sâmbătă, 21 iulie 2018


PENTRU LUNI 23 IULIE 2018 AM SELECȚIONAT ACESTE MATERIALE PE CARE PROPUN SĂ LE URMĂRIȚI:

Bună ziua, prieteni și o săptămână minunată plină de realizări!
Să începem programul cu muzică distractivă:

Una Fiesta Cortado Accordion Mix


ISTORIE PE ZILE 23 Iulie

Evenimente
·         811: Împăratul bizantin Nichifor I ocupa jefuiește capitala bulgarilor de la Pliska, masacreaza mare parte din populatie și confisca tezaurul hanului  Krum. În timp ce Nichifor I și armata sa prădau capitala bulgară, hanul Krum a mobilizat o mare armata, oferind arme chiar   țăranilor și femeilor si i-a interceptat pe  bizantinii care se intorceau la Constantinopol. În zorii zilei la 26 iulie, bulgarii au reușit să-i  surprinda pe  bizantini la Vărbica, au distrus armata bizantină si l-au ucis pe imparatul  Nichifor, în timp ce fiul său a fost dus în siguranță de către garda de corp imperiala, dupa ce a primit o rană paralizanta la gât. Se spune că hanul  Krum a căptușit cu argint  teasta imparatului Nichifor și a folosit-o ca pe un pocal, cu care bea la ospete.
·         1601:  Mihai Viteazul dictează memoriul către marele duce al ToscaneiFernando I de Medici, păstrat numai în traducere italiană, prima autobiografie din literatura română.

·         1612: Are loc lupta de la Cornul lui Sas, în care Constantin Movilă, domn al Moldovei, este înfrânt de tătari.

·         La 23 iulie 1812 amiralul rus P. V. Ciceagov, comandantul armatei Dunărene, semnează la Bucureşti, Valahia, Regulile pentru guvernarea temporară a Basarabiei, document remis boierului moldovean Scarlat Sturdza - primul guvernator civil al Basarabiei țariste. Documentul va intra în vigoare la 2 februarie 1813. Impunerea Regulilor de guvernare temporară a Basarabiei erau necesare pentru evitarea răscoalelor în regiunea Moldovei proaspăt anexată Imperiului rus în urma războiului ruso-turc din 1806-1812, anexare confirmată prin Pacea de la București (16 mai 1812). Prin actul său Ciciagov fără nici un temei a „conferit” regiunii dintre rîurile Prut și Nistru, ce au aparținut Țării Moldovei, denumirea părţii sudice a acestei regiuni. la acel moment raia turcească cu numele de Basarabia. Conform acestui document, teritoriilor moldave recent anexate Imperiului Rus, care au obţinut un statut de regiune, le-a fost acordată autonomia limitată. Locuitorilor le-a fost permis utilizarea în continuare a legilor locale. A fost organizat guvernul provizoriu din două camere în frunte cu guvernatorul civil (Scarlat Sturdza). Prima palată (camera) soluţiona subiecte legate de legislaţie, sistemul judecătoresc, protecţia ordinii publice şi învăţămînt. A doua palată se ocupa cu subiecte referitoare la statistică, finanţe, vamă şi industriea locală. Justiția penală sau civilă era efectuată în corespundere cu obiceiurile locale, iar poliția activa în baza legilor ruseşti. Lucrările de secretariat erau organizate în două limbi – rusă şi română. Limba rusă se folosea în şcoli şi biserici. E de remarcat că Basarabia țaristă a fost imediat lipsită de orice drepturi în sfera relaţiilor externe cu alte state şi de dreptul de a dispune de formaţiuni militare proprii, care se respectau în perioada fanariotă (aceste paragrafe au rămas neschimbate până 1917). Guvernul Basarabiei țariste era supus nemijlocit comandantului suprem al armatei Dunărene, care avea dreptul să anuleze orice decizie a lui, fapt care transforma această autonomie relativă în una declarativă. Scarlat Sturdza a fost primul guvernator al Basarabiei după anexarea acesteia la Imperiul Rus, în 1812. Scarlat Sturdza a fost unicul guvernator de origine română pe toată perioada administrației țariste în Basarabia (1812-1917) și a fost schimbat după numai un an, în august 1813, cu generalul rus Ivan Hartingh. Guvernatorul Basarabiei țariste Scarlat Sturdza era provenit dintr-o familie de boieri moldoveneni cu vechi tradiții cărturărești.

·         1822 - Are loc restabilirea domniilor pamântene în principatele române. Au fost numiţi ca domnitori, de către Poarta Otomană, Ioan (Ioniţă) Sandu Sturdza în Moldova (1822-1828) şi Grigore Ghica în Muntenia (1822-1828)


·         1829: Americanul William Austin Burt, a brevetat o masinarie numita “tipograf”, stramosul a ceea ce avea sa fie mai tarziu masina de scris asa cum o stim noi.
·         1857:  Franta, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei rup legaturile diplomatice cu Poarta otomana, care refuzase sa anuleze alegerile falsificate de Vogoride in Moldova, in incercarea de  a impiedica Unirea cu Valahia (Țara Romaneasca).
·         1859: A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, "Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu" (până la 3 decembrie 1859; din 22 iulie 1994 apare seria nouă).

·         1862: Serviciul de poștă a intrat în administrația statului; s-a înființat Direcția centrală a poștelor. (23 iulie/4 august)
·         1881: La LiègeBelgia, s-a înființat Federația Internațională de Gimnastică, cea mai veche federație sportivă internațională.
·         1903Ford Motor Company aduce Modelul A pe piața americană. În această zi Henry Ford i-a livrat Doctorului Ernst Pfenning din Chicago primul automobil Ford, un exemplar Model A. Acest automobil a fost rezultatul parteneriatului dintre Henry Ford şi Alexander Malcomson, un comerciant de cărbune din Detroit. Cei doi s-au întâlnit în timp ce Ford lucra pentru Edison Illuminating Company, Malcolmson a fost convins atunci de Henry să îi finanţeze îndrăzneţul proiect. Astfel având banii necesari şi implicând-ul şi pe Harold Wills, Henry Ford a reuşit să facă primele exemplare experimentale. Din fericire în 1903 a reuşit să vândă unul dintre ele reuşind astfel să refinanţeze o parte din datorie şi să strângă mai mult capital. Compania lui Ford a tot crescut în anii ce a urmat, dar adevărata explozie s-a întâmplat în momentul în care Ford a pus pe picioare producţia în serie şi a aplicat-o pe modelul Ford T. Acesta a devenit practic automobilul numărul 1 în întreaga lume, fiind un succes până în 1927 atunci când a fost oprit din producţie. Imediat a fost introdus Ford Model A, un automobil care readuce la viaţă acest nume şi care a avut iarăşi un debut de succes, între 1927 şi 1931 fiind fabricate 4,3 milioande de exemplare, un record foarte greu de atins şi astăzi.
·         1914: Imperiul austro-ungar a emis un ultimatum Serbiei, după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Actul a precedat izbucnirea Primului Război Mondial. În data de 23 iulie 1914, la ora 11 dimineața, Austro-Ungaria a emis Serbiei un dur și nedrept ultimatum, asta după ce la 28 iunie, Franz Ferdinand, moştenitor al tronului Austro-Ungariei fusese asasinat la Sarajevo de către un student sârb. Termenii acestui ultimatum erau deosebiți de duri deoarece Austria solicita dizolvarea tuturor grupărilor naționaliste din Serbia, demiterea unor ofițeri importanți din conducerea armatei sârbe, arestarea unor importante figuri politice din regatul sârb, precum și solicitarea ca poliţia austriacă să opereze nestingherită pe teritoriul Serbiei. Acest ultimatum a precedat izbucnirea Primului Război Mondial, deoarece după emiterea acestui ultimatum, Austro-Ungaria va declara război Serbiei, țară în ajutorul căreia va veni Rusia. Acest lucru a făcut ca Germania să intervină și ea în conflict şi să declare război Franţei şi Angliei, aliatele Rusiei, iar succesiunea rapidă a acestor declarații de război va duce în scurt timp la izbucnirea unei conflagrații mondiale. Referitor la ultimatumul emis la data de 23 iulie de către Austro-Ungaria, prin care cerea Serbiei să răspundă în termen de 48 de ore, acest lucru a făcut ca întreaga comunitate internațională să fie convinsă că ultimatumul reprezintă doar un pretext pentru desființarea regatului sârb. Și chiar dacă guvernul sârb a acceptat majoritatea termenilor ultimatumului, Austro-Ungaria a declarat război, convinsă fiind că va putea obține ușor victoria asupra Serbiei și își va consolida și mai mult poziția în zona Balcanilor. Astfel, în ziua de 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, iar monitoarele austriece au început să bombardeze Belgradul, acest  bombardament  fiind considerat momentul de declanșare a Primului Război Mondial, unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istoria umanității.
·         1921: A fost semnată Convenția de la Paris (Belgia, Franța, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sârbilor, croaților și slovenilor și Cehoslovacia). Convenția stabilea statutul definitiv al Dunării: navigația pe Dunăre era liberă și deschisă tuturor pavilioanelor în condiții de egalitate completă, pe tot parcursul navigabil al fluviului și pe toată rețeaua internaționalizată. Comisia Europeană a Dunării, compusă din delegații celor șapte puteri reprezentate la Congresul de la Paris, și însărcinată, în temeiul articolul 16 din Tratatul de la 30 martie 1858, să îmbunătățească navigația de la gurile Dunării, a decis, pe 9 aprilie 1858, construirea a două diguri, cu scopul de a crește profunzimea gurii Sulina”, nota ziarul britanic ”The Illustrated London News”, la 19 octombrie 1861. Momentul a marcat un succes și pentru Sir Charles A. Hartley, inginer-șef al CED în perioada 1856 — 1871, supranumit mai târziu ”Părintele Dunării”. Sulina se transformă, prin instalarea aici a CED, dintr-un sat cu aproximativ 1.000 de locuitori, într-un oraș cu o populație stabilă și cu o situație economică notabilă. Tratatul de la Versailles, de la 21 iulie 1919, și Convenția adoptată la Conferința internațională a Dunării, de la 23 iulie 1921, au fixat noi prerogative și componența CED. Astfel, în CED intrau reprezentanți din Franța, Italia, Marea Britanie și România, iar din noiembrie 1930 și din Germania. La Conferința de la Sinaia, din 18 august 1938, CED a decis transmiterea în cea mai mare parte a prerogativelor sale României. În urma acestei decizii, dispare CED și se înființează ”Administrația Dunării de Jos”, organism aflat sub controlul guvernului României, desființat, la rândul lui, în 1940, odată cu creșterea influenței Germaniei Naziste în zonă. Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga), fiind singurul ce curge de la vest la est. Izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri numite Brigach și Breg ce izvorăsc de sub vârful Kandel (1241m) și se unesc în orașul Donaueschingen (altitudine: 678 m) în curtea castelului Fürstenberg. Numele german al fluviului este Donau, pronunțat /’do.nau/. Dunărea curge către sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării. Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte șapte țări. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
·         1927: In Germania sunt inaugurante primele vase din prefabricate.
·         1929:  Guvernul fascist din Italia interzice utilizarea cuvintelor străine.
·         1940:   Subsecretarul  de stat  al Statelor  Unite ale Americii,  Sumner Welles  emite o declaraţie  cu privire la  nerecunoasterea de catre Statele Unite a  anexarii de catre sovietici  a  celor trei state baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.
·         1950 - Răscoală în judeţul Vrancea. 500-600 de oameni înarmati au atacat şi ocupat Sfatul popular, Miliţia şi Poşta, împotrivindu-se colectivizării

·         1950: Regele Leopold al III-lea al Belgiei s-a întors la Bruxelles, în urma adoptării de către Camerele reunite ale Parlamentului a decretului prin care îi este restabilită demnitatea de suveran.
·         1952: Ultimul rege egiptean Farouk a fost răsturnat de o lovitură de stat militară condusă de Ali Muhammad Naguib și Gamal Abdel Nasser, punând astfel capăt domniei dinastiei Muhammad Ali. Regele Farouk I al Egiptului (n. 11 februarie 1920 – d. 18 martie 1965), a fost al zecelea conducător al dinastiei Muhammad Ali și penultimul rege al Egiptului și al Sudanului. Farouk I i-a succedat tatălui său, Fuad I al Egiptului, în 1936. După înlăturarea sa de către Faud al II-lea al Egiptului]], în 1952, s-a exilat în Italia, unde a murit în 1965. Sora sa Prințesa Fawzia Fuad a fost prima soție și regină consort a Șahului Mohammad Reza Pahlavi.
·         1959: Vizita lui Richard Nixon în URSS (23–31 iulie)
·         1961: Se infiinteaza Frontul Sandinist de Eliberare Naţională, cu orientare de stanga, din Nicaragua.
·         1962: Este semnat Acordul internaţional privind neutralitatea Laosului.
·         1967: In  orasul  american Detroit, statul  Michigan,  se declanseaza una  dintre cele mai grave revolte urbane  din istoria Statelor Unite.  43 de persoane au fost ucise, 342 rănite  şi 1.400 clădiri arse.
·         1968: Exercitând presiuni asupra guvernului liberal cehoslovac, sovieticii anunță desfașurarea, la scară largă, de manevre militare în apropiere de Cehoslovacia.
·         1974: Junta militara din Grecia se retrage de la putere şi fostul prim-ministru Constantin Karamanlis este invitat să conducă noul guvern.
·         1984Vanessa Williams devine prima Miss America care demisionează atunci când renunță la coroană după ce au apărut fotografii nud ale ei în revista Penthouse. Vanessa Lynn Williams (n. 18 martie 1963 în New York City) este o actriță și cântăreață americană. Părinții Vanessei erau profesori de muzică, iar ea a luat ore de pian și a studiat la universitatea „Syracuse University”. În anul 1983 este aleasă Miss America, fiind prima afro-americană care a câștigat acest premiu,iar în anul 1984 vor apare fotografii nude ale ei în revista „Penthouse” ea este astfel nevoită în iulie 1984 să renunțe la titlul de Miss America. Cu albumul ei de debut muzical „The Right Stuff” (1988), va primi premiul „Discul de Aur” și este propusă pentru premiul „Grammy Awards”. Pe lângă o serie de succese muzicale ca de exemplul cântecul „Colors of the Wind”, debutează și ca actriță, devenind mai cunoscută prin filmele: Eraser (1996), Soul Food (1997), sau Dance with me (1998).
·         1986: La LondraPrințul Andrew, Duce de York se căsătorește cu Sarah Ferguson la Westminster Abbey.
·         1990 - O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional a sosit în România, marcând reluarea relaţiilor cu această instituţie, întrerupte practic de trei ani
·         1991: Banca Națională a României emite norme privind înființarea și funcționarea caselor de schimb valutar.
·         1993:  AMUZANT!  Divortat dupa 6 ore de casatorie… Canadianul Frank “The Chief” Colbert, in varsta de  69 ani,  a obtinut cel de-al  27-lea sau  divort, dupa numai 6 ore de la casatorie. Cea  mai lunga  dintre casatoriile sale, cea de-a doua, a durat  totusi  22 de ani.
·         1995: Americanii Thomas Hale și Alan Bopp au descoperit, independent unul de altul, cometa Hale-Bopp, la mare distanță de Soare. Cometa Hale-Bopp, alte denumiri: C/1995 O1; Marea Cometă din 1997, a fost probabil cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii. A putut fi observată cu ochiul liber pentru o perioadă record de 18 luni, de două ori mai mult decât Marea cometă din 1811.
·         1998 - Guvernul României a aprobat strategia de privatizare a Băncii Române pentru dezvoltare (BRD). În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat şi strategia de privatizare a Bankpost
·         1999: Prințul Moștenitor Mohammed Ben Al-Hassan este încoronat ca regele Mohammed al VI-lea al Marocului după decesul tatălui său, Husein II.
·         2000: Șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale G-8, reuniți la Nago, Japonia, au adoptat Declarația finală a summitului din Okinawa, care își propunea "să atace în profunzime cauzele conflictelor și sărăciei" din lume.



Nașteri

·         645: S-a nascut califul arab  Yazid I; (d. 683). Yazid I, a fost al treilea  calif al califatului arab Umayyad (și prima prin ajuns in aceasta demnitate prin moștenire), fiind numit de către tatăl său Muawiah I. Adomnit timp de trei ani de la 680 d.I.Chr.  până la moartea sa în 683, dupa IChr. Husayn ibn Ali, nepotul Profetului Muhammad, împreună cu multi alti  musulmani importanti, au  dezaprobat ascensiunea lui  Yazid  califului, si au declarat că este împotriva spiritului  Islamului. Husayn și mai mulți membri ai familiei sale au fost uciși sau capturați in  Batalia de la Karbala.
·         1503: S-a nascut  la Buda, Anna Iagello (d. 27 ianuarie 1547, la  Praga), regină a germanilor, prin căsătoria cu împăratul Ferdinand I. A fost cel mai mare copil și singura fiică a regelui Vladislav II Iagello (1456–1516) și a celei de-a treia soții a acestuia, Anne de Foix. A fost sora mai mare a lui Ludovic II Iagello. Bunicii paterni au fost regele Cazimir al IV-lea al Poloniei, Mare Duce de Lituania din dinastia Iagello și Elisabeta de Austria, una din moștenitoarele Boemiei, ducatului Luxemburg și ducatul Kujavia. Bunicii materni au fost Gaston de Foix, Conte de Candale și infanta Ecaterina de Navara.
·         1649Papa Clement al XI-lea (d. 1721)
·         1684: S-a nascut la Constantinopol, Ioan A. Mavrocordat (d. 23 noiembrie  1719 la București). A fost fiul lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul și frate cu Nicolae Mavrocordat si a  devenit caimacam în Moldova după plecarea lui Dimitrie Cantemir în Rusia, pentru ca mai apoi să devină dragoman al Porții. Domnia în Țara Românească o obține după ce fratele său este prins de austrieci. În timpul războiului turco-austriac (1716 – 1718), cei mai mulți dintre boierii munteni fugiseră în Transilvania și cereau împăratului austriac, alipirea țării la Austria și numirea lui Gheorghe, fiul lui Șerban Cantacuzino ca domnitor. Ioan, văzând succesele austriece, a început tratative secrete cu aceștia, cărora le oferea Oltenia și un tribut anual. Aceste tratative l-au ferit de multe neplăceri în timpul războiului, insă, în timpul Păcii de la Passarowitz din 1718, ca mijlocitor între cele două părți, și-a îndreptat din nou politica împotriva Austriei, câștigând astfel simpatia turcilor și menținându-și domnia. A murit la scurt timp, în 1719. A  fost caimacam în Moldova,  intre 7 octombrie 1711 – 16 noiembrie 1711 și domnitor în Muntenia, in perioada  2 decembrie 1716 – 6 martie 1719.

·         1869: S-a nascut Gheorghe Adamescu, membru al Academiei Române, istoric literar si bibliograf. A scris o istorie a literaturii romane de la origini pana în 1910; (d. 04.04.1942).

·         1886Walter Schottky, fizician și inventator german (d. 1976)
·         1888: S-a nascut Raymond Chandler, scriitor american, cunoscut autor de romane poliţiste; (d.26.03.1959).
·         1892: S-a nascut Haile Selassie I, imparat al Etiopiei intre anii 1930-1974. A decedat pe 26 august 1975, dupa ce fusese silit sa renunte la tron de o junta militara de orientare marxista.
·         1908: S-a nascut scriitorul italian Elio Vittorini ; (d. 1966).
·         1912Moses Rosen, fost șef al Cultului Mozaic din România (d. 1994)

·         1913 - S-a născut Gherasim Luca, poet, prozator, aderent la mişcarea de avangardă. Din 1947, se stabileşte la Paris. A semnat şi sub pseudonimele Costea Sar, Petre Malcoci (m.09.02.1994).

·         1920: S-a nascut  Amalia Rodrigues, „regina muzicii fado” portugheze; (d.06.10.1999).
·         1925Nicolae Boșcaiu, biolog român, membru titular al Academiei Române (d. 2008)

·         1928Mihály Ágoston, scriitor, filolog și lingvist maghiar din Voievodina, Serbia.
·         1935 - S-a născut Cleveland Duncan, vocalist american (The Penguins).
·         1942 - S-a născut Madeline Bell, cântăreaţă americană (Blue Mink).
·         1943 - S-a născut Tony Joe White, cântăreţ, chitarist şi compozitor american.
·         1945 - S-a născut Dino Danelli, baterist american (Young Rascals, Bulldog, Pepper, Photomaker, Little Seven).
·         1946 - S-a născut Andy Mackay, saxofonist şi compozitor britanic (London Symphnoy Orchestra, Roxy Music).
·         1947 - S-a născut David Essex (David Cook), cântăreţ, compozitor şi actor britanic.
·         1950 - S-a născut Blair Thornton, chitarist canadian (Bachman-Turner Overdrive).
·         1957 - S-a născut Dennis Greaves, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Nine Below Zero, Truth).
·         1957 - S–a născut Theo van Gogh, cineast şi scriitor olandez, realizatorul mai multor pelicule controversate (documentarul ”0605”) (m.02.11.2004).
·         1961Martin Lee Gore, membru al formatiei britanice Depeche Mode
·         1961Woody Harrelson, actor american nominalizat de multe ori la premiile Oscar și Golden Globe. A intrat în atenția publicului odată cu rolul Woody Boyd din sitcomul Cheers. Alte roluri de referință, atât pentru public cât și pentru critica de specialitate, au fost Billy Hoyle din White Men Can’t Jump, Roy Munson în Kingpin, Mickey Knox în Natural Born Killers, Larry Flynt în The People versus Larry Flynt, Carson Wells în No Country for Old Men. Pentru rolul Larry Flynt a fost moninalizat în anul 1997 atât la Oscar, pentru Cel mai bun actor, cât și pentru Cea mai bună prestație masculină la Golden Globe.
·         1964 - S-a născut Tim Kellett, trompetist şi clăpar britanic (Simply Red).
·         1965Saul Hudson aka Slash, unul dintre cei mai de seamă chitariști ai tuturor timpurilor, membru al formațiilor Guns'N'Roses și Velvet Revolver
·         1967Philip Seymour Hoffman, actor și regizor american (d. 2014)
·         1980: Michelle Williams, cântăreaţă americană (Destiny's Child)
·         1985: Anna Maria Mühe, actriţă germană
·         1986: Ayaka Komatsu, model şi actriţă japoneză
·         1989: S-a nascut  actorul englez Daniel Radcliffe, interpretul celebrului personaj Harry Potter.


Decese

·         1227: A murit calugarul taoist Qiu Chuji (n.1148), un discipol al fondatorului  curentului   Quanzhen – Wang Chongyang. El însuși este fondatorul ramurii taoiste numita Longmen (Podul Dragonului). A influentat curtea dinastiei Jin,si a fost chemat  de Genghis Khan,  la Kabul in mai 1222 impreuna cu 18 dintre adepții săi.
·         1692Gilles Menage, poet francez (n. 1613)
·         1757: A murit Domenico Scarlatti, compozitor italian; (n. 26.10.1685). Domenico Scarlatti, s-a născut în același an cu Johann Sebastian Bach si Georg Friedrich Handel.
·         1851: A murit  Constantin Daniel Rosenthal, pictor şi revoluţionar paşoptist (“Romania revolutionara”, “Femeie pe canapea”); (n. 1820).
·         1862 -  A încetat din viaţă Martin van Buren, cel de-al optulea preşedinte al SUA (n. 5 decembrie 1782)
·         1885: A murit Ulysses Simpson Grant, general american în timpul Războiului Civil American şi cel de-al 18-lea preşedinte al SUA; (n.27.04.1822).
·         1916: S-a stins din viata William Ramsay, chimist scoţian, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer; (n. 02.10.1852).
·         1920Teodor V. Ștefanelli (Theodor V. Ștefaniu), istoric și scriitor, membru al Academiei Române (n. 1849)

·         1942: Poetul bulgar și liderul comunist Nikola Vaptsarov este executat prin împușcare.
·         1951: A murit maresalul  Philippe Petain, fost sef  al Statului francez în regimul de la Vichy, invingator la Verdun. A  murit in inchisoare; (n.24.04.1856). Erou din in primul razboi mondial, acțiunile sale din timpul celui de – al doilea razboi mondiall-au adus în fața tribunalului care l-a condamnat la moarte cu anularea drepturilor și onorurilor civice și militare pentru înaltă trădare și colaboraționism cu cotropitorii nazisti. Condamnarea la pedeapsa capitală a fost comutată de  Charles de Gaulle în închisoare pe viață. În zilele noastre, Pétain este considerat un trădător, iar pétainisme este un termen peiorativ folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacționară.
·         1955Gheorghe Spacu, chimist, academician. (n. 1883)

·         1966Montgomery Clift, actor american (n. 1920)
·         1999: Regele Hassan al II–lea al Marocului (n. 1929)
·         2000 - A încetat din viaţă scriitoarea spaniolă Carmen Martín Gaite, prima femeie care a obţinut Premiul naţional pentru literatură, în anul 1978
·         2009Dan Setlacec, medic și profesor de chirurgie român (n. 1921)

·         2011: A murit cântăreața britanică Amy Winehouse; (n.1983). Amy Jade Winehouse (n. 14 septembrie 1983 – d. 23 iulie 2011) a fost o cantăreață engleză evreică recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor. A abordat diferite stiluri muzicale: rhythm and blues, soul și jazul anilor 1960. Winehouse a debutat discografic în anul 2003, când a lansat albumul Frank; discul a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate și a fost nominalizat la premiul Mercury. Cel de-al doilea album de studio al interpretei, intitulat Back to Black, a fost lansat în octombrie 2006. Discul s-a plasat pe cele mai înalte poziții în clasamentele internaționale, primind multiple discuri de platină. A fost comercializat în peste zece milioane de exemplare și a ajutat-o pe Amy Winehouse să devină prima cântăreață engleză care a câștigat cinci premii Grammy. Stilul ei muzical a influențat puternic interpretele britanice care au debutat la finele anilor 2000  În ciuda unei cariere muzicale prolifice, viața privată a cântăreței a fost adesea comentată negativ de ziarele de scandal din întreaga lume din cauza consumului excesiv de droguri și alcool, dar și a unei căsnicii controversate cu asistentul de producție video Blake Fielder-Civil (2007–2009). Amy Winehouse a decedat pe 23 iulie 2011 în locuința sa din Londra, cauza decesului fiind consumul excesiv de alcool.
·         2012Maria Emanuel, Margraf de Meissen, Șeful Casei de Saxonia (n. 1926)
·         2013Djalma Santos, fotbalist brazilian (n. 1929).


Sărbători

  • În calendarul ortodox: Aducerea moaștelor Sf Sfințit Mc Foca; Sf Sfințit Mc Apolinarie, episcopul Ravenei; Sf Mc Vitalie și Valeria
  • În calendarul romano-catolic: Sf. Brigitta, călugăriță, patroană a Europei  (1303 – 1373). Sf. Brigita (n. 1303, Finstad, d. 23 iulie 1373, Roma) a fost o călugăriță suedeză, întemeietoare de ordin călugăresc, sfântă. S-a născut în Suedia, la Finstad, în apropiere de Uppsala, în anul 1303, într-o familie de nobili (Folkunger). Căsătorită de timpuriu cu nobilul Ulf Gudmarsson, a avut opt copii (dintre care Sf. Ecaterina a Suediei), pe care i-a educat foarte bine.A intrat în Ordinul al treilea al Sfântului Francisc, iar după moartea soțului, pe care l-a iubit foarte mult, a dus o viață ascetică, rămânând totuși în mijlocul lumii. Cu ajutorul regelui Suediei a întemeiat apoi, în 1346, la Vadstena, un Ordin călugăresc (al „Brigitinelor”), numit și „Ordinul Răscumpărătorului„, deoarece se spune că Isus Cristos însuși i-ar fi dictat, cuvânt cu cuvânt, Sfintei Brigita, regula noului ordin și indicațiile pentru construcția bisericii. Noul ordin a avut mare importanță în viața religioasă și literară a țărilor nordice. Ultimii 24 de ani ai vieții și i-a petrecut la Roma, unde a dat tuturor un exemplu strălucit de virtute, s-a străduit să reformeze Biserica și a încercat (fără succes) să obțină întoarcerea Papilor de la Avignon la Roma. A întemeiat aici un cămin pentru studenți și pelerini suedezi. A murit la Roma în anul 1373.
  • România -- Ziua presei militare române
  • Egipt -- Ziua națională - Aniversarea Revoluției (1952)



RELIGIE ORTODOXĂ 23 Iulie

Aducerea moaștelor Sf Sfințit Mc Foca; Sf Mc Apolinarie, Vitalie și Valeria
1. Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic Foca, Episcopul de la Sinopi – 

Sfântul Mucenic Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope. Pentru viața virtuoasă a fost hirotonit episcop în Sinope. În timpul unei persecuții împotriva creștinilor declanșate de împăratul Traian, Sfântul Mucenic Foca a fost prins, supus supliciilor și în cele din urmă a primit moarte martirică. Moaștele Sfântului Sfințitului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop la Constantinopol, în ziua de 23 iulie 403 sau 404. n cetatea Sinopiei era un om numit Pamfil, şi avea de soţie pe Maria. Aceştia au născut pe acest fericit Foca, care din tinereţe era plin de darul Duhului sfânt; îi gonea pe diavoli din oameni şi tămăduia neputinţele. Ajungând la vârsta bărbatului desăvârşit, pentru viaţa lui cea îmbunătăţită, a fost ales episcop acelei cetăţi. Şezând pe scaunul său, păştea bine oile cele cuvântătoare, cu cuvântul şi cu lucrul, adăugind, spre nevoinţa sa, mai mari osteneli. Şi au fost arătate la toţi lucrurile lui cele bune, pentru care se proslăvea Tatăl cel ceresc. A întors mulţi oameni de la rătăcirea lor şi pe pagini de la închinarea către idoli i-a adus la cunoştinţa unuia Dumnezeu. Iar când a vrut Domnul ca să-l învredniceasă, a înştiinţat pe robul său de această voie a sa prin vedenie, astfel: Un porumbel a zburat de sus, având în gura să o cunună de flori, pe care punând-o pe capul fericitului, i-a grăit cu glas omenesc, zicându-i: „Acum s-a umplut paharul tău, care se cade a-l bea”. Din această vedenie sfântul a cunoscut muncile cele ce erau să-i vină pentru Hristos. Iar noi, din aceasta cunoaştem plăcerea lui cea mare către Dumnezeu, că s-a învrednicit a fi încoronat din cer fiind în trup. Aşa iubeşte prea bunul Dumnezeu pe cei drepţi şi plăcuţi ai săi: îi încununează pe dânşii cu slavă şi cu cinste şi pune pe capetele lor coroană. Acest Sfânt Foca era mire ceresc după curăţia sa sufletească şi trupească, cu care cerul a vrut să se împreune, şi i-a pus lui cunună.
Cununa aceea era cununa cea mai bună a cămării Mântuitorului, cu care avea să fie încoronat în veci, când se va veseli la nunta Mieluşelului.
După acest semn prea slăvit, a fost prins şi chinuit pe timpul împărăţiei lui Traian (98-117) de către African. El a silit mult pe sfânt să jertfească idolilor, dar sfântul, în locul acelora, a vrut a se aduce pe sine însuşi jertfă lui Dumnezeu.
Şi, după ce nu s-a supus mai marelui şi nu a dat lucrului făcut de mâini omeneşti cinstea aceea care se cuvine Unuia Dumnezeu care şade pe Heruvimi, atunci mai marele a poruncit ca legând pe sfânt la un lemn să-i rupă mădularele. Şi era trupul lui zdrobit de răni, şi rupt în bucăţi. Precum păsările răpitoare flămânde se gră-mădesc la vreun stârv şi îl rup mâncându-l, aşa rupeau muncitorii din trupul cel curat al pătimitorului lui Hristos. Însă el a răbdat cu vitejie şi a auzit un glas din înălţime întărindu-l şi aşa a biruit muncile pentru Iisus, Cel ce l-a întărit pe el când pătimea, ca într-un trup străin; că nu şi-a cruţat trupul pentru mărturisirea Aceluia care nici sufletul nu l-a cruţat, ci L-a pus pentru noi pe Cruce. Suferinţele grele şi pătimirea le socotea că pe o răcorire a raiului, pentru Hristos, Domnul Cel ce a pătimit pentru noi. Pentru că a suferit cu înlesnire robul Domnului, pentru dragostea dumneze-iască, şi de s-ar fi adunat din toată lumea asupra lui chinuitorii şi toate chinurile, el era gata să le rabde pe toate pentru iubitul său, zicând cu David: „Gata este inima mea, Dumnezeule, gata este inima mea” (Psalm 56, 10). Apoi, cei ce-l chinuiau l-au pus pe el pe o tigaie arsă în foc şi îndată tigaia s-a răcit, pentru că biruia duhovnicescul foc care ardea spre Dumnezeu în inima lui puterea focului celui simţit. El s-a arătat biruitor asupra tuturor muncilor la care a fost supus, că se arăta oastea cea îngerească şi lumina lui Dumnezeu cea nemăsurată, împrejurul lui. Şi era în temniţă luminat cu lumină cerească, în legături, veselit cu nădejdea cereştii mântuiri, în necazuri mângâiat de îngeri şi în bătăi întărit de Iisus. Iar după chinurile cele de multe feluri, îl aruncară într-o baie înfocată, şi acolo, rugându-se, şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu şi s-a încoronat cu coroana biruinţei în Biserica celor ce dănţuiesc, iar trupul lui cel sfânt a fost îngropat de cei credincioşi cu cinste şi mai multe minuni se săvârşesc la mormântul lui.

2. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sf. Sfințit Mc. Apolinarie, episcopul Ravenei şi Sf. Mc. Vitalie și Valeria.


Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


ARTE 23 Iulie

MUZICĂ 23 Iulie

Amalia Rodrigues, „regina muzicii fado” portugheze




Cleveland Duncan, vocalist american (The Penguins).
The Penguins:



Madeline Bell, cântăreaţă americană (Blue Mink).




Tony Joe White, cântăreţ, chitarist şi compozitor american.




Dino Danelli, baterist american (Young Rascals, Bulldog, Pepper, Photomaker, Little Seven).
The Rascals-Dino Danelli: 



Andy Mackay, saxofonist şi compozitor britanic (London Symphnoy Orchestra, Roxy Music).
Roxy Music: 



David Essex (David Cook), cântăreţ, compozitor şi actor britanic




Blair Thornton, chitarist canadian (Bachman-Turner Overdrive).
Bachman-Turner Overdrive ~ 



Dennis Greaves, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Nine Below Zero, Truth).
The Truth:





Martin Lee Gore – Depeche Mode
Martin Lee Gore - 25 Songs, Depeche Mode: 





Tim Kellett, trompetist şi clăpar britanic (Simply Red).
SIMPLY RED -




Saul Hudson aka Slash -






Michelle Williams (Destiny's Child)







Domenico Scarlatti




Amy Winehouse


 ÎNREGISTRĂRI NOI:

TANGOS TÍPICOS A TODA ORQUESTA. Selección de Cecil González




INSTRUMENTAL OLDIES GREATEST HITS. Selección de Cecil Gonzalez






POEZIE 23 Iulie

Gherasim Luca

Gherasim Luca (nume original: Salman Locker, n. 23 iulie 1913București - d. 9 februarie 1994Paris), cunoscut și sub numele de Zolman LockerGherashim LucaCostea Sar și Petre Malcoci, a fost un teoretician al suprarealismului și un poet evreu român, frecvent citat în operele cuplului Gilles Deleuze si Félix Guattari. Aderă de foarte tânăr la mișcarea avangardistă, fiind un membru marcant al grupului de la Alge (1930, 1933). În cadrul celui de-al doilea val suprarealist, se alătură grupului format din Gellu NaumVictor BraunerJack Herold.
Luca s-a născut la București. Tatăl său, Berl Locker, un croitor evreu, a decedat în 1914. Luca vorbea patru limbi, idișromânagermana și franceza.
Din 1938, a călătorit frecvent la ParisFranța, unde a intrat repede în cercurile mișcării Suprarealismului. Declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și accentuarea antisemitismului în România l-au forțat să se autoexileze.
Din 1945 până în 1947 a fondat un grup de artiști suprarealiști, din care mai făceau parte Gellu NaumPaul PăunVirgil Theodorescu și Dolfi Trost.
La scurt timp, au început să publice, inclusiv poeme în limba franceză. A inventat cubomania și, cu Dolfi Trost, a fost autorul celebrului manifest "Dialectica dialecticii".
Hărțuit în România și capturat în timp ce încerca să fugă din țară, auto-intitulatul "étran-juif" a părăsit România în 1952, și s-a mutat la Paris, prin Israel.
La Paris va colabora cu alți artiști celebri (Jean ArpPaul CelanFrançois Di Dio și Max Ernst), producând un număr impresionant de colajedesene, obiecte sau texte-instalații. Din 1967, a citit fragmente din opera sa la StockholmOsloGenevaNew York City and San Francisco. Documentarul TV din 1988, portretul său realizat de Raoul Sanglas Comment s'en sortir sans sortir, l-a făcut extrem de popular în Europa.
Cu toate acestea, în 1994, a fost evacuat din apartamentul său, sub pretextul unei curățenii generale. Luca, care a locuit timp de 40 de ani în Franța, fără nici un fel de acte, a avut o singură reacție. Pe 9 februarie, la vârsta de 80 de ani, s-a sinucis, sărind în Sena, exact ca prietenul sau, Paul Celan.

Ăia din noapte
Tăcere oameni buni!
azi noapte este noaptea nopţilor,
hoţii şi vagabonzii sunt atârnaţi de grinda caselor
şi sinucigaşii din mine sunt sus pe stâlpi, sus.
Ssst, tăcere! azi e noaptea nopţilor,
ssst tăcere!
Lăeţii cu turmele lor trec calmi şi calzi
pe alee sunt brazi
şi lumea-i ascunsă în cripte
ssst, tăcere!
În balonul oraşului mârâie vântul
Închis şi tăcut
balonul se sparge,
toţi hoţii se aruncă şi fură cu toţii
toţi vagabonzii îşi smulg ochii şi-şi întorc şepcile,
sinucigaşii, otrăvurile, stâlpii, etajele,
sforile şi săpunurile,
cuţitele, apele, farmaciile sunt sparte,
lumea umblă nebună
se zbat şi se bat
se muşcă şi mârâie
Numai lăeţii sunt domnii pământului
şi umblă cu turmele calzi cu pletele...


Degete?
Lasă-mă să-ţi spun acum
despre femeia fără degete:
A venit într-o seară,
pe când lipeam cearşaful de ferestre,
ca să fac baia de seară.
Eram gol până-n deget
şi ea era femeia oarbă şi fără niciun deget
în deget.
Când m-a pipăit gol, s-a speriat
şi mi-a spus să-i pun mâna pe sân să-mi confirme;
când mi-am agăţat degetul de sfârcul ei alb
mi l-a furat în ventricul
şi a dispărut cum a venit.
Şi la prietenul meu din camera vecină,
şi la vecinul prietenului meu din camera vecină,
tot câte un deget.
Clădirea fără deget este porecla clădirii noastre.
Aceasta-i povestea femeii care n-avea niciun deget.


Bumerang

Mi-am bătut în buze pionezele dinţilor
şi sânii au răsunat zaruri peste jocul târziu.
Patineurii au zgâriat viaţa din vine
şi sângele, paraşută închisă,
şi-a strigat imnul său în curcubee;
ai aşteptat prăvălirile în abis
precum obloanele privirilor tale ascunse,
în holdele covoarelor semănate pe divan
ţi-am spălat torsul în luminişul aleilor
şi însetat am pipăit oaza pentru cămilele din noi.

Ţi-am strigat numele prin toţi porii,
şi decolorat a fost răspunsul închistat în fulgi,
am zguduit clopotele obiectelor din casă,
am muşcat pereţii, teracota sufletului,
şi aşternut podea pentru picioare am răvăşit gândul.

Cu mâinile lipite de înălţimi te cutremuri,
în priviri se văd ascunse prosternările,
cu trupul îmbrăcat în speteaza monahilor din gene,
picioarele tale, fixativ al pietrelor.

Clopotul lipeşte mărci în auzul sculptat în noi;
ferestrele îşi desfac bordura lipita pe buze
şi bumerang, alama desface cuferele
şi acoperă trupul şi funda.
Pe treptele din faţă băieţii din mine s-au spânzurat de şira spinării.

Pe tinichelele acoperişului tău, am căzut cu ploaia din glas
picături, caravanele, au supt apoi frigul
şi lipit cu capul, eşafod pe zăbrele,
am prins în dinţi îmbrăcămintea sifonoforă
şi-am desfăcut nasturii
precum vinele.


Cerere de lăsare - Adrian Păunescu





TEATRU/FILM 23 Iulie


Bolnavul inchipuit - Moliere





Tineretea lui Moromete - Marin Preda





GÂNDURI PESTE TIMP 23 Iulie

Carmen Martín Gaite – Citate:
"Rutina nu este atît de importantă ca și de incapacitatea noastră de a crea, în fiecare moment, o legătură originală cu ei, în tendința noastră de a le citi prin falsilla rutinei, a ceea ce sa învățat deja. Trebuie să lăsați ușa deschisă la camera de joacă.
Carmen Martín Gaite , Povestea nu se sfârșește

"Nu există niciodată unul liber; cel care nu este legat de ceva, nu trăiește ... Legăturile adevărate sunt cele pe care cineva le alege, cele căutate și una devine una, fiind capabile să nu le aibă ".
Carmen Martín Gaite , Obligațiunile

"M-am gândit că ar putea fi și eroic să scăpăm de plăcere, din nici un alt motiv, pentru iubirea de libertate și bucurie - nu față de bucuria oficială și măsurată impusă, ci față de râsul și cântecul care izvorăște dintr-o fântână a cărei ape nimănui nu o canalizează. "
Carmen Martín Gaite , camera din spate

"Primele cuvinte pe care Sara le-a scris în carnetul acela despre cărucioarele grele pe care tatăl ei i le dăduse erau râul, luna și libertatea, pe lângă altele mai rare care au venit la ea din întâmplare, cum ar fi spiritele limbii, amestecând vocalele și consoanele pentru binele zeu. Aceste cuvinte care s-au născut fără a fi nevoie de ea însăși, ca și florile sălbatice care nu au nevoie de apă, au fost cele pe care le-a plăcut cel mai mult, cele care i-au dat mai multă fericire, pentru că le-a înțeles doar. Le repeta de multe ori, sub respirație, pentru a vedea cum au sunat și le-a numit "farfanías". Aproape că l-au făcut să râdă.
Carmen Martín Gaite , Hood Red Riding în Manhattan

"Ceea ce nu înțeleg este obligația de a călători, de a citi sau de a întâlni oameni, doar spune-mi" te vei îndrăgosti de întâlnirea Fulano "sau" trebuie să citești Joyce "sau" nu poți să mori fără să știi Canionul din Colorado ", pentru ca ma simt predispus, exact pentru ca ceea ce imi place este descoperirea, fara intermediari.Acum, oamenii călătoresc prin precepție și nu dau nimic de spus, cu cât mai mult merg, cu atât mai puține lucruri pe care le-au văzut atunci când se întorc. Călătoria a pierdut misterul. "
Carmen Martín Gaite , camera din spate

"(Pentru Benet)
Nu vă bucurați de uimire.
Carmen Martín Gaite

"Nu există nici o modalitate de a calcula cât de multe ramificații la poveste vor lua pe unsprezece spioni pentru a străluci atenția în ochii celuilalt".
Carmen Martín Gaite

"Am înțeles că trebuie să te uiți la lucrurile din afară pentru ca ordinea să devină ordonată și are sens."
Carmen Martín Gaite , tulbure variabilă

"Există momente în care normalul se întâmplă extraordinar atât de bine și îl observăm fără să știm cum."
Carmen Martín Gaite , Lucrul ciudat este să trăiești

"Dacă ați crezut că o vedeți, sa întâmplat. Nu vedem cu toții aceleași lucruri.
Carmen Martín Gaite , Lucrul ciudat este să trăiești

"Secretul fericirii constă în faptul că nu insistăm (Gregorio Martínez Sierra)."
Carmen Martín Gaite , Lucrul ciudat este să trăiești

"Pentru a vizita o memorie este convenabil - conform unei credințe destul de răspândite - să fi cultivat-o înainte".
Carmen Martín Gaite , Lucrul ciudat este să trăiești

"Nu credeți că este interesant să ieșiți din rău prin aceleași scări ale răului, să vă schimbați cursul fără a le nega existența, profitând de el?"
Carmen Martín Gaite , Lucrul ciudat este să trăiești

"Minciunile și deteriorările tind să se înrăutățească prin adverbele timpului".
Carmen Martín Gaite , Lucrul ciudat este să trăiești

"La urma urmei, sufletul și trupul trăiesc separat de o partiție, iar cel mai bun lucru este că sunt ca vecinii buni".
Carmen Martín Gaite

"Cărțile sunt pentru citirea lor pentru a nu-i prețui și a ridica praful. Oamenii care păstrează și povestesc cel mai mult nu este cel care are mai multă atașament față de ceea ce spun ... Ce trebuie să faci a ta și să te împleți cu viața ta este ceea ce spun ei. Când merită, bineînțeles. Puteți crea o simbioză între ceea ce ați citit și ceea ce trăiți și gândiți, care uneori este înfricoșător. Cartea este atunci ca mormântul unui iubit. Veți pune flori pe ea, dar nu este de folos. Sufletul lui nu este acolo, el trece prin locurile în care și-a părăsit sămânța. Adică, în interiorul nostru. "
Carmen Martín Gaite , Regina zăpezii

"Era ca un chiamando din stessi care mi-a dat un giardino incantato. Io este intuitiv, nu face obiectul adnotării, nu se poate anula sau nu se sparge.
Succesele vin nei sogni; S'intrufolano per confuzie tarif. Sono quelle che fanno più baccano, ma non contano niente. Cazul non devi farci. "
Carmen Martín Gaite , tulbure variabilă

"Pasavano nu roșu roșu, dacă muovevano inavvertitamente ed inavvertitamente cambiavano disegno, consistenza e colore. Tutte de la cheu și de la început, un test de variabil și infinit ca quello dei nostri viaggi ", a sugerat el însuși.
Carmen Martín Gaite , tulbure variabilă

"Viața, chiar și atunci când o vedem mai întunecată, ne poate oferi aceste compensații lingvistice care pot lua un zâmbet instantaneu".
Carmen Martín Gaite , tulbure variabilă

"Călătorim cu copacii care se dezintegrează și se întunecă, ne schimbăm cu ei, fără să le dăm seama, după desenul lor fragil condamnat la agonie, înainte ca cineva să înțeleagă ..."
Carmen Martín Gaite , tulbure variabilă

"Am venit să văd viața mai mult decât să investighez semnificația ei, chiar dacă știu că nici un indiciu nu duce la clarificarea vreunui lucru, căci nu se află în anchetă o dată după alta".
Carmen Martín Gaite , tulbure variabilă

"Această după-amiază, de exemplu, este diferită de oricare alta și nu se va repeta niciodată. Și când tu și cu mine suntem bătrâni, nu ne vom mai aminti. Este imposibil să capturați timp, nu credeți?
Carmen Martín Gaite , Între perdele

"Hei, băiatul spune de ce nu termină liceul", a spus brusc, uitându-se la el în oglindă.
- Ce băiat?
- Profesorul ăla.
- Și ce-i pasă?
-Nu, o să spun și eu același lucru. Este o rușine, o cursă totală pe care nu o am. Am timp să mă înscriu încă.

Au început să meargă din nou, Angel a devenit serios.

- Uite, Gertru, am discutat deja de mai multe ori. Nu trebuie să ne certăm din nou.

- Nu știu de ce.

- Ei bine, de ce nu? Se spune. Să te căsătorești cu mine, nu trebuie să știi limba latină sau geometria; Deci știi cum să fii o femeie din casă, destul și suficient. În plus, ne vom căsători imediat.
Carmen Martín Gaite , Între perdele

"Nu ne dăm seama, Mariana, cât de minunat este să poți întreba pe cineva:" Îți amintești? "Și observă că da, își amintește. Amintirile cultivate singure formează un jurubițel amestecat înăuntru, cuprins între vârfuri, nu reușești să diferențiezi ce ți s-a întâmplat de alte fragmente de pe străzi sau cinematografe; dar cel mai rau lucru este ca, de la atat de mult se misca in acea incurcatura, ieri va vampiri, aerul devine subtire si lumina zilei in care traiesti te acopera. Este dificil să ieșiți din tumoarea trecutului, lăsând țesutul din prezent nevătămat, delicat și fragil ca o petală ".
Carmen Martín Gaite

"Contrapunerea adevărului la înșelăciune este jocul prin excelență, deși dificil: fie ne înșelăm, fie ne înșelăm".
Carmen Martín Gaite , Lucrul ciudat este să trăiești


GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 23 Iulie
·       Ce spun femeile cand sunt surprinse asupra faptului ?

- Englezoaica:
Darling, daca ma anuntai la timp când vii acasa, s-ar fi putut evita aceasta situatie, jenanta pentru amândoi!....

- Nemtoaica :
Hans, azi ai venit cu patru minute si patruzeci si cinci de secunde mai devreme acasa. Îmi datorezi o explicatie pentru asta !

- Frantuzoaica :
Jean, ce bine ca ai venit ! Jaques e terminat, nu mai poate....

- Suedeza :
Tu esti, Olaf ? Eu am terminat, ce-i drept, dar Sven ar vrea sa se mai distreze... Alatura-i-te si tu !

- Rusoaica :
Ivane, tu esti ? În sfârsit, un barbat adevarat !
Înainte sa mi-o traga, asta n-a fost în stare nici sa ma ia la palme !

- Evreica :
Itzic, tu esti ? Atunci, cine naiba e asta de pe mine ?

- Românca :
Ioane, tu ma crezi mai mult pe mine, sau ochii tai ?

- Unguroaica ( în timp ce sare din pat ):
Ioi, draga !...Nu fii suparat ! O platit înainte !

- Cehoaica :
Pepa, nu te impacienta, draga ! Tocmai am aflat ca, el e noul tau sef !...

- Nevasta de secui :
No, daca ai baut toata palinca din casa, eu cu ce era
sa-l fi servit pe musafir ?


·       Sotia ajunge acasa de la cumparaturi si, surprinsa, isi gaseste sotul in pat cu o tanara frumoasa. Tocmai cand se pregatea sa iasa furioasa din camera, sotia este oprita de sotul sau care ii spune:
- Poate ar trebui totusi sa asculti ce s-a intamplat... Venind acasa de la serviciu, am zarit pe autostrada aceasta tanara ce parea obosita si imbracata saracacios. Am adus-o acasa si i-am oferit o friptura din carnea pe care o uitasesi de mult in frigider. Era desculta si atunci i-am dat sandalele tale bune, dar pe care tu nu le mai purtai din cauza ca nu mai erau la moda. Ii era frig si atunci i-am dat puloverul pe care ti l-am facut cadou de ziua ta dar pe care nu l-ai purtat niciodata pentru ca nu ti se potrivea culoarea. Avea pantalonii sfasiati si atunci i-am dat o pereche de jeansi care iti ramasesera mici, dar care de altfel erau foarte
buni. Si apoi, tocmai cand se pregatea sa plece, fata m-a intrebat:
- Mai este ceva ce sotia ta nu mai foloseste?
·       Mister Bean la examen:

 * Camera ascunsă:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...