MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
DUMINICĂ 10 MARTIE 2019
Bună dimineața!
Începem programul de astăzi cu muzică bună:
Începem programul de astăzi cu muzică bună:
Best Elegant Orchestra For Love Melodies - My Beloved Collection
RELIGIE ORTODOXĂ 10 Martie
Sf Mc Codrat, Ciprian, Dionisie și cei împreună cu ei; Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști; Duminica Izgonirii lui Adam din Rai - a Lăsatului sec de brânză
Patimirea Sfintilor Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Anect, Pavel, Crescent si a celor impreuna cu dinsii
Pe vremea lui Deciu (249-251) si a lui Valerian (253-259) s-a nascut Sfintul Mucenic Codrat si a fost crescut astfel: Fiind prigonire mare asupra crestinilor de la imparatii si domnii cei paginesti si in multe feluri marturisitorii lui Hristos fiind munciti si ucisi cumplit, multi din cei credinciosi, temindu-se de muncile cele nesuferite, paraseau cetatile, casele si averile lor si se ascundeau prin pustietati, prin munti si in prapastiile pamintului. Caci voiau a se salaslui mai bine cu fiarele, decit cu necuratii inchinatori de idoli, ca doar ar putea sa-si pazeasca acolo fara de prihana sfinta lor credinta, intru Hristos Domnul.
Intr-acele cumplite vremi o femeie binecredincioasa, anume Rufina, din cetatea Corintului, a fugit pentru frica ce avea de acei muncitori si se ascundea, ratacind prin locuri neumblate. Si, fiind ingreunata cind a fugit din cetate, i s-au implinit zilele si a nascut prunc de parte barbateasca, chiar acolo in pustie. Iar dupa nastere, mai traind ea putine zile, s-a sfirsit.
Insa Dumnezeu, Care da hrana la tot trupul, Care deschide mina Sa si satura pe tot cel viu de bunavoie, n-a trecut cu vederea pe acel prunc care ramasese orfan din scutece. Ci El i S-a facut tata si maica, pazitor si hranitor; caci a poruncit norilor Sai de sus, iar aceia, pogorindu-se din inaltime si plecindu-se jos, revarsau roua dulce in gura pruncusorului; si astfel ca si cu niste lapte sau miere il hraneau, pina ce singur a putut a se hrani cu verdeturile pustiei.
Si vietuia copilul in pustie ca Sfintul Ioan Botezatorul, pazit de Dumnezeu, povatuit de Sfintul Duh si inteleptit spre dumnezeiasca vedenie. Deci, el fiind copil, l-au gasit niste oameni credinciosi si l-au dus in cetate, unde, invatind citirea cartilor si mestesugul doctoriei, tamaduia toate bolile; dar nu cu mestesugul doctoriei pamintesti, ci cu darul cel dat lui de sus, tamaduia bolile omenesti. Insa mai pe urma a plecat de la petrecerea cea impreuna cu oamenii si de la gilcevi, ca unul ce din pruncie se deprinsese la linistea pustiei. Deci cei mai multi ani i-a petrecut in munti si pustietati, iubind singuratatea si indeletnicindu-se in gindirea de Dumnezeu, desi venea in cetate citeodata pentru trebuintele omenesti. Caci cu doctorie vindeca bolile cele trupesti, iar cu cuvintul lui Dumnezeu tamaduia neputintele cele sufletesti, facindu-se la toti de trebuinta si de folos.
Insa, nezabovind mult in cetate, iarasi a venit in singuratatea pustiei cea iubita lui, in care a stat pina la batrinete. Iar cei ce intru Hristos aveau dragoste catre el, mergeau la el in pustie, dorind a se indulci de vederea fetei lui cea cu sfinta cuviinta si a se folosi de auzirea cuvintelor lui cele de Dumnezeu insuflate. Unul ca acesta era Ciprian si, impreuna cu el, Dionisie, Anect, Pavel si Crescent, care au si patimit impreuna cu dinsul pentru Hristos Domnul. Iar patimirea lor a fost astfel:
De la Deciu, paginul imparat al Romei, a mers in Corint un ighemon, Iason, ca sa munceasca si sa ucida pe crestini. Acela, prinzindu-i, ii arunca in temnita. Intr-acea vreme a fost prins si Sfintul Codrat, impreuna cu fericitii prietenii sai: Ciprian, Dionisie, Anect, Pavel si Crescent; si i-a aruncat in temnita, cu ceilalti crestini care erau in legaturi.
Dupa citeva zile ighemonul Iason, sezind la pagineasca judecata, a scos pe crestini din temnita si i-a pus inaintea sa la intrebare. Iar intre ei mai batrin era Sfintul Codrat, mergind ca un voievod inaintea cetei alese a lui Hristos si indraznind fara de frica a raspunde pentru toti catre muncitorul. Deci muncitorul a inceput a grai catre sfintul astfel: "Codrate, ce lucru te-a innebunit, de socotesti a te da de voia ta la atit de cumplite munci? Sau spre ce nadajduiesti fara de nici o frica, a-ti alege temnita si legaturile si sa te lipsesti de patrie si de prieteni? Pentru ce nu te supui mai bine legilor celor imparatesti, inchinindu-te zeilor si nu-ti alegi a fi fericit impreuna cu noi si a te desfata intr-aceasta viata?"
Sfintul Codrat a raspuns: "Nimeni, avind intelegere fireasca, nu se va lepada de aceasta viata dulce, dar de vreme ce pe aceasta a daruit-o Dumnezeu, de aceea este trebuinta ca mai mult sa iubim pe Datatorul ei; si pentru darul cel atit de mare sa multumim prin laude si prin viata imbunatatita Datatorului de daruri; iar slava Lui s-o latim pretutindeni prin patimirea noastra. Pentru ca nu este de nici o trebuinta sa iubim atit de mult aceasta viata scurta, incit, temindu-ne de lipsirea ei, sa dam idolilor cinstea cea cuvenita lui Dumnezeu; caci pe cine vom putea mai bine si mai adevarat sa numim Dumnezeu, decit pe Acela care cu mari si vesnice daruiri ne-a imbogatit dintru inceput? Si din niste daruri atit de mari, pe cine altul vom putea sa cunoastem, daca nu pe Insusi Hristos Mintuitorul? Si pe cine se cade sa numim Mintuitor, decit numai pe Iisus, Care pentru noi a rabdat munci si moarte?
De voim a fi imbunatatiti, mai intii ni se cuvine ca pentru adevarata si dreapta credinta sa suferim munci si sa nu cadem din credinta si din imparatia Lui. Iar cei ce se sirguiesc sa insele si sa razvrateasca pe iubitorii dumnezeiestilor Taine, judecata acelora este rea si rugaciunea intru pacat. Deci se cuvine fiecaruia sa-si aleaga cele mai bune. Aceasta iarasi se cuvine a o cugeta, ca sa nu mergem in urma acelora care par a avea chip de fapte bune, ci din lucruri sa socotim faptele acelea care, de vor fi rele, mai multa frica de pierzare ne aduc. Deci vezi ca noi, tinind rinduielile stramosilor nostri, calatorim spre acelea care sint mai bune.
Drept aceea nu te mai sirgui a ne indupleca, prin faptele cele vrajmasesti ca sa ne lipim de partea ta si sa lasam pe Hristos. Caci adevarul lui Dumnezeu ne este sfetnicul cel bun si legile dreptei credinte au mare putere spre sfatuire, caci acelea ne unesc cu Dumnezeu. Apoi trebuie sa mai socotim ca tuturor ni se cuvine a muri cu legea firii cea de obste si nimeni nu poate sa fie liber de acea lege a mortii. Iar ceasul acela al mortii sosind, pier toate gindurile si faptele omenesti facute cu nedreptate si slava cea de putina vreme se salasluieste in tarina. Dar cele ce se lucreaza cu bunatate si marime de suflet, acelea nasc vesnica slava si dupa moartea oamenilor celor imbunatatiti. Astfel noi, petrecind in scopul nostru spre fapta buna si spre barbateasca patimire pentru Hristos si intr-acel scop fiind intariti, vom lasa pilda celor ce voiesc sa ne urmeze mai cu dinadinsul; ca cei ce inteleg si cred drept, de nimic altceva nu se ingrijesc, decit numai sa aiba luminoase chipuri spre cele ce sint mai bune, prin care povatuindu-se, pot sa sporeasca spre desavirsire".
Iason ighemonul a grait catre sfintul astfel: "Codrate, daca cinstesti pe acel Dumnezeu, de ale Carui faceri de bine te-ai indulcit din tineretile tale, bine faci, aratindu-te a fi recunoscator. Dar cauta ca nu cumva, propovaduind pe Hristos ca este om, sa faci desarta firea lui Dumnezeu". Sfintul Codrat zise: "De voiesti, ighemonule, sa-ti lepezi minia, iar iutimea s-o schimbi in blindete si sa vezi adevarul, apoi pentru aceste mari lucruri, desi nu este lesne a grai, totusi voi spune ceva". Ighemonul zise: "Sa ne arati luminos intelegerea voastra despre Hristos".
Sfintul Codrat a grait: "Inceputul facerii lumii a fost prin vointa lui Dumnezeu; prin Cuvintul Lui s-a savirsit si prin puterea Duhului Sfint s-a intarit. Cel ce a voit este Tatal; Cel ce a savirsit toata faptura, adica Cuvintul, Acela este Fiul; iar Cel ce a intarit este Duhul Sfint. Si toate lucrurile frumoase si alese, fiind zidite de Dumnezeu cu hotare pentru inceputul si sfirsitul lor, Ziditorul a voit ca omul sa se indulceasca de acele bunatati si, multumind, sa slaveasca pe Ziditorul. Deci a zidit neamul omenesc ca toate cele vazute sa i se dea mostenire si, suflind duh de viata in omul cel dintii, l-a pus in Rai care este locul dulcetilor negraite. Iar el, impreuna cu femeia facuta lui, vazind multe feluri de lucruri frumoase, s-au bucurat si au luat stapinire a se indulci de bunurile Raiului.
Apoi, cugetind stramosii nostri, cu ce fel de rinduiala si aleasa stare sint rinduiti de Dumnezeu in Rai, au socotit a fi lucru vrednic sa multumeasca Ziditorului si Facatorului lor de bine si asa au inceput a merge pe calea cea imbunatatita, prin porunca data de Dumnezeu, adica sa se pazeasca de a nu gusta dintr-un pom oarecare. Dar inselatorul si vicleanul diavol, tulburindu-se de minie, avind in gura inselaciune iar inauntru rautate, a turnat asupra lor veninul ce era intr-insul din zavistie, voind sa-i lipseasca de o viata ca aceea a Raiului.
Pizmuindu-le cinstea, diavolul a pus intr-insii pofta spre calcarea poruncii lui Dumnezeu. Ei s-au invoit cu sfatul cel viclean al lui si cei ce vietuiau in Rai cu Dumnezeu, au cazut din darul Sau si s-au lipsit de Rai, fiind izgoniti. Dintr-acea vreme au inceput a se primejdui in poftele cele desarte, legindu-se cu pacate ca si cu niste legaturi, cei ce mai inainte erau partasi ai slavei lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu, milostivindu-se spre zidirea Sa si cautind cu milostivire spre neputinta omeneasca, a voit, nu numai cu Dumnezeirea sa ne dezlege din legaturile vrajmasului si sa ne intoarca la libertate pe noi cei robiti de imparatia mortii, ci si a veni si a petrece cu trup la noi ticalosii si pierdutii si sa ne izbaveasca din pierzare.
Deci a binevoit Cuvintul, la plinirea vremii, sa se salasluiasca prin intrupare in preacuratul pintece al Fecioarei Maria, Nascatoarea de Dumnezeu, sa se imbrace in om. Iar Preacurata Fecioara, zamislind de la Duhul Sfint, a nascut pe Dumnezeu in trup. Si asa, cu ochi omenesti s-a vazut cu adevarat Dumnezeu in trup, pe care Il numim Hristos. Acela astfel S-a aratat cunostintei omenesti, fiind Dumnezeu adevarat si imbracindu-Se in om din Fecioara. Apoi, ostindu-Se impotriva stapinirii vrajmasului, a largit hotarele de sus ale imparatiei Sale, a surpat rinduielile mortii, a rupt lanturile cu puterea dumnezeiasca, a risipit iadul si a scos de acolo pe stramosi, cu multimea de oameni care se inmultisera dintr-insii.
Si S-a numit Mintuitor de la inceput, izbavind din pierzare toate popoarele si tarile; apoi, descoperind comorile milostivirii, a voit sa aduca darurile Sale tuturor de obste si, izbavind pe toti din tulburarea muncitorului, isi pazeste intreaga mostenirea, scutita de pierzare, pentru ca nimic nu este tainuit de El, nici inceputul nasterii noastre, nici lungimea sau scurtimea vietii, nici moartea, nici altceva nu este nestiut. Ci cele ce sint rinduite, prin asezamintul cel pus de Tatal, acelea sint aratate spre lucrarea Fiului si stiute. Acela este Hristos, pe Care Il propovaduim. El este Care Se ingrijeste pentru mintuirea neamului omenesc. El este Care ne da bogatia neimputinata a bunatatii Sale si, fiind pretutindeni, celor ce-L slujesc le este de fata si le ajuta".
Ighemonul, desi se minuna de cuvintele Sfintului Codrat, nevrind sa creada in adevarul cel grait, a zis: "Despre lucruri inalte mi se pare ca graiesti minciuni, Codrate, deoarece pe Dumnezeu Il supui tulburarilor omenesti si zici ca pe Acela a putut sa-L incapa pintece de fecioara, care, purtindu-L in pintece, a nascut pe Hristos; si asa zici, ca un Dumnezeu este vazut pe pamint, purtind trup omenesc, iar altul zici ca este aiurea adevarat Dumnezeu".
Sfintul Codrat zise: "Tainele dreptei credinte nu se cuvine sa le ispiteasca oamenii cei necredinciosi; caci nu este lucru mic cunostinta aceea, nici se descopera cu inlesnire la oricine; nici noi nu lasam ca pe cele sfinte sa le iscodeasca necredinciosii. Fiul lui Dumnezeu de bunavoie S-a smerit pe Sine, luind chipul robului. El, fiind Dumnezeu, a voit a Se face om ca sa ne scoata din robia diavoleasca. Iar tu, fiind plin de necredinta si de nedumnezeire, nu poti sa intelegi acestea. Si sa stii ca nici cu mestesugurile tale cele viclene, nici cu ingrozirea ta cea minioasa nu ne vei atrage pe noi de la Hristos, Domnul nostru".
Atunci ighemonul a poruncit sa bata tare cu toiege trupul gol al alesului rob al lui Hristos, iar slujitorii cei nemilostivi implineau porunca aceea cu asprime. Dar sfintul mucenic rabda cu barbatie si graia catre muncitorul: "Au nu stii, ighemonule, cum ca tot lucrul ce se face cu sila este potrivnic libertatii si nici nu este puternic spre induplecarea sfatuirii? Pentru ca cel ce sileste nedrept, se arata pe sine cumplit, iar cel ce sfatuieste si indupleca cu indemnare, acela se arata a fi blind si iubitor de oameni.
Pentru aceasta tu, silindu-ne prin munci spre inchinarea la idoli, sa nu nadajduiesti ca ne vei atrage cu sila spre paginatatea ta, ca pentru frica sa ne lepadam de dreapta credinta; caci fiind robi Lui, precum nu tinem seama de inselatoarele amagiri, tot astfel si de toate muncile, cite ai putea sa le scornesti asupra noastra, nu ne ingrijim; pentru ca Hristos ne usureaza toate durerile, cu nadejdea rasplatirilor. El ne intareste ca sa nu ne supunem potrivnicului si ne face viteji la suflet si nebiruiti intru nevointa chinurilor".
Muncitorul, tulburindu-se mai mult, a poruncit sa spinzure pe sfintul cu capul in jos si cu unghii de fier sa-i strujeasca trupul. Dupa aceea, atitind foc sub dinsul, sa arda pe rabdatorul de chinuri. Insa acela toate rabdindu-le cu vitejie, era nebiruit.
Dupa aceasta ighemonul, intorcindu-se catre celalalt, adica spre Sfintul Ciprian, cu amagitoare cuvinte se sirguia sa-l intoarca spre a sa socoteala. Dar Sfintul Ciprian, desi era inca tinar cu anii, fara nici o frica si cu barbatie se pregatea spre primirea muncilor. Iar Sfintul Codrat graia catre dinsul si catre cei ce se pregateau cu dinsul la rani si catre cei ce se dezbracau de haine: "O, prietenii si impreuna nevoitorii mei, socotiti cu gindul cit de multe bunatati sint gatite voua de la Domnul, adica cinstea pentru dreapta credinta, slava pentru mucenicie, iar mai ales ca va invredniciti de mila lui Iisus Hristos, al Carui ajutor indata va sosi la voi. Deci, acum se cuvine sa va aratati credinta voastra cea nemiscata, intru Hristos Dumnezeu; acum vremea nevointei este de fata ca sa impliniti cu osirdie legea dragostei, iar sufletul vostru punindu-va pentru Cel iubit, sa va aratati pilda tuturor celor ce doresc sa intre, pentru Hristos, intru nevointa chinuirii.
Apoi sa fiti, prin rabdarea voastra cea tare, spre mirarea tuturor celor ce cauta la privelistea aceasta. Acum se va cunoaste deosebirea care este intre cei buni si cei rai, acum sa se adauge grija cea mai mare pentru pazirea dreptei credinte. Sa tineti o credinta si o marturisire, ca cei ce aveti sa stati inaintea lui Dumnezeu la judecata cea infricosata. Sa nu va lasati de calea cea imbunatatita, ca cei ce acum aveti sa va savirsiti alergarea voastra si degraba sa treceti de aici la Hristos. Pe Dumnezeu Cel bun sa-L marturisiti cu buna inima. Sa nu crutati floarea tineretilor voastre, cei ce acum indata aveti sa treceti spre viata cea neimbatrinita. Cugetati cu mintea ca linga usi este sfirsitul si, fiind tineri, mai cu inlesnire puteti rabda muncile pentru Hristos Dumnezeu, ca cei ce aveti trupeasca tarie.
Deci cu indrazneala sa va dati singuri la munci si cu barbatie sa le suferiti ca, biruind pe vrajmasul, sa va preamariti de la Domnul si sa va rinduiti in cer, in numarul sfintilor mucenici".
Muncitorul, auzind cuvintele graite catre fratii sai de Sfintul Codrat, cele, s-a miniat si indata a poruncit ca si pe Sfintul Ciprian, fiind gol si spinzurat ca si Sfintul Codrat, sa-l munceasca cu bataie, cu strujire si cu ardere de foc, apoi si pe Dionisie, dupa dinsul pe Anect, dupa aceea pe Pavel, iar la sfirsit pe Crescent, asemenea muncindu-i si de dinsii fiind rusinat si biruit, i-a osindit pe ei mai intii la mincarea fiarelor, iar dupa ce fiarele nu s-au atins de sfintii mucenici, i-a dat spre taiere de sabie; dar mai intii a poruncit sa-i tirasca de picioare legati, prin cetate.
Facindu-se aceasta, popor fara numar, dar mai virtos multime de copii, bateau pe sfintii mucenici cu bete si cu pietre, pina ce au fost dusi afara din cetate la locul cel de moarte. Acolo sfintii, cerind putina vreme, s-au rugat cu dinadinsul catre Domnul, apoi si-au plecat sub sabie sfintele lor capete si s-au taiat in a zecea zi a lunii martie. Iar in locul acela unde s-au taiat cinstitele lor capete si pamintul s-a inrosit cu singele lor, a curs izvor de apa curata, spre neuitata pomenire a patimirii sfintilor din cetatea Corintului.
Dupa uciderea celor sase Sfinti Mucenici - Codrat, Ciprian, Dionisie, Anect, Pavel si Crescent -, au fost munciti si pierduti in multe feluri alti crestini care fusesera prinsi; adica un alt Dionisie a fost junghiat cu cutitul, iar Victorin, Victor si Nichifor (atunci fiind Tertie ighemon, dupa Iason) fiind pusi in piua de piatra, i-au pisat pina la moarte. Dupa aceea Claudie, patimind taierea miinilor si a picioarelor, s-a savirsit; apoi Diodor, fiind aruncat in focul cel pregatit ca intr-o camara luminoasa, s-a odihnit cu pace. Lui Serapion i-a taiat capul; pe Papie l-a aruncat in mare, asemenea si Leonid a suferit de la Venust ighemonul - care a fost in Corint dupa Tertie -, multe si cumplite munci, apoi a fost inecat in mare.
Inca si niste sfinte femei, avind in inimile lor invatatura Sfintului Codrat si urmindu-i la munci pentru Hristos, au indraznit a patimi, adica: Hariesa, Nunehia, Vasilisa, Nica, Gali, Galina, Teodora; cum si altii multi, barbati si femei, unii de sabii taindu-se, iar altii in ape inecindu-se si altii cu alte munci ucigindu-se, au trecut catre Domnul. Deci, rinduindu-se de Sfintul Codrat, povatuitorul si invatatorul lor, ceata muceniceasca a luat cununile biruintei din dreapta lui Hristos Dumnezeu, Caruia Se cuvine slava, impreuna cu Tatal si cu Sfintul Duh, in veci. Amin.
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști; Duminica Izgonirii lui Adam din Rai - a Lăsatului sec de brânză
Ev. Matei 6, 14-21
Zis-a Domnul: Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi întunecă feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică şi unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
Ap. Romani 13, 11-14; 14, 1-4
Fraţilor, acum mântuirea este mai aproape de noi, decât atunci când am crezut. Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă, ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos şi grija de trup să nu o faceţi spre pofte. Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile. Unul crede că poate să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă; fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, fiindcă Domnul are putere ca să-l facă să stea.
Predica Părintelui Ilie Cleopa la Duminica lasatului sec de brînză ( a Izgonirii lui Adam din Rai )
Despre lucrarea faptelor bune în ascuns şi despre milostenie
Iar tu postind, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti (Matei 6, 17)
Iubiţi credincioşi,
Domnul şi Mîntuitorul nostru Iisus Hristos a venit din Cer ca să facă ascultare de Părintele Său şi să slujească la mîntuirea neamului omenesc, scoţîndu-l din robia diavolului şi a morţii. În toată Evanghelia El a învăţat neîncetat pe oameni, cum să facă voia lui Dumnezeu şi cum să lucreze faptele bune spre slava Lui şi spre mîntuirea sufletelor lor. În dumnezeiasca Evanghelie de azi, pe lîngă alte învăţături, ne arată cum să postim şi unde să adunăm comoară pentru sufletele noastre. Iată ce zice în privinţa postului ca să fie spre slava lui Dumnezeu şi spre mîntuirea sufletelor noastre: Tu însă, cînd posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns; şi Tatăl care vede în ascuns îţi va răsplăti ţie (Matei 6, 17-18).
Dar Mîntuitorul ne-a poruncit nu numai postul să-l facem în ascuns, spre a scăpa de slava oamenilor, ci şi milostenia, şi rugăciunea, şi toate faptele bune, că iată ce zice: Luaţi aminte ca faptele dreptăţii voastre să nu le faceţi înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei; altfel nu veţi avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri (Matei 6, 1). Deci, cînd faci milostenie, nu trîmbiţa înainta ta, cum fac făţarnicii în sinagogi şi pe uliţe, ca să fie slăviţi de oameni; adevărat grăiesc vouă că îşi iau plata lor. Tu însă, cînd faci milostenie, să nu ştie stînga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Iar cînd vă rugaţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii cărora le place, prin sinagogi şi prin colţurile uliţelor, stînd în picioare, să se roage ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă că îşi iau plata lor. Tu însă, cînd te rogi, intră în cămara ta şi, închizînd uşa, roagă-te Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie (Matei 6, 2- 6).
Iată, fraţii mei, cum ne-a învăţat Mîntuitorul nostru Iisus Hristos să lucrăm întru ascuns, spre a ne feri de păcatul cel mare al mîndriei şi al slavei deşarte care de multe ori ne vine din lauda oamenilor.
Dar oare întotdeauna trebuie să lucrăm faptele bune în ascuns? Suntem datori să lucrăm faptele bune şi în ascuns şi la arătare, cînd nu vom putea să le ascundem. Numai un lucru să avem în vedere: ca toate faptele noastre să fie plăcute lui Dumnezeu şi spre slava Lui. Că zice Mîntuitorul nostru Iisus Hristos: Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încît să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri (Matei 5, 16). Deci, ori de facem fapte bune în ascuns, ori întru arătare, să le facem spre slava şi plăcerea lui Dumnezeu. Acest lucru ne învaţă şi vasul alegerii marele Apostol Pavel, zicînd: De aceea, ori de mîncaţi, ori de beţi, ori altceva de faceţi, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceţi. (I Corinteni 10, 31).
Dumnezeieştii Părinţi ne arată că fapta are trup şi suflet. Trupul faptelor bune este lucrarea lor, iar sufletul faptelor bune este scopul cu care le lucrăm. Deci, se cuvine să fim cu mare luare aminte la scopul cu care lucrăm faptele cele bune. Fapta bună făcută cu scop rău are temelie de umbră şi, pe lîngă faptul că pierdem osteneala săvîrşirii ei, ne facem vinovaţi de osîndă. Căci Dumnezeu, care vede cele ascunse ale inimii noastre nu ia aminte la cele ce facem, ci la scopul cu care lucrăm fapta bună.
Acest adevăr ni-l arată şi dumnezeiescul părinte Maxim Mărturisitorul, care zice: "În toate cele făcute de noi, Dumnezeu ia seama la scop" (Filocalia, vol. II, Sibiu, 1947, p. 86). Căci unul lucrează fapta bună ca să fie lăudat şi cinstit de oameni, altul, ca să cîştige bani sau avere, iar altul, ca să tragă pe unii la păcate şi dezmierdări. Toate aceste scopuri sunt rele şi vătămătoare de suflet. Altul însă suferă toată osteneala faptelor bune şi cu multă răbdare şi smerenie îşi duce crucea vieţii avînd în vedere numai scopul sfînt de a face toate spre slava lui Dumnezeu, spre a cîştiga milă şi îndurare în ziua morţii şi a Judecăţii de apoi ca să-şi mîntuiască sufletul. Fericit şi de trei ori fericit este asemenea om care nu doreşte altceva în viaţă decît mîntuirea sufletului său.
Oare cîţi din sfinţi, urînd slava de la oameni, au fugit de lume şi au slujit lui Dumnezeu prin pustietăţi şi prin stîncile pămîntului! Iar unii, spre a fi urîţi şi batjocoriţi de oameni, s-au făcut nebuni pentru Hristos, precum au fost sfinţii Andrei şi Simon. Alţii, avînd în vedere prăpastia slavei deşarte, se sileau mai mult a ascunde faptele bune decît a le lucra. Aşa vedem pe acel bătrîn care se depărta totdeauna întru adîncul pustiului şi acolo îşi petrecea viaţa lui în tăcere, în linişte şi rugăciune. Odată l-a întrebat ucenicul lui, zicînd: "Pentru ce, părinte, totdeauna fugi de noi şi te depărtezi în adîncul pustiului? Nu este mai bine să trăieşti aproape de oameni, ca văzînd ei nevoinţa şi viaţa ta bună, să se folosească şi alţii, şi tu vei avea mai mare plată de la Dumnezeu?"
Răspuns-a bătrînul: "Crede-mă, fiule, că măcar de ar fi cineva asemenea cu Sfîntul şi Marele Prooroc al lui Dumnezeu Moise şi ar trăi împreună cu oamenii, nu poate să se cheme fiu al lui Dumnezeu după dar şi să-şi folosească sufletul său nicidecum. Că eu sunt fiu al lui Adam, şi precum Adam părintele meu, văzînd roada frumoasă şi bună la gust, n-a răbdat să nu guste, prin care a murit, aşa şi eu, cînd văd rodul păcatului, îndată îl poftesc, prin care luînd şi gustînd mor. Pentru aceea, Preacu-vioşii noştri Părinţi, fugeau din lume la pustie, ca să-şi omoare patimile şi poftele dulceţilor căci acolo nu aflau mîncare care naşte poftele păcatului" (Pateric, Rm. Vîlcea, 1930. Despre smerenie).
Iubiţi credincioşi,
Astăzi se lasă sec de brînză, iar de mîine începe Sfîntul şi Marele post al Paştelui, care durează şapte săptămîni. Primele şase săptămîni formează postul propriu-zis, iar ultima săptămînă de la Florii pînă la Învierea Domnului, postim şapte zile în cinstea Sfintelor şi mîntuitoarelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos.
De felul cum trebuie să postim ne învaţă Însuşi Mîntuitorul în Evanghelia de astăzi, cum am amintit la început. Adică să postim după puterea fiecăruia, dar în taină şi cu bucurie, iar nu cu tristeţe, căci sunt o parte din creştini care spun: "Eu nu pot posti că sunt bolnav!" Sau dacă totuşi postesc o zi, două se arată trişti, indispuşi şi chiar agitaţi. În această privinţă, fraţii mei, trebuie să ştiţi că "Biserica nu este omorîtoare de oameni ci de patimi". Postul de mîncare de dulce şi chiar de vin este rînduit de Biserică pentru toţi, dar după putere. El este necesar tuturor, mai ales celor tineri, ca să-i oprească de la păcate şi de la patimile trupeşti. Iar dacă cineva este bolnav, bătrîn sau neputincios să asculte de duhovnicul lui şi să postească după cît poate.
Să ştiţi şi aceasta, că postul este de două feluri. Post trupesc, adică înfrînare de la mîncare pe un timp limitat, cu scopul de a ne ruga mai curat lui Dumnezeu şi de a ne stăpîni firea. Al doilea, este postul sufletesc, adică înfrînarea limbii, a ochilor, a auzului de la cele rele; a mîinilor să nu lucreze vreun păcat şi, mai ales, înfrînarea minţii de la imaginaţii şi gînduri pătimaşe, a inimii de la pofte şi tot felul de răutăţi "care ies din inimă" şi a voinţei ca să nu accepte săvîrşirea vreunui păcat.
Iată deci, cele două feluri de posturi. Numai cine posteşte cu amîndouă felurile de post, adică şi cu trupul şi cu sufletul, numai acela ţine post întreg şi adevărat. Iar dacă cineva este bolnav să se înfrîneze de la mîncare după putere, dar să postească de mînie, de tutun, de beţie, de ceartă, de înjurături, de glume, de somn mult, de gînduri şi imaginaţii necurate, de cărţi rele, de păcate urîte trupeşti şi sufleteşti, de furt, de minciună, de judecăţi prin tribunale, de vrăjitorie, de avorturi, de divorţ, de dezbinări între rude şi de tot păcatul. Că mai mare este postul sufletesc de gînduri şi de faptele rele, decît postul trupesc de mîncare. Cine se înfrînează de la toate aceste răutăţi se va putea cu uşurinţă înfrîna şi de la mîncare şi băutură.
Poate întreba cineva de vechimea postului, crezînd că postul a fost rînduit de Biserică mult mai tîrziu. Aici vă amintesc cuvintele Sfîntului Vasile cel Mare care spunea că postul este una din cele mai vechi porunci, fiind rînduit chiar din rai. Căci a poruncit Dumnezeu lui Adam: Din toţi pomii din rai poţi să mănînci, iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănînci, căci, în ziua în care vei mînca din el, vei muri negreşit! (Facere 2, 16-17). Vedeţi vechimea postului? Iar dacă Adam şi Eva au călcat porunca postului şi ascultării, vedeţi că au fost izgoniţi din rai şi au murit? Iată vechimea postului şi iată şi urmările celor ce au putut dar n-au voit să postească. Deci şi noi să ne silim a trece curgerea Postului Mare, cu înfrînare după puterea trupească şi sufletească. Iar cînd nu putem sau nu ştim cum să postim să urmăm sfatul preotului nostru.
Iubiţi credincioşi,
Postul se respecta şi în Legea Veche. Iudeii posteau lunea şi joia şi în anumite zile după rînduiala de cult a Vechiului Testament. In Legea Harului, Sfinţii Părinţi, pornind de la cultul iudaic, au rînduit două zile de post săptămînal obligatoriu: miercurea, în amintirea vînzării Domnului de către Iuda şi vinerea, în cinstea răstignirii Lui pe cruce. Mai tîrziu s-a rînduit şi lunea zi de post, mai ales pentru călugări, ca să prisosească în toate Biserica creştină faţă de cultul iudaic. Apoi s-au rînduit şi celelalte patru posturi de peste an, dintre care cel mai important pentru pocăinţa şi creşterea noastră duhovnicească este Postul Mare. În acest sfînt post creştinii se înfrînează de la mîncare de dulce, merg cît mai regulat la biserică, se împacă unii cu alţii, soţii ţin definitiv curăţenie trupească. Apoi toţi se roagă mai mult, citesc regulat Psaltirea, fac metanii şi milostenie după putere, se spovedesc şi se împărtăşesc în post de două ori, sau măcar odată pînă la Sfintele Paşti, renunţă la judecăţi, la certuri şi distracţii care robesc mintea şi înşeală pe mulţi.
Pentru a avea folos de post şi pentru a-l trece cu uşurinţă, trebuie să-l unim cu încă două fapte bune cu sfînta rugăciune şi cu milostenia. Rugăciunea şi postul formează cele două aripi cu care creştinul poate zbura pînă la Hristos, iar amîndouă unite cu milostenia ne duc pînă în faţa Preasfintei Treimi şi formează cea mai sigură şi scurtă scară de mîntuire pentru creştini. O scară numai cu trei trepte care ne poate ridica de jos, unde suntem căzuţi împreună cu Adam, pînă sus, în Împărăţia Cerurilor. Să iubim aceste trei virtuţi şi să le lucrăm toată viaţa, dar mai ales acum în Postul Sfintelor Paşti. Postul este jertfa trupului, rugăciunea este jertfa sufletului, iar milostenia este jertfa dragostei în Hristos.
Să postim cu dragoste şi să urcăm scara Postului Mare cu bucurie, iar nu suspinînd, "că pe dătătorul de bunăvoie îl iubeşte Dumnezeu". Adam a căzut călcînd porunca postului. De aceea se şi numeşte Duminica de astăzi "a Izgonirii lui Adam din rai". Noi însă să ne ridicăm din căderea lui Adam, încercînd cu post, cu rugăciune şi cu milostenie, scara celor patruzeci de zile ale Marelui Post, crescînd duhovniceşte în credinţă, în dragoste şi în nădejdea mîntuirii, pînă vom ajunge înaintea lui Hristos înviat şi în lumina cea neapusă a Preasfintei Treimi.
În seara aceasta se citeşte la vecernie o rugăciune de iertare şi se iartă, acasă şi în biserică, toţi credincioşii din fiecare sat, parohie, familie, ca şi cei din mănăstiri. Fără iertare nu putem începe postul, nu ne putem ruga şi osteneala ne este fără folos. Iar începînd de mîine, timp de patru zile se citeşte, în fiecare biserică, "Canonul Mare" al Sfîntului Andrei Criteanul, o prea frumoasă rugăciune de pocăinţă. Care puteţi, luaţi parte cu evlavie la slujba Canonului Mare, care se citeşte patru zile. Acasă citiţi cărţi de rugăciuni şi cărţi creştineşti, după timp şi putere faceţi metanii şi, mai ales, citiţi Psaltirea pînă la Sfintele Paşti, că mare putere au psalmii.
Cu aceste scurte învăţături duhovniceşti, încheiem predica de azi şi rugăm pe bunul Dumnezeu să ne binecuvînteze începutul Postului Mare, ca să-l parcurgem cu folos şi să ajungem cu bucurie să ne închinăm şi slăvitei Sale Învieri. Amin.
Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti. Ce să faci, ca să ai bogăție și noroc
Pe 11 martie 2019, creştinii ortodocşi intră în Postul Sfintelor Paşti, cunoscut şi ca Postul Mare, pentru că este cel mai lung şi cel mai aspru post de peste an. Prin urmare, duminica premergătoare, respectiv cea a Izgonirii lui Adam din Rai, anul acesta la 10 martie, este cea a lăsatului sec de brânză, ultima în care se mai poate mânca ''de dulce''.
Având în vedere că Postul Sfintelor Paşti este precedat de Săptămâna Albă, o săptămână pregătitoare, în care se pot consuma brânză, lapte, ouă şi peşte, lăsatul secului de carne a avut loc cu o săptămână în urmă, respectiv la 3 martie 2019, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi.
Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paşti, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărţirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, aminteşte Adrian Cocoşilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.
Sărbătoarea Sfintelor Paşti este celebrată întotdeauna într-o zi de duminică, prin urmare şi lăsatul secului pentru acest post are loc întotdeauna tot într-o zi de duminică. Sărbătoarea de lăsatul secului prezintă variaţii calendaristice, în funcţie de zonă, ea fiind celebrată fie în duminica lăsatului sec de carne, fie în cea a lăsatului sec de brânză, menţionează Ion Ghinoiu în volumul "Sărbători şi obiceiuri româneşti" (Ed. Elion, 2002). În unele zone, pregătirile încep din ziua de sâmbătă, care este marcată în special de obiceiuri legate de cultul morţilor. Se fac parastase şi se dă mâncare de pomană. Se pregătesc tot felul de bunătăţi, se coace pâinea, apoi se fac plăcinţele cu mălai în frunze de varză, tăiţei cu nucă sau cu mac, poame coapte.
Duminică, toată familia se aşază la masă şi trebuie să mănânce pe săturate, pentru că de acum încolo nu se va mai putea mânca "de dulce". În trecut, în această zi se ţineau cele mai mari şezători. Tinerii se adunau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoşi şi plăcinte calde. Era ultima noapte în care se mai puteau distra, până la Paşti. În unele zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul, se juca mult, se mânca şi se bea din abundenţă, şi purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zăpostit, Hodăiţe, Refenele, Opaiţ, se arată pe site-ul www.crestinortodox.ro. În Muntenia, petrecerea era familială: cei mici veneau la cei mari, copiii la părinţi, finii la naşi şi aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei şi cereau iertare, pentru a intra împăcaţi cu toată lumea în Postul Mare.
În trecut, petrecerea avea loc sub cerul liber, de obicei pe un deal sau în locul cel mai înalt din zonă, unde se aprindeau focuri din paie sau lemne aduse de săteni, explozia de bucurie manifestându-se prin aceste luminaţii. Lăsatul secului este situat între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară, având astfel şi rolul de a marca victoria luminii asupra întunericului. Focul se numeşte "priveghi" şi, fiind aprins înainte de Postul Mare, i se spune Priveghiul cel Mare, iar petrecerii i se dădea valoare de An Nou. Acolo, sătenii cântau, jucau, mâncau şi făceau strigături, cu urări pentru a fi iertaţi şi purificaţi. În Maramureş, strigăturile se încheiau prin versurile: "cele bune să se-adune, cele rele să se spele". Petrecerea continua până spre miezul nopţii, moment în care fiecare mesean mânca câte un ou, zicând: "ouşor, ouşor, să-mi fie postul mai uşor".
Lăsatul secului este un prilej de bucurie, la care iau parte toţi membrii comunităţii, despărţind simetric un ciclu de sărbători ce se întinde pe durata a două săptămâni, o parte dintre ele fiind celebrate înaintea Lăsatului secului, în Săptămâna Albă, altele după, în Săptămâna Caii lui Sân' Toader.
Având în vedere că Postul Sfintelor Paşti este precedat de Săptămâna Albă, o săptămână pregătitoare, în care se pot consuma brânză, lapte, ouă şi peşte, lăsatul secului de carne a avut loc cu o săptămână în urmă, respectiv la 3 martie 2019, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi.
Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paşti, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărţirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, aminteşte Adrian Cocoşilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.
Sărbătoarea Sfintelor Paşti este celebrată întotdeauna într-o zi de duminică, prin urmare şi lăsatul secului pentru acest post are loc întotdeauna tot într-o zi de duminică. Sărbătoarea de lăsatul secului prezintă variaţii calendaristice, în funcţie de zonă, ea fiind celebrată fie în duminica lăsatului sec de carne, fie în cea a lăsatului sec de brânză, menţionează Ion Ghinoiu în volumul "Sărbători şi obiceiuri româneşti" (Ed. Elion, 2002). În unele zone, pregătirile încep din ziua de sâmbătă, care este marcată în special de obiceiuri legate de cultul morţilor. Se fac parastase şi se dă mâncare de pomană. Se pregătesc tot felul de bunătăţi, se coace pâinea, apoi se fac plăcinţele cu mălai în frunze de varză, tăiţei cu nucă sau cu mac, poame coapte.
Duminică, toată familia se aşază la masă şi trebuie să mănânce pe săturate, pentru că de acum încolo nu se va mai putea mânca "de dulce". În trecut, în această zi se ţineau cele mai mari şezători. Tinerii se adunau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoşi şi plăcinte calde. Era ultima noapte în care se mai puteau distra, până la Paşti. În unele zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul, se juca mult, se mânca şi se bea din abundenţă, şi purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zăpostit, Hodăiţe, Refenele, Opaiţ, se arată pe site-ul www.crestinortodox.ro. În Muntenia, petrecerea era familială: cei mici veneau la cei mari, copiii la părinţi, finii la naşi şi aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei şi cereau iertare, pentru a intra împăcaţi cu toată lumea în Postul Mare.
În trecut, petrecerea avea loc sub cerul liber, de obicei pe un deal sau în locul cel mai înalt din zonă, unde se aprindeau focuri din paie sau lemne aduse de săteni, explozia de bucurie manifestându-se prin aceste luminaţii. Lăsatul secului este situat între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară, având astfel şi rolul de a marca victoria luminii asupra întunericului. Focul se numeşte "priveghi" şi, fiind aprins înainte de Postul Mare, i se spune Priveghiul cel Mare, iar petrecerii i se dădea valoare de An Nou. Acolo, sătenii cântau, jucau, mâncau şi făceau strigături, cu urări pentru a fi iertaţi şi purificaţi. În Maramureş, strigăturile se încheiau prin versurile: "cele bune să se-adune, cele rele să se spele". Petrecerea continua până spre miezul nopţii, moment în care fiecare mesean mânca câte un ou, zicând: "ouşor, ouşor, să-mi fie postul mai uşor".
Lăsatul secului este un prilej de bucurie, la care iau parte toţi membrii comunităţii, despărţind simetric un ciclu de sărbători ce se întinde pe durata a două săptămâni, o parte dintre ele fiind celebrate înaintea Lăsatului secului, în Săptămâna Albă, altele după, în Săptămâna Caii lui Sân' Toader.
ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU SĂPTĂMÂNA ALBĂ 10 Martie
A.
PLĂCINTE
Plăcintă cu cremă de vanilie – CREMŞNIT
Aluatul:
· 500
g făină
· 500
g unt
· 10 g
ulei
· Sare
Crema:
· 1 l
lapte
· 1
baton vanilie
· 8
ouă
· 350
g zahăr
· 160
g făină
· 75 g
zahăr pudră
Din făină, unt, sare şiulei se prepară un aluat
franţuzesc din care se întinde o foaie dreptunghiulară având grosimea de 5 mm;
se taie în bucăţi de dimensiunea tăvilor, se înţeapă în mai multe locuri cu o
furculiţă şi se coc la cuptor la foc potrivit.
Se lasă să se răcească
în tăvi, se aşază pe jumătate din foi crema de vanilie, se acoperă crema cu
restul de foi, se taie prăjitura în pătrate sau dreptunghiuri şi se pudrează
deasupra cu zahăr.
Crema se prepară astfel:
se fierbe laptele cu vanilia. Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul şi făina,
apoi se toarnă peste această compoziţie laptele fierbinte, puţin câte puţin,
amestecând cu o paletă de lemn. Se pune vasul la foc şi se amestecă cu paleta
tot timpul şi pe toată suprafaţa fundului ca să nu se prindă. Când crema s-a
legat se ia de pe foc, se bate cu telul, se adaugă albuşurile bătute bine şi se
amestecă până ce acestea s-au încorporat.
B.
SALATE
Salată de ţelină crudă (mai tare ca viagra!)
· 500
g rădăcină ţelină
· 500
g mere
· 400
g maioneză
· 20 g
muştar
· 20
ml oţet
· Sare
Ţelina se curăţă şi se rade pe răzătoarea mică, se dă
sare, se lasă să se înmoaie, se stoarce, se trece printr-un jet de apă şi se
scurge bine.
Se adaugă merele rase pe
răzătoare şi maioneza amestecată cu o lingură de muştar, o lingură de oţet şi
două linguri de apă.
C. SOSURI
Sos universal
· ¼
ceaşcă ulei
· 1 ou
· 1
castravete murat
· 1
lingură muştar
· 1
ceapă mică
· 2 –
3 linguri iaurt
· 1
lingură smântână
· Sare
· Piper
Se prepară o maioneză din gălbenuşul răscopt, sare,
piper şi ulei.
Se adaugă muştarul,
albuşul tocat mărunt, castravetele curăţat de coajă şi tăiat cubuleţe mici,
ceapa, iaurtul şi smântâna.
Se amestecă totul şi se
serveşte la salate, ouă fierte tari tăiate în două.
D. BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de legume cu zdrenţe
· 50 g
unt
· 500
g cartofi
· 500
g mazăre
· 1
ceapă
· 1
lingură de făină
· 1 ou
· 1
ceaşcă lapte
· Verdeaţă
· Sare
Se pun într-o oală cu untul cartofii curăţaţi şi
tăiaţi cubuleţe şi ceapa tocată mărunt.
Se lasă câteva minute pe
foc.
Se toarnă apoi 1 ½ litri
apă; se adaugă mazărea şi sarea, se acoperă şi se lasă să fiarbă 1 ½ - 2 ore la
foc mic.
Se bate bine într-o
crăticioară făina şi oul cu lapte sau cu apă.
Când supa este fiartă,
se toarnă cu linguriţa zdrenţe din acest amestec şi se lasă să fiarbă în clocot
5 – 6 minute.
La sfârşit se presară
verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Musaca de macaroane cu conopidă
· 200
g macaroane
· 100
g brânză de vaci
· 2
ouă
· 100
g unt
· 1
lingură făină
· 1
pahar lapte
· 2
linguri caşcaval ras
· 1
conopidă
· Sare
· Pesmet
Se rup macaroanele şi se fierb în apă clocotită cu
sare.
Se scurg, se limpezesc.
Separat se fierbe
conopida în apă clocotită cu sare, se scurge, se separă în bucheţele şi se
opăreşte cu unt.
Se aşază într-o formă
unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, un rând de macaroane, unul de conopidă, se
presară cu caşcaval şi bucăţele de unt pe deasupra.
Se coace la cuptor 30
minute.
F. DULCIURI
Şarlotă de mere
· 1 kg
mere
· 100
g unt
· 2
linguri zahăr pudră
· 1
vârf de linguriţă scorţişoară
· Coajă
de lămâie
· 3
linguri marmeladă de caise
· 1
franzelă tare
Se taie miezul de franzelă în formă de triunghiuri,
atâtea bucăţi câte sunt necesare pentru acoperit fundul formei de şarlotă şi în
formă dreptunghiulară atâtea bucăţi, câte trebuie pentru tapetat pereţii
formei.
Se înmoaie fiecare
bucată în unt topit şi se îmbracă forma.
Se umple apoi mijlocul
formei cu marmeladă de mere pregătită astfel: se fierb merele tăiate în
sferturi cu restul de unt, zahăr, scorţişoară şi coajă de lămâie, amestecând
mereu cu lingura de lemn, până ce se obţine o marmeladă legată.
Se amestecă cu marmeladă
de caise.
Se coace în cuptor la
foc bun 40 – 45 minute.
Se lasă să se răcească câteva minute, apoi se
răstoarnă.
ISTORIE PE ZILE 10 Martie
Evenimente
· 241 î.Hr.: Primul Război Punic: Victoria decisivă a romanilor asupra Cartaginei în bătălia de la Insulele Aegates pune capăt primului război punic. Primul război punic (264-241 î.Hr.) a fost primul dintre Războaiele Punice care au avut loc între Roma și Cartagina. Timp de 23 de ani cele două puteri și-au disputat supremația în bazinul vestic al Mării Mediterane. Cartagina, aflată în Tunisia de azi, era cea mai puternică putere maritimă din vestul Mării Mediterane la începutul conflictului. De asemenea, Roma domina Peninsula Italică și își dorea victoria, dar era greu de obținut o victorie decisivă. Cele două state au avut trei războaie unul contra celuilalt, războaie care le-au marcat existența. Aceste războaie au fost numite Războaiele punice, după numele de „puni” pe care romanii îl dădeau cartaginezilor.
· 298: Împăratul roman Maximian încheie victorios campania din Africa de Nord împotriva berberilor și isi face o intrare triumfală în Cartagina.
· 1291: Românii din Transilvania sunt menționați, pentru prima dată, ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia. Andrei al III-lea Venețianul (c. 1265 – 14 ianuarie 1301, Buda, Ungaria) a fost rege al Ungariei (1290-1301). A fost ultimul membru pe linie paternă al dinastiei Árpád.
· 1629: Carol I al Angliei disolvă Parlamentul; începutul celor "11 ani de tiranie" în care n-a existat parlament. Carol I al Angliei (engleză Charles I of England) (n. 19 noiembrie 1600 – d. 30 ianuarie 1649) a fost rege al Angliei, Scoției și Irlandei din 27 martie 1625 până la execuția sa din ianuarie 1649.
· 1804: În St.Louis, Missouri are loc ceremonia oficială a transferului dreptului de proprietate asupra teritoriului Louisiana de la Franța la Statele Unite ale Americii.
· 1814 – Napoleon I al Frantei este invins in batalia de la Laon de generalul prusac Blucher.
· 1835: Ia ființă la Scăieni, Prahova, pe moşia lui Emanoil (Manolache) Bălăceanu, din iniţiativa socialistului utopic Teodor Diamant, primul falanster de tip fourierist din România, (complex de locuințe în comun, ateliere, biblioteci, cantine etc., destinat construirii unei societăți preconizate de socialistul Fourier), intitulat Societatea agronomică și manufacturieră sau Colonia soților agronomi. Societatea a fost desființată un an mai târziu. Înainte de desființare, avea aproximativ 100 de membri si a eșuat după mai puțin de un an, „soții agronomi” părăsind-o, nemulțumiți de rezultate, de condițiile de muncă și de lipsa interesului lui Bălăceanu față de proiect. Cartea lui Th.Diamant „Scrieri economice”, a apărut postum, la Editura Științifică, în 1958, în timpul regimului comunist care identificase în el un precursor și care îl folosea pentru a se autolegitima. În același context a apărut în 1979 filmul Falansterul, în regia lui Savel Stiopul, inspirat din experimentul lui Teodor Diamant. Teodor Diamant (n. Teodor Mehtupciu, 1810 – 1841), a fost un reprezentant al socialismului utopic în Țara Românească. În 1835 a înființat, la Scăeni, județul Săcueni, un falanster, intitulat Societatea agronomică și manufacturieră sau Colonia soților agronomi. Societatea a fost desființată de autorități un an mai târziu. A preconizat lichidarea analfabetismului și a superstițiilor, dezrobirea țiganilor, precum și ideea unirii instrucției copiilor cu munca productivă.
· 1847: Sunt stabilite drepturile mazililor şi ruptașilor (care deţineau în proprietate loturi de pământ cu dreptul de proprietate ereditară) in Basarabia ţaristă, cărora le-au fost acordate unele privilegii. Mazilii erau descendenţii vechilor boieri destituiţi din funcţiile lor si constituiau, după originea şi tradiţiile lor, adevărata nobilime moldovenească. Ei au păstrat din cele mai vechi timpuri privilegiile şi organizarea clasei lor, avându-şi propriul căpitan, iar ruşii, după anexarea Basarabiei, nu au putut decât să confirme aceste privilegii în anii 1818 şi 1847. Mazilii au conservat vechile statorniciri ale voievozilor moldoveni. Nimeni din lumea satelor nu ştia mai bine decât ei să relateze diferitele legende şi episoade din viaţa marilor voievozi moldoveni, în special din viaţa şi faptele lui Ştefan cel Mare. Ei au păstrat mai bine decât orice altă clasă socială conştiinţa naţională şi orgoliul naţional. Astfel, ei nu îşi căsătoreau niciodată fetele sau feciorii cu oameni de origine străină, nemoldoveni, şi mai ales nu cu ruşi, considerând aceasta ca o pângărire a demnităţii lor naţionale. Până în 1905 ruşii au încercat să restrângă drepturile organizaţiei mazililor, tinzând să le impună organizarea ţărănească comună, dar în anii aceia de frământări, 1905-1906, satele de mazili din volostele Corneşti, Chişcăreni sau Teleneşti s-au ridicat ca un singur om impotriva acestor tentative. Poliţia locală şi jandarmii regionali nu au fost capabili să restabilească ordinea, ba chiar au fost făcuţi prizonieri de răsculaţi. A fost necesar ca însuşi guvernatorul Basarabiei, Haruzin, să trimită un regiment de dragoni, care să procedeze după toate regulile strategiei de război, pentru a învinge. Represiunea a fost cruntă: instigatorii şi liderii mazililor au fost condamnaţi la muncă forţată şi deportaţi în Siberia. Abia după multe proteste şi intervenţii, drepturile mazililor au fost totuşi restabilite. RUPTAŞII (рупташь) – erau o categorie socială privilegiată; descendenţi din familii de preoţi, protoierei şi diaconi . Nu puteau fi supuşi pedepselor corporale fără decizia unui judecator, plăteau un impozit numit dajdie, câte 15 lei de la fiecare familie şi achitau plata pentru prestaţii deopotrivă cu mazilii. Ruptaşii se împărţeau în trei grupuri: ruptaşi (descendenţi ai clerului), ruptaşi de vistierie şi ruptaşi de cămară. Pentru a li se recunoaşte apartenenţa la categoria respectivă de contribuabili, ruptaşii din Basarabia, la fel ca şi mazilii, au prezentat actele doveditoare instituţiilor autorizate atât în 1816, cât şi în 1834. Din alte surse aflăm că ruptaşii constituiau ultima categorie privilegiată a populaţiei din Basarabia. Această categorie era inferioară ca cea a mazililor. Potrivit Regulamentului organizării administrative a regiunii Basarabia din 29 aprilie 1818, ei „…proveneau din rândurile preoţimii…, nu puteau fi supuşi pedepselor corporale fără sentinţă judecătorească…, achitau în folosul statului impozitul numit dajdia, iar la îndeplinirea prestaţiilor locale participau de rând cu mazilii. Desetina era încasată de la ei cu anumite facilităţi, în bază dispoziţiilor guvernului moldovenesc; cât priveşte încasarea goştinii, vădrăritului şi pogonăritului, ruptaşii erau egalaţi cu ţăranii”. Statistica cu referire la ruptaşi atestă că ei nu constituiau o categorie socială destul de numeroasă: în 1823 – 667 familii, în 1824 – 669, în 1825 – 1226, în 1826 – 1226, în 1827 – 1140, în 1828 – 1126, în 1829 – 1071, în 1830 – 1078, în 1831 – 1079, în 1832 – 1084, în 1833 – 1103, în 1834 – 1156 şi în 1835 – 1159 familii . Majoritatea ruptaşilor erau concentraţi în ţinuturile Orhei, Iaşi şi Hotin. Spre exemplu, în 1826 în ţinutul Orhei erau atestate 596 (48,6%) familii de ruptaşi, în ţinutul Iaşi – 466 (38%), în ţinutul Hotin – 105 (8,6%), în ţinutul Bender – 35 (2,9%), în ţinutul Ismail – 22 (1,8%) şi în ţinutul Akkerman – 6 familii (0,5%). Ruptaşii, ca şi mazilii, plăteau în vistieria statului dajdia, ce constituia 9 rub. 35 kop.[6] De la 10 februarie 1847, descendenţi din familii de clerici devin odnodvorţi razesi , împreună cu mazilii.
· 1857: Apare, la Paris, apoi la București, săptămînalul Buciumul, sub direcția lui Cezar Bolliac. Cezar Bolliac sau Cesar Bolliac (n. 23 martie 1813, București – d. 25 februarie 1881, București) a fost unul dintre fruntașii revoluției din 1848, poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice și gazetar român.
· 1871: Confruntat cu continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul şi anunta hotărîrea sa de a părăsi ţara, chiar a doua zi. Va renunta la ideea abdicării, cu condiţia constituirii unui guvern care să obţină votarea bugetului şi să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează. Lascăr Catargiu îşi ia răspunderea formarii noului guvern conservator. Catargiu a format, pentru prima dată în istoria română, un cabinet conservator stabil, care a rezistat până în 1876. Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (n. 1 noiembrie 1823, Iași – d. 30 martie 1899, București), om politic român, prim ministru al României pentru patru mandate.
· 1876: Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonica. S-a intamplat in Boston, Massachusetts, cand inventatorul a purtat o convorbire cu asistentul sau, Thomas Watson – aflat intr-o incapere alaturata. Cand legatura telefonica a fost stabilita, Bell a rostit celebrele cuvinte care au ramas in istorie ca primele fraze comunicate intr-o convorbire telefonica: “Mister Watson, come here! I want you!” (Domnule Watson, vino aici! Am nevoie de tine!). Aparatul folosit era confectionat din lemn si cateva fire care aveau la capat o palnie. Bell a reusit sa isi testeze inventia cu putin timp inainte de concurentul sau, Elisha Gray, care, de asemenea, dorea sa patenteze inventia. Succesul a fost astfel asigurat, pentru ca dupa trei saptamani a reusit sa perfectioneze aparatul si sa il inregistreze sub numele sau. Totusi, se prezuma ca inventatorul italian Antonio Meucci a fost cel care a inventat aparatul in 1849, iar in septembrie 2001, acesta a fost creditat in mod oficial de Congresul american cu inventarea telefonului, in locul lui Alexander Graham Bell. Denumirea telefonului este derivata din cuvintele grecesti “tele”, care inseamna “departe” si “phon” care inseamna “voce”. Alexander Graham Bell s-a nascut in 1847 in Edinburgh, in Scotia. S-a mutat in Ontario (Canada), apoi in Statele Unite, unde si-a inceput activitatea ca inventator. Alexander Graham Bell (n. 3 martie 1847, Edinburgh, Scoția – d. 22 august 1922, insula Cap Breton, Canada) a fost un om de știință, inventator și, ulterior, industriaș american, care în anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. În transmițător undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atasat un magnet permanent.
· 1920: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăște ca în Ziua Înalțării Domnului să se oficieze slujba parastasului și pomenirea eroilor în toată țara. Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 pana la prabusirea regimului comunist.
· 1927: A fost înființată Societatea de Chimie. Până la această dată, a funcționat ca secție a Societății Române de Știință.
· 1929: Se constituie la Bucureşti, România, Partidul Liga Agrară, din iniţiativa marilor proprietari pe pămînt şi a unei părţi a intelectualităţii, legate de cercurile agrare. Preşedinte este ales Constantin Garoflid. Partidul editează ziarul „Agricultorul ” (1929-1941) şi îşi încetează activitatea la 30 martie 1938.
· 1950: ”Transporturile morții”. În anii 1949 şi 1950 au avut loc o serie de crime comise de Securitate împotriva unor deţinuţi politic, deja condamnați de instanțele de judecată, dar ale căror pedepse erau considerate ”prea mici” de către autoritățile comuniste. Pădurea Verde (Timișoara) a fost locul asasinării unor partizani din lotul „Babadag”, trimişi în decembrie 1949 să-şi ispăşească pedeapsa la penitenciarele Gherla şi Aiud. Cazul este mult mai complex şi, după investigaţii migăloase, inginerul Teodor Stanca, preşedintele AFDP Timiş, a reuşit să descopere amănunte lămuritoare. Se ştia iniţial că „dobrogenii” au fost transferaţi din cele două închisori şi executaţi cu toţii în Pădurea Verde. Asta se întâmplase însă doar cu o parte dintre ei, omorâți în 10 martie 1950. Alţii au fost transferaţi în februarie 1950 la Piteşti, fiind asasinaţi, unii la 20 martie, iar alţii la 23 martie 1950. În evidenţele Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cea care dăduse ordinele de transfer spre şi dinspre Aiud şi Gherla, este consemnat decesul fiecărui deţinut şi data acestuia, însă nu se vorbeşte nimic despre împuşcare: la rubrica „Motivul morţii” apar, ca de obicei, diagnostice cardiace, digestive sau, în câteva cazuri, pur şi simplu, „moartea naturală”.
· 1966: Căsătoria prințesei Beatrix (viitoare regină) a Olandei cu diplomatul german Claus von Amsberg. Beatrix Wilhelmina Armgard de Orania-Nassau (n. 31 ianuarie 1938, Baarn) este fiica cea mare a reginei Juliana și a soțului acesteia, Prințul Bernhard. A fost regină a Regatului Țărilor de Jos care cuprinde: Țările de Jos, Curaçao, Sint Maarten și Aruba, din 1980 până în 2013. În urma abdicării ea este numită Prințesa Beatrix.
· 1974: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial după ce a învins în finală echipa RDG-ului cu scorul de 14 - 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.
· 1993: Regizorului român Dan Piţa i-a fost decernată de către guvernul francez distincţia „Officier de l’ordre des arts et des lettres”, pentru merite în domeniul culturii. Dan Pița (n. 11 octombrie 1938, Dorohoi, județul Dorohoi) este un regizor și scenarist român. În 1992, la Festivalul de Film de la Veneția, a obținut Leul de Argint cu Hotel de lux. În 2004 a montat la Teatrul Național din București piesa Apus de soare de Barbu Delavrancea. A fost căsătorit cu actrița Carmen Galin.
· 2007: Miliardarul român Ion Ţiriac a devenit primul român aflat în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume; el figurează pe locul 840 în clasamentul pe 2007, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. În 2018 averea sa a ajuns la 1,2 miliarde dolari. Ion Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov), este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei, și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România.
Nașteri
· 1415: Vasili al II-lea Vasilievici cel Orb (rusă Василий II Васильевич Тёмный; n. 10 martie 1415 – 27 martie 1462) a fost un Mare Cneaz al Moscovei a cărui lungă domnie (1425–1462) a fost afectată de cel mai mare război moscovit din istoria veche rusă.
* 1452: Ferdinand al II-lea de Aragon (spaniolă Fernando II de Aragón y V de Castilla "el Católico", catalană Ferran II d'Aragó "el Catòlic"; 10 martie1452 – 23 ianuarie 1516) a fost rege al Aragonului (1479–1516), al Siciliei (1468–1516), al Neapolelui (1504–1516), Valenciei, Sardiniei și al Navarei, Conte de Barcelona, rege al Castiliei (1474-1504) și apoi regent al acestei țări din 1508 până la moartea sa.
Ferdinand a primit împreună cu soția sa titlul de Reyes Católicos din partea Papei Alexandru al VI-lea, papă al cărui secularism, Isabela nu îl aproba. Pe lângă unificarea fizică a Spaniei, Ferdinand și Isabela au încercat să unifice religios regatul, prin intermediul romano-catolicismului. Inchiziția a fost instituționalizată ca parte a acestui proces. După o revoltă din 1499, Tratatul de la Granada a fost anulat, și în 1502 musulmanii au fost obligați să se convertească sau să plece din regat. Confesorul Isabelei, Cisneros, a fost numit arhiepiscop de Toledo. Acesta a jucat un rol important în programul de reabilitare a instituțiilor religioase din Spania, punând bazele viitoarei Contrareforme. În calitate de Cancelar, puterea lui a sporit treptat.
Ferdinand și Isabela creaseră un imperiu, iar în ultimii ani ai domniei lor s-au văzut presați de chestiuni de administrare și politică; erau preocupați de succesiune, astfel încât au încercat să lege coroana spaniolă de alte case regale din Europa. Din punct de vedere politic, asta se poate vedea din încercări de eliminare a influenței franceze, și de a uni întreaga Peninsulă Iberică. Până la începutul lui 1497 părea că toate piesele se potriveau: Juan, prinț de Asturia, moștenitorul tronului, s-a căsătorit cu Margareta de Austria, stabilind o legătură cu habsburgii. Fiica cea mare, Infanta Isabela, s-a căsătorit cu Manuel I al Portugaliei, iar Infanta Ioana s-a căsătorit cu alt prinț habsburg, Filip de Burgundia. Cu toate acestea, planurile lor pentru copii nu au dat roade. Juan a murit la scurt timp după ce s-a căsătorit; Isabela a murit la naștere și fiul ei Miguel a murit la vârsta de doi ani. Titlurile reginei Isabela au revenit fiicei sale Ioana cea Nebună, a cărui mariaj cu Filip cel Frumos a fost unul problematic. Isabela a murit în 1504 la Medina del Campo, înainte ca Filip și Ferdinand să devină inamici.
După moartea Isabellei în 1504, regatul a fost preluat de fiica lor, Ioana. Ferdinand a servit ca regent al acesteia în timpul absenței sale în Țările de Jos. Ferdinand a încercat să-și păstreze domnia permanentă dar a fost respins de nobilimea castiliană și înlocuit cu soțul Ioanei, care a devenit Filip I al Castiliei. După moartea lui Filip, în 1506, Ioana s-a presupus că devenise instabil psihic, iar Ferdinand a preluat din nou regența, conducând prin Francisco Jiménez de Cisneros, cancelarul Regatului. Carol, fiul Ioanei, a devenit rege al Aragonului în 1516, împreună cu mama sa ca regina cu numele, după mortea lui Ferdinand.
· 1503: Ferdinand I (n. ,[3][4][5][6][7] Alcalá de Henares, Spania – d. ,[3][4][5][6][7] Viena, Imperiul Habsburgic[3]) a fost un monarh din Casa de Habsburg. La moartea regelui Ludovic al II-lea, în 1526, a devenit rege al Boemiei și Ungariei, iar în 1556, la abdicarea fratelui său, împăratul Carol Quintul, a devenit împărat al Sfântului Imperiu Roman. A fost și principe al Transilvaniei între anii 1551-1556.
Deviza sa a fost Fiat justitia et pereat mundus: "Să se facă dreptate de-ar fi să piară pământul".
Ferdinand s-a născut la Alcalá de Henares, la 40 de km de Madrid, ca al patrulea fiu al arhiducelui Filip cel Frumos și al infantei Ioana de Castilia. Ferdinand a împărțit aceeași zi de naștere cu bunicul matern, Ferdinand al II-lea de Aragon.
Fratele său a fost Carol Quintul, căruia i-a urmat la tronul imperial. De asemenea, a fost nepotul împăratului Maximilian I, care a încheiat o înțelegere cu regele Ungariei și Boemiei, Vladislav al II-lea, prin care Ferdinand al II-lea s-a căsătorit cu fiica acestuia Anna, refuzând prin aceasta o căsătorie propusă de Ioan Zapolya.
După moartea împăratului romano-german Maximilian, cu toate împotrivirile fratelui său Carol Quintul, a moștenit principatele (Austriei, Tirolului). Prin faptul că nu cunoștea limba germană, a avut dificultăți cu populația Vienei, ceea ce a condus la executarea conducătorilor răzvrătiților din Viena.
În anul 1526, după ce regele Ungariei, Ludovic al II-lea, moare în bătălia de la Mohács (1526), Ferdinand devine rege al Boemiei și Sileziei (1527). Nu reușește să ocupe tronul Ungariei, fiind în dispută cu Ioan Zapolya, care - cu ajutorul sultanului Soliman I (Magnificul) - este încoronat ca rege al Ungariei, vasală turcilor, care ocupa cetatea Buda (Budapesta), și mai târziu asediază fără succes Viena. În înțelegerea de la Oradea (1538) Ferdinand I îl recunoaște pe Ioan Zapolya ca rege al Ungariei. După moartea lui Ioan Zapolya (1540) fiul acestuia, Ioan Sigismund Zápolya, sub regența mamei sale Izabella și sprijinit de otomani, moștenește tronul. Prin aceasta Imperiul Otoman a reușit să-și extindă influența în vest și să frâneze expansiunea austriacă reprezentată de Ferdinand, care în 1531 este recunoscut de adunarea nobililor din Köln ca rege german. În Boemia, în bătălia de la Mühlberg (1547), Ferdinand a înnăbușit o revoltă a protestanților. Mai târziu fiul lui Ferdinand, Maximilian, simpatizează cu protestanții, ceea ce atrage după sine o serie de neînțelegeri. În 1556 Carol Quintula renunțat la tron, astfel că Ferdinand a devenit împărat. Cu toate că a fost un catolic convins, a recunoscut din timp influența tot mai puternică a protestanților, pe care i-a tolerat. Omul său de încredere în Transilvania și Ungaria a fost Peter Haller, primarul Sibiului.
Copii:
- Elisabeta de Austria (9 iulie 1526 - 15 iunie 1545); în 1543 s-a căsătorit cu viitorul rege Sigismund al II-lea Augustus al Poloniei și Lituaniei.
- Maximilian al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman (31 iulie 1527 - 12 octombrie 1576); căsătorit cu verișoara lui primară Maria a Spaniei; a avut copii.
- Anna, Ducesă de Bavaria (7 iulie 1528 - 16 octombrie/17 octombrie 1590); căsătorită cu Albert al V-lea, Duce de Bavaria.
- Ferdinand al II-lea, Arhiduce de Austria (14 iunie 1529 - 24 ianuarie 1595); căsătorit cu Philippine Welser, apoi cu nepoata sa, Anne Juliana Gonzaga.
- Maria de Austria (15 mai 1531 - 11 decembrie 1581); căsătorită cu Wilhelm, Duce de Jülich-Cleves-Berg.
- Magdalena de Austria (14 august 1532 - 10 septembrie 1590); călugăriță.
- Caterina de Austria (15 septembrie 1533 - 28 februarie 1572); în 1553 s-a căsătorit cu fostul ei cumnat, regele Sigismund II Augustus al Poloniei și Mare Duce de Lituania.
- Eleonora de Austria (2 noiembrie 1534 - 5 august 1594); căsătorită cu Wilhelm I, Duce de Mantua.
- Margareta de Austria (16 februarie 1536 - 12 martie 1567); călugăriță.
- Johann de Austria (10 aprilie 1538 - 20 martie 1539); a murit în copilărie.
- Barbara de Austria (30 aprilie 1539 - 19 septembrie 1572); căsătorită cu Alfonso II d'Este.
- Carol al II-lea, Arhiduce de Austria (3 iunie 1540 - 10 iulie 1590); tatăl lui Ferdinand al II-lea, Împărat romano-german.
- Ursula de Austria (24 iulie 1541 - 30 aprilie 1543); a murit în copilărie.
- Elena de Austria (7 ianuarie 1543 - 5 martie 1574); călugăriță.
- Ioana de Austria (24 ianuarie 1547 - 10 aprilie 1578); căsătorită cu Francesco I de Medici, Mare Duce de Toscana. Strămoașa regilor Carol al II-lea al Angliei și Ludovic al XIII-lea al Franței.
* 1604: Johann Rudolf Glauber (n. 10 martie 1604; d. 16 martie 1670) a fost un alchimist, farmacist și chimist german. Unii istorici ai științei l-au descris ca fiind unul dintre primii ingineri chimiști.[1] Pentru că a descoperit sulfatul de sodiu în 1625, compusul a fost denumit ulterior „sarea lui Glauber” în onoarea sa.
· 1628 – S-a născut Marcello Malpighi, medic şi fiziolog italian, inventatorul anatomiei microscopice. A utilizat printre primii microscopul, descoperind astfel vasele capilare şi glomerulele renale care îi poartă numele; (m.29.11.1694). Marcello Malpighi (n. 10 martie, 1628, Crevalcore – d. 29 noiembrie, 1694, Roma), medic italian, fondatorul anatomiei microscopice, histologiei, anatomiei vegetale și fiziologiei comparative.
· 1776: Luise Auguste Wilhelmine Amalie (Luisa Augusta Wilhelmina Amelia) (10 martie 1776 – 19 iulie 1810) a fost regină consort a Prusiei ca soție a regelui Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei. În urma căsătoriei fericitului cuplu au rezultat nouă copii, inclusiv viitorii monarhi Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei și împăratul german Wilhelm I.
Moștenirea ei a devenit extraordinara întâlnire cu împăratul francez Napoleon I, la Tilsit, în 1806 - s-a întâlnit cu împăratul, fără succes, să pledeze pentru condiții favorabile după pierderile dezastruoase ale Prusiei în războaiele napoleoniene. Deja iubită de către supușii ei, după întâlnirea lor, Luise a devenit venerată. Moartea ei timpurie, la vârsta de treizeci și patru de ani "a prezervat tinerețea ei în memoria posterității", și l-a determinat pe Napoleon să remarce că regele "și-a pierdut cel mai bun ministru".
Ordinul Luise a fost fondat de către soțul ei patru ani mai târziu, ca o contrapartidă feminină a Crucii de Fier. În anii 1920 femeile conservatoare germane au fondat Liga Reginei Luise, și Luise însăși va fi folosită în propaganda nazistă ca un exemplu ideal de femeie germană.
Luise s-a născut la Hanovra, unde tatăl ei, Carol de Mecklenburg-Strelitz, era mareșal de brigadă și mai târziu guvernator-general al electoratului de Hanovra.[2] Mama ei era Prințesa Friederika de Hesse-Darmstadt. A fost a patra fiică și al șaselea copil al cuplului. Bunicii paterni erau Carol Ludovic Frederic de Mecklenburg-Strelitz și Elisabeta Albertine, Prințesă de Saxa-Hildburghausen. Regina Charlotte, soția regelui George al III-lea al Marii Britanii era mătușa ei paternă, deci regii George al IV-lea al Marii Britanii, William al IV-lea al Marii Britaniiși Ernest Augustus I de Hanovra erau verișorii ei primari.
Bunicii materni erau Georg Wilhelm de Hessen-Darmstadt și Maria de Leiningen-Dagsburg. Georg Wilhelm era fiul lui Ludovic al VIII-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt.
Luise era în mod special apropiată de sora ei Frederica, care era cu doi ani mai mică, și de singurul lor frate George. Luise și frații ei erau în grija guvernantei Fraulein von Wolzogen, o prietenă a mamei lor.[3] Când Luise avea șase ani, mama ei a murit. După decesul ducesei, familia a părăsit Leineschloss pentru Herrenhausen, numit uneori "Versailles în miniatură".[3]Ducele Charles s-a recăsătorit doi ani mai târziu cu sora mai mică a primei soții, Charlotte, cu care a avut un fiu, Charles. Luise și mama vitregă au fost apropiate însă aceasta din urmă a murit după un an de la căsătorie.[4] După decesul mamei vitrege, Luise care avea șase ani, împreună cu frații ei au fost trimiși să locuiască la bunica lor maternă, la Darmstadt, unde au fost crescuți simplu și cu accent pe educație și acte caritabile.[4]
A fost aleasă o nouă guvernantă, Madame Gelieux din Elveția, care le-a dat copiilor lecții de franceză. Ca majoritatea copiilor regali și aristocratici ai vremii, Luise vorbea fluent și literat câteva limbi în timp ce a neglijat limba germană nativă.[5]
De la vârsta de zece ani până când s-a măritat la 17 ani, Luise și-a petrecut timpul în prezența bunicii sale și a guvernantei, ambele bine educate și rafinate.[6] Când avea numai nouă ani, Luise a fost prezentă când poetul Friedrich Schiller a citit primul act din piesa Don Carlos pentru divertismentul curții, ceea ce a îndreptat-o pe Luise să îmbrățișeze cu dragoste limba germană ca limbă literară. Luise a iubit istoria și poezia și nu i-au plăcut doar lucrările lui Schiller ci și Goethe, Paul, Herder, Shakespeare, ca și tragediile Greciei antice.[7]
Când Luise avea 17 ani l-a întâlnit pe fiul regelui, Prințul Moștenitor Frederic Wilhelm.[2][8] Prințul Moștenitor avea 23 de ani, era serios și religios.[9] Profund impresionat de frumusețea și caracterul ei nobil, Frederic Wilhelm a rugat-o să fie soția lui.[10] Fratele mai mic al prințului s-a îndrăgostit de Frederica așă că, la 24 aprilie 1793, la Darmstadt, s-au celebrat cele două logodne. Căsătoria Luisei cu Frederic Wilhelm a avut loc în același an la 24 decembrie la Palatul Regal din Berlin; două zile mai târziu, a avut loc căsătoria Fredericăi cu prințul Ludwig Karl.
Sosirea Louisei la Berlin, capitala Prusiei, a cauzat senzație și a fost întâmpinată cu o mare recepție de către cetățenii orașului.[1][11] Socrul Louisei, regele Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei, a dăruit cuplului Palatul Charlottenburg însă prințul moștenitor și soția lui au preferat să locuiască la Palatul Paretz, situat în afara orașului Potsdam. Căsnicia a fost una fericită iar Luise era iubită de rege care o numea "prințesa prințeselor" și i-a dăruit un palat în Oranienburg.[12]
Prințesa Moștenitoare a văzut ca o datorie a ei să-și sprijine soțul în toate preocupările sale, iar cuplul s-a bucurat cântând împreună și citind din Shakespeare și Goethe.[8][13] Curând Luise a rămas însărcinată însă a născut un copil care a decedat la 1 octombrie 1794. Au urmat nouă copii sănătoși într-o succesiune rapidă, deși doi au murit în copilărie: Prințul Moștenitor Frederic Wilhelm (1795), Prințul Wilhelm(1797), Prințesa Charlotte (1798), Prințesa Frederica (1799), Prințul Carol (1801), Prințesa Alexandrine (1803), Prințul Ferdinand (1804), Prințesa Louise (1808) și Prințul Albert (1809)
a 16 noiembrie 1797, după decesul tatălui său, Prințul Moștenitor i-a succedat la tron ca regele Frederic Wilhelm al III-lea. Cuplul a trebuit să abandoneze solitudinea de la Paletz și să locuiască la curtea regală.[13] Au început un tur al provinciilor din estul țării din două motive: regele a vrut să se familiarizeze cu noile lor probleme, și a vrut să-o prezinte oamenilor săi pe regină.[14] Luise a fost primită peste tot cu festivități. Pentru prima dată în istoria Prusiei, regina a apărut ca o personalitate publică sărbătorită și a ocupat un rol mult mai proeminent decât predecesoarele ei.[1]
După ascensiunea soțului ei, Luise a dezvoltat multe legături cu miniștrii și a devenit o figură puternică în cadrul guvernului fiind privită cu respect și afecțiune.[2][15] Chiar de la începutul domniei sale, noul rege s-a consultat cu Luise pe probleme de stat [16].
Frederic Wilhelm a fost ezitant și prudent, a urât războiul, menționând în 1798, "Am oroare de război și ... știu că nimic nu e mai mare pe pământ decât menținerea păcii și liniște acesta fiind singurul sistem potrivit pentru fericirea omenirii".[17] În conformitate cu Pacea de la Basel, Frederic Wilhelm a favorizat neutralitatea în primii ani de conflict cu revoluționara Primă Republică Franceză, care a evoluat în războaiele napoleoniene (1803-1815); el a refuzat diversele presiuni pentru a fi de o anumită parte a Războiul celei de-A Doua Coaliții.[17] Luise a susținut acest punct de vedere. În cele din urmă, regele a consultat mai multe opinii diferite de cele le reginei și ale miniștrilor și a intrat într-o alianță cu Napoleon, care tocmai câștigase Bătălia de la Austerlitz (1805).[18]
Baronul vom Stein, membru al birocrației, și care detesta fosta neutralitate a țării, a căutat să reformeze organizarea guvernului de la favoarizarea bazată pe nepotismîntr-un guvern ministerial responsabil.[19] El a pregătit un document pentru rege într-un limbaj puternic detaliind reformele administrative necesare, cum ar fi stabilirea unei linii clare de responsabilitate în rândul miniștrilor; totuși, această lucrare nu a ajuns la Frederic Wilhelm, deoarece Stein i-a dat documentul primului general Ernst von Rüchel, care, la rândul său, i l-a dat reginei în primăvara anului 1806. Deși Luise era de acord cu conținutul său, ea a crezut că e "prea violent și pasionat" pentru rege
Asupra Prusiei au fost impuse restricții dure, cum ar fi o indemnizație masivă de mai multe milioane de franci. Ocupația franceză a Prusiei a avut un efect devastator asupra Luisei. Regina a recunoscut că țara sa adoptivă depindea de tăria ei morală și ca o consecință, Luise și-a recăpătat vechiul ei optimism, adesea ocupându-se de fiul ei cel mare pregătindu-l pentru rolul său de viitor rege.[8] În anii care au urmat, Luise a sprijinit eforturile de reformare ale guvernului efectuate de Stein și Hardenberg, precum și cele ale lui Gerhard von Scharnhorst și August Neidhardt von Gneisenau, de a reorganiza armata.[13][34]
În 1808 pentru că era considerat nesigur ca familia regală să se întoarcă la Berlin, și-au petrecut vara în apropiere de Königsberg. În iarna lui 1808, Țarul Alexandru I i-a invitat pe rege și pe regină la St. Petersburg, unde Luise a fost primită în camere somptuos decorate. "Nimic nu mă mai orbește", a exclamat ea la întoarcerea în Germania [35] Luise a fost bolnavă în cea mai mare parte din acel an, dar a revenit cu regele la Berlin după o absență de trei ani; regina a ajuns într-un transport însoțită de cele două fiice ale sale, Charlotte și Alexandrine și fiul cel mic, Charles, și a fost întâmpinată de către tatăl ei la Palatul Charlottenburg - reședința pe care Napoleon și comandanții săi au deposedat-o de tablouri, statui, manuscrise și antichități.[13][36]
La 19 iulie 1810, în timp ce-și vizita tatăl la Strelitz, regina a murit în brațele soțului ei de o boală neidentificată.[2][8] A fost înmormântată în grădina Palatului Charlottenburg. Frederic Wilhelm nu s-a recăsătorit până în 1824, când a făcut o căsătorie morganatică cu amanta sa Auguste von Harrach, explicând: "Compania și simpatia femelor mi-au devenit necesare, deci trebuie să mă recăsătoresc".[37] După moartea sa, la 7 iunie 1840, Frederic Wilhelm a fost înmormântat lângă regina Louise.
* 1794: Infantele Francisco de Paula al Spaniei (Francisco de Paula de Borbón; 10 martie 1794 - 13 august 1865) a fost cel mai mic fiu al regelui Carol al IV-lea al Spaniei și a soției sale, Maria Luisa de Parma.
Născut la 10 martie 1794 la Palatul regal Aranjuez, Infantele Francisco de Paula a fost al 14-lea copil al regelui Carol al IV-lea al Spaniei (1748–1819) și a soției sale, Maria Luisa de Parma (1751–1819), o nepoată a regelui Ludovic al XV-lea al Franței.[1] El a primit numele de Francisco de Paula Antonio Maria.[1]
Părinții săi se căsătoriseră cu 29 de ani mai înainte și Francisco de Paula a fost ultimul copil al cuplului. Ca cel mai mic copil într-o familie numeroasă, el a fost favoritul mamei sale.[2] Tatăl său, regele Carol al IV-lea, avea o pasiune pentru vânătoare și pentru colecții de ceasuri și era puțin interesat de treburile politice.[3] El a deținut un rol pasiv în conducerea propriului regat, lăsând guvernul soției sale și a prim-ministru Manuel Godoy.
Regina Maria Luisa l-a dominat pe rege. Lipsită de perspicactatea politică necesară pentru a deține puterea pe cont propriu, Maria Luisa a încredințat conducerea guvernului lui Godoy, care a crescut în importanță foarte mult..[3] Zvonurile de la curte atribuiau paternitatea lui Francisco de Paula și a surorii sale Maria Isabel, nu regelui ci lui Godoy.[1] Totuși, istoricii și biografii recenți au găsit că aceste bârfe nu puteau fi dovedite și erau puțin probabile.[2][4]
Copil fiind, Francisco de Paula a fost blond cu ochi căprui și cu o expresie simpatcă.[5] În primăvara anului 1800, la vârsta de șase ani, el a fost pictat cu familia sa de Francisco Goya în portretul Carol al IV-lea al Spaniei și familia sa.[5]
Educația lui Francisco de Paula a fost diferită de cea oferită celor doi frați mai mari Ferdinand, Prinț de Asturia și Infantele Don Carlos.[6] Planul de studii a fost inspirat de teoriile pedagogice ale lui Johann Heinrich Pestalozzi.[6] Încercând să pună în aplicare acest sistem de învățământ în întreaga Spanie, Godoy a convins cuplul regal să-l aplice și fiului lor cel mai mic.[6] Deși părinții lui i-au destinat lui Francisco de Paula să urmeze o carieră în marina spaniolă, educația infantelui a fost întreruptă brusc de intervenția lui Napoleon în Spania.[6]
Sub pretextul de a rezolva diferendele dintre Carol al IV-lea și fiul său cel mare, Ferdinand al VII-lea, care a preluat guvernarea după revolta de la Aranjuez, Napoleon i-a invitat pe tatăl și pe fiu la o întâlnire în Bayonne, Franța, punând presiune pe amândoi să renunțe la coroana spaniolă pentru el.[7] După atingerea obiectivului său, Napoleon a dat Spania fratelui său Joseph Bonaparte și a ordonat membrilor familiei regale spaniole să plece în exil în afara țării
Pentru următorii șase ani toți membrii familiei regale spaniole au trăit în exil. Ferdinand al VII-lea, fratele său Infantele Don Carlos și unchiul lor, Infantele Don Antonio, au stat sub supraveghere atentă la Château de Valençay.[10] Francisco de Paula, încă un adolescent, a fost singurul copil căruia i s-a permis să-și însoțească părinții în exil în Franța.
Regele Carlos al IV-lea, regina și infantele Francisco de Paula, urmați întotdeauna de Godoy, au fost instalați la Château de Compiègne la nord-est de Paris. Căutând un climat mai cald, ei s-au mutat în octombrie 1808 la Marsilia.[11] Au petrecut următorii patru ani acolo, în condiții din ce în ce tensionate. Sora infantelui, regina Etruriei, a fost închisă într-o mănăstire la Roma de către Napoleon. Pentru a fi mai aproape de ea, părinții lui Francisco de Paula s-au mutat împreunî cu fiul lor la Roma în iulie 1812. S-au stabilit la Palazzo Borghese. În timpul celor O Sută de Zile care au urmat după evadarea lui Napoleon din insula Elba, Murat, care a devenit rege al Neapole din 1808 a mers la Roma în numele împăratului. Familia a fugit la Verona. După înfrângerea finală a lui Napoleon, familia regală s-a mutat din nou la Palazzo Barberini din Roma.[12]
În timp ce era în exil, educația lui Francisco de Paula a fost neglijată. Godoy, care împărțea aceeași casă cu familia regală demisă, i-a predat câteva lecții. La Roma, părinții lui Francisco de Paula au încercat să-l îndrepte spre o carieră în Biserică. El a purtat haine religioase de zi cu zi și Papa s-a oferit să-l facă cardinal. Cu toate acestea Francisco de Paula nu a avut nici o înclinație reală pentru viața clericală.[13]
Infantele a părăsit Roma la 22 noiembrie 1816. La Lyon în drum spre Spania, Francisco de Paula a devenit implicat într-un scandal care a deraiat călătoria.[14] S-a descoperit că el și-a luat ca iubită amanta unuia dintre slujitorii lui, care a profitat financiar de situație.[14] Infantele a cerut iertare. Ferdinand al VII-lea și-a iertat fratele dar a întârziat revenirea sa la Madrid, cerându-i să mai petreacă timp la alte curți europene.[15] Următoarele șaptesprezece luni, infantele a vizitat Paris, Bruxelles, Amsterdam, Frankfurt, Berlin, Weimar, Leipzig, Dresda, Praga și Viena.[15] Au existat planuri de căsătorie cu prințesa de Saxonia. În decembrie 1817, Carlos al IV-lea i-a propus lui Francisco să se căsătorească cu una din fetele gemene ale regelui Bavariei.[16] Niciunul din aceste două proiecte nu s-a finalizat. Infantele a vrut să se căsătorească cu nepoata lui, Maria Luisa Carlota de Parma, pe atunci în vârstă de 14 ani. Mama prințesei, Maria Luisa, s-a opus căsătoriei considerând că fratele ei în vârstă de 22 de ani era prea necugetat pentru fiica ei. În martie 1818, Ferdinand al VII-lea, presat de soția sa Isabel de Braganza, a ordonat ca fratele său să se întoarcă în Spania.
Infantele Francisco de Paula s-a întors în Spania în aprilie 1818.[16] Ferdinand al VII-lea nu a permis fratelui său să ocupe o poziție de comandă în armara spaniolă așa cum și-ar fi dorit Francisco, însă l-a acoperit cu onoruri și privilegii.[16] Infantele a primit titlul de Duce de Cadiz și făcut Cavaler a ordinelor de Santiago, Calatrava, Alcantara și Montesa, și a primit mari proprietăți în Spania. A primit ordinul francez al Sfântului Sprit și a fost numit membru de onoare a Academiei Regale de Arte.[16]
Ca Infante Francisco s-a stabilit la Palatul regal. Tatăl său, cu puțin înainte să moară, a negociat căsătoria lui Francisco cu nepoata sa, Prințesa Luisa Carlotta de Neapole și Sicilia.[17] Acest lucru s-a petrecut cu consimțământul lui Ferdinand al VII-lea.[17] Luisa Carlotta era fiica cea mare a regelui Francisc I al celor Două Sicilii și a Maria Isabel a Spaniei, sora infantelui Francisco.[18] Cuplul s-a căsătorit prin procură la 15 aprilie 1819.[17] La 14 mai, Luisa Carlotta a ajuns la Barcelona.[17] Nunta a avut loc la 9 iunie 1819 la Palatul regal din Madrid.[17] Francisco de Paula avea 25 de ani iar Luisa Carlotta numai 15. Ea era plină de viață, plină de duh, cu o voință puternică, temperată și ambițioasă. Luisa Carlotta și-a dominat rapid soțul, a câștigat inima regelui, și a început să nască copii cărora li sa acordat rangul și statutul de infanți ai Spaniei.[19] Între 1820 și 1834 cuplul a avut unsprezece copii. Familia a locuit într-o aripă a palatului regal din Madrid și, de asemenea, a petrecut perioade de timp la palatele din La Granja, Aranjuez și Sevilla.[20]
Poziția lui Francisco de Paula și a soției sale la curte era, totuși, una modestă. Infantele era al cincilea în linia de succesiune - după fratele său Don Carlos și cei trei fii ai lui Don Carlos. Sperând să aibă descendenți, Ferdinand al VII-lea, care nu avea copii de la primele două soții, s-a căsătorit pentru a treia oară, la patru luni după nunta lui Francisco. În timpul anilor 1820 Spania a fost o țară în criză politică permanentă, care s-a confruntat cu dificultăți economice. Economia a fost devastată în timpul războiului de independență din Franța și de pierderea coloniilor spaniole din America continentală. Tensiunile politice constante între liberali și conservatori au continuat. În această luptă politică, Francisco de Paula, recunoscător, loial și subordonat fratelui său regele, a sprijinit politicile conservatoare ale lui Ferdinand al VII-lea.[21] Cu toate că punctele de vedere politice ale infantelui au fost moderate, partidul ultra-regalist de la curte îl privea ca un liberal.[22][23]
Cu o personalitate placidă, infantele Francisco de Paula a fost mai interesat de artă decât de politică. Infantelr care în copilărie a primit lecții de desen de la un pictor de curte, miniaturistul Antonio Carnicero, a fost el însuși un pictor amator. Unele dintre lucrările sale au supraviețuit. Până în 18-8 când a fost forțat să părăsească Spania într-un nou exil, a primit lecții de muzică de la Pedro Anselmo Marchal și lecții de vioară de la Francesco Vaccari.[24] De asemenea, infantele avea o bună voce de bass. Camerele sale de la palatul regal erau un loc de întâlnire pentru muzicieni și cântăreți.[25]
Din tinerețe până la sfârșitul vieții sale, Francisco de Paula a adunat o colecție vastă de muzică, care a inclus aproape 700 de note.[26] Această colecție, achiziționată de Biblioteca Națională a Spaniei, a fost păstrată până în zilele noastre.[27] Când Ferdinand al VII-lea a creat Conservatorul regal din Madrid în 1830, infante a fost făcut membru de onoare
Regele Ferdinand al VII-lea a rămas fără copii în timpul anilor 1820. Cea de-a treia soție, Maria Josepha de Saxonia era stearpă. Era de așteptat ca cel de-al doilea frate, Infantele Carlos, să-i succeadă. Religios și conservator, Don Carlos era căsătorit cu infanta portugheză Maria Francisca de Braganza. Cuplul avea trei fii. Infantele Francisco de Paula a susținut punctele de vedere politice absolutiste ale fratelui său chiar dacă propriile puncte de vedere erau liberal moderate, însă energica sa soție l-a târât în mod constant în lupte politice interminabile.
Luisa Carlotta, deși în mod constant însărcinată, a fost băgăcioasă și cu un interes deosebit în treburile de stat.[28] Cum ea a avut o ranchiună împotriva Mariei Francisca și a surorii Mariei Francisca, Maria Teresa, Printesă de Beira (văduva vărului lui Francisco de Paula, a Infantelui Pedro Carlos), Luisa Carlotta era determinată să evite ca Don Carlos să devină succsesorul regelui Ferdinand al VII-lea după moartea acestuia.[29]
Oportunitatea a apărut odată cu decesul reginei Maria Josepha în mai 1829. Aflată în termeni buni cu cumantul ei, Luisa Carlotta l-a convins pe rege să se căsătorească cu sora ei, Maria Christina a celor Două Sicilii. Nunta a avut loc în decembrie în același an. Cuplul a avut două fiice, dintre care fiica cea mare, Isabella, a devenit prințesă moștenitoare grație intervenției Luisei Carlotta. Don Carlos și familia acestuia s-au opus schimbărilor în linia de succesiune și au trebuit să părăsească țara.[30] Ferdinand al VII-lea a murit la scurt timp, la 29 septembrie 1833.
La ascensiunea pe tronul spaniol a Isabelei a II-a, în vârstă de trei ani, sub regența reginei Maria Christina, Infantele Francisco de Paula a fost dezamăgit că nu a fost inclus în noul guvern. La trei luni după moartea lui Ferdinand al VII-lea, Maria Christina s-a căsătorit morganatic cu un sergent din garda regală. Luisa Carlotta s-a certat cu sora ei în legătură cu această căsătorie. În câteva luni, Don Francsico și soția lui au început să conspire împotriva regentei cu sprijinul liberalilor. Spania a fost aruncată în criză cum Don Carlos și adepții săi ultra-regaliști au încercat să preia puterea prin forță, acest lucru ducând la declanșarea unui război civil (1833-1839).
Maria Christina s-a menținut la putere cu ajutorul moderaților. Ea și-a pierdut încrederea în ambițioasa ei soră și atunci când, în 1837 Don Francisco a pretins un loc în Senat, Maria Christina a refuzat să aprobe numirea sa. Acest lucru a cimentat dușmănia dintre Luisa Carlotta și sora ei, regina regentă.[31] Relația lor nu s-a mai recuperat niciodată. În următorii cinci ani Francisco de Paula și soția sa au intrigat împotriva Mariei Christina, subminându-i puterea. Din cauza acestor intrigi politice Maria Christina a ordonat Infantelui Francisco și familiei sale să se mute în străinătate.[32]
În primăvara anului 1838 Infantele Francisco de Paula, soția și copii săi s-au stabilit în exil în Franța însoțiți de secretarul particular al Infantelui, contele de Parcent.[32] Ei au deținut o poziție importantă la curtea regelui Louis Philippe al Franței, a cărui soție, regina Maria Amalia, era mătușa Infantei Luisa Carlotta. Ducesa de Dino care l-a cunoscut pe Don Francisco de Paula și familai acestuia la curtea franceză i-a descris astfel: "Infanta este foarte corectă, cu o față care, deși spălată, este totuși aspră, cu un mod dur de a vorbi. Deși a fost foarte politicoasă m-am simțit foarte rău cu ea. Soțul ei este roșcat și urât, și întregul trib de mici infanți, băieți și fete, sunt extrem de detestabili".
Între timp în Spania regenta Maria Cristina a fost forțată să renunțe la regență și a plecat în exil în Franța în 1840. Căderea de la putere a Mariei Cristina a deschis oportunitatea pentru Infantele Francisco de Paula de a se întoarce în Spania. Odată ajunși în Spania, cuplul a sperat să exercite influență asupra noii regine și au făcut planuri de a o căsători pe Isabella a II-a și pe sora ei, Infanta Luisa Fernanda cu fiii lor, Infanții Don Francisco de Asís și Don Enrique.
La 29 ianuarie 1844, Luisa Carlotta a murit brusc de rujeolă, la vârsta de 39 de ani. Infantele și-a dorit să se recăsătorească și a cerut-o pe cumnata și nepoata lui, Prințesa Maria Carolina de Bourbon-Două Sicilii, însă planul s-a fructificat.[33] Și-a reînnoit planul de a-și căsători nepoatele cu fiii săi, însă nu a avut succes. Sub presiunea diplomației franceze, Maria Cristina, care personal îl displăcea pe nepotul ei Francisco de Asis, a acceptat căsătoria dintre regina Isabella cu vărul ei. Antoine, Duce de Montpensier, fiul cel mic al regelui Louis Philippe al Franței, a fosr ales pentru a fi soțul Infantei Luisa Fernanda. Respinsul Don Enrique a fost implicat într-o conspirație și a trebuit să plece în exil.[34]
Cum fiul său Francisco de Asis a devenit rege consort la 10 octombrie 1846, poziția lui Francisco de Paula la curte a crescut în importanță. El era plăcut de Isabella a II-a și de una din fiicele lui, Infanta Josepha, care a devenit prietenă bună cu regina. Totuși, mariajul dintre fiul și nepoata sa nu a fost unul fericit. În 1849, Infantele Francisco de Paula a încercat să intervină să-i împace pe cei doi soți. El s-a situat de partea reginei, dat pentru că, în același timp, el a sugerat formarea unui cabinet cu membri ai Partidului Progresist, guvernul moderat l-a expulzat din Spania.[33] În 1850 i s-a permis să se întoarcă.[35]
Întors în Spania, Infantele Francisco de Paula a fost implicat într-un scandal. El a fost găsit jucând jocurile sexuale cu două femei în timp ce era legat la ochi.[36][37] În cele din urmă, la vârsta de 58 de ani, la 19 decembrie 1852, la Madris, Francisco de Paula s-a căsătorit morganatic cu eresa de Arredondo y Ramirez de Arellano. Ea era o bună dansatoarea, vârsta este necunoscută însă era mult mai tânără decât soțul ei.
Cuplul a avut un fiu, Ricardo María de Arredondo, născut la o săptămână după nuntă, la 26 decembrie 1852. Copilului nu i s-a permis să poarte numele de Bourbon și a primit titlul de Duce de San Ricardo de la Isabella a II-a în 1864.[36] El a primit numele de Francisco de Paula Antonio Maria.[38] Al doilea mariaj a duart 12 ani și a fost unul fericit. În scrisori și documente Infantele a lăudat devotamentul soției sale. Au trăit o viață discretă la palatul San Juan. La mai puțin de un an după decesul celei de-a doua soții, Infantele Francisco de Paula a murit de cancer de colon la 13 august 1865. Și-a dorit să fie înmormântat la biserica San Francisco însă a fost înmormântat la Escorial datorită rangului său.
Francisco de Paula s-a căsătorit la 12 iunie 1819 la Madrid cu nepoata sa, Prințesa Luisa Carlotta de Neapole și Sicilia, fiica lui Francisc I al celor Două Sicilii și a Mariei Isabel a Spaniei. Ei au avut 11 copii:
- Francisco de Asis de Borbón, Infante al Spaniei (n. 6 mai 1820, d. 15 noiembrie 1821)
- Isabel de Borbón, Infantă a Spaniei (n. 1821, d. 1897): căsătorită cu Contele Ignaz Gurowski
- Francisco de Asis de Borbón, Duce de Cádiz, rege-consort al Spaniei (n. 13 mai 1822, d. 16 aprilie 1902). Soțul reginei Isabela a II-a
- Enrique Maria Fernando de Borbón, Duce de Sevilla (n. 17 aprilie 1823, d. 1870); căsătorit morganatic cu Elena de Castellvi y Shelly-Fernandez de Cordova
- Luisa de Borbón, Infantă a Spaniei (n. 11 iunie 1824, d. 27 decembrie 1900); căsătorită cu José Maria Osorio de Moscoso, Duque de Sessa
- Duarte Felipe de Borbón, Infante al Spaniei (n. 4 aprilie 1826, d. 22 octombrie 1830)
- Josefina de Borbón, Infantă a Spaniei (n. 1827, d. 1920); căsătorită cu José Güell y Rente
- Teresa de Borbón, Infantă a Spaniei (n. 1828, d. 1829)
- Fernando de Borbón, Infante al Spaniei (n. 15 aprilie 1832, d. 17 iulie 1854)
- Maria Cristina de Borbón, Infantă a Spaniei (n. 1833, d. 1902); căsătorită cu Infantele Sebastian al Portugaliei și Spaniei
- Amelia de Borbón, Infantă a Spaniei (n. 12 octombrie 1834, d. 27 august 1905); căsătorită cu Prințul Adalbert de Bavaria
Infantele Francisco de Paula s-a căsătorit morganatic la 19 decembrie 1852 cu Teresa de Arredondo y Ramirez de Arellano. Ei au avut un fiu:
- Ricardo María de Arredondo (1852–1872), Dude de San Ricardo. A murit de tânăr, necăsătorit.
* 1795: Johann Martin Honigberger (n. 10 martie 1795, Brașov - d. 18 decembrie 1869, Brașov) a fost un medic și farmacist sas originar din Transilvania, având preocupări legate de farmacie, medicină (cu diferitele ei ramuri în care se specializează pe rând), arheologie, numismatică și botanică.
Johann Martin Honigberger s-a născut la data de 10 martie 1795 în orașul Brașov (pe atunci în Imperiul Habsburgic). A urmat studii la Liceul Johannes Honterus din Brașov, după absolvirea cărora a intrat ca ucenic într-o farmacie brașoveană din Piața Sfatului, continuându-și apoi studiile și practica la o farmacie din Bistrița.
Timp de jumătate de secol, dr. Honigberger a întreprins cinci călătorii în India, trei în Europa și una în Asia, având o viață plină de aventuri și cu multe acțiuni de pionierat. În anul 1815 a plecat spre Constantinopol, unde a devenit medicul personal al sultanului; a cutreierat Europa, Rusia, Turcia, Siria, Ierusalimul și ajungând în cele din urmă la Cairo. De acolo se îndreaptă apoi spre Bagdad, ajungând în anul 1829 în orașul indian Lahore, unde va rămâne timp de patru ani ca medic de curte al maharajahului Ranjit Singh.
Revine în țară în anul 1834, ajungând la Brașov, dar stă puțin acolo și face o călătorie europeană cu perioade scurte de stabilire la Viena, Paris și Londra, timp în care îl vizitează pe doctorul Samuel Hahnemann, părintele homeopatiei. Între anii 1836-1838 se află la Constantinopol, unde aplică tratamentul homeopatic al dr. Hahnemann. El a practicat atât medicina convențională, cât și cea homeopată în Transilvania, precum și în Bulgaria, Turcia, India și Pakistan. În Kașmir a căutat plante miraculoase, iar la Alep a introdus noi metode de vaccinare antivariolică.
În anul 1838 pleacă din nou spre Lahore, unde ajunge în 1839, după o călătorie plină de peripeții. S-a îmbolnăvit de holeră și a reușit să se vindece singur, cu ajutorul homeopatiei. El a fondat în Lahore și mai târziu în Calcutta unul dintre primele spitale unde oamenii săraci erau îngrijiți fără a li se cere bani. Metodele sale de tratare a cazurilor de holeră și ciumă erau inovatoare, iar la Calcutta a luptat pentru combaterea unei epidemii de holeră. A publicat la Viena în anul 1838 un tratat despre ravagiile balcanice și asiatice ale holerei.
Deoarece în anul 1849 statul indian Punjab a fost anexat posesiunilor engleze, Honigberger se îndreaptă iarăși spre Europa. A fost un reputat orientalist, arheolog, botanist și numismat, fiind ales ca membru în Société Asiatique în anul 1835, cu mulți ani înainte de Constantin Georgian și Mircea Eliade. El și-a publicat memoriile la Londra. Dr. Honigberger cunoștea 17 limbi, printre care germana, latina, franceza, engleza, turca, araba, persana, hindi și cașmireza.
A murit la data de 18 decembrie 1869 în Brașov (pe atunci Kronstadt) și a fost îngropat în cimitirul evanghelic din centrul orașului.
* 1798: Pierre Frédéric Sarrus (n. , Saint-Affrique, Franța – d. , Saint-Affrique, Franța) a fost un matematician francez.
Sarrus a fost profesor la Universitatea din Strasbourg, Franța (1826-1856) și membru al Academiei Franceze de Științe din Paris (1842). Este autorul mai multor tratate și descoperitorul unei reguli matematice, care îi poartă numele, cu ajutorul căreia se poate calcula determinantul unei matrici pătratice de gradul 3.
· La 10 martie 1833 la Miclăuşeni, judeţul Iaşi, Moldova, s-a născut Dimitrie Alexandru Sturdza Miclăuşanu, academician, om politic român, de 4 ori prim-ministru al României (între anii 1895-1909), preşedintele Academiei Române (1882-1884). Dimitrie Alexandru Sturdza a jucat un rol important în afacerile interne ale României începînd din perioada de preunificare a principatelor Moldovei şi Valahiei pînă la Răscoala ţărănească din 1907. Descendentul unei mari familii boiereşti din Moldova, Sturza, a participat în anii 1857-1858 la în calitate de secretar la organizarea divanului ad-hoc în Moldova şi apoi al căimăcămiei în trei, pregătind fundalul pentru unificarea principatelor Moldovei şi Valahiei. Deşi după Unire domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl alege ca secretar personal al său, în scurt timp Sturdza îi va deveni adversar. În 1866 a făcut parte din monstruoasa coaliţie înlăturîndu-l de la putere pe Alexandru Ioan Cuza şi instalîdu-l ulterior pe Carol de Hohenzollern-Singmaringen, primul rege al României. În cabinetele Ion Ghica şi Ion Brătianu a deţinut cîteva ministere precum ministerul de externe în 1883, semnînd tratatul secret între Austro-Ungaria şi Germania. Din 1892 a fost preşedintele Partidului Liberal din România fiind prim-ministru în anii 1895-1896, 1897-1899, 1901-1904 şi 1907-1908. Ultimul său mandat de prim-ministru a fost marcat de Răscoala ţărănească din 1907, soldată cu o mare cruzime şi mii de vieţi omeneşti. Mulţi ani consecuv, Dimitrie Alexandru Sturdza a fost secretar general al Academiei Române şi a publicat numeroase studii de istorie. Dimitrie Alexandru Sturdza s-a stins din viaţă la 21 octombrie 1914 (8 octombrie 1914, stil vechi) la Bucureşti, România, la vîrsta de 81 ani.
· 1845: Alexandru al III-lea al Rusiei (n. 10 martie 1845 - d. 1 noiembrie 1894) a fost împărat al Rusiei din 14 martie 1881 până la decesul său în 1894.
Spre deosebire de tatăl său, Alexandru al III-lea a fost de-a lungul întregii sale domnii un împărat conservator care a dus pe culmi noi principiul „Autocrație, ortodoxie și naționalism” al lui Nicolae I. Un slavofil convins, Alexandru al III-lea a crezut că Rusia poate fi salvată de la haos prin îndepărtarea rușilor (în frunte chiar cu el) de influența occidentală subversivă.
Cel mai important sfătuitor al țarului a fost Constantin Petrovici Pobedonosțev, profesor particular al lui Alexandru al III-lea și al fiului acestuia, Nicolae al II-lea, și conducătorul Sfântului Sinod din 1880 până în 1895. El îi învățase pe elevii lui imperiali să se teamă de libertatea cuvântului și de presă și să urască democrația, constituția și sistemul parlamentar. În timpul lui Pobedonosțev, revoluționarii au fost persecutați, iar politica de rusificare a căpătat o dezvoltare copleșitoare în tot imperiul. În timpul domniei lui Alexandru al III-lea, s-a consfințit alianța cu Franța republicană, Rusia bucurându-se de credite importante din această țară pentru dezvoltarea industriei naționale.
Alexandru al III-lea s-a născut la Sankt Petersburg, al doilea fiu al Țarului Alexandru al II-lea și al soției lui Prințesa Maria de Hesse și de Rin.
În timpul primilor 20 de ani de viață, Alexandru avea șanse mici să succeadă pe tronul Rusiei deoarece era al doilea fiu al Țarului iar fratele său mai mare, Țareviciul Nicolae Alexandrovici al Rusiei părea să aibă o constituție robustă. Chiar și atunci când acest frate mai mare a arătat primele simptome de sănătate delicată, ideea că el ar putea muri nu a fost niciodată luată în serios; Țareviciul Nicolae a fost logodit cu Prințesa Dagmar a Danemarcei.
În aceste condiții, lumea era concentrată pe educația lui Nicolae ca Țarevici în timp ce Alexandru a primit numai o instruire superficială și insuficientă, o pregătire pentru un Mare Duce obișnuit, care nu a mers dincolo de învățământul secundar, cu cunoștințe de franceză, engleză, germană și pregătire militară.
Pentru un copil, avea o forță musculară puțin comună: "Era Hercule al familiei".[2].
Relațiile cu tatăl său au fost marcate de dezaprobarea legăturii tatălui său cu Ecaterina Dolgorukova. Alexandru a devenit moștenitor al tronului odată cu moartea bruscă a fratelui mai mare, Țareviciul Nicolae în 1865, perspectiva suirii lui Alexandru pe tronul Rusiei într-un viitor mai apropiat sau nu, îngrozindu-i pe profesorii lui.[3]. Atunci a început să studieze principiile de drept și de administrare cu Constantin Pobedonosțev, care era profesor de drept civil la Universitatea din Moscova și care mai târziu (în 1880) a devenit procuror șef la Sfântul Sinod.
Pobedonosțev, cunoscut pentru conservatorismul său extrem, a trezit în elevul său foarte puțină dragoste pentru studii abstracte sau pentru un efort intelectual prelungit însă el a influențat caracterul domniei lui Alexandru prin insuflare în mintea tânărului, a convingerii că zelul pentru ortodoxia rusă era un factor esențial a patriotismului rus.
Se spune că Țareviciul Nicolae și-a exprimat dorința ca mireasa lui, Prințesa Dagmar a Danemarcei, ar trebui să se căsătorească cu succesorul său. Această dorință a devenit realitate la 28 octombrie/9 noiembrie la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg când Alexandru s-a căsătorit cu Prințesa Danemarcei. Cu această ocazie, Ceaikovski a compus Uvertura sărbătoririi Imnului Național danez
Căsătoria a fost una fericită și a rămas una senină până la sfârșit. Spre deosebire de mariajul părinților lui Alexandru, nu a existat adulter în acest mariaj.
Căsătoria a fost una fericită și a rămas una senină până la sfârșit. Spre deosebire de mariajul părinților lui Alexandru, nu a existat adulter în acest mariaj.
Pe parcursul anilor când a fost moștenitor (1865 - 1881), Alexandru nu a jucat un rol proeminent în afacerile publice, însă el a arătat că are câteva idei care nu coincid cu cele ale guvernului. După ce s-a căsătorit a trăit retras la Palatul Anitchkov.
La 13 martie 1881, tatăl lui Alexandru, Țarul Alexandru al II-lea, a fost asasinat de membrii unei organizații teroriste, Narodnaia Volia (Libertatea (sau Voința) Poporului). Țareviciul Alexandru i-a succedat tatălui său pe tronul imperial al Rusiei. El și Maria Feodorovna au fost oficial încoronați ca Țar și Țarină la 27 mai 1883.
Alexandru a preferat să se încreadă în sfaturile unui mic grup de demnitari printre care se numărau Pobedonosțev și contele Dmitri Tolstoi, care a devenit ministru de interne în 1882. Ei au încurajat maniera dominatoare de guvernare abordată de împărat. Alexandru era convins că reformele tatălui său slăbiseră monarhia și a adoptat ideologia Naționalismului Oficial preferată de bunicul lui, Nicoale.
Toate reformele interne ale lui Alexandru al III-lea au fost să inverseze liberalizarea societății care a avut loc sub domnia tatălui său. Ideea politică a lui Alexandru a fost o națiune compusă dintr-o singură naționalitate, limbă și religie precum și o singură formă de administrare.
A încercat să realizeze acest ideal prin instituirea obligativității predării în limba rusă în întreg Imperiu, inclusiv a germanilor, polonezilor și a altor subiecți non-ruși (cu excepția finlandezilor); prin extinderea ortodoxiei și distrugerea instituțiilor religioase germane, poloneze și suedeze; prin slăbirea iudaismului și persecutarea evreilor.
A încercat să realizeze acest ideal prin instituirea obligativității predării în limba rusă în întreg Imperiu, inclusiv a germanilor, polonezilor și a altor subiecți non-ruși (cu excepția finlandezilor); prin extinderea ortodoxiei și distrugerea instituțiilor religioase germane, poloneze și suedeze; prin slăbirea iudaismului și persecutarea evreilor.
În august 1881 a fost emis Regulamentul Temporar al Măsurilor pentru Siguranța Statului. Regulamentul, care a rămas în vigoare până în 1917, conferea puteri sporite poliției. Cenzura a fost înăsprită în 1882 și Statutul Universităților din 1884 a readus învățământul superior sub controlul direct al statului.
A fost încălcată separarea puterii executive de cea legislativă stabilită de Alexandru al II-lea în 1864 prin crearea funcției de Căpitan Civil, care era un demnitar salariat însărcinat cu supravegherea vieții țăranilor, acesta deținând în plus și calitatea de judecător de pace.
A fost încălcată separarea puterii executive de cea legislativă stabilită de Alexandru al II-lea în 1864 prin crearea funcției de Căpitan Civil, care era un demnitar salariat însărcinat cu supravegherea vieții țăranilor, acesta deținând în plus și calitatea de judecător de pace.
Încurajată de succesul asasinării împăratului Alexandru al II-lea, organizația teroristă Narodnaia Volia a început să plănuiască asasinarea lui Alexandru al III-lea. Complotul a fost descoperit de Ohrana și cinci dintre conspiratori - inclusiv Alexandru Ulianov, fratele mai mare al lui Lenin - au fost capturați și spânzurați la 8 mai/20 mai 1887. La 17/29 octombrie 1888 trenul imperial a deraiat la Borki. În momentul accidentului, familia imperială se afla în sala de mese. Acoperișul s-a prăbușit și Alexandru a ținut resturile acoperișului cu umerii pentru a le da timp copiilor să iasă afară. Debutul insuficienței renale a lui Alexandru a fost atribuită mai târziu traumei contondente de care a suferit în acest incident.
În timpul foametei dn 1891-1892, care a declanșat epidemii de holeră și tifos, guvernul a ordonat ca în presă să nu fie folosit cuvântul "foamete" iar ministrul de finanțe Vișnegradski s-a opus interzicerii exporturilor de cereale. În toamna lui 1891 Alexandru a apelat la constituirea de organizații caritabile care să asigure hrană și asistență medicală.
Alexandru al III-lea inițiază în 1891 construcția trans-siberianului, linia ferată care leagă Moscova (principalul nod feroviar al Rusiei) de Vladivostok, port la Pacific, și care a fost terminată în 1904, sub țarul Nicolae al II-lea (electrificarea completă a liniei, sub regimurile ulterioare, va fi finalizată în 2004).
Împăratul a preferat să-și stabilească reședința la Gatchina în loc de Țarskoe Selo și a petrecut puțin timp la Sankt Petersburg. El își petrecea timpul cu activități tipice vieții la țară și cu beții cu prietenii. Când doctorii i-au interzis alcoolul, Alexandru a comandat o pereche de cizme înalte în care să poată ascunde sticla de băutură de vigilența împărătesei.
Căsnicia lui Alexandru și a Mariei a fost una fericită, iar împăratul i-a fost credincios lui "Mimi" a lui. Maria, ca și sora ei Alexandra soția viitorului Eduard al VII-lea al Regatului Unit, a fost o mamă dominatoare. Cei trei fii ai ei Nicolae, George și Mihail au devenit niște tineri timizi și imaturi. Mihail a fost favoritul răsfățat al tatălui său.
Alexandru al III-lea și Prințesa Dagmar a Danemarcei (Maria Feodorovna) au avut șase copii:
- Nicolae al II-lea (6 mai 1868 - 17 iulie 1918); s-a căsătorit în 1894 cu Prințesa Alix de Hesse și de Rin; au avut patru fiice și un fiu.
- Marele Duce Alexandru Alexandrovici (7 iunie 1869 - 2 mai 1870) a murit de meningită
- Marele Duce George Alexandrovici (9 mai 1871 - 9 august 1899) a murit de tuberculoză; nu a avut copii
- Marea Ducesă Xenia Alexandrovna (6 aprilie 1875 - 20 aprilie 1960); s-a căsătorit în 1894 cu verișorul ei primar Marele Duce Alexandru Mihailovici; au avut șapte copii
- Marele Duce Mihail Alexandrovici (22 noiembrie 1878 - c. 12 iunie 1918); s-a căsătorit în 1912 cu Natalia Sergheievna Wulffert; au avut un fiu.
- Marea Ducesă Olga Alexandrovna (13 iunie 1882 - 24 noiembrie 1960); s-a căsătorit prima dată cu Ducele Petru Alexandrovici de Oldenburg; nu au avut copii, și a doua oară cu Nikolai Kulikovski; au avut doi fii.
Alexandru al III-lea s-a îmbolnăvit de nefrită în 1894 și a murit de această boală la Palatul Livadia la 20 octombrie/1 noiembrie 1894 înconjurat de familie. Suferea de rinichi de mai mulți ani, medicii și soția recomandându-i să renunțe la consumul de alcool, fapt care n-a reușit până la deces: pentru a scăpa de dojenile țarinei, își comandase cizme speciale, cu buzunare secrete pentru sticlele de vodcă.[4] A fost înmormântat în Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Sankt Petersburg. A fost succedat de fiul său cel mare, Nicolae, ca Nicolae al II-lea.
* 1852: Mihail Șandru, în germană Michael S(ch)andru von Kismiháldya, (n. 10 martie 1852, com. Mehadica, județul Caraș-Severin; d. 9 aprilie 1930, Viena) a fost un general de origine română în Armata Comună a Austro-Ungariei, comandant al brigăzii nr, 31, care a avansat până la gradul Feldmarschalleutnant.
În anul 1882 Mihail a desăvârșit studiile sale militare la Academia Militară Tereziană din Wiener Neustadt. După acea a fost preluat ca locotenent în regimentul de infanterie Erzherzog [Arhiducele] Ludwig Viktor nr. 65, unde în 1887, a avut gradul de căpitan de clasa a 2-a.[1]
În ziua de 1 mai 1895, fiind căpitan de prima clasă în același regiment, purtător al Medaliei de Merit Militar Signum Laudis la banda roșie,[2] a fost promovat în afară de tur la rangul de maior și transferat la regimentul Erzherzog Joseph nr. 37. La 2 iulie a fost trimis cu batalionul nr. 2 la Orosháza, unde izbucnise o revoltă de natură socialistă-agrară, și după suprimarea ei în numai patru zile, a putut să se reîntoarcă la baza militară în Oradea.[3]
În anul 1902 a devenit colonel și comandant al regimentului Alexander I. Kaiser von Russland nr. 2 la Sibiu.[4] A fost decorat în 1905 cu Ordinul Habsburgic al Coroanei de fier de clasa a 3-a.[5]
Șandru a fost numit general de brigadă cu rang de la 14 mai 1907 și comandant al brigăzii nr. 31 în cadrul diviziei de trupe nr. 16 la Brașov, apoi decorat la 1 august al anului cu medalia jubiliară Carol I și la 2 noiembrie cu Ordinul împărătesc rusesc Sf. Stanislav de clasa a 2-a cu stea.[6] În sfârșit a fost numit general cu caracter de divizie (Feldmarschalleutnant) pe 1 mai 1911 și pensionat.[7]
În anul 1913 a mai fost onorat cu Ordinul Împărătesc al Coroanei de Fier de clasa a 2-a și a fost nobilat, conform regulii ordinului, cu predicatul Cavaler de Kismiháldya.[8]
Trecut la pensie s-a stabilit la Viena unde a activat in cadrul Societății România Jună, iar împreună cu generalul Alexandru Lupu și Grigore Trailovici a militat activ pentru capela ortodoxă a românilor din Viena
· 1879: S-a născut la Slatina Dimitrie Caracostea, critic şi istoric literar, folclorist, membru al Academiei Române; (m. 2 iunie 1964). A urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie de la Universitatea din București, unde își ia licența în 1908. A fost elevul lui Titu Maiorescu, Ion Bianu și Ovid Densusianu. În 1909 obține o bursă la Viena, unde va lucra sub îndrumarea lingvistului Wilhelm Meyer-Lübke. A susținut două doctorate, în 1913, unul în filosofie, altul în filologie romanică. Din 1920, devine docent la Universitate, iar în anul 1930 profesor la catedra de istorie a literaturii române moderne de la Universitatea din București. În același an a fost primit ca membru corespondent al Academiei Române, iar în 1938 a devenit membru titular. Datorită strădaniilor sale, în 1933 ia ființă Institutul de Istorie Literară și Folclor. A fost Ministrul educației naționale în Guvernul Ion Gigurtu (4 iulie – 4 septembrie 1940) și Guvernul Ion Antonescu (4 – 14 septembrie 1940). În perioada 1941 – 1944 a fost director al Fundațiilor Regale pentru Literatură și Artă. Este considerat a fi, alături de Tudor Vianu, unul dintre cei mai mari stilisti ai literaturii române. În anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România, a fost exclus din învățământ. Pe 5 mai 1950, in pofida vârstei sale înaintate, a fost arestat și ținut timp de 5 ani în închisoare fără a fi judecat, ca detinut politic.
* 1880: Eduard Кadlec (n. , Ústí nad Labem, Cehia – d. , Brno, Cehoslovacia; întâlnit în textele istorice și cu prenumele de Edward sau cu numele de Kadlez, Kadletz sau Kadleț) a fost un general ceh, cunoscut ca fiind unul dintre liderii Legiunii Cehoslovace din Rusia. În Istoria României, este cunoscut în calitate de comandant cu gradul de colonel al Legiunii Române din Siberia, din noiembrie 1918 până în mai 1920.
Născut pentru a fi soldat, a debutat promițător în carieră, în anul 1900, în Armata Austro-Ungară , dar datorită unui conflict cu superiorii săi a fost marginalizat. După ce și-a dat, în 1908, demisia dintre cadrele active, s-a distins în armata colonială din Congo Belgian, în perioada 1909-1914. Începutul Primului Război Mondial l-a prins în concediu acasă, astfel că a fost mobilizat pentru a lupta în Galiția, unde a ajuns comandant al Fortul Nr. XI „Duńkowiczki” din Fortăreața Przemyśl.
Căzut după capitularea fortăreței, în 1915, în prizonieratul rus, a reluat, în 1917, lupta de partea Antantei , în cadrul Legiunii Cehoslovace, distingându-se ca unul dintre cei mai proeminenți ofițeri ai ei. În această calitate, a intervenit decisiv în câteva dintre momentele critice ale acesteia, precum Bătălia de la Bahmaci sau Ocuparea stației Mariinsk de către Legiunea Cehoslovacă. De asemenea, în cadrul cooperării româno-cehoslovace a reorganizat și condus, cu succes, Legiunea Română din Siberia (noiembrie 1918 - mai 1920).
Revenit în Cehoslovacia a suit treptele ierarhiei militare până la gradul de general de armată, fiind, însă, în 1937, pensionat forțat, ca efect atât al intrigilor, cât și al opțiunilor prosovietice ale politicii externe cehoslovace.
Asemenea altor legionari cehoslovaci, Kadlec s-a căsătorit în Rusia, luând de soție pe fiica unui comerciant, care l-a însoțit, ulterior, la reîntoarcerea în țara sa natală. După pensionare s-a retras din viața publică și a trăit, până la moarte, în Brno-Řečkovice. În perioada regimului comunist a fost evacuat din propria locuință și degradat la gradul de soldat, retrăgându-i-se și decorațiile date de către statul cehoslovac. A murit în sărăcie și uitare, fiind reabilitat de abia după Primăvara de la Praga.
· 1920: S-a născut Traian Lalescu, poet simbolist, fiul matematicianului Traian Lalescu; A decedat la 15 octombrie 1976.
· 1921: S-a născut soprana Arta Florescu; (m.06.07.1998). A activat ca solistă la Societatea Corală „România” din Bucureşti (1937 – 1942), solistă (1942 – 1945) şi prim solistă (1945 – 1968) la Opera Română din capitală, conferenţiar, profesor şi şef al Catedrei de Canto de la Conservatorul din Bucureşti, între 1950 – 1980, şi profesor invitat la Opera din Istanbul (1976). A interpretat de-a lungul carierei solistice peste 70 de roluri, în Lucia di Lammermoor, de G. Donizetti, Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, Ifigenia în Aulida, de Christoph Willibald Gluck, Wilhelm Tell,deGioachinoRossini, Trubadurul, Traviata, Aida, Rigoletto, Forţa destinului, Don Carlos, Othello, de Giuseppe Verdi ş.a. A cântat pe scenele teatrelor „Balşoi” din Moscova, „Staatsoper” din Berlin, «Royal de La Monnaie» din Bruxelles, „Municipal” din Rio de Janeiro, „Staatsoper” din Leipzig, «Champs Élysées» din Paris, „Kirov” din Sankt-Petersburg etc. A întreprins zeci de turnee artistice în Franţa, Japonia, Austria, Ungaria, U.R.S.S., Polonia, Cehoslovacia, Italia, Anglia, Bulgaria, China, Brazilia, Germania, Belgia, Israel, Iugoslavia, Elveţia, Albania, Turcia. «Cântăreaţă cu largi disponibilităţi vocale în toate genurile şi formele muzicale, nu a cunoscut graniţe între creaţia clasică şi contemporană, între muzica universală şi muzica românească, între operă şi operetă, între lied şi oratoriu. Arta Florescu (n. 10 martie 1921, București – d. 6 iulie 1998, București) a fost o cântăreață de operă și profesoară de canto română. A studiat la Conservatorul din București, între 1939 și 1942, cu Elena Saghin (canto), Ioan D. Chirescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Jora sau M. Vulpescu, la Geneva cu Anna Maria Guglielmetti (1946) și la Viena cu Kurt Nasor, Balzer și Josef Krips (1947). Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, solistei lirice Arta Florescu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”
· 1923: Val Logsdon Fitch (n. 10 martie 1923 - d. 5 februarie 2015) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1980, împreună cu James Cronin, pentru descoperirea violărilor principiilor fundamentale de simetrie la dezintegrarea mezonilor K neutri
· 1930: Octavian Șchiau, filolog român, profesor la Leipzig, Tübingen și Cluj, întemeietorul studiilor filologice la Universitatea din Alba Iulia.
* 1935: Ivan Cálin (în rusă Иван Петрович Калин; n. 10 martie 1935, Plopi, RASS Moldovenească, RSS Ucraineană, URSS – d. 2 ianuarie 2012, Chișinău, Republica Moldova) a fost un agronom-savant, politolog, diplomat și om politic din Republica Moldova, care a îndeplinit funcțiile de președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești (1980-1985) și al Sovietului de Miniștri al RSS Moldovenești (1985-1990), vicepreședinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS (1980-1986). Între 1998 și 2012 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar între 1980 și 1958 – deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești
* 1936: Joseph „Sepp” Blatter[1][2] (n. ,[3][4] Visp, Elveția[5][6][7]) este un administrator sportiv elvețian, care a îndeplinit funcția de președinte al FIFA (Fédération Internationale de Football Association). A fost ales în funcție pe 8 iunie 1998, succedându-l pe João Havelange, care a condus federația din 1974. Blatter a fost reales în funcție în 2002, 2007, 2011 și 2015.
Pe 2 iunie 2015, la șase zile după ce FBI a acuzat de luare de mită și spălare de bani câțiva actuali și foști oficiali FIFA(en),[8] Blatter a anunțat că va demisiona din funcția de președinte FIFA, la câteva zile după ce la 29 mai a fost reales în cel de-al cincilea mandat, urmând ca un Congres extraordinar al FIFA să-l aleagă pe succesorul său.[9]
· 1937 - S-a născut actriţa franceză Marina Vlady.
* 1937: Virgil Popa (n. 10 martie 1937) este un fost senator român în legislatura 1990-1992, ales în județul Vaslui pe listele partidului FSN. Virgil Popa a mai fost ales în legislaturile 1992-1996 și 1996-2000, rămânând astfel senator până în 2000.[1] În legislatura 1990-1992, Virgil Popa a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Islamică Iran, Republica Coreea, Republica Portugheză, Australia, Republica Populară Chineză, Regatul Spaniei, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În legislatura 1996-2000, Virgila Popa a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Filipine și Republica Islamică Iran. Înainte de revoluția din decembrie 1989, Virgil Popa a fost profesor de filozofie, educație științifică și socialism la Liceul Teoretic Mihai Eminescudin Bârlad
* 1937: Joseph „Joe” Viterelli (10 martie 1937 – 28 ianuarie 2004) a fost un actor american.
Joe Viterelli s-a născut din imigranți italieni în Bronx, New York. Înainte ca Viterelli să devină actor, s-a împrietenit cu regizorul Leo Penn (tatăl actorului Sean Penn), care inițial a încercat dar nu a reușit să-l convingă pe Viterelli să continue cu actoria din cauza aspectul său unic și tipic italian. Câțiva ani mai târziu, Sean Penn l-a abordat pe Viterelli și i-a cerut să încerce actoria ca parte a unui favor; Viterelli a făcut-o și a continuat să apară în Stare de grație și apoi în peste alte 40 de filme.
Viterelli a murit la 28 ianuarie 2004, la vârsta de 66 de ani, în Las Vegas, Nevada din cauza unei hemoragii severe la stomac, ca o complicație a unei recente intervenții chirurgicale cardiace. Ultimul său rol de film a fost cel al lui Jelly în filmul lui Harold Ramis Nașul stresat, continuarea din 2002 a filmului din 1999 Cu nașu' la psihiatru. Ultimul său rol de scenă a fost cel al unui mafiot într-un anunț Super Bowl din 2004 pentru Staples, Inc.
· 1938 - S-a născut Johnnie Allen, muzician cajun-country american.
· 1938 - S-a născut Norman Blake, chitarist country american
* 1939: Valentin Munteanu (n. , Turnu Măgurele, România – d. , Turnu Măgurele, România) a fost un medic primar psihiatru român. Acesta este inventatorul „Produsului medicamentos pentru tratamentul tulburărilor diencefalo-vegetative și a spasmofiliei” (Brevet de Invenție nr. 120242/30.11.2005 emis de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).
Valentin Munteanu a fost director al Policlinicii Municipale Turnu Măgurele și medic primar psihiatru la Spitalul Municipal Turnu Măgurele. A participat la multe Congrese Internaționale de Psihiatrie.
A fost ales în funcția de consiler local al municipiului Turnu Măgurele în patru mandate succesive: 1996 - 2000; 2000 - 2004; 2004 - 2008; 2008 - 2012, fiind membru al Comisiei de cultură în cadrul Comisiilor de Specialitate ale Consiliului Local, implicându-se activ în viața culturală a municipiului.
A fost redactor la ziarul local din Turnu Măgurele „Cetatea”, apoi redactor șef al publicațiilor Consiliului Local al municipiului Turnu Măgurele, „Curierul Primăriei” și „Ecouri Dunărene”. Pe latura publicistică a scris cartea „Miky” și cartea „Eu rămân ce am fost romantic” în colaborare cu profesorul Dumitru Vasile Delceanu.
A fost nominalizat în „Enciclopedia Personalităților din România” (pag. 1060) și în „Enciclopedia biografică a femeilor și bărbaților contemporani cu carieră de succes în România” - Editura „Hubners - Who is Who”.
Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Turnu Măgurele nr. 73 din 23.05.2018, pentru activitatea medicală, consilerii locali au votat în unanimitate acordarea post-mortem a titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Turnu Măgurele medicului Valentin Munteanu.
Pentru meritele avute de medicul Valentin Munteanu, prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Turnu Măgurele nr. 168 din 19.12.2018, cu avizul favoarbil al Comisiei de Atribuire de Denumiri Județeană Teleorman, consilerii locali au votat în unanimitate schimbarea denumirii unei instituții publice de interes local - Policlinica Municipală din Turnu Măgurele. Astfel că din data de 19 decembrie 2018 clădirea policlinicii poartă numele „POLICLINICA MUNICIPALĂ DOCTOR VALENTIN MUNTEANU”.
· 1940 - S-a născut Dean Torrence, cântăreţ american (Jan & Dean).
· 1940: Carlos Ray „Chuck” Norris (n. 10 martie 1940 Ryan, Oklahoma, SUA) este un actor american, expert în arte marțiale. După ce a servit în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, el a devenit un foarte popular expert în arte marțiale și și-a fondat propria școală numită Chun Kuk Do. Chuck Norris a jucat în numeroase filme de acțiune, cum ar fi Way of the Dragon, în care a apărut alături de Bruce Lee, fiind unul din principalii actori ai anilor 1980. El a fost personajul principal în serialul televizat Walker, Texas Ranger între 1993 și 2001. Chuck Norris este un devotat conservator și creștin, scriind câteva cărți pe tema creștinismului.
· 1941 – S-a născut omul politic ALDE Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe si director al SIE. Teodor Viorel Meleșcanu (n. 10 martie 1941, Brad, județul Hunedoara) este un diplomat și om politic român, ministru de externe în perioada 1992-1996 în guvernul Văcăroiu din partea FDSN, din nou ministru de externe din 10 noiembrie 2014 până în 18 noiembrie 2014, în guvernul Ponta. În perioada aprilie 2007–decembrie 2008 a fost ministru al apărării naționale în Guvernul Tăriceanu (PNL). A fost senator de Prahova, ales în colegiul al treilea al acestei circumscripții, pe listele Partidul Național Liberal. Membru al senatului în legislatura 1996-2000, a fost ales atunci pe listele PDSR, iar în 2004 a fost ales pe listele Alianței D.A.. În 27 februarie 2012 președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Teodor Meleșcanu drept director al Serviciului de Informații Externe. A fost validat în funcție de Parlamentul României în data de 28 februarie 2012. Pe 22 septembrie 2014 a demisionat din funcție și și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2014.
Teodor Viorel Meleșcanu s-a născut la data de 10 martie 1941, în localitatea Brad, pe atunci reședință de plasă în județul Hunedoara (interbelic). După absolvirea Liceului Moise Nicoară din Arad, a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din București (1959-1964) și apoi cursuri postuniversitare de relații internaționale la Universitatea din București (1964-1966). În perioada facultății, în anul 1961, și-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu la Școala Militară de Ofițeri de Rezervă din Botoșani, având în prezent gradul de sublocotenent (în retragere), arma infanterie.
În anul 1966 a fost angajat ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe; promovând succesiv, prin examene și concursuri, până la rangul de ambasador. A îndeplinit următoarele funcții în cadrul ministerului: atașat diplomatic la Direcția Juridică a Tratatelor (1966-1970) și secretar III la Departamentul Organizații Internaționale, Secțiunea Tratate de dezarmare (1970-1978). În această perioadă, a urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de Științe Economice și Sociale a Universității din Geneva (1967-1968) și Institutul Internațional de Înalte Studii Internaționale din Geneva (1967-1970). A obținut în anul 1973 titlul științific de doctor în științe politice și drept internațional la Universitatea din Geneva.
Între anii 1978-1985, Teodor Meleșcanu a fost detașat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale de la Geneva. Revine în România în anul 1985 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, îndeplinind funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), subsecretar de stat, șef al Departamentului America Latină, Asia și Africa (23 august 1990 - mai 1991) și secretar de stat (mai 1991 - 19 noiembrie 1992). În anul 1990 a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, apoi în 1992 la cel de ambasador.
A fost căsătorit cu jurnalista de televiziune Felicia Meleșcanu (decedată în ianuarie 2004). Din această relație a rezultat fiica Marina, de profesie medic stomatolog.
· 1945 - S-a născut Pete Nelson, vocalist britanic (Flowerpot Men).
· 1947 - S-a născut Tom Scholz, chitarist, clăpar şi compozitor american (Boston).
* 1947: Avril Phædra Douglas "Kim" Campbell (n. 10 martie 1947) este un om politic, profesor universitar, diplomat și scriitoare canadiană. În perioada 25 iunie 1993 - 4 noiembrie 1993 a deținut funcția de premier al Canadei, fiind singura femeie din Canada care a avut această funcție.
· 1950 - S-a născut Ted McKennan, baterist britanic (Tear Gas, Sensational Alex Harvey Band).
* 1952: Vladimir Tonciuc (n.10 martie 1952 Iabloana, Glodeni) este un politician moldovean. El a fost primul primar al municipiului Bălți.
După terminarea ciclului gimnazial la școala din localitatea natală, Vladimir Tonciuc a fost admis la Colegiul Agricol din Țaul în 1967. Apoi, își continuă studiile la Institutul Politehnic din Odesa, Facultatea de Mecanică și tehnologia de construcție a mașinilor.
După absolvirea facultății, a fost angajat în calitate de inginer-tehnolog la uzina „Lenin” (în prezent SA „Răut”). În 1983, Vladimir Tonciuc a fost numit director al Uzinei experimentale a utilajul, care aparținea Ministerului gospodăriei comunale. Peste un an fusese desemnat director al Combinatului materiale de construcții, din mun. Bălți, la care am activat până în anul 1990.
În 1990 a fost ales în funcție de Președinte al Comitetului executiv al orașului Bălți (echivalentă primarului). În 1991, Vladimir Tonciuc este numit în funcția de primar la orașului Bălți - funcție instituită după proclamarea independenței Republicii Moldova.
Vladimir Tonciuc a fost și primul președinte al Consiliului Județean Bălți între 1999 și 2001 [1].
Vladimir Tonciuc este Președintele Federației municipale de fotbal și membru al Comitetului executiv al Federației Moldovenești de Fotbal [2]. În 2011 Vladimir Tonciuc este ales președintele organizației teritoriale Bălți a PLDM. Peste puțin timp, este ales ca candidat la funcția de primar al municipiului la alegerile locale din 5 iunie [3]. La alegeri Vladmir Tonciuc a acumulat 15,41% sau 6872 voturi, situându-se pe locul II [4][5].
La 6 iunie 2011, Vladimir Tonciuc a ajuns director al SA „Barza Albă” din Bălți, unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din Republica Moldova
· 1953 - S-a născut Niky Dinescu (Iris, Voltaj).
· 1953: Slavomir Gvozdenovici (n. 10 martie 1953, com. Belobreșca, județul Caraș-Severin) este un politician român de etnie sârbă, reprezentant al acestei minorități în Parlamentul României în cadrul grupării Uniunea Sârbilor din România.
* 1953: Maria Ciobanu (n. 10 martie 1953, Găureni, Nisporeni) este o profesoară și funcționară în domeniul învățământului din Republica Moldova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova începând cu anul 2010
· 1954 - S-a născut Saviana Diamandi, muzicolog şi compozitoare.
· 1955 - S-a născut Tina Charles (Tina Hoskins), cântăreaţă britanică.
· 1955 - S-a născut Bunny DeBarge, cântăreaţă americană (DeBarge).
* 1955: Adrian Ordean (n. 10 martie 1955, Sibiu) este un chitarist și compozitor român. Este unul dintre compozitori de marcă ai muzicii ușoare românești[1] și unul dintre cei mai prolifici compozitori români.[2] Ordean este cel ce a inventat trupa A.S.I.A. și a făcut din Compact un brand pe scena pop-rock-ului.[3] De asemenea Adrian Ordean a cântat în lunga sa carieră în formații precum Riff, Roșu și Negru, Vocal Jazz Quartet Stereo[3] precum și în Schimbul III[4] și Grup 74.[5]
În anul 2006, Ordean a fost cel mai bine plătit compozitor al anului, cu peste 100.000 de lei (respectiv 30.000 euro) primiți de la UCMR-ADA
· 1955: Mihaela Miroiu (n. 10 martie 1955, Hunedoara) este o teoreticiană și militantă feministă din România. Este profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) conducătoare de doctorat în Științe Politice și predă cursurile Ideologii politice actuale, Etica în relații internaționale, Teorii politice feministe. Interesele sale de cercetare vizează teorii politice, cu accent asupra teoriilor politice feministe, Etică politică, ideologii politice actuale și politici de gen.
Ea s-a implicat, prin diverse contribuții instituționale, civice și mediatice pentru dezvoltarea filosofiei, științelor politice și a democratizării în România[1]. A fost decană a Facultății de Științe Politice din SNSPA între 1997-2001, a inițiat primul program doctoral de Științe Politice din România[2] în 2000. A inițiat primele cursuri de teorii feministe: în 1994, cursul de filosofie feministă la Universitatea București, Facultatea de Filosofie și a primului masterat de Studii de gen din România în 1998[3]. În 2001 a inițiat și a coordonat prima colecție de Studii de gen din țară, la Editura Polirom. De asemenea, a contribuit la transformarea națională a curriculum-ului de Științe Politice conform cerințelor Bologna (CNEAA) și la evaluarea și dezvoltarea instituțională a Științelor politice în calitate de expertă a comisiei de specialitate din CNEAA în 1997. A fost membră a comisiei de specialitate din CNATDCU între 1999-2003 și vicepreședintă a Comisiei de Științe sociale, președintă a Comisiei de Științe Politice, Juridice, Economice și Administrative, CNATDCU, 2011-2012[4]. A contribuit la inițierea organizațiilor nonguvernamentale: Societatea de Studii Feministe AnA[5] și Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, FILIA[6]. A colaborat alături de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar și cu politicieni, parlamentari, comisii parlamentare și a oferit consiliere pentru politici de egalitate de șanse și politici de educație pentru partidele politice.
Mihaela Miroiu este autoarea a unui număr de cărți academice, printre care, în filosofie Gândul Umbrei. Abordări feministe în filosofia contemporană[7] (1995), Convenio. Despre natura, femei și morală[8] (1996, reed 2002, trad. in Macedonia), în teorii politice: Societatea retro[9] (1999), politici de gen: Guidelines for Promoting Gender Equity in Higher Education in Central and Eastern Europe[10] (2003), Drumul către autonomie. Teorii politice feministe[11] (2004), coautoare a volumului destinate domeniului științe politice: România. Starea de fapt[12] (1997), cu Vladimir Pasti și Cornel Codiță, co-editoare a unor volume printre care științe politice: Patriarhat și emancipare în gândirea politică românească[13] (împreună cu Maria Bucur, 2002), Ideologii politice actuale[14] (2012) și în studii de gen: Lexicon feminist[15] (2002). Este autoare a volumelor de publicistică: Neprețuitele femei[16] (2006), Dincolo de îngeri și draci. Etica în politica românească[17] (2007) și a cărții de literatură autobiografică R’Estul și Vestul[18] (împreună cu Mircea Miclea, 2005).
· 1957: S-a nascut la Riad in Arabia Saudita, Osama Ben Laden sau Usama bin Laden, seful gruparii teroriste “Al Quaida”, considerat autorul moral al atentatului terorist din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite ale Americii. S-a nascut in Riad, Arabia Saudita. Tatal sau, Muhammed Awad bin Laden, a fost un om de afaceri prosper, apropiat de familia regala. Parintii sai au divortat imediat dupa nasterea lui Osama, iar copilul a ramas cu mama, traind alaturi de trei frati vitregi si o sora vitrega. S-a alaturat de tanar gruparilor radicale islamiste si a format apoi organizatia terorista Al-Qaeda.Este acuzat ca a orchestrat mai multe atacuri sangeroase, dar mai ales cel asupra SUA, cand Turnurile Gemene si Pentagonul au fost lovite de trei avioane de pasageri. A fost condamnat in lipsa pentru mai multe fapte, inclusiv bombardarea ambasadelor americane din Tanzania si Kenya. A figurat pe lista celor mai cautati infractori din lume (Ten Most Wanted Fugitives list), pana in anul 2011, cand a fost lichidat in ziua de 2 mai de o unitate a fortelor speciale americane, in timpul unui atac fulger asupra locuintei sale clandestine din Pakistan.
· 1958: S-a nascut Sharon Stone, actrita americana, in Meadville, Pennsylvania. Sharon Stone (n. 10 martie 1958 în Meadville, Pennsylvania) este o actriță și producătoare americană de film. Fiica unui muncitor, a studiat la Universitatea Edinboro University, iar dupa absolvire a concurat la un concurs de frumusete si a obtinut titlul Miss Pennsylvania, ceea ce a determinat-o sa urmeze o cariera de model in New York. A semnat un contract cu agentia Ford, dar la sfarsitul anilor ’70 a renuntat la cariera in modelling ca sa se dedice actoriei. A devenit celebra cu rolul din ”Instinct primar” (Basic Instinct), unde a jucat alaturi de un alt actor celbru, Michael Douglas.
* 1961: Laurel Blair Salton Clark (10 martie 1961 – 1 februarie 2003) a fost un medic militar, căpitan în United States Navy, astronaut NASA și specialist spațial american. A făcut parte din misiunea STS-107, fiind unul dintre cei șapte membri ai echipajului care au murit în Dezastrul navetei spațiale Columbia
· 1964: Prințul Edward, Conte de Wessex (Edward Antony Richard Louis; n. 10 martie 1964[2]) este al treilea fiu și al patrulea copil al reginei Elisabeta a II-a și al Prințului Filip, Duce de Edinburgh. În momentul nașterii sale era al treilea în linia de succesiune la tronul britanic, în prezent aflându-se pe locul opt în linia de succesiune la tronul a șaisprezece țări: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Belize, Antigua și Barbuda și Sfântul Cristofor și Nevis.
* 1964: Anton „Toni” Polster (n. 10 martie 1964 în Viena) este un fost jucător de fotbal austriac, retras din activitate.
* 1967: Daniel-Cătălin Zamfir (n. , Petroșani, România) este un politician român, a fost deputat în Parlamentul României în mandatul 2012-2016 din partea USL, iar în prezent este senator în Parlamentul României în mandatul 2016-2020 din partea ALDE .
Este căsătorit cu realizatoarea de televiziune Oana Zamfir și împreună au un copil
* 1970: Gheorghe Epurescu, cunoscut ca George Epurescu (n. 10 martie1970) este un scrimer român specializat pe spadă.
* 1971: Jonathan Daniel „Jon” Hamm (n. 10 martie 1971) este un actor american, care lucrează în principal în televiziune. La mijlocul anilor '90 Hamm trăia în Los Angeles unde încerca să devină un actor cunoscut, dar a reușit să obțină numai roluri minore în mai multe seriale de televiziune, printre care: Providence, The Division, What About Brian și Related. În 2000, el și-a făcut debutul în filmul Space Cowboys realizat de Clint Eastwood. În anul următor, Hamm a apărut în comedia independentă Kissing Jessica Stein (2001) într-un rol minor.
Hamm a obținut recunoaștere globală pentru rolul pe care îl joacă în drama, Mad Men, de pe AMC el fiind un direcor din publicitate. Serialul a avut premiera în iulie 2007. Acest rol i-a adus un Glob de Aur pentru Cel mai bun actor într-un serial în anul 2008.
* 1975: Aliasghar Movasat (în persană علیاصغر مواساط; n. 10 martie 1975) cunoscut după numele de scenă DJ Aligator, este un DJ și producătorde muzică electronică iraniano-danez.
Single-ul său The Whistle Song de pe albumul de debut Payback Time a ajuns pe poziția #5 în topurile muzicale britanice în ianuarie 2002,[1]după care el l-a interpretat și la Top of the Pops pe BBC Television.[2]Piesa a fost de patru ori certificată cu platină pentru succesul său la capitolul vânzări în Danemarca în anul 2000, ajungând pe poziția #1 în Danish Singles Chart și Danish Dance Chart, înainte de lansarea sa pe plan internațional în anul 2002
* 1978: László Toroczkai (n. 10 martie 1978, Szeged) este un politician de dreapta, ziarist, întemeietor al organizațiilor Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate - HVIM (2001) și Hunnia (2007), redactor șef al editorialului Magyar Jelen între 2003-2013.
În anul 2005 a publicat romanul autobiografic intitulat Vármegyés a véres úton. La începutul anului 2015 de la el a apărut prima dată ideea construirii unui gard pe granița de sud al Ungariei, pentru a împiedica pătrunderea ilegală pe teritoriul țării a emigranților. (Sursă: [1] [2])
În 1998 membru al partidului MIÉP (Magyar Igazság és Élet Pártja) și deputat în Parlamentul țării. Între 1998 și 2001 e corespondentul fracțiunii parlamentare al partidului. În 1998 și 1999 relatează despre război din Kosovo și din Voivodina în timpul bombardamentelor NATO. În 2001 părăsește partidul MIÉP.
Între 2001 și 2013 face parte din conducerea organizției de tineret din bazinul carpatic Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), demisionând din funcție în 2013, când e ales primar al localității Ásotthalom.
În 18 septembrie 2006 el a condus mulțimea care a asediat și a ocupat sediul televiziunii de stat (Magyar Televízió). Între 2006 și 2010 a fost unul dintre conducătorii protestelor împotriva guvernului liberal-stânga al lui Gyurcsány Ferenc și a ciocnirilor cu forțele de ordine.
Din motive politice a i s-a interzis intrarea pe teritoriul Slovaciei între 2006-2011, pe teritoriul României pentru 3 luni în 2005, și pe teritoriul Serbiei în intervalele 2004-2005 și 2008-2010.
Din 2010 face parte din Consiliul Județean al județului Csongrád. De și la alegerile din 2010 și 2014 a condus lista județeană al lui Jobbik, nu este membru al partidului.
În 2013 cu un rezultat de 71,5 % a fost ales ca și candidat independent primar al localității Ásotthalom,[3] iar în 2014 a fost reales cu un procentaj de 100 %
* 1979: Enrique Daniel Vera Torres (n. 10 martie 1979, Asunción), poreclit Rambert, este un jucător de fotbal paraguayan legitimat la clubul Atlas și component al echipei naționale de fotbal a Paraguayului.
* 1981: Samuel Eto'o Fils (Pronunție în franceză: /samɥɛl eto fis/; n. ,[5][6][7][8] Douala, Camerun) este un fotbalist camerunez care joacă pe postul de atacant în Turkcell Süper Lig la clubul Antalyasporși la echipa națională de fotbal a Camerunului, al cărei căpitan este
* 1982: Shin Koyamada (小山田 真, născut la 10 martie 1982) este un actor de film, producător, filantrop, antreprenor și practicant al artelor marțialeoriginar din Japonia.
* 1983: Janet Mock (n. 10 martie 1983)[3]este o scriitoare, prezentatoare TV și activistă transgen americană. A făcut operație de schimbare de sex la 18 ani. Ea este autoarea bestseller-ului Redefining Realness de la The New York Times, editor contribuitor la revista Marie Claire și fost editor la People.
* 1984: Olivia Jane Cockburn (n. 10 martie 1984),[1] cunoscută profesional ca Olivia Wilde, este o actriță, scenaristă, regizoare, producătoare, fotomodel american. Ea este cunoscută în principal pentru rolurile din serialele The O.C., The Black Donnellys și House, și filmele Tron: Legacy, Cowboys & Aliens, In Time, Her și Drinking Buddies.
* 1985: Lassana Diarra (n. 10 martie 1985, Paris), poreclit Lass, este un fotbalist francez de origine maliană, care joacă pe postul de mijlocașdefensiv sau fundaș dreapta la clubul Paris Saint-Germain.
* 1987: Adele Emeli Sandé (n. 10 martie 1987), cunosctă ca Emeli Sandé, este o cântăreață și compozitoare britanică.[1][2][3] Ascensiunea ei profesională a început în anul 2009, atunci când a lansat alături de rapper-ul Chipmunk, melodia „Diamond Rings”. A fost prima dată când intra în top 10 al UK Singles Chart. Anul următor, urma să aducă o nouă colaborare pentru Emeli, de această dată cu rapper-ul Wiley, reprezentând un nou succes pentru cariera ei. În urma acestor melodii, Simon Cowell o numea „compozitoarea lui preferată de la acea vreme”.
Emeli Sande a compus pentru un număr considerabil de artiști, precum Cher Lloyd, Parade, Susan Boyle, Gabrielle, Preeya Kalidas, Leona Lewis, Alesha Dixon, Cheryl Cole, Tinie Tempah sau Mutya Keisha Siobhan. În anul 2010, ea a semnat un contract cu EMI Music Publishing, pentru a beneficia financiar de pe urma melodiilor pe care le compunea, urmând ca mai târziu să semneze și cu casa de discuri Virgin Records. Primul ei single s-a numit „Heaven” și a fost lansat în august 2011.
A reușit să ajungă pe prima poziție în topurile din Regatul Unit și Irlanda, în urma colaborării cu Professor Green, cu melodia „Read All About It”, dar și cu melodia de pe albumul ei, „Next to Me”. Albumul ei, „Our Version of Events”, a devenit numărul unu în Regatul Unit, la scurt timp după ce acesta fusese lansat, în februarie 2012.[4] Tot în acest an, ea a cântat la ceremoniile de deschidere și închidere ale Jocurilor Olimpice de la Londra
* 1988: Edgars Gauračs (n. 10 martie 1988, Rēzekne, Letonia) este un fotbalist leton care evoluează la echipa FK Ventspils pe postul de atacant.
* 1988: Ivan Rakitić (n. 10 martie 1988, Rheinfelden) este un fotbalist croat care evoluează la clubul FC Barcelona și la echipa națională de fotbal a Croației, pe postul de mijlocaș.
* 1990: Inna Vasilievna Deriglazova (în rusă Инна Васильевна Дериглазова, n. 10 martie 1990, Regiunea Kursk, Rusia) este o scrimeră rusă specializată pe floretă, campioană olimpică în 2016, campioană mondială în 2015 și campioană europeană în 2012.
Decese
· 483 – Moare Papa Simpliciu. A condus Biserica Apuseana din 3 Martie 468, până la moartea sa. In timpul sau erezia monofizita a câștigat teren în Est, lucru care a dus mai apoi la pierderea supremației sale asupra bisericilor răsăritene.
Tot in timpul pontificatului său, la 28 august 476, Romulus Augustulus, ultimul împărat roman apusean, este îndepărtat de pe tron de către Odoacru căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goților), care s-a proclamat rege al Italiei.
Odată ce Imperiul Roman de Apus s-a dezintegrat în mai multe principate, Biserica a rămas singura moștenitoare a pestigiului Imperial Roman.
Tot in timpul pontificatului său, la 28 august 476, Romulus Augustulus, ultimul împărat roman apusean, este îndepărtat de pe tron de către Odoacru căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goților), care s-a proclamat rege al Italiei.
Odată ce Imperiul Roman de Apus s-a dezintegrat în mai multe principate, Biserica a rămas singura moștenitoare a pestigiului Imperial Roman.
· 1391 – A murit cneazul Stjepan (Stephen) Tvrtko I (1338 – 10 martie 1391), fost Ban al Bosniei (1353-1377), rege al Bosniei si Serbiei în perioada 1377-1391, și rege al Croatiei si Dalmatiei după 1390. Facea parte din dinastia Kotomanic care a condus Bosnia, si un conducător politic și religios tolerant sub a carui conducere Bosnia a atins apogeul și a devenit o mare putere în Balcani , cucerind teritorii din ceea ce este astăzi Serbia, Croatia si Muntenegru.
* 1772:
· 1832 – A murit Muzio Clementi, compozitor, pianist şi teoretician italian; (n.23.01.1752).
* 1855: Infantele Carlos al Spaniei (29 martie 1788 – 10 martie 1855) a fost al doilea fiu al regelui Carol al IV-lea al Spaniei și a soției lui, Maria Luisa de Parma. Sub numele de Carlos al V-lea a fost primul pretendent carlist la tronul Spaniei.
Carlos s-a născut la 29 martie 1788 la Palacio Real de Aranjuez. În 1808, Napoleon a capturat Madridul în Bătăllia de la Somosierra și l-a obligat pe tatăl lui Carlos, regele Carol al IV-lea și pe fratele mai mare al lui Carlos, Ferdinand al VII-lea, să renunțe la drepturile asupra tronului spaniol. Dar Carlos care era moștenitor prezumptiv al fratelui său a refuzat să renunțe la drepturile sale, pe care el le considera acordate de Dumnezeu. Din 1808 până în 1814 el și frații săi au fost prizonieri ai lui Napoleon la Valençayîn Franța.
În 1814 Carlos și restul familiei regale spaniole s-au întors la Madrid. În septembrie 1816 el s-a căsătorit cu nepoata lui, Infanta Maria Francisca a Portugaliei (1800–1834), fiica regelui Ioan al VI-lea al Portugaliei și a surorii lui Carlos, Carlota Joaquina. Francisca a fost, de asemenea, sora celei de-a doua soții a fratelui lui Carlos, Ferdinand al VII-lea. Cuplul a avut trei fii:
- Infantele Carlos, Conte de Montemolin (1818–1861), cunoscut drept Conte de Montemolin
- Juan, Conte de Montizón (1822–1887), cunoscut drept Conte de Montizón
- Fernando (1824–1861)
În afara câtorva funcții oficiale, Carlos nu a luat parte în mod semnificativ la guvernarea Spaniei. Ferdinand al VII-lea a găsit necesar să coopereze cu liberalii moderați și să semneze o constituție. Totuși, Carlos a fost cunoscut pentru credința sa fermă în dreptul divin al regilor care să guverneze absolut, ortodoxia rigidă a opiniilor sale religioase și pietatea vieții sale.
În timpul necazurilor revoluționare ale perioadei 1820-1823 ("triennium liberal") Carlos a fost amenințat de către radicalii extremi, dar nici un atac nu s-a făcut asupra lui. Deși au existat anumiți conservatori din Spania care au dorit să-l pună pe Carlos pe tron imediat, Carlos însuși a fost un credincios ferm în succesiunea legitimă și nu a luptat împotriva fratelui său.
· 1872: A murit omul politic italian Giuseppe Mazzini un jurist italian, luptător în mișcarea nationala de unire a Italiei „Risorgimento” (în traducere „Renașterea Italiei”) ; (n.22.06.1805). Giuseppe Mazzini (n. 22 iunie 1805, Genova – d. 10 martie 1872, Pisa) a fost un jurist, democrat și luptător italian în mișcarea „Risorgimento” (în traducere „Renașterea Italiei”) (1815-1870)
* 1888: Costache (Constantin) Bălănescu (n. 1830, Focșani – d. 10 martie1888, Iași) a fost un actor de teatru și traducător român.
Costache Bălănescu s-a născut la Focșani în anul 1830, în familia unor boieri de țară. Studiile liceale le-a urmat în orașul natal, la un pension privat, după care a studiat arta dramatică la Conservatorul din Iași, ca elev al actorului Matei Millo, și ulterior la Paris.[1][2]
S-a stins din viață pe 10 martie 1888, la 21 de zile după ce Teatrul de la Copou a fost mistuit de flăcări, și a fost înmormântat în Cimitirul „Eternitatea” din Iași
Costache Bălănescu a jucat pe scena Teatrul din Iași timp de aproape 4 decenii (1850-1888), interpretând nenumărate roluri, în special de comedie, și fiind unul dintre cei mai apreciați actori.[4]
Costache Bălănescu, împreună cu pitarul Costachi Vasiliu, a înființat o trupă de teatru la Botoșani, cu care a jucat o stagiune în iarna 1857-1858. Ulterior, a revenit la Botoșani de mai multe ori, fie cu Naționalul ieșean, fie cu alte trupe.[5]
Creațiile sale scenice reprezentative au fost: Alcibiade din piesa Diogene de Felix Pyal, doctorul Franț din Piatra din casăde Vasile Alecsandri, personajul Hagi Petcu în Ginerele lui Hagi Petcu tot de Vasile Alecsandri (după Aufier), rolurile principale din Testamentul lui Cezar Birotteau, după Balzac, Fata mamei, Angot, Porcarul și Maria de Vasile Alecsandri, Urechea – adaptare după Lope de Vega, Tuzucalicul – prelucrare de Matei Millo etc.[2]
Avea o mimică bogată și un joc plin de naturalețe, cu sublinieri comice fără exagerări în rostire și gest. În 1876, Mihai Eminescu îl dă ca exemplu, de mai multe ori, pentru firescul și precizia pronunției în piesa Regizorul general de Gogol.[6] În 1861–1862 face parte, alături de actorii Nicolae Luchian, Mihail Galino și alții, din asociația teatrală din Iași.
A condus teatrul din Iași fiind atât director de scenă cât și director al teatrului, între anii 1862-1864, când i-a urmat de N. Luchian.[2]
· 1901: Vasile Maniu - istoric, revoluţionar paşoptist, publicist, scriitor, om politic, deputat şi senator, membru titular al Academiei Române.
· 1936: A murit dramaturgul A. de Herz, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (n.15.12.1887).
A fondat, împreună cu Constantin Stere, revista de cultura “Viaţa Românească”; (n. 23 mai 1871).
· 1936: A încetat din viaţă la Bucuresti, criticul, istoricul şi teoreticianul literar, Garabet Ibrăileanu; (n. 23 mai 1871, Targu Frumos). A colaborat sub directia lui Al. Philippide, la Dictionarul limbii romane.Publica (1901), in Noua revista romana, articolul „Cu prilejul foiletoanelor d-lui Caragiale si studiul Curentul Eminescu”, iar in 1905 ii intilnim numele in Curentul nou din Galati. Publica aici un modul din Spiritul critic in cultura romaneasca si, in apararea lui Sadoveanu, Doi critici fi mai multi scriitori. Note despre ideologia la care aderase, in articolul Poporanismul, aparut tot in Curentul nou. Impreuna cu C. Stere, Ion si C. Botez si Mihai Carp scoate, in 1906, Viata romaneasca. G. Ibraileanu detine functia modesta de secretar de redactie. Publica cronici literare si articole de orientare. In 1908 este numit profesor suplinitor la Universitatea din Iasi. Apare (in 1909) Spiritul critic in cultura romaneasca. Tot acum, Scriitori si curente. In Viitorul (decembrie 1909 — ian. 1910) publica o serie de scrisori deschise catre Gherea, incercind sa justifice trecerea intelectualilor („generosilor”) in partidul liberal. Sub initialele T.P. ii apar (in 1910) insemnari pe teme diverse, revelindu-se un fin moralist (Din carnetul unui om de ieri. Barbatii uriti si amorul etc). Sustine doctoratul cu teza : Opera literara a d-lui Vlahuta (3 iunie 1912), fiind, apoi, numit titular al Catedrei de literatura romana, in defaarea lui E. Lovinescu, concurent si el pe acest post. Introducerea la teza de doctorat (Literatura si societatea), publicata ulterior in Viata romaneasca, sistematizeaza ideile estetice ale lui G. Ibraileanu. Editeaza, in 1918, Momentul (nr. i, 4 aprilie), iar in 1919, cu M. Sadoveanu si G. Topirceanu, revista Insemnari literare (nr. 1, 2 februarie). Cezar Vraja publica, aici, aforisme (Privind viata) si articole de orientare literara, grupate, apoi, in lumul Dupa razboi (1921). Prevede dezltarea romanului social, „touffu”, „plin de probleme”. Reapare, in 1920, Viata romaneasca (revista isi incetase aparitia in iunie 1916). Apare lumul Note si impresii (1920). Dintre contributiile lui G. Ibraileanu se detaseaza, in acesti ani, studiul despre Caracterul specific national in literatura romana (1922) si un altul, cu opinii radicale, despre Poezia noua. Polemica, in 1924-l925, cu E. Lovinescu pe tema istoriei civilizatiei romane moderne. Alta, mai directa, izbucneste in 1929 si are ca subiect editarea poeziilor lui Eminescu. Interventiile lui Ibraileanu sint: Editiile lui Eminescu — Editia d-lui E. Lovinescu (Viata romaneasca, nr. 5—6/1929) si D-l E. Lovinescu este vesel (Idem, nr. 1l-l2/1929). Mai inainte (in 1928), intervine in polemica M. Ralea—Paul Zarifopol, luind apararea criticii sociologice si psihologice (Greutatile criticii estetice. Idem, nr. 1). Tipareste in 1931 volumul Studii literare, care se deschide cu eseul Creatie ti analiza. In 1933 apare romanul Adela. Moare la 10 martie 1936. În noaptea de 10 spre 11 martie 1936 , Ibrăileanu a părăsit lumea celor vii la sanatoriul “Casa Diaconeselor” din Bucureşti. La 12 martie corpul sau a fost incinerat şi timp de un sfert de oră i s-a cântat andantele din Simfonia Nr.6 „Pastorala” de Ludwig van Beethoven. Urna conţinând cenuşa dispărutului a fost depusă la cimitirul „Eternitatea” din Iasi. In 1948, Garabet Ibrăileanu e proclamat membru post-mortem al Academiei Române.
· 1940: A murit Mihail Bulgakov, prozator şi dramaturg rus (romanul “Maestrul şi Margareta”); (n.14.05.1891). Mihail Afanasievici Bulgakov (n. 15 mai 1891 – d. 10 martie 1940) a fost un romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană.
· 1942: Sir William Henry Bragg (n. ,[1][2][3][4][5][6] Westward, Cumbria[*], Regatul Unit – d. ,[1][2][7][3][4][5] Londra, Regatul Unit) a fost un fizician și chimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1915.
William Henry Bragg, primul dintre cei trei copii ai familiei Bragg, a fost un copil singuratic și timid, dar cu o pasiune surprinzătoare pentru matematică. După moartea mamei sale, când el avea numai 7 ani, a locuit cu unchiul său, chimist, care a avut o influență majoră asupra tânărului William. După ce a urmat cursurile Colegiului King William, din Mann, a fost admis la Facultatea de Matematică a Universității din Cambridge, în anul 1881, unde a studiat sub îndrumarea profesorului dr E.J. Routh. Mai târziu a studiat fizica la Laboratorul Cavendish, departamentul de fizică, din cadrul aceleiași universități.
Din anul 1885 și-a început cariera în domeniul pedagogiei. S-a străduit să devină un lector apreciat și s-a specializat în conceperea dispozitivelor și echipamentelor necesare pentru cursurile practice. Din 1904 și-a început cariera în domeniul cercetării științifice, care a acoperit mai multe domenii din fizică, având un mod straniu de a progresa: Bragg alegea un subiect pe care îl studia, aducea contribuții importante, apoi renunța la acesta. Studiul efectuat asupra radiațiilor alfa, beta și gammași descoperirea faptului că, atât radiațiile gamma, cât și radiațiile X se comportă ca niște particule i-au adus titlul de membru al Royal Society.
Interesul pentru știință nutrit de William Bragg, împreună cu pasiunea fiului său, Lawrence, pentru acest domeniu au dus la punerea bazei unei noi ramuri științifice: analiza difracției radiațiilor X pe rețele cristaline, urmând observația lui Max von Laue, care arăta că lungimea de undă a radiațiilor X este de același ordin de mărime cu distanța dintre atomii vecini dintr-o rețea cristalină. Ei au evidențiat și faptul că acestea sunt un instrument bun pentru a studia structura cristalelor. Metoda difracției radiațiilor X pe cristale a permis determinarea experimentală a lungimii lor de undă și a spectrului acestora, aceste cercetări aducându-le Premiul Nobel pentru fizică în anul 1915. William Bragg a conceput un dispozitiv pentru observarea difracției de raze X, numit spectograf cu cristal, cu ajutorul căruia, variindu-se unghiul și măsurând unghiurile corespunzătoare maximelor de difracție, se poate deduce spectrul lungimilor de undă ale fasciculului de raze X.
Bragg a predat la Universitatea din Adelaide în Australia (1886 - 1908), apoi la Universitatea din Leeds (1909 - 1915) și la Colegiul Universitar din Londra (1915 - 1923). Începând cu 1923, a fost profesor de chimie Fullerian la Royal Institution și director al Davy Faraday Research Laboratory. Premiul Nobel pentru Fizică, primit în 1915, a fost "împărțit" cu fiul său, William Lawrence Bragg pentru cercetările lor asupra spectrului razelor X, difracției razelor X și a structurii cristalelor, utilizând un spectrograf de raze X. A devenit membru (Fellow) al Royal Society în 1906, respectiv președinte al acesteia între 1935 și 1940.
Ernest Rutherford a împărțit cu Bragg teoriile sale despre proton și nucleu, deși între cei doi au existat multe divergențe de opinii profesionale.
William Bragg a fost decorat cu ordinul CBE (Commandor of the British Empire), în anul 1917, și, trei ani mai târziu, numit cavaler, și a fost ales director al Royal Society în 1935. Bragg a scris “Christmas Lectures” pentru copii, care a devenit cea mai vândută carte după momentul apariției. Sala de conferințe a Colegiului King William este numită în onoarea sa.
Bragg este, de asemenea, lectorul seriilor numite Romanes Lecture, oferite la Universitatea din Oxford în anul 1925, numite Starea cristalină (The Crystalline State).
Începând cu 1992, Institutul australian de fizică a instituit un premiu numit Bragg Gold Medal for Excellence in Physicscare se acordă celei mai bune teze de doctorat realizată de un student la o universitate australiană. Acest premiu este numit pentru a onora atât fiul, Sir William Lawrence Bragg (a cărui efigie este prezentă pe medalie), cât și tatăl, Sir William Henry Bragg.
* 1948: Zelda Sayre Fitzgerald (n. 24 iulie 1900 - d. 10 martie 1948) a fost o romancieră americană născută în Montgomery, Alabama, sub numele de Zelda Sayre, devenită faimoasă prin căsătoria cu binecunoscutul scriitor F. Scott Fitzgerald. Anii de celebritate au apărut odată cu succesul primei cărți publicate de soț, This Side of Paradise (1920).
Zelda provine dintr-o familie de șase copii, fiind cea mai mică dintre ei și astfel cea mai răsfățată. Încă din copilărie a manifestat o poftă de viață și o exuberanță ieșite din comun, având o personalitate activă. A urmat lecții de dans și balet, iar cursurile de balet au însoțit-o și pe perioada liceului. Anii de liceu au transformat-o pe Zelda Sayre într-o persoană populară, cu o viață socială bogată, prezența ei în societatea sudică fiind un eveniment constant.
Întâlnirea cu F. Scott Fitzgerald are loc într-un club de muzică country, la scurt timp după încheierea studiilor liceale. În ciuda afinității dintre ei, familia Zeldei îi prezintă acesteia posibilitățile financiare limitate pe care i le-ar putea oferi continuarea unei relatii cu F. Scott Fitzgerald. Cel mai important aspect este că scriitorul nu este capabil să întrețină o familie. În lumina acestor informații, relația dintre Zelda și Scott a continuat ca un simplu flirt nevinovat prin intermediul scrisorilor. Zelda se întâlnește în tot acest timp și cu alți bărbați, lucru care îl stimulează pe scriitor să muncească asiduu pentru a-și publica prima carte și a-și găsi o stabilitate financiară. În martie 1920, Scott îi scrie Zeldei că romanul său This Side Of Paradise va fi publicat, și o roagă să-l viziteze la New York pentru a aranja detaliile căsătoriei dintre ei doi.
Căsătoria dintre Zelda Sayre și F. Scott Fitzgerald are loc pe 3 aprilie 1920 în New York. Cuplul trăiește puțin în America și se mută ulterior în Europa, unde cercul social al scriitorului se extinde, pe când relația dintre cei doi se transformă și se răcește. Folosindu-se de conflictele dintre ei, Scott gaseste o noua sursa de inspiratie și chiar foloseste paragrafe din jurnalele soției sale pentru a-și desena eroinele romanelor. Zelda isi cauta noi activitati și se gandeste chiar la definirea unei identități artistice scriind articole și scurte nuvele. În tot aceste timp se folosește de balet ca formă de exprimare a sentimentelor sale și ajunge până la episoade de epuizare. Mariajul continuă în declin și cuplul se întoarce în America. Zelda este internată și iși va petrece anii de viață pictând și lucrând la două romane. Primul dintre acestea Save Me The Waltz va fi publicat în 1932 și descrie imaginea căsătoriei sale.
· 1953: A murit Gheorghe Baba, zugrav de biserici, tatăl pictorului Corneliu Baba; (n.14.12.1863).
· 1969: A murit la Bucuresti, compozitorul Emil Scarlat Skeletti; (n.28 septembrie 1888, Galati).
* 1986: Lidia Axionov (n. 2 februarie 1916, Chișinău; d. 10 martie 1986, Chișinău) a fost o muzicologă și pedagogă moldoveancă.
În 1934, a absolvit Liceul Eparhial de Fete din Chișinău, după care Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică „Unirea” din Chișinău în 1935 și Conservatorul George Enescu din Iași (clasa profesoarei A. Zira) în 1939.
Activează ca profesoară la Liceul de Muzică din Chișinău între anii 1940–1941. În cursul războiului (1941–1944) este redactor literar la Teatrul Unit Moldovenesc-Rus, evacuat în orașul Marî, Turkmenistan. Între 1944 și 1958 este lector superior, șef de studii, decan al facultății de interpreți a Conservatorului de Stat din Chișinău. În 1960–1962 face specializare la Conservatorul din Moscova.
În 1964, își termină teza de doctor despre creația muzicală populară din Moldova; în 1966 devine doctor conferențiar. Este prorector pentru activitatea didactică și științifică la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova) în perioada 1958–1979. Devine membră a Uniunii Compozitorilor din RSSM în 1972.
În 1972 este distinsă cu premiul „Maestru Emerit al Artei din RSSM”.
* 1987: Ion S. Antoniu (n. 27 august 1905, Roman - d. 10 martie 1987, București) a fost un inginer român, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române din 1963, filatelist.
După absolvirea cursurilor Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu[2], în 1923 s-a înscris la Școala Politehnică din București, Secția Electromecanică, pe care a absolvit-o în anul 1928[2]. A studiat în Franța, în anul 1929 devenind inginer electrician, diplomat al Școlii Superioare de Electricitate din Paris[1]. În iulie 1930 este angajat la Societatea de Gaz și Electricitate din București[1]. În anul 1948 și-a susținut, la Școala Politehnică din București, teza de doctorat: „Étude du fonctionnement des appareils de mesure dans un régime déformant”[2]. A desfășurat o muncă didactică, începută în 1941 la Politehnica din Timișoara, prin suplinirea cursului de centrale electrice, transmitere și distribuire a energiei electrice, și continuată la Politehnica din București, la Catedra de Măsuri electrice (din 1945): șef de lucrări (1946), conferențiar (1950), profesor (1953-1972); șef de catedră (1963-1972); decan al Facultății de Energetică și Electrotehnică (1956-1957)[2]. Întocmește numeroase proiecte în domeniu[1]; împreună cu prof. ing Al Popescu și ing S. Vasilache a întocmit anteproiectul Laboratorului Central de Electricitate, devenit mai târziu Institutul de Cercetări și Proiectări în Electrotehnică[1]. În anul 1963 este ales membru corespondent al Academiei Române[1], iar în 1965, director al Centrului de Cercetări și Producție a aparaturii științifice al Academiei Române[1]. În anul 1984 este numit președinte al Comitetului Național de organizare a Conferinței Naționale de Electrotehnică și Electroenergetică[1].
· 1988: A decedat muzicianul englez Andy Gibb ;(n. 1958). Andrew Roy “Andy” Gibb ( 5 martie 1958) a fost fratele mai mic al membrilor trupei Bee Gees, Barry, Robin și Maurice Gibb.
· 2004: A încetat din viaţă poetul Mihai Ursachi, un adversar declarat al regimului totalitarist din România; S-a născut la 17 februarie 1941, în comuna Strunga din judeţul Iaşi. După absolvirea prestigiosului liceu „August Treboniu Laurian” din Botoşani, în 1957, devine, la numai şaisprezece ani, student al Facultăţii de Filosofie de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. În 1961 este arestat pentru încercarea de a trece înot Dunărea lângă Porțile de Fier şi condamnat la patru ani de temniţă grea. În 1964, pe baza unui decret de amnistie, părăseşte închisoarea Jilava. Între 1965-1970 a urmat cursurile Facultăţii de Germanistică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pe care o absolvă, ca şef de promoţie. Până în 1981, când a emigrat în SUA, nu a avut nici un fel de loc de muncă stabil. Vara lucra ca salvamar la Lacul Ciric, lângă Iași, activitatea sa literară însumând mai multe volume de poezie, eseuri și traduceri din limba germană. A tradus în limba română creațiile unor scriitori ca Hölderlin, Schiller și Paul Celan. În Statele Unite a intrat în viața universitară, fiind pe rând, asistent de limba germană la Universitatea Statului Texas din Fort Worth, apoi doctorand și lector la Universitatea Statului California. A revenit în România după Revoluție, când a obținut și primul său contract de muncă în țara natală, fiind numit director al Teatrului Vasile Alecsandri din Iași. După ce în 1992 a fost demis, printr-un decret al ministrului culturii, a preferat să trăiască cât mai discret, având puțini prieteni. În 1998, a publicat un volum retrospectiv al carierei din România, intitulat Nebunie și lumină. Autorul locuia în Iași, România, unde preda la universitate și era secretar al Uniunii Scriitorilor. A facut eforturi să recupereze casa părintească din Ţicău, confiscată de autorităţile româneşti după expatrierea sa, dar nu reuşeşte. Îşi construieşte o casă în zona numită „La doi peri”, cu intenţia de-a o lăsa Uniunii Scriitorilor. Moare în noaptea de 9 spre 10 martie 2004, din cauza unui cancer pulmonar nedescoperit la timp.
· 2010: A încetat din viaţă părintele profesor Dumitru Popescu membru de onoare al Academiei Române (din 2001); (n.29 iunie 1929, Calugareni). A studiat la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul“ din București (1940-1948). A satisfacut stagiul militar, timp de trei ani, la Șinca-Veche, în jud. Brașov, într-un detașament de muncă forțată. Continua studiul la cursurile Institutului Teologic Universitar din București (1959-1962). În anul 1972 devine doctor în teologie dogmatică ortodoxă prin susținerea tezei de doctorat cu titlul Eclesiologia romano-catolică după cel de-al doilea Conciliu de la Vatican și ecourile ei în teologia contemporană. Rector al Institutului Teologic din București (1972-1980; 1988-1992) și decan (1992-1996). Din 1980 devine director de studii în cadrul Conferinței Bisericilor Europene (KEK), cu sediul la Geneva. A avut o bogată activitate didactică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București. Din 1998 a ținut cursuri de dogmatică ortodoxă la Institutul Ecumenic și Patristic din Bari, de pe lângă Universitatea San Tomaso din Roma. A fost membru de onoare al Academiei Române și doctor honoris causa al mai multor universități.
· 2011 - A încetat din viaţă Cornel Popescu, actor al Teatrului Naţional din Târgu Mureş, scenă pe care a jucat timp de 38 de ani (n. 6 septembrie1944).
· 2012: A decedat Frank Sherwood Rowland (n. 28 iunie 1927 ) , chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1995). Frank Sherwood Rowland (n. 28 iunie 1927 – d. 10 martie 2012) a fost un chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1995).
Sărbători
· În calendarul ortodox: Sf Mc Codrat; Ciprian; Dionisie și cei împreună cu ei; Pomenirea morților
· În calendarul romano-catolic: Ss. 40 de soldați, martiri. Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.
· În calendarul greco-catolic: Ss. Quadrat, Ciprian și însoțitorii († 258)
· Ziua Mondială a Rinichiului
ARTE 10 Martie
ÎNVITAȚIE LA OPERĂ 10 Martie
Cu Arta Florescu
MUZICĂ 10 Martie
Muzio Clementi
Johnnie Allen, muzician cajun-country american
Norman Blake, chitarist country american
Dean Torrence, cântăreţ american (Jan & Dean)
Jan and Dean:
Pete Nelson, vocalist britanic (Flowerpot Men)
Flowerpot Men -
Tom Scholz, chitarist, clăpar şi compozitor american (Boston)
Ted McKennan, baterist britanic (Tear Gas, Sensational Alex Harvey Band)
The Sensational Alex Harvey Band:
Niky Dinescu (Iris, Voltaj)
Tina Charles (Tina Hoskins), cântăreaţă britanică
Bunny DeBarge, cântăreaţă americană (DeBarge)
Adi Ordean, chitarist, vocalist şi compozitor român (Roşu şi Negru, Compact)
ADRIAN ORDEAN
Andy Gibb
Neneh Cherry, cântăreață de origine suedeză
Carrie Underwood, cântăreață americană de muzică country
ÎNREGISTRĂRI NOI:
Best Romantic Songs Love Songs Playlist 2018 Best English Love Songs Ever Classic Love Songs HD
Best Romantic Songs Love Songs Playlist 2018 Great English Love Songs Collection HD
POEZIE 10 Martie
Traian Lalescu, poet simbolist
Biografie
LALESCU Traian, se naste la 10 mart. 1920, Bucuresti - moare in 15 oct. 1976, Bucuresti.
Poet.
Al patrulea copil al matematicianului Troian Lalescu (1882-l929) si al Ecaterinei (n. ?). Familia Lalescu e originara din comuna Cornea.
Urmeaza Liceul „Spini Haret" din Bucuresti si studii de drepl la Univ. din Bucuresti. Debut cu versuri in revista liceului, Vlastarul.
Colaboreaza la Universul literar. Front literar. Festival, Mladite etc; debut editorial cu volum Lumina trista (1939), urmai de placheta Lanterna magica (1941, scrisa in colab. cu St. Baciu). Dupa o lunga tacere revine in literatura cu volum semiantologic Dantela veche (1972).
Poezia lui Traian Lalescu se distinge prin tonul ei elegiac-melancolic. de un retorism ce ameninta sa alunece in facil si mimetism: Surisul, Ploaie provinciala, in volumul Lumina trista'(1939). Preponderent minora, lirica aceasta se rascumpara totusi prin tonul juvenil si ludic din citeVa mici poeme incluse in Lanterna magica (1941). ce-lebrind euforia „primului poem", figura unui Don Quijote al adolescentei furate de toate mirajele sau peisajul autumnal intr-o mica statiune montana (Toamna, acolo); dar mai cu seama amestecul de ironie-duiosie si melancolie din Generatie:
Poet.
Al patrulea copil al matematicianului Troian Lalescu (1882-l929) si al Ecaterinei (n. ?). Familia Lalescu e originara din comuna Cornea.
Urmeaza Liceul „Spini Haret" din Bucuresti si studii de drepl la Univ. din Bucuresti. Debut cu versuri in revista liceului, Vlastarul.
Colaboreaza la Universul literar. Front literar. Festival, Mladite etc; debut editorial cu volum Lumina trista (1939), urmai de placheta Lanterna magica (1941, scrisa in colab. cu St. Baciu). Dupa o lunga tacere revine in literatura cu volum semiantologic Dantela veche (1972).
Poezia lui Traian Lalescu se distinge prin tonul ei elegiac-melancolic. de un retorism ce ameninta sa alunece in facil si mimetism: Surisul, Ploaie provinciala, in volumul Lumina trista'(1939). Preponderent minora, lirica aceasta se rascumpara totusi prin tonul juvenil si ludic din citeVa mici poeme incluse in Lanterna magica (1941). ce-lebrind euforia „primului poem", figura unui Don Quijote al adolescentei furate de toate mirajele sau peisajul autumnal intr-o mica statiune montana (Toamna, acolo); dar mai cu seama amestecul de ironie-duiosie si melancolie din Generatie:
„Ne-ai chemat odata, domnule fotograf. in curte
Si ne-ai rugat sa stam o clipa cuminti. Ne-am inchis nasturii uniformei prea scurte, Priveam aparatul dumitale cu inima-n dinti. Toti visam, toti elevii nebuni din clasa a 1l-a B (Dumneata ne-ai prins visele pe o bucata de carton) Lumea era toata a noastra pe-atuncea. Ehe, Pazeam cerul in fiecare seara cu totii planton. [] Unde esti, domnule fotograf, sa ne admiri, Sa ne arati cum sa stam si cum sa zimbim?". |
In Dantela veche (1972), poetul selecteaza o parte dintre poemele plachetelor mai vechi, adaugindu-le citeva cicluri noi: Deazi, Album, Carnet-acestea din urma mult mai palide, conventionale si eterogene. Suita cea mai reusita e a sonetelor din Album, poezie retro in maniera pillatiana. reinviind atmosfera, interioarele si lucrurile vechi, amplificata printr-o lirica funambulesca si fantezista: motivele ei sint Mosii.
Circul, cinematograful mut, boema (cafeneaua), inclusiv personajele ei cvasijegendare (Ionel Teodoreanu. . Minulescu). in Ballo in maschera. Ultimul gondolier. Primul Ford, Dantela veche e o prelungire a jocului imaginativ din cronica rimata a lui A. Mirea: aceeasi impresie de cioburi colorate, intr-o similara comedie a „mastilor", amestec de lacrimi si umor nostalgic. Ma gindesc la tata (1978) e o frumoasa evocare a figurii parintelui-matematician. proiectata pe fundalul vietii familiale si a unor amintiri din copilarie, duioase si hazlii, relatate intr-o tonalitate cald-confesiva.
OPERA:
Lumina trista, versuri, Bucuresti, 1939; Lanterna magica, versuri, in colab. cu St. Baciu, portrete si ilustratii de G. Tomaziu, Bucuresti, 1941; Dantela veche, versuri. Bucuresti, 1972; (cu semnatura Traiau Tr. Lalescu) Ma gindesc la tata, me-moriaiistica, cuvint inainte de Ed. Nicolau, Bucuresti, 1978. |
REFERINTE CRITICE:
A. Goci, in Romania literara, nr. 51,1972: Al. Ruja, in Orizont, nr. 32,1972. |
Constantin Popa, actor, poet
Biografie
POPA Constantin, se naste la 10 mart. 1936, satul Cozia, comuna Costuleni. judetul Iasi.
Poet si dramaturg.
Fiul lui Alexandru Popa, muncilor C.F.R., si al Lucretiei (n. Harabagiu). Liceul .Junimea" si Scoala medie tehnica sanitara din Iasi (1950-l954).
Urmeaza Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale" din Bucuresti (1958-l962), apoi Facultatea de Filosofie a Univ. „Al.I. Cuza" din Iasi (licenta in 1975). Din 1962, actor la Teatrul National „Vasile Alecsandri" din Iasi.
In 1976, Letitia Popa realizeaza un film de televiziune cu piesa Hora intrerupta, difuzata, in prealabil, si pe Postul de radio Iasi; la Teatrul „Victor Ion Popa" din Birlad i se pune in scena Alegerea apelor (1980).
Publica piesa Calul verde in revista Teatrul (nr. 5, 1981), montata, in acelasi an, pe scena Nationalului iesean.
Debuteaza cu placheta Pretul alegerii, in volum colectiv Zece poeti tineri (1976).
Alte culegeri lirice: Cuvinte invinse (1978), Perioada de instructie (1981) si impacarea cu Faust (1986).
Debutind editorial cu placheta intitulata Pretul alegerii (din volumul colectiv Zece poeti tineri, 1976), Constantin Popa se remarca prinlr-o caligrafie lirica eleganta, cu o linie delicata, irizata de fine melancolii. Gravitatea rostirii se asociaza cu o irepresibila tentatie a ironiei si ludicului.
Expresia lirica e deocamdata ezitanta, poetul imprumutind motive si teme din fondul comun al generatiei sale. Modelul lui pare a fi aici cind Marin Sorescu, cind Ioan Alexandru (in Caii) sau Adrian Paunescu (in Orasul copiilor), poetul dind impresia ca isi cauta inca formula potrivita sensibilitatii sale nelinistite. Dominata de o instabilitate fertila, lirica lui schimba diverse masti. E limpede, insa, ca poetul se simte in largul sau in poeziile ce cultiva versul fluid si sonor, mizind pe gratuitatea pura:
„Domino, domino
Motivul de prada cu sabii si fireturi Domino, domino Ametitoare volta, desen rotund de fuste Domino, domino Plutiri de evantaie, extaze de confeturi". |
Cuvinte invinse (1978) reia citeva din poeziile din aceasta placheta, dar si unele teme, motive si obsesii ce vor fi regasite si in volumele urmatoare. Desi nu renunta la un anume sentimentalism, poezia cistiga acum in profunzime, iar expresia devine mai sigura. Realitatea e perceputa cu o privire estetizanta, cu o anume disponibilitate pentru artificializarea naturii. Peisajele sint interiorizate, vibrind de o secreta melancolie:
„Octombrie
Domnul trist Cu frac de ceata Si joben din fir de ploi Strazile apasa Cu mers rece Si stropi de clavecin". |
In volumul Perioada de instructie (1981), adopta o postura hamletiana, de ins ce filosofeaza sceptic asupra trecerii, a marilor teme dintotdeauna:
„Sa ma mai inchin la ce?
Cind sarutul Se despica-n fulger pe obraz, Cind tratatul de iubire Scris e cu lama de pumnal, Cind o mina Pe cealalta o tradeaza, Cind pe cer nu-i nici un nor, Iar eu raspund Ca in forma de camila-i Si-l privesc in ochi pe Hamlet". |
Sensibilitate retractila in fond, Constantin Popa e un estet ce priveste lumea prin lentilele deformatoare ale unei sensibilitati asaltate de angoase. Autoironie, retras in forul propriei interioritati, poetul isi acorda pentru „faptele deosebite in poezie", „ordinul Tacerea de Fier (cu panglica)". Lirismul sau devine in aceasta etapa ceremonios si protocolar, deloc spontan, fiind conceput ca o „lucida religie", printr-o tentativa de sacralizare a poeziei.
Prin impacarea cu Faust (1986) poetul se dovedeste un elegiac rafinat, pentru care rostirea se constituie ca un ceremonial misterios, ca o secreta alchimie a melancoliei si singuratatii. Grav si lucid, poetul se deda si acum jocului ingenios cu conventiile. Din familia fantezistilor ironici, Constantin Popa se inrudeste in aceasta etapa cu Dan Botta si Mihai Ursachi.
OPERA:
Pretul alegerii, in voi. colectiv Zece poeti tineri, iasi, 1976; Cuvinte invinse, versuri. Iasi, 1978; Perioada de instructie, versuri, Iasi, 1981; Impacarea cu Faust, versuri. Iasi, 1986. |
REFERINTE CRITICE:
***, in 'Romania literara, nr. 16, 1976; Al. Calinescu, in Teatrul, nr. 12, 1982; D. Kivu, in Contemporanul, nr. 5, 1982; I. Lazar, in Romania literara, 11 mart. 1982; O. Constantinescu, in Viata Romaneasca, nr. 11, 1982; M.D. Gheorghiu, in Cronica, nr. 14, 1982; V. Mihaiescu, in Convorbiri literare, nr. 3, 1982; C. Paiu, in Ateneu, nr. 1, 1982; Al. Calinescu, in Cronica, nr. 29, 1986; Val Condurache, in Convorbiri literare, nr. 4, 1986. |
STAREA COPACULUI
Se îmbolnăvise de timp,
copacul,
îmbătrînise
îşi pierduse memoria umbrei,
uitase să mai înfrunzească,
îl dureau crengile sterpe,
nu mai avea cu ce
să-şi crească mugurii,
nu mai ştia cum să adie
şi nu-şi mai trimitea frunza
în spectacolul vestejirii.
Ş-atunci, în mod oficial s-a decis :
– Hai, domnule să-l reanimăm puţin,
să-i mai provocăm ceva
înmugurire,
să-i lipim, să-i coasem
vreo frunză două
pe creanga infirmă de frunze,
să-i aducem aminte de freamăt…
de alfabetul adierii
– Dar poate că ar trebui
să-i acordăm diploma de excelenţă
pentru întreaga activitate
de înfrunzire.
– Să-l facem copac de onoare
al parcului, să-i dăm vreo decoraţie
în grad de mare copac …
– Dar cel mai nimerit
ar fi să-l declarăm
copac emerit…
*
Prin ridurile scoarţei
i se prelinge un zîmbet
şi prin crengi se-nfiripă
un foşnet de mulţumire …,
un foşnet pe care
nici nu trebuie să-l auziţi,
ci doar să-l bănuiţi.
TEATRU/FILM 10 Martie
De Mihail Bulgakov
Biografie Mihail Bulgacov
Destinul lui Bulgakov pare guvernat de același amestec de satiră, fantastic și tragism care e amprenta operei sale. La 3 mai 1891, la Kiev, în familia unui profesor al Academiei Teologice se naște primul copil, Mihail Afanasievici Bulgakov (Михаил Афанасьевич Булгаков). În 1909absolvă Gimnaziul nr. 1 din Kiev, școală de prestigiu, după care urmează cursurile Facultății de Medicină din Kiev. După facultate, practică medicina pe front, în timpul Primului Război Mondial, apoi într-o comună de lângă Kiev. Peste un deceniu va publica Însemnările unui tânăr medic, în care evocă această perioadă. Încă din perioada studenției, 1913, se căsătorește cu Tatiana Nikolaevna Lappa. Devine dependent de morfină, dar, cu ajutorul primei sale soții, reușește să învinga răul.
În 1920 renunță la cariera de medic și se dedică scrisului. Începe să colaboreze cu ziarele și trupele de teatru locale. În 1921 se mută la Moscova. Editura moscovită “Nedra” îi publică nuvelele Diavoliada și Ouăle fatale. În revista “Rossia” apare primul său roman, Garda Albă. În 1924 se desparte de Tatiana Lappa pentru a se recăsători cu Liubov Evghenevna Belozerskaia.
Din 1925 începe să colaboreze cu Teatrul Academic din Moscova. Transformă romanul Garda Albă în drama Zilele Turbinilor. După multe momente de tensiune și incertitudine are loc premiera piesei, care constituie un adevărat triumf. Piesa Zilele Turbinilor, dramatizarea romanului Garda Albă, are mare succes, fiind considerată un Pescăruș al noii generații de dramaturgi. Simpatia evidentă pentru ofițerii "albi" face ca piesa să fie interzisă, dar (paradoxal!) e, in același timp, piesa preferată a lui Stalin. În 1925 scrie nuvela satirică Inimă de câine.
Se impune tot mai mult ca scriitor de excepție. Odată cu faima lui crește și interesul criticii proletcultiste față de opera sa, care începe să fie ținta unor atacuri de pe pozițiile ideologiei vremii. Puterea sovietică îl etichetează drept un autor antibolșevic și un element „dușmănos”. În 1928 înaintează prima cerere de plecare în străinătate și primește primul răspuns negativ. Începe întâia schiță a romanului Maestrul și Margareta sub titlul Inginerul cu copite. Îi sunt interzise piesele Zilele Turbinilor, Apartamentul Zoicăi (1929) și Cabala bigoților (1930) și nu se mai publică nimic din proza sa.
Din 1929 nu i se mai publică nici o carte și nu i se mai joacă nici o piesă. Trăind la limita supraviețuirii, Bulgakov se vede nevoit să-i trimită dictatorului o petiție, apoi, într-o scrisoare adresată guvernului sovietic, să vorbească despre dezechilibrul psihic la care e expus un creator al cărui existență este amenințată. Scrisoarea rămâne celebră atât ca model al disidenței asumate, cât și prin efectele ei neașteptate. Trei săptămâni mai târziu primește un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia, deși Bulgakov crede că a fost victima unei farse, este reangajat la teatru. Scrierile lui rămân însă tot nepublicate.
În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu va termina romanul Maestrul și Margareta. În 1933 se dă citire, pentru prima dată, în public, noului său roman sub denumirea care l-a făcut celebru, Maestrul și Margareta, romanul fiind publicat pentru prima dată în Rusia în 1966-1967. Cere din nou pașaport pentru plecarea temporară în străinătate și din nou este refuzat.
Piesa Batum, despre tinerețea revoluționară a lui Stalin, este inclusă în repertoriul Teatrului Academic, apoi respinsă de însuși Stalin.
La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare la locuința sa. Ultimele corecturi le face in 1940, pe patul de moarte, orb, până în ultima zi a vieții dictează sotiei sale, Elena Sergheevna, care este, de altminteri, chiar modelul Margaretei, modificările romanului Maestrul și Margareta.
Proză
· Garda Albă, roman
· Roman teatral, roman
· Ștergarul cu cocoș, culegere de nuvele
· Viața domnului de Molière, roman
Piese de teatru
· Zilele Turbinilor,
· Casa Zoicăi
· Cabala bigoților
· Ivan Vasilievici (comedie de moravuri scrisă în 1934—1936; ecranizată ca Țarul Ivan își schimbă profesia în 1973)
Biografie Cesonia Postelnicu
Actrița Cesonia Postelnicu s-a născut la 10 martie 1968, in Bacau. Face parte dintr-o familie cu adânci rădăcini în lumea teatrului și a filmului românesc, fiindfiica actriței Rodica Mureșan și a actorului Sorin Postelnicu. La educația sa artistică a contribuit și regizorul de film Mircea Mureșan, în calitate de tată vitreg. Distinsă, grațioasă, înzestrată cu o sensibilitate și un talent aparte, a avut șansa de a juca alături de mari nume ale teatrului românesc și sub bagheta unor regizori de primă mână.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică in anul 1987, la clasa profesorului Dem Rădulescu.
A debutat in cinematografie in 1986, cu rolul Getei din Liceenii, un film regizat Nicolae Corjos. Filmul a avut un succes deosebit si personajul Geta a fost îndrăgit de public. In același an a jucat si in filmul O zi prin București, regizat de Ion Popescu-Gopo. Au urmat celelalte doua filme din seria Liceenilor, Liceenii Rock`n`Roll, in 1990 si Liceenii în alertă, in 1993. A mai jucat in Semne pe nisip, regia Nicolas Mason, 1994, Azucena, in regia tatălui sau vitreg, Mircea Mureșan, in 2005.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică in anul 1987, la clasa profesorului Dem Rădulescu.
A debutat in cinematografie in 1986, cu rolul Getei din Liceenii, un film regizat Nicolae Corjos. Filmul a avut un succes deosebit si personajul Geta a fost îndrăgit de public. In același an a jucat si in filmul O zi prin București, regizat de Ion Popescu-Gopo. Au urmat celelalte doua filme din seria Liceenilor, Liceenii Rock`n`Roll, in 1990 si Liceenii în alertă, in 1993. A mai jucat in Semne pe nisip, regia Nicolas Mason, 1994, Azucena, in regia tatălui sau vitreg, Mircea Mureșan, in 2005.
A jucat in spectacole de teatru pentru televiziune ca Titanic Vals de Tudor Mușatescu, in regia lui Dinu Cernescu, in 1992, filmul pentru televiziune Aștept provincia- in 1993, a fost moderatoarea emisiunii Curier de ambe in 1990.
Din 1994 este actrita la Teatrul Național din București. Pe aceasta scena a jucat in spectacolele Ondine de Jean Giraudoux, Costume, realizat de Irina și Dragoș Buhagiar, in coregrafia lui Răzvan Mazilu, Bădăranii de Carlo Goldoni, Anton Pann de Lucian Blaga, Satana cel Bun și Drept de Tudor Popescu, Călătorii cu mătușa mea de Graham Greene, Femeile savante de Moličre, Țăranul Baron de Ludvig Holberg, Egoistul de Jean Anouilh, Idolul și Ion Anapoda de G.M. Zamfirescu.
Cesonia Postelnicu este căsătorita si are un copil.
Din 1994 este actrita la Teatrul Național din București. Pe aceasta scena a jucat in spectacolele Ondine de Jean Giraudoux, Costume, realizat de Irina și Dragoș Buhagiar, in coregrafia lui Răzvan Mazilu, Bădăranii de Carlo Goldoni, Anton Pann de Lucian Blaga, Satana cel Bun și Drept de Tudor Popescu, Călătorii cu mătușa mea de Graham Greene, Femeile savante de Moličre, Țăranul Baron de Ludvig Holberg, Egoistul de Jean Anouilh, Idolul și Ion Anapoda de G.M. Zamfirescu.
Cesonia Postelnicu este căsătorita si are un copil.
Liceenii Rock 'n' Roll (1992)
Marion Du Loire - Victor Hugo
Un week end de adio - Marc Gilbert Sauvajon 1979
SFATURI UTILE 10 Martie
Ciuperca unghiei tratată cu bicarbonat de sodiu
Datorită ingredientelor sale active, oțetul este un remediu excelent pentru fungii care afectează unghiile, atât la nivel intern, cât și exterior
Ciuperca unghiei, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de onicomicoză este o infecție cauzată de un grup de fungi numiți dermatofiți. Aceștia care se înmulțesc foarte ușor în zona mâinilor și a picioarelor.
Extremitățile sunt expuse constant la căldură și umezeală, drept pentru care microorganismele găsesc un mediu ideal pentru reproducere și pun stăpânire pe el foarte ușor. Astfel, unghiile capătă un aspect neplăcut și prezintă simptome precum roșeață, mâncărimi și exfolierea pielii din jur.
Din fericire, există ingrediente cu efecte antifungice pe care le poți folosi pentru a ține sub control această infecție. Prin urmare, nu este nevoie să apelezi la produse chimice agresive.
Printre remediile naturale cele mai eficiente se numără și bicarbonatul de sodiu. Acest produs natural are întrebuințări domestice și medicinale care l-au făcut celebru în întreaga lume.
Astăzi îți arătăm de ce este bicarbonatul atât de eficient în tratarea ciupercii unghiei și cum să îl folosești pentru a obține rezultate optime.
Bicarbonatul de sodiu tratează ciuperca unghiei
Înainte de a-ți prezenta tratamentul pe bază de bicarbonat de sodiu, trebuie să menționăm faptul că efectele acestuia nu sunt vizibile imediat.
Chiar dacă acest produs începe să lupte împotriva ciupercii încă de la prima aplicare, durează mai mult timp până când va reuși să o elimine complet.
Ai grijă să aplici acest remediu în mod consecvent și ține cont de recomandările noastre pentru a combate definitiv ciuperca unghiei.
În plus, te sfătuim să îmbunătățești proprietățile bicarbonatului cu ajutorul oțetului de mere. Acesta este un alt ingredient antifungic cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Poți găsi în propria bucătărie ambele produse folosite pentru acest tratament. Dacă nu, le poți cumpăra la prețuri foarte mici.
Ingrediente
· 6 căni de apă (1,5 litri)
· 1/2 cană de oțet de mere (125 ml)
· 3 linguri de bicarbonat de sodiu (30 g)
Instrucțiuni
· Încălzește apa până ajunge la o temperatură suportabilă pentru picioare.
· Adaugă oțetul de mere și toarnă amestecul într-un lighean.
· Înmoaie picioarele în acest lichid și ține-le timp de 15-20 de minute.
· După acest interval, șterge bine unghiile și masează-le cu o pastă de bicarbonat de sodiu.
· Lasă remediul să acționeze 10 minute, apoi clătește.
· Cu un masaj circular, exfoliază atât suprafața unghiei, cât și pielea din jurul ei.
· Repetă tratamentul în fiecare seară, până când unghia capătă un aspect normal.
· Poți să combini bicarbonatul de sodiu și cu puțină zeamă de lămâie sau apă oxigenată pentru a-i întări efectele antifungice.
De ce să folosești bicarbonat de sodiu pentru a trata ciuperca unghiei?
Bicarbonatul de sodiu este o pudră albă folosită de veacuri întregi în scopuri culinare sau pentru curățarea locuinței. Proprietățile sale antiseptice, antifungice și alcaline ajută la tratarea infecțiilor.
După cum știm deja, bicarbonatul poate fi aplicat local, putând fi utilizat ca exfoliant natural sau ca tratament pentru alergii. În plus, acest produs combate infecțiile pielii și conține compuși activi care reduc prezența fungilor atât la suprafața unghiei, cât și sub ea.
În plus, bicarbonatul de sodiu este un deodorant natural, ideal pentru neutralizarea mirosurilor urâte și a transpirației excesive a picioarelor.
Alte recomandări pentru a combate ciuperca unghiei
Deși acest tratament este foarte eficient în tratarea onicomicozei, ține cont și de recomandările de mai jos pentru a obține cele mai bune rezultate:
· Pe durata acestui tratament, evită condițiile de umezeală și căldură care duc la dezvoltarea ciupercii unghiei.
· Asta înseamnă că este indicat să porți încălțăminte deschisă și bine aerisită, care previne acumularea bacteriilor și a transpirației.
· După fiecare spălare, usucă-ți bine mâinile și picioarele, întrucât umezeala duce la dezvoltarea mai multor ciuperci.
· Spală și dezinfectează obiectele pe care le folosești pentru îngrijirea unghiilor. În acest fel, previi răspândirea infecției către unghiile care nu au fost încă afectate.
Încă ai probleme cu ciuperca unghiei? Dacă ai urmat tratamentul și sfaturile noastre, iar infecția nu dispare, mergi la medic pentru ca acesta să-ți ofere alte opțiuni.
Cel mai important este să te ocupi la timp de această problemă pentru a evita complicațiile pe viitor.
GÂNDURI PESTE TIMP 10 Martie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu