MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
VINERI 13 MARTIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
VINERI 13 MARTIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
Bună dimineața!
RELIGIE ORTODOXĂ 13 Martie
Aducerea moaștelor Sf Ier Nichifor, patriarhul Constantinopolului
Împăratul Leon Armeanul, (813 – 820) nu a respectat hotărârile Sinodului VII ecumenic de la Niceea, ci a pornit din nou lupta împotriva icoanelor. În această perioadă, ierarhii care au luptat împotriva iconoclasmului au fost trimişi în exil. Printre aceştia s-a numărat şi Patriarhul Nichifor care a fost exilat în insula Proconis, şi care a trecut la cele veşnice la 2 iunie 828, după 13 ani de exil. În secolul al IX-lea, binecredincioşii împăraţi Teodora şi Mihail, împreună cu cei mai de seamă monahi ai timpului au hotărât restabilirea cultului icoanelor, l-au alungat pe patriarhul Ioan şi l-au ales şi rânduit ca patriarh pe Metodie. După patru ani, patriarhul Metodie a cerut împăraţilor să aducă la Constantinopol moaştele Sfântului Nichifor, care fusese îngropat în Biserica „Sfântul Teodor“ de pe acea insulă. Moaştele au fost întâmpinate de împărat, senatori şi mulţi credincioşi cu lumânări aprinse, iar apoi au fost aşezate în Biserica Sfinţilor Apostoli, la data de 13 martie.
Acest mare arhiereu, Sfântul Nichifor, Patriarhul Constantinopolului, a fost izgonit din scaunul său pentru cinstirea sfintelor icoane, în insula Proconez, de către împăratul Leon Armeanul (814-820). Şi vieţuind el în surghiun vreme de 13 ani, a răposat în pace în anul 828 şi a fost îngropat în biserica Sfântului Teodor, din acea insulă, biserică zidită de el. În anul 842, după ce a sărbătorit cu multă strălucire biruinţa dreptei credinţe în Duminica Ortodoxiei, Sfânta Teodora împărăteasa şi fiul ei Mihail, primind sfatul Sfântului Metodie, Patriarhul Constantinopolului, au hotărât să aducă în cetatea de scaun moaştele Sfântului Patriarh Nichifor. Drept aceea, fericitul Metodie a luat cu sine mare sobor de arhierei şi mergând în insula Proconez a ridicat moaştele Sfântului Nichifor, pe care le-a aşezat cu cinste într-o raclă nouă de mare preţ. Astfel le-a adus la Constantinopol, unde au fost întâmpinate de împărat şi maica sa, precum şi de mulţime multă de popor. Cinstitele odoare au fost aşezate spre cinstire în Biserica Sfinţilor Apostoli.
După ce urâtorul de Dumnezeu împărat Teofil a încetat din viaţă, iar sceptrul împărăţiei a fost luat de binecredincioşii împăraţi Teodora şi Mihail, pe lângă toate celelalte fapte bune pe care le-au făcut, ei s-au arătat, deopotrivă, plini de evlavie faţă de toate cele sfinte. Mânaţi fiind de astfel de gânduri, ei au trimis de au chemat pe cei mai de seamă dintre monahii timpului, cercetând împreună cu ei cele ce trebuiau săvârşite pentru punerea din nou în cinste a sfintelor icoane. Toţi căzând la înţelegere cu ei, au alungat de pe scaunul patriarhal pe nelegiuitul Ioan şi în bună înţelegere şi cu voia lui Dumnezeu au aşezat ca patriarh pe marele Metodie. Şi îndată Biserica lui Dumnezeu şi-a recăpătat vechea strălucire, împodobindu-se cu sfintele şi cinstitele icoane. Cei ce o conduseseră până atunci cu nevrednicie au fost înlocuiţi cu cei ce se străduiau cu păzirea învăţăturilor celor drepte.
După trecere de patru ani de la aceasta, preasfinţitul Metodie, mânat fiind de râvnă dumnezeiască, a grăit către cinstita împărăteasă şi către Mihail: „Nu este drept ca cinstitele şi sfintele moaşte ale cucernicului şi preacuviosului între patriarhi Nichifor, care a fost surghiunit pentru credinţa cea nepătată a Bisericii şi a scaunului patriarhal şi care şi-a săvârşit viaţa în surghiun, să nu fie aduse în Constantinopol”. Deci, şi împărăteasa şi Mihail gândind la fel cu el, au trimis de îndată ca să fie aduse în cetate moaştele sfântului Nichifor. Împreună cu preoţii şi călugării şi mulţimea de popor, care au pornit către biserica sfântului Teodor, în care se găseau aşezate moaştele sfântului mărturisitor Nichifor, a pornit însuşi marele Metodie.
Şi ajungând acolo şi sărutând cu toţii sfintele moaşte şi făcând litanie cu priveghere de toată noaptea şi cu cântări, au desfăcut mormântul în care se găsea trupul acela preacinstit şi mult pătimitor şi l-au găsit cu totul întreg şi nestricat, cu toate că de la aşezarea lui acolo trecuseră nouăsprezece ani. Deci, luându-l şi aşezându-l într-o raclă, l-au dus pe mâinile preoţilor şi ale monahilor, cu lumânări aprinse şi cu cântări până la corabia împărătească şi au pornit spre Constantinopol. Iar de îndată ce au trecut de strâmtoarea cetăţii, însuşi împăratul şi tot senatul cu lumânări aprinse în mâini le-au ieşit întru întâmpinare, iar după oprirea corabiei, sărutând racla sfântului şi luând-o pe umeri au depus-o în biserica cea mare. Şi făcând acolo priveghere, toată noaptea, a doua zi de dimineaţă luându-l de acolo, în acelaşi chip l-au dus şi l-au aşezat în biserica sfinţilor apostoli, în ziua a treisprezecea a lunii martie, în aceeaşi zi, adică, în care fusese trimis în surghiun.
PSALMII
Psalmii 11 – 15
Psalmul 11
ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU POSTUL SFINTELOR PAȘTI – ZIUA 12 - 13 Martie
A. GUSTĂRI
Baba Ganoush (vinete libaneze)
* 1 pătlăgea vânătă
* ¼ ceaşcă de suc de lămâie
* ¼ ceaşcă pastă de susan (tahini)
* 2 linguri de seminţe de susan
* 2 căţei de usturoi, pisaţi
* sare şi piper după gust
* 1 ½ linguri de ulei de măsline
Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade C. Daţi cu puţin ulei o foaie de copt şi puneţi peste ea o vânătă, în care faceîi găuri cu furculiţa. Coaceţi-o pentru 30-40 de minute, între timp o mai întoarceţi pe celelalte părţi, până ce se înmoaie. Scoateţi-o din cuptor şi puneţi-o într-un bol cu apă rece. După ce o scoateţi din apă, decojiţi-o.
Puneţi într-un blender vânăta copată, sucul de lămâie, pasta de susan, seminţele de susan şi usturoiul şi pasaţi-le (le puteţi pasa şi manual). Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Puneţi amestecul de vinete într-un bol mediu şi încorporaţi uleiul de măsline. Ţineţi la frigider pentru 3 ore înainte de servire.
* 1 pătlăgea vânătă
* ¼ ceaşcă de suc de lămâie
* ¼ ceaşcă pastă de susan (tahini)
* 2 linguri de seminţe de susan
* 2 căţei de usturoi, pisaţi
* sare şi piper după gust
* 1 ½ linguri de ulei de măsline
Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade C. Daţi cu puţin ulei o foaie de copt şi puneţi peste ea o vânătă, în care faceîi găuri cu furculiţa. Coaceţi-o pentru 30-40 de minute, între timp o mai întoarceţi pe celelalte părţi, până ce se înmoaie. Scoateţi-o din cuptor şi puneţi-o într-un bol cu apă rece. După ce o scoateţi din apă, decojiţi-o.
Puneţi într-un blender vânăta copată, sucul de lămâie, pasta de susan, seminţele de susan şi usturoiul şi pasaţi-le (le puteţi pasa şi manual). Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Puneţi amestecul de vinete într-un bol mediu şi încorporaţi uleiul de măsline. Ţineţi la frigider pentru 3 ore înainte de servire.
B. SALATE
Salată de morcovi
· 400 g morcovi;
· 1 măr;
· Zeama de la o lămâie;
· 2 – 3 linguri suc de portocale;
· Coajă de lămâie şi portocală
Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se ţine la frigider înainte de a fi consumată.
C. SOSURI
Sos cu muştar
Într-o ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.
Se încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.
D. BORŞURI, SUPE, CRÈME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3 morcovi;
· 3 rădăcini pătrunjel;
· 3 ţeline mici;
· 3 fire praz (partea albă);
· 6 cartofi;
· 6 bucheţele conopidă;
· 3 linguri margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa, sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Tocană de legume Marakesh
* 1 cartof (curăţat şi tăiat cubuleţe),
* 1 vânătă medie (tăiată cubuleţe),
* 1 ardei verde (tăiat cubuleţe),
* 1 ardei roşu (tăiat cubuleţe),
* 2 morcovi tăiaţi,
* 1 cartof (curăţat şi tăiat cubuleţe),
* 1 vânătă medie (tăiată cubuleţe),
* 1 ardei verde (tăiat cubuleţe),
* 1 ardei roşu (tăiat cubuleţe),
* 2 morcovi tăiaţi,
* 1 ceapă (tăiată mărunt),
* 6 linguri de ulei de măsline,
* 3 căţei de usturoi (pisaţi),
* 1 lingură de curry - pudră,
* 1 linguriţă de scorţişoară,
* ¾ linguriţă de sare,
* ¾ linguriţă de boia,
* 400 de grame de năut (uscat sau din conservă),
* ¼ ceaşcă de migdale decojite,
* 1 dovlecel tăiat felii,
* 2 linguri de stafide,
* 1 ceaşcă de suc de portocale,
* 250 de grame de spanac.
Într-o oală mare, cu capac, se pun cartoful, vânăta, ardeii, morcovii, ceapa şi trei linguri de ulei. Sotaţi amestecul la foc mediu pentru 5 minute. Într-o cratiţă medie puneţi 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul, pudra curry, scorţişoara, sarea şi piperul şi sotaţi la foc mediu pentru 3 minute. Apoi puneţi amestecul acesta în oala cu legume. Adăugaţi năutul, migdalele, dovlecelul, stafidele şi sucul de portocale, acoperiţi cu capacul şi fierbeţi la foc mic pentru 20 de minute. Apoi adaugaţi spanac şi lăsaţi să mai fiarbă încă 5 minute şi este gata de servire. Pofta buna!
* 6 linguri de ulei de măsline,
* 3 căţei de usturoi (pisaţi),
* 1 lingură de curry - pudră,
* 1 linguriţă de scorţişoară,
* ¾ linguriţă de sare,
* ¾ linguriţă de boia,
* 400 de grame de năut (uscat sau din conservă),
* ¼ ceaşcă de migdale decojite,
* 1 dovlecel tăiat felii,
* 2 linguri de stafide,
* 1 ceaşcă de suc de portocale,
* 250 de grame de spanac.
Într-o oală mare, cu capac, se pun cartoful, vânăta, ardeii, morcovii, ceapa şi trei linguri de ulei. Sotaţi amestecul la foc mediu pentru 5 minute. Într-o cratiţă medie puneţi 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul, pudra curry, scorţişoara, sarea şi piperul şi sotaţi la foc mediu pentru 3 minute. Apoi puneţi amestecul acesta în oala cu legume. Adăugaţi năutul, migdalele, dovlecelul, stafidele şi sucul de portocale, acoperiţi cu capacul şi fierbeţi la foc mic pentru 20 de minute. Apoi adaugaţi spanac şi lăsaţi să mai fiarbă încă 5 minute şi este gata de servire. Pofta buna!
F. DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾ ceaşcă ulei;
· 2 ceşti zahăr;
· 2 ceşti apă rece;
· 3 linguri oţet;
· 6 linguri cacao;
· 1 linguriţă sare;
· 2 plicuri vanilie;
· 3 ceşti făină;
· 2 linguriţe bicarbonat;
· 1 linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa, vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 45 minute.
Când este copt se pudrează cu zahăr.
VA URMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu