sâmbătă, 28 iulie 2018


MATERIALELE SELECȚIONATE PENTRU DUMNEAVOASTRĂ, SPECIFICE ZILEI DE 30 IULIE 2018 VĂ AȘTEAPTĂ SĂ LE RĂSFOIȚI

Bună ziua, prieteni!
Să începem noua săptămână cu voie bună!
Iată un grupaj muzical plăcut:

Best Elegant Orchestra For Love Latin Melodies - Granada Collection





ISTORIE PE ZILE 30 Iulie
Evenimente

·         634: S-a desfasurat batalia  de la Ajnadayn, in valea  Elah, in Israelul de azi,prima mare batalie dintre armatele Bizantine si cele arabo-musulmane. Lupta s-a incheiat cu victoria decisiva a musulmanilor, Islamul instaurandu-se definitiv in Siria, Palestina si mai apoi in Egipt.
·         762: Abu Ja’far Abdallah ibn Muhammad al-Mansur  al doilea calif abasid a fondat orasul Bagdad, actuala capitala a Irakului. Madinat al Salam (orasul pacii) cum numeste Al Mansur noul oras, era situat pe malul vestic al fluviului Tigru, în aceeași vale în care se aflaseră unele dintre cele mai puternice capitale ale lumii antice (Babilon, Ninive, Ur, Ctesiphon). Mult timp Madinat al Salam rămâne numele oficial al orașului, utilizat în documentele oficiale, pe monede etc. Orasul avea un  diametru de 2 km. și era împrejumit de ziduri duble și de un șanț de apărare, iar zona centrală dispunea de un al treilea zid, înalt de aproape 15 metri, cu  patru porți de acces dinspre principalele regiuni ale imperiului: Khorasan, Siria, Basra si Kufa.  În numai câțiva ani, orașul a devenit  un important centru comercial și politic și câștigă un prestigiu neegalat în Evul Mediu decât de Constantinopol. 
·         1552: Garnizoana creştină a cetăţii Timişoarei se predă turcilor în schimbul promisiunii acestora de a o lăsa să plece nevătămată. Turcii nu şi-au respectat promisiunea, iar la ieşirea garnizoanei din cetate, au masacrat-o. Din acest moment şi până la eliberarea zonei de către austrieci în secolul al XVIII-lea, cetatea Timişoarei va ramane posesiune  otomana si resedinta a beilor turci.
·         1619: În colonia engleza Virginia,din America de Nord, sunt aduşi din Africa, primii sclavi negri.
·         1625 - A ieşit de sub tipar cea dintâi carte a tiparniţei româneşti de la Câmpulung, "Molitvelnicul slavonesc".
·         1656: Forțele suedeze sub comanda regelui Carol X Gustav înving forțele polono-lituaniene în bătălia de la Varșovia.
·         1792: In timpul Revolutiei Franceze, in urma decretului care proclama “Patria in pericol”, sosesc la Paris voluntari inrolati la Marsilia, cantand melodia ce reprezinta si astazi imnul national al Frantei: “La Marseillaise”.
La Marseillaise
 a fost compusă (text inițial și muzică) de Rouget de Lisle,  în noaptea de 25/26 aprilie, după declararea  războiului cu Austria. Titlul sau  inițial a fost „Cântecul de război al armatei de pe Rin”.
·         1866: In Romania este promulgata noua lege electorala, pe baze censitare. Corpul electoral era impartit in patru colegii pentru Camera Deputatilor si doua colegii pentru Senat.
·         1884 se înfiinţează la Bucureşti Institutul Meteorologic Central din România.
·         1896: Tudor Arghezi debuteaza în revista “Liga ortodoxa”, editata de Al. Macedonski. Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967) scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului.

·         1898: Will Kellogg inventeaza fulgii de porumb.
·         1903: A început al II-lea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia. În cadrul acestuia s-a produs sciziunea "bolșevicilor" (majoritari) Lenin, Troțki, Martov, de "menșevici" (minorotari) (Plehanov, Axelrod).
·         1905 – Louis Trousselier a încheiat Turul Franței la ciclism pe primul loc, iar locurile 2 și 3 au fost ocupate de Hippolyte Ancoutourier și Jean-Baptiste Dortignaq
·         1911 – Turul Franței se încheie cu victoria lui Gustave Garrigon, urmat în clasament de Paul Duboc și Emile Georget
·         1912Împăratul Meiji moare și este succedat de fiul său, Yoshihito, care este cunoscut ca Împăratul Taishō.
·         1921: este adoptată Legea pentru definitivarea reformei agrare în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.
·         1929: este adoptată Legea pentru reorganizarea penitenciarelor şi instituţiilor de prevenţie în baza căreia se recunoaşte regimul politic în închisori (în art. 12 alineatul 6 se prevede: „Când detenţiunea este pronunţată ca pedeapsă politică, condamnaţii vor fi închişi în celule numai dacă vor cere şi dacă construcţiunea penitenciarului permite ceasta. De asemenea deţinuţii politici vor purta îmbrăcămintea lor proprie, vor coresponda prin scrisori, primi cărţi, reviste şi orice fel de publicaţii, vizite şi să-şi procure lucrurile necesare de dormit, alimente prin propriile lor mijloace conform dispoziţiilor regulamentului. Ei vor fi obligaţi să muncească, însă vor avea facultatea să-şi aleagă una din muncile practicate în penitenciar, sub supravegherea directorului penitenciarului, să se îndeletnicească cu o muncă intelectuală").
·         1930 – se joacă finala Campionatului Mondial de fotbal din Uruguay.Pe stadionul Centenario din Montevideo, echipa țării gazdă trece cu 4-2 de Argentina. Golurile gazdelor au fost semnate de Dorado, Cea, Iriarte și Castro, iar pentru argentinieni, Peucelle și Stabile. Cu reușita din finală, Stabile a devenit golgeterul turneului, cu 8 goluri.
·         1932: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Los AngelesCalifornia.
·         1933 – Marea Britanie învinge cu 3-2 naționala Franței în finala Cupei Davis, care a avut loc, la Paris
·         1939 – Sylvere Maes se impune în Turul Franței, urmat de Rene Vieto și Lucien Vlaeminck
·         1941Al doilea război mondial: Guvernul polonez aflat în exil și Stalin semnează un acord de ajutor mutual în lupta împotriva lui Hitler, ce include și o amnistie pentru cetățenii polonezi deprivați de libertate pe teritoriu sovietic și formarea unei armate poloneze sub comanda generalului Wladyslaw Anders, eliberat dintr-o închisoare din Moscova.
·         1942 - Generalul de Gaulle, aflat în exil la Alger, formează "Comitetul Naţional de Eliberare".
·         1945Al doilea război mondial: Submarinul japonez I-58 aflat sub comanda lui Mochitsura Hashimoto scufundă vasul american USS Indianapolis. Comandamentul Forțelor Navale nu a avut cunoștință de scufundarea navei până când n-au fost reperați supraviețuitori trei zile și jumătate mai târziu. Din cei 1196 membri ai echipajului au supraviețuit 321.  Cea mai mare pierdere de vieţi din istoria Marinei Americane! Japonezii scufundă crucișătorul american USS Indianapolis. Din echipajul de 1196 de oameni, 300 mor la momentul atacului japonez, iar 600 vor pieri în zilele următoare din cauza hipotermiei, deshidratării și atacurilor de rechini. Povestea navei USS Indianapolis începe cu mult înainte de 30 iulie. Construită în 1930, aceasta a fost martora atacului de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941) şi a transportat bomba atomică “Little Boy”, ce va distruge oraşul japonez Hiroshima (6 august 1945). În 12 minute s-a scufundat luând în adâncuri 300 de oameni! Pe 28 iulie 1945, Indianapolis primește ordine să se alăture navei USS Idaho în golful Leyte din Filipine pentru a se pregăti pentru invazia Japoniei.
Așadar, nava pornește singură, fără escortă, spre Leyte. Imediat după miezul nopții, pe 30 iulie, ea a fost lovită de două torpile lansate de submarinul japonez I-58, aflat sub comanda lui Mochitsura Hashimoto.
Prima torpilă a explodat în prora navei, la nivelul apei. A doua a lovit nava direct în mijloc, chiar în zona unde erau situate rezervoarele de combustibil şi încărcătura de obuze şi proiectile. Exploziile rezultate au dus literalmente la despicarea navei, întrerupând definitiv alimentarea cu energie electrică. În câteva minute, nava a început să ia apă şi să se scufunde. Din echipajul iniţial, care număra 1.196 membri, circa 900 au supravieţuit exploziilor şi s-au aruncat în apă. 12 minute mai târziu, una dintre cele mai mari nave de război americane din cea de-a doua Conflagraţie Mondială avea să dispară pentru totdeauna, înghiţită de apele Pacificului. Majoritatea supravieţuirilor se aflau în apă, având asupra lor doar vestele de salvare din dotare. RECHINII DEVIN CEI MAI MARI DUŞMANI! Fără apă potabilă, fără hrană, fără arme şi, mai ales fără nicio formă de protecţie împotriva rechinilor, cei care au scăpat de moartea adusă de torpile, aveau să aibă parte de un sfârşit cumplit. Timp de aproape patru zile şi patru nopţi, marinarii americani au fost la cheremul rechilor. Din cei 880 oameni, doar 317 aveau să supravieţuiască acestui asalt al morţii, venit sub forma gurilor flămânde ale rechinilor, a setei, a hipotermiei, deshidratării, foamei, otrăvirii cu sare şi chiar a demenţei. Conform declaraţiilor martorilor supravieţuitori, atacurile rechinilor nu au urmat imediat după scufundarea navei, ci odată cu răsăritul zorilor. Asalturile prădătorilor marini au continuat apoi cu regularitate în tot răstimpul scurs până la apariţia navei salvatoare, distrugătorul USS Cecil Doyle. La început, rechinii, care nu erau obişnuiţi cu imaginea atâtor oameni în mijlocul oceanului, s-au apropiat temători şi curioşi doar pentru a inspecta trupurile naufragiaţilor. Rechinii au început prin a se hrăni din cadavrele celor ce muriseră deja, slăbiţi de lipsa apei potabile şi expunerea îndelungată la elementele naturii. Apoi, au trecut la cei aflaţi încă în viaţă. Ororile înregistrate de echipajele de salvare provoacă fiori chiar şi astăzi: 579 oameni morţi în chinuri indescriptibile, din care mai pluteau, la suprafaţa apei, membre, capete, fragmente...Rechinii erau într-atât de sătui, încât ajunseseră să consume la alegere doar anumite părţi din trupurile omeneşti. SALVAREA SUPRAVIEŢUITORILOR! Imediat după ora 11 dimineaţa, în cea de-a patra zi a calvarului, supravieţuitorii au fost descoperiţi accidental de locotenentul de aviaţie Wilbur C. Gwinn, care pilota aparatul său de tip PV-1 Ventura Bomber. Pilotul american se afla într-o misiune oficială de patrulare, într-o acţiune de rutină legată de supravegherea submarinelor japoneze. În faţa crudului spectacol, Wilbur C. Gwinn a alertat bază militară din Peleiu. Personalul de acolo a trimis un alt avion, aflat sub comanda locotenentului Adrian Marks, care a confirmat situaţia şi s-a îndreptat spre distrugătorul USS Cecil Doyle, cerând ajutorul căpitanului navei. Între timp, conştient de faptul că poate ajunge la locul dramei înaintea distrugătorului, Adrian Marks şi subordonaţii săi de la bordul aeronavei militare au luat decizia de a se îndrepta direct spre supravieţuitori, pentru a le acorda tot ajutorul posibil. Ajunşi deasupra apelor însângerate, piloţii militari de pe aeronava de tip PBS (aeronavă care poate ameriza) au început să arunce bărci de salvare gonflabile şi provizii celor aflaţi în infernul plin de rechini. În timpul acestei operaţiuni, piloţii aerieni au putut observa ei înşişi cum rechinii încă îi atacau pe supravieţuitorii naufragiului. Oripilaţi, au ignorat ordinele care le interziceau să amerizeze şi au coborât aeronavă pe apă, în încercarea disperată de a oferi o platformă sigură pe care să se poată refugia marinarii care ar mai fi fost capabili de asta. Când fuselajul avionului era ticsit cu marinari, supravieţuitorii epuizaţi, care nu-şi mai puteau ţine echilibrul pe suprafaţa alunecoasă a avionului, au fost legaţi de aripile acestuia cu ajutorul corzilor paraşutelor de la bord. Prin gestul său, echipajul aeronavei a salvat 56 de marinari, doar în decursul acelei zile teribile. USS Cecil Doyle, sosit în toiul nopţii, a definitivat probabil cea mai impresionantă operaţiune de salvare pe mare din istorie. Impactul acestui dezastru, neanticipat de niciun oficial al U.S. Navy, a fost unul de proporţii. Temând-se de reacţia opiniei publice şi de o eventuală lovitură dată moralului soldaţilor aflaţi la sfârşitul celui mai devastator război din istorie, autorităţile americane au decis ca, pentru moment, să păstreze tăcerea asupra incidentului. Anunţul public despre soarta crucişătorului USS Indianapolis a fost dat două săptămâni mai târziu, pe data de 15 august 1945. Washingtonul a dorit astfel ca anunţul capitulării Japoniei, dat de preşedintele Harry Truman, să nu fie deloc umbrit de vestea tragediei marinarilor americani...
·         1948 (30 iulie – 18 august): S-a desfăşurat, la Belgrad, o conferinţă internaţională care stabilea noul regim de navigaţie pe Dunăre între Ulm şi Marea Neagră, prin braţul Sulina, şi excluderea statelor neriverane din Comisia de Control a Dunări. Au participat reprezentanţii guvernelor Austriei, Bulgariei, Cehoslovaciei, Franţei, Marii Britanii, României, SUA, Ucrainei, Ungariei şi URSS. S-a înfiinţat o nouă Comisie a Dunării (cu sediul la Galaţi şi apoi la Budapesta), alcătuită din reprezentanţii statelor riverane (care a început să funcţioneze la 11 mai 1949).
·          1955 – Louison Bobet câștigă Turul Franței, pe locul 2 încheie Jean Brankart , iar pe locul al treilea, Charly Gaul
·         1956: Congresul american autorizeaza inscriptionarea dolarilor americani cu deviza “In God We Trust”.
·         1966 – Anglia câștigă singurul ei titlu mondial la fotbal, după ce învinge în finala de pe Wembley, cu 4-2, după prelungiri, selecționata Germaniei de Vest. Hurst înscria 3 goluri în finală, iar Peters unul, pentru englezi, iar pentru vest germani punctau Haller și Webber. Golgeterul Mondialului devenea portughezul Eusebio, cu nouă goluri
·         1970: La Arad s-a desfășurat primul meci internațional de fotbal feminin din România: Foresta Arad - Olimpia Zdar Nad Sazavou, Cehoslovacia.
·         1972 – Jacky Ickx se impune în Marele Premiu al Germaniei la formula 1, urmat pe podium de Calay Regazzoni și Ronnie Peterson
·         1975: A început Conferința la nivel înalt pentru securitate și cooperare în Europa, de la Helsinki.
·         1978 – Mario Andretti câștigă Marele Premiu de formuyla 1 al Germaniei, urmat de sud-africanul Jody Schekter, iar pe locul al treilea ăncheie Jacques Lafitte
·         1980: In Romania, în zona castrului roman de la Hinova, a fost descoperit un tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.Hr.

·         1980Knessetul a adoptat legea prin care Ierusalimul a fost declarat capitală a statului Israel.
·         1988 – se joacă finala celui de-al doilea sezon din Arena Football, fotbal american jucat în sală. Detroit Drive trece cu 24-13 de Chicago Bruisers
·         1989 – Ayrton Senna câștigă Marele Premiu de formula 1 al Germaniei, urmat de Alain Prost și Nigel Mansell
·         1992 - A fost semnat Acordul Fullbright între Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii privind înfiinţarea la Bucureşti a unui birou de schimburi româno-americane în spaţiul învăţământului şi ştiinţei.
·         1993 - La Strasbourg, Cehia şi Slovacia au devenit membri cu drepturi depline ai Consiliului Europei.
·         1993 - CEE - Belgia preia de la Danemarca preşedinţia prin rotaţie a Comunităţii Europene.
·         1995 – Marele Premiu al Germaniei este câștigat de un pilot german, Michael Schumacher, urmat de David Coulthard și Gerhard Berger
·         1999 - Preşedintele Emil Constantinescu a semnat Decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului de Interzicere Totală a experienţelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 10 septembrie 1996.
·         2000 – Rubens Barrichello se impune în Marele Premiu de formula 1 al Germaniei, urmat de piloții McLaren, Mika Hakkinen și David Coulthard
·         2002 - România a închis provizoriu negocierile cu Uniunea Europeană privind politica industrială, în cadrul Conferinţei de aderare România-UE.
·         2003 - Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au efectuat, în premieră naţională, un intratransplant de celule stem în vederea regenerării muşchiului cardiac, la un pacient cu infarct miocardic.
·         2003 - Cetăţeanul grec Konstantinos Passaris a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la detenţie pe viaţă pentru dublul asasinat şi pentru furtul a peste jumătate de miliard de lei de la casa de schimb valutar "Le Petit Bijou". Konstantinos (Kostas) Passaris este un cetățean grec, condamnat la închisoare în România. Supranumit „Fiara din Balcani”, Konstantinos Passaris a fost condamnat în 2003 la închisoare pe viață, în urma unui dublu asasinat și a unui jaf armat comis în noiembrie 2001 la o casă de schimb din București. Anterior, el fusese condamnat și în Grecia pentru 18 fapte penale, dintre care cinci omoruri.
·         2004 – Poli Timișoara pierde cu 2-1 primul meci al sezonului 2004-2005 în fața lui CFR Cluj, în deplasare. Golul Timișoarei a fost marcat de Angheluță. În al doilea meci al etapei, Poli Iasi 1-2 Rapid
·         2006 – Michael Schumacher câștigă din nou Marele Premiu al Germaniei la formula 1, urmat de Felipe Massa și Kimi Raikkonen
·         2010 – începe etapa a 2-a a primei ligi de fotbal cu două partide: Oțelul Galați 2-0 Pandurii Târgu Jiu și FC Vaslui 1-1 FCM Târgu Mureș
·         2011 – în etapa a doua a ligii 1 se joacă trei partide: FCM Târgu Mureș 0-2 CFR Cluj, Universitatea Cluj 2-0 Rapid și FC Vaslui 0-0 Petrolul
·         2013 – Steaua Bucuresti învinge cu 2-0 pe Dinamo Tbilisi, în deplasare, și se califică în play-off-ul Champions League
·         2013 – Federația Română de handbal stabilește programul primei ligi masculine, iar în prima etapă se întâlnesc rivalele din Banat, CH Poli Timișoara și CS Caraș-Severin


Nașteri

·         1511: S-a nascut Giorgio Vasari, pictor şi arhitect italian,  primul autor al unei monografii de arta: “Vietile si operele sculptorilor si pictorilor” (pictura “Perseu si Andromeda”); (d. 27.06.1574). Giorgio Vasari (* 30 iulie 1511, Arezzo, Italia – † 27 iunie 1574, Florența), pictor, architect și istoric de artă italian, devenit celebru prin lucrarea: „Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre”
·         1641Reinier de Graaf, biolog olandez (d. 1673)
·         1751: S-a nascut Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (d. 29 octombrie 1829), numita si “ Nannerl ”, sora mai mare a  lui Wolfgang Amadeus Mozart  cu patru 1/2 ani mai în vârstă, și fiica lui Leopold și Anna Maria Mozart.  A fost o muziciana renumita in epoca, recunoscuta ca o excelenta interpreta la clavecin si pian.
·         1817: S-a nascut Alexandru Orăscu, inginer si matematician, primul mare arhitect roman (Vechea Universitate, Grand Hotel du Boulevard – Calea Victoriei, Biserica Domnita Balasa, actualul Cinema “Bucuresti”); (d.16.12.1894). Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu, n. 30 iulie 1817, București – d. 16 decembrie 1894, București) a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român. Între 1885 – 1889 Orăscu a fost rector al Universității București, iar între 1890 – 1892 președintele Ligii Culturale. Este autorul Planului Orăscu al Bucureștilor. În anii 1840, atunci când arhitectul catalan – român Xavier Villacrosse a fost numit arhitect șef al orașului, funcție pe care a îndeplinit-o între 1840 și 1848, adjunctul său a fost arhitectul Alexandru Hristea Orăscu. Ulterior, a participat la Revoluția de la 1848, respectiv a avut și o carieră de politician, iar în 1876 a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii publice. Între anii 1891 – 1894 a fost primul președinte al Societății Arhitecților Români. Ca arhitect, a fost un promotor al clasicismului, după planurile sale fiind ridicate Universitatea din București (sediul vechi), Hotelul Carol din Constanța, Biserica Domnița Bălașa și Mitropolia Nouă din Iași. A realizat „planul Orăscu” al Bucureștilor, un proiect de sistematizare a orașului, în 1893. O stradă din București, aflată în cartierul Izvor, a purtat numele lui Alexandru Orăscu, până în 1984, când zona a fost demolată abuziv pentru proiectul „Casa Poporului”.


·         1818:  s-a născut scriitoarea engleză Emily Bronte autoarea celebrului roman “La răscruce de vânturi” care a murit la 19 decembrie 1848. Emily Jane Brontë (n. 30 iulie 1818 – d. 19 decembrie 1848) scriitoare engleză, cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi (în engleză Wuthering Heights).
·         1855: S-a nascut Georg Wilhelm von Siemens, industriaş german; (d. 14.10.1919). Georg Wilhelm von Siemens (n. 30 iulie 1855, Berlin, Germania — d. 14 octombrie 1919, Arosa, Elveția) a fost un industriaș german în domeniul telecomunicațiilor. Cunoscut sub numele de Wilhelm von Siemens, el a fost fiul lui Werner von Siemens și al Matildei Duman. A fost partener general la compania Siemens SA. S-a căsătorit în 1882 cu Elly, cu care a avut doi copii: Wilhelm Ferdinand von Siemens (n. 1885) și Mathilde Eleonore Eveline von Siemens (n. 1888)
·         1863Henry Ford, industriaș american (d. 1947). Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947) a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.
·         1872Prințesa Clémentine a Belgiei (d. 1955)
·         1889Vladimir Kuzmici Zworikin, inginer american de origine rusă (d. 1982)
·         1894: S-a nascut  Alexandru Teodoreanu ( Pastorel ), scriitor epigramist  şi publicist român (“Hronicul mascariciului Valatuc”, “Inter Pocula”); (d.15.03.1964). Păstorel Teodoreanu (pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu, n. 30 iulie 1894, Dorohoi – d. 17 martie 1964) a fost un avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel. Este fratele romancierului Ionel Teodoreanu.

·         1897Constantin Atanasiu, inginer electromecanic român (d. 1963)
·         1897: S-a născut la Targu Jiu, pictorul gorjean Iosif Keber, specializat în pictura bisericească şi restaurarea lăcaşurilor de cult. A fost urmaşul unei familii de evrei din Flandra care s-a stabilit în România în anul 1735. Iosif Keber s-a stins din viaţă  la 19 aprilie 1989, şi a fost înmormântat în cripta familiei din cimitirul Bisericii din Vădeni (Sişeşti), Târgu-Jiu. În amintirea sa, o stradă din Târgu Jiu a primit numele de Strada Iosif Keber.

·         1898: S-a nascut  Sir Henry Moore, sculptor britanic; (d.31.08.1986).
·         1899: S-a nascut Radu Mironovici, om politic român, unul din fondatorii Mişcării Legionare, Comandant al Bunei Vestiri. După al Doilea Război Mondial fost arestat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. O parte din detenţie a executat-o la Penitenciarul Aiud, unde a devenit foarte religios. În perioada 1962-1964 a fost unul dintre colaboratorii principali ai asa numitului comitet al  „reeducării”. A fost eliberat în 1964 in baza  Decretului de graţiere 411 a deţinuţilor politici. S-a retras la mănăstirea Ţigăneşti (d. 29 iulie 1979, Ţigăneşti). 
·         1904Salvador Novo, scriitor mexican (d. 1974)
·         1909: S-a născut portretistul Silvan Ionescu, o personalitate a graficii româneşti; un adevărat cronicar în imagini al vieţii cultural-artistice româneşti şi internaţionale de-a lungul a şapte decenii; tatăl istoricului şi criticului de artă Adrian-Silvan Ionescu; (m. 1999).

·         1929 - S-a nascut Chris McGuire, vocalista americana (The McGuire Sisters)
·         1932: S-a născut Mircea Păcurariu, preot, profesor de teologie, istoric, specialist în istoria Bisericii Ortodoxe Române. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1997.

·         1933 - S-a nascut Ed Byrnes (Edward Breitenberger), actor si “vorbitor” pe disc american
·         1936 - S-a nascut Buddy (George) Guy, bluesman american.
·         1941 - S-a nascut Paul Anka, cantaret si compozitor canadian.
·         1945 - S-a nascut David Sanborn, saxofonist american (Paul Butterfield Blues Band, B.B. King, Bruce Springsteen, Cat Stevens).
·         1946 - S-a nascut Jeffrey Hammond-Hammond, basist britanic (Jethro Tull).
·         1947Françoise Barré-Sinoussi, virolog francez, a descoperit HIV, laureat Nobel
·         1947: S-a nascut Arnold Schwarzenegger, actor american de film de origine austriacă, fost guvernator al Californiei. Arnold Alois Schwarzenegger (n. 30 iulie 1947) fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California. Schwarzenegger și-a câștigat faima ca actor Hollywood-ian în filme de acțiune. În zilele când era campion mondial de culturism a fost supranumit „stejarul austriac” și „Arnold cel Tare”. Supranumele „Arnie” l-a dobândit în timpul carierei de actor, iar mai recent a fost numit „the Governator” (combinarea cuvintelor governor și terminator, după filmele din seria de filme „Terminator”).
·         1948Jean Reno, actor francez
·         1949: S-a născut Ioana Pavelescu, actriță româncă de teatru și film.

·         1949 - S-a nascut Joyce Jones, vocalista americana (Debronettes, First Choice).
·         1949 - S-a nascut Hugh Nicholson, chitarist britanic (Marmalade, Blue).
·         1950 - S-a nascut Frank Stallone, cantaret american, fratele lui Silvester Stallone
·         1952: În satul Taxobeni, raionul Fălești, R.S.S.Moldovenească (azi Republica Moldova) se naște Ilie Ilașcu, unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din R.S.S.Moldovenească, senator în Parlamentul României. Domnul Ilie Ilașcu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două Legislaturi (1994-1998) și (1998-2000), membru al Partidului România Mare și senator în Parlamentul României (2000-2004) și (2004-2008). În perioada 2001-2008 a fost membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegației României. Ilie Ilașcu a absolvit școala militară și a servit ca ofițer în Armata U.R.S.S. Ilie Ilașcu este absolvent al facultății Economie al Institutului Agrar de la Chișinău și a lucrat economist-șef la Institutul de cercetari științifice ”Dnestr", or.Tiraspol, R.S.S.Moldovenească. După desființarea U.R.S.S. a servit Ministerul de Interne a Republicii Moldova. Ilie Ilașcu este unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din R.S.S.Moldovenească / Republica Moldova (1988-1992). Președinte al Frontului Popular din Moldova - Filiala Tiraspol (1989-1992, an când a fost lichidată de forțele separatiste ale Republicii Moldovenești Nistrene). Participant la luptele armate de la Nistru (1992) în războiul moldo-rus de la Nistru, în calitate de comandant al detașamentului cu destinație specială ”Bujor” al Ministerului de Interne a Republicii Moldova. Fost deținut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001), condamnat la moarte (1993) de către o instanță neconstituțională subordonată politic Moscovei. În rezultatul presiunilor politice efectuate asupra autorităților Federației Ruse, de către comunitatea internațională, și îndeosebi de conducerea APCE și UE, Ilie Ilașcu la 5 mai 2001 este transferat la Chișinău și predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova și României. Multe din activitățile sale politice de la Tiraspol și îndeosebi activitatea sa în perioada de război, nu se cunosc. Însă despre unele se cunoaște foarte puțin doar din sursele militare rusești, că Ilașcu și unitatea sa specială luptând în spatele frontului a adus mari pierderi Armatei a 14 Rusești și bandelor de cazaci veniți să lupte în Transnistria. În anul 2000, Ilie Ilașcu a primit cetățenia română și a fost ales senator în România din partea partidului ”România Mare”, județul Vaslui. În 2004, Curtea Europeană pentru drepturile omului a admis plângerea în favoarea reclamanților (grupul Ilașcu) și a a dispus ca Rusia să achite un total de aproximativ o jumătate de milion de euro pentru despăgubiri iar Republica Moldova a fost obligată să achite o sumă mai mică. Dl. Ilașcu este Cavaler al Ordinului Steaua României (2001) și al Ordinului Republicii (R.Moldova, 2010).

·         1958 - S-a nascut Kate Bush, cantareata si compozitoare britanica.
·         1963Lisa Kudrow, actriță americană. Lisa Marie Diane Kudrow este o actriță americană câștigătoare a nouă premii Emmy. S-a născut la 30 iulie 1963 în Encino, Los Angeles și este cel mai bine cunoscută pentru rolul lui Phoebe Buffay din sitcom-ul Friends (Prietenii tăi) (1994 – 2004)
·         1964Jürgen Klinsmann, fotbalist și antrenor german


Decese

·         579: A murit Papa Benedict I, al carui pontificat a durat din 2 iunie 575, pana  la moartea sa. În timpul pontificatului său, longobarzii care cuceriseră nordul și centrul Italiei, au atacat sudul, iar în anul  579 au asediat Roma. Împăratul răsăritean Tiberiu I,  a trimis o armată  pentru salvarea orasului, care însă nu a făcut față invadatorilor. Roma a fost cuprinsă de foamete ca în timpul primului asediu longobard din timpul Papei Ioan al III-lea, iar Papa Benedict I a murit în toiul nenorocirii.
·         1652Charles Amadeus, Duce de Nemours, lider militar francez (n. 1624)
·         1683 : A murit Maria Tereza a Spaniei, regină a Franţei, soţia lui Ludovic al XIV-lea al Franţei (n. 1638). Maria Tereza a Austriei (n. 10 septembrie 1638 – d. 30 iulie 1683) fiica regelui Filip al IV-lea al Spaniei și a reginei Elisabeta a Franței. Prin căsătoria cu Ludovic al XIV-lea al Franței a fost regină a Franței. A fost mama Marelui Delfin.
·         1718: A murit William Penn, om de afaceri englez și filozof, fondator al provinciei americane Pennsylvania; (n. 1644)
·         1771: A murit  Thomas Gray, carturar si poet englez preromantic; (n.26.12.1716). Thomas Gray (n. 26 decembrie 1716 – d. 30 iulie 1771) a fost un poet englez. A activat ca profesor la Universitatea Cambridge. Prin exprimarea sensibilități față de natură, înclinația spre melancolie și interesul pentru miturile vechi, lirica sa aparține tranziției de la clasicismul târziu la romantism. Proza sa vădește un real simț al umorului.
·         1811:  A fost impuscat preotul Miguel Hidalgo y Costilla, conducatorului unei  rascoale a taranilor indieni din Mexic impotriva colonialistilor spanioli.
·         1832Jean Antoine Claude Chaptal, chimist francez (n. 1756)
·         1898: A murit  Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen; ( n.01.04.1815 ). Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale. Supranumit “cancelarul de fier”, Bismark a fost unificatorul Germaniei, fiind prim-ministru al Prusiei (1862-1871) si cancelar al Imperiului german (1871-1890). S-a născut la 1 aprilie 1815.
·         1900Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, tatăl reginei Maria a României (n. 1844). Alfred Ernest Albert, Duce de Saxa-Coburg și Gotha (n. 6 august 1844 – d. 30 iulie 1900) a fost al treilea duce de Saxa-Coburg și Gotha, domnind din 1893 până în 1900. Era și membru al familiei regale a Regatului Unit, fiind cel de al doilea fiu al reginei Victoria și al principelui Albert de Saxa-Coburg și Gotha. În Regatul Unit, la 24 mai 1866 i s-au acordat titlurile de Duce de Edinburgh, Conte de Kent și Conte de Ulster. A urmat unchiului său Ernst de Saxa-Coburg și Gotha în cadrul imperiului German la 23 August 1893.
·         1912: A murit Mutsuhito (Meiji Tenno), imparatul Japoniei intre anii 1867-1912 ; (n. 3.11.1852). Împăratul Meiji (n. 3 noiembrie 1852, d. 30 iulie 1912) a fost al 122-lea Împărat al Japoniei, care a domnit între 3 februarie 1867- 30 iulie 1912. Odată cu moartea sa, s-a instaurat o nouă tradiție de a da fostului împărat numele postum al erei în care a domnit, deci în cazul lui, Împăratul Meiji. Împăratul Meiji, pe numele său Mutsuhito, a fost fiul Împăratului Kōmei și a unei dintre concubinele oficiale, Yoshiko Nakayama, devenind prinț moștenitor pe data de 11 iulie 1860, când a fost adoptat oficial de Împărăteasa Shōken. Deoarece la încoronare avea doar 14 ani, Nariyuki Nijō a servit drept regent (sesshō). A fost căsătorit cu Masako (după căsătorie, Haruko) Ichijō, viitoarea Împărăteasă Shōken.
·         1916Albert Ludwig Neisser, medic german (n. 1855)
·         1919: A murit in  comuna Broşteni, judeţul Neamţ, Vasile G. Morţun, autor dramatic, prozator şi ziarist, om politic socialist, apoi liberal. A fost primul deputat socialist în Parlamentul României în 1888, trecând apoi în anul 1899 la liberali, cu „gruparea socialiştilor generoşi”. De asemenea a fost unul dintre primii iniţiatori ai cercurilor socialiste din ţara noastră; (n. 30 noiembrie 1860, oraşul Roman). A fost unul din fruntaşii vieţii politice româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea (deputat, senator şi ministru în mai multe rânduri). A avut funcţii de ministru în guvernele liberale ale lui Dimitrie A. Sturdza şi Ion I.C. Brătianu.

·         1936: A decedat in localitatea Agigea, judeţul Constanţa, naturalistul Ioan Borcea,  fondatorul staţiunii zoologice marine de la Agigea (1926) si  membru corespondent al Academiei Române din 1919. Alături de Grigore Antipa, a fost întemeietorul hidrobiologiei în România; (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, judeţul Bacău.

·         1965Jun'ichirō Tanizaki, scriitor japonez (n. 1886)
·         1985: A murit desenatorul  şi caricaturistul român de origine armeană, Cik (Hacik) Damadian; (n. 1919).

·         1996: A murit  Constantin Teasca, antrenor de fotbal si scriitor de carti sportive (n.25.09.1922). Constantin Teașcă (cunoscut și ca Titi Teașcă; n. 25 septembrie 1922, Giurgiu, România – d. 30 iulie 1996) antrenor român de fotbal. A fost în două perioade scurte antrenor al echipei naționale de fotbal a României: septembrie – noiembrie 1962 și octombrie – noiembrie 1967, fiind înlocuit după 0-6 cu Spania și 0-6 cu Ungaria. S-a remarcat ca autor al mai multor cărți de specialitate, dar și de beletristică sportivă. După 1986, a fost observator federal și lector la Școala Națională de Antrenori.

·         1996Claudette Colbert, actriță americană (n. 1903)
·         2007 - Patriarhul Teoctist a murit. Patriarhul Teoctist a condus Biserica Ortodoxă Română peste 20 de ani, fiind înscăunat la 16 noiembrie 1986. (n. 7 februarie 1915). Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, (n. 7 februarie 1915, Tocileni, județul Botoșani – d. 30 iulie 2007, București) patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.

·         2007 - Cineastul suedez Ingmar Bergman a murit. A realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragică şi care au analizat în special complexitatea raporturilor dintre bărbaţi şi femei. ("Fanny şi Alexandre", "Oul şarpelui") (n. 14 iulie 1918). Ernst Ingmar Bergman (născut în 14 iulie 1918, Uppsala, Suedia – d. 30 iulie 2007, Fårö, Suedia) regizor suedez de teatru și unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20.
·         2007: A murit Michelangelo Antonioni, unul dintre monstri sacri ai cinematografiei italiene si mondiale (“Blow Up”, “Deşertul roşu”, “Dincolo de nori”); (n.29.09.1912). Michelangelo Antonioni (n. 29 septembrie 1912 în Ferrara, Italia – d. 30 iulie 2007, Ferrara, Italia) este considerat unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului XX, recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga sa carieră.
·         2008 - Fostul pugilist croat Mate Parlov, campion olimpic sub culorile Iugoslaviei în 1972, a decedat. Dublu campion european la categoria semigrea la amatori, în 1971 şi 1973, iar apoi campion mondial în 1974, Mate Parlov a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972. (n. 1949)
·         2009 - Peter Zadek, regizor al scenei teatrale germane, a murit.


Sărbători

·         În calendarul ortodox: Sf Ap Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; Sf Sfințit Mc Valentin, episcopul Umbriei
·         În calendarul romano-catolic: Sf. Petru Crisologul, episcop, învățător al Bisericii. Petru Crisologul (n. 406, Imola; d. 2 decembrie 450) episcop al arhidiocezei de Ravenna și este venerat ca sfânt în Biserica Catolică
*În calendarul greco-catolic: Ss. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic apostol, diacon dintre cei 70 († secolul I)
·         In Franta – Ziua imnului national  Marseilleza


RELIGIE ORTODOXĂ 30 Iulie

Sf Ap Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; Sf Sfințit Mc Valentin, episcopul Umbriei

Sfinții Apostoli: Sila, Silvan, Crescent și Andronic 


– Au făcut parte din cei 70 de apostoli ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În anul 50, s-a desfășurat la Ierusalim sinodul apostolic, în cadrul căruia s-a discutat problema tăierii împrejur a celor care vin la credința în Hristos. Sfântul Sila fost trimis de la Ierusalim la Antiohia împreună cu Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba, pentru a înștiința pe antiohieni asupra hotărârilor sinodului. Din acest lucru se poate observa că Sila era un adânc cunoscător al învățăturilor sfinte, căci sfinții apostoli au avut multă încredere de i-au încredințat această misiune. Sila a mai însoțit pe Sfântul Apostol Pavel în călătoriile sale misionare și a păstorit ca episcop în Corint, așezat de Sfântul Apostol Pavel. Silvan a însoțit în propovăduirea cuvântului evangheliei pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care îl amintesc în epistolele lor (I Petru 5, 12; II Cor. 1, 19). Silvan a fost episcop în Tesalonic și a îndurat multe pericole în propovăduirea credinței. Crescent, amintit de Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei (4, 9), a fost episcop în Galatia, apoi a propovăduit în Galia. A așezat un episcop în Viena, un oraș la sud de Lyon (nu Vine de astăzi, capitala Austriei), pe Zaharia un ucenic al său. Apoi, întorcându-se în Galatia a primit moarte martirică în timpul împăratului Traian. Andronic este amintit în epistola către Romani (16, 7). Acesta a fost episcop în Panonia.

Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei (sec. III) 

– Sfântul Valentin a fost episcop în Umbria (Italia). Se învrednicise de la Dumnezeu cu darul facerii de minuni. A tămăduit foarte mulți oameni, mulți dintre ei, în urma vindecărilor, au primit și botezul creștin. Între cei tămăduiți s-a aflat și Leontie, guvernatorul orașului. Datorită faptului că acesta a primit și sfântul botez, Episcopul Valentin a fost întemnițat și apoi a fost trecut prin sabie, primind astfel cununa muceniciei.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




ARTE 30 Iulie

INVITAŢIE LA OPERĂ 30 Iulie

Wolfgang Amadeuis Mozart
Don Giovanni Mozart.



MUZICĂ 30 Iulie

Chris McGuire (The McGuire Sisters)






Buddy (George) Guy






Paul Anka






David Sanborn (Paul Butterfield Blues Band, B.B. King, Bruce Springsteen, Cat Stevens)





Jeffrey Hammond-Hammond (Jethro Tull)






Joyce Jones (Debronettes, First Choice)



Hugh Nicholson (Marmalade, Blue)






Frank Stallone fratele lui Silvester Stallone






Kate Bush



ÎNREGISTRĂRI NOI:


JOYITAS MUSICALES DEL RECUERDO. Seleccion de Cecil González


Lawrence Of Arabia! (Romantic Strings)(Song/Movie/Artis Info) 4K Music Video!



Michel Polnareff Best of - Michel Polnareff Les plus belles chansons - Michel Polnareff Album 2018



Relaxing Jazz Music - Chill Out Cafe Music - Instrumental Music For Work, Study - Fireplace



MUSICA CORAL MARAVILLOSA DEL MUNDO Selección de Cecil González



Summer Music Mix 2018



IRINA LOGHIN - Cele mai noi cântece de petrecere (2018)





POEZIE 30 Iulie

Alexandru Păstorel Teodoreanu
Alexandru O. Teodoreanu (1894 - 1964), cunoscut şi sub pseudonimul Păstorel, a fost un avocat şi scriitor român, cunoscut epigramist, mare cunoscător şi degustător de vinuri şi coniacuri, membru de seamă al boemei ieşene şi bucureştene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. În caz ca numele Teodoreanu sună cunoscut, ... a fost fratele scriitorului Ionel Teodoreanu (1897 - 1954) (La Medeleni 1924 - 1928, Uliţa copilăriei, În casa bunicilor, Bal mascat, Golia)



Iată câteva versuri scrise de Alexandru O. Teodoreanu cu diverse ocazii...

Aici doarme Păstorel,
Băiat bun şi suflet fin,
Dacă treceţi pe la el,
Nu-l treziţi, că cere vin!



Versuri scrise când era internat în Dealul Filaretului, la un sanatoriu situat pe Şoseaua Viilor (în Bucureşti). Posibil să fi fost ultima lui epigramă. A murit după câteva zile:

Culmea ironiilor
Şi râsul copiilor
Să pun punct beţiilor
Pe Şoseaua Viilor!



În clasa a V-a de liceu, li s-a dat la teză, de către profesorul de limba română, Fântânaru, să scrie despre epigramă. Şi cum Fântânaru savurase de multe ori vinul de Cotnari, Păstorel a scris doar atât în teză:

Dacă apa din fântână
S-ar preface-n vin Cotnar
Aş lăsa limba română
Şi m-aş face Fântânar.

Când le-a adus tezele, Fântânaru, ajungând la teza lui Păstorel, nu în sens peiorativ, ci admirativ, i-a spus:
"Măgarule, unu la purtare şi zece pentru epigramă."



La venirea ruşilor:

Pe drumeagul din cătun
Venea ieri un rus şi-un tun;
Tunul rus
Şi rusul tun!

Armistiţiul ne-a impus
Să dăm boii pentru rus!
Ca să completam noi doza,
L-am trimis pe Petru Groza!



Statuii ostaşului sovietic:

Soldat rus, soldat rus,
Te-au ridicat atât de sus,
Ca să te vadă popoarele...
Sau fiindcă-ţi put picioarele?



Votaţi soarele!

Când te văd aşa pe garduri
Şi cu raze împrejur,
Mai că-mi vine să te-asemui
Cu o gaură de c*r!



Radioului (unde era invitat să intre prin str. Temişana, adică prin spate)

De un an şi jumătate
Mă băgaţi numai prin spate,
Pe când eu, întreaga viaţă
V-am băgat numai... prin faţă!



Diviziei Tudor Vladimirescu, decimată la Debreţin

Din falnic vânător de munte
Mi te-a făcut Ana pandur!
Întâi ţi-i-nfipt o stea în frunte
Şi-apoi un Debreţin în c*r!



Comuniştii îşi măresc rândurile cu o parte din legionari

Căpitane,
Nu fi trist!
Garda merge înainte
Prin partidul comunist!



După alegerile din 1946 se mai putea vedea pe garduri: Votaţi soarele!

Nu credeam s-ajung vreodată
C-am să pot să fiu în stare
Ca făcând pipi pe garduri,
Să o fac direct în... soare!

Din Banat până la Iaşi
Se resimte lipsa sării,
Fiindcă cei mai mulţi ocnaşi
Au ajuns la cârma ţării.



Catren omagial către Caragiale:

Cu greu îmi vine să aştern,
Un adevăr ce nu-l suport,
Ca tocmai tu să fii cel mort
Şi Caţavencu cel etern...



La Pelişor, palat transformat de regimul comunist în casă de creaţie:

Voi, creatori ai artei pure,
Ce staţi acuma la pădure,
Să fiţi atenţi când va plimbaţi
Să nu călcaţi în ... ce creaţi!



Guvernul Groza

În guvernul Groza, cel de concentrare,
S-au primit trei membri, pentru completare,
Însă ca să fie cabinet etern,
Îmi bag şi eu membrul... în acest guvern!



Zece membri de partid

Zece membri de partid
Visau viaţă nouă
Unul a vorbit în vis,
Şi-au rămas doar nouă.

Nouă membri de partid
De marxism s-au copt!
Unul s-a răscopt din ei,
Şi-au rămas doar opt!

Opt membri de partid
Au trecut la fapte ...
Unul a trecut la Tito!
Şi-au rămas doar şapte!

Şapte membri de partid
Fac afaceri grase,
Unul a intrat la zdup
Şi-au rămas doar şase!

Şase membri de partid
Au strigat lozinci,
Unul a strigat greşit
Şi-au rămas doar cinci!

Cinci membri de partid
Când au fost la teatru,
Unul n-a aplaudat
Şi-au rămas doar patru!

Patru membri de partid
Şi cam toţi evrei,
Unul a plecat în Eretz
Şi-au rămas doar trei!

Trei membri de partid
Vorbeau de război!
Unul a vorbit cam mult,
Şi-au rămas doar doi!

Doi membri de partid
Mândri ca păunul.
Unul a înnebunit,
Şi-a rămas doar unul!

Un membru de partid,
Cel mai lămurit.
A plecat cu Onete-ul
Şi n-a mai venit!

ZERO membri de partid,
Luptă pentru pace.
Că partidul nostru drag
Ştie el ce face!



Steaua

Câte stele sunt pe cer
Toate pan' la ziua pier.
Numai una, ca o proastă,
Şade pe uzina noastră....



Cine-i mare, dă din mână şi-are 4 la română?
Cine-i la academie şi-are 4 la chimie?
Cine-n ţară este tare şi-are 4 la purtare?
Toate trei de le ghiceşti, 20 de ani primeşti.



Reclamă

Îmi spunea un beţivan,
Rezemat contra perete:
Fetele din Popa Nan
E frumoase, dar nu-i fete!



La restaurantul Uniunii Scriitorilor:

Beau băieţii, harnici,
De cu seara-n zori,
Unii sunt paharnici,
Alţii... turnători!



Drăgălaşe păhărele

Drăgălaşe păhărele
Dinainte-mi să se pună
Să se toarne vin în ele,
Poftă bună !

Să golim toţi în tăcere
Iar cuiva vin de nu-i place
Bea-atunci mai bine bere,
Bea în pace !

Cine-i ameţit prea tare
Pe sub mese să se culce
Şi în zgomot de pahare,
Doarmă dulce !

Să nu fie vorbă lungă
Doară ştim ce scurtă-i viaţa
Să bem până să ne-ajungă,
Dimineaţa.



Geometrie bahică

Hrănit mai mult cu lapte şi iaurt,
Un grec văzu cu mintea-i înţeleaptă
Că între două puncte, cel mai scurt
Din drumuri, cu putinţă, e o dreaptă.

Dar axiomul devenit banal
Şi însuşit de vremile-aceste
A fost atunci precum va fi şi este
Valabil doar pe-un plan orizontal.

Şi dacă vrei să tragi învăţătură,
Un plan orizontal, când te gândeşti,
Constaţi că nu există în natură
Ci exclusiv în minţile greceşti.

Iar când în loc de lapte, bei " Madera ",
Aceasta socoteală te conturbă
Căci tu nu uiţi că ai băut pe-o sferă
Pe care dreapta lui devine curbă.

Şi-n cap cu dreapta grecului defunct
Până ce vreun înalt areopag
O va fi pus definitiv la punct
Porneşti spre domiciliu în zigzag.



Prin anii '30 Viorica Porumbacu, a scris nişte
versuri de adâncă simţire şi vibraţie, de genul:
" O, Europa, te simt în mine
Te simt vibrând adânc.."

A doua zi Păstorel:

"Mult stimată Veronică,
Eu credeam c-o ai mai mică!
Dar mărturisirea-ţi clară
Din "Gazeta literară"
Dovedeşte elocvent
Ca în ...chestia matale...
De-adâncimi fenomenale
Intră-ntregul continent!"



Un schimb de epigrame între Mihail Codreanu şi Păstorel:

Când a pornit lugubrul zvon
Cum că murit-ai la Carlton
Mi-am zis atunci: - cu adevărat
O fi el mort, însă mort beat.

La care Păstorel, îi răspunde:
La Carlton eu ca dintr-un vis
Lugubrei morţi scăpat-am trenul
Însă aflai că m-a ucis
La Iaşi, Codreanu' cu catrenul.



Sadoveanu era dator cu nişte bani la Păstorel. Sadoveanu era zgârcit ca un scoţian. Au trecut câteva luni fără nicio mişcare din partea lui. Aşa că Păstorel compune:

De-ar fi să mori (cam ar fi cazul)
Să nu-mi laşi bani,
Să-mi laşi obrazul
Să-mi fac din el bocanci.



Lui Mihail Sadoveanu

Venea o moară pe Siret
Legănându-se pe-o coastă,
Şi-n ea un autor şiret
Măcina făină proastă!



Naşul lui Păstorel, Sadoveanu, ţine o conferinţă la Ateneu: "Lumina viine de la Răsărit" în care îi pupă-n c*r pe ruşi şi declară că din acel moment se întoarce cu faţa spre Răsărit. Atât i-a trebuit lui Pastorel:

Naşu sfătuit de-un rus
Întoarse curu la Apus
Şi arătă Apusului
Care-i faţa rusului...



Americanilor

Dacă şi de astă dată
Se retrag din Orient,
Mă fac porumbelul păcii
Şi mă cac pe occident!



Lucreziei Karnabat, autoarea cartii "Sexul de peste drum":

Sexul doamnei Karnabat,
De vreo lună mi se pare,
A sporit mult la vânzare,
Căci se vinde separat,
Fără doamna Karnabat

lui Iuliu Maniu

Într-un moment de grea povară
Pentru sărmana ţară-a mea,
Eu unul stâlp de cafenea,
Închin pentru un stâlp de ţara!



După prima vizită a lui Petru Groza în URSS, Păstorel a scris:

Din Galaţi la Port Arthur
Petru Groza, în carlingă,
N-a văzut atâta cur
Cât ar fi putut să lingă.



Caligula Imperator
A făcut din cal - senator,
Petru Groza - mai sinistru
A făcut din bou - ministru.



Epigrama nu e scula
Care-ţi poate şterge crima,
Dupa ce că scrii cu sula
Vrei să regulezi cu rima?



În ţara asta prefăcută
Căcaţii scriu în loc sa pută.
Iar scriitori-adevaraţi
Sunt daţi afară de căcaţi...


Aici zace Pastorel,
Vesnic si nemangaiat
Ca e prima data mort
Fara ca sa fie beat... 

Thomas Gray
Biografie
Thomas Gray (n. 26 decembrie 1716 - d. 30 iulie 1771) a fost un poet englez. A activat ca profesor la Universitatea Cambridge.
Prin exprimarea sensibilități față de natură, înclinația spre melancolie și interesul pentru miturile vechi, lirica sa aparține tranziției de la clasicismul târziu la romantism. Proza sa vădește un real simț al umorului.
Scrieri
·         1751Elegie scrisă într-un cimitir de țară ("Elegy Written in a Country Churchyard"), una dintre cele mai valoroase opere ale sale, devenită model al poeziei preromantice;
·         1754Dezvoltarea poeziei ("The Progress of Poesy")
·         1757Bardul ("The Bard")
·         1768Parcele și coborârea lui Odin ("The Fatal Sisters and the Descent of Odin")
·         1768Jurnal despre lacuri ("Journal of the Lakes").

Elegie scrisa în curtea bisericii
Clopotul bate-n asfinţit Starea de Asediu.
Cireada coboară peste imaş către cişmea.
În muşchii plugarului se stinge un incendiu,
Iar lumea rămâne în grija nopţii şi a mea.

Elegie scrisă într-un cimitir de ţară
( Traducere Leon Leviţchi)

Trist zvon de clopot prohodeste ziua,
Cireada şerpuieste pe vâlcea,
Plugarul se întoarce-n sat şi lumea
O lasă-n seama nopţii şi a mea…


CANTEC DE FRAU - Adrian Paunescu


Minciunile - Adrian Păunescu




TEATRU/ FILM 30 Iulie

Cu Ioana Pavelescu

Ioana Pavelescu - biografie
Fiica actritei Corina Constantinescu si a unui celebru medic pediatru, Mihai Pavelescu, actrita s-a nascut pe 28 iulie 1955 in Bucuresti. A crescut pe scenă şi prin culisele teatrului, nasa fiindu-i o alta celebra actrita, regizor si profesor universitar la București la IATC, Marietta Sadova, a copilarit in umbra eseistului, filosofului, Petre Tutea care ii promitea ca o va duce la Paris, ca sa faca teatru... actorilor Clody Berthola, Colea Rautu, regizorului Liviu Ciulei, violonistului Mihai Constantinescu, pictorului Paul Gherasim etc. Mediul în care a crescut a fost unul spiritual deosebit. În jurul ei, doar intelectuali, oameni de la care a avut ce învăţa.

Debuteaza in film in 1969 cu rolul din comedia "Pantoful cenusaresei " realizat de Jean Georgescu dar afirmarea talentului ei actoricesc are loc cu rolul Ruxandra din Osanda realizat in 1976 de Sergiu Nicolescu, adaptarea romanului Velerim si Veler Doamne de Victor Ion Popa, pentru care a fost nominalizată la Festivalul de la Moscova. Au urmat filme de notorietate ca "Trandafirul galben", "Cumpana", "Intalnirea", "Mircea", "Intunecare" sau spectacole de teatru.

Dupa 1992 actrita s-a stabilit in America, urmandu-si sotul, numit ambasador si a jucat alaturi de vedete ca Elizabeth Hurley sau Danny Ayello in productii hollywoodiene. La Washington a urmat cursurile de limbă engleză timp de doi ani la Georgetown Universitry. Din 1995, în Los Angeles, a început să urmeze diverse cursuri pe la tot felul de studiouri de teatru celebre din oraşul îngerilor, şi să joace în câteva spectacole de succes. A urmat New York, cu doi ani la Lee Strasberg Institute şi cu Teatre OFF Broadway. Cariera ei a continuat si in teatru, atat in Romania, cat si in SUA, unde a interpretat personaje in "Lectia" de Eugene Ionesco, "Woman as Battlefield" de Matei Visniec, unde o are drept partenera pe Grace Zabriskie, sau "Anna Christie" de Eugen O'Neill si "Pescarusul" de Cehov. Spectatorii americani o mai vad pe romanca pe Off Broadway, in productii teatrale ca "Magdalena" si "Gallery of Angels" de William Cernar.

A fost casatorita cu doctorul Ion Marinescu cu care are doi copii, pe Ionut si Maria Marinescu (Collin), mult mediatizata " creatoare de moda " si in prezent este casatorita cu Mihai Bujor Sion, ambasadorul tarii noastre in Thailanda, " fiul ilegalistului Mihai Bujor Sion. Nasul lor de cununie a fost ex-directorul Teatrului National, scriitorul Dinu Sararu. Un amanunt deloc de neglijat in "reteta de succes" a familiei este faptul ca, imediat dupa 1990, Mihai Bujor Sion – juniorul – aparea in presa drept "copilul de suflet" al lui Ion Iliescu si un apropiat al fostului premier Petre Roman. Cand in 1974, Mihai ramasese orfan de ambii parinti, prietenul si protejatul tatalui sau, Ion Iliescu, l-a luat sub protectia sa. Relatia lor personala, atat de apropiata, incat pentru unii cunoscuti Mihai Sion conteaza ca fiul adoptiv al lui Ion Iliescu, s-a dezvoltat intr-una politica. "

Intoarsa in tara joaca rolul principal din spectacolul "Anna Karenina", in regia lui Alice Barb la Sala Camil Petrescu a Teatrului National din Bucuresti si rolul maleficului Edmund din " Lear " piesa montata de Andrei Serban .


Intunecare (1985): .



Osânda 1977: 



Cea mai frumoasa zi din viata mea (1982) - Bernd Schirner





GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNAR 30 Iulie


Jean Costantin - La doctor



Maimuța

JEAN CONSTANTIN si DEM RADULESCU






GÂNDURI PESTE TIMP 30 Iulie

Emily Brontë - Citate















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...