ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU POSTUL SFINTELOR PAȘTI – 23 Aprilie
A. PLĂCINTE, GUSTĂRI
Turte cu mac
· 500 g făină;
· 500 g mac;
· 300 g zahăr;
· 30 g coajă de lămâie;
· 1 plic zahăr vanilat;
· Sare
Din făină, apă şi puţină sare se prepară o cocă tare, din care se întind foi de mărimea unei farfurii. Se aşază separat în tăvi şi se coc individual la cuptor fără să se rumenească.
Macul râşnit prin râşniţă se pune la fiert în 1,2 litri apă.
Se adaugă coaja rasă de la o lămâie, zahărul şi zahărul vanilat şi se lasă să fiarbă cam 30 minute la foc moderat.
Pe o tavă mare se aşază foile, una câte una, turnând pe fiecare foaie o cantitate de sirop de mac.
După ce foile s-au aşezat, se taie în porţii şi se mai adaugă la fiecare câte puţin sirop de mac.
B. SALATE
Salată de sfeclă
· 1 sfeclă;
· 1 linguriţă hrean ras;
· Ulei;
· Oţet sau zeamă de lămâie;
· Sare
Se coace sfecla la cuptor, se curăţă, se taie în felii sau se dă pe răzătoarea mare şi se amestecă cu celelalte ingrediente.
C. SOSURI
Sos a la grec
· 200 g ulei;
· 350 g lămâie;
· 500 ml sifon sau apă minerală gazoasă;
· 3 legături verdeaţă;
· Sare
Uleiul se bate cu un tel până începe să se tulbure.
Se adaugă sare, zeamă de lămâie şi sifon sau apă minerală gazoasă şi se bate în continuare până ce sosul se albeşte.
Se adaugă verdeaţa tocată mărunt şi se bate în continuare până ce sosul se omogenizează.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen cu crutoane
· 150 g morcovi;
· 50 g rădăcină pătrunjel;
· 100 g rădăcină ţelină;
· 100 g ceapă;
· 20 g chimen măcinat;
· 30 g făină;
· 100 g margarină;
· 250 g franzelă;
· Sare
Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacă mărunt, apoi se pun la fiert în apă cu sare.
Din 30 g margarină, făină şi puţină zeamă de legume se prepară un sos alb în care se pune chimenul măcinat şi se adaugă la supă.
Franzela se taie cubuleţe şi se pune peste restul de margarină într-o cratiţă la rumenit.
Crutoanele se adaugă la servit în fiecare farfurie.
E. MÂNCĂRURI
Spanac piure
· 1 ½ kg spanac;
· 3 fire praz;
· 2 cepe;
· 1 căpăţână usturoi;
· 1 ceaşcă ulei;
· 1 legătură mărar;
· 1 legătură pătrunjel;
· 1 lingură făină;
· Sare;
· Piper măcinat
Se spală bine spanacul, se fierbe, se strecoară şi se opresc 2 ceşti din zeama în care a fiert.
Într-o cratiţă se călesc cepele şi prazul în ulei.
Când capătă culoare gălbuie se adaugă lingura de făină amestecând continuu şi câte puţin zeama oprită de la fiertul spanacului.
Se obţine un sos în care se adaugă spanacul care a fost tăiat în strecurătoare cu vârful cuţitului, usturoiul tăiat mărunt, sarea, piperul şi se mai lasă pe foc, amestecând până capătă aspect de piure.
Se adaugă verdeaţa fin tocată.
Se serveşte cu cartofi prăjiţi sau cu spaghete fierte.
F. DULCIURI
Fursecuri cu alune
* 150 g margarină,
* 2 linguri cu miere,
* 5 linguri zahăr tos,
* 20 linguri zahăr pudră,
* 250 g făină albă,
* 80 g alune prăjite (nesărate),
* 1 lingură zeamă de lămâie,
* 1 linguriţă rasa de amoniac (bicarbonat de amoniu),
* un praf de sare.
Instrucţiuni:
1) Frecăm spumă margarina cu zahărul, adăugăm mierea, zeama de lămâie, amoniacul şi sarea.
2) Adăugam făina cernută în prealabil, amestecăm bine până obţinem un aluat omogen.
3) Din acest aluat luăm o bucată ceva mai mare decât o alună, din care facem o biluţă. Aşa procedăm până terminăm tot aluatul.
4) Punem pe o furculiţă câte o biluţă, pe care o introducem într-un vas cu apă ca s-o umezim, apoi o tăvălim în zahăr pudră şi prin alune pisate. Căutăm să le apăsăm uşor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele.
5) Le dăm o formă de disc, eventual le putem apăsa uşor cu furculiţa şi le aşezăm în tava tapetată cu hârtie pentru copt.
6) În cuptorul încins moderat, lăsăm tava aproximativ 10 minute, până capătă o culoare aurie frumoasă
Dacă dorim, după ce am format fursecurile, le putem unge deasupra cu puţină apă, presărăm zahăr pudră şi alune pisate, căpătând un aspect mai plăcut.
Instrucţiuni:
1) Frecăm spumă margarina cu zahărul, adăugăm mierea, zeama de lămâie, amoniacul şi sarea.
2) Adăugam făina cernută în prealabil, amestecăm bine până obţinem un aluat omogen.
3) Din acest aluat luăm o bucată ceva mai mare decât o alună, din care facem o biluţă. Aşa procedăm până terminăm tot aluatul.
4) Punem pe o furculiţă câte o biluţă, pe care o introducem într-un vas cu apă ca s-o umezim, apoi o tăvălim în zahăr pudră şi prin alune pisate. Căutăm să le apăsăm uşor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele.
5) Le dăm o formă de disc, eventual le putem apăsa uşor cu furculiţa şi le aşezăm în tava tapetată cu hârtie pentru copt.
6) În cuptorul încins moderat, lăsăm tava aproximativ 10 minute, până capătă o culoare aurie frumoasă
Dacă dorim, după ce am format fursecurile, le putem unge deasupra cu puţină apă, presărăm zahăr pudră şi alune pisate, căpătând un aspect mai plăcut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu