marți, 21 august 2018


PENTRU 23 AUGUST 2018 AM SELECȚIONAT URMĂTOARELE MATERIALE; URMĂRIȚI-LE!

Bună ziua, prieteni! Dacă vă aduceți aminte 23 August era ziua națională a României și trebuia să mergem la defilare; acum este o zi obișnuită în care avem timp să ne vizităm pe Facebook!
Cele mai adevărate urări de bine, pace și sănătate pentru toți prietenii mei!
Mulțumesc pentru tot ce trimiteți pe Facebook.


ISTORIE PE ZILE 23 August
Evenimente
·         79:  Muntele Vezuviu da semne de eruptie. Data erupției Vezuviului  este atestată  intr-o scrisoare  a lui  Plinius cel Tînăr, martor ocular al catastrofei. Manuscrisul  vorbeste de producerea eruptiei cu nouă zile înainte de calendele septembrie, dată care corespunde zilei de  24 august 79, d. I Hr.
·         410: Vizigoții au cucerit Roma. Vizigoții au apărut pentru prima dată în istorie ca un popor distinct, în anul 235  d.Hr., atunci când au invadat și au devastat Dacia. În urma invaziei hunilor, vizigoții, care se găseau pe teritoriul de astăzi al Romaniei, au trecut Dunarea  în  Imperiul Roman de Rasarit După ce au jefuit timp de mai multe decenii provinciile balcanice, au ajuns sub conducerea lui Alaric în nordul Italiei, unde au jefuit, în anul 410 Roma. Atacurile vizigote vor contribui la criza și căderea Imperiului Roman de Apus in anul 476, iar după destrămarea  acestui imperiu, au jucat un rol important în Europa de Vest, pentru alte două secole și jumătate.
·         1244: Mercenarii musulmani ocupă Ierusalimul, care a fost definitiv pierdut de creștini.
·         1328: Regele Filip al VI-lea al Franţei este încoronat. Filip al VI-lea al Franței (n. 1293 – d. 22 august 1350), cunoscut și ca Norocosul (franceză Le Fortune) sau de Valois, a fost un rege al Franței din 1328 până la moartea sa în 1350. El a fost, de asemenea, Contele de Anjou, Maine și Valois 1325 – 1328. A fost un membru al dinastiei Capețienilor, el fiind fiul lui Carol de Valois (care era fratele regelui Filip al IV-lea al Franței[1], tatăl lui Carol al IV-lea[2]) și primul rege al Franței din Casa de Valois.
·         1346:  Bătălia de la Crécy, din timpul Războiul de 100 de ani, soldată cu victoria englezilor asupra Franţei; au fost utilizate pentru prima dată armele de foc în Europa.
·         1575:  Diaconul Coresi termina tiparirea, la Brasov, a unui “Octoih” slavon în doua părţi; lucrarea se înscrie în seria de tiparituri pe care Coresi le-a executat.

·         1595: Bătălia de la Călugăreni pe apa Neajlovului. Armata otomana, condusa de Sinan Pasa, a fost înfrântă si zdrobită de oastea romana in frunte cu Mihai Viteazul. Bătălia de la Călugăreni a avut loc în data de 23 august (13 august conform vechiului calendar) 1595. Oastea aliată munteano-transilvăneană, condusă de Mihai Viteazul, a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Pașa, al cărei obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc. Operațiunea lui Mihai nu a reușit, ea fiind urmată de ocuparea Bucureștiului de către turci și de retragerea tactică a lui Mihai în munți. Ulterior, întărit cu o armată mai mare, Mihai avea să-i îndepărteze pe otomani, învingându-i decisiv în bătălia de la Giurgiu, la mijlocul lunii octombrie 1595. Raportul de forțe era net favorabil oștii otomane. Nicolae Bălcescu, citând surse contemporane, arată: „Într-adevăr, armata lui [Sinan] era, cum știm, de 180 mii ostași, mai mult decât de zece ori mai mare ca a lui MihaiVodă, care, cu toate ajutoarele ce primi din Moldova și Ardeal, d-abia se urca la 16 mii oameni și 12 tunuri”. În ceea ce privește efectivele oștilor aliate, se poate aprecia că Mihai Viteazul a avut sub comanda sa cel mult 10.000 de militari și un parc de artilerie compus din 12 tunuri mari de câmp. Cronica oficială vorbește de 8.000 de munteni și 2.000 de unguri. Acest raport de forțe net defavorabil aliaților explică alegerea făcută de voievod pentru terenul de la sud de Călugăreni, care era împădurit, mlăștinos, străbătut de râul Neajlov, în care deplasarea atacatorilor se putea face numai pe un singur drum, cu un punct obligatoriu de trecere peste podul îngust de peste râu. În acest spațiu, superioritatea numerică a turcilor nu a putut fi valorificată, configurația terenului impunând atacul în valuri, fără a fi cu putință desfășurarea largă pe flancuri. Bătălia de la Călugăreni a cuprins trei faze, cu conținut, desfășurări și trăsături diferite.




·         1821Mexic își câștigă independența față de Spania.
·         1833Sclavia este abolită în coloniile britanice.
·         1839Hong-Kong-ul a fost anexat la Marea Britanie (până la 1 iulie 1997).
·         1881: Prin Decretul nr. 2134, regele Carol I autorizează funcționarea în urbea Brăila a Muzeului științific (în prezent „Muzeul Brăilei”) și a bibliotecii publice, fondate din inițiativă privată.

·         1914: Japonia, aliata Angliei, declară război Germaniei şi bombardează Qingdao, China.
Conflictul european devine mondial.
·         1921: Faisal I este încoronat rege al Iraqului.
·         1927: La Boston au fost executați anarhiștii italieni Sacco și Vanzetti, în ciuda protestelor internaționale.
·         1939Germania Nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, al cărui protocol adițional secret stipula împărțirea Europei de Est și Centrale între cele două puteri și a stat la baza declanșării celui de al Doilea Război Mondial. Pactul Ribbentrop-Molotov(Pactul Hitler-Stalin) a constituit un act de trădare a neamurilor creştine ale Europei Răsăritene şi care a servit bază pentru ocuparea criminală a teritoriilor româneşti de către Armata Sovietică la 28 iunie 1940. Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au fost asasinaţi de către hoardele naziste şi bolşevice! Din pacate, pentru zeci de milioane de oameni, trăind în Albania, Belarus, Bulgaria, Cehoslovacia, Republica Democrata Germana (sau R.D.G.), Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Ungaria, ceea ce au hotărît cîţiva politicieni, iniţial Hitler şi Stalin, în 1939, ulterior Churchill, Roosevelt şi, din nou, Stalin, în 1945, dintr-o simplă trasatură de condei, avea sa fie tragedia lor pentru 2 sau 3 generaţii. Cu ocazia semnării Tratatului de neagresiune dintre Reichul german şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), la Moscova în data de 23 august 1939, plenipotenţiarii semnatari din partea celor două părţi au discutat, în cadrul unor convorbiri strict confidenţiale, problema delimitării sferelor de influenţă în Europa răsăriteană. Conform Actului Adiţional Secret al Pactului, partea sovietică accentuează interesul pe care-l manifestă faţă de teritoriul dintre rîurile Prut şi Nistru,  fosta ocupaţie ţaristă a jumătate din Moldova sau aşa zisa Basarabie Ţaristă, iar, Partea germană îşi declară dezinteresul politic total faţă de acest teritoriu. Pactul este semnat din partea Guvernul Reichului german de I.V. Ribbentrop, iar din partea Guvernului U.R.S.S. de către Veaceslav Molotov (Viaceslav Mihailovici Skriabin) în prezenţa lui Stalin. Semnarea Protocolului Secret a Pactului Ribbentrop-Molotov a permis ocuparea nepedepsită a teritoriilor româneşti de către Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) la mai puţin de un an după semnarea acestuia şi anume la 28 iunie 1940. În conjunctura naţională şi internaţională indicată mai sus, România este prinsă de planurile mişeleşti ale lui Hitler şi Stalin de divizare a Europei Centrale şi de Est, planuri ce afectează România, prin utimatumul sovietic, la 26 iunie 1940. Administraţia şi Armata română se retrag de pe teritoriile dintre Prut şi Nistru ale României precum şi din Bucovina de Nord, iar în ziua de 28 iunie 1940 primele unităţi militare sovietice pătrund în teritoriile supuse ultimatumului.
·         1942:  Al Doilea Război Mondial: Începutul bătăliei de la Stalingrad.
·         1943: Ia sfârșit Bătălia de la Kursk, cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile
·         1944Al Doilea Război MondialMarsilia este eliberată de aliați.
·         1944: România a ieșit din alianța cu Puterile Axei, trecând de partea aliaților. Armata sovietică se afla deja pe teritoriul țării cand, Mareșalul Ion Antonescu, conducător al statului, a fost arestat în urma loviturii de stat organizate de regele Mihai I al României. Regele a instaurat un guvern condus de Constantin Sanatescu, care a decis trecerea de partea Aliaților din Al Doilea Război Mondial. În august 1944, pe măsură ce armatele Uniunii Sovietice se apropiau de frontiera estică a României, Mihai s-a alăturat politicienilor favorabili Aliaților, care îi includea pe comuniști. La 23 august 1944 Mihai l-a destituit și l-a arestat pe Antonescu. În aceeași noapte, noul prim-ministru, generalul locotenent Constantin Sănătescu, l-a încredințat pe Antonescu comuniștilor, care l-au predat sovieticilor la 1 septembrie 1944. Într-un apel radiodifuzat către națiune și armată, Mihai a proclamat loialitatea României față de Aliați, a acceptat un pretins armistițiu oferit de aceștia, a ordonat încetarea focului împotriva Aliaților și a declarat război Germaniei. Acestea, însă, nu au împiedicat o ocupație sovietică, rapidă, nici capturarea de către URSS a circa 130.000 de militari români, duși ulterior în prizonierat în Uniunea Sovietică, unde mulți au pierit în lagăre de muncă forțată. Armistițiul cu Aliații a fost semnat trei săptămâni mai târziu, la 12 septembrie 1944, „în termeni impuși aproape în întregime de Uniunea Sovietică”, ca o consecință, între altele, și a faptului că aceasta își desfășurase forțele armate pe tot teritoriul României. În această situație, unii au considerat lovitura de stat drept „capitulare”, o „predare” „necondiționată” în fața sovieticilor și a aliaților lor. Regele Mihai a evitat soarta unui alt fost aliat german, prințul Kiril, regentul Bulgariei, executat de sovietici în 1945, și a fost ultimul monarh din spatele Cortinei de fier care să-și piardă tronul. Actul de la 23 August 1944 se estimează a fi scurtat Al Doilea Război Mondial cu șase luni, salvând sute de mii de vieți omenești. Totodată, aceasta a oferit armatei române posibilitatea de a elibera nordul Transilvaniei de sub ocupația ungară. La sfârșitul războiului, regele Mihai a fost decorat de președintele SUA Harry S. Truman cu Legiunea de Merit în cel mai înalt grad (Comandant Șef). Mihai a mai fost decorat și de Iosif V. Stalin cu Ordinul Victoria cu diamante, „pentru actul curajos al cotiturei hotărâte a politicei României spre ruptura cu Germania hitleristă și alierea cu Națiunile Unite, în clipa când încă nu se precizase clar înfrângerea Germaniei”, potrivit descrierii oficiale a decorației. Liderul comunist albanez Enver Hodja considera că Mihai ar fi fost decorat cu Ordinul Victoria datorită capitulării sale în fața sovieticilor, într-o situație în care nu putea face altceva. Unii susțin că lovitura de stat a făcut posibil avansul mai rapid al trupelor lui Stalin în România și în Europa, în detrimentul trupelor Aliaților occidentali. Alții văd în absența de-a lungul anilor a unor invitații pentru Mihai la majoritatea festivităților din Occident dedicate Zilei Victoriei în cel De-al Doilea Război Mondial, o condamnare tacită a loviturii sale de stat. Mihai nu a fost invitat la cea de-a 60-a aniversare a Zilei Victorieide vreun stat vestic; a fost invitat doar la serbările din Rusia și la anumite comemorări din Cehia și Slovacia.

·         1947:  Parlamentul român a ratificat Tratatul de pace de la Paris (semnat la data de 10.02.1947) dintre România si Puterile Aliate si Asociate. României i se recunoşteau drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar Basarabia si nordul Bucovinei rămâneau anexate URSS-ului; cobeligeranta României nu a fost recunoscuta, iar clauzele economice erau deosebit de grele.
·         1948:  A fost creat Consiliul Mondial al Bisericilor, care reuneşte bisericile anglicană, ortodoxă şi numeroase biserici protestante.
·         1956: Înființarea Bibliotecii Centrale de Stat din București.

·         1973Ilie Năstase devine lider mondial al clasamentului ATP, poziție păstrată timp de 40 săptămâni. Ilie Năstase (n. 19 iulie 1946, București) este un fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. Din cele 83 de titluri câștigate, numai 58 au fost înregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP). Printre cele 58 de titluri la simplu, pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972. A fost pe locul doi în competiția la simplu de la Wimbledon de două ori, în 1972, jucând finala împotriva lui Stan Smith și în 1976 împotriva lui Björn Borg. Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Răutăciosul”) după câteva incidente.

·         1983: Prima transmisie color a Televiziunii Romane. Pe 23 august 1983, cu ocazia festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională, Televiziunea Română făcea prima transmisie color oficială. În 1975, Radioteleviziunea Română, care cuprindea atât radioul, cât şi televiziunea, a cumpărat primul car de televiziune color, după ce se făcuseră primele filmări pe peliculă color, pentru portofoliul TVR. La acea vreme, în lume existau trei sisteme de televiziune color: sistemul american NTSC, sistemul PAL creat de germani şi SECAM creat de francezi şi adoptat de Rusia şi de alte ţări socialiste din Estul Europei. În 1978, în timpul vizitei preşedintelui francez Giscard d’Estaing la Bucureşti, Nicolae Ceauşescu îi promisese că şi Romania va adopta sistemul SECAM, deşi inginerii de la TVR nu fuseseră de acord cu introducerea acestui sistem, din numeroase motive tehnice. De aceea, conducerea TVR a decis, împreună cu reprezentanţii ministerelor Comunicaţiilor, al Industriilor şi Comitetului de Stat al Planificării, să acţioneze pentru a implementa treptat şi pe ascuns sistemul PAL, superior din punct de vedere tehnic. Impedimentele legate de lipsa banilor şi embargo-ul sub care se afla blocul sovietic, care făcea imposibilă achiziţionarea oficială de echipamente de televiziune în sistem PAL, au fost depăşite şi s-au facut teste tehnice preliminare, declarate oficial drept experimente, şi a început crearea unui portofoliu de emisiuni color.
·         1985: Şeful serviciului  vest-german contra-informaţii Hans-Joachim Tiedge, a fost demascat ca fiind spion est-german. Tradarea lui a devenit cunoscuta  după ce acesta  a defectat in Germania de Est . Documente top secret  au fost gasite la domiciiul lui  Hans-Joachim Tiedge Dezertarea şefului spionilor vest germani,  s-a produs dupa ce   în ultimele 18 luni fusesera arestati  aproape 170 agenţi din Germania de Vest in Germania de Est . Atunci când oficialii serviciilor de  securitate au  perchezitionat locuinta domnului Tiedge în Köln,  au găsit mai multe documente  strict-secrete. Cancelarul vest-german, Helmut Kohl, a descris trădarea  fostul sef-spion ca fiind “catastrofala”. A fost  cel mai mare scandal de spionaj din ultimii ani de  istorie  a  Germaniei de Vest . Recrutarea lui  Hans-Joachim Tiedge este cea mai mare  lovitura data  de  seful  serviciului de spionaj din Germania de Est, Markus Wolff,un german nascut in Rusia,spionajului vest-german. Cu câţiva ani în urmă, un defector  din Germania  de Est dezvaluise ca  numărul de spioni est-germani care opereaza in Germania de Vest  era de cca.   3.000 – inclusiv un număr mare de femei. Hans Joachim Tiedge s-a nascut la  24 iunie 1937 in Berlin si a murit la  6 aprilie 2011 langa  Moscova.
·         1989: Aproximativ două milioane de oameni au demonstrat în Țările Baltice în favoarea independenței față de URSS dându-și mâinile și formând un lanț uman de 600 km de la Vilnius la Tallinn.
·         1990: Proclamarea independenței Armeniei față de Uniunea Sovietică.
·         1997 - Guvernul a ratificat Acordul–Cadru de cooperare financiară între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).
·         2000:  Ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, senatorii Dan Amedeu Lăzărescu Vicenţiu Găvănescu şi alţi membri marcanţi ai PNL au anunţat că demisionează din partid şi că organizează un grup care va “reconstitui adevăratul Partid Naţional Liberal”, şi va strînge semnături pentru susţinerea candidaturii lui Mugur Isărescu la Preşedinţia României.
·         2005:  Forţele israeliene au început evacuarea simultană a coloniilor Sanur şi Homesh, din nordul Cisiordaniei.
·         2006:  Pentagonul a anunţat închiderea a patru dintre bazele sale din Germania, măsură care se înscrie într-un plan amplu de redesfăşurare a trupelor americane staţionate în Europa.
2006: Pentagonul a anunţat închiderea a patru dintre bazele sale din Germania, măsură care se înscrie într-un plan amplu de redesfăşurare a trupelor americane staţionate în Europa.
·         2007 - Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi cei ai profesorilor au căzut de acord în ceea ce priveşte Legea învăţământului preuniversitar, cele două părţi înţelegându-se asupra descentralizării, titularizării şi finanţării în educaţie.
·         2008 - Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în faţa campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de   34-27 (18-13).


Nașteri

·         1740: Ivan al VI-lea al Rusiei (d. 1764)
·         1754: S-a născut Ludovic al XVI-lea, rege al Franţei şi al Navarei din 1774 şi până în 1789. Din 1789 şi până în 1793, rege al francezilor (m. 21 ianuarie 1793). Ludovic al XVI-lea (n. 23 august 1754, Versailles – d. 21 ianuarie 1793, decapitat în Paris) rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, rege al francezilor din 1789 și până în 1793. A fost ultimul reprezentant al Absolutismului și o victimă a Revoluției Franceze. A fost executat prin ghilotinare in timpul Revolutiei Franceze.
·         1769: S-a nascut George Cuvier zoolog si paleontolog francez; a inclus în grupul vertebratelor pestii, amfibienii, reptilele, păsările, mamiferele; a descoperit legea corelatiei organelor ; (d.13 mai 1832). Este considerat unul din cei mai mari oameni de știință ai secolului al XIX-lea ,un pioner în domeniul anatomiei comparate și părintele paleontologiei vertebrate, fiind primul ce a studiat fosilele vertebratelor, el a fost un creationist   convins și a elaborat o teorie a catrastofismului. Deși el a fost un antievoluționist convins, lucrările sale în domeniul  paleontologiei au fost deseori citate de către darwiniști. A încercat să facă o clasificare a animalelor.
·         1836Marie Henriette de Austria, soția regelui Leopold al II-lea al Belgiei (d. 1902)
·         1906:  Alexandru Roșca, psiholog român, membru al Academiei Române (d. 1996)

·         1908Arthur Adamov, dramaturg francez (d. 1970)
·         1912:  S-a născut actorul, regizorul şi dansatorul Gene Kelly (Eugene Curran Kelly), cunoscut pentru rolul din filmul “Cântând în ploaie”; (d.2 februarie 1996). Deși este mai cu seamă cunoscut pentru rolul său din musicalul Cântând în ploaie, Kelly a fost una din forțele majore ale filmelor muzicale ale Hollywoodului in anii ’40 si  ‘ 50, când realizarea filmelor de acest gen  a manifestat un declin accelerat, datorat parțial pierderii interesul publicului, dar mai ales datorită omniprezenței televiziunii în  societatea americana.
·         1913 - S-a născut Bob Crosby, cântăreţ, şef de orchestră şi compozitor american, frate cu Bing Crosby.
·         1921Kenneth Arrow, economist american
·         1924Paul Everac, dramaturg român (d. 2011)

·         1930Vera Miles, actriță americană
·         1930Michel Rocard, politician francez, prim-ministru al Franței
·         1931Hamilton O. Smith, biolog american, laureat Nobel
·         1933Robert Curl, chimist american, laureat Nobel
·         1940: S-a nascut Zoe Petre, istoric si profesor universitar, fost consilier prezidenţial, sef al Departamentului de analiza politica din România (“Civilizaţia greacă” si “Originile democraţiei”). (d. , București).

·         1942 - S-a născut David (Roger Greeway), cântăreţ şi compozitor britanic.
·         1942 - S-a născut Anthony Micale, vocalist american (The Reflections).
·         1944Augustin Deleanu, fotbalist român
·         1948: S-a nascut Andrei Plesu filosof, eseist, fondator al săptămânalului “Dilema” (în prezent « Dilema veche »), rector al Colegiului “Noua Europă”, din Bucureşti ( “Despre îngeri” , “Minima moralia. Elemente pentru o etică a intervalului”, ”Limbajul păsărilor”);(n. Bucuresti). Andrei Gabriel Pleșu (n. 23 august 1948, București) este un scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministrul Culturii (28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991) în Guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile (29 decembrie 1997 – 22 decembrie 1999). În tinerete, la vârsta de 20 de ani (în 1968), a intrat în Partidul Comunist Român, pentru ca în ultimii ani ai regimului comunist să fie unul dintre intelectualii opozanți, neremarcându-se totuși prin gesturi deschise de disidență. A fondat revista culturală Dilema (mai târziu redenumită Dilema Veche), în care publică un editorial săptămânal. Pleșu a realizat împreună cu Gabriel Liiceanu câteva emisiuni de televiziune, printre care 50 de minute cu Pleșu și Liiceanu (2011).

·         1949 - S-a născut Rick Springfield, cântăreţ, chitarist şi compozitor australian.
·         1951Ahmat Kadîrov, politician cecen, primul președinte al Republicii Cecene (d. 2004)
·         1955 - S-a născut Marion Valentino, vocalistă şi chitaristă britanică (The Doll).
·         1961 - S-a născut Bobby Gubby, vocalist britanic (Bucks Fizz).
·         1971 - S-a născut fotablistul italian Demetrio Albertini.
·         1974Konstantin Novosiolov, n fizician britanic de origine rusă, laureat Nobel
·         1976Fuego, interpret român de muzică ușoară

·         1986Emil Ninu, fotbalist român
·         1986Andra, interpretă română



Decese

·         30 i I.Hr: După invadarea  cu succes a Egiptului, Octavianus ii executa pe Marcus Antonius Antyllus, fiul cel mare a lui Marc Antoniu, și pe Caesarion, ultimul rege al dinastiei grecesti a Ptolemeilor din Egipt și singurul copil al lui Cezar și al Cleopatrei.
·         406: Regele gotilor  Radagaisus este executat, dupa ce armata sa a fost invinsa de  generalul roman Stilicho. 12.000de luptatori „barbari”   sunt încorporati în armata romană, iar altii sunt vânduti ca sclavi. Armata barbarului Radagaisus a navalit  în nordul Italiei si a  inaintat spre Florența, blocând orașul. O  treime din trupele goților au fost uciși,  dupa ce trupele romane comandate de  Stilicho au spart asediul Florenței, care se găsea aproape pe punctul de predare. Radagaisus și-a abandonat oamenii și a încercat să scape, dar a fost capturat de romani si executat.
·         634: Califul Abu Bakr moare la Medina și este urmat de Umar I, la conducerea califatului.  Abdallah ibn Osman Abu Bakr (573-643), primul calif arab musulman (632-634) a  întreprins campanii militare in urma carora o cucerit  Mesopotamia (Irakul de azi) și Palestina. Era  unul dintre însoțitorii lui Mahomed si socrul acestuia, dar si cel mai apropiat  prieten al profetului.   Mormantul sau  se afla in moscheea din orasul Medina, alături de trei califi care l–au succedat.
·         1305: William Wallace, cavaler si erou national scotian (n. 1272 - 1273)
·         1498Isabella, Prințesă de Asturia, regină consort a Portugaliei (n. 1470)
·         1537: A decedat  Thomas Murner scriitor, călugăr si propovaduitor bisericesc franciscan, german; este cunoscut pentru operele sale satirice  si pentru faptul ca a  criticat vehement Reforma  din Germania si a polemizat cu Martin Luther.
·         1628George Villiers, Duce de Buckingham, om de stat englez (n. 1592). George Villiers, Duce de Buckingham (28 august 1592 – 23 august 1628) om politic englez, favoritul regelui Iacob I al Angliei.
·         1752: A încetat din viaţă Grigore al II-lea Ghica, domn al Ţării Moldovei (1726-1748) şi al Ţării Româneşti (1733-1735 şi 1748-1752), ctitor al mănăstirilor Frumoasa (Iaşi) şi Pantelimon (Bucureşti). Grigore al II-lea Ghica, domn al Moldovei de patru ori: 26 septembrie 1726 – 5 aprilie 1733, 16 noiembrie 1735 – 3 septembrie 1739, octombrie 1739 – 13 septembrie 1741 și mai 1747 – aprilie 1748 și al Țării Românești de două ori: 5 aprilie 1733 – 16 noiembrie 1735 și aprilie 1748 – 23 august 1752.

·         1783Johann Adolph Hasse, compozitor german (n. 1699)
·         1806: A murit  Charles Augustin de Coulomb, fizician francez, a creat în domeniul mecanicii tehnice (rezistenta materialelor, frecarea de alunecare si de rostogolire, torsiunea firelor). Este autorul legii fundamentale a electrostaticii, ce-i poarta numele (n.14 iunie 1736).Unitatea din Sistemul International pentru sarcină, coulombul, a fost numită în cinstea lui.
·         1926Rudolf Valentino, actor de origine italiană (n. 1895)
·         1927: La Boston au fost executați anarhiștii italieni Sacco și Vanzetti, în ciuda protestelor internaționale. Nicola Sacco (n. 22 aprilie 1891 – d. 23 august 1927) și Bartolomeo Vanzetti (n. 11 iunie 1888 – d. 23 august 1927) au fost doi anarhiști americani de origine italiană, arestați în 1927, închiși și executați pe scaunul electric, în Massachusetts.
·         1966 - A murit actorul american Montgomery Clift (“Inadaptaţii”, “Procesul de la Nürnberg”, “Freud, pasiunea secretă”) (n.17.10.1920).
·         1982Stanford Moore, biochimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1913).
·         1995 - A murit celebrul fotojurnalist austriac Alfred Eisenstaedt (n.06.12.1898).


Sărbători

·         În calendarul ortodox: Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului; Sf Mc Lup; Sf Sfințit Mc Irineu, episcopul de Lugdunum
·         În calendarul romano-catolic: Sf. Roza de Lima, fecioară
În calendarul greco-catolic: Sf. Lup, martir; Sf. Irineu, episcop, martir († secolul al III-lea)
·         Ziua internațională a comemorării comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia
·         Ziua internationala a victimelor regimurilor totalitare. Actul comemorării are două dimensiuni: comemorarea simbolică, sub forma monumentelor şi a muzeelor, precum şi comemorarea educativă, constând în transmiterea învăţăturilor privind crimele regimurilor totalitare către generaţiile mai tinere, astfel încât acestea să poată lua aminte la avertismentul şi lecţiile oferite de experienţele trecutului. Aceasta zi are menirea comemorarii tuturor victimelor regimurilor totalitare, considerand ca ele (victimele) cat si familiile acestora sunt indreptatite sa se bucure de dreptate, intelegere si recunoastere a suferintelor lor in urma acestor regimuri.
·         Bulgariaziua armatei populare bulgare (marchează începerea luptelor decisive în războiul ruso-turc din 1877–1878);
·         Româniasărbătoare națională între anii 1948–1989
·         Armeniasărbătoare națională
·         In Ungaria – Ziua comemorării evenimentelor din anul 1956.
·         În Lituania – Ziua panglicii negre – zi de doliu naţional ce marchează începutul ocupaţiei sovietice (la 23.09.1939, prin protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, Lituania revenea sferei de influenta germana, iar prin noul acord sovieto-german din 28.09.1939 era cedata de Hitler URSS)


SUPLIMENT ISTORIE PE ZILE 23 August
BĂTĂLII CELEBRE
BĂTĂLIA DE LA CĂLUGĂRENI
23 august 1595

Steagul luptei împotriva Imperiului Otoman a fost ridicat de Mihai Viteazul la 13 noiembrie 1594, la București, printr-o răscoală împotriva celor două componente ale combinației străine în capitala țării: creditorii domnești și o mică oaste otomană. Urmează Giurgiul care este asediat, dar rezistă în fața armatei lui Mihai. În schimb, La Hârșova, Silistra și Târgul de Floci, turcii suferă înfrângeri zdrobitoare. În Moldova, Aron Voda măcelărea pe toți otomanii din Iași și dădea semnul unei răscoale generale în cele două țări române. Din Istanbul pornea, însă, temutul ordin. O armată de circa 40.000 de oameni, în frunte cu Ferhat Pașa, pornește către Muntenia. Mihai trebuia dat ca exemplu în fața celor care mai aveau idei de rebeliune. Sultanul se răzgândește inexplicabil și îl înlocuiește pe încercatul general cu vizirul Sinan Pașa chiar înainte de a trece Dunărea. Între timp, Mihai nu reușește să strângă mai mult de 8000-14.000 de oșteni, cărora li se adaugă un contingent de 2000 de unguri și circa 200 de cazaci. Se părea ca totul se va sfârși într-o baie de sânge pentru valahi.
La 13/23 august 1595, la Călugăreni, lângă Giurgiu, valahii își încep ofensiva. Primul lor atac are darul de a îi duce până aproape de corturile turcilor, dar contraofensiva ienicerilor îi face să se retragă peste Nealjlov, lăsând în urma 11 tunuri. Ungurii nu iau parte la luptă, preferând să se folosească doar de artilerie împotriva trupelor ce înaintau amenințător. Este momentul în care Mihai alege să pună totul în joc. În fruntea ostașilor rămași el se regrupează și pornește un contraatac fulgerător. Doi pași sunt uciși chiar de către domnitor, în timp ce detașamentul unguresc decide, în final, să lovească din flanc. Cazacii și un mic grup de ardeleni, după ce învăluiseră armata turcească, atacă din spate creând un haos general printre turci. Totul se transformă într-o retragere dezorganizată, însuși Sinan fiind la un pas de a-și pierde viața în tumultul de oameni și animale. 3000 de turci pier în luptă, iar românii reușesc să recucerească tunurile pierdute. Turcii erau, însă, mult prea mulți. Întăririle se aflau pe drum iar spionii lui Mihai îl avertizaseră deja de iminenta sosirii lor. Pierderile în rândul armatei muntene erau uriașe, astfel ca domnitorul alege să se retragă în Transilvania, lăsând liber invaziei otomane. La fel ca la Rovine, victoria pe câmpul de luptă rămăsese a romanilor, turcii fiind, însa, cei care ocupau Muntenia.


RELIGIE ORTODOXĂ 23 August

Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului
Sf Mc Lup; Sf Sfințit Mc Irineu, episcopul de Lugdumum

Biserica Ortodoxa sarbatoreste odovania Adormirii Maicii Domnului
http://basilica.deveu.com/_layouts/images/spacer.gif

Prin acest moment liturgic se marcheaza incheierea perioadei de sarbatorire a praznicului Adormirii Maicii Domnului. Care este programul liturgic oficiat cu prilejul odovaniei praznicului Adormirii Maicii Domnului ne-a spus parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi: 'Ca la fiecare praznic imparatesc exista o zi de odovanie, care este de fapt incheierea praznicului respectiv. Fiecare praznic tine 8 zile, iar astazi se incheie perioada sarbatorii Adormirii Maicii Domnului. In aceste zile de odovanie, la Utrenie se va canta aceeasi slujba exceptand cantarea Polieleului, nu se mai citeste Evanghelia care s-a citit la praznicul propriu-zis, ci doar se va spune cantarea Doxologiei Mari. In mod exceptional, in aceasta zi se canta Axionul praznicului'. 

Sf Mc Lup

Sfantul Lup a fost servitorul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. Dupa uciderea Sfantului Dimitrie, Lup a inmuiat marginea vesmantului in sangele lui si i-a luat inelul. Cu acest strai si inel, Sfantul Lup a savarsit multe minuni, aducand vindecare pentru multe boli si neputinte.
Din porunca imparatului Maximian, Sfantul Lup este prins si torturat. Pentru ca nu primise botezul, s-a rugat lui Dumnezeu sa-l invredniceasca de botez, inainte de a-si da duhul. Dupa aceasta rugaciune, a inceput sa ploua peste acest mucenic. Astfel, in chip minunat a primit botezul. Dupa multe chinuri, Sfantul Lup a fost ucis cu sabia.

Viața Sfântului Sfințit Mucenic Irineu, Episcopul de Lugdunum

  Sfântul Irineu era de neam din părţile Asiei, din cetatea Smirna. El din tinereţe a învăţat înţelepciunea elinească, facându-se filosof ales. Şi auzind el de duhovniceasca înţelepciune creştinească, pe care o propovăduia Sfântul Policarp, episcopul Smirnei, a dorit-o mai mult decât toată înţelepciunea cea dinafară, făcându-se ucenic al Sfântului Policarp, iar mai ales al lui Hristos, dându-se cu totul la slujba lui Dumnezeu. Iar Policarp, învăţătorul lui, era ucenicul Sfântului Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu şi al celorlalţi Apostoli; şi tot ce a auzit el despre Hristos Mântuitorul de la Sfinţii Apostoli, care au fost ei înşişi văzători şi slugi ale lui Hristos, toate acelea le-a auzit şi Irineu din gura lui Policarp şi le-a scris în inima sa mai mult decât pe hârtie. Apoi fiind hirotonit preot de Sfântul Policarp şi fiind trimis în Galia la propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, a mers în Lugdun cetatea Galiei, şi acolo, după sfârşitul Sfântului Mucenic Potin, a luat scaunul episcopiei şi s-a făcut păstor al lugdunenilor, chiar în vremile acelea cumplite când erau mari prigoniri asupra Bisericii lui Dumnezeu de la păgânii împăraţi închinători de idoli, iar de la ereticii, care atunci se înmulţiseră, se făcea tulburare. Pentru aceea, Sfântul Irineu suferea cu osârdie pentru Hristos de la închinătorii de idoli, răbdând toate răutăţile; iar asupra ereticilor se înarma cu cuvântul şi cu scrisul. El a scris cărţi împotriva lor, vădindu-le rătăcirile lor ereticeşti şi pierzându-le, iar dreapta credinţă creştinească arătându-o luminos şi învăţându-i s-o păzească fără prihană.
    Şi precum a răpit mulţi oameni de la închinarea de idoli, tot asemenea şi din eresuri, povăţuindu-i la calea mântuirii şi întărindu-i la nevoinţa mucenicească. Apoi, la sfârşit, a pătimit pentru Hristos pe vremea împărăţiei lui Sevir, tăindu-i-se capul, şi a luat slăvită cunună a muceniciei întru împărăţia lui Hristos.
    Notă. Acest Sfânt Irineu se cinsteşte între învăţătorii bisericeşti pentru cărţile lui cele insuflate de Dumnezeu, învăţătoare şi folositoare de suflet şi foarte de trebuinţă dreptei credinţe. El a scris despre Sfânta Treime, despre Dumnezeirea lui Hristos, despre Sfânta Liturghie, despre Preacuratele lui Hristos Taine, despre Antihrist şi despre multe alte taine ale sfintei credinţe. In Prolog, în această zi sunt puşi doi sfinţi mucenici Irineu şi anume: Irineu, arhiepiscopul Sirmiei şi Irineu, episcopul Lugdunului (Lyon din Galia - sudul Franţei). De aceea, pentru Sfântul Irineu al Sirmiei caută în 26 zile ale lunii martie, unde s-a pus pomenirea şi pătimirea lui.

Rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”

  Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dumne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât serafimii, ca­re fără stri­că­ciune pe Dumnezeu Cu­vântul ai născut, pe tine, cea cu ade­vărat Năs­cătoare de Dumnezeu, te mărim.


Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon Nou” - Lumina restaurării





ARTE 23 August

INVITAȚIE LA OPERĂ 23 August

J.A. Hasse - L'Eroe Cinese (completed opera, Huber: 

J. A. Hasse - 

Hasse.







INVITAȚIE LA BALET 23 August

Cu Gene Kelly








MUZICĂ 23 August

Bob Crosby, cântăreţ, şef de orchestră şi compozitor american, frate cu Bing Crosby
Bob Crosby, 1983 TV Hit Medley: 




Anthony Micale, vocalist american (The Reflections).
The Reflections 



Rick Springfield, cântăreţ, chitarist şi compozitor australian.




Marion Valentino, vocalistă şi chitaristă britanică (The Doll).




Bobby Gubby, vocalist britanic (Bucks Fizz).
Bucks Fizz



Fuego



Andra


ÎNREGISTRĂRI NOI:


Glass: Complete Piano Etudes



Top Piano Covers of Popular Songs 2018 - Best Instrumental Piano Covers All Time



Bach - Concerto No. 2 in C for 2 Cembalos



Peaceful Meditation Relaxing music, Instrumental Celtic Music "Forest of Light" by Tim Janis





POEZIE 23 August

DESPRE VASILE ALECSANDRI

În privința nașterii lui Vasile Alecsandri, ”o mărturie de mitrică” (condică de acte de stare civilă) dă data de 14 iunie 1818 în timp ce scriitorul a ales ziua de 21 iulie 1821. Venirea pe lume a fost oricum una romantică. Fugind de revoluția lui Tudor Vladimirescu care părea că se răspândește și în Moldova, părinții ”bardului din Mircești” se retrag înspre munți. Nașterea are loc pe drumul înspre munții Bacăului, mai exact într-o căruță păzită de patru slugi înarmate, sub vehicul avându-și culcușul chiar tatăl său, vornicul Vasile Alecsandri.
Copilăria viitorului poet a fost fericită. La Bacău, el și un pui de țigan rob se jucau în arișice ori aruncau pietre în acoperișul bisericii sfântul Ilie și în copiii de pe uliță. Făceau arcuri de nuiele cu săgeți de șindrilă, înălțau zmeie poleite, și tovarășul lui, țiganul, vâna zmeiele străine. Isprăvile erau mai vaste la Mircești. Aici luau cu asalt stogurile(grămezile de fân), furau merele și perele de pe crengi, se dădeau de-a rostogolul pe dealuri. Întâiul dascăl a fost părintele Gherman, care ședea la casa vornicului și avea obiceiul de a dormi după-amiza umplând ograda de horcăituri. În 1829 e dat la pensionul lui Cuenim, un francez, unde nu va învăța mare lucru: ”un pic de franțuzească, un pic de nemțească, un pic de grecească, ceva istorie și ceva de geografie pe deasupra”. Era intern și viața de la pension era severă. Madam Cuenim îi scula pe acești ”orientali” într-un mod exotic, ce i se părea adecvat: un lighean de alamă în care bătea puternic pentru ca apoi să îi țină în frig, nemâncați sau hrăniți cu mâncăruri bizare. Li se dădea elevilor să rețină verbe franceze, germane și grecești. Vasile Alecsandri își rumega melancoliile urcat pe capra unei trăsuri, într-o șură deschisă din toate părțile, de unde se vedeau dealurile Socolei.
Tovarăș al acestei patriarhale copilării îi era Mihail Kogălniceanu, care era extern la călugărul Gherman, suferind un tratament barbar din partea conșcolarilor din cauza costumului tradițiomal în care era trimis la școală. Avea antreu de cutnie (țesătură din mătase și bumbac), ișlic(căciulă de blană scumpă sau de postav, de format mare, cilindrică sau cu fundul pătrat) de piele sură de miel. Ișlicul se prefăcea în mâinile copiilor în minge. În 1834, în bocetele familiei și ale apropiaților, e trimis cu diligența (21 de zile) să studieze la Paris. În grupul de copii care pleca în Franța se afla și Alexandru Ioan Cuza, viitor colaborator al lui Alecsandri. În Paris locuiesc cu toții în rue Notre-Dame des Champs. Acolo se împrietenește cu Ion Ghica și alți munteni veniți la studiu. Tânărul domnișor intră în grațiile unei familii franceze care îi va servi drept sprijin în tot ceea ce va întreprinde.
Alecsandri are în Hexagon un început de dragoste pentru nepoata unui general care trăia pe aceeași stradă cu el, ”în fundul unei imense grădini”. Tânărul își va descoperi pe meleaguri străine talentul poetic scriind în limba franceză un poem oriental ”Zunarilla”, o baladă, ”Cazacul” și o ”Odă lui Lamartine”. Își trece ”brillamment” bacalaureatul în litere în 1835, deși cu accident, deoarece răspunde printr-un calambur la o întrebare, stârnind râsul în sală. La îndemnul tatălui, se înscrie la medicină, care nu-i place însă. În acest scop lucrează șale luni în laboratorul de chimie al lui Gauthier de Claubry, unde are neplăcerea să asiste la o explozie cu arsenic. Ghica observă că ori de câte ori vorbea ”de plantele marine din care se scoate iodul sau de oasele cele mai bogate în fosfor” poetul căsca din tot arcul fălcilor. În 1836 vornicul aduce personal la Paris pe fratele mai mic, Iancu, pentru care, la 26 septembrie 1832, ca slijbaș al statului, făcuse cerere să i-l primească ”în școala de estitut”. Atunci are prilejul Vasile să-l bage pe bătrân într-o sală de disecție spre a-i comunica dezgustul pentru medicină. Capriciosul domnișor Alecsandri se înscrie la drept. Aceste studii însă nu-i plac- ”ariditatea acestor cursuri îmi repugnă”. Începe să se pregătească pentru a intra la școala de drumuri și poduri, fiind meditat cu cei mai distinși profesori. Nu își ia bacalaureatul în științe astfel că este respins de la o carieră inginerească.

Înfrângerea nu-l deprimă și de acum încolo poetul se va feri de orice examen. ”Ca urmare a acestui fapt, îmi arunc biblioteca de științe pe fereastră și mă dedic literaturii”. Întoarcerea în țară la 1839 o face prin Italia. Drumul îl duce prin frumoase orașe franceze, Lyon și Marsilia, pentru ca apoi să ajungă la Florența, într-o noapte splendidă cu nenumărați licurici migrând în aer, în final poetul ajungând la Roma. Dacă pe Costache Negri călătoria îl marchează profund, pe Alecsandri îl lasă rece. De la Roma o apucă spre Livorno, pentru a sosi în toamnă la teatrala Veneție. La Florența Alecsandri alergase ca orice turist să viziteze monumentele. Privirea îi este furată însă nu de splendidele clădiri, ci de Giuseppina, o ”buchetieră” ori poate cântăreață, care însă se îndrăgostește de Costache Negri. Nu cunoștea din limba lui Dante ”decât strictul necesar pentru a cere macaroane”. De la Florența străbate cu diligența Apeninii, lăsându-se spre Bologna, o zonă care i se părea fascinantă mai ales datorită poveștilor cu bandiții care umblaseră pe acolo. Toamna ajunge la Veneția care ”îmi provoacă o emoție deosebită fără să-mi dau seama de ce”. Stă 23 de zile la Triest din lipsă de bani. O baroană îi ia drept truci, fapt ce îl mâhenște, fiindcă românii nu aveau o identitate puternică în Occident. Într-un final ajunge la Viena unde improvizează versuri în germană ”unei domnișoare care îmi râde nazal când le aude”. Cu vaporul pe Dunăre sosește în Moldova.

Pe ”Municipium Iassiorum” îl găsește într-o stare nefericită, drept urmare va lupta mereu pentru îmbunătățirea stării țării sale, atât în timpul revoluției pașoptiste cât și după Unire. Alecsandri vedea Iașiul ca având ” …ulițele asemenea unor lungi galerii de contrasturi”. ”Lângă o casă mică și ticăloasă, unde zărești printre geamurile sparte vreo duzină de suflete îngrămădite unele peste altele și lucrând într-o atmosferă puturoasă, vezi o magazie mare și frumoasă cu ferestrele largi și luminoase, în care strălucesc materii scumpe, bronzuri, cristaluri săpate, juvaeruri de aur, într-un cuvânt tot felul de lucruri de lux. Aproape de aceasta întâlnești o crâșmă scârnavă ce pare că voiește a fermeca trecătorii prin butelcile mari, pline de rachiu stricat, carele stau înșirate pe laițele de la fereastră- locaș mârșav ce-ți insuflă dezgust” și în care un crâșmar ”zdrențuros speculează patimile rele”.
La 31 august 1839, prea înălțatul domn Mihail Sturdza, care considera pe tinerii sosiți din Franța revoluționari din cauza pletelor lungi și primise sfatul să-i tundă, socotind că se vor ”fi adăpat cu învățătura cuvenită spre a fi de folos patriei”, îi dă lui Alecsandri slujba de ”șef al mesii despăgubirii scutelnicilor și a pensiei răspătitoare” la vistietrie. Tânărul comis avea să corespondarisească cu dregătorii în tot ceea ce privea pensiile, să țină condici. Funcția nu-i place și o neglijează fără nicio scuză. Pe 27 februarie 1840 devine administrator al Teatrului, împreună cu Kogălniceanu și Negruzzi. Domnul îl face, deloc săpărat, spătar în 1841. De acum înainte Vasile Alecsandri se va dedica din ce în ce mai mult literaturii, maturizându-se, prinzând mai mare drag de versuri și de transformarea cuvântului vorbit în opere ce vor trece testul secolelor.


TEATRU/FILM 23 August


Paul Everac

Biografie
Paul Everac a fost un dramaturg extrem de prolific şi un om de cultură, cunoscut pentru scrierile sale, pentru fundaţia culturală pe care a înfiinţat-o în casa lui de vacanţă de la Podu Dâmboviţei, dar şi ca figură controversată în viaţa publică.
Paul Everac, pe adevăratul său nume Petre Constantinescu, s-a născut la Bucureşti, pe 23 august 1924. A urmat liceul la Arad, unde părinţii săi erau profesori secundari, apoi Facultatea de Drept din Bucureşti, fiind în acelaşi timp angajat la ziarul Curentul.
Este, rând pe rând, cantaragiu ("scriitor de sfeclă") la Fabrica de Zahăr din Arad (1948), şef de secţie la Agenţia CEC din Hălmagiu (1949), muzeograf la Buzău şi Sighişoara (1951 - 1952), cantaragiu la Satu Mare (1953), jurisconsult la întreprinderea Forestieră din Mălini (1954 - 1955), şef de protocol la Marea Adunare Naţională (1956 - 1958).
În 1948, a scris prima sa opera literară, poemul dramatic "Robinson". Au urmat, în interval de câţiva ani, alte zece piese, în general reinterpretări şi parafraze de mituri cunoscute ca Oedip, Ifigenia, Ioan Botezătorul, Noe sau evenimente ca Revoluţia Franceză. A avut succes cu piese precum "Un fluture pe lampă", "Viaţa e ca un vagon", "Piatră la rinichi", "Paharul cu sifon", "Baletul electronic", "A cincea lebădă", "Beţia Sfântă", "Salonul" şi "Cartea lui Ioviţă".
Piesele sale de teatru - peste 140 - au cunoscut reprezentări în ţară şi în străinătate, au fost adaptate pentru teatru radiofonic, film şi televiziune, primind cronici elogioase şi fiind premiate de Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din România, al cărui membru a fost din 1960, şi Academia Română. În 1986, i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate.
După Revoluţie, a fost numit director general al Televiziunii Române (1993 - 1994), iar apoi director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistă "Nicolae Iorga" de la Veneţia (1995 - 1997).
În 1997, a înfiinţat Fundaţia "Steaua Carpatină", în casa sa de vacanţă de la Podu Dâmboviţei, judeţul Argeş, prin care a desfăşurat mai multe manifestări culturale şi artistice.
Ca şef al TVR, a fost criticat pentru Revelionul televizat din 1994, primind, după spectacolul transmis în direct, chiar o vizită nocturnă acasă de la un grup de cetăţeni indignaţi, care ar fi vrut să îl arunce de la etaj.
Paul Everac nu a fost membru în vreun partid politic, însă şi-a exprimat public simpatia pentru Ion Iliescu, pentru a-l contesta apoi.
În 2008, îi este publicat volumul "Scrisori", cu epistole către personalităţi ca Ion Iliescu, Constantin Noica, Răzvan Theodorescu, Cristian Tudor Popescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Corneliu Vadim Tudor, Florin Piersic, Marta Petreu, Gabriela Adameşteanu, Paul Goma, Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Augustin Buzura, Mona Muscă şi Dan Diaconescu.
O biografie mai detaliată, cu nuanţe comice şi ironice a lui Paul Everac se găseşte în volumul său memorial "Revelionul" apărut în anul 2000.
Dramaturgul Paul Everac a murit, la vârsta de 87 de ani (2011), la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, din cauza unor suferinţe cronice multiple.
O lebada iarna (1983)
Un cadou problemă
Chiriașul


Mamouret 1960 Sarment Jean Bellemere




GÂNDURI PESTE TIMP 23 August










GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 23 August

·         Culmea tunningului
Sa tunezi un fulger
·          Culmea zgarceniei
Sa latri tu in curte ca sa faci economie de caine.
·          Culmea PROSTIEI
Sa stingi lampa si sa aprinzi un chibrit sa vezi daca sa stins.
·          Culmea atletismului
Sa alergi de unul singur shi sa iesi pe locul II
·          Culmea unui ghetar
Sa ia foc...
·          Culmea disparitiei
Sa dispari fiindca te-a mincat nasul!
·         Culmea geografiei
Sa stai cu un picior pe un munte si cu unul pe celalalt si sa-ti speli mainile in Dunare!
·          Culmea tzantzarului
Sa-i intre unui tzantzar o musca in ochi...
·          Culmea cutremurului
Sa urci cu liftul si sa cobori cu apartamentul.
·         Culmea rasului
Sa gadili becul si sa rada cei de la centrala.
·         Culmea fotbalului
Sa dai gol si la reluare sa ratezi.
·          Culmea rabdarii
Sa stai cu fundul pe plita pana iti fierbe apa-n gura!
·         Culmea inotului
Cu o mana sa innoti si cu cealalta sa dai din picioare!
·          Culmea foamei
Sa mananci gaura unui covrig si sa te saturi!
·         Culmea plictiselii
Sa te dezbraci ca sa-ti pazesti hainele.
·         Culmea pompierului
Sa fie destept foc.
·         Culmea politetii
Sa stai in picioare intr-un autobuz gol.
·          Culmea geloziei
Sa fii gelos pe soare ca-ti arde nevasta.
·         Culmea aviatiei
Sa zbori pe cerul gurii.
·         Culmea extractiei
Sa scoti galbenusul unui ou cu tirbushonul.
·         Culmea decesului
Sa mori de necaz.
·         Culmea astronomiei
Sa cauti stele pe cerul gurii.
·          Culmea agronomului
Sa faca sa infloreasca un boboc de rata.
·         Culmea timiditatii
Sa dai inapoi in fata unui ceas care o ia inainte.
·          Culmea mancatului
Sa mananci cu vesta de salvare la gat si sa te inneci.
·          Culmea lacomiei
Sa mananci bataie si sa nu te saturi.
·          Culmea orei exacte
Sa pui ceasul dupa radio si sa-l uiti acolo.
·          Culmea matematicii
Sa ai pe masa doua necunoscute si sa nu o rezolvi pe niciuna.
·         Culmea tupeului
Sa dai cu o caramida in geamul casei lui Mike Tyson, apoi sa suni sa i-o ceri inapoi.
·          Culmea sarutului
Sa saruti o gura de canal.
·          Culmea nesimtirii
Sa impingi o baba pe scari si sa o intrebi de ce fuge.
·          Culmea spatiului locativ
Sa locuiesti intr-o camera de filmat.
·         Culmea vitezei: sa alergi in jurul unui stalp pana iti vezi spatele.
·         Nerabdatorul.
Unchiul. Nepoate, sa stii ca mi-am facut testamentul si tu ramai mostenitorul meu universal.
Nepotul. Prea bine, unchiule draga, si acum ce mai astepti?!
·         A ghicit-o.
Tatal. Fata mea! Tanarul cela care a plecat de la tine,imi pare sa fie tare nebun!
Fata. Glumesti,papa? El vrea sa ma ia de sotie.
Tatal. Ei, nu iti spun, ca e nebun?!
·         S-au schimbat vremurile
Inainte vreme, cand doi tineri se sarutau, domnisoara se inrosea la fata de rusine.
Azi cand doi tineri se saruta, tanarul se inroseste, din cauza... rujului de pe buzele domnisoarei.
·         Barbatul: - In sfarsit! Am asteptat asta atata timp!
Femeia: - Vrei sa plec?
Barbatul: - Ai innebunit? Nici sa nu te gandesti la asta.
Femeia: - Ma iubesti?
Barbatul: - Bineinteles! Tot timpul!
Femeia: - M-ai inselat vreodata?
Barbatul: - Doamne fereste! Bineinteles ca nu.
Femeia: - O sa faci sex numai cu mine?
Barbatul: - Sigur ca da. Cu orice ocazie.
Femeia: - O sa ma lovesti vreodata?
Barbatul: - Ai innebunit?
Femeia: - Pot sa am incredere in tine?
Barbatul: - Da!
Femeia: - Iubitule!

Barbatii vor citi de jos in sus.


SFATURI UTILE 23 August

10 EXPLICAȚII ALE BUNELOR MANIERE
1) De ce barbatul trebuie sa mearga, alaturi de femeie, pe partea exterioara a drumului?
Originile acestui obicei de buna purtare, dar si de precautie, nu au o incadrare foarte precisa in istorie, dar fac referire la prevenirea expunerii damei in fata eventualelor pericole ce ar putea veni dinspre exteriorul drumului. Unii considera ca astfel, daca un vehicul ar trece in viteza pe drum, foarte aproape de trotuar, barbatul si nu femeia ar fi cel stropit de eventualele balti si noroaie. De asemenea, din acea pozitie, barbatului i-ar fi mai usor sa isi apere compania feminina, trimitand-o mai lesne la adapost si, inca o data, ferind-o de expunerea in calea primejdiei.

2) De ce dau barbatii "noroc" cu mana dreapta atunci cand se intalnesc?
Trebuie mentionat ca in trecut, gestul de a da mana diferea un pic de forma sa de astazi. Barbatii isi prindeau reciproc bratele drepte din zona antebratelor, pentru a pipai atat palma cat si maneca, cautand existenta unei eventuale arme. Sigur ca aceasta putea fi ascunsa in mana stanga, dar cum cei mai multi oameni sunt dreptaci, se considera ca nimeni nu ar risca sa foloseasca mana stanga pentru a injunghia pe cineva. Stangacii erau priviti cu ochi rai, deoarece te puteau injunghia in timp ce iti strangeau mana. Mai mult, in diverse societati medievale, inainte de aparitia hartiei igienice, exista obiceiul ca oamenii sa isi foloseasca mana stanga pentru a se curata la dos. De aceea, aceasta era considerata murdara si, in consecinta, niciodata intrebuintata pentru salut.


3) De ce ridica barbatii palaria atunci cand saluta?

Descoperirea capului denota in sine un gest de smerenie si respect, infatisandu-l pe omul dinainte asa cum este el, la statura cu care a fost inzestrat. Totusi, manifestarea pare sa aiba radacini foarte clare in trecutul nu foarte indepartat al civilizatiei umane, reiterand obiceiul de ridicare a coifului prin care cavalerii, la sfarsitul unui turnir, isi descopereau chipul, spre a fi recunoscuti si adulati de public.

4) De ce barbatul intra primul in restaurant?

Este unul dintre putinele locuri unde "lipsa de politete" este o virtute. Explicatia este simpla. De regula, cand se deschide usa restaurantului, oamenii din local isi vor indrepta privirile spre intrare. Barbatul intra primul, tocmai pentru a feri femeia care il insoteste, de privirile indiscrete. La masa, gentlemanul ii va oferi damei scaunul cu spatele spre sala. Astfel, va putea manca linistita, nederanjata fiind de privirile curiosilor.

5) De ce spunem "Noroc" sau "Sanatate" atunci cand cineva stranuta?
Prezenta acestui gest este discutabila in "topul" de fata, deoarece, conform normelor de buna purtare, daca cineva stranuta in imediata noastra vecinatate, comportamentul corect este ignorarea momentului si evitarea oricarei remarci, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Totusi, in acceptiunea generala, este consideat un gest de buna credinta sa faci aceasta "urare" persoanei ce da semene de guturai. Originile? Oarecum multiple. In anul 77 d.Hr., oamenii credeau ca stranutul cauzeaza pierderea sufletului sau incetarea batailor inimii, asa ca "Fii binecuvantat!" ("Noroc, sanatate" la romani) era folosita ca o formula menita sa previna aceste nenorociri. In plus, in vremurile de demult, medicina era rudimentara si facuta dupa ureche, oamenii mureau adesea din simple gripe sau raceli si o astfel de urare avea o insemnatate mult mai mare decat astazi, fiind inzestrata, in constiinta oamenilor, cu puteri oarecum vindecatoare.

6) De ce barbatii le ofera flori femeilor?
Explicatia este mai degraba respingatoare, dar se pare ca acest obicei este originar din Evul Mediu. Atunci, igiena corporala era neglijata pentru ca baia era considerata ceva murdar (crestinii disociindu-se de bunele obiceiuri ale romanilor), fiind un eveniment care se intampla aproximativ o data pe an, iar florile aveau menirea de a indeparta izurile neplacute ale doamnelor. Avem de a face, aici, mai mult cu o forma de politete interesata, barbatii facandu-si, mai degraba, lor insisi un serviciu, prin oferirea de flori parfumate femeilor cu mirosuri... tari.

7) De ce nu trebuie sa ne descaltam atunci cand mergem in vizita si de ce trebuie sa le cerem oaspetilor nostri acest lucru?

Precum in cazul oferirii de flori, si evitarea descaltarii provine tot din Evul Mediu si este un obicei care tine tot de cauza indepartarii eventualelor mirosuri neplacute care ar putea emana din picioarele goale. In plus, invitatul poate avea parte de un accident nefericit, cum ar fi o soseta rupta si degete la vedere, o situtie jenanta pentru toti cei prezenti.

8) De ce barbatul trebuie sa intre primul in taxi?
Poate parea o pornire paranoida, dar raspunsul este: de teama ca nu cumva taximetristul sa porneasca in tromba cu domnita! Perspectiva nu este foarte hilara nici astazi, avand premise plauzibile, insa aceasta precautie isi gaseste o justificare solida in vremurile medievale ale curtezanelor si amorezilor de tip Cassanova. Nu de putine ori, acesti amanti perfecti s-au substituit rolului de birjari ai unor calesti sau trasuri, pentru a le fura aristocratilor, chiar de sub nas, pretuitele "achizitii" feminine. Ca sa evite asemenea surprize neplacute, domnii s-au gandit sa isi dea lor insisi intaietatea la "imbarcari", tendinta pastrata pana in zilele noastre.

9) De ce punem mana la gura atunci cand cascam?
In afara faptului ca multa lume nu mai are acest bun obicei si ca explicatia sa evidenta este neexpunerea interiorului cavitatii bucale spre vazul tuturor, aceasta grija de a ne acoperi gura atunci cand cascam are la baze o superstitie destul de veche. Ca si in cazul stranutului, si in cel al cascatului oamenii de odinioara vedeau pericolul eliberarii sufletului din corpul uman sau patrunderea necuratului in acesta. De aceea, printr-o metoda pe cat de simpla, pe atat de eficienta, astuparea gurii cu mana inlatura eficient aceste ingrijorari.

10) De ce era un mare sacrilegiu ca glezna unei femei sa fie vazuta de un barbat, altul decat sotul sau?
La sfarsitul secolului al XIX-lea, in anumite tari din Europa, se nasteau chiar dueluri pe viata si pe moarte pentru un astfel de eveniment, care astazi pare de-a dreptul ridicol. Cu atat mai caraghioasa pare situatia, cu cat decolteul generos al femeilor, nu doar "avea voie", dar era musai sa fie arborat fara nicio grija, in toata plenitudinea lui, in vazul lumii... de dragul expunerii bijuteriilor. Piciorul, in schimb, era acoperit intotdeauna cu ciorap, fiind considerat, pe atunci, un fel de organ intim al femeilor, motiv suficient ca surprinderea sa cu privirile sa nasca tragedii.
Secretul unui comportament agreabil si civilizat in societate se poate obtine prin decantarea bunelor obiceiuri filtrate si adaptate de la o generatie la alta. Familia, scoala, anturajul au un rol capital in formarea unei existente normale a oricarui individ. Un adevar cunoscut, dar neasimilat suficient, spune ca drumul libertatii trece prin cultura.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...