marți, 24 iulie 2018


MATERIALE POTRIVITE PENTRU DATA DE 26 IULIE 2018, SELECȚIONATE PENTRU PRIETENII MEI

Bună ziua, prieteni! Am spus și ieri: dacă nu m-ați văzut în grupurile în care sunt membru nu este din vina mea: am fost restricționat pentru a nu știu câta oară, dar materialele selecționate de mine apar în continuare pe Google +, pe Facebook în cronologia mea și în grupurile tematice pe care le administrez, precum și în blogul meu dicuoctavian.blogspot.com.
Aveți unde să mă găsiți!
Să aveți o zi minunată!

ISTORIE  PE ZILE 26 Iulie
Evenimente
·         811: Batalia de la Pliska  - Împăratul bizantin Nichifor I este ucis și  moștenitorul sau  Staurakios este grav rănit  de bulgarii condusi de  hanul Krum. Bizantinii au jefuit și ars capitala bulgarilor  Pliska. Bătălia finală a avut loc la 26 iulie 811, cel mai probabil in tracatoarea  Varbitsa. Acolo, bulgarii au folosit tactici de ambuscadă și au surprins noaptea   forțele bizantine, anihilându-le  astfel aproape toată armata. După bătălie, Krum  a confectionat dupa  craniul imparatului Nichifor  o cupa din argint, și a folosit-o ca  pocal de băut.
·         1309: Henric al  VII - lea este recunoscut ca rege  de Papa Clement al V- lea. Henric al VII – lea (germană: Heinrich, n. cca 1275 – d.24 august 1313), a fost rege al Germaniei (sau Rex Romanorum) din 1308 și imparat al Sfântul Imperiu Romano- German de la 1312. El a fost primul imparat apartinand Casei de Luxemburg. În timpul scurtei sale domnii, a fost implicat in luptele partizane dintre partida Guelfilor și cea a Ghibellinilor in Italia.
·         1324: Basarab I, voievodul Tarii Romanesti (1310 -1352), este numit  intr-un act emis de Cancelaria maghiara, „Bazarab, woyvodam nostrum Transalpinum” („voievodul nostru transalpin”). Basarab a acceptat suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stapanitor efectiv al Banatului de Severin.  În același document este menționată reușita misiunii primite de omul de încredere al regelui, comitele Martin Bogár, care fusese trimis în repetate rânduri pe lângă Basarab, dar fără succes. Regele accepta existența politică a noului voievodat în schimbul recunoașterii suzeranității sale. Cu toate acestea, un an mai târziu, Basarab se pare că a rupt relațiile sale cu Ungaria, refuzând plata tributului de vasal. Aceasta a cauzat tensionarea bruscă a relațiilor bilaterale. Un document emis de rege la 18 iunie 1325 îl numește pe voievodul muntean „Basarab transalpinul, necredincios coroanei maghiare” și relatează cum Ștefan, fiul comitelui cuman Parabuh l-a înjosit pe regele ungar, proslăvindu-l în schimb pe Basarab. Basarab I  Întemeietorul, este fondatorul Țării Românești.  A fost fiul lui Thocomerius, potrivit unui document oficial emis în 1332 de regele Ungariei,  Carol Robert d’Anjou,  care după Bătălia de la Posada din noiembrie 1330, îl răsplătea pe comitele Laurentius din Zarand, pentru vitejia sa din acea bătălie, in care armatele maghiare au fost infrante de oastea lui Basarab I. Textul respectivei diplome conține mențiunea: „Basarab, filium Thocomerii”  („Basarab, fiul lui Thocomerius”).

·         1401: Iosif Musat a fost recunoscut ca mitropolit al Moldovei de  Patriarhia Constantinopolului, iar scaunul  mitropolitan a fost  mutat din 1401 de la Radauti  la Suceava. 26 iulie 1401, reprezintă, practic, anul intrării oficiale în istorie a Mitropoliei Moldovei, prin recunoaşterea mitropolitului Iosif I Muşat ca mitropolit al Moldovei, în urma unor încercări, a unor tensiuni care au durat aproximativ două decenii. Este anul în care Mitropolia a reuşit să-şi impună pe scaunul ei un autohton, pentru că, înaintea mitropolitului Iosif Muşat, se pare că a fost cineva de neam grec, cum se întâmplase şi în Ungro-Vlahia, potrivit unei hotărâri a Patriarhiei Ecumenice din anul 1355, care spunea că în mitropoliile sufragane se vor aşeza numai ierarhi din „slăvita cetate a Constantinopolei”. Mitropolitul Iosif Muşat făcea parte din familia domnitoare din acea perioadă, fiind  se pare  fratele domnitorului Petru Muşat, era înrudit cu Laţcu, ca nepot, cât şi cu tatăl acestuia, Bogdan, primul voievod al Moldovei. 

·         1469: Războiul celor Două Roze: În bătălia de la Edgecote Moor forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei. Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York. Amândouă casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale: Roza roșie de Lancaster (War of Roses Red.png), și Roza albă de York (Yorkshire rose.svg). Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în special în sudul și vestul țării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord și de est. Războiul celor Două Roze, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii importante a puterii aristocrației, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.
·         1476  - După o eroică apărare, oastea moldovenească condusă de Ştefan cel Mare este înfrântă la Valea Albă-Războieni de armata otomană condusă de sultanul Mahomed. În ciuda acestei înfrângeri, Moldova îşi păstrează independenţa. Oastea  Mica  a lui Ștefan cel Mare,  denumită așa pentru că era compusă din osteni recrutati de pe moșiile boierilor și dintre  târgoveți, era o oaste preponderent călare și relativ bine înarmată, care avea   un efectiv de 12-15.000 de oameni. Fiind inferioara numeric turcilor a  pierdut batalia, dar a pricinuit otomanilor  mari pierderi, impiedicandu-i sa exploateze victoria. Moldovenii  au  fost nevoiti  să se retraga  la garnizoanele  de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului. Mahomed Cuceritorul, avand o armata care suferise pierderi insemnate, cu liniile  de aprovizionare intinse de la Dunare pana la Cetatea Neamtului, va  fi silit sa se retraga din fata Oastei Mari a romanilor moldoveni, care se reunise in nordul Moldovei. Oastea Mare avea in compunere,  pe lângă Oastea Mică și  cetele de răzeși, care nu erau la fel de bine înarmați, dar care putea ajunge pana la 40 – 50.000 de luptatori.


·         1741:  A fost  descoperita Peninsula Alaska,  când exploratorul Vitus Behring  a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. Echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune  din lume.   Rușii nu au colonizat complet Alaska, teritoriul nefiind foarte profitabil.  SUA, a negociat achiziția acestei colonii de la  Imperiul Rus în 1867, pentru suma de 7,2 milioane de dolari. Alaska a fost guvernată de armată mulți ani, și a fost  neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884, primind oficial acest statut  în 1912. La 3 ianuarie 1959,  a devenit oficial unul dintre statele SUA.
·         1847: Liberia isi declara independenta. Istoria Liberiei ca entitate politică de sine stătătoare, începe cu sosirea negrilor americani care vor fi cunoscuți ca americano-liberieni. Sub egida „Societății Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822. Totuși, identitatea majorității liberienilor de astăzi își are rădăcinile în diverse grupuri indigene de pe actualul teritoriu al acestei tari, care are in prezent o suprafata de 111.370 km2 si o populatie de 4.129.000 locuitori. La 26 iulie 1847, americano-liberienii își declară independența într-un stat numit „Republica Liberia”.
·         1882Parsifal, operă în trei acte de Richard Wagner, a avut premiera la Bayreuth. Richard Wilhelm Wagner (n. 22 mai 1813, Leipzig – d. 13 februarie 1883, Veneția) a fost un compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, unul din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.
·         1887:  L. L. Zamenhof editează prima carte despre limba planificată Esperanto, în limba rusă.
·         1891Franța anexează Tahiti.
·         1908: Procurorul general al Statelor Unite a înființat o organizație ce a stat la baza FBI-ului din ziua de astăzi.
·         1914Serbia și Bulgaria întrerup relațiile diplomatice.
·         1917: A treia bătălie de la Oituz, încheiată cu victoria armatei române asupra armatei germane. (26 iulie /8 august – 9 august /22 august). Impreună cu victoria de la Mărăşeşti (24 iulie 6 august 1917), această nouă victorie a Armatei române dejoacă planul strategic al inamicului german privind frontul românesc.

·         1919: Este adus şi îmmormântat, la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I în Primul Război Mondial, erou al luptelor de la Mărăşeşti. Pentru această ocazie, Primăria Focşani a cheltuit pentru decorarea gărilor de la Focşani şi Mărăşeşti suma de 392,50 lei. (C. Cherciu, Focşani, o istorie în date şi mărturii, 2010, p.351) 

·         1924: In Romania a  fost adoptata Legea pentru învatamântul primar care  prevedea între altele, obligativitatea si gratuitatea invatamantului, şi se dădea acestuia o organizare unitară.
·         1940: La Salzburg/Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) și Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, și Adolf Hitler și Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri și negocieri directe.
·         1941: Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

·         1944: Prima rachetă V-2 germană care lovește Regatul Unit.
·         1945Al doilea război mondial: Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei.
·         1945Partidul Laburist câștigă alegerile generale din Marea Britanie. Căderea de la putere a lui Winston Churchill.
·         1952: Ahmad Fuad, în vârstă de 5 luni devine rege al Egiptului în urma abdicării tatălui său, Farouk. Regele Fuad al II-lea al Egiptului și al Sudanului (n. 16 ianuarie 1952) a fost ultimul rege al Egiptului și Sudanului. A urcat pe tron la 26 iulie 1952 în urma abdicării tatălui său regele Farouk I. Regele Farouk I al Egiptului (n. 11 februarie 1920 – d. 18 martie 1965), a fost al zecelea conducător al dinastiei Muhammad Ali și penultimul rege al Egiptului și al Sudanului. Farouk I i-a succedat tatălui său, Fuad I al Egiptului, în 1936. După înlăturarea sa de către Faud al II-lea al Egiptului]], în 1952, s-a exilat în Italia, unde a murit în 1965. Sora sa Prințesa Fawzia Fuad a fost prima soție și regină consort a Șahului Mohammad Reza Pahlavi.
·         1953: Prin lansarea unui atac nereușit împotriva unei baze militare din Santiago de CubaFidel Castro a declanșat  Revoluția Cubaneză.
·         1953: In URSS, ziarul partidului comunist sovietic „Pravda” anunta arestarea lui Lavrentii Beria, fost sef al politiei politice sovietice KGB.
·         1956Egipt: naționalizarea Canalului Suez. Criza politico-militară a izbucnit ca urmare directă a hotărârii lui Gamal Abdul Naser, din 26 iulie 1956, de a naționaliza Canalul Suez, respectiv respingerea ofertei americano-britanice de a construi barajul de la Assuan. La 29 octombrie 1955 au fost parașutate unități de elită engleze și franceze lângă orașele Port Said, Port Suez și Ismaelia, pe malul african al canalului, iar Zahal-ul (armata israeliană) a spulberat în 5 zile rezistența armatei egiptene și a ocupat, în totalitate, Peninsula Sinai, oprindu-se pe malul estic al canalului. Deși înfrângerea Egiptului a fost totală, intervenția vehementă a Moscovei și, în special, a Washingtonului i-a obligat pe englezi, francezi și israelieni să se retragă. Tratatele semnate vor marca, practic, sfârșitul stăpânirii de peste un secol a celor două state vest-europene beligerante în Orientul Mijlociu. Israelului i s-a garantat libera trecere a vaselor prin canal – garantare care a fost încălcată la prima încercare – și încetarea acțiunilor fedain-ilor – care a fost respectată. Egiptul a intrat,pentru o perioada în sfera influenței sovietice, devenind unul dintre liderii grupului de state „neangajate”.
·         1958: Programul Explorer: se lansează Explorer 4.
·         1965: Se garantează independenţă deplină pentru Maldive, cel mai mic stat asiatic, atât din punct de vedere al populaţiei cât şi al suprafeţei. Maldive este, de asemenea, statul cu cea mai mică altitudine maximă din lume.
·         1974: Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formează primul guvern civil din țară, după șapte ani de conducere militară. Konstantínos G. Karamanlís (n. 8 martie 1907 – d. 23 aprilie 1998) a fost un politician din Grecia. De patru ori prim ministru și de două ori președinte al Greciei, a fost o figură centrală a vieții politice grecești, cu o carieră întinsă pe mare parte din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
·         1976: Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oară, la Thompson Travel, în BurlingtonVermontSUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacționată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.


Nașteri

·         1606 - S-a născut pictorul olandez Harmenz Rembrandt van Rijn. (m. 4 octombrie 1669)
·         1721: S-a nascut baronul Samuel Brukenthal, om politic sas din Transilvania, guvernator al acesteia între anii 1777 şi 1787. A iniţiat un şir de măsuri care vizau reformarea administraţiei, fiscalităţii, jurisdicţiei, precum şi viaţa economică şi culturală din Transilvania. Palatul lui din Sibiu, azi „Muzeul Brukenthal” (inaugurat în 1817, cel mai vechi din România), adăposteşte colecţia sa de artă ; (d. 9 aprilie 1803).

·         1856: S-a nascut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, laureat al Premiului Nobel pe anul 1925 (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”); (d.02.11.1950). George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.
Motivația Juriului Nobel
„pentru opera sa care este marcată de idealism și umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumusețe poetică „
·         1872: S-a nascut scriitorul Scarlat Demetrescu, unul din marii spiritualişti români. A absolvit Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, devenind profesor de ştiinţe naturale şi geografie la Liceele Sf. Sava și Gheorghe Lazăr. Simultan a avut o intensă activitate de profesor și publicist si a fost subdirector la Senat, geolog la Institutul Geografic al României. Pe lângă numeroasele manuale de botanică şi zoologie apărute între 1913 şi 1929 publică următoarele lucrări : „Viaţa dincolo de mormânt” (1928); „Greşeli din alte vieţi” (1932); „Cercetări în domeniul metapsihic şi spiritist” (1933); „Din tainele vieţii şi ale universului” (1939). A  condus revista spiritistă „B. P. Hașdeu” si a onferenţiat  în cadrul Societăţii spiritiste „B. P. Haşdeu„. A decedat la data de  11 octombrie 1945, în Bucureşti.

·         1873 - S-a născut George Grosz, pictor, grafician şi cofondator al grupării berlineze Dada. ("Stâlpii societăţii", "Strada") (m. 6 iulie 1959)
·         1875: s–a născut Carl Gustav Jung, psihanalist. („Simboluri ale transformării”, „În lumea arhetipurilor”, „Copilul divin”) (m. 6 iunie 1961). Între 1907 și 1912 a colaborat intens cu Freud, acesta având o influență decisivă asupra lui fiind  atras in special de cercetările acestuia legate de isterie și de vise. Ruptura cu Freud a fost  marcată de apariția lucrării Wandlungen und Symbole der Libido (1912), în care Jung a încercat o lărgire a orizontului de interpretare freudian și o implicită critică a acestuia. Această ruptură îl va duce la elaborarea unui sistem propriu de interpretare psihanalitică, axat pe reintroducerea culturii ca dimensiune fundamentală a omului și pe un ansamblu de concepte noi, deduse din experiența clinică.
·         1885: S-a nascut scriitorul francez André Maurois; (“Instinctul fericirii”, “Istoria Angliei”, “Prometeu sau viata lui Balzac”); (d. 9.10.1967). André Maurois (nume real: Émile Salomon Wilhelm Herzog, n. 26 iulie 1885, Elbeuf, Seine-Maritime – d. 9 octombrie 1967, Neuilly-sur-Seine) a fost un scriitor, eseist și istoric francez. A devenit cunoscut și datorită biografiilor făcute unor personalitați ca: Honoré de Balzac, Percy Bysshe Shelley, Frédéric Chopin, sau Benjamin Franklin.
·         1888Samuel Agnon, scriitor evreu (d. 1970)
·         1894: S-a nascut Aldous Huxley, scriitor englez , reprezentant marcant al literaturii britanice contemporane, stabilit, în 1937, în SUA; a inovat formula romanului prin introducerea tehnicii contrapunctice (romanele “Punct contrapunct”, ”Galben de crom”, “Neînfricata lume nouă”); (d.22.11.1963).
·         1894Egizio Massini, dirijor român de origine italiană (d. 1966)

·         1908 - S-a născut Salvador (Gossens) Allende, primul preşedinte marxist din Chile. (1970-1973) (m. 11 septembrie 1973)
·         1909 - S-a născut regizorul şi actorul brăilean Ion Dinescu. (m. 2 mai 1991)
·         1913: S-a născut la  Banloc, in fosta  Austro-Ungarie, pictorul Ştefan Szönyi; ( d. 4 decembrie 1967, Bucureşti. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Timişoara (1937) dupa carea a plecat  la studii la Paris în 1939, unde s-a  înscris  la Academia Ranson. În perioada interbelică, Ştefan Szönyi a fost atras de teme biblice şi a semnat câteva compoziţii expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum şi un şir de portrete romantico-mistice[3] („Sfântul Sebastian”, seria de „Profeţi”, „Apocalipsa. In perioada comunistă, Ştefan Szönyi a devenit un militant reprezentativ al realismului socialist, creând lucrări ca „Ţărancă”, „Lumină peste uzină”, „Portretul unei muncitoare” etc. Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, pictorului Ştefan Szönyi i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice”. În Timişoara există astazi o stradă care îi poartă numele.


·         1914 - S-a născut Erskine Hawkins, trompetist, compozitor şi şef de orchestră american.
·         1922 - S-a născut Blake Edwards, regizor, scenarist şi producător american, laureat al Premiului Cesar pentru "Victor si Victoria". (m. 1982)
·         1928Constantin Corduneanu, matematician român, stabilit în SUA din anul 1978

·         1928: S-a nascut Stanley Kubrick, regizor american de film, autorul unor filme de referinţă din creaţia cinematografică a secolului XX (filmografie: „Spartacus”, „Portocala mecanică”, „Lolita”); (d.07.3.1999) .
·         1928Francesco Cossiga, politician italian, al 8-lea președinte al Italiei (d. 2010)
·         1930: S-a născut artistul plastic Nicolae Hilohi.
·         1931Eugenia Dumitrașcu, artist plastic român (d. 2003)

·         1932: S-a născut (la Ierusalim, Israel) Menachem Hacohen, publicist, scriitor şi politician; fost Mare Rabin al Cultului Mozaic din România (1997-2011).
·         1937: în Colonița, județul Lăpușna, România (azi Republica Moldova) se naște Gheorghe Ghimpu (d. 13 noiembrie 2000, Chișinău, Republica Moldova), revoluţionar, profesor și fondatorul mișcării de eliberare naționale românești din R.S.S. Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Gheorghe Ghimpu a fost deținut politic în perioada sovietică pentru convingeri sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (1972). Gheroghe Ghimpu a este fondatorul Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990). Frontul Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (F.N.P.), înființat în ilegalitate după războiul doi mondial, avea drept scopuri ieșirea R.S.S.M. din componența Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), formarea Republicii Populare Moldovenești, unificînd și celelalte teritorii românofone din zonă (Nordul Bucovinei, Basarabia istorică, teritorii din stînga Nistrului) și unirea ulterioară cu România. Drapelul Republicii Populare Moldovenești urma sa devină tricolorul, cu o panglică neagră în diagonală, pînă la realizarea Unirii. Un alt scop era organizarea de alegeri libere pentru organele de conducere ale statului. Limba română pe baza alfabetului latin trebuia sa devină limbă oficială. Gheorghe Ghimpu și-a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova.

·         1937 - S-a născut Al Banks, vocalist american (Turbans).
·         1939: S-a nascut poetul roman  Cezar Baltag; (“Madona din dud”, “Sah orb”); (d.  27 mai 1997).

·         1940Monica Ghiuță, actriță de teatru și film română

·         1941 - S-a născut Bobby Hebb, cântăreţ, compozitor şi multi-instrumentist american.
·         1941 - S-a născut Neil Landon, vocalist britanic (Ivy League, Flowerpot Men, Fat Mattres, Main Hourse Airline).
·         1941 - S-a născut Brenton Wood (Alfred Smith), cântăreţ, compozitr şi pianist american (Little Freddy & The Rockets).
·         1942: S-a născut Ovidiu Schumacher, actor de teatru şi film, stabilit în Germania.

·         1942 - S-a născut Dobie Gray (Leonard Victor Ainsworth), cântăreţ, compozitor şi actor american.
·         1943Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor și actor britanic (The Rolling Stones). Sir Michael Philip „Mick” Jagger (n. 26 iulie 1943 la Dartford) este un interpret rock, actor, compozitor, producător și om de afaceri britanic. El este cunoscut mai ales în calitatea sa de vocalist al formației rock ‘n’ roll The Rolling Stones.
·         1945Helen Mirren, actriță engleză
·         1949Roger Taylor, muzician britanic, baterist (Queen). Roger Meddows-Taylor, cunoscut mai ales ca Roger Taylor (născut la 26 iulie 1949, King’s Lynn, Norfolk, Regatul Unit) este un muzician englez polivalent, cel mai bine cunoscut ca bateristul formației de muzică rock Queen.
·         1950 - S-a născut Duncan Mackay, pianist britanic (Baker Gurvitz Army, John Hiseman, Cockney Rebel, 10 CC, Alan Parsons).
·         1952Dan Condurache, actor român de teatru și film

·         1955Asif Ali Zardari, politician pakistanez
·         1956: S-a nascut la Petrileni, jud. Bihor, politicianul român Vasile Blaga
·         1959: S-a nascut actorul american Kevin Spacey, laureat al Premiului Oscar in anul 2000, pentru filmul “American Beauty” (“K-pax”). Kevin Spacey (n. 26 iulie 1959) este un actor (film și teatru) și regizor american. Spacey a crescut în California și și-a început cariera ca un actor de teatru în anii 1980, înainte de a fi primit în distribuția unui film. A primit aprecieri critice în anii 1990, culminând cu Premiul Oscar pentru rolul său din filmul The Usual Suspects (1995), urmat de Premiul Oscar pentru cel mai bun actor din filmul American Beauty (1999).
·         1960 - S-a născut Danny Stagg, chitarist şi basist american (Kingdom Come).
·         1962 - S-a născut Miranda Joyce, saxofonistă, compozitoare şi vocalistă britanică (Belle Stars).
·         1964: S-a nascut actrita americana Sandra Bullock.
·         1974Daniel Negreanu, jucător canadian de poker
·         1993Elizabeth Gillies, actriță americană


Decese

·         1380Împăratul Kōmyō al Japoniei (n. 1322)
·         1471: A murit papa Paul al II-lea (Pietro Barbo); (n. 23 februarie 1417). Inițial ar fi preferat numele de Formosus al II-lea, însă cardinalii l-au convins să renunțe la un astfel de nume. Nici a două alegere (Marcus al II-lea) n-a fost potrivită (numele apostolilor de obicei nu sunt folosite ca nume de papi).  Pietro Barbo a acceptat – în sfârșit, să poarte numele de „Paul al II-lea”, considerand ca Sf.Paul (Sf.Pavel) nu era nici unul din cei doisprezece apostoli, nici unul din cei patru evangheliști. A luat o poziție ostilă față de Academia Romană. Din punctul de vedere al prezentului era un fel de „anti-umanist”: nici nu stăpânea limba latină. A introdus bareta cardinalilor și a stabilit în 1470 să aibă loc un an jubiliar o dată la 25 de ani.
·         1533: Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea și ultimul împărat al incașilor.
·         1605: A decedat la Manila, in Filipine, Miguel de Benavides y Añoza (n.cca.1552), cleric spaniol și sinolog, al treilea arhiepiscop  catolic de Manila. Anterior, el a servit ca primul episcop al diecezei de Nueva Segovia și a fost fondatorul  Universitatii Santo Tomas din orașul Manila.
·         1693Ulrica Eleonora a Danemarcei, soția regelui Frederic al III-lea al Danemarcei (n. 1656)
·         1801: Arhiducele Maximilian Franz al Austriei (n. 1756)
·         1863: A murit Sam Houston, om politic și general american (n. 1793). Samuel Houston, cunoscut sub numele de Sam Houston (n. 2 martie 1793 – d. 26 iulie 1863), a fost un om politic şi ofiţer american din secolul al XIX-lea. S-a născut la Timber Ridge în valea Shenandoah din Virginia, fiind de origine scoţian-irlandeză. Houston a devenit o personalitate de referinţă în istoria Texasului, fiind ales de două ori în funcţia de preşedinte al Republicii Texas, fiind senator al SUA din partea Texasului după aderarea sa la Statele Unite, şi, în cele din urmă, guvernator al statului Texas. El a refuzat să depună jurământ de loialitate Confederaţie atunci când Texasul s-a separat de SUA în perioada Războiului Civil, şi a demisionat din funcţia de guvernator. Pentru a evita vărsarea de sânge, a refuzat oferta de a conduce o armată a Uniunii. El s-a retras la Huntsville, Texas, unde a murit înainte de sfârşitul războiului.
În tinereţe, a emigrat în Tennessee din Virginia, a petrecut o perioadă în compania indienilor Cherokee (care l-au adoptat ca cetăţean şi din rândul căruia şi-a găsit soţie), a servit în armată în Războiul din 1812, şi a participat la viaţa politică din Tennessee. Houston este singura persoană din istoria SUA care a fost guvernator a două state diferite (deşi şi alţii au servit drept guvernatori ai mai multor teritorii diferite). O ceartă cu un congressman american, urmată de un proces intens mediatizat a dus la emigrarea sa în 1832 în Texasul Mexican. Acolo, a devenit rapid lider al Revoluţiei Texane. El a susţinut unirea Texasului cu Statele Unite. Oraşul Houston a fost botezat după el.
·         1867Otto, rege al Greciei (n. 1815). Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach, cunoscut ca Otto al Greciei, (n. 1 iunie 1815, Salzburg – d. 26 iulie 1867, Bamberg) a fost primul rege al Greciei moderne. A domnit între 1832-1862.
·         1916: A decedat chimistul Nicolae Teclu,  membru al Academiei Romane; (n. 25.10.1839).  A inventat becul de laborator cu reglare a curentului de aer si gaz, care-i poarta numele.

·         1925Gottlob Frege, matematician și logician german (n. 1848). Friedrich Ludwig Gottlob Frege (8 noiembrie 1848, Wismar, Mecklenburg-Schwerin – 26 iulie 1925, Bad Kleinen, Mecklenburg-Schwerin) a fost un matematician, filozof şi logician german. Este unul dintre fondatorii logicii moderne, pe care a aplicat-o la fundamentarea matematicii. Sistemul logic pe care l-a creat, împreună cu Bertrand Russel, a stat la baza filozofiei analitice, cu componenta sa principală, filozofia limbajului. Cu toate că a fost în general ignorat de comunitatea intelectuală la momentul publicării lucrărilor sale, Giuseppe Peano (1858–1932) şi mai apoi Bertrand Russell (1872–1970) au readus lucrările în atenţia noilor generaţii de filosofi şi logicieni.
·         1936: A încetat din viaţă Alexandru Vianu, eseist, traducator si publicist român, fratele mai mic al criticului Tudor Vianu (“Libertate şi cultură”); (n. 21 iunie 1903).
·         1941: A murit Henri Lebesgue, matematician francez (n. 1875). Henri Léon Lebesgue (n. 28 iunie 1875, Beauvais, Franța – d. 26 iulie 1941, Paris, Franța) a fost un matematician francez, cunoscut pentru teoria integrării. Teoria lui Lebesgue privind integrarea a fost inițial publicată în disertația sa Intégrale, longueur, aire („Integrală, lungime, arie„), La Universitatea din Nancy în 1902.
·         1941Benjamin Whorf, lingvist american (n. 1897). Benjamin Lee Whorf (n. 24 aprilie 1897 în Winthrop, Massachusetts, SUA – d. 26 iulie 1941 în Wethersfield, Connecticut, a fost un lingvist și antropolog american care s-a remarcat mai ales prin ipoteza Sapir-Whorf. Din 1919 și până la moartea sa, a lucrat într-o companie de asigurări; profesia lui era cea de chimist, iar preocupările lui academice făceau parte din timpul liber.
·         1952: A murit Eva Peron, actriță argentiniană, a doua sotie a generalului Juan Domingo Peron, presedintele Argentinei intre 1946 -1955 si 1973 -1974; (n.07.05. 1919). María Eva Duarte de Perón (numită și Evita) (n. 7 mai 1919 – d. 26 iulie 1952) a fost soția președintelui Argentinei, Juan Perón. În anii ’40 și ’50 ai secolului XX, datorită ei, privirile întregii lumi s-au întors asupra orașului Buenos Aires și asupra Argentinei.
·         1957: Carlos Castillo Armas, dictator al Guatemalei, este asasinat.
·         1964: A murit Ştefan Lupşa, doctor în teologie, specialist în istoria Bisericii Ortodoxe din Transilvania; (n. 1905).
·         1967Alexandru Cișman, fizician român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1897). Alexandru Cișman (n. 18 august 1897, Iași, d. 26 iulie 1967, Timișoara) a fost un fizician român, membru corespondent al Academiei Române din anul 1963. A efectuat teza de doctorat cu titlul Viteza sunetului în lichide sub îndrumarea lui Petru Bogdan. A investigat ulterior gazele ionizate. A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935

·         1975: A decedat Ion Cantacuzino, scriitor, producător, scenarist, critic şi istoric român de film, fost director al Centrului National al CinematografieiIon Filotti Cantacuzino (n.7 noiembrie 1908), a fost fiul prințului Cantacuzino și al actriței Maria Filotti. A urmat studii de medicină și filosofie însă, pasionat fiind de film, scrie cronici de film și creează la Radio România „Cronica cinematografică”, o emisiune de analiză cinematografică. Scrie scenarii și regizează filme documentare și scrie cărți și studii dedicate universului cinematografiei: Uzina de basme, Întâlniri cu cinematograful, Note pentru azi, De amore, Momente din istoria filmului românesc, Jean Mihail, Filmul românesc de altădată. În 1941 este numit director al Centrului Național al Cinematografiei participând la realizarea unor filme precum Odessa în flăcări și O noapte furtunoasă de Jean Georgescu. După cel de-al Doilea Război Mondial, este arestat pentru un timp și i se interzice să mai lucreze în cinematografie. Lucrează ca medic psihiatru la Spitalul Brâncovenesc până în 1975.
·         1984: A murit sociologul american George Gallup; a initiat sondajele de opinie ce-i poarta numele; (n.18.11.1901).
·         1993 - A încetat din viaţă Nell Cobar, regizor de film de animaţie, caricaturist, creatorul celebrului personaj de desen animat "Mihaela" (n. 31 decembrie 1915)

·         1995: A murit Constantin Anastasatu, medic român, membru al Academiei Române (n. 1917) Constantin Anastasatu (n. 2 septembrie 1917, Corabia – d. 26 iulie 1995) a fost un medic ftiziolog român, membru titular al Academiei Române din 1990. Activitatea de cercetare și-a îndreptat-o îndeosebi spre diagnosticarea și tratamentul tuberculozei, dar a avut și alte studii în privința altor afecțiuni pulmonare. În timpul studiilor a experimentat clinic medicamentele tuberculostatice, iar în urma acestor studii a formulat noi scheme de chimioterapie. Pentru o mai bună acțiune de masă în vederea eradicării tuberculozei, a inițiat și desfășurat diverse studii de epidemiologie a infecției tuberculoase. În memoria activității medicului Anastasatu, spitalul de pneumoftiziologie din Mihăești, Vâlcea poartă numele doctorului (Spitalul de pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu”).

·         2003: A murit sculptorul Victor Gaga,  autorul Monumentului lui Mihai Viteazu de la Guraslau; (n.13.02.1930, Periam, jud.Timis). (După alte surse, s-a născut la 13 noiembrie şi a decedat la 27 iulie). A  studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1950-1956) pe care l-a absolvit  cu superlativul calificativ „magna cum laude”, fiind propus profesor asistent, dar a refuzat.

·         2006: A decedat prinţul Şerban (Bani) Ghica, om politic ţărănist, unul dintre puţinii apropiati ai  lui Iuliu Maniu care a supravieţuit temniţelor comuniste. Alături de Corneliu Coposu, a fost unul dintre cei care au reinfiintat   PNŢCD. A fost vicepreşedinte al partidului şi preşedinte al organizaţiei Capitalei imediat după 1990. In tinereţe a fost membru al echipei naţionale de rugby şi preşedinte al Federaţiei de specialitate;  (n. 1919).

·         2009: A decedat celebrul coregraf american Merce Cunningham, unul dintre artistii care au revoluţionat dansul contemporan; (n.aprilie 1919).

Sărbători

  • În calendarul ortodox: Sf Sfințit Mc Ermolae; Sf Mc Paraschevi din Roma; Sf Cuv Ioanichie cel Nou de la Muscel
  • În calendarul romano-catolic: Sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria
  • In  Cuba:  Sărbătoare naţională –  Ziua Insurectiei Nationale sau “Miscarea de la 26 iulie 1953”.
  • In  Liberia: Sărbătoare naţională. Proclamarea independenţei (1847).
  • In Maldive: Sărbătoare naţională. Proclamarea independenţei (1965).


RELIGIE ORTODOXĂ 26 Iulie

Sf Sfințit Mc Ermolae; Sf Mc Paraschivi din Roma; +) Sf Cuv Ioanichie cel Nou de la Muscel

În aceasta luna, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Ermolae, si cei împreuna cu dânsul.

Acesti sfinti erau preoti din clerul Bisericii Nicomidiei, ramasi dintre sfintii douazeci de mii ce au fost arsi acolo de tiranul Maximian (284-305) in anul 303 (28 decembrie), fiind ascunsi într-o camara.
Dar fiind prins tânarul Pantoleon (nimeni altul decât Marele Mucenic Pantelimon, praznuit la 27 iulie) si nestiind sa minta, a spus ca de preotul Ermolae era învatat în cele crestinesti si a fost botezat.
Si îndata au trimis de l-au adus pe Ermolae la Maximian, si cu el au adus slujitorii si pe insotitorii lui, Ermip si Ermocrat.
Stând sfintii la întrebare, si propovaduind cu îndrazneala ca Domnul Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat, li s-au taiat capetele, in anul 305 de la Hristos.
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Preacuvioasei Mucenite Paraschevi din Roma.

Sfânta Muceniţă Paraschevi s-a născut pe vremea împăratului Adrian (117-138) într-un sat care se afla în hotarele Romei celei vechi, din părinţi creştini cu numele Agaton şi Politia. Aceştia păzeau fără preget poruncile Domnului, dar nu aveau copii. Pentru aceasta se rugau cu stăruinţă lui Dumnezeu ca să le dăruiască şi lor rod pântecelui. Ascultându-le rugămintea, milostivul Dumnezeu le-a dăruit o fiică, născută în ziua a şasea a săptămânii, adică vineri, şi au numit-o Paraschevi, fiindcă în limba greacă ,,vineri” se zice „paraschevi”. Din fragedă pruncie mama sa a învăţat-o toate tainele credinţei creştine, iar copila se îndeletnicea necontenit cu rugăciunea şi cu citirea sfintelor cărţi.
După ce părinţii ei au răposat, ea a împărţit săracilor toate averile şi a mers la o mănăstire, luând chipul monahicesc. Acolo a vieţuit în ascultare, rugăciune şi nevoinţă, dobândind mare har de la Dumnezeu, pentru care a primit binecuvântarea de a ieşi la propovăduirea numelui lui Hristos, şi pe mulţi păgâni i-a adus la Sfântul Botez. Dar cuvântul cel cu putere şi minunile ei au atras invidia iudeilor.
În acea vreme împărăţea la Roma Antonin Piul (138-161), la care iudeii s-au dus şi au pârât-o, zicând: „O oarecare femeie, cu numele Paraschevi, propovăduieşte pe Iisus, fiul Mariei, pe care părinţii noştri L-au pironit pe cruce”. Auzind acestea, împăratul a poruncit să o aducă înaintea lui. Văzând priceperea şi frumuseţea ei, Antonin s-a mirat şi i-a zis: „Dacă te vei pleca mie şi vei aduce jertfă dumnezeilor noştri, te voi face moştenitoare a multe daruri, iar dacă nu te vei pleca, la multe chinuri te voi da”. Sfânta, vorbind cu glas tare, i-a răspuns: „Să nu-mi fie mie a mă lepăda de numele lui Hristos, Dumnezeul meu. Iar zeii, care n-au făcut cerul şi pământul, să piară”. Împăratul, aprinzându-se de mânie, a poruncit să i se pună pe cap un coif de fier înroşit în foc. Sfânta, însă, a fost păzită cu dumnezeiască rouă şi a scăpat nevătămată. Văzând o minune ca aceasta, mulţi ostaşi, care erau de faţă, au crezut în Domnul în acel ceas. După aceasta, a poruncit împăratul să o arunce într-un cazan cu smoală şi untdelemn în clocot. Prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta se arăta ca şi cum se răcorea, ceea ce l-a făcut pe împărat să o roage să-i arunce în faţă smoală şi ulei, să vadă dacă sunt sau nu fierbinţi. Atunci Sfânta i-a aruncat în faţă, iar împăratul şi-a pierdut îndată vederea. Dar, înfricoşat, a cerut Sfintei să-i redea lumina ochilor. Atunci Muceniţa s-a rugat şi i-a redat vederea împăratului, care, crezând în Hristos, a eliberat-o.
După aceea, Sfânta a mers într-o cetate al cărui dregător se numea Asclipie şi care a întemniţat-o pentru propovăduirea sa. A chinuit-o îndelung, dar Mântuitorul a cercetat-o în temniţă şi i-a vindecat rănile. A doua zi a fost dusă în templul lui Apolo, dar Sfânta, rugându-se, a făcut să cadă la pământ statuile idolilor. Atunci a fost osândită să fie aruncată într-o groapă adâncă de lângă cetatea lor, în care îţi avea sălaş un balaur înfricoşător. Sfânta însă a ucis balaurul cu semnul Sfintei Cruci, apoi, aducând la credinţă pe dregătorul Asclipie şi pe mulţi din cetate, a mers în alte locuri la propovăduire.
În cele din urmă a ajuns la cetatea Tempi, din Grecia, unde era dregător un anume Tarasie. Acesta, aflând că Sfânta este în cetate, a chemat-o înaintea scaunului său de judecată şi a întrebat-o despre credinţa sa, iar ea a răspuns că este creştină şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeul adevărat. Atunci dregătorul a poruncit să fie adus un cazan de aramă plin cu untdelemn, smoală şi plumb, să se aprindă foc sub el, iar Sfânta să fie aruncată în el. Dar, venind un înger al lui Dumnezeu, a stins focul şi a răcorit cazanul, iar Sfânta a rămas nevătămată. Văzând această minune, dregătorul a supus-o la mai multe chinuri, însă Sfânta a rămas neatinsă şi nici credinţa ei cea tare n-au putut să o clintească. Mai pe urmă i-a tăiat capul cu sabia, iar sufletul ei s-a înălţat la veşnicele lăcaşuri, în anul 140.
Moaştele ei s-au arătat izvor de multe tămăduiri şi minuni pentru toţi cei ce vin la ele cu credinţă, fiind mai ales cunoscute pentru darul de a vindeca bolile ochilor. Unele părţi din sfintele ei moaşte se află şi în ţara noastră, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, precum şi în alte biserici şi mănăstiri.


Sf Cuv Ioanichie cel Nou de la Muscel

Acest Cuvios plăcut lui Dumnezeu s-a născut din părinti evlaviosi, trăitori în tinutul Muscelului. Din fragedă tinerete, ascultând chemarea lui Hristos, s-a despărtit de toate plăcerile si ispitele lumii desarte si s-a retras în Mănăstirea Cetătuia, Negru-Vodă, de pe valea Dâmbovitei, unde s-a călugărit si a deprins, de la părintii îmbunătătiti ai asezământului, primele reguli ale vietii ascetice. A cunoscut pe multi dintre sihastrii care locuiau în vremea aceea în jurul mănăstirii. Datorită numărului mare de pustnici, una din vaile ce inconjoara manastirea, era numita, Valea Chiliilor asa cum si astazi pastreaza aceasta denumire..
A fost un sfatuitor al Voievodului Mihai Viteazul care dupa batalia de la Calugareni a poposit 3 luni in Cetatuia lui Negru Voda.
Minunatul Ioanichie, după ce a deprins modul de viată al călugărilor iscusiti, luând binecuvântare, s-a retras într-una din pesterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 40 de ani.
In timpul nevointei sale in pestera de langa manastirea actuala, era cautat pentru sfat de Voievodul Matei Basarab , de boierii si de curtenii acestuia.
Petrecând multă vreme în rugăciune si aspră nevointă, Dumnezeu i-a descoperit multe din tainele Sale, care l-au întărit să rabde toate ispitele războiului nevăzut. Cunoscându-si dinainte sfârsitul, minunatul părinte Ioanichie,si-a încrustat anul trecerii la cele vesnice – 1638 pe peretele pesterii sale, apoi culcandu-se pe patul de piatra si-a dat sufletul in mainile Domnului.
Un murmur de rugaciune a umplut muntele, în ziua de 26 iulie 1638,cand cuviosul a adormit întru Domnul. Acest murmur se aude si azi de cei ce urca spre biserica Cetatuii. Firea necuvântătoare i-a slujit, căci un păianjen i-a tesut deasupra trupului o pânză, ca un epitaf. Asa, moastele Sfântului, au rămas multi ani.
Din rânduială dumnezeiască, moastele lui s-au aflat în anul 1944 de catre egumenul schitului Pimen Barbieru si de monahul Isidor, care observand grota suspendata pe munte, s-au coborat pe o franghie si astfel au descoperit pe cuviosul. . În timpul comunismului s-a dat dispozitie să fie îngropate moastele Sfântului în cimitirul mănăstirii.
După 1990 Biserica recăpătând libertatea de a-si manifesta misiunea în rândul credinciosilor, staretul reînfiintatei mănăstiri Cetătuia Negru Vodă, împreună cu tot soborul, au redescoperit moastele Sfântului Cuvios Ioanichie Schimonahul si le-a reasezat spre închinarea credinciosilor în biserica mare a mănăstirii. Astăzi ne putem închina la acest odor din Valea Chiliilor, din care ies multime de minuni, unele consemnate de vietuitorii mănăstirii, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate.
În sedinta de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009 s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Arges), cu ziua de prăznuire la 26 iulie.
Sfântul Cuvios Ioanichie este considerat un sfant ocrotitor al familiilor si un mijlocitor al acelora ce vor a avea copii.
Din multele minuni savarsite de Sfantul Cuviosul Ioanichie amintim de tamaduirea minunata a unui copil bolnav de leucemie, a unor suferinzi de cancer, deschiderea graiului unor copii, redarea linistii si alungarea vrajbei din casele acelora ce ajunsesera la divort, precum si mijlocirea in rugaciune a celor ce mult si-au dorit a avea prunci insa chiar medicii au fost neputinciosi la cererea lor, dar sa nu se uite ca: “ceia ce este cu neputinta la oameni, este cu putinta la DUMNEZEU”.

RUGACIUNE CATRE SFANTUL IOANICHIE
Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugam tie ca cel ce esti mijlocitor inaintea Tatalui Ceresc, sa ne intaresti in dreapta credinta, sa fim plini de dragoste fata de aproapele, sa avem in casele noastre binecuvantarea lui Dumnezeu, spor in cele ale noastre, pace si intelegere. Tie ne rugam, ca fii nostri sa fie intelepti, cu dragoste fata de parinti, ascultatori si sprijin in batranetele noastre.
Tu, cel ce ai fost sfatuitor al Domnitorilor Tarii Romanesti, sa ne dai sfat si ajutor in vreme de ispita, de necaz si boala.
Asa cum pe altii i-ai tamaduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, asa tamaduieste-ne si pe noi de neputinte.
In vreme de primejdie ne intareste si ne apara.
Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apara dimpreuna cu Dansa si casele, familiile, rudeniile, prietenii si cunoscutii nostri.
Minunile tale sa le arati si peste noi asa cum ai facut de veacuri cu cei ce s-au rugat tie.
Ne incredem in ajutorul tau si-ti cerem sa fii mijlocitor inaintea lui Dumnezeu pentru ca cererile noastre sa-si afle raspunsul.
Sfinte Ioanichie, roaga-te pentru noi. AMIN !

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.



ARTE 26 Iulie

INVITAŢIE LA OPERĂ 26 Iulie

Parsifal de Richard Wagner: 


INVITAȚIE LA BALET 26 Iulie

Merce Cunningham, coregraf american






MUZICĂ 26 Iulie

Egizio Massini
.


Erskine Hawkins, trompetist, compozitor şi şef de orchestră american
Erskine Hawkins and His Orchestra:





Al Banks, vocalist american (Turbans).
THE TURBANS - 



Bobby Hebb, cântăreţ, compozitor şi multi-instrumentist american.





Neil Landon, vocalist britanic (Ivy League, Flowerpot Men, Fat Mattres, Main Hourse Airline).
Neil Landon: 



Brenton Wood (Alfred Smith), cântăreţ, compozitr şi pianist american (Little Freddy & The Rockets).





Dobie Gray (Leonard Victor Ainsworth), cântăreţ, compozitor şi actor american






Mike Jegger






Roger Taylor – Quinn



Duncan Mackay, pianist britanic (Baker Gurvitz Army, John Hiseman, Cockney Rebel, 10 CC, Alan Parsons).





Danny Stagg, chitarist şi basist american (Kingdom Come).






Miranda Joyce, saxofonistă, compozitoare şi vocalistă britanică (Belle Stars).
The Belle Stars 


 ÎNREGISTRĂRI NOI: 

The Best of Yiruma Piano Greatest Hits Full Album - All The Time Instrumental Piano




JULIO IGLESIAS - LO MEJOR DE LOS GRANDES ÉXITOS 2018





Whitney Houston Greatest Hits full album - Best Songs Of Whitney Houston





1 Hour Cello Suites | Johann Sebastian Bach | Classical Baroque Music



George Michael Greatest Hit Full Playlist 2018 - The Very Best of George Michael





POEZIE 26 Iulie

Cezar Baltag

Biografie Cezar Baltag

Cezar Baltag (Mălineşti-Hotin, 26 iulie 1939 – 26 mai 1997, Bucureşti), fiul preotului Porfirie Baltag şi al Margaretei Baltag (n. Alexandrescu), este un poet român, eseist şi tâlmăcitor modern, strălucit militant împotriva stalinismului cultural, împotriva proletcultismului, unul dintre cei mai valoroşi reprezentanţi ai generaţiei resurecţiei şi a paradoxismului, alături de Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Adrian Păunescu ş.a.

După absolvirea cursurilor liceale, în 1955, la Piteşti, urmează – între anii 1955 şi 1960 – cursurile Facultăţii de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. Funcţionează ca redactor la Gazeta literară (între anii 1960 şi 1968), ca redactor-şef adjunct la Luceafărul (din 1968 şi până în 1974), apoi ca redactor la Viaţa românească. Debutează în 1960, cu un volum de versuri ale ieşirii din trena stalinismului cultural, Comuna de aur, volum „girat“ în faţa proletcultismului epocii de criticul „deschiderilor veluroase“, Paul Georgescu. Apoi, „decada de aur“ a volumelor sale de versuri cuprinde:

Vis planetar (1962), 
Răsfrângeri (1966), 
Monada (1968), 
Odihnă în ţipăt (1969), 
Şah orb (1970), 
Madona din dud (1973), 
Unicorn în oglindă (1975), 
Poeme (1981), 
Dialog la mal (1985), 
Euridice şi umbra (1988), 
Chemarea numelui (1995), 
Ochii tăcerii (1996) etc. 
Eseistul se remarcă prin Paradoxul semnelor (1996); iar tâlmăcitorul din limba franceză, prin traducerea unor vestite lucrări semnate de Mircea Eliade – Istoria credinţelor şi ideilor religioase, vol. I, II, III, Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1981, 1986 şi, respectiv, 1988; Dicţionar al religiilor (de M. Eliade şi Ioan P. Culianu), Bucureşti, Ed. Humanitas, 1993; etc.

Noapte senină
Unde esti, inelul meu de ARGINT
a venit primavara si tu tot nu apari
noaptea asta senina e bolnava de prezenta ta
uite, rasare la orizont otravitorul
Antares,
daca ma uit mai multa vreme la el
prietenii mei vor muri
si eu nu pot indura
atita tristete
Unde esti, fereastra mea de demult,
creste iarba si tu nu mai vrei sa fii.
nu mai stiu de cind ratacesc pe strazi
fara tine
daca ma opresc o clipa au sa cada
zilele
ora proscrisului si a femeii tinere
a trecut
si eu nu mai pot privi de unul singur
atitea stele
Unde esti, inocenta si vinovatia mea,
unde esti torta mea ginditoare,
am visat ca priveam marea si tu veneai
pe brizanti dinspre larg
rosteai ceva nedeslusit, te ridicai in picioare
pe creasta valului
si aproape de tarmii mei inlacrimati
dispareai iarasi

Unde esti, inocenta si vinovatia mea, unde esti, intrebare?

În prag
Propozitie visata :
Sa nu pleci, l-ai vazut
cum a venit ? sa nu pleci !
Soarele e un mar cazator
in directia
Lebedei
si luminarea tipa ca si cum ar vrea
sa evadeze din flacara.
patul, cartile, hainele, posibilul terestru
cade un mar intr-o dupa-amiaza din acest secol
si un porumbel speriat isi ia zborul de pe o perna
asprii
ca si cum ar cosi

Moartea e un actor in intuneric
el poarta pe umeri
tacerea unei usi
el vine incet, isi joaca strigatul lui cu mirare
ridica un felinar, face lumina
si deodata
soapta filfiie prelung pe buzele tale
ca liliacul intrat fara veste intr-un tunel nesfirsit

Meduza
A sosit o mireasa lenesa
rochie de voal fara trup
si deodata inotatorul cel singuratic
s-a impotmolit in carnea ei nevazuta,
falfaitoare
Vede lumea ca inainte,
spinteca unda la fel pe tarm femeia iubita ii face inca semne cu mana doar cerul s-a ingreunat parca
si numai o pasare care tipa scurt l-a vazut cum a cazut deodata in
groapa transparenta
Cand te-ai deschis in mine clopot de albus plans pestera a inotatorilor vesnici falfaitoare ?
Tu umbrela luminoasa rochie de voal fara trup
mireasa inexistenta spune-mi, unde s-a spart valul care m-a imbrancit
in carnea ta nevazuta ?
Sunt cel de acum o secunda.
Marea ma loveste la fel numai pasarea alba stie ca nu ma mai pot intoarce



TEATRU/FILM 26 Iulie

De G B Shaw

Biografie G B Shaw
George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin - d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat cel mai mare dramaturg de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât şi în calitate de critic de artă şi publicist politic.
Motivaţia Juriului Nobel: "pentru opera sa care este marcată de idealism şi umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumuseţe poetică "
George Bernard Shaw s-a născut la Dublin în Irlanda, în familia unui mic funcţionar. Întrucât resursele materiale ale părinţilor erau foarte limitate, Shaw n-a putut merge la universitate, lucru pe care, de altfel, nu l-a regretat, socotind că "nu prea avea ce să înveţe acolo". La vârsta de 20 de ani pleacă la Londra şi îşi încearcă forţele în gazetărie şi literatură. Primul său roman "Lipsă de maturitate" (Immaturity) i-a fost respins de editura "Chapman and Hall". Atras de mişcarea socialistă, devine în 1884 unul dintre fondatorii "Societăţii fabienilor" (Fabian Society), din care s-a format mai târziu partidul laburist englez. Scrie un mare număr de articole şi pamflete pe teme sociale şi politice, remarcându-se ca publicist cu un stil caustic şi combativ. Continuă şi activitatea literară şi reuşeşte să publice primele romane: "Un socialist individualist" (An Unsocial Socialist, 1884), "Profesiunea lui Cashel Byron" (Cashel Byron's Profession, 1885), "Dragoste printre artişti" (Love Among Artists, 1887). Shaw este atras de teatrul realist al scriitorului norvegian Henrik Ibsen şi scrie eseul "Chintezenţa Ibsenismului" (The Quintessence of Ibsenism, 1891), devine admirator al muzicii lui Richard Wagner, pe care îl apără împotriva publicului englez refractar în cartea "Wagnerianul perfect" (The Perfect Wagnerite, 1898).
Încă din 1885 Shaw a început să scrie o piesă de teatru în colaborare cu William Archer, dar ei nu s-au putut înţelege şi piesa a fost abandonată. Shaw a extras schiţele iniţiale şi, dezvoltându-le, a creat prima sa piesă "Casele văduvilor" (Widowers' Houses), reprezentată în 1892. Această piesă şi cele ce au urmat au provocat o adevărată furtună în lumea teatrală şi literară. Popularitatea lui a crescut însă cu fiecare nouă piesă, la sfârşitul secolului Shaw era deja cunoscut ca cel mai de seamă dramaturg al timpului. Devenit celebru, a continuat până la sfârşitul vieţii să participe la viaţa social-politică. Poziţia lui era ambiguă, salută revoluţia socialistă din Rusia şi se declară entuziast după vizita făcută în Uniunea Sovietică în anii 30, anii marilor epurări staliniste, în acelaşi timp condamnă regimurile totalitare şi este adept al democraţiei. A murit în 1950 la vârsta înaintată de 94 de ani în reşedinţa sa din Ayot Saint Lawrence.

George Bernard Shaw - Seducătorul (Teatru Radiofonic): 

George Bernard Shaw - Pygmalion (Teatru Radiofonic): 

George Bernard Shaw - Ecaterina Cea Mare (Teatru Radiofonic): 

 George Bernard Shaw - Discipolul Diavolului




Cu Monica Ghiuță

Biografie Monica Ghiuță
Nascuta in frumoasa si dulcea Bucovina, tatal sau a fost diaconul Mitropoliei din Cernauti, iar aici, dupa razboi a fost seful compartimentului de nord de la Opera Romana iar mama sa a fost o eminenta invatatoare la Scoala Centrala din Bucuresti. Inca de cand era in clasa a X-a, voia sa faca Medicina, dar odata ce a dat la I.A.T.C. din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1964, profesorul ei George Maruta, actor la Bulandra, i-a spus: «Sa stii ca si in actorie poti sa faci aceleasi disectii pe care le faci si la anatomie, doar ca aici faci disectii pe sentimente!»(dupa declaratia actritei in Jurnalulul National). 

Insumand peste 100 de roluri in teatru, film sau piese radiofonice, actrita nu a avut partituri deosebite in film , debutand in 1966 in filmul " Vremea Zapezilor ", devenind cunoscuta cu rolul de fata batrana din " Toamna Bobocilor" /1975, interpretand roluri de plan doi, in registru dramatic, dar se poate bucura de cateva premii de interpretare obtinute de-a lungul anilor: Pelicanul de Argint la al treilea Festival al Filmului romănesc de la Mamaia / pentru filmul de debut si Premiu de interpretare pe ţară / pentru rolul din Cocosul de argint.

Contrar asteptarilor, dupa, "revolutie" este deosebit de solicitata de regizorii romani de film si joaca diverse roluri secundare in filme celebre ca :"E pericoloso sporgersi ","Faimosul Paparazzo ", "Filantropica", "Logodnicii din America" si in 2009 in "Casanova, Identitate feminina", dovedind ca si dupa varsta pensionarii, talentul si seriozitatea interpretarilor ei au ramas aceleasi.

Pe 15 mai 2008 a fost atacata de cainii maidanezi in zona Unirii unde locuieste singura, intr-o garsoniera, mai mult chiar, spune ea, una dintre muşcături i-ar fi pus în pericol viaţa fiind la numai câţiva centimetri de artera femurală. „Eu cer emanciparea ţării cu privire la atitudinea faţă de aceşti câini. Nu înseamnă că sunt de acord cu eutanasierea lor. Eu vreau ca toată lumea să plece integră de acasă şi seara să se întoarcă la fel“, si dupa sesizarea la politie si darea in judecata a Primariei sect 5 cerand 10 000 lei daune morale si 150 de lei daune materiale, adica atat cat a dat pe tratamentul contra turbarii, s-a ales cu un atac pe palierul blocului unde locuieste de un vecin de nationalitate araba, iubitor de animale care s-a repezit la ea cu cutitul, strigandu-i: "Te omor, nenorocito!" si "Te omor, catea ordinara!", banuind-o pe aceasta ca i-ar fi omorat cainele.

In prezent este foarte cunoscuta pentru reclama Tv. cu "Bunica" facuta la un produs alimentar, continua sa filmeze si sa joace pe scena Teatrului Mic din Bucuresti si viseaza la călătorii in Italia, Franţa etc. : "Imi plac foarte mult călătoriile. Apreciez lucrurile mărunte, pentru că dacă nu apreciezi lucrurile acestea nu poţi inţelege lucrurile mari. Pe această idee imi calez viaţa de acum, la apusul carierei.

·         Carmen (2013) - mama lui Puiu Trailer
·         O poveste de dragoste, Lindenfeld (2013) - Irma Trailer
·         Unsere große Zeit / Our Big Time (2012)
·         Umilință (2011) - Bãtrana 1 Trailer
·         Viața mea sexuală (2010) Trailer
·         Der geköpfte Hahn / Cocoșul decapitat (2008) - Contesa Filality Trailer
·         Logodnicii din America (2007) - Eliza Trailer
·         Binecuvântată fii, închisoare (2002) Trailer
·         Filantropica (2002) - Mama
·         Proprietarii de stele (2001)
·         Faimosul Paparazzo (1999) Trailer
·         Triunghiul Morții (1999)
·         Une mere comme on n'en fait plus (1997) - Mme Augier
·         A részleg / The Outpost (1995)
·         In fiecare zi e noapte (1995) - Doamna Georgescu
·         Dark Angel: The Ascent (1994) - Nun
·         Începutul adevărului / Oglinda (1994)
·         E pericoloso sporgersi (1993) - Cristina's Mother
·         Neintelegerea (1991)
·         Raliul (1984)
·         Totul pentru fotbal (1982) - sotia fotbalistului Dobre
·         Iata femeia pe care o iubesc (1981)
·         Ștefan Luchian (1981) Trailer
·         Bietul Ioanide (1980) - dublaj voce Cati Zanoaga
·         Ciocolata cu alune (1978)
·         Iarna bobocilor (1977) - Silvia
·         Sa umplem Pamantul cu visuri / (1977)
·         Dincolo de pod (1976) - Podarita
·         Toamna bobocilor (1975) - Silvia
·         Tată de duminică (1974)

Copilul din stele (teatru radiofonic ) Fantezie: 

Fii cu ochii pe fericire (1999): https://youtu.be/wIo_5q_6INY;
O capodoperă interzisă: „Doi bărbați pentru o moarte”: 



Cu Dan Condurache
Biografie Dan Condurache
S-a nascut la Dorohoi, reședința fostului județ cu același nume, azi in judetul Botosani, pe 26 iulie 1952. 
A copilarit la Stancesti, in casa bunicilor si asculta cu mare placere piese de teatru radiofonic. A absolvit un liceu cu profil real in orasul natal si s-a hotarat sa plece la Bucuresti, sa dea admitere la teatru. A fost admis din prima si in 1975 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorilor 
Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher.
Anii formarii i-au fost marcati de influenta marelui actor Octavian Cotescu.
Din 1975 a jucat la Teatrul Mic din capitala. Are zeci de roluri interpretate dar isi aminteste debutul ca actor in spectacolele Nu suntem ingeri de Paul Ioachim-rolul Petre, si Galileo Galilei, de Umberto Eco-rolul calugarului tanar. Alte spectacole in care a jucatin cei 35 de ani petrecuti in acest teatru: Spionul balcanic- de Dusan Kovacevici, Peer Gynt- de H. Ibsen, Coriolan- de W. Shakespeare, Pluralul englezesc- de Alan Ayckbourn, Neguțătorul din Veneția- de W. Shakespeare, Bigamul- de Ray Cooney, Jacques și stapanul sau- de Milan Kundera, Sa-i imbracam pe cei goi- de Luigi Pirandello etc.
A jucat si in piese de teatru radiofonic, indragite din vremea copilariei: Troilus și Cressida, Scorpia îmblânzită, Romeo și Julieta de William Shakespeare, Anonimul venețian de Giuseppe Berto, Gulliver în Țara piticilor de Jonathan Swift, Manechinul sentimental de Ion Minulescu, s.a..
La televiziune a jucat in spectacolele: Egmont- de J. W. Goethe, Moartea unui comis-voiajor- de Arthur Miller, Prizonier la Auschwitz- de Alain Bosquet.
Primul rol intr-un film de televiziune l-a avut in 1976, cand a jucat Ionel din Domnisoara Nastasia.
Debutul pe marele ecran a avut loc in 1982, in filmele La capatul liniei si Calculatorul marturiseste. Au urmat multe alte pelicule, printre care: Intunecare, Furtuna în Pacific, Batalia din umbra, Drumul cainilor, Sezonul pescarusilor, Kilometrul 36, Balanta, Vulpe-vanator, Stare de fapt, Femeia visurilor,In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura, Nunta muta, Evadarea, Tradarea, Semnul dragostei si multe altele.
A jucat si in telenovele romanesti: Regina (Don Antonucci), Aniela (Iorgu Vulturescu) si de curand in serialul In numele Onoarei (Matei Stiuca).
Sotia sa de peste 30 de ani se numeste Creola si au impreuna doi copii: Sebastian si Irina.

·         Portrete în pădure (2017) - comisar Trailer
·         De ce eu? (2015) - procuror Iustin Petruţ Trailer
·         Tamara, Echelon / Tamara Echelon (2015) - Gelu
·         Blu (2012)
·         Iubire și onoare (2011) - Matei Ştiucă
·         Dacă bobul nu moare (2010) - Nicu Trailer
·         Aniela (2009) - Iorgu Vulturesco
·         Nunta mută (2008) - nuntaş Trailer
·         Regina (2008)
·         Bucuresti - Berlin / București - Berlin (2005) - Tatal
·         Drept la tinta (2005)
·         Femeia visurilor (2005) - Thomas Trailer
·         Hacker (2004) - Dl. Penu
·         Sindromul Timisoara - Manipularea (2004) - Maritan
·         Une place parmi les vivants (2003) - Roger
·         Les percutés / Țăcăniții (2002)
·         In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura (2001) - Dumitru
·         Les 7 vies du docteur Laux (2000) - Georges, Garnier
·         Manipularea (2000)
·         Fii cu ochii pe fericire (1999)
·         Aerisirea (1997)
·         Nekro (1997)
·         The Vampire Journals (1997) - Anton
·         Une mere comme on n'en fait plus (1997)
·         Vertiges  (1997) -  Chef flic / ... (2 episodes, 1998-2001)
·         Prea târziu (1996)
·         Semne în pustiu (1996) - Dan
·         Stare de fapt (1996)
·         Un detinut la Auschwitz / (1996)
·         Hotul noaptea / (1995) - hotul

Nouasprezece Trandafiri de Mircea Eliade (Teatru Radiofonic): 

Trenul de aur (1986):


GÂNDURI PESTE TIMP 26 Iulie

George Bernard Shaw – Citate:

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...