vineri, 19 aprilie 2019

PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DIN DOMENIUL ARTELOR

VINTILĂ RUSSU - ȘIRIANU



Vintilă Russu-Șirianu (n. 20 aprilie 1897Aradcomitatul Arad, d. 25 februarie 1973București) a fost un dramaturgtraducătormemorialist și publicist român.
A fost fiul lui Ioan Russu-Șirianu. Studiile liceale le face la Arad și Ploiești, apoi urmeză un timp cursurile Conservatorului de Artă Dramatică și ale Facultății de Medicină din București, apoi urmează Facultatea de Litere și Filosofie, fiind în același timp secretarul lui Nicolae Iorga la Liga Culturală[1].
A fost pentru scurte perioade de timp audient la școli superioare din Londrași Paris. În timpul Primului Război Mondial se înrolează ca voluntar, iar după război, în anul 1919, lucrează la Biblioteca Academiei Române.
A fost secretarului lui Octavian Goga la Societatea Scriitorilor Români între anii 1923 și 1924[1]. În perioada interbelică a fost redactor la Flacăra și colaborează cu versuri, proză, cronici și la GândireaCugetul românescMinervaSfatul țăriiAdevărul literar și artisticRampaUniversul literarÎndreptatea și altele.
În anul 1924, are loc la Teatrul Național din București, premiera piesei Biruitorul, scrisă în colaborare cu Alexandru Băbeanu[1].
În anul 1927 pleacă la Paris, unde conduce periodicul lunar Revue franco-roumaine, promovând literatura și cultura românească[1].
Vintilă Russu-Șirianu a fost dezinteresat de soarta scrierilor sale, cele mai multe rămânând rătăcite prin publicațiile vremii și ascunse după pseudonime ca: Cronicarul Dâmbo-viței, Ion Dacu, D. Dinu, Mefistofel, V. Ronea, V. Rugă, V. Sângeru, V. Șerban etc.
Lucrarea sa cea mai importantă, este o suită de schițe memorialistice despre personalități literare și artistice pe care le-a cunoscut: George EnescuConstantin BrâncușiMihail SadoveanuOctavian GogaPanait Istrati, iar în această lucrare sunt incluse și amintirile tatălui său despre Mihai EminescuI.L. CaragialeGeorge Coșbuc.
Moare în București la 25 februarie 1973.

Opera

  • Nopțile, București, 1917;
  • Foi galbene, București, 1921;
  • Biruitorul (în colaborare cu Al. Băbeanu), București, 1925;
  • Teatru pentru muncitori (în colaborare), București,1947;
  • Vinurile lor...., București, 1969;
  • Îmi amintesc de aceste versuri, București, 1972.

Traduceri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...