sâmbătă, 8 decembrie 2018

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
DUMINICĂ 9 DECEMBRIE 2018

Bună ziua, prieteni!
Mulțumesc pentru încredere! Pentru a nu vă dezamăgi vă invit să-mi vizitați zilnic pagina la adresa dicuoctavian.blogspot.com. Acolo găsiți toate materialele prezentate de mine pe zile. Fiecare poate parcurge numai acel material pe care îl consideră interesant. Nu este nevoie să trimiteți mesaje de mulțumire!!! Și mai mult, NU ACCEPT mesaje în privat!!! La adresa indicată mă puteți găsi fără să beneficiați de bunătatea celor de la Facebook, cu ghilimelele cuvenite pentru toate restricțiile pe care le îndur aproape zilnic!
O sfântă și binecuvântată zi de Duminică în pace, cu sănătate și bucurii alături de cei dragi!


RELIGIE ORTODOXĂ 9 Decembrie

Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf Ana; Sf Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel (dezlegare la pește); Duminica a 27-a după Rusalii - Tămăduirea femeii gârbove

În fiecare an, la data de 9 decembrie, Biserica prăznuiește ziua Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria și bunica Domnului Iisus Hristos, după trup.
Sfânta Ana – provenea din seminţia preoţească, iudaică, a lui Levi. Ea era fata cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeţia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească. Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost supuşi oprobriului public, deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoşilor lor. Astfel, o veche tradiţie arată că un evreu din seminţia lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Eşti nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine ştie ce păcate ascunse”. Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum şi pe Ana, atunci când auziră cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit, văzând-o iarăşi plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea şi i-a spus: „Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului”. Ana tresări la auzul acestor cuvinte şi, îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, a ieşit în grădină, unde, la umbra unui dafin, stătea şi se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vesteşte Sfintei Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu ştia nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde, întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.
Domnul şi Dumnezeul nostru, vrând să-Şi gătească Luişi biserică însufleţită şi casă sfântă pentru sălăşluirea Lui, a trimis pe îngerul Său la drepţii Ioachim şi Ana – căci din aceştia avea să se nască Maica Sa după trup – şi a arătat mai dinainte că va zămisli cea stearpă şi cea care nu avea copii, pentru ca să adeverească zămislirea Lui din Sfânta Fecioară. Astfel, Sfânta Fecioară Maria a fost zămislită din făgăduinţă, dar din unire şi din sămânţă bărbătească. Numai Domnul nostru Iisus Hristos a fost zămislit fără unire şi fără sămânţă bărbătească şi S-a născut din Sfânta Fecioară Maria mai presus de înţelegere, aşa cum numai El ştie; fiind Dumnezeu desăvârşit a luat trup desăvârşit, aşa precum şi la început a făcut şi a plăsmuit firea omenească.
Prăznuim dar această zi cu aducere aminte de cuvintele spuse drepţilor Ioachim şi Ana de îngerul care le-a binevestit sfânta zămislire a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Dumnezeu, Cel ce a făcut lumea din nimic, a prefăcut în fapte aceste cuvinte; a trezit pântecele cel sterp spre rodire şi a făcut în chip minunat maică născătoare de copii pe aceea ce îmbătrânise fără să nască. Dumnezeu a dat acest rod vrednic de ruga drepţilor Ioachim şi Ana, din care avea să vină însuşi Dumnezeu în trup spre naşterea din nou a lumii. Dumnezeu a binevoit ca aceşti întelepţi părinţi să nască pe Fecioara, pe cea hotărâtă mai înainte de veac, pe cea aleasă din toate neamurile să fie Născătoare de Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor.

Sfânta Prorociţă Ana, mama Prorocului Samuel – era originară din oraşul Armatem, din Muntele Efraim. Era căsătorită cu un bărbat din seminţia lui Levi, numit Elcana. Pentru că era stearpă şi nu făcea copii, bărbatul ei şi-a mai luat o femeie, pe Fenana, cu care a făcut copii. Mergând în casa lui Dumnezeu din Silom pentru a aduce jertfă prin mâna preotului Elim, ea, după săvârşirea jertfelor, a primit numai o parte din acestea, pentru că nu avea copii. Lăsând pe bărbatul ei să plece acasă, Ana a rămas în continuare la templu pentru a se ruga lui Dumnezeu: „Dă-mi rod pântecelui meu şi Ţi-l voi da Ţie să-Ţi slujească în toate zilele vieţii lui!” Văzând credinţa Anei, Dumnezeu a încredinţat-o că va naşte un fiu, cu numele Samuel. Acest lucru s-a şi întâmplat, Ana ducând copilul la templu, la vârstă potrivită, pentru a-i sluji lui Dumnezeu aşa cum făgăduise. Sfânta Proorociţă Ana a trăit lăudând pe Domnul şi proorocind, trecând cu pace la cele veşnice.
Sfânta şi fericita Ana proorociţa era din cetatea Armatem, din muntele Efraim. Era căsătorita cu un bărbat din seminţia lui Levi, numit Elcana. Pentru că era stearpă şi nu făcea copii, bărbatul ei şi-a mai luat o femeie, pe Fenana, rivala ei, cu care a făcut copii şi s-a bucurat. Ana, ca şi cum nu i-ar fi fost îndeajuns durerea pricinuită de sterpiciunea ei, mai era şi defăimată de bărbat şi de rivală, de rude şi prieteni. Şi se ruga mult lui Dumnezeu să-i dea copii, dar n-a izbutit nimic, deşi împlinea fără trândăvie poruncile Legii. Că uneori chiar sfinţilor cu anevoie şi cu încetul şi târziu li se împlinesc cererile.
Suindu-se dar Ana cu bărbatul ei în Silom, în casa atotputernicului Dumnezeu, ca să aducă Jertfe prin mâna lui Eli preotul, ea, după săvârşirea jertfelor, a primit numai o parte din jertfe, pentru că nu avea fiu sau fiică, pe când celelalte femei cu copii au primit câte două părţi. Asta a întristat-o mult, dar n-a deznădăjduit-o, nici nu i-a întunecat faţa.
A lăsat însă pe bărbatul ei să plece acasă, iar ea a rămas singură în casa Domnului. S-a aruncat cu faţa la pământ şi s-a rugat aşa: „Doamne Dumnezeul părinţilor mei, căută spre roaba Ta şi spre smerenia mea! Dă-mi rod pântecelui meu şi Ţi-l voi da Ţie să-Ţi slujească toate zilele vieţii lui!”. Dumnezeu văzând că Ana nu se dezlipeşte de casa Lui, că se roagă şi că stăruie în rugăciunea ei, nu i-a făgăduit numai că va da rod pântecelui el, ci i-a spus mai dinainte şi ce nume va purta fiul ce i se va naşte.
După ce a luat aceasta încredinţare, ea a plecat de acolo săltând de bucurie. A zămislit şi a născut pe Proorocul Samuel. După ce l-a înţărcat, s-a suit cu el în Silom, a căzut înaintea Domnului Dumnezeu şi I-a mulţumit. Preotul Eli a binecuvântat-o, zicând: „Să-ţi dea ţie Dumnezeu un alt rod pântecelui în locul lui Samuel, fiul tău”. Ana şi-a luat copilul şi s-a coborât acasă, pentru că era încă mic de tot pruncul. Când a ajuns mai măricel, l-a luat de mână, l-a suit în casa Domnului Dumnezeului cel atotputernic, ca să împlinească făgăduinţa ce-o făcuse Domnului şi l-a dat în mâna lui Eli preotul. Şi i-a făcut maică-sa haine preoţeşti mici, pe măsura lui, şi copilul slujea cu ele Domnului Dumnezeu înaintea lui Eli preotul. Ana se uita la el şi se bucura. Şi a mai născut Ana trei feciori şi trei fete; şi s-a suit în casa Domnului, a căzut cu faţa la pământ şi-L lăuda pe Domnul. Pentru aceea şi zicea: „Cea stearpă a născut şapte, iar cea cu mulţi fii a slăbit. Că ea sălta de bucurie pentru cei şapte copii ai ei, iar Fenana, rivala ei, după ce a născut cinci copii, a ajuns stearpă şi n-a mai născut. Ana a trăit vreme îndelungată, a lăudat pe Domnul şi a proorocit, iar mai pe urmă s-a mutat în locaşurile cele veşnice.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Duminica a 27-a după Rusalii - Tămăduirea femeii gârbove



Ev. Luca 13, 10-17

  În vremea aceea Iisus învăţa, într-o zi de sâmbătă, în sinagogă. Şi iată era acolo o femeie care avea, de optsprezece ani, un duh de slăbiciune, şi care era gârbovă de nu putea să se ridice în sus nicidecum. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o şi i-a zis: femeie, eşti dezlegată de neputinţa ta. Şi şi-a pus mâinile peste dânsa şi îndată s-a îndreptat şi a început să slăvească pe Dumnezeu. Atunci mai marele sinagogii, mâniindu-se, pentru că Iisus o vindecase sâmbăta, a luat cuvântul şi a grăit poporului: şase zile sunt în care trebuie să se lucreze omul; deci veniţi în aceste zile şi vă vindecaţi, şi nu în ziua sâmbetei. Iar Domnul i-a răspuns şi a zis: făţarnicilor, fiecare dintre voi nu-şi dezleagă, oare, în ziua sâmbetei, boul sau asinul de la iesle şi nu-l duce să-l adape? Dar această femeie, care este fiica lui Avraam şi pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cădea, oare, să fie dezlegată de legătura ei în ziua sâmbetei? Şi zicând El acestea, s-au ruşinat toţi cei care erau împotriva Lui, iar poporul întreg se bucura de faptele măreţe săvârşite de Dânsul.

Ap. Efeseni 6, 10-17

  Fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi întru puterea tăriei Lui. Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului. Căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh. Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare. Staţi, deci, tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcaţi fiind cu platoşa dreptăţii, şi încălţaţi picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii. În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.

Predică la Duminica a XXVII-a după Rusalii - Despre zavistie și fățărnicie (Părintele Cleopa Ilie)

Niciodată Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu a mustrat pe păcătoși așa de aspru ca pe cărturari, pe farisei și pe legiuitorii fățarnici și plini de zavistie.
„Zavistia este maica uciderii și decât preadesfrânarea este mai rea” (Sfântul Ioan Gură de Aur, „Împărțire de grâu", Buzău, 1833, p. 164)


Iubiți credincioși,
Ați auzit în Sfânta Evanghelie de azi, cum mai-marele sinagogii, din râvnă pentru cinstirea sâmbetei, și-a ascuns zavistia și fățărnicia sa, zicând: „Șase zile sunt în care se cade a lucra. Deci în acele zile venind, vindecați-vă, iar nu în ziua sâmbetei” (Luca 13, 14). Vedeți, frații mei, ce zavistie și fățărnicie acoperită? Vedeți ce viclenie ascunsă, sub râvna pentru lege? Oare credea el cele ce zicea? Oare erau în mintea și în inima lui cele ce avea pe buzele lui? Zavistia stăpânea pe acest om, nu râvna pentru cele sfinte. Oare nu știa el că Dumnezeu a rânduit sâmbăta ca încetare de lucrul mâinilor, iar nu încetarea lucrării faptelor bune și, mai ales, vindecarea unei femei bolnave?
Niciodată Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, nu a mustrat pe păcătoși așa de aspru ca pe cărturari, pe farisei și pe legiuitorii fățarnici și plini de zavistie. Căci păcătoșii când se întorceau la pocăință din toată inima, cu mare milă și iubire îi primea Dumnezeu. Iar când era învinuit de cărturari și farisei că umblă cu păcătoșii și stă la masă cu ei, El le zicea: „N-am venit să chem pe drepți, ci pe păcătoși la pocăință” (Matei 9, 13). Și iarăși: „N-au trebuință cei sănătoși de doctori, ci cei bolnavi” (Matei 9, 12). Însă cărturarilor le zicea: „Vameșii și desfrânatele merg înaintea voastră întru Împărăția Cerurilor” (Matei 21, 31), fiindcă în inima lor Fiul lui Dumnezeu a văzut cele mai cumplite patimi, ca: mândria, zavistia, ura, viclenia, slava deșartă, fățărnicia și altele multe de acest fel. Dar să revenim la cuvântul nostru și să vorbim despre zavistie și fățărnicie, de care v-am amintit.
Zavistia este patima cea mai cumplită, care, după învățătura Sfinților Părinți se zice „naștere a diavolului" și mai rea decât însuși diavolul.
Pentru a arăta că zavistia este mai rea și decât diavolul, să ne ducem cu mintea la împăratul Saul și la David. Saul zavistuia foarte mult pe David și căuta în tot chipul să-l omoare. Pentru ce? Pentru că David a ucis pe Goliat Filisteanul, vrăjmașul de temut al poporului lui Israel (I Regi 17, 24), iar când David se întorcea biruitor de la uciderea lui Goliat, au ieșit femeile în întâmpinarea lui David din toate cetățile lui Israel, cântând și jucând cu timpane, cu fluiere și alăute, și ziceau: „Bătut-au Saul cu miile și David cu zecile de mii. Și s-a mâniat Saul foarte tare și nu a plăcut în ochii lui Saul cuvântul acesta și a zis: Lui David i s-au dat zecile de mii și mie numai mii? Și ce mai lipsește fără numai împărăția? Și s-a uitat rău Saul din ziua aceea la David” (I Regi 18, 7-9). Și din ziua aceea, zavistuia Saul foarte pe David și căuta în tot chipul să-l piardă, iar a doua zi a căzut duh rău de la Dumnezeu peste Saul și a rămas uimit în mijlocul casei lui. Și David cânta din harfă cu mâna sa și gonea duhul rău de la Saul. Duhul rău auzind cântarea lui David, fugea de la Saul, dar zavistia din inima lui nu fugea, căci îndată ce se trezea din chinurile duhului rău, lua sulița ca să-l omoare pe David și David, ferindu-se din fața lui Saul, acesta a lovit cu sulița în peretele casei (I Regi 18, 10-11; 19, 9-10).
De aici oricine poate cunoaște că zavistia este mai rea decât diavolul, deoarece diavolul fugea de la Saul, când cânta David, dar nu și zavistia din inima lui.
Auzim și pe dumnezeiescul părinte Ioan Gură de Aur care zice așa: „Zavistia este maică a uciderii și mai rea decât preadesfrânarea. Căci aceasta stă la om cât timp este robit de ea, iar tirania zavistiei biserici întregi a răsturnat și toată lumea a vătămat-o. Aceasta, cum am zis, este maică uciderii, căci a făcut pe Cain să ucidă pe fratele său (Facere 4, 8). Aceasta a făcut pe Isav să urască și să prigonescă pe fratele său Iacov (Facere 27, 41). Aceasta a făcut pe diavol să înșele pe om în Rai" (Sfântul Ioan Gură de Aur, op. cit., p. 168) (Facere 3, 1-5). Apoi continuă: „Dar tu acum nu omori, ci mult mai multe și mai cumplite decât uciderea faci, căci te rogi ca fratele tău să pătimească cele de ocară și curse dinspre toate părțile îi întinzi ca să vatămi pe fratele tău.
Deci, ori de miluiești, ori de priveghezi, ori de postești, cu acest scop te-ai făcut mai necurat decât toți dacă zavistuiești pe fratele tău. Deci să știi că lucru rău este zavistia și lipsită de toată iertarea și mai cumplită și decât rădăcina tuturor răutăților, că iubitorul de argint atunci se bucură când ia, iar zavistnicul atunci se bucură când altul nu ia.
Diavolul zavistuiește numai pe om, iar dintre diavoli pe nici unul. Iar tu pe om zavistuiești și împotriva celui de un neam cu tine stai. Și ce iertare vei dobândi? Care cuvânt de îndreptare vei da tu, cel ce, când vezi pe fratele tău în îndestulare, tremuri și te îngălbenești în loc să te veselești? Deci aceasta să înțelegi, că cela ce este zavistuit, se va trezi și mai strălucit se va face; iar zavistuitorul mai multe rele va aduna asupra sa... Pentru care pricină, spune-mi, zavistuiești pe fratele tău? Că a luat mare dar duhovnicesc? Și de la cine a luat, spune-mi? Au nu de la Dumnezeu?
Deci către Acela primești gândul zavistiei în inima ta, care a dat Darul? Văzut-ai de unde se trage răul și ce vârf al păcatelor se face și cât îți sapă ție prăpastia muncii? Și ce poate fi mai ticălos decât sufletul acela, care ieri era prieten cu prietenul tău și se împărtășea cu el de cuvinte și de masă, apoi îndată, pentru că a văzut pe fratele său slăvindu-se, a aruncat de la sine masca prieteniei și a intrat sub fața vrăjmașului, mai bine zis a turbării!" (Sfântul Ioan Gură de Aur, op cit., p. 174).
Apoi zice: „Ce faci omule? Socotești că este de mare folos a surpa bunătățile aproapelui? Dar mai înainte de acelea, surpi pe ale tale". Și iar zice: „Măcar semne de va face cineva, măcar feciorie de ar avea, măcar post sau culcare pe jos, și pentru faptele sale cele bune de va ajunge la îngeri, dacă va avea această boală și meteahnă a zavistiei, va fi mai necurat decât toți" (Sf. Ioan Gură de Aur, op cit., Cuvânt pentru zavistie).

Iubiți credincioși,
Aceste cuvinte și învățături pe care le-ați auzit până aici, despre zavistie, nu sunt ale mele, ci ale Sfântului și dumnezeiescului părinte Ioan Gură de Aur. De aceea ele sunt vrednice de ținut minte cu toată evlavia, spre folosul nostru.
Și acum să arătăm câteva lucruri despre cea de-a doua patimă, despre fățărnicie.
Mântuitorul nostru Iisus Hristos, descoperind această blestemată patimă în inima mai-marelui sinagogii, i-a zis: „Fățarnicilor, fiecare din voi nu-și dezleagă sâmbăta boul sau asinul său de la iesle și îl duce de îl adapă? Dar pe această fiică a lui Avraam, pe care a legat-o satana de optsprezece ani, nu se cădea a o dezlega din legătura aceasta în ziua sâmbetei?” (Luca 13, 15-16). Iată, frații mei, cum știutorul de inimi Iisus Hristos vădește patima fățărniciei ce era încuibată în inima mai-marelui sinagogii și cu câtă înțelepciune îi arată lui și tuturor celor de față, datoria sfântă de a ajuta pe cei bolnavi și de a-i scoate din primejdiile care vor fi, fără a ține seama că este sărbătoare sau nu.
Că spune: „Dacă fiecare din voi dezleagă dobitocul său să-l ducă la apă în ziua sâmbetei, apoi cu cât mai cuviincios și de nevoie este a dezlega un suflet din legătura satanei în ziua sâmbetei?" Și în alt loc a arătat că nu omul s-a făcut pentru sâmbătă, ci sâmbăta pentru om (Marcu 2, 27), arătând cât de mare cinste are omul de la Dumnezeu, față de sărbătorile ce i s-au rânduit a le ține și că mai mare este fapta milostivirii față de om, decât însăși ținerea sărbătorii în care se cuvine bine a face.
Dar, frații mei, este bine să adâncim mai mult cele despre fățărnicie. Să știm că „fățărnicia este un greu și cumplit păcat, care are ca rădăcină vicleșugul, iar ca roade: minciuna, amăgirea, măiestria, agoniseala cea rea, necinstea și vătămarea aproapelui" (Cazania, București, 1857, p. 555). Dicționarul Noului Testament spune că „omul fățarnic este nesincer, prefăcut, mincinos și viclean" (Pr. Ioan Mircea, op. cit., p. 155). Iar în Sfânta Scriptură citim următoarele: oamenii fățarnici cinstesc pe Dumnezeu „numai cu buzele" (Isaia 29, 13; Ieremia 12, 2). Oamenii fățarnici nu fac cele ce zic (Iezechiel 33, 31). Oamenii fățarnici sunt cucernici numai la arătare (II Timotei 3, 5). Oamenii fățarnici se îngrijesc numai de curățenia cea din afară (Matei 15, 2-6). Oamenii fățarnici sunt observatori numai la lucrurile cele mici și neînsemnate (Matei 23, 23-24; Luca 11, 42). Iată pentru ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ca un adevărat Dumnezeu și știutor al inimilor a mustrat cu asprime pe cărturari, pe farisei și pe legiuitorii poporului lui Israel, care erau bolnavi și orbiți foarte de această blestemată patimă și de atâtea ori cu vaiul i-a amenințat, zicându-le: „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici, că închideți Împărăția Cerurilor înaintea oamenilor că nici voi nu intrați, nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați” (Matei 23, 13). „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici, că mâncați casele văduvelor și cu fățărnicie îndelung vă rugați. Pentru aceasta mai multă osândă veți lua” (Matei 23, 14), și iarăși: „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor, că înconjurați marea și uscatul ca să faceți un ucenic, și dacă l-ați făcut, îl faceți fiu al gheenei îndoit decât voi” (Matei 23, 15). Iar văzând orbirea lor spirituală, le zicea: „Călăuze oarbe” (Matei 23, 16), „Nebuni și orbi” (Matei 23, 17), „Șerpi, pui de vipere” (Matei 23, 33) și alte nume de ocară, prin care făcea cunoscută răutatea, viclenia și fățărnicia lor.
Dacă luăm aminte la învățătura Domnului din Sfânta Evanghelie, putem cunoaște că nici un păcat nu a fost mustrat așa de aspru și amenințat cu vaiul și cu osândă veșnică, mai mult ca păcatul fățărniciei, pe care Mântuitorul l-a descoperit în inimile cărturarilor, ale fariseilor și ale legiuitorilor poporului Israel. Dar pentru care pricină acest lucru? Pentru că nici un păcat al firii omenești nu este mai complicat cu alte multe păcate, ca fățărnicia. De aceea, Mântuitorul, în alt loc, acest păcat cumplit l-a asemănat cu aluatul, zicând: „Feriți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia” (Luca 12, 1), căci precum aluatul dospește toată frământătura, așa și păcatul fățărniciei strică și otrăvește toată așezarea sufletului celui ce se îmbolnăvește de acest păcat.
În continuare vă voi spune două istorioare, una despre zavistie și alta despre fățărnicie.
Împăratul Leon cel Înțelept, stând odată de vorbă cu niște filosofi creștini, aceia i-au spus că păcatul zavistiei și al iubirii de argint sunt egale în răutate. Iar împăratul a poruncit să-i caute doi oameni care ar fi vătămați la suflet de aceste două patimi. Cei trimiși de împărat au găsit ce căutau și le-au zis: „Vă cheamă împăratul să vă cunoască și să vă dea câte un dar mare". Aceia s-au bucurat mult de această chemare, neștiind la ce sunt chemați. Și îndată au venit. „Vreau să fac milă cu voi și să vă dau câte un dar". Și a chemat mai întâi pe iubitorul de argint și i-a zis: „Ție o să-ți dau daruri mari, iar celui ce vine după tine îi vor da îndoit decât ție. Ce vrei să-ți dau?" Iar iubitorul de argint, stând puțin pe gânduri, a zis: „Măria Ta, eu vreau să-mi iei jumătate din averea mea!" Împăratul a tăcut și i-a zis: „Du-te și să vină celălalt (zavisnicul)". Și i-a zis și acelui: „Cere de la mine orice dar, însă să știi că celuilalt îi voi da îndoit ca ție!" Iar omul cel zavistnic, gândin-du-se puțin, a zis: „Măria Ta, mie să-mi scoți un ochi!" Apoi chemându-i pe amândoi, le-a zis: „Vai de voi, oameni blestemați, am făcut cu voi o experiență și rău ați ieșit înaintea mea amândoi! Mergeți și vă îndreptați viața prin spovedanie curată și prin pocăință adevărată, ca să nu vă pierdeți sufletele voastre!"
Apoi chemând pe filosofi le-a spus din cercare, cum iubitorul de argint a cerut să i se ia jumătate din avere cu scopul ca celuilalt să i se ia toată averea și să nu aibă cumva mai mult decât el. Iar cel zavistnic, cum a cerut să i se scoată un ochi, spre a-i scoate celui de-al doilea pe amândoi. Și a zis către filosofi: „Acum am văzut că mare dreptate aveți voi, că zavistia și iubirea de argint, sunt egale în răutate".
Iată și a doua istorioară. Un călugăr se fățărnicea în toată vremea că este sfânt și, la arătare, postea mult și se înfrâna la toate, ca să-l laude oamenii și ceilalți călugări; iar pe ascuns mânca și bea mult și făcea și alte răutăți, ferindu-se de ochii oamenilor, ca să nu afle răutățile lui.
Dar venind fără de veste peste el o boală grea și, apropiindu-se de moarte, a chemat pe călugări și pe frați la el. Și venind mulți din soborul mănăstirii, a început a plânge cu amar și tremurând de frică, a zis către dânșii: „Frații mei, vai mie, căci eu împreună cu voi de atâția ani petrecând, mă arătam că sunt mare postitor, dar acest lucru îl făceam numai de fățărnicie, spre a fi lăudat de voi și de oameni. Iar eu mâncam pe ascuns și beam mult, și alte păcate grele am făcut. Și iată acum sunt dat spre mâncare balaurului, care a legat picioarele și genunchii mei cu coada sa, iar capul lui la gura mea stă și așteaptă să smulgă sufletul meu și să-l ducă la pierzare!" Și zicând acestea a murit.
Astfel, mare spaimă a cuprins pe toți cei de față, iar starețul acelor călugări, care venise și el acolo, a zis către toți: „Vedeți, fraților, cât de mare este prăpastia păcatului fățărniciei și al mâncării pe ascuns?" (din Everghetinos, al Sf. Grigorie Dialogul, p. 129-131).

Iubiți credincioși,
„Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină” (I Timotei 2, 4). El ne-a învățat în Sfânta și dumnezeiasca Evanghelie, cum trebuie să viețuim în această lume și cum să fie cuvântul nostru, față de alții, când a zis: „Fie cuvântul vostru: da, da și nu, nu, iar ce este mai mult decât aceasta, de la cel viclean este” (Matei 5, 37). Adică ce cugetă inima ta și simte inima ta aceea să grăiască și gura ta. Că dacă una gândim și avem în inimă și alta facem și vorbim suntem fățarnici și nu vom scăpa de osândă. Acestea sunt lucruri ale diavolului și ale fățărniciei, despre care zice Sfântul Apostol Iacob: „Să fie vouă ce este da, da, și ce este nu, nu, ca să nu cădeți sub judecată” (Iacob 5, 12).
Să ne izbăvim cu ajutorul lui Hristos și de păcatul ucigaș de suflet al zavistiei care robește și omoară multe suflete. De amândouă aceste păcate putem scăpa numai prin multă rugăciune, prin deasă spovedanie, prin milostenie și cugetare la moarte. Să cerem harul lui Dumnezeu în toate, să ne rugăm mereu, să ne socotim mai păcătoși decât alții și să iubim din inimă pe toți.

Acestea înțelegându-le, frații mei, să ne rugăm din toată inima noastră către preamilostivul Dumnezeu, să ne păzească de toate păcatele, dar mai ales de aceste două patimi prea cumplite, adică zavistia și fățărnicia, ca să ne mântuim sufletele noastre. Amin.





ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU DEZLEGARE LA PEȘTE 9 Decembrie

Saramură moldovenească
·       2 kg biban sau caras;
·       250 ml suc de roşii;
·       40 g ulei;
·       30 g usturoi;
·       Cimbru;
·       Sare
Se curăţă peştele de solzi, se eviscerează, se scot branhiile şi osul amar şi se spală în mai multe ape.
Se lasă să se scurgă, se sărează şi se frige pe grătar sau pe o plită presărată cu un strat de sare.
După ce peştele a fost fript se aşază într-un sos preparat din suc de roşii, mujdei de usturoi, ulei, cimbru şi sare şi se ţine la cald pe marginea plitei circa un sfert de oră, apoi se serveşte cu mămăligă caldă.

Şalău prăjit
·       1 kg şalău;
·       125 g ulei;
·       100 g lămâie;
·       50 g făină;
·       Piper;
·       Sare
Se curăţă şalăul, se scot pieliţele, se despică de-a lungul coloanei vertebrale şi se scot fileurile, care se taie în bucăţi de mărime potrivită.
Zeama de lămâie se amestecă cu sare şi piper măcinat.
Se lasă fileurile să stea în această marinată circa 10 minute, apoi se trec prin făină şi se prăjesc în ulei fierbinte.

Peşte cu sos picant
·       1kg peşte;
·       125 g ulei;
·       75 g făină;
·       500 g roşii;
·       25 g usturoi;
·       30 g bulion;
·       100 ml vin;
·       1 legătură verdeaţă;
·       Piper;
·       Sare
Peştele se curăţă, se spală, se porţionează şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru.
Se trec bucăţile de peşte prin făină şi se prăjesc în ulei.
În uleiul rămas se căleşte făina fără a se rumeni.
Se adaugă mujdeiul de usturoi, apoi se stinge cu bulion amestecat cu apă şi se mai fierbe sosul circa 10 minute.
Se pun apoi în cratiţă bucăţile de peşte, se aşază pe fiecare bucată de peşte câte o jumătate de roşie, se adaugă vinul şi se dă cratiţa la cuptor pentru gratinare.
La servit se presară cu verdeaţă.

Mâncare de crap
·       1,2 kg crap;
·       200 g ulei;
·       75 g făină;
·       100 g morcov;
·       100 g ţelină rădăcină;
·       150 g ceapă;
·       200 g bulion de tomate;
·       2 foi dafin;
·       50 ml oţet;
·       100 g lămâie;
·       Piper;
·       Sare
Peştele se curăţă, se taie în porţii, se sărează, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei.
În uleiul rămas se pune ceapa tocată şi zarzavatul de supă ras pe răzătoare şi se căleşte.
Se încorporează făina rămasă şi se stinge cu bulion amestecat cu apă şi oţet.
Se adaugă piper boabe şi 2 foi de dafin şi se lasă să fiarbă circa o oră, apoi se pasează printr-o sită.
Se aşază bucăţile de crap într-un vas de cuptor, se toarnă sosul şi se dă vasul la cuptor pe timp de 10 minute.
La servit se adaugă felii de lămâie la fiecare porţie.

Peşte cu măsline
·       1 kg peşte;
·       50 g făină;
·       125 g ulei;
·       150 g ceapă;
·       100 g bulion de tomate;
·       200 g măsline;
·       100 ml vin;
·       150 g lămâie;
·       1 legătură verdeaţă;
·       Piper;
·       Sare
Peştele se porţionează, se sărează, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei.
În uleiul rămas se căleşte ceapa tocată, se adaugă restul de făină, se stinge cu bulion diluat cu apă, se fierbe circa 30 minute şi se pasează prin sită.
Se potriveşte gustul sosului cu sare şi piper şi se adaugă măslinele care au fost fierte separat 45 minute.
Se aşază în sos bucăţile de peşte prăjit şi se acoperă cu felii de lămâie.
Se presară cu verdeaţă şi se dă vasul la cuptor pentru gratinare.
Când este aproape gata se adaugă vinul şi se mai lasă la cuptor 10 minute.

Heringi cu ceapă
·       1 kg heringi;
·       1,2 kg ceapă;
·       20 g boabe de muştar;
·       75 ml oţet;
·       50 g ulei;
·       Sare
Se curăţă heringii, se taie în bucăţi şi se lasă câteva ore în apă rece.
Oţetul se diluează cu apă şi se fierbe împreună cu boabele de muştar şi sare şi se adaugă ceapa tăiată felii, se continuă fierberea încă 10 minute.
Se scurge şi se lasă să se răcească.
Se scot heringii din apă, se aşază alături ceapa şi se toarnă deasupra uleiul.

Crap rasol
·       1 kg crap;
·       350 g ceapă;
·       100 g morcovi;
·       2 kg cartofi;
·       Piper;
·       300 g sos meuniere;
·       Sare
Ceapa şi morcovii se pun la fiert în apă cu sare.
După circa 30 minute se adaugă peştele tăiat în bucăţi şi se fierbe 10 minute.
Cartofii se curăţă, se taie cuburi şi se fierb separat în apă cu sare.
Se aranjeză pe un platou bucăţile de peşte şi cartofii natur.
Se serveşte cu sos meuniere.
Sosul:
·       250 g margarină;
·       250 g lămâie;
·       1 legătură pătrunjel verde;
·       Sare;
·       Piper măcinat
Se topeşte margarina, se adaugă sarea, piperul şi zeama de lămâie şi se bate cu telul la cald.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

Salată de cod
·       1,2 kg cod;
·       250 g ceapă;
·       100 g morcovi;
·       100 g ţelină;
·       1,2 kg cartofi;
·       200 g mazăre conservă;
·       200 g fasole verde conservă;
·       200 g gogoşari în oţet;
·       200 g castraveţi în oţet;
·       1 kg maioneză de post;
·       Sare
Morcovii, ţelina şi ceapa se pun la fiert în apă cu sare.
După ce au fiert 45 minute se pune peştele, se fierbe circa 15 minute, se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se dezosează şi se rupe în bucăţi mici.
Cartofii se fierb în apă cu sare şi se taie cuburi.
Fasolea se taie în bucăţi de 2 – 3 cm, mazărea se scurge bine, iar gogoşarii şi castraveţii se taie cuburi.
Se amestecă totul împreună cu 2/3 din maioneza de post, se aranjează salata pe un platou şi se decorează cu restul de maioneză de post.
Se poate pregăti din orice fel de peşte oceanic.




ISTORIE PE ZILE 9 Decembrie
Evenimente
·         480: Odoacru, primul rege germanic al Italiei, ocupa Dalmatia. Odoacru (n. 433–d. 493), a fost  rege al Italiei, din anul 476  până la moartea sa. Domnia sa marchează sfârșitul Imperiului Roman în Europa de Vest și începutul Evului Mediu. Odoacru a fost  un general  roman, un foederatus germanic, care a condus o revoltă finalizata cu  detronarea ultimului împărat roman de Apus, Romulus Augustus, la 4 septembrie 476, devenind primul rege de origine non-romană al Italiei. Deși toată puterea din Italia era în mâinile lui, a domnit în numele lui Julius Nepos și, după moartea acestuia în 480, ca un client al împăratului de la Constantinopol, Zenon. Este menționat ca rege latin (Latin rex) în multe documente și el însuși a folosit cel puțin o dată această titulatură.

·         536: Razboiul cu gotii: Generalul bizantin Belisarius ocupă Roma fără rezistentă, după ce barbarii goți care o ocupau au fugit.
·         1425: Este fondata Universitatea Catolica din Leuven din Tarile de Jos.
·         1671: Răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu și Apostol Durac, cauzată de fiscalitatea excesivă. Răsculații îl alungă pe Gheorghe Duca din țară, însă reîntors cu ajutor turco–tătar, acesta reprimă răscoala. Gheorghe Duca (d. 1685) a fost domn al Moldovei de trei ori: septembrie 1665 – mai 1666; noiembrie 1668 – 10 august 1672; noiembrie 1678 – 25 decembrie 1683 și al Munteniei: noiembrie/decembrie 1674 – 29 noiembrie 1678. În 1680, turcii îl numesc hatman al Ucrainei. A fost crescut în casa domnului lui Vasile Lupu si a  venit  pe tronul Moldovei pentru prima dată după moartea lui Eustatie Dabija în septembrie 1665, datorită susținerii soacrei sale Dafina Doamna și a Cupăreștilor. A  pornit  un șir de dăjdii (dări) care sărăcesc cumplit țara, ceea ce a dezlănțuit în octombrie 1671, răscoala lui Mihalcea Hâncu si Apostol Durac. Răscoala a fost cu greu potolită, în 1672, cu ajutor turco-tătar. În aprilie 1683, merge la Viena pentru a-i ajuta pe turci la asediul cetății. În lipsa lui, dar și datorită insuccesului turcilor la Viena, boierii se răscoală la îndemnul lui Ștefan Petriceicu, iar polonezii și cazacii invadează țara. Duca este prins la întoarcere la 25 decembrie 1683 și dus în Polonia  unde moare în închisoare în 1685. A fost căsătorit cu Anastasia, fiica Dafinei, soția lui Eustatie Dabija. A ctitorit biserica Cetățuia, în a cărei plan se regăsește structura și elevația monumentului Trei Ierarhi din Iași.

·         1793: A fost fondat la New York de catre Noah Webster, primul ziar american, „American Minerva”.
·         1824: Are loc bătălia de la Ayacucho (Peru) , prin care fortele indepedentiste conduse de generalul Antonio Jose de Sucre au pus capat dominaţiei coloniale spaniole.
·         1843: Prima felicitare de Craciun. Pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei FELICITĂRI DE CRĂCIUN, la cererea lui Sir Henry Cole, unul dintre prietenii lui şi primul director al „Victoria and Albert Museum”. Acesta din urmă a sugerat realizarea unei FELICITĂRI DE CRĂCIUN pe care să o poată trimită celor dragi. Felicitarea prezenta o familie la masa si cuvintele “Crăciun Fericit şi un An Nou fericit pentru tine”. Horsley a desenat prima felicitare de Craciun in 1840, insa a ajuns la vanzare abia in 1843, cand s-au comercializat 1000 bucati pentru 1 pence fiecare. FELICITĂRILE DE CRĂCIUN au fost tipărite prin tehnica litografierii alb-negru şi colorate ulterior manual, de un artist pe nume Mason. Aceste felicitari au stârnit însă şi controverse, intrucât în desenul lui Horsley apărea o familie şi mai mulţi copii carea beau vin, mulţi au considerat că acestea ar încuraja consumul de alcool.
·         1846: În sala „Momolo" din București are loc primul concert al lui Franz Liszt, susținut în România. Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811, Raiding, în lb. maghiară Doborján, Imperiul Austriac, astăzi Burgenland, Austria – d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria), compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.

·         1865: Deputaţii români din Dieta Transilvaniei protesteaza contra “unirii” Transilvaniei cu Ungaria.
·         1893: Se semneaza  la Bucureşti o noua convenţie comerciala  româno-austro-ungara pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate, care marchează încheierea „războiului vamal” început la 1886. Convenţia intră în vigoare la 2 iunie 1894.
·         1894: Pe strazile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor. Odata cu inaugurarea primei linii de tramvai electrice,  Bucureştiul devenea o capitală în pas cu vremea sa.

·         1900: La Paris a avut loc prima audiere a piesei „Nocturnos”, de Claude Debussy.
·         1905: „Salome” primul act al operei compozitorului german Richard Strauss, după o poveste de Oscar Wilde, a avut prima reprezentație la Dresda, unde a fost condamnată pentru obscenitate.
·         1916: Primul Război MondialBătălia de la Caşin – Germanii sunt opriţi pe linia strategică de fortificaţii Focşani–Nămoloasa trecând prin Valea Caşinului şi Valea Putnei.
·         1916: Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.
·         1923:  România a semnat, la Geneva, Convenţia şi statutul privind regimul internaţional al căilor ferate.
·         1931Spania devine republică.
·         1933: Consiliul de Ministri al Romaniei hotaraste dizolvarea Gărzii de Fier, la scurt timp înainte de organizarea alegerilor, pentru ca legionarii să nu poată participa la scrutin. La momentul respectiv, în ciuda faptului că Garda de Fier era considerată de mulți o grupare extremistă, măsura guvernului a fost totuși criticată drept autoritară. Primul ministru Gheorghe Duca a motivat decizia prin nevoia de a păstra ordinea socială și chiar existența statului. Același argument fusese folosit în 1924, când Partidul Comunist a fost scos în afara legii, fiind definit drept organizație ce pune în pericol chiar existența statului. În toamna anului 1933, după căderea guvernului Vaida-Voevod, regele Carol îl însărcinează pe liberalul I.G. Duca cu formarea noului unui nou guvern și, potrivit tradiției politice, organizarea unor noi alegeri parlamentare (în perioada interbelică, schimbarea guvernului atrăgea după sine dizolvarea Parlamentului și organizarea de noi alegeri). Guvernul Duca (14 noiembrie – 30 decembrie) a avut o durată scurtă de viață, din cauza asasinării premeriului în data de 29 decembrie. Asasinatul a reprezentat răzbunarea legionarilor pentru dizolvarea Gărzii de Fier, hotărâtă în Consiliul de Miniștri pe 9 decembrie 1933, la scurt timp înainte de organizarea alegerilor, penntru ca legionarii să nu poată participa la scrutin. La momentul respectiv, în ciuda faptului că Garda de Fier era considerată de mulți o grupare extremistă, măsura guvernului Duca a fost totuși criticată drept autoritară. Duca a motivat însă gestul prin nevoia de a păstra ordinea socială și chiar existența statului. Același argument fusese folosit în 1924, când Partidul Comunist a fost scos în afara legii, fiind definit drept organizație ce pune în pericol chiar existența statului.  
·         1934Dinu Lipatti primește Premiul de compoziție „George Enescu” pentru suita simfonică „Șătrarii”. Dinu (Constantin) Lipatti (n. 19 martie 1917, București; d. 2 decembrie 1950, Geneva), pianist, compozitor și pedagog român. A fost ales postum membru al Academiei Române.

·         1938: Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gheorghe Tătărescu.
·         1941Al Doilea Război MondialChina declară război JaponieiGermaniei și Italiei.
·         1948: Adunarea Generala ONU adoptă „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.
·         1960: Este semnat, la Washington, primul Angajament postbelic, în domeniul culturii, învățământului și știintei între Româniași SUA.
·         1965: Primul Tren electric al CFR-ului circulă între Predeal si Brașov.
·         1966: Intră în funcțiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeș.



·         1967Marea Adunare Națională a ales în funcția de președinte al Consiliului de Stat pe Nicolae Ceaușescu, în locul lui Chivu Stoica.
·         1968: In SUA a avut loc prima demonstraţie a utilizării mouse-ului, unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerelor moderne. Mausul a fost inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Institute în anul 1963 după un vast test de utilizabilitate. Dispozitivul a mai fost denumit în engleză și bug (gândac), dar denumirea a dispărut în favoarea celei de mouse, care înseamnă soarece. Primul maus era relativ voluminos și folosea două roți dințate perpendiculare una față de alta: rotația fiecărei rotițe era translatată în mișcare de-a lungul unei axe a planului. Engelbart a primit patentul US3541541, la data de 17 noiembrie 1970, sub numele „Indicator de poziție X-Y pentru un sistem de afișare”. Pe atunci Engelbart se gândea ca utilizatorii să țină mausul cu o mână, în timp ce cu cealaltă tastau pe o tastatură având cinci taste.
·         1972:  România aderă la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.
·         1987: A inceput Intifada in Fasia Gaza din Israel.
·         1990:   Lech Walesa devine primul președinte al Poloniei care a fost ales de popor.
·         1991: Este adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare”, la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht va intra în vigoare de la 1 nov 1993 și va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam (2 oct. 1997 ).
·         1992: Este anunțată despărțirea dintre prințul Charles, Prinț de Wales și Diana, Prințesă de WalesPremierul britanic John Major a anuntat separarea cuplului princiar, explicand ca Lady Di si Charles au decis in mod amiabil sa puna punct casatoriei. Anuntul a confirmat zvonurile care au inceput sa circule cu cativa ani inainte si care indicau ca intre cei doi exista neintelegeri. Cuplul s-a casatorit in 29 iulie 1981, nunta fiind transmisa in direct la televiziune in peste 70 de state. Un an mai tarziu s-a nascut primul copil, printul William, iar cel de-al doilea, printul Henry, in 1984. Casnicia dintre Charles si Lady Di nu a fost una fericita, fiind macinata de infidelitati si scandaluri. Printul nu a putut renunta la prietenia mai mult decat stransa cu una dintre iubitele sale din tinerete, Camilla Parker Bowles, in vreme ce Diana a incercat sa isi gaseasca alinare in bratele altor barbati. Desi separati, cei doi au continuat sa isi indeplineasca atributiile monarhice pana in august 1996, cand s-a pronuntat divortul. Un an mai tarziu, pe 31 august, Diana Spencer si-a pierdut viata intr-un accident de masina petrecut la Paris, impreuna cu ea murind si iubitul ei, Dody Fayed. In primavara lui 2005, printul Charles s-a casatorit cu Camilla Parker Bowles.

·         1993Pe 9 decembrie 1993, un tribunal ilegitim de la Tiraspol din “autoproclamata republica moldoveneasca nistreana“, a pronunţat sentinţa în procesul grupului de patrioţi români cunoscut de opinia publică mondială sub numele de „grupul Ilaşcu”. Membrii “grupului Ilaşcu” sunt români cu toţii născuţi în diferite localităţi ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (R.S.S.M.) şi domiciliaţi ulterior în Transnistria. Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni ale Rrepublicilo Sovietice Socialiste (U.R.S.S.). Aceştia au fost acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism. În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993 Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani. Procesul de judecată se consideră neechitabil deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţiei şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii “grupului Ilaşcu” condmnîndu-se pentru “delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de dreapt a R.S.S.M.) devenită stat independent din 1991. Unul din membrii “grupului Ilaşcu“, Valeriu Garbuz, a fost eliberat peste cîteva luni, după ce a recunoscut aşa zisa vină incriminată acestui grup de autorităţile transnistrene. La scurt timp după eliberare, Garbuz a declarat că a fost maltratat de angajaţii ministerului securităţii din Tiraspol. Garbuz este singurul dintre acuzaţi care a recunoscut învinuirile aduse “grupului Ilaşcu“. Este considerat de membrii “grupului Ilaşcu” securist infiltrat în rîndurile lor. Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, după ce i-a expirat termenul de doi ani de detenţie. După ce s-a tratat un timp îndelungat, Petru Godiac s-a stabilit în România. Ilie Ilaşcu a fost eliberat în mai 2001, după 9 ani de detenţie, primind ulterior cetăţenie română şi devenind senator român din partea Partidului “România Mare“. În iunie 2004, a fost eliberat Alexandru Leşco, şi el cu cetăţenie română, după expirarea termenului de 12 ani de detenţie la care fusese condamnat. Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani de detanţie, în timpul unor momente de haos şi derută la graniţa transnistreană. A fost adus aproape de bariera vamală de la Tighina cu maşina, după 2 ore de la ora anunţată iniţial, reprezentanţii autorităţilor transnistrene i-au citit ordinul prin care se anunţa că este persona non-grata pe teritoriul Transnistriei şi nu are voie să revină înapoi, adăugîndu-se că acesta este documentul în baza căruia va fi predat autorităţilor Republicii Moldova. Eliberarea lui Tudor Petrov Popa a survenit abia la 4 iunie 2007, la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc, şi s-a petrecut, fără incidente, la Dubăsari, pe malul stîng al Nistrului, unde el era aşteptat de rude, de fostul său coleg de detenţie, Alexandru Leşco (eliberat în 2004), de personalităţi publice şi de ziarişti. Astăzi toţi membrii grupului Ilaşcu sunt în libertate locuid în România sau Republica Moldova avînd interdicţie de a intra în Transnistria.
·         1994: Președintele rus Boris Elțân a ordonat guvernului să ia „toate măsurile” necesare împotriva guvernului cecen, precum și în vederea dezarmării „formațiunilor înarmate”. Sunt emise „Decretul nr. 2166” și „Rezoluția 1360” ale guvernului rus, prin care a fost declanșată intervenția rusă în Cecenia, la 11 decembrie 1991Boris Nikolaievici Elțin (n. 1 februarie 1931 în Sverdlovsk [azi Ekaterinburg], Rusia, URSS – d. 23 aprilie 2007) în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct.
·         1994  - A avut loc summit-ul Uniunii Europene de la Essen, la care au participat şefi de stat şi de guverne din cele 12 state membre Uniunea Europeana, precum şi din cele trei ţări care urmau să adere la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1995 (Austria, Finlanda şi Suedia). Comisia Europeană a dezbătut la Essen iniţiativele politice, economice şi comerciale ale Uniunea Europeana  faţă de estul Europei şi faţă de alte regiuni ale lumii.
·         1996: Premierul desemnat al Guvernului Romaniei, Victor Ciorbea, a anuntat componenta Cabinetului sau si a facut public programul de guvernare pe termen scurt.
·         2012: Alianța social-liberală USL a obținut 54% din voturi la alegerile legislative din România.

Nașteri
·         1372Beatrice a Portugaliei (d. 1408)
·         1608 - S-a născut John Milton, poet şi publicist, participant la Revoluţia burgheză din Anglia (poeme epice de inspiraţie biblică: "Paradisul pierdut", "Paradisul regăsit") (m. 8 noiembrie 1674). A studiat la Cambridge, dupa care si-a desavarsit pregatirea in Italia. A participat la Revolutia burgheza din Anglia, militand pentru libertatea de exprimare si pentru ideea de republica. Si-a pierdut vederea in 1652, fiind nevoit sa isi dicteze creatiile fiicei sau discipolilor sai. Capodopera sa este considerata cartea “Paradisul regasit” ; (m. 8 noiembrie 1674).
·         1717 - S-a născut Johann Jachim Winckelmann, estetician ("Istoria artei în Antichitate") (m. 8 iunie 1768)
·         1751Maria Luisa de Parma, soția regelui Carol al IV-lea al Spaniei (d. 1819)
·         1878: S-a născut marele Duce Mihail, fratele ultimului ţar al Rusiei (m. 10 iulie 1918).
·         1878: A-a nascut Emil Hațieganu (d. 13 mai 1959), jurist român, membru de onoare (1945) al Academiei Romane. A fost fondator și director între 1920 și 1923, al revistei Glasul Libertatii care a apărut la Cluj cu subtitlul Foaie pentru popor, organ al Partidului Național Român.

·         1879 - S-a nascut I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugasvili), sef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953), personaj stigmatizat al istoriei. In anul 1928, a lansat primul plan cincinal care viza independenta economica a Rusiei fata de celelalte state ale lumii si care a reprezentat, de fapt, colectivizarea fortata a zeci de milioane de gospodarii taranesti. Cei care s-au opus, ca si asa numitii “dusmani ai poporului”, membri de partid indezirabili, au fost arestati, deportati in coloniile penitenciare sau asasinati (m.05.03.1953).
·         1885: S-a născut Daniel Ciugureanu, politician român (d. 1950). Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885, Șirăuți, Briceni – d. 6 mai 1950, Sighet) a fost un politician român din Basarabia, deputat în Sfatul Țării, Prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, ministru fără portofoliu în patru guverne ale României, deputat și senator, Vicepreședintele Camerei Deputaților, Vicepreședintele și Președintele Senatului Regatului România Mare. Medic de profesie, Daniel Ciugureanu a fost unul din fondatorii și fruntașii Partidului Național Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România. Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești. Consiliul Director și-a schimbat denumirea în Consiliul de Miniștri, iar ca Prim-ministru al noii republici a fost numit Daniel Ciugureanu. De fapt a fost o reconfirmare a funcției prin prisma faptului că a fost ales Prim-director pe 17 ianuarie 1918. După Unire a fost ministru fără portofoliu, reprezentând Basarabia în patru guverne românești în perioada 9 aprilie 1918 – 30 noiembrie 1919. Doctorul Daniel Ciugureanu a fost unul dintre oameni de seamă ai vieții politice românești din prima jumătate a secolului trecut, personalitate care a contribuit esențial la aducerea Basarabiei înstrăinate la sânul patriei-mame – România. Daniel Ciugureanu ca și Nicolae Titulescu era de părere că nu există provincie mai românească decât Basarabia, că aceasta este o parte vie a unui corp prin care pulsează sânge din aceeași inimă. El nu putea concepe Basarabia în afara renașterii și întregirii naționale. Concepția respectivă și-a format-o datorită cunoașterii temeinice a istoriei românilor și a faptului că Basarabia, cu vitejii și cetățile ei, a constituit de-a lungul secolelor un puternic scut nu numai al românilor, ci și al civilizației europene. Din biblioteca, arhiva familiei și manuscrisele prim-ministrului Daniel Ciugureanu a rămas foarte puțin. Arhiva personală a fost distrusă de către securitate și practic totul a dispărut fără urmă. 

·         1915 : S-a nascut  Elisabeth Schwarzkopf, celebră soprană britanică de origine germană, numită, în 1991, Comandor al Imperiului Britanic de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii;  (d.03.08.2006).

·         1916: S-a născut actorul american Kirk Douglas (Issur Danielovici Demsky). Kirk Douglas (născut Issur Danielovitch Demsky; n. 9 decembrie 1916, New York, SUA) este un foarte cunoscut și prolific actor, regizor, producător evreu-american de film, unul din puținii supraviețuitori ale „Erei de Aur” a Hollywood-ului. Este tatal actorului si producatorului Michael Douglas. In 1996 i s-a decernat Premiul Oscar pentru întreaga activitate (“Spartacus”, “Champion”) (d.7 Dec 2017).

·         1917Leo James Rainwater, fizician american (d. 1986)
·         1926Henry Way Kendall, fizician american (d. 1999)
·         1932 - S-a nascut Donald Byrd, trompetist si compozitor american de jazz-rock.
·         1934: S-a nascut Dame Judi Dench, nascuta Judith Olivia Dench, actrita britanica, detinatoare a unui Oscar pentru interpretare, a unui Glob de aur, precum si a noua premii BAFTA. In adolescenta si-a dorit sa fie pictorita si a urmat cursuri de design. Dupa numai un an a renuntat si s-a inscris la Scoala de Arta Dramatica chiar daca nu era convinsa ca va reusi in cariera de actrita. A absolvit prima din generatie si a debutat in teatru, unde s-a remarcat prin prestatia deosebita in operele lui Shakespeare, pentru ca in 1958 sa ajunga pe Broadway. In cinematografie si-a facut debutul abia in 1964 in filmul “The third secret”, iar in anii ’80 a jucat si in diverse seriale de televiziune. In 1988, a primit titlul de Doamna a Imperiului Britanic pentru activitatea sa artistica.
·         1934 - S-a nascut Junior Wells (Amos Blackmore), cantaret, muzicutist si compozitor american de blues.
* 1937: Iosif Toth (n. 9 decembrie 1937) este un senator român în legislatura 1990-1992 ales în județul Sălaj pe listele partidului UDMR. În cadrul activității sale parlamentare, Iosif Toth a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Bulgaria, Ungaria, Australia, Republica Islamică Iran, Canada, Republica Franceză-Senat, Republica Libaneză și Regatul Thailanda.
·         1938 - S-a nascut David Houston, cantaret, chitarist si compozitor country american.
·         1940 - S-a nascut Sam Strain, vocalist american (Little Anthony & THe Imperials, O’Jays).
·         1941: S-a nascut Mircea Vaida, poet, eseist şi istoric literar român, nepotul omului politic roman Alexandru Vaida-Voievod.

·         1941 - S–a nascut Beau Bridges, actor american.
·         1943 - S-a nascut Rick Danko, basist, vocalist si compozitor american (The Band).
·         1943 - S-a nascut Kenny Vance, vocalist american (Jay & The Americans).
* 1944: Mircea Axente (n. 9 decembrie 1944[1], Arad) este un fost fotbalist, arbitru și observator de fotbal român. A evoluat pentru formația FC UTA Arad, cu care a fost campion al României de două ori[2].
Mircea Axente a dat centrarea decisivă pentru golul cu capul marcat de Florian Dumitrescu în poarta celor de la Feyenoord Rotterdam în egalul istoric de 1-1 obținut în 1970, în urma căruia Feyenoord a fost eliminată din Cupa Campionilor Europeni.[3]
S-a retras din fotbal în anul 1976 în urma unei accidentări suferite într-un meci cu Dinamo București. După activitatea de fotbalist s-a dedicat arbitrajului și a arbitrat până în anul 1993, atât în Divizia A, cât și în 30 de meciuri internaționale
·         1944 - S-a nascut Shirley Brickley, cantareata americana (Orlons).
·         1944 - S-a nascut Neil Innes, vocalist, chitarist, pianist si compozitor britanic (Bonzo Dog Doo-Dah Band).
* 1946: Florica Duma (n. 9 decembrie 1946Cărănzel, Bihor - d. 9 mai 2017Oradea) a fost o cântăreață română de muzică populară din zona BihoruluiNăscută la 9 decembrie 1946, în Cărănzel, județul Bihor, Florica Duma a fost atrasă de mică de muzica populară, începând să cânte de la doar 9 ani. La vârsta de 12 ani a obținut primul ei premiu în cadrul unui concurs organizat la Ștei.[1]
Ulterior, împreună cu ansamblurile artistice de amatori din Bihor a participat la multe turnee peste hotare, dar a avut și numeroase prezențe pe scenele din România, bucurându-se de succes.[1]
În anii '80, a terminat Facultatea de Științe Economice la Universitatea din Timișoara. Apoi a profesat ca economist și s-a stabilit în Oradea, dar nu a rupt niciodată legătură cu zona natală.[2]
Florica Duma și-a lansat primul disc în 1970, la vârsta de 24 de ani; au urmat alte cinci discuri înregistrate la Electrecord.[3]De-a lungul timpului a cules și interpretat peste 150 de melodii populare autentice. A cultivat doina cea „tărăgănată”, dar și cântecele de joc, nuntă și jale. Veselia și stilul său inconfundabil cu triluri ce par să se substituie fluierului sau viorii a fost apreciat atăt de public cât și de specialiști. S-a spus despre ea că „a transformat chiuitul în artă”.[1]
Cea mai cunoscută și apreciată melodie din repertoriul Floricăi Duma este "Lică Sămădău", inspirată din nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici. Alte piese din repertoriul ei sunt: "Bate tare pintenii", "Arunca-m-aș arunca", "Dacă ai noroc și soartă", "Cântec de nuntă", "Ei hai nașule", "Sus opinca dacă poți", "Bună dimineața nană", "Om bogat și om sărac", "Descunună-mă părinte", " Tulai Doamne, Todorut", "Am plecat cu clisa-n straiță".
Artista spunea: „Prietenii mei sunt spectatorii. Pe scenă sunt în al nouălea cer. Publicul pentru mine este al doilea Dumnezeu”.[4] Florica Duma, Florica Ungur și Florica Bradu erau cunoscute de iubitorii muzicii populare românești ca fiind „Cele trei Florici ale Bihorului”.[2]
A decedat la 9 mai 2017, în vârstă de 70 de ani, din cauza unei boli nemiloase
·         1948 - S-a nascut Dennis Dunaway, basist american (Alice Cooper).
·         1949Alexandru Ciocâlteu, politician român
·         1949Valentin Marica, scriitor, poet și publicist român

·         1950 - S-a nascut Joan Armatrading, cantareata si compozitoare britanica.
·         1953 : S-a nascut actorul american John Malkovich.
·         1956Jean-Pierre Thiollet, scriitor francez
·         1956 - S-a nascut Sylvia (Sylvia Kirby Allen), cantareata country americana.
* 1957: Virgil Bercea (n. 9 decembrie 1957Habic, Mureș) este din 1997episcop român unit al Episcopiei de Oradea.
·         1957 - S-a nascut Donny Osmond, vocalist si clapar american (Osmonds).
* 1965: Gheorghe Mihali (n. 9 decembrie 1965) este un fost fotbalist român, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994. După retragerea din activitatea de jucător, a devenit antrenor. Printre cluburile pe care le-a pregătit sunt CSM Focșani și "U" Cluj.
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate
·         1967: S-a nascut la Caracal, jurnalistul si politicianul roman Dan Diaconescu

·         1968Ioan Angelo Lupescu (n. 9 decembrie 1968București), cunoscut și ca Ionuț Lupescu este un fost fotbalist român care a jucat pentru echipa națională a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994. După retragerea din activitatea de fotbalist, a încercat pentru o scurtă durată cariera de antrenor, apoi a devenit director general al Federației Române de Fotbal. Din 2012 până în 2018 a ocupat și postul de șef al Comisiei Tehnice a UEFA.[2] A demisionat la această funcție pentru a candida la președenția Federației Române de Fotbal în aprilie 2018.[3] În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final.[4][5] Este fiul fostului mare jucător Nicolae Lupescu.
* 1989: Anca Dinicu (n. 9 decembrie 1989București) este o actriță română. 
  • Părinții ei se numesc Constantin și Mariana;
  • A absolvit Liceul Teoretic “Elena Cuza” și Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” și are un master în Arta Actorului, la aceeași facultate;
  • Când era mică, își dorea să devină musafir, cântăreață sau vânzătoare de mezeluri;
  • A debutat la tv la vârsta de opt ani într-un scheci cu doamna Stela Popescu la Televiziunea Română, iar în teatru, în 2012, în spectacolul “Boeing-Boeing”;
  • Cu primii bani câștigați și-a cumpărat rechizite;
  • În materie de gastronomiei, îi place să mănânce toate mâncărurile pe care nu are voie să le mănânce;
  • Pasiunile sale sunt pictura pe sticlă, călătoriile și pescuitul


Decese
·         638: A murit Patriarhul Sergios I (Serghie) al Constantinopolului. Serghie I  a fost Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din 18 aprilie  610 până la decesul sau. A fost un susținător al împăratului Heraclie, încoronat  în 610 si de asemenea, a jucat un rol important în apărarea Constantinopolului, împotriva atacurilor barbare combinate ale avarilorl  si slave combinate în timpul invaziei lor   în 626.  A promovat monotelismul, întâlnind multă opoziție, în special din partea ierarhilor  calcedonieni, Maxim Mărturisitorul și Sofronie.

·         730: In Batalia de la Marj Ardabil, khazarii condusi de Barjik distrug o armata araba ucigandu-l pe  comandantul acesteia, Jarahibn Abdallah al Hakami.
·         1565Papa Pius al IV-lea (n. 1499)
·         1641:  A încetat din viaţă Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist al secolului al XVII-lea. Elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme, în Anglia, Van Dyck a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I, influenţând arta engleză a vremii. Printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără: "Încoronarea cu spini", "Portretul lui Carol I, regele Angliei", "Snyders şi soţia sa" (n. 22 martie 1599).
·         1669: A murit Papa Clement al IX-lea (n. 1600). Ales pe 26 iunie 1667, a fost un mediator  în războaiele de succesiune dintre Franța, Spania, Anglia și Olanda si in  pacea  de la Aachen numita si Pacea „Clementina „.
·         1937Gustaf Dalén, fizician suedez, laureat al Premiului Nobel (n. 1869)
·         1941Dmitri Merejkovski, scriitor rus, (n. 1865)
·         1946 - A murit fizicianul francez Paul Langevin; a elaborat metoda de obtinere a ultrasunetelor cu ajutorul cuartului piezoelectric (n.23.01.1872).
·         1963Teofil T. Vescan, fizician și pedagog român (n. 1913)

·      1971:   Tit Simedrea (n. 4 septembrie 1886Naipujud. Giurgiu — d. 9 decembrie 1971, la mănăstirea Cernica) a fost un cleric ortodox român. Născut Teodor Simedrea, la 4 septembrie 1886, în localitatea Naipu, din actuala comună Ghimpați, a studiat la Seminarul Nifon, apoi la Facultatea de Teologie din București, la Facultatea de Drept din Iași și a continuat studii de specializare în teologie la Montpellier și la Paris, în perioada 1922 - 1923.
După ce a devenit văduv, a fost călugărit în 1924, la Mănăstirea Cernica sub numele de Tit, și hirotesit arhimandrit. Între 1926 și 1935 a fost arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu numele „Târgovișteanul”. Pe data de 11 decembrie1935, a fost înscăunat Episcop al Hotinului, fiind ulterior ales mitropolit al Bucovinei (data alegerii a fost 13 iunie 1940, înscăunarea având loc numai la 25 martie 1941, la Suceava).
*1987Ernest Augustus al IV-lea, Prinț de Hanovra (n. 1914)
·         1996: A decedat Mary Leakey (n. 6 februarie 1913) născută Mary Douglas Nicol, antropolog și paleontolog britanic care a făcut câteva descoperiri importante în acest domeniu pe continentul african, alături de soțul său, Louis Leakey.
·         2007:  A decedat  Cristian Iordănescu, avocat, decan al Baroului Bucuresti.

·         2010: A încetat din viaţă saxofonistul american de jazz James Moody, un maestru al improvizaţiei, celebru pentru compoziţia “Moody’s Mood for Love”. În 2007 a fost recompensat de Kennedy Center din Washington cu distincţia Living Jazz Legend Award; (n. 26 martie 1925).
* 2015: Gheorghe Gruia Marinescu (n. 2 octombrie 1940, București - d. 9 decembrie 2015, Mexico City) a fost un handbalist român, care a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României. Gruia a fost campion mondial în 1964, în Cehoslovacia, și în 1970, în Franța, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la München, din 1972, și campion european cu Steaua, în 1968. A fost de opt ori campion al României cu Steaua, în anii 1963, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972 și 1973.
Gruia a fost unul dintre handbaliștii care nu au trecut prin filiera clasică de selecție, juniori – tineret – seniori. A fost selecționat după ce a fost văzut întâmplător jucând volei la echipa Steaua București. După trei luni de instruire intensivă a debutat în Divizia A și, după un tur de campionat, a fost cooptat direct în lotul național de seniori. În 1978, el a plecat în Mexic, contribuind semnificativ la dezvoltarea handbalului din această țară. În anul 1992, a fost numit de către IHF drept „cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor”.[1]
A decedat la 9 decembrie 2015, în Ciudad de México, în urma unui atac de cord.[2] Federația Română de Handbal a decis ca, printr-o ceremonie specială din ianuarie 2016, să retragă definitiv din naționala României tricoul cu numărul 10 purtat de handbalist

Sărbători
·         Zamislirea Sfintei Fecioare de câtre Sf. Ana; Sf Prorocita Ana, mama Prorocului Samuel (calendar creștin-ortodox)
·          Sf. Juan Diego Cuahtlatoatzin; Sf. Valeria, fecioară, martiră (calendar Romao-Catolic)
·         Imaculata concepere a Preasfintei Fecioare Maria (calendar greco-catolic)
Ziua Internațională AnticorupțieZiua Internațională Anticorupție, a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”.
Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internațională Anticorupție începând cu anul 2006, prin rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției.
Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private.
România a semnat Convenția la data de 9 decembrie 2003 la Merida și ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, iar Republica Moldova a semnat Convenția la data de 28 septembrie 2004 și a ratificat-o prin Legea nr.158-XVI din 6 iulie 2007.



ARTE 9 Decembrie

INVITAȚIE LA OPERĂ 9 Decembrie

Salomee de Richard Strauss
Richard Strauss: Salome (magyar felirattal): https://youtu.be/ildwhas43sY.

Richard Strauss: Der Rosenkavalier - Jurinac, Rothenberger, Schwarzkopf, Karajan: https://youtu.be/HAw4iDDWby8.


Elisabeth Schwarzkopf







MUZICĂ 9 Decembrie

„Nocturnos”, de Claude Debussy
Debussy, Nocturnos: Tríptico sinfónico para orquesta y coro femenino. Pierre Boulez: https://youtu.be/r0QEKcqzOuo.



Șătrarii de Dinu Lipatti
Lipatti - 'Şătrarii' (Les Tziganes): https://youtu.be/oxvP0lbioN0.



Elisabeth Schwarzkopf, soprană
Elisabeth Schwarzkopf – Videoclipuri populare: https://youtu.be/Bm_AKMV0ME0?list=PLLcHsv_2zCqGLGvcSkzs5CBT9AmmXTy3o.



Donald Byrd, trompetist si compozitor american de jazz-rock
DONALD BYRD The Best Of Donald Byrd: https://youtu.be/UrpLqMF75Zw.




Junior Wells (Amos Blackmore), cantaret, muzicutist si compozitor american de blues
Junior Wells & Buddy Guy - Help Me (1978), Tribute Sonny Boy Williamson: https://youtu.be/2z_IUe-IB4A.




David Houston, cantaret, chitarist si compozitor country american




Sam Strain, vocalist american (Little Anthony & THe Imperials, O’Jays)
LITTLE ANTHONY & THE IMPERIALS - ''TRAVELING STRANGER'' (1961): https://youtu.be/_XtQhiZYIkI.



Rick Danko, basist, vocalist si compozitor american (The Band)
Rick Danko & Paul Butterfield at Boulder's Blue Note: https://youtu.be/ll7PIZPRFz0.



Kenny Vance, vocalist american (Jay & The Americans)
Jay and the Americans - Kenny Vance sings "Cara Mia" LIVE: https://youtu.be/4_igun7mP6Q.



Shirley Brickley, cantareata americana (Orlons)




Neil Innes, vocalist, chitarist, pianist si compozitor britanic (Bonzo Dog Doo-Dah Band)
Bonzo Dog Doo Dah Band, Urban Spaceman: https://youtu.be/SbLDI5lNdRQ?list=PL644C231109290C19.



Dennis Dunaway, basist american (Alice Cooper)
Alice Cooper Group Live: https://youtu.be/sQuYnldPlqY.




Joan Armatrading, cantareata si compozitoare britanica




Sylvia (Sylvia Kirby Allen), cantareata country americana




Donny Osmond, vocalist si clapar american (Osmonds)
Final Osmond Family Concert (2008): https://youtu.be/nMwsTbJhBpo.




Saxofonistul american de jazz James Moody
JAMES MOODY & FRIENDS: https://youtu.be/PP_2LE90cYY.


ÎNREGISTRĂRI NOI:

Alessandro Marcello: "La Cetra" Concertos (Collegium Musicum 90, Simon Standage)



U2, Bon Jovi, Dire Straits, Rolling Stones, CCR Greatest Hits - Best Rock Songs of All Time



Romantic Love Songs Piano Instrumental – Relaxing Music 2018 – Lovely Melody







POEZIE 9 Decembrie


Biografie

Mircea Vaida (9 decembrie 1941, Timişoara) - poet, prozator, traducător, critic şi istoric literar. Este fiul Dorei Veturia (născută Rudnean) şi al lui Mircea Vaida, inginer; nepot al omului politic Alexandru Vaida Voevod, după 1990 îşi va asuma numele bunicului patern şi va semna Mircea Vaida Voevod. Urmează gimnaziul şi Liceul „Avram Iancu” la Brad (absolvit în 1959) şi Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1960-1965). Lucrează tot aici ca bibliograf la Biblioteca Centrală Universitară (1965-1968), funcţionar la Casa Universitarilor (1968-1969) şi redactor la „Tribuna” (1969-1990). Este doctor în filologie cu teza Influenţe străine în opera literară a lui Lucian Blaga (1971), bursier DAAD la Seminarul de romanistică de la Tubingen (1970 şi 1987). După 1989 înfiinţează şi conduce agenţia de presă şi editura V-V Press General Consulting, iar după 2001 este profesor asociat la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi la cea de Filosofie-Sociologie a Universităţii „Avram Iancu”.

Debutează cu poezii la „Steaua” în 1963, iar editorial în 1969 cu placheta Cenuşa verde, urmată de un lung şir de alte culegeri de poezii şi poeme: Marginea lacrimei (1974; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj), Cetăţi şi călătorii (1977),Templul de sticlă (1979), Extaze (1983), Brocarturi şi pănură (1988), Pod în Balcani (1999) şi Ca o rană cunoaşterea (2001). Proza sa e reprezentată de romanele Soarele la miezul nopţii (1978; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj), Zile în cuibul păsării (1980), Vânătoare de vrăjitori (1986) şi Corinda (1988). Incidental a cochetat cu teatrul, una dintre piesele sale închinată lui HoreaExecuţia se repetă, fiind jucată în 1984 pe scena Naţionalului clujean, iar un volum de piese pentru copii,Poveste despre pământul ţării, apărând în 1979.

În calitate de critic şi cronicar literar, publică Ospăţul lui Trimalchio (1970), Sextil Puşcariu, critic şi istoric literar (1972),Lucian Blaga. Afinităţi şi izvoare (1975), Introducere în opera lui St. O. Iosif (1977), Ion Budai-Deleanu (1977), Mitologii critice (1978), Pe urmele lui Lucian Blaga (1982; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj) şi Turnul de fildeş (2003). A alcătuit antologii şi a tălmăcit din scriitori germani contemporani, a îngrijit ediţii din scrierile lui Ion AgârbiceanuMateiu I. Caragiale,Panait IstratiNicolae Iorga şi Ion Vinea. Este şi autor al unui volum de comentarii despre conflictul din Iugoslavia (Conjuraţia împotriva Iugoslaviei, 2001).

Ospăţul lui Trimalchio, debutul critic al lui Vaida, ilustrează preferinţa pentru eseul de tip livresc, pentru comentariul literar ca pretext, divagaţie erudită şi gurmanderie culturală (în genul lui A.I. Odobescu), în care observaţia şi disociaţia se comunică printr-o retorică barocă, aparent desuetă, dar bine studiată sub raportul efectului de remanentă. Aceste calităţi (şi defecte în acelaşi timp) pot fi observate în volumele Sextil Puşcariu, critic şi istoric literar, Mitologii critice, în micromonografiile despreIon Budai-Deleanu şi Şt. O. Iosif, în studiul despre Lucian Blaga, scriitorul fiind văzut prin prisma „afinităţilor şi izvoarelor” ori prin aceea a unei biografii interioare.

Vaida se numără printre exegeţii care au apropiat opera lui Blaga de realitatea intimă a straturilor de adâncime, indicând şi câteva trasee comparatiste cu efecte generoase. Volumul de poezie Cenuşa verde este construit în jurul metaforei enunţate în titlu, ce simbolizează urmele străbunilor din Munţii Apuseni, Ioc de legendă şi istorie sângeroasă. Numeroase alte imagini sunt purtătoare de sens simbolic, metafora esenţială fiind cea a muntelui, a urcuşului sacru: „Biserici îngropate băteau toaca în munţi”; „Într-o poiană frumoasă ca o pânză de in / Dorul meu moare lin / ca iarba de coasă” (Coasa de argint).

Caracteristică e delicata cizelare a frazei, combinaţia vocabulelor ce sugerează palpitul, prospeţimea tărâmului originar, cu un uşor aer hieratic. Următoarele cărţi, Marginea lacrimei, Cetăţi şi călătorii, Templul de sticlă, dar şi Extaze, Brocarturi şi pănură, Pod în Balcani, vorbesc despre această umanitate voievodală care trăieşte prin mituri, ca formă de manifestare a destinului. Nici romanele lui Vaida nu sunt altceva decât dialoguri cu oameni şi împrejurări istorice care au marcat adânc sufletul românilor din Transilvania, rostuindu-l între doi poli: suferinţă şi rezistenţă activă.

Exponenţială pentru acest destin este soarta familiei Corinda, a cărei istorie autorul o reia din mai multe unghiuri de vedere, ca într-un fel de saga: Soarele la miezul nopţii, Zile în cuibul păsării, Vânătoare de vrăjitori şi, în fine, Corinda, care adună toate demersurile într-un edificiu narativ fastuos şi solid. Se contopeşte aici materia a cinci confesiuni diferite privind soarta unei vechi familii, aflată de multe veacuri la fruntariile unor încercări dramatice. Povestea familiei Corinda e lungă şi complicată, poate fi citită şi ca un roman al clanului, dar şi ca o formă de sfidare a istoriei, de întoarcere la ritmurile ascunse ale fiinţei. Personaje ca Ezechil, Dionis, Inocenţiu, Ioan, Amos şi Alexandru reprezintă tot atâtea trepte şi momente din istoriaTransilvaniei, a raporturilor românilor cu ungurii, cu Casa de Austria, dar mai ales cu Parlamentul de la Budapesta, unde puteau fi pledate drepturile naţionale.

Această etapă e reprezentată de Inocenţiu Corinda, deputat şi apărător al cauzei româneşti, apoi unul din făuritorii României Mari, fost prim-ministru, senator şi conte palatin, văzut într-un moment de crepuscul, când noua putere îl împinge în conul de umbră al uitării, ajuns în situaţia unui „fost” şi, în consecinţă, ridiculizat de o clasă socială pentru care valorile trecutului nu mai înseamnă nimic. Fiii săi se sting încet-încet în suferinţă şi anonimat: unul la închisoare, celălalt, cu plămânii epuizaţi, într-un spital, iar ultimul strivit de o roată de moară. Oameni ai „lumii noi” îşi fac apariţia, confruntarea între vechi şi nou, procesul dificil al „naşterii” orânduirii sociale aduse de comunism fiind urmărite în dramatismul şi complexitatea lor.

Opera literară

• Cenuşa verde, Bucureşti, 1969;
• Ospăţul lui Trimalchio, Cluj, 1970;
• Sextil Puşcariu, critic şi istoric literar, Cluj, 1972;
• Marginea lacrimei, Cluj Napoca, 1974;
• Lucian Blaga. Afinităţi şi izvoare, Bucureşti, 1975;
• Cetăţi şi călătorii, Cluj Napoca, 1977;
• Introducere în opera lui St. O. Iosif, Bucureşti, 1977;
• Ion Budai-Deleanu, Bucureşti, 1977;
• Mitologii critice, Bucureşti, 1978;
• Soarele la miezul nopţii, Bucureşti, 1978;
• Poveste despre pământul ţării, Cluj Napoca, 1979;
• Templul de sticlă, Cluj Napoca, 1979;
• Zile în cuibul păsării, Bucureşti, 1980;
• Pe urmele lui Lucian Blaga, Bucureşti, 1982;
• Extaze, Bucureşti, 1983;
• Vânătoare de vrăjitori, Bucureşti, 1986;
• Brocarturi şi pănură, Cluj Napoca, 1988;
• Corinda, Bucureşti, 1988;
• Das Testament des lezten Grafen, Hildesheim - Zurich - New York, 1988;
• Pod în Balcani, Chişinău, 1999;
• Ca o rană cunoaşterea, prefaţă de Dumitru Micu, Cluj Napoca, 2001;
• Turnul de fildeş, Bucureşti, 2003.

Ediţii, antologii

• Ion Agârbiceanu, Pefeleaga, postfaţa editorului, Bucureşti, 1971;
• Ion Vinea, Opere, I-V, introducerea editorului, Cluj, 1971-1978 (în colaborare cu Gheorghe Sprinţeroiu);
• Mateiu I. Caragiale, Craii de Curtea Veche, postfaţa editorului, Bucureşti, 1972.

Traduceri

• Cântece de la izvorul Dunării. 51 de autori germani contemporani, introducerea traducătorului, Cluj Napoca, 1991;
• Markus Manfred Jung, Durch lange Schatten - Prin umbre lungi, ediţie bilingvă, prefaţa traducătorului, Cluj Napoca, 2002.


Biografie
Valentin Marica, nascut la 9 decembrie 1949 in satul Zoreni, comuna Sanmihaiu de Campie, judetul Bistrita-Nasaud, este un scriitor, poet si publicist roman, membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si al Uniunii Scriitorilor din Romania, doctor in filologie. 
După absolvirea Facultății de Litere, specialitatea română-italiană, a Universității „Babeș-Bolyai”, a urmat cursurile Facultății de Filozofie, la aceeași universitate. A fost repartizat, prin ordin ministerial, profesor la Școala Generală nr. 11 din Tg. Mureș. Ca profesor de limba și literatura română, a inițiat primul cenaclu literar al copiilor din Tg. Mureș, a publicat culegerea Exerciții gramaticale structurale, împreună cu prof. Emilia Dobreanu, prezentată la Simpozionul Național de Limba Română, prezidat de acad. Ion Coteanu, București, 1975, și i-a dedicat poetei Alice Călugăru monografia Tragicul unei vieți și al unei operei literare. Ca membru al Societății Filologilor din România a susținut comunicări științifice despre D.Cantemir, I. Slavici, M. Eminescu, L. Blaga, T. Arghezi, L.Rebreanu, G. Călinescu.
A fost redactor al Radioteleviziunii Române, secretar literar la Teatrul Național din Tg. Mureș, lector la Universitatea de Artă Teatrală din Tg. Mureș și la Facultatea de Jurnalism a Universității „Dimitrie Cantemir”, consilier al Direcției pentru Cultură Mureș. Este senior-editor la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Tg. Mureș, colaborator permanent la Radio România Cultural și Radio România Internațional, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor al revistei „Târnava”, secretar al Despărțământului Central Mureș al Astrei, președintele Fundației Culturale „Cezara”, doctor în filologie și științele comunicării.
A inițiat concursurile naționale de creativitate artistică Jocul de-a ziua cea bună și Vreme trece, vreme vine, Festivalul Fanteziei, proiectele Senior al Târgu-Mureșului, Superlative Culturale, Diplomele „Exemplarium” pentru Înalte Valori Umane, seriile de carte ale Fundației „Cezara”: Prima verba, Perpetuum, Via lucis. A îngrijit ediții Eminescu, Goga, Arghezi, Aron Cotruș.
A debutat, cu poezie, în revista Cronica din Iași, în 1970, prezentat de poetul Mihai Ursachi. A publicat în: Tribuna, Steaua, Vatra (cu pseudonim), Teatrul, Poesis, Luceafărul, Transilvania, Mișcarea Literară, Jurnal literar, Hyperion, Târnava, Astra Blăjeană, Reghinul Cultural, Revista Română etc.
A publicat volumele de versuri: Metanii, Vecernii, Laguna umbrei, Secantă la ochiul mimozei, Cruci în deșert, Aluviuni-Alluvia, ediție bilingvă română-engleză, traduceri de prof. univ. dr. Virgil Stanciu, Ziua canonului, În naosul râului, Manuscrisul de jad, Mâini de alint (versuri pentru copii), Schitul numelui, ediție bilingvă română-franceză, traduceri de Alexandre Luca și Anca Clitan, Îndurarea amiezii și volumul de publicistică Linia de contur. Are sub tipar: Absidă pentru ziua a treia, versuri, Italia, învelișul alb…, note de călătorie și Thanatosul ca ipostază a tragicului în literatura română, teza de doctorat.
Ca președinte al Fundației Culturale „Cezara Codruța”, a organizat un centru pentru copiii cu dezabilități, de buna funcționare a acestuia ocupându-se cu eforturi supraomenești.
Fundația Culturală „Cezara Codruța” s-a implicat în cele mai importante proiecte culturale care s-au derulat la nivel județean, ca inițiator dar și în parteneriat cu instituții și ONG-uri cu specific cultural.
In prezent lucreaza ca realizator de emisiuni la Societatea Romana de Radiodifuziune, Studioul Teritorial de Radio Targu Mures.

,,VERSURI PENTRU CEZARA”
Întoarce valul mâinii
Cezarei Codruţa la 15 ani de la moarte

Între malul alb al răbdării
Şi albul ochilor de miei,
Luciul apei lăcrimează…
Întoarce valul mâinii, de vrei…
.
Să pui în umblet tăinuit, cu grijă,
Şoapta că mai ştii ce e cu mine…
Să scuturi zori, să pot veni Acolo,
Din ora învrăjbitelor feline…
.
Pleoapa încă unui pas o-nchid
Peste strigarea mărului…că eşti!
Arată-mi ploile dintre oglinzi
Şi despre cer să-mi povesteşti.
……………………

Ultimul castel de nisip
Cezarei Codruţa

Pare un pustiu asfinţitul.
Ce spaimă l-a făcut să tresară?
Apele au secat într-o clipă,
Urmele lor se înfioară.
.
Gura fântânii adulmecă
Sunetul Carului Mare.
Trec ploile în sângele tău,
Irisul se înveleşte-n zare.
.
Pendula ierbii mai bate
O singură dată-n oglindă.
Concertul de flaut învie…
Murmurul lui e osândă.
………………

Fără Cezara Codruţa

(I)
Dacă mi-ai fi lăsat încă un surâs,
Cerul ar fi rămas albastru deschis.
Dacă mi-ai fi strigat încă o dată numele,
Toamna, nu mai cădeau brumele.
(II)
Am îngenuncheat în lunga noapte…
Ai îngenuncheat în lunga zi…
Numai prin cerul alb, de piatră,
Numai prin cer ne mai putem privi.
……………

Ruginiu amar
Cezarei Codruţa

Între nădejdile toate, amvon,
Unde nu mai e loc de mirare,
Duci potir cu miere la îngeri,
Amforă cu apă pentru fiare.
.
Bob de grâu pentru pasărea
Ce te ţine sub aripi, cuvânt,
Să porţi în alergare celestă
Vina că ai fost pe pământ.
.
Te joci, înşirând veşnicii,
Cu toate zăpezile,…iar…
Laşi printre degete să-ţi scape
Văzduhul făcut chihlimbar.
.
Dacă semn îmi vei face, încet,
Când mă voi împietri între ape,
Voi şti că povestea n-are sfârşit…
Doar sfârşitul meu e aproape.
.
Pe prispa albă voi întinde mărul
Ce-a scânteiat prelung, să nu mă pierd…
În vaietul de umbre din culcuşuri,
Până la rană vie te dezmierd.


TEATRU/FILM 9 Decembrie


Celestina 1992 Rojas Fernando de


Steaua sudului 1974 jules verne








SFATUIRI UTILE 9 Decembrie
Nodulii tiroidieni


Cuprins articol
2.  Cauze
3.  Simptome
10.              Tratament - Generalitati
11.              Tratament de intretinere
12.              Profilaxie
13.              Tratament ambulatoriu
14.              Tratament medicamentos
15.              Tratament chirurgical
16.              Alte tratamente

Generalitati
Nodulii tiroidieni sunt cresteri anormale sau tumefieri aparute la nivelul glandei tiroide. Majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi (sunt benigni) si nu creaza probleme. Multi nici nu necesita tratament.

Doar aproximativ 5% din 
noduli sunt cancerosi. Acestia trebuie excizati chirurgical.In cazuri rare nodulii determina probleme tiroidiene. Cand un nodul produce prea multi hormoni tiroidieni apare hipertiroidismul, glanda fiind hiperactiva sau suprafunctionala.

Cauze
Nu se cunoaste cauza exacta a nodulilor tiroidieni. Se stie totusi ca cei expusi radiatiilor au risc mai mare de dezvoltare a nodulilor tiroidieni. Expunerea la radiatii din mediu sau iradierea terapeutica anterioara a capului, gatului sau toracelui (mai ales in copilarie) creste ricul de noduli tiroidieni.

Expertii apreciaza ca nodulii tiroidieni se transmit genetic. Astfel daca un parinte a avut noduli tiroidieni, copii au risc mai mare de dezvoltare a acestora. Daca este asociata o alta problema a glandei (gusa de exemplu) riscul de noduli tiroidieni este mai mare.
Simptome
Majoritatea nodulilor sunt asimptomatici si sunt nesesizabili. Sunt descoperiti adesea la un examen de rutina sau la investigatii precum tomografia computerizata sau ecografia efectuate din alte motive. Daca nodulul tiroidian este mare poate fi palpat sau se poate observa o crestere in volum a gatului.

In cazuri rare se pot resimti:
- durere sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului;
- dificultate la inghitire;
- dificultate la respirat;
- nervozitate, 
tahicardietranspiratii, scadere in greutate sau alte simptome de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni);
astenie sau depresie, probleme de memorie, constipatiepiele uscata, senzatie de frig sau alte simptome de hipotiroidian sau hipertiroidian (deficit de hormoni tiroidieni)

Alte conditii care produc simptome similare sunt 
hipertiroidismul si tiroidita.
Mecanism fiziopatogenetic
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu creaza probleme si sunt benigni. Sunt deseori dificil de observat fiind foarte mici. Foarte multe persoane au noduli care nu sunt descoperiti sau tratati niciodata. Exista trei tipuri de noduli tiroidieni: solizi, noduli plini cu lichid (chistici) si noduli partial chistici. Pot fi prezenti noduli solitari sau multipli (gusa multinodulara).

De asemenea, pot coexista noduli solizi si chistici. 
Nodulii solizi cresc lent. Rareori nodulii chistici sangereaza, ceea ce poate duce la o crestere brusca in volum si provoaca durere. Nodulii tiroidieni nu interfera in general cu functia glandei. 

Totusi, uneori un nodul benign poate determina:
- hipertiroidism, cand unul sau mai multi noduli produc hormoni tiroidieni in exces; hipertiroidismul se trateaza cu medicatie antitiroidiana, posibil iod radioactiv si foarte rar chirurgical; hipertiroidismul dat de noduli este neobisnuit, apare la mai putin de 1 la 100 de persoane cu noduli tiroidieni;
- dificultate la respiratie sau inghitire, cand unul sau mai multi noduli preseaza 
traheeasau esofagul; acesti noduli trebuie excizati chirurgical. Doar aproximativ 5% din noduli sunt maligni. Cancerul tiroidian este de obicei descoperit si tratat timpuriu, asa incat majoritatea persoanelor evolueaza favorabil.
Factori de risc
Factori de risc posibili:
- varsta, nodulii tiroidieni fiind mai frecventi la persoanele invarsta;
- sexul feminin;
- expunerea la 
radiatii: radiatiile din mediu sau radioterapiile anterioare la nivelul gatului, capului sau toracelui (mai ales in copilarie) cresc riscul nodulilor tiroidieni;
- deficitul de 
iod, care poate duce la aparitia gusii cu sau fara noduli; la noi in tara iodul se adauga la sare, unele mancaruri sau apa;
- prezenta tiroiditei Hashimoto, care determina hiporeactivitate tiroidiana (
hipotiroidism);
- unul sau ambii parinti au avut noduli tiroidieni.

Majoritatea nodulilor sunt benigni. 
Un nodul este mai probabil sa fie malign daca:

- pacientul a fost expus radiatiilor; desi rar, 
cancerul tiroidian poate apare si dupa 20 de ani de la radioterapie sau de la expunerea la radiatii din mediu;
- membrii familiei au cancer al glandelor endocrine, inclusiv tiroidian;
- apare la persoane sub 20 sau peste 60 de ani;
- sexul masculin;
- nodulul creste rapid in saptamani sau cateva luni: totusi doar pentru ca un nodul a crescut in volum nu inseamna ca este obligatoriu malign;
- apare un nodul pe parcursul 
sarcinii;
boala Basedow Graves este prezenta;
tiroidita Hashimoto exista anterior.
Consult de specialitate
Se va apela la un specialist daca sunt prezente semne si simptome de nodul tiroidian:
- orice tumefiere la nivelul gatului care nu dispare in 2 saptamani;
- raguseala in absenta 
racelii sau infectiilor gatului si persistenta mai mult de o luna;
- dificultate la inghitire;
- simptome ale unei disfunctii tiroidiene (
oboseala, slabiciune sau scadere brusca in greutate).

In cazul extirparii chirurgicale a unei portiunui din glanda tiroida datorita unui nodul benign, vor fi necesare controale medicale regulate pentru evidentierea eventualelor modificari aparute la nivelul glandei.
Expectativa vigilenta
In aceasta perioada pacientul si medicul specialist observa simptomele si semnele fara sa utilizeze medicamente. Perioada de expectativa vigilenta nu este indicata daca aveti noduli tiroidieni. Daca apare o umflatura la nivelul gatului, care nu dispare sau sforait, dificultate la inghitire sau simptome ale disfunctiei tiroidiene este indicat un consult de specialitate.
Medici specialisti recomandati
- medici de familei sau medici generalisti;
- internisti;
- pediatrii;
- asistenti specializati.

Medicul curant v-ar putea indrepta spre un endocrinolog pentru investigatii ulterioare si tratament. Daca este nevoie de investigatii speciale este indicat sa va adresati:
- unui medic de medicina nucleara, specializat in utilizarea diverselor substante radioactive;
- chirurgului;
- ORL-istului.
Investigatii
Primul pas in depistarea nodulilor tiroidieni se face prin examenul fizic si cercetarea antecedentelor medicale. Adesea nodulii tiroidieni sunt depistati in timpul examenului fizic, la tomografia computerizata sau la ecografia gatului, toracelui sau capului efectuate pentru alte afectiuni. Majoritatea pacientilor nu-si detecteaza singuri nodulii deoarece sunt dificil de simtit si nu dau simptome. Daca medicul curant descopera un nodul va va indruma spre endocrinolog pentru investigatii si tratament.

Investigatiile uzuale pentru nodulii tiroidieni sunt:
- testarea hormonului tiroidostimulator-examen de sange pentru determinarea functiei tiroidiene;
biopsia tiroidiana pentru a afla daca nodulul este malign. Aceasta presupune prelevarea unei portiuni din nodulul tiroidian, ceea ce se poate efectua la cabinetul medical.

Alte teste aditionale:
- testarea hormonilor tiroidieni pentru a cerceta daca nodulul produce exces sau deficit de hormoni;
- determinarea calcitoninei pentru a decela 
cancerul. Aceasta investigatie este efectuata daca in familie exista istoric de cancer tiroidian sau alt tip de cancer al glandelor endocrine;
- scanarea tiroidei, utilizeaza materiale radioactive si o camera de inregistrat imagini, pentru a determina functia glandei si eventualul 
hipertiroidism;
- ecografia tiroidiana care evidentiaza o imagine reflectata a glandei;
Ecografia nu poate determina daca un nodul este canceros, dar ajuta la:
- confirmarea prezentei nodulilor pe care alte teste i-au omis;
- evolutia nodulilor daca acestia nu dispar;
- gasirea tiroidei pentru efectuarea biopsiei.

Examinari ulterioare
Daca nodulul nu este canceros, va fi examinat o data pe an. Posibil se va efectua si testarea hormonului tiroidostimulant pentru a aprecia functia glandei. Ecografia va arata daca nodulul si-a schimbat dimensiunea. In cazul cresterii vor fi necesare o alta biopsie si interventie chirurgicala. Daca tiroida a fost extirpata datorita 
cancerului, medicul va investiga tireoglobulina, o proteina produsa atat de celulele normale cat si de cele tumorale. Nivele mari de tireoglobulina pot semnifica diseminarea cancerului la alte organe.Biopsia este singura metoda de verificare a malignitatii unui nodul.
Cancerul este mai probabil daca este prezent:
- un singur 
nodul dur, de consistenta foarte diferita de restul glandei tiroide sau de alti noduli tiroidieni;
- nodul care creste in saptamani sau cateva luni;
- nodul care nu se mobilizeaza la palpare;
ganglioni tumefiati la nivelul gatului;
- raguseala sau voce modificata care nu dispare.
Tratament - Generalitati
Tratamentul depinde de efectul produs de acesti noduli. Daca nodulul este benign si nu cauzeaza probleme, acesta va fi supravegheat indeaproape fara a se utiliza altceva. Daca apar simptome pot fi necesare medicamentele sau interventia chirurgicala. Medicamentele antitiroidiene si iodul radioactiv pot trata nodulii care determina hipertiroidism.

Interventia chirurgicala este necesara doar daca nodulul este atat de mare incat interfera cu respiratia sau 
deglutitia sau daca este malign. Dupa indepartarea chirurgicala a unui nodul malign ar putea fi necesara administrarea iodului radioactiv pentru a distruge orice tesut restant sau celule canceroase care creaza probleme. Daca este necesara tiroidectomia totala se vor administra hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.

Tratament initial
O data diagnosticat nodulul exista urmatoarele optiuni:
1. Observatia in cazul unui nodul necanceros, care poate fi urmarit o data la 6 sau 12 luni, pentru eventuala modificare a formei; multi noduli nu-si modifica dimensiunea sau chiar diminua fara tratament;

2. 
Biopsia tiroidiana: medicul poate extrage lichid, cu un ac, dintr-un nodul chistic; uneori dupa astfel de drenaj nodulii chistici pot sa dispara, dar majoritatea se refac;

3. Tiroidectomia, care nu este necesara mereu; interventia chirurgicala este necesara daca:
- nodulul pare sau chiar este canceros;
- datorita dimensiunii interfera cu respiratia sau deglutitia;
- nodulul chistic se reface dupa 
drenaj;

4. Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant este utilizata pentru a micsora un nodul daca:
- nodulul este benign;
- nodulul pare sau chiar este canceros, dar pacientul nu poate suporta interventia chirurgicala;

5. Iodul radioactiv poate fi utilizat in distrugerea tesutului tiroidian daca:
- nodulul este benign dar produce exces de 
hormoni, cauzand hipertiroidism; daca aceasta situatie apare in timpul sarcinii, tratamentul cu iod radioactiv nu este indicat, fiind recomandata in schimb operatia;
- este prezenta gusa multinodulara si nu se poate efectua interventia chirurgicala datorita altor patologii; iodul radioactiv micsoreaza nodulii care interfera cu respiratia sau deglutitia, totusi acestia se pot reface dupa incheierea terapiei.
Tratament de intretinere
In cazul prezentei nodulilor tiroidieni este necesar sa:
- urmati 
terapia hormonala prescrisa de specialist, la aceeasi ora in fiecare zi si fara a omite nici o administrare;
- consultati medicul specialist daca apar simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, 
tahicardiatranspiratiile mai abundente si scaderea in greutate; uneori hipertiroidismul apare in cursul administrarii hormonilor tiroidieni sau cand un nodul produce exces de hormoni tiroidieni;
- consultati medicul specialist in cazul prezentei simptomelor de 
hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig nemotivata si cresterea in greutate; hipotiroidismul poate apare dupa tratamentul cu iod radioactiv sau postoperator;
- programati controale regulate la specialist; chiar si nodulii benigni trebuie examinati de medic.

Tratament in cazul agravarii bolii
Indiferent de schema terapeutica aleasa:
- tratamentul hormonal se administreaza in fiecare zi la aceeasi ora;
- se urmaresc eventualele simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia si palpitatiile, transpiratiile abundente si scaderea in greutate; un nodul benign poate produce exces de hormoni tiroidieni cauzand 
hipertiroidism, la fel ca si medicatia hormonala;
- se vor urmari simptomele de hipotirodism, ca oboseala, sensibilitatea la frig si cresterea in greutate. Se va anunta specialistul la aparitia acestor simptome, care poate fi date de iodul radioactiv sau de interventia chirurgicala.

Daca nu apar modificari la nivelul nodulului acesta poate fi mentinut sub observatie. Daca se modifica dimensiunea sau apar alte schimbari, poate fi indicata o alta 
biopsie, testarea hormonului tiroidostimulant sau efectuarea interventiei de excizie a nodulului (tiroidectomie). Daca este necesara indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge orice tesut restant. Specialistul ar putea recomanda si terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant pentru a preveni recurenta nodulilor tiroidieni sau cresterea altor celule canceroase.
Profilaxie
Daca nodulul creste se va recomanda o alta biopsie de aspiratie. Daca nodulul pare sau chiar este canceros se recomanda interventia chirurgicala de indepartare a unei parti sau a tiroidei in totalitate. Daca nodulii tiroidieni apar dupa iradirea terapeutica a capului, gatului sau toracelui si tiroida a fost anterior partial excizata, post operator se va administra terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant, pentru a preveni recurenta nodulilor.

Daca s-a efectuat tiroidectomie pentru un 
cancer tiroidian, se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge tesutul restant. Postoperator dupa tiroidectomie pentru cancerul tiroidian se va efectua supresia hormonului tiroidostimulant pentru reducerea nivelului acestuia in organism, prevenind cresterea eventualelor celule maligne.
Tratament ambulatoriu
Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si multi nu necesita tratament.
Daca s-a efectuat interventia de excizie a glandei tiroide este important sa:
- se administreze medicatiazilnic la aceeasi ora;
- se administreze doza indicata: in caz ca ati omis o doza nu o dublati pe cea de a doua zi;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipertiroidism ca nervozitatea, 
tahicardiatranspiratii mai abundente si scaderea in greutate;
- consultati medicul daca prezentati simptome de 
hipotiroidism ca oboseala, senzatia de frig inexplicabila si cresterea in greutate;
- mentionati medicului sau farmacistului orice alt medicament pe care il luati, pentru a preveni interactiunea cu medicatia pentru tiroida.

Daca s-a efectuat tratament cu iod radioactiv consultati medicul specialist cand:
- aveti 
dureri de gat, ce pot reprezenta o crestere a glandei tiroide;
- aveti simptome de hipotiroidism, ca 
oboseala, senzatia de frig fara motivatie si cresterea in greutate.Nodulii tiroidieni nu pot fi preveniti. Nu s-a clarificat inca necesitatea testarii regulate a persoanelor fara factori de risc si fara prezenta simptomelor de hipertiroidism. Necesitatea unei testari va fi discutata cu medicul specialist.
Tratament medicamentos
Majoritatea cancerelor tiroidiene cresc si disemineaza atat de incet incat operatia poate fi amanata pentru o scurta perioada de timp, daca aveti un nodul care nu cauzeaza simptome. Daca alegeti sa amanati interventia, nodulul tiroidian trebuie investigat regulat de un medic endocrinolog. Uneori nodulii tiroidieni sunt tratati prin terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant (levohyroxin) pentru a impiedica organismul sa produca acest hormon si pentru a preveni cresterea glandei tiroide. 

Aceasta terapie este recomandata daca:
- starea de sanatate nu permite 
interventia chirurgicala pentru un nodul suspectat a fi malign;
- s-a efectuat interventia de excizie a nodulilor multipli. Terapia de supresie este utilizata uneori pentru a preveni recurenta nodulilor.

Optiuni de medicamente
Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant se realizeaza cu:
- levothyroxina sodica sau
- liothyronina sodica.

Modul de actiune al terapiei de supresie asupra nodulilor benigni nu este pe deplin elucidat. Se va discuta cu medicul specialist despre terapia de supresie in cazul prezentei unui nodul tiroidian benign.
Supresia hormonului tiroidostimulant poate creste riscul 
problemelor cardiace sau osoase, mai ales daca aceasta patologie exista anterior. Daca aveti patologie cardiaca aceasta terapie poate agrava durerile toracice sau tulburarile de ritm cardiac. De asemenea creste riscul unui infarct. Daca aveti osteoporoza supresia hormonala poate agrava demineralizarea oaselor.

Supresia hormonului tioidostimulant, chiar si in doze mici, cauzeaza adesea hipertiroidism, mai ales daca sunt prezenti noduli multipli (gusa multinodulara). De aceea se vor efectua controale regulate la medicul specialist pentru ajustarea dozelor si prevenirea hipertiroidismului. Daca un nodul este benign, dar produce hormoni in exces, cauzand 
hipertiroidism, inaintea tratamentului cu iod radioactiv se va utiliza medicatia antitiroidiana.
Tratament chirurgical
Excizia chirurgicala este recomandata nodulilor chistici care reapar, mai ales celor peste 4,1 centimetri diametru. Hipotiroidismul apare la aproximativ 10% din pacienti intr-un interval de 5 ani dupa tratamentul cu iod radioactiv. De aceea nivelul hormonilor tiroidieni va fi analizat regulat postterapeutic. Daca un nodul este benign dar produce hormoni in exces, cauzand hipertiroidism, inaintea terapiei cu iod radioactiv se vor utiliza medicamente antitiroidiene.

Este cel mai bun tratament in cazul nodulilor tiroidieni:
- maligni (cancerosi);
- suspectati a fi maligni;
- benigni dar suficient de mari pentru a interfera cu respiratia si deglutitia;

Persoanele care dezvolta noduli tiroidieni dupa terapia radioactiva a capului, gatului sau toracelui vor necesita cel mai probabil 
interventie chirurgicala, deoarece riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este mai mare. Totusi majoritatea nodulilor, la persoanele iradiate sunt benigni.

Optiuni chirugicale
Cea mai utilizata metoda este 
tiroidectomia.

Alte tratamente
Alte metode terapeutice pentru nodulii tiroidieni sunt aspiratia cu ac fin si iodul radioactiv. In timpul aspiratiei, endocrinologul utilizeaza un ac mic pentru a drena lichid din nodul (nodul chistic). Unele chisturi nu reapar dupa drenaj. Totusi majoritatea sunt recurenti. Daca nodulul reapare dupa ce a fost drenat o data sau de 2 ori va trebui excizat chirurgical. Iodul radioactiv este folosit in tratarea hipertiroidismului la persoanele cu noduli benigni.
Rezultate bune în tratarea nodulilor tiroidieni confirmate de mulți pacienți printre care mă număr și eu s-au obținut prin utilizarea unguentelor cu Drăgaică și Gălbenele. Sigur veți spune că acest tratament prezintă un dezavantaj major: acela de a nu putea ieși din casă după ce v-ați uns din cauze estetice, dar, cum se spune în limbaj popular, rabdă baba la frumusețe!



GÂNDURI PESTE TIMP 9 Decembrie





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...