vineri, 2 noiembrie 2018


MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
LUNI 5 NOIEMBRIE 2018

Bună dimineața, prieteni!
La început de săptămână vă urez să vă meargă bine!
Să-i mulțumim Domnului pentru tot ce ne-a dat și să-L rugăm să aibă grijă de noi și de familiile noastre! Doamne miluiește!


ISTORIE PE ZILE 5 Noiembrie
Evenimente
·         1138: Ly Anh Tong  este întronat  împărat al Vietnamului, la vârsta de doi ani, începând  o domnie care a durat 37 de ani.
·         1499: In Bretania se publica  un  dicţionar Breton-francez-latin, Catholicon, scris în 1464  de către Jehan Lagadeuc. Acesta este primul dicţionar breton,  şi in acelasi timp primul dicţionar francez.
·         1556:  Bayram Khan iese învingător din cea de-a doua bătălie de la Panipat și restabilește puterea mogulilor în India.
·         1605: In Anglia este dejucat  Complotul Prafului de Pușcă, după ce  complotistul Guy Fawkes a fost surprins  în subsolul Palatului Westminster din Londra, în timp ce încerca să plaseze explozibili sub sala unde avea să se țină intrunirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele  Iacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului.
·         1720: Tratatul de pace de la Constantinopol ("Pace Veșnică") între Rusia șiImperiul Otoman; confirmarea tratatului încheiat la Adrianopol la 13 iunie1713.
·         1757: Războiul sapte ani: Regele Prusiei, Frederic cel Mare, învinge armatele aliate ale Franţei şi Sfântul Imperiu Roman de la Bătălia de la Roßbach.
·         1784 - Ţăranii răsculaţi aflaţi sub conducerea lui Horea şi Cloşca ocupă Câmpenii, apoi Abrudul şi întreg Zarandul
·         1831: Conducatorul sclavilor  americani rasculati, Nat Turner, este judecat  şi condamnat la moarte în Virginia. Nathaniel “Nat” Turner (2 octombrie 1800-11.11.1831) a fost un sclav american, care a condus o răscoală  a sclavilor din Southampton County, Virginia, pe 21 august 1831, care s-a soldat cu moartea  a 60 de albi  şi cel puţin 100 de morti in randurile negrilor,  cel mai mare număr de  morti  inregistrati  într-o singură răscoală înainte de Războiul Civil american în sudul Statelor Unite . Turner a fost condamnat  la moarte, şi spânzurat  pe 11 noiembrie. Corpul lui a fost decapitat si taiat in bucati. Ulterior au fost executati  56 negri acuzati de a fi participat la  rebeliunea condusa de  sclavul Turner. De asemenea, două sute de negri, de asemenea, au linsati  de către miliţiile albilor. In Virginia şi alte state din sudul Statelor Unite , legiuitorii  au adoptat noi legi care interziceau  educaţia  sclavilor, limitau drepturile acestora  de întrunire şi a alte drepturi civile.
·         1838: Federatia Statelor Unite ale Americii Centrale a inceput sa se dezintegreze dupa ce Hondurasul a decis sa paraseasca organizatia.
·         1889: În România se formează un guvern conservator în frunte cu George Manu. Gheorghe Manu (n. 26 iulie 1833  –  d. 16 mai 1911) general și om de stat român. După studii militare în Prusia, a devenit sublocotenent în armata prusiană (1853). Întors în țară (1858), a fost însărcinat cu organizarea artileriei române. Cu gradul de colonel, a fost ministru de război în guvernele  Dimitrie Ghica si  Manolache Costache Epureanu  (1869-1870). A fost primar al Bucurestiului (1874-1877). Cu gradul de general, s-a distins în Razboiul de Independenta al Romaniei, fiind primul român decorat cu  distinctia Virtutea Militara  (1877). Era poreclit “Curcanul“, pentru că fusese comandantul unui regiment de dorobanţi (curcani), în timpul războiului de independenţă şi pentru firea sa ţanţoşă şi mândră, deşi era un om bun şi drept. A fost inspector al artileriei până în 1888, ministru de război (1888-1889), apoi  prim ministru (1889-1891) și președinte al Camerei Deputaților (1891-1895).
·         1895: George B. Selden a obtinut primul patent pentru un automobil din SUA.
·         1905 - Adunarea de la Lugoj a celor 20.000 de români bănăţeni şi ardeleni a adoptat o serie de hotărâri în problema recunoaşterii naţionalităţii române
·         1912Woodrow Wilson este ales președinte al Statelor Unite.
·         1913: Regele Otto al Bavariei este detronat de vărul său, Prințul Regent Ludwig, care își asumă titlul de Ludwig al III-lea.
·         1914Franța și Marea Britanie declară război Turciei.
·         1914: Marea Britanie a anexat Ciprul si impreuna cu Franta au declarat razboi Imperiului Otoman.
·         1916: Imparatii Germaniei şi Austro-Ungariei decid formarea unui Regat al Poloniei pe teritoriile cucerite de la Rusia. Regatul Poloniei  a fost un stat marionetă propus  după ce împăratul german s-a  întâlnit cu o delegaţie poloneză condusă de Brudziński Józef, detaliile finale fiind stabilitede  Guvernatorul german von Beseler a emis  la Varşovia  in 5 noiembrie un document, în care se  declara constituirea  unui  stat polonez, fără a  se specifica nici un conducător polonez, graniţele poloneze sau un sistem de guvernare. Pentru prima dată de la 1831,  Castelul Regal a fost  decorat cu steagurile Poloniei.  Guvernatorul General austriac,  Kuk, a emis o proclamaţie similara  la Lublin.
·         1930: Scriitorul american Sinclair Lewis, autor al unor carti ca “Babbitt” ori “Martin Arowsmith”, a primit premiul Nobel pentru Literatura. 
·         1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.
·         1933: A patra Conferinta balcanica, intrunita la Salonic, a adoptat Pactul balcanic. 
·         1935: Compania Parker Brothers a lansat jocul Monopoly. 
·         1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.
·         1968Shirley Chisholm a fost prima femeie de culoare aleasă în Congresul american.
·         1970: Vaticanul a introdus serviciul divin in limba nationala a fiecarei comunitati romano-catolice. 
·         1991: Trei mari confederatii sindicale - Alfa, CNSLR si Fratia - au format Consiliul National Consultativ al Sindicatelor din Romania, ca reactie impotriva divizarii miscarii sindicale care inregistra 140 de federatii si 14 confederatii. 
·         1992 - După 42 de ani, s-a redeschis sediul Reprezentanţei Pontificale în România la Bucureşti (Nunţiatura Apostolică)
·         1994: Fostul presedinte american Ronald Reagan a informat, printr-o scrisoare publica, ca sufera de boala Alzheimer.
·         1994: Pugilistul George Foreman în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).
·         1997 - Au fost redeschise dosarele privind revoluţia din decembrie 1989. Toate soluţiile care au fost date de procurori în dosarele revoluţiei au fost verificate. Ulterior, procurorii militari au început urmărirea penală împotriva lui Victor Athanasie Stănculescu, Mihai Chiţac, Ştefan Guşe şi a altor ofiţeri implicaţi în reprimarea sângeroasă a revoluţionarilor timişoreni.
·         2003: Radio Contact își schimbă numele și echipa și devine Kiss FM.
·         2003 - Comisia Europeană a dat publicităţii Raportul de ţară în care se arată că România poate fi considerată economie de piaţă funcţională, pe măsură ce progresele vor fi continuate, şi aduce critici în ce priveşte corupţia, funcţionarea justiţiei şi a administraţiei
·         2004 - Ratificarea tratatului de la Kyoto de către Federatia Rusă. Acesta fapt a opermis intrarea în vigoare a Protocolului încheiat în 1997, care obligă ţările industrializate să ia măsuri în vederea reducerii emanaţiilor de dioxid de carbon şi de alte gaze cu efect de seră
·         2017: În multe localități din România și din afara țării, sub deviza „NU vrem să fim o nație de hoți!”, zeci de mii de oameni au ieșit in stradă să protesteze împotriva proiectului de modificare al Legilor Justiției, proiect susținut de coaliția majoritară parlamentară PSD-ALDE. La data de 5 noiembrie 2017, în BUCUREȘTI, CLUJ-NAPOCA, TIMIȘOARA, GALAȚI, ALBA IULIA, ARAD, TÂRGU MUREȘ, IAȘI, SIBIU, CONSTANȚA, SUCEAVA, RĂDĂUȚI, ORADEA, CRAIOVA, BRAȘOV, TARGU OCNA, SLATINA, RÂMNICU VÂLCEA, BAIA MARE, PLOIEȘTI, BACĂU, ROMAN, LUGOJ, DEVA și în alte localități din România, precum și multe locuri din afara țării, ca ZURICH, SCOȚIA, PARIS, BERLIN, sub deviza „NU vrem să fim o nație de hoți!”, au avut loc proteste și marșuri împotriva proiectul de modificare al Legilor Justiției, proiect susținut de coaliția majoritară parlamentară PSD-ALDE.


Nașteri
·         1271: S-a nascut  Ghazan Khan (m. 1304), urmas al lui Hulagu han, fiul lui Genghiz han si fondator al dinastiei mongole  a Hulagizilor din Persia. A fost al saptelea han mongol al Persiei, din 1295, pana la moartea sa. Mahmud Ghazan (1271-1304) (denumit uneori Casanus de occidentali) a fost al șaptelea conducător al  hanatului  mongol în  Iranul azi, continuând un lung șir de conducători care au fost descendenți direcți ai lui Genghis Khan. Este cel care a facut conversia politica la Islam în 1295, când a luat tronul, marcând un punct de cotitură pentru religia dominantă a mongolilor în Asia de Vest (in Iran, Irak, Anatolia și Trans-Caucazia). Conflictele militare în timpul domniei Ghazan au inclus războiul cu mamelucii egiptene pentru controlul Siriei, și luptele cu turco-mongoli din Hanatul  Chagatai. Ghazan a intretinut  de asemenea, contacte diplomatice cu Europa, continuand încercările nereușite de predecesorii săi  de formare a unei alianțe franco-mongole. A fost un personaj de  o vasta  cultură si  vorbea mai multe limbi. A reformat statul pe care il conducea, în special în materie de standardizare a monedei și politica fiscală.
·         1494Hans Sachs, poet german (d. 1576). Marele eveniment al vieții sale a fost  Reforma. El a devenit un adept înflăcăratal lui Luther, și în 1523 a scris în onoarea acestuia poemul „Privighetoarea din Wittenberg, care se aude peste tot” (germană: Die wittenbergisch Nachtigall, Die om jetzt höret überall), și patru dialoguri remarcabile în proză. Consiliul orașului Nürnberg, i-a  interzis să publice orice „pamflete sau rime„. O mare parte din opera poetului, care cuprindea peste 6.000 de lucrări, s-a pierdut. Prolificitatea sa a fost  remarcabila, daca avem in vedere faptul ca el  a lucrat  ca cizmar de-a lungul intregii  sale vieți.
·         1549: S-a nascut  teologul reformat, scriitorul si omul de stat francez  Philippe Duplessis-Mornay (Philippe de Mornay), un apropiat al regelui Henric al IV-lea  si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai partidei protestante din Franta  sfarsitului de secol al XV-lea; ( d. 11 noiembrie 1623).
·         1615Ibrahim I al Imperiului Otoman (d. 1648)
·         1667: S-a nascut Christoph Ludwig Agricola, pictor german.
·         1773Prințul Louis Carol al Prusiei (d. 1796)
·         1837Arnold Janssen, preot misionar (d. 1909)
·         1836 - S-a născut Constantin Esarcu, medic, politician şi om de cultură, ctitor al Societăţii Filarmonice (1868), militant pentru crearea prin subscripţie publică a Ateneului Româ (m. 8 iunie 1898)
·         1854: S-a nascut Paul Sabatier, chimist francez, laureat al premiului Nobel. 
·         1854 - S-a născut Emanoil Riegler, medic şi farmacolog, membru corespondent al Academiei Române, a înfiinţat Serviciul de clinică terapeutică din Iaşi (m.30 august 1929)
·         1855Eugene V. Debs, politician socialist american (d. 1926)
·         1864Hilda de Nassau, Mare Ducesă de Baden (d. 1952)
·         1876Raymond Duchamp-Villon, sculptor francez (d. 1918)
·         1880: S-a născut, la Paşcani, scriitorul Mihail Sadoveanu. A urmat liceul la Iaşi, iar în Bucureşti a studiat la Facultatea de Drept. A debutat cu patru volume deodată: “Povestiri”, “Dureri înăbuşite”, “Crâşma lui Moş Precu” şi “Şoimii”, în anul 1904, fapt ce l-a determinat pe Nicolae Iorga să numească acel an “anul Sadoveanu”. În 1910 a devenit directorul Teatrului Naţional din Iaşi, dar a continuat să fie prolific ca scriitor, publicând: “Povestiri de seară”, “Genoveva de Brabant”, broşura “Cum putem scăpa de nevoi şi cum putem dobândi pământ”. Împreună cu Liviu Rebreanu, a reprezentat Societatea Scriitorilor Români la un congres de la Berlin, în 1926. A publicat numeroase romane istorice, dar şi scrieri în care a prezentat viaţa oamenilor simpli, tradiţiile şi natura.(“Creanga de aur”, “Zodia Cancerului”, “Fraţii Jderi”, “Hanul Ancuţei”). După instaurarea comunismului în România, scrisul lui Sadoveanu a fost marcat de noile sale convingeri. Cu toate acestea, opera sa rămâne una valoroasă. (D. Cârlea in ziarul “Lumina”). A decedat in ziua de  19 octombrie 1961.
·         1887: S-a nascut  Paul Wittgenstein, pianist austriac; în timpul primului război mondial şi-a pierdut braţul drept, dar a continuat să cânte numai cu o mână. A devenit un virtuoz al pianului, pentru care au scris concerte speciale pentru mâna stângă Serghei Prokofiev, Maurice Ravel şi Richard Strauss; (d.3 martie 1961).
·         1892J. B. S. Haldane, genetician englez (d. 1964)
·         1895Walter Gieseking, pianist german (d. 1956)
·         1895: S-a nascut Charles MacArthur, scriitor american. 
·         1905Joel McCrea, actor american (d. 1956)
·         1906: S-a nascut Fred Lawrence Whipple, astronom american. 
·         1911Alfred Manessier, pictor francez (d. 1993)
·         1911 - S-a născut Roy Rogers, „Regele cowboy-lor” (m.06.07.1998).
·         1913 - S-a născut actriţa Vivien Leigh: "Pe aripile vântului", "Lady Hamilton", "Un tramvai numit dorinţă" (m. 1967).
S-a nascut in India, intr-o familie instarita care i-a platit studiile la Academia Regala de Arta Dramatica din Londra. S-a remarcat in “Masca virtutii”, in care a jucat in 1935. Cinci ani mai tarziu s-a casatorit cu celebrul actor Laurence Olivier, langa care a aparut in productii cinematografice clasice, incluzand “Romeo si Julieta” si “Antoniu si Cleopatra”. A ramas insa in memoria cinefililor pentru rolul Scarlett O’Hara din filmul “Pe aripile vantului” (“Gone With the Wind”), care a avut premiera in 1939 si pentru care a primit un Oscar. A fost recompensata cu un al doilea Oscar pentru interpretare in 1951, dupa ce a aparut in productia “Un tramvai numit dorinta” (“A Streetcar Named Desire”). Actrita a divortat de Olivier in 1961, dupa aceasta intrand intr-o depresie accentuata care i-a afectat cariera. S-a stins din viata la varsta de 53 de ani, in anul 1967).
·         1916Madeleine Robinson, actriță franceză (d. 2004)
·         1916 - S–a născut regizorul de teatru şi film Dinu Negreanu, stabilit în SUA. La începutul cinematografiei socialiste a fost principalul realizator al filmelor de ficţiune cu caracter propagandistic (“Pasărea furtunii”, “Răsare soarele”).
·         1917Jacqueline Auriol, aviatoare franceză (d. 2000)
·         1919Félix Gaillard, politician francez (d. 1970)
·         1920Douglass North, economist american
·         1920 - S–a născut scriitorul Alexandru Şiperco (“Prin Grecia”, “Scrumul”).
·         1921Prințesa Fawzia a Egiptului
·         1921György Cziffra, pianist maghiar (d. 1994)
·         1923 - S-a născut Rudolf Augstein, important jurnalist german, fondator şi director al prestigiosului cotidian „Der Spiegel” (m.07.11.2002).
·         1931Charles Taylor, filozof canadian
·         1931Ike Turner, muzician, producător, textier american, fostul soț a cântăreței Tina Turner
·         1935Radu Selejan, scriitor român
·         1936: S-a nascut Uwe Seller, fotbalist german. 
·         1937Harris Yulin, actor american
·         1938Joe Dassin, cântăreț francez (d. 1980)
·         1938César Luis Menotti, fotbalist și antrenor argentinian
·         1939 - S–a născut prozatorul şi reporterul Nicolae Cristache; a fost director general al cotidianului „Ora” (“Plaja”, “Bulgăre de nisip”).
·         1940Giulio Paolini, artist plastic italian
·         1941: S-a nascut Elke Sommer, actrita germana. 
·         1941: S-a nascut Ion Pircalab, fotbalist roman. 
·         1941 - S-a născut Art Garfunkel, vocalist american (Simon & Garfunkel).
·         1942 - S-a născut prozatorul Mihai Sin („Bate şi ţi se va deschide”, „Quo vadis, Domine?”).
·         1942 - S-a născut Ioan Tomescu, matematician, membru corespondent al Academiei Române.
·         1943Sam Shepard, actor și dramaturg american
·         1943: S-a nascut Nicolae Vacaroiu, om politic roman, fost prim-ministru al Romaniei. 
·         1944Onufrie Berezovski, mitropolit ucrainean
·         1946 - S-a născut Gram Parsons (Cecil Ingram Connor), chitarist, vocalist şi compozitor american (Byrds, Flying Burrito Brotehrs).
·         1947: S-a nascut Peter Noone, muzician si actor britanic, membru in trupa Herman's Hermits. 
·         1948: S-a nascut William Daniel Phillips, fizician american, laureat al premiului Nobel. 
·         1948 - S-a născut Rick Cobb, baterist american (Bloodrock).
·         1948 - S-a născut Peter Hammill, chitarist, pianist, vocalist şi compozitor britanic (Van Der Graaf Generator).
·         1949Angela Nache, scriitoare română
·         1952Vandana Shiva, fiziciană și filozof indian
·         1952: S-a nascut Oleg Blohin, fotbalist rus. 
·         1954 - S–a născut Ioana Mihăiescu, grafician.
·         1957 - S-a născut Mike Score, vocalist, clăpar şi chitarist britanic (A Flock Of Seagulls).
·         1958Robert Patrick, actor american
·         1959 - S–a născut solistul vocal canadian Bryan Adams (“Everything I Do, I Do It For You”, “Have You Really Loved a Women”).
·         1959 - S-a născut Rob Fisher, clăpar, basist şi compozitor britanic (Scritti Politti).
·         1960Tilda Swinton, actriță scoțiană
·         1963Tatum O'Neal, actriță americană
·         1963: S-a nascut Jean-Pierre Papin, fotbalist francez. 
·         1965Famke Janssen, actriță olandeză și model
·         1965 - S-a născut Paris Grey, vocalist şi compozitor american (Inner City).
·         1968Ion Vlădoiu, fotbalist român
·         1971: S-a nascut Luminita Gogirlea, atleta romana.
·         1974Angela Gossow, cântăreață suedeză (Arch Enemy)
·         1980Christoph Metzelder, fotbalist german
·         1987Kevin Jonas, actor și muzician britanic (Jonas Brothers)


Decese

·         1327Iacob al II-lea de Aragon (n. 1267)
·         1370: A decedat Cazimir al III-lea cel Mare (n. 30 aprilie 1310), ultimul  rege al Poloniei  din dinastia Piast (1333–1370), fiul regelui Władysław I „Cot Mare” și al lui Hedwigei de Kalisz. După fărâmițarea politică a Poloniei în secolele XII-XIII,  Cazimir al III-lea a început procesul de unificare a țării, care s-a terminat în linii mari în timpul domniei sale. Când Cazimir, ultimul rege al Dinastiei Piast, a murit în 1370, în urma unui accident de vânătoare, tronul a fost ocupat de  nepotul său, regele Ludovic I al Ungariei.
·         1714Bernardino Ramazzini, medic italian (n. 1633)
·         1828: A murit Maria Feodorovna, a doua soție a Țarului Pavel I al Rusiei mama țarului Alexandru I  și a țarului Nicolae I al Rusiei; (n. 25 octombrie  1759). Imparateasa Rusiei , Maria Feodorovna,  nascuta Sophie Marie Dorothea Auguste Louise  în Stettin,  in Regatul Prusiei, ca Ducesa de Wurtenberg,  a fost fiica lui Friedrich al II-lea, duce de Wurtenberg si al  sotiei sale Frederike Dorothea de Brandenburg- Schwedt.
·         1879 - A murit James Clerk Maxwell, fizician britanic ce a influenţat în mod decisiv ştiinţa secolului XX ; este cunoscut mai ales pentru lucrarea „Electricitatea şi magnetismul” ce conţine legile de bază ale electromagnetismului şi prevede existenţa unor fenomene precum undele radio (n.13.11.1831).
·         1930Christiaan Eijkman, medic danez care a descoperit cauzele îmbolnăvirii de beriberi (n. 1858)
·         1937 - A murit Orest Tafrali, istoric, membru corespondent al Academiei Române (n.1876).
·         1952 - A încetat din viaţă astronomul Nicolae C. Coculescu; a fondat Observatorul astronomic din Bucureşti în 1908 (n. 31 iulie 1866)
·         1955Maurice Utrillo, pictor francez (n. 1883)
·         1956: A decedat Maria Filotti, una dintre cele mai apreciate actriţe române ale secolului XX şi directoare de teatru; (n. 09.10.1883)
·         1960:  A încetat din viaţă producătorul, regizorul şi actorul american Mack Sennett, supranumit “regele comediei burleşti”; (n. 17 ianuarie 1880).
·         1970 - A murit Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi publicist român. Comediile sale sînt remarcabile prin verva replicilor şi prin comicul intrigii (n.22.02.1903).
·         1972Reginald Owen, actor britanic (n. 1887)
·         1978 -  A murit eseistul şi prozatorul Ioan D. Gherea (n.1895).
·         1979 - A murit Lucia Bălăcescu Demetriade, pictor, grafician şi cronicar plastic. A ilustrat volume de poezii de Ion Minulescu şi Tudor Arghezi (n.22.01.1895).
·         1984Ștefan Bârsănescu, pedagog și eseist român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1895)
·         1988 - A încetat din viaţă lingvistul Dimitrie Macrea, membru al Academiei Române: "Lingvistică şi cultură" (n. 21 iulie 1907)
·         1989Vladimir Horowitz, pianist rus (n. 1903)
·         1991: A incetat din viata, la 68 de ani, Robert Maxwell, om de afaceri, magnat al presei britanice.
Moartea milionarului a provocat foarte multa valva, corpul sau fiind gasit in largul coastelor Tenerife. Robert Maxwell a disparut pe cand facea o croaziera la bordul luxosului sau iaht, Ghislaine. S-a spus ca omul de afaceri a cazut in apa in cursul diminetii de 5 noiembrie, dar disparitia sa a fost sesizata abia dupa cateva ore, cand nu a mai raspuns la telefon. Doua elicoptere si mai multe ambarcatiuni au pornit in cautarea sa, cadavrul sau fiind gasit in jurul orei 18.00. Moartea magnatului este si acum invaluita in mister, pentru ca nu s-a putut stabili cum a ajuns acesta sa se inece. Au existat teorii care indicau ca Maxwell s-ar fi sinucis, altele, din contra, lasand sa se inteleaga ca publicistul ar fi fost asasinat, pe seama lui circuland informatii legate de legatura sa cu serviciul secret israelian Mosad. Maxwell a avut o viata extrem de agitata. S-a nascut intr-un satuc din Ucraina, aflat in regiunea Solotvino – aflata la granita cu Maramuresul, intr-o familie de evrei, numele sau adevarat fiind Ian Ludvik Hoch. Saracia si razboiul i-au marcat copilaria. La 17 ani a ajuns in Anglia si s-a inrolat in armata, fiind decorat pentru meritele sale. Inainte sa isi deschida afacerea, a lucrat pentru Ministerul de Externe. In 1951, a inceput sa isi construiasca imperiul financiar, cumparand o editura. Ambitios din fire, in 1984, Maxwell a cumparat Daily Mirror, ziar national britanic. El a fost acuzat insa si pentru metodele mai putin ortodoxe folosite in afaceri. De altfel, inainte de a muri, milionarul a avut mari probleme cu legea, lucru care a alimentat zvonurile privitoare la sinuciderea sa. Maxwell a fost inmormantat in Ierusalim. 
·         1998 - A murit Olimpia Arghir, regizoare de teatru („Femeia mării” de Ibsen, „Cum vă place” de Shakespeare, „Meşterul Manole” de Blaga, „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian).
·         1999 - A murit criticul literar Radu G. Ţeposu (n.19.04.1954).
·         2005 - A murit scriitorul englez John Fowles: "Colecţionarul", "Magicianul", "Iubita locotenentului francez" (n. 31 martie 1926)
·         2006 - Fostul preşedinte irakian, Saddam Hussein, a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Înaltul Tribunal Penal irakian, pentru rolul jucat în masacrarea a 148 de şiiţi la Dujail, în anii '80
·         2007Ion Pavalache, dirijor român (n. 1927)
·         2009Nicolae Spirescu, pictor român (n. 1921)

·         2010 - A încetat din viaţă poetul Adrian Păunescu care a definit o generaţie, cu cenaclul Flacăra şi cu versurile sale, după căderea comunismului a fost acuzat că i-a scris poeme laudative lui Nicolae Ceauşescu; dar, cu toate acestea, el a rămas un nume în viaţa publică şi politică românească (n. 20 iulie 1943). Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova — d. 5 noiembrie 2010, București) autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. Adrian Păunescu (Adrian Păun) s-a născut la 20 iulie 1943 în satul Copăceni, judeţul Bălţi, (azi in Republica Moldova). Poet, publicist şi om politic român, Păunescu s-a făcut cunoscut mai ales prin poezie şi în calitate de organizator al Cenaclului “Flacăra“. Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeţi români contemporani. Diabetul de care acesta suferea i-a afectat mai multe organe, iar în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, starea poetului s-a înrăutăţit. Medicii nu l-au mai putut salva si în ciuda eforturilor depuse, poetul a decedat la ora 7:15.
·         2010Jill Clayburgh, actriță americană (n. 1944)


Sărbători

Calendar religios 5 noiembrie
- Calendar crestin ortodox: 
Sfintii Mucenici Galaction si Epistimia
- Calendar crestin greco-catolic: 
Sfantul Galaction si Epistimia sotia lui 
- Calendar crestin romano-catolic: 
Sfintii Elisabeta si Zaharia

·         În Marea Britanie - Ziua focurilor de artificii


RELIGIE ORTODOXĂ 5 Noiembrie

Sf Mc Galaction și Epistimia

Sfinții Mucenici Galaction și Epistimia. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă Română se face la data de 5 noiembrie – Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași)
Apoi, privind la dânşii, a zis: „Cine sunteţi voi, negrilor?” Sfântul Galaction a răspuns: „Suntem creştini şi călugări”. Ighemonul a zis: „Cine este Hristos?” Sfântul a zis: „Hristos este Dumnezeul adevărat, Care a făcut cerul şi pământul şi toate cele de pe ele”.
„Blestemat să fii, chinuitorule fără de ruşine, căci goliciunea mea nimeni n-a văzut-o din copilăria mea, iar tu porunceşti să mă aducă goală înaintea întregului popor! Să orbească dar ochii voştri cei necuraţi, ca să nu vedeţi goliciunea fecioriei mele!”
Sfinții Mucenici Galaction și Epistimia – Galaction a fost fiul lui Clitofont și al Levkipiei și a murit pentru Hristos la vârsta de 30 de ani. Epistimi nu avea decât 16 ani când a murit pentru credința în Domnul nostru Iisus Hristos. Clitofont era un bogat din orașul Emesa Feniciei, iar Levkipia era fiica unui conducător de oraș, pe nume Memnont. Fiind stearpă, Levkipia mersese la doctori și vrăjitori în speranța că va putea naște un copil, însă nu a aflat nici o rezolvare. Într-o zi a bătut la poarta casei un bătrân pe nume Onufrie, care ascundea faptul că era preot și monah sub haine de cerșetor. Levkipia l-a chemat înăuntru și i-a destăinuit mare ei supărare. Atunci, bătrânul i-a făgăduit că dacă va crede în Dumnezeul creștinilor și se va boteza, rugămintea ei de a avea un copil va fi împlinită. Acceptând să fie botezată, nu la mult timp Levkipia a născut un băiat, convingând astfel și pe soțul ei Clitofont să se boteze. Ei l-au numit pe copil Galaction și l-au crescut în credința creștină și i-au oferit o bună educație. La vârsta de 24 de ani, Galaction este logodit de către tatăl său cu tânăra Epistimia care era păgână. Datorită persecuției lui Deciu și a lui Secund, conducătorul orașului Emesa, împotriva creștinilor, Galaction și-a botezat logodnica în ascuns, în râul Chefis, la fel ca și pe Evtolmie, un slujitor din casa Epistimiei. Hotărând să-și dedice viața monahismului, ei au părăsit orașul, și s-au îndreptat spre cele două mănăstiri din Muntele Publion, una pentru maici și alta pentru călugări. După ce păgânii au aflat de existența celor două mănăstiri, au trimis armată pentru a prinde toții monahii, între care a fost prins și Galaction. Epistimia i s-a alăturat în scurt timp, mărturisind ea însăși că este creștină. Au fost supuși supliciilor și în cele din urmă au suferit moarte martirică mărturisind credința în Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos.
Apoi, privind la dânşii, a zis: „Cine sunteţi voi, negrilor?” Sfântul Galaction a răspuns: „Suntem creştini şi călugări”. Ighemonul a zis: „Cine este Hristos?” Sfântul a zis: „Hristos este Dumnezeul adevărat, Care a făcut cerul şi pământul şi toate cele de pe ele”.
În oraşul sirian Emesa trăia un cuplu bogat şi faimos, format din Clitofont şi Leuchipa, care au rămas fără copii mai multă vreme. Mergînd la preoţi păgîni cu pomeni pentru a avea copii, totuşi nu s-au învrednicit.
În fruntea oraşului se afla atunci guvernatorul sirian Secund, numit de romani, care era un aspru prigonitor al creştinilor. Pentru a-i intimida, acesta obişnuia să prezinte pe străzi uneltele de tortură folosite de el. Simpla suspiciune de a face parte din „secta galileiană” (aşa erau numiţi creştinii de către păgâni), era de ajuns ca să fii arestat şi torturat. În ciuda acestor practici, mulţi dintre creştini au preferat să se dea pe mâna lor ca să sufere pentru Hristos.
Un bătrîn pe nume Onufrie, care îşi ascundea meseria de preot şi monah sub haine de cerşetor, mergea din casă în casă pentru a cerşi, propovăduind religia lui Hristos oriunde simţea că putea întoarce pe păgâni la calea cea dreaptă.
Într-o zi acesta a ajuns la poarta casei lui Leuchipe. Dîndu-i pomană, bătrânul a văzut-o pe femeie foarte tristă şi a întrebat-o care este cauza. Spunîndu-i despre necazul ei din familie, Onufrie a început să o consoleze, vorbindu-i de singurul Dumnezeu adevărat, cel atoateştiutor şi atotputernic, care miluieşte şi ascultă rugăciunea celor care se întorc la El cu credinţă. Sufletul lui Leuchipe s-a umplut de speranţă şi a acceptat să fie botezată la creştini. Curând după aceasta, i s-a arătat în vis că va naşte un fiu care va fi un adevărat discipol al lui Hristos. La început, Leuchipe nu i-a împărtăşit vestea cea minunată soţului ei şi, abia după ce s-a născut copilul, i-a mărturisit secretul şi l-a convins şi pe el să se boteze.
Ei l-au numit pe copil Galaction şi l-au crescut în evlavia creştină, asigurîndu-i o bună educaţie. Băiatul şi-ar fi putut foarte bine construi o carieră strălucită dar a ales viaţa monahală curată şi singuratică, trăită în rugăciune.
Când Galaction a împlinit 24 de ani tatăl său i-a găsit o mireasă frumoasă şi dreaptă, numită Epistimi. Fiul nu a ieşit din cuvântul tatălui său, dar prin lucrare dumnezeiască, nunta a fost amânată. Vizitînd-o pe cea care urma să-i fie încredinţată, Galaction i-a dezvăluit treptat credinţa sa. În cele din urmă, a reuşit să o convingă să se boteze în credinţa lui Hristos, botez făcut în secret chiar de el.
Pe lîngă Epistimi, s-a mai botezat şi un servitor de-al casei, numit Evtolmie. Noii iluminaţi, sub îndrumarea lui Galaction, au hotărât să-şi dedice viaţa monahismului. Astfel, ei au părăsit oraşul, îndreptîndu-se spre cele două mănăstiri din Muntele Publion, una pentru maici şi alta pentru călugări. Toţi vieţuitorii mănăstirilor era bolnavi şi bătrâni, astfel încât cei trei au fost nevoiţi să ducă cu ei toate cele trebuincioase lucrărilor fizice.
Timp de mai mulţi ani, călugării s-au nevoit în muncă, rugăciune şi post. Odată, Epistimi a avut un vis în care ea împreună cu Galaction erau într-un palat minunat, în faţa unui rege strălucitor care le punea nişte coroane de aur pe cap. Aceea avea să fie o premoniţie pentru mucenicia pe care urmau să o sufere.
Păgânii aflară de existenţă mănăstirilor şi au trimis armate să-i prindă pe monahi, însă aceştia au reuşit să se ascundă în munţi. Galaction nu a vrut să fugă ci rămânînd în chilia lui, citea Sfânta Scriptură. Când Epistimi a văzut cum păgânii îl duceau pe Galaction în lanţuri, a rugat-o pe stareţă să o lase şi pe ea să plece, vrând să îndure mucenicie pentru Hristos împreună cu logodnicul şi învăţătorul ei. Stareţa a binecuvântat-o şi plângînd i-a dat drumul.
Sfinţii au fost puşi la munci groaznice, în timp ce se rugau şi slăveau pe Dumnezeu. Li s-au tăiat mâinile şi picioarele, apoi limba şi, în cele din urmă, capul.
Evtolmie, fostul servitor al lui Epistimi, devenit şi el creştin în secret, a luat pe asuns trupurile şi le-a îngropat cu cinste. Mai târziu tot el a lăsat mărturie scrisă despre viaţa curată şi moartea glorioasă a celor doi mucenici, atât pentru cei de atunci cât şi pentru posteritate.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




ARTE 5 Noiembrie

MUZICĂ 5 Noiembrie

Paul Wittgenstein
Prelude in C for the Left Hand Alone J.S. Bach (1685-1750) - Paul Wittgenstein (1887-1961): http://youtu.be/ZIFujWMI5gk;
Bach/Brahms - Chaconne for the left hand - Paul Wittgenstein (1): http://youtu.be/jk_yNa0KPEM;
Bach/Brahms - Chaconne for the left hand - Paul Wittgenstein (2): http://youtu.be/DsHcjYdPChQ.



Walter Gieseking Herbert von Karajan Beethoven Piano Concerto No.5, Op.73 "Emperor": http://youtu.be/cYle-2QqIwI;
Walter Gieseking plays Mozart Sonata in B flat K 570: http://youtu.be/hXK6pjA4ETM;
Great Piano Concertos - Walter Gieseking plays Rachmaninov Concerto No. 3 in D minor Op. 30: http://youtu.be/jE-E1tpqjzM.


Roy Rogers
Blues Tools Rigs from Acoustic Guitar - Roy Rogers: http://youtu.be/yJ3dYewtRMA;
Roy Rogers (slide guitar) - Walkin Blues: http://youtu.be/NW08Rc802MQ;
Roy Rogers - Terraplane Blues: http://youtu.be/mtfXb1zUF9E.


Ike Turner
Ike and Tina Turner – Live: http://youtu.be/fIitgkc4Iwk;
Tina Turner & Ike Turner - Proud Mary (1971): http://youtu.be/wbGVh6p9aFI;
Ike Turner & singers rehearse "Baby Get It On": http://youtu.be/7nFDTKO6kmw.


Joe Dassin
Joe Dassin Full Concert Olympia '77 VBOX7: http://youtu.be/WHoyK_Xwosc;
Full Joe Dassin OLYMPIA 1979: http://youtu.be/Jtf0hVPaxF8;
Джо Дассен: http://youtu.be/X-TGUHQNKLY.


Art Garfunkel
IN CONCERT '' SIMON AND GARFUNKEL '' LIVE IN CENTRAL PARK NEW YORK 1981: http://youtu.be/zXzpY4uI48U;
Art Garfunkel - Kathy's Song LIVE - Feb 7, 2014 - Atlanta, GA: http://youtu.be/jIV97y3dI_w;
Art Garfunkel - Why Worry: http://youtu.be/KXy8V03x1Ew.



Gram Parsons, muzician american, component al Cecil Ingram Conner
Ben Kyle / Romantica - Cecil Ingram Connor (Gram Parsons): https://youtu.be/qMiPICP9lfY.


Peter Noone, muzician si actor britanic, membru in trupa Herman's Hermits
PETER NOONE & HERMAN'S HERMITS - LADY BARBARA (1970): https://youtu.be/e-QFBkYQtC8.


Bryan Adams
Bryan Adams – Heaven: http://youtu.be/s6TtwR2Dbjg;
Bryan Adams - Here I Am: http://youtu.be/G6xr6VKg7sE;
Bryan Adams - Please Forgive Me: http://youtu.be/9EHAo6rEuas.



Angela Gossow: The Queen of Extreme Metal ("The Great Darkness"): http://youtu.be/BamcYM4Ckzs;
Arch enemy - Outro: Sexy Angela Gossow showing her Bra en lovely Behind:): http://youtu.be/diKx56-sVGU.


Beethoven, Moonlight Sonata, Vladimir Horowitz, Piano: http://youtu.be/gT_25B0gBRE;
Vladimir Horowitz plays Rachmaninoff sonata No. 2 op. 36: http://youtu.be/-JaY0IZEy90;
Horowitz in London - Scarlatti, Chopin, Schumann, Rachmaninov, Scriabin (1982): http://youtu.be/HmCI579_KYM.


ÎNREGISTRĂRI NOI:


Albinoni: 12 Concertos op 9 (Manze, Frank de Bruine, Alfredo Bernardini, Hogwood) CD 1



Beautiful Relaxing Music - Música ITALIANA , Piano, Flauta Inspirar, Estudar, Focar, Relaxar


The Singles Collection, Volume 1 GMB





Werner Müller Intercontinental Souvenirs (1986) GMB





Top 100 Romantic Instrumental Music - Romantic Instrumental Love Songs





POEZIE 5 Noiembrie

Adrian Păunescu

Singuratate de amor

Acum, cand primul semn nu ne mai doare,
Si graul e culcat de o furtuna,
Acum, ca fraiele se despreuna
Si-nghetul este desprimavarare.

Primeste tu aceasta veste buna
Pe care cel ce-o da, spunand-o, moare,
E singur, foarte singur fiecare,
Nimeni cu nimeni nu e impreuna.

Iar noi santem pastaile de sange
Ce vor crapa de nervi si de durere,
Calaii de servici cu masti severe
Din expirati coclauri ne vor strange.

Singuratatile din lume, toate,
Nu mai au loc de o singuratate.


Ruga pentru neam

Doamne, Dumnezeul nostru,
Da-ne noua iarasi rostul,
Da-ne liniste si mila,
Duh în trupul de argila.

Da-ne tara iar în tara,
Da-ne dreptul sa ne doara,
Da-ne mama, da-ne tata,
Ca ni s-au furat odata.

Da-ne frate, da-ne sora,
Ce din lanturi Te implora
Si, într-o blîndete noua,
Viata noastra da-ne-o noua.
 


Moartea batranilor

Mai muncim o vreme, tata-mare,
Ca sa strîngem bani de-nmormîntare,
Mai muncim o vreme, mama buna,
Si-or sa ne îngroape împreuna.

Leu cu leu ati adunat o viata,
Ati facut economii de piata
Si acum asa a fost sa fie,
Sa n-aveti bani pentru sicrie.

Vremuri mari, puternice reforme,
Toate cheltuielile-s enorme,
Pune, tata, capul pe o perna,
Viata ta a devenit eterna.

Nu mai ai nici dreptul la o moarte,
Trage-te, batrîne, într-o parte
Si ramîi, pîn-la sfîrsit, de paza,
Ca altfel te devalorizeaza.

Mai muncim un an, în saracie,
Poate, pîn-la urma, cine stie,
N-avem dreptul de a fi statuie,
Dar macar un lemn si niste cuie.

Pune, mama, masa mai saraca,
Sa le dam si alor care pleaca,
Sa la stam cu mila împotriva,
Printr-un biet colac si o coliva.

Lasa-ti, mama, ochii peste tara,
Sa o faci din moarte sa tresara,
Ca pe noi din nou sa nu ne nasca,
Fara-o-nmormîntare crestineasca.

Groapa ne-a urcat pîn-la calcîie,
Dar n-avem nici bani pentru tamîie,
Si lumînararii ne despoaie,
Si ce scump si drumul pîn-la rai e!

T;ine, mama, tine, tata, usa,
Sa nu intre peste noi cenusa,
Hornurile gri sa nu-si reverse,
Peste noi cenusile perverse.

Ce impozit fiecare boala,
Ce exploatare ireala!
Scîndura sicriului ne costa
Mult mai mult ca viata noastra, fosta.

Pune, tata, mîna pe-o secure,
Sa luam sicrie din padure,
Pune, mama, mîna pe o pîine
Si împarte-o, ca murim chiar mîine.

Vremuri de inflatie si sila,
Moartea însasi a ajuns umila
Si, în fond, pe noi ce ne asteapta?
Doar o sinucidere-nteleapta.

Noi, batrînii, am ramas pe drumuri,
Într-un crematoriu numai fumuri,
Si murim, ajunsi pe înnoptate,
Marfa cea mai ieftina din toate.

Si totusi,vine toamna... - Tatiana Stepa si Adrian Paunescu : http://youtu.be/I2QV6HF-Ng0;

Adrian Păunescu - Rugă pentru părinti: http://youtu.be/nVZtuvws76w;

Adrian Paunescu ultima poezie de pe patul de spital : http://youtu.be/TsdyrJUHlbM.





TEATRU/FILM 5 Noiembrie

Biografie Mihail Sadoveanu
Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880,[1][2] PașcaniRomânia[3] – d. 19 octombrie 1961,[3][1] Vânători-NeamțRomânia[4]) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste Sămănătorul, înainte de a deveni un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară Viața Românească. Opera sa se poate grupa în câteva faze care corespund unor direcții sau curente literare dominante într-o anumită epocă: o primă etapă sămănătoristă, cea de început, a primelor încercări, nuvele și povestiri, o a doua mitico-simbolică, din perioada interbelică (reflectată în romane precum Creanga de aur sau Divanul persian). În această etapă, acțiunea operelor sale are loc în general în regiunea istorică a Moldovei, cu teme preluate din istoria medievală și modernă timpurie a României, în romane precum Neamul ȘoimăreștilorFrații Jderi și Zodia Cancerului. Prin intermediul operelor precum Venea o moară pe Siret...Baltagul și alte scrieri, Sadoveanu acoperă o mai mare perioadă de timp, ajungând până în istoria contemporană, în care abordează și alte stiluri precum romanul psihologic și naturalismul. Ultima etapă corespunde realismului socialist, în acord cu perioada socialist-comunistă la care Sadoveanu va adera ideologic.
Ca om politic, a fost adept al naționalismului și umanismului, Sadoveanu oscilând în perioada interbelică între forțele politice de dreapta și stânga. A făcut parte mai întâi din Partidul PoporuluiPartidul Național Liberal-Brătianu și Partidul Agrar al lui Constantin Argetoianu, ocupând funcția de Președinte al Senatului. A fost colaborator al cotidianelor de stânga Adevărul și Dimineața, și a fost ținta unei campanii de presă venite din partea partidelor de extremă dreapta. Deși a fost un susținător al monarhiei în timpul regimului autoritar al lui Carol al II-lea, își schimbă orientarea politică după cel de-al Doilea Război Mondial, făcând parte din Partidul Comunist Român. În această perioadă este numit președinte al Adunării Deputaților și face parte din cei cinci membri ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române, care a preluat conducerea statului după abdicarea regelui. Scrie în favoarea Uniunii Sovietice și a stalinismismului. Multe dintre operele și discursurile sale, printre care și romanul politic Mitrea Cocor, dar și celebrul slogan Lumina vine de la Răsărit, sunt de asemenea considerate ca propagandă în favoarea comunizării.
A fost președintele Uniunii Scriitorilor din România și, începând cu anul 1921, membru al Academiei Române. A primit Premiul Lenin pentru Pace în 1961. În anul 1928 devine Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România.[5] A fost cumnatul criticului literar Izabela Sadoveanu-Evan. Copiii săi, Profira și Paul-Mihu Sadoveanu, au mers pe urmele tatălui și au devenit la rândul lor scriitori.
Mihail Sadoveanu s-a născut la Pașcani, în estul Moldovei. Părinții lui Mihail Sadoveanu au fost avocatul Alexandru Sadoveanu (d. 1921) din Oltenia,[6] și Profira Ursache (d. 1895), fată de răzeși analfabeți[7] din localitatea Verșeni.[8]Părinții nefiind căsătoriți, paternitatea scriitorului și a fratelui său Dimitrie (mort de scarlatină în 1888) au fost recunoscute abia în anul 1891. Familia își avea originile în Sadova, conform numelui ales (lit. „din Sadova”),[9] adoptat de aceasta abia în 1891.[10][11] Tatăl Alexandru avea o căsnicie nefericită, iar izolarea din viața publică a avut un impact negativ asupra întregii familii.[12]Istoricul literar Tudor Vianuconsidera că acest contrast dintre identitățile regionale și sociale au avut rolul lor în formarea autorului, deschizându-i calea spre o „universalitate românească”, notând totodată că Sadoveanu era atașat de rădăcinile sale moldovenești.[13] Mihail a mai avut un frate, tot cu numele de Alexandru, a cărui soție a fost criticul literar Izabela Morțun (cunoscută mai târziu ca Sadoveanu-Evan, verișoara activistului socialist Vasile Morțun).[14] Celălalt frate, Vasile Sadoveanu, a fost inginer agronom.[15]
Începând cu anul 1887, Sadoveanu face școala primară la Pașcani. Profesorul său preferat, Dl. Busuioc, a fost cel care l-a inspirat să scrie colecția de povești Domnu Trandafir.[16] În timpul liber, tânărul Sadoveanu obișnuia să exploreze regiunea natală mergând pe jos, la vânătoare, pescuind, sau doar pentru a contempla natura.[17] Și-a petrecut vacanțele de vară și la Verșeni, la rudele mamei.[11][18] În timpul călătoriilor sale, Sadoveanu vizita țărani, iar felul cum se comportau în prezența autorităților i-au modelat, conform criticilor, perspectiva asupra societății.[19] Urmează gimnaziul „Alecu Alecsandru Donici” la Fălticeni și Liceului Național din Iași.[20][21][22] La Fălticeni a fost coleg cu viitorii scriitori Eugen Lovinescu și Ion Dragoslav. Din cauza expedițiilor în bălțile Șomuzului și la Nada Florilor va rămâne un an repetent. După moartea mamei sale termină anii de gimnaziu în fruntea promoției
În 1896, la vârsta de 16 ani, Sadoveanu intenționează să alcătuiască, împreună cu un coleg, o monografie asupra domnitorului Ștefan cel Mare, renunțând, însă, din lipsă de izvoare istorice.[23]Debutează în revista bucureșteană Dracuîn 1897,[21][24] cu schița Domnișoara M din Fălticeni, pe care îl semnează cu pseudonimul Mihai din Pașcani.[21] În 1898 începe să colaboreze la foaia Viața nouă a lui Ovid Densusianu, alături de Gala GalactionN.D. CoceaTudor Arghezi ș.a., semnând cu numele său, dar și cu pseudonimul M.S. Cobuz,[23] cu un alt scheci și un poem.[25] Totuși, Sadoveanu nu era de acord cu agenda lui Densusianu, criticând mișcarea simbolistă românească la care adera revista.[25] Începe să scrie pentru reviste non-simboliste precum Opinia și Pagini Literare.[21][25]În paralel, a fondat și tipărit manual pentru o scurtă perioadă un jurnal cunoscut sub numele de Aurora[25] sau Lumea.[10]
Sadoveanu pleacă la București în anul 1900, cu intenția de a studia dreptul la Universitatea din București, renunțând însă la scurt timp, pentru a se dedica literaturii.[10][21][26] A început să frecventeze societatea boemă a Capitalei,[10], hotărând în această perioadă să abandoneze poezia și să scrie numai proză realistă.[26] În 1901, se căsătorește cu Ecaterina Bâlu, cu care s-a stabilit la Fălticeni,[11][21][22][27] unde începe să lucreze la primele nuvele și se decide să trăiască din cariera de scriitor.[21] În 1902 apare primul manuscris al romanului Frații Potcoavă, unele dintre fragmentele acestuia fiind publicate în revista Pagini Alese cu pseudonimul M. S. Cobuz.[28] În iunie 1903, Sadoveanu este incorporat și face armata în apropiere de Târgu Ocna, perioadă care l-a inspirat să scrie „Amintirile căprarului Gheorghiță”.[26] Această primă perioadă din viața sa avea să fie evocată de scriitor în opera sa Anii de ucenicie (1944).
După terminarea armatei se stabilește la Fălticeni, unde întemeiază o mare familie.[29] Inițial, familia Sadoveanu a locuit într-o casă deținută de celebrul povestitor Ion Creangă, mutându-se apoi într-o nouă casă, aflată în vecinătatea Grădinii Liniștii.[22] Scriitorul a avut unsprezece copii,[23] dintre care trei fiice: Despina, Teodora și Profira Sadoveanu, ultima devenită la rândul ei poetă și romancieră.[30] Dintre fii săi, Dimitrie Sadoveanu a devenit pictor,[30] în timp ce Paul-Mihu, cel mai tânăr dintre ei (n. 1920), a scris romanul Ca floarea câmpului... publicat postum, după moartea sa prematură pe Frontul de Vest, în anul 1944
După ce Societatea Scriitorilor a fost reorganizată în Uniunea Scriitorilor din Româniaîn 1949, Sadoveanu devine președintele de onoare al acesteia.[51][101] Apoi, în 1950, este numit președintele ei, înlocuindu-l pe Zaharia Stancu. Conform scriitorului Valeriu Râpeanu, această numire a fost un semn al marginalizării lui Stancu după excluderea sa din Partidul Comunist Român, Uniunea Scriitorilor fiind în acea perioadă condusă de fapt de Primul Secretar, poetul comunist Mihai Beniuc.[102] Sadoveanu și Beniuc au fost realeși la primul congres al uniunii (1956).[51][103] Între timp, Sadoveanu publică mai multe volume realist-socialiste, printre care și Mitrea Cocor (după unele surse scris de Dumitru Ciurezu și modificat de Sadoveanu),[104] prin care se apreciau și încurajau politicile de colectivizare. Romanul este publicat în 1949 și îi aduce lui Sadoveanu primul Premiu de Stat pentru proză.[94]
În această perioadă, Sadoveanu este implicat în campaniile culturale susținute de noul regim. În luna iunie a anului 1952, devine președinte al Consiliului Științific al Academiei, cel care va modifica alfabetul limbii române. Astfel, se renunță la litera â, fiind înlocuită cu î (scriere preferată de Sadoveanu în primele sale lucrări).[105] Se implică în mișcarea pentru pace din Blocul Estic, conducând Comitetul Național pentru Apărarea Păcii într-o perioadă în care Uniunea Sovietică dorea să portretizeze inamicii din Războiul rece ca instigatori de război și vinovați unici pentru proliferarea armelor nucleare.[99] Este reprezentantul României la Consiliului Mondial al Păcii, primind, în 1951, Premiul Internațional pentru Pace.[106] Din postura de parlamentar, Sadoveanu face parte din comitetul însărcinat cu elaborarea noii constituții din 1952, care, în formă finală, reflecta influențele sovietice și asimilarea stalinismului în discursurile politice românești.[107] În martie 1953, la puțin timp după moartea lui Stalin, scriitorul conduce mai multe ședințe ale Uniunii Scriitorilor, discutând despre noile directive culturale ale URSS date de Georgy Malenkov, și manifestându-se împotriva tinerilor autori care nu au renunțat la proletcultism.[108] În noiembrie 1955, la puțin timp după ce împlinește vârsta de 75 de ani, scriitorului i se conferă titlul de Erou al Muncii Socialiste.[109] După 1956 regimul a anunțat o ușoară destalinizare, continuând să-l recomande pe Mihail Sadoveanu ca unul din cele mai importante modele culturale ale regimului.[110]
Scriitorul donează în 1950 Casa cu turn statului român,[60] și se mută înapoi în București, unde deține o casă în apropierea Muzeului Zambaccian.[15]
Între 7 și 11 ianuarie 1958, Sadoveanu, Ion Gheorghe Maurer și Anton Moisescu sunt președinții interimari ai Prezidiului Marii Adunări Naționale, funcție care îl propulsează vremelnic pe scriitor în poziția de șef al statului. Contribuțiile literare, dar și afinitățile sale politice, fac să i se acorde, în 1961, „Premiului Lenin pentru Pace”.[111]
Suferă un infarct care îi afectează vorbirea și îl lasă aproape orb.[15] Este îngrijit de o echipă de medici condusă de Nicolae Gh. Lupu.[15] Familia Sadoveanu se retrage în zona Neamțului, locuind într-o vilă aflată în apropierea Schitului Vovidenia și a localității Vânători-Neamț.[15] Este vizitat periodic de prieteni din literatură și politică, printre care și Alexandru Rosetti.[112]Mihail Sadoveanu se stinge din viață pe data de 19 octombrie 1961, la ora 9 dimineața,[9] fiind înmormântat pe 21 octombrie la Cimitirul Bellu din București. Casa din apropierea Schitului Vovidenia este astăzi un muzeu dedicat scriitorului, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”.
După moartea soțului ei, Valeria Sadoveanu s-a stabilit în apropierea Mănăstirii Văratec, unde a organizat un cerc literar informal și un grup ortodox de rugăciune, la care au luat parte istoricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga și poeta Ștefana Velisar Teodoreanu, dedicându-și viața apărării comunității de călugărițe.[113] Ea a mai trăit timp de 30 de ani după moartea soțului ei
Opera:
·         Șoimii, roman (1904)
·         Floare ofilită, nuvele (1905)
·         Mormântul unui copil (1905)
·         Amintirile căprarului Gheorghiță(1905)
·         Vremuri de bejenie (1906)
·         La noi în Viișoara (1906)
·         Esopia (1906)
·         Însemnările lui Neculai Manea, nuvele (1906)
·         Oameni și locuri, (1908)
·         O istorie de demult (1907)
·         Duduia Margareta (1907)
·         Istoria marelui împărat Alexandru Macedon în vremea când era emirul lumii 5250 de ani (1907)
·         Povestiri de seară (1909)
·         Genoveva de Brabant (1909)
·         Cum putem scăpa de nevoi și cum putem dobândi pământ (1909)
·         Cântecul amintirii (1909)
·         Apa morților (1911)
·         Povestiri de petrecere și folos (1911)
·         Bordeenii, roman, (1912)
·         Un instigator (1912)
·         Priveliști dobrogene (1914)
·         Neamul Șoimăreștilor, roman (1915)
·         Foi de toamnă (1916)
·         Printre gene (1916)
·         44 de zile în Bulgaria (1916)
·         Umiliții mei prieteni (1917)
·         Umbre (1919)
·         În amintirea lui Creangă (1919)
·         Priveghiuri (1919)
·         Povestiri pentru moldoveni (1919)
·         Cocostârcul albastru (1921)
·         Strada Lăpușneanu (1921)
·         Neagra Șarului (1922)
·         Pildele lui cuconu Vichentie (1922)
·         Lacrimile ieromonahului Veniamin(1922)
·         Oameni din lună (1923)
·         Ți-aduci aminte (1923)
·         Războiul balcanic (1923)
·         Venea o moară pe Siret (1924)
·         Țara de dincolo de negură (1926)
·         Dumbrava minunată (1926)
·         Povestiri pentru copii (1926)
·         Dimineți de iulie. Stigletele (1927)
·         Demonul tinereții (1928)
·         Hanu-Ancuței (1928)
·         Împărăția apelor (1928)
·         O întâmplare ciudată (1928)
Literatură proletcultistă
·         Lumina vine de la Răsărit, reportaje din URSS (1945)
·         Păuna mică (1948)
·         Mitrea Cocor (1949)
·         Mărturisiri (1960)
Monografii critice
·         Savin Bratu, Mihail Sadoveanu, o biografie a operei, București, 1963
·         Constantin Ciopraga, Mihail Sadoveanu, București, 1963
·         Nicolae Manolescu, Sadoveanu sau utopia cărții, București, 1976
·         Pompiliu Marcea, Lumea operei lui Mihail Sadoveanu, București, 1976
·         Profira Sadoveanu, Viața lui Mihail Sadoveanu. Copilăria și adolescența, București, 1976
·         Ion Vlad, Cărțile lui Mihail Sadoveanu, Cluj, 1981
·         Fănuș Băileșteanu, Introducere în opera lui Mihail Sadoveanu, Craiova, 2001
·         Alexandru Paleologu, Treptele lumii sau calea către sine a lui Mihail Sadoveanu, Iași, 2007
·         Monica Spiridon, Sadoveanu-divanul înțeleptului cu lumea, Albatros, 1982
·         Dumitru Micu, Sensul etic al operei lui Sadoveanu, 1955


Baltagul (1969) - Film Complet dupa romanul lui Mihail Sadoveanu : 

Neamul Soimarestilor [1965]: 








GÂNDURI PESTE TIMP 5 Noiembrie


Sinclair Lewis - Citate:









SFATURI UTILE 5 Noiembrie

DUREREA DE CAP
Cefaleele, numite de obicei dureri de cap, sunt localizate pe bolta craniana. Evolutia lor este foarte variabila, de la cateva ore la cateva zile, accesele putand sa se repete timp de mai multi ani.

Tipuri de cefalee - Clasic, se disting trei tipuri de cefalee:
cefaleele psihogene, foarte frecvente, sunt consecinta unei oboseli, a unor tulburari psihologice benigne (anxietate,stress), chiar si a unei veritabile depresiuni. tensiunea psihica poate provoca o contractie exagerata a muschilor cefei, cu iradierea durerii spre cap. Cefaleele psihogene sunt permanente si pot obliga o incetinire moderata a activitatilor individului. Evolutia lor este cronica.
migrenele afecteaza aproximativ 5-10% din populatia globului. Cauza lor primitiva este necunoscuta, dar se stie ca are loc o constrictie urmata de o dilatare a anumitor artere ale capului si ca exista adesea un teren familial. In general, durerea este intensa, pulsatila, localizata la jumatate din craniu, asociata cu tulburari digestive (senzatie de greata, voma), exacerbata de lumina, zgomot, activitate fizica. Evolutia este cronica si paroxistica: se observa crize de frecventa foarte variabila (de la una pe an la cateva pe luna), durand intre doua ore si cateva zile.
cefaleele simptomatice nu constituie ele in sine o boala, dar sunt simptomul unei afectiuni organice, in special a bolii Horton, a unor afectiuni oculare (glaucom, tulburari de vedere), otorinolaringologice (sinuzita, otita), dentare sau reumatologice (artroza cervicala). Ele sunt uneori declansate de hipertensiunea arteriala, intoxicatia cu carbon, unele medicamente (vasodilatatoarele), febra. O cefalee simptomatica poate, de asemenea, sa fie consecinta unei hemoragii meningeene, a unei meningite, a unor tumori cerebrale, care, stanjenind circulatia lichidului cefalorahidian, declanseaza in amonte hipertensiune intracraniana, a unui hematom cerebral posttraumatic sau a unui anevrism cerebral. In caz de hipertensiune intracraniana, cefaleea predomina la sfarsitul noptii sau la trezire.

Tratament – In afara eradicarii eventualei cauze si a folosirii unor mijloace specifice (medicamente antimigrenoase daca este vorba de o migrena), tratamentul este cel al durerii in general; el face apel la analgezicele uzuale ca de exemplu paracetamol. Unele masuri calmeaza uneori durerea: pacientul poate sa se intinda in pozitia culcat, sa evite factorii agravanti (camera zgomotoasa, prost aerisita), sa-si intinda sau sa-si maseze muschii umerilor, gatului, fetei si pielii capului si, atunci cand este posibil, sa doarma cateva ore.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...