MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
MARȚI 31 DECEMBRIE 2019
PARTEA A DOUA
MARȚI 31 DECEMBRIE 2019
PARTEA A DOUA
Bună ziua, prieteni în această ultimă zi a acestui an! Sunteți pregătiți pentru trecerea în Anul Nou 2020?
Să-i mulțumim Domnului pentru tot ce ne-a dat în anul 2019 și să ne rugăm Lui pentru un an mai bun, cu pace, sănătate și bucurii! Doamne ajută! LA MULȚI ANI 2020!
RELIGIE ORTODOXĂ 31 Decembrie
Odovania praznicului Nașterii Domnului; Sf Cuv Melania Romana; Sf Mc Hermes; ( Slujba în noaptea trecerii dintre ani)
Sfânta Cuvioasă Melania Romana († 439)
Provenea dintr-o familie bogată, părinții ei fiind Publicola și Albina. Astfel, părinții Melaniei dorind nepoți care să le moștenească averea, au căsătorit-o pe Melania de la vârsta de 14 ani cu tânărul Apelian, fiul prefectului Romei, în vârstă de 17 ani. Deși, Apelian și Melania au fost binecuvântați cu doi copii nu s-au putut bucura de ei deoarece au murit rând pe rând. Melania credea că moartea copiilor este pedeapsă de la Dumnezeu pentru că nu a urmat pilda bunicii care îmbrățișase viața monahală. După moartea tatălui ei, Melania a renunțat la averile materiale împărțind săracilor și ajutând bisericile și mănăstirile din Cartagina. După o călătorie în Egipt, Melania, Apelian și Albina s-au oprit în Ierusalim unde s-au călugărit cu toții. Au mai zidit o biserică în care au adus moaștele Proorocului Zaharia și o mănăstire de maici în care Melania a fost stareță. Bătrâna Albina a zidit o casă lângă muntele Eleonului, care după moartea ei a fost transformată în mănăstire. La 14 ani după așezarea lor în Ierusalim, bătrâna Albina a murit, iar mai târziu și Apelian. Cât privește pe Melania, i-a fost rânduit să îl aducă la Hristos pe unchiul ei Volusian. Acesta era comandantul oștilor din Roma și pe când se afla la Constantinopol i-a trimis Melaniei o scrisoare la Ierusalim în care îi spunea că ar vrea să o vadă. În urma acestei întâlniri, Melania a reușit să îl convingă pe unchiul ei să se boteze și să accepte credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. La câteva zile Volusian a murit, Melania îngropându-l în Constantinopol. După ce s-a întors la mănăstirea ei, în Ierusalim, Melania a trecut și ea la Domnul.
Sfântul Mucenic Hermes
A slujit cu smerenie și adâncă evlavie lui Hristos în biserica din orașul Bononia. Aici exista un locaș sfânt și mulți închinători dintre băștinașii daco-romani, trăitori ca și acesta cu multă evlavie creștină și ascultând și urmând poruncilor adevăratului Dumnezeu. Neînfricoșându-se de asprele măsuri de prigonire a închinătorilor și slujitorilor lui Hristos, luate de împăratul Dioclețian și aduse la îndeplinire de către demnitarii săi, exorcistul Hermes primea în biserică pe cei stăpâniți de duhuri rele și prin harul și puterea rugăciunii sale le alunga și-i tămăduia pe aceștia. Totodată el pregătea pe cei care aveau să se boteze, citind rugăciunile de lepădare și de curățire de întinare a demonilor, după care se oficia taina Botezului de către episcop sau de către preot. Sfântul Mucenic Hermes a primit cununa muceniciei în timpul persecuțiilor asupra creștinilor neascunzând faptul că este creștin.
REȚETE PENTRU ANUL NOU 2019
Salată de Boeuf
· 1 kg cartofi
· 250 g carne de vită
· 300 g morcovi
· 300 g castraveţi muraţi
· 350 g mazăre verde – conservă
· 2 ouă
· 300 g gogoşari în oţet
· 300 g ulei
· 2 g sare de lămâie
· 2 g piper
· 40 g muştar
· Sare
Carnea se fierbe în apă cu sare.
Îndată ce carnea este fiartă se lasă să se răcească şi se taie în cuburi.
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie cubuleţe.
Morcovii se fierb separat şi se taie cubuleţe.
Castraveţii se curăţă de coajă, se taie ştraifuri, se scot seminţele şi apoi se taie feliuţe.
Mazărea se scurge de zeamă şi se trece printr-un jet de apă rece.
Gogoşarii se taie cubuleţe.
Se separă gălbenuşurile de albuşuri.
Se pun gălbenuşurile într-un castron, se adaugă puţină apă şi puţină sare, apoi se pune puţin ulei şi se amestecă cu o lingură de lemn.
Se pune castronul la frigider pentru 20-30 minute, apoi se reia amestecarea până ce se înglobează tot uleiul.
Se acreşte maioneza cu puţină sare de lămâie dizolvată în puţină apă şi se potriveşte gustul cu sare şi piper.
În cazul în care maioneza s-a tăiat, se pune în alt castron puţină maioneză tăiată, se adaugă puţină apă şi se amestecă din nou, adăugându-se câte puţin din maioneza tăiată până la epuizarea ei.
Dacă maioneza se taie din nou, atunci se pune într-un castron un gălbenuş cu puţină apă rece, se amestecă cu puţină maioneză tăiată, se lasă să stea la rece şi apoi se continuă amestecarea şi încorporarea maionezei tăiate până ce toată maioneza a fost refăcută.
Se amestecă carnea, legumele şi muştarul cu două treimi din cantitatea de maioneză, se anjează salata pe un platou şi se decorează cu restul de maioneză.
Peste maioneză se pot face ornamente florale din fâşii de gogoşari şi de albuşuri de ou.
Se mai poate orna şi cu măsline umplute şi frunze de pătrunjel verde.
Maioneza se poate pregăti şi cu ajutorul mixerului.
Muşchi de porc împănat cu cârnaţi şi costiţă
· 750 g muşchi de porc
· 175 g cârnaţi olteneşti
· 75 g costiţă afumată
· 25 g untură
· 200 ml supă de oase
· 1 g piper
· Sare
Muşchiul de porc se înţeapă cu un cuţit de tranşat cu lama îngustă şi se împănează cu cârnaţi olteneşti şi costiţă tăiată ştraifuri.
Se sărează muşchiul şi se prăjeşte pe toate părţile în untură fierbinte circa 20 minute.
Se adaugă supa de oase şi se fierbe înăbuşit o jumătate de oră, apoi se ridică capacul şi se mai fierbe câteva minute ca să scadă sosul.
Când este gata se taie felii şi se serveşte cu garnituri de legume şi salată.
Escalop de porc cu sos de vin
*750 g pulpă de porc
*50 g făină
*125 g ulei
* 400 g sos brun
*100 ml vin
*200 g smântână
*sare
Sos brun sau sos spaniol:
*600 g oase de vacă
*75 g morcovi
*50 g pătrunjel
*50 g ţelină
*50 g ceapă
*10 g usturoi
* 100 g ulei
* 75 g făină
* 50 g bulion de tomate
* 2-3 foi de dafin
* cimbru
* 5 g chimen
* 2 g piper
* sare
Făina se rumeneşte într-o tigaie cu ulei.
Se adaugă zarzavatul şi ceapa tăiate felii şi se călesc împreună.
Se pune usturoiul tocat şi se stinge cu bulion diluat cu apă.
Se adaugă oasele ce au fost rumenite la cuptor şi condimentele.
Se umple vasul cu apă şi se lasă să fiarbă 3-4 ore, apoi se pasează printr-o sită şi se potriveşte gustul de sare.
Pentru escalop reţinem 400 g din acest sos brun.
Carnea de porc se taie în felii subţiri de cca 75 g fiecare şi se socotesc câte 2 bucăţi la porţie, se bat bine ca pentru şniţel, se sărează, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.
În uleiul rămas se adaugă sosul brun, vinul şi făina rămasă, se amestecă bine, se fierbe 10 minute, se toarnă peste escalop şi se fierb împreună încă 30 minute.
La servit se adaugă smântână la fiecare porţie.
Se serveşte cu piure şi salată.
Friptură de porc la tavă
· 1 kg pulpă de porc
· 50 g ulei
· 50 g ceapă
· 100 g morcovi
· 10 g usturoi
· Sare
Pulpa de porc se sărează, se unge cu ulei şi se aşază într-o tavă cu restul de ulei şi se frige la cuptor.
Alături de carne se pune ceapa tocată, morcovii raşi şi usturoiul tăiat feliuţe.
În timpul frigerii carnea se stropeşte cu sosul format în tavă.
După ce carnea s-a fript se scoate pe un fund de lemn şi se taie felii.
Se pune carnea tăiată pe platou.
Legumele şi sosul rămas în tavă se pasează şi se toarnă peste carne.
Se cserveşte cu garnitură de cartofi natur şi cu salată.
Sarmale Revelion
· 400 g carne de vacă
· 350 g carne de porc
· 200 g ceapă
· 200 g ulei
· 175 g orez
· 400 g costiţă
· 100 g bulion
· 500 g roşii în bulion
· 50 g usturoi
· 4 kg varză murată
· 2 fire cimbru
· 200 ml vin alb
· 1 g piper
· Sare
Carnea se dă de două ori prin maşina de tocat.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se adaugă orezul ales şi spălat şi se călesc împreună încă circa 20 minute, adăugându-se din când în când câte puţină apă.
Se stinge cu bulion şi se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu carnera şi se condimentează cu sare şi cu piper.
Se aleg foile de varză, se lasă să stea câteva ore în apă, apoi se formează sarmalele.
Restul de varză se toacă mărunt.
Costiţa se taie în felii subţiri.
Se aşază într-o cratiţă un strat de felii de costiţă, peste costiţă se pune un strat de varză tocată, urmat de un rând de sarmale, pe care se pun câţiva căţei de usturoi întregi şi un fir de cimbru, se continuă apoi cu un nou strat de costiţă, peste care se pune al doilea strat de varză, apoi al doilea rând de sarmale, pe care se pun căţei de usturoi şi al doilea fir de cimbru şi se continuă aşa până ce se epuizează cantitatea de sarmale, având grijă ca ultimul strat să fie de varză tocată.
Se toarnă peste sarmale sucul de la roşii, amestecat cu apă, se pune cratiţa la foc şi imediat ce a început să fiarbă se dă vasul la cuptor timp de 3 ore.
Când sarmalele sunt aproape gata se ă vinul şi se mai dă cratiţa la cuptor pentru 20 minute.
Curcan fript
Se curăţă curcanul şi se spală în mai multe ape.
Se scurge bine şi se sărează, apoi se lasă să stea o oră.
De obicei se taie vârful aripilor şi picioarele, din care se pregătesc împreună cu celălalte măruntaie, piftii sau altă mâncare.
Se aşază într-o tavă potrivită ca mărime, cu 2-3 linguri de apă şi se dă la cuptor.
Se unge mereu cu sosul din tavă.
La început se lasă focul mai mic, ca să se frăgezească cu încetul, apoi se iuţeşte focul, iar curcanul se unge cu puţin ulei amestecat cu rom, sau numai cu untură, ca să se rumenească.
Cu jumătate de oră înainte de a fi gata nu se mai unge deloc.
Un curcan potrivit de mare se ţine cam 2 ore şi jumătate la cuptor.
Curcanul fript se scoate pe un fund de lemn şi se taie. Se desprinde piciorul şi aripa de la încheietură, iar pieptul se taie în felii subţiri şi anume, puţin oblice pe coşul pieptului.
Se aşază pe platou.
Se scurge grăsimea din tavă, se adaugă puţină apă, se dă un clocot, se strecoară şi se pune într-o sosieră.
Friptura poate fi servită caldă sau rece.
Plăcintă poale-n brâu cu brânză şi mărar
· 1 kg făină
· 50 g drojdie de bere
· 300 ml lapte
· 150 g ulei
· 3 ouă
· 50 g zahăr
· 200 g brănză Dorna (burduf)
· 800 g brânză de vaci
· 2 legături mărar
· Sare
Din făină, drojdie, lapte, ulei, un ou şi zahăr se prepară o cocă ce se lasă să dospească.
Se întinde o foaie ce se taie în pătrate cu latura de 14 – 15 cm.
Brânza de Dorna se dă prin maşina de tocat, se adaugă brânza de vaci, mărarul tocat şi un ou şi se amestecă bine.
Se aşază această compoziţie pe bucăţile de cocă, se unesc cele patru colţuri şi se lipesc la mijloc.
Se aşază plăcintele în tăvi şi se lasă o oră să crească.
Se ung apoi cu ou şi se coc la foc potrivit.
VA URMA
VA URMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu