sâmbătă, 4 august 2018


DUMINICĂ 5 AUGUST 2018

Bună ziua, prieteni!
Pentru că este Duminică vă propun să ascultați muzică bună:


ISTORIE PE ZILE 5 August

Evenimente
      1071: Normanzii încep un asediu de aproape trei ani impotriva garnizoanei bizantine a orasului Bari din Peninsula Italica.
·       1100: Henric I este încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey. El i-a succedat fratelui său mai mare William al II-lea. A  fost cel de-al patrulea fiul lui William I  Cuceritorul, primul rege al Angliei, după cucerirea normandă din 1066.
       1192: Victoria cruciaților la Jaffa (Cruciada III), împotriva musulmanilor lui Saladin.
* 1305: William Wallace, conducatorul rezistentei  scoţienilor  împotriva  invaziei engleze, este capturat in apropierea oraşului Glasgow şi dus  la Londra, unde  este  judecat si executat.
       1424: Prima menţiune a vămii Calafat ca punct de realizare a comertului dintre Tara Romaneasca si Peninsula Balcanica.
       1583: Exploratorul Humphrey Gilbert a înființat prima colonie engleză în America de Nord, orașul St. John's, astăzi în provincia Newfoundland și Labrador din Canada.
* 1729: Thomas Newcomen, mecanic englez, inventeaza  primul motor „automat” cu abur  de pompare a apelor din mine, care a contribuit in mod esential la revolutia industriala. In 1711, dezvoltand ideea masinii atmosferice a lui Thomas Savery (1698), inventeza si foloseste la minele de carbuni din Anglia prima masina cu abur cu piston, destinata evacuarii apelor de mina; (n.24.02.1664).
* 1746: Constantin Mavrocordat, domnul Tarii Românesti, a desfiintat rumânia (șerbia). S-a născut la 27 februarie 1711 la Constantinopol și a fost fiul lui Nicolae Mavrocordat, fiind crescut în țară. A fost căsătorit de două ori:
- în 1728 cu Smaranda Cantacuzino, decedată în 1730;
- în 1732 cu Ecaterina Rosetti, cu care a avut trei fii.
A fost un om învățat ca și tatăl său și era pătruns de ideile filozofice și reformatoare ale veacului al XVIII-lea. Domnia a obținut-o fiind ales de boieri. După două domnii scurte în Țara Românească, a fost mutat în Moldova și unde, pentru a-și recâștiga tr Reîntors în Țara Românească în 1735, a început să facă reforme, influențat fiind și de reformele austriece din Oltenia. Desființează unele impozite indirecte, ca „văcăritul” și „pogonăritul” și introduce o taxă generală de 10 lei pe an, plătibilă în 4 „sferturi”. Îi eliberează pe țărani dându-le dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, răscumpărându-și libertatea cu 10 bani, plătiți boierului respectiv. Pe țăranii boierești îi obligă la dijmă și 12 zile de lucru pe an, în Muntenia, și 24 în Moldova (În țările învecinate, Transilvania, Polonia, Rusia, Prusia orientală, numărul zilelor de clacă ajungeau chiar la mai multe pe săptămână). Pe boieri îi recompensează printr-un anumit număr (60 la un boier mare) de scutelnici, care nu plăteau bir decât boierului și de scutirea de orice bir pentru visterie. În județe a numit ispravnici cu un rol judecătoresc și administrativ foarte întins. În același an, 1735, la un an de la aprinderea luminilor primei loji masonice autohtone de către secretarul său, 
Anton Maria del Chiaro, fondează la Iași, Loja Moldova.onul pierdut, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci. În urma războiului ruso – turco – austriac (1736 – 1739), înlăturând diversele combinații ale puterilor, obține reunirea Olteniei la Țara Românească, prin Tratatul de la Belgrad din 1739. Toate aceste reforme le aplică și în Moldova, atunci când este numit domn. În timpul domniilor avute, a căutat să îmbunătățească starea supușilor. A fost domnul care a suprimat iobăgia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească (1746), apoi vecinia în Moldova (1749). S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească. A pus să se tipărească și cărți bisericești în românește. În 1769, în timpul ultimei domnii (în Moldova), pe când Rusia se afla în război cu Poarta Otomană, Constantin Mavrocordat cade prizonier și este ucis de un soldat rus. Totuși a fost înmormântat cu onorurile cuvenite unui domn.

* 1772: Austria, Prusia și Rusia au semnat tratatul prin care au început Prima Împărțire a Poloniei.  Prima împărțire a Poloniei sau, mai precis, prima împărțire a Uniunii Polono-Lituaniene, a fost prima dintre cele trei divizări care au pus capăt existenței acestui stat în 1795. Teritoriul Uniunii, inclusiv cel deja controlat de Rusia, a fost împărțit între vecinii săi mai puternici—Austria, Rusia și Prusia—pentru a stabiliza echilibrul puterilor în Europa de Est între aceste trei țări. Cum Polonia nu mai putea să se apere și armatele străine deja ocupau o parte din țară, parlamentul polonez (Seimul) a ratificat sub p-resiune, cesiunile teritoriale în 1773 în timpul așa-numitului Seim al Împărțirii, convocat de cele trei puteri. Prin această primă împărțire, Uniunea Polono-Lituaniană a pierdut circa 211.000 km² (30% din teritoriul său de circa 733.000 km²), cu o populație de 4–5 milioane de locuitori (circa o treime din populația de 14 milioane de locuitori dinaintea divizării).
       1796: Bătălia de la Castiglione - Napoleon I a înfrânt armata austriacă a generalului D. Wurmser.
       1858: A fost realizată prima legătură telegrafică prin cablu între Europa şi America. Inginerul american Cyrus W. Field a terminat instalarea primului cablu telegrafic subacvatic, care făcea legătura între Anglia şi SUA. Cablul a fost transportat cu ajutorul vasului Niagara.
·       1860: Carol al XV-lea al Suediei-Norvegiei este încoronat rege al Norvegiei laTrondheim.
       1882: Cetshwayo kaMpande, ultimul rege suveran al Zulu sosește la Londra pentru o audiență cu regina Victoria.
* 1895: La Hastings (Anglia), incepe cel mai mare turneu de sah din secolul XIX-lea. In paralel se desfasoara si primul turneu mondial al sahistelor.
* 1897: Se pronunta sentinţa  in privinta validării testamentului  lui Edmond de Goncourt, prin care se crează Societatea Literară, care va purta numele  “Academia Goncourt”. Avocatul care pledează pentru crearea Academiei şi care cîştigă procesul împotriva celor care atacaseră testamentul, este Raymond Poincaré, viitorul preşedinte al Franţei (1913-1920). Société des littéraire Goncourt (Societatea literară Goncourt ), numita de obicei, Academia Goncourt , este o organizaţie literara franceza  cu sediul la Paris, a fost fondată de către scriitorul  şi editorul  francez Edmond  Goncourt (1822-1896), care  a vrut să creeze un nou mod de a încuraja literatura  în Franţa, nefiind de acord cu politicile de atunci ale Academiei Franceze. Dorind  sa onoreze  memoria  fratelui său decedat Jules,  (1830-1870), Goncourt si-a  lăsat averea pentru a se fonda  o organizaţie menita sa  promoveze  literatura in Franta . In acest scop el l-a numit pe prietenul său, scriitoru Alphomse Daudet  pentru a supraveghea şi de a administra averea. In cepand cu anul 1903, in  fiecare luna  decembrie, un consiliu de zece membri ai acestei  Academii a acordat  Premiul Goncourt  pentru cea  mai buna  lucrare de fictiune  a anului.
       1914: Primul Război Mondial: Austro-Ungaria declară război Rusiei; Muntenegru declară război Austro-Ungariei.
       1915: Primul Război Mondial: Trupele germane ocupă Varșovia.
       1926: Harry Houdini realizează cea mai mare realizare a sa: petrece 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada.
       1929: Greva minerilor de la Lupeni (5-6 august).
* 1934: Are loc prima editiei a Turului ciclist al Romaniei.
       1940: Al Doilea Război Mondial: Uniunea Sovietică anexează oficial Letonia.
       1941: Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Smolensk se încheie cu capturarea a aproximativ 300.000 de prizonieri ai Armatei Roșii de către germani.
* 1944: Are loc ultima intrevedere dintre mareşalul Ion Antonescu si Hitler, la Rastenburg in Germania.

       1944: Al Doilea Război Mondial: Insurgenții polonezi eliberează un lagăr de muncă german din Varșovia, eliberând 348 de prizonieri evrei.
       1960: Burkina Faso devine independentă față de Franța.
       1962: Luptatorul sud-african pentru drepturile populatiei de culoare, Nelson Mandela, a fost arestat de către autorităţile Africii de Sud.El va fi eliberat abia în anul 1990.
       1963 - A fost semnat, la Moscova, Tratatul cu privire la interzicerea experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă (de către Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică şi Marea Britanie).
       1966: The Beatles lansează albumul Revolver.
* 1973: Atac terorist pe aeroportul international din Atena . Trei persoane au fost ucise şi 55 au fost rănite, după ce doi pistolari arabi  au deschis focul şi au aruncat grenade într-un salon de pasageri aglomerat al  aeroportului  din Atena. Mai mult de 1.500 de oameni se aflau in  aeroport în momentul atacului.
* 1983:  Membri ai  IRA  sunt condamnati la termene de inchisoare care totalizeaza  4000 de ani. Douăzeci şi doi de membri ai IRA au fost închişi pentru un total de mai mult de 4.000 de ani in urma  unuia  dintre cele mai mari procese din Irlanda de Nord. Patru inculpaţi au primit sentinte de inchisoare pe  viaţă alături de alţi 18 care au fost condamnati la  termene mai scurte închisoare. În total, un numar de 38 inculpaţi  au primit pedepse diferite pentru acuzatii de  omor şi tentativă de omor.
* 1995: Se restabilesc oficial relaţiile  diplomatice dintre Statele Unite şi RS Vietnam, la 20 de ani după încheierea războiului din Vietnam; (30.04.1975).
·         2015: Prim-ministru malaysian Najib Razak a confirmat că rămășițele avionului descoperite în Oceanul Indian aparțin Boeingului care asigura zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines și care a disparut în data de 8 martie 2014.




