duminică, 29 iulie 2018


PENTRU PRIETENII MEI CU PRILEJUL ZILEI DE 31 IULIE 2018 AM SELECȚIONAT ACESTE MATERIALE DIN BOGĂȚIA INTERNETULUI

Bună ziua, prieteni!
Astăzi este Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului! Este un post scurt și ușor pe care este bine să-l ținem, dar să-l susținem și cu rugăciuni și acte de milostenie (în țară inundațiile au făcut prăpăd în multe zone și mulți oameni au rămas fără agoniseala de o viață și putem să-i ajutăm donând bunuri la biserica unde se află duhovnicul Dumneavoastră).


ISTORIE PE ZILE 31 Iulie
Evenimente
·         30 î.Hr.:  In  bătălia de la Alexandria, Marcus  Antonius  a obţinut  o victorie modesta  asupra  fortelor  lui Octavianus, dar  cele mai multe dintre trupele  sale  au dezertat  ulterior, ceea ce a  dus la sinuciderea sa. Marc Antoniu „Marcus Antonius” (n. 82 î.Hr., Roma, Republica Romană — d. 1 august 30 î.Hr., Alexandria, Egipt) a fost un general și politician roman, locotenent al lui Cezar, membru, alături de Octavian și Lepidus, al celui de-al II-lea triumvirat (43 î.Hr.) . Marcus Antonius s-a nascut in anul 82 î.Hr. A fost un renumit general și politician roman, locotenent al lui Cezar si membru, alături de Octavianus și Lepidus, al celui de-al II-lea triumvirat care si-a impartit puterea la Roma.
·         781: Are loc  cea mai veche eruptie  înregistrata  a vulcanului japonez Fuji.
·         904: După trei zile de asediu, Salonic cade în mâinile sarazinilor, care distrug orașul.
·         1009: Pietro Boccapecora devine Papa Sergiu al IV-lea,  al 142-lea Papa al Romei. Înainte de a deveni papă numele lui era Pietro. Așa s-a numit și tatăl lui care era cizmar. Se spune că Sergiu îm timpul tinereții lui ar fi purtat porecla „Bucca Porci (adică botul porcului)”. Cu acea poreclă este menționat și în cronica lui Thietmar de Merseburg. Între 1004 și 1009 a figurat ca episcop de Albano, de aceea și numele Pietro da Albano. Nu se știe nimic de circumstanțele alegerii lui de papă. Acest papa ar fi stabilit din nou legăturile juridice între mănăstiri și episcopi. Se spune că Sergiu ar fi fost primul papă al Romei care ar fi chemat creștinătatea la izgonirea musulmanilor din Țara Sfântă (cu prilejul distrugerii Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim de către califul al-Hakim în oct. 1009). Acea biserică a fost reconstruită abia în 1055. În general istoricii consideră că manifestul cruciadei descoperit în 1682 este un fals fiind întocmit abia în timpul Primei Cruciade la mănăstirea Saint-Pierre de Moissac (cu scopul de a întări dogmatic apelul papei Urban al II-lea). Chiar dacă este considerat azi un pontif relativ slab, a știut sa sprijine poporul simplu în timpul unei foamete. A condus Biserica Romei pana in 1012, iar după moartea lui a fost înmormântat la Roma.
·         1227: Incepe crestinarea cumanilor si brodnicilor. Papa Grigore al IX-lea  îi cere  într-o epistolă episcopului de Strigoniu  din Ungaria să determine convertirea la creștinism a populației din “Cumania et Bordinia terra illis vicina”.
·         1423: Cu victoria în Bătălia de la Cravant împotriva Franței și a Scoției, Anglia a atins apogeul succesului său în Războiul de O Sută de Ani.
·         1431: Prima atestare internă a orașului Piatra Neamț. Într-un  act din 31 iulie 1431  domnul moldovean Alexandru cel Bun a dat Manastirii Bistrita doua prisăci, mentionand și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Statutul de târg domnesc orașul   îl primește doar în anul 1453. Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici (estimată a fi între 1468-1475) a unei Curți Domnești (menționată ulterior în mai multe randuri – 1552, 1570, 1594), de către Stefan cel Mare. Aceasta a exercitat o puternică influență atât în plan economic, politic cât și administrativ, chiar dacă ea nu a fost decât o casă voievodală. Piatra-Neamț este municipiul de reședință a județului Neamț, Moldova, România. Situat pe valea Bistriței, în nord-estul României, orașul avea la nivelul anului 2011 o populație de 85.055 de locuitori. Localitatea fost declarată reședința Regiunii de dezvoltare Nord-Est. Într-un act din 31 iulie 1431 domnul moldovean Alexandru cel Bun a dat Manastirii Bistrita doua prisăci, mentionand și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Statutul de târg domnesc orașul îl primește doar în anul 1453. Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici (estimată a fi între 1468-1475) a unei Curți Domnești (menționată ulterior în mai multe randuri – 1552, 1570, 1594), de către Stefan cel Mare . Aceasta a exercitat o puternică influență atât în plan economic, politic cât și administrativ, chiar dacă ea nu a fost decât o casă voievodală.

·         1492:  Intra in vigoare  Decretul  Alhambra, in baza caruia evreii sunt expulzati din Spania catolica. Porunca a fost retrasă în mod oficial la 16 decembrie 1968, după Conciliul Vatican II 
·         1498: În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad. Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. între august și octombrie 1451 – d. 20 mai 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche.
·         1655: In timpul războiului  ruso-polonez (1654-1667), armata rusă intră în capitala Marelui Ducat al Lituaniei, Vilnius, pe care o ocupa  timp de şase ani.
·         1667: Al Doilea Război Anglo-Olandez a luat sfârșit prin semnarea tratatului de la Breda.Tratatul a  adus la un sfârșit  neconcludent al razboiului   (1665–1667) si a lăsat multe dispute teritoriale nerezolvate.
·         1703: Scriitorul englez Daniel Defoe este pus la stâlpul infamiei pentru infracţiunea de calomnie  după publicarea unui pamflet politico – satiric,  dar  multimea adunata  il bombardeaza  cu flori. Daniel Defoe (născut Daniel Foe; 1659/1661 ? – 24 aprilie ?, 1731) jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială. Daniel Defoe, a fost un scriitor englez, jurnalist, şi pamfletar , care si-a castigat o mare faima pentru romanul sau Robinson Crusoe . Defoe este unul dintre cei mai vechi scriitori englezi de romane şi se numără printre fondatorii romanului englezesc.
·         1782: Caragea Voda a infiintat cel dintai pasaport: “Pasusul”, pentru  calatoriile  in alte tari. Ioan Vodă Caragea a fost un domnitor fanariot al Ţării Româneşti (1812-1818), fiind cunoscut, în special, pentru înfiinţarea primului cod de legi, „legiuirea Caradja”.
·         1827:  Iaşiul este devastat de un incendiu in care au fost distruse mai mult de o treime din case iar “Uliţa mare” şi “Curtea domnească” au fost  mistuite de flăcări. Prinţul Nicolae Şuţu povestea în memoriile sale: „Stând dinaintea unei fereşti, zării o lungă şi groasă coloană de fum ce se ridica după un deal…Ardea în Iaşi…Toată Uliţa Mare, începând de la clădirile unde se află acum Academia şi până la Curtea Domnească, era cuprinsă într-o flacără întreagă”. La rândul său, consulul Franţei nota: „Nu se văd decât oameni disperaţi ce plâng pe locul unde şi-au pierdut averea sau părinţii şi prietenii”.
·         La 31 iulie 1877, stil nou (19 iulie 1877, stil vechi), Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, Bulgaria, în cadrul Războiului ruso-turc de la 1877-1878. O parte din trupele rusești intrase în panică, Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general, iar însăși țarul Alexandru II-lea era gată să se regragă peste Dunăre. În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria: ”Turcii au conccentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”. Principele Carol a tărăgănat venirea Armatei Române pînă în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei nu va solicita exact ajutor militar românesc pentru Plevna. Urma să aibă loc Bătălia de la Plevna în care victoria armatei române va pune bazele independenței României. Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914Carol l de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914 La 31 iulie 1877, stil nou (19 iulie 1877, stil vechi), Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, Bulgaria, în cadrul Războiului ruso-turc de la 1877-1878. O parte din trupele rusești intrase în panică, iar Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general, si însăși țarul Alexandru II-lea era gată să se retragă peste Dunăre. În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria: ”Turcii au concentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”. Principele Carol a tărăgănat venirea Armatei Române pînă în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei a solicitat ajutor militar românesc. Urma să aibă loc Bătălia de la Plevna, în care victoria armatei române va pune bazele independenței României.
·         1912: A doua renunțare la tron a Prințului Carol al României (revenit la 20 februarie1920).
·         1914: A aparut ziarul “Ziua”, sub conducerea scriitorului roman  Ion Slavici.
·         1917Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Passchendaele, care a avut ca obiectiv controlul asupra satului Passchendaele (astăzi, Passendale) de lângă orașul Ypres din Flandra de VestBelgia.
·         1919: Adunarea Națională Germană adoptă Constituția de la Weimar.
·         1919: A doua renunțare la tron a Printului Carol de Romania  (revenit la 20 februarie 1920. Carol a fost primul născut al  regelui Ferdinand I al Romaniei   și al soției sale, principesa Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern – Sigmaringen  (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului razboi Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino  care a avut drept urmare două renunțări la Tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe Principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Carol și-a părăsit familia și nu s-a mai întors din străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la Tron și trăind în Franta cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit Tronul la moartea Regelui Ferdinand I, in 1927.
·         1932: Partidul Național Socialist German al Muncitorilor câștigă peste 38% din voturi la alegerile din Germania. NSDAP (acronim de la numele german de partid „Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei”) a fost un partid german care a existat între 1919 și 1945; până în 1920 a fost numit Deutsche Arbeiterpartei, Partidul Muncitoresc German. În perioada 1933 – 1945 NSDAP-ul a fost unicul partid politic din Germania nazistă. În românește se utilizează numele Partidul Muncitoresc Național-Socialist German. Frecvent și uzual este denumit partidul nazist german. Forma scrisă a expresiei „nazist” (și „nazism”) se leagă de modul cum se pronunță în germană cuvântul „nationalsozialistische„, unde t se pronunță ca ț din limba română, sunet care însă în majoritatea cuvintele germane este redat prin litera z. În ianuarie 1933 președintele Germaniei Paul von Hindenburg l-a numit cancelar (prim-ministru) al Germaniei pe șeful partidului nazist, Adolf Hitler. După decesul lui Hindenburg Hitler a accelerat instaurarea regimului totalitar nazist în Germania. Ideologia „socialismului național” (ideologia nazistă) considera că puritatea etnică și rasială a poporului german este o realitate fundamentală. În baza acestei idei (pseudoștiințifice) regimul nazist și-a fundamentat ideologic programul de persecuție și exterminare sistematică a celor considerați de naziști drept „nedemni de a trăi” (lebensunwertes Leben), între care evreii, țiganii, homosexualii, Martorii lui Iehova, socialiștii, comuniștii precum și cei cu handicap mental, fizic sau afecțiuni genetice, criminalii de drept comun, prostituatele și alte persoane considerate de ideologia nazistă a fi „asociale”. Aplicarea acestei concepții ideologice a însemnat (în special în anii războiului, 1939 – 1945) asasinarea în masă, prin diverse metode de exterminare, a peste unsprezece milioane de oameni în genocidul numit holocaust (în elină „ardere completă”, în cadrul unor ceremonii religioase antice de sacrificare). „Postulatul” nazist despre „spațiului vital”, (în germană Lebensraum), la care s-a adăugat ideea esențială a nazismului de creare a „Marii Germanii” (Großdeutschland) din 1938 și a „Marelelui Reich German” (Großdeutsches Reich) din 1943, a fost una din cauzele majore ale celui de-al Doilea Război Mondial, care a dus la moartea a peste 60.000.000 de oameni (care au putut fi cuantificați), căzuți pe câmpurile de luptă sau ca victime directe sau colaterale ale războiului.
·         1936: Comitetul Olimpic Internațional anunță că Jocurile Olimpice de vară din 1940 se vor desfășura la Tokyo. Totuși, jocurile au fost anulate din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.
·         1938: Se semneaza, la Salonic, un acord intre Intelegerea Balcanica (Turcia, România, Iugoslavia) si Bulgaria, prin care partile se angajeaza sa nu recurga la forta in relatiile dintre ele.
·         1954Franța a recunoscut autonomia internă a Tunisiei.
·         1954: Prima ascensiune pe K2, de către o expediție italiană condusă de Ardito Desio. K2 este al doilea munte ca înălțime din lume, după Everest. Are 8.611 metri, este situat la 1.500 km vest de Everest, în mijlocul Asiei. Litera K desemnează masivul Karakorum, uriașul lanț muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrală, iar cifra 2 o ordine stabilită arbitrar de primii topografi.
·         1957: A intrat în funcţiune la Magurele, langa Bucuresti, primul reactor atomic românesc.
·         1958: In Spania  s-a înființat organizația separatistă bască ETA. ETA, abreviere pentru Euskadi Ta Askatasuna (în basca  Pământul Basc și Libertate sau Țara Bascilor și Libertate  este un grup terorist armat   care cere formarea unui stat socialist independent. Simbolul său este un sarpe  încolăcit pe un topor. 
·         1976NASA publică faimoasa fotografie „Fața de pe Marte", făcută de Viking 1.
·         1979: Este emis Decretului nr. 284 din 31 iulie 1979 privind stabilirea sectoarelor Municipiului Bucureşti.
·         1979: Apărea decretul privind gospodărirea „judicioasă” şi reducerea consumului de energie electrică, energie termică şi gaze naturale. A fost momentul inaugurării scumpirilor şi a restricţiilor la consum impuse de regimul comunist populaţiei României, restricţii ce au marcat deceniul următor, până în 1989.
·         1991: Statele Unite şi Uniunea Sovietică au semnat un acord istoric de reducere a stocurilor lor de focoase nucleare cu aproximativ o treime. Semnarea tratatului a avut loc dupa  nouă ani de negocieri. Tratatul de Reducere a Armelor Strategice, cunoscut sub numele de Start, a fost semnat la Moscova de către preşedintele american George W. Bush şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov.
·         1998: In Marea Britanie se interzic  total minele  antipersonal. Guvernul britanic anunta  interzicerea  totală a minelor antipersonal, cu o lună înainte de prima aniversare a  mortii  printesei Diana, care a fost o militanta pentru interzicerea  acestor dispozitive ucigase.
·         2006Fidel Castro dă puterea în mâinile fratelui său, Raul Castro. Fidel Castro pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz (n. 13 august 1926) revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică.


Nașteri

·         1143: S-a nascut impăratul Nijo al Japoniei; (d. 1165).
·         1396Filip cel Bun, Duce de Burgundia (d. 1467). Filip cel Bun, de asemenea Filip al III-lea, Duce de Burgundia (31 iulie 1396 – 15 iunie 1467) Duce de Burgundia din 1419 până la moartea sa. Filip cel Bun (franceză Philippe le Bon), de asemenea Filip al III-lea, Duce de Burgundia (31 iulie 1396 – 15 iunie 1467) a fost Duce de Burgundia din 1419 până la moartea sa. A fost membru al unei ramurii a Casei de Valois (atunci dinastia regală a Franței). În timpul domniei sale, Burgundia a atins apogeul prosperității sale și a prestigiului și a devenit un centru important al artelor. Filip este cunoscut în istorie pentru reformele sale administrative, patronajul artiștilor flamanzi, cum ar fi Jan van Eyck, și de capturarea Ioanei d’Arc. În timpul domniei sale a alternat între alianțele engleză și franceză, în încercarea de a-și îmbunătăți poziția dinastiei sale.
·         1527: S-a nascut Maximilian al II-lea, impărat al Imperiului romano – german; (d. 1576). Maximilian al II-lea (n. 31 iulie 1527, Viena — d. 12 octombrie 1576, Regensburg) a fost un împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1564–1576. El a fost încoronat la 14 mai 1562 în Praga ca rege al Boemiei și în același an, la 24 noiembrie, ales la Frankfurt am Main ca rege romano-german. La 16 iulie 1563 va fi încoronat la Preßburg ca rege al Ungariei, iar după moartea tatălui său Ferdinand I va urca pe tronul Sfântului Imperiu Roman.
·         1718John Canton, fizician englez (d. 1772)
·         1800Friedrich Wöhler, chimist german (d. 1882)
·         1803John Ericsson, inventator american de origine suedeză (d. 1889)
·         1809Francis Walker, entomolog englez (d. 1874)
·         1812Amélie de Leuchtenberg, a doua soție a împăratului Pedro I al Braziliei (d. 1873)
·         1835Henri Brisson, politician francez, al 50-lea prim-ministru al Franței (d. 1912)
·         1859Theobald Smith, patolog american (d. 1934)
·         1866: S-a născut la Craiova,astronomul şi profesorul Nicolae Coculescu, fondatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti (1908), autorul unor valoroase lucrări de mecanică cerească; (m. 5 noiembrie 1952, Bucuresti).  Este cunoscut pentru studiile sale de mecanică cerească asupra calculului perturbaţiilor planetelor. A fost membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România.
·         1883 - S-a născut pictorul german Erich Heckel, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai expresionismului, cofondator al comunităţii artistice Die Brücke („Clovn în faţa oglinzii”, „Portul Hamburg”) (m.27.01.1970).
·         1885: S-a născut istoricul şi filologul Vasile Grecu; s-a preocupat, îndeosebi, de istoria şi literatura Bizanţului, a influenţei exercitate de cultura bizantină asupra celei române. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1936; (m. 1972).
·         1893: S-a născut Aca de Barbu, cântăreaţă şi profesoară, membru  fondator al  Operei Române din Cluj ; (m. 1958).
·         1901 - S-a născut pictorul şi sculptorul francez Jean Dubuffet, un precursor al curentului Art brut (m.12.05.1985).
·         1912Milton Friedman, economist american, laureat Nobel (d. 2006)
·         1914 - S-a născut actorul francez de origine spaniolă Louis de Funès. Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez. Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria "Jandarmul din Saint-Tropez", sunt bazate pe gaguri vizuale; deşi de Funès putea interpreta şi roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate. (d. 27 ianuarie 1983). Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 – d. 27 ianuarie 1983) actor francez de film. Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez. Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria “Jandarmul din Saint-Tropez”, sunt bazate pe gaguri vizuale; deşi de Funès putea interpreta şi roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate; (d. 27 ianuarie 1983).
·         1918Paul D. Boyer, chimist american, laureat Nobel
·         1919Primo Levi, chimist și autor italian (d. 1987)
·         1919Maurice Boitel, pictor francez (d. 2007)
·         1927: S-a născut compozitorul şi muzicologul Ştefan Niculescu, cu preocupari de studiul muzicilor arhaice (europene şi extra-europene), director-fondator al festivalului „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (1991); membru titular al Academiei Române din 1996; (m. 2008).
·         1932 - S-a născut Morey Carr, vocalist american (Playmates).
·         1937: S-a născut pictorul şi profesorul Henry Mavrodin. A urmat in perioada 1957-1963 Institutul de Arte Nicolae Grigorescu, Bucureşti fiind in 1991-2001 profesor de desen şi pictură la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti
Intre 1996-2001a fost decanul Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti si din 2001 pana in 2006 profesor la Universitatea Naţională de Teatru şi Film din Bucureşti. A predat cursuri la Facultatea de Filologie, Universitatea din Bucureşti, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, master Spaţiu Sacru.

·         1937 - S-a născut Bonnie Brown, cântăreaţă americană (The Browns).
·         1938: S-a născut la Eforie,actorul de origine aromana Nicu Constantin. A jucat în peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate: "Secretul lui Bachus", "Alo, aterizează străbunica!", "Ministerul comediei", "Grăbeşte-te încet". A murit la 15 septembrie 2009.
·         1942 - S-a născut Daniel Boone (Peter Lee Sterling), vocalist şi compozitor britanic (Beachcombers).
·         1943 - S-a născut Lobo (Kent Lavoie), vocalist, chitarist şi compozitor american (Rumours, Sugar Beat, Legends, Wolfpack).
·         1944: S-a nascut Geraldine Chaplin, actriţă americană, fiica lui Charlie Chaplin. Geraldine Chaplin (n. 31 iulie 1944, Santa Monica, California) actriță britanică. Ea este fiica comicului american Charles Chaplin. Geraldine Chaplin este primul născut al familiei Chaplin, mama ei este Oona O’Neill, a patra soție a lui Charles Chaplin. Bunicul ei din partea mamei este Eugene O’Neill, care a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură. Geraldine a primit o educație aleasă într-un internat privat din Geneva, Elveția. Inițial dorința ei a fost de a deveni balerină, dar după terminarea școlii din Londra, a abandonat această carieră, alegând actoria. Primul ei rol mai important, a fost în filmul Doctorul Shiwago, regizat de David Lean. Pentru rolul jucat în acest film este nominalizată în anul 1966 pentru Premiul Globul de Aur.
·         1946: S-a născut la Satu Mare, scrimera Ecaterina Stahl-Iencic; (m. 2009).
·         1946 - S-a născut Gary Lewis (Levitch), baterist şi vocalist american, fiul actorului Jerry Lewis (Gary Lewis & The Palyboys).
·         1946 - S-a născut Bob Welch, vocalist, chitarist şi compozitor american (Fleetwood Mac, Paris).
·         1947 - S-a născut Karl Green, basist britanic (Herman's Hermits).
·         1949Andrei Partoș, psiholog, realizator de radio și TV, DJ, jurnalist român
·         1949: S-a nascut la Timisoara Mircea Baniciu, cunoscut cantautor şi solist vocal român (grupul Phoenix). Mircea Baniciu (n. 31 iulie 1949, Timișoara) este un cântăreț și chitarist român. S-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70 când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix. După fuga colegilor săi din țară în 1977, începe o carieră solo, timp în care scoate pe piață un EP și 4 albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață 5 albume și un DVD. În 2002 revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani. În toamna anului 2007 părăsește din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo.
·         1951 - S-a născut Carlo Karges, chitarist şi compozitor german (Nena).
·         1953 - S-a născut Hugh MacDowell, violoncelist britanic (ELO, Wizzard).
·         1957 - S-a născut Daniel Ash, chitarist şi vocalist britanic (Bauhaus).
·         1962Wesley Snipes, actor american
·         1963 - S-a născut Norman Cook, basist si vocalist britanic (Housemartins).
·         1965 - S-a născut scriitoarea britanică Joanne Kathleen Rowling, autoarea cărţii pentru copii, „Harry Potter”. Ca urmare a succesului cărţilor ei, a devenit cea mai bogată femeie din Marea Britanie.
·         1974Emilia Fox, actriță britanică


Decese

·         54  î.Hr.:  A decedat Aurelia Cotta, mama lui Iulius Caesar (n. 120 î.Hr.). Istoricul Tacitus o  considera  matroana romană ideală iar Plutarh o descria ca o femeie “stricta și respectabila”. Era foarte inteligenta, independenta și renumita pentru frumusețea si bunul ei  simț.
·         1556: Moare Sfantul Ignatius de Loyola, “stalpul de foc” al Bisericii Apusene, fondatorul “temutului” ordin iezuit.,”Societatea  lui Isus”; (n. 24.12.1491). Sfântul Ignațiu de Loyola, născut Ignacio (Íñigo) López de Loyola, (n. 23 octombrie 1491, Azpeitia, Țara Bascilor, Spania – d. 31 iulie 1556, Roma) principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit). E faimos ca autor al exercițiilor spirituale.
·         1726Nicolaus II Bernoulli, matematician elvețian (n. 1695)
·         1750Ioan al V-lea al Portugaliei (n. 1689)
·         1784 - A încetat din viaţă filosoful şi scriitorul francez Denis Diderot: "Tatăl de familie", "Călugăriţa", "Nepotul lui Rameau", "Cugetări filozofice".
·         1849 - A murit poetul Petofi Sandor (n.01.01.1823).
·         1875Andrew Johnson, al 17-lea președinte al Statelor Unite (n. 1808)
·         1884: A murit impăratul Phuc Kien, din dinastia vietnameza Nguyễn (n. 1869);  El a domnit timp de 8 luni (din 2 decembrie 1883) si a murit otravit.
·         1886: A incetat din viata marele pianist si compozitor maghiar, Franz Liszt; (n. 22.10.1811). Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811, Raiding, în lb. maghiară Doborján, Imperiul Austriac, astăzi Burgenland, Austria – d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria), a fost un compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.
·         1914: Moare asasinat omul politic francez de stanga, Jean Jaures, fondatorul ziarului “L’Humanite”.
·         1944 - A încetat din viaţă Antoine de Saint-Exupéry, romancier, eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii "Micul Prinţ", una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi. (n. 29 iunie 1900).
·         1972Paul-Henri Spaak, politician belgian, prim-ministru al Belgiei (n. 1899)
·         1986: A incetat din viata Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1977-1986); (n.05.03.1910, Cândeşti, Argeş). A colaborat cu fosta poliţie politică, Securitatea, înainte de a ajunge în scaunul de mitropolit al Ardealului, din care avea să fie promovat mitropolit al Moldovei, iar ulterior, în 1977, să devină Patriarh. Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, dat publicităţii la sfârşitul anului 2006, oferă detalii despre apropierea dintre viitorul Patriarh şi nou instalatul regim comunist. Iustin Moisescu, profesor de religie la Institutul Teologic Universitar din 1948, a fost unul dintre „tehnocraţii” aleşi de Ministerul Cultelor comunist pentru a controla şi a subordona cultele religioase. „În general sunt preferaţi printre asociaţii ministerului nu atât fideli ai regimului, într-un fel sau altul, cât persoane care, prin trecutul lor, puteau fi şantajate”, se arată în raport. Printre aceştia, Iustin Moisescu, implicat în trecut, potrivit aceluiaşi document, in Mişcarea Legionară. A avut o ascensiune de-a dreptul spectaculoasă în rândurile clerului ortodox. De la catedra institutului este ales, în 1956, direct arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, pentru ca, nici un an mai târziu, să fie instalat în scaunul de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei. Momentul este pomenit şi de mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, într-un recent interviu acordat, ziarului Evenimentul zilei. „În veacul anterior, dar nu e mult de atunci, prin anii ’70, a fost ales mitropolit la Sibiu profesorul de teologie Iustin Moisescu. Nu era nici preot şi a fost ales mitropolit. Ulterior, a ajuns mitropolit la Iaşi şi apoi Patriarh. Dar iniţial era necleric, nehirotonit.” O ascensiune deloc inexplicabilă, dată fiind apropierea sa de regimul comunist, crede istoricul Cristian Vasile. Idee enunţată clar şi în raport: „Atât Iustin Moisescu, cât şi Teoctist Arapaşu, succesorii Patriarhului Iustinian, deşi făceau parte din tabere ecleziale rivale, au ajuns în fruntea BOR datorită loialităţii dovedite faţă de conducerea Partidului Comunist, primul având şi o proastă reputaţie de politruc”. Este cunoscută şi indiferenţa Patriarhului Iustin Moisescu faţă de demolarea bisericilor din Bucuresti, ce începuse la sfârşitul anilor ’70, sau faţă de condamnarea părintelui Calciu-Dumitreasa la zece ani de puşcărie pentru că protestase împotriva acestor distrugeri. „Patriarhul Iustin Moisescu, fost colaborator al Securităţii, şi santajabil în multe privinţe, nu a făcut nimic pentru a împiedica pedepsirea părintelui Calciu şi pentru a încerca să salveze de la demolare bisericile din Bucureşti. Din contra, când un istoric de artă, precum Dinu C. Giurescu, a solicitat sprijinul Patriarhiei pentru salvarea locaşurilor de cult, Patriarhul Iustin i-a spus ca seamană cu „fugarii de la radio Europa Liberă”.
·         1993: A decedat regele Baudouin I al Belgiei. Baudouin I (7 septembrie 1930 – 31 iulie 1993)rege al Belgiei după abdicarea tatălui său în 1951 până la moartea sa în 1993.
·         1998: A murit arhiepiscopul greco - catolic Ioan Ploscaru, fost deținut politic, unul din liderii Bisericii Române Unite în perioada clandestinității. S-a năcut la 19 noiembrie 1911 în comuna Frata, judeţul Cluj, fiul lui Vasile şi Ana (Anica) născută Crişan. Mama originară din satul vecin, Vişinel. Părinţii au fost agricultori. Urmează cursurile teologice la Academia Teologică din Blaj, iar la 17 septembrie 1933 a fost hirotonit preot. A fost profesor de religie la Braşov şi apoi preot la Ocland, pe atunci reşedinţă de plasă în judeţul Odorhei, azi, în judeţul Harghita. În 1936 a fost trimis la Universitatea din Strasbourg (Franţa), unde a studiat până în 1939, an în care a plecat la Institutul Catolic de la Paris, pentru pregătirea tezei de doctorat. La intoarcere, la Lugoj,   a fost numit secretar episcopesc, canonic, iar apoi vicar general. La data de 30 noiembrie 1948, după arestarea episcopului Ioan Bălan, a fost consacrat episcop titular de Trapezopolis şi auxiliar al Episcopiei de Lugoj, de către nunţiul apostolic Gerald O’Hara (Episcop de Savannah, Statele Unite ale Americii) la Bucureşti, asistat fiind de arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Alexandru Cisar, în capela Nunţiaturii Apostolice de la Bucureşti. O zi mai târziu, la 1 decembrie 1948, Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Episcopul Ioan Ploscaru a fost reţinut fără mandat de arestare în 29 august 1949. A fost încarcerat între anii 1949-1955 şi 1956-1964. În 1957 a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trădare de patrie şi uneltire contra ordinii sociale. La 4 august 1964 a fost eliberat din închisoarea de la Gherla. A fost urmărit, în mod constant, până în 1989. În anul 1975 i se pregătea un nou proces, însă autorităţile comuniste au renunţat. Din pricina terorii comuniste, episcopul Ioan Ploscaru nu a putut să-şi desfăşoare activitatea de conducător vizibil al eparhiei Lugojului, până la sfârşitul anului 1989. În 1990, datorită înţelegerii cu mitropolitul ortodox Nicolae Corneanu, episcopul Ioan Ploscaru a fost primul ierarh unit instalat în propria catedrală episcopală după 1989. S-a pensionat în anul 1996. Alexandru Mesian i-a urmat în scaunul episcopal al Lugojului. A decedat la Lugoj în data de 31 iulie 1998.
·         2001 - A murit Francisco da Costa Gomes, preşedinte al Portugaliei în perioada 30.09.1974-13.07.1976, unul dintre protagoniştii „Revoluţiei Garoafelor Roşii” (n.30.06.1914).
·         2005 - A murit economistul olandez Wim Duisenberg, primul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) şi cel care a introdus moneda unică în Europa, supranumit “părintele euro” (n.09.07.1935).
·         2007    - Scriitorul francez de origine română Isidore Isou, fondatorul letrismului, a murit. Isidore Isou Goldstein a lansat letrismul - o teorie literară formalistă care consideră că esenţa poeziei constă în expresivitatea sunetelor îmbinate eufonic arbitrar - la sosirea sa la Paris, în 1946. La fel ca poeţii dadaişti, el a proclamat moartea poeziei cuvintelor şi a propus înlocuirea ei cu o poezie a literelor şi semnelor. ("La dictature lettriste" (1946), "Introduction a une nouvelle poésie et a une nouvelle musique" (1946) şi "Essai sur la définition et le bouleversement total de la prose et du roman" (1950). (n. 29 ianuarie 1925)
·         2009    - Actorul Jean-Paul Roussillon, societar de onoare al Comediei Franceze, recompensat cu un premiu César în anul 2009 pentru rolul din filmul "Un conte de Noël", de Arnaud Desplechin, a murit. A mai jucat, printre altele, în "Pământ liber" (2007), de Christophe Malavoy, "În compania bărbaţilor" (2003), de Arnaud Desplechin, "Idolul" (2002), de Samantha Lang, şi "Mischka" (2002), de Jean-François Stévenin. (n. martie 1931)
·         2009: A decedat la Bucuresti,  Sorin Botez (născut Sorin-Mircea Bottez, la 2 iunie 1930, Timișoara), om politic român, membru al Acțiunii Populare, membru al Partidului Național Liberal si Președinte al YMCA România. La 8 februarie 1949 a fost arestat sub acuzaţia că face parte din organizaţia anticomunistă „Avram Iancu” şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică (din care a executat 15 ani, fiind graţiat la 11 noiembrie 1963). În momentul arestării, Sorin-Mircea Bottez era elev în ultimul an la liceu. De-a lungul perioadei de detenţie a fost supus torturii, fiind unul dintre supravieţuitorii gulagului românesc care a rezistat fără a face compromisuri cu regimul totalitar. După ieşirea din închisoare s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice a Universităţii Bucureşti, pe care a terminat-o cinci ani mai târziu. În perioada 1969-1989 a lucrat ca profesor de limbă şi literatură engleză şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Limbi Germanice Bucureşti. La 22 decembrie 1989 a fost unul dintre iniţiatorii  reînfiinţarii Partidului Naţional Liberal.in care a deţinut funcţia de vicepreşedinte  şi şef al Departamentului de Relaţii Externe, până în septembrie 1992.Între septembrie 1992-1994 a activat ca ambasador în Republica  Africa de Sud.În perioada 1997-1998 a făcut parte din Guvernul Ciorbea fiind  ministru al informaţiilor publice.
·         2009: Sir Bobby Robson, fotbalist și antrenor englez (n. 1933)
·         2013Michael Ansara, actor siriano-american (n. 1922).
·         2015: A decedat medicul Iulian Mincu, profesor doctor, om politic, fost ministru al sănătăţii între anii 1992 şi 1996. A fondat, în 1993, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. C. Paulescu”. S-a născut la 21 mai 1927, în comuna Lucieni-Olteni, județul Dâmbovița. A urmat cursurile facultății de Medicină Umană din București și cele ale Facultății de Chimie din București, secția biochimie. A fost doctor docent în științe medicale și licențiat în chimie-biochimie, membru al Academiei de Medicină din România, al Academiei de Științe din New York și membru al Academiei de Arte, Cultură și Istorie din Sao Paulo, Brazilia,  președinte al Societății de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din România. A fost membru în conducerea a 11 societăți științifice internaționale și președinte al Fundației ”Nutriția Umană” din România. Între 19 noiembrie 1992 și 23 august 1996, a fost ministrul Sănătății în Guvernul Nicolae Văcăroiu. Până în iulie 1993 a fost membru al FDSN. Din iulie 1993 și până în 1996 a fost membru PDSR. Din 1997 s-a înscris în PRM, unde a fost membru în Consiliul și Biroul de conducere. A fost considerat omul internațional al anului 1991 de către Universitatea Cambridge, Anglia. Un an mai târziu, obține același titlu din partea American Biographical Institute, SUA. A fost laureat a Academiei Române pentru două monografii: ”Dislipidemiile” — Premiul Victor Babeș, 1978 și ”Hipoglicemiile” — Premiul Gheorghe Marinescu, 1993. A fost autorul a 36 de monografii și tratate medicale, dintre care 5 în limbi străine. A semnat 670 de articole și cercetări științifice. În 1996, a fost distins cu Medalia ”Meritul Cultural” în gradul de comandor de către Academia de Arte, Cultură și Istorie din Sao Paulo, Brazilia. În 1997, a primit o mențiune din partea Academiei de Medicină Franceză pentru lucrarea ”Diabetul zaharat”. La 15 decembrie 2004 a fost distins cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de mare ofițer.




Sărbători

  • În calendarul ortodox: Înainteprăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sf și Dreptul Evdochim; Sf și Dreptul Iosif din Arimateea; Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului
În calendarul romano-catolic: Sf. Ignațiu de Loyola, preot. Sfântul Ignațiu de Loyola, născut Ignacio López de Loyola, (n. 23 octombrie 1491, Azpeitia, Țara Bascilor, Spania – d. 31 iulie 1556, Roma) a fost principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit). E faimos ca autor al exercițiilor spirituale. A îmbrățișat inițial cariera militară, în slujba viceregelui Navarrei. La 20 mai 1521 a fost rănit în cursul apărării Pamplonei, aflată sub asediu francez. Convalescența i-a dat ocazia de a reflecta asupra vieții sale. În anul 1522 a depus armele și titlul nobiliar pe altarul Mănăstirii Montserrat și a pornit în lume ca pelerin și călător. A petrecut circa un an de pocăință la Manresa, după care s-a îndreptat spre Ierusalim. A fost foarte activ în promovarea Reformei Catolice. Este înmormântat în basilica Il Gesù din Roma. A fost beatificat apoi canonizat în data de 12 martie 1622. Este sărbătorit în Biserica Catolică pe 31 iulie. Este patronul provinciei Guipúzcoa. Universitatea din New Orleans îi poartă numele
* În calendarul greco-catolic: Sf. Eudochim, cuvios († 840); Sf. Ignațiu de Loyola († 1556). Sfântul Ignațiu de Loyola, născut Ignacio López de Loyola, (n. 23 octombrie 1491, Azpeitia, Țara Bascilor, Spania – d. 31 iulie 1556, Roma) a fost principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit). E faimos ca autor al exercițiilor spirituale. A îmbrățișat inițial cariera militară, în slujba viceregelui Navarrei. La 20 mai 1521 a fost rănit în cursul apărării Pamplonei, aflată sub asediu francez. Convalescența i-a dat ocazia de a reflecta asupra vieții sale. În anul 1522 a depus armele și titlul nobiliar pe altarul Mănăstirii Montserrat și a pornit în lume ca pelerin și călător. A petrecut circa un an de pocăință la Manresa, după care s-a îndreptat spre Ierusalim. A fost foarte activ în promovarea Reformei Catolice. Este înmormântat în basilica Il Gesù din Roma. A fost beatificat apoi canonizat în data de 12 martie 1622. Este sărbătorit în Biserica Catolică pe 31 iulie. Este patronul provinciei Guipúzcoa. Universitatea din New Orleans îi poartă numele.


RELIGIE ORTODOXĂ 31 Iulie

Înainte – prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sf și Dreptul Evdochim; Sf și Dreptul Iosif din Arimatreea; Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Înainteprăznuirea scoaterii Sfintei Cruci
Astăzi este Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului
Biserica Ortodoxa a randuit Lasata Secului pentru inceputul Postului Sfintei Marii pe data de 31 iulie. Insa, daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi  mai inainte. De asemenea, postul se prelungeste  si in ziua    sarbatorii  insesi,  daca  aceasta  cade miercurea sau vinerea, facandu-se dezlegare la untdelemn, peste si  vin.

De regula, cuvantul sec, din sintagma precum "lasatul secului", este inteles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. In realitatea insa, accentul nu trebuie sa cada pe mancare, pentru ca secul pe care il lasa postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea, in sensul de mondenitate, moda, obiceiuri lumesti.
 
Pentru societatea noastra postul este inteles gresit. Multi considera postul o forma nefireasca prin care omul este persecutat pentru pacatele sale, altii au facut din post un scop in sine, uitand ca postul este un mijloc prin care ne infranam poftele noastre cele egoiste.

Pentru 
traditia crestina postul reprezinta o normalizare a naturii noastre, si nu o persecutare a acesteia. Dupa invatatura crestina omul firesc este cel de dinainte de pacat, deoarece pacatul este o manifestare contrara firii. Ca si omul primordial, astazi, omul contemporan   uita de Dumnezeu prin pacat. Putem spune ca astazi postul este mai necesar ca oricand, daca tinem seama ca omul este alipit de valorile materiale si saracit de Dumnezeu. Pentru un crestin autentic adevarata bogatie este atunci cand a reusit sa-L omeneasca pe Dumnezeu (sa locuiasca Dumnezeu in el) si sa se indumnezeiasca.

Tipicul cel Mare si invatatura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea si vi­nerea, pana la Ceasul IX, adica pana la ora 15.00, cand se consuma mancare uscata. Martea si joia se consuma legume fierte, fara untdelemn, iar sambata si duminica se dezleaga la untdelemn si vin. La 6 august (sarbatoarea Schimbarii la fata), in orice zi ar cadea, se face dezlegare la untdelemn, peste si vin. In timpul acestui post se citesc in bisericile manastiresti cele doua Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

Originea Postului Sfintei Marii

Originea acestui post trebuie pusa prin sec. V, cand cultul Maicii Dom­nului s-a dezvoltat si cand sarbatoarea Ador­mirii ei a inceput sa primeasca o mai mare importanta. La inceput insa, nici timpul din an, nici durata si nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Unii (in partile Antiohiei) posteau o singura zi (6 august), altii mai multe zile (4 la Constantinopol, 8 la Ierusalim); unii posteau in luna august si de aceea postul era numit si postul lui August, altii in septembrie, iar altii nu posteau deloc, soco­tind ca sarbatoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnuluia trecut de la viata pamanteasca la cea cereasca. Data si durata pos­tului au fost uniformizate in toata Ortodoxia abia in sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, tinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotarat ca postul sa inceapa la 1 august si sa dureze 14 sau 15 zile, pana la sarbatoarea Adormirii (15 august).

În aceasta luna, în ziua a treizeci si una, pomenirea Sfântului si Dreptului Evdochim.

Acest fericit a trait pe vremea împaratiei lui Teofil, cel ce ura pe Hristos si lupta împotriva icoanelor. Parintii sfântului duceau viata stralucita, pentru ca erau patricieni si drept-credinciosi. Fiind crescut bine de parintii sai, Vasile si Evdochia, a fost cinstit de împaratul Teofil cu dregatoria de candidat, si a fost pus serdar mare peste osti, întâi în Capadocia, dupa aceea în tara harsianilor. Fiind el cumpana dreapta si dreptar, care pazea toata îndreptarea, facea multe milostenii în toate zilele, si ajuta pe vaduve si pe saraci. În scurte cuvinte, se purta si facea tot felul de bunatati. Dumnezeieste vietuind, si cazând într-o boala trupeasca, si-a dat sufletul la Dumnezeu, iar robii lui, plinindu-i voia, l-au îngropat cu hainele lui cu care era îmbracat, fiind marit de Dumnezeu cu multe minuni. Si s-a facut mutarea moastelor sale la Bizant, în sase zile ale lui iulie; iar sfânta sa adormire, în 31 de zile ale aceleiasi luni.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Iosif cel din Arimateea, care a îngropat preacuratul trup al Stapânului Hristos, si care cu pace s-a savârsit.
Sfântul Iosif din Arimateea (sec. I) – era originar din seminția lui Efraim. A fost un om bogat, ucenic în taină al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iosif a fost cel care s-a ocupat de îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. După ce a cerut lui Pilat trupul Mântuitorului, împreună cu Nicodim au dat jos trupul Mântuitorului Iisus Hristos de pe cruce, l-au învelit în giulgiu alb și l-au așezat în mormânt nou săpat în piatră pe care Sfântul Iosif îl pregătise pentru sine.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


ARTE 31 Iulie

MUZICĂ 31 Iulie

Morey Carr, vocalist american (Playmates).
The Playmates 



Bonnie Brown, cântăreaţă americană (The Browns).





Daniel Boone (Peter Lee Sterling), vocalist şi compozitor britanic (Beachcombers).

(Peter) Lee Stirling & The Bruisers



Lobo (Kent Lavoie), vocalist, chitarist şi compozitor american (Rumours, Sugar Beat, Legends, Wolfpack).
LOBO Colection:



Gary Lewis (Levitch), baterist şi vocalist american, fiul actorului Jerry Lewis (Gary Lewis & The Palyboys).
Gary Lewis - 



Bob Welch, vocalist, chitarist şi compozitor american (Fleetwood Mac, Paris).




Karl Green, basist britanic (Herman's Hermits).




Mircea Baniciu
MIRCEA BANICIU - FULL ALBUM - Tristeţi provinciale – 1981: 
MIRCEA BANICIU - FULL ALBUM - SECUNDA 1 – 1988: 




Carlo Karges, chitarist şi compozitor german (Nena).
Nena –



Hugh MacDowell, violoncelist britanic (ELO, Wizzard).
ELO -



Daniel Ash, chitarist şi vocalist britanic (Bauhaus).




Norman Cook, basist si vocalist britanic (Housemartins).
LP The Housemartins 




Franz Liszt
The Best of Liszt:


Franz Liszt - Hungarian Rhapsody No.2 (Orchestra version): 


ÎNREGISTRĂRI NOI:


ROBERTO CARLOS LO MEJOR DE LO MEJOR ÉXITOS SUS MEJORES CANCIONES (13 GRANDES ÉXITOS)


Spanish Music Instrumental - 2 Hours Spanish guitar music instrumental acoustic mix compilation


Smooth Sleep Jazz - Lounge Instrumental Music - Soft JAZZ for Sleep,Work, Study



Kenny G Greatest Hits Full Album 2018 The Best Songs Of Kenny G Best Saxophone Love Songs 2018



belles chansons d'amour en anglais 70s 80s 90s || les plus belles chansons d'amour





POEZIE 31 Iulie

Petofi Sandor
Biografie Petőfi Sándor

Sándor Petőfi (n. 1 ianuarie 1823, Kiskőrös, comitatul Pest-Pilis-Solt-Kiskun - d. probabil 31 iulie 1849, Albeşti, comitatul Târnava Mare) a fost un poet romantic maghiar, erou al revoluţiei de la 1848 din Ungaria şi Transilvania.

S-a născut într-o familie modestă, tatăl Stevan Petrović meşter măcelar de origine sârbă, iar mama sa Maria Hrúz de origine slovacă.

Avea şapte ani când s-au mutat la Kiskunfélegyháza, pe care mai târziu îl consideră oraşul natal. Tatăl lui a încercat să-l dea la cele mai bune şcoli, dar când poetul împlini vârsta de 15 ani, familia lui şi-a pierdut toată averea, ca urmare a inundaţiilor din 1838 şi a girării unei rude. Petőfi a fost nevoit să părăsească şcoala şi să lucreze ca actor la Pesta, învăţător la Ostffyasszonyfa şi soldat în Sopron.

În 1848 participă şi el activ la revoluţie. La 16 septembrie scrie proclamaţia de egalitate şi se înrolează în armată. Superiorii lui nu sunt mulţumiţi de el, întrucât era recalcitrant şi ataca făţiş conducerea ineficientă a armatei. Soţia sa Júlia dă naştere fiului lor Zoltán la 15 decembrie. Petőfi este nevoit să ceară o permisie, iar adversarii săi din armată îi consideră plecarea în permise drept act de laşitate.

Din cauza acestor atacuri împotriva sa, într-o scrisoare plină de demnitate cere să fie primit în armata lui Bem, în Ardeal. La 19 ianuarie 1849 pleacă prin Mediaş la Slimnic, unde este primit cu deosebită căldură de generalul Bem şi participa prima oară la luptă. Este distins cu "Medalia pentru merite în război".

La 30 iulie 1849, în încercuirea făcută de trupele ţariste în bătălia de la Albeşti, poetul Sándor Petőfi este dat dispărut. Unii susţin că şi-a aflat moartea, în timpul retragerii, alţii că a fost dus prizonier de război în Rusia ţaristă.

Poetul naţional al poporului maghiar, Sándor Petőfi cunoaşte o audienţa dintre cele mai elocvente pe toate meridianele, transmiţând în timp ardoarea unui temperament romantic cu o viziune fundamental umanistă.

De ești bărbat, bărbat să fii

De esti barbat, barbat fii, 
Nu o paiata doar, 
De soarta azvarlita
Ici-colo, iar si iar.
Potaie-i soarta, latra-n drum;
Intotdeauna, ea
Pe fuga-i pusa de-ndraznesti...
De-aceea nu te da!

De esti barbat, barbat fii, 
Dar fara s-o fi spus, 
Nu-i nici un Demostene
Ca fapta mai presus.
Cladeste, sau furtuna fii, 
Si-apoi, nici un cuvant, 
La fel furtunii, dupa ce
Muncit-a suierand.

De esti barbat, barbat fii, 
Sa crezi, sa nazuiesti, 
Si spune-o, chiar de-ndata
Cu sangele-ti platesti.
Sa-ti lepezi viata, mai curand, 
Dacat al vietii crez;
Si duca-se si viata chiar, 
De cinstea ti-o pastrezi.

De esti barbat, barbat fii, 
Chiar de comori ti-ar da, 
Nu scoate la vanzare
Neatarnarea ta.
Pe cel ce-si vinde cinstea
Alunga-l maniat.
Cuvantul tau sa fie:
"Sarac, dar neatarnat!"

De esti barbat, barbat fii, 
Viteaz, si-atunci nicicand
Nu-i om si nu e soarta
Sa te doboare-n vant.
Sa fii gorun, ce piere
De vifor secerat, 
Dar isi pastreaza sira
Spinarii, nenclinat!
 


Maniei

Incepi sa seci, manie, 
De cataracte plina, 
Salbatic rau de munte, 
Ce te-aruncai cu vuiet
In negrele prapastii
Zvarlind spre ceruri spuma!...
Sa pieri vrei pe de-a pururi
Din inima-mi, manie?
O pasare de curte
S-ajungi din cruntul vultur 
Ce-si infingea pe vremuri
Puternicele-i gheare-n
Spinarea vijeliei
Turbate, calarind-o
Triumfator si mandru?
Inflacaratul tanar
Sortit e sa ajunga
Un trandav si nemernic 
Burghez cu umeri garbovi
Ce tremura din scufa?
S-ajunga astfel, oare, 
Nestapanitu-acela
Ce – nemilos cu sine – 
Era in lumea toata
Vestit sub denumirea:
Petofi maniosul!
Ce teama fara noima, 
Ce-ngrijorare vana!
Nu poate sa ma lase
Pornirea mea curata, 
Mania tinereasca;
Din inima-mi, cascada
Salbaticelor ape
De munte n-a secat
Si nici nu o sa sece.
Si-a potolit doar mersul
Acum cand drumu-i trece
Printre campii intinse, 
Pe sesurile goale, 
Pe unde nu se vede
Nici muntele, nici valea.
Dar dincolo-i stancoasa
Prapastie viitoare, 
Cu negrele-i adancuri...
Cand va ajunge-acolo
Raul maniei mele
Cu apele-i crescute, - 
Se va surpa, o, Patrie, 
Pe-ai tai dusmani, la fel
Cum se pravale-n noaptea
Prapastiei nesfarsite
Turbata, Niagara!
 

Poezia
Cum te-njosesc, o, sfanta poezie, 
Toti nataraii, si-n ce chip iti calca
Intreaga demnitate in picioare
Tocmai cand vor sa te slaveasca. Toti
Acesti neunsi pontifi ai tai
Proclama-n gura mare ca ai fi
O boiereasca sala stralucita, 
In care cuviincios nu poti sa intri
Decat in sclipitori pantofi de lac.
Taceti, voi, minciuna-i pe de-a-ntregul.
Nu-i casa de palavre poezia
Pentru inzorzonatii guralivi, 
Alesii pe-o spranceana din saloane:
Mai mult e poezia! E-o cladire
Deschisa orisicui vrea sa se roage, 
Cu un cuvant : un templu –n care-i slobod
Sa intri in opinci, si chiar descult.
 




FLOARE LA REVER - Adrian Paunescu.




TEATRU/FILM 31 Iulie

Cu Nicu Constantin
BIOGRAFIE Nicu Constantin
Vedeta a teatrului de revista si a scheciului de televiziune, Nicu Constantin s-a nascut in 31 iulie 1939, la Eforie Sud, in judetul Constanta. A fost vedeta a Teatrului Satiric "Constantin Tanase" din Bucuresti intre 1960 si 2000, unde a sustinut peste 9.000 de reprezentatii, a activat intre 1979 - 1982 ca actor al Teatrului National de Opereta, a participat la turnee in tara si strainatate: Franta, Rusia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Turcia, Germania, Austria, Egipt, America, Israel, Canada, a participat la peste 600 de emisiuni radio si peste 300 emisiuni TV.
 Nicu Constantin a jucat, de-a lungul carierei, si in aproximativ 28 de filme, printre care "Impuscaturi pe portativ" (1966),= filmul sau de debut, "Vin ciclistii" (1968), "Alo, aterizeaza strabunica" (1981) si "Ministerul comediei" (1999).

Mama actorului s-a nascut în Grecia, iar tatal în Albania si are un frate Petre Constantin.
Urmeaza cursurile Scolii de Marina din Constanta si apoi Scoala de Arte din Bucuresti .

Actorul este cunoscut publicului pentru roluri de comedie interpretate alaturi de Alexandru Arsinel, Mihai Fotino, Stefan Tapalaga sau Draga Olteanu Matei, dar si drept unul dintre cei mai înfocati suporteri ai echipei de fotbal Rapid.
Este si un publicist cunoscut scriind scenarii pentru radio, televiziune, texte pentru Teatrul "C-tin Tanase"si alte teatre muzicale,colaborator al mai multor reviste si ziare din tara si a scris si o carte autobiografica "Ochelarii miraculosi" pentru ca ochelarii îi sunt o marca personala, actorul care nu o data a amintit cu ironie despre ei, a ales sa-i foloseasca în titlul cartii .
Este casatorit cu Mandita Constantin, o voce exceptionala cu o cariera muzicala in spate la Teatrul de Opereta, de mai mult de 20 de ani , cu care a avut o cununie intima, ce a avut loc in orasul american New York, cand s-au cununat in haine de imprumut, cuplul transformand petrecerea unor machedoni dintr-un restaurant de peste Ocean in propria lor nunta.
"Eram la a doua casatorie si nu am vrut sa avem invitati", explica sotia actorului. In timp ce se aflau in turneu in SUA, o prietena de-a lor a pus la punct un plan de bataie. Aceasta a vorbit cu preotul roman din New York, iar cand ei s-au intors din Florida i-a anuntat ca a doua zi va avea loc nunta. Nicu Constantin si sotia lui nu aveau cu ce sa se imbrace festiv, avand in vedere ca hainele erau la impresar. 
"O bluza imprumutata a avut insa efectul scontat." Abia la biserica cei doi si-au cunoscut nasii....(Cf. Cancan)
Nicu Constantin are o biblioteca absolut impresionanta: peste 3000 de volume. Vasta sa biblioteca cuprinde aproape toate genurile de literatura: incepand cu carti pentru copii, continuand cu poezie, teatru, romane politiste, carti istorice, precum si filozofie.  


Incepand cu 2001, Nicu Constantin a devenit cetatean de onoare al orasului Eforie Sud si a fost distins cu Ordinul Cultural, cls I, medalii, decoratii pentru activitatea sa artistica, este Societar al Teatrul National de Opereta si a obtinut premiul de popularitate al unei reviste de profil. 

In 2005, la Gala Uniter, a primit premiul special pentru teatru de revista, iar in 2006, premiul Uniter pentru intreaga activitate. 
In prezent (11 mai 2009 - ) actorul este internat La SPITALUL MILITAR CENTRAL: "Pacientul sufera de o afectiune pulmonara severa si este intubat. Starea lui nu s-a imbunatatit de la internare, este oarecum stationara, insa echipa medicala face toate eforturile pentru ameliorarea starii de sanatate. Din pacate, in momentul de fata, actorul nu poate parasi sectia ATI", a declarat, pentru NewsIn, directorul spitalului, prof. dr. Ioan Sarbu.

Cu Nicu Constantin
Borvizomanii (1988):

Invitatie in Studioul Varietatilor - Nicu Constantin si Dem Radulescu: 

Secretul lui Bachus: 



De Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint Exupery - Micul Prinţ (Lectură): 



Pușculița cu Alexandru Giugaru


Intre filologi (1972) - D. D. Patrascanu






GÂNDURI PESTE TIMP 31 Iulie

Antoine de Saint-Exupéry - Citate:


















GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 31 Iulie


Jean Constantin 


·       O familie de tineri merge in vizita la niste prieteni mai in varsta. Se aseaza la masa sa manance. Batranul ii zice sotiei:

- Luceafarul meu, adu felul intai!
Dupa ce termina, batranul zice:

- Frumoasa mea, adu felul doi!

Dupa ce termina, batranul ii zice sotiei:
- Iubirea mea, adu desertul!

Dupa masa, femeile merg la bucatarie, iar barbatii raman singuri. Tanarul il intreaba pe batran:

- Cum de reusesti, dupa atatia ani, sa-i mai spui cuvinte asa frumoase?

- Sa mor daca mai stiu cum o cheama...
·       Domnule doctor, am venit sa ma ajutati si pe mine. Am incercat tot felul de medicamente, dar tot n-am ramas gravida!
- Stati s-o luam metodic! Poate e o chestiune de ereditate. Mama dumneavoastra a avut copii?
·       Stiti de ce isi sufla femeile vara in san ?
Ca sa nu fiarba laptele !
·        Doi mincinosi stateau de vorba.Printre altele:
-Auzi,ma?Bunica mea, saraca, e asa de mica, ca trebuie sa se urce pe scara atunci cand aprinde focul de la aragaz....
-Eeee!Bunica ta e mare...!A mea e asa de mica, ca trebuie sa se urce pe scaun atunci cand spala pe jos!
·       La ginecolog:
- Ei bine, doamna, zise ginecologul ridicandu-se, pot sa va dau o veste buna!
- Nu sunt doamna, dle doctor, ci domnisoara.
- Atunci, domnisoara, trebuie sa va dau o veste rea!
·       O cucoana se duce cu fata la medic.
-Ce are fata doamna ?
-Pai, sa vedeti, este anemica, nu are pofta de mincare, este palida, etc. etc.
Consulta medicul fata, dupa care zice:
-Nu are nimic fata, dar i-ar trebui un barbat!
La care fata intreaba :
-Dom`doctor, dar unul ajunge?
·        Fata se intoarce foarte tirziu acasa. Mama o asteapta si ii spune:
-Mai, fato, nu mi-a placut deloc cum te-a sarutat Ionut!
-Nici mie, mama, dar asta este, inca nu are atita experienta...
·       Adolescenta taticului:
-Tipul pe care tocmai l-ai aruncat pe usa afara, pe motiv ca eu sunt prea mica pentru un prieten, este fiul sefului tau!...
·        -Mama, daca o sa fiu o fata cuminte cind o sa fiu mare, o sa am si eu un sot?
-Da, fetita mea.
-Si daca nu o sa fiu o fata cuminte?
-Atunci o sa ai mai multi...

Varianta:
O fetita isi vede tatal iesind gol pusca de la baie si contrariata se duce sa o intrebe pe mama sa:
-Mami, spune-mi cand voi fi mare o sa am si eu o coada intre picioare, asa cum are tata?
-Da fata mea, ii raspunde mama, daca o sa fii cuminte, o sa ai si tu una la fel. Daca nu o sa fii cuminte, o sa ai mai multe!...
·        -Parintii mei au innebunit, spune o pustioaica de 16 ani prietenei sale. Dintr-o data le place cum ma imbrac, cum ma port mi-au dat voia sa ma tatuez si de atunci viata nu mai are nici o atractie pentru mine...
·       O fetita intra la mama-sa in bucatrie:
-Mama, mama, postasul!...
La care mama:
-Dar, draga mamii, lasa-l...
Si fetita:
-Mama, la-am lasat deja, dar el mai vrea odata...
·        La magazin o pustoaica intreaba:
-Pot sa schimb hainele cumparate si in cazul in care ele plac parintilor?...
·        O fetita observa la strand diferenta dintre ea si un baietel. Se duce intr-un suflet la mama ei si intreaba:
-Mama! De ce nu am si eu asa ceva intre picioare?
-Rabdare, copilul meu, rabdare...
·       Un baiat si o fata se joaca de-a v-ati ascunselea. Fata explica regulile:
- Tu te pui. Eu ma voi ascunde. Daca ma gasesti in 20 minute, poti sa ma tii de mana. Daca ma gasesti in 10 minute, poti sa ma saruti. Daca ma gasesti imediat, poti sa faci ce vrei cu mine. Acum pune-te, eu ma voi ascunde dupa frigider.
·        O fetita de vreo 5 anisori cu mamica ei misto tare faceau plaja. Alaturi statea un nene. Fetita catre ma-sa:
-Mama, ce ascunde nenea ala in slip?
-Aia e bogatia lui.
-Mama, da uite ce se imbogateste cand se uita la tine!
·        O mama isi surprinde fata de 17 ani cu tigara in gura.
-Decat sa fumez o tigara m-as lasa violata de 10 zdrahoni., zice ea suparata.
-Cine n-ar face-o ? ofteaza fata, visatoare.
·       O fetita vine seara tarziu acasa. Mama-sa o intreaba:
-De ce ai intarziat, ca filmul s-a terminat de mult?
-Mama draga, in drum spre casa, m-a urmarit un tip. Era tare frumos, dar mergea foarte incet...
·        -Mamico, de ce poarta miresele rochii albe ?
-Fiindca exprima bucuria.
-Atunci, mirele de ce-i imbracat in negru ?
·        -Mamico, vreau sa te rog ceva!
-Ce e, fetita mea?
-Imi doresc foarte mult un fratior, nu am cu cine sa ma joc.
-Bine, o sa vorbesc cu taticul, dar nu stiu daca o sa accepte, un copil costa foarte scump in ziua de azi.
-Macar unul micut, mic de tot si slabut, poate e mai ieftin!
·        Mama catre fata ei:
-Fetita mea, de ce nu stai in bratele tatalui tau?
-Nu se poate, acela este locul menajerei.
·        -Maria! Vii afara sa ne jucam?
-Nu inca. Mai am de exersat la pian, trebuie sa termin exercitiile la engleza si sa fac ordine in camera. Asa ca mai asteapta-ma inca zece minute.
·       Mama isi invata fiica :
-Nu-mi pasa, puteti sa mergeti in camera ta cu prietenul tau cit timp ne uitam la televizor in sufragerie. Dar daca face ceva ce nu-i permis sa ne dai de veste.
-Dar, mama, cum ?
-Fii foarte atenta... Daca vrea sa te sarute strigi "pere" Daca vrea sa te prinda de sani sa strigi "mere". Daca isi pune miinile mai jos, atunci sa strigi : "piersici" !
Se inchid tinerii in camera fetei iar parintii se uita la televizor. Dintr-o data, se aude o voce strigind:
-Salata de fructe! Salata de fructe!...
·       Un tata afla ca fiica (inca o adolescenta) ca este gravida in luna a cincea.
-Tampito, o cearta el, unde ti-a fost capul?
-Sub volan, tata, spuse ea...
·        Fetita iese din baie plangand amarnic.
-Ce ai, fetito? o intreaba mama ei.
-Fratii mei se joaca in cada de-a submarinele si pe mine m-au dat afara, zicand ca eu nu am periscop.
·        Vine fetita la tatal ei:
-Tata, eu cu prietenul meu, putem folosi masina?
-Da, dar nu are benzina!
-Nu-i nimic, si asa nu iesim din garaj...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...