman  în perioada 455-456. După asasinarea lui Valentinian al III-lea de către un partizan al generalului Aetius și după detronarea lui Petronius Maximus (succesorul lui Valentinian), Avitus se proclamă împărat roman pe 9 iulie 455, avand și susținerea militară a vizigoților. Intrând în conflict cu generalul roman Ricimer Flavius, este înfrânt la Placentia (Piacenzade azi), în octombrie 456. Pe 17 octombrie este detronat. Ricimer, conducătorul  de facto al Imperiului Roman de Apus,  il  impune imparat  pe Maiorian. La puțină vreme de la înfrângerea de la Placentia, Avitus (devenit între timp episcop în acest oraș), a murit  (se pare ca în anul 457).
·         1357Împăratul Carol al IV-lea pune piatra de temelie a Podului Carol din Praga.
·         1493: Incepe zidirea bisericii din Borzesti, ctitorie a lui Stefan cel Mare. Borzesti este un sat din judetul Bacau,  astazi devenit unul dintre cartierele orasului Onesti. Aici s-a nascut si a copilarit Sfantul Stefan cel Mare.  Domnitorul Stefan a mostenit mosia de la Borzesti din mosi-stramosi. Biserica din Borzesti poarta hramul Adormirea  Maicii Domnului   si a fost construita din initiativa lui Stefan Cel Mare intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494. Stefan cel Mare a ridicat biserica impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda. Biserica din Borzesti a fost construita de Sfantul Stefan cel Mare (+1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, omorat aici de catre tatari; acest eveniment este pastrat in legendele locului care spun ca Gheorghita a murit in acest loc rapus de sagetile tatarilor.

·         1520: Aceasta este data primei mențiuni păstrate privind o "hotărnicie" - se referea la fixarea hotarului dintre Țara Românească și Transilvania, în zona din nordul Olteniei: "de la apa Oltului pînă la Râşava (Orşova)"
·         1540: Regele Henric al VIII-lea al Angliei anulează căsătoria sa cu cea de-a patra soție, Anne de Cleves. Henric al VIII-lea (engleză Henry VIII) (n. 28 iunie 1491 – d. 28 ianuarie 1547) a fost rege al Angliei din 21 aprilie 1509 până la moartea sa. Henric al VIII-lea a fost al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea. Este faimos datorită faptului că a avut șase soții: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr. Henric VIII a fost al doilea fiu al lui Henric VII și al Elisabetei de York. Fratele său mai mare, Arthur, Prinț de Wales, a murit în 1502, lăsându-l pe Henric moștenitor al tronului. Anne de Cleves s-a născut la 22 septembrie 1515 într-un stătuleț din nordul Germaniei, numit Cleves, condus de fratele ei, Wilhelm III Herzog von Jülich-Cleves-Berg, care a considerat că o căsătorie a surorii sale cu regele Henric al VIII-lea al Angliei i-ar întări statutul. După aranjarea căsătoriei, Anne de Cleves a plecat în Anglia, unde Henric a constatat că este urâtă „ca o iapă flamandă” și că nu se pot înțelege, pentru că el nu vorbea germana iar ea nu vorbea engleza. Prima lui reacție a fost să nu se căsătorească, dar i-a fost imposibil să încalce tratatul de căsătorie semnat anterior. În ciuda protestelor lui Henric, căsătoria a avut loc pe 6 ianuarie 1540, astfel Anne de Cleves devenind a patra sa soție, urmându-i lui Jane Seymour. Văzând că nu este dorită, a fost de acord cu propunerea de divorț, care s-a pronunțat în iulie 1540. În felul acesta, Henric a fost liber să se căsătorească cu a cincea sa soție, Catherine Howard.
·         1575: Bătălia de la Sânpaul (9 iulie 1575), dintre Ştefan Báthory, principele Transilvaniei (1571 – 1575) şi pretendentul tronului, Gaspar Békés. La alegerile din 1571, Békés a pierdut conducerea Transilvaniei, în favoarea lui Ştefan Báthory. Aşteptându-se la un conflict de proporţii, noul principe începe o politică centralizatoare: întăreşte cetăţile, acordă privilegii saşilor, reorganizează armata, creând un corp de 1.000 de mercenari, întreţinut din contribuţia saşilor, aflat la dispoziţia principelui. Organizează unităţile de dărăbani roşii, ale secuilor, iar nobililor le impune să se prezinte la oaste, pe cheltuială proprie. Gaspar Békés, retras la Făgăraş, încearcă să atragă de partea sa pe saşi şi secui şi propune împăratului austriac, Maximilian II (1564 – 1576), să înceapă o acţiune de îndepărtare a lui Ştefan Báthory (februarie 1572). Din toamna anului 1573, Békés primeşte ajutor FINANCIAR de la imperiali, promiţându-i-se şi ajutorul unor nobili maghiari. Principele interceptează corespondenţa acestuia cu Viena şi cere ajutor otomanilor. Ocupă toate cetăţile aflate sub autoritatea lui Békés, inclusiv Făgăraşul, obligându-l pe răsculat să fugă la Caşovia (Košice). Dieta, întrunită la Mediaş (15 octombrie 1573), îl declară trădător şi dispune confiscarea averii sale. Încercarea de a-i atrage pe otomani de partea sa a dat greş, obţinând doar promisiunea că aceştia nu vor interveni direct. Békés recrutează mercenari de pe cuprinsul Imperiului Habsburgic, folosind banii trimişi de împărat, şi, în iunie 1575, părăseşte Caşovia şi se îndreaptă spre Transilvania. Îi atrage pe secuii din scaunele Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, cu promisiunea că le va restabili libertăţile, şi porneşte spre Alba Iulia. Ştefan Báthory cere ajutor beylerbey-ului de Timişoara şi domnului muntean Alexandru II Mircea (1568 – 1577), care-i trimit oşti. Apoi convoacă stările pentru a începe pregătirile de luptă. Gaspar Békés face o greşală de tactică: în loc să-l atace pe principe la Alba Iulia, unde acesta se afla fără forţe suficiente, înaintează spre Târgu Mureş, unde-l aşteptau cei 2.000 de secui, dându-i astfel posibilitatea de a se întări. La 9 iulie 1575, cele două oşti s-au întâlnit la Sânpaul, pe Mureş. Aflat în inferioritate, Békés este învins. Fugit din ţară, este considerat trădător şi toate averile sale sunt confiscate. Ştefan Báthory, sprijinit de Imperiul Otoman, ocupă tronul Poloniei (decembrie 1575), iar pe tronul de la Alba Iulia, în calitate de voievod, este numit principe fratele său, Cristofor Báthory (1576 – 1581).



·         1595: Astronomul Johannes Kepler a publicat lucrarea "Mysterium cosmographicum", în care menționează șase planete. Johannes Kepler (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt – †15 noiembrie 1630, Regensburg) a fost un matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.
·         1600Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania. Mihai Viteazul (n. 1558, Târgul de Floci – d. 9 august 1601, Turda) a fost domnul Țării Românești între 1593-1601. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.



·         1701Războiul spaniol de succesiune: Austria înfrânge Franța în Bătălia de la Carpi. Războiul Succesiunii Spaniole (1701–1714) s-a dat între mai multe puteri europene, în principal spaniolii loiali arhiducelui Carol, Sfântul Imperiu Roman, Regatul Marii Britanii, Republica Țărilor de Jos, Portugalia și Ducatul de Savoia pe de o parte, respectiv spaniolii loiali lui Filip al V-lea, Franța și electoratul Bavariei pe de altă parte, și a fost cauzat de posibila unificare a regatelor Spaniei și Franței sub un unic monarh din casa de Bourbon. O astfel de unire ar fi schimbat drastic echilibrul puterilor. Războiul s-a dat mai ales în Europa dar a inclus și Războiul Reginei Ana din America de Nord și a fost marcat de prezența unor generali remarcabili, printre care ducele de Villars, ducele de Berwick, ducele de Marlborough și prințul Eugen al Savoiei. A avut ca rezultat recunoașterea lui Filip ca rege al Spaniei, cu obligativitatea de a renunța la revendicarea tronului Franței și de a ceda mare parte din posesiunile coroanei spaniole Sfântului Imperiu Roman, Republicii Țărilor de Jos, Savoiei și Marii Britanii, destrămând imperiul european al Spaniei.
·         1789:  În Franța, s-a format Adunarea Națională Constituantă , adunare ce a început să  lucreze la elaborarea unei   Constituții. Adunarea Constituantă Franceză (9 iulie 1789 – 30 septembrie 1791) a fost un organ al puterii legislative  în perioada revoluției din Franța. Constituția adoptată în 1791 a desființat privilegiile feudale, consacrând monarhia constituțională. Biserica a fost pusă sub controlul statului. Adunarea Constituantă a fost urmată de Adunarea Legislativă.
·         1810Napoleon anexează Regatul Olandei ca parte a Primului Imperiu francez. Primul Imperiu Francez, cunoscut și cu denumirile mai obișnuite de Imperiul Francez ori Imperiul Napoleonian, acoperă perioada în care Franța a dominat cea mai mare parte a Europei continentale, sub conducerea lui Napoleon I. Din punct de vedere constituțional, Primul Imperiu Francez se referă atât la perioada dintre 1804 și 1814/1815, de la sfârșitul Consulatului Francez până la restaurarea . Imperiul a luat ființă în momentul în care Napoleon s-a proclamat împărat al Franței la 18 mai 1804, fiind încoronat pe 2 decembrie în același an în catedrala Notre Dame din Paris.
·         1815Charles Maurice de Talleyrand-Périgord devine prim-ministru al Franței. Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (n. 2 februarie 1754, Paris – d. 17 mai 1838, Paris), binecunoscut ca Talleyrand, a fost un politician și diplomat francez. Provenit dintr-o familie din înalta nobilime, s-a orientat spre cariera ecleziastică, la sugestia unchiului său, arhiepiscopul de Reims. Devine preot și apoi episcop de Autun. În timpul Revoluției franceze abandonează viața clericală și trece la o viață laică. Ocupă diferite înalte funcții de consilier, ambasador, ministru de externe, președinte al Consiliului de miniștri. A servit sub mai multe regimuri, fiind o persoană controversată.
·         1816Argentina își declară independența față de Spania. Congresul de la Tucumán a declarat independența  Provinciilor Unite ale Americii de Sud față de Spania.
·         1848: Guvernul provizoriu revolutionar a emis un decret prin care se instituia o “Comisie a proprietatii”.
·         1850: Președintele american Zachary Taylor moare și este înlocuit de Millard Fillmore care devine cel de-al 13-lea președinte al Statelor Unite. Zachary Taylor (n. 24 noiembrie 1784 – d. 9 iulie 1850), cunoscut ca și „Old Rough and Ready„, a fost cel de-al doisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind în funcție între 1849 și 1850. Taylor a fost cunoscut pentru cariera sa militară extinsă și pentru faptul de a fi primul președinte american neales anterior în vreo funcție publică. Zachary Taylor a fost al doilea președinte american care a decedat în decursul mandatului său. Millard Fillmore (n. 7 ianuarie 1800 – d. 8 martie 1874) a fost ce de-al doisprezecelea vicepreședinte și ce de-al treisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind un singur termen prezidențial incomplet între 1850 și 1853, fiind totodată ultimul membru al partidului Whig care a ocupat funcția cea mai înaltă de stat în Statele Unite. Millard Fillmore a succedat președintelui anterior, Zachary Taylor, al cărui vicepreședinte a fost, datorită morții acestuia de indigestie acută. Astfel, Fillmore devine cel de-al doilea președinte al Statelor Unite care ascede la poziția de președinte prin moartea președintelui ales. Nu numai că nu a fost ales ca președinte, dar după ce a servit restul mandatului lui Zachary Taylor, Fillmore nu a fost nici măcar nominalizat de propriul său partid, Partidul Whig, pentru alegerile prezidențiale din 1852. În alegerile prezidențiale din 1856, deși a fost nominalizat de către partidul său, Know Nothing Party (oficial cunoscut ca American Party) candidat la președinția Statelor Unite, nu a câștigat alegerile.
·         1877: S–a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon. Turneul de tenis de la Wimbledon (The Championships, Wimbledon) este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Șlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP și feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, în Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open și Roland Garros. Prima ediție a avut loc în 1877.
·         1887: Apar pe piata americana, primele servete de hartie. Producator John Dickenson.
·         1900Regina Victoria și-a dat consimțământul regal privitor la Actul de Constituție a Commonwealth-ului Australian.
·         1902: Oamenii de știință germani izolează acidul barbituric, substanță ce va sta la baza somniferelor.
·         1922Johnny Weissmüller, înotător american originar din Timișoara, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde). Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, (n. 2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timișoara, pe atunci în Ungaria – d. 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic) a fost un sportiv și actor american de origine germană. Părinții săi, șvabii bănățeni Petrus Weissmüller și Elisabeth Weissmüller născută Kersch, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni. Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA. Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Așa a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut. A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs. Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuță), în 1932. Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură. Johnny Weissmüller a fost căsătorit de șase ori.Respectându-i-se dorința, la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.
La ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice, una dintre stațiile metroului londonez a purtat numele lui Johnny Weissmuller.

·         1941: Armata Română încheie operațiunile militare în Nordul Bucovinei, atingând granița existentă între România și URSS în vara anului 1940Trebuia să-i spună cineva lui Hitler: Noi, românii nu mergem mai departe! Ne oprim aici!

·         1941: In Transilvania de nord-est, ocupata de Ungaria horthysta in urma Dictatului de la Viena, a inceput organizarea de catre autoritatile maghiare a detasamentelor de munca fortata, formate din romani.
·         1945: În Austria se decide acordul aliaților despre cele patru zone de ocupație.
·         1947: Consiliul de Miniștri hotărăște să remită secretarului general al Organizației Națiunilor Unite declarația de intrare a României în forul mondial și de aderare la Carta Națiunilor Unite.
·         1955: La această dată a fost citit, la Londra, în cadrul unei conferințe de presă, textul declarației ce punea bazele mișcării Pugwash (mișcare a oamenilor de știință pentru pace, dezarmare și securitate); inițiatorii mișcării au fost savanții Bertrand Russel și Albert Einstein, declarația fiind semnată de către Einstein înainte de 18 aprilie 1955, data morții sale.
·         1958: Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Golful LituyaAlaska, provocând un megatsunami cu înălțimea valului de apă de 520 metri. (Este cel mai mare tsunami cunoscut din istorie). Imaginaţi-vă, 17 blocuri cu 10 etaje puse unul peste altul. Şi încă 5 etaje. Sau aproape 7 hoteluri Intercontinental aşezate în acelaşi mod, pe verticală. Astfel, veţi putea avea dimensiunea celui mai mare tsunami din istorie, cu o înălţime de 524 de metri. Incredibilul val a lovit Alaska, cu o viteză de 150 de km/oră, în zona numită Lituya Bay, în seara de 9 iulie 1958.
·         1993: Conferința Națională a Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN) a hotărât schimbarea denumirii partidului în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR)
·         1997: Pugilistul american Mike Tyson a fost retras temporar din meciurile de box, ca pedeapsă pentru faptul că, înainte cu câteva zile, îl mușcase pe Evander Holyfield de ureche. Mike Tyson s-a nascut pe 30 iunie 1966 in Brooklyn, New York. A fost exmatriculat din liceu, iar apoi s-a apucat de box. A devenit cel mai tanar campion la categoria grea, la numai 20 de ani, cand l-a facut knock-out pe campionul WBA, Trevor Berbick in a doua runda a meciului din 22 noiembrie 1986. Tyson si-a invins pe rand toti adversarii, castigandu-si faima. Primul sau esec a venit in 1989, cand a fost pus la podea de Bruster Douglas. Nabadaiosul boxer s-a recules rapid dupa meciul pierdut si a revenit in ring cu si mai multa forta. Sirul de victorii i-a fost intrerupt de judecatori, fiind trimis o vreme in inchisoare pentru viol. Dupa eliberare a inceput sa lupte din nou, iar in 16 martie 1996 si-a recapatat titlul de campion si a raspuns provocarii de a-l intalni in ring pe Evander Holyfield, campion IBF. Meciul, desfasurat in 28 iunie 1997, a ramas in istorie pentru ca Tyson si-a muscat adversarul atat de tare de ureche incat a ramas cu o bucata din ea in gura, ceea ce l-a facut sa piarda meciul.
·         2006 - În această zi Fiat 500 Club Italia, cea mai importantă asociaţie dedicată lui Cinquecento a organizat în această zi cea mai lungă paradă de automobile Fiat din istorie. Între Villanova d'Albegna şi Garlenda s-au aliniat 500 de exemplare Fiat 500. Această manifestare a prefaţat oarecum lansarea noului Fiat 500, deci maşinile încolonate au fost doar exemplare clasice. Fiat 500 Club Italia a luat naştere în 1984 în Garlenda, atunci când un grup de entuziaşti denumiţi "Amici della 500". Clubul s-a reorganizat în 1990 şi astăzi numără peste 200.000 de membri, posesori atât de exemplare originale cât şi ai versiunii moderne lansată în 2007. Se spune că între 1957 şi 1975 3,5 milioane de unităţi Fiat 500 s-au comercializat, deci acest club se bucură de o foarte mare popularitate în rândul italienilor.
·         2011: Sudanul de Sud a devenit in mod oficial stat independent, după ce peste 98 la sută din cei patru milioane de persoane chemate la urne au votat pentru independenţa acestui teritoriu, după 37 de ani de război civil. Capitala ţării s-a stabilit la Juba, un oraş care, potrivit CNN, era o localitate plină de noroi și ruptă de restul lumii. Noul stat are o suprafaţă de aproape 620.000 de kilometri pătraţi, iar moneda sa naţională va fi lira sudaneză. Sudanul de Sud este o țară din Africa, fără ieșire la mare, independentă începând cu 9 iulie 2011, având capitala la Juba. Este a 193-a națiune recunoscută de ONU și al 54-lea stat membru al ONU, din Africa. Se învecinează la nord cu Sudanul, la est cu Etiopia, la sud cu Kenya, Uganda și Republica Democrată Congo și la vest cu Republica Centrafricană. Referendumul din Sudanul de Sud, 2011 a avut loc între 9 și 15 ianuarie 2011 și a fost organizat în urma acordului de pace de la Naivașa, din 2005, între guvernul de la Khartum și Mișcarea de Eliberare a Poporului Sudanez, acord care încheia o jumătate de secol de răscoale (Războiul Civil Sudanez) reprimate sângeros. Conform rezultatelor finale ale referendumului, 99% dintre alegători, locuitori ai zonei de sud a Sudanului, au ales separarea de Sudan. Președintele Sudanului, Omar el-Bechir a ratificat rezultatul referendumului și implicit independența Sudanului de Sud.

Nașteri

·         1511Dorothea de Saxa-Lauenburg (d. 1571)
·         1654Împăratul Reigen al Japoniei (d. 1732)
·         1766 – Se naşte JACOB PERKINS (m. 1849), inventator american. A inventat un aparat pentru producerea frigului şi răcirea lichidelor (prima maşină cu compresie care a folosit, ca agent frigorific, eterul etilic).
·         1800Friedrich Gustav Jakob Henle, medic german (d. 1885)
·         1802 s–a născut Thomas Davenport, inventatorul primului motor electric, care a murit în iulie 1851.
·         1819: S-a născut Elias Howe, inventatorul maşinii de cusut; (m. octombrie 1867).
·         1836Sofia de Nassau, soția regelui Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei (d. 1913)
·         1834Jan Neruda, poet ceh (d. 1891)
·         1848Robert I, Duce de Parma (d. 1907)
·         La 9 iulie 1856, în orășelul Smilean, Serbia, s-a născut Nicola Tesla, savant american de origine istroromână. Tesla avea propria perceție asupra electricității ce intra în contradicție cu teoriile epocii despre aceasta. La bază multitudinii invențiilor sale era conceptul fundamental al eterului – o substanţă invizibilă ce umple toată lumea şi care transmite frecvenţe cu o viteză ce cu mult întrece viteza luminii. Fiecare milimetru al spaţiului, gîndea Tesla, este plin de o energie fără limite şi margini ce trebuie numai să o poţi extrage. Nici teoreticienii fizicii de astăzi aşa şi nu au fost în măsură să interpreteze punctul de vedere al lui Tesla despre realitatea fizică. Tesla elaborează noi, nevăzute nici pînă astăzi, metode de transmitere a curentului electric. Cum conectăm orice aparat electric la reţea? Prin fişa de curent – adică prin intermediul a două conductoare. Dacă conectăm numai un conductor curent n-o să fie, din motiv că circuitul nu este închis. Dar Tesla demonstra transmiterea intensităţii numai printr-un singur fir, sau chiar fără fire. În cadrul lecţiilor despre cîmpul magnetic de frecvenţă înaltă, în faţa savanţilor Academiei regale, pornea şi stingea electromotorul de la distanţă, la el în mîini se aprindeau becuri, unele nu aveau nici spirală – pur şi simplu o colbă goală. Era anul 1892! Hidrocentrala electrică de pe Niagara a fost echipată cu generatoarele puternice ale lui Tesla. În afară de preocupaţii de electrotehnică, Tesla se ocupă serios de lingvistică, scria şi poezii. Vorbea superficial opt limbi, ştia excellent muzica şi filosofia. Savantul genial a presupus posibilitatea tratării pacienţilor folosind curent de tensiune înaltă, apariţia cuptoarelor electrice, lămpilor luminiscente, microscopului electronic.
·         1858Franz Boas, antropolog german (d. 1942)
·         1879: S-a nascut compozitorul italian Ottorino Respighi; (d. 1936).
·         1887  - Se naşte RUDOLF STEINER (m.1936), cântăreţ român,  unul din membrii fondatori ai Societăţii  „Opera” (1919), devenită ulterior „Opera Română” – scenă pe care a slujit-o mai multe decenii.

·         1894 - S-a nascut Piotr Kapita, fizician rus, cercetator al atomului, distins cu Premiului Nobel pentru Fizica in anul 1978 (m.08.04.1984).
·         1900Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române (d.1988). Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900, Botoșani – d. 9 iulie 1988, București) a fost un lingvist, savant român de origine evreiască. A fost tatăl comentatorului sportiv Dumitru Graur.

·         1901 – Se naşte BARBARA CARTLAND (m. 2000), scriitoare britanică. Figurează în „Cartea Recordurilor” ca scriitoarea cea mai prolifică din lume.
·         1916Edward Heath, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (d. 2005)
·         1924 – Se naşte SERGIU SARCHIZOV (m. 2003), compozitor.
·         1926 – Se naşte BEN R. MOTTELSON, fizician american, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (1975). 
·         1927 - S-a nascut Ed Ames, cantaret si actor american (Ames Brothers).
·         1929: S-a nascut regele Hassan al II- lea al Marocului; (d. 1999).
·         1929 - S-a nascut Lee Hazlewood, cantaret, compozitor si producator american.

·         1931 – Se naşte A. TACU – ZELETIN, poet.
·         1932Donald Rumsfeld, politician american
·         1935 - S-a nascut economistul olandez Wim Duisenberg, primul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) si cel care a introdus moneda unica in Europa, supranumit “parintele euro” (m.31.07.2005).
·         1937David Hockney, pictor englez
·         1941 - S-a nascut Donald McPherson, vocalist american (Main Ingredient) (m.04.07.1971).
·         1943: S-a nascut Margareta Pâslaru, interpretă româncă de muzică ușoară, populară, actriță de teatru si film, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni TV si radio.

·         1946Angela Similea, cântăreață română

·         1946Bon Scott, vocalist în formația australiană AC/DC
·         1947Mirabela Dauer (Bela Scorțaru), cântăreață română

·         1947: S-a nascut campionul american de box O. J. Simpson.
·         1950Viktor Ianukovici, politician ucrainean, al 4-lea președinte al Ucrainei
·         1951 – Se naşte CHRIS COOPER, actor american, laureat cu premiile Oscar şi Globul de Aur.
·         1954 – Se naşte CEZAR HÂRJESCU, prozator, poet, ziarist.
·         1954 - S-a nascut Debbie Sledge, vocalista americana (Sister Sledge).
·         1956Tom Hanks, actor american. Thomas „Tom” Jeffrey Hanks (n. 9 iulie 1956) este un actor, regizor și producător de film american, câștigător a două premii Oscar pentru cel mai bun actor. El și-a început cariera în comedii înainte de a obține succese notabile ca actor dramatic. La ora actuală, Hanks este listat ca fiind nr. 2 în topul actorilor cu cele mai mari încasări atât în SUA – 3,3 miliarde dolari – cât și în lume – aproape 6 miliarde $. Totodată, acesta se remarcă prin rolul principal avut în filmul Forrest Gump
·         1957Kelly McGillis, actriță americană
·         1959 - S-a nascut Marc (Peter Marc) Almond, vocalist si compozitor britanic (Soft Cell, Bronski Beat).
·         1964Courtney Love, actriță americană
·         1965  - Se naşte, la Galaţi, IULIAN GRIGORIU, poet, prozator, pedagog.

·         1968Daniel Iordachioaie, cântăreț roman

·         1971Marc Andreessen, antreprenor american (Netscape Communications Corporation)
·         1982Sakon Yamamoto, pilot de Formula-1 japonez
·         1991Mitchel Musso, actor american


Decese

·         1441: A murit pictorul flamand Jan van Eyck; (n. 1390). Jan van Eyck (n. circa 1390, Maaseyck – d. 9 iulie 1441, Brugge) a fost un pictor flamand din perioada târzie a Evului Mediu. El a jucat un rol decisiv în istoria picturii europene, în același timp și un remacabil inovator, fiind cel care a introdus pictura în ulei, ceea ce a adus cu sine revoluționarea picturii universale. Opera sa l-a făcut celebru și în străinătate, în primul rând în Italia, acolo unde unui pictor străin nu îi era deloc ușor să obțină aprecieri și succese. Cât privește stilul său, van Eyck a ajuns la o perfecțiune incredibilă în desenul formelor, în redarea materialelor, precum și reprezentarea chipurilor omenești. Jan van Eyck este unul din fondatorii Școlii de artă Renașterea Nordică.
·         1737: A murit Gian Gastone de’ Medici, Mare Duce de Toscana (n. 1671). Gian Gastone de’ Medici (Giovanni Battista Gastone; 24 mai 1671 – 9 iulie 1737) a fost al șaptelea și ultimul Mare Duce de Toscana al Casei de Medici. A fost al doilea fiu al lui Cosimo al III-lea de’ Medici, Mare Duce de Toscana și a soțiie lui, Marguerite Louise d’Orléans. Sora lui, Anna Maria Luisa de’ Medici, i-a aranjat căsătoria cu Anna Maria Franziska de Saxa-Lauenburg, în 1697. Din păcate, Gian Gastone și-a disprețuit soția, și ea pe el. Din căsătorie nu au rezultat urmași.
·         1746: Regele Filip al V-lea al Spaniei (n. 1683). Filip al V-lea al Spaniei (spaniolă Felipe V, franceză Philippe; 19 decembrie 1683 – 9 iulie 1746) a fost Rege al Spaniei din 1 noiembrie 1700 până la 15 ianuarie 1724, când a abdicat în favoarea fiului său Louis, și din 6 septembrie 1724, când și-a asumat din nou tronul în urma decesului fiului său, până la moartea sa.
·         1797Edmund Burke, filosof și om de stat englez (n. 1729). Edmunde Burke (12 ianuarie 1729, Dublin, Irlanda — 9 iulie 1797, Beaconsfield, Anglia) — reprezentant de seamă al conservatorismului. A scris: „Reflecții pe marginea revoluției din Franța” – respectarea tradiției: monarhie, biserică, aristocrație. Citat:”Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca cei buni sa nu faca nimic.”
·         La 9 iulie 1816, stil nou (27 iunie 1816), stil vechi, se stinge din viață la Kiev - Constantin Ipsilanti, fost domn al Moldovei și Valahiei. În urma războiului ruso-turc din 1806-1812, al cărui inspirator activ a fost şi protagonistul fanariot, jumătate din Țara Moldovei a fost anexată de către Rusia ţaristă, generîndu-se, în cadrul disputei chestiunii orientale – Problema basarabeană. Constantin Ipsilanti rămînînd, în urma acestui rapt teritorial, ultimul domn al Moldovei integre: de la Nistru şi pînă la Milcov (deşi fără Bucovina răpită de habsburgi, în 1775). Constantin Ipsilante a devenit și domn al Valahiei pe timpul ocupației militare ruse în principatele românești. La 28 august 1807, C. Ipsilanti a fost nevoit să părăsească pentru totdeauna Bucureştiul şi la 15 septembrie a sosit la Iaşi, ca peste două zile să plece şi din capitala Moldovei, luînd calea pribegiei în Rusia. Constantin Ipsilanti a trăit în refugiu la Kiev şi doar un scurt timp a fost obligat să locuiască la Moscova (1808-1809), unde a plecat fără ceilalţi membri ai familiei. A murit la o vîrstă trecută cu puțin peste 50 ani la Kiev, după o călătorie la St.Petersburg. Această moarte subită a aristocratului fanariot a avut un răsunet în întreaga Rusie şi se prezenta ca fiind destul de misterioasă.

·         1850Zachary Taylor, al 12-lea președinte al Statelor Unite (n. 1784)
·         1850: Profetul persan Báb este executat la Tabriz, Persia. Siyyid Alí Muhammad Shírází (20 octombrie 1819 – 9 iulie 1850) a fost fondatorul bábismului și una din cele trei figuri centrale ale religiei Bahá’í. A locuit în orașul Shiraz din Iran și la vârsta de 24 de ani (la 23 mai 1844) s-a declarat un fel de Mahdi. După asta și-a luat numele Báb care înseamnă Poartă. A compus sute de cărți (tablets) în care și-a expus învățăturile și care au devenit noi legi religioase. În 1850 a fost împușcat în Tabriz, către un pluton de execuție.
·         1856Amedeo Avogadro, chimist italian (n. 1776)
·         1880Paul Broca, medic și anatomist francez (n. 1824)
·         1932: A incetat din viata King Camp Gillette, inventator si manufacturier, realizatorul primelor lame de ras.
·         1956 - A murit scriitorul Damian Stanoiu (n.03.04.1893).

·         1977Alice Paul, activistă americană (n. 1885)
·         1978Stere Adamache, fotbalist român (n. 1941)
·         1978 - A murit principele Nicolae de Hohenzollern Sigmaringen, fiu al regelui Ferdinand si al reginei Maria (n.05.08.1903).

·         1985Charlotte, Mare Ducesă de Luxembourg (n. 1896)
·         1988Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române (n.1900)
·         1989 - A murit Calin Gruia, prozator si poet (n.21.03.1915).

·         1994 - Încetează din viaţă MIHAIL ŞERBAN (n. 1911), prozator.

·         1996  – Încetează din viaţă EMILIA IACOB (n. 1929), pictoriţă, pedagog, membră a UAP – filiala Galaţi.
·         2002 - A murit actorul american Rod Steiger, laureat al premiului Oscar pentru rolul serifului din ”In arsita noptii” (”Ziua cea mai lunga”, ”Lucky Luciano”, ”Doctor Jivago”, ”Columbo”) (n.14.04.1925).
·         2004  Încetează din viaţă JEAN LEFEVRE (n. 1919), actor francez.


Sărbători

  • În calendarul ortodox: Sf Sfințiți Mc Pagratie, episcopul Tavromeniei și Chiril, episcopul Gostinei
  • În calendarul romano-catolic: Ss. Augustin Zhao Rong, preot și însoțitorii, martiri; Sf. Veronica Giuliani, fecioară
  • Argentina: Recunoașterea independenței față de Spania (1816)


RELIGIE ORTODOXĂ 9 Iulie

Sf Sfințiți Mc Pangratie, episcopul Tavromeniei și Chiril, episcopul Gortinei

În aceasta luna, în ziua a noua, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei (Taormina), in Sicilia.

Sf. Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei, s-a născut pe vremea când Mântuitorul Iisus Hristos trăia pe pământ.
Părinţii lui Pangratie erau din Antiohia. Auzind despre Iisus Hristos, tatăl lui Pangratie l-a luat cu el pe fiul său şi au mers să-l vadă cu ochii lor pe Marele Învăţător în Ierusalim. Minunile şi învăţăturile sfinte ale Mântuitorului l-au uimit pe tatăl lui Pangratie şi a crezut că Hristos că este Fiul lui Dumnezeu. Astfel, s-a apropiat de discipolii Lui, mai ales de Apostolul Petru. Atunci a avut ocazia şi tânărul Pangratie să-l cunoască pe Sf. Apostol Petru.
După Înălţarea Mântuitorului, unul din apostoli a venit în Antiohia şi i-a botezat pe părinţii lui Pangratie şi pe toţi cei din gospodăria lor. După moartea părinţilor, el a lăsat totul în urmă şi s-a retras la Pontus să trăiască într-o peşteră, petrecându-şi zilele în rugăciune şi meditaţie. Sf. Apostol Petru l-a vizitat pe Pangratie la Pontus, pe când trecea prin acele părţi. Odată l-a luat cu el în Sicilia unde se afla pe atunci Sf. Apostol Pavel. Împreună, cei doi sfinţi apostoli l-au numit pe Pangratie Episcop al Taorminei.
Sf. Pangratie a lucrat cu zel la iluminarea creştină a oamenilor. Într-o singură lună el a construit o biserică unde-şi oficia sfintele slujbe. Numărul credincioşilor a crescut simţitor, aproape toţi din Taormina şi din oraşele învecinate devenind creştini.
Sf. Pangratie şi-a păstorit turma timp de mai mulţi ani. În acest timp, păgânii complotau împotriva lui şi găsind un prilej potrivit de a-l ataca, aceştia l-au omorât cu pietre. Astfel, Sf. Pangratie a murit ca mucenic. Sfintele moaşte ale sfântului se află la Roma în biserica ce-i poartă numele. Sfântul mai este sărbătorit şi în 9 februarie.
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei.

Mucenicul Chiril, Episcopul Gortinei, a fost episcop în Insula Creta timp de 50 de ani. După cum arată istoricii, acesta a suferit sub Împăratul Decius (249-251) sau Maximian (284-305).
Adus la judecată în faţa unui guvernator Lucius, i s-a cerut să jertfească la idoli dar sfântul părinte şi-a apărat cu tărie credinţa, renunţând să împlinească porunca cea distrugătoare de suflete. Guvernatorul l-a condamnat pe Sf. Chiril să fie ars dar flăcările nu l-au atins. Văzând minunea, mulţi păgăni au crezut în Hristos, în frunte cu Lucius, care a slăvit pe Dumnezeul creştinilor şi l-a eliberat pe sfânt.
Sf. Chiril şi-a continuat predicile şi a întors pe mulţi păgâni la creştinism fiind, în acelaşi timp mâhnit că nu a suferit martiriu pentru Hristos. Guvernatorul a fost informat despre bogata lui activitate de convertire a necredincioşilor, întorcându-i de la întuneric la lumină şi a fost din nou condamnat, de această dată la tăierea capului cu sabia. Auzind sentinţa, sfântul s-a dus cu bucurie să-şi pună capul pe butuc pentru apărarea Adevărului şi la vârsta de 84 de ani a murit de bunăvoie sub sabie.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




ARTE 9 Iulie


MUZICĂ 9 Iulie

Ottorino Respighi




Sergiu Sarchizov
Iosif Ivanovici - ''Valurile Dunării'' "Waves of the Danube" ''Donauwellen'', Orchestrat de Sergiu Sarchizov:



Ed Ames






Lee Hazlewood
Lee Hazlewood - Requiem for an Almost Lady [Full Album] (1971): 




Donald McPherson



Margareta Pîslaru




Angela Similea
ANGELA SIMILEA - ANII 80 vol 3 - Full album – 2009: 








Bon Scott – AC/DC






Mirabela Dauer







Debbie Sledge



Marc (Peter Marc) Almond, vocalist si compozitor britanic (Soft Cell, Bronski Beat).





Daniel Iordăchioaie




 ÎNREGISTRĂRI NOI:


Vangelis Blade Runner Soundtrack - Vangelis Greatest Hits Full Album 2018


Marty Gold Wired for Sound



VA - Best Haendel Medley for Harpsichord



Yiruma Piano Playlist || Best Songs Of Yiruma || Yiruma Greatest Hits 2018



Vivaldi: La Stravaganza Opus 4 (Rachel Podger, Arte Dei Suonatori) CD 1



The Look Of Love! (Ray Conniff) (Lyrics+Song/Artist Info) Romantic 4K Music Video Album!



POEZIE 9 Iulie

Jan Neruda
Jan Nepomuk Neruda (cehă: [ˈjan ˈnɛpomuk ˈnɛruda]; 9 iulie 1834 – 22 august 1891) a fost un jurnalist, scriitor și poet ceh, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului ceh și un membru al Școlii din Mai. Jan Neruda s-a născut la PragaBoemia, ca fiu al unui mic băcan care locuia în cartierul Malá Strana (Cartierul Mic) din Praga. După ce a studiat filosofia și filologia, a lucrat ca profesor până în anul 1860, când a devenit jurnalist  independent și scriitor. În opera sa Neruda a promovat ideea renașterii patriotismului ceh. A participat la principalele lupte culturale și politice ale generației sale și a câștigat o reputație de critic sensibil. Neruda a devenit, împreună cu Vítězslav Hálek, reprezentantul cel mai proeminent al noilor tendințe literare.
Neruda a fost cunoscut pentru descrierea satirică a micului burghez din Praga. Scrierea sa cea mai populară estePovídky malostranské (Povestiri din Malá Strana, 1877), o colecție de povestiri, care a fost tradusă în limba engleză în 1957 de romancierul și scriitorul de cărți polițiste Ellis Peters. Poveștile lui Neruda transportă cititorul în Cartierul Mic, pe străzile și în curțile sale, prin magazine, biserici, case și restaurante.
Neruda a fost un antisemit notoriu, iar personajele evreiești din cărțile sale, după cum afirmă Madeleine Albright în cartea sa, Prague Winter, au fost aproape întotdeauna descrise drept cămătari lacomi, o opinie pe care el a părut să și-o asume. A murit în 1891 și a fost înmormântat în cimitirul Vyšehrad din Praga. După moartea sa, una dintre străzile din Cartierul Mic (Ostruhová ulice, bine-cunoscută din cărțile sale), acum Nerudova ulice, a primit numele său. Neruda nu a fost niciodată căsătorit, dar a avut o relație apropiată cu scriitoarea Karolína Světlá.
Lucrări:
·         Hřbitovní kvítí ("Cemetery Flowers"), 1857
·         Knihy veršů ("Books of Verses"), 1867
·         Zpěvy páteční ("Friday Songs"), 1869
·         Povídky malostranské (Povestiri din Malá Strana), 1877, ISBN 0-8371-9344-3
·         Písně kosmické ("Cosmic Songs"), 1878
·         Balady a romance ("Ballads and Romances)", 1878–83
·         Prosté motivy ("Plain Themes / Simple Motifs"), 1883
·         The Vampire


Poezia, dulcea fată
Poezia - dulcea fată -,
numai ce-o privesc - şi iată
că de dragoste se-aprinde,
inima în palmă-şi prinde,
capu-şi pierde-apoi deodată.
Vălul nunţii-i scot din ladă,
cu un tiv ca de zăpadă,
unduind în falduri albe,
iar la gât îşi prinde salbe,
caru-n flori aşteaptă-n stradă.
Nunta e în toi. Deodată
Coana Minte se arată
şi trei vorbe vechi îi spune.
Vălu-n ladă iar îl pune -
şi îngheaţă nunta toată.


Din văi urcă ziua
Din văi urcă ziua mai sus, tot mai sus,
cu paşii-n lumina, zglobie -
"Ci unde te duci? Spune-mi unde?" -
"Doar vezi că vârful de munte mă-mbie."
Deodată se-ntunecă muntele tot,
şi culmea de aur dispare -
"Ci unde eşti? Unde?" şi dibui în jur -
pământul e mut până-n zare.
Şi iată-ntr-o clipă mă simt părăsit -
pierită e ziua mea oare?
În friguri, privirea-mi zdrobită de dor
spre vale-a-nceput să coboare.
Trecutul meu tot e acolo, în nori -
şi simt cum mă-ncearcă mâhnirea -
mi-e frică şi-s trist de parcă-ar veni,
ca-n ceasul suprem, ispăşirea.

Da, vei vedea, natura
Da, vei vedea, natura, vei vedea
că mult timp îmi vei fi însoţitoare -
tu te-ai schimbat din stânci spre crengi,
şi eu la fel, din cap până-n picioare.
E pasul mai uşor, şi-n glesne simt
cum îmi zvâcneşte-o vână jucăuşă,
mă tăvălesc prin iarbă şi alerg
în loc să merg frumos pe cărăruşă.
În cale când îmi murmură-un pârâu,
mă-mbie la taifas prietenia,
când lunca-mi iese-n cale, drept salut,
îmi zvârl în sus, cu-un chiot, pălăria.
De-mi înfloreşte-n drum un tânăr pom,
îi mângâi trunchiul, coama lui pletoasă,
şi glasul meu de bariton l-încerc
când cântă-n pom o pasăre aleasă.
Pe unde merg, oriunde m-aş afla,
găsesc câte ceva să mă amuze -
petala unei roze smulg apoi
şi-un cânt de chef îl fluier printre buze.


A Tacu – Zeletin

Întrucât codoşia izvorăşte tocmai din prostia omenească , pagini acide dedică Tacu prostiei pe care o dispreţuieşte :



„ Analfabeţii , învrăjbit vârtej



Năvălitor din grota altor nopţi



Aduc prostiei înzecit prilej



Să-i lepede puietu-n semidocţi ”.



( Lues latent )



sau



„ Uitarea galopează-n toată firea,



Un fel de iapă senectute la manej



Şi scoabă unduieşte născocirea



Ridichilor întoarse pe gâtlej ”.



( Hibernia )



Cum prostia , ca şi codoşia erau permanent ocrotite şi promovate de comunism , Alexandru Tacu relatează şi acest fapt în ceea ce el numeşte „ Marşul cu prolog al împlinirilor revoluţionare ” :



„ Se adună la plenară



Pechinezii , bunăoară;



Se adună la Congres,



Şoricarii mai ales 



Hău, hău , hău şi



Ham , ham , ham



Vin dulăii la ciolan



Carpatini din marea târlă



Lighioane calpe gârlă



Unu-i „ preten ” altul rudă



Toată rabia zăludă



Gravi şi răspopiţi sadea.



Intră câinele-căţea



Toată laia-n patru labe



Mutre cu scapeţi şi babe



Unii urlă , alţii sluj



C-un picior la spate-n sus



Încântat de adulare



Apretat cu ştaifu′ tare



Bâlbă face semn că-i gata



Uşurel se lasă gloata



Burtărie şi ciacâri pe



Tusea feselor sub cârpe…



Clanţ, clanţ, clanţ şi



Clanţa, clanţa



Supurează redundanţa ”.



Cine e omul în poezia lui Alexandru Tacu , omul vremilor la care se referă, o spune însuşi poetul în „ Fantomas ”:



„ Din lepră , şerpi şi macadam,



Când Creatorul l-a făcut



I-a pus din curul lui Adam



Un găinaţ de marabut.



Văzându-l meşterul că mişcă,



L-a gâdilat puţin la coastă,



I-a dat să poarte toporişcă



Şi-n pat o harnică nevastă ”.



Zăgazurile timpului duc în poezia lui Tacu şi la actualul Parlament al ţării :



„ Tăcut ca piatra şi prudent



La ce se va întâmpla şi când



Miroase-a mort în Parlament



Mai trece-o victimă la rând ”.



( Tot „ Fantomas ”)



In 2009 când Alexandru Tacu – Zeletin îşi reeditează „ Omul interzis ” victimele legilor şi a faptelor înalţilor demnitari ai ţării se numără cu miile, cu zecile de mii … Greu se doboară rămăşiţele înţepenite la noi ale comunismului … Aceasta şi pentru că, zice Alexandru Tacu şi în versurile (Golem) de pe ultima copertă a cărţii ( şi ea reînnoită ) :



„ Încroşetare sumbră între prostia oarbă



Şi haosul puterii din smârcul bicefal



Jivina fulgerării grotescului mortal



Pornită-i printr-o gură de şarpe să ne soarbă.



……………………………………………….



Golem al urii , noaptea abscons , descreierat…



Această-ngrămădire de grotă şi strabism;



Nici diavolul nu ştie de ce în comunism



Puternica lui umbră se-ntunecă pe lat ”.





Iulian Grigoriu

Biografie
Profil: Născut: 1965 Studii: Facultatea de Istorie şi Filosofie (secţia filosofie) a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi. Ocupaţie: Scriitor, profesor de filosofie şi logică la Facultatea de Filosofie a Univ. Dunărea de Jos. Familie: Căsătorit, doi copii.
Este absolvent al Liceului Vasile Alecsandri, licențiat și master al Facultății de Istorie și Filosofie (secția filosofie) a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, doctor al Facultății de Filosofie din București. După 1990 a realizat si publicat unele discuții cu Petre ȚuțeaMihai ȘoraMircea Horia SimionescuIoan AlexandruCezar Ivănescu.
Scrieri:
·         Dulcele timp pentru răpunerea răilor, Galați, Editura Alma, 1997 (poezie)
·         Frumosul măturător al băilor, Galați, Fundația Culturală Antares, 2002 (poezie)
·         Cu Wittgenstein la mânăstire, București, Editura Paideia, 2003 (roman)
·         Niște prieteni și Hrist, Galați, Fundația Culturală Antares, 2007 (poezie)
·         Daniel în groapa cu lei, Galați, Centrul Cultural "Dunărea de Jos", 2011 (poezie)
·         Eu, prea-străinul, Iași, Editura TipoMoldova, 2013 (antologie de poezie); cuprinde următoarele volume, în ordinea scrierii lor: Eu, prea-străinul(1984-1986);Caietul de la Rovinari (1986-1987)Impur (1987-1990)Dulcele timp pentru răpunerea răilor (1985-1995); Faptele, Scrierea (1990-1993)Frumosul măturător al băilor (1995-1999); Poem cu Parmenide (2000-2003)Niște prieteni și Hrist (2000-2003).

Poezie - Iulian Grigoriu: https://youtu.be/BwMO8Ka63NE;
"Lacul" de Iulian Grigoriu: https://youtu.be/8YEbnNdc0P0;



Calin Gruia, prozator si poet
Biografie Călin Gruia
GRUIA Calin (pseudonimul lui Chirii Gurduz), se naste la 21 martie 1915, salul Trifesti, judetul Orhei, Basarabia - moare in 9 iul. . Bucuresti. 
Prozator si poet.

Fiul lui Vartolomeu Gurduz si al Alexandrinei (n. Galbura), agricultori. 

Absolvent al Scolii Normale din Orhei (1936) si al Scolii de Ofiteri de Rezerva (1937); invatator in comuna Tvarditadin judetul Tighina si in comuna Umbraresti din judetul Tecuci (1937-l939). 

Dupa un stagiu de concentrare la regiment (1939-l940), devine combatant pe frontul de est (1940-l944). prizonier de razboi in URSS (1944-l948). Redactor la emisiunile pentru copii ale Radiote-leviziunii Romane (195l-l969). 

Colaboreaza la revista Roza si Basarabia literara din Chisinau. Cutezatorii, Luminita, Arici Pogonici etc.

Debuteaza cu versuri si proza in revista Speranta din Orhei (1938); dupa debutul editorial cu placheta de versuri Litanii de seara (1942), Calin Gruia nu mai tipareste nici un volum pina in 1952, cind ii apare culegerea de povestiri Nucul lui Tode-rita. Vor urma volum de povesti, povestiri si legende (Nuielusa de alun, 1954; Izvorul fermecat, 1956; La „Drumurile lumii", 1959; Poiana lunii, 1960; Povesti, 1967; Domnita de roua. 1969; Ramura de mar inflorit, 1974; Printul de htrtie, 1977; Nalucile noptii, 1985), citeva romane (Ograda, 1965; De-a visele. 1966: Vintura-lume. 1970; Acolo colinele ard, 1974; Pinzele mamei, 1984). Alte volum de povestiri sau evocari (Vineri la amiaza, 1962; Scrisori pentru fluturi si pietre, 1976; Moara lui Elisei, 1980; La valsul diminetii, 1981) se adreseaza adultilor. Versurile scrise de-a lungul a trei decenii (1940-l970) sint reunite in volum In norii ce vin si se duc (1980), unele poeme fiind reluate in Calatorii (1988). 

Autor a peste cincizeci de scenarii radiofonice pentru copii si al unor scenarii pentru filme cu tematica istorica (Balada pentru Mariuca, Vlctd Tepes, Corbea, Ospatul). O parte din scrierile sale au fost traduse in diverse limba Premiul Asoc. Scriitorilor din Bucuresti (1980).

Ca multi scriitori din spatiul moldo-bucovi-nean inzestrati cu darul de a povesti, Calin Gruia s-a afirmat in perimetrul literaturii pentru copii, unde a devenii unul dintre cei mai prolifici autori. Prin volumele de povesti (Nuielusa de alun, 1954; Izvorul fermecat. 1956; Minuna-ta-mparatie cu palate de hirtie, 1957; La „ Drumurile lumii". 1959; Poiana lunii, 1960; Drumul spune povesti. 1963; Jucausul, 1967; Domnita de roua, 1969; Ramura de mar inflorit. 1974; Poiana de argint. 1982), Calin Gruia este. alaturi de Vladimir Colin", unul dintre cei mai cunoscuti autori de basme culte din literatura romana contemporana. Respectind, in cea mai mare parte, tiparele traditionale ale speciei, autorul pledeaza (fara sa fie moralizator) pentru valorile umane apoteozate in basme (bunatate, dreptate, spirit de sacrificiu, dragoste, intelepciune), respingind lacomia, rautatea, ingratitudinea si egoismul. 

Aceleasi valori si principii morale se regasesc si in volumele de povestiri si microromane pentru copii (Nucul lui Tode-rita, 1952; Poiana lunii, 1960; Onica, 1962; Ograda, 1965; De-a visele, 1966; Nalucile noptii, 1985), care valorifica teme de actualitate situate in perimetrul unui amestec de vis si realitate. Drumul spune povesti (1963). de pilda, „porneste de la pretextul personificarii drumului, pentru a racorda o serie de povestiri in care fantasticul, poezia si norma morala coexista armonios in cadrul exploatarii ingenioase a unor surse folclorice" (Marian Popa). Alte titluri se bazeaza pe evocarea istorica (Ospatul, 1966; Mariuca, 1970) ori pe experienta razboiului (Vineri la amiaza, 1962; Acolo colinele ard, 1974). Adresindu-se cititorului adult, volumele Cu ochii ca iarba (1972), Peretele de lut (1975), Scrisori pentru fluturi si pietre (1976), Moara lui Elisei (1980), La valsul diminetii (1981) incearca. intr-o maniera accen-tuat eonfesiva. reconstituirea satului moldav de dupa primul razboi mondial, cu eresurile, traditiile, superstitiile populare si poezia obiceiurilor Prezenta elementului fabulos (sustinut uneori, la nivelul expresiei, prin regionalisme, arhaisme si forme sintactice vechi) confera unitate acestor scrieri. intre care se remarca nuvela Moara lui Elisei (morarul Elisci si sacii sai sint devorati. in timpul unei secete cumplite, de miile de sobolani hamesiti). in strinsa legatura cu proza memorialistica se afla anto-logiilede versuri Innoriice vin si seduci 1980) si Calatorii (1988), care amintesc de lirica elegiaca a lui Zaharia Stancu. 

Anticipate de versurile din Litanii de scara (1942). spaimele existentiale, profetiile biblice ori convulsiile naturii devin acum predominante: 

„Speriati se indoaie, se zbat. se cuprind
Si se schimba, de noapte, copacii la trap.
Ma pierd prin padure si parca aud
Radacinile lor. in adinc, cum se rup" (Vtnt).


Refugiat in spatiul fabulosului folcloric ori in cel al evocarii copilariei miraculoase, Calin Gruia a putut evita „intilnirea" cu dogmele realismului socialist, raminind in istoria noastra literara ca un autentic scriitor pentru copii, alaturi de Mircea Santimbreanu", Octav Pancu Iasi s.a.

OPERA:
Litanii de seara. Bucuresti, 1942;
Nucul lui Toderita, Bucuresti, 1952;
Nuielusa de alun, Bucuresti, 1954;
Ciubotelele ogarului. Bucuresti, 1954;
Poveste mica pentru cei mici. Bucuresti, 1954;
Povestea lacramioarelor. Bucuresti, 1955;
Profesorul cel nou. Bucuresti, 1955;
Izvorul fermecat, Bucuresti, 1956;
Minunata-mparatie cu palate de liirtie. Bucuresti, 1957;
La „Drumurile lumii". Bucuresti, 1959;
Poiana lunii. Bucuresti, 1960;
Onica, Bucuresti, 1962;
Vineri la amiaza. Bucuresti. 1962;
Drumul spune povesti. Bucuresti, 1963;
Di-Di-Ri, Bucuresti, 1964;
Ograda, Bucuresti, 1965;
De-a visele. Bucuresti, 1966;
Ospatul, Bucuresti, 1966;
Povesti, Bucuresti, 1967;
Jucausul, Bucuresti, 1967;
Domnita de roua. Bucuresti, 1969;
Vintura-lume, Bucuresti, 1970;
Mariuca, Bucuresti, 1970;
Cu ochii ca iarba. Bucuresti, 1972;
Acolo colinele ard. Bucuresti, 1974;
Ramura de mar inflorit. Bucuresti, 1974;
Peretele de lut. Bucuresti, 1975: Scrisori pentru fluturi si pietre. Bucuresti, 1976;
Printul de lurtie, Bucuresti, 1977;
Prietena mea, Cateluta, Bucuresti, 1979;
Moara lui Elisei, Iasi, 1980;
in norii ce vin si se duc. Bucuresti, 1980;
La valsul diminetii. Bucuresti, 1981;
Poiana de argint. Bucuresti, 1982: Pinzele mamei, Bucuresti. 1984: Nalucile noptii. Bucuresti, 1985;
Calatorii, Bucuresti, 1988.


REFERINTE CRITICE:
V. Nicorovici, in Contemporanul, nr. . 1955;
I. Roman, ibidein, nr. 21, 1958;
Sanda Marinescu, in Viata Romaneasca, nr. 2, 1960;
E. Manu, in Luceafarul, nr. 46, 1967;
II. Tugui, in Cronica, nr. 34, 1977;
Mirela Roznovea-nu.in Viata Ronianeasca. nr. 11,1980;
G.Muresan, in Contemporanul, nr. 22,1980;
G. Chirila, ibidem, nr. 7, 1981;
R. G. Teposu, in Romania literara, nr. 16, 1981;
Tania Radu, in Flacara, nr. 29, 1984;
H. Tugui, in Cronica, nr. 2, 1985.


M Eminescu, E trist, recita Adrian Pintea


M Eminescu, Iubind in taina






TEATRU/FILM 9 Iulie


Geografia umorului cu Dem Rădulescu





Cain - George Gordon Byron 1995






GÂNDURI PESTE TIMP 9 Iulie

BARBARA CARTLAND - Citate:


















GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 9 Iulie
1.     Un ardelean intră într-un bar la New York. Barmanul îl ia tare, din prima şi îi spune că în acest bar se bea numai pe pariu.
- Domnule, pun pariu cu tine că nu poţi să bei o sticlă de Whisky în 30 de minute.
Ardeleanul îşi cere scuze, iese din bar şi apare peste 10 minute înapoi, pune banu pe tejghea şi acceptă provocarea. Barman-ul îi dă sticla, ardeleanul o termină în 10 minute. Barmanul, stupefiat.
- Domnule, dar n-am crezut că aşa ceva e posibil. N-am crezut că sunteţi in stare de aşa ceva. Nimeni nu a mai reuşit!
Ardeleanul:
- Nici io n-am crezut, da' m-am dus la baru de vis-a-vis să verific! 
2.     O femeie, la poarta Raiului, îl întreabă pe Sf.Petru:
-Sfinte, nu s-ar putea să mă îndrumi către soțul meu, care s-a dus de mult timp, dar mi-e atât de dor de el…
-De ce nu? Cum îl chema?
-John Smith.
-Hmm…cam mulți cu numele ăsta. Dar dacă v-ați aminti ultimele lui cuvinte, ne-ar fi ușor…
-Cum să nu-mi amintesc! A zis:„-Femeie, de câte ori te vei culca cu altul, eu mă voi răsuci-n mormânt!”
-Aha..ha-ha..hmm..scuzați!…noi aici îi zicem Johnny Titirezul…
3.      Un oltean şi un ardelean erau într-un tren.
Olteanul: M-a făcut muica oltean, măăă!
Ardeleanul: No, iart-o! 
4.     O blonda intra disperata intr-o benzinarie.
-Va rog sa ma ajutati.. ! Mi-am inchis cheile masinii in masina.. ce ma fac acum???
Benzinarul se abtine cu greu sa nu rada...
-Macar ati lasat gemul deschis de doua degete?" o intreaba pe blondina.
-Da, da, desigur... zice 
aceasta "
-Bine, spune benzinarul, atunci incercati sa trageti butonul de blocajul usi in sus cu acest lat de sarma.
-Sunteti o 
comoară, zice blonda iesind cu latzul de sarma.
Dupa 10 minute intra un client in benzinarie care nu se putea stapani de ras.
-Ce s-a intamplat? De ce razi asa? intreaba benzinarul.
-Ce va spun acum nu veti crede 
niciodata! zice omul. Afara, langa o masina, sta o blonda care incearca sa deblocheze usa cu un lat de sarma.
-Bine si ce-i de ras in asta? intreaba benzinarul. Asta i se poate intampla oricui!...
-Desigur, zice omul "dar in masina mai era o blonda care zicea: ,,mai la stanga, mai la dreapta, mai sus!"
5.     Intra iepurasul in bar si spune hotarat:
- Cine-i cel mai tare de-aici?
Dupa cateva secunde de liniste nedumerita se ridica leul:
– Eu!
– Vino aici langa mine! Si acum: cine-i al doilea cel mai tare de-aici?
Se ridica ursul:
– Eu!
– Vino aici langa mine!
Acestea fiind spuse, iepurasul, aflat intre leu si urs, se umfla si zice:
– Cine se pune cu noi trei?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...