marți, 3 decembrie 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
JOI 5 DECEMBRIE 2019
PARTEA A DOUA

Bună ziua tuturor și mulțumesc pentru că vizitați zilnic adresa mea: dicuoctavian.blogspot.com și pentru că o faceți cunoscută prietenilor Dumneavoastră!



RELIGIE ORTODOXĂ 5 Decembrie

+) Sf Cuv Sava cel Sfințit; Sf Mc Anastasie (dezlegare la pește)


Sf. Sava s-a nascut in jurul anului 439, in vremea imparatului bizantin Teodosie cel Tanar, in tinutul Capadociei din Asia Mica. A fost atras de mic de viata monahala vietuind prin mai multe manastiri, precum Manastirea Flavian si Manastirea Sf. Eftimie cel Mare. In cele din urma s-a retras intr-o pestera, unde a construit si o biserica la care s-au adunat mai multi calugari. Parintele conferentiar doctor Ioan Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae', din Iasi, ne-a oferit detalii: 'Sf. Sava cel Sfintit este unul dintre intemeietorii monahismului, unul dintre stalpii monahismului oriental. De tanar a avut vocatie pentru viata monahala, a intrat in monahism, iar la varsta de 18 ani a plecat la Locurile Sfinte, in Palestina, si s-a inchinat la locurile pe unde a trait Mantuitorul nostru Iisus Hristos. A mers in Egipt, la cunoscut pe Sf. Eftimie, era cunoscut prin smerenia sa, prin iubirea fata de semeni, prin evlavia sa, se retragea de obicei de lunea pana vinerea intr-o pustie, intr-un loc mai retras, iar sambata si duminica venea in comunitate. In retragere se dedica in rugaciune, in primul rand, si lucrului mainilor, incat facea in aceasta vreme, 5 zile pe saptamana, 50 de cosuri, cum era practica monahala in Egipt. Spre batranete, dupa ce a fost hirotonit preot in Egipt la varsta de 53 de ani, s-a retras intr-un loc mai izolat in pustietate, unde a fost urmat de multi ucenici, la insistentele carora el a primit si darul hirotoniei si a ridicat si o lavra numita dupa numele Sfantului Sava cel Sfintit'. A fost vestit ca facator de minuni, in bibliografiile scrise de ucenicii sai fiind consemnate numeroase fapte minunate. A trecut la cele vesnice in anul 532, impovarat de ani si inconjurat de o multime de ucenici.


Sfântul Mucenic Anastasie a văzut odată cum sunt întrebaţi şi judecaţi de păgâni sfinţii mucenici şi cum li se taie mădularele pentru mărturisirea lui Hristos. Pentru că era creştin şi pentru că ştia bunătăţile pregătite de Dumnezeu mucenicilor, dorea şi el să lupte pe aceeaşi cale pentru Hristos.
Şi într-una din zile i s-a înfierbântat inima lui, şi-a făcut semnul crucii şi s-a dus în stadion. Stând în mijlocul adunării de lume a strigat cu glas mare: „Găsit am fost de cei ce nu m-au căutat, vădit m-am făcut celor ce nu m-au cercetat!” Privirile tuturor s-au îndreptat spre el. Atunci el a zis: „Ascultaţi, toţi slujitorii diavolului, ascultaţi! Sunt creştin şi cred în Domnul meu Iisus Hristos; iar pe idolii voştri şi pe cei ce se închină lor îi dau anatemei şi-i urăsc”. Mulţimea a rămas înmărmurită de curajul lui. Dar îndată l-au dezbrăcat, l-au biciuit cumplit şi au zis: „Asta pentru neruşinarea şi obrăznicia ta! Dar dacă cinsteşti pe Hristos şi nu te lepezi de El, ţi se va tăia capul şi vei fi mâncare peştilor, târâtoarelor şi păsărilor”. Sfântul nu s-a lepădat. Atunci călăii l-au apucat îndată, i-au tăiat capul şi ducându-l cu corabia departe puţin de ţărm, l-au aruncat în mare.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Atenție!
Iubiţi prieteni, în noapte de 5/6 decembrie vine Moş Niculae! Vă prezint câteva obiceiuri legate de această sărbătoare a Sf Ierarh Nicolae care va avea loc mâine.



Istoria Sfatului Nicolae


Sfantul Nicolae mosteneste la moartea ambilor parinti, toata averea familiei pe care se hotaraste sa o foloseasca in scopuri umanitare, ajutandu-i pe cei saraci. El este cunoscut ca protector al copiilor mici, al călătorilor, al comercianţilor, al celor acuzaţi pe nedrept, al fetelor nemăritate si mireselor. Legenda istoriei lui Mos Nicolae vorbeste despre un nobil sarac care avea 3 fete pe care nu le putea marita din cauza situatiei financiare precare. Se spune ca Nicolae de Mira, inainte de a deveni Sfant, a decis sa-l ajute pe acest nobil lasand cate un saculet cu aur la usa casei acestuia de fiecare data cand una dintre cele trei fete a ajuns la varsta maritisului. Vrand sa stie cine ii face aceste cadouri, nobilul a urmarit la cea de-a treia fata usa casei. Povestea spune ca Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei in niste sosete puse la uscat. Astfel s-a nascut ideea ciorapilor atarnati la gura sobelor si a semineelor in care se primeau cadourile.

Obiceiuri de Mos Nicolae

In noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Mos Nicolae. Toate ghetutele sunt lustruite si asezate la gura sobelor, la ferestre sau la usi. Mos Nicolae nu uita pe nimeni, toti membrii familiei sunt rasplatiti cu fructe, dulciuri sau jucarii in functie de varsta. Traditia vorbeste despre obiceiul Mosului Nicolae de a lasa copiilor care nu sunt cuminti, o nuielusa. In unele locuri, copiii lasa mosului un pic din mancarea lor preferata ca sa-i ierte ca nu au fost cuminti. Fetele profita de noaptea Sfantului Nicoale pentru a folosi ritualuri prin care sa-si afle viitorul. De asemenea, exista obiceiul sa se puna in apa crengute de pom fructiferi in casa, langa icoane care sa infloreasca de Anul Nou. In functie de ce crenguta a inflorit, se preconizeaza recolta de fructe in noul an.
Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta. De exemplu, in Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter. În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez. In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.




Legenda lui Mos Nicolae (poveste audio )





ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU DEZLEGARE LA PEȘTE 5 Decembrie

A.    GUSTĂRI
Crap prăjit
·       1,5 kg crap
·       125 g ulei
·       75 g făină
·       100 g lămâie
·       Piper
·       Sare
Peştele se curăţă, se taie bucăţi de mărime potrivită, se spală în mai multe ape, se scurge şi se şterge cu un ştergar de in.
          Se trece prin zeama de lămâie, se condimentează cu piper măcinat şi sare şi se dă prin făină, apoi se prăjeşte în ulei.
          Capul şi coada se păstrează pentru ciorbă.

B.    SALATE
Roşii umplute cu salată de macrouri
·       1,8 kg roşii
·       750 g macrouri
·       200 g margarină
·       500 g mere
·       200 g ceapă
·       Piper
·       2 foi de dafin
·       Sare
Se taie capacele roşiilor , se scobesc cu o linguriţă şi se aşază cu gura în jos ca să se scurgă.
          Macrourile se fierb în apă cu sare, foi de dafin şi piper, se scot din apă, se lasă să se răcească, se dezosează şi se dau prin maşina de tocat.
          Merele se curăţă de coajă şi de seminţe şi se taie în bucăţi mari, la fel ca şi ceapa curăţată. Se trec împreună prin maşina de tocat şi se lasă să se scurgă zeama.
          Se amestecă cu peştele tocat şi se mai dau încă o dată prin maşină.
          Se adaugă margarina şi se amestecă până ce devine o pastă spumoasă cu care se umplu roşiile.
          Se aşază pe platou.

C.     SOSURI
Sosul necesar este pregătit în reţeta pentru ghiveci de peşte.

D.    BORŞURI
Ciorbă de capete şi cozi de crap
·       capetele şi cozile peştilor pt reţetele de azi
·       150 g morcovi
·       50 g albitură
·       100 g ţelină
·       200 g ceapă
·       700 g roşii
·       150 g ulei
·       2 legături verdeaţă
·       1,5 l borş
·       Sare
Se taie zarzavatul în cuburi, ceapa se toacă mărunt, se călesc împreună în ulei, se sting cu apă şi se pun la fiert.
          Când zarzavatul este aproape fiert se adaugă roşiile, ce au fost curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cubuleţe, cât şi borşul ce a fost fiert separat şi strecurat.
          Se potriveşte gustul de sare.
          Capetele peştilor se curăţă de solzi, se scot branhiile şi osul amar, iar cozile se curăţă de solzi, se spală în mai multe ape, se adaugă la ciorbă şi se fierb circa 10 minute.
          La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată, preferabil o legătură pătrunjel şi una de leuştean.

E.     MÂNCĂRURI
Ghiveci de peşte
·       1,5 kg peşte
·       500 g cartofi
·       300 g morcovi
·       300 g albitură
·       300 g varză dulce
·       250 g fasole verde conservă
·       250 g mazăre conservă
·       300 g ulei
·       300 g ceapă
·       1 kg roşii în bulion
·       30 g usturoi
·       Cimbru
·       Piper
·       Sare
Cartofii, morcovii şi albitura se taie în felii şi se trag în ulei.
          Varza se taie fideluţă, iar ceapa se toacă mărunt şi se trag împreună în ulei.
          Se adaugă mazărea, fasolea verde, piperul şi sarea şi se amestecă.
          Într-o tavă unsă cu ulei se aşază jumătate din cantitatea de legume.
          Peste legume se aşază peştele curăţat şi spălat şi în interiorul lui s-a presărat cimbru.
          Peste peşte se aşază restul de legume.
          Din uleiul rămas, piper, sare, mujdei, bulion şi restul de cimbru se prepară un sos ce se toarnă peste ghiveci şi se dă tava la cuptor, la un foc potrivit, timp de 40-45 minute.
          Când ghiveciul este aproape gata se aşază pe deasupra roşiile ce au fost scoase din bulion şi se mai lasă ghiveciul la cuptor circa 10 minute.
          Se serveşte de preferinţă rece, dar este bun şi cald.

F.     DULCIURI
Macaroane cu dulceaţă şi nuci
·       500 g macaroane
·       75 g ulei
·       Sare
·       100 g nuci măcinate
·       150 g dulceaţă preferabil de vişine
Macaroanele se rup în două şi se fierb în apă cu sare timp de 30 minute.
          Când sunt gata se pun în strecurătoare şi se trec printr-un jet de apă rece.
          Într-o cratiţă se înfierbântă uleiul, se pun macaroanele şi se amestecă.
          După ce se iau de pe foc se amestecă separat nucile măcinate cu dulceaţa, apoi se toarnă peste macaroane şi se amestecă uşor.

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...