miercuri, 27 mai 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU JOI 28 MAI 2020




Dedic aceste materiale fiicei mele ALINA MIHAELA DICU la împlinirea  unei frumoase vârste şi 17 ani de când este plecată din ţară, cu cele mai calde urări de sănătate, fericire şi realizări importante în viaţă! Domnul să o ocrotească de cel rău! Doamne ajută!
 LA MULŢI ANI CU SĂNĂTATE ȘI BUCURII!



Din partea noastră, a părinților tăi, cu mult drag:


PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (A. Evenimente, Nașteri); PERSPNALITĂȚI ROMÂNEȘTI
Evenimente

·         586 i.e.n.: În timp ce Aliattes al II-lea se luptă cu Cyaxares în Bătălia de la Halys, are loc o eclipsă solară, prezisă cu precizie de filosoful grec Thales din Milet. Potrivit lui Herodot, apariția eclipsei a fost interpretată ca un semn, lupta s-a oprit imediat și a fost încheiat un armistițiu.
·         1358: Începe insurecția antifeudală a țărănimii franceze – „Jacqueria” – condusă de Guillaume CaleJacqueria (1358), este mișcare socială de la numele pe care nobilii îl dădeau în batjocură țăranilor, Jacques cel Simplu, a izbucnit în Franța în condițiilor de muncă și de viață, datorate creșterii impozitelor, a sporirii obligațiilor de muncă, a jafurilor pe care le dedau soldații englezi. Din acest motiv, țăranii s-au răsculat și au construit o tabără întărită, având în frunte pe Guillaume Cale. Ei nu au izbutit însă să se alieze cu mișcările orășenești care izbucniseră în același timp (cea mai importantă fiind revolta locuitorilor Parisului, condusă de Étienne Marcel). În cele din urmă, nobilii l-au prins prin vicleșug pe Guillaume Cale și l-au ucis. Lipsiți de conducător, țăranii au fost înfrânți, circa 20.000 dintre ei fiind omorâți cu sălbăticie.
·         1503Iacob al IV-lea al Scoției și Margareta Tudor s-au căsătorit în conformitate cu o bulă papală emisă de către Papa Alexandru al VI-lea. A fost semnat un tratat de pace veșnică între Scoția și Anglia; pacea a durat cel puțin zece ani. Margareta Tudor (28 noiembrie 1489 – 18 octombrie 1541) a fost prima fiică a regelui Henric al VII-lea al Angliei şi a Elisabetei de York şi sora mai mare a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. În 1503 s-a căsătorit cu Iacob al IV-lea al Scoţiei. Fiul ei cu regele Scoţiei a devenit regele Iacob al V-lea iar fiica lui a devenit Maria, regină a Scoţiei. În plus, Margareta prin cea de-a doua sa căsătorie, a fost bunica soţului Mariei Stuart, Lordul Darnley. Prin căsătoria sa cu Iacob se prefigura unirea coroanelor; strănepotul ei va deveni rege al Angliei şi al Scoţiei. Născută la 28 noiembrie 1489, a fost botezată două zile mai târziu de ziua Sfântului Andrei.
·         1588: Flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare pe Insula Marea Britanie. Flota spaniola  era compusa din 130 de nave care transportau o armata de 30.000 soldati si  2500 tunuri. Invincibila Armada (în spaniolă Armada Invencible) este numele flotei care, în anul 1588, a fost trimisă de Filip al II-lea, regele Spaniei, pentru a transporta și sprijini acțiunea de debarcare a armatei spaniole în Anglia. Bătălia navală care a urmat s-a înscris în contextul mai larg al conflictului dintre Spania și Anglia, determinat de lupta pentru exploatarea bogățiilor Lumii Noi.
1812Tratatul de la București încheie Războiul Ruso-Turc (1806–1812) cu o creștere teritorială a Rusiei. Principatul Moldovei pierde Basarabia.
1871: Căderea Comunei din Paris.
·         1892: Memorandumul Transilvaniei a fost o petiție prezentată în 28 mai 1892 de liderii românilor din Transilvania împăratului Austro-Ungariei Franz Josef prin care erau solicitate pentru populația română drepturi etnice egale cu ale populației maghiare, precum și încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare.

·         1898: Este adoptată legea pentru organizarea Marinei Militare din România, care se compunea din două divizii: Divizia de Dunăre cu sediul la Galaţi şi Divizia de Mare cu sediul la Constanţa.
·         1917: Au luat sfarsit la Chișinău, gubernia Basarabia, lucrările Congresului invățătorilor moldoveni din Basarabia, incepute pe 25 data de mai. Au fost luate hotarari importante privitoare la dezvoltarea invatamantului national in limba nationala si raspandirea culturii in randurile poporului.
·         1918: Republica Democrata Armeana își declară independența. A fost primul stat modern armean, constituit la 28 Mai 1918. Republica a fost înființată pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars), din cadrul Imperiului Rus în urma Revoluției din 1917 și a dezmembrării Republicii Federative Caucaziene. În primele luni ale existenței sale, din iunie 1918 până în noiembrie 1918, majoritatea teritoriilor armene erau sub controlul armatei otomane, doar 12,000 km2 din jurul capitalei fiind în perioada respectivă sub controlul guvernului de la Erevan. În urma tratatului de pace dintre turci si Imperiul Britanic din noiembrie 1918, armata otomană s-a retras din majoritatea teritoriilor ocupate. Republica Armeană a avut multe probleme în scurta perioadă a independenței sale, având de înfruntat o avalanșă de refugiați armeni din calea genocidului comis de autoritățile otomane, precum și războaie de amploare redusă cu vecinii săi, Georgia și Azerbaijan, din cauze teritoriale. La 10 august 1920, în cadrul tratatului de la Sevres era inclusă o clauză, prin care Armenia urma să fie recunoscută drept stat independent și să primească teritorii extinse din estul și nord-estul Turciei de astăzi, până la orașul-port Trabzon. Acest tratat nu a intrat însă în vigoare, datorită contraofensivei Junilor Turci si a lui Mustafa Kemal Attaturk . În septembrie 1920 începe războiul turco-armean, pe care Armenia avea să-l piardă. Porțiunea vestică a Armeniei a intrat în componența Turciei, iar restul teritoriului a fost ocupat de către Armata Roșie, intrând în componența Republicii Sovietice Transcaucaziene (și mai târziu ca RSS Armeana in URSS.
·         1918: Azerbaidjanul si-a proclamat independenta.
·         1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul "Despre numerele calculabile cu aplicații în Entscheidungsproblem", articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.
·         1937: Neville Chamberlain a devenit premier al Marii Britanii. Guvernarea sa a ramas in istorie prin numeroasele  cedari in fata pretentiilor agresive ale lui Hitler. A demisionat in mai 1940, invocand probleme de sanatate, in locul sau venind Winston Churchill. A murit putin timp dupa aceea.
·         1937 - În această zi a fost înfiinţată marca Volkswagen, sau ca să respectăm adevărul istoric şi denumirea originală, Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH. La un an distanţă însă marca a fost redenumită Volkswagen GmbH pentru a simplifica lucrurile. Povestea VW se leagă însă de începutul anilor '30 atunci când s-au înregistrat schimbări mari în societatea germană. În acea perioadă industria automobilistică germană excela în automobile de lux, la care însă germanii din clasa muncitoare nu prea puteau spera, motocicletele fiind modul de transport tradiţional. Influenţat de realitatea socială, în 1933 Adolf Hitler proclamă nevoia unui automobil pentru popor, cu funcţionalitatea unui vehicul pe patru roţi, dar preţul unuia pe două. În ciuda intervenţiilor pentru a finanţa un proiect al unui constructor existent pe piaţă, Hitler s-a pronunţat pentru dezvoltarea de la zero a unei fabrici deţinute de stat. În 1934 ca şi creator al primului automobil pentru popor a fost ales cunoscutul inginer la acea vreme Dr. Ferdinand Porsche, dezvoltând precursorul legendarului VW Beetle. Prototipurile finale ale maşinii pentru mase au început să prindă formă în 1936, fiind produse la acea vreme în Stuttgart, iar în 1937 Deutsche Arbeitsfront ( Frontul German al Muncii) a anunţat înfiinţarea Volkswagen. Pe data 26 Mai 1938 în oraşul KdF-Stadt, Wolfsburg-ul de astăzi, a început construcţia primei uzine Volkswagen. Producţia nu a apucat să înflorească la adevărata capacitate, pentru că Al Doilea Război Mondial a izbucnit şi la comanda lui Hitler toate uzinele trebuiau să producă vehicule pentru front. Uzina a fost însă capturată de americani în 1945 şi a fost predată apoi britanicilor, ulterior fiind contactaţi mai mulţi industriaşi britanici, americani şi francezi pentru a o prelua, dar toţi au refuzat-o. Ba chiar Henry Ford II, nepotul fondatorului Ford, declara la acea vreme că în acea uzină se produc maşini prea zgomotoase şi prea urâte pentru a fi interesat. Asta a fost şi salvarea Volkswagen, nefiind doritori pentru această fabrică, facilităţile au rămase neatinse, spre deosebire de alte uzine care au fost dezmembrate şi trimise peste hotare. Istoria a demonstrat însă că se poate întoarce şi, începând cu 1948, sub comanda lui Heinrich Nordhoff, un fost manager al Opel, Volkswagen s-a extins fulminant de la an la an. Astăzi este una dintre cele mai influente şi recunoscute mărci de automobile din lume.
·         1937: Podul Golden Gate din San Francisco, o uimitoare realizare tehnologica si artistica, se deschide pentru traficul de vehicule, la cinci ani de la terminarea constructiei, dupa ce cu o zi inainte pe 27 mai, fusese deschis pentru public in ”Ziua pietonilor”. 200.000 de persoane au admirat atunci noul pod suspendat lung de 1500 de metri, care se intinde de-a lungul stramtorii Golden Gate, la intrarea in golful San Francisco, unind San Francisco cu Marin County.
·         1940Al Doilea Război Mondial Regele  Léopold III, al Belgiei, comandantul suprem al armatei belgiene accepta capitularea in fata armatei naziste invadatoare. Va ramane prizonier pe toata durata razboiului.
·         1940Al Doilea Război Mondial: Forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.
·         1948: Prin decretul guvernului comunist român Petru Groza, Regele Mihai al României şi membrii familiei regale sunt lipsiţi de cetăţenia română. Hotararea a fost luata pe baza Legii privind dobandirea si pierderea cetateniei romane, care a fost promulgata la 19 ianuarie 1939 precum si a decretului-lege din 9 decembrie 1940 privind retragerea nationalitatii romane acelora care in strainatate au purtari potrivnice indatoririi de fidelitate fata de tara. Ambele acte normative emise de autoritati erau insa neconstitutionale, dupa ce la 31 august 1944 a reintrat in vigoare Constitutia din 1923. La 30 decembrie 1947 Palatul Regal a fost înconjurat de trupe sovietice şi unităţi române fidele comuniştilor. Sub şantaj şi ameninţarea cu pistolul din partea lui Petru Groza, Regele este nevoit să abdice. Comuniştii proclamă Republica Populară.În ianuarie 1948 Regele părăseşte România cu trenul, alături de mama sa şi de cîţiva apropiaţi. Regele Mihai a declarat la Londra că abdicarea sa a fost obţinută prin forţă şi în consecinţă este nulă. In toate cele cinci decenii de exil, regele Mihai I nu a cerut vreunei alte tari sau for oficial o alta cetatenie, pastrandu-si calitatea de cetatean roman. Decizia Consiliului de Ministri din mai 1948 a fost revocata prin Hotararea guvernului din 21 februarie 1997, regele Mihai redevenind, “de jure”, cetatean roman.



·         1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat "Prizonierii uitați", declanșând o campanie de scrisori ce a stat la baza înființării organizației pentru apărareadrepturilor omului Amnesty International.
·         1964: A fost creată Organizația pentru Eliberarea Palestinei (Ierusalim, 28 mai – 2 iunie 1964).
·         1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou national. Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.

·         1971: A fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte-3"; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian.
·         1975: Cincisprezece țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, crearea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest.
·         1976: A fost semnat Tratatul dintre S.U.A si URSS, privind exploziile nucleare subterane in scopuri pasnice.
·         1977: A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani și replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialiști români. Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,481,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular. Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102. La 2 km vest de monumentul triumfal a fost întemeiată de Traian cetatea romană Tropaeum Traiani, care este menționată în inscripții pentru prima dată ca municipiu în anul 170. În Complexul muzeal Tropaeum Traiani pe lângă “Monumentul triumfal Tropaeum Traiani” și “cetatea Tropaeum Traiani” (care datează din secolul al II-lea) se află și muzeul de sit. Clădirea muzeului, inaugurată în 1977, este concepută ca un lapidarium și cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate și împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, crenelurile și blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripția și friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colecțiile ceramice (vase aparținând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore grecești, romane și bizantine), opaițe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură, documente epigrafice.

·         1982Războiul din Insulele Falkland: forțele britanice înving pe cele argentiniene în Bătălia de la Goose Green. Războiul Malvinelor este un conflict militar și diplomatic care a avut loc în anul 1982 între Argentina și Marea Britanie și s-a desfășurat în 3 arhipelaguri din sudul Oceanului Atlantic și anume: insulele Malvine (sau Falkland), Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud. Războiul a durat de pe 2 aprilie până pe 14 iunie 1982 și a pornit de la debarcarea argentinienilor pe insulele Malvine. Cauza luptei a fost suveranitatea insulelor care de-a lungul istoriei au fost ocupate de către Spania, Franța, Argentina și ocupate de Anglia în 1833. Argentina consideră o parte a teritoriului său ocupată de o forță invazoare și în documentele interne aceste insule fac parte din Provincia Țării de Foc, Antarcticii și Insulelor Atlanticului de Sud (Provincia de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur).  În urma acestui conflict militar s-au înregistrat peste 900 de morți (649 argentinieni, 255 englezi, 3 locuitori ai insulelor) și peste 1900 răniți (1188 argentinieni și 777 englezi).  Războiul Malvinelor a avut urmări clare și în viața politică a celor două state. Astfel, în Argentina, a condus la destrămarea dictaturii El Proceso care conducea țara din 1976. Această juntă militară fusese, după unii observatori politici, cea mai semnificativă dictatură argentiniană. În Marea Britanie izbânda militară a dat puteri și mai mari guvernului condus de Margaret Thatcher și a condus la consolidarea renumelui lui Thatcher ca Doamna de Fier, respectiv la realegerea sa în anul 1983, pentu a doua oară, ca prim ministru a Regatului Unit.
·         1987: Celebrul zbor al unui avion pilotat de tanarul vest-german Mathias Rust de numai 19 ani, aviator-amator din Hamburg, care a ridiculizat tot sistemul militar de aparare al Uniunii Sovietice. A decolat de pe un aeroport din Finlanda la bordul unui mic Cessna si s-a indreptat spre Moscova, fara nici o aprobare.  Dupa ce a parcurs mii de km de teritoriu sovietic, fara a fi detectat de radare, a aterizat in Piata Rosie din Moscova, lasandu-i cu gurile cascate pe militieni, kaghebisti in civil ori uniforma, moscoviti, precum si pe numerosii turisti prezenti .
·         1992: A fost semnat, la București, Tratatul româno–american pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor.
·         1993Eritrea și Monaco se alătură Națiunilor Unite.
·         1995: Orașul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populației.
·         1997: Romania si Bulgaria au semnat Acordul privind notificarea reciproca a accidentelor nucleare.
·         1998: Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.
·         1999: Scandalul dioxinei: descoperirea unor animale contaminate cu dioxină și vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.
·         1999: La MilanoItalia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da VinciCina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute. Cina cea de taină (în italiană Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. Opera măsoară 460 x 880 cm și a fost executată în tempera și ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, în perioada cuprinsă între 1494 și 1497. Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan (13:21), redând reacțiile diferite ale Apostolilor săi, după ce Isus anunțase că unul dintre discipolii săi îl va trăda. Forma definitivă a fost precedată de studii amănunțite, schițele corespunzătoare s-au păstrat și se găsesc în biblioteca “Albertina” din Viena, la “Accademia” din Veneția și în “Royal Library” din castelul Windsor. Tehnica folosită de Leonardo, lucrând pe tencuială uscată cu materiale asemănătoare picturilor pe lemn, s-a dovedit neadecvată, rezultatul fiind că, după puțin timp, vopseaua a început să se desprindă, fapt atestat într-o scrisoare a lui De Beatis din 1517, adresată cardinalului din Aragona. În cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurată, rezultatele fiind mai degrabă negative, întunecându-se suprafața pictată. Călugării dominicani au distrus peretele inferior, deschizând o ușă chiar la mijloc, eliminând astfel picioarele lui Iisus. Ultima restaurare, începută în 1948 și terminată la 28 mai 1999, a reînoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind și consolidând astfel ceea ce mai rămăsese din pictură și readucând la vedere aspecte dotate de o luminozitate și prospețime neașteptate. În august 1943, în urma unui bombardament aerian, tavanul încăperii se prăbușește dar pictura rămâne ca prin minune intactă, protejată doar de câțiva saci cu nisip. În 1980, împreună cu biserica și cu mănăstirea dominicană, opera lui Leonardo a fost declarată de către UNESCO patrimoniu al umanității. Redând furtuna născută în sufletul discipolilor la auzul cuvintelor “Unul dintre voi mă va trăda!”, artistul a redat felul divers în care, potrivit vârstei și temperamentului, apostolii au reacționat la aceste cuvinte fatidice. Cea mai mare parte dintre personajele picturii sunt atât de precis și complet construite, încât ar putea fi desprinse pentru a figura ca niște portrete independente, deși integrarea lor în ansamblu este perfecta. Compozițional, Cina cea de Taină a fost construită după raționamente aproape matematice. Apostolii au fost împărțiți în patru grupuri de câte trei, dispuse două la dreapta și două la stânga lui Isus, care se află în centru. Spre a fi mai proeminent, Isus a fost situat în dreptul unei ferestre prin care se vede un peisaj cu orizontul foarte coborât, având deci ca fundal cerul. Părerea care dăinuise multă vreme privitoare la rolul secundar al culorii la Leonardo, explicându-se aceasta prin formația sa toscană în care avea întâietate realizarea reliefului – “il rilievo” – ca obiectiv pictural, a fost infirmată prin lucrările moderne de restaurare. Există două copii în mărime naturală a Cinei lui Leonardo: una se găsește la Biserica Minorită din Viena, alta în muzeul mănăstirii din Tongerlo (Belgia).
·         2008: Prima reuniune a Adunării Constituante din Nepal declară oficial Nepalul republică, punand capat domniei de 240 de ani a dinastiei Shah.


Nașteri

·         1371Ioan al II-lea de Burgundia (d. 1419)
·         1524: S-a nascut sultanul otoman Selim al II-lea (d.12 decembrie 1574). A condus Imperiul Otoman din 1566 pana in anul 1574 si a fost cel de-al unsprezecelea sultan al Turciei, fiul lui Suleyman I si al Sultanei Hürrem (care nu era de origine turcă ci provenea din sudul Ucrainei).
1604Ecaterina de Brandenburg, principesă a Transilvaniei (d. 1649)
·         1660George I al Marii Britanii, din 1714 primul rege al Marii Britanii din Casa de Hanovra (d.1727). A fost prinț elector al Sfantului Imperiu Romano-German si primul rege al Marii Britanii și al Irlandei din Casa de Hanovra, din data de 1 august 1714, până la moartea sa. Nu cunoștea limba engleza, fiind vorbitor de franceza si germana,și nici legile Angliei si din această cauză se naște o nouă institutie de guvernământ: Consiliul de cabinet, alcătuit dintr-un grup de consilieri particulari și miniștri, un cabinet răspunzător în fața Camerei Comunelor. Sir Robert Walpole a prezidat acest Consiliu timp de douăzeci de ani.
·         1731Johann August Ephraim Goeze, zoolog german (d. 1793)
·         1738: S-a nascut Joseph Ignace Guillotin, medic si revolutionar francez, caruia i  s-a atribuit inventarea  dispozitivului pentru decapitarea condamnatilor numit dupa numele sau- ghilotina. De fapt masina fusese  inventata de Dr. Antoine Loius, secretarul Academiei chirugicale din Surgeans si de un mecanic numit Schmidt si fusese deja folosita in Scotia, Anglia si alte tari europene. J. I. Guillotin a obtinut, ca deputat, in sedinta Adunarii Nationale din 1 decembrie 1789 introducerea pedepsei prin decapitare, pentru a scurta chinurile condamnatilor la moarte, iar masina a fost numita “guillotine= ghilotina”.  Ca membru al Adunării Guillotin si-a  îndreptat în principal  atenţia  faţă de reforma medicală, şi a fost la 10 octombrie 1789, în timpul unei dezbateri privind  pedeapsa cu moartea si a propus  decapitarea condamnatilor la moarte, numai prin intermediul unei mecanism simplu.“mecanism”,  definit ca “o maşină care decapitează fara durere” . La acel moment, decapitarea în Franţa se facea  de obicei cu  toporul  sau sabia, iar moartea nu era intotdeauna  imediată. În plus, tăierea capului era rezervata pentru nobilime, în timp ce condamnatii  de rand erau de obicei spânzuraţi sau li se aplicau pedepse mult mai sinistre, cum ar fi ruperea pe roata. În ciuda acestei propuneri, Guillotin s-a opus pedepsei cu moartea şi a sperat că o metodă mult mai umană şi mai puţin dureroasa de executie ar fi primul pas spre o abolirea totală a pedepsei cu moartea. El  dorea  de asemenea,  executiile sa se faca fara public numeros si nu in prezenta copiilor. Spre sfârşitul domniei terorii, Guillotin a fost arestat şi închis, dar a fost eliberat din închisoare în 1794, dupa ce Robespierre   a cazut de la putere. Dupa iesirea din inchisoare  a abandonat cariera politică pentru a  se dedica  profesiei de medic. Asocierea numelui sau  cu ghilotina a facut  ca  familia Guillotin sa inainteze  guvernului francez  o petitie  pentru a da un alt nume acestui mecanism sinistru, iar atunci când guvernul a refuzat, aceasta  şi schimbat numele . Printr-o coincidenta, un medic din Lyon pe nume Guillotin , a fost executata pe  ghilotină, iar aceasta intamplare  pare sa  fi contribuit la  raspandirea zvonului ca  Guillotin ar fi fost el insusi  omorat de  masina care poartă numele. In realitate, Guillotin a murit  pe  28 martie 1814 din cauze naturale  şi acum este înmormântat în  cimitirul Pere- Lachaise din Paris.
·         1759William Pitt cel Tânăr, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (d. 1806)
·         1779: S-a nascut poetul irlandez Thomas Moore; (d. 1852).
·         1830Carl Filtsch, pianist și compozitor sas (d. 1845). Carl Filtsch (* 28 mai 1830, Sebeșul Săsesc, Transilvania – † 11 mai 1845, Veneția) a fost una din cele mai importante personalități muzicale ale secolului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor (preot) evanghelic în Sebeșul Săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în public în februarie 1841 la „Wiener Musikverein”. Succesul său răsunător a fost continuat într-un turneu din Budapesta până la Sibiu. În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris. Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Karl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”. Chiar și Chopin a făcut o remarcă după ce Carl Filtsch a interpretat unul din concertele pentru pian compuse de el: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el…” Dar, din păcate, în scurt timp a fost obligat să anuleze turneele planificate în toată Europa. Filtsch s-a îmbolnăvit de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, și o ultimă ședere pe timpul verii în Transilvania și la Viena, el s-a întors la Veneția. Acolo a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția. Filtsch, care a început să improvizeze la pian încă de tânăr, a lăsat în urma sa opt compoziții proprii, din care unele care au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. În ciuda influențelor ușor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie și un talent remarcabil.
·         1853Carl Larsson, pictor suedez (d. 1919)
1874Ernst Cassirer, filosof german (d. 1945)
·         1884Edvard Beneš, politician ceh (d. 1948)
1884Marie Antoinette de Mecklenburg, membră a Casei de Mecklenburg-Schwerin (d. 1944)
·         1889 - S-a născut G.F.Ciauşu, folclorist, cunoscut îndeosebi prin studiul etnografic comparatist "Superstiţiile poporului român în asemănare cu ale altor popoare vechi şi nouă" (1914), distins de Academia Româna cu premiul "Adamachi" (m.14.01.1963).
* 1897: Nicu Enea (Nicolae Enea; n. ,[1] Valea ArinilorMăgireștiBacăuRomânia – d. ,[2] BacăuRomânia) a fost un pictor român.
S-a înscris inițial la Școala de arte frumoase din București (1921), pe care a frecventat-o cu intermitențe, audiind cursurile ținute de George Demetrescu Mirea. Nicu Enea a preferat apoi să studieze la Academia liberă de Pictură, unde țineau cursuri Jean Alexandru SteriadiGheorghe Petrașcu și Arthur Verona.
În 1934 a reprezentat România la Expoziția Internațională de Pictură de la Paris, unde a primit un premiu meritoriu: medalia de argint pentru lucrarea „Elvira”- un portret al soției sale.
