luni, 2 decembrie 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
MARȚI 3 DECEMBRIE 2019
PARTEA A TREIA ȘI ULTIMA

Bună ziua, prieteni! Mă găsiți zilnic la adresa dicuoctavian.blogspot.com. Nu pierdeți materialele prezentate de mine! 


ARTE 3 Decembrie

INVITAȚIE LA OPERĂ 3 Decembrie

CORNELIU FANATEANU " E lucevan le stelle" Tosca: https://youtu.be/ge1tIfKfjQc.






Mozart, Don Giovanni, 2015 - Sonya Yoncheva











MUZICĂ 3 Decembrie

2 horas maior saxofone amor canções instrumental 🎷Música relaxante SAX romântica bonita


Classical Music For Winter



BEAUTIFUL 4K MUSIC - BEST ROMANTIC GUITAR MELODY - INSTRUMENTAL LOVE SONGS





POEZIE 3 Decembrie

Poeta Mara Nicoara
Biografie
Mara Nicoară este născută la 3 decembrie 1948 în comuna Cozma, (judeţul Mureş) în familia Eugeniei Nicoară (născută Rus), muncitoare, şi a lui Vasile Nicoară, ofiţer. Studii liceale la liceul „Al. Papiu-Ilarian" din Târgu Mureş (1964-1968), apoi absolventă în 1974 a Universităţii din Bucureşti, (Facultatea de Limba şi Literatura Română, secţia română-franceză). Primele versuri sînt publicate în revista Luceafărul, apoi debutează cu primul său volum "Cuvintele frumoase flori" în 1972. Urmează "Biciul albastru" (1974), "Inorogul alb" (1976), "Mai mult pasăre decît înger" (1978), "Boala crinilor" (1980), "Obiectele verii" (1980), "Existenţa poetului" (1982), "Vara pierdută" (1989) şi antologia personală "Mai mult pasăre decît înger" (2002). Colaborează pînă în 1990 cu reviste literare ca Luceafărul, Vatra, România literară, Contemporanul şi multe altele, publicînd poeme, dar şi articole de cronică literară, reportaje şi interviuri, avînd de asemenea apariţii la radio şi televiziune. Între 1980 şi 1989 este ziaristă la revista Contemporanul, de asemenea referent extern al Editurii Cartea Românească. Din anul 1990 conduce Editura Miron, editînd sute de titluri din literatura universală.

Ars poetica

Să nu aud secunde cum pindesc
Fosnind plaminii de lupi suri
Sa nu aud de vreme cum albesc
In garderoba hainele la cusaturi
Neauzit sa iti prelingi
Pisoi cuminti cu pasii in mers
De teama ca-nfiori peretii
Cuvintelor nu da un sens invers
Si aerul sa nu-ndraznesti sa-l superi
Cu gest altfel ca de statuie
Intoarce-ti pasarile-n gene
Ca singele-mi albit il suie
Si nici in vis sa nu deschizi
Spre-aiurea vreo bolnava usa
Caci pleoapa cerului intoarsa
Va cerne in oglinzi cenusa.
soseaua cu plopi
Inalti sint plopii acestia oprind zapezile
Cazind in valuri din cer, de pe cimp venind
Dar eu intru sub pleoape si trag bine zavorul 
Calatorim cu viteza prin lume
Si credem ca e bine si ne miram
Cind umbra dreapta a unei pasari
Ne leaga privirea de-o stea
Pe frunte
Lumina imbatrinita asaza miini vestede 
Inaintam, inaintam pe uda si cenusie
Frunza plopului care nu stim unde duce.
patrie
Tu esti in singele meu cum este timpul in pietre.
Desigur, primavara padurea isi desface aripile   si se ridica,
Desigur, intotdeauna zapada pe munti e albastra
de umbra stelelor,
Desigur, de atitea vise pornind in zbor orasele sint mai aproape de luna,
Desigur, parul fecioarei palide e mereu tinar in lanurile de porumb,
Dar, patria mea, pentru ca tu in singele meu esti, cum timpul este in pietre
Primeste in fata portilor tale cintecul meu Vesnic arzind cu flacara inalta.




TEATRU/FILM 3 Decembrie

Cu actorul Ion Haiduc

Biografie
Actorul Ion Haiduc (sau Ucu, așa cum îl numesc prietenii), s-a născut pe 3 decembrie 1947 la Oradea și este urmașul unui haiduc adevărat, Novac, pe linia descendentă a mamei. De la tatăl lui, mare iubitor de pictură, muzică și teatru, se pare că a moștenit talentul și înclinația pentru artă. Datorită meseriei părinților, în copilărie s-a mutat des și a călătorit mult. A locuit la Gheorgheni, la Sighetul Marmației, la Salonta și la Timișoara, unde a absolvit liceul pedagogic. A fost căsătorit cu Gina, timp de 21 de ani și au împreună o fiică, Bianca Ioana, de la care a primit două nepoțele superbe. Bianca a cochetat și ea cu actoria și a jucat alături de tatăl său în Richard al III-lea.
Este o fire curioasă, iar în adolescență a fost pasionat de științele naturii, yoga, de ezoteric și paranormal. Visa să devină medic, până într-o zi, când a descoperit Școala de Artă de la Timișoara și secția ei de Teatru. A dat examen la IATC și a intrat din prima încercare. Este credincios, iar Dumnezeu i-a dăruit talent, noroc și har. Realizările lui, deși par uneori inexplicabile, provin din credința sa din ajutorul unei puteri superioare, din capacitatea sa de automotivare, care-l inspiră și acționează asupra lui ca un ghid. Ion Haiduc își urmărește cu tenacitate viziunile, are un fel ingenios de a-și pune în aplicare planurile, inteligență creatoare și este total dedicat pasiunilor sale, familia și meseria. Dotat cu o putere de concentrare fantastică, Ion Haiduc trece cu ușurință de la rolurile clasice, de pe scena Teatrului Notarra, la rolurile de pe platoul de filmare, dinamice, moderne, complet diferite. În calitate de professor, a dăruit cu generozitate bucăți de suflet elevilor săi.
Înainte de 1989, Ion Haiduc a jucat teatru, a interpretat personaje din filme istorice și din scenarii bazate pe romane și nuvele clasice. După 1990, îl regăsim pe actorul Ion Haiduc în cele mai diverse ipostaze, care atestă alte valențe ale talentului său, un potențial și o energie uimitoare. În ultimii 20 de ani, a jucat în peste 30 de pelicule. Este un actor prolific, a turnat cel putin 2-3 filme pe an și a interpretat, în același timp și roluri pe scena teatrului Notarra.

Nu suntem popor sărac - cu Ion Haiduc și Mihai Teodor Olteanu (USH - Matei Georgescu): https://youtu.be/tnNPu5fZL-s;

Un ciob albastru și bice - cu Ion Haiduc (USH - Matei Georgescu): https://youtu.be/a4UoRyU_A_c.

Melania si ceilalti - Alex Stefanescu






SFATURI UTILE 3 Decembrie

EVITAȚI URMĂTOARELE VASE PENTRU GĂTIT

Oalele traditionale emailate. Au fost folosite de cand ne stim si niciodata nu ne-am gandit ca in procesul de smaltuire se adauga obligatoriu plumb. Daca vasele au mici fisuri sau ciobituri, plumbul se scurge in mancarea gatita. De aceea din batrani se stie ca daca o oala este ciobita, trebuie imediat aruncata.
Vasele din lut / ceramica traditionala. Smaltul lor nu se poate obtine fara adaugarea de plumb si cadmiu. La vasele traditionale ceramice,  culorile nu rezista si nu ies atat de intense fara adaugare de plumb in vopsele. Preferati vasele fara smalt, insa acelea sa stiti ca absorb apa si din ele se scurge lichidul foarte usor.
Vasele din sticla. De asemenea, in fabricarea sticlei se foloseste plumb. Pana anii trecuti am gatit la cuptor in sticla, insa am renuntat si la optiunea aceasta sau gatesc mai rar in sticla. Plumbul se varsa doar la temperatura foarte mare, atunci cand este vasul in cuptor. Daca nu contin plumb, acesta lucru este mentionat pe cutie. Vasele din ziua de azi de cele mai multe ori nu contin plumb daca sunt de calitate. Mare grija ca mancarea acida precum rosiile si sosul de rosii, otetul, portocalele vor cauza scurgerea unei cantitati mai mari de plumb in mancare, comparat cu mancarea mai putin acida.
Oalele din cupru. Arata minunat si le iubesc aspectul, dar in timp se corodeaza si devin toxice. Pe deasupra, prea mult cupru in mancare pot afecta nivelul de zinc din organism si implicit scaderea sistemului imunitar.
Oalele si tigaile de teflon. Teflonul s-a dovedit a fi un material convenabil dar care afecteaza in timp foarte serios sistemul hormonal si implicit tiroida. Invelisul de teflon este un invelis sintetic numit polytetrafluoroethylene (PTFE), care la temperaturi mari poate elibera gaze cancerigene. Acesta se mananca foarte repede si alte chimicale de sub stratul protector se elibereaza in mancare. De asemenea, mai contine un chimical numit C-8, despre care se stie ca poate cauza defecte la nastere si cancer la animalele din laborator. Aceste chimicale pot fi pastrate in corp si pana la 4 ani si se transmit prin laptele matern. Daca inca le folositi, la prima urma de zgarierere sau crapare a stratului de teflon, aruncati-le fara strangere de inima.
Tigaile si oalele cu invelis ceramic. Acestea au un invelis mai subtire decat metalul, dar care este un polimer sintetic. Acest invelis se poate foarte usor toci, chiar dupa cateva folosiri si se elibereaza alte metale toxice aflate sub stratul „ceramic” plus din materialul „ceramic”. De cele mai multe ori acest strat nu dureaza nici un an.
Oalele de aluminiu.  Acestea au un strat protectiv care previne potentiala intoxicare cu aluminiu, insa acest strat se uzeaza rapid. Aluminiul se poate acumula in creier, plamani, oase si in piele, cauzand disfunctii musculare si pierderi de memorie. Aici se include si folosirea foliei de aluminiu care are aceleasi efecte. Doar ca idee, vanzarea vaselor de aluminiu este interzisa in Germania, Franta, Belgia, UK, Elvetia, Ungaria si Brazilia.
„All Vegetables cooked in Aluminum produce hydroxide poison which neutralizes digestive juices, producing stomach and gastrointestinal trouble, such as stomach ulcers and colitis.” Dr. A. McGuigan’s Report on Findings for the Federal Trade Commission, In Docet Case No. 540 Washington, D.C.
Vasele de plastic pentru microunde si pentru pastrarea alimentelor in frigider, cat si folia alimentara din plastic. Cu totii stim ca plasticul este plin de toxine cum ar fi bisfenol-A sau BPA, care poate imita estrogenul si alti hormoni sexuali. Acestia nu fac decat sa dezechilibreze pe viata sistemul hormonal si tiroida. Nu spun sa optati neaparat pentru vasele fara BPA, fiindca nu se stie daca nivelul permis chiar este sigur pentru sanatate. Alegeti pentru pastrarea mancarii la frigider a vaselor de sticla fara plumb cu capac ceramic.
FILM DOCUMENTAR

DESCOPERIRI MISTERIOASE (Totul Despre Tot)




N. Grace: Parintii își programează copii la sărăcie! Acest lucru este afectat de 4 factori



Dr. Ruxandra Dobrescu - Afecțiunile tiroidiene iarna


POVEȘTI CU ANIMALE

Câinele s-a smuls din mâinile stăpânei şi s-a îndreptat către un necunoscut! Iată de ce!





GÂNDURI PESTE TIMP 3 Decembrie

Petre Țuțea - gânduri










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...