Nașteri

       1540: S-a născut Joseph Justus Scaliger, astronom francez (d. 1609)
       1623: Antonio Cesti, compozitor italian (d. 1669)
       1737: Johann Friedrich Struensee, medic german, regent al Danemarcei (d. 1772)
       1758: Împăratul Go-Momozono al Japoniei (d. 1779)
       1802: Niels Henrik Abel, matematician norvegian (d. 1828)
       1811: Ambroise Thomas, compozitor francez (d. 1896)
       1813: Ivar Aasen, poet norvegian (d. 1896)
       1827: Deodoro da Fonseca, primul președinte brazilian (d.1892)
       1828: Louise a Olandei, regină a Suediei și Norvegiei (d. 1871)
       1833: Carola de Vasa, regină a Saxoniei (d. 1907)
       1838: S-a născut istoricul Constantin Erbiceanu. A fost un autor elenist, istoric și teolog român,preocupat de punerea în valoare a manuscriselor greceşti din arhivele şi bibliotecile din România membru titular (din 1899) al Academiei Romane; (d. 21 martie 1913).

       1844: Ilia Efimovici Repin, pictor rus (Edecarii de pe Volga, Refuzul spovedaniei) (d. 1930)
       1850 - S-a născut scriitorul francez Guy de Maupassant: "Bel-Ami", "O viaţă", "Pierre et Jean" (d. 1893).
       1866: Carl Harries, chimist german (d. 1923)
       1869: J. C. W. Beckham, politician american (d. 1940)
       1877: Tom Thomson, pictor canadian (d. 1917)
       1883: Constantin Bedreag, fizician român (d. 1963)

       1887: Reginald Owen, actor englez (d. 1972)
       1889: Conrad Aiken, scriitor american (d. 1973)
* 1894 - S-a născut istoricul Andrei Oţetea, membru al Academiei Române („Renaşterea”) (m.28.03.1977).

* 1903: Principele Nicolae de Hohenzollern-Sigmaringen, al doilea fiu al regelui Ferdinand și al reginei Maria (d. 1978).  A  fost fratele mai mic al regelui Carol al II-lea și unchi, după tată, al Majestății Sale Regale Mihai I al Romaniei. Si-a petrecut întreaga existență princiară în umbra Coroanei Regale a României, jucând un rol mai activ doar între anii 1927- 1930,  când a făcut parte din Consiliul de Regenta, care  conducea țara in locul regelui minor Mihai I. A murit la 75 ani, departe de ţară, la Lausane în Elveţia după un exil de 40 ani.

       1905: S-a nascut Wassily Leontief, economist de origine rusa, laureat al Premiului Nobel (d.05.02.1999).
       1906: S-a nascut John Huston, actor, scenarist si regizor de film american, laureat al Premiului Oscar pe anul 1948 ( “Comoara din Sierra Madre” şi al Premiului “Leul de argint” ) “Moulin Rouge” (“Noaptea iguanei”, “Omul în mantaua de ploaie”, “Şoimul maltez”); (d.28.08.1987).
       1906: Ettore Majorana, fizician italian (d. 1938)
       1907: Niculae Comănescu, alpinist român (d. 1936)

* 1911: S-a nascut actorul american  Robert Taylor; (“Quo vadis?”, “Ivanhoe”, “Cavalerii mesei rotunde”, “Podul Waterloo”); (d.08.06.1969).
* 1913 - S-a născut generalul de brigadă Ion Ştefan Eremia, autorul unui roman satiric anticomunist pentru a cărui scriere, dar şi pentru tentativa (eşuată) de a-l trimite spre a fi publicat la Paris a fost „răsplătit” cu închisoarea de către Gheorghiu-Dej („Guliver în Ţara Minciunilor”) (m.21.02. 2004).

* 1922, la Siliștea-Gumești, județul Teleorman, România, se naște Marin Preda (d. 16 mai 1980, la Mogoșoaia, România), nuvelist, romancier, scriitor și director de editură român. În 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române. Marin Preda debutează în aprilie 1942 cu schița Părlitu' în ziarul, la pagina literară”Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicînd în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcîmul, Calul, Noaptea, La cîmp. Experiență sa militară o descrie în romanele Viața ca o pradă și Delirul. În 1945 devine corector la ziarul ”România liberă”. În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul Moromeții. În 1954 se căsătorește cu poeta Aurora Cornu. Scrisorile de dragoste trimise poetei au fost publicate postum. Au divorțat în 1959. S-a recăsătorit apoi cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor 70. Cu cea de-a treia soție, Elena, a avut doi fii: Nicolae și Alexandru. Din 1952 devine redactor la revista ”Viața raomânească”. În 1970 - traduce în colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul său, Marele singuratic, primește premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 1971. În 1980, la editura pe care o conducea, publică ultimul său roman: Cel mai iubit dintre pămînteni. O lună mai tîrziu este ales deputat în Marea Adunare Națională. Pe 16 mai 1980 moare la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. Fratele scriitorului, Saie, crede că a fost asasinat de Securitate, dar probele din dosarul CNSAS român ar fi dispărut. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului Cel mai iubit dintre pămînteni și a survenit în condiții oculte.

       1930: S-a nascut Neil Armstrong, astronaut american, primul om care a păşit pe Lună. Neil Armstrong (n. 5 august 1930 – d. 25 august 2012) a fost un astronaut american, pilot de încercare și pilot naval, cunoscut ca fiind primul om care a pășit pe Lună. Primul său zbor s. În aceasta misiune el a executat prima andocare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. Cea de a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1992. În acest faimos „pas uriaș pentru omenire„, Armstrong și Buzz Aldrin au coborât pe suprafața Lunii și au efectuat o misiune de explorare de două ore și jumătate direct pe suprafața acesteia, în costume lunare, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii. După 21 de ore și jumătate pe suprafața lunară, modulul Eagle a decolat și s-a înscris pe orbita lunară unde s-a cuplat cu modulul de comandă și serviciu pilotat de Collins.
      1938: S-a nascut  Rodica Popescu Bitănescu, actriţă româncă de comedie (n.Răsuceni, Giurgiu).

      1939: Prințesa Irene a Olandei. Este cel de-al doilea copil al fostei regine Juliana a Olandei și al Prințului Bernhard de Lippe Briesterfeld si  sora mai mică a fostei regine, Beatrix a Olandei. Prințesa Irene a fost exclusă din Casa Regală pentru că s-a căsătorit fără permisiunea oficială a Parlamentului cu Ducele de Parma, Carlos Hugo de Borbón Parma, pierzandu-si astfel poziția în linia de succesiune.
       1943: Dan Grigore, pianist român, elev al Cellei Delavrancea și al lui Mihail Jora

  • 1963 - S-a născut Samantha Sang, cântăreaţa americană, care a lansat şlagărul „Emotion”.
       1968: Marine Le Pen, politiciană franceză
       1975: Ada Milea, actriță și cântăreață româncă





Decese

       882: A murit Ludovic al III-lea al Franței (n. 863)
·       1364: A murit  impăratul Kōgon al  Japoniei; (fiul lui Go-Fushimi, numit împărat de Hojo Takatoki).
       1729: Thomas Newcomen, inventator englez (n. 1663)
       1792: Frederick North, Lord North, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1732)
·       1886 - A murit Alexander Mohailovici Butlerov, chimist rus; este cunoscut ca fondator al teoriei structurii chimice, teorie ce stă la baza chimiei organice (n.06.10.1828).
       1895 - A încetat din viaţă filozoful german Friedrich Engels; el a dezvoltat teoria comunistă, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist împreună cu Karl Marx (n. 28 noiembrie 1820).
       1901: Prințesa Victoria, împărăteasă a Germaniei, fiica reginei Victoria (n. 1840)
·       1944 : A murit Francisc Iosif Rainer, medic şi anatomist, membru de onoare al Academiei Române; (n. 28 decembrie 1874).

       1946: Wilhelm Marx, avocat și politician german, al 17-lea cancelar al Germaniei (n. 1863)
·       1962, actriţa americană Marilyn Monroe a fost găsită moartă în apartamentul ei din Brentwood, California (n. 1 iunie 1926). Marilyn Monroe (Norma Jean), a murit  la 36 ani, in urma unei supradoze de medicamente .(“Unora le place jazz–ul”, “Cum sa te mariti cu un milionar”, “Sapte ani de casnicie”, “Printul si balerina”); (n.01.06.1926).
       1969: Ducele Adolf Friedrich de Mecklenburg (n. 1873)
       1976: Vasile Zăpârțan, preot român unit, adversar al regimului comunist (n. 1918)
       1983: Bart Jan Bok, astronom american de origine olandeză (n. 1906)
       1984 - A încetat din viaţă actorul britanic Richard Burton: "Cui îi e frică de Virginia Woolf?", "Becket", "Camelot", "Hamlet" (n. 1925).
·       1991: A murit  Soichiro Honda, întreprinzător şi inginer japonez, fondatorul firmei de motociclete „Honda” (n.17.11.1906).
       1998: A murit actriţa româncă de teatru şi film Coca Andronescu; ( n. 03.071932, Patarlagele, Buzau).

       1998 - A încetat din viaţă omul politic Todor Jivkov, fost lider comunist, şef al statului bulgar (prim secretar al CC al PCB (1954-1989), preşedinte al Consiliului de Stat (1971-1989) (n. 7 septembrie 1911).
       2000 - A încetat din viaţă actorul britanic Sir Alec Guiness: "Dr. Jivago", "Oliver Twist", "Războiul stelelor", “Să fii o dată milionar”, “Cheile spre Paradis”, “Podurile peste Kwai”, “Omul nostru în Havana”, “Hitler. Ultimele zece zile” (n. 1914).
       2000 - A murit, în Germania, Ştefan Berindei, interpret de jazz, realizator de rubrici în cadrul emisiunilor de divertisment ale TVR, dedicate popularizării jazz-ului; în 1975 s-a expatriat, stabilindu-se în Germania (n. 22 mai 1942)
       2002 - Scriitorul italian Franco Lucentini, în vîrstă de 81 ani şi suferind de cancer la plămâni, s-a sinucis (n. 1920).
       2003 - A încetat din viaţă fostul campion naţional la tenis Gheorghe Viziru.


·       2007:  A incetat din viata actorul şi muzicianul Florian Pittiș, la vârsta de 63 de ani. S-a născut la Bucureşti, la 4 octombrie 1943. A studiat la Liceul “Gheorghe Lazăr” şi a absolvit în 1966 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (clasa prof. Radu Beligan). În 1992, a fondat trupa Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici. A rămas în formaţie până în 2000, când i-a luat locul Marius Baţu. A fost însă, în permanenţă, o prezenţă activă în lumea muzicii prin emisiuni la radio şi televiziune, articole în ziare, prezentări de concerte, colaborări pe diferite discuri. O voce inconfundabilă a unor emisiuni de televiziune, printre care longeviva “Teleenciclopedie” şi a unor audiobook-uri (“Jurnalul unui mag” de Paulo Coelho – Humanitas Multimedia, “Levantul” de Mircea Cărtărescu – Editura Casa Radio) Pittiş a fost director, începând cu decembrie 1998, al Radio România Tineret, transformat în Radio3net. În ultimii trei ani de viață a condus acest post de radio aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune, care emite doar pe Internet, începând din noiembrie 2004.

·       2011Emilian Drehuță, economist, editor, memorialist și autor român (n. 1931)




Sărbători

·       În calendarul ortodox: Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnului; Sf Cuv Ioan Iacob de la Neamț; Sf Mc Evsignie; Sf Nona, mama Sf Ier Grigorie Teologul; Sf Ier Fabian, episcopul Romei; Duminica a 10-a după Rusalii – Vindecarea lunaticului
·       În calendar romano-catolic: Sfințirea Bazilicii Santa Maria Maggiore din Roma
·       Burkina Faso - Ziua Independenței




RELIGIE ORTODOXĂ 5 August

Înainte – prăznuirea Schimbării la Față a Domnului; +) Sf Cuv Ioan Iacob de la Neamț; Sf Mc Evsignie; Sf Nona, mama Sf Ier Grigorie Teologul; Sf Ier Fabie, episcopul Romei; Duminica a 10-a după Rusalii – Vindecarea lunaticului
Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnului
Se cuvine sa aveti cunostinta, fratilor, ca ziua de astazi este Inainte-praznuirea Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos. Drept aceea, sa va adunati in biserici, la toate rugaciunile bisericesti si sa va curatiti prin milostenie. Ca, in aceasta zi, Domnul, Si-a descoperit Lumina dumnezeirii Sale, ascunse in Trupul Sau si a aratat ucenicilor Sai Slava dumnezeirii Sale, pregatindu-i spre intelegerea Invierii Sale si dand Dumnezeu-Tatal adeverire despre Fiul si zicand: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L (Matei,17,5). Ca, aratandu-Si Hristos, in aceasta zi, dumnezeiasca Lui Putere, Slava Lui, Cinstea Lui si Stapanirea Lui, zi vestitoare de bucurie si de mantuire a facut dintr-insa.
    Deci, ajungand la aceasta zi, sa o praznuim cu laude dumnezeiesti si, impodobindu-ne prin curatie, sa ne saturam de duhovniceasca mancare, din care sufletul, hranindu-se, nu va muri. Ca, de nu vom asculta cuvintele Sfintelor Scripturi si de nu vom face voia Lui Dumnezeu, atunci, ne vom osandi, cu osanda cea vesnica. Iar, de vom face voia Lui Dumnezeu, vietii celei vesnice vom fi mostenitori. Iar cearta si mania sa se lepede de la noi, si asa, cu fapte bune, vom placea lui Hristos-Dumnezeu, asteptand fericita nadejde si desfatare a Imparatiei lui Hristos. Ca la aceasta ne-a chemat pe noi Hristos, cand S-a pogorat din cer, Fiul lui Dumnezeu, Cel fara de inceput, Dumnezeul nostru, Unul fiind din Sfanta Treime, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant. Amin.


Sf Cuv Ioan Iacob de la Neamț
Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, din fostul judeţ Dorohoi, într-o familie de ţărani credincioşi, Maxim şi Ecaterina, fiind singurul copil la părinţi. La Botez a primit numele de Ilie, şi din pruncie s-a dovedit un copil ales şi binecuvântat de Dumnezeu.
După şase luni de la naştere, mama sa, fiind o fire bolnăvicioasă, şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, lăsând copilul în grija bunicii sale, Maria. După doi ani moare şi tatăl său, în război, în toamna anului 1916, copilul rămânând în grija rudelor apropiate. Primii ani de şcoală îi face în satul natal, apoi urmează gimnaziul la Lipcani-Hotin, şi liceul la Cozmeni-Cernăuţi, fiind cel mai bun elev din şcoală.
În vara anului 1932, rudele voiau să-l dea la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, ca să-l facă preot. Dar el, simţindu-se chemat de Dumnezeu la o viaţă mai înaltă, le-a spus: Nu, eu vreau să mă fac călugăr! După un an, tânărul Ilie, pe când lucra la câmp, se ruga lui Dumnezeu să-i descopere calea pe care să o urmeze. Deodată a auzit un glas de sus, zicând: Mănăstirea! Din clipa aceea nu a mai avut odihnă în suflet. Cerând binecuvântarea duhovnicului său, fericitul Ioan şi-a luat cărţile sfinte, crucea şi icoana Maicii Domnului din casa natală, fiind în zi de duminică, şi, călăuzit de Duhul Sfânt, a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ. Stareţul mănăstirii, Episcopul Nicodim, l-a primit cu multă dragoste şi, după ce l-a trimis să se închine în faţa icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica voievodală, i-a rânduit ascultare la infirmerie şi la biblioteca mănăstirii. Era foarte tăcut, ascultător şi smerit.
Între anii 1934-1935, face serviciul militar la Dorohoi ca infirmier, având multă milă de cei bolnavi şi fiind iubit de toţi. În toamna anului 1935 se reîntoarce în obştea Mănăstirii Neamţ, şi continuă aceeaşi ascultare de bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă. Toţi se foloseau de smerenia, de blândeţea şi de dragostea lui, şi cugetau că este un ales al lui Dumnezeu.
La 8 aprilie 1936, în miercurea din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, fericitul rasofor Ilie Iacob este tuns în îngerescul cin călugăresc de arhiereul Valerie Moglan, noul stareţ al marii lavre, împreună cu alţi doi fraţi rasofori, primind la călugărie numele de Ioan. Dorind viaţă pustnicească şi arzând cu inima pentru Hristos şi pentru Sfintele Locuri, unde S-a născut, a pătimit şi a înviat Domnul, fericitul monah Ioan Iacob pleacă în Ţara Sfântă împreună cu alţi doi monahi din lavră, Claudie şi Damaschin. După ce se închină la toate Sfintele Locuri şi sărută Crucea Golgotei şi Mormântul Domnului, cei trei călugări se retrag să ierneze în obştea Mănăstirii Sfântul Sava din pustiul Iordanului. Apoi, însoţitorii săi întorcându-se la Mănăstirea Neamţ, fericitul monah Ioan Iacob se nevoieşte, în continuare, în Mănăstirea Sfântul Sava de lângă Betleem, timp de zece ani, răbdând grele ispite, boli şi încercări de la oameni şi de la diavoli. Prima ascultare în obştea Mănăstirii Sfântul Sava a fost cea de paraclisier. Cuviosul Ioan avea mare evlavie pentru biserică şi sfintele slujbe. Făcea prescuri, menţinea curăţenia şi suna clopotul de slujbă. De asemenea, păstra o atmosferă de iubire, de smerenie şi milă faţă de toţi. Avea şi ascultarea de infirmier al mănăstirii şi îngrijea cu dragoste atât pe călugări, cât şi pe numeroşii arabi şi beduini, bolnavi sau răniţi în război, care erau aduşi la infirmeria mănăstirii. Pentru aceasta, îl iubeau şi-l căutau atât unii, cât şi alţii. Duhovnicul lui, ieroschimonahul Sava, macedonean de neam, care cunoştea limba română, era un mare povăţuitor de suflete, şi mărturisea pe toţi călugării români nevoitori în Ţara Sfântă. Astfel, ziua era în slujba obştii şi a bolnavilor, iar noaptea se nevoia singur în chilie cu multe rugăciuni de taină, cu metanii, lacrimi şi citiri din Sfânta Evanghelie şi din scrierile Sfinţilor Părinţi. Cunoscând bine limba greacă, traducea unele pagini alese patristice, din care se hrănea atât pe sine, cât şi pe cei ce veneau la el. Avea şi darul scrierii de învăţături şi versuri duhovniceşti, pe care le trimitea fraţilor săi din Ţara Sfântă sau le dădea pelerinilor români care veneau spre închinare la Mormântul Domnului.
Între anii 1939-1940, fericitul sihastru Ioan Iacob s-a nevoit împreună cu un ucenic român într-o peşteră din pustiul Qumran, aproape de Marea Moartă. Aici l-a cunoscut pe monahul Ioanichie Pârâială, care i-a rămas ucenic credincios până la obştescul sfârşit. Ca pustnic, se hrănea doar cu pesmeţi şi puţine fructe. Obişnuia să se roage noaptea, singur, răbdând multe ispite.
Între anii 1940-1941, din cauza războiului, Cuviosul Ioan a stat cu mai mulţi călugări din Ţara Sfântă într-un lagăr pe Muntele Măslinilor. Fiind eliberat, se reîntoarce la Mănăstirea Sfântul Sava şi continuă aceleaşi ascultări şi nevoinţe.
Cu aprobarea Patriarhiei Ierusalimului, în anul 1947, la 13 mai, este hirotonit diacon, în biserica Sfântului Mormânt, cu binecuvântarea Patriarhului României, la recomandarea Arhimandritului Victorin Ursache, superiorul Căminului Românesc din Ierusalim. În acelaşi an, Cuviosul Ioan Iacob este hirotonit preot în biserica Sfântului Mormânt de arhiereul Irinarh din Patriarhia Ierusalimului, fiind numit de Patriarhia Română egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului, aproape de locul unde S-a botezat Domnul nostru Iisus Hristos. Timp de 5 ani, cât a dus această ascultare, Cuviosul Ioan Iacob a săvârşit zilnic toate sfintele slujbe, în limba română, a tradus numeroase pagini din Sfinţii Părinţi cu învăţături pentru călugări şi pelerini; a compus un bogat volum de versuri duhovniceşti, a înnoit chiliile şi biserica schitului şi, mai ales, viaţa duhovnicească din schit, ostenindu-se mult pentru primirea pelerinilor români, pe care îi spovedea, îi împărtăşea şi le dădea sfaturi mântuitoare de suflet. Noaptea, însă, se nevoia singur, neştiut de nimeni, fie în chilie, fie ieşind să se roage pe valea Iordanului, încercând să urmeze, după putere, Cuvioasei Maria Egipteanca. Singurul său ucenic statornic era monahul Ioanichie, precum şi câteva maici românce bătrâne, Melania, Natalia, Galinia, Casiana şi Magdalena, care îi erau fiice duhovniceşti şi se aflau sub ascultarea sa.
În luna noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Sihastrul se retrage din ascultarea de egumen şi, împreună cu ucenicul său Ioanichie, intră în obştea mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva, pe valea pârâului Cherit (sau Horat). După un an se retrage cu ucenicul său într-o peşteră din apropiere, numită Chilia Sfintei Ana, unde, după tradiţie, ea se ruga lui Dumnezeu săi dăruiască un prunc. Alături de el, într-o altă peşteră, vieţuia un monah cipriot, anume Pavel. Aici s-a nevoit Sfântul Ioan Sihastrul cu ucenicul său, timp de 7 ani, în rugăciuni neîncetate, în privegheri de toată noaptea, în postiri îndelungate, în lacrimi neştiute, în cugetări şi în doriri duhovniceşti, răbdând tot felul de ispite, suferinţe, lipsuri, lupte cu diavolii, şi cu înstrăinare totală, aprinzându-se de multă râvnă pentru Hristos şi slăvind pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat. La peşteră, unde cu greu se ajungea, pe o scară înaltă, nu primea pe nimeni, comunicând cu cei ce veneau mai ales prin rugăciune, prin unele scrieri sfinte şi prin ucenicul său. La sărbătorile mari şi în posturi, Sfântul Ioan săvârşea Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul peşterii Sfânta Ana împreună cu ucenicul său, şi se împărtăşeau amândoi cu Trupul şi Sângele lui Hristos, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate. În timpul zilei şi în clipe de răgaz, scria versuri religioase şi traducea pagini patristice din limba greacă. Mânca o dată în zi, pesmeţi, măsline, smochine şi bea puţină apă, iar noaptea dormea câteva ore, pe o scândură, având o piatră drept pernă.
În vara anului 1960 era bolnav şi suferea toate cu multă răbdare. Simţindu-şi sfârşitul aproape, miercuri 4 august, s-a împărtăşit cu Sfintele Taine, iar joi dimineaţa la orele 5 şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, la vârsta de numai 47 de ani. După trei zile, a fost înmormântat în aceeaşi peşteră de egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, arhimandritul Amfilohie, iar după 20 de ani, la 8 august 1980, trupul său a fost aflat întreg, nestricat, răspândind bună mireasmă, semn că l-a preamărit Dumnezeu şi l-a numărat în ceata Sfinţilor, pentru nevoinţa şi sfinţenia vieţii sale. O mare bucurie duhovnicească i-a cuprins pe toţi.
La 15 august 1980, acelaşi egumen i-a pregătit o raclă sculptată în lemn de chiparos, l-a aşezat în ea, cu mare cinste, şi l-a dus în procesiune, depunând Sfintele moaşte în biserica cu hramul Sfântul Ştefan din incintă, unde se află şi moaştele Sfântului Gheorghe Hozevitul. De atunci, vin zilnic pelerini să se închine la moaştele Cuviosului, cerându-i ajutorul, pe care, toţi cei ce se roagă cu credinţă îl primesc. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând în considerare sfinţenia vieţii Cuviosului Ioan Iacob, şi văzând cinstitele sale moaşte, l-a trecut în rândul Sfinţilor, la data de 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, fixându-i-se zi de prăznuire 5 august, data mutării lui la cele veşnice.
În aceasta luna, în ziua a cincea, pomenirea Sfântului Mucenic Evsignie.

Acest sfânt era cu neamul antiohian si a fost ostas pe vremea lui Constantin Clor, tatal Sfântului si Marelui Constantin, si si-a purtat slujba pâna în zilele lui Iulian Apostatul. Fiind de 110 ani, a fost adus înaintea lui Iulian la cercetare, sa mustrându-l pe împarat ca si-a calcat credinta parinteasca, si a adus cinstire la idoli si aducându-i aminte de bunatatile Marelui Constantin, si cum ca prin dumnezeiasca aratare a fost adus la credinta în Hristos. Însa Iulian batându-si joc de el, a poruncit sa i se taie capul, si asa a plinit mucenicia în Hristos.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Nona, mama sfântului Grigorie cuvântatorul de Dumnezeu, care cu pace s-a savârsit.

Originara din Capadocia si crescuta în credinta ortodoxa, sfânta Nona s-a casatorit cu Grogorie, magistrat din Nazianz si membru al unei secte din acea vreme. Prin rabdare si rugaciune ea a reusit sa-l converteasca pe barbatul ei la credinta ortodoxa, dupa care acesta a devenit episcop al orasului, timp de 45 de ani. Din aceasta casatorie li s-au nascut trei copii: sfânta Gorgonia (praznuita la 23 februarie), sfântul Cezarie (praznuit la 9 martie) si mai ales sfântul Grigorie Teologul (praznuit la 25 ianuarie), care i-a fost daruit de Dumnezeu în raspuns la rugaciunile ei.
Sfântul Grigorie Teologul a vorbit adeseori în scrierile sale de pietatea exemplara a mamei sale : într-un trup de femeie ea avea un suflet mai barbatesc decât al celor mai bravi barbati. Nu se ocupa de cele lumesti si materialicesti decât în masura în care acestea puteau sa fie spre înaltarea sufletului. Dezinteresându-se de farduri si toialetele femeiesti, ea nu avea decât o singura grija: sa faca mai stralucitor chipul lui Dumnezeu în sufletul sau ; si nu socotea nici un fel de noblete lumeasca, decât numai aceea ca, prin credinta lucratoare prin fapte, omul cunoaste ca vine de la Dumnezeu si la Dumnezeu merge. Ostenindu-si trupul cu posturi si rugaciuni de noaptea, ea spunea mai târziu copiilor ei ca ar fi voit adeseori sa se vânda pe sine si pe copiii ei ca sa dea cele de trbuinta celor saraci.
Dupa moarte sotului ei, în 374, sfânta Nona s-a îmbolnavit, dar a suferit aceasta ultima încercare dând slava lui Dumnezeu. Si-a dat sufletul ei în mâinile Domnului în timpul slujirii Sfintei Liturghii, sprijinita de Sfânta Masa a Jertfelnicului Ceresc; si moarta, ea parea sa fie adâncita în rugaciune.
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Favie, episcopul Romei, care de sabie s-a savârsit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Duminica a 10-a după Rusalii – Vindecarea lunaticului
Ev. Matei 17, 14-23
În vremea aceea s-a apropiat de Iisus un om, îngenunchind înaintea Lui şi zicându-I: Doamne, miluieşte pe fiul meu, că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă. Şi l-am adus la ucenicii Tăi, însă ei n-au putut să-l vindece. Iar Iisus, răspunzând, a zis: O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l aici la Mine! Şi Iisus l-a certat şi demonul a ieşit din el şi copilul s-a vindecat din ceasul acela. Atunci, apropiindu-se ucenicii de Iisus, I-au zis de o parte: De ce noi n-am putut să-l scoatem? Iar Iisus le-a răspuns: Pentru puțina voastră credință. Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă. Dar acest neam de diavoli nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post. Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia.
Ap. I Corinteni 4, 9-16
Fraţilor, mi se pare că Dumnezeu, pe noi, apostolii, ne-a arătat ca pe cei din urmă oameni, ca pe nişte osândiţi la moarte, fiindcă ne-am făcut privelişte lumii şi îngerilor şi oamenilor. Noi suntem nebuni pentru Hristos; voi însă, înţelepţi întru Hristos. Noi suntem slabi; voi însă sunteţi tari. Voi sunteţi întru slavă, iar noi suntem întru necinste! Până în ceasul de acum flămânzim şi însetăm; suntem goi şi suntem pălmuiţi şi pribegim şi ne ostenim, lucrând cu mâinile noastre. Ocărâţi fiind, binecuvântăm. Prigoniţi fiind, răbdăm. Huliţi fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, lepădătura tuturor, până astăzi. Nu ca să vă ruşinez vă scriu acestea, ci ca să vă dojenesc, ca pe nişte copii ai mei iubiţi. Căci, de aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinţi. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos. Deci, vă rog să-mi fiţi mie următori, precum şi eu lui Hristos.

Predică la Duminica a X-a după Rusalii - Vindecarea linaticului - Despre puterea credinței, a postului și a rugăciunii - Pr. Ilie Cleopa
„Adevărat grăiesc vouă: Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință.” (Matei 17,20)

Iubiți credincioși,
Când omul va avea credință dreaptă și tare, unită cu fapte bune și mai ales rugăciune și post, unul ca acela poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, să facă minuni mari și să primească de la El tot ce va cere, spre folosul sufletului lui și al altora.
Acest adevăr ni-l arată Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în Sfânta Evanghelie care s-a citit astăzi, prin următoarele cuvinte: “De veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo și se va muta și nimic nu va fi vouă cu neputință“ (Matei 17, 20). Apoi arătând puterea cea mare a postului și a rugăciunii, zice: “Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune și cu post“ (Matei 17, 21).
Pentru a ne putea da seama de puterea credinței, vom aduce mărturia Sfântului Apostol Pavel care, arătând multe din faptele credinței, zice: “Prin credință pricepem că s-au întemeiat veacurile cu Cuvântul lui Dumnezeu, de s-au făcut din nimic cele ce se văd... Prin credință, Enoh a fost luat de pe pământ ca să nu vadă moartea. Prin credință, Noe, luând înștiințarea de la Dumnezeu despre cele ce nu se vedeau încă, a gătit, cu evlavie, o corabie spre mântuirea casei sale... Prin credință, Avraam, când a fost chemat, a ascultat și a ieșit la locul pe care era să-l ia spre moștenire și a ieșit neștiind încotro merge... Prin credință, însăși Sarra a prins putere să zămislească fiu (deși trecuse de vârsta cuvenită), pentru că L-a socotit credincios pe Cel ce îi făgăduise.
Prin credință, când s-a născut Moise, a fost ascuns de părinții lui trei luni, căci l-au văzut prunc frumos și nu s-au temut de porunca regelui... Prin credință a părăsit Egiptul, fără să se teamă de urgia regelui, căci a rămas neclintit, ca unul care a văzut pe nevăzutul Împărat. Prin credință, au trecut israeliții Marea Roșie, ca pe uscat, pe când egiptenii, încercând a trece și ei, s-au înecat“ (Evrei 11, 3-29).
La aceste mărturii, despre puterea credinței, amintite de Sfântul Pavel din Vechiul Testament, putem adăuga și altele mult mai mari luate din istoria creștinismului, de la Hristos până astăzi. Prin credință, Fecioara Maria a primit vestea cea bună de la arhanghelul Gavriil și s-a învrednicit să nască în trup pe Hristos, Mântuitorul lumii. Prin credință, Sfântul Ioan Botezătorul a primit să boteze în apele Iordanului pe Fiul lui Dumnezeu și a văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel șezând deasupra Lui. Prin credință, pescarii galileeni au lăsat toate și, urmând lui Hristos, au devenit pescari de oameni. Prin credință, Apostolii au primit harul Duhului Sfânt și, cu puterea Lui, au vestit Evanghelia mântuirii în toată lumea. Prin credință, Pavel, vasul alegerii, s-a convertit la Hristos pe calea Damascului și a ajuns cel mai mare apostol al neamurilor. Prin credință Apostolul Petru a primit să fie răstignit la Roma, pe cruce, cu capul în jos pentru dragostea lui Hristos, iar Sfântului Pavel i s-a tăiat capul.
Prin credință, zeci de milioane de creștini au primit cu bucurie să fie arși de vii, tăiați, sfâșiați de lei, sau înecați în mare, pentru Evanghelie, strigând: "Suntem ucenici ai lui Hristos și fii ai lui Dumnezeu după dar și suntem gata să ne dăm viața și să trăim cu El în veci, decât să ne lepădăm și să ne osândim în iad!" Prin credință, ucenicii Sfinților Apostoli și toți dumnezeieștii Părinți au mărturisit și au apărat dreapta credință ortodoxă, prin cuvânt și prin minuni și au fixat-o definitiv în dogme și canoane la cele șapte Sinoade Ecumenice.
Prin credință, mulți creștini iubitori de Hristos au părăsit grijile și plăcerile lumii și s-au făcut călugări, sihaștri și sfinți prin mânăstiri, prin munți și prin crăpăturile pământului, ducând viață îngerească. Prin credință, nenumărați păgâni s-au convertit la creștinism și mulți păcătoși s-au pocăit și au devenit creștini desăvârșiți. Prin credință și dragoste pentru Hristos, casele creștinilor s-au transformat în biserici, fecioarele au devenit mirese ale lui Hristos, iar bărbații cu viață sfântă au ajuns mărturisitori ai ortodoxiei și slujitori vrednici ai sfintelor altare. Prin credință, după două mii de ani de luptă cu puterile întunericului, creștinismul s-a răspândit în toată lumea, biruind marile arme ale Satanei necredința, sectele, desfrâul și ura dintre oameni.
Iubiți credincioși,

Am arătat aici câteva mărturii despre marile fapte ale credinței. În continuare voi vorbi pe scurt despre puterea rugăciunii și a postului. Mai întâi, trebuie să facem rugăciunea cu credință (Matei 21, 22; Marcu 11, 24; Evrei 11, 6). Apoi trebuie s-o facem din toată inima (Deuteronom 4, 29; Psalm 118, 145; Ieremia 29, 13) și neîncetat (Luca 21, 36; I Tesaloniceni 5, 17).
Faptele mari și minunate ale rugăciunii și postului sunt nemăsurate. Spre încredințare vom vorbi aici despre câteva din ele.
Prin rugăciune și post, Moise proorocul a luat din mâinile lui Dumnezeu Tablele Legii (Ieșire 34, 28). Prin rugăciune și post, marele prooroc Ilie a încuiat cerul să nu plouă trei ani și șase luni; și iarăși cu rugăciune și cu post, a pogorât foc din cer și a descuiat cerul, de a dat Dumnezeu ploaie pe pământ (III Regi 18, 38). Cu rugăciune și cu post, Daniel proorocul a ieșit nevătămat din groapa leilor (Daniel 6, 17-23). Prin rugăciune și post ninivitenii au scăpat de pieire (Iona 3, 5-10). Rugăciune și post poruncește Dumnezeu, prin proorocul Ioil, să facă iudeii spre a scăpa de urgia Domnului (Ioil 2, 12-15).
Prin post de patruzeci de zile, Mântuitorul biruiește cele trei ispite ale satanei în pustie (Matei 4, 1-11). Cu rugăciune și cu post, Ana proorocița a născut pe Samuel, fiind stearpă mai înainte (I Regi 1, 11; 16, 28). Cu rugăciune și cu post aspru a petrecut toată viața sa Sfântul Ioan Botezătorul și Înainte Mergătorul pentru care a fost mărturisit de Însuși Mântuitorul drept cel mai mare om născut din femeie (Matei 11, 10-19). Cu rugăciune și cu post s-au întărit Sfinții Apostoli în osteneala propovăduirii Evangheliei lui Hristos (II Corinteni 6, 4-5; 11, 27). Cu rugăciune și cu post se izgonesc diavolii din oameni (Matei 17, 19-21). Prin rugăciune și post sfinții lui Dumnezeu au făcut minuni mari și multe, atât în Legea Veche cât și în Legea Harului, cum citim în Sfânta Scriptură, în cărțile de cult și în viețile sfinților.
Dar să luați aminte că nu toată credința este bună, ci numai credința cea dreaptă, ortodoxă, unită cu faptele cele bune. Numai rugăciunile și posturile rânduite de Biserica dreptmăritoare sunt bune, iar rugăciunile și posturile care le fac păgânii, sectanții și ereticii sunt urâciune înaintea lui Dumnezeu pentru că nu se fac după îndreptarul credinței apostolice. Sfântul Apostol Pavel ne arată că, “cel ce nu se luptă după lege, nu se încununează“ (II Timotei 2, 4-5). Numai cel ce slujește lui Dumnezeu în adevăr și lucrează toate faptele cele bune după dreapta credință și spre slava lui Dumnezeu, poate să dobândească mântuirea sufletului său (I Corinteni 10, 31; Filipeni 1, 9-11). Altfel toate posturile și rugăciunile noastre devin urâciune înaintea lui Dumnezeu (Isaia 1, 11-15).
Așadar, frații mei, fiți cu mare luare aminte și să nu vă luați după cei rătăciți de la dreapta credință, cărora li se pare că vor dobândi mântuirea sufletelor lor, fără a asculta de Biserica lui Hristos. Auziți ce spune Sfântul Efrem Sirul: "Când mintea omului va părăsi dreapta credință, toate faptele sale cele bune nu mai sunt de folos". Iar Sfântul Ioan Damaschin, arătând același lucru cu alte cuvinte zice: "Binele nu este bine când nu se face bine" (Filocalia IV, 1948, pag 194).
Despre puterea rugăciunii și a credinței se vorbește și în Evanghelia ce s-a citit astăzi, în care se spune cum a vindecat Mântuitorul un copil demonizat. Copilul a fost adus de tatăl său la ucenici, dar aceștia n-au putut să alunge duhul rău din el. Iar dacă a coborât Domnul de pe Muntele Tabor, tatăl copilului a îngenunchiat la picioarele Lui și a zis: “Doamne, miluiește pe fiul meu că este lunatic și greu pătimește; că de multe ori cade în foc și de multe ori în apă. Și l-am adus la ucenicii Tăi, dar n-au putut să-l vindece...“ (Matei 17, 14-16).
Vedeți ce greu se vindecă un om epileptic, stăpânit de duh necurat? Că dacă nici Apostolii n-au putut să vindece acest copil demonizat, cu atât mai greu vor reuși preoții să vindece pe cei stăpâniți de diavoli, și mai ales pe cei robiți de patimi grele. Diavolul obișnuiește să-l arunce pe cel epileptic uneori în foc, alteori în apă, ca să-l omoare și să ne amăgească a crede că nu el, ci apa și focul l-au ucis. Dar asupra sufletului celui bolnav, vrăjmașul nu are nici o putere. Însă pe cei robiți de patimi cumplite, precum: necredința, mândria, mânia, beția, desfrâul și uciderea, oare nu-i chinuiesc diavolii mai rău ca pe cei epileptici?
Nu vedeți pe unii ca aceștia cum îi chinuiesc patimile, cum se aprind ca de foc de patima mâniei, a desfrâului, a mândriei și a răzbunării, patimi ce stăpânesc astăzi toată lumea? Sau pe cei bețivi și nepăsători de a lor mântuire, nu vedeți cum îi aruncă diavolul în apa necredinței și a nesimțirii sufletești? Unii ca aceștia, chiar dacă le vorbești de rai, ei nu-l doresc. Iar dacă le spui de boli grele, de moarte și osânda iadului care îi așteaptă din cauza păcatelor făcute, ei nu se cutremură, nici nu vor să le părăsească prin pocăință, căci păcatele vechi, adică patimile întunecă și orbesc mintea și omoară sufletul și conștiința oamenilor. Să ne ferească Dumnezeu de o asemenea orbire și moarte sufletească.
Milostivindu-Se Domnul de suferința copilului, i-a zis tatălui său: "Aduceți-l aici la Mine". Apoi certând demonul, duhul rău a fugit, "iar copilul s-a făcut sănătos din ceasul acela". Apropiindu-se ucenicii de Hristos, L-au întrebat: Pentru ce noi n-am putut să scoatem pe demon?... Pentru necredința voastră! a răspuns Mântuitorul. Că acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune și cu post (Matei 17, 19-21).
Din aceste cuvinte vedem că Domnul mai întâi cheamă pe cel bolnav la Sine. Dacă toți se feresc și chiar fug de cei bolnavi, Fiul lui Dumnezeu îi cheamă la El, îi mângâie, pune mâinile peste ei și îi vindecă atât pentru credința bolnavilor, cât și pentru credința rudelor și a celor ce îi aduc la El. Fără credință tare în Dumnezeu, nimeni nu se vindecă și nu se poate face nici o minune. Dumnezeu cere și colaborarea noastră. El revarsă peste noi harul, mila și iertarea, iar noi trebuie să-i aducem credința noastră, smerenia și pocăința. De aceea a și răspuns ucenicilor că din cauza necredinței lor n-au putut să vindece copilul. Apoi spune Domnul că diavolii se scot din oameni și patimile se scot din inimile noastre "numai cu rugăciune și cu post".
Vedeți ce mare este puterea credinței ajutată de rugăciune și de post? Toate trei la un loc fac nenumărate minuni și vindecări, iar una fără alta nu aduc niciodată roade, nici nu ni se împlinesc cererile. La orice cerere a credincioșilor, trebuie atât din partea lor, cât și a preoților slujitori aceste trei virtuți obligatorii: credință, rugăciune și post. Ba celor bolnavi li se mai cere și spovedanie generală, cu pocăință și hotărâre de a nu mai păcătui.
Cea mai grea boală nu este cea trupească, ci cea sufletească, pentru că pierde și trupul și sufletul. Cea mai grea demonizare a omului nu este epilepsia, care chinuiește numai trupul, ci este înrobirea omului de patimi ucigătoare de suflet. Un om stăpânit de beție și desfrâu este un om posedat de diavoli. Pentru aceea este mai greu de vindecat un bețiv, un desfrânat, un ucigaș, sau un om stăpânit de ură, de lăcomie, invidie, decât un om chinuit de un duh necurat, cum este copilul din Evanghelia de astăzi.
Întristarea noastră este că, astăzi, numărul credincioșilor tineri și bătrâni stăpâniți de asemenea patimi este cu mult mai mare ca odinioară. Înclinarea oamenilor tot mai mult spre beție și desfrâu, spre necredință și grupări sectare, spre egoism, divorț și ucidere ne îngrijorează din ce în ce mai mult. Ba acest fenomen se extinde mai ales în rândurile celor tineri, în ultimii ani, prin filmele de groază care duc la crimă și filmele imorale care împing, în masă, la păcate pe atâția tineri care cad pradă acestor droguri diabolice, străine de sufletul, de credința și cumințenia neamului nostru.
Dumneavoastră, frați creștini, în calitate de fii ai Bisericii lui Hristos, de părinți, de frați și educatori de copii, aveți mare grijă cum vă creșteți copii pe care vi i-a dat Dumnezeu! Nu-i ucideți înainte de naștere prin avort, nici după naștere prin sminteală și lipsă de educație religioasă! Nu-i lăsați pradă beției, necredinței și desfrâului la vârsta tinereții! Sânt copiii dumneavoastră, dar sunt și copiii lui Hristos, care ne zice: “Lăsați copiii să vină la Mine!“ (Luca 18, 16). Aveți grijă de copiii ce vi i-a dat Dumnezeu! Vom da împreună greu răspuns pentru ei, pentru fiecare suflet pierdut, furat, ucis de diavolul.
Duceți-i regulat la biserică, la rugăciune, la spovedanie, la Sfânta Împărtășanie. Puneți-le la îndemână cărți creștinești de zidire sufletească și scăpați-i de desfrâu și necredință.
Rugăm pe bunul Dumnezeu să ne izbăvească pe toți de cursele cele cumplite ale diavolilor ucigași de oameni. Amin.



ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 5 August

A.      GUSTĂRI
Roşii umplute cu ţelină fiartă
        1,8 kg roşii
        900 g ţelină
        200 g maioneză de post
        20 g muştar
        10 g zahăr pudră
        1 legătură pătrunjel
        Sare
Ţelina se curăţă de coajă şi se fierbe în apă cu sare.
          Se lasă să se răcească şi apoi se rade pe răzătoare.
          Se aleg roşii de aceeaşi mărime, se taie capacele, se scoate miezul cu o linguriţă, se întorc cu gura în jos şi se lasă să se scurgă bine.
          Se amestecă maioneza de post preparată conform uneia din reţetele existente, cu zahărul şi muştarul, se adaugă ţelina rasă şi se potriveşte gustul de sare.
          Se umplu roşiile cu această compoziţie şi se decorează cu verdeaţă tocată.
          Se aşază pe platou.


B.      SALATE
Salată de castraveţi verzi
        500 g castraveţi verzi
        30 g ulei
        25 ml oţet sau 50 ml zeamă de lămâie
        1 legătură mărar
        Piper
        Sare
Castraveţii verzi se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri.
          Se adaugă ulei, oţet diluat cu apă, sau zeamă de lămâie, sare şi piper şi se amestecă.
          La sfârşit se adaugă mărarul tocat.

C.      SOSURI
Pentru reţetele de azi nu este necesar să preparăm separat vreun sos.

D.      BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de fasole verde
        500 g fasole verde
        150 g morcovi
        50 g pătrunjel
        100 g ţelină
        100 g ceapă
        100 g ulei
        200 g roşii (sau miezul scos de le roşiile pentru umplut)
        1 legătură pătrunjel verde
        Sare
Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacă mărunt, se călesc în ulei şi se pun într-o oală împreună cu fasolea tăiată bucăţi de 4-5 cm şi 2 litri apă.
Când fasolea este fiartă se pun roşiile tăiate cubuleţe şi se potriveşte gustul de sare.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

E. MÂNCĂRURI
Imam Baialdi – Reţetă libaneză
Ingrediente:
        1,5 kg vinete coapte şi lungi.
Umplutura:
        2 cepe,
        2 morcovi,
        1 pătrunjel,
        1 ţelină,
        2 ardei graşi,
        3 linguri varză tocată,
        3 căpăţâni usturoi.
Sos:
        1 kg de roşii,
        200 ml ulei măsline,
        1 ardei iute,
        sare,
        piper.
Mod de preparare:
Vinetele se pregătesc (se spală, se  scot din coadă) şi se crestează, dar numai de patru ori, şi nu prea adânc, cât să se ţină un pic vânăta din miez. Se opăresc iute, se presară cu sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să-şi lase zeama amăruie. Se toacă toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline, ca în  Levant, unde totul e scump, dar şi gustos. Usturoiul nu se căleşte, să rămână viu până-n vânătă şi acolo să moară, dar se taie-n două căţeii, să sufere un pic. Vinetele se pun în tavă şi se îndeasă-n crestături cu prăjeala asta, cu căţeii de usturoi, cu ceva sare şi piper. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Se toarnă undelemnul rămas, bulion de roşii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperită, să se coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei, să se îndese toate cele bune în cuvă.
F.      DULCIURI
Prăjitură „Ziua şi noaptea”
• 12 linguri ulei;
• 14 linguri zahăr;
• 14 linguri apă;
• 18 linguri făină;
• 2 linguriţe praf de copt;
• 1 vanilie;
• 2 – 3 linguri cacao;
• 1 cană nucă măcinată
Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă făină în care s-a amestecat praf de copt şi vanilie.
La sfârşit se adaugă nuca.
În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate din compoziţie.
Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a adăugat cacao.



ARTE 5 August

INVITAŢIE LA OPERĂ 5 August
Ambroise Thomas - Le Songe d'une nuit d'ete: 

 Hamlet
 Mignon



MUZICĂ 5 August

The Beatles
The Beatles: Revolver 




Antonio Cesti
Pietro Antonio Cesti: Orontea (Concerto Vocale): 



Dan Grigore



Samantha Sang, cântăreaţa americană, care a lansat şlagărul „Emotion”.




Ada Milea, actriță și cântăreață româncă
Ada Milea full concert live // 03.01.2016 // Teatrul Odeon: 



Olivia Holt, actriță și cântăreață americană





Ştefan Berindei
Quintetul de Jazz Bucuresti: 



Florian Pittiş – Pasărea Colibri

Ploaia care va veni ... Florian Pittiş & Pasarea Colibri: 


ÎNREGISTRĂRI NOI: 

Johann Fasch: Overtures and Concerto in D (Virtuosi Saxoniae, Ludwig Guttler) CD 1



Johann Fasch: Sonatas for oboes and bassoon (Glaetzner, Goritzki, Reinhartdt) CD 2



Musique Populaire 2018 || Chansons 2018 Nouveaute Musique || Les meilleurs tubes de l'été 2018


Andrea bocelli Greatest Hits Playlist - Best Songs Of Andrea bocelli


Los Mejores Boleros Instrumentales del mundo - Grandes Boleros Instrumentales con Piano







POEZIE 5 August



TRAVERSELE - Adrian Paunescu

Umbra



TEATRU – FILM 5 August

De Marin Preda
Biografie Marin Preda
Scriitorul roman Marin Preda s-a nascut pe 5 august 1922 la Silistea-Gumesti, judetul Teleorman. Urmeaza scoala primara din satul natal, continua studiile la scoala din Abrud, apoi la cea din Cristur-Odorhei. La terminarea studiilor devine corector la revista Timpul, in paginile careia debuteaza cu schita "Parlitu'".

Publica la diverse ziare si reviste schitele si povestirile: Strigoaica, Salcamul, Calul, Noaptea, La camp. Scriitorul frecventeaza cenaclul Sburatorul condus de criticul Eugen Lovinescu, unde nuvela "Calul" face o buna impresie celor prezenti.

Marin Preda debuteaza editorial in anul 1948 cu volumul "Intalnirea din pamanturi". Primul volum al romanului "Morometii" este publicat in 1955, iar al doilea in 1967. Alte romane scrise de Marin Preda: Risipitorii, Intrusul, Marele singuratic, Viata ca o prada, Delirul, Cel mai iubit dintre pamanteni

In colaborare cu  Nicolae Gane, Marin Preda traduce romanul "Ciuma" de Albert Camus si "Demonii" de Fiodor Dostoievski. In anul 1956 i-a fost decernat premiul de stat pentru romanul Morometii, iar in 1971 primeste pentru romanul "Marele singuratic" premiul Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a fost corector la Romania Libera si redactor la revista Viata Romaneasca. In anul 1970 a fost numit director al editurii Cartea Romaneasca, iar din 1968 a fost vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. A fost ales membru corespondent al Academiei Romane in 1974 si deputat in Marea Adunare Nationala in 1980.

Marin Preda se stinge din viata pe16 mai 1980 la Mogosoaia.




Cu Rodica Popescu – Bitănescu

Biografie Rodica Popescu – Bitănescu
Actrița Rodica Popescu Bitănescu s-a născut la 5 august 1938, in Răsucești, județul Ilfov.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București in 1960, la clasa profesorului A. Pop Marțian.
A jucat pe scena Teatrului Național din Iași si la Teatrul Barbu Delavrancea din capitală. Din 1966 pană in prezent este actrita Teatrului Național din București. A jucat in zeci de roluri, cum sunt: Ines din „Castiliana” de Lope de Vega, Lucetta – „Bădăranii” de Carlo Goldoni, Calipsița – „Coana Chirița” după Vasile Alecsandri, Manuela – „Travesti” de Aurel Baranga, Monti – „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina – „Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Argentina – „Trei frați gemeni venețieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba – „Faleza” de Julius Edlis, Lucy – „Rivalii” de Richard Sheridan, Bucătăreasa - „Legenda ultimului împărat” de Valentin Nicolau, Bonita – „Așteptând la Arlechin” de Noel Coward, etc.
Din anul 2000 este dramaturg si regizor. A scris si regizat propriile piese ,,Cinci femei de tranziție’’, ,,Încă-i bine’’, ,,Viață de cimitir’’, toate jucate cu mare succes pe scena Naționalului bucureștean. În stagiunea 2010-2011 joacă în 2 dintre acestea: ,,Încă-i bine’’ si ,,Cinci femei de tranziție’’, precum si in ,,Rendez-vous’’ de Tudor Musatescu, in care interpreteaza 13 personaje.
A debutat in cinematografie in 1975, cu filmul ,,Comedia fantastică’’. A mai jucat in „Premiera”, „Eu, tu și Ovidiu”, ,,Miezul fierbinte al pâinii”, „Rămân cu tine”, „Femeia din Ursa Mare”, „Am o idee”, „Ciocolată cu alune”, „Zbor periculos”, „Cucoana Chirița”, „Lacrima cerului”, „Harababura”,,,Dumbrava minunata’’, etc., precum si in ecranizarile pentru televiziune „Commedia dell`Arte”, Fata și caruselul”, „Escu”, „Bolnavul închipuit”, etc. In anul 2008 a aparut in serialul Tv ,,Ingerasii’’, in rolul Florancei.
Rodica Popescu Bitănescu este căsătorită cu juristul Mircea Bitănescu si nu are copii.

·         Îngerașii (2008) - dna. Sterescu
·         Dragoste de mamă (2006) - Elena
·         Cuscrele (2005)
·         Poveste imorală (2000)
·         Ministerul comediei (1999)
·         Cu materialul clientului (1997)
·         Harababura (1990)
·         Cucoana Chirița (1986) Trailer
·         Aripi de zăpadă (1985)
·         Căsătorie cu repetiție (1985)
·         Colierul de turcoaze (1985) - Slujnica
·         Secretul lui Nemesis (1985) Trailer
·         Sosesc păsările călătoare (1984)
·         Femeia din Ursa Mare (1982)
·         Am o idee (1981)
·         Dumbrava minunată (1980)
·         Hagi Tudose / (1980)
·         Reteaua "S" (1980) - bibliotecara
·         Premiul întîi (1979)
·         Ciocolata cu alune (1978)
·         Din nou împreună (1978) - telefonista
·         Iarba verde de acasă (1978)
·         Eu, tu și Ovidiu (1977) - Rodica
·         Ana / (1976) - Ana Sandru
·         Avocatul (1976)
·         Premiera (1976)
·         Comedie fantastica / Comedie fantastică (1975) - Sotia
·         Livada de visini / (1975)
·         Patima (1975) - subreta
·         Scrisori apocrife (1975)

Viata De Cimitir - Rodica Popescu Bitanescu: 




Cu Coca Andronescu

Biografie Coca Andronescu
S-a nascut pe 3 iulie 1932 in Patarlagele, Buzau, si a murit in Bucuresti pe 05 august 1998. A absolvit Facultatea de Teatru la Cluj, în 1953, devenind apoi actriță a Teatrului Național din București. Se remarca prin rolul episodic (O elevă) în „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montare de referință a lui Sică Alexandrescu, din 1956.

În 1957 interpretează rolul Pyrrhei din „Ovidiu” de V. Alecsandri. La sfârșitul anului 1958 joacă în „Minunata pantofăreasă” de Federico García Lorca făcând din rolul Pantofăresei o creație memorabilă, în compania lui Mihai Fotino, pentru ca în 1959 Sică Alexandrescu, să-i încredințeze rolul Mirandolinei din „Hangița” de Goldoni, creație de asemenea excepțională a actriței. 

Aceste creații au impus-o ca actriță de comedie cu un simț special al construcției și al efectului artistic, temperamentală, seducătoare, spontană, uneori imprevizibilă.

Coca Andronescu are o bogată filmografie, începând cu varianta TV a celebrului spectacol al lui Sică Alexandrescu, „Bădăranii” de Carlo Goldoni (1960), în care îi avea ca parteneri pe Marcel Anghelescu, Radu Beligan, George Calboreanu, Alexandru Giugaru, Constantin Rauțchi, Carmen Stănescu, Vasilica Tastaman și Grigore Vasiliu-Birlic, continuând cu „Titanic Vals” (în care interpreta rolul Sarmisegetuzei), „Balul de sâmbătă seara” (1968), „Zile de vară” (1968), „Așteptarea” (1970), „Comedie fantastică” (1975), „Singurătatea florilor” (1975), „Serenadă pentru etajul XII” (1976), „Eu, tu și Ovidiu” (1977), „Tufă de Veneția” (1977), „Expresul de Buftea” (1978), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Cine iubește și lasă” (1982), „Hangița” (1983, teatru TV), „Mușchetarii în vacanță” (1984), „Masca de argint” (1985), „Cuibul de viespi” (după „Gaițele de Al. Kirițescu, 1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Recital în grădina cu pitici” (1987), „Moartea unui artist” (1989).

Aurel Storin afirma: "Ea contamina atmosfera din jur, stârnea parcă o stare specială de veselie și de mișcare euforică a moleculelor de aer care-i înveleau cuvintele și mișcarea... Totul în jurul ei slujea într-un fel clipa de tainică minune a râsului spontan când noi toți – oameni serioși, cu mustăți și cu probleme – ne aflam, în întregime și necondiționat, la dispoziția unei mari actrițe de comedie."

·         Moartea unui artist (1991) - batrana Domnica
·         Cuibul de viespi (1987) - Zoia, sora Anetei Duduleanu
·         În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
·         Recital in gradina cu pitici (1987)
·         Masca de argint (1985)
·         Mușchetarii în vacanță (1984)
·         Hangita (1983)
·         Cine iubește și lasă (1982)
·         Alo, aterizează străbunica! (1981)
·         Expresul de Buftea (1978) - femeia care tricoteaza
·         Eu, tu și Ovidiu (1977)
·         Tufă de Veneția (1977)
·         Serenada pentru etajul XII (1976) - Amelia
·         Comedie fantastica / Comedie fantastică (1975)
·         Singurătatea florilor (1975) - Melania
·         Asteptarea (1970)
·         Balul de sâmbătă seara (1968) Trailer
·         Zile de vara (1968) - Tanta
·         Titanic Vals / Titanic vals (1965) - Sarmisegetuza - Miza
·         Dragoste la zero grade (1964)
·         Tanta si Costel - Iubirea e un lucru foarte mare (1962) - Tanta
·         Post restant (1961)
·         Bădăranii (1960) - bucatareasa
·         Nu vreau să mă-nsor (1960)
·         Momente "Caragiale" - Tren de placere / (1958) - vanzatoarea de floricele

Moartea unui artist (1991): 



Lady Windermere si evantaiul ei - Oscar Wilde





GÂNDURI PESTE TIMP 5 August

Guy de Maupassant - Citate:

















 Marin Preda - Citate:


















SFATURI UTILE 5 August
CÂTE CEVA DESPRE HIPERTENSIUNE

1.  Cauzele hipertensiunii arteriale
Presiunea sanguina tinde sa creasca odata cu inaintarea in varsta deoarece vasele sanguine isi pierd din elasticitate, devin mai rigide.
Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple. Unele afectiuni conduc la cresterea presiunii sanguine, precum bolile cronice renale, boli ale tiroidei, la fel cum si unele medicamente au aceleasi efecte (corticosteroizi, antiinflamatoare, pastile pentru dieta, medicamente luate adesea in cazul racelilor).
In cazul unora dintre femei, sarcina, anticonceptionalele sau terapia hormonala poate avea acelasi efect. Cele care folosesc anticonceptionale au atat presiunea sistolica cat si cea diastolica usor crescuta. Daca sunteti deja in evidenta cu hipertensiune arteriala si doriti sa luati contraceptive orale, informati-va medicul ginecolog despre acest aspect. Discutati despre cat de des trebuie sa va masurati tensiunea si ce trebuie sa faceti ca sa o tineti sub control, cat timp luati anticonceptionalele. Acelasi lucru trebuie sa il faceti si daca doriti sa incepeti terapia hormonala pentru a ameliora simptomele menopauzei.

2.  Factorii de risc care predispun la aparitia hipertensiunii arteriale
VARSTA INAINTATA: Aproximativ 65% dintre americanii cu varsta de peste 60 de ani sufera de hipertensiune (nu avem date statistice pentru Romania). In cazul adultilor, hipertensiunea sistolica izolata este forma cea mai frecventa. Hipertensiunea nu trebuie sa faca parte din procesul de imbatranire, ci trebuie urmat fiecare pas in parte pentru a mentine valorile in intervalul normal.
RASA/ETNIA: Hipertensiunea arteriala poate afecta pe oricine. Cu toate acestea este mai frecventint intalnita in cazul in cazul persoanelor africane fata de cele caucaziene sau hispanice si apare la o varsta tanara, cu simptome severe.
OBEZITATEA: Persoanele obeze sunt mai predispuse sa dobandeasca prehipertensiune si ulterior hipertensiune arteriala.
SEXUL: Atat barbatii cat si femeile sunt expusi riscului de a suferi de aceasta afectiune. Totusi, inainte de 45 de ani, barbatii au riscul mai mare de a avea hipertensiune arteriala fata de femei. Dupa varsta de 65 de ani, femeile sunt mai predispuse decat barbatii.
STILUL DE VIATA NESANATOS: Daca obisnuiti sa mancati sarat, sa beti mult acool, sa fumati, aveti o viata caracterizata prin sedentarism sau este supusa stresului si nu aduceti un aport suficient de potasiu in dieta, atunci sunteti predispus la a avea hipertensiune arteriala.
ANTECEDENTE HEREDOCOLATERALE: Se refera la antecedentele pe care le aveti in familie. Daca aveti rude care sufera de hipertensiune arteriala, atunci exista un risc mai mare de a avea si dumenavoastra aceeasi afectiune.
In ceea ce priveste copiii, prehipertensiunea si hipertensiunea sunt tot mai comune in randul acestora datorita obezitatii. Odata diagnosticati si copiii trebuie sa isi monitorizeze presiunea sanguina.

3.  Simptomele hipertensiunii arteriale
Presiunea sanguina crescuta de obicei nu se asociaza cu semne sau simptome, de aceea se mai numeste si ucigasul silentios. Rar, pot sa apara dureri de cap. Puteti avea hipertensiune arteriala de ani de zile fara sa stiti. In tot acest timp, pot sa apara complicatii deoarece sunt afectate inima, vasele de sange, rinichii si alte parti ale corpului. Unii pacienti afla ca sufera de hipertensiune arteriala numai dupa ce apar probleme mult mai grave precum infarct, insuficienta renala si/sau cardiaca, anevrisme.
Exista cazuri cand hipertensiunea creste atat de mult incat pot sa apara mai multe simptome precum:
  • Dureri de cap severe
  • Ameteala
  • Varsaturi
  • Confuzie
  • Vedere alterata
  • Sangerari nazale
4.    Diagnosticarea
Medicul va masura presiunea sanguina de multe ori inainte de a va diagnostica. Daca valorile se mentin marite in marea majoritate a masuratorilor atunci se poate pune un diagnostic corect.
Acest test este usor de efectuat, asa cum am mentionat mai sus se foloseste un dispozitiv special, numit tensiometru. Daca este vorba despre unul clasic, atunci este necesar si un stetoscop.
Inainte de a efectua testul, pacientul nu trebuie sa consume cafea sau sa fumeze cu 30 de minute inainte pentru ca altereaza valorile. Este indicat sa se mearga la baie inainte de acest test. Daca ati facut efort inainte este indicat sa va asezati cateva minute, pentru ca miscarea duce la cresteri de scurta durata ale tensiunii.
In ceea ce priveste copiii, trebuie avut in vedere ca valorile cresc o data cu varsta si cu marimea corpului. Bebelusii au valori foarte mici ale presiunii sanguine in timp ce adolescentii tind sa aiba valori similare cu ale adultilor.
Mai pot fi efectuate teste care urmaresc nivelul colesterolului (colesterolul se depune pe vasele de sange formand placi, care ingusteaza vasele de sange si astfel creste presiunea sanguina) alte boli cardiovasculare (electrocardiograma sau ecocardiograma) sau boli renale (teste ale urinei, sangelui, ecografie).

5.    Tratamentul
De regula hipertensiunea arteriala se trateaza prin: administrare de medicamente si prin modificarea stilului de viata. Cei mai multi pacienti vor avea nevoie de tratament pe termen lung, pe parcursul intregii vieti.
Scopul tratamentului este de a mentine presiunea sanguina sub 140/90 mmHg. Pentru pacientii care sufera de diabet sau boli renale scopul este de a mentine presiunea sanguina sub 130/80 mmHg.
Medicamentele care duc la scaderea tensiunii actioneaza in mod diferit. Unele scad tensiunea prin eliminarea extra fluidului si a sarii din corp, altele scad ritmul cardiac sau relaxeaza vasele de sange. Adesea, doua sau mai multe medicamente sunt mai eficace decat unul singur.
Tipuri de medicamente utilizate frecvent in tratarea hiperteniunii arteriale:
DIURETICE: Actioneaza ajutand rinichii sa elimine apa si sarea in exces din organism. Astfel se reduce cantitatea de fluid din vasele de sange (sangele este alcatuit din elemente figurate si plasma) si automat scade tensiunea arteriala. Exista mai multe tipuri de diuretice. De regula sunt prescrise impreuna cu alte medicamente.
BETA BLOCANTE: Efectul lor este direct asupra inimii, scazand ritmul cardiac (inima va bate mai rar si cu mai putina forta). Inima pompeaza mai putin sange in vase si presiunea sanguina scade.
INHIBITORI AI ANGIOTENSINOGENULUI: Acestia impiedica oganismul sa sintetizeze un hormon numit angiotensina II si care provoaca vasoconstrictie (ingustarea vaselor de sange). In absenta angiotensinei nu mai are loc vasoconstrictia iar presiunea sanguina revine la valorile normale.
BLOCANTI AI RECEPTORILOR PENTRU ANGIOTENSINA II: Sunt medicamente care protejeaza vasele de sange de acest hormon. Vasele se relaxeaza, iar presiunea sanguina scade.
BLOCANTI AI CANALELOR DE CALCIU: Previn patrunderea calciului in celulele musculare cardiace si in celulele vaselor de sange. Vasele se relaxeaza, iar presiunea scade.
VASODILATATORI: Deschid vasele de sange direct, relaxand stratul muscular din compozitia peretilor lor, deci efectul global este de scadere a presiunii ateriale.
ALFA BLOCANTI: Reduc impulsurile nervoase care duc la vasoconstrictie.
ALFA-BETA BLOCANTI: Actioneaza in acelasi mod precum alfa blocantii, cu precizarea ca incetinesc ritmul cardiac ca si beta blocantii.
Asa cum am mentionat mai sus, cei mai multi pacienti primesc mai multe medicamente. Datorita varstei, a programului incarcat, unii pacienti uita sa isi ia medicamentele sau sar peste verificarile de rutina ale presiunii sanguine. Puneti-va notite in locuri vizibile care sa va aminteasca de medicamentele pe care trebuie sa le luati. De asemenea, pentru a nu uita care medicament trebuie luat si cand, puteti sa va cumparati cutiute speciale pentru medicamente care le separa pe zile. Un calendar pentru a tine evidenta zilelor cat timp luati tratamentul poate fi de asemena eficace.

Schimbarea stilul de viata prin:
ADOPTATI O DIETA SANATOASA – Medicul poate recomanda un plan de dieta pentru a stopa hipertensiunea. Aceasta dieta se concentreaza pe aportul de fructe, legume, cereale integrale, peste si alte alimente care au o consistenta scazuta in grasimi, colesterol si cel mai important in sare.
De asemenea, prin intermediul dietei se incearca reducerea alimentatiei cu carne rosie, dulciuri. Deci aceasta dieta este bogata in potasiu, calciu, magneziu, fibre si proteine si contine foarte putina sare (cel mult 1,5 mg sare pe zi).
Pe langa atentia acordata mancarii, trebuie limitata si cantitatea de alcool consumata. Prea mult alcool duce la cresterea presiunii sanguine. Barbatii nu ar trebui sa consume mai mult de doua pahare de vin, bere, iar femeile nu mai mult de un pahar.
MENTINETI O VIATA ACTIVA – Activitatile sportive (alergare, aerobic, diferite sporturi sau chiar simpla plimbare in parc) pot duce la scaderea hipertensiunii arteriale. De asemenea, contribuie la prevenirea aparitiei hipertensiunii. Inainte de a incepe astfel de activitati, mai ales daca pana in acel moment ati dus o viata sedentara, este indicat sa discutati acest plan cu medicul dumneavoastra.
Cu cat sunteti mai activ, cu atat aveti mai multe beneficii in ceea ce priveste starea de sanatate.
RENUNTATI LA FUMAT – Daca obisnuiti sa fumati, cel mai bine este sa incercati sa va lasati. Fumatul afecteaza aproape orice organ, inclusiv inima si vasele de sange. Discutati cu medicul dumneavoastra despre programe si produse care va pot ajuta sa renuntati la acest viciu.
MENTINETI O GREUTATE SANATOASA – A mentine o greutate adecvata varstei face parte din a avea un stil de viata sanatos. Daca aveti greutatea cu mult peste cea normala sau suferiti de obezitate, este indicat sa incercati sa slabiti, reducand cantitatea de calorii pe care o consumati deobicei. In acest scop va pot ajuta nutritionistii care va pot stabili in functie de afectiunile pe care le aveti, un plan pentru a da jos kilogramele in plus.
REDUCETI CANTITATEA DE SODIU – Trebuie sa incercati sa gatiti cu cat mai putina sare. Daca veti urma dieta pe care am mentionat-o mai sus, automat se va reduce drastic cantitatea de sare pe care o veti consuma. Cea mai mare cantitate de sare provine din mancarea si alimentele pe care le cumparati, de aceea cititi cu atentie etichetele pentru a verifica cu atentie cantitatea de sare pe care o contin. Pe de alta parte, trebuie crescuta cantitatea de potasiu adusa in organism (prin fructe, legume).

6.  Complicatiile hipertensiunii arteriale
Cand presiunea sanguina nu este tinuta sub control exista riscul sa apara:
  • Sangerari ale aortei
  • Boli cronice renale
  • Insuficienta cardiaca
  • Infarct miocardic
  • Aport insuficient de sange la nivelul membrelor inferioare
  • Probleme cu vederea
  • Accidente vasculare

    7. Prevenirea hipertensiunii arteriale
Daca aveti presiunea sanguina normala, un stil de viata sanatos va ajuta sa o mentineti in limitele normale si sa preveniti aparitia hipertensiunii arteriale. Urmati o dieta sanatoasa. Limitati cantitatea de sodiu si de alcool consumata. Incercati sa fiti cat mai activi din punct de vedere fizic.
Creati-va o rutina in ceea ce priveste miscarea. Mentineti o greutate optima varstei. Incercati sa evitati stresul pe cat posibil si emotiile puternice. Foarte multe persoane care adopta un astfel de stil de viata sunt capabile sa previna sau sa intarzie aparitia hipertensiunii.
O data la 39 de secunde, un adult moare din cauza unui infarct miocardic, a unui accident vascular sau din cauza altor afectiuni cardiovasculare. Aproximativ 68 de milioane de oamni sufera de hipertensiune arteriala si unul din doi nu mentine presiunea sanguina sub control.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...