În 1937, pictorii Nicu Enea și Ion Diaconescu au pus bazele Pinacotecii Municipale din Bacău.[3]
În anii ’40 a primit comanda de a picta palatele regale.
În 1942 a fost desemnat să renoveze catedrala ortodoxă din Chișinău.
După 1945, comuniștii l-au acuzat că fost prea apropiat de Casa Regală și l-au îndepărtat din viața artistică.
A trăit mulți ani în Bacău unde a realizat pictura bisericii sfinții Voievozi din cartierul CFR și pictura cupolei Teatrului Bacovia.
A fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Bacău.
Nicu Enea
Nicu Enea-autoportret.jpg
·         1908 - S-a născut scriitorul englez Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond (d. 1964). Ian Lancaster Fleming (n. 28 mai 1908 – d. 28 august 1964) a fost un scriitor și jurnalist britanic, cunoscut pentru crearea lui James Bond și ilucidarea aventurilor acestuia in 12 romane și 9 nuvele. Cu circa 100 milioane exemplare vândute în toata lumea, lucrările despre James Bond sunt incluse în lista celor mai vîndute serii de cărți. Fleming a mai scris două cărți și povestea pentru copii “Chitty Chitty Bang Bang”.
* 1912: Anișoara Odeanu (n. Doina Stella Grațiana Peteanu28 mai 1912Pădurenijudețul Timiș – d. 1 septembrie 1972Lugoj, județul Timiș) a fost o poetăprozatoare și jurnalistă română.
S-a născut în familia profesorului Aurel Peteanu, profesor de română și latină, publicist, animator cultural în perioada interbelică, al Lugojului și a Vioricăi (născută Bujigan). Urmează școala elementară la Lugoj și studiile liceale, între anii 1922 și 1929, la Liceul de fete din Timișoara. Urmează cursuri la facultatea de Litere din București între 1929 și 1933. În 1930 și 1931 urmează cursuri de limbă franceză la Dijon și Grenoble. Studiază dreptul la Universitatea din București începând în 1933 și își ia licența în anul 1936.[1]
La vârsta de 9 ani, în 1922, îi apare poezia După mure în revista Lumea copiilor.[1]
Debutează literar în anul 1934 cu romanul Într-un cămin de domnișoare, care este primit favorabil de critică.[2][3] George Călinescu numind-o „întâia ingenuă a literaturii române feminine”[4]
A făcut parte din redacțiile Adevărul literar și artistic (1929 - 1934), Universul literar (1937 - 1940), Viața (1940 - 1943). A colaborat și la Revista Fundațiilor RegaleRomânia literarăViața românească și pentru câteva publicații bănățene, SemeniculBanatul,[1] semnând recenzii, reportaje, interviuri, articole de opinie.
Deoarece în timpul războiului a scris articole antisovietice și chiar o broșură pro-legionară comandată de Ministerul Propagandei, după război este nevoită să se retragă din activitatea literară și se refugiază împreună cu soțul său, doctorul Dan Crivetz, la Vărădia, apoi la Anina, iar, în final, la Lugoj.[4]
Este reabilitată de autoritățile comuniste după anul 1965 și începe să publice, din nou.[4]
Se sinucide în anul 1972. După decesul soțului, scriitoarea s-a îngrijit de toate formalitățile necesare înmormântării, după care s-a închis în propriul dormitor, iar a doua zi, trupul i-a fost găsit fără suflare.
Opera:
  • Într-un cămin de domnișoare, București, 1934 -roman;
  • Călător din noaptea de Ajun, București, 1936; ediția (Anotimpul pierdut), București, 1971 - roman;
  • Fata lui Codru-împărat, București, 1939 - poezie;
  • Ciudata viață a poetului, București, 1942;
  • Moartea în cetate, București, 1943 - poezie;
  • Noaptea creației, București, 1943 - poezie;
  • Sub lumina verii, București, 1967 - nuvele;
  • Nedumeririle lui Duduță, București, 1969 - nuvele;
  • Legile jocului, București, 1972 - roman;
  • Acele lucruri mari, București, 1973 - roman;
  • Domnișoara Lou și trandafirul galben, ediție îngrijită și prefață de Cornel Ungureanu, Timișoara, 1985 - nuvele;
  • Katinka sau fantomele de la Valea Lungă, Timișoara, 2010 - roman.
Anișoara Odeanu
Anisoara-odeanu-2.jpg
·         1912Patrick White, scriitor australian, laureat al Premiului Nobel (d.1990)
·         1913George Macovescu, publicist, prozator, diplomat și politician comunist român (d. 2002)
·         1917 - S-a născut Papa John Creach, violonist american (Jefferson Airplane, Hot Tuna).
·         1922 - S-a născut scriitorul Zamfir Vasiliu.
* 1922: Suzana Bantaș (n. FocșaniRomânia[1]) este o eseistăpictorițăjuristtraducător și medic român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Suzana Bantaș s-a născut în ziua de 28 mai 1922 în orașul Focșani în familia profesorului de filozofie și de limba franceză Mihail Bantaș, un cunoscut poet, și a Angelicăi, licențiată în litere.[2] Din propriile sale declarații rezultă că pe linie paternă, Suzana Bantaș a avut ca strămoș pe Ana Bantăș, mama lui Dimitrie Cantemir.[2] Familia Bantaș a avut trei copii, pe Suzana, pe Mihai Bantaș care a fost jurist și mai apoi medic pediatru și pe Andrei Bantaș, un eminent traducător de limba engleză, autor de dicționare și manuale și profesor universitar. Suzana avut un singur copil, băiat, care a devenit arhitect, restaurator de monumente istorice
În anul 1947 a participat la Salonul Oficial cu lucrarea Sfârșit de iarnă.[2] În 1971 a fost primită ca membru fondator în Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu” și din 1994 a colaborat cu Asociația Artiștilor Plastici din București.[2]
Suzana Bantaș a avut mai multe expoziții personale și de grup începând din anul 1938[3] la Pavilioanele din Parcul Herăstrău, Galeriile Municipiului București, la Clubul M. I. și la Palatul Cercului Militar Național.[2]
A avut parte de o mulțime de critici de artă favorabile din partea lui Constantin Bogdan, Radu Ionescu, P. Ulmu, etc., stilul său fiind identificat ca fiind postimpresionist cu accente cromatice în galben și mov
* 1925: Tănase Tănase (n. 28 mai 1925Ploiești) este un antrenor emerit de volei.
·         1936 - S-a născut Cathy Carr, cântăreaţă americană.
·         1938 - S-a născut Prince (Campbell) Buster, muzician şi compozitor jamaican.
·         1943 - S-a născut Tony Mansfield, baterist britanic (Billy J. Kramer & The Dakotas).
·         1944 - S-a născut Gladys Knight, cântăreaţă americană (Gladys Knight & The Pips).
·         1944 - S-a născut Billy Vera (William McCord Jr.), vocalist şi compozitor american (The Beaters).
·         1945John Fogerty, compozitor-cântăreț american, chitarist și producător (Creedence Clearwater Revival și The Golliwogs)
·         1948 - S-a născut Ray Laidlaw, baterist britanic (Lindisfarne, Jack The Lad).
* 1951: Constantin Balcan (n. 28 mai 1951) este un fost senator român în legislatura 1990-1992 ales în județul Ialomița pe listele partidului FSN. În cadrul activității sale de senator, Constantin Balcan a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Japonia și Republica Bulgaria.
* 1954: Valeriu-Victor Boeriu (n. 28 mai 1954Salontajudețul Bihor) este un politician român. Valeriu-Victor Boeriu a absolvut facultatea de medicină din Cluj. În legislatura 2004-2008, Boeriu a fost ales deputat iar în legislatura 2012-2016 a ales senator pe listele PNL. În legislatura 2004-2008, Valeriu-Victor Boeriu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Slovacă și Regatul Belgiei iar în legislatura 2012-2016 a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Slovenia și Muntenegru.
* 1954: Teiu Păunescu (n. 28 mai 1954Șerbăneștijud. Olt) este un senatorromân, care a fost ales, în județul Olt, în mai multe legislaturi: 1990-1992, pe listele partidului FSN1992-1996, pe listele PDSR; în 2012 a fost reales din partea PP-DD; ulterior, în 2014, a trecut la UNPR și, în 2016, a devenit independent. În cadrul activității sale parlamentare în legislatura 1990-1992, Teiu Popescu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Statul Israel, Republica Portugheză, Republica Populară Chineză, Republica Italiană și Regatul Belgia. În legislatura 2012-2016, Teiu Popescu a fost membru în grupurile parlamentare de Statul Plurinațional Bolivia, Elveția și Regatul Hașemit al Iordaniei. În luna mai 2017, premierul Sorin Grindeanu l-a numit pe Teiu Păunescu secretar de stat la Ministerul Muncii
·         1955Nicolae Robu (n. BocsigAradRomânia) este profesor universitar și politician român. A fost din 2004 rectorul Universității „Politehnica” din Timișoara (acronim UPT), ales de Senatul UPT de două ori, în 2004 și 2008. Din iunie 2012 ocupă funcția de primar al Timișoarei, fiind sprijinit de USL.
·         1956George Volceanov, anglist și traducător român
·         1959 - S-a născut Steve Strange (Harrington), vocalist şi compozitor britanic (Moors Murderers, Photon, Visage).
* 1960: Radu Zlati (n. 28 mai 1960) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Național Liberal.
·         1962 - S-a născut Roland Gift, vocalist şi compozitor britanic (Fine Young Cannibals).
·         1963 - S-a născut Brad Hopkins, basist şi compozitor canadian (Chalk Circle).
* 1965: Mugur Iulian Călinescu (n. 28 mai 1965Botoșani? – d. 14 februarie 1985, Botoșani) a fost un elev la Liceul „A.T. Laurian” din Botoșani, cunoscut pentru acțiunile sale de protest împotriva regimului comunist din România. A fost declarat post-mortem, luptător împotriva regimului totalitar
Un număr mare de informatori ai Securității au mers pe urmele tânărului opozant. Este surprins în timp ce scria pe un perete "Jos comunismul", este arestat și supus la anchete îndelungate.
Persecuțiile exagerate ale Securității au avut efect dramatic asupra sa. Este marginalizat de societate (la fel ca și mama sa), iar la scurt timp, în 1983, este diagnosticat cu leucemie. Există opinii care susțin că îmbolnăvirea s-ar datora faptului că a fost otrăvit (sau iradiat) în timpul anchetelor
·         1968Kylie Ann Minogue, compozitoare-cântăreață australiană, producătoare și actriță. Este câștigătoarea unui premiu Grammy  si  a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic. A devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1980  prin rolul jucat în serialul de televiziune australian Neighbours (Vecini), înainte de a deveni artistă pop  în anul  1987.
·         1974Tudor Chirilă (n. 28 mai 1974, București) este un actor, muzician, compozitor și producător român. A fost solistul formatiei Vama Veche, apoi a fondat formația Vama. Ca actor, a jucat în numeroase filme de scurt și lung-metraj și a interpretat roluri de referință în spectacolele de teatru ale unora dintre cei mai importanți regizori români.
În 2012, a publicat prima sa carte, “Exerciții de echilibru”, care a reunit o selectie a celor mai bune texte de pe blogul personal: www.tudorchirila.blogspot.com [1].
În 2014, a devenit antrenor la Vocea României, alături de Loredana GrozaSmiley și Marius Moga. De-a lungul timpului, Tudor Chirilă s-a implicat în numeroase campanii sociale. În 2005, a fost inițiatorul campaniei “Live pentru viață”, prin care s-au strâns donații pentru sinistrați [2].
A sustinut campania de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer "Nu mă ignora", inițiată de Asociația Salvează Vieți. [3]. Alături de "Agenția de Vise", compania sa de management și booking artistic, a derulat foarte multe proiecte cu impact social și cultural, printre care “Chirilă în licee” - turneu de mentorship în liceele din București, “Cruciada Culturii”, “Premiile Ioan Chirilă” etc.
* 1976: Mugur Bolohan (n. 28 mai 1976Suceava) este un fotbalist român retras din activitate.
* 1976: Robert Emil Tufiși (n. 28 mai 1976Râmnicu VâlceaRomânia) este un fotbalist român care evoluează în prezent la CSM Râmnicu Vâlcea. De-a lungul carierei a mai evoluat la Farul ConstanțaUTA AradRocar BucureștiGloria Bistrița și la Forex Brașov.
·         1979: Alina Mihaela Dicu, psiholog, traducător – interpret, maseur.
* 1979: Lili Sandu (n. 28 mai 1979Tulcea) este o actriță și cântăreațăromână.[1]Cariera lui Lili Sandu a inceput in anul 1995, a avut primul contact cu scena prin intermediul Școlii Vedetelor, după ce a absolvit a colaborat cu trupa Trinity, impreuna cu Ileana Lazariuc. Lili a avut o scurta cariera solo pana in anul 2009, iar apoi a plecat in SUA pentru a deveni actrita
În 1998 a luat locul III la Festivalul de muzică ușoară „Mamaia '98”, secțiunea interpretare, iar în anul 2000 a devenit componentă a trupei Trinity.[3] In 2005 isi incepe cariera muzicala sub numele de “Lil’Lee”, single-ul sau de debut “Aproape de tine”,[4] tot in acelasi an a jucat în telenovelele Numai iubirea, difuzată pe Acasă TV și Păcatele Evei.[5] În anul 2007 a lansat videoclipul piesei „Jump”.[6] Tot in acelasi an, Lili lanseaza primul albumul „Under my soul”, care cuprinde cuprinde 12 piese in limba engleza, creatii ale unor compozitori si textieri francezi: Nicky BakerDidier AtlanBruno LinckMichael GiorgiCedric Sheitan Ratanga[7]
In 2008 Lili Sandu isi continua cariera cu rolul sau din telenovela “Doctori de mame” cat si cu noul single “Hot sound maker”[8]
În 2014 ea a fost co-prezentatoarea emisiunii Dansează printre stele difuzată pe Antena 1 alături de Victor Slav.[9] În anul 2019, Lili Sandu a devenit prezentatoarea emisiunii FanArena ,show difuzat de Kanal D România.
Filmografie:
* 1980: Roxana Gatzel (fostă Han[2], n. 29 mai 1980, în Craiova) este o jucătoare de handbal din România. În prezent evoluează la clubul CS Măgura Cisnădie pe postul de coordonator de joc.
* 1982: Robert Gabriel Neagoe (n. 28 mai1982PiteștiRomânia) este un fotbalist român retras din activitate.
* 1988: Artur Kamilevici Ahmathuzin (în rusă Артур Камилевич Ахматхузин; n. 28 mai 1988, raionul Krasnokamsk, Bașchiria) este un scrimer rus specializat pe floretă, vicecampion mondial în 2013 și în 2015, campion european pe echipe și campion olimpic pe echipe în 2016.
* 1989: Alexandru Pașcenco (n. 28 mai 1989, Tiraspol) este un fotbalist moldovean care evoluează la clubul Naft Masjed Soleyman F.C. din Iran.
1999Cameron Boyce, actor si dansator american (d. 2019).


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...