marți, 3 decembrie 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
MIERCURI 4 DECEMBRIE 2019
PARTEA ÎNTÂI

Bună ziua tuturor și mulțumesc pentru că vizitați zilnic adresa mea: dicuoctavian.blogspot.com și pentru că o faceți cunoscută prietenilor Dumneavoastră!
Să aveți o zi plină de realizări în toate planurile!


ISTORIE PE ZILE 4 Decembrie
Evenimente
·         1110:  Prima Cruciadă –  Cruciaţii  condusi de regele Baldwin al Ierusalimului şi Sigurd Regele Norvegiei, cuceresc cetatea  Sidon, care a  devenit centrul unei importante signorii in cadrul  Regatului Ierusalimului.


·         1563: Ia sfarsit  Conciliul  ecumenic din  Trent. Convocat de papa Paul al II-lea la 22 mai 1542 in urma cererilor formulate de reformatorul protestant Martin Luther avea scopul de a clarifica problemele ridicate de Reforma protestanta. Conciliul si-a inceput lucrarile la 13 decembrie 1545, iar lucrarile sale au durat 18 ani, in  timpul a cinci pontificate care s-au desfasurat in trei orase.
Decizii adoptate:
-      Înființarea seminariilor teologice, ca locuri pentru formarea viitorilor preoți;
-      Plasarea altarului la loc vizibil în biserici (în evul mediu spațiul clericilor era delimitat de cel al mirenilor printr-un perete sau grilaj despărțitor);
-      Păstrarea cuminecăturii în tabernacolul plasat pe masa altarului, spre deosebire de obiceiul medieval care prevedea ca ostiile consacrate să fie păstrate în nișe special construite în biserici;
-      Introducerea confesionalelor (acele “dulapuri” pentru spovadă, specifice Bisericii Catolice);
-      Introducerea scaunelor în biserici, sub formă de bănci;
-      Stabilirea canonului Bibliei pentru Biserica Catolica.
·         1639: Astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui VenusJeremiah Horrocks (n. 1618 – d. 3 ianuarie 1641), scris uneori Jeremiah Horrox (versiune latinizată utilizată de el în registrul Emmanuel College și în manuscrisele latinești), astronom englez, a prezis, observat și consemnat tranzitul lui Venus din 1639.
·         1676: O armată suedeză a respins o invazie norvegiano-daneză condusă de regele Christian al V-lea al Danemarcei înbătălia de la LundChristian al V-lea (15 aprilie 1646 – 25 august 1699), rege al Danemarcei și al Norvegiei din 1670 până în 1699.
·         1691: Prin Diploma Leopoldină din 1691 împăratul Leopold I recunoaște sistemul politic al Principatului Transilvaniei, iar el însuși devine mai întâi tutore al lui Mihai Apafi al II-lea, apoi, la majoratul acestuia și renunțarea la domnie în 1697, șef al statului, ca principe al TransilvanieiDiploma leopoldină din 1691, a fost actul prin care Principatul Transilvaniei  a fost subordonat direct Curtii de la Viena în urma succeselor militare și politice în contra Imperiului Otoman, care din 1529 și până la acea dată a deținut suzeranitatea politică asupra principatului. Prin Diploma Leopoldină din 1691 Transilvania a obținut un statut politic separat de cel al Regatului Ungariei, din care a făcut parte înainte de ocupația otomană. Legislația Regatului Ungariei  a rămas în vigoare, iar privilegiile nobilimii, sasilor si secuilor  au fost recunoscute de împărat. În materie religioasă au fost menținute prevederile Edictului de la Turda din 1568, care a proclamat libertatea conștiinței și toleranța religioasă, cu patru confesiuni recepte. Religiile ortodoxa si mozaica aveau statut de culte tolerate. Principatul Transilvaniei a fost o formațiune statală de sine stătătoare între 1541 și 1691. Teritoriul său a fost ceva mai mare decât cel al regiunii istorice Transilvania, cuprinzând în plus Crișana, Sătmarul și Maramureșul istoric. După 1691 Principatul Transilvaniei a continuat să existe ca entitate politică separată, însă fără armată și fără politică externă proprie (vezi Marele Principat al Transilvaniei). Titlul de principe al Transilvaniei a fost preluat de împărații din Casa de Habsburg. Leopold I (n. 9 iunie 1640, Viena – d. 5 mai 1705, Viena) din Casa de Habsburg a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman între 1658-1705. A fost de asemenea rege al Ungariei, Boemiei, Croației
·         1816James Monroe devine cel de-al cincilea președinte al SUA.
·         1855: A fost inaugurată "Școala de mică chirurgie" la Spitalul Mihai Vodă din București.
·         1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a promulgat Codul Penal, alcătuit după modelul Codului Penal francez și al Codului Penal prusac, având la bază și unele legi penale autohtone. Codul Civil al lui Cuza sau Codicele Civil din 1864,  a fost  în vigoare în Principatele Unite Române și ulterior România din anul  1865 si până în 1 octombrie 2011. Este singurul cod care a ramas aproape neschimbat în toată perioada comunistă. A fost elaborat de guvernul Kogalniceanu după modelul Codului Civil Napolenian din 1804, luându-se în considerare și modificările aduse între timp acestui cod, precum și proiectul de Cod Civil italian, legea franceză asupra transcripției din 23 martie 1853, legea ipotecară belgiană din 10 decembrie 1851, dispoziții din vechiul drept românesc și a intrat în vigoare la 1 decembrie 1865. De la acea dată, Codul Calimach  aplicat până atunci în Moldova  și Legiuirea Caradja din Muntenia , celelalte legi civile, ordonanțe domnești și instrucțiuni ministeriale fiind abrogate. Codul Civil cuprindea 1914 articole și era împărțit în trei cărți. De-a lungul timpului, numeroase acte normative au abrogat, modificat și completat articole din Codul Civil. În ciuda numeroaselor  eforturi de modificare, Codul Civil din vremea lui Alexandru Ioan Cuza a rămas în vigoare până la data de 1 octombrie 2011,  când a intrat în vigoare un nou Cod Civil inspirat după cel  din provincia canadiana Quebec, care este unul dintre cele mai moderne coduri civile din lume. Codul Civil cuprindea 1914 articole și era împărțit în trei cărți. De-a lungul timpului, numeroase acte normative au abrogat, modificat și completat articole din Codul Civil. În ciuda unor numeroase eforturi de modificare, care au fost culminate prin pregătirea și finalizarea unor noi proiecte de Cod Civil, care erau menite să îl înlocuiască, precum cele din anii 1940, 1971 și 2004, Codul Civil din vremea lui Alexandru Ioan Cuza a rămas în vigoare până la data de 1 octombrie 2011 când a intrat în vigoare un nou Cod Civil inspirat după Codul Civil din provincia Quebec, Canada.

·         1888: A apărut la București Fântâna Blanduziei, foaie literară, politică și săptămânală sub direcția lui Mihai Eminescu. Motto–ul revistei este versul eminescian "Unde vei găsi cuvântul ce exprimă adevărul".
·         1917: Are loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării, din fosta Basarabie ţaristă. La 4 decembrie 1917, stil nou (21 noiembrie 1917, stil vechi) a avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării – organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă. În cadrul acestei prime ședințe Ion Inculeț a fost ales preşedinte. În decursul existenţei sale, Sfatul Ţării s-a întrunit în două sesiuni (cu 83 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare). Prima sesiune a fost pregătită de Biroul de organizare al Sfatului Ţării şi s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie 1917 – 28 mai 1918, iar cea de-a doua sesiune, a fost convocată prin Înalt Decret Regal, ţinându-şi lucrările între 25-27 noiembrie 1918.
·         1918:  Presedintele american Woodrow Wilson a plecat intr-o vizita oficiala in Europa, fiind primul lider al SUA care a efectuat o calatorie pe “Batranul continent” in timpul mandatului.
·         1931: La Moscova, se desfăşoară lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist din România (3-4 decembrie). Alexandru Ştefanski (Gorn), membru al Partidului Comunist Polonez, este numit secretar general.
·         1940:  Este semnat, la Berlin, "Protocolul asupra colaborării româno–germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei românești", unul din principalele instrumente pentru pătrunderea capitalurilor germane în industria românească. România devenea un important furnizor de materii prime și cel mai mare furnizor de produse agricole al celui de–al treilea Reich.
·         1943: In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, liderii miscarii de rezistenta din Iugoslavia, in frunte cu generalul Tito, au format in exil un guvern democratic.
·         1945Senatul american și-a dat acordul asupra participării SUA la Consiliul Națiunilor Unite.
·         1948: Vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave.
·         1959: Ca parte a programului MercuryNASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde.
·         1977: Republica Centraficana a fost declarata regat dupa ce presedintele statului, Jean-Bedel Bokassa, s-a incoronat rege sub numele de Bokassa I.
·         1990: Mihai Gheorghiu, vicepresedintele Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti si Gheorghe Roncea, student, au declarat greva foamei in semn de protest fata de faptul ca, la un an de la Revolutia din decembrie 1989, nu s-a aflat adevarul despre aceste evenimente. In urma acestui gest de protest, studentii au declarat greva generala. 
·         1991: Corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani.
·         1992: Sub egida ONU, președintele SUA George Bush a ordonat înființarea Unified Task Force cu scopul de a acorda ajutor umanitar și de a restaura ordinea în Somalia.
·         1995: De la tribuna Senatului, liderul PRM, CV Tudor a cerut demisia ministrului Justitiei, Gavril Iosif Chiuzbaian, deoarece acesta nu putea detine o functie in guvern atata timp cat avea o functie politica in PUNR. 
·         1996: A fost inaugurată filiala din România a companiei Microsoft.
·         1996: A avut loc summit-ul OSCE de la Lisabona, la care au fost prezenti 54 de sefi de stat si de guvern, prima reuniune internationala la care Emil Constantinescu a participat in calitate de presedinte al tarii. 
·         1998: Sefii Serviciilor de informatii din Romania, Republica Moldova si Ucraina au incheiat, la Cernauti, un Acord de colaborare care prevedea coordonarea eforturilor institutiilor respective in vederea combaterii traficului de droguri, de arme, de persoane, precum si a operatiunilor ilegale din domeniul financiar-valutar. 
·         2000: Fostul presedinte al Credit Bank, Marcel Ivan, a fost condamnat, printr-o sentinta definitiva a Curtii Supreme de Justitie, la un an de inchisoare pentru primire de foloase necuvenite, pedeapsa gratiata prin lege. 

Nașteri
·         1595: S-a nascut Jean Chapelain, scriitor francez, unul dintre fondatorii şi primii membri ai Academiei Franceze; (d.22.02.1674). Jean Chapelain (n. 4 decembrie 1595 – d. 22 februarie 1674), poet și critic literar francez, unul dintre principalii teoreticieni ai clasicismului. A fost unul dintre fondatorii Academiei Franceze.
·         1660: S-a nascut Andre Campra, compozitor francez. 
·         1711Barbara a Portugaliei, regină consort a Spaniei (d. 1758)
·         1777: S-a nascut Madame Recamier, scriitoare franceza. 
·         1795: S-a născut Thomas Carlyle, eseist şi istoric scotian (“Eroii, cultul eroilor şi eroicul în istorie”) ; (m. 5 februarie 1881).
·         1798Jules Armand Dufaure, politician francez, al 33-lea prim-ministru al Franței (d. 1881)
·         1866: S-a născut pictorul Vassili Kandinsky (16 decembrie s.n), unul dintre promotorii picturii abstracte nonfigurative, fondator, împreună cu Franz Marc, al grupării “Der Blaue Reiter” – “Călăreţul albastru”; studiul său “Despre spiritual în artă” (1911). A adus o contribuţie teoretică fundamentală în dezvoltarea artei abstracte; (m. 13 decembrie 1944).
·         1875: S-a născut Rainer Maria Rilke, important poet al liricii moderne, prozator, traducător. Rainer Maria Rilke (n. 4 decembrie 1875, Praga, Imperiul Austro-Ungar – d. 29 decembrie 1926 în sanatoriul Valmont de la Montreux, Elveția), autor austriac și unul din cei mai semnificativi poeți de limbă germană. Pe lângă poezii, a scris povestiri, un roman și studii privitoare la artă și cultură. A făcut numeroase traduceri în germană din literatura și lirica altor națiuni, în special din limba franceză. Bogata sa corespondență reprezintă o componentă majoră a creației sale literare. Sase volume de corespondenţă cu personalităţile culturale ale vremii aduc mărturii importante asupra vieţii literare contemporane lui (“Cartea orelor”, “Sonete către Orfeu”); (m. 29 decembrie 1926).
·         1883: S-a născut Nicolae Cartojan, profesor, istoric al literaturii române vechi, membru al Academiei Române. A editat 29 de scriitori români în colecţia “Clasicii români comentaţi” şi a publicat lucrări fundamentale asupra literaturii române vechi: “Cărţile populare în literatura românească” (m. 20 decembrie 1944).

·         1883 - S-a născut Tompa Laszlo, poet de naţionalitate maghiară (m. 13 mai 1964)
·         1892: S-a născut Francisco Franco Bahamonde, general şi om politic; a pus capăt războiului civil spaniol (1936-1939), iar ca şef al statului, din 1 aprilie 1939, a instaurat în Spania un regim autoritar, fiind numit “ultimul dictator fascist supravieţuitor”. Prin legea de succesiune propusă de Generalul Franco, Spania a revenit la sistemul monarhiei constituţionale, în 1969, când prinţul Juan Carlos de Bourbon a fost desemnat de către general ca viitor monarh; (m. 20 noiembrie 1975).
·         1908: S-a născut microbiologul si geneticianul american Alfred Day Hershey, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1969; (m. 22 mai 1997).
·         1913 - S–a născut Vlaicu Bârna, poet (m.1999).
·         1914: S-a nascut Rudolf Hausner, artist austriac. 
·         1918 - S–a născut pictoriţa Viorica Bălan.
·         1921 - S–a născut Al.I.Amzulescu, folclorist.
·         1922: S-a nascut Gérard Philipe, actor francez; a excelat în interpretarea unor personaje romantice (din filmografie: “Manastirea din Parma”, “Fanfan la Tulipe”, “Rosu si negru”); (d. 25.11.1959). Gérard Philipe (n. 4 decembrie 1922 – d. 25 noiembrie 1959), foarte popular actor francez de teatru și film.
·         1929 - S–a născut Wilhem Georg Berger, compozitor, muzicolog, dirijor; a compus muzică vocal simfonică, muzică de cameră, muzică pentru pian, fiind distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru activitatea sa componistică.
·         1933Eugeniu Ivanov, academician român
·         1933: S-a nascut Horst Bucholz, actor german, supranumit „James Dean al Germaniei” ( „Cei şapte magnifici”) ; (d.4 martie 2003).
·         1934 - S–a născut Virgil Moise, pictor, membru al UAP.
·         1938: S-a nascut Yvonne Minton, soprana de origine australiana. 
·         1940 - S-a născut Freddy Cannon (Frederick Anthony Picariello), cântăreţ, chiatrist şi compozitor american.
·         1941Giovanni Tonucci, arhiepiscop titular de Torcello și nunțiu apostolic
·         1942: S-a nascut Gemma Jones, actrita britanica. 
·         1942 - S-a născut Chris Hillman, chitarist, basist, vocalist şi compozitor american (The Byrds, Flying Buritto Brothers, Manassas).
·         1942 - S-a născut Bob Mosley, basist american (Moby Grape).
·         1944: S-a nascut Dennis Wilson, muzician, membru in formatia Beach Boys. 
·         1948 - S-a născut Johnny Southside (Johnny Lyon), vocalist şi compozitor american.
·         1949: S-a nascut Jeff Bridges, actor american. 
·         1951: S-a nascut Gary Rossington, muzician american, membru al trupelor Lynyrd Skynyrd si Rossington-Collins Band. 
·         1953Jean-Marie Pfaff, fotbalist belgian
·         1954Pál Ács (cel tânăr), scriitor și istoric literar maghiar
·         1959Teodor Nițulescu, politician român
·         1959: S-a nascut interpretul roman de  muzică uşoară Marcel Pavel.

·         1960: S-a nascut Glynis Nunn, atlet australian. 
·         1963: S-a nascut Serghei Bubka, atlet rus, campion la saritura cu prajina.
·         1964: S-a nascut Marisa Tomei, actrita americana. 
·         1966: S-a nascut Fred Armisen, actor si muzician american.
·         1967Dănuț Liga, politician român
·         1969Jay-Z, rapper, producător de discuri, antreprenor și ocazional actor american
·         1972: S-a nascut Nikki Tyler, actrita americanca. 
·         1973: S-a nascut Tyra Banks, model american.
·         1976 - S–a născut Bobby Stoica, membru, din 1999, al formaţiei de muzică rock „Voltaj”.

Decese
·         305: Martiriul  Sfintei Barbara. Sfânta Barbara (arhaic Sf. Varvara), a fost  o fecioară martiră creștină  din Nicomedia (azi Izmit, Turcia). Ea se numără printre așa-numiții “Patrusprezece ajutători”,  invocați cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Barbara este considerată drept patroana minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor, muribunzilor ș.a. Sfânta este sărbătorită de Bisericile Ortodoxe și de Biserica Catolică la data de 4 decembrie.
·         749: A murit  Sfantul Ioan Damaschin (n.cca. 675), numit şi Ioan Damaschinul, unul din Sfinţii Părinţi sirieni ai Bisericii. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face la 4 decembrie.
·         1131: A încetat din viaţă poetul persan Omar Khayyam, cunoscut mai ales pentru catrenele sale: “Rubayyatele lui Omar Khayyam”. A fost şi un matematician şi astronom celebru, care a contribuit la reforma calendarului musulman ; (n. 18 mai 1048).
·         1214: A decedat William I , cunoscut sub numele de William Leul ( n. 1143),rege al Scoției din 1165 până în 1214. Domnia sa a fost a doua din cea mai lungă domnie din istoria Scoției, înainte de Actul de Unire cu Anglia din 1707.
·         1334Papa Ioan al XXII-lea (n. 1249). La 72 de ani a inaugurat seria papilor de la Avignon, pontificatul sau durand pana la varsta de 90 de ani.
·         1609: A murit  poetul scotian Alexander Hume; (n.cca.1560)
·         1642: A încetat din viaţă cardinalul Armand-Jean du Plessis de Richelieu, omul politic francez care a consolidat poziţia statului francez în Europa şi a sprijinit întemeierea Academiei Franceze (1635); (n. 9 septembrie 1585). Armand-Jean I. du Plessis de Richelieu, intrat în istorie cu numele de Cardinalul Richelieu, (n. 9 septembrie 1585 în palatul Richelieu, departamentul Indre-et-Loire; d. 4 decembrie 1642 în Paris), cleric, nobil și om politic francez. A avut titlurile de Marquis du Chillou, episcop de Luçon (1608), cardinal (1622), prim duce de Richelieu (1631) și prim duce de Fronsac (1634), abate de Cluny, Cîteaux și Prémontré. De asemenea numit „Eminența roșie„, a fost cel mai apropiat consilier al lui Ludovic al XIII-lea, țelul său fiind schimbarea structurii statului francez într-o monarhie absolută și slăbirea hegemoniei Habsburgice în Europa.

·         1679:  Thomas Hobbes, filosof și matematicianul englez (n. 1588)
·         1732John Gay, poet și dramaturgul englez (n. 1685)
·         1769Constantin Mavrocordat, domn al Țării Românești și al Moldovei (n. 1769). S-a nascut la 27 februarie 1711 la Constantinopol  În Țara Românească a domnit de șase ori: septembrie 1730 – octombrie 1730; 24 octombrie 1731 – 16 aprilie 1733; 27 noiembrie 1735 – septembrie 1741; iulie 1744 – aprilie 1748; c. 20 februarie 1756 – 7 septembrie 1758 și 11 iunie 1761 – martie 1763 și în Moldova de patru ori: 16 aprilie 1733 – 26 noiembrie 1735; septembrie 1741 – 29 iunie 1743; aprilie 1748 – 31 august 1749 și 29 iunie 1769 – 23 noiembrie 1769. 1735, la un an de la fondarea  primei loji masonice autohtone de către secretarul său, Anton Maria del Chiaro,  fondează la Iași, Loja Moldova. În urma războiului ruso – turco – austriac ( 1736 – 1739), obține reunirea Olteniei la Țara Românească, prin Tratatul de la Belgrad  din 1739. S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească. A pus să se tipărească și cărți bisericești în românește. În 1769, în timpul ultimei domnii (în Moldova), pe când Rusia se afla în război cu Imperiul Otoman, Constantin Mavrocordat este ranit in timpul bataliei de la Galati, la data de 5 noiembrie, cade prizonier și este detinut de  rusi la Iasi, unde moare fiind lipsit de ingrijire, de septicemie.

·         1798Luigi Galvani, medic și fizician, unul dintre întemeietorii electricității ca știință (n. 1737)
·         1847 - A murit Felix Mendelssohn Bartholdy, compozitor, dirijor şi pianist german (n.03.02.1809).
·         1893John Tyndall, fizician englez (n. 1820)
·         1902: A încetat din viaţă patriotul român Ion Raţiu (n.19 august 1828), om politic transilvănean, avocat, preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania (1892-1902). Dr. Ioan Rațiu (n. 19 august 1828, Turda – d. 4 decembrie 1902, Sibiu), nepot de frate al lui Vasile Rațiu, a fost un om politic român transilvănean, avocat, unul din întemeietorii Partidului Național Român din Transilvania, al cărui președinte a fost între 1892-1902. În anul 1848, Ioan Rațiu a organizat o legiune romaneasca împreună cu fratele său Partenie, verii săi primari Ioan Rațiu (Tribunul) și Nicolae Mureșan (martir pașoptist) și Alexandru Arpadi (martir pașoptist), al cărei comandant a fost căpitanul cezaro-crăiesc Gratze. Această legiune a fost implicată în mai multe lupte contra armatelor revoluționare maghiare, mai ales în iulie 1848, în lupta împotriva baronului Farkas Kemeny , colonel, militar de carieră, care a fost înfrânt și alungat din Muntii Apuseni. Ion Raţiu a fost unul dintre iniţiatorii Pronunciamentului de la Blaj (3 mai 1868) şi al Memorandului din 28 mai 1892, adresat imparatului Francisc Iosif I, în numele națiunii române din Transilvania.
·         1932Gustav Meyrink, scriitor austriac (n. 1868)
·         1933Stefan George, poet german (n. 1868)
·         1942 - A murit poetul Artur Enăşescu, numit de criticul Perpessicius "parnasian al boemei" (n.19.01.1889).
·         1945Thomas Hunt Morgan, biolog american, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină 1933 (n. 1866)
·         1952: A murit Karen Horney, psihanalist american de origine germană; în lucrările sale a evidenţiat rolul pe care îl au factorii culturali şi de ambianţă în geneza bolilor nervoase. Este considerată unul dintre principalii adepţi ai culturalismului în psihanaliză; (n.16.09.1885).
·         1967 - A murit Ştefan Szönyi, pictor.
·         1970 - A murit Grete Csaki-Copony, pictor. După 1962, s-a stabilit la Berlin (n.28.02.1907).
·         1975Hannah Arendt, teoretician politic german (n. 1906)
·         1976: A murit compozitorul si pianistul britanic Benjamin Britten. Britten s-a bucurat de o larga recunoastere internationala fiind considerat unul dintre marii compozitori pe care i-a dat Marea Britanie. A murit la vârsta de 63 de ani in urma unor complicatii cardiace.
·         1987: A încetat din viaţă filosoful şi eseistul Constantin Noica, mentor spiritual al unei pleiade de intelectuali români: Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru; membru titular post-mortem al Academiei Române (“Sentimentul românesc al fiinţei”, “Eminescu sau gânduri despre omul deplin în cultura română”); (n. 12/25 iulie 1909). Constantin Noica (n. 12 iulie 1909, Vitănești, județul Teleorman – d. 4 decembrie 1987, Păltiniș, județul Sibiu), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român.

·         1987Rouben Mamoulian, regizor american de origine armeană (n. 1897)
·         1993: A murit Frank Zappa, instrumentist şi compozitor rock american , unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai ultimelor decenii; (n. 21.12.1940).
·         2000: A încetat din viaţă, la Paris, pictorul Horia Bernea, fostul director (1990-2000) şi întemeietorul Muzeului Ţăranului Român, care a primit, în anul 1996, premiul pentru “Muzeul european al anului”; (n. 14 septembrie 1938).
·         2004: S-a stins din viata, la 50 de ani, muzicianul roman Teo Peter, fondator al trupei Compact. Basistul din Compact si-a pierdut viata in urma unui accident de circulatie provocat de un militar american. Teo (in actele de identitate Teofil) Peter se afla intr-un taxi in momentul tragicului incident care s-a petrecut in Bucuresti. Autorul accidentului, sergentul Christopher Van Goethem - angajat al Ambasadei SUA la Bucuresti, a fost trimis in judecata la mai bine de o jumatate de an de la eveniment, fiind adus in fata Curtii Martiale americane. In memoria basistului roman, Ambasada SUA a creat o bursa pentru tinerii artisti. Teo Peter s-a nascut in 11 aprilie 1954, la Cluj, iar in 1977 a pus bazele trupei Compact. Aceasta se numara printre cele mai longevive, dar si apreciate formatii rock din Romania, debutul ei discografic avand loc in 1985. 
·         2008Forrest J. Ackerman, editor american (n. 1916)
·         2009Eddie Fatu, wrestler american (n. 1972)
·         2011Sócrates, fotbalist brazilian (n. 1954)

Sărbători
·         +) Sfânta Mare Muceniță Varvara; Sf Cuv. Ioan Damaschin (calendar creștin-ortodox)
·         Sfânta Barbara (calendar greco-catolic)
·         Sf. Ioan Damaschin, preot, învățător al Bisericii; Sf. Varvara, fecioară, martiră (calendar romano catholic)


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...