ISTORIE PE ZILE 31 Octombrie
Evenimente
· 475: Romulus Augustus e proclamat împărat al Romei. Flavius Romulus Augustus (n.cca. 463, – d. după 476), a fost ultimul imparat (475-478) al Imperiului Roman de Apus. La 31 octombrie 475, patricianul Orestes îl proclamă împărat pe fiul său, Romulus Augustulus, autoritatea împăratului limitându-se la sudul Galiei si la Italia propriu- zisa. Era poreclit ”Augustulus”, deși el a condus în mod oficial sub numele de Romulus Augustus, in latina sufixul -Ulus fiind un diminutiv si prin urmare Augustulus înseamna, “Micul Augustus”. La 28 august 476, Romulus Augustulus este îndepărtat de la tron de către Odoacru, căpetenia herulilor de neam germanic din uniunea de triburi a a gotilor. Severin de Noricum consilier al lui Odoacru, a mediat detronarea fără violență a ultimului și tânărului împărat roman al Imperiului de Apus, pentru care a reușit să obțină chiar și o pensie, iar insignele imperiale au fost trimise de la Roma la Constantinopol, fapt care mai târziu va genera dispute în privința moștenirii romane. Imperiul Roman de Apus după ce pierde majoritatea provinciilor, este desființat atunci când Odoacru, care se autoproclama magister militum (guvernator suprem), înființează un stat independent în Italia (476). Odată cu instaurarea dominației germanice în Italia, are loc sfârșitul Imperiului Roman de Apus, sfarșitul istoric al Antichitatii și începutul Epocii Medievale.
· 802: Nicefor I Genikos este ales împărat a Bizanțului. În anul 811, oastea bizantina condusa de Nichifor a invadat Bulgaria si l-a învins de două ori pe Krum, tarul bulgarilor, devastand capitala Pliska dar, în timpul retragerii, armata bizantină a intrat intr-o o ambuscadă și a fost distrusa la 26 iulie de catre bulgari. Nichifor a fost ucis în luptă si se spune că tarul bulgarilor Krum, ar fi confectionat din craniul imparatului bizantin, o cupa din care bea la ospete. Krum, Han protobulgar în perioada: 796/803 – 814. În timpul domniei, sale teritoriul Bulgariei dunărene s-a dublat, având granițele de la Dunărea mijlocie la Nipru și de la Odrin la Munții Tatra.
· 1517: Teologul Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor. Credința lui Luther l-a făcut să intre în 1517 în conflict cu Biserica Romano-Catolică. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, papa Leon al X-lea a vândut credincioșilor indulgențe. Prin vânzarea de indulgențe se oferea, în schimbul unei donații bănești, anularea suferințelor vremelnice datorate păcatului – odată iertat prin pocăință. Luther s-a declarat împotriva acestei practici. La 31 octombrie 1517 (potrivit teologului și filosofului umanist Philipp Melanchthon), Luther a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg cele 95 de teze care invocau interdicția comerțului de indulgențe. Aceste teze au circulat repede prin Germania și au cauzat o mare controversă. Papa a ordonat ca Luther să apară la Augsburg, în fața cardinalului Thomas Cajetan. Cardinalul i-a cerut să-și retracteze cele 95 de teze. Luther a replicat că și le va retrage doar dacă i se va dovedi pe baza Bibliei că el este cel care greșește. În 1521, prin bula de excomunicare emisă împotriva lui Luther, papa a cerut împăratului Carol al V-lea să dispună executarea lui Luther. Împăratul, în loc să dea curs cererii papei, a convocat o adunare pentru cercetarea lui Luther. Oficialitățile din dietă i-au cerut să-și retragă declarațiile. Luther a refuzat, iar membrii dietei l-au declarat indezirabil. Luther a reușit să scape de pedeapsă cu ajutorul prietenului său, Frederic al III-lea, principele elector al Saxoniei, care l-a ascuns în castelul „Wartburg”, aproape de orașul Eisenach. Luther a primit pseudonimul „cavalerul George”. În timpul șederii în Wartburg, Luther a început să traducă Noul Testament în limba germană. Preocuparea principală a împăratului Carol era războiul cu Franța, astfel încât în cele din urmă Luther a putut reveni la catedra din Wittenberg. Încercările de reformare a bisericii locale nu au avut succes în Europa centrală în timpul vieții sale, dar au fost continuate de discipolii săi. În 1524 o parte din țărănimea din sudul Germaniei, Austria și Elveția s-a folosit de teoria lui Luther ca pretext pentru declanșarea Războiului Țărănesc (Deutscher Bauernkrieg). În 1525 Martin Luther s-a însurat cu fosta călugăriță Katharina von Bora, arătându-se astfel adversar al celibatului impus de catolicism preoțimii. Restul vieții și l-a petrecut scriind, ținând predici și organizând reforma bisericii în Saxonia. Luther a murit la 18 februarie 1546 în orașul său natal Eisleben. Luther este cunoscut ca „părintele Reformei”. Intenția lui însă nu a fost crearea unei biserici noi, alternative, ci înnoirea Bisericii Universale.
· 1755: Giacomo Casanova reușește să fugă din Palatul Dogilor, Veneția. Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (n. 2 aprilie 1725, Veneția – d. 4 iunie 1798, Castelul Duchcov (Dux)) a fost un aventurier amoros italian, originar din Veneția, devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experientele sale, convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.
· 1864: Nevada a devenit cel de al 36-lea stat al Statelor Unite ale Americii. Nevada este un stat al Statelor Unite ale Americii care se găsește în partea central-vestică a acestora. În secolul al XIX-lea a fost mai ales cunoscut în perioada “goanei după argint”, urmând “goanei după aur” din California și, mai târziu, din Alaska, iar după cel de-al doilea război mondial a devenit cunoscut în întreaga lume pentru legalizarea extensivă și intensivă a jocurilor de noroc și a industriei aferente acestora (gaming industry).
· 1866: Premiera operetei „Viața pariziană” de Jacques Offenbach.
· 1888: Britanicul John Boyd Dunlop (1840–1921) a inventat pneul utilizat la biciclete, triciclete şi automobile.
· 1905: Au început pogromurile în masă contra evreilor din Rusia; în Kiev și Odessa pogromurile au fost organizate chiar de oficialitățile locale.
· 1918: Se semnează, la Belgrad, armistițiul dintre Puterile Aliate si Ungaria, prin care se fixează o linie arbitrară de demarcație între Ungaria și Transilvania.
· 1918: A fost constituit, la Budapesta, Consiliul Naţional Român Central. Peste câteva zile consiliul s–a mutat la Arad, schimbându–şi numele în Marele Sfat al Naţiunii din Transilvania şi Ungaria. Consiliul Național Român Central a fost un organ politic al românilor din Transilvania, care a desfășurat o dublă activitate, politică și administrativă, având funcțiile unui organism statal central. Consiliul Național Român Central se formează ca o etapă, necesară, următoare de organizare a luptei naționale a românilor din Transilvania în toamna anului 1918. Consiliul Național Român Central se formează la începutul lunii octombrie 1918 după o întâlnire la Budapesta a reprezentanților Partidul Național Român și reprezentanții mișcării social-democrate din Transilvania în care, și unii, și alții s-au pronunțat pentru o colaborare în cadrul unui consiliu comun. Înființarea consiliului are loc la Budapesta la 31 octombrie 1918, având în componență șase naționali: Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Ștefan Cicio Pop, Alexandru Vaida-Voievod, Aurel Vlad și șase socialiști Tiron Albani, Ion Flueraș, Enea Grapini, Iosif Jumanca, Iosif Renoiu și Baziliu Surdu.
· 1871 (31.X./12.XI): A fost inaugurarata in Bucureşti, Uzina de gaz aerian de la Filaret, construită sub conducerea arhitectului francez Paul Gottreau (cel care a construit şi Biblioteca Centrală Universitară, ca şi clădirea CEC-ului din Bucureşti).
· 1920: In Romania este promulgată Legea pentru înfiinţarea şcolilor româneşti de studii superioare la Paris şi Roma, cu trei secţii: cea a studiilor de istorie şi filologie, Secţia pentru continuarea studiilor universitare de specialitate, pentru acele discipline care nu se predau în România şi Secţia pentru cultivarea artelor. Stagiul era de un an, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de rezultate.Prin Decretul din 14 decembrie 1921, Nicolae Iorga a fost numit director al Şcolii Române din Paris, iar Vasile Pârvan, al Şcolii Române din Roma.
· 1933: Basoreliefurile celor patru preşedinţi ai Statelor Unite de pe muntele Rushmore au fost finalizate. Monumentul Muntele Rushmore sau Monumentul național Muntele Rushmore, deseori doar Muntele Rushmore, aflat lângă orașul Keystone, statul South Dakota Dakota de Sud, este un monument memorial (în engleză United States Presidential Memorial) care prezintă sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii prin intermediul unor sculpturi colosale, înfățișându-i pe primii președinți ai țării, George Washington (întâiul), Thomas Jefferson (al treilea), respectiv pe ulteriorii Abraham Lincoln (al șaisprezecelea) și Theodore Roosevelt (al douăzeci și șaselea). Sculpturile în granit de circa 18 m înălțime au fost executate direct pe versantul sudic al cunoscutului munte de către sculptorul Gutzon Borglum (fost elev al lui Rodin) între 4 octombrie 1927 și 31 octombrie 1941, fiind ajutat de aproximativ 400 muncitori. Legendele amerindienilor Lakota din grupa Sioux spun că făuritorii muntelui sunt „cei șase bunici” (engleză: Six Grandfathers). Întreaga zonă a monumentului se întinde pe 5,17 km² și se găsește la o altitudine de 1.745 m. Monumentul este îngrijit de Serviciul parcurilor naționale, un birou al Departamentui de Interne al Statelor Unite. Un număr de circa două milioane de turiști îl vizitează anual. Lucrarea a fost întreruptă la data de 31 octombrie 1941, la 14 de ani de la demararea lucrărilor, din cauza intrării Statelor Unite în cel de la doilea război mondial. La puțin timp după aceea, din lipsa surselor de finanțare, lucrarea a fost declarată drept finisată. Ideea unui monument fusese sugerată încă din 1923 de Doane Robinson, însă proiectul a fost aprobat de guvernul statului abia în 1925, în dorința de a atrage turiști în zonă. Proiectul prevedea sculpturi care să-i prezinte pe cei patru președinți până la talie. Practic, s-au realizat numai fețele președinților. Deși muntele era cunoscut dintotdeauna populației locale Lakota Sioux drept „Șase Bunici”, acesta a fost redenumit în 1885 după Charles E. Rushmore, un cunoscut avocat din New York. Proiectul de sculptare a Muntelui Rushmore a fost inițiat cu scopul de a crește turismul în regiunea montană a statului numită Black Hills. După discuții îndelungate și negocieri între Congres și președintele Calvin Coolidge, proiectul a primit în final aprobarea entității legislative a Statelor Unite. Sculptarea propriu-zisă a început în 1927 și s-a încheiat în 1941. În ciuda dificultății și periculozității realizării sculpturilor, nu au existat cazuri de decese, deși s-au înregistrat câteva cazuri de răniri. Fiind un monument cu adevărat spectaculos, el a apărut în diverse filme, spoturi publicitare și diverse spectacole. În cinematografie, apariția lui cea mai celebră este în secvența de final a filmului La nord, prin nord-vest al lui Alfred Hitchcock, din 1959, cu Cary Grant și Eva Marie Saint în rolurile principale.
· 1941: A fost finalizat, dupa 14 ani de munca, celebrul monument sculptat in stanca de pe Muntele Rushmore din Dakota de Sud, care ii infatiseaza pe presedintii americani George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt si Abraham Lincoln.
· 1952: Operațiunea Ivy – Explozia primei bombe cu hidrogen a Statelor Unite.
· 1954: Frontul National de Eliberare din Algeria a inceput revolta impotriva Frantei.
· 1956: Contraamiralul american G.J.Dufek a devenit primul om care a reușit să aterizeze cu un avion la Polul Sud.
· 1956: Marea Britanie si Franta au atacat Egiptul pentru a convinge autoritatile sa redeschida Canalul Suez.
· 1968: Președintele american Lyndon B. Johnson ordonă încetarea bombardamentelor în nordul Vietnamului. Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 – d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 – 1969).
· 1974: România a ratificat Pactul internaţional cu privire la drepturile Economice, Sociale şi Culturale, semnat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 16 decembrie 1966. Ultimul Raport Naţional al României a fost depus la 7.01.1993.
· 1975: Formatia britanica Queen lanseaza in Anglia cel mai renumit single al sau, Bohemian Rhapsody.
· 1984: Indira Gandhi, prim-ministru a Indiei, este asasinată de doi membri din garda sa de corp. Fiica primului prim ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru, și mamă a altuia, Rajiv Gandhi, Indira Ghandi a fost unul dintre cei mai notabili și controversați lideri politici. În ciuda numelui faimos, nu există nici o legătură de rudenie cu Mahatma Gandhi. Pe când aceasta se îndrepta spre locul unde trebuia să dea un interviu marelui actor englez Peter Ustinov care filma un documentar pentru televiziunea irlandeză, ea a trecut pe o poartă păzită de Satwant și Beant, când s-a aplecat să-i salute în tradiționalul stil indian, ei au deschis focul cu pistoale semiautomate. Ea a murit în drum spre spital, în mașina sa oficială dar a fost declarată moartă câteva ore mai târziu.
· 1991: Primele alegeri libere pentru președinție în Zambia. Zambia este situată în inima Africii Australe, fiind – exceptând, Munții Munchinga (2301 m în Mafinga Hills, altitudinea maximă din țară) în est – un spațiu al platourilor înalte (1000–1400 m), ușor vălurite și acoperite de ierburile înalte ale savanei.
· 1998: Începe criza dezarmării din Irak. Irakul a anuntat ca nu mai doreste sa coopereze cu inspectorii Natiunilor Unite insarcinati sa afle daca autoritatile detin armament nuclear
· .2003: Este descoperită Planeta pitică Eris. 136199 Eris a fost numită după zeița greacă a discordiei. A primit numele oficial pe 13 septembrie 2006 după o lungă perioadă de dezbatere, timp în care a fost cunoscută după numele de 2003 UBB313, acordat automat (însemnand că este al 7827-lea asteroid descoperit în a II-a jumătate a lunii octombrie a anului 2003). Eris a fost poreclită inițial “Xena”, după o eroină dintr-un serial TV din SUA, iar luna poreclită “Gabrielle”, după un alt personaj din același serial. Numărul 136199 se referă la poziția sa în lista planetelor minore. O planetă pitică (engleză dwarf planet) este o categorie de corpuri cerești definită într-o rezoluție a Uniunii Astronomice Internaționale pe 24 august, 2006. Pentru ca o planetă să fie denumită pitică, atunci ea trebuie să orbiteze în jurul Soarelui, să aibă o masă suficient de mică astfel încât, sub influența forței gravitaționale să devină sferică și să nu fie satelitul niciunui astru.
· 2011: Potrivit ONU, populatia lumii a ajuns la 7 miliarde de persoane. În urmă cu 2.000 de ani, la naşterea lui Iisus Hristos, erau în jur de 300 de milioane de oameni. Pragul de un miliard fusese atins în anul 1804. În ultimii 38 de ani populaţia Terrei a atins succesiv patru praguri: 4 miliarde de locuitori în 1974, 5 miliarde în 1987, 6 miliarde în 1999 şi 7 miliarde în 2011.
· 2015: Tragedia națională în Clubul Colectiv din București la concertul trupei de metalcore Goodbye to Gravity. Nici până astăzi cazul nu a fost clarificat!
Nașteri
· 1291: S-a nascut Philippe de Vitry, compozitor francez din perioada medievala, fost episcop de Meaux, autorul prezumtiv al tratatului Ars Nova Musicae, punlicat in jurul anului 1320. A decedat la data de 9 iunie 1361. Figura emblematica a Evului Mediu, de Vitry era considerat de contemporani un spirit stralucitor datorita cunostintelor sale de filosofie, matematica, poezie, retorica si muzica. Ne-au parvenit doar o parte din compozitiile si scrierile sale.
· 1345: S-a nascut Regele Ferdinand I al Portugaiei (d. 1383). Ferdinand I al Portugaliei (n. 31 octombrie 1345, Lisabona — d. 22 octombrie 1383, Lisabona), supranumit Cel Frumos sau mai rar Cel Inconstant, a fost al nouălea rege al Portugaliei, al doilea fiu, și cel mai mare care a supraviețuit, al lui Petru I al Portugaliei și a Constanței de Castilia. A urcat pe tron în 1367
· 1424: Władysław III, rege al Poloniei (d. 1444)
· 1632 - S–a născut pictorul olandez Jan van der Vermeer, unul dintre cei mai mari pictori ai secolului al XVII–lea ale cărui lucrări, reprezentând cel mai adesea scene de interior, se disting prin claritatea culorilor şi prin esenţializarea compoziţiei (m.15.12.1675).
· 1692: Anne Claude de Caylus, arheolog și anticar francez (d. 1765)
· 1705: S-a nascut Papa Clement al XIV-lea (d. 1774). Papa Clement al XIV-lea (Gian Vincenzo Antonio Ganganelli), papă al Romei care s-a născut la 31 octombrie 1705 și a decedat la 22 septembrie 1774.
· 1795: S-a născut poetul romantic John Keats: “La Belle Dame sans Merci”, “Ode to a Nichtingale”, “To Autumn”; (m. 23 februarie 1821). John Keats (n. 31 octombrie 1795, Londra – d. 23 februarie 1821, Roma), poet englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley.
· 1818: S-a nascut la Focșani pictorul Gheorghe Tattarescu, întemeietor alãturi de Theodor Aman al învatamântului artistic românesc (d. 24 octombrie 1894, București). A fost un pictor român clasic, „cel mai tipic academist”, un pionier al neoclasicismului în pictura românească. A pictat in 1844 alaturi de unchiul sau, Nicolae Teodorescu zugrav de biserici, mănăstirea Rătești.Studiaza pictura la Școala de zugravi din Buzău, fondată de unchiul său.
Cu ajutorul episcopului Buzăului, Chesarie, a obținut o bursă de studii la Academia di San Luca din Roma. A participat la revoluția de la 1848. A pictat portretele revoluționarilor Gheorghe Magheru, Ștefan Golescu aflați în exil, iar în 1851 pictează cunoscutul portret al lui Nicolae Bălcescu. Împreună cu Theodor Aman a înființat, în 1864, Școala de Arte Frumoase din București, unde a desfășurat o bogată activitate ca profesor de pictură, fiind mai apoi și directorul ei în anii 1891–1892. În 1865 a scris lucrarea „Percepte și studii folositoare asupra proporțiunilor corpului uman și desene după cei mai celebri pictori”.
Cu ajutorul episcopului Buzăului, Chesarie, a obținut o bursă de studii la Academia di San Luca din Roma. A participat la revoluția de la 1848. A pictat portretele revoluționarilor Gheorghe Magheru, Ștefan Golescu aflați în exil, iar în 1851 pictează cunoscutul portret al lui Nicolae Bălcescu. Împreună cu Theodor Aman a înființat, în 1864, Școala de Arte Frumoase din București, unde a desfășurat o bogată activitate ca profesor de pictură, fiind mai apoi și directorul ei în anii 1891–1892. În 1865 a scris lucrarea „Percepte și studii folositoare asupra proporțiunilor corpului uman și desene după cei mai celebri pictori”.
· 1823: S-a născut n. 15 februarie 1823, Gârcina, județul Neamț Melchisedec (Mihail) Ştefănescu, episcop şi istoric, unionist convins, care a luptat pentru unirea Moldovei şi Ţării Româneşti şi pentru consolidarea acesteia. A iniţiat, împreună cu Mihail Kogălniceanu, Legea secularizării averilor mănăstireşti. A fost editor de izvoare istorice si membru titular al Societăţii Academice Române din 1876, vicepreşedinte al Academiei Române între anii 1882 – 1885; (m. 1892).
· 1833 - S-a născut compozitorul rus Alexandr Porfirievici Borodin (m.27.02.1887).
· 1835: S-a nascut chimistul german Adolf von Baeyer laureat al Premiul Nobel pentru Chimie pe 1905; (d. 1917). Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (n. 31 octombrie 1835; d. 20 august 1917) chimist german, profesor universitar la München, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1905.
· 1846 - S–a născut prozatorul italian Edmondo de Amicis (“Cuore”, “Romanul unui învăţător”) (m.11.03.1908).
· 1857: S-a nascut medicul si scriitorul suedez Axel Munthe, autorul cunoscutei ” Cartea de la San Michelle”;(d. 1949). Axel Martin Fredrik Munthe (n. 31 octombrie 1857, Oskarshamn, Suedia – d. 11 februarie 1949, Stockholm, Suedia), medic, psihiatru și scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al Cărții de la San Michele (1929), o povestire autobiografică romanțată a vieții și a activității sale.
· 1881: S-a născut Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu: “Istoria literaturii române contemporane”, “De peste prag”, “Lulu”, “Nuvele florentine”,„Gr. Alexandrescu”, „Titu Maiorescu si posteritatea lui critica”, “Mite”, “Balauca”, „Aripa mortii”, „Viata dubla”); (d. 16.07.1943). Eugen Lovinescu (n. 31 octombrie 1881, Fălticeni – d. 16 iulie 1943, București), critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român.
· 1887 - S-a născut Chiang Kai-Shek (Jiang Jieshi), om politic chinez, preşedinte al guvernului naţionalist din Nanjing (1928-1949). Ca şef al Gomindanului - Kuomintang (formaţiune politică naţionalistă, primul partid politic chinez, după model occidental, fondat în 1921), a contribuit la unificarea Chinei (m.05.04.1975).
· 1908: S-a născut in localitatea Dobridor, judetul Dolj, poetul si ziaristul Ilariu Dobridor (pseudonimul lui Constantin Iliescu Cioroianu); (m. 1968). Activitatea publicistică şi-o începe încă din vremea studenţiei (debutează în revista Ramuri, în 1928; debutul editorial şi-l va face tot la Craiova, în 1934, cu volumul Versuri). Face gazetărie la Dreptatea (principalul organ de presă al ţărăniştilor, puternic ideologizat şi prea puţin cultural), Ţărănismul, Curentul, Presa, iar o vreme funcţionează ca profesor la Rîmnicu Vîlcea. Colaborează la Gândirea (fiind, în multe privinţe, un reprezentant tipic al tradiţionalismului gândirist), Viaţa românească, Bilete de papagal, Gând românesc etc. Volumul Decăderea dogmelor. I. Cum au dizolvat evreii cultura europeanărămîne, fără îndoială, principala scriere teoretică a autorului (şi, de altfel, singura reeditată recent). A fost arestat în 1954, la Rîmnicu Vîlcea, unde ducea o existenţă marginală, şi închis mai întîi în penitenciarul de la Craiova, apoi (via Rahova) la Jilava şi la Aiud. Cei zece ani de temniţă grea l-au măcinat fizic şi sufleteşte. Ieşit în 1964 (cînd s-au lichidat închisorile politice), crucea libertăţii s-a dovedit încă şi mai grea decît cea a închisorii. Soţia l-a renegat, cum li s-a mai întîmplat şi altora din aceeaşi categorie (sînt „micile” tragedii personale de care istoria nu se sinchiseşte şi pe care numai Dumnezeu le ştie în toată sfîşietoarea lor realitate). Decepţiile şi marginalizarea socială l-au împins spre singurătate şi alcoolism. Ajutat de Mihai Ralea (paradoxală prietenie!), a reuşit să obţină o slujbă modestă. A mai şi scris cate ceva, dar fără vlaga şi entuziasmul de odinioară (se păstrează manuscrise ce ar merita să fie cercetate mai îndeaproape). Locuia singur, într-o mansardă, pe strada Roma din Bucureşti, primind ajutor din partea surorii sale Elena, care i-a fost fiinţa cea mai apropiată a ultimilor ani. Putea fi adesea văzut în restaurantul „Feldioara” (mai mult o cîrciumă de cartier), unde, aproape regulat, după cîteva pahare, le ţinea consumatorilor fulminante discursuri anticomuniste. Urmărit îndeaproape de Securitate, aceasta i-a închis gura mult prea slobodă, pe la începutul lui 1968, maltratîndu-l în mansarda sa din strada Romei şi încuindu-l apoi înăuntru cu lacătul. Alarmată că de o săptămînă nu mai avea nici un semn de la el, sora sa s-a dus să-l caute; a spart uşa cu ajutorul vecinilor şi l-a găsit mort, desfigurat în bătaie. A fost îngropat în cavoul familiei din cimitirul de lîngă piaţa „Leontin Sălăjan”. Probabil că nimeni n-ar fi crezut atunci că numele lui avea să se mai reîntoarcă vreodată în sfera publică; regimul comunist părea de nezdruncinat, iar scrierile poetului dobridorean ţineau de mirajul altei lumi, peste care prinsese deja să se aştearnă uitarea, atunci cînd nu se aşternuse oprobriul „proletar”…
· 1910: S-a născut la Campina, pictoriţa Coca (Elena-Venera-Ecaterina) Meţianu; (m. 2014). Familia o îndreaptă către avocatură, pe care o face de dragul părinților dar nu o va profesa niciodată. Urmează deci facultatea de drept, litere și filosofie, dar se simte atrasă de artă. În toamna anului 1935 se întoarce de la Paris și da examen la Academia de arte frumoase din București , între 1935 – 1940, la clasa profesorului Camil Ressu. La modelaj l-a avut ca profesor pe sculptorul Oscar Han. Este autoarea unor remarcabile peisaje, nuduri, portrete, despre care Theodor Pallady a declarat că este o “artistă”, mai mult decât o simplă pictoriţă. Lucrările sale se află în muzee şi colecţii particulare din România, SUA, Germania, Israel, Japonia, Grecia, Franţa, Belgia, Canada.
· 1912: S-a nascut Dale Evans, actrita si cantareata.
· 1920: S-a născut Henri Wald, filosof şi eseist român, autor al unor importante studii şi lucrări de logică, teoria cunoaşterii şi semantică; (m. 2002)
· 1920: S-a nascut artistul fotograf german Helmut Newton , unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi din lume; (d.23.01.2004). Helmut Newton, numele la naștere Helmut Neustädter (n. 31 octombrie 1920, Berlin, Germania – d. 23 ianuarie 2004, West Hollywood, California, SUA) a fost un fotograf de modă germano-australian care a devenit faimos mai ales datorită fotografiilor sale a nudurile feminine.
· 1922: S-a nascut Barbara Bel Geddes, actrita americana, cunoscuta mai ales pentru rolul Miss Ellie din serialul “Dallas”.
· 1922 - S–a născut prinţul Samdech Preah Norodom Sianuk, regele Cambodgiei în perioada 1941–1955, iar după 1993 – preşedinte. Norodom Sihanouk (31 octombrie 1922 – 15 octombrie 2012), rege al Cambodgiei din 1941 până în 1955 și din nou din 1993 până în 2004. A fost conducător efectiv al Cambodgiei din 1953 până în 1970. După cea de-a doua abdicare în 2004, a fost cunoscut drept Regele-Tată al Cambodgiei (Preahmâhaviraksat), o poziție în care a păstrat multe dintre responsabilitățile sale anterioare, ca monarh constituțional.
· 1923 - S–a născut actriţa greacă Mélina Mercouri (“Legea”, “Niciodată duminica”).
· 1926: S-a născut in satul Scobinți, județul Iași, pictorul şi graficianul Dan Hatmanu. În 1945 s-a înscris la Institutul de arte din Iași, unde a avut ca profesori pe Corneliu Baba și Ion Irimescu, și l-a absolvit în 1950, dupa care a dat un concurs în urma căruia a primit bursa Nicolae Grigorescu a Academiei Române, care consta într-un an de studii la Leningrad și un an la Paris. Astfel, a urmat cursuri de perfecționare la Academia Repin din Leningrad (1962-1963) și la Academia liberă din Paris, de unde a continuat la Institutul internațional de studii pedagogice din Sèvres (1964-1965). Lucrări ale sale se găsesc în muzee din România: Muzeul Municipal din Huși, Muzeul de Artă din Iași, Muzeul de Artă din Piatra Neamț, Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea , dar și în muzee și colecții particulare din străinătate: Rio de Janeiro, Valletta, Poitiers, Ciudad de Mexico, Praga, Franța, Italia, Israel, Grecia, Germania. Unul dintre cele mai controversate tablouri ale sale, a fost cel în care cuplul Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu ciocnește un pahar cu vin roșu cu domnitorul Ștefan cel Mare, care scoate din tablou o mână în care ține un pahar.
· 1929: S-a nascut popularul actor de cinema italian si fost inotator olimpic, cunoscut intepret al Comisarului Piedone, Bud Spencer. Carlo Pedersoli, mai cunoscut sub numele Bud Spencer (n. 31 octombrie 1929 în Napoli), este un actor și fost înotător olimpic italian, care s-a făcut remarcat în așa-numitele „western spaghetti” italiene. În România este foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone.
· 1929 - S-a născut Victor Sandoval, poet mexican („Aire libre”, „Hombre de soledad”).
· 1930: S-a nascut Michael Collins, astronaut american.
· 1934 - S–a născut artista lirică Elena Patrichi.
· 1934 - S-a născut Ray Smith, cântăreţ, chitarist şi pianist american.
· 1936: S-a nascut Siminică (Simion Avram), celebru comic al circului românesc. Siminică (31 octombrie 1936, București), artist și acrobat român. Considerat cel mai celebru comic al Circului românesc. Pe numele său real Simion Avram, „Siminică” s-a născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ. Bunicul său era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini”, tatăl său cînta la trombon și realiza pasaje comice iar mama sa era „amazoană” și, în timpul liber, vînzătoare la case de bilete.
· 1937: S-a nascut Tom Paxton, cantaret de muzica folk.
· 1944 - S-a născut Kinky Friedman, cântăreţ şi compozitor country american.
· 1945 - S–a născut prozatorul şi dramaturgul Mircea Ionescu, stabilit în SUA („Asasinul acordă interviuri”, „Întâlniri care se uită greu”).
· 1947 - S–a născut actriţa americană Deidre Hall, interpreta principală a serialului “Zile din viaţa noastră”.
· 1950: S-a nascut John Candy, comediant si actor canadian, pe numele adevarat John Franklin Candy. A urmat cursuri de teatru in timpul scolii si pina sa devina actor a avut joburi marunte. Dupa ce a aparut in diverse programe televizate si filme cu buget mic de productie canadiana, i s-a oferit sansa sa devina membru al unei trupe de comedie celebra in tara natala. In 1977, Candy a devenit o mica vedeta, cistigind chiar doua premii Emmy pentru scenariile scrise la show-ul televizat pe care il prezenta cu trupa sa. In 1984, a devenit star de cinema cind regizorul Ron Howard l-a distribuit in “Splash”, unde a aparut alaturi de Daryl Hannah si Tom Hanks. A jucat in peste 40 de comedii, dar s-a implicat si in sustinerea sportului, fiind coproprietar al unei echipe de fotbal din Toronto. Impreuna cu actorii Dan Aykroyd si Jim Belushi a deschis un local cu numele “House of Blues”. In 4 martie 1994 a suferit un atac de cord in timp ce dormea.
· 1950 - S-a născut Moon (John) Martin, vocalist, chitarist şi compozitor american (Southwind).
· 1952 - S-a născut Bernard Edwards, basist, compozitor şi producător american (Chic).
· 1953 - S-a născut Tony Brock, baterist britanic (Babys).
· 1953 - S-a născut Johnny Clegg, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Juluka, Johnny Clegg & Savuka).
· 1956 - S-a născut Tony Bowers, basist britanic (Simply Red).
· 1961 - S-a născut Larry Mullen, baterist britanic (U2).
· 1961: S-a nascut Bogdan Chireac, redactor şi editorialist politic (Premiul „Pamfil Şeicaru” pentru jurnalism – 2000).
· 1961: S-a nascut Larry Mullen, baterist irlandez, membru in trupa U2.
· 1961: Kate Campbell
· 1963: S-a nascut Dunga, fotbalist brazilian.
· 1963 - S-a născut Johnny Marr, chitarist şi compozitor britanis (The Smiths, Talking Head, Electronic).
· 1965 - S-a născut Annabella Lwin (Myant Mayant Aye), vocalistă britanică (Bow Wow Wow).
· 1966 - S-a născut King Ad-Rock (Adam Horovitz), vocalist şi compozitor american (Beastie Boys).
· 1967: Vanilla Ice, rapper, producător și actor american
· 1968 - S-a născut Alistair McErlaine, chitarist şi compozitor britanic (Texas).
· 1970: Malin Linn Berggren
· 1976: Piper Perabo, actriță și producătoare americană
· 1977: Séverine Ferrer, cântăreață franceză
Decese
· 1517: A decedat pictorul italian Fra Bartolommeo ; (n. 28 martie 1472). Fra Bartolomeo (cunoscut și ca Fra Bartolomeo di Pagholo sau Baccio della Porta) (n. 28 martie 1472 – d. 6 octombrie 1517), pictor renascentist italian pe teme religioase.
· 1828: A murit Constantin Caracaş, medic, tipograf şi editor. Este unul dintre fondatorii spitalului „Filantropia” din Bucureşti; tot aici a înfiinţat şi prima tipografie laică din Ţara Românească, în 1817; (n. 1773, la Viena). A contribuit la organizarea ştiinţifică a medicinei româneşti şi a introdus vaccinarea antivariolică în Muntenia.
· 1918: A decedat Egon Schiele, pictor expresionist austriac, unul dintre fondatorii “Neuekunstgruppe”; (n. 1890). Egon Schiele (n. 12 iunie 1890, Tulln (Austria) – d. 31 octombrie 1918, Viena), pictor austriac. Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanți reprezentanți ai artei vieneze moderne.
· 1926: Celebrul magician Harry Houdini a incetat din viata in urma unei peritonite. Considerat unul dintre cei mai mari magicieni ai secolului XX, Houdini a murit, la varsta de 52 de ani, in spitalul din Detroit dupa 12 zile de spitalizare. Cu doua saptamini inainte, el a sustinut o demonstratie in fata catorva studenti. Unul dintre spectatori l-a lovit puternic de doua ori in stomac pentru a-i testa forta fizica, insa din cauza ca a fost luat prin suprindere magicianul a suferit o ruptura de apendice. A fost operat de urgenta, insa medicii nu au reusit sa il salveze si astfel s-a stins din viata o adevarata legenda. Houdini, pe numele adevarat Erik Weisz, s-a nascut in Budapesta fiind fiul unui rabin. Cat era copil, familia sa a emigrat in SUA si in acea perioada si-a descoperit extraordinara abilitate de a se contorsiona. A invatat diverse trucuri si a deprins tehnica de a scapa din lanturi si chingi. La 9 ani s-a alaturat unui circ si a inceput sa sustina spectacole prin tara, facand senzatie printre spectatori. La 18 ani demonstratiile lui taiau rasuflarea oricui, Houdini socand audienta cu numarul care presupunea legarea de maini si de picioare si aruncarea intr-un rezorvor cu apa din care trebuia sa evadeze. In ultima perioada a vietii, magicianul a pornit o campanie impotriva sarlatanilor care pretindeau ca detin puteri supranaturale, dar care foloseau diverse trucuri pentru a insela audienta.
· 1953 - A murit Petre Dulfu, autor de basme în versuri (“Păcală”, “Ion Săracu” ) (n.10.03.1856).
· 1960 - A murit filosoful Mircea Florian, membru titular post-mortem al Academiei Române (“Metafizică şi artă”, “Cunoaştere şi existenţă”, “Recesivitatea ca structură a lumii”) (n.01.04.1888).
· 1972: A decedat la Cluj, Onisifor Ghibu, pedagog, memorialist si om politic patriot roman, uptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918. Onisifor Ghibu (n. 31 mai 1883, Săliște, comitatul Sibiu – d. 31 octombrie 1972, Cluj) profesor român de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918.
· 1984: A murit premierul indian Indira Gandhi; in 1983, a fost aleasa preşedinte al Mişcării Ţărilor Nealiniate. A fost asasinată de către fanatici adepţi ai cultului sikh; (n. 19 noiembrie 1917). Indira Priyadarshini Gandhi (n. 19 noiembrie 1917 – d. 31 octombrie 1984), prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.
· 1993: A încetat din viaţă regizorul italian Federico Fellini, unul dintre titanii cinematografiei mondiale: “Casanova”, “La Dolce Vita”, “Ginger şi Fred”,„La Strada”, „Noptile Cabiriei”, „Amarcord”; (n. 20.01.1920). Federico Fellini (n. 20 ianuarie 1920 la Rimini, Italia – d. 31 octombrie 1993 la Roma), reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internaționale, între care și premiul Oscar (pe care l-a câștigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific).
· 1993: S-a stins din viata, la varsta de 23 de ani, actorul american River Phoenix.
· 1996 - A murit celebrul regizor francez Marcel Carné („Copiii paradisului”, „Noaptea amintirilor”, „Asasinii ordinii”) (n.18.08.1909).
· 2001 - A murit schioara franceză Regine Cavagnoud, campioana mondială la Super–G.
· 2002: A decedat actorul italian Raf Vallone. In 1961 a primit Premiul Oscar pentru rolul interpretat în filmul „Vedere de pe pod”, regizat de Sidney Lumet; (n.17.02.1916).
· 2006: A murit Dan Beizadea, instrumentist, dirijor şi compozitor de muzică uşoară; (n. 1933).
· 2008: A decedat John Daly, producătorul britanic filmului “Terminator”, recompensat cu premiul Oscar pentru lungmetrajele “Plutonul” (1987) şi “Ultimul Împărat”; (1988). Daly a produs numeroase lungmetraje de succes şi a câştigat 13 premii Oscar, la categoria “cel mai bun film”, din 21 de nominalizări, precum şi numeroase premii Globul de Aur; (n. 16 iulie 1937).
Sărbători
· Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sf Mc Epimah (calendarul ortodox)
· Ziua Reformei (calendarul luteran). Ziua Reformei este o sărbătoare religioasă a zilei de 31 Octombrie în amintirea Reformei, sărbătoare ținută în mod particular de Lutherani și de cîteva comunități de Biserici Reformate. Este o sărbătoare națională în Slovenia (de vreme ce Reforma a contribuit profund la dezvoltarea ei culturală, deși slovenii sînt în principal romano-catolici) și în următoarele state germane: Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Saxonia, Saxonia-Anhalt și Thuringia. Din 2008, este și sărbătoare națională în Chile.
· Halloween (sărbătoare de import!). În fiecare an, seara de 31 octombrie este a vrajitoarelor. Copii, mascati în personaje „horror”, colinda pe la casele oamenilor, iar acestia îi rasplatesc cu bomboane, covrigi sau nuci pentru a alunga spiritele rele ale fantomelor. Adultii se întâlnesc în diverse localuri sau cluburi, care, pentru o noapte, se transforma în spatii ale magiei, în care personaje precum Frankenstein. Aceasta sărbătoare a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei , zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalla , sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samahain , scris inițial Samuin”care in irlandeza veche înseamnă „sfârșitul verii”. Este o sărbătoare, preluată de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se însecolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din America. Halloween provine din limba engleza de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfintilor, sărbătoare cu care a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic si protestant, pentru ca în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri. În ultimii ani, din cauza unei promovări agresive prin intermediul filmelor și a televiziunii, sărbătoarea de import a ajuns și în România, fiind impusă indirect în școli și grădinițe prin organizarea de serbări tematice. Deasemenea această zi are și un puternic caracter comercial, produsele specifice acestei sărbători fiind promovate în marile magazine și în mediul online Biserica Ortodoxa Romana este critica fata de noua ”tradiție” a costumării celor mici în personaje demonice, aratand că Halloween-ul “este de natură de a mutila sufletele copiilor”.”Ce poate fi bun în a te deghiza în vârcolac, în vrăjitoare, în vampir?si de ce unii se pictează cu cruce invers, se intreaba reprezentantii Bisericii ?”.
· Ziua Internațională a Mării Negre. Marea Neagră este întinderea de ape din bazinul geomorfologic denumit pontic, unul din bazinele complexului tectonic tethysian, el însuși parte a orogenezei alpino-himalayene, din care fac parte și munții care o mărginesc la nord (în Crimeea), la nord-est (Caucazul) și la sud (lanțurile pontice). Este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Prin Strâmtoarea Cherci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele de Marea Egee și deci de Marea Mediterană. Marea Neagră este, din punct de vedere hidrologic, un rest al Mării Sarmatice și prezintă o serie de aspecte unice în lume : ape salmastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru față de 34-37 în alte mări și oceane), stratificare între apele de suprafață oxigenate și cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism), limane la gurile fluviale, floră și faună cu multe specii-relicve. În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit fiind între 7 și 12 la mie. Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 423.488 km². Cel mai adânc punct se află la 2211 m sub nivelul mării în apropierea de Ialta. Mareele sunt în general de mică amplitudine (circa 12 cm).
· 31 octombrie - Ziua nationala a Republicii Kirghizia
· 31 octombrie - Ziua Arhivelor Naţionale. Institutia de stat a Arhivelor Nationale a luat fiinta la 1 mai 1831 ca structura a Departamentului din Launtru (azi M.A.I.) la Bucuresti – Arhiva Statului din Ţara Româneasca, iar la 1 ianuarie se constituie la Iasi – Arhiva Sta 757f57h tului din Moldova ca structura a Logofetiei Direptatii (azi, Ministerul Justitiei). La 31 octombrie 1864 intra în vigoare primul Regulament modern de organizare a Arhivelor, Arhiva Statului din Bucuresti devenind Directie Generala, având în subordine si arhivele iesene, director general fiind ilustrul carturar Cezar Boliac. Data de mai sus devine ZIUA ARHIVELOR NAŢIONALE. Dupa Marea Unire de la 1918, odata cu nasterea statului national unitar roman, în ansamblul masurilor de unificare administrativa, urmare a unirii cu România a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei, în 1925 apare Legea pentru organizarea Arhivelor Statului. Rostul institutiei Arhivelor a fost si este acela de a pastra, conserva si valorifica tezaurul arhivistic, memoria unui popor, caci „un act, oricare ar fi cuprinsul sau vechimea lui, are o dubla valoare: de a servi ca act de proprietate si de a deveni un act istoric sau literar pentru posteritate” (Bogdan Petriceicu Hasdeu -director general al Arhivelor Statului între 1876-1900). Până la începutul secolului al XVIII-lea, arhivele din Țările Române erau păstrate de către Cancelaria domnească, autoritățile ecleziastice și de către demnitarii de diferite ranguri în cadrul ierarhiei boierești. Cele mai vechi locuri de conservare a documentelor erau mănăstirile, care, fiind locuri considerate ca sigure, păstrau și documente laice. Spre exemplu, se știe că în 1775 Mitropolia Bucureștilor avea în păstrare o arhivă generală ce cuprindea documente private de tipul hotărniciilor. Arhivele din Țara Românească au luat ființă la 1 mai 1831, iar cele din Moldova la 1 ianuarie 1832, în condițiile în care primele legi administrative moderne, Regulamentul Organic, au intrat în vigoare. În ce privește teritoriul Transilvaniei, autoritățile ungare și-au păstrat arhivele până în momentul în care Regatul maghiar a fost desființat ca urmare a bătăliei de la Mohacs din 1526. După ce Transilvania a intrat în componența Imperiului habsburgic la 1688, metodele de conservare a documentelor s-au îmbunătățit. Atunci când Arhivele de Stat Maghiare au luat ființă în 1875, multe dintre vechile arhive transilvănene au fost mutate la Budapesta. Astfel, la finele secolului al XIX-lea, documentele referitoare la Transilvania, ca și cele din Banat și Bucovina, erau deja concentrate la arhivele statale de la Budapesta (Országos Lévéltár) și Viena (Haus-, Hof- und Staatsarchiv). După primul război mondial, statul român și-a extins substanțial teritoriul și Arhive ale Statului au luat ființă în 3 dintre provinciile noi ale României: la Cluj în 1920 pentru Transilvania, la Cernăuți în 1924 pentru Bucovina și la Chișinău în 1925 pentru Basarabia. În 1925, o nouă lege referitoare la Arhivele Statului a intrat în vigoare; instituția intra în subordinea Ministerului Educației Publice. Constantin Moisil a fost director al instituției între 1923 și 1938, fiind urmat de Aurelian Sacerdoțeanu între 1938 și 1953. În 1951, în timpul perioadei comuniste, Direcția Arhivelor Statului a trecut sub controlul Ministerului Afacerilor Interne și modelul sovietic de organizare a fost adoptat. O nouă lege a Arhivelor a intrat în vigoare în 1996.
· 31 octombrie – Ziua Internationala de economisire
· Sfantul Urban (calendar romano-catolic)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu