luni, 24 septembrie 2018


MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 
JOI 27 SEPTEMBRIE 2018
Bună ziua, prieteni!
Să aveți o zi de joi plăcută în compania postărilor mele!
Nu uitați, materialele selecționate și prezentate zilnic de mine vă sunt destinate gratuit! Citiți-le și cu siguranță veți avea câte ceva de învățat din ele!
Eu sunt aici pentru toți prietenii mei și îmi voi continua misiunea cât timp va dori Domnul să fac această muncă!
Vă reamintesc denumirile grupurilor tematice pe care am onoarea să le administrez:
1.  ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI;
2.  COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC – TRADIȚII ȘI MODERNISM;
3.  DESPRE FRUMUSEȚILE ȚĂRII NOASTRE;
4.  DAȚI INIMII MOTIV SĂ ZÂMBEASCĂ;
5.  GÂNDURI PESTE TIMP;
6.  GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR;
7.  ISTORIE PE ZILE;
8.  INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ ȘI BALET;
9.  ÎȚI PLACE HISTORIA (ISTORIA);
10.              MUZICĂ;
11.              MUZICA – CHEIA FERMECATĂ CE DESCHIDE UȘA SUFLETELOR;
12.              PE O ARIPĂ DE CÂNT;
13.              POEZIE;
14.              PRIETENI CĂRORA LE PLACE RADIO SIMPLU;
15.              RELIGIE ORTODOXĂ;
16.              SFATURI UTILE;
17.              TEATRU/FILM.
În aceste grupuri se pot înscrie NUMAI prietenii mei! Toate cele bune!
Să începem programul cu muzică interpretată la clarinet. 

BELLAS MELODIAS UNIVERSALES EN CLARINETE. Selección de Cecil González






ISTORIE PE ZILE 27 Septembrie
Evenimente
·         1066: Ducele Normandiei, William Cuceritorul,  pleaca in fruntea unei armate spre Anglia. Pe 28 septembrie William  Bastardul (care va fi numit  William Cuceritorul), va debarca cu o flotă de 600 de vase pe Insula  Britanica, în zona oraşului Pevensey, declanşând cucerirea normandă a Angliei.  Victoria care a urmat asupra regelui Harold al II-lea în bătălia de la Hastings, a marcat începutul unei noi ere în istoria britanică. William a avansat spre Londra, care i s-a supus, iar in ziua de Crăciun a anului 1066, a fost încoronat la Catedrala Westminster, ca întâiul rege normand al Angliei,  iar perioada anglo-saxonă a istoriei britanice s-a sfârşit. Limba franceză a devenit limba oficială a curţii regale şi treptat s-a contopit cu limba anglo-saxonă, dând naştere limbii engleze moderne. A fost ultima cucerire straina reusita a acestei tari. William Cuceritorul (n cca.   1028 –  d.9 septembrie 1087), a fost rege al Angliei din 1066 până în 1087. Descendent al vikingilor, el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea.
·         1130: Principele normand Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095 – 26 februarie 1154), este uns rege al Siciliei de către Papa Anaceltus al II-lea. El și-a început domnia fiind conte de Sicilia din 1105, devenit apoi duce de Apulia si Calabria (1127), apoi rege al Siciliei (1130). Până la moartea sa, petrecută la vârsta de 58 de ani, Roger reușise deja să unească toate cuceririle anterioare ale normanzilor în sudul Italiei într-un regat unic cu o conducere puternic centralizată.
·         1461 - Prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania
·         1529: Începe Asediul Vienei când Soliman I atacă orașul fără succes. Sultanul Süleyman  (n. 6 noiembrie 1494 – d. 5/6 septembrie  1566), a fost al zecelea sultan otoman, si a domnit între anii  1520 - 1566. Este cunoscut in istorie si  sub numele de Soliman Magnificul.
·         1540: Papa Paul al III-a emite bula papală „Regimini militantis Ecclesiae”, prin care institue Societatea lui Isus, sau Ordinul Iezuiţilor, aflat in serviciul direct al Papei. Bazele ordinului au fost puse la data de 15 august 1534 de către un grup de studenți ai Universitatii din Paris, în frunte cu Ignatiu de Loyola. Deviza Ordinului este „Perinde ac cadaver” („Docil ca un cadavru”), iar scopul sau a fost distrugerea Reformei Protestante. Iezuitii, prin chemarea lor, prin esenta institutiei lor, sunt destinati sa caute, prin orice mijloace, drepte sau nedrepte, anihilarea Protestantismului. Aceasta este conditia existentei lor, datoria pe care trebuie sa o împlineasca, altfel ei înceteaza sa fie iezuiti. EXTRAS DIN JURAMANTUL IEZUITULUI:
„Din momentul acesta renunt si reneg supunerea mea datorata oricarui monarh, print sau stat eretic, numit Protestant, sau Liberalilor, sau ascultarea de legile, magistratii sau functionarii lor. Declar în continuare ca doctrina Bisericilor Angliei si Scotiei, a Calvinistilor, a Hughenotilor si a celorlalti care se numesc Protestanti sau Liberali este de condamnat, precum sunt de condamnat si aceia care nu vor sa se lepede de acestea. În continuare ma angajez sa ajut, sa asist si sa sfatuiesc pe toti sau pe oricare din agentii Sfinteniei Sale, oriunde ma voi afla pentru distrugerea doctrinelor eretice Protestante sau Liberale si a tuturor pretinselor lor puteri, legale sau de alta natura”. În materie de apostolat, eficacitatea iezuiților, datorată adesea unei importante flexibilități doctrinare, a fost totuși la un moment dat afectată negativ de chiar această flexibilitate crescută, devenită astfel un principal impediment: din dorința de a atinge scopul strategic important, anume convertirea Chinei – țara lumii cu populația cea mai mare – la creștinism, în munca lor de propagandă religioasă din secolul al XVII-lea, iezuiții au adaptat creștinismul la tradițiile filozofice chinezești; criticii au considerat însă că iezuiții au mers prea departe, fapt care a determinat papalitatea să suprime riturile chinezești apărute : iezuiții, flexibili și deciși să convertească China, merseseră până într-acolo încât traduseseră în chineză noțiunea de „Dumnezeu” prin „t’ien” („cer”), dar biserica i-a obligat să-i învețe pe chinezii convertiți că Dumnezeul creștin este personal (în cosmologia chineză nu există o metafizică religioasă, și nici un dumnezeu personal, cum nu există nici creație a lumii (aceasta fiind eternă și în permanentă transformare), sau o lume-de-dincolo) și că credința lor ancestrală a fost anti-creștină. In 2007, iezuitii erau raspanditi in 112 tari din intreaga lume, fiind foarte numerosi in SUA si India.
·         1669: Veneţienii  predau  cetatea Candia (astazi Heraklion in Insula Creta) turcilor, dupa un asediu care a durat  21 de ani, intre anii 1648 – 1669.
·         1821Mexicul își câștigă independența față de Spania.
·         1822: Savantul francez Jean-François Champollion anunță că a descifrat, cu ajutorul inscripției de pe "piatra de la Rosetta", hieroglifele Egiptului antic.
·         1825: Primul tren de persoane a fost pus in exploatare in Anglia, intre localitatile Stokton si Darlington. Inginerul britanic Georges Stephenson este cel care a inventat locomotiva cu aburi.
·         1853: Sultanul Abdul-Medjid trimite Rusiei un ultimatum prin care solicită evacuarea trupelor de ocupaţie din Principatele Române. Rusia nu a dat curs acestei cereri astfel ca la  4/16 octombrie- Imperiul Otoman declară război Rusiei. Ocuparea de către Rusia a Principatelor Române în 1853 a fost cauza directa a izbucnirii Razboiului Crimeei. Era cât pe ce ca Moldova şi Ţara Românească să aibă destinul Basarabiei ocupate la 1812, numai ca n-a mai fost aşa de simplu. Imperiul Otoman a declarat război Rusiei, iar in sprijinul turcilor au venit francezii şi englezii, apoi autriecii şi italienii. De la Dunăre luptele se mută pe Marea Neagră, Marea Albă şi Marea Barenţ. Rusia a fost infranta, iar in urma pacii care a urmat s-a deschis calea Unirii principatelor romane Moldova si Tara Romaneasca.
·          1874: La Berna, România semnează, ca membru fondator, Tratatul privind înființarea Uniunii Poștale Generale (din 1878, Uniunea Poștală Universală), prin care țările semnatare formau un singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc al corespondențelor și obiectelor între birourile lor de poștă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875. Uniunea Poștală Universală („UPU”, Franceză: Union postale universelle) este o organizație internațională care coordonează politicile poștale ale statelor membre și sistemul poștal global.
·         1896: În cadrul unei ceremonii internaționale festive are loc inaugurarea canalului navigabil Porțile de Fier
·         1905Albert Einstein publică studiul "Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie? în revista științifică Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2. Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton), fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.
În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
·         1909 - A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa; primele amenajări datează din anii 1857-1860; finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny. Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Șerbănești, județul Galați – d. 17 iunie 1925, București), academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.
·         1910: A avut loc primul raid aerian din România; aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă transportând un document militar.
·         1917 - A apărut, la Bucureşti, "Scena", "ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport" (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu
·         1919:  este înfiinţată la Bucureşti, România, Societatea Corală „Cîntarea României", condusă de Marcel Botez.
·         1922Regele GrecieiConstantin I este forțat să abdice în favoarea fiului său George al II-lea. Constantin I (n. 2 august 1868; d. 11 ianuarie 1923) rege al Greciei din 1913 până în 1917 și din 1920 până în 1922. George al II-lea al Greciei (n. 19 iulie 1890, Tatoi — d. 1 aprilie 1947, Atena), fiul cel mai mare al Regelui Constantin I al Greciei și al prințesei Sofia de Prusia, fiind suveranul elenilor între anii 1922 – 1924, precum și între 1935 – 1947.
·         1926: A avut loc, la Paris, primul Congres internațional al cinematografului, sub egida Societății Națiunilor.
·         1928: SUA au recunoscut Republica China. 
·         1939Al Doilea Război MondialVarșovia capitulează în fața trupelor germane care au asediat orașul timp de zece zile.
·          1940: S-a încheiat la Berlin Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio). Cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei “noi ordini” în Europa şi în “Marea Asie de Răsărit”.
·         1959: Taifunul Vera a lovit insula niponă Honshu, ducând la uciderea a peste 5.000 de oameni.
·         1962: S-a înființat Universitatea din Timișoara (în prezent, Universitatea de Vest).
·         1964: Comisia Warren (denumita astfel dupa numele sefului ei – Earl Warren, presedintele Curtii Supreme de Justitie) a facut public raportul privitor la asasinarea presedintelui american J. F. Kennedy dupa 10 luni de investigatii. Concluzia membrilor comisiei a fost aceea ca Lee Harvey Oswald este unicul responsabil de moartea liderului SUA si ca nu a fost vorba de nicio conspiratie. De asemenea, in raport s-a mai precizat ca Jack Ruby, proprietarul barului de noapte care l-a impuscat mortal pe asasinul presedintelui, nu a avut niciun contact anterior cu Lee Harvey Oswald. Potrivit investigatorilor, glontul care l-a lovit mortal pe J.F.K. a fost cel de-al treilea tras de Oswald de la etajul al saselea dintr-o cladire publica. Concluziile Comisiei Warren au fost aspru criticate si au starnit dispute aprige de-a lungul timpului
·         1991: S-au desfasurat, la Bucureşti, lucrările Congresului Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, primul congres de după război al acestei formaţiuni politice, in urma caruia a fost ales preşedinte al partidului Corneliu Coposu, o figura emblematica a rezistentei anticomuniste din Romania.
·         1996: Talibanii afgani cuceresc Kabulul, îl executa pe preşedintele Najibullah, închid şcolile pentru fete, interzic femeilor să lucreze şi stabilesc pedepse islamice,instaurand un “sistem islamic complet.
·         1998: O piesă de teatru scrisă în urmă cu 400 de ani, al cărei personaj principal este regele Edward al III-lea, a fost oficial recunoscută de experţi ca fiind o lucrare a lui William Shakespeare.
·         1999: România a depus la Bruxelles “Programul național anual de pregătire a aderării la NATO”.
·         2001: Guvernul României a adoptat Planul Național de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002; în urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianța Nord Atlantică; în 2004, România a devenit membră a NATO.
·         2002Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei ce și-a declarat independența la 20 mai 2001, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU.
·         2008: Astronautul Zhai Zhigang primul chinez care a zburat in spatiu , la bordul navei Shenzhou 7, a iesit pentru 22 de minute din modulul orbital. Shenzhou 7 fusese lansata in ziua de 25 Septembrie 2008.


Nașteri

·         1271: S-a nascut Venceslau al II-lea, în cehă Václav; (d.21 iunie 1305). A  fost începând cu 1278 rege al Boemiei  și din  1300  rege al Poloniei. A fost  penultimul domnitor din dinastia de Přemysl. Venceslau al II-lea, în cehă Václav, în poloneză Wacław, (n. 27 septembrie 1271 – d. 21 iunie 1305, Praga) a fost începând cu 1278 rege al Boemiei și începând cu 1300, ca Venceslau I, rege al Poloniei. A fost tatăl lui Venceslau al III-lea și totodată penultimul domnitor din dinastia de Přemysl. A promulgat in Boemia un Cod (Jus regale montanorum), prin care a pus bazele extractiei miniere si a facut o reforma monetara.
·         1275Ioan al II-lea de Brabant (d. 1312)
·         1389: s-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434); protector al literaturii şi artelor; întemeietor al bibliotecii Laurenziana (m.1 august 1464). Cosimo di Giovanni de’ Medici (n. 27 septembrie 1389 – 1 august 1464), cunoscut și sub numele de Părintele Patriei, a fost primul membru din Dinastia de’ Medici care a condus de facto Florența. A fost un protector al literaturii şi artelor si întemeietor al bibliotecii Laurenziana; (d.1 august 1464).
·         1533: S-a nascut  la  Şimleu Silvaniei, azi in  judetul Sălaj, Ștefan Báthory III (d.  12 decembrie 1586), nepotul fostului principe Ioan Sigismund Zápolya. Ştefan Bathory III  a fost  Voievod al Transilvaniei (25 mai 1571-februarie 1576), principe al Transilvaniei (1576-1581) şi rege al Poloniei (1575-1586).

·         1601: S-a nascut Regele Ludovic al XIII-lea al Franţei; (d. 14 mai 1643). Ludovic al XIII-lea (n. 27 septembrie 1601 – d. 14 mai 1643, Saint-Germain-en-Laye), supranumit cel Drept (în franceză Le Juste), fiul lui Henric al IV-lea al Franței, a domnit ca rege al Franței și Navarei între anii 1610 și 1643. Imaginea regelui este inseparabilă de cea a primului său ministru cardinalul Richelieu. Ludovic al XIII-lea, soția sa și Cardinalul Richelieu, principalul sau sfetnic, au devenit figuri centrale ale romanului „Cei Trei Muschetari”, al scriitorului francez Alexandre Dumas.
·         1719: S-a nascut Abraham Gotthelf Kastner, matematician german. 
·         1722Samuel Adams, politician american, al 4-lea Guvernator de Massachusetts (d. 1803)
·         1781: Regele Wilhelm I de Württemberg (d. 1864)
·         1818: S-a nascut Adolph Wilhelm Hermann Kolbe, chimist german. 
·         1827 - S-a născut Alexandru Papiu-Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, membru al Academiei Române (m. 23 octombrie 1877). Alexandru Papiu Ilarian a fost academician (1868), profesor universitar la Iaşi, susţinător al unirii Principatelor Moldovei şi Valahiei,  precum şi al domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A fost unul dintre organizatorii și conducătorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania  si  participant la Adunarea nationala dela Blaj  din 18/30 aprilie 1848 și la cea din mai 1848. Papiu-Ilarian a fost primul român transilvănean care a intrat într-un guvern de la București. Intre octombrie 1863 și ianuarie 1864 a fost ministru de justiție în guvernul Kogalniceanu, legându-și numele de o reformă importantă (secularizarea averilor mănăstirești). Papiu-Ilarian a fost primul președinte al societății “Transilvania” pe care a condus-o între 1867 și 1874. A fost înmormântat în cimitirul Bisericii dintre Brazi   (greco-catolică) din Sibiu.

·         1855 - S-a născut matematicianul Paul-Émile Appel, membru de onoare al Academiei Române (m. 24 octombrie 1930)
·         1871: S-a nascut Grazia Deledda, scriitoare italiană, laureată Nobel (d. 1926). Grazia Deledda (n. 27 septembrie 1871, Nuoro, Sardinia — d. 15 august 1936), scriitoare italiană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1926.
Motivația Juriului Nobel
„…pentru scrierile sale de inspirație idealistă în care, cu o plastică claritate, zugrăvește viața de pe insula ei natală și pentru profunzimea și simpatia cu care se ocupă de problemele omenești în general „
·         1880: S-a nascut  Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciati violonisti francezi  ai secolului XX. Trioul pe care l-a format împreună cu Alfred Cortot şi Pablo Casals, şi care i-a purtat numele, i-a adus celebritatea. Alături de pianista Marguerite Long, a iniţiat, în 1943, un concurs internaţional pentru tineri violonişti şi pianişti ce le-a purtat numele (d.01.09.1953).
·         1903: S-a născut la Tulcea, pictorul roman Alexandru Ciucurencu; (m. 27 decembrie 1977). Alexandru Ciucurencu (n. 27 septembrie 1903, Ciucurova, Tulcea – d. 27 decembrie 1977, București), pictor român, membru corespondent (din 1963) al Academiei Române.

·         1918Martin Ryle, fizician și radioastronom englez (d. 1984)
·         1932Geoff Bent, fotbalist englez (d. 1958)
·         1933 - S-a născut poetul Grigore Hagiu, autor al volumelor "Nostalgica triadă" (1970), "Miazănoaptea miresmelor" (1973) şi "Descântece de gravitaţie" (1977). A primit distinctii ca Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968) (m. 1 februarie 1985). Grigore Hagiu (27 septembrie 1933, Târgu Bujor–1 februarie 1985, București) a fost un poet român, din generația antiproletcultistă a resurecției și paradoxismului. A primit numeroase distinctii printre care, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968); (m. 1 februarie 1985).

·         1939: S-a nascut Nicolae Manolescu, critic literar si om politic roman. 

·         1941 - S-a născut Don Nix, vocalist, saxofonist, chitarist, compozitor şi producător american.
·         1942 - S-a născut Alvin Stardust (Bernard William Jewry), cântăreţ britanic.
·         1943 - S-a născut Randy Bachman, chitarist, vocalist şi compozitor canadian (Bachman-Turner Overdrive).
·         1945: S-a nascut poetul roman din Bucovina de Nord, Vasile Tărâțeanu (n. in satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți actualmente in Ucraina. În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți. Lucrează ca redactor la ziarul Zorile Bucovinei (1969-1981), apoi la Postul de Radio Kiev (1981–1991). În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți a fondat Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“. Din anul 2000 este președinte al “Fundației culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuți. Este redactor-șef (sau director-fondator și editor) al gazetelor românești din Ucraina – Cernăuți: Plai românesc(1990–1994), Arcașul”, “Curierul de Cernăuți”, “Junimea etc. A debutat editorial, în 1981, cu Harpele ploii.

·         1946Vasile Mocanu, politician român
·         1947 - S-a născut Barbara Dickson, cântăreaţă şi compozitoare britanică.
·         1947 - S-a născut Meatloaf (Marvin Lee Aday), vocalist american.
·         1950John Marsden, scriitor australian
·          1951: S-a nascut cântăreţul american Marvin Lee Aday, cunoscut mai bine sub numele de scenă Meat Loaf. Michael Lee Aday (n. 27 septembrie 1947) cunoscut mai bine sub numele de scenă Meat Loaf, cântăreț american de rock și actor.
·         1952Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. S-a nascut la Brasov, unde a urmat scoala generala si liceul. A absolvit apoi Universitatea Politehnica din Bucuresti in 1976 cu specializarea inginerie aeronautica, dupa care a lucrat pentru scurt timp la IAR Brasov. In 1977, a devenit pilot in aviatia armatei si la catva timp a fost recrutat in programul Intercosmos. Pe 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul roman care a zburat in spatiu la bordul navetei Soyouz 40. Naveta a fost lansata de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai facea parte si cosmonautul rus Leonid Popov.Cei doi au ramas pe statia Salyut 6 aproape o saptamana unde au realizat experimente stiintifice legate de campul magnetic al Pamantului.  Durata zborului in spatiu a romanului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute si 52 de secunde.Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume si este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

·         1953Diane Abbott, prima femeie de culoare în Parlamentul Britanic
·         1953 - S-a născut Greg Ham, saxofonist, clăpar şi flautist australian (Men At Work).
·         1953 - S-a născut Robbie Shakespeare, basist şi compozitor jamaican.
·         1958: S-a nascut Shaun Cassidy, cantaret si actor american. 
·         1969Bogdan Suceavă, scriitor român
·         1972Lhasa de Sela, cântăreață americano-mexicană (d. 2010)
·         1976Francesco Totti, fotbalist italian
·         1984:  S-a nascut  cântăreaţa şi textiera franco-canadiană Avril Lavigne. A fost nominalizată de opt ori la Premiile Grammy și câștigătoare a șapte distincții Juno. Lavigne este una dintre cele mai importante personalități ale muzicii pop rock contemporane.
·         1985Ibrahim Touré, fotbalist ivorian (d. 2014)
·         1991Simona Halep, jucătoare română de tenis de câmp. Actualmente se afla  pe locul 5 mondial WTA.



Decese

·         1590: Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales. A fost cel mai scurt pontificat din istoria bisericii catolice.
·         1651Maximilian I, Elector de Bavaria (n. 1573)
·         1697Valentin Frank von Franckenstein, poet și traducător german (n. 1643)
·         1700Papa Inocențiu al XII-lea (n. 1615)
·         1760Maria Amalia de Saxonia, soția regelui Carol al III-lea al Spaniei (n. 1724)
·         1891: A încetat din viaţă scriitorul rus Ivan Aleksandrovici Goncearov, al carui personaj principal din capodopera sa, romanul “Oblomov”, a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii – “oblomovism” ; (n. 6/18 iunie 1812). Ivan Alexandrovici Goncearov (n. 18 iunie 1812 — d. 27 septembrie 1891), prozator rus cunoscut mai ales pentru romanul său, Oblomov.
·         1914A incetat din viata, la varsta de 75 de ani, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen (incoronat rege al Romaniei la data de 10 mai 1881). Dupa noul calendar, ziua mortii sale a fost 10 octombrie. A fost domnitor al Romaniei intre anii 1866-1881 si apoi rege in perioada 1881-1914, in timpul domniei sale tara proclamandu-si independenta. A preluat conducerea statului cand avea 27 de ani si a urcat pe tron dupa ce contele de Filip de Flandra a refuzat sa fie in fruntea Principatelor Unite. A ajuns in tara deghizat in om de afaceri si cu pasaport fals, iar pe 10 mai 1866 a depus juramantul de credinta fata de tara si a pus bazele dinastiei Hohenzollern. in cei 48 de ani de domnie, societatea romaneasca a cunoscut schimbari profunde atat in plan politic, cat si economico-social. Cu putin timp inaintea mortii sale, regele a facut o ultima dovada ca este roman acceptand hotararea Consilului de Coroana privitoare la declararea neutralitatii in Primul Razboi Mondial care izbucnise, desi el a dorit o participare in lupta alaturi de Germania si Austro-Ungaria. Carol I a fost urmat la tron de catre nepotul sau Ferdinand. Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și al reginei Maria a II-a. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

·         1917Edgar Degas, pictor francez (n. 1834). Edgar Germain Hilaire Degas (n. 19 iulie 1834, Paris – d. 27 septembrie 1917, Paris), pictor francez din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
·         1919 - A încetat din viaţă soprana Adelina Patti (Adela Juana Maria Patti) (n. 19 februarie 1843)
·         1940Walter Benjamin, filosof german (n. 1892)
·         1961: A decedat poeta americana Hilda Doolittle. Impreuna cu alti artisti, printre care si Ezra Pound, a ilustrat miscarea poetica a imagistilor (“Gradina marina”); a scris o biografie a poetului J. Keats; (n.10.09.1886).
·         1965Clara Bow, actriță americană (n. 1905). Clara Gordon Bow (n. 29 iulie 1905 Brooklyn , SUA— d. 27 septembrie 1965 Los Angeles), actriță americană de film.
·         1986Cliff Burton, basist al trupei Metallica (n. 1962)
·         1991: A decedat Oona O’Neill ( n. 14 mai 1925), fiica autorului dramatic Eugene O’Neil, laureat al Premiului Nobel pentru literatura (1936). A fost sotia marelui actor Charlie Chaplin, cu care a avut opt copii (Geraldine, Michael,Josephine,Eugene, Annette -Emilie,Cristopher). Decesul sau s-a datorat unui cancer la pancreas.
·         1993Nina Berberova, scriitoare rusă (n. 1901)
·         2003Donald O'Connor, actor, cântăreț, dansator american (n. 1925)

Sărbători
  • În calendarul orthodox: Sf Ier Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești; Sf Mc Calistrat și Epiharia
  • În calendarul romano-catolic: Sf. Vincențiu de Paul, preot. Sf. Vincențiu de Paul (în franceză Vincent de Paul) (n. 24 aprilie 1581 – d. 27 septembrie 1660) a fost un preot francez din cadrul Bisericii Romano-Catolice care și-a dedicat viața îngrijirii săracilor și combaterii mizeriei. Figură marcantă a reînnoirii spirituale franceze din secolul al XVII-lea, el este venerat ca sfânt în Biserica Catolică și în Biserica Anglicană. A fost canonizat în 1737. Vincențiu de Paul a fost renumit pentru compasiunea, umilința și generozitatea sa. Călugărițele „vincentine”, din congregația surorilor de caritate înființată de Vincențiu de Paul, au purtat până în anul 1964 acoperământul de cap numit cornette, caracteristic acestora.
  • Ziua Mondială a Turismului



RELIGIE ORTODOXĂ 27 Septembrie

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti; Sf Mc Calistrat și Epiharia

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti

Sfantul Antim Ivireanul s-a nascut in anul 1650. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. Dupa iesirea din robia turca, a invatat caligrafia, pictura, sculptura si limbile greaca, araba, turca.
Este adus in Tara Romaneasca in jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu. Ajunge conducatorul tipografiei de la Bucuresti in 1691.
In anul 1696, este numit egumen al Manastirii Snagov. Aici va intemeia o noua tipografie. In anul 1705, este ales episcop al Ramnicului, iar in 1708 devine mitropolit al Tarii Romanesti.
A tiparit 30 de carti in limba greaca, 22 in romana, una in slavona, 6 slavo-romane, 2 greco – arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana, in total 63 de carti. Ele au fost tiparite la Bucuresti, Snagov, Ramnic si Targoviste.
Didahiile (28 de predici rostite in cursul ahipastoririi sale la diferite sarbatori) l-au facut sa fie considerat carturarul care a vorbit cea mai frumoasa limba romana dintre carturarii epocii sale.
Acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva lui Nicolae Mavrocordat si a turcilor, a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit si a fost condamnat la exil in Muntele Sinai. Turcii care il duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul sau a fost aruncat in raul Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol.
Propunerea canonizarii mitropolitului Antim Ivireanul a fost facuta in sedintele Sfantului Sinod din 23-25 mai 1916.
Sentinta de caterisire a fost ridicata in vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, pe 8 martie 1966.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor pe 21 iunie 1992.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești - 27 septembrie



Sf Mc Calistrat și Epiharia

În aceasta luna, în ziua a douazeci si saptea, pomenirea Sfântului Mucenic Calistrat, si a celor împreuna cu dânsul 49 de sfinti mucenici.

Acesti sfinti au trait în Roma, în zilele împaratului Diocletian. Sfântul Calistrat fiind prins de Persendin Stratilatul si marturisind ca Hristos este Dumnezeu adevarat, a fost batut foarte. Dupa aceea l-au pus peste niste hârburi ascutite si l-au tras peste ele; apoi l-au bagat într-un sac si l-au aruncat în mare. Dar rupându-se sacul, a iesit sanatos. Vazând minunea, cei patruzeci si cinci de slujitori au crezut în Hristos; pe aceia batându-i Persendin i-a bagat cu Calistrat în temnita. Acolo el i-a învatat despre judecata si despre înviere si despre suflet. Dupa aceea iesind din temnita cu dânsii dimpreuna si facând rugaciune, au darâmat toti idolii; si vazând aceasta ceilalti o suta optzeci si patru de slujitori au crezut si ei, si li s-au taiat capetele tuturor.
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Epiharis.

Epiharis, mucenita lui Hristos, a trait în Roma, în zilele împaratului Diocletian, si a fost prinsa de Chesarie eparhul. Marturisind cu îndrazneala numele lui Hristos, au atârnat-o si i-au sfâsiat trupul si au chinuit-o în multe feluri. Ea si-a primit sfârsitul prin sabie, si asa si-a dat fericitul si cinstitul suflet lui Dumnezeu.
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Românesti.
Vistierie de daruri, ca un pom rasadit lânga izvoarele apelor, acest trimis al lui Dumnezeu pamântului românesc din îndepartata Ivirie (Georgia), nu a îngropat nici un talant din câti i-au fost daruiti de Dumnezeu si pe toti, ca o sluga buna si credincioasa, i-a înmultit.
Însemnându-l la botez cu numele Sfântului Apostol Andrei, parintii sai, Ioan si Maria, l-au crescut în evlavie si dreapta credinta. Ocrotit fiind de Bunul Dumnezeu în robia turceasca în care a cazut, tânarul Andrei îsi arata - de timpuriu - ascutimea mintii, deprinzând cu usurinta limbile greaca, turca, slava veche, araba, iar mai târziu si limba româna. Dupa marturiile vremii, se pare ca dupa ce a scapat din robia turceasca, a trait în preajma Patriarhiei de la Constantinopol unde a învatat arta sculpturii în lemn, pictura si broderia.
Catre anul 1690, evlaviosul voievod, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu îl aduce la Bucuresti unde, dupa ce învata mestesugul tiparului în tipografia domneasca, se muta la mânastirea Snagov unde întemeiaza o noua tipografie. A tiparit si a supravegheat cu neobosita râvna, în migaloasa îndeletnicire, scotând din tiparnitele pe care le-a îndrumat 63 de carti, din care 38 lucrate de el însusi, în dife-rite limbi: româna, greaca, araba, georgiana.
Pentru virtutile si viata sa curata, a fost ales mai întâi staret la mânastirea Snagov, apoi episcop la Râmnic si nu mult dupa aceea, mitropolit al Tarii Românesti. Cu ajutorul si harul lui Dumnezeu cel Atotputernic, cu blândete si necrutând nici o osteneala, si-a pastorit clerul, calugarii si credinciosii carora le-a ridicat noi sfinte lacasuri sau le-a preînnoit pe cele stricate de vreme. Marturie despre aceasta lucrare sta ctitoria sa, mânastirea Antim din Bucuresti, cu hramul Tuturor Sfintilor pe care, cu darurile pe care i le-a harazit Dumnezeu, a zidit-o, împodobind-o cu alese sculpturi si a înzestrat-o cu tipografie. O alta lucrare laudabila a Marelui Ierarh a fost înfiintarea de scoli pentru copiii celor saraci în care învatamântul era fara plata.
Smerit si convins fiind ca numai datorita Milostivului Dumnezeu a ajuns vas ales lucrarii dumnezeiesti, Sfântul Parinte Ierarh Antim priveghea cu osârdie si fara de lene, ziua si noaptea si în tot ceasul, pentru folosul si spasenia tuturor de obste, învatându-i si îndreptându-i pe toti cu frica lui Dumnezeu pe calea cea dreapta". Podoaba a carturarilor si dulce graitor al întelepciunii dumnezeiesti în graiul românesc, Sfântul Ierarh Antim a adapat poporul însetat de credinta prin cuvântul sau de învatatura, lasând Bisericii noastre marele tezaur literar si teologic cuprins în Didahiile si predicile sale.
Nesocotindu-i-se toate câte cu harul lui Dumnezeu a izbândit, Sf. Ierarh Antim, pe nedrept a fost departat de toata lucrarea si ordinea arhiereasca si dezbracat de harul divin si scos din catalogul arhieresc". Osândit a fost cu exilul si pus a fost sub paza necredinciosilor ostasi turci care, l-au chinuit foarte, pâna la moarte, prin taierea capului pe care apoi l-au aruncat în apele Tungiei, un afluent al râului Marita, în sudul Dunarii. Asa s-a savârsit de moarte muceniceasca Parintele si Mitropolitul Antim al Tarii Românesti, a carui pomenire ramâne înscrisa pentru vesnicie în cartea Bisericii si neamului românesc.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


ARTE 27 Septembrie


INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ ȘI BALET 27 Septembrie

Adelina Patti (Adela Juana Maria Patti), soprană






MUZICĂ 27 Septembrie

Jacques Thibaud
Alfred Cortot & Jacques Thibaud - Beethoven Violin Sonata No.9 in A Op. 47 "Kreutzer": http://youtu.be/dRn-6IisR38.
Cortot/Thibaud play Debussy Prelude "Minstrels": http://youtu.be/iQLJnpHUDkg.



Don Nix, vocalist, saxofonist, chitarist, compozitor şi producător american
Don Nix - Same Old Blues: https://youtu.be/Q7lxuVwxrOU.



Alvin Stardust (Bernard William Jewry), cântăreţ britanic
Alvin Stardust – My Coo Ca Choo (1974): https://youtu.be/XgJkXOoI--8.



Randy Bachman, chitarist, vocalist şi compozitor canadian (Bachman-Turner Overdrive).
Randy Bachman - Takin Care of Business (Bachman-Turner Overdrive) Live - NYC 2016-06-24: https://youtu.be/Mh38SqXMGE4.



Barbara Dickson, cântăreaţă şi compozitoare britanică.
BARBARA DICKSON AND ELAINE PAIGE - I KNOW HIM SO WELL (FULL VIDEO) HQ: https://youtu.be/U8n31DMrXFI.



Marvin Lee Aday – Meat Loaf
Marvin Lee Aday (Meat Loaf) – Tribute: http://youtu.be/zmyDK7Iz-i0;
Meat Loaf - I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That): http://youtu.be/9X_ViIPA-Gc;
Meat Loaf - Rock´N´Roll Dreams Come Through: http://youtu.be/j7-i43W4mqw.


Greg Ham, saxofonist, clăpar şi flautist australian (Men At Work)
Men at Work - Down Under (Last video of Colin Hay and Greg Ham together, 2009): https://youtu.be/f_lCKqrWfFc.



Robbie Shakespeare, basist şi compozitor jamaican
Sly & Robbie Boiler Room London Live Performance: https://youtu.be/yaKvXTpMn0E.


Shaun Cassidy, cantaret si actor american
Shaun Cassidy (That's Rock 'N' Roll) Grammy 1978 Live: https://youtu.be/2iPtbjeQNk4.



Lhasa de Sela
Lhasa De Sela - Where do you go: http://youtu.be/8gJZtv9rLTc;
Lhasa de Sela - What Kind Of Heart: http://youtu.be/iss9jpM4xcM;
Lhasa De Sela - El Desierto: http://youtu.be/HIJhrzAuWcw.



Avril Lavigne
Best Song Of Avril Lavigne: http://youtu.be/ggpGPXP7ars;






Cliff Burton – Metallica
Cliff Burton Solos: http://youtu.be/6O9zMnwD65Q;
Cliff Burton – Orion: http://youtu.be/4vAhiTUkkqQ;
Cliff Burton - (Anesthesia) Pulling Teeth [Live]: http://youtu.be/Y-G4PTysacI.




Donald O'Connor and Debbie Reynolds - Where did you learned to dance: http://youtu.be/_bfZs1AGCRQ;
Gene Kelly & Donald O'Connor dance medley 1959: http://youtu.be/9xkKhUj3C9M.


ÎNREGISTRĂRI NOI: 

Beethoven Piano Sonatas 'Pathétique', 'Moonlight' & 'Appasionata'




Relaxing Happy Italian Música - 1 Hour Italian Música - Cafe Música , Folk Música from Italy





Mozart - Piano Solo



Bach Triple Concerto In A Minor BWV1044 | Baroque Classical Music HD


Lisa Gerrard Greatest Hits 2018 - Best of Lisa Gerrard



WORK Jazz & Bossa Nova - Concentration Saxophone & Piano JAZZ for Work and Study



The Very Best Songs Of Scorpions, U2, Bon Jovi





POEZIE 27 Septembrie

Grigore Hagiu

Biografie
Nastere: 27 septembrie 1933, Targu Bujor
Deces: 1 februarie 1985, București

Grigore Hagiu a fost un poet roman, din generația antiproletcultista a resurecției și paradoxismului.

S-a nascut la Targu-Bujor, judetul Galati, in 27 septembrie 1933.

Dupa incheierea studiilor liceale (1952) este un timp student al Institutului de Cinematografie (1952-1953); in 1955 se inscrie la Facultatea de Filologie din Bucuresti, sectia de critica literara, sectie pe care o paraseste in 1957, cand trece la cea de limba si literatura germana din aceeasi facultate.

Debuteaza in 1950 in revista „Tanarul scriitor", iar debutul editorial se produce in 1962, in foarte cunoscuta colectie „Luceafarul" a Editurii pentru Literatura. Lucreaza in cadrul mai multor redactii: la „Drum nou", „Luceafarul", „Gazeta literara", „Romania literara". A incetat din viata in 10 februarie 1985, intr-o iarna geroasa, asfixiat cu gaz metan. Lirica de inceput a lui Grigore Hagiu nu se diferentiaza esential de cea a colegilor de generatie; este vorba de tratarea acelorasi teme, care revin obositor, iar in cazul poetului nostru pecetea conceptualizanta isi face simtita de pe acum prezenta. Aceasta pecete se va insinua progresiv, indiferent ca poetul sondeaza istoria, menirea artistului, dragostea sau alte elemente ale existentei. Uneori lirismul lui scapa de prea marea forta de atractie a conceptualizarii sau de influenta poeziei nichitiene, si atunci confesiunea, directa sau implicita, devine mai deschisa. Ultimele volume de poezii vadesc o apropiere a liricii sale de experienta expresionista.

Volume de versuri:

Autoportret in august, Bucuresti, E.P.L., 1962;
Continentele ascunse, Bucuresti, E.P.L., 1965;
Sfera ganditoare, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Poezii, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Spatiile somnului, Bucuresti, E.P.L., 1969;
Nostalgica triada, Bucuresti, E.P.L., 1970;
Poezii, Bucuresti, Editura Eminescu, 1973;
Miazanoaptea miresmelor, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1973;
Zenit de anotimpuri, Bucuresti, Editura Eminescu, 1974;
Descantece de gravitatie, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1977;
Sonete, Bucuresti, Editura Eminescu, 1978;
Fantastica padure, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1980;
Alte sonete, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1983;
Zilele varstele anii, Bucuresti, Editura Eminescu, 1985;
Poeme, Bucuresti, Editura Albatros, 1986 (editie selectiva in colectia „Cele mai frumoase poezii").

Odihna taurului a aparut in volumul Continentele ascunse, Bucuresti, E.P.L., 1965.^
ingheata pana in inima a aparut in volumul Alte sonete, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1983.

SERI ALBASTRE
seri albastre
adastati putin
pe marginea inimii noastre
cea mai lipsita de venin
la radacina ierbii
ce tineri sunt serpii
si parca-nviem
si parca murim
in astfel de seri
nu se mai poate vorbi
decat despre nemurire
preacuratelor toate
in asemenea seri de-nalta nuntire
in limpede soapta vorbi despre murire

Erai atât de frumoasă

in dupa-amiezile-acelea
cu paturi vierzui
intunecate la ferestre
langa presimtitul parc racoros
despartit de o strada pustie
incinsa de soare
erai atat de frumoasa
incat mi se facea somn
si deveneam materia greoaie si cetoasa
absorbindu-te laolalta cu teama
de a nu-ti mai putea da viata
niciodata la fel

Gândindu-te în linişte

trupul tau l-as reface
amintindu-mi
mirosul parului
cantecul gazului metan
dreptunghiul caselor vecine inluminate
delicate fantasme de arbori
azvarlindu-ne palid in geam
saruturile tale
mi-au inflorit un semn pe umar
de neuitat
vizibil
luminos
cum lasa semn insangerat vioara
pe gatul unui virtuos.


Vasile Tărâţeanu
Biografie
Poet, publicist, membru corespondent al Academiei Americano-Române de Ştiinţă şi Arte, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi din partea populaţiei raionului Herţa (n.27 septembrie 1945, satul Sinăuţii-de-Jos, raionul Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuţi.
Studii: Facultatea de litere a Universităţii din Cernăuţi, 1972. 
Din 1969 până în 1981 - redactor, corespondent special al ziarului regional ŤZorile Bucovineiť din Cernăuţi.
Din 1981 până în 1991 - redactor superior la redacţia emisiunilor în limba română a Postului de radio Kiev.
În perioada anilor 1990 - 1994 - redactor-şef fondator al ziarului ŤPlai românescť. După ce câştigă procesul declanşat de administraţia regională împotriva ziarului, părăseşte redacţia şi fondează alte publicaţii româneşti -- ziarele ŤArcaşulť şi ŤCurierul de Cernăuţiť. În 1999 fondează ziarul Ligii tineretului român din Bucovina ŤJunimeať. Este membru al redacţiei revistei ŤGlasul Bucovineiť, membru fondator al Editurii ŤAlexandru cel Bunť din Cernăuţi, redactor şef-adjunct al revistei ŤFamilia românăť care apare la Oradea. 
Membru fondator al Societăţii Pentru Cultură Românească ŤMihai Eminescuť din Cernăuţi (1989), în perioada anilor 1991-1992 deţine funcţia de Secretar al Societăţii. Din anul 2000 este Preşedinte al Fundaţiei Culturale ŤCasa Limbii Româneť din Cernăuţi, deputat în Consiliul regional Cernăuţi.
În 1988 devine membru al Uniunii Scriitorilor din (fosta) Uniunea Sovietică ,iar în 1997 - membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În 1997 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
A debutat în 1962, editorial - în 1981. 
CĂRŢI:
ŤArpele ploiiť (1981, Ujgorod); 
ŤDreptul la nelinişteť (1984, Ujgorod );
ŤLinia vieţiiť (1988, Ujgorod);
ŤTeama de înstrăinareť ( 1990, Chişinău );
ŤLitanii din Ţara de Susť (1995, Timişoara); 
Ť Litaniiť ( 1996, Iaşi )
ŤPământ în retragereť (1999, Ed. ŤAugustať,Timişoara), 
ŤŞi ne izbăveşte pre noiť (1999, Timişoara, Editura ŤHeliconť).
ŤIluzii şi lanţuriť (2001, Ed. ŤScrisul românescť, Craiova)
“Dinafară” (2003, Ed. Augusta, Timişoara)

A fost alcătuitorul culegerilor de poezie feminină ŤGhiocelť şi ŤMă uit în soareť de Dumitru Hrinciuc

COLABORĂRI: la ziare şi reviste din Ucraina, Republica Moldova şi România: Tinerimea Moldovei ,Cultura, Cultura Moldovei, Moldova, Nistru, Femeea Moldovei, Viaţa Satului, Moldova Suverană, Flacăra Basarabiei Buletinul ŤM.Eminescuť, Orizont, Cugetul, Glasul Naţiunii, Literatura şi Arta, Crai Nou, Cronica, Bucovina Literară, România pitorească Literatorul, Viaţa Românească, Steaua, Tribuna, Neamul Românesc, Ginta latină, Adevărul literar şi artistic, Curierul românesc, România liberă, Cotidianul, Revista română, Plai Românesc, Concordia, Bucovina, Molodîi Bucovîneţ, Bucovina, Lumina, Tibiscus ( Novi Sad, Iugoslavia), Свременик (Serbia), Tibiscus (Uzdin) ş.a.
A fost inclus cu poezii aparte sau cu cicluri întregi în peste 10 culegeri colective sau antologii de poezie din Ucraina, Republica Moldova şi România, precum şi în Antologia Poeziei Române ( Vid tystnadens bord ) - apărută la Editura Simposion din Stogkholm, 1998, în limba suedeză, în Antologia poeziei patriotice româneşti, în manualele şcolare din regiunea Cernăuţi şi-n multe altele. Are cicluri de versuri traduse în limbile ucraineană, sârbă, engleză, suedeză, franceză.
PREMII LITERARE:
- Premiul ŤMihai Eminescuť pentru poezie la ediţia a II-a a Festivalulului Ť Mihai Eminescuť al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Asociaţiei de prietenie şi legături culturale cu ţările lumii(România), Inspectoratului judeţean pentru cultură Suceava, Uniunii Ziariştilor din Republica Moldova şi ziarului ŤMoldova Suveranăť, 1993,
- Premiul Ť Bacoviať pentru poezie al revistei ŤAteneuť din Bacău, anul 1995
- Premiul ŤVirgil Tatomirť pentru publicistică al Societăţii Academice ŤTitu Maiorescuť, 1993, Bucureşti.
- Marele premiu al anului 1994 al Editurii ŤAdrian Păunescuť, Ziarului ŤVremeať, Revistei şi Cenaclului ŤTotuşi iubireať, Bucureşti.
- Premiul pentru activitatea poetică şi publicistică al revistei ŤPoesisť,septembrie 1994, Baia-Mare.
- Marele Premiu ŤNichita Stănescuť al Academiei Române, Inspectoratului pentru cultură al judeţului Prahova, martie 1997, Ploieşti.
n Premiul special pentru poezie al Festivalului internaţional ŤLucian Blagať, Cluj, mai 1998.
n Premiul ŤMeritul culturalť al Asociaţiei ŤAstrať
- Premiul Fundaţiei ŤEtnosť pentru valorificarea creaţiei populare, Bucureşti, 1995
n Marele premiu pentru poezie ŤSfântul Gheorgheť al Societăţii literar-artistice ŤTibiscusť la Festivalul internaţional de poezie ŤDrumuri de spiceť din Banatul sârbesc, Iugoslavia,1999, Uzdin ş.a.
n Premiul pentru poezie al Festivalului Internaţional ŤPoesisť, 2000
n Premiul pentru publicistică pentru cartea „Iluzii şi lanţuri” al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Suceava, 2001
n Premiul de Excelenţă „Nichita Stănescu” pentru „Opera Omnia” al Festivalului Internaţional de poezie „Nichita Stanescu”, Ploieşti, 2003, Preşedinte al juriului, scriitorul Dumitru Radu Popescu.
n Premiul Uniunii Scriitorilor din republica Moldova pentru poezie pe anul 2003 (Cartea de poezie “Dinafară”)

DIPLOME, MEDALII ŞI TITLURI ONORIFICE

n Diploma ŤFiu al spiritualităţii româneştiť la Forul presei române de pretutindeni, 19-24 octombrie 1999, Bucureşti;
n Diploma şi medalia pentru ataşamentul faţă de cultura românească şi de poezia lui Nichita Stănescu, oferită de Societatea culturală memorial Nichita Stănescu, Ploieşti, Consiliul judeţean Prahova, Prefectura judeţului Prahova şi Primăria Municipiului Ploieşti, 24 septembrie 1999;
n Diploma de onoare a Societăţii culturale ŤPrietenie fără frontiereť, Satu Mare România, 14 iulie 1997;
n Diploma aniversară pentru promovarea şi susţinerea idealurilor naţionale şi culturale şi sociale ale poporului român, 01,12,1998, Bucureşti a Uniunii Vatra Românească,
n Diploma şi medalia comemorativă ŤMihai Eminescuť a Fundaţiei culturale a Bucovinei, Suceava,1999
n Diploma şi Medalia comemorativă ŤMihai Eminescuť a Preşedinţiei României şi Ministerului Culturii, Botoşani, 2000
n Diploma şi Medalia comemorativă ŤMihai Eminescuť a Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni, Bucureşti, 1999 .
n Diploma şi brevetul pentru ŤTrofeul Nichita Stănescuť acordat de Societatea culturală ŤMemorial Nichita Stănescuť, Ploieşti, 2001
n Medalia jubiliară „Nichita Stanescu - 70 de ani de la naştere”
n Premiul pentru promovarea spiritualităţii româneşti al revistei Convorbiri literare, Iaşi, 2003.
n Premiul revistei „Oglinda literară” pentru promovarea valorilor româneşti în afara hotarelor României, Focşani,2003.

Bibliografie:
n Adrian Dinu Rachieru: ŤDon Quijote de la Sinăuţiť Revista ŤLiteratura şi Artať, 28 septembrie 1995
n Ştefan Mihăileanu : Vasile Tărâţeanu ŤLinia vieţiiť, ziarul ŤZorile Bucovineiť 15 iulie 1989;
n G. Muntean: Vasile Tărâţeanu: Teama de înstrăinare, Revista ŤAdevărul literar şi artisticť, 4-10 august 1991;
n Teodor Tanco: ŤBasarabia numele tău e Mariať. Ed. Virtus Romana Rediviva, Cluj-Napoca, 1992, art. ŤTeama de înstrăinareť, pag.44-46;
n Adrian Dinu Rachieru, Poeţi din Bucovina, Timişoara, Ed.Helicon,1996,
n Sriitori români din afara graniţelor ţării, Bucureşti, Fundaţia “Luceafărul”,1996;
n Mihai Cimpoi: O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia, Chişinău, Ed. Arc, 1997
n Mihai Cimpoi: ŤUn copil ingeniu al firiiť,ziarul ŤZorile Bucovineiť, 27 septembrie 1995;.
n Gheorghe Istrate: Vasile Tărâţeanu ŤLitanii din Ţara de Susť, Revista Curierul Românesc,Bucureşti, oct.1998.
n Gheorghe Tomozei: Precuvântare la cartea ŤLitanii din Ţara de Susť, Ed. Augusta Timiioara, 1995;
n Cornel Munteanu: Poetul Vasile Tărâţeanu, Revista ŤSteauať, august 1991, pag 28;
n Constantin Severin: Vasile Tărâţeanu , Ziarul ŤTinerii Revoluţieiť,15 august 1990, Suceava;
n Rodica Mureşan, ziarul ŤCrai nouť, Suceava, 1999;
n Dragoş Munteanu, ziarul ŤCotidianulť, Bucureşti, 1999
n Nicolae Cosma, Cartea alarmei poetice, Revista ŤFamilia Românăť, Anul 1, nr.3, Decembrie 1999, Oradea
n Marin Chelu, Pământ în retragere, Ziarul, Vest, marţi,2 noiembrie 1999
n Marian Barbu, Lirism de substanţă la Vasile Tărâţeanuť, Contemporanul idee europeană, 2000
n Grigore Bostan, Lora Bostan. Pagini de literatură română, Bucovina, regiunea Cernăuţi (1775-2000), Cernăuţi, Ed. Alexandru cel Bun”,2000
n Mihai Cimpoi, Înstrăinatul Vasile Tărâţeanu în “Critice”, Craiova, Fundaţia “Scrisul Românesc, 2002, vol.II.
n Tudor Nedelcea, Un scriitor-gazetar “amăgit în afacere”, prefaţă la cartea de publicistică “Iluzii şi lanţuri”,, Fundaţia Scrisul Românesc”, Craiova,2001
n Prof.univ. Mircea POPA, Vasile Tărâţeanu, Poetul Bucovinei împilate, Familia română, nr-3-4(18-19), decembrie 2003, Oradea
n Mihai Cimpoi, Poemele urcării pe Golgota, Luceafărul, nr.7 din 25 februarie, 2004, Bucureşti
n Viorel Dinescu, “În aşteptarea saltului, revista “Arcaşul”, 2003, Cernăuţi
n George Vulturescu, la rubrica Bookstand, prezentarea cărţii Vasile Târâţeanu, Dinafară, ed. Augusta,2003, în revista “Poesis, nr.150-153,satu-mare,2003
n Ion Ciocanu, Vasile Tăraţeanu – arcaş al lui Ştefan cel Mare, Literatura şi Arta, , nr.9)3053,4 martie 2004, Chişinău
n 

Date suplimentare
Părinţi: Elena Tărâţeanu
Tatăl Dumitru Tărâţeanu
Ţărani cu ştiinţă şi dragoste de carte.
Studii: elementare – 8 clase la şcoala din satul natal, Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, liceul – la Cernăuţi (şcoala medie de cultură generală nr 10 din or. Cernăuţi,)

Adresa:
58000
Ucraina, or. Cernăuţi
Str. Goethe 8 ap.6
Tel. 0038.03722.23362 domiciliu
Tel/fax – 0038.0372.552876 –Fundaţie
E-mail: ideal@cv.ukrtel.net

Fără de aripi

Îngerul meu păzitor
încă n-a învăţat să zboare
fără de aripi

cât e ziua de mare
e nevoit să alerge
din urma mea

spreseară obosit
cade frânt din picioare

astfel noaptea
trebuie să mă apăr singur
cum pot



Paradoxuri

Două veşti-
una rea,
alta bună-

Vine mutul să le spună.

Printre-atâtea alte multe
vine surdul să le-asculte.

Veste bună,
Veste rea
de la ix de nimenea.

Cin' să spună?
Cin' s-audă ?

Nu-i Hristos fără de iudă.


Ca o cătană

sunt un civil neinstruit
domn general
încurc dreapta cu stânga
şi stânga cu dreapta
fac roata împrejur şi o iau într-o parte
când mi se ordonă culcat
stau drepţi
dând onor
sincerităţii de a fi
precum sânt
jumătate încî în aer
şi jumătate-n pământ


TEATRU/FILM 27 Septembrie

Doamna Bovary 1981 Gustave Flaubert





Ce naste din pisica - Nicolae Filimon



Tanta si Costel - Ion Baiesu






GÂNDURI PESTE TIMP 27 Septembrie

Grazia Deledda - Citate












 Ivan Aleksandrovici Goncearov - Citate:



Nina Berberova - Citate:












SFATURI UTILE 27 Septembrie

Continuăm lecțiile din ciclul O MINUNE ÎN 16 ZILE – Tehnici şi exerciţii de gândire pozitivă inspirate de la Sfântul Munte

Ziua a patra
Autocontrolul expresiei feţei ca depăşire a hipnozei spontane.
„Lumea este o oglindă şi‑ţi restituie chipul pe care i‑l arăţi”, zicea un înţelept.
Dacă îi arăţi chip posomorât, îţi restituie eşecuri, dacă îi arăţi chip senin, îţi restituie seninătate şi realizare.
La ieşirea din casă, coborârea în stradă, controlează‑ţi expresia feţei.
Să nu aibă nici o urmă de față de înmormântare.
Oricâte griji şi preocupări ai între pereţii casei, pe stradă descreţeşte‑ţi fruntea şi construieşte‑ţi un chip senin, destins.
Chipul tău programează lumea cu nuanţe afective. Tu eşti un programator inconştient al lumii. Mereu funcţionează între tine şi alţii o hipnoză spontană, neştiută, dar puternică. Oamenii se sugestionează tacit prin chip, atitudine, culori, aşteptări.
Aminteşte‑ţi azi, de două ori, exerciţiul zilei; când te vei afla între oameni, să‑ţi controlezi atent seninătatea feţei. Destindere şi seninătate.
Să‑ţi spui: „Chipul meu senin îmbunătăţeşte aura corpului meu şi a celor pe lângă care trec”.
Un om îmbunătăţit are efect pozitiv, prin simpla lui prezenţă, asupra a 100 de oameni.
Pe stradă, în metrou, în tramvai, la birou, toţi vor primi de la tine, fără să ştie, un program pozitiv. Tu însuţi vei resimţi pozitiv reflexia acestui program, căci lumea este o oglindă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...