MATERIALELE SELECȚIONATE PENTRU JOI 18 IUNIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
RELIGIE ORTODOXĂ 18 Iunie
Sf Mc Leontie, Ipatie și Teodul; Sf Cuv Erasm
În această lună, în ziua a optsprezecea, pomenirea Sfântului Mucenic Leontie, şi a celor împreună cu dânsul, Ipatie şi Teodul.
Sfinţii Mucenici Ipatie, Leontie şi Teodul erau soldaţi romani. Leontie, grec de origine, era comandant de armată în oraşul fenician Tripoli, pe vremea împăratului Vespasian (70-79), fiind respectat pentru curajul său, bunul simţ şi virtutea de care dădea dovadă.
Când împăratul l-a numit pe senatorul roman Adrian guvernator al districtului fenician, i-a dat libertate deplină în a „vâna” creştini, iar în cazul în care aceştia nu vroiau să jertfească la idolii lor romani, să fie daţi spre tortură şi moarte. În drumul său spre Fenicia Adrian a auzit de faptele Sf. Leontie care a întors pe mulţi păgâni la creştinism şi l-a delegat pe tribunul Ipatie cu un detaşament de soldaţi la Tripoli, să-l prindă şi să-l aresteze pe creştinul Leontie. Pe drum, însă, Ipatie a căzut grav bolnav şi fiind aproape de moarte a avut un vis în care i s-a arătat un înger care i-a spus: „Dacă vrei să fii tămăduit, tu şi soldaţii tăi trebuie să spuneţi de trei ori: „Dumnezeule al lui Leontie, ajută-mă!”
Deschizînd ochii, Ipatie l-a văzut pe înger şi i-a spus: „Dar eu trebuia să-l arestez pe Leontie şi acum să cer ajutor Dumnezeului său?” În acel moment îngerul a dispărut. Ipatie a povestit visul său soldaţilor, printre care se afla şi bunul său prieten Teodul, după care toţi împreună au cerut ajutor Dumnezeului căruia i se închina Sf. Leontie. Ipatie s-a vindecat în clipa următoare spre bucuria soldaţilor săi, numai Teodul stătea deoparte, mirîndu-se de minunea ce s-a făcut. Sufletul său s-a umplut de dragoste pentru Dumnezeu, rugîndu-l pe Ipatie să se grăbească mai repede ca să ajungă la Sf. Leontie.
La sosirea în oraş, un străin i-a invitat în casa lui şi i-a găzduit cu bucurie şi dăruire. Aflînd că cel care i-a omenit a fost chiar Sf. Leontie, au căzut în genunchi şi i-au cerut să-i lumineze în credinţa cea adevărată. Atunci Sf. Leontie i-a botezat pe loc şi când a chemat în rugăciune numele Sfintei Treimi, un nor de lumină s-a adunat deasupra lor, picurînd ploaie peste ei. Ceilalţi soldaţi care-l căutau pe comandantul lor ajunseră la Tripoli, unde se afla deja şi guvernatorul Adrian. Aflînd ce s-a întâmplat, a ordonat ca cei trei, Leontie, Ipatie şi Teodul să fie aduşi în faţa lui. După ce i-a ameninţat cu chinurile şi moartea, le-a cerut să se lepede de Hristos şi să se închine la zeii romani.
Însă toţi mucenicii şi-au mărturisit credinţa nestrămutată în Hristos. Sf. Ipatie a fost pus sub un zid şi trupul i-a fost scrijelit cu gheare de fier iar Sf. Teodul a fost bătut fără milă cu bâtele. Văzînd hotărârea sfinţilor, în cele din urmă le-au tăiat capul. După ce a fost torturat, Sf. Leontie a fost dus în temniţă iar în dimineaţa următoare a fost adus în faţa guvernatorului. Adrian a încercat să-l ademenească pe sfântul mucenic cu bani şi onoruri dar nereuşind să-l înduplece, l-a pus la alte chinuri. Sfântul a fost suspendat de un stâlp cu capul în jos şi cu o piatră mare legată de gât, dar nici acest chin nu l-a făcut să renunţe la credinţa lui. Atunci guvernatorul a pus să fie bătut cu bâtele până nu a mai rămas viaţă în el. Trupul i l-au aruncat apoi în afara oraşului dar creştinii l-au luat şi l-au îngropat cu mare evlavie lângă Tripoli. Cei trei sfinţi mucenici au murit cândva între anii 70-79.
Despre acuzaţiile ce i s-au adus Sf. Leontie şi despre pătimirile şi moartea lui s-a scris de către scribul curţii pe plăcuţe metalice care au fost puse la mormântul său.
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Erasm, care cu pace s-a săvârşit.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 18 Iunie
A. PLĂCINTE, GUSTĂRI
Roşii umplute cu vinete
· 4 – 5 roşii mari
· 1 – 2 căţei de usturoi
· Ulei
· 1 vânătă
· Pătrunjel verde
· Sare
Se taie capacul, se scobesc roşiile şi se presară înăuntru cu sare.
Vânăta tăiată cubuleţe mici se prăjeşte în ulei împreună cu miezul roşiilor trecut prin sită şi cu usturoiul pisat.
Se umplu roşiile cu acest amestec după ce s-a răcit şi se ornează cu pătrunjel verde. Se pot servi aşa sau, stropite cu ulei, presărate cu pătrunjel şi rumenite la cuptor.
B. SALATE
Castraveţi cu Tofu (cură de slăbit)
Această reţetă este foarte uşor de ţinut, nu înfometează, fără ameţeli şi slăbiciune fizică.
Această reţetă este foarte uşor de ţinut, nu înfometează, fără ameţeli şi slăbiciune fizică.
Cum se procedează: toată ziua se consumă numai salată de castraveţi în care se pune puţină sare, codiţe de ţelină verde tăiate mărunt, zeamă de lămâie. Se stropeşte cu ulei de măsline şi se presară cu una-două linguri cu tofu (brânză de soia). Castravetele, această legumă revigorantă – este foarte sărac în calorii, datorită conţinutului mare de apă. de aceea, se poate mânca pe săturate. Tofu are proteine şi puţine calorii, nici un pic de colesterol. Calciul din tofu asigură o bună funcţionare a inimii, iar castravetele ne furnizează vitaminele A, B, C şi magneziu. Cura se ţine minimum 4 zile şi după o pauză de o săptămână se poate relua.
Atenţie: castraveţii nu se curăţă de coajă! La sfârşitul curei se scapă de 2 – 2,5 kg şi de colesterolul mărit.
Atenţie: castraveţii nu se curăţă de coajă! La sfârşitul curei se scapă de 2 – 2,5 kg şi de colesterolul mărit.
C. SOSURI
Sos de roşii
* 300 g roşii bine fierte şi strecurate sau ½ lingură bulion pastă;
* ½ pahar apă;
* 2 linguriţe margarină;
* ½ linguriţă zahăr;
* 1 linguriţă oţet;
* sare
Se pun la fiert roşiile fără apă şi se strecoară, sau bulionul cu ½ pahar apă, zahărul, oţetul şi sarea şi se lasă să dea câteva clocote.
Se adaugă margarina şi se mai lasă să fiarbă puţin.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de varză dulce
* 1 litru apă;
* ½ varză dulce;
* 1 morcov;
* 1 rădăcină pătrunjel;
* 1 ceapă;
* 6 roşii mari;
* sare;
* 2 linguri margarină;
* zeamă de lămâie după gust;
* 1 legătură pătrunjel
Morcovul, rădăcina de pătrunjel şi ceapa, curăţate şi spălate se dau pe răzătoare şi se prăjesc uşor într-o lingură de margarină.
Se adaugă apa şi se lasă să fiarbă 10 – 15 minute, apoi se pune varza tăiată fin.
După ce dă câteva clocote, se adaugă roşiile opărite şi trecute prin strecurătoare, sarea şi se lasă să fiarbă până ce este moale varza.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Budincă de spanac
* 1 kg spanac;
* 2 linguri făină;
* 2 linguri margarină;
* sare;
* 1 legătură mărar
Se înlătură cotoarele frunzelor şi se spală bine fiecare frunză în parte sub jet de apă, se opăresc în apă cu sare.
Se scurg şi se amestecă cu făina dizolvată într-o ceaşcă de zeamă reţinută de la opăritul spanacului.
Se amestecă bine cu margarina şi se toarnă într-o tavă tapetată cu făină şi margarină şi se dă la cuptor 30 minute.
Se răstoarnă pe un platou şi se serveşte fierbinte.
După preferinţă la servit se poate adăuga sos de roşii.
F. DULCIURI
Melcişori
Aluat:
· 1 ceaşcă zahăr;
· ¾ ceaşcă apă caldă;
· 4 linguriţe drojdie uscată;
· 500 g făină;
· Sare;
· 100 g margarină;
· Coaja rasă de la 1/2 lămâie
Umplutura:
· 2/3 ceaşcă stafide;
· 2/3 ceaşcă nucă măcinată sau migdale;
· 2 linguri zahăr;
· Zahăr pudră
Se face un aluat cu ingredientele de mai sus şi drojdia dizolvată mai întâi în apă caldă cu o linguriţă de zahăr.
Aluatul care trebuie să fie moale se lasă să crească la cald ½ ore.
Se împarte aluatul în două şi se întind pe rând foi de 3 cm grosime.
Pe fiecare foaie se întinde jumătate din amestecul de stafide, nucă şi zahăr.
Se rulează foaia şi se taie bucăţi de 3 cm grosime care se aşază cu partea tăiată în jos, una lângă alta, în tava bine unsă.
Se mai lasă 10 minute la cald să crească şi apoi se coc la foc potrivit.
Când se scot se pudrează cu zahăr din belşug.
VA URMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu