duminică, 28 aprilie 2019

PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DIN DOMENIUL ARTELOR

BOGDAN ULMU






Bogdan Ștefan Ghiță Ulmu (n. 29 aprilie 1951București – d. 21 mai2016Iași), cunoscut sub pseudonimul Bogdan Ulmu, a fost un regizor de teatru, scriitor și publicist român.

Biografie

Bogdan Ulmu s-a născut în 1951 în București, fiul contabilului Vasile Ghiță și al funcționarei Maria Ghiță (n. Cataramă). După terminarea liceului, Ulmu se înscrie Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC) pe care îl absolvă în 1978. Pentru început lucrează ca profesor se actorie la Școala Populară de Arte din Ploiești, iar din 1980 începe să facă regie de teatru pentru ținute în București și în alte orașe. În 1990 devine membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și în 1995 al UNITER. Lector, conferențiar și profesor la universități din București, Timișoara, Iași și Bacău, Ulmu își obține doctoratul în teatrologie cu teza „Caragiale, ludicul” în 1998
Studii
Studii : Liceul nr. 32 din București (fost Filimon Sârbu) , absolvit în 1970 ; bacalaureat –1970. Studii universitare : I.A.T.C. București, 1971-1978. Doctorat : I.A.T.C. București , susținut în martie 1998, cu teza „Caragiale, ludi cul”; conducător științific – prof. univ. dr. Ileana Berlogea. Ulterior (în 2001), teza, augmen tată, a fost publicată la editura Cronica , sub titlul Mic dicționar Caragiale ( cartea a apă rut cu sprijinul Ministerului Culturii și Cultelor din România și a fost nominalizată la Pre miile Uniunii Scriitorilor, Iași, 2002 ).
Cariera
În 1999, obține – prin concurs - titlul de conferențiar universitar și predă la Univer sitatea Ecologică, București, Facultate de Actorie. În 2000 este ales secretar științific al ca tedrei de teatru din cadrul Universității. Din anul universitar 2002/2003 este profesor la Universitatea de Vest Timișoara, facultatea de Muzică, catedra Artele Spectacolului, speciali tatea Actorie. În 2004 este ales secretar științific al catedrei. Din 2005 predă (ca profesor asociat) la Academia de Arte „G.Enescu”- Iași și la Universitatea „Al.I.Cuza”-Iași. Plus la Universitatea de Stat din Bacău. În același an, la propunerea Universității clujene, obține titlul de conducător de doctorat, dar linia de doctorat nu se deschide, fiind invalidat al treilea membru. Din toamna universitară 2006, devine profesor titular la Universitatea de Arte „ G.Enescu”- Iași, activînd la mai multe discipline. În iulie 2007 i se conferă calitatea de conducător de doctorat. Are peste 3.800 de lucrări publicate (circa 1.400, de specialitate!). A mai publicat, de asemenea, 21 de cărți (9 de specialitate). E prezent și-n multe antologii. S-au scris despre el peste 500 de articole. Citat și în multe ( peste 80!) volume de specialitate. Pînă în 1999, a funcționat în diverse teatre din țară și Republica Moldova , ca regizor angajat. A semnat regia la peste 140 de spectacole profesioniste. A iscălit peste 60 de sceno grafii. Are peste 40 de scenarii jucate, ori difuzate. A realizat 10 casete audio & video, ul terior – CD-uri . De asemenea, a fost (1991/1992) lector universitar (colaborator) la Academia de Arte „G.Enescu” din Iași ( catedra de Arta vorbirii), a predat trei cursuri la facultatea de Științe ale comunicării din cadrul Universității Ecologice București (1999/2000) ; a mai funcționat ca redactor șef, secretar general de redacție sau doar redactor la mai multe ziare, edituri și re viste (din Capitală, ori din țară). Colaborări numeroase la radio și televiziune. A condus trei work - shopuri la Timișoara și Craiova. Turnee în Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Austria. Lucrări traduse în Germania, Norvegia, Rusia. Este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România (din 1990) și UNITER( din 1995). Din 2007 este ales în stafful WAP (Uniunea Internațională a Păpușarilor, cu sediul la Praga). A fost și membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, al Uniunii Ziariștilor din România ; din 1999 e și membru CREDIDAM.
A participat la numeroase festivaluri naționale de teatru și umor. A susținut comuni cări, a prezentat lucrări teoretice și practice (spectacole) – multe din ele, premiate. A făcut parte din multe jurii naționale, un juriu internațional (Praga, 2007), precum și din comisii de masterat , doctorat & acreditare universitară (ARACIS). Locuiește în Iași, ROMANIA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...