ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU POSTUL SFINTELOR PAȘTI – 22 Aprilie
A. PLĂCINTE
PLĂCINTĂ CU OREZ
* Aluat:
- 500 g făină,
- 60 ml ulei,
- sare, apă călduţă,
* Umplutura:
- 1 cană orez,
- 4 cepe mari,
- 1 morcov,
- sare, ulei, piper, boia dulce de ardei,
Făina se amestecă cu ulei, un praf de sare, se toarnă apa călduţă până se formează un aluat de pâine.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei până devine aurie, apoi se adaugă morcovul dat pe răzătoarea mică. Orezul se fierbe separat. După ce acesta a fiert se adaugă peste legumele înăbuşite, se pune sare, piper, boia şi se lasă 2-3 minute să absoarbă toate legumele. Foaia se înteinde şi se porţionează, se pune în mijlocul fiecărui pătrăţel umplutura şi se formează plăcintele. Se tapetează o tavă cu margarină şi se pun plăcintele. Se ung deasupra cu ulei sau margarină. Se dau la cuptor 20-25 minute.
B. SALATE
Salată de crudităţi
· 1 morcov
· 1 ridiche neagră
· 2 cartofi fierţi sau copţi în coajă
· 1 lingură nuci măcinate
· 1 ceapă mică rasă
· 1 căţel de usturoi pisat
· Puţin zahăr
· Ulei
· Sare
· Zeamă de lămâie
· 1 salată verde
Se rad: morcovul, ridichea şi ceapa.
Cartofii fierţi sau copţi se curăţă de coajă când sunt fierbinţi, se taie în cubuleţe şi se lasă să se răcească.
Se amestecă cu usturoiul pisat, nucile măcinate, zahărul şi sarea, apoi se toarnă uleiul amestecat cu zeama de lămâie.
Se amestecă bine totul, se aranjează pe salatieră şi se garniseşte cu foi frumoase de salată verde.
C. SOSURI
Sos de soia cu orez
2 ardei grasi verzi ,
2 cepe grase si proaspete mari
sos soia
2-3 linguri ulei
orez cca 200 g (pt 2 portii)
2 cepe grase si proaspete mari
sos soia
2-3 linguri ulei
orez cca 200 g (pt 2 portii)
Fierbem orezul cu apa cat sa-l acopere 2 degete la foc mare , cand da in clocot il acoperim si dam focul mic si-l lasam cca 20 min.
Ceapa o taiem in patru si ardeii cat ceapa si ii perpelim la foc mare cu putin ulei , amestecand continuu timp de 5-8 min sa nu ajunga sa fiarba (sa ramana ardeii verzi frumosi) iar la sfarsit adaugam sosul de soia si sare daca mai e necesar. Se serveste langa orez.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de ciuperci
· 1 ½ l apă
· 400 g ciuperci
· 1 ceapă
· 1 morcov
· 1 pătrunjel
· 3 linguri ulei
· 1 lingură griş
· Sare
· Mărar tocat
Zarzavatul curăţat, spălat şi dat prin răzătoare se fierbe în apă până se înmoaie bine.
Se strecoară şi în zeama obţinută se pun ciupercile înăbuşite în ulei, grişul turnat în ploaie, sarea şi se lasă să fiarbă 20 – 25 minute.
Se adaugă mărarul tocat.
E. MÂNCĂRURICiuperci marinate
Ingrediente:
- 1/2 kg de ciuperci
- 2 linguri de suc de lamaie
- 1 ceapa (sau 4 cepe verzi)
- 5 cateti de usturoi (sau 2 legaturi de usturoi verde)
- 2 frunze de dafin
- 1 lingura de zahar brun
- Sare si piper negru
- 1 lingura de patrunjel proaspat tocat marunt
________________________________________
Preparare:
Taie ceapa marunt si pune-o la fiert la foc mic, pentru cateva minute.
Adauga ciupercile curatate si spalate, alaturi de sucul de lamaie si frunzele de dafin.
Fierbe la foc mic vreo 15 minute. Adauga usturoiul, tine pe foc pana da in clocot si apoi lasa-le sa se raceasca.
Adauga si lingura de patrunjel tocat.
Ca sa fie cu adevarat gustoasa, acest fel de mancare se serveste absolut rece. Las-o cateva ore in frigider si bucura-te de deliciul unei gustari delicioase.
Pofta buna!
F. DULCIURI
Compot de prune uscate
· ¼ kg prune uscate
· 4 linguri zahăr
· ½ lămâie
Se spală prunele uscate apoi se pun într-o cratiţă cu apă călduţă, atât cât le cuprinde.
Se lasă 1 – 2 ore până se umflă, apoi se pun la fiert, în aceeaşi apă, adăugându-se zahărul şi lămâia tăiată felii.
Dacă zeama nu este suficient de scăzută când punuele sunt moi, se scot fructele şi se pun în compotieră, iar zeama se lasă să mai scadă pe foc, apoi se toarnă peste prune şi se lasă să se răcească